Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Jasmina Tesanovic

Legion of Stars

Legion of StarsLegion of StarsI don't know who the real "Bugsy" was, nor how he looked. I don't
think anybody knows that, here in Belgrade. Here in the tribunal
against organized crime, a protected witness, Dejan Milenkovic, known
as "Bugsy," climbed the podium for three days. A protected witness
-- not personally indicted -- Dejan told us a story with remarkable
differences from some well-known events. His testimony regarded
several attempted murders, and the final successful murder, of
Serbia's Prime Minister, Zoran Djindjic, back in 2003.


Pismo iz Panceva, pismo iz Bora

Pancevci se bore za vazduh, dobila sam kruzno pismo njihovog apela da ih podrzimo...

U noci izmedju 11 i 12 novembra, isped kluba "Index" u Boru, napadnuta je Jelena Miletic, istoricarka umetnosti i aktiviskinja Zena u crnom iz Bora, poslala mi je pismo kako se tim nosi

Gusimo se...od licnog, politickog, ekoloskog i kulturnog zagadjenja

Ovaj blog mi je jedini odusak


Suva reka Trial November

In English Jasmina, na srpskom Svetlana, Milos, Tanja, Stasa, Mirjana

November 6th, 2006
First day, second session, trial Dry River, Suva reka
We are here in much bigger numbers than last month, but it is the side of the indicted that has grown, while the side of the victims has shrunk. Maybe because of the rain: roads are crowded and dysfunctional in Serbia when winter starts. People are less willing to fight for their own rights.
After a couple of minutes of interrogation of the sixth indicted witness, we complain, waving our arms: we hear nothing. Also we have no translation and earphones for those Albanian relatives who cannot speak Serbian fluently.


25. novembra u 12 casova na Trgu republike u Beogradu

PerformansPerformansPERFORMANS

VIDITE LI NASILJE NAD ZENAMA?

Cilj performansa je da simbolicno predstavi zivot zena koje se svakodnevno suocavaju sa nasiljem,verujuci da nemaju izbora, ali i da posalje pozitivnu poruku da se ulazu razliciti napori dase nasilju stane na put. Ujedno ideja je da se publika podstakne na razmisljanje o rasprostranjenostinasilja.


Evo kako je bilo u Vukovaru

vukovae 18.11.2006vukovae 18.11.2006nn. Vukovar posle petnaest godina
n. Epitaf za žive
Plakati na kojima Vojislav Šešelj, koji drži političku dijetu u Sheveningenu bodri svoje na januarskim izborima 2007. u Srbiji tik su do granice države u kojoj je optuženik sa bradonjama u šubarama žario i palio 1991. Šešelj je optužen i za masakr ljudi iz vukovarske bolnice, obeležene znakom Crvenog krsta.
18.11.2006 Vukovar18.11.2006 VukovarNa beogradskom groblju ove sedmice počinje iskopavanje 64 humke sa N. N. inicijalima, u kojima su Vukovarčani koje je Dunav izbacio u beogradskom ataru jesenje 1991. Na istom groblju postoji spomenik na kome piše: „Mirno spavaj Miladine, Vukovar je oslobođen“.


Matrimonium

Vera 1927-1999Vera 1927-1999“Matrimonium” je dnevnik/esej (novembar 1999— nov. 2000) koji prati smrt moje majke. Umrla je kao zakasnela žrtva sankcija i bombardovanja, ali i kao ubeđena komunistkinja do samog kraja. Njen nestanak iz mog života podudario se sa padom Miloševićevog režima i komunizma u Srbiji, ideologijom njenog života…

“Matrimony” is a diary/essay (Nov.99-Nov.2000) following the death of my mother. She died as a late victim of sanctions and bombings and as a committed communist until the very end. Her disappearance from my life coincides with the gradual fall of the Milosevic regime and communism in Serbia, the ideology of her life …

photos by Stephanie Damoff


Narodna biblioteka i narodni blogeri

Dana 21. novembra 2006. u 19 sati, u prostorijama Narodne biblioteke - Svetosavski plato u Beogradu odrzace se promocija knjige "Tisina u Aberdarevoj", autora Zorana Janica.
 
Gosti okruglog stola bice advokat Srdja Popovic, reditelj Janko Baljak i autor knjige. Razgovor ce voditi novinar Marijana Radulovic.   

Zanka Stojanovic, nasa blogerka poziva nas...


Vukovar

Vukovar, Goranka MaticVukovar, Goranka Matic

PETNAEST GODINA OD ZLOČINA U VUKOVARU

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Sa tugom i osećanjem posramljenosti sećamo se tragedije Vukovara, koja je svoju kulminaciju doživela upravo pre 15 godina. Sećamo se prvoga u nizu velikih i neoprostivih zločina koji su počinjeni u naše ime. Sećamo se znajući da je zlo krenulo iz Beograda.


Niko nije kriv

 Samo gas maska gradjane spasava Samo gas maska gradjane spasava

Za eksploziju u Pancevu

I tako vec godinama...

Meni je sinoc bilo muka usred Beograda

Pitam se kako je bilo Pancevcima

Mozemo slobodno da kazemo da nas truju, da niko nije kriv i da samo vetar moze da nas spase

Ja cu zato da glasam za Orkane na predstojecim izborima


SOS Shoes

SOS ShoesSOS ShoesInterface and Society, Oslo 10-11 novembar
Kakav zvucan naslov jedne vrlo intimne konferencije, kao kad se mi "zenetine" skupimo pa resavamo svetske probleme koje svet jos uvek ni ne zna da ima. Jedan od tih problema me je posebno zaintresovao. Iako je u pitanju najstariji zanat an svetu, prostitucija, jos uvek je ne samo problematican u mejnstrim zakonodavstvu, vec i medju feminstkinjiama i aktivistkinjama. Ovaj umetnicki projekat nudi resenje za vekovne rizike koje seksualne radnice/ci imaju. A to je pitanje bezbednosti. Jos u starim vremenima kolegijalno su ulicarke i ulicari u kamen urezivali imena i opise opasnih musterija... policije...mesta...


Bez ideja , Biljana 1959-1998

Bez idejaBez idejaMnogi su je poznavali...ja od rodjenja...umrla je 10. novembra 1998...

obecala sam joj knjigu, njenih i mojih prica

za sada sam uspela samo ovu istinitu pricu da napisem, a taj nas zajednicki kofer jos nisam smogla snage da otvorim

Photos by Stephanie Damoff

story in Serbian and English


Boze nepravde

Pozdrav razdraganom narodu Srbije povodom usvajanja novog ustavaPozdrav razdraganom narodu Srbije povodom usvajanja novog ustavaObecala sam Nevzeti da cu otvoriti ovaj blog kao kontraproslavu za sve one koji nisu glasali na ustavnom referendumu i osecaju

se pokradenim. Welcome

Izgleda da ce Ameri bolje da prodju na izborima od nas, mada nikad se ne zna, brojanje glasova nije vise pitanje pravde vec boga


Putting the Blogosphere in Perspective

State of the Blogosphere, October, 2006
Posted by Dave Sifry on November 6, 2006. Tags:

Hey, it's that time of the year again! We’re well into the crisp days of autumn and its time for the quarterly State of the Blogosphere report.

The State of the Blogosphere continues to be strong.


Amsterdam

LipikarLipikarThis is not The Hague, this is Amsterdam. This is not a juvenile emigrants' prison but a designer hotel, one of the most extravagant in Europe. Every sleeping room is different. The public space is amazing: a Kakfaesque designer labyrinth.

http://www.boingboing.net/2006/11/11/jasmina_tesanovic_di.html


Pismo

Predsedniku Narodne skupštine Republike Srbije
Potpredsednicima Skupštine
Svim narodnim poslanicama i poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srbije

Poštovane/i,
Prošlo je već godinu dana od 31. oktobra 2005. godine, datuma uručivanja našeg nacrta Rezolucije Žene, mir, bezbednost, koja se odnosi na pitanja učešća žena u izgradnji mira, kao i odlučivanju o pitanjima mira sa feminističkog stanovišta. Iako je više narodnih poslanica podržalo naš nacrt pomenute Rezolucije i 9. novembra, na Međunarodni dan akcija protiv fašizma i rasizma, pokrenulo parlamentarnu proceduru za usvajanje Rezolucije, Narodna skupština do danas još nije usvojila nikakvu rezoluciju kojom bi Republika Srbija makar i formalno ispunila svoje obaveze članice UN, a koje proizlaze iz Rezolucije 1325. Saveta bezbednosti.


Syndicate content