Smoke and the City

uniceps RSS / 23.12.2008. u 13:06

Smokin
Smokin' hot!
Citajuci vest o predstojecoj anti-smoking kampanji dobijem potrebu da i ja iskomentarisem komentare: 

Auuuu, pa ovde daju komentare samo svaki prvi muskarac i dve od tri zene, koji ne puse u Srbiji.
Ajd' malo da razbijem statistiku. Pre nego sto nastavim sa komentarom imam nekoliko, najverovatnije i samo, retorickih pitanja.


Sta cemo sa: svakim drugim vozilom kome je iscupan katalizator jer je preskup za drugu urgradnju - a ipak uredno prolazi tehnicki pregled, sa ljudima koji se subotarski ili na nivou mesecnih mena kupaju a koriste redovno gradski prevoz; onima koji pljuju na ulici, odazivaju se zovu prirode na javnim povrsinama, telefoniraju sa dve ruke u saobracaju, dodaju 1 ispred znaka za ogranicenje brzine, ne piju dok voze, ali zato kad stanu...zlostavljaju svoju decu, zlostavljaju tudju decu, pretvaraju tender u meander, tapaciraju bele mantile monetom, usisavaju H, valjaju H, psuju na TVu, zene se na TVu, lazu na TVu; onima koji zaposedaju prostor ispod gradskih mostova i time sprecavaju njihovu rekonstrukciju...I kradu sahtove po ulicama, 26 bombarodavnjem-kontaminiranih tacaka u Beogradu, uvoznicima lekova sa isteklim rokom trajanja koji su trovali naciju, utajili porez a sada posecuju guslarske veceri na Kolarcu i nikom nista...I tako dalje, i tako dalje.


Sto kaze jedan blagoglagoljivi politicar: "Nema nevinih, svi su vini!"


Nije samo stvar pusenja, ima tu i nesto alkohola, jeftinih droga, nebrige za mentalnu higijenu citave nacije, nedostataka sveukupne strategije po pitanju modela identiteta prosecnog Srbina. Da Ii treba da pominjem uzase dvolitarske plasticne pivske flase, koja se besomucno oglasava u medijima, a sasvim apokalipticno zakucava mladez po parkovima, sto po klupama, sto po travi? I sve to pod izgovorom da je pivo prehrambena tvar a ne alkoholno pice. Zar ne govori dovoljno cinjenica da su protagonositi pivarskih reklama redom mentalno utrnuli muskarci okupljeni oko trvijalnih dogodovstina? Pre bih rekao da je u pitanju puko preslikavanje zivotno-pivarskih situacija. Ova drzava dentalni plan oslanja na tvrdnju zvakarske industrije da je dovoljno butnuti ohne-zucker u usta da bi imao socijalni zivot, a pausalne statistike o dinamici kvara ves-masina u jedinici vremena bezrezervno prihvata. Ili, recimo, izvesna marka kondoma (ciji naziv u sleng prevodu znaci "bolestan") koja svoju advertajzing strategiju bazira na jednoj od prednosti svog proizvoda - mehanicke zastite od trudnoce. Quo vadis Srbijo? Da li su oni ikad culi za coitus interruptus?


Sto se postojeceg zakona o nepusenju tice, ako vam nije mucno, prosetajte se do Palate pravde i njihove sale pa cete videti da ono nisu dimovana, vec zadimljena stakla "s one strane duge". Toliko o postovanju zakona, tamo gde je to primerom najneophodnije.


Nemojmo da se zavaravamo, pogledajte na cemu je, izmedju ostalog, baziran budzet za 2009. Da li zaista neko veruje da ce se drzava odreci lavovskog dela reketa-na-markicu nikotinskog uzivaoca? Ne, dame & gospodo, drzava ce sprovesti taj projekat, a onda ce, znajuci da to nece umanjiti broj pusaca kao sto nigde nije, naplacivati kazne za krsenje i tako potencijalno ubirati na dve strane.


Sustina medijskog progona cigareta nije u visokoj svesti istih, vec u cinjenici da je njihovo oglasavnje odavno zabranjeno. Inace, da se ne lazemo, da TV stanice, radio i stampani mediji ubiraju desetine miliona EUR godisnje od zadimljenih stapica, budite uvereni da se niko ne bi oglasio po ovom pitanju.


Pusaci koji se sada osecaju diskriminisanim imaju svako pravo na to. Zasto bi sexualna provenijencija koja gravitira odumiranju vrste bila ispred individualno orijentisanog poroka? Nisam homofob, ali pusim. ;)

Atačmenti



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana