Rusija stvara svoju mrežu

Dejan Jović RSS / 02.12.2008. u 08:34

Prošlotjedna posjeta ruskog predsjednika Dimitrija Medvedeva četirima latinsko-američkim zemljama: Peruu, Brazilu, Venecueli i Kubi - pokazuje namjere njegove zemlje da poveže „zemlje u usponu", a naročito one koje su skeptične prema Americi. To bi moglo voditi čak i stvaranju neke međunarodne organizacije u kojoj bi Rusija (sama  ili s Kinom i Indijom) imala vodeću ulogu.

Jedna od mogućnosti za takvo povezivanje najavljena je u spekulativnom izvještaju o svijetu u 2025., kojeg je nedavno objavio američki Nacionalni analitičko-obavještajni savjet (NIC). U tom se izvještaju tzv. BRIC zemlje - Brazil, Rusija, Indija i Kina - spominju kao „sile u usponu".  Amerika će zbog njih, procjenjuje NIC, uskoro (do 2025.) izgubiti monopolističku poziciju, iako će ostati najsnažnija pojedinačna zemlja u svijetu. Rusija radi i na uključivanju jednog broja drugih, njoj prijateljskih zemalja u tu globalnu „alternativu Zapadu". U tu neformalnu „alternativnu koaliciju" vjerojatno ulazi i Venecuela, možda i Iran, a - da u njoj nisu prevagnule proevropske snage na prošlim parlamentarnim i predsjedničkim izborima - tu bi vjerojatno bila i Srbija.

Kad se prije nekoliko dana pojavio taj izvještaj, neki su se pitali: što u BRIC-u radi Brazil. No, Brazil je ne samo najveća zemlja Latinske Amerike (koja ima 190 milijuna stanovnika), nego je i jedna od onih zemalja u kojima su nedavno otkrivena velika nalazišta nafte. Čak i američki izvještaj identificira Brazil kao potencijalnu „četvrtu silu" u nekom novom, multipolarnom svijetu, kojim više ne bi dominirala (samo) Amerika.

Ruski pokušaj da stvori svoju vlastitu „mrežu utjecaja" (ako ne već i čvrstu međunarodnu organizaciju) izravna je posljedica ocjene da bez jedne takve međunarodne mreže pod njenom kontrolom, Rusija ne može uspješno parirati Americi. Amerika ima NATO, a do neke mjere i utjecaj unutar Evropske Unije. No, otkako je izgubila svoju političko-vojnu mrežu („Varšavski pakt") prije dvadeset godina, Rusija je djelovala kao „osamljeni igrač". Sada je, procjenjuje se u Moskvi, vrijeme da stvori svoju „uniju" (ne geografsku, nego političku), a možda i svoj „vojni savez". Posjete Dimitrija Medvedeva Brazilu (gdje je razgovarao  o vojnoj suradnji) i Venecueli (gdje su danas počeli zajednički manevri venecuelanske i ruske mornarice), koraci su u tom smjeru. (Usput, od 2005. do danas, Venecuela je uvezla oružja i vojne opreme iz Rusije za oko 4,4 milijardi dolara!) S istom je svrhom za januar najavljena zajednička vojna vježba ruske i indijske mornarice. Kao što je najavljeno početkom novembra, uskoro će se održati i dva susreta kineskog i ruskog predsjednika. Dakle, Moskva vrlo intenzivno radi na odnosima upravo sa ostale tri iz grupe BRIC zemalja.

Pitanje je, naravno, kako će se u sve to uklopiti Indija i Kina. Te dvije zemlje imaju svoje politike, i suradnja s Rusijom neće biti jednostavna. Ne dolazi u obzir da se Rusija pojavi kao glavni lider te grupe - odnosi (barem u trokutu: Kina-Indija-Rusija) moraju biti ravnopravni. Povrh toga, Kina i Indija imaju i međusobne nesuglasice (oko Tibeta i Kašmira). Te nesuglasice su, vjerojatno namjerno, dodatno produbljene „iznenadnim" pojavljivanjem pitanja Tibeta u zapadnim medijima, neposredno pred održavanje Olimpijskih igara u Pekingu. Pa ipak, zajednička im je želja da se izbore za status jedne od pet-šest važnih svjetskih sila. To se posebno odnosi na Kinu, čije je gospodarstvo na zdravijim nogama, jer se - za razliku od ruskog - ne oslanja samo na jedan izvor bogatstva (naftu i plin) nego i na vlastitu proizvodnju. Olimpijske igre u Pekingu pokazale se da Kina sebe vidi kao novu svjetsku velesilu. Tako je - sve više - vidi i sama Amerika.

Dogodi li se stvaranje te nove mreže pod ruskim vodstvom (ili bez stvarnog vodstva, kao saveza ravnopravnih zemalja), to će značajno utjecati i na zemlje na Balkanu. Evropska Unija - i sama značajno zavisna od ruskih izvora nafte i plina - morat će voditi računa o Rusiji: daleko više nego što je to morala u devedesetima.

Kako će se taj eventualni razvoj odraziti na srpsku vanjsku i unutrašnju politiku? Bez obzira na to što se okrenula prema zapadu i što sebe sada vidi kao buduću članicu Evropske Unije (koju američki strategijski izvještaj vidi kao manje važnu globalnu silu), Srbija i dalje postiže određene vanjskopolitičke uspjehe zahvaljujući relativno dobrim odnosima s Rusijom i Kinom. Bez te dvije zemlje, Srbija ne bi mogla postići relativno povoljne odluke u Savetu bezbednosti Ujedinjenih naroda - a time niti popraviti svoju poziciju u odnosu na pitanje Kosova (koje joj je i dalje važno). Bude li se svijet razvijao prema multipolarnosti, Srbija bi mogla profitirati - ali samo ako dodatno popravi svoje odnose i sa zemljama BRIC-a i sa Zapadom. U odnosu na druge u regiji, ona za takvo ekvilibriranje ima možda najbolje pretpostavke.



Komentari (54)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 08:53 02.12.2008

Multopolarna Srbija

Prvo vajlda stize jos jedna vojna baza kao ona kod Urosevca ? Ili mozda dve-tri ?
A, u skolama opet ruski, uz kineski, spanski i portugalski ?
I Predsednik koji vezba dzudo, ali se razume i u kapueru ?
debela.hladovina debela.hladovina 09:20 02.12.2008

Re: Multopolarna Srbija

Ninoslav Randjelovic
Prvo vajlda stize jos jedna vojna baza kao ona kod Urosevca ? Ili mozda dve-tri ?
A, u skolama opet ruski, uz kineski, spanski i portugalski ?
I Predsednik koji vezba dzudo, ali se razume i u kapueru ?


Neče moći. Kod Uroševca ćemo napraviti Bondsteel 2, nezaposlenost ćemo rešiti tako što ćemo tamo poslati žene. A naš Predsednik neće ništa da trenira (ne daj Bože džudo ili nešto slično) - on će da izaziva ratove, pomaže instaliranje demokratije širom sveta, tu i tamo će da obesi po nekog kolegu predsednika, i pre svega će biti veoma inteligentan, kao jedan njegov kolega (vidi sliku).



A što se tiče toga šta će deca učiti u školi - pretpostavljam da ćemo im umesto ruskog omogućiti da uče jezike nama prijateljskih zemalja - npr. hebrejski, umesto španskog mogu da nauče neki pakistanski dijalekt... Smislićemo već nešto. A na velikom odmoru mogu da se igraju i Kju Kluks Klana.

Onda ćemo, valjda, svi biti sretni i zadovoljni.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 09:27 02.12.2008

Re: Multopolarna Srbija

Izvinite, ali u prorockoj studiji "Bice tumbanja" pominje se i uticaj vanzemaljaca na polarnosti u svetu. Autor ovog posta to, medjutim, ne pominje u svojoj analizi ?! A, vec se vrsi uticaj na Obamu da se otvore tajni dosijei na tu temu (tzv, "dosije x" i da multipolarnost zaista dobije svoj kosmicki smisao. Pa, i u Srbiji.
sandyby sandyby 09:40 02.12.2008

Eee, da je Srbija pametna, kao sto nije...

...naravno misleci uvek prvenstveno na rukovodstvo,ne bi jurila budalastinu- vestachku tvorevinu zvanuu EU, ne bi jurila da prolazi sve ono sto su male zemlje na margini, koje su usle u EU , prolazile na svojim putevima , ovakvim, i onakvim.Nego ovde vladaju pogresne slike, neznanje, i ljudska glupost- kao jedna od najteze pobedivih bolesti.
Sta ce Srbija u EU?Sta ona to dobija, a sta gubi?Da li ljudi o tome razmisljaju....i, ako ne razmisljaju , a sta radi Vlast????Ako, imaju cime da razmisljaju treba da objasne narodu, ako nemaju cime , ne treba da budu Vlast.Zar nije Srbiji dosta glupih Vlasti ?????
Odavno se govori - tako se prolazi kako je Srbija, kada covek gradi kucu na sred puta......Jeste Srbin je drzavu davno postavio"na sred puta"....donelo mu je to sto- sta lose, izgleda.Ali, kuca je tu gde je- sto je sa druge strane savrsen polozaj..ali, zar nije doslo vreme da "pametan Srbin" vec jednom iskoristi takav polozaj...a , ne da stremi onome sto je odavno trulo....Zar je to nesto novo i nepoznato da je Zapadna Evropa trulo tlo, o Americi da ne pricamo...a , neumitno ulazak u EU jednog dana( ne daj Boze da se ikada desi)znaci i stosta sa NATO-om, ili se to meni samo cini?
Zar maloj Srbiji oslabljenoj, smanjenoj, pa ako hocete i zgazenoj i ponizenoj kroz zadnjih NAJMANJE 18 godina,nije mesto uz jaku Rusiju ( isve ovo sto bi islo uz nju)????Mozda mislite da Srbiji tu ne bi bilo mesta?Mozda ce te reci Vanecuela jeste mala , ali nafta????Tacno, ali ne zaboravite - Srbija je mala, ali- "kuca na sred puta" i jedno podsecanje posleratno( 2 sv. rat)- kada su nudili Japanci , istoj toj Srbiji- "dajte nam barem Vojvodinu- hranicemo Evropu".Da li da pomenemo jedne od najlekovitijih voda su bas u Srbiji,.Zar mislite da Srbija nema sta da ponudi, samo ne moze sa Vlascu koja ne cuje i ne vidi a, i sa pamecu izgleda bas ne stoji, a svoj dzep napunjen , voli vise no ista, i" spremna je rodjenu mamu da proda".
Srbiji je zdravorazumski mesto uz Rusiju.
Jos kada bi to neko shvatio, ili ce Srbija da ucini jos jedan savrseno glup potez, kojih joj je istorija puna?
Samo da napomenem, da ne bude zabune-
ovo je moje licno misljenje , nema veze sa rusofilijom, nema veze sa time sto mi porodica zivi tamo , pa mi je uvid mozda malkice drugaciji, niti ima veze isakakvom partijom, jer nija ni iko iz moje porodice generacijama unazad nije pripadao ni jednoj partiji, ni u jednom sistemu.
Ovo je samo iskazivanje moje zelje da Srbija - se barem jednom u istoriji opameti, dokle jos uopste postoji- a , da vas podsetim, ovo je prognoza BBC-a: Srbija ce za 25 god biti svedena na Beograd sa okolinom(sto mi zovemo u sali beogradski pasaluk), za 50 god na ovoj teritoriji nestace srpski jezik,
iskazivanje moje zelje da konacno Srbija nesto pametno uradi, a ne kao po obicaju da radi u korist svoje stete.
Strmoglavi badža Strmoglavi badža 11:21 02.12.2008

Re: Eee, da je Srbija pametna, kao sto nije...

sandyby
... Zar maloj Srbiji oslabljenoj, smanjenoj, pa ako hocete i zgazenoj i ponizenoj kroz zadnjih NAJMANJE 18 godina,nije mesto uz jaku Rusiju ( isve ovo sto bi islo uz nju)???? Srbiji je zdravorazumski mesto uz Rusiju. .


Meni zdrav razum kaže da je Rusija tamo daleko, negde na istoku...a Nato je okružio Srbiju.
Isto kao što mi zdrav razum kaže da ja jesam lepši od Majkl Daglasa,
ali Ketrin je tamo daleko, u Holivudu.. a ja nemam ni kartu za Holivud..
mikimedic mikimedic 13:27 02.12.2008

Re: Eee, da je Srbija pametna, kao sto nije...

a ja nemam ni kartu za Holivud.


a tri karte?
thefreak thefreak 09:47 02.12.2008

Rusi ocigledno ponovo izbijaju u prvi plan

...ali ovog puta mnogo pozitivnije sto ne znaci da jednog dana ne bi mogli da se ponasaju kao danas Amerika ako dostignu nivo vodece svetske sile.Iskreno nisam fan ni USA ni Rusije, ali je dosadasnja americka dominacija u svetu pokazala da jedna sila ma koliko pozitivna bila vremenom postaje sve bahatija.A Srbiji ne preostaje nista drugo nego da cuti i pu... dok se zvezde ne smiluju i prevagnu na njenu stranu.
sandyby sandyby 11:04 02.12.2008

....i, jos nesto...

...a, sta to ma ko ima protiv ucenja ruskog, spanskog ili portugalskog ?????

Da li zaista mislite da ceo svet , "dok postoji" treba opste prihvaceno da govori na prvih 1000 mesta - engleski????

Ne kazem da ne treba- i engleski, ali ta anglo varijanta, zar vam ne bode oci, i ne smeta usima, zar je ovaj narod toliko nerazvijene pameti - da vidi i zamislja da sve sto ima prefiks zapada, Evrope ili Amerike, i naziv na engleskom , je bolje, sjajno, savrseno, Bogom dano!!!?????
Ili to vide tako deca starija i mladja kojoj nije tesko da podlegnu propagandi, a nazalost rodjeni u ludim godinama, uglavnom ove nase prostore nisu napustili.Ako su samo deca- ajde, edukujmo ih...ali,ako tako vide i odrasli - onda je problem neupucenosti i imanja iskrivljenih slika ovde - poodmakao.A, koliko moze da se primeti- da, i odrasli.

Uostalom -zar imate nesto protiv da Vam dete pored engleskog , zna jos neki SVETSKI jezik????

Znate li za onu- "vredis koliko jezika znas"?

Ako se pitate oko ovoga SVETSKI- malo pojasnjenje:
spanski je treci jezik - zapada/ treci Amerike/sa Kanadom,
o ruskom je smesno govoriti, jer to sto se nedovoljno govori mimo Rusije to nista ne znaci-znate li kolika je Rusija?
a, ni engleski se u toj meri ne bi govorio mimo Engleske( ne pominjem kolonije, kojima to je naravno iz odredjenih razloga zvanican jezik uz neki domorodacki npr), da nije Amerike i vise decenijske propagande, filmova......
Kada pomenuste Brazil - prica o portugalskom postaje izlisna......

Zaista, zar Vam govorenje tj ucenje vise jezika smeta?
Ne znam kako Vi, ja nemam nista protiv.
Sramota me nekako dodje ,da znam manje jezika od moje 14 godisnje cerke- iako svet ostajena mladjima.
A ona tecno govori engleski,, nemacki, portugalski i spanski.

Vlada T Vlada T 10:37 03.12.2008

Re: ....i, jos nesto...

Nije loše da znate još poneki jezik pored srpskog, ali poželjno je da prethodno bolje vladate pravopisom maternjeg jezika.
switch92 switch92 00:08 04.12.2008

Re: ....i, jos nesto...

Nadam se da ovo pisete iz zezanja, da iznervirate ostale blogere....

Vasa teorija pada u nekoliko tacaka. Pocnimo redom:

ali ta anglo varijanta, zar vam ne bode oci, i ne smeta usima, zar je ovaj narod toliko nerazvijene pameti - da vidi i zamislja da sve sto ima prefiks zapada, Evrope ili Amerike, i naziv na engleskom, je bolje, sjajno, savrseno, Bogom dano


Skolujem se u Svajcarskoj. Nastava je na Engleskom jeziku. Svajcarska ima TRI zvanicna jezika, i pritom je politicki neutralna. Ponavljam, nastava je na Engleskom, a ne na Nemackom, Francuskom ili Italijanskom, koji su zvanicni jezici. Moj univerzitet je drugi najbolji u Evropi, a Rusija nema nijedan u prvih 100 u oblasti Tehnologije. Toliko o tome. Uzgred, nismo Vam mi krivi sto, recimo, mobilni telefoni nisu izmisljeni u Rusiji, nego u Svedskoj. Tako bi citali uputstva za iste na Ruskom. Tako bi Ruski bio world wide popularan. Ovako, Ruski je popularan, prvenstveno kao sredstvo komunikacje sa Tajkunima. Niko Ruski ne uci da bi jezgrovito doziveo Jesenjina...

Uostalom -zar imate nesto protiv da Vam dete pored engleskog , zna jos neki SVETSKI jezik????


Govorim tri strana jezika, Engleski, Ruski i Francuski. Iskreno, u zivotu mi je samo Engleski pomogao. Buduci da sam student na multinacionalnoj grupi, zelim da napomenem, da samo se ja i drug, upravo isticali po dobrom znanju Engleskog. Generalno, srpska omladina govori Engleski znatno bolje od svojih vrsnjaka u regionu, i to joj je veliki plus! Na elitnim svetskim univerzitetima, Srbi najcesce preotmu mesto Kinezima i Indusima upravo zbog boljih rezultata na TOEFL i GRE testovima...(testovi na kojima se proverava znanje Engleskog jezika)

a, ni engleski se u toj meri ne bi govorio mimo Engleske( ne pominjem kolonije, kojima to je naravno iz odredjenih razloga zvanican jezik uz neki domorodacki npr), da nije Amerike i vise decenijske propagande, filmova......


Ovo je sustinski netacno. Naime, kao sto je Latinski jezik lekara, Engleski je jezik inzenjera. Profesor Jozo Dujmovic je svoja predavanja ne ETFu pocinjao recenicom : "Ko zna Engleski, neka se malo podseti za sutra, ko ne zna, neka ga nauci do sutra". Prof Dujmovic je sada Sef katedre za programiranje u San Dijegu. Univerzitet u San Dijegu nema nijednog Ruskog profesora. Prof Dujmovic je napustio ETF '90. Od tada predaje na Engleskom.
Nismo Vam mi krivi sto je Ruska inzenjerija pobedjena. Ne postoji rec na Ruskom, koja je sinonim za HARDWARE. I Rusi koriste tu rec....

Na kraju:
A ona tecno govori engleski,, nemacki, portugalski i spanski.


Nemam nista licno protiv Vas, niti protv Vase porodice. Pitam se, zasto niste cerku ucili Ruski, nego Engleski i Nemacki. Jako cudan epilog, obzirom da Vam porodica zivi u Rusiji. Znaci li to da kcer skolujete u skoli, u kojoj se govore doticni jezici? Jako cudno....

Niko nije kriv Rusima, sto Holivud bolje ekranizuje Evgeni Anjegina, nego Ruska kinematografija. Tako se jezik popularizuje....
radojicic92 radojicic92 03:55 04.12.2008

Re: ....i, jos nesto...

Skolujem se u Svajcarskoj



Doctor Wu Doctor Wu 08:05 04.12.2008

Re: ....i, jos nesto...

Svajcarska ima TRI zvanicna jezika,

Jel nije 4? (romanš, ili kako se već zove)
switch92 switch92 13:08 04.12.2008

Re: ....i, jos nesto...

Jel nije 4? (romanš, ili kako se već zove)


Potpuno ste u pravu! Romansh je 4. zvanicni jezik, govori ga oko 1%. Redje se koristi u administraciji, tako da formulare popunjavate na preostala tri. Najcesce i nastava ide na preostala tri, pa sam u tom kontekstu ovo napisao. Master i PhD studije su najcesce na Engleskom, sto opet ne mora uvek biti slucaj.
Covek u belom Covek u belom 19:59 04.12.2008

Re: ....i, jos nesto...

switch92
Nadam se da ovo pisete iz zezanja, da iznervirate ostale blogere....
Napade coveka samo tako, a pritom si se sam poprilicno nalupetao.

Skolujem se u Svajcarskoj. Nastava je na Engleskom jeziku. Svajcarska ima TRI zvanicna jezika, i pritom je politicki neutralna. Ponavljam, nastava je na Engleskom, a ne na Nemackom, Francuskom ili Italijanskom, koji su zvanicni jezici. Moj univerzitet je drugi najbolji u Evropi, a Rusija nema nijedan u prvih 100 u oblasti Tehnologije.
Nastava je na engleskom samo za Ms i PhD studije, a ima gomila grupa gde se i na PhD-u prica nemacki (ili jos gore switzerdeutsch).
Nit je tacno da je ETH 2. u Evropi, nit je tacno da Rusija nema ni jedan u 100. (sem ako ti kriterijum nije webometrics-a koji je totalni BS). Naprotiv Lomonosov je 20. i i to je najvise posledica upravo diskriminacije ruskog jezika, s obzirom da se veliki broj radova objavljuje na Ruskom (slicna je stvar i sa francuskim univerzitetima koji su losije rangirani jer se veliki br. radova objavljuje na francuskom).

Toliko o tome. Uzgred, nismo Vam mi krivi sto, recimo, mobilni telefoni nisu izmisljeni u Rusiji, nego u Svedskoj. Tako bi citali uputstva za iste na Ruskom. Tako bi Ruski bio world wide popularan. Ovako, Ruski je popularan, prvenstveno kao sredstvo komunikacje sa Tajkunima. Niko Ruski ne uci da bi jezgrovito doziveo Jesenjina...
Ovo je poprilicna gomila gluposti koje i ne zavredjuju komentar...

Govorim tri strana jezika, Engleski, Ruski i Francuski. Iskreno, u zivotu mi je samo Engleski pomogao. Buduci da sam student na multinacionalnoj grupi, zelim da napomenem, da samo se ja i drug, upravo isticali po dobrom znanju Engleskog.
Blago tebi, nego ti si sam dovoljan primer za sve...mislis li da ne postoji gomila ljudi sa drugacijim iskustvima?

Ovo je sustinski netacno. Naime, kao sto je Latinski jezik lekara, Engleski je jezik inzenjera.
Ovo samo dokazuje da imas prilicno jednostran pogled na svet i vrlo malo medjunarodnog iskustva. Inzenjerski jezik u Evropi je do skora bio Nemacki. I danas i u Nemackoj i u Francuskoj postoji kompletna paralelna terminologija engleskoj koja je savrseno normalno u upotrebi.

Profesor Jozo Dujmovic je svoja predavanja ne ETFu pocinjao recenicom : "Ko zna Engleski, neka se malo podseti za sutra, ko ne zna, neka ga nauci do sutra".
Da tako je pocelo a na kraju zavrsilo u vicu o ETF-ovcima...

Univerzitet u San Dijegu nema nijednog Ruskog profesora.
Jesi siguran u to? Jos jedna smesna proizvoljna tvrdnja, naravno potpuno netacna.

Nismo Vam mi krivi sto je Ruska inzenjerija pobedjena. Ne postoji rec na Ruskom, koja je sinonim za HARDWARE. I Rusi koriste tu rec....
Covece o kakvom ratu u nauci ti pricas, dal si svestan kolike su to gluposti? A ovo za hardware, prilicno detinjas primer.

Niko nije kriv Rusima, sto Holivud bolje ekranizuje Evgeni Anjegina, nego Ruska kinematografija. Tako se jezik popularizuje....
Kaze se Evgenije Onjegin (barem na srpskom). A o filmu bih ostavio komentar nekom ko se u te stvari razume...

Iz svega ovoga sto si ovde napisao moze se zakljuciti da si imao gadnu profesorku/nastavnicu Ruskog i da si ga zamrzeo opasno. A bolujes i od klasicne rusofobije poprilicno izrazene na ovim blogovima. Nazalost, nema ti spasa...
switch92 switch92 00:51 05.12.2008

Re: ....i, jos nesto...

Dragi Covece u belom,
najlepse Vam se zahvaljujem na iscrpnom odgovoru koji ste postavili. Naravno, ne slazemo se u puno tacaka, ali ja cu se potruditi da ostanem kulturan i uvidjavan, pa Vase odgovore necu komentarisati na nacin na koji ste Vi komentarisali moje.

Nit je tacno da je ETH 2. u Evropi, nit je tacno da Rusija nema ni jedan u 100. (sem ako ti kriterijum nije webometrics-a koji je totalni BS). Naprotiv Lomonosov je 20.


Prvo, dajete sebi za pravo da nagadjate. Nisam student ETHZ, vec drugog odeljka Swiss Federal Institute of Technology, EPFL. Moja skola, I&C, je druga najbolja u Evropi, posle Cambridge. Ne znam da li ste obratili paznju da sam naveo Technology, kao kriterijum.

Elem, lista univerziteta:
http://en.wikipedia.org/wiki/Top_100_Global_Universities

Lista skola u domenu Informatike:
http://www.arwu.org/ARWU-FIELD2008/ENG2008.htm

Kao sto vidite, ima dosta univerziteta iz Japana, Kine, Indije, Nemacke i Francuske, Lomonosova nigde! Toliko o prici da Ruse neko diskriminise, kako to da su Kinezi i Indusi na listi. Nadam se da sam Vam neke stvari jasno predocio. Za razliku od Vas, ja cu od sada govoriti iskljucivo argumentovano, i davacu Vam dokaze!

Ovo je sustinski netacno. Naime, kao sto je Latinski jezik lekara, Engleski je jezik inzenjera.

Ovo samo dokazuje da imas prilicno jednostran pogled na svet i vrlo malo medjunarodnog iskustva. Inzenjerski jezik u Evropi je do skora bio Nemacki. I danas i u Nemackoj i u Francuskoj postoji kompletna paralelna terminologija engleskoj koja je savrseno normalno u upotrebi.


To sto za nesto postoji paralelna dokumentacija, to Vam i nije neki jak dokaz. Vi mozete da uzmete knjigu sa Engleskog, pa da je prevedete na Hebrejski, ali ne mozete reci da je Hebrejski dominantan u doticnoj oblasti. Moja poenta je bila da su univerziteti, kompanije i R&D, koji su lideri danasnje svetske tehnologije (Intel, IBM,...), ti koji radove objavljuju na Engleskom. Pazite, ne zelim da se mimoidjemo, ali puno Indusa, Kineza, Srba i Rusa radi za ove kompanije, i radove objavljuju na Eng. U ovom kontekstu sam mislio.

Da tako je pocelo a na kraju zavrsilo u vicu o ETF-ovcima...


Ovo je svojevrsna uvreda na licnom osnovu! Sta je ETF u okvirima jedne Srbije, i sta je nekada bio u svetskim okvirima, ne zelim da komentarisem. Neka u moje ime govore HILJADE kolega koji uspesno rade i predaju svuda po svetu! Ovo vise govori o Vama!

Kaze se Evgenije Onjegin (barem na srpskom). A o filmu bih ostavio komentar nekom ko se u te stvari razume...


Na Ruskom se kaze Evgeni Anjegin. Pored filmskih, dosta komentara treba da prepustite ljudima koji se razumeju...

Iz svega ovoga sto si ovde napisao moze se zakljuciti da si imao gadnu profesorku/nastavnicu Ruskog i da si ga zamrzeo opasno. A bolujes i od klasicne rusofobije poprilicno izrazene na ovim blogovima. Nazalost, nema ti spasa...


Jako ruzno od Vas. Opet nagadjate. Ruski sam naucio od oca, koji je profesor istog. Oca nisam mrzeo, a ni Ruski, niti ga danas mrzim.

Da li mi ima spasa? Srecom, nije do Vas da o tome odlucujete. Moj rad, znanje i vaspitanje ce o tome dati sud. Vi ne. Takvi kao Vi nisu deo mog sveta, i zbog toga sam srecan.

Tuzno je da ste me toliko izvredjali, a da niste dali cvrste argumente protiv mojih tvrdnji. Iskreno, mislio sam da se barem na ovom sajtu moze razgovarati jednim drugacijim jezikom....

Laku Vam noc,
Vama, koji ste spaseni
jack_bauer jack_bauer 02:25 05.12.2008

Re: ....i, jos nesto...

Napade coveka samo tako, a pritom si se sam poprilicno nalupetao.

avo je skolski primer kako krece pljuvacina. reci tako nesto coveku koji je na sasvim kulturan nacin izneo podatke koji mogu, a ne moraju da budu tacni, nije uopste vazno, i koji je na kulturan nacin odgvorio na zlonameran komentar? ajmo da krenemo i ovde na nas dobar stari nacin.
Covek u belom Covek u belom 22:12 05.12.2008

Re: ....i, jos nesto...

jack_bauer
avo je skolski primer kako krece pljuvacina. reci tako nesto coveku koji je na sasvim kulturan nacin izneo podatke koji mogu, a ne moraju da budu tacni, nije uopste vazno, i koji je na kulturan nacin odgvorio na zlonameran komentar? ajmo da krenemo i ovde na nas dobar stari nacin.
Evo jos jednog sto mu Rusija smeta kad god se pomene na ovom blogu . Nego covek kom si krenuo da izigravas drvenog advokata je krajnje nekulturno napao prethodnog komentatora, ne znam samo kako to nisi primetio.

A to da npr. ruski sluzi samo kao kao sredstvo komunikacje sa tajkunima nije cinjenica nego zlonamerna glupost. Ako to smatras ispravnim onda zaista nemamo sta da razgovaramo.
Covek u belom Covek u belom 22:54 05.12.2008

Re: ....i, jos nesto...

switch92
Dragi Covece u belom,
najlepse Vam se zahvaljujem na iscrpnom odgovoru koji ste postavili. Naravno, ne slazemo se u puno tacaka, ali ja cu se potruditi da ostanem kulturan i uvidjavan, pa Vase odgovore necu komentarisati na nacin na koji ste Vi komentarisali moje.
Cisto sa malo manje sarkazama sa tvoje strane (a ima ga i u gornjoj recenici) i bez potrebe da prvi napadas coveka na ciji si komentar gore odgovarao, komunikacija bi bila kulturnija i sa moje strane.

Prvo, dajete sebi za pravo da nagadjate. Nisam student ETHZ, vec drugog odeljka Swiss Federal Institute of Technology, EPFL. Moja skola, I&C, je druga najbolja u Evropi, posle Cambridge. Ne znam da li ste obratili paznju da sam naveo Technology, kao kriterijum.
Hehe, sto jest jest krivo sam nagadjao, od 2 mogucnosi izabrao sam pogresnu stim sto ti sasvim svesno navodis na nju . Ova lista sa wiki-ja je jos jedan BS. Na wikipediji ima podosta korisnih infomacija, ali to ne znaci da takodje nema i gomila gluposti. Ukoliko nisi obratio paznju data lista je na osn. liste Newsweek-a ili u prevodu sio mi ga Djura. ARWU je dosta realniji po tom pitanju i kad si vec naveo link po oblastima mogao si da navedes i konkretan link za evropske univerzitete (kad si vec eksplicitno rekao u komentaru da je tvoj univerzitet 2. u Evropi, a tehnologiju si pomenuo vezano za Rusiju) gde bi video da naravno EPFL-a nema u prvih 20, ETHZ je 4., a Lomonosov 20.
ARWU
E sad to sto je ARWU generalno tacniji od kojekavih lista Newsweek-a ili webometrics-a ne znaci da i oni ne grese. Znaci ono sto je navedeno kao EPFL na stranici po oblastma u sustini obuhvata oba ETH, a ne samo Lozanu (kao sto mozes da primetis na stranici po oblastima nema ETHZ iako se bavi podjednako datom oblascu (Engineering/Technology and Computer Sciences) kao i EPFL.

Kao sto vidite, ima dosta univerziteta iz Japana, Kine, Indije, Nemacke i Francuske, Lomonosova nigde! Toliko o prici da Ruse neko diskriminise, kako to da su Kinezi i Indusi na listi. Nadam se da sam Vam neke stvari jasno predocio. Za razliku od Vas, ja cu od sada govoriti iskljucivo argumentovano, i davacu Vam dokaze!
Trudis se, trudis, al nedovoljno .

Engleskog, pa da je prevedete na Hebrejski, ali ne mozete reci da je Hebrejski dominantan u doticnoj oblasti. Moja poenta je bila da su univerziteti, kompanije i R&D, koji su lideri danasnje svetske tehnologije (Intel, IBM,...), ti koji radove objavljuju na Engleskom. Pazite, ne zelim da se mimoidjemo, ali puno Indusa, Kineza, Srba i Rusa radi za ove kompanije, i radove objavljuju na Eng. U ovom kontekstu sam mislio.
Naravno da je engleski dominantan, kako ne bi bio dominantan kad u prvih 100 univerziteta na svetu 70 je iz SAD ili UK. Ono gde ti masis poentu (verovatno zbog neiskustva) je da postoji gomila konferencija i kvalitetnih grupa koje objavljuju na francuskom ili nemackom (a koje ce ti sa takvim stavom verovatno ostati potpuno nepoznate). Pa cak i u jednom IBM research lab-u u Ruschlikon-u imas gomilu radova koji se paralelno izdaju i na nemackom i na engleskom. O (pretezno americkim) firmama u Bavarskoj, Grenoblu ili Sofiji Antipolis i da ne pricam.

Ovo je svojevrsna uvreda na licnom osnovu! Sta je ETF u okvirima jedne Srbije, i sta je nekada bio u svetskim okvirima, ne zelim da komentarisem. Neka u moje ime govore HILJADE kolega koji uspesno rade i predaju svuda po svetu! Ovo vise govori o Vama!
Jok brate, ovo govori o tvom nedostatku smisla za humor. Ako si zavrsio ETF, a ne znas za vic o japanskom za sutra onda na zdravlje...

Na Ruskom se kaze Evgeni Anjegin. Pored filmskih, dosta komentara treba da prepustite ljudima koji se razumeju...
Nebitno kako se kaze (mada se tako ne transkribuje na srpski odnosno latinicu), al tvoj komentar o ruskoj kinematografiji uopste ne govori o kvalitetu iste vec iskljucivo o tvom ukusu (i (ne)poznavanju) iste.

Da li mi ima spasa? Srecom, nije do Vas da o tome odlucujete. Moj rad, znanje i vaspitanje ce o tome dati sud. Vi ne. Takvi kao Vi nisu deo mog sveta, i zbog toga sam srecan.
Posto si ocigledno nov na ovom blogu (ili ti je barem nick nov) verovatno nisi imao prilike da primetis da je ovde neformalna atmosfera. U skladu sa tim cak sam i smajli stavio iza tog nema ti spasa, ali ti to ocigledno nije bilo dovoljno da skontas da je u pitanju zezanje pa si napisao ovaj simpatican traktat o svom svetu. Znaci opusti se covece nista ovde nije licno iako to mozda tako dozivljavas. Kad napises gluposti dobijes packu, neki put je ti udelis nekom drugom i tako to ide...

Do sledeceg komentarisanja,
CuB

P.S. A sto se tice tog "tvog" univerziteta ne bih da te razocaram (posto nisam iz tvog sveta ) ali i ja slucajno imam jedno papirce sa njega - pa me neki nas neuk narod mesa sa lekarima.
switch92 switch92 01:25 06.12.2008

Re: ....i, jos nesto...

Ok.
Posto si iz mog sveta, ajde onda malo da se rokamo tvojom terminologijom! Bez cinizma!

Ova lista sa wiki-ja je jos jedan BS.


Sveznajuci covece, objavi mi, molim te, tu famoznu listu na kojoj je Lomonosov 20!
Ili je objavi, ili prestani da lozis ljude kako moje liste ne valjaju!!! Ja ti serviram na tacnu, a ti mi kazes, ovo ne valja. Daj da vidimo sta valja!

ARWU je dosta realniji po tom pitanju i kad si vec naveo link po oblastima mogao si da navedes i konkretan link za evropske univerzitete (kad si vec eksplicitno rekao u komentaru da je tvoj univerzitet 2. u Evropi, a tehnologiju si pomenuo vezano za Rusiju) gde bi video da naravno EPFL-a nema u prvih 20, ETHZ je 4., a Lomonosov 20.


Tebi mora da se sazvace!!! Uzmes ARWU listu, sklonis ono sto nije Evropa(valjda imas toliko elementarnog znanja) i ostaje : Cambridge, EPFL, Imperial London...
Opasno me razocaravas iz posta u post.

Tek sada slede gluposti par excellence!

Znaci ono sto je navedeno kao EPFL na stranici po oblastma u sustini obuhvata oba ETH, a ne samo Lozanu (kao sto mozes da primetis na stranici po oblastima nema ETHZ iako se bavi podjednako datom oblascu (Engineering/Technology and Computer Sciences) kao i EPFL.


Ovo ne kapiram! Ili me jace lozis, ili ne umes da citas!!!!
Govorim o ARWU listi:
18 mesto svet(2. mesto Evropa) - pise lepo Swiss Fed Inst Tech Lausanne
51-75 mesto svet (11. odozgo) - pise lepo Swiss Fed Inst Tech Zurich

Ovo ne obuhvata oba ETH(EPF)! Razlika je jasno naglasena!

Ajde, molim te, pljujes me kao pseto, a pricas neosnovane stvari!

Jok brate, ovo govori o tvom nedostatku smisla za humor.


Sada ces i za humor da me savetujes! Nemoj, molim te! Dovoljni su ovi tvoji komentari, razvalio sam se od smeha!!!

Znaci opusti se covece nista ovde nije licno iako to mozda tako dozivljavas.


E ovo je ono sto me je najvise iznerviralo!!! Prvo me napljujes do zla boga, a onda kazes da nije licno!!! Alo Pozega, kako bre nije licno. Govoris kako pricam gluposti, kako su moje postovi i liste BS, kako nemam smisla za humor, kako nemam medjunarodno iskustvo, i onda, zamisli samo genijalnosti, kazes : "stavio sam smajli iza"! Ovo je klasicno blacenje, ala Velimir Ilic, gde nekoga napljujes, pa kazes, bila zajebancija! Zaobidji me sa ti sabanskim forama....

P.S. A sto se tice tog "tvog" univerziteta ne bih da te razocaram (posto nisam iz tvog sveta ) ali i ja slucajno imam jedno papirce sa njega - pa me neki nas neuk narod mesa sa lekarima.


Da se razumemo, ne mozes ti mene da razocaras. Niti si mi ti birao fax, niti sam te konsultovao kada sam trazio isti.
To sto imas papirce, to je tvoja stvar. Sto, majke ti, ne ode na Lomonosov, nego na EPFL !?

A to, sto te neko mesa sa lekarima, kakve to veze ima! Zar to treba da me razocara?! Sine, savrseno me briga sta tamo neko prica. Pa nisam ja dolazio ovde zbog baba iz komsiluka, nego zbog sebe!!!

Au brate, razocarao si me do bola. Taman sam mislio da ces nesto argumentovano da kazes, kad ono, katastrofa. Suvo blacenje, bez cinjenica....

Molim te, ako ikada resis da odgovoris na ovo, ili odgovori argumentovano, ili prestani da lozis ljude!!!
switch92 switch92 01:35 06.12.2008

Re: ....i, jos nesto...

Nego covek kom si krenuo da izigravas drvenog advokata je krajnje nekulturno napao prethodnog komentatora, ne znam samo kako to nisi primetio.


Ajde, molim te, citiraj mi sta je bilo nekulturno u mom prvom postu!


A to da npr. ruski sluzi samo kao kao sredstvo komunikacje sa tajkunima nije cinjenica nego zlonamerna glupost.


Ajde, navedi mi zasto ljudi danas uce Ruski. Nemoj mi reci da je zbog Ruske kulture i knjizevnosti (koja mi je uzgred omiljena, ali Solzenjicin i Jesenjin, da se odmah razumemo!!!) Istina je, zbog gasa i nafte. Moj cale radi ako prevodilac, i konstantno ga cimaju da prevodi ugovore te vrste. Srecom da je tako, inace ne bi imao posla.

Uzgred, danas smo se sa Rusima dogovorili da im (pro)damo NIS (nadam se da si happy, mada si mozda i tuzan, obzirom da im je umro Patrijarh). Ovo potvrdjuje moju pricu, o motivima za ucenje Ruskog.....

Tuzno brate, samo se zameras sa ljudima, a nista pametno ne kazes....
Covek u belom Covek u belom 04:01 06.12.2008

Re: ....i, jos nesto...

switch92
Sveznajuci covece, objavi mi, molim te, tu famoznu listu na kojoj je Lomonosov 20!
Ili je objavi, ili prestani da lozis ljude kako moje liste ne valjaju!!! Ja ti serviram na tacnu, a ti mi kazes, ovo ne valja. Daj da vidimo sta valja!
Toliko si zapenio da ne mozes ni link da vidis koji sam ti ostavio gore...cccc. Evo ponovo (nadam se da ces sad da ga vidis, treba samo da kliknes )
KLIKNI OVDE!!!!

Kao sto mozes da vidis ETHZ je 4. u Evropi, 24. u svetu, Lomonosov je 20. u Evropi, 70. u svetu, a EPFL 35-58. u Evropi i 101-151. u svetu. Ovo je daleko merodavnije rangiranje nego samo sa izvucenim IT +EE. I nemoj samo da kazes da si mislio na to kad si se nadmeno isprsio kako ti je faks 2. u Evropi, a Rusa u tehnologiji nema ni u 100, pa si onda izvukao usko strucnu oblast (IT+EE). Prepotetno i nista vise.

A imas na glavnoj listi sve lepo objasnjeno tj. metodologiju sta se koliko ocenjuje:
METODOLOGIJA.

Kao sto ces verovatno primetiti kategorije su mnogo opstije i detaljnije nego kategorije koje se koriste za rangiranje po pojedinacnim oblastima (lista koju ti uporno navodis) gde se koriste iskljucivo razne vrste publikacija u usko-strucnoj oblasti (najjuza oblast je upravo za engineering), sto mozes da vidis
ovde.

Govorim o ARWU listi:
18 mesto svet(2. mesto Evropa) - pise lepo Swiss Fed Inst Tech Lausanne
51-75 mesto svet (11. odozgo) - pise lepo Swiss Fed Inst Tech Zurich
Za tu listu si u pravu. No kao sto, nadam se, mozes da primetis da ovi iz ARWU-a ipak nisu dobro uradili posao jer ni za jedan univerzitet van SAD kategorija Funding nije popunjena, jer ocigledno nisu bili u stanju da nadju Funding iako je to poprilicno lako i za ETHZ i za EPFL. Data kategorija po metodologiji koju su naveli nosi 25%, a za univerzitete za koji nisu nasli skalirali su rezultate. Kada bi se i ona realno uzela u obzir stvari bi dosle na svoje mesto, jer je budzet za ETHZ vise nego dupli u odnosu na EPFL (965 u odnosu na 465 miliona franaka).
Al sve to nema veze, istina je da je IT na EPFL-u zaista bolji nego na ETHZ i tu je pre svega razlika, s obzirom da su ukljucene samo I&C i STI.
Sveukupno poredjenje je naravno nezahvalno praviti jer je ETHZ ima skoro 2 puta vise profesora, 2.5 puta vise postdiplomaca, prisutan je u vise oblasti, itd., itd.
Tako da u poredjenju ova 2 univerziteta je i razumljivo sto ETHZ daleko bolje rangiran.
Al samo poredjenje i rangiranje je daleko ozbiljnija stvar nego sto se verovatno tebi cini. Ako te bas zanima imas OVDE detaljan izvestaj o svemu (na francuskom, hm valjda ces moci da ga razumes posto kazes da ga znas ) i na stranama 15 i 16 imas pregled svih vaznijih rangiranja izmedju jednog i drugog, gde mozes da vidis da je u svim kategorima sem u 2 (jedna je ova koju si ti naveo) ETHZ daleko bolje rangiran od EPFL-a.

Molim te, ako ikada resis da odgovoris na ovo, ili odgovori argumentovano, ili prestani da lozis ljude!!!
Vidim da si poprilicno zapenio. Mlad si, pun sebe, mada ti ne bi nista falilo da se malo spustis na zemlju. Previse si cinican i osion u svojim komentarima. Mrzi me da ponovo prezvakavam prvi post koji je i bio povod za moju reakciju, al spocitavas svasta coveku, zasto nije svoje dete ucio ruski i sl. (sto je poprilicno drsko), onda konstatacije tipa Rusi su pobedjeni u nauci, konstatujes da mu nisi ti kriv sto Rusi nisu izmislili mobilni telefon itd. Ako tebi to nije drsko i nekulturno, onda svaka cast.
A kad ti sam tako reagujes s kojim pravom se bunis kad ja tako isto reagujem prema tebi. A povrh svega ti je argumentacija krajnje diskutabilna. I jos imas iritantan stav (sto potvrdjujes u gornjem postu sa cinicnim konstatacijama oko NISa i smrti patrijarha) da su svi ovde nekakvi radikali koji su automatski i najgori rusofili. Ono sto ne vidis je da si ti sam rusofob koji koristi svaku priliku da opljuje po Rusiji.
Sto se tice smisla za humor, sta da ti kazem, postoje i operisani od njega, nije to nista strasno...
Ajd sad uzdravlje posto nemam zaista nameru da se vise zamlacujem daljim komentarisanjem tvojim postova.
Atomski mrav Atomski mrav 11:18 02.12.2008

Novi (svetski) rat

Ovo mi miriše na nekakav novi veliki rat kao sredstvo za brzo prevazilaženje recesije i ove nove ekonomske krize (a možda je i njen cilj). Mogući scenariji - Evroazija (od Kavkaza pa dalje na istok) ili Južna Amerika. Mislite o tome.
Strmoglavi badža Strmoglavi badža 11:30 02.12.2008

Re: Novi (svetski) rat

Atomski mrav
Ovo mi miriše na nekakav novi veliki rat kao sredstvo za brzo prevazilaženje recesije i ove nove ekonomske krize (a možda je i njen cilj). Mogući scenariji - Evroazija (od Kavkaza pa dalje na istok) ili Južna Amerika. Mislite o tome.


Sigurno da dolazi do promene odnosa snaga u svetu.
Nadam se da neće doći i do svetskog rata - ima previše oružja za masovno uništenje..
corn mouth corn mouth 11:52 02.12.2008

Re: Novi (svetski) rat

Atomski mrav
Ovo mi miriše na nekakav novi veliki rat kao sredstvo za brzo prevazilaženje recesije i ove nove ekonomske krize (a možda je i njen cilj). Mogući scenariji - Evroazija (od Kavkaza pa dalje na istok) ili Južna Amerika. Mislite o tome.

evo ga naravno i atomski mrav sa svojim uobicajeno katastroficnim predvidjanjima i upozorenjem "mislite o tome" kao da nas savetuje da na vreme izgradimo u podrumu atomsko skloniste i nabavimo dovoljno konzervi hrane i vode.

btw, G Jovicu, kao po obicaju odlican post, a pocetni komentari - najblaze receno, kao da su besplatno delili lude gljive ili dalekobilo da je neko sipao lsd u bg vodovod.
Dragan Pavlicevic Dragan Pavlicevic 11:58 02.12.2008

Re: Novi (svetski) rat



a pocetni komentari - najblaze receno, kao da su besplatno delili lude gljive ili dalekobilo da je neko sipao lsd u bg vodovod.


Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 11:58 02.12.2008

Re: Novi (svetski) rat

a pocetni komentari - najblaze receno, kao da su besplatno delili lude gljive ili dalekobilo da je neko sipao lsd u bg vodovod.

Ukoliko ste Vi profesionalni konzument tih gljiva i droga, kako Vi komentarisete stvaranje ruske mreze i mesto Srbije u toj mrezi ? Bice zanimljivo procitati.
corn mouth corn mouth 12:19 02.12.2008

Re: Novi (svetski) rat

Ninoslave,
posto nije zadovoljen uslov koji ste naveli zakljucujem da niste zainteresovani da cujete odgovor.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 12:28 02.12.2008

Re: Novi (svetski) rat

Ninoslave,
posto nije zadovoljen uslov koji ste naveli zakljucujem da niste zainteresovani da cujete odgovor.

Hm, mene svakako zanima sta Vi mislite na ovu temu. Nije to bio nikakav uslov. Jednostavno, pomislio sam da ste, kad vec prepoznajete delovanje gljiva i droga, profesionalni konzument i samim tim moguci strucnjak za novi svetski poredak i mreze !
Atomski mrav Atomski mrav 12:28 02.12.2008

Re: Novi (svetski) rat

E, samo kad si se ti javio da prokomentarišeš... pardon, vređaš.
Covek u belom Covek u belom 16:41 02.12.2008

Re: Novi (svetski) rat

corn mouth
kao da nas savetuje da na vreme izgradimo u podrumu atomsko skloniste i nabavimo dovoljno konzervi hrane i vode.
ih sta fali, mozda postanemo ko Svajcarska, tamo ima vise atomskih sklonista no kuca...
dusanj92 dusanj92 17:51 04.12.2008

Re: Novi (svetski) rat

Evroazija (od Kavkaza pa dalje na istok) ili Južna Amerika.


Ovo sve vise podseca na roman 1984, gde postoje tri svetske grupacije. Dve su uvek u ratu dok se treca odmara i obnavlja snage za novi rat.

Svet uopste ne napreduje. Zelje su iste samo je tehnologija napredovala.
Dragan Pavlicevic Dragan Pavlicevic 11:46 02.12.2008

Multipolar

Dobar tekst kao i uvek, ja bih samo iskomentarisao sledece

Sto se tice Rusije i stvaranja 'njene mreze uticaja' Rusija tu do sada nije imala jasnu strategiju - osim Sangajske Organizacije - ona nije razvijala odnose za zemljama koje nisu iz njenog okruzenja ili svetske sile (znaci EU, Kina, SAD, Rusija...) multilateralno vec iskljucivo bilateralno u slucaju da su se interesi poklapali - obicno oko toga da rusija ima oruzje za prodaju a neko zelju da ga kupi. Takodje to je znacilo da su ti odnosi bili iskljucivo poslovne prirode, bez strateskih implikacija. napominjem, ne ukljucujuci Sangajsku Organizaciju, koja se od svojih pocetaka zalaze za multipolarni svet ali, opet, ne postavljajjuci sebe direktno protiv SAD vec samo drzeci sapu na regionalnim zbivanjima.

Sto se tice stavaranje 'antizapadne alternative' i 'cvrste medjunarodne organizacije' , pogotove one koju bi cinile drzave BRIC, tu su sanse jednake nuli zbog

1. neraskidivosti ekonomskih interesa zapada i istoka, malih i velikih, demokratskih i nedemokratskih u dobu globalne ekonomije (izmedju ostalog i pomenuta energetska veza izmedju Rusija i Evrope o kojoj Evropa vec veoma vodi racuna)

2. Kinezi su vec izgradili izuzetno dobre veze na multilateralnim platformama sa Centralnom Azijom, Afrikom i Juznom Amerikom i nema potrebe da ih dele sa Rusijom

3. Postoje mnoga zapaljiva pitanja izmedju Kine i Rusije, Kine i Indije da bi bilo kakvo 100% stratesko partnerstvo bilo moguce

4. Razlikama u starteskim interesima ( npr. i Indija i Kina naticu se oko istih energetskih resursa u Aziji) medju njima

5. Indija ima mnogo vise zajednickoh i ekonomskih veza kao i strateskih interesa sa SAD i Japanom nego Rusijom i Kinom

Otuda mnogo je verovatnije da cemo u buducnosti gledati razvoj dogadjaja po matrici 'balance of power' kako sto je bio slucaj u evropi do drugog svetskog rata. Nekoliko glavnih sila(SAD,EU,BRIC; od znacaja jos i Pakistan, Iran, Turska, Japan etc.) ce relativno nezavisno donositi oduke o svom medjunarodnom ucescu, grupisuci se tako da se uvek spreci postojanje jedne nadmocne drzave ili bloka. Takodje, nece biti nicega sto podseca na blokovski 'hladni rat' vec ce se drzave ponasati u skladu sa sopstvenim interesom po pitanju odredjenih pitanja, sto se vec sada desava gde Rusija, EU, Kina i SAD imaju istovetan pristup Severnoj Koreji, razlikuju se umereno po pitanju Irana i ne mogu biti dalje jedno od drugih po pitanju Kosova. Svet je vec sada multipolaran samo neki jos nekako to ne vide.


Dejan Jović Dejan Jović 18:34 02.12.2008

Re: Multipolar

G. Pavličeviću, hvala na vrlo korisnom komentaru - i na dodatnim objašnjenjima. Slažem se s Vašom ocjenom. Za sada je teško vidjeti stvaranje neke čvrste organizacije, ali ovo je ipak iskorak (regionalni pristup - Latinska Amerika), itd. Meni se čini da će Rusija pod Medvedevim ići u malo hrabrija "ispipavanja terena", pa ako ne uspije - nema veze, Putin će se vratiti na staro. Tako da je ovo možda jedan korak u tom smjeru.

Ovaj terorizam u Indiji - to je svakako slabljenje Indije, i njeno okretanje prema svojim bilateralnim problemima (ponajprije s Pakistanom, ali također i s Kinom): spekulacije su uključivale i pitanje Kašmira, a otvaranje tog pitanja neće pomoći indijsko-kineskom eventualnom približavanju.

Bit će sve to vrlo zanimljivo. Onaj spekulativni "izvještaj", kojeg sam spomenuo, govori o "multipolarnom ali ne multilateralnom" svijetu. Dakle, bit će više središta moći, ali ne nužno i više dogovaranja među njima.
nesha92 nesha92 12:21 02.12.2008

cestitke

za vrlo realan prikaz...
Medjutim Indija bi mogla da ispadne is "Ruske" price
a) Pakistan
b) manje vise slican trzisni sistem kao USA
c) unutrasnje prilike- podele-demografija
ali ne i iz saveznistva sa USA u nekoj prici....
Sto nije slucaj ni sa Kinom ni sa Brazilom...
Kina sa druge strane vec vidi sebe = Rusima tako da u tom pogledu Rusija sama mora biti svesna neliderskog polozaja u pomenutom savezu o kome ce svakako Brazil najvidljivije da profitira.
Ne bi me cudio ni scenario otvaranja EU trzista sve vise prema Indiji i zbog pomenutog potencijalnog zapadnog saveznistva a i zbog veza izmedju VB i Indije koje su odavno prestale da bude samo tradicionalne.



drug.clan drug.clan 14:36 02.12.2008

sedi sa strane i mirno (ne)gleda

Ponasanje zemalja koje ste naveli je vise nego predvidivo jer svaka zemlja zeli da bude najmocnija i da oko sebe ima mocne saveznike. Glavno pitanje ovde je u stvari sta ce oni koji su sada najveca sila (USA sa svojim NATO saveznicima) uraditi.

Naime stvari se nece odvijati bas tako glatko jer se one zmelje koje su sada sila nece lako predati. U ovom svetlu zar vam "napad na Indiju od strane pakistana" od pre neki dan nije pokazao u kom smeru ide politika trenutnih mocnika. Protiv indije i Kine zapad ne moze (moze ali je cena visoka) stoga je najbolja strategija pustiti jedne na druge istovremeno izigravajuci kolateralnu stetu! Slicno se moze ocekivati i u juznoj americi.

Jasno je da su trenutne mocne sile pre svega USA i UK planiraju mnogo unapred i stoga jos pocetkom i sredinom 20. veka stvarajuci granice novog sveta ostavili ozbiljne goruce probleme na svekom koraku. Sam cin stvaranja Pakistana i Bangladesa je dugotrajno paralisao Indiju i ceo podkontinent. Crtanjem granica na bliskom istoku on je trajno paralisan. Rovarenjem unutar latinoamerickih drzava i stavranjem paradrzava latinska amerika je dugotrajno onesposobljena.

Naravno da nece sve ici ni na ruku onima koji brane poredak (USA i Evropa) a to je u stvari cinjenica koja najvise zabrinjava! Naime, zemlje koje ce postajati mocnije, pre svega Kina i Brazil (Rusija nema pozitivnu dugorocnu perspektivu po mom misljenju), ce svakog dana napredovati iako ne u ocekivanim razmerama sto ce politicki proces u tim drzavama odrzavati bez veceg protivljenja unutar drzava. Problem ce se desiti u zemljama koje se svakog dana postajati sve slabije i gde proces osiromasenja i slabljenja vrlo lako moze dovesti do unutrasnjih problema koji mogu naterati vlast u tim zemljama na intervenciju zarad ocuvanja pozicije.

E tu ce nastati ozbiljan problem jer ne treba zaboraviti da vec 60 godina nije bilo ozbiljnijeg ratnog sukoba a ljudi se nisu promenili uz to sada su metode manipulacije jos mocnije nego sto su bile 30-tih.
Kazezoze Kazezoze 15:23 02.12.2008

The man behind Obama!

Ovo sam vec kachio na post budimca - Obamamija.
Radi se o zanimljivom gledishtu Webstera Tarpleya, koji je napisao chak 2 knjige o Obami...
Naime ima nekih dodirni tachki sa temom koju si napisao, mada u donekle drugachijoj rezhiji.
Ovaj scenario svakako treba uzeti ozbiljno.

part 1

part 2
Doctor Wu Doctor Wu 21:09 02.12.2008

Re: sedi sa strane i mirno (ne)gleda

Protiv indije i Kine zapad ne moze (moze ali je cena visoka) stoga je najbolja strategija pustiti jedne na druge istovremeno izigravajuci kolateralnu stetu!

Da, ovo je zanimljiva teza. Tokom ove pucnjave u Bombaju pojavile su se vesti da su ove ubice došle iz Bradforda i Leedsa- teza je živela koliko da se prodaju jutarnji Sun i Daily Mirror i odmah je demantovana udruženim Sky-BBC snagama. A i Ameri, koliko vidim iz novina, su u ovom indijsko-pakistanskom prepucavanju žestoko stali na indijsku stranu (to će, naravno, raditi sve donde dok Indija ne odluči da ozbiljno pokaže muscle- onda će brzo promeniti stranu).
drug.clan drug.clan 21:59 02.12.2008

Re: sedi sa strane i mirno (ne)gleda

Doctor Wu

Da, ovo je zanimljiva teza. Tokom ove pucnjave u Bombaju pojavile su se vesti da su ove ubice došle iz Bradforda i Leedsa- teza je živela koliko da se prodaju jutarnji Sun i Daily Mirror i odmah je demantovana udruženim Sky-BBC snagama. A i Ameri, koliko vidim iz novina, su u ovom indijsko-pakistanskom prepucavanju žestoko stali na indijsku stranu (to će, naravno, raditi sve donde dok Indija ne odluči da ozbiljno pokaže muscle- onda će brzo promeniti stranu).


Danas je i "a senior State Department official" na osnovu "onih" obavestajnih podataka rekao da je Pakistani-based group odgovorna za napad. Za jedno godinu dve ili 10 mozemo ocekivati izjavu kako je ipak izvestaj obavestajne sluzbe bio netacan ali nema veze koga jos briga za zrtve!
Doctor Wu Doctor Wu 22:11 02.12.2008

Re: sedi sa strane i mirno (ne)gleda

Danas je i "a senior State Department official" na osnovu "onih" obavestajnih podataka rekao da je Pakistani-based group odgovorna za napad. Za jedno godinu dve ili 10 mozemo ocekivati izjavu kako je ipak izvestaj obavestajne sluzbe bio netacan ali nema veze koga jos briga za zrtve!

Mislim da su već otišli i dalje od Pakistani based jer je jutros bilo da traže objašnjenja od pakistanske vlade or else (maltene ista retorika k'o Indusi). Ma, igranka, rade Induse k'o volove. A tokom napada su u UK svako malo prikazivali i Kashmir i Hyderbad i sve ono u fazonu "...here is what's at stake".
drug.clan drug.clan 23:11 02.12.2008

Re: sedi sa strane i mirno (ne)gleda

Doctor Wu
Danas je i "a senior State Department official" na osnovu "onih" obavestajnih podataka rekao da je Pakistani-based group odgovorna za napad. Za jedno godinu dve ili 10 mozemo ocekivati izjavu kako je ipak izvestaj obavestajne sluzbe bio netacan ali nema veze koga jos briga za zrtve!

Mislim da su već otišli i dalje od Pakistani based jer je jutros bilo da traže objašnjenja od pakistanske vlade or else (maltene ista retorika k'o Indusi). Ma, igranka, rade Induse k'o volove. A tokom napada su u UK svako malo prikazivali i Kashmir i Hyderbad i sve ono u fazonu "...here is what's at stake".



znaci sada ide ultimatum za dozvolu istrage na teritoriji druge drzave a onda ....

gde li sam ovo vec cuo?
Doctor Wu Doctor Wu 23:52 02.12.2008

Re: sedi sa strane i mirno (ne)gleda

znaci sada ide ultimatum za dozvolu istrage na teritoriji druge drzave a onda ....

gde li sam ovo vec cuo?

Ne verujem da je to u pitanju, nego hoće da nateraju vladu da im dozvole slobodno bombardovanje Pakistana. Što će, naravno, samo povećati tenzije u Pakistanu, i ojačati aspiracije ka Kašmiru. I tako u krug. Indijski podtkontinent, kao i Bliski istok Anglosaksonci drže u šaci i tu neće biti nekih prevelikih iznenađenja. Majka svih pitanje je šta će Kinezi (njih se Ameri boje) uraditi u narednih nekoliko meseci: hoće li ići na povećanje domaće potrošnje ili će nastaviti svoje prodiranje (tj investiranje) u svet.

Po meni, ova ruska paradiranja su mlaćenje prazne slame i ostaće bez nekog značajnijeg efekta.
jankovicf jankovicf 00:51 03.12.2008

Re: sedi sa strane i mirno (ne)gleda

a senior State Department official" na osnovu "onih" obavestajnih podataka rekao da je Pakistani-based group odgovorna za napad.

ono u fazonu "...here is what's at stake"

i dalje od Pakistani based jer je jutros bilo da traže objašnjenja od pakistanske vlade or else


jel mogu da vas zamolim da pricate srpski jer je ovaj Serbinglish ili kako vec da ga nazovem stvarno nakazan?
drug.clan drug.clan 02:51 03.12.2008

Re: sedi sa strane i mirno (ne)gleda

jankovicf
a senior State Department official" na osnovu "onih" obavestajnih podataka rekao da je Pakistani-based group odgovorna za napad.

ono u fazonu "...here is what's at stake"

i dalje od Pakistani based jer je jutros bilo da traže objašnjenja od pakistanske vlade or else


jel mogu da vas zamolim da pricate srpski jer je ovaj Serbinglish ili kako vec da ga nazovem stvarno nakazan?



Zove se serbish a ako vam smeta ne morate da citate vec pravac u maticu srpsku pa knjge u ruke. Internet je slobodan interaktivan medij(um) koji nikoga ne primorava da address bar ukuca
http://blog.b92.net/text/5925/Rusija%20stvara%20svoju%20mrežu/
jack_bauer jack_bauer 07:56 03.12.2008

Re: sedi sa strane i mirno (ne)gleda

Po meni, ova ruska paradiranja su mlaćenje prazne slame i ostaće bez nekog značajnijeg efekta.

i ja tako mislim. a dodao bih da od kine, a posebno ne od indije, ne bi trebalo ocekivati neke znacajne pomake. amerika je posrnula, ceo svet je u recesiji i niko ne zna sta se iza brda valja. sigurno je da se prave nova saveznistva i nove strategije, ali na sta ce sve da ispadne? videcemo. indija je svakako vise vezana za zapad u svakom pogledu, a ni kineski emigranti bas nesto ne zure u rusiju, kao da znaju nesto sto mi ne znamo
Dejan Jović Dejan Jović 08:09 03.12.2008

Re: sedi sa strane i mirno (ne)gleda

Kina je "nevidljiva sila" - to je uvijek bila, a sad je u većoj mjeri nego ikada. Čitao sam razgovore Tita i Brežnjeva iz 1970-tih - i tada su njih dvojica ludili jer je Kina bila naizgled potpuno nezainteresirana za svijet, a zapravo - kako je rekao jedan od njih - gdje god se takne, evo Kine. U Koreji, u Vijetnamu, u pola Afrike, u Kašmiru, u Tibetu, itd.

I sada je tako. U Sudanu - evo ih. U Kongu - evo ih. Da ne govorim da ih se spominje u globalnim akcijama koje dovode u pitanje sigurnost interneta - a to danas znači: bankarskog sistema, sigurnosnog sistema itd.

Olimpijada u Pekingu je bila simbolički početak kineskog "out"-ovanja (izlaženja na veliku scenu, javno). Bila bi greška ne zagrepsti ispod površine, pa ne vidjeti da su oni i te kako aktivni i vrlo, vrlo ambiciozni.
Doctor Wu Doctor Wu 08:24 03.12.2008

Re: sedi sa strane i mirno (ne)gleda

od kine, a posebno ne od indije, ne bi trebalo ocekivati neke znacajne pomake.

Moraće da naprave neki pomak jer izvoz (a i uvoz sirovina) opada, zatvaraju se fabrike, raste nezaposlenost i počinju socijalni nemiri. Moraće nekako da stimulišu ekonomiju a moguća su 4 scenarija:

1) pojačano investiranje u domaću potrošnju (davanje kredita raji) i povećanje domaće potrošnje (što bi dovelo do daljeg uspona Kine i približavanja Americi, ali bez jačanja strateških pozicija globalno),

2) povećavanje investicija po svetu direktnim državnim ugovorima (u, na primer, projekte poput izgradnje metroa u Bgdu i luka po Grčkoj- kupili su prošle nedelje Pirej- kupovine rudnika i asseta po Africi- Kinezi su postali najjači ulagači tamo što Amere i Engleze čini posebno nervoznim- i Južnoj Americi- prošle nedelje su se nešto muvali po Peruu),

3) najmanje verovatan, da ponovo ulažu u američke investicijske banke (odnosno ono što je ostalo od njih)- čini se da su Kinezi definitivno izgubili iluziju o superiornosti "anglosaksonskog" upravljanja ekonomijom

4) neka kombinacija 1) i 2), što se može smatrati za "do nothing" pristup o kome pišeš- mada treba imati u vidu da za to nema previše para a asseti po svetu im neće značiti ništa ako budu imali nerede po Šangaju.

Indija je sa svojom outsourcing industrijom mnogo više integrisana sa (odnosno zavisna od) Zapadom i ni izbliza nije u istoj poziciji kao Kina. Oni više mogu poslužiti Zapadu kao Trojanski konj, za destabilizaciju i ograničavanje Kine kroz eskalaciju "tibetanskog pitanja".

Barem ja ovako vidim stvari, .
jack_bauer jack_bauer 08:47 03.12.2008

Re: sedi sa strane i mirno (ne)gleda

dejane, tvoj post je ponovo jedna odmerena i izbalansirana analiza situacije u okruzenju. zao mi je sto ga nisam pohvalio ranije, sto svakako zasluzuje.

ne znam, ja samo pokusavam da drzim oci sirom otvorene u ovoj situaciji, i da budem na oprezu. sto se tice kine (pozz. dr. wu), oni su se sigurno navatali love kroz privredni bum tokom predhodne decenije (cak su mi njihove ambicije prema juznoafrickim resorsima malo degutatne). ali i dalje nisam siguran koliko je sve to odraz njihove velicine a koliko su zavisni od prodaje proizvoda i usluga zapadnom svetu, a potrebe zapada za time su trenutno znacajno smanjene.

nego, doktore, pada li cena goriva u evropi? ovde kod mene je oko $1.80/gallon, sa tenedencijom pada. kontam da to moze samo da bude dobro za nas potrosace. sa druge strane, citam da u srbiji najavljuju skoro pojeftinjenje od 6 dinara po litru? wtf?
Dragan Pavlicevic Dragan Pavlicevic 08:49 03.12.2008

Re: sedi sa strane i mirno (ne)gleda



Bas upravo kombinovani pristup 1) i manje 2) i 3) je ono sto rade sada, samo sto pod 1) ne daju kredite raji vec ulazu u velike infrastrukturne projekte -zeleznice, aerodrome, stambene projekte, vodovode etc. - odnosne krediti su usmereni na firme a ne na individualne potrosace. Tako veruju da ce odrzati veliku potraznju za industrije kljucne za Kinu u ovom trenutku (celik, gradjevina, real estate) a da ce ovi krediti obezbediti vecu likvidnost na trzistu, odnosno na kraju se preliti u potrosacki dzep pa ce tako i pojacati potraznju u tom delu.

Onda veruju da ako ostanu relativno neokrnjeni dok se drugi veliki igraci bas muce, oni pojacati svoj udeo u svetskoj ekonomiji i svoj medjunarodni uticaj.

Indija je definitivno okrenuta vise zapadu no Kini, ali ne verujem da ce se truditi da zakomplikuje situaciju jer joj pored Pakistana i muslimanskog ekstremizma kao glavnih problema jos jedna glavobolja ne treba. Tibet ce za trenutak najverovatnije biti skrajnut u cosak jer ce se i borci za ljudska prava SAD i EU cuvati od komplikacije medjunarodnih odnosa i pogotovo odnosa sa Kinom barem dok ne pociste situaciju kuci. Ne treba zaboraviti da SAD, Kina i EU jedan drugom i trecem medju najvaznijim trgovackim partnerima i da losi odnosi mogu da uticu i na pogorsenje ekonomske situacije kuci, a to nikome sada ne treba.
Dragan Pavlicevic Dragan Pavlicevic 08:51 03.12.2008

Re: sedi sa strane i mirno (ne)gleda

ali i dalje nisam siguran koliko je sve to odraz njihove velicine a koliko su zavisni od prodaje proizvoda i usluga zapadnom svetu, a potrebe zapada za time su trenutno znacajno smanjene.


Dosta su zavisni, zato se sada i vade na domace infrastrukturne projekte da bi nadomestili manjak potraznje od spolja
jack_bauer jack_bauer 09:01 03.12.2008

Re: sedi sa strane i mirno (ne)gleda

Tako veruju da ce odrzati veliku potraznju za industrije kljucne za Kinu u ovom trenutku (celik, gradjevina, real estate) a da ce ovi krediti obezbediti vecu likvidnost na trzistu, odnosno na kraju se preliti u potrosacki dzep pa ce tako i pojacati potraznju u tom delu.

verovatno svi veliki igraci pokusavaju da urade isto to. na ovaj ili onaj nacin. mislim da problem nije nedostatak novca nego zasicenost trzista i nemogucnosti ulaganja u nesto sto ce relativno brzo da se oplodi. kao da sada svi koji imaju kintu, sede i cekaju?
Dragan Pavlicevic Dragan Pavlicevic 09:11 03.12.2008

Re: sedi sa strane i mirno (ne)gleda


Mislim da nemaju bas svi...Amerika ima strasan deficit i kredite koje ne zna kako da vrati...Bilo koja kolicina novca koju americka vlada odluci da ubaci na trziste sada bice nadomestena ogromnim porezima ili novim zaduzenjima. Zato se nadaju kineskim investicijama.

Na drugoj strani, Kinezi pak imaju pun sef i dosta kesa i skidaju poreze. nadaju se da ce se ameri izvuci sto pre da im milijarde njihovih obveznica ne bi propale.Opet, ne zele da se zalecu u investicije da ne bi izgubili ovu ogromnu prednost koju imaju sada.

Sto se tice ulaganju u nesto sto se brzo vraca, mozda ce Obama od zelenih industrija napraviti nesto?

loader loader 16:53 02.12.2008

Zlatna vremena 2. deo !!

Srbija će voditi politiku miroljubive koegzistencije, samo li bude formirana neka nova vrsta interesnog bloka, koji bi bio alternativa Amerikancima i NATO-u. U tom slučaju, naš predsednik će putovati morima i hrabriti nejake države da istraju. Živećemo kvalitetno i harmonično. Naša demokratija biće neprevaziđena. Postaćemo ugledni i traženi u svetu. Svi će hteti da vide naš pasoš.

Ma, biće sve ko nekad! Između ostalog, pošto će Albancima u takvoj situaciji jako imponovati da budu s nama, Kosovo će zvanično tražiti da se vrati u sastav Srbije! Ali, Srbija se saginjati neće! Mi ćemo nadmeno da im kažemo - E, pa, sad nema! Kad smo vam mi pričali, vi ste ..!

baanalyst baanalyst 22:53 02.12.2008

Svrha nove koalicije

Kao i svi projekti koji nastaju "PROTIV" necega, limit je unapred postavljen. Hrvatska danas ima krizu indentiteta, jer je tako postavljena. Svako (pa i drzave) treba da radi u svom interesu. Ali u Globalnoj ekonomiji, i favorizovanom modelu Drzavnog Kapitalizma, navedene clanice Ruskog saveza imaju dosta razlicite preference, pa i interese, Na mnogim aspektima Evropa (pa i umerenija Amerika) bi trebala da im bude bliska. Rusi i Evropa su tu najinteresantniji, cini mi se da su im interesi mnogo blizi nego sto se to cini.
dusanj92 dusanj92 17:47 04.12.2008

Russian Warships Exercises with Venezuela

Evo vest za sve koji se raduju sto ce Amerika uskoro da propadne, i one koji misle daje Hugo Chavez veliki borac za ljudska prava(narocito sirotinje).

Russian Warships Hold Exercises with Venezuela's Navy
http://english.cri.cn/2947/2008/12/03/2001s429331_1.htm

2008-12-03 16:03:13 Xinhua
A Venezuelan Bolivarian Army Russian-made Sukhoi-30 aircraft flies over the Russian nuclear-powered cruiser Pyotr Veliky or "Peter the Great" as they conduct a joint naval exercise in the Caribbean sea December 2, 2008. [Photo: China Daily/Agencies]

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana