Ekologija| Hobi| Zabava| Život| Životinjski svet

Kišno ptičarenje majsko (6)

albicilla RSS / 16.05.2010. u 19:19

Kiša se smenjuje s vetrom, a svako malo udruženim snagama zagorčaju dan onima koji su dovoljno ludi da ga, uprkos vremenu, žele provesti u prirodi. A ima takvih dana, kada naprosto moram izaći iz kuće, moram izaći iz grada. S druge strane, ptice vole slabu kišu i veoma su aktivne po takvom vremenu, ali je u tim uslovima otežano korišćenje dvogleda. Ova kiša je, doduše, tek na momente bivala slaba... Međutim, većina ptica ne voli jak vetar i tada ostaje u zaklonu. A današnji vetar majski bio je bezmalo zimski zloban....

IMG_1216.jpg 

 

Ako vas ipak nešto tera da odete u prirodu, pokušajte s ptičarenjem iz kola. Automobil je odličan zaklon, veliki broj vrsta gotovo ne reaguje na njih. Kola omogućavaju da pokrijete veće prostranstvo i širi izbor staništa u istom danu. Pogodna su naročito za otvorene terene i krupnije ptice.  Svakako je poželjno da imaju nešto višu šasiju i bravljenje diferencijala, pogon na sva četiri točka da ne pominjem, ali ja sam i običnim Yugom savladao makadame Zlatara, Beljanice i Kučajskih planina. Ne pokušavam da kažem kako obično putničko vozilo sve može, ali džip, ma koliko poželjan, najčešće nije nužan.

Planirajte rutu, koliko je to moguće, tako da ujutru idete ka zapadu a popodne ka istoku, tako da vam sunce sve vreme bude za leđima (ne videh danas niti “s” od tog sunca, al’ ipak..). Izbegavajte prometne saobraćajnice, a poželjno je da se duž puta sa kojeg ćete posmatrati ptice pružaju bandere – mnoge ptice se odmaraju/osmatraju sa žica. Vozite polako, 30 do 40 km/h (i ne obraćajte pažnju na ludake koji vas besomučno pretiču). Zaustavljajte pre ili posle opažene ptice, nikako uz nju, jer će verovatno odleteti. Vozite otvorenih prozora (hmm... osim po kiši i vetru), to olakšava upotrebu dvogleda i omogućava da čujete ptice i kada ih ne vidite. I onda kada ih ne vidite, zaustavite, osmotrite i oslušnite (posebno pokraj bara, mostova, strmih odseka…).

IMG_0939.jpg 

A ako vi držite volan, pustite nekog drugog da osmatra i upozorava na ptice. Ne zaustavljajte na putu, uvek parkirajte sa strane, makar vam ptica odletela u tih nekoliko sekundi. Jedan biolog je, diveći se surom orlu, u Sićevackoj klisuri razbio kola o zidanu bankinu. Drugi je, prateći pogledom patke, parkirao svoja usred bare. Verujte mi na reč, ne želite da budete treći.

Serin.jpg

Jedna od nagrada za današnji trud bila je i ova žutarica ((c) Szabolcs Kokay), koja mi je na Obedskoj bari pevala s vrha starog oraha, baš pored dvospratne pticoosmatračnice neobičnog imena: „Zabranjeno korišćenje – nema upotrebnu dozvolu“.Komentari (12)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dangubas dangubas 19:52 16.05.2010

..

albicilla albicilla 20:04 16.05.2010

Re: ..

kakav nesrecan ptic...
albicilla albicilla 20:11 16.05.2010

Zabranjeno korišćenje – nema upotrebnu doz

a za objekat pod imenom „Zabranjeno korišćenje – nema upotrebnu dozvolu“, dobih razjasnjenje:

Kula Obeda je slucajem krajnjim vrhom usla u drugu katastarsku opstinu, pa da bi objekat dobio upotrebnu odzvolu, mora da se vrsi preparcelacija. To je u toku, al je komplikovano i saglasnost daje Vlada Srbije.
Bili Piton Bili Piton 17:38 17.05.2010

Re: Zabranjeno korišćenje – nema upotrebnu doz

albicilla
a za objekat pod imenom „Zabranjeno korišćenje – nema upotrebnu dozvolu“, dobih razjasnjenje:

Kula Obeda je slucajem krajnjim vrhom usla u drugu katastarsku opstinu, pa da bi objekat dobio upotrebnu odzvolu, mora da se vrsi preparcelacija. To je u toku, al je komplikovano i saglasnost daje Vlada Srbije.


Znaci treba ocekivati izdavanje upotrebne dozvole kad zemaljskom kuglom opet zavladaju pterodaktili

Vidim svi se zale da je uzasno hladno dole u Srbiji - ovde konacno otopljava, danas junackih 17 stepeni.
dolybell92 dolybell92 20:56 16.05.2010

Kula Obeda

Kula Obeda je slucajem krajnjim vrhom usla u drugu katastarsku opstinu


Ima i za to rešenje:

albicilla albicilla 21:06 16.05.2010

Re: Kula Obeda

dolybell92
Kula Obeda je slucajem krajnjim vrhom usla u drugu katastarsku opstinu


Ima i za to rešenje:jes', al' ova ima prizemlje plus dva sprata:
GajaR GajaR 21:23 16.05.2010

Re: Kula Obeda


Preporuka za albicillu. Ova lepa priča je nadoknadila moj propušteni dan...
jes', al' ova ima prizemlje plus dva sprata:

49 41 49 41 21:28 16.05.2010

Zlatice i Zimovke

su krasule moju ulicu u detinjstvu.

Leti su se retko mogle uociti. Kad ulicu zaveje sneg, eto i njih.
Na sneznoj podlozi delovale su kao pokretno cvece svojim bojama.

Pomno su trazile, uglavnom na kolovozu; po koje zrnce ispalo sa zapreznih kola - natovarenih vrecama na putu za obliznji mlin.
miloradkakmar miloradkakmar 22:39 16.05.2010

Vodomar

Međutim, većina ptica ne voli jak vetar i tada ostaje u zaklonu.

Ne vole ni kišu , ni vetar.
Sve su se šćućurile ispod krovova.
Ove moje se i ne čuju, kanda im godi vreme za spavanje.
Pitam se , koliko ovakvo vreme smeta rečnim pticama.


49 41 49 41 23:18 16.05.2010

Re: Vodomar

Posmatrao sam ga mnogo puta.
U niskom letu i buc.
Pikiranje sa grane i buc.

Prosle nedelje je lilo i lilo sa neba; polutama celog dana.

Svi smo dremkali ili vukli se po kuci; niko ni TV ne pali.

Verujem da i vodomar voli plavo nebo iznad reka - stanista.
Bolje vidi ribice u vodi obasjane suncem.

I njemu i nama; dan lepsi, osmisljeniji.
albicilla albicilla 07:25 17.05.2010

Re: Vodomar

Verujem da i vodomar voli plavo nebo iznad reka - stanista.
Bolje vidi ribice u vodi obasjane suncem.


u stvari, pre bih ocekivao suprotno: vedro nebo se previse ogleda u vodi
kad je tmurno, manje je refleksija, pa je i voda providnija
ili se bar meni tako cini, nisam pokusavao da uocim dorucak u vodi...
kakapo kakapo 18:11 17.05.2010

Re: Vodomar

Eh, vodomari! Po grčkoj mitologiji Eolova kćerka Alkiona udala se za Keika, Atlasovog sina i bili su lep par, ali su se uzoholili i počeli se porediti s Herom i Zevsom, te su ih bogovi kaznili. Keik se utopio (ili ga je Zevs zgromio), a Alkiona se od žalosti bacila u more, pa se Tetida smilovala i pretvorila ljubavnike u divne ptice - vodomare. Imali su gnezdo koje je plovilo, a Tetida je učinila da more bude mirno sedam dana kako bi se ptići bezbedno izlegli iz jaja. Potomci Keika i Alkione su svi vodomari i australijske kokabure. Vodomari navodno imaju moć da stišaju bure i vetrove, kako bi njihova jaja bila bezbedna (obično u vreme zimskog solsticijuma – Alkionini dani). Sušeni vodomar se u Rimu nosio oko vrata, kao amajlija protiv udara groma (po principu „neće grom udariti dva puta na isto mesto“). Vodomari su kod Grka, ali i kod Kineza simbolizovali bračnu sreću. Elijan navodi da ženka vodomara nosi svog mrtvog mužjaka na leđima i oplakuje ga.
Naravno, vodomari nemaju ploveća gnezda, iako ih čak i Plinije spominje. Doduše Plinije je tvrdio i da su sušena vodomareva gnezda lek protiv gube. Line je tvrdio da su ploveća gnezda zoofite, ali to je već druga priča.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana