Kultura

Istočnjačke religije, čemu? (VI)

vladimir petrovic RSS / 25.05.2009. u 15:39

                                                                      Budizam počinje i završava se sa - zenom (D. T. Suzuki)

                                                                Zen  je jedan od najdragocenijih poklona Azije svetu (A. Vots)

                                                                Kad negujemo cveće, njegov se miris upija u naše odelo (Zen)

Zen je u modi koja traje!

1. Pisanje o budizmu, jednoj od najznačajnijih istočnjačkih religija, završiću sa - zenom. Vidno interesovanje za zen pojavilo se na Zapadu krajem XIX i početkom XX veka, naročito posle Drugog svetskog rata. Tako se dogodilo da zen, jedna od petnaestak budističkih škola koje postoje u Japanu, postane veoma popularan na Zapadu, i pored toga što nije jednostavan za razumevanje. Izazov je, izgleda, baš u tome.

2. Medju mnogima koji su zaslužni za upoznavanje Zapada sa zenom, posebno ću ovde  pominjati japanskog profesora D. T. Suzukija (Daisetz Teitaro Suzuki, 1870-1966) i britanskog filozofa i pisca Alena Votsa (Alan Watts, 1915-1973).

Suzuki je bio izuzetno agilan čovek i veći deo svog dugog života (umro je u 96. godini) proveo je na Zapadu (uzgred budi rečeno, bio je oženjen sa Amerikankom). O zenu je držao brojna predavanja i pisao mnoge knjige i članke, te se, s pravom, smatra «najvećim popularizatorom zena na Zapadu». Njegove knjige «Uvod u zen», «Eseji o zenu» (u tri toma), «Zen i japanska kultura», «Zen i samuraji» i druge postale su nezaobilazno štivo za svakog Zapadnjaka koji iole pokušava da se upozna sa zenom. Nije bio filozof po vokaciji, ali se odlikovao velikom oštroumnošću i pronicljivošću onih koji su najveći deo života proveli u duhu discipline zena; s druge strane, umeo je da sa jednostavnim i poetičnim jezikom objašnjava šta zen jeste, a naročito šta nije, te da govori i piše o uticaju zena na japansku kulturu i tradiciju, kao i način življenja uopšte. Suzuki je prijateljevao sa poznatim ličnostima kao što su bili Karl Gustav Jung (on je napisao predgovor evropskom izdanju Suzukijevog «Uvoda u zen»), Erih From (sa kojim je Suzuki ko-autor knjige «Zen i psihoanaliza»), Martin Hajdeger, Karl Japsers i Arnold Tojnbi, te je, kaže se, na odredjeni način uticao na njih i na njihove stavove. Suzukijevu ličnost Herbert Rid je okarakterisao kao «spoj nevinosti deteta i svetosti sveca».  

Drugi autor koji je mnogo doprineo upoznavanju Zapada sa zenom jeste Alen Vots, koji se bavio komparativnim religijama; on je pisac, pored ostalih, veoma popularne knjige «Put zena» (The Way of Zen).

Mnoge Suzukijeve knjige, kao i navedena Votsova knjiga o zenu, prevedene su i na srpski jezik i već doživele više izdanja.

3. Mada je inicijalno zen potekao iz Indije (dhyana, na sanskritu), mnogi tvrde da je opravdano reći da je njegovo poreklo - kinesko. Naime, zen je nastao u Kini iz spoja budizma (donesenog iz Indije) i lokalnog taoizma. Medjutim, za zen u formi kakvog ga danas svet poznaje, najviše su zaslužni - Japanci (zena skoro da više i nema u Kini), pa se može reći da je zen danas strogo japanski sistem. Naime, od kako se pojavio u Japanu, u dalekom XII veku, zen je vršio sveprožimajući uticaj na japanski život i kulturu, tako da neki smatraju da danas  čovek ne može u potpunosti shvatiti japanski um ukoliko ne razume zen.

Japanska reč zen (što je iskrivljena verzija kineske reči cha'an) jeste izraz za meditaciju, premda Vots tvrdi da meditacija nije njegova glavna karakteristika, jer mnoge druge budustičke škole naglašavaju meditaciju daleko više, a znatno se razlikuju od zena.

Zen, kao svojevrsna apoteoza budizma, smatra se učenjem koje medju mnogim budističkim školama na najdirektniji način ukazuje čoveku kako da prosvetli sebe. Za razliku od drugih škola, u kojima budjenje izgleda daleko i nešto što se može dostići samo posle velikih mentalnih napora i samokontrole, zen daje osećanje da je budjenje sasvim prirodno, nešto što se može pojaviti svakog trenutka, ili - nikada.

Svoju knjigu «Uvod u zen-budizam» Suzuki počinje ovim rečima: «Da li je zen religija? On nije religija u najširem smislu kako se religije razumeju; jer u zenu nema boga kome se treba moliti, nema ceremonijalnih obreda koje treba vršiti, nema budućeg boravišta u koje odlaze mrtvi, i, kao poslednje, zen ne poznaje dušu o kojoj treba da brine neko izvan samog čoveka, a čija besmrtnost tako mnogo interesuje neke ljude. Zen je oslobodjen svih tih dogmatskih i 'religijskih' intabulacija». Naslovi nekih poglavlja te knjige («Šta je zen?», «Da li je zen nihilistički?», «Da li je zen nelogičan», «Praktičan zen», «‘Satori' ili postizanje novog pogleda na život»), umnogome govore sami za sebe.

Evo nekih (od mnogih) osobenosti zena, prema stavovima Suzukija i Votsa:

- Zen se smatra vrhuncem vaskolike budističke misli, učenjem koje može na najdirektniji i najpraktičniji način da dovede čoveka do prosvetljenja. Prosvetljenje podrazumeva oslobodjenje, a oslobodjenje nije ništa manje od slobode. (Prosvetljenje, doduše, zauzima centralno mesto u učenju svih budističkih škola, te zen tu nije izuzetak; razlika leži u samom prilazu, odnosno naglašavanju, ma šta to moglo da znači).

- Zen se zasniva na Budinom učenju značaja življenja u sadašnjem trenutku. Da se čovek ne osvrće nazad nakon što se odluči za put, odnosno zadatak koji treba da obavi.

- Od sledbenika traži da se oslobode uticaja spoljnog sveta, da koncentrišu svoje misli i osećanja na jedno, da poniru u sebe i u beskrajne dubine tajanstvenog i istinskog, mada, opet, cilj zena nije koncentracija na - nešto. Pravi cilj je videti stvari onakvim kakve one jesu i dopustiti da sve ide svojim tokom. Na taj način sve se stavlja pod kontrolu.

- Koristi intuiciju, kao put do krajnje istine, pre nego bilo kakvu intelektualizaciju. Reči nemaju stalno značenje, a i logika je često irelevantna. Učitelji zena tvrde da istina i smisao postoje izvan i nezavisno od reči. Reči mogu, ali ne moraju, da sadrže istinu. Samo prosvetljenje je izvan mogućeg opisivanja rečima. Često se ističe da nema svrhe objašnjavati nekome kakav je ukus hrane koju ta osoba nije nikad probala, osim da je eventualno motivišete da ona sama proba tu hranu. Zato učitelji zena koriste reči jedino da bi podstakli, pogurali nekoga ka prosvetljenju.

- Ne raspolaže nikakvom doktrinom ili filozofskim učenjem, nikakvim zbirom pojmova ili intelektualnih formula; on pokušava da čoveku pomogne da postigne oslobodjenje putem odredjenih, njemu svojstvenih, intuitivnih načina razumevanja. On je, istovremeno, krajnje fleksibilan kada je reč o prilagodjavanju bilo kojoj filozofskoj ili moralnoj doktrini sve dotle dok se njegovo intuitivno učenje ne dovodi u pitanje. Tako se on može naći sjedinjen s anarhizmom, komunizmom ili demokratijom, ateizmom ili idealizmom, ili s bilo kojim političkim ili ekonomskim dogmatizmom.

- Zenom se mogu baviti ljudi svih verskih ubedjenja, a da ta ubedjenja ne budu dovodjena u pitanje, jer zen, kao što je već rečeno, ne negira niti potvrdjuje postojanje Boga/bogova, pa prema tome nije ni monoteistički ni panteistički. Stoga ga mnogi smatraju primerom vrhunske ateističke spiritualnosti!

- Zen zagovara življenje u svetu u kome se čovekov um ne rukovodi osećanjima. Takvo stanje "ne-uma" ne može se postići postepenom ni dugotrajnom praksom - ono dolazi direktno i neposredno (satori, na japanskom). Medjutim, satori se razlikuje od klasičnog poimanja prosvetljenja u budizmu, jer nema veze sa izbavljenjem od "Točka radjanja i smrti" (samsara), to je pre spoznavanje nove svesti postojanja, novi intuitivni pristup bivstvu. To spoznavanje se ne može  prenositi, niti naučiti od drugog, ili iz knjiga; svaki čovek mora da ga otkrije za sebe ukoliko želi da razume zen. Satori predstavlja "raison d'etre" zena, naglašava Suzuki, stub na kome stoji zen, jer bez njega zen nije - zen.

- Označava besciljno skoncentrisavanje na samog sebe, meditaciju bez cilja, «povratak prvobitnom i čistom obliku ljudskog bića».

- Smatra, što je na liniji nekih istočnjačkih filozofskih stavova (koje racionalni um Zapadnjaka ne može lako shvatiti), da ideali mogu čoveku naneti štetu, jer ga navode da se koncentriše na to kakve bi stvari trebalo da budu, umesto na to kakve i šta one stvarno jesu. Samo razumevanje stvarnosti, što je svesnost, omogućuje čoveku da shvati sebe u svetu i svet oko sebe. A za istinsku svesnost ne postoji cilj koji treba postići. Čovek ne treba da želi da doživi svesnost - ona se doživljava ili ne doživljava. Ili - ili. 

- Dve od najopštijih izreka u zenu jesu «Vrbe su zelene a cveće crveno» i «Bambusi su pravi a borovi kvrgavi». Iskustvene činjenice prihvataju se takve kakve jesu. Zen nije nihilistički, a ni potpuno pozitivistički nastrojen. Zen bi rekao da je bambus, baš zato što je prav, deo Praznine, ili da baš zato što je deo Praznine, bambus ne može biti ništa drugo do bambus, a ne bor. Medjutim, ono što zenističke iskaze čini različitim od pukog čulnog iskustva jeste to što zenistička unutarnja spoznaja raste iz sanskritske pradžne (transcedentna mudrost), a ne iz džine (relativno znanje).

- Kaže se da praktikovanje zena nije ništa specijalno, misteriozno ili ezoterično. Nije odvojeno od sveta i svakodnevnog života. Zapravo, zen označava «povratak normalnom stanju tela i duha». A normalno stanje je ono u kome se umu pušta na volju, da deluje izvan kategorizacija i strahova, što znači «harmonizaciju sa kosmičkim sistemom ali i sa  drugima», kada um postaje manje sebičan, kada nije ograničen raznim shvatanjima, kada nije stagnantan, već je «iza misli i ne-misli». Drugim rečima, savršenstvo zena u otkrivanju čovekove sopstvene prirode kao putu ka spasenju jeste potpuno i jednostavno ljudsko. 

- Veruje se da zen predstavlja neposredan «napad na istinu», bez oslanjanja na pojmove Boga/bogova, duše i spasenja, na svete knjige, obrede i zavete. Princip zena jeste da istinu čovek ne treba da traži u drugome, pa ni u Budi, niti u Budinim govorima, nego u neposrednom uvidu i doživljaju. Kako zastupa prenošenje suštine i duha budizma neposredno, bez oslanjanja na spise, reči, shvatanja ili postupke, dogadja se u nekim zenističkim manastirima da se Budine knjige i slike, pa i njegove drvene figure, u hladnim danima koriste - za potpalu vatre, jer se polazi od toga da ne treba previše verovati pisanome i slikanome; poverenje treba imati samo u um, jer um je jači od onoga što on sam može da stvori. A poznate su reči zenističkog učitelja Lina Čiama: «Ako sretnete Budu, ubijte Budu». Takve reči mogu da zaprepaste Zapadnjaka, pripadnika biblijskih religija (judaizma, hrišćanstva i islama). Medjutim, zenističko značenje navedenih reči je drukčije, čovek treba da pokuša da shvati ono što je iza žestokih reči ove metafore. Uobičajeno tumačenje je da je budizam jedinstven u tome što Buda nikada nije rekao «Verujte u ono što ja kažem». Stoga budistička učenja ukazuju da čovek mora sam da otkriva svoj duh, da se oslobadja svakodnevne ovozemaljske zavisnosti - što znači i «da ubija Budu» u sebi, jer sa pravim prosvetljenjem sve konvencionalne kategorizacije prestaju. 

- Zen ukazuje da čovek treba da se oslobodi iluzije o traganju za dobrim bez prihvatanja neizbežne alternative zla. Eventualno pitanje izbora izmedju dobra i zla je apsurdno - jer izbora nema. Čovek treba da se trudi da postigne osećanje relativnosti, saznanje da su suprotnosti zavisne, da stoje u medjusobnom odnosu, te da su fundamentalno harmonične, jer izmedju njih faktički ne postoji istinski sukob. S tim u vezi, smatra se da insistiranje na nekom cilju - obesmišljava ga. Kada čovek teži da nešto postigne po svaku cenu, njegov duh počinje lutati, a to nije dobro. Jedan mudrac je rekao: «Ako čovek traga za Budom - gubi ga». Meditacija prestaje da bude meditacija tamo gde ima svrhe, gde ima traganja za rezultatom. Ne samo da je besmisleno da čovek odluči da žudi za nirvanom, nije prirodno ni da odluči da, recimo, vodi običan život (kako su naivne izreke koje se ponekad na Zapadu čuju u stilu: «od ponedeljka prestaću da pušim», ili «kroz dva dana počeću sa dijetom»!), jer čim je nečiji «običan» život nameran, on nije prirodan. Prava stvar jeste da čovek bude prirodan, ne trudeći se da bude takav. Spontanost, odnosno prirodnost, izuzetno se ceni u životu ljudi, umetnosti i kulturama Dalekog istoka - to je u velikoj meri i osnovno polazište zena.

-  Meditacija u zenu, u sedećem stavu, zove se zazen. Može izgledati čudno i nerazumno da jaki i pametni ljudi jednostavno satima i satima mirno sede. Zapadni mentalitet ima osećaj da su takve stvari ne samo neprirodne, već i veliki gubitak dragocenog vremena, bez obzira koliko ta disciplina bila korisna i sposobna da usadi strpljenje i unutrašnju snagu. Veruje se da, kao što se mutna voda najbolje izbistri kada se ostavi da miruje, oni koji mirno sede i «ne rade ništa» meditirajući - daju svoj doprinos jednom uzburkanom svetu.

- Vežbanje zena nije sredstvo koje vodi cilju budjenja, jer, vežba zena nije prava sve dok se na umu drži cilj. Vežbati sa ciljem na umu znači jednim okom posmatrati vežbu a  drugim - cilj, što dovodi do odsustva koncentracije, nedostatka iskrenosti.

- Zen je putovanje bez odredišta, stanje kada nema gde da se ode. U tekstovima zena ističe se da «putovati znači biti živ, a stići negde znači biti mrtav», baš kao što istočnjačka poslovica kaže: «Lepo putovati bolje je nego stići». Smisao zena nije, dakle, u postignućima, jer se svuda može stići, nego u bavljenju postignućima, odnosno u bivanju na putu. Stoga i ono što izgleda kao lutanje po lavirintu - može imati smisla. Medjutim, iako zen ne podrazumeva postojanje nekakvog «plana rada», pošto nema svrhe ni pobude, on itekako nalaže čoveku da odlučno uradi sve što ima da uradi, što znači insistiranje na marljivom fizičkom radu. (Evo jednog zenističkog stava: «Spoznaja je u delovanju. Da bi se čovek spoznao mora delovati. Nije dovoljno znati da patos treba očistiti, treba ustati u pet sati ujutru i očistiti ga»). Jer, s pravom se smatra da duboka usredsredjenost u bilo kom poslu, bilo da se radi o meditaciji ili redovnim delatnostima, vodi ka duhovnom ispunjenju, odnosno ka stanju prosvetljenosti. Naporan fizički rad i meditacije oslobadjaju um stega tela, te on (um) počinje, tek tada, da deluje spontano, odnosno prirodno.

-  Zen uči da, ako um funkcioniše bez prepreka, problemi i nedoumice se rešavaju «brzinom zvuka, odnosno brzinom varnice iz kamena», bez razmišljanja, kolebanja, biranja. A reagovanje uma s lakoćom ne samo da traži odlučno rešavanje onoga što iskrsne, već i obezbedjuje da odgovori-rezultati budu na visini.

4. Glavna mesta praktikovanja zena jesu, naravno, manastiri. U njima učitelji i učenici zajednički rade na traženju prosvetljenja, po principu majstor-šegrt. U beskonačnim dijalozima na pitanja učenika učitelji daju kratke odgovore, čiji smisao najčešće treba odgonetati kao rebuse, a većina ih ostaje - neodgonetnuta. I pitanja i odgovori često bivaju  - besmislice, ili bar tako izgleda. Primera radi, na osnovno pitanje učenika šta je zen, odgovor može biti u stilu: «Oblak na nebu i voda u bokalu». Kada učitelj pita učenika: «Vidiš li dugu na nebu?» on svakako misli na nešto sasvim drugo, nego što je obično «gledanje duge». Nije, dakle, u pitanju šta se vidi, nego kako se vidi. Na pitanje zašto je prvi patrijarh zena došao u Japan iz Kine, odgovor biva u stilu: «Čempres u dvorištu». Učenici se uče da primaju takve odgovore, da sede i razmišljaju, posmatrajući, bez ikakvog umnog angažovanja šta se oko njih dogadja. Od njih se očekuje da učiteljima prezentiraju svoje razumevanje u sažetoj, direktnoj formi. Nije prihvatljiv odgovor učenika koji nije trenutan, spontan, koji se daje s naporom razmišljanja. Naime, bilo kakvo naporno razmišljanje o pitanjima koja su često zbunjujuća i po sebi neodgovorljiva, smatra se nedostatkom «unutrašnjeg razumevanja». Odgovor mora biti kao munja, kao iskra iz kamena. Ili ga odmah ima ili ga nema. Naknadna pamet nema vrednosti, makoliko bila logična. Na mnoga pitanja (kao što su stereotipna «Kakav je bio tvoj lik pre nego što su se radili tvoji otac i majka?», «Šta se dešava sa tvojom pesnicom kada otvoriš šaku?» ili «Kakav je zvuk pljeskanja jednom rukom?») ne mogu se dati racionalni odgovori, bar ne sa stanovišta logičnih zakonitosti uma čoveka sa Zapada. Medjutim, budisti smatraju da je život više od logike i da logika mora da se prilagodjava životu da bi bila svrsishodna, a ne život logici. Tek kada se to razume mogu se shvatiti pojmovi kao «smiriti se tamo gde nema smirivanja», «prebivati tamo gde nema prebivanja» i slično. Učitelji često poučavaju i ćutanjem, ponekad i šamarom (kao vaspitnom merom), a na učenicima je da intuitivno shvate šta to znači. Nema utvrdjenih metoda koje učitelj treba da koristi da bi učenika doveo do prosvetljenja. Nekada to može biti obična primedba, nekada šamar ili udarac štapom, ali samo ako je duh učenika zreo, tako da može primiti «poslednje pogurivanje». Učitelji imaju običaj da kažu učenicima: «Ne tražite istinu, manite se prosudjivanja». Oni maju dužnost da učenicima ukazuju na njihove greške, a kada učenici odbace svoje greške oni spoznaju istinu, shvate stvarnost i njih same u njoj.

Većinu učenika zena po manastirima  čine - monasi, oni koji su napustili sve i potpuno se posvetili učenju koje bi trebalo da ih vodi kao probudjenju.

Put ka prosvetljenju, makoliko izgledao jednostavan, najčešće je dug. Nema kratkog puta, osim «za retke i odabrane». Jedna izreka kaže: «Da biste imali lep pogled, popnite se na planinski vrh i odatle pogledajte dole; da biste započeli put zena morate sići na dno mora i odatle početi hodanje pre gore». Zen nije nešto čime se ljudi mogu baviti u slobodnom vremenu. Ne može to biti hobi za - dokone. Kakvo je iskustvo poniranja u zen pokazuje ova pesma:

«Pre nego što čovek počne studirati zen, planine su planine i reke su reke.

Posle prvih spoznaja istine zena, planine nisu više planine, reke nisu više reke.

Posle prosvetljenja, planine su opet planine i reke su opet reke».

Naravno, ima mišljenja na Zapadu po kojima se ne sumnja u evidencije da zen kao sistem funkcioniše za japanskog monaha, u nekom manastiru, uz pomoć učitelja, ali su skeptični da bi mogao celovito da funkcioniše za one van manastira, a naročito ne veruju da je to moguće u spoju sa duhom čoveka na Zapadu; umesto da dovede do prosvetljenja mogao bi Zapadnjaka dovesti do ludila - upozoravaju oni.

5. Na pitanje kako se čovek oseća kada doživi budjenje (satori) Suzuki odgovara: «To je običan, svakodnevan doživljaj, samo par centimetara iznad zemlje; dopuštanje umu da radi na miru donosi čudesno osećanje da se hoda po vetru, koje se javlja kada se um oslobodi». Vots je još konkretniji u objašnjenju: «Satori zapravo označava iznenadni i inutitivni način vidjenja stvari, bez obzira da li je to prisećanje zaboravljenog imena ili shvatanje najduboljih principa budizma. Čovek traga i traga, ali ne nalazi. Kada digne ruke od svega, odgovor dolazi sam po sebi. Tako, mogu da se jave mnoge prilike za satori tokom treninga, veliki i mali satori, a rešavanje mnogih koana ne zavisi od ničeg mnogo senzacionalnijeg od vrste 'trika' kojim se shvata zenistički način postupanja sa budističkim principima».

6. Medju poznavaocima zena često se postavljalo pitanje opravdanosti bliske veze izmedju zena i ratništva u Japanu. S tim u vezi, Suzuki svoju knjigu «Zen i samuraji» počinje ovim rečima:

«Na prvi pogled može izgledati čudno da je zen na bilo koji način bio blizak duhu ratničkih klasa u Japanu. Ma koji oblik budizam uzimao u različitim zemljama u kojima se pojavio, on je religija saosećanja i u svojoj raznolikoj istoriji nije nikad imao veze s ratničkim aktivnostima. Kako je onda došlo do toga da zen bude borbeni duh japanskog ratnika? U Japanu, zen je od početka svoje istorije bio povezan sa životom samuraja. Iako ih on nikada nije aktivno navodio da obavljaju svoju nasilnu službu, on ih je pasivno podržavao onda kada bi je oni, iz bilo kog razloga, ipak obavljali. Zen ih je podržavao na dva načina - moralno i filozofski. Moralno, zato što je zen religija koja nas uči da se ne osvrćemo unazad nakon što smo se odlučili za jedan put, a filozofski zato što on ima nepristrasan stav prema životu i smrti. Ovo ne-okretanje nazad, u krajnjoj liniji, posledica je filozofskog ubedjenja. Medjutim, s obzirom da predstavlja religiju volje, zen na duh samuraja pre deluje moralno nego filozofski. Sa stanovišta filozofije, zen podržava intuiciju nasuprot intelektualizaciji, jer je intuicija neposredniji put do Istine. Prema tome, u zenu postoji mnogo toga što je i u moralnom i u filozofskom pogledu privlačno za ratničke klase. S obzirom da je ratnički um - a to je jedna od suštinskih osobina borca - srazmerno jednostavan i uopšte nije sklon da se predaje filozofiranju, on pronalazi srodan duh u zenu. Ovo je verovatno jedan od glavnih razloga postojanja bliske veze izmedju zena i samuraja».

A malo kasnije, Suzuki kaže: «Mi, u Japanu, imamo sledeću izreku: Tendai je za carsku porodicu, šingon ze plemstvo, zen za ratnički stalež, a djodo za mase». Ova izreka dobro karakteriše sve važnije budističke sekte u Japanu. Tendai i šingun bogati su s ritualizmom i njihove se ceremonije obavljaju u najpomnije razradjenom i najpompeznijem stilu koji odgovara ukusu prefinjenih staleža. Djodo se, prirodno, više obraća plebejskim zahtevima usled jednostavnosti svoje vere i učenja. Pored svoje direktne metode dostizanja konačne vere - zen je religija snage volje, a snaga volje je ono što je preko potrebno ratnicima, mada ona mora biti prosvetljena intuicijom». 

7. Moj omiljeni japanski pisac, Jukio Mišima, u svom romanu «Zlatni paviljon», pomenuo je ovaj, mnogo poznati zenistički koan (zagonetna priča, najčešće razgovor, čijim se razrešenjem postiže prosvetljenje):

«Jednoga dana, kada su svi monasi izašli da kose travu, u nekom smirenom planinskom hramu, pojavilo se jedno mače. Sve je obuzela radoznalost, pa su jurili mače na sve strane dok ga nisu uhvatili. I tako je oko njega nastala svadja izmedju monaha Istočne dvorane i monaha Zapadne dvorane hrama. Dve grupe su se prepirale oko toga čije će mezimče biti mače. Videvši to, otac Nansen je uhvatio mače za kožu na vratu i, prislonivši mu srp na vrat, rekao: «Ako iko od vas nadje rešenje, mače će biti spaseno; ako ne nadjete rešenje, biće ubijeno». Niko nije umeo da odgovori. Stoga je monah Nansen ubio mače i bacio ga. Kad se spustilo veče, u hram se vratio najbolji učenik Djošu. Nansen mu je ispričao šta se dogodilo i upitao ga za mišljenje. Djošu je odmah skinuo sandale sa nogu i stavio ih na glavu, te izašao iz sobe. Na to je monah Nansen, uzdahnuvši sa žaljenjem, rekao: «Ah, da si samo ti bio danas ovde, život mačeta bio bi poštedjen». To je, otprilike, sadržaj priče «Nansen ubija mače». A onaj deo kada Djošu stavlja obuću na glavu poznat je kao teško rešivi problem u priči.... To je problem koji iskrsava više puta u čovekovom životu, uvek u nešto izmenjenom obliku. To je prilično neprijatan i složen problem. Svaki put kad se suočiš s njim na nekakvoj prekratnici u svom životu, promene mu se i oblik i smisao, iako je to uvek isti problem.... Jer, mače koj je otac Nansen ubio, pravi je djavolski stvor. Bilo je prekrasno, da znaš, neuopredivo lepo. Imalo je zlatne oči i sjajnu dlaku. Svaki užitak i lepota ovog sveta gibali su se, nabijeni kao opruga, u tom njegovom malenom, mekom telu. Većina komentatora ovog koana zaboravlja da napomene činjenicu da je mače bilo pravo klupko lepote... Jer, iako se lepota može podati svakome, ona, u stvari, ne pripada nikome...  Da bi se podsmehnuo nesigurnosti tog rešenja, Djošu je stavio one sandale na glavu. On je znao, da tako kažemo, da nema nikakvog drugog rešenja nego da se...».

8. Zen je odigrao veliku ulogu u oblikovanju japanske kulture i karaktera - u umetnostima uopšte, razvoju bušida (puta ratnika), proučavanju i širenju opšteg obrazovanja, razvoju kaligrafije, pisanju haiku poezije, usponu ceremonije čaja i ikebane, oblikovanju tzv. pejzažnih vrtova i drugde.

Za razliku od mnogih religijskih škola, zen nema svoje svete knjige i svete tekstove, jer se ne oslanja na pisanu reč, već na živu usmenu tradiciju.

Medjutim, postoje mnoge zenističke priče koje se prepričavaju i beleže od onih koji izučavaju zen, ali one nemaju nikakav zvaničan status. Mnogi ljudi ih sakupljaju. Do danas je objavljeno nekoliko zbirki zen priča i na - srpskom jeziku. Evo dve priče iz zbirke koju je, 1984. godine, sačinio Vladislav Bajac, pisac, prevodilac i izdavač iz Beograda:

NARAV: Jedan učenik zena dođe Benkeiu žaleći se: "Učitelju, imam neobuzdanu narav. Kako da je izlečim?" "To je nešto vrlo čudno", odgovori Benkei. "Pokaži mi da vidim šta to imaš." "Ne mogu sada da ti pokažem", odgovori ovaj. "Kada možeš da mi pokažem", upita Benkei. "Pojavljuje se neočekivano", odgovori učenik. "Onda", zaključi Benkei, "mora biti da to nije tvoja prava priroda. Da jeste, mogao bi mi je pokazati bilo kada. Kada si se rodio, nisi je imao, i tvoji roditelji ti je nisu dali. Razmisli o tome."

ZEN RAZGOVOR: Učitelji zena svoje mlade učenike vežbaju da se izraze. Dva su zen hrama imala po jednog svog malog štićenika. Jedan od njih bi, idući svako jutro da nabavi povrće, sretao na svom putu drugog. "Kuda ideš", pitao bi jedan. "Idem kud god me noge nose", odgovori drugi. Ovaj odgovor zbuni prvog dečaka i ovaj otiđe do svog učitelja po pomoć. "Sutra izjutra", reče mu učitelj, kada sretneš tog momčića, postavi mu isto pitanje. On će ti isto odgovoriti , a ti ga onda upitaj: "A ako nemaš noge, onda kuda ideš?" To će ga srediti." Dečaci se opet sretoše sledećeg jutra. "Kuda ideš?", upita prvi. "Idem kud god vetar dune", odgovori drugi. Ovo mladića opet dovede u škripac, i svoj poraz ispriča učitelju. "Upitaj ga kuda ide ako nema vetra", predloži učitelj. Sledećeg dana dečaci se sretoše po treći put. "Kuda ideš?", upita prvi dečak. "Idem na pijacu da kupim povrće", odgovori drugi.

Evo jedne pesmice B. Kokušija, drevnog učitelja zena  (doba Kamakure), o odnosu zena i veštine gadjanja iz luka:

Nema postavljenih meta,

Nijedan luk nije nategnut,

A strela napušta tetivu:

Ona možda ne pogadja,

Ali ne promašuje!

9. Na kraju, završiću ovo pisanje sa rečima Alana Votsa: «Zen ne poseduje univerzalnost i postaje egzotičan, uslovljen kulturom kao japanska No drama ili kineska kaligrafija. Po gledištu Zapada, zen će privući jedino ljubitelje 'japanizma', romantičare koji vole da se igraju Japanaca. To ne znači da ima bilo čega lošeg što bi bilo urodjeno u takvom romantizmu, jer nema 'čistih' kultura, a pozajmljivanje stila drugih naroda uvek nešto dodaje raznolikosti i prizvuku života. Ali ipak, zen je daleko više od kulturne produhovljenosti i prefinjenosti».

Da dodam još i to da Vots, mada se ne zalaže za «uvoz zena» sa Dalekog istoka, «pošto je duboko povezan sa institucijama kulture koje su nama sasvim strane», smatra da «nema sumnje da ima stvari koje i treba da naučimo, ili odučimo (uz pomoć zena), pa primenimo na sopstveni način». Sa ovim poslednjim stavom se slažem.

NAPOMENA: Ne sme se zaboraviti da ovim pisanjem o zenu (kao i o istočnjačkim religijama, uopšte) moja namera nije da bilo šta dokazujem, već samo samo da - pričam.

Atačmenti



Komentari (48)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

topcat topcat 15:43 25.05.2009

Šime,

pa ti si se vratija?

Čitam kasnije...good to see you.
niccolo niccolo 15:53 25.05.2009

Zanima me

Kakva je veza između zena i bušida? Kako bi okarakterisao njihov odnos?
vladimir petrovic vladimir petrovic 16:05 25.05.2009

Re: Zanima me

Kakva je veza između zena i bušida?

Poglavlje 6 u ovom tekstu (opširno) govori o tome, jer sam predosećao da može biti ovakvih pitanja.
Inače, postoji kod nas prevedena knjiga "Zen i samuraji" (IP Svetovi, Novi Sad, 1992, u prevodu Dejana D. Markovića), koja se isključivo bavi tim pitanjem (kako odnosom zena prema samurajstvu i mačevalaštvu konkretno, tako i prema "bušidu - putu ratnika"
niccolo niccolo 16:09 25.05.2009

Re: Zanima me

Pročitao sam ja poglavlje 6, ali mi iz njega ipak ne proizilazi (ili ja barem nisam razumeo) odnos između zena i bušida? Ako pravilno shvatam, osnov za bušido pravila se nalazi u zenu?
vladimir petrovic vladimir petrovic 16:34 25.05.2009

Re: Zanima me

osnov za bušido pravila se nalazi u zenu?

DT Suzuki kaže:

Misao o smrti, s jedne strane, čini da se naše razmišljanje pruži izvan granica ovog konačnog života i, s druge strane, toliko nas priteže da počinjemo ozbiljno da prilazimo svakodnevnom životu. U skladu s ovim, bilo bi prirodno da svaki razboriti samuraj pristupi zenu s idejom da ovlada smrću. Tvrdnja da zen može da izadje na kraj s tim problemom, bez pozivanja na učenost ili moralni odgoj ili na ritualizam, mora imati veliku privlačnost za relativno neprofinjenu svest samuraja. Postojala je vrsta logičke veze izmedju njegovih psiholoških nazora i direktnog praktičnog učenja zena. U HAGAKURE čitamo sledeće: Bušido označava nepokolebljivu spremnost da se umre. Kad si tamo gde se putevi razilaze, ne oklevaj da izabereš put koji vodi u smrt. Za to ne postoji nikakav poseban razlog osim što će ti um tada biti voljan da se pobrine za posao koji te čeka. Neko bi mogao reći da je ako umreš ne ostvarivši svoj cilj, ta smrt beskorisna, da onda umireš poput psa. Medjutim, kad si tamo gde se putevi razilaze, nije ni potrebno da planiraš kako ćeš ostvariti svoj cilj. Svi mi više volimo život od smrti i naši planovi i razmišljanja biće prirodno okrenuti ka životu. Ukoliko tada promašiš cilj i ostaneš živ, prava si kukavica. Tu se radi o važnoj stvari koju treba uzeti u obzir. U slučaju da umreš ne ostvarivši cilj, to može biti pasja smrt - čin ludila, ali tu nema nikakvih prigovora na tvoju čast. U Bušidou, čast dolazi na prvo mesto. Stoga, svakog jutra i svake večeri drži misao o smrti živo utisnutu u svojoj svesti. Kad je tvoja odluka da umreš u bilo kom trenutku u potpunosti donešena, dostižeš savršenstvo u Bušidou, tvoj život postaje bezgrešan, a tvoje dužnosti se do kraja izvršavaju ...

Prema tome, da ponovim ono što sam već izneo u tekstu, zen kao religija SNAGE VOLJE i ubedjenje da se ne sme oklevati kada se jednom krene - davao je dobru osnovu za formiranje psihe i odluka ratnika.
niccolo niccolo 16:57 25.05.2009

Re: Zanima me

davao je dobru osnovu za formiranje psihe i odluka ratnika.

E sad mi je jasnije. tnx
Zen Master Zen Master 08:43 27.05.2009

Re: Zanima me

vladimir petrovic
osnov za bušido pravila se nalazi u zenu?
DT Suzuki kaže:

Misao o smrti, s jedne strane, čini da se naše razmišljanje pruži izvan granica ovog konačnog života i, s druge strane, toliko nas priteže da počinjemo ozbiljno da prilazimo svakodnevnom životu. U skladu s ovim, bilo bi prirodno da svaki razboriti samuraj pristupi zenu s idejom da ovlada smrću. Tvrdnja da zen može da izadje na kraj s tim problemom, bez pozivanja na učenost ili moralni odgoj ili na ritualizam, mora imati veliku privlačnost za relativno neprofinjenu svest samuraja. Postojala je vrsta logičke veze izmedju njegovih psiholoških nazora i direktnog praktičnog učenja zena. U HAGAKURE čitamo sledeće: Bušido označava nepokolebljivu spremnost da se umre. Kad si tamo gde se putevi razilaze, ne oklevaj da izabereš put koji vodi u smrt. Za to ne postoji nikakav poseban razlog osim što će ti um tada biti voljan da se pobrine za posao koji te čeka. Neko bi mogao reći da je ako umreš ne ostvarivši svoj cilj, ta smrt beskorisna, da onda umireš poput psa. Medjutim, kad si tamo gde se putevi razilaze, nije ni potrebno da planiraš kako ćeš ostvariti svoj cilj. Svi mi više volimo život od smrti i naši planovi i razmišljanja biće prirodno okrenuti ka životu. Ukoliko tada promašiš cilj i ostaneš živ, prava si kukavica. Tu se radi o važnoj stvari koju treba uzeti u obzir. U slučaju da umreš ne ostvarivši cilj, to može biti pasja smrt - čin ludila, ali tu nema nikakvih prigovora na tvoju čast. U Bušidou, čast dolazi na prvo mesto. Stoga, svakog jutra i svake večeri drži misao o smrti živo utisnutu u svojoj svesti. Kad je tvoja odluka da umreš u bilo kom trenutku u potpunosti donešena, dostižeš savršenstvo u Bušidou, tvoj život postaje bezgrešan, a tvoje dužnosti se do kraja izvršavaju ...

Prema tome, da ponovim ono što sam već izneo u tekstu, zen kao religija SNAGE VOLJE i ubedjenje da se ne sme oklevati kada se jednom krene - davao je dobru osnovu za formiranje psihe i odluka ratnika.


Moje znanje je previše skromno da bih ovde pisao kratke priručnike za početnike ali nekako imam utisak da ti beži suština cele priče ili je možda samo nedovoljno dobro objašnjavaš. U Zenu nema smrti kao takve niti nekavog konstantnog razmišljanja o istoj, postoji samo mudjo tj sveobuhvatna sveopšta prolaznost i cela ta priča sa Zen baštama prevashodno služi da bi oslobodio svoj um od spoljnih uticaja pa meditiranjem smirio te sante leda koje se stalno sudaraju u tvojoj glavi jer će tek kada se one umire i formiraju kompaktnu celinu moći da odslikaju ono što je duhovno gore, tj tek kada tvoj um koji mora biti kao odsjaj meseca na reci koja teče dotakne mudjo doćićeš u stanje Zena tj sveobuhvatnog mira i tišine.
Sve drugo cela ta scenografija i rituali od bašti preko čaja, kaligrafije, gadjanja strelama ili puta mača služe tome da bi ti ( u skladu sa time šta te od malopre navedenog privlači ) shvatio srž priče...
Ne zameri na ovim mojim opaskama nisu napisane u cilju nekog pametovanja, eto hvala na razumevanju...
vladimir petrovic vladimir petrovic 19:43 27.05.2009

Re: Zanima me

Zen master
Ne zameri na ovim mojim opaskama nisu napisane u cilju nekog pametovanja, eto hvala na razumevanju...

Ako si ti "Zen master", kao što tvoj nick kaže, onda sam ja učenik, odnosno šegrt.
Zen master
U Zenu nema smrti kao takve niti nekavog konstantnog razmišljanja o istoj, postoji samo mudjo tj sveobuhvatna sveopšta prolaznost

Podsećam da sam svoje skromno znanje o zenu umnogome učio od profesora D. T. Suzukija, kao što sam, bez skrivanja, naveo u postu (tekstu). Naravno, služio sam se i drugim izvorima, uključujući, pored Alana Votsa, Čedomilja Veljačića.

Ovaj gore citat, koji sam ja priložio, a koji si ti u celosti kopirao, te na osnovu njega dao tvoj komentar, je stav Suzukija. Nije moja interpretacija u pitanju, već su doslovno prepisane reči Suzukija (DT Suzuki: Zen i Samuraji, strana 23, izdanje Svetovi, Novi Sad, 1992). To sam naveo.
Moj kratak komentar je na kraju:
Prema tome, da ponovim ono što sam već izneo u tekstu, zen kao religija SNAGE VOLJE i ubedjenje da se ne sme oklevati kada se jednom krene - davao je dobru osnovu za formiranje psihe i odluka ratnika.

Ne bih ovom prilikom ulazio u elaboriranje teme smrti u zenu, jer to je jedno od važnijih pitanja u zenu, pa i budizmu uopšte. Ono što sam ja hteo jeste da odgovorim na pitanje: otkuda dolazi veza zena sa samurajstvom, prožimanje jedne pacifističke religije sa ratništvom uopšte. Na to sam, opet s pozivom na Suzukija, dao objašnjenje u poglavlju 6. Alan Vots (koliko se sećam) se nije posebno bavio tim pitanjem, vezom zena sa samurajstvom).

Da završim: tvoj komentar je dobrodošao, bila bi cenjena i naknadna obaveštenja i razjašnjenja.

P. S. Ako iza ovog, makoliko učtivog ukazivanja,

Zen master
ali nekako imam utisak da ti beži suština cele priče ili je možda samo nedovoljno dobro objašnjavaš.

stoji poruka da nije trebalo uopšte govoriti, odnosno pisati ovaj post o zenu, ja se s tim ne slažem.
Filip2412 Filip2412 21:29 27.05.2009

Re: Zanima me

tj tek kada tvoj um koji mora biti kao odsjaj meseca na reci koja teče dotakne mudjo doćićeš u stanje Zena....
ili sto bi mi rekli: Uvatio si Boga za mudjo
Zen Mastere, hvala na komentaru

Inace mislim da je Vladimir reko isto samo je mali nesporazum oko terminologije...


btw, na preskok pogledah film Zen Mind, .... sto vise strogoce i treninga sve mi manje simpaticno, jer nekako lici na religiju.... ali generalno budizam & zen su mi simpa, najliberalniji religijsko-filosofski koncept.

Ono sto ja najvise cenim, je postovanje SOPSTVENOG puta i DIREKTNE spoznaje dakle NE svestenici, NE svete knjige, NE tudje price, NE VODJE & MESIJE: samo TI i STVARNOST oko tebe.... ne znam da li gresim ali tako sam ja ukapirao budisticke poruke i to je osnovna razlika u odnosu na druge religije..... i razlog sto mnogi budizam ne smatraju religijom uopste. Ili sam mozda samo izabrao ono sta se meni najvise svidja?

Cini mi se da Budizam nudi najvise slobode i najmanje gotovih resenja, ucenja se ne ne namecu prepotentno kao kod ostalih religija.

Sta kazete, Vladimire & Zen Mastere? Nije da cu uvaziti vase misljenje (u skladu sa prethodno recenim ) ali ipak pitam



vladimir petrovic vladimir petrovic 22:08 27.05.2009

Re: Zanima me

Filip2412
Ono sto ja najvise cenim, je postovanje SOPSTVENOG puta i DIREKTNE spoznaje dakle NE svestenici, NE svete knjige, NE tudje price, NE VODJE & MESIJE: samo TI i STVARNOST oko tebe.... ne znam da li gresim ali tako sam ja ukapirao budisticke poruke i to je osnovna razlika u odnosu na druge religije..... i razlog sto mnogi budizam ne smatraju religijom uopste. Ili sam mozda samo izabrao ono sta se meni najvise svidja?

Cini mi se da Budizam nudi najvise slobode i najmanje gotovih resenja, ucenja se ne ne namecu prepotentno kao kod ostalih religija.

Sta kazete, Vladimire & Zen Mastere? Nije da cu uvaziti vase misljenje (u skladu sa prethodno recenim ) ali ipak pitam


Ovo što si ti izneo, Filipe, umnogome je na liniji onoga što sam ja već iznosio u mojim postovima o budizmu, uz svesno pojednostavljivanje stvari. Podsećam da sam u ovom tekstu o zenu ponovoljeno izneo Budin stav
što Buda nikada nije rekao «Verujte u ono što ja kažem».

što je, koliko ja znam, jedinstven slučaj medju religijskim osnivačima.

S tim u vezi, ukazujem da većina religija, naročito biblijske (judaizam, hrišćanstvo i islam) polaze od onog neprikosnovenog, odnosno isključivog stava: "Nemaj drugog Boga osim mene".

Ne znam šta će Zen master reći, ukoliko nadje za shodno da komentariše.
Filip2412 Filip2412 22:35 27.05.2009

Re: Zanima me

....što je, koliko ja znam, jedinstven slučaj medju religijskim osnivačima.

S tim u vezi, ukazujem da većina religija, naročito biblijske (judaizam, hrišćanstvo i islam) polaze od onog neprikosnovenog, odnosno isključivog stava: "Nemaj drugog Boga osim mene".


Pored lepote direktene percepcije stvarnosti oko nas, ovo mi je najprivlacnije u budizmu. Osecas se slobodno kao da ti neko jednostavno prica svoje iskustvo bez nametanja dogmi. Ok slazemo se, meni je to impresivno, taj momenat kod budizma, zato me privlaci, bas zato jer ne moram da se slazem sa svim pojednostima ili ni sa cim. A sustimna je u mom prostom verovanju da ako boga ima obratice mi se direktno pa nece bvaljda me tera da citam neke knjige od pre 2000 godina aman zaman?! Svaka cast knjigama ali stvarnost se zivi, stvarnost se ne cita.

Pominjao si Hesea ranije i to kako si ga izostavio.... mene je Hese kao klinca privlacio i uznemiravao, sada onako kad pogledam nisam ni ja bas toliko odusevljen, nekako mi naporan... Medjutim ima jedna stvar iz Demijana koja me jako podseca na ovo o cemu govorimo, jedan kratki dijalog. Tu glavni lik (to je Demijan ako se secam dobro) naveliko poducava svog mladjeg druga (to je onaj sto kao autobiografski pise knjigu). U jednom trnutku, ovaj mladji lik ga presece, pitajuci, OK to je sve lepo to znanje koje mi serviras, sve to sta si naucio, ali reci mi neko tvoje konkretno iskustvo reci mi sta si TI sanjao nocas, reci mi sta ti je Bog rekao DANAS.

parafraziram naravno... ali poenta je bila, OK mani knjige, reci mi sta se desava DIREKTO izmedju tebe i STVARNOSTI sada, ovih dana, u OVOM trenutku ...... tu se glavni lik pokunji, ukapira da nema sta reci konkretno, tuzno spusti pogled... tako nesto. Shvati da vec neko vreme NE ZIVI SVOJ ZIVOT nego zivot svetaca i raznih junaka iz starih knjiga....

e mozda sam pomesao likove ali davno sam citao knjigu...



miloradkakmar miloradkakmar 15:55 25.05.2009

Vladimire

odsustvo , toliko, čemu !?
Drago mi je da si se pojavio.

PS Čitaću večeras.
mimi09 mimi09 18:03 25.05.2009

Re: tajanstvena zen basta

na tvojoj poslednjoj slici je delo umetnika Soamija iz petnaestog veka. ovo dole je geometrijski pokusaj objasnjenja zasto je raspored 15 kamenova vrhunac harmonije i mira.

vladimir petrovic vladimir petrovic 19:24 25.05.2009

Re: tajanstvena zen basta

mimi09
na tvojoj poslednjoj slici je delo umetnika Soamija iz petnaestog veka. ovo dole je geometrijski pokusaj objasnjenja zasto je raspored 15 kamenova vrhunac harmonije i mira.

Thx.

Slobodan sam da podsetim da se smatra da zenistički vrt predstavlja “duhovnu repliku sveta”, te da doprinosi bistrenju čovekovog uma. Ima više vrsta vrtova, ali je najpoznatiji tzv. “suvi vrt”. Suvi vrt u manastirima utiče, veruje se, na smirivanje duha i spontano uvodjenje u meditaciju. Tako su mnogi manastiri poznati po savršenstvu linija i oblika suvih vrtova, te izazivaju tiho divljenje posetilaca. U medjuvremenu, zenistički vrtovi su “izašli” iz okvira manastira, tako da se mogu naći širom Japana, pa i na Zapadu.

Naravno, postoje stroga pravila uredjenja suvog vrta: najčešće se radi o ogradjenom prostoru, koji se ispunjava sa peskom ili sitnim sljunkom, po kome se, znalački, rasporedi odredjeni broj krupnog kamenja/stenja. Pravilnim rasporedom kamenja pokušava se ostvariti harmoničan red, kako bi doprineo razvoju kontemplacije gledalaca. Biljke se retko dodaju (ako se dodaju onda se smatraju nebitnim), ali se dodaje mahovina.
Pesak/šljunak (koji simbolizuje VODU) svakog jutra se oblikuje specijalnim grabuljama u šare koje podsećaju na MORSKE TALASE, dok kamenje predstavlja ZEMLJU, odnosno JAPANSKO OSTRVLJE.

I da ne zaboravim: strogo se izbegava - simetrija.
maksa83 maksa83 08:30 26.05.2009

Re: tajanstvena zen basta

na tvojoj poslednjoj slici je delo umetnika Soamija iz petnaestog veka. ovo dole je geometrijski pokusaj objasnjenja zasto je raspored 15 kamenova vrhunac harmonije i mira.

Mislim da je na njegovoj slici nešto drugo, a ovaj tvoj dijagram je Ryoanji, ali nije mnogo bitno, evo je jedna mala.

Ja se ozbiljno nosim mišlju da napravim jednu (1x1m) u jednom deliću terase.



Inače, da opet reklamiram Japanski Vrt u Botaničkoj Bašti - nema stone garden i ne može ravnopravno da se meri sa stvarima oko Kjotoa, ali je ipak lep.

Milan Novković Milan Novković 10:07 26.05.2009

What one has is all one needs

Ja se ozbiljno nosim mišlju da napravim jednu (1x1m) u jednom deliću terase

Mene ne privlače dry rock gardens, uopšte, a čim se malo pomerim pa izbacim dry iz kompozicije dobijam ideal :) Naravno, i dalje u obliku japanske bašte.

Ako ništa drugo a ono mi Ryoanji dođe kao dobra vežba u suočavanju sa sopstvenom arogancijom - teška vežba u kojoj moram da prihvatim da kad Japanci ne bi znali za Ryoanji istoriju i kad bi zen učili na zen način, oni bi i dalje u Ryoanji bašti videli lepotu koju ja ne vidim.

Ako je racionalni pristup ovoj vrsti lepote destruktivan, što mi je intuitivno ok ako bi neko rekao za bilo koju vrstu lepote, i ako je napredak videti mentalno petnaesti kamen, pa pozajmiti scenu itd, iste tehnike donose još više produhovljenja ako se primene na scenu gde su život i tok naglašeni, ili bar ne-mentalno dodirnuti.
vladimir petrovic vladimir petrovic 10:25 26.05.2009

Re: tajanstvena zen basta

Makso, hvala za znalački odabranu fotografija suvog zenističkog vrta. Prelepa je.

Medjutim, bez želje da povredim tvoja osećanja, u načelu nisam za minijaturna rešenja, pa ne mogu da zamislim da će
Maksa
Ja se ozbiljno nosim mišlju da napravim jednu (1x1m) u jednom deliću terase.

to lepo ispasti. Ali imaš moju podršku za nameru da - pokušaš.
Maksa
Inače, da opet reklamiram Japanski Vrt u Botaničkoj Bašti - nema stone garden i ne može ravnopravno da se meri sa stvarima oko Kjotoa, ali je ipak lep.

Japanski vrtovi su lepi, nema spora. Slažem se da je Japanski vrt u Botaničkoj bašti svojevrstan dragulj i evidentno je povećao vrednost i značaj same Bašte.
maksa83 maksa83 10:29 26.05.2009

Re: What one has is all one needs

Ako ništa drugo a ono mi Ryoanji dođe kao dobra vežba u suočavanju sa sopstvenom arogancijom - teška vežba u kojoj moram da prihvatim da kad Japanci ne bi znali za Ryoanji istoriju i kad bi zen učili na zen način, oni bi i dalje u Ryoanji bašti videli lepotu koju ja ne vidim.

Mislim da je ovde već u par navrata izneseno da ne-japancima i zen-ne-obučenima ta estetika nikad neće biti do kraja dostupna, i sklon sam da se ne složim. Ryoanji sliku sam prvi put video u nekoj knjizi kada sam imao otpr. 12 godina, i momentalno me je fascinirala, kao i ceo koncept kamenih vrtova (mada i sam volim gusto zelenilo). Sad, da li je moj doživljaj toga ravnopravan sa nekim Japancem koji oduvek zna istoriju tvorevine (ja je npr. tada sa 12 godina nisam znao) i dodatno je zen obučavan - ne'am pojma, nemam ideju kako bih poredio te kvalitete. Znam da se npr. jednom čiči (zapadnjaku) koji je ušao iza mene otelo "so it actually does exist!", a opet jedan drugi zapadnjak koji je išao sa mnom je bio potpuno neimpresioniran (zavirio i izašao napolje gde su ga razvalili mali japanski komarci ; ) i ja sam moj boravak unutra skratio na 40 minuta samo iz obzira prema njemu. Ne mogu za sebe da kažem da sam zen-obučen, ali jesam se u mladosti načitao koana i priča i Suzukija i Fromova i...

Mislim da je taj senzibilitet ravnomerno razbacan po svetu i samo naizgled osetljiv na preovlađujuće lokalne kulturne uticaje. Otpr. kao što će te Alah naći u Bosni, Sudanu i Indoneziji, tako će i kamena bašta da te nađe gde god da si, ako si plodno tle.
vladimir petrovic vladimir petrovic 10:37 26.05.2009

Re: What one has is all one needs

Milan Novković
Mene ne privlače dry rock gardens, uopšte, a čim se malo pomerim pa izbacim dry iz kompozicije dobijam ideal :) Naravno, i dalje u obliku japanske bašte.

Da se malo našalim: Neko voli popa, neko voli popadiju.
Uzgred budi rečeno, ja volim DRY i kad je crno vino u pitanju.

Mene lično oduševljavaju zenistički suvi vrtovi, pored ostalog, i zbog toga što su jedinstveni u svetu.
Generalno govoreći, kao što sam rekao kod Makse, japanski vrtovi su veoma lepi. Ali, lepih vrtova ima i drugde u svetu. Vrtovi u Evropi (naročito francuski i engleski) su lepi na svoj način i ne treba ih uporedjivati sa japanskim vrtovima, ali lepote ima i tamo i ovamo. Ko šta voli...

Medjutim, ponavljam, na Zapadu nema vrtova koji bi parirali zenističkim suvim vrtovima (bar koliko ja znam), i to treba ceniti.

Naravno, zenistički vrtovi sugerišu lepotu - usputno, jer im to nije osnovni cilj.
Milan Novković
i ako je napredak videti mentalno petnaesti kamen, pa pozajmiti scenu itd

Značaj tog "petnaestog kamena" je prevelik, u zavisnosti kako ko vidi stvari. A zen baš to nudi - lepotu u svojoj relativnosti.
vishnja92 vishnja92 10:40 26.05.2009

Re: What one has is all one needs

:)
Milan Novković Milan Novković 14:57 26.05.2009

Re: What one has is all one needs

Mislim da je ovde već u par navrata izneseno da ne-japancima i zen-ne-obučenima ta estetika nikad neće biti do kraja dostupna, i sklon sam da se ne složim

Makso, ne slažem se ni ja, nego više govorim o sebi :) (svi mi istinski uživamo u mnogim stvarima za koje onda postoje ljudi koji u tim stvarima uopšte ne uživaju).

Ono gde ja ratujem sa arogancijom nije uošte kvalitet u obliku ljudi koji vole ove bašte, nego kvantitet - koliko ljudi istinski i duboko voli takve bašte. Tj, ne mrzim ih ni ja, volim ih, ali to je relativno plića ljubav.

Sad u aprilu sam i sam prepešačio desetine kilometara po Kjotou. Većina kuća ima jako malo prostora za baštu, a ni jednu nisam primetio a da ih nje ne štrči drvence, održavano sa velikim strpljenjem i ljubavlju, pa biljkice, mahovine. Kamenje, naravno, ali kao deo opipljivo živog.
Milan Novković Milan Novković 15:56 26.05.2009

Re: What one has is all one needs

Da se malo našalim: Neko voli popa, neko voli popadiju.
Uzgred budi rečeno, ja volim DRY i kad je crno vino u pitanju.

Ove japanske bašte imaju mnogo manji procenat vlage od suvog crnog vina, pa i od popa i popadije :)
...pored ostalog, i zbog toga što su jedinstveni u svetu

Ja sam drugi tip sentimenta, malo se palim na jedinstvenost, autentičnost i sl. Mene ozbiljno impresionira autentičnost u obliku autora koji nešto prvi proba, nego u obliku dela kod koga ne znam mnogo o autoru. Tj i manje autentično delo ume da me impresionira kao i autentičnije ako su sličnog kvaliteta po ostalim osnovama. Na kraju nije bitno, dobro je da smo različiti.

Evo male, nepromišljene provokacije, ako zbog ničeg drugog a ono da nam se genije ne uspava :) - zar u ljubavi ka jedinstvenom i autentičnom nema pomalo dogmatskog, religioznog, ceremonijalnog isl?
Naravno, zenistički vrtovi sugerišu lepotu - usputno, jer im to nije osnovni cilj

U redu, ali kao što film može da sugeriše ljubav, bez obzira šta mu je osnovni cilj, taj film je i dalje kombinovana projekcija mašte autora i konzumenta. I moćan je medijum.

Samo, nema pravila koje kaže da nam je mašta iole manje potentna nad medijumom koji artikuliše kako osnovne tako i sporedne ciljeve bolje nego neki drugi medijum. Ja mislim.


Meni su dry rock gardens medijum idealan samo za opisivanje drugih dry rock gardens. Za sve ostalo su lepi i edukativni, ali kako čovek sve više zna ja mislim da se sve više inspiracije nalazi kako smo bliže opipljivoj prirodi i prolaznosti u njihovom punom sjaju.

Ili, da vratim kamen :) :

Posle prosvetljenja, planine su opet planine i reke su opet reke».


Značaj tog "petnaestog kamena" je prevelik, u zavisnosti kako ko vidi stvari. A zen baš to nudi - lepotu u svojoj relativnosti.

Kad si pomenuo lepotu ovde i u kontekstu prljavih papuča na glavi evo šta ja mislim (amater u svakom smislu, ali zato je Internet genije da nas sve uveže) - znači, nije nam lepota neprijatelj. Neprijatelj nam je u glavama i ne treba mu dozvoljavati da se non-stop skriva iza uredne frizure i namirisanog lica, lepog lica :)
maksa83 maksa83 19:34 26.05.2009

Re: What one has is all one needs

Sad u aprilu sam i sam prepešačio desetine kilometara po Kjotou.


Bazajuci tako kao ti i zverajuci pomalo i u vis ja sasvim slucajno uhvatio jos jedan Ryoanji:



(Neki put kad pogledam ovu sliku padne mi na pamet i rec softver :)
Milan Novković Milan Novković 19:57 26.05.2009

Re: What one has is all one needs

(Neki put kad pogledam ovu sliku padne mi na pamet i rec softver :)

Ludo, ja kad sam ovo video setio se u Kjotou TEBE :) (zbog hardwarea, a i pričao si da si bio tamo).
Zamisli, impresioniralo me nevidjeno i imam bar 30-40 fotki.

30-40 je mnogo, pa kad familiji pokažem još par stotina onih spajanja greda na pagodama nešto me belo gledaju. :)

Ok, i jedno i drugo je zbog zemljotresa i mogu samo da zamislim na šta liče krovovi pagoda stari stotinama godina, ili ove žice (imam kući scene sa ćoškova, gde se ukrštaju) kad krene zemljotres - mora da se sve mrda, pluta,
vishnja92 vishnja92 20:48 26.05.2009

Re: What one has is all one needs

pa kad familiji pokažem još par stotina onih spajanja greda na pagodama

e, Milane - jel mozes negde da okacis te grede, da budu dostupne za gledanje?

hvala unapred
Milan Novković Milan Novković 10:14 30.05.2009

Re: What one has is all one needs

e, Milane - jel mozes negde da okacis te grede, da budu dostupne za gledanje?

Kasnim, sorry, IT problemi :)

Ova pagoda pri dnu, Bog zna (i građevinci) kako to ne padne pod udarom prvog vetra, a kamo li zemljotresa !!! :)

Uz opasnost da širim pogrešne informacije ja mislim da neke od ovih greda mogu pomalo da se pomeraju, klize, prilikom zemljotresa i da bi kruće strukture bile manje otporne.







vishnja92 vishnja92 18:55 30.05.2009

Re: What one has is all one needs

o, Milane, hvala :)))))
od jutros ulazim i virim i ne znam sta da kazem...

drvo je inace specificno i po reakcijama na vrste naprezanja i po vezama - tim cvoristima gde se noseci elementi ukrstaju... i zapravo je sve ovo ovde prepoznatljivo, samo malo drugacije "obuceno". ali to je mnogo za jedan komentar.

ma drvo je divno :))))

imam jednu japansku knjizicu, skeniranu - sa skiciranim detaljima, upravo ovim koje si slikao. na poslu mi je. pre par godina sam kao tezgu radila spa paviljon na nekoj ukrajinskoj daci, u japanskom stilu, mo's misliti :). tada sam bas imala priliku da se bavim njihovim tradicionalnim sistemom gradjenja.

ceo dan sam pod ovim utiskom, i hvala jos jednom zbog toga.
jedan od boljih dana :)
Milan Novković Milan Novković 22:31 30.05.2009

Re: What one has is all one needs

...u japanskom stilu...

Ja dovukao 13 Gb fotki iz Japana :) od toga jedno 5 Gb jpg-ova, stavicu na web neke od njih (stavim poneku i na Facebook iako je tamo forsirana rezolucija od nekih 0.2 Mpixela (pa se sa 15 -> 0.2 mnogo izgubi)

Imam i dosta arhitektonsko-građevinsko-baštenskih detalja, volim da ih fotografišem ikao nemam nikakvih dodirnih tačaka sa ovim profesijama.

I ovih Maksinih žica :) - Kjoto je posebno interesantan ne samo zbog istorije nego i običnih sokaka gde iza svake ograde viri neko drvence, posebno održavano.

vishnja92 vishnja92 07:10 31.05.2009

Re: What one has is all one needs

stavicu na web neke od njih

ako adresa ne bude tajna, molicu te da je dojavis (makar preko pp).
hvala jos jednom .
Unfuckable Unfuckable 18:26 25.05.2009

Pižone

hajde ti lepo priznaj da si u međuvremenu malo spaljivao američke zastave po Gradu pa si bio na izvanrednom odmoru u vezi toga
vladimir petrovic vladimir petrovic 18:32 25.05.2009

Re: Pižone

Unf
spaljivao američke zastave

Spaljujem srpsko. I patim.
Filip2412 Filip2412 18:27 25.05.2009

svaka cast Vladimire

i hvala sto pišes jer da čitam sam ovo od nekud sam izgubio bih silno vreme a i slabije bih ukapiro...
dosta sam tekstova propustio ali sad ću ja to lagano...

EDIT:

e.... ja nikada nisam mnogo čitao o zen-u ali znam neke osnovne stvari.

I kad god pocnem da citam, kao evo sad ovo sto Vladimir piše ja se toliko lako prepoznajem... ne znam da li uopšte ima smisla čitati jer ja sve ovo isto tako mislim i sam i tako sam osećao pre nego što sam uopšte čuo za zen i za budizam.

vishnja92 vishnja92 18:55 25.05.2009

.


dobro nam dosao nazad.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 19:05 25.05.2009

vladimire...

.... ne bih ništa mogao da kažem o zenu i istočnjačkim religijama, ali me fascinira tvoja informisanost, sistematičnost i upornost da nam sve to približiš.
niccolo niccolo 20:06 25.05.2009

O zenu

niccolo niccolo 20:07 25.05.2009

Re: O zenu

mirelarado mirelarado 01:14 26.05.2009

Сјајан текст

Са задовољством сам прочитала и стварно је занимљиво.

Ne sme se zaboraviti da ovim pisanjem o zenu (kao i o istočnjačkim religijama, uopšte) moja namera nije da bilo šta dokazujem, već samo samo da - pričam.


И заиста си то лепо испричао. Из твојих текстова се увек много сазна.

П.С. Драго ми је да си се вратио, Владимире.
marco_de.manccini marco_de.manccini 05:17 26.05.2009

будите лењи

oni koji mirno sede i «ne rade ništa» meditirajući - daju svoj doprinos jednom uzburkanom svetu.


овакви људи доприносе много одлагању тополотне смрти свемира.

(по неким теоријама, тополотна смрт је завршно стање универзума кад се свеукупна енергија униформно изједначи по целом простору. свако померање доприноси размени енергије и повећању ентропије, које води у ову смртоносну равнотежу).

дакле људи, ако већ нисте потпуно зен, бар будите лењи и продужите бар мало живот свемиру.
marco_de.manccini marco_de.manccini 05:22 26.05.2009

моје омиљено питање је

Шта је разлика између једног врапца?

Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 11:06 26.05.2009

Re: моје омиљено питање је

Шта је разлика између једног врапца?

pola vrapca ?
Filip2412 Filip2412 16:15 26.05.2009

Re: моје омиљено питање је

Шта је разлика између једног врапца?

ja mislim da nema razlike
wukadin wukadin 12:59 26.05.2009

Zanimljiva serija tekstova

Barem su meni zanimljive takve teme...
Što se zena tiče, ne mogu da se ne setim ovdašnjeg kolokvijalnog izraza "dosegao granice zena", koji se koristi za nekoga ko uspe da "odvali" - recimo rečeno je tako nešto za Ramba Amedeusa. Ja sam to shvatio tako da se besmisao sveta, ili ti ništavilo, shvata iz paradoksa čije je razrešenje iracionalno. Mislim da su u vezi zena koani, zbirke takvih paradoksa. Inače tekst sam pročitao do pola, kasnije nastavim.

p.s. Zanimljivo je što završavaš svaki teks sa "čemu?", ali čemu to
Malo me podseća na ono "how staff works".
miloradkakmar miloradkakmar 14:06 26.05.2009

Reč

Reči nemaju stalno značenje, a i logika je često irelevantna. Učitelji zena tvrde da istina i smisao postoje izvan i nezavisno od reči. Reči mogu, ali ne moraju, da sadrže istinu.


Nešto slično me poslednjih godina zaokuplja i proganja . Reč ne postoji, ustvari postoji u svom nekom praobliku, sve dok se ne otelotvori, manifestuje, konkretizuje u predmetu, pojmu , pojavi, pa i u samoj sebi. Do toga , ona mora da prođe i put spoznaje.... U suštini čovek je nemoćan da u jednom trenutku koristi sve reči koje zna, koje je upotrebljavao, shvatao njihovo značenje, tako one u većini slučajeva nisu u funkciji. Ponekad , kažemo neku reč, ali nismo svesni njenog značenja ...tek kasnije nam se pojavi ili ne.
vladimir petrovic vladimir petrovic 15:06 26.05.2009

Re: Reč

Slažem se da reči mogu da zaokupljaju i proganjaju. Ima dosta eseja, pa i knjiga, na tu temu.

S druge strane, bez reči ne možemo iskazati sebe na način kako to drugi očekuju od nas (ne mi sami, jer mi sebe razumemo i bez reči).
Miloradkramar
U suštini čovek je nemoćan da u jednom trenutku koristi sve reči koje zna, koje je upotrebljavao, shvatao njihovo značenje, tako one u većini slučajeva nisu u funkciji.

Ovo me podseća na jednog mog prijatelja koji ume da ukazuje kako kompjuter naš svakdašnji, na kome radimo i sa kojim često provodimo mnogo vremena, ima mali milion funkcija, a mi koristimo samo nekoliko (neka bude i desetak) njih. I sve živimo u uverenju da ćemo jednog dana proširiti volumen našeg iskorišćavanja tehnike... a vreme neumitno prolazi... Ali, dobro je da znamo da su granice pomerljive, da se može još više i još bolje, pa makar i ne bili lično u poziciji da to sami činimo.. ili zato što smo lenji, pa ne istiskujemo naše maksimume...

S treće strane, većina religija zagovara što manje korišćenje reči, odnosno izbegavanje opširnog pričanja i objašnjavanja. Zapravo, većinom zagovaraju manje ili veće ćutanje.

A i kada ćutimo, mnogo toga se dogadja u nama...

P. S. Uzgred budi rečeno, ja u slikarstvo volim one slike koje su - bez naslova; čak ponekad pomislim kako naslov može da zavede, odnosno odvede od prave poruke slike. (Ne volim ni dugačke naslove knjiga).
maksa83 maksa83 19:38 26.05.2009

Re: Reč

Ovo me podseća na jednog mog prijatelja koji ume da ukazuje kako kompjuter naš svakdašnji, na kome radimo i sa kojim često provodimo mnogo vremena, ima mali milion funkcija, a mi koristimo samo nekoliko (neka bude i desetak) njih

Kazi prijatelju da je skroz u pravu, ali mu kazi i da ne koristimo svi istih deset funkcija, zato i mora da ih bude mali' milion.
topcat topcat 19:10 30.05.2009

Najzad...

Tako se dogodilo da zen, jedna od petnaestak budističkih škola koje postoje u Japanu, postane veoma popularan na Zapadu, i pored toga što nije jednostavan za razumevanje. Izazov je, izgleda, baš u tome.


Mislim da je ključ ipak u ovome:

Stoga ga mnogi smatraju primerom vrhunske ateističke spiritualnosti!


Već sam spominjala situaciju "zapalim 2 svijeće" = vrhunac duhovnosti.
Zen ne gledam kao religiju, već stanje uma.
Prave duhovnosti ne može biti bez Boga. Mudraci su to zapisali prije mene i mislim da se ono "traži boga u sebi" pogrešno interpretira.

Do sada sam uvijek gledala na Zen kao kopiju Taoa, a tvoj me tekst zapravo opet na to podsjetio.
Japanska kultura je u mnogočemu kopija Kineske. (da ne bi bilo krivo shvaćeno, time je ne želim umanjiti!)

Zaključujem na osnovu ljudi koje poznajem i s kojima radim:
Japanac je naizgled miran i staložen, ali sve želi kontrolirati, pokušava predvidjeti stvari 2 godine unapred, što je često poprilično nemoguće, a često je i neupotrebljiv za "snađi se druže" situacije.
Kinez je također naizgled miran i staložen i imaš osjećaj da nitko ništa ne zna i ne radi. Onda se sve nekako posloži.
Nevjerojatno je fleksibilan za promjene na licu mjesta.

Dakle, Japanac kontrolira, a Kinez pokrene i...pusti da se dogodi.

Puno sam naučila od istočnjaka.
vishnja92 vishnja92 19:39 30.05.2009

Re: Najzad...

cela ta istocnjacka prica je proistekla iz vedante, a potomci vedskih mudraca su - kakvi?
topcat topcat 22:53 30.05.2009

Re: Najzad...

vishnja92
cela ta istocnjacka prica je proistekla iz vedante, a potomci vedskih mudraca su - kakvi?

A pjesnik je htio reći...što?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana