Oslobođenje od bušizma

Dejan Jović RSS / 07.11.2008. u 12:23

 

Karizmatičnost i relativna mladost Baracka Obame samo su neki od razloga za oduševljenje kojim je liberalna Amerika dočekala njegovu pobjedu. Zabrinutost zbog ekonomske i financijske krize također je imala utjecaja. Pažljiva analiza trendova podrške njegovoj kandidaturi pokazuje, naime, da je on učvrstio svoju premoć upravo u trenutku kad je javnost bila najviše zabrinuta zbog ekonomske (a time i svake druge) budućnosti Sjedinjenih Država. Treći je mogući razlog - osjećaj da se radi o "historijskom", a ne "običnom" izboru. Demokratski je kandidat probudio volju za glas(ov)anjem kod mnogih, koji ranije nisu glasali, jer jednostavno nisu vidjeli nikakvu značajnu razliku među ponuđenim opcijama. On je, barem u simboličkom smislu, predstavljao neku novu, drugu, dotad politički skoro pa nepostojeću Ameriku. Radi se, dijelom, o iluziji. Barack Obama nije običan "crni Amerikanac": ne zato što je polu-bijel (što se u kampanji isticalo podsjećanjem na njegovu bijelu baku), nego prije svega zato što pripada višoj klasi, eliti. Njegova se pobjeda nikako ne može tumačiti kao znak da je u Americi (kao što je on rekao) "sve moguće". I dalje postoje značajna klasna, politička i ideološka organičenja. Barack Obama ima pravo kad kaže "yes, we can", ali - samo ako pritom ne misli na svakog "tipičnog ne-bijelca", ili na svakog "tipičnog bijelca". They still can't. No, to nije nikakva specifičnost Amerike, nego se događa i drugdje - negdje u manjoj a negdje u većoj mjeri nego u Americi.

No, bila to iluzija ili ne, činjenica je da je kandidat Obama probudio mnoge Amerikance koji sebe inače nisu vidjeli kao "politička bića". Jednim dijelom, to je zbog njegove neobičnosti i boje kože. No, drugim - čini mi se većim - dijelom, to je posljedica želje mnogih Amerikanaca da se napokon oslobode "bušizma", političke doktrine i praktične politike koju je simbolizirao George W. Bush. Ta je politika bila katastrofalna za američke političke i ekonomske interese. Kad jednog dana budu pisali njegovu političku biografiju, biografi će imati težak posao da pronađu neki uspjeh, ili neki dugoročan (a pozitivan) trag kojeg je iza sebe ostavila osmogodišnja vladavina Georga Busha Mladjeg.

Nasuprot tome, neuspjesi su bili brojni. Sa stanovišta real-politike, u Bushovo je doba Amerika prestala biti svjetski hegemon, odnosno jedina globalna supersila. Ruska intervencija u Gruziji - protiv koje Amerika jednostavno nije mogla ništa - pokazala je da Bushova Amerika nije više onako moćna kao što je bila Clintonova. Kineska Olimpijada skrenula je pozornost na sjaj (skrivajući bijedu) kineske "alternative". Europska Unija - veća i snažnija nego što je bila prije osam godina - i njena valuta (euro), također su postale ozbiljan globalni faktor. U Latinskoj Americi, glavni američki kritičar - Hugo Chavez - o(p)stao je na vlasti. Iz američko-iračkog rata, Iran je izašao kao pobjednik (za sada). Bin Laden je i dalje na slobodi. Irak je postao crna rupa američke politike, i - nažalost - "kraj puta" za mnoge Amerikance. Posljednje (ali ne najmanje važno), Amerika je u Bushovo doba ostala bez nekih od svojih glavnih saveznika, čak i onih na koje je ranije uvijek mogla računati.

Bush je vladao Amerikom u relativno teškom razdoblju za tu zemlju. Teroristički napad na Sjedinjene Države, 11. rujna 2001., pokazao je da ni najveća svjetska sila ipak nije sasvim sigurna, te da je i ona ranjiva. Kao žrtva tog napada, Amerika je tada imala jedinstvenu priliku da oko sebe okupi demokratske zemlje svijeta, te da formira nove institucije koje bi se zajednički suprotstavile nasilju i ekstremizmu. Taj je događaj - za Ameriku, ali i sav demokratski svijet, doista traumatičan - Washington mogao protumačiti kao dokaz da nacionalna suverenost zapravo više ne znači mnogo, te da se čak i najveća svjetska sila mora osloniti na međunarodne organizacije i multilateralna partnerstva, ako želi obezbediti sigurnost i prosperitet za svoje građane. No, umjesto da formira takvu mrežu, Sjedinjene Države su odlučile djelovati jednostrano, ignorirajući čak i savjete nekadašnjih bliskih saveznika u okviru NATO-a. Glavni razlog tome je u pokušaju manipulacije događajima od 11. rujna, odnosno njihovom iskorištavanju za napad na Irak.

Rat protiv Iraka - koji je, teško se oteti tom dojmu, bio Bushova obiteljska stvar - pretvorio se u potpunu katastrofu. Zbog njega je Amerika praktički paralizirala NATO iznutra, pa je umjesto njega formirala fantomsku „koaliciju dragovoljnih". Zbog rata u Iraku, Amerika je izgubila podršku svojih glavnih demokratskih saveznika u Europi - Francuske i Njemačke. Bliskost s Britanijom također je dovedena u pitanje nakon silaska Tonya Blaira s vlasti u toj zemlji. Uz to, ona je izgubila simpatije mnogih u svijetu, a time i oslabila snagu liberalno-demokratskih trendova, organizacija i politika.

Ne samo da je taj rat Ameriku stajao ugleda i novca (Joseph Stiglitz kaže da je dosad potrošeno oko tri tisuće milijardi dolara), nego je američke građane stajao i određenih (ranije izborenih) prava i sloboda. Umjesto mitskog Kipa Slobodi, Ameriku je u Bushovo doba sve više simbolizirao neregulirani i potpuno izvansistemski „zatvor" (a zapravo internacijski logor) Guantanamo. Izvan Amerike, Busheva se politika oslanjala i na pomoć nedemokratskih režima, ako su oni bili spremni surađivati. Umjesto promocije ljudskih prava, vraćena je praksa utilitarnog korištenja „svih sredstava" da bi se zaštitila „nacionalna sigurnost". To je brinulo one demokratske, liberalne Amerikance koji su s vremenom počeli osjećati da su „zarobljenici" ideologije straha i retorike „apokalipse" i u svojoj vlastitoj zemlji.

U drugim zemljama, pa i u onima koje su kulturalno, politički i ideološki bliske Americi, npr. u Velikoj Britaniji, to je ojačalo anti-amerikanizam. Da se razumijemo: anti-amerikanizam je oduvijek postojao, a u određenim dijelovima svijeta nije ga bilo moguće ni eliminirati, ni smanjiti. On nije bio samo reakcija na rat u Iraku. No, karakter antiamerikanizma je promijenjen. Prije Busha, antiamerikanizam je bio antiliberalizam. Tradicionalno, anti-amerikanisti su bili oni koji su u svojim zemljama promovirali ili marksističke revolucije, ili teokraciju i ultrakonzervativizam. No, nakon Iraka i Guantanama, anti-amerikanizam više nije ograničen samo na antiliberalne snage. Upravo obratno, u znak protesta protiv antiliberalne politike koju je u Americi promovirao George Bush, mnogi liberali, zagovornici politike ljudskih prava i humanisti - postali su „anti-amerikanisti", a zapravo „anti-bušisti". I u samoj Americi bilo je teže nego ranije biti „patriot", pa se suzdržati od kritiziranja predsjednika - tog simbola američkog jedinstva. Mnogi su se liberali u Americi osjećali kao u nekom nevidljivom a opet sveprisutnom „političkom Guantanamu". Taj je osjećaj najizravnije artikulirao Gore Vidal, koji je za Busha rekao da „razmišlja na totalitaran način".

Liberalna je Amerika zato pobjedu Baracka Obame dočekala kao neku vrstu oslobođenja iz stanja koje nije bilo u duhu američke ideologije, koja se (barem tako o sebi izjavljuje) temelji na načelu individualne slobode. Liberali su je dočekali kao radikalni odgovor na radikalnu politiku. Zato je upravo senator koji je bio „najliberalniji" - a ne neki „umjereni" (sa sredine političkog spektra) - imao tako velike šanse. George Bush nije okupirao samo Irak - on je svojom politikom ultrakonzervativizma i ekspanzionizma prema van, uz istodobno ograničavanje sloboda unutar zemlje - „okupirao" i svoju vlastitu zemlju, liberalnu Ameriku. Euforija kojom je dočekana pobjeda Baracka Obame u samoj Americi, pokazuje da liberalni Amerikanci (naročito pripadnici manjina, mlađi, obrazovaniji i urbaniji) tu pobjedu vide kao oslobođenje od bušizma.

Malo je bilo važno to što Obama, zapravo, nije do kraja objasnio kakvu će politiku voditi. Najvažnija je bila najava da će ta politika biti potpuno različita od Bushove. Obamina najava da će se povući iz Iraka i zatvoriti Guantanamo, te da će obnoviti pokidane veze s demokratskim saveznicima - bila je dovoljna. Njegov prvi mandat bit će, dakle, potrošen na demontažu bušizma. O tome koliko će u tome uspjeti zavisi njegov uspjeh na izborima 2012, ali i pozicija Amerike u suvremenom svijetu.



Komentari (45)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jbm_58 jbm_58 12:48 07.11.2008

Paralela

"Obamina najava da će se povući iz Iraka i zatvoriti Guantanamo..."
...JFK je najavio povlacenje iz Vijetnama.
loader loader 01:21 08.11.2008

Re: Paralela


karikatura iz lista "Gvardijan"
Icotaki Icotaki 02:25 08.11.2008

Re: Paralela

jfk je mogao da obeca nesto drugo, zato sto je Vijetnamski rat zapoceo LB Dzonson (Tonkin Bej incident).
jeremija92 jeremija92 12:53 07.11.2008

bušizam, slobizam, titoizam, staljinizam..

.... ne pobeđuju se tako lako.

Treba li da dokazujem?
Inner Party Inner Party 13:24 07.11.2008

Amerika

Nije nacija koja voli da se povlaci i zatvara u sebe. Nije to nacija koja voli poraze i samopreispitivanje. Niti je to nacija koja voli da joj bilo ko sa strane govori sta i kako... Zato se nista od onoga sto liberalni deo sveta ocekuje od Amerike nece desiti.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 13:29 07.11.2008

Re: Amerika

šta bi buš bio bez amerike?
nije on sam sebe stvorio...
Inner Party Inner Party 13:40 07.11.2008

Re: Amerika

Postoji neka cudna dinamika - povlacenje iz Iraka ce ekonomski stabilizovati i ojacati Ameriku, ali ce sa druge strane stvoriti emocionalni sok i gorcinu poraza kod americkog naroda. Narocito sa masom nezaposlenih veterana. A ta gorcina se leci novim intervencijama...

Koliko je proslo od poraza u Vijetnamu do Juznoamerickih operacija?!

PS

Koji procenat amerikanaca direktno zavisi od vojske i vojne industrije?
nemanja_99 nemanja_99 16:13 07.11.2008

Re: Amerika

Inner Party
Nije nacija koja voli da se povlaci i zatvara u sebe. Nije to nacija koja voli poraze i samopreispitivanje. Niti je to nacija koja voli da joj bilo ko sa strane govori sta i kako... Zato se nista od onoga sto liberalni deo sveta ocekuje od Amerike nece desiti.


Nije toliko bitno sta ocekuje svijet, nego sta ocekuje Amerika sama od sebe. Nije dzaba Obama odnio ovako veliku pobjedu, sve sa nevidjenim vecinama u Kongresu. Amerika zeli promjene.
vladimir petrovic vladimir petrovic 16:34 07.11.2008

Re: Amerika

Inner Party
Nije nacija koja voli da se povlaci i zatvara u sebe. Nije to nacija koja voli poraze i samopreispitivanje. Niti je to nacija koja voli da joj bilo ko sa strane govori sta i kako... Zato se nista od onoga sto liberalni deo sveta ocekuje od Amerike nece desiti.

Hm. Vi ste umnogome u pravu. Ali opet... doci ce promene. Nece se Americi vise ostavljati da ona prihvata ono sto ona hoce i kako hoce, jer ona ne voli poraze i samopreispitavnje. Ona ce biti manje-vise primorana na to.
Balkanski narodi kazu: Nicija nije gorela do vijeka...
ulven ulven 12:50 08.11.2008

Re: Amerika

Nicija nije gorela do vijeka...



Parafinska ili vostana?
nesha92 nesha92 13:34 07.11.2008

liberali...

Nadam se da liberali,zagovornici politike ljudskih prava i humanisti kako ste rekli, saosecaju sa oko 3600 americkih porodica koje dnevno poslednjih nedelja gube krov nad glavom.
Ili to nisu oni isti liberali koji otvoreno navijaju za slobodno trziste ( dotle slobodno dok drzava ne proceni da je vrag odneo salu - ona ista drzava koja je podspesivala slobodno ali netransparento trziste aka SAMO NEK SE VRTI)
Tesko da je uteha za gore pomenute ljude "Sorry we f.. up - will not happen again" , ali ko Vam je kriv sami ste potpisali ugovor koji necete moci da otplatite nikad.
Bushizam je to pospesio da ispliva sto pre unistavajuci na svaki nacin tzv srednji sloj.
Interesantno bi bilo pronaci koliko % Amerikanaca pripada srednjem sloju pre i posle ere dzwb i relativno u odnosu na celokupnu populaciju USA.
Nije li to zemlja gde 2% ljudi drzi 90% para - i pre i posle busha.
Nadahnuti Obama je uprilicio ( bez ironije) istorijski govor u Cikagu odmah posle pobede.
Cercil je odavno rekao u stilu : Amerikancima treba vremena da se odluce ali jednom kad izaberu bicemo sigurni da su izabrali pravu stvar.
Savremenicima propasti (ne)primenjenog marksizma ( ili sta li je vec) trebalo je poprilicno da shvate da sistem ne radi.
Taman posla da aludiram na liberale...




DejanOz DejanOz 13:39 07.11.2008

Lepo je sto se oslobodismo bušizma...

...a Barack-a bi trebalo u gornjem tekstu osloboditi jednog suvisnog "r".
Dejan Jović Dejan Jović 13:45 07.11.2008

Re: Lepo je sto se oslobodismo bušizma...


Evo, oslobodili smo ga hvala.
vracarac92 vracarac92 14:30 07.11.2008

Re: Lepo je sto se oslobodismo bušizma...

Evo, oslobodili smo ga hvala.
Samo da nas u Srbiji ne spopadne neki "Bajdenizam". Plašim se da to ne ispadne Obamina verzija "Bušizma"
srki92 srki92 16:22 07.11.2008

Re: Lepo je sto se oslobodismo bušizma...

vracarac92
Evo, oslobodili smo ga hvala.
Samo da nas u Srbiji ne spopadne neki "Bajdenizam". Plašim se da to ne ispadne Obamina verzija "Bušizma"


I ja se nadam da nece biti tako, da mozemo ko ljudi mirno da koljemo po komsiluku.
Doctor Wu Doctor Wu 10:04 08.11.2008

Re: Lepo je sto se oslobodismo bušizma...

Samo da nas u Srbiji ne spopadne neki "Bajdenizam". Plašim se da to ne ispadne Obamina verzija "Bušizma"

Da li će doći do Bidenizma, tj da li će Obama živ dočekati kraj mandata u mnogom će zavisiti i od Obaminog stava po pitanju oil depletion allowancea (ODA). Kennedy je suprotstavljanje ODA platio glavom, a ja sam siguran da su naftaši iz Texasa u 'sjajnom liku' (copyright by Qsovac) Joe Bidenu već prepoznali korupcijske kapacitete dostojne jednog Lyndona Johnsona.

Naravno, u svetu teksaških naftnih magnata uzrečica "it's (all about) the economy, stupid" ima mnogo zlokobnije značenje.
vracarac92 vracarac92 12:59 08.11.2008

Re: Lepo je sto se oslobodismo bušizma...

I ja se nadam da nece biti tako, da mozemo ko ljudi mirno da koljemo po komsiluku.

?
DejanOz DejanOz 23:10 08.11.2008

Re: Lepo je sto se oslobodismo bušizma...

vracarac92
I ja se nadam da nece biti tako, da mozemo ko ljudi mirno da koljemo po komsiluku.

?

Sta se cudis, razni ljudi, razni hobiji. Eto, srki92 ima pomalo neobican...
srki92 srki92 07:48 09.11.2008

Re: Lepo je sto se oslobodismo bušizma...

DejanOz
vracarac92
I ja se nadam da nece biti tako, da mozemo ko ljudi mirno da koljemo po komsiluku.

?

Sta se cudis, razni ljudi, razni hobiji. Eto, srki92 ima pomalo neobican...


Eh, vraze ;-).
drug.clan drug.clan 14:18 07.11.2008

kakva Elita

Barack Obama nije običan "crni Amerikanac": ne zato što je polu-bijel (što se u kampanji isticalo podsjećanjem na njegovu bijelu baku), nego prije svega zato što pripada višoj klasi, eliti. Njegova se pobjeda nikako ne može tumačiti kao znak da je u Americi (kao što je on rekao) "sve moguće".



O kakvoj je eliti rec? O pravoj ili naslednoj? Ovde je rec tome da je on postao elita svojim znanjem i radom a ne vezama i parama svojih predaka. Odskolovao se na stipendijama koje svako moze da dobije ukoliko je dovoljno dobar za njih. Nije tipican crnac ali zato sto nije ni tipican covek i od ostalih se razlikuje svojim sposobnostima.

A cinjenica da je on elita je ono najbolje sto se desilo jer izvanredan predsednik mora da bude elita a ne mediokritet koji svojom prosecnoscu unistava drzavu i naciju uz odobravanje naroda koji ga je rado izabrao jer narod ne voli pametnije od sebe, pogotovo ne iznad sebe!

Obama je pravi primer da je sve moguce jer je isplivao na vrh noseci teret na svojim ramenima ne imajuci nikoga da mu skine bar mali deo istog. Naravno da svi ljudi ne mogu postici isto jer su razliciti ali je vazno da svi imaju iste sanse ukoliko si isto sposobni. U americi su sanse mnogo vece jer ne postoji cvrst establisment (na svim nivoima) kao sto je to slucaj u Evropi. Crnac u evropi jos uvek moze samo da sanja o snimanju albuma i tu se nekako snovi zavrsavaju.
nemanja_99 nemanja_99 16:01 07.11.2008

Re: kakva Elita

drug.clan

Obama je pravi primer da je sve moguce jer je isplivao na vrh noseci teret na svojim ramenima ne imajuci nikoga da mu skine bar mali deo istog. Naravno da svi ljudi ne mogu postici isto jer su razliciti ali je vazno da svi imaju iste sanse ukoliko si isto sposobni. U americi su sanse mnogo vece jer ne postoji cvrst establisment (na svim nivoima) kao sto je to slucaj u Evropi. Crnac u evropi jos uvek moze samo da sanja o snimanju albuma i tu se nekako snovi zavrsavaju.


Da, ovo je ekvivalent toga da recimo u Srbiji premijer postane neki Albanac. Liberalna Evropa naravno voli da se osjeca superiornom naspram SAD, ali ovakvi podvizi tamo ipak nisu moguci, niti su manjinama otvoreni svi putevi kao u Americi.
Time Bandit Time Bandit 14:41 07.11.2008

Crnci u Beloj kuci

Jedan od njegovih savetnika vec sada tvrdi da "prvih sto dana" treba izbaciti iz recnika. Nije problem bio u vec sada proslom predsedniku (ne postoji covek koji moze da upropasti tu zemlju, cak ni u dva mandata) vec u njihovom politicko/ekonomskkom sistemu.
Deku, njihovog protiv-kandidata, su pustili niz vodu bez velike borbe, cekajuci nekog ko ce probati da zapocne promene. Razume se da ce oni biti tu da ih dovrse i finalno oblikuju po svojoj volji.
vladimir petrovic vladimir petrovic 16:46 07.11.2008

Dugo vas nije bilo, Dejane!


Jasno je da ce istoricari (to se vec i sada zna) Dzordza Busa oceniti kao rdjavog predsednika, ali je cinjenica da on sada odlazi u istoriju - zadovoljan. On ima lepo misljenje o sebi, o njegovom dvostrukom mandatu i misli da je pruzio Amerikancima i svetu ono sto su zasluzivali. Njemu se nije dogodilo ono sto se dogodilo jadnome Niksonu... pa da ode pod tzv. impeachmentom.
Drugo, kao sto su se mnogi strani posmatraci prilika u Srbiji cudili da su Srbi mogli (dobrovoljno, dakako) na izborima birati i odrzavati Slobodana Milosevica, tako se mnogi (opet strani posmatraci americkih prilika) pitaju kako je americki narod mogao da dva puta glasa za tog i takvog kretenskog Busha... Bogami, ni Obama, sa najavljenim promenama, nije bas MNOGO UBEDLJIVO POBEDIO, jer je i dalje mnogo njih glasalo za tzv. "bushizam".
Stvari, dakle, nisu bas jednostavne.
Najavljene promene u Americi nece doci preko noci. Jer ne radi se samo o licnosti predsednika Obame. Ne zaboravimo da je njegov drugi covek J. Biden, neko iz stare garde... koji je umnogome bio na bushovskoj liniji...
Ali, ipak... dobro je da je dosao Barack Obama, jer se otvaraju vrata za odredjene promene, makoliko one sporo bile. (Voleo bih da nisam u pravu, pa da promene budu - brze!).

Za mene je vazno kako ce se Evropa postavljati prema Americi, pa i prema Obami. Ako i dalje bude "poslusno kucence" zbog toga sto vojno nije dovoljno snazna, onda se neke velike promene i nece bas dogadjati...

Javlajjte se cesce, Dejane.
vladimir petrovic vladimir petrovic 16:56 07.11.2008

Srbi u Hrvatskoj

Jeste li videli one spekulacije u Hrvatskoj, po kojima mudri Vladimir Seks kaze 'da se nada da nece trebati da prodje 200 godina pre nego sto Srbin postane predednik Republike Hrvatske". To je odgovorio na direktno pitanje nadobudnog novinara da li on (Sheks) vidi mogucnost da ikada Srbin postane predsednik RH...

Taj ko je pitao verovatno je polazio od stanovista da su Srbi u Hrvatskoj u istoj poziciji kao i crnci u Americi, he, he, he...
Dejan Jović Dejan Jović 01:11 09.11.2008

Re: Srbi u Hrvatskoj

Vladimire - trudio sam se da postavim ovdje fotografiju na kojoj sam s Milutinom Baltićem, prvim i zasad jedinim Srbinom koji je bio predsjednik (Predsjedništva) Hrvatske - ali neće da se uhvati, ne znam zašto. Nema veze - sjetio sam ga se ovih dana. Zanimljivo je da u nedemokratskim porecima ponekad pripadnici manjina ponekad uspiju doći do takvih pozicija - možda i zato što u njima nije važno tko je većina a tko manjina (jer se ništa ne temelji na brojanju glasova)...
Željka Buturović Željka Buturović 17:53 07.11.2008

iz busizma u busizam

Njegova se pobjeda nikako ne može tumačiti kao znak da je u Americi (kao što je on rekao) "sve moguće". I dalje postoje značajna klasna, politička i ideološka organičenja.

pa bilo bi prilicno logicno da necija ideoloska i politicka orjentacija stvara ogranicenja u njegovoj mogucnosti da bude izabran na, na primer, mesto predsednika (?!). izbor obame (mada niju tu uopste obama prvi takav slucaj, na primer nixon i clinton su iz skromnih porodica, a i mnogi od oceva osnivaca su bili skromnih primanja u svoje vreme) je ilustracija "klasne" mobilnosti u americkom drustvu.

Demokratski je kandidat probudio volju za glas(ov)anjem kod mnogih, koji ranije nisu glasali, jer jednostavno nisu vidjeli nikakvu značajnu razliku među ponuđenim opcijama.

pa upravo na ovim izborima je razlika izmedju kandidata bila zanemarljivo mala. izbornu izlaznost tek treba da vidimo.

Taj je događaj - za Ameriku, ali i sav demokratski svijet, doista traumatičan - Washington mogao protumačiti kao dokaz da nacionalna suverenost zapravo više ne znači mnogo, te da se čak i najveća svjetska sila mora osloniti na međunarodne organizacije i multilateralna partnerstva, ako želi obezbediti sigurnost i prosperitet za svoje građane.

zasto bi to washington tako protumacio? kako to medjunarodne organizacije mogu da sprece terorizam? osim toga, SAD ima dosta "partnera" na bliskom istoku, i moglo bi da se zakljuci da je upravo toliko mesanje i stavljanje na strane zaracenih frakcija sirom sveta jedan od faktora u rastu terorizma i anti-amerikanizma.

U drugim zemljama, pa i u onima koje su kulturalno, politički i ideološki bliske Americi, npr. u Velikoj Britaniji, to je ojačalo anti-amerikanizam.

desnicarski predsednici (americki ili bilo koji drugi) su po pravilu manje popularni u svetu jer njih ne voli ni medjunarodna levica (ideoloski) ni medjunarodna desnica (zbog suprotstavljenih interesa). s druge strane, levicarske predsednike voli ne samo medjunarodna levica nego i desnica. to je kao kad HDZ navija za gradjanski savez ili seselj citira comskog.

Upravo obratno, u znak protesta protiv antiliberalne politike koju je u Americi promovirao George Bush, mnogi liberali, zagovornici politike ljudskih prava i humanisti - postali su „anti-amerikanisti", a zapravo „anti-bušisti".

to su valjda oni isti liberali i "humanisti" koji su histericno zagovarali bombardovanje srbije.

George Bush nije okupirao samo Irak - on je svojom politikom ultrakonzervativizma i ekspanzionizma...

ekspanzionizam nije bio samo bushov specijalitet, a o bushevom "ultrakonzervativizmu" nema govora.
ivana23 ivana23 18:16 07.11.2008

Re: iz busizma u busizam

Željka Buturović

Izvinjavam se, ali bih priupitala zasto je tebi problem da kvotujes citate, umesto da ih pises italikom?
nemanja_99 nemanja_99 19:17 07.11.2008

Re: iz busizma u busizam

Željka Buturović


pa upravo na ovim izborima je razlika izmedju kandidata bila zanemarljivo mala. izbornu izlaznost tek treba da vidimo.


Zanemarljivo mala? Ovdje se postavlja pitanje pratite li vi uopste ove izbore ili takve komentare dajete tek, onako, "ofrlje". Sta bi za vas predstavljalo nezanemarljivu razliku? Izborna utrka izmedju Mahatme Gandhija i Adolfa Hitlera?
dusanj92 dusanj92 23:26 07.11.2008

Re: iz busizma u busizam

desnicarski predsednici (americki ili bilo koji drugi) su po pravilu manje popularni u svetu jer njih ne voli ni medjunarodna levica (ideoloski) ni medjunarodna desnica (zbog suprotstavljenih interesa). s druge strane, levicarske predsednike voli ne samo medjunarodna levica nego i desnica. to je kao kad HDZ navija za gradjanski savez ili seselj citira comskog.


Zeljka, odlican komentar (ne samo ovaj citat). Mrznja prema Bushu je postala poslednjih godina kao hobi. Tacno je da americka desnica smeta apsolutno celom svetu. Ja odavno tvrdim da medju partijama u Americi a samim tim i kandidatima nema velike razlike. Cak ni cuvena republikanska finansiska odgovornost odavno ne postoji. Razlika je sto Demokrati povecaju taxe da bi vise trosili, a republikanci povecaju stampanje novca da bi vise trosili. Jedina razlika je u par pitanja od lokalne vaznosti kao zakonitost abortusa, gay marriage ..... Sve ostalo je mazanje ociju narodnim masama. Kako inace objasniti da su na prethodnim izborima 2004 protivnici bili Bush i Kerry a da su kao mladi studenti bili clanovi iste tajne organizacije.

Sve vise statistickih analiza ovih izbora. Malopre cujem da je najveca razlika bila u broju glasaca kategorije neudate zene koje su masovno glasale za Obamu. Vecina udatih zena glasalo za McCaina. To je kategorija koja je ispala presudna po broju glasaca i procentu.

Dejan Jovic
biografi će imati težak posao da pronađu neki uspjeh, ili neki dugoročan (a pozitivan) trag kojeg je iza sebe ostavila osmogodišnja vladavina Georga Busha Mladjeg.

Smatram da ce pozitivan trag ipak da se oseti demokratizacijom islamskog sveta koju je na silu zapoceo Bush. U protivnom kroz 100 godina svi ce mo ziveti po serijatskom zakonu. To jedino moze da spreci ulazak demokratije u Saudisku Arabiju i slaba nada da necemo morati jos dugo da zavisimo od nafte.
DejanOz DejanOz 03:17 08.11.2008

Re: iz busizma u busizam

nemanja_99
Zanemarljivo mala? Ovdje se postavlja pitanje pratite li vi uopste ove izbore ili takve komentare dajete tek, onako, "ofrlje". Sta bi za vas predstavljalo nezanemarljivu razliku? Izborna utrka izmedju Mahatme Gandhija i Adolfa Hitlera?

Radi se o procentima (razlika jeste relativno mala 52% prema 46% u glasovima), ne o razlici u ideoloskim pozicijama predsednickih kandidata. Usput, znate li da je Gandi imao dosta razumevanja, ako ne i divljenja, za Hitlera 1940. godine?
ulven ulven 12:57 08.11.2008

Re: iz busizma u busizam

ivana23
Željka Buturović

Izvinjavam se, ali bih priupitala zasto je tebi problem da kvotujes citate, umesto da ih pises italikom?



Lakse ih samara kad su "goli". U svakom slucaju srusila je argumentaciju.
Goran Nikolić Goran Nikolić 21:30 07.11.2008

sjajno!

tekst je, naravno
odlican
No , ipak ne mislim, da je SAD
previshe oslabljena,
kako to mnogi misle
posle 8 godina vlavine Busha.,
Ona to jeste najvise moralno,
ali njeni vojni potencijali, tehnoloska i ekonomska nadmoc,
naucna superiornost
cini mi se da jos dugo ne mogu doci u pitanje.
To je mozda ono u cemu se ne slazem sa vecinom........
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:37 07.11.2008

Re: sjajno!

Goran Nikolic
No , ipak ne mislim, da je SAD
previshe oslabljena,
kako to mnogi misle
posle 8 godina vlavine Busha.,
Ona to jeste najvise moralno,


Hm. Pa tako to pocinje: MORALNIM PADOM. Tako su se srusila Rimsko i druga carstva (Sodomu i Gomoru da ne pominjem).... he, he, he..
Doctor Wu Doctor Wu 00:10 08.11.2008

Re: sjajno!

Ona to jeste najvise moralno,
ali njeni vojni potencijali, tehnoloska i ekonomska nadmoc,
naucna superiornost
cini mi se da jos dugo ne mogu doci u pitanje.
To je mozda ono u cemu se ne slazem sa vecinom........

A meni se opet čini da je pozicija USA značajno oslabljena, ali da to nije zbog Busha nego zbog izuzetno brzog rasta Kine. Bush je samo bio jedan od odgovora na to posustajanje Amerike, i on, očigledno, nije radio. Amerika ni izbliza nije tako dominantna ni ekonomski ni tehnološki kako je to izgledalo krajem 90-tih a Obama je samo pokušaj drugačijeg odgovora na izazov Kine. Od njega se, izgleda, očekuje da protekcionizam, blokiranje slobodne trgovine i, u osnovi, antiglobalizam, stavi u prihvatljivu oblandu i predstavi kao cool politiku.
srki92 srki92 03:19 08.11.2008

Re: sjajno!

vladimir petrovic
Goran Nikolic
No , ipak ne mislim, da je SAD
previshe oslabljena,
kako to mnogi misle
posle 8 godina vlavine Busha.,
Ona to jeste najvise moralno,


Hm. Pa tako to pocinje: MORALNIM PADOM. Tako su se srusila Rimsko i druga carstva (Sodomu i Gomoru da ne pominjem).... he, he, he..


Hehehe, sto je babi milo to joj se i snilo ;-). Znam neke zemlje koje bi odavno trebalo da budu na djubristu istorije pre Amerike, kada bi to bilo tako kako ti kazes. Imam utisak da bi mnogi ovde pevali sasvim drugu pesmu da su Ameri kojim slucajem odlucili da izbombarduju Albance, Hrvate ili neke druge od mrskih nam komsija...

ulven ulven 13:03 08.11.2008

Re: sjajno!

Rimsko i druga carstva


Pominjanje Amerike u kontekstu SPQR ne bih osporavao mada i ta paralela hlapi i postaje izlizana. Ne bih bas rekao da me Obama podseca na Septimije Severa ili Nervu, ali vodjeni tom logikom mozemo doci do zakljucka da ce doci mnogo gori predsednik od Busa, Klintona, Dzonsona, Kartera i Niksona i da Obama u stvari nije nista drugaciji, jerbo u pitanju je administracija sa kojom se formira kurs. Ne vidim razliku izmedju americkih predsednika, jerbo su uvek isti, pre ili kasnije. A i Berluskoni je rekao da je pocrneo. Nije cica to rekao tek zato sto demencija cini svoje.
vladimir petrovic vladimir petrovic 15:10 08.11.2008

Re: sjajno!

Srki92
... Imam utisak da bi mnogi ovde pevali sasvim drugu pesmu da su Ameri kojim slucajem odlucili da izbombarduju Albance, Hrvate ili neke druge od mrskih nam komsija...


Gresis dusu. Srbi su uvek za dobre odnose sa komsijama, prema tome mi i ne znamo sta to znaci "mrske nam komsije"... Kad je moj otac bio mlad, govorili su da su Srbi itekako voljni i spremni da saradjuju "sa postenim Albancima", pa je valjda iz toga proizilazilo i sa "postenim Hrvatima", he, he, he... Postenje na prvom mestu, jer posteni vole postene...
srki92 srki92 17:46 08.11.2008

Re: sjajno!

vladimir petrovic
Srki92
... Imam utisak da bi mnogi ovde pevali sasvim drugu pesmu da su Ameri kojim slucajem odlucili da izbombarduju Albance, Hrvate ili neke druge od mrskih nam komsija...


Gresis dusu. Srbi su uvek za dobre odnose sa komsijama, prema tome mi i ne znamo sta to znaci "mrske nam komsije"... Kad je moj otac bio mlad, govorili su da su Srbi itekako voljni i spremni da saradjuju "sa postenim Albancima", pa je valjda iz toga proizilazilo i sa "postenim Hrvatima", he, he, he... Postenje na prvom mestu, jer posteni vole postene...


A reper za ocenu postenja komsiluka je bilo ono sto na TV Bastilji kazu - Sloba i cika Dobrica ;-).

Kad je ubijalo po Bosni i na Kosovu nesto nisam primetio tako razvijenu selektivnost kako ti ili tvoj otac kazete. Ili mozda treba da zakljucim da postenih komsija nije ni bilo ?. Napunismo jame oko Sreberenice nepostenim Bosnjacima. I visoke peci nepostenim Albancima...

Ne verujem da gresim dusu, te genetski dobre komsijske odnose sam mnogo puta i sam iskusio, koliko vec u mojoj zgradi, gde donja dva sprata ratuje sa gornja dva oko lifta i podruma. Kod nas se komsijski odnosi i ocena "postenja" zasnivaju samo na tome da li imamo isti interes - sto sitniji interes to bolji odnosi. Cim se interesi malcice razidju, nema tu vise dobrih odnosa vec pocinje rat. Do istrebljenja.

Ali nema veze, odosmo mi u trol, ja sam kriv za to, izvinjavam se.


Goran Vučković Goran Vučković 20:26 08.11.2008

Re: sjajno!


Ne verujem da gresim dusu, te genetski dobre komsijske odnose sam mnogo puta i sam iskusio, koliko vec u mojoj zgradi, gde donja dva sprata ratuje sa gornja dva oko lifta i podruma.

Vilotići, Vilotići...
dali76 dali76 04:54 08.11.2008

kidnapovanje ideja liberalne demokracije

Mislim da je pogresna predpostavka da je ono sto u svom tekstu zove “Busizmom” gospodin Jovic izvor nasih problema vec posljedica jedne politike koju Amerika vodi od pada svog glavnog suparnika Sovijetskog Saveza. Poznati liberal I professor Fukujama je u svom tekstu “Kraj istorije” optimisticno najavljivao sirenje I pobjedu liberalne demokratije I kraj sukoba koji su oznacavali nasu istoriju a samim tim I kraj te I takve istorije. Danas svi znamo optimisticna predvidjanja Fukujame nisu se obistinila. S druge strane jedan drugi covijek trlja ruke I govori nam da je ono sto nam se dogadja ustvari ono sto on objasnjava u svom tekstu pod nazivom “sukob civilizacija “. Samuel Hantington objasnjava da se liberalna demokratija moze siriti ali da granice ovog sirenja nisu tako sveobuhvatne kao sto tvrdi professor Fukujama vec se one zaustavljaju na granicama koje djele “west and rest “zapadnu kulturu I ostatak covjecanstva.Priznajem realisti kojima pripada Hangtinton, jesu napredovali od svoje Hobbes ideje “ da je sve unutar granica jedne drzave red I demokratija dok je sve van toga dzungla. Eto granice reda I demokratije ,sad znamo, mogu se siriti I van granica sto je uostalom I prihvaceno idejom globalizma.
Nadam se d ace pobjeda Obame I nova politika Americke administracije uspjeti srusiti ,kako se danas cini, I te kako jaku teoriju gospodina Hantigtona.
No ono sto ja vidim kao problem jeste kao sto na pocetku rekoh Busizam koji je dosao kao posljedica Americke politike a ne kao izvor problema s kojim se mi danas suocavamo.
Amerika je propustila sansu da u vreme svoje totalne hegemonnije uspostavi liberalne I demokratske principe.Mnogi se se sloziti da Amerika se tokom perioda hladnoratovskog I bipolarnog perioda spremala na sukob s USSR dok je,kako god to paradoksalno zvuci , bila nespremna kad je pao Berlinski zid I ona odjednom postala ne samo vodeca vec I jedina svjetska sila.Ovakva premoc za sobom povlaci odgovornost kao I uostalom sto je slucaj u politickim vodama bile one lokalne il globalne.
Ne zaboravimo da nije sadasnji predsjednik George W Bush taj koji je uveo Ameriku u politiku unilateralnih akcija koja je UN obilazila kad bi to bilo u njenom interesu. Doduse reci ce mnogi da je Klintonova administracija bila kud I kamo uspjesnija u dogovoru sa saveznicima glede intervencije NATO pakta u bivsoj Jugoslaviji al ne zaboravimo da ni ovdje nije sve islo glatko cak ni medju samim clanicama tog istog NATO pakta.
Uvijek sam smatrao da je vojna moc ili bolje reci premoc bas upravo velika brana liberalnoj demokraciji. Kad imate superiorni polozaj u svijetu vi ne mozete izbjeci da vasi interesi koji nekad jesu u sukobu s idejama liberalne demokracije upravo steknu prioritet nad idejama pomenute demokracije.
Jedna je stvar kad vi tokom sukoba I pretnje komunizma dovodite u Cile jednog diktatora tih 70 godina proslog vijeka (naravno rijec je o generalu Pinoceu ), a druga je stvar kad vi isto to radite kad vise nema slicnih pretnji
Dakako reci ce mnogi da je americki interes da Saudijska Arabija I ne bude bas demokratska zemlja ima veze s pretnjom islamskog extremizma I da je bolje drzati stvari pod kontrolom nego dozvoliti da ljudi “demokratski “izaberu nedemokratske cinioce vlasti.
Americki pokusaji kontrole Irana vidjeli smo do cega su doveli tih istih 70 godina proslog vijeka.
Nazalost uvijek se gleeda na posljedice I na suocavanje s istim mjesto da se pocne razmisljati o uzrocima istih.
nAazalost ideja liberalne demokratije je padom komunizma “kidnapovana”od onih ljudi koji s liberralizmom imaju zajednicko jedino to sto liberalizam pripada jednoj od tri racionalne teorije , ali zaboga tu spadai I Marksizam.
Ovi realisti sto vjeruju u “might makes right” tezu koje jos nazivamo I :neoconservatives “ uspjesno koriste ideju liberalne demokracije koju su tako uspjesno kidnapovali.
Hoce li Obama imati snage to da promjeni van granica obicne kozmetike ostaje da se vidi.

MilutinM MilutinM 15:03 09.11.2008

Komentar

Taj je osjećaj najizravnije artikulirao Gore Vidal, koji je za Busha rekao da „razmišlja na totalitaran način".

Moj tast je imao običaj da citira ovu izreku:

Svaka vlast kvari, a apsolutna vlast apsolutno kvari.

Dejane, hvala za dobru analizu. Takodje, milina je čitati komentare, koje samo dopunjuju tekst
dali76 dali76 21:45 09.11.2008

Re: Komentar

milutine,mada izbjegavam koristiti tu rijec "apsolutno"moram reci da je vas tast apsolutno u pravu...
Out of Beirut Out of Beirut 14:18 10.11.2008

Re: Komentar

Jedino sto je apsolutna vlast mit.

Nagadjam da bi se autor ovog bloga slozio.
MilutinM MilutinM 14:25 10.11.2008

Re: Komentar

Jedino sto je apsolutna vlast mit.

Evo i ja se slažem. Ovo je ionako figurativno. Možda je bolje u ovoj izreci reći "apsolutistička vlast"
dali76 dali76 21:04 10.11.2008

Re: Komentar

Ne bih se ja bas slozio da apsolutna vlast ide toliko visoko u granicama apstraktnog da postaje mit.
Apsolutna vlast I te kako postoji a sama njena odrzivost kao takve zavisi od mnogo faktora ,kako oni unutrasnjih tako I onih spoljnih.
Da bi ste imali apsolutnu vlast (koju Hobbes vidi kao jedino rijesenje stabilnosti) vi morate kontrolirati nekoliko bitnih poluga vlasti :
Medije(proizvoditi I kontrolirati mitove)
Ekonomiju( cak I kad je ova losa vratite se na gore pomenute medije
Imati kontrolu nad oruzanim snagama (vojska policija)
Pod ovim predpostavkama vvlast jeste apsolutna I bez tog “apstraktnog mitskog apsolutizma “ koji valjda se misled a sve mora apsolutno kontrolirati.
Jeli ce takva vlast opstati neko je drugo pitanje.
Daklem
Vlast kvari dok apsolutna vlast apsolutno kvari

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana