СЕКА - реалност или изговор?

mmanja RSS / 01.01.2009. u 17:20

Светска ЕКономска кризА, у народу позната као СЕКА, куца на врата Србије. Да ли је то баш тако или тако само кажу овдашњи политичари и "економисти". Ови наводници никако не означавају моју сумњу у експертизу истих, у мору самозваних експерата има ту и цењених и признатих имена, али политички утицај "другова" је толико изражен да и они више нису сигурни шта, где, како и зашто говоре то што говоре.
Замислите фудбалску утакмицу у којој један тим губи 10:0 у 85 минуту утакмице. У истом том тренутку искључен је један играч због играња руком у казненом простору. Досуђен је једанаестерац. Веома је извесно да ће тим примити још један гол. То се и дешава. Утакмица је завршена резултатом 11:0.
Тренер пораженог тима као коментар на утакмицу износи следеће: " Тим је вредно тренирао и ја сам све учинио да до овога не дође. Међутим, искључен је играч, досуђен једанаестерац за противнички тим и мислим да су узроци лошег резулатата очигледни."
Већ прва реченица, па и сам наслов који садржи скраћеницу СЕКА говори о томе колико људи у Србији имају страх од исте. Какав ли су однос према још једном примљеном голу имали играчи који су у 85 минуту губили 10:0? Колико је тај један гол утицао на њих? Мислите ли да су и они мислили исто као и тренер, да је и њима главни кривац за пораз био искључени играч и досуђени једанаестерац?
А то да се Србија налази у истој улози као и тим који губи 10:0 милсим да нам је свима јасно и да нема потребе да се посебно објашњава. Ево једне приче која је кратка а повезана је са СЕКОМ... Пре два дана сам био у граду и куповао неке ствари. Када сам већ завршио куповину и кренуо ка стану, свратио сам у једну продавницу. У тој продавници ми се свидео један капут који сам хтео да купим али како сам тај дан већ доста потрошио одложио сам куповину како би још мало размислио и растеретио одливе готовине за тај дан. Већ сам изашао из продавнице када ме је брат позвао да се вратим и погледам неке мајице. Вратио сам се и решио да пробам један. Када сам га обукао свидео ми се. Био је три пута јефтинији од капута и решио сам да га купим уз реченицу:
"Дај да купим још ово, ко зна шта ће бити, иде та криза..."
На то је продавачица рекла:
"Каква криза, па може ли да буде нешто горе од онога што смо у Србији проживели и што проживљавамо?"
Али изгледа да има оних који ће опет поверовати нашим "друговима" политичарима. Требаће им само неколико секунди да убеде себе како је заиста искључење и једанаестерац главни кривац за резултат од 11:0.
Замислите какве то психолошке последице има на људе, њихову енергију и мотивацију за даље. У време када је то најпотребније, јер ефикасност је најслабија тачка свих сегмената земље.
На овакве тренерове речи играчи могу да помисле како је то искључење и једанаестерац прави узрок лошег резултата и поверују како све остало функционише како треба. Тренеру је очигледно важније да избегне одговорност за лош резултат и пребаци на само једну малу грешку у мору истих. Ово је краткорочно размишљање и пре свега окренуто на краткорочну промоцију. Али изгледа да је то савршена формула.
СЕКА - реалност или изговор?

www.nemanjamiljkovic.com 



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana