Društvo| Ekologija| Ekonomija| Ljudska prava

Eko-turizam na beogradski način

albicilla RSS / 05.06.2022. u 11:42
nZuClxnl.jpgDanas je 5. jun, Svetski dan zastite zivotne sredine. A ta zivotna sredina (nesrecnog li pojma, ko li ga izmisli, to nikada nijedan pesnik nece u stihove staviti), to vam je npr. ono u sta izlivamo nase nepreciscene fekalije, na sta nam je jedan profesor ukazao ovih dana... Jadan, nije znao da takvih izliva samo u Beogradu imamo 250.

Prosle godine je i gradonacelnik Beograda povodom 22. maja, Svetskog dana zaštite biodiverziteta (nesrecnog li pojma, da li ko setio bogatstva zivota ili cega slicnog?), najavio da će Beljarica i forland leve obale Dunava u Beogradu konačno postati zvanično zaštićeni, i dodao da su beogradska prirodna dobra još jedan od potencijala razvoja grada kroz promociju eko-turizma na održiv način. Godinu dana je proslo od tada, al’ ne bi nista od obecanja, pa poceo je rat. Doduse, u Ukrajini, ali svaki je izgovor mio. 

A kad je o tim prirodnim dobrima rec, postoji jos jedno koje je u (davno) pokrenutom postupku zastite, pa se tako pravno-formalno smatra zasticenim, samo se glasanje skupstine i paraf na tu odluku cekaju: Zimovaliste malih vranaca po vrbacima oko donjeg spica Ade. Za nocenje ptica tokom zime, najznacajniji je vrbak u krugu novobeogradske toplane, koji je vec na neki nacin zasticen, kako ogradom, tako i obezbedjenjem i zabranom ulaska u krug toplane.  

Sve to izgleda nije prepreka za novi, izgleda poveliki splav koji se ovih dana montira ispred samog vrbaka, presecajuci tako pticama letni koridor do vrbaka. Naime, mali vranci se hrane na Dunavu, pa u sumrak prate tok Save da dolete na svoje spavaliste. Kada se priblize, gube na visini i gotovo s vode ulecu u vrbak (neki zaista ulete tako sto se par puta nogama odbace o povrsinu vode, da tako uspore let), birajuci pri tom nize grane, sve dok se one ne popune. I sada u taj prizor dodajte jos jednu barijeru, tako karakteristicni za Novi Beograd i savski nasip: novi, predimenzionirani splav (cak 19 pontona u samo jednom nizu). 

Koji ce, po dubokom uverenju gradonacelnika i zamenika mu, doprineti razvoju grada kroz promociju eko-turizma na održiv način.

Atačmenti



Komentari (55)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

albicilla albicilla 11:58 05.06.2022

slika je u atacmentu

kako da je stavim da se vidi??
angie01 angie01 12:32 05.06.2022

Re: slika je u atacmentu



n'umem da je smanjim u prozoru za komentar, a ispada suvise velika da bi se objavila.

znaci, kopiras-desni klik na sliku-adresu, link fotografije, kliknes na ikonu za slike , ona sa drvcetom, uneses,pa ok,...u tekstu sve isto, s tim sto tamo imas mogucnost da regulises dimenzije,...udji u izmeni tekst, klikni ikonu za photo, ubaci aresu slike, pa onda u opcijama ispod u istom prozoru definisi dimenzije koje hoces.
albicilla albicilla 12:55 05.06.2022

Re: slika je u atacmentu

ma nije u zasebnoj bazi slika, evo je ovde na b92. nekad je iskakala cim se postavi kao atacment, sad sedi i cuti
angie01 angie01 13:06 05.06.2022

Re: slika je u atacmentu

otcvorila sam atacmente koje si postavio- sve su iste fotke, samo su ogromnih dimenzija i nisam mogla da ih postavim u komentar,...shvatila sam da hoces da ti se vidi fotka,...znaci da jedino mozes da je postavis u tekst, jer tamo je moguce da promenisa dimenzije.

...mozda se ne razumemo?
albicilla albicilla 13:19 05.06.2022

Re: slika je u atacmentu

pa to i hocu, samo je to nekad islo automatski. vise, izgleda, nije tako
nask nask 13:27 05.06.2022

Re: slika je u atacmentu

angie01 angie01 13:34 05.06.2022

Re: slika je u atacmentu

evo ga-majstor opravio.
albicilla albicilla 13:48 05.06.2022

Re: slika je u atacmentu

i dalje nije unutar teksta
angie01 angie01 14:35 05.06.2022

Re: slika je u atacmentu

i dalje nije unutar teksta


klikni desnim klikom na fotku koju je postavio nask i kopiraj adresu/link, onda udju u tekst-klikni izmeni tekst i otvorice ti se pocetni prozor, gde si postavio tekst, klinkni tamo gde hoces da postavis sliku, pa na ikonicu za fotku-drvce- pa u nju ubaci kopiranu adresu/link, pa klikni ok, pa ponovo objavi tekst,...nece se igubiti komentari.
albicilla albicilla 15:13 05.06.2022

Re: slika je u atacmentu

hvala
angie01 angie01 15:49 05.06.2022

Re: slika je u atacmentu

nema nasta, i drugi put,...barem za ono sto znam:).
zoja444 zoja444 12:28 05.06.2022

ideja

peticija neka, mozda?
nask nask 13:49 05.06.2022

Maj u krugu od 500m







I da pozdravim domaćina posle duuugo vremena.
albicilla albicilla 14:03 05.06.2022

Re: Maj u krugu od 500m

iqiqiq iqiqiq 16:30 05.06.2022

Surova realnost

Divno je to što radiš, dugo pratim tvoje objave, ali hajde da vidimo šta je realnost. Kod nas su jaki lobiji, slab državni aparat, ne sprovode se zakoni, inspekcija je uvek desetkovana, nikad nema dovoljno inspektora a i oni koji odu na teren, jure sitnu ribu.
Meni je preko glave peticija, to mu dođe kao redovan mesečni popis stanovništva, za svaku normalnu stvar za koje su nadležni iz određene institucije plaćeni da rade posao, mi šaljemo peticije da bi sprečili ludake koji su dobili pravo da o nečemu odlučuju, da unište i ono malo što nije uništeno.
Realno snaga protiv gore navedenog mora opet da bude jak lobi sa interesima, tipa proizvođača filtera za vazduh, industrija koje prodaju proizvode za prečišćavanje voda, itd itd
Samo onda kada neko bude imao finansijski benefit da se sačuva zemljište, voda i vazduh, obično građanstvo može imati priliku da izvrši neki pritisak.
Ovo govorim kao neko ko se 20 godina bavio tematikom zaštite životne sredine, usavršavala i ovde i napolju blabla i na kraju radim u skroz nekoj drugoj branši, jer deca moraju da jedu leba, a poslova u oblasti životne sredine možeš svećom da tražiš, niko neće to da plati i zaposli
zoja444 zoja444 18:03 05.06.2022

Re: Surova realnost

ja znam za neku raniju pricu da kad god neko od institucija pravi neke gluposti i pravi se lud, treba aktivirati unutrasnju kontrolu. ne znam da li to jos funkcionise.
iqiqiq iqiqiq 20:25 05.06.2022

Re: Surova realnost

Pa samo da to funkcioniše, već bi mnogo bolje funkcionisala državna uprava, ali mislim da toga nema.
gedza.73 gedza.73 17:56 05.06.2022

.



Andreas Fath, a chemistry professor at the German University of Furtwangen, set off on a nearly 3,000-kilometer swim across the Danube on April 19 to map the amount of microplastics.
Fath swam from the source of the Danube Black Forest to Belgrade, where he eventually gave up because the river was already too polluted here

About 1.7 million people live in Belgrade. Their wastewater does not pass through any wastewater treatment plant, but flows directly into the river. Feces get into the water.





angie01 angie01 19:44 05.06.2022

,

https://twitter.com/i/status/1533388888928051200-Klik na link

Parahawking is an activity that combines paragliding with falconry. Birds of prey are trained to fly with paragliders, guiding them to thermals [read more: https://buff.ly/2FFNIGy] [source
Черевићан Черевићан 20:28 05.06.2022

заштитом од себе

ili...promocijom eko-turizma na održiv način,ajmo

поприлично богме усрасмо Природу
све што нам не треба у њу хитнемо,
и тако.. временом.... скупило се тога
па сада ..визионарски.. ево бринемо
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 21:40 05.06.2022

nekoliko nepovezanih recenica

kada napadaju gakovi i obrusavaju paanicno jer stite gnezdo, ako si smiren, razgovaras sa njima, podignes ruku u vis, takodje mirno, oni ce prestati u jednom trenutku…

kada ste poslednji put videli pacova? jezeva je sve vise u beogradu.simpa likovi, ne znam da li oni imaju udela u tome?

neke divne bele ptice se leti vide u sumrak na novom beogradu, lete u velikim jatima, mozda neko zna ko su?

ovo za fekalije i reke oko beograda sto je postavio gedza.
ja sam oduvek uzas gadljiva na prljavstinu, da ne ulazim u detalje sad, ne sporim nista od napisanog, mozda negde j nacuh x puta o tome i naravno grozomora. ali…kupala sam se i u dunavu i u savi. jedne godine na dunavu u pravcu panceva, meni je koza posle bila kao da sam se mackala nekim lekovitim blatom.( ne fekalijama) alasi kazu da je tu brza reka, da sve ode, i plus da tu navodno ima neko postrojenje za preciscavanje vode. dopustam da sam istripovala, a jos vise da su me lozili.
ali da je dunav tu brz,jeste, da je prijalo mojoj kozi, jeste, da nikakve infekcije ne dobih, isto tacno.

pticicama iz bloga zelim srecu,
iqiqiq iqiqiq 07:00 06.06.2022

Re: nekoliko nepovezanih recenica

Ne bih da ti kvarim doživljaj, ali glavni isoispust centralne kanalizacije za oko milion stanovnika je kod Pančevackog mosta kod Ade Huje. Stalno se govori da je tu Dunav ogroman rezervoar kada zavija kod naselja Višnjice pa navodno sam prerađuje fekalne vode. Sa tim da u mulju ostaju teški metali i ko zna koje još kancerogene materije. Ptice i ribe koje se hrane na ovom delu reke su sigurno kontaminirane kako parazitima tako i teškim metalima.
Sami gradski izvori zbog netretiranja i neupravljanja otpadnim vodama su redom kontaminirani, od čuvene Hajdučke česme, izvora u Višnjici, pa i Miljakovački izvor. To se može proveriti na sajtu Gradskog Zavoda za zaštitu zdravlja.
Ispust sa Novog Beograda ide pravo u ušće dveju reka, kod onih restorana na ćošku Ušća, pogledaj samo kako je tamo uvek jato ptica koje se prehranjuje.
fekalijama
albicilla albicilla 07:04 06.06.2022

Re: nekoliko nepovezanih recenica

stari zemunci se kupaju samo na lidu i uzvodnije od njega jer, kazu, "samo govna idu nizvodno".

a znao sam jednog sto je svakog jutra preplivavao dunav (doduse, pre gradnje djerdapa 1) pa mu nije bilo dovoljno tesko, no bi jos za sebe privezao panj, da ga vuce preko reke i natrag - bata smiljanic.
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 15:28 06.06.2022

Re: nekoliko nepovezanih recenica

hvala i iqiqiq i abicili na odgovorima.

za zagadjen cesme znam oduvek :( ,za zarobljene potoke ispod beograda takodje, za prljavu topcidersku reku /potok….

ptice se u sumrak preko usca save u dunav vracaju na ratno ostrvo da spavaju. na srecu nisam videla to ptice i fekalije. ima patki i labudova oko restorana jer ih hrane.

ima uvek javno dostupnih podataka, ako im se moze verovati o tome dal je voda za kupanje ili ne.

lido mi je prepuno ljudi i voda mi se cinila prljavom do besvesti. iako se ona neka slikarka, tu kupa i zimi. ovo ka pancevu, napisala sam svoje iskustvo. sava, progar, ponekad cista, ponekad ne… ada medjica, prepuno djubreta.

da li verovati bapskim pricama o samopreciscavanju reke sto mi je lepo predocila iqiq sta pricaju ljudi, i ovo o zemuncima by abic, ne znam… lici na adu ciganliju i alge koje rade u turbo modu pod vodom.

sve sto sam ja napisala je subjektivan dozivljaj, kao i ovo za gakove. jutros sam proverila, i opet radi….ogradjuejm se da smo se upoznali vec, i da to prolazikod ovih mojih letecih komsija….kao lisica i mali princ….

cmix909 cmix909 10:33 07.06.2022

Re: nekoliko nepovezanih recenica

jednarecfonmoi
...kada ste poslednji put videli pacova?...

Bas pre neki dan. Tri horde -- isli su iz pravca skupstine.

jednarecfonmoi
... neke divne bele ptice se leti vide u sumrak na novom beogradu, lete u velikim jatima, mozda neko zna ko su?...

Ili albatrosi na velikim visinama ili galebovi na malim.

zilikaka zilikaka 18:00 08.06.2022

Re: nekoliko nepovezanih recenica

glavni isoispust centralne kanalizacije za oko milion stanovnika je kod Pančevackog mosta kod Ade Huje.

Ispust sa Novog Beograda ide pravo u ušće dveju reka, kod onih restorana na ćošku Ušća,

Ja bih još pitala gde se istaču one cisterne što prazne septičke jame sa Banatske strane Pančevca, jer znamo da tamo i nema kanalizacije.
A spram zagađenja reke moja varoš je šampion. Komplet kanalizaciju puštamo u ono malo Begeja, al kao van grada, nizvodno, ko da tamo neće zagaditi. A pričalo se i da je Dijamantu mnogo jeftinije da plati po 50 hiljada kazne, povremeno nego da se maje sa filterima.
Sad još Linglong, koji nije ni rekao gde će sa otpadnom vodom, a nema gde nego opet u Begej, tu odmah.
Tu je i Carska bara, pa sve drito u Tisu i dalje Dunavom...
albicilla albicilla 06:53 09.06.2022

Re: nekoliko nepovezanih recenica

cisterne fekalne zalaze u romsko naselje nize pancevackog mosta, pa tamo istacu. ako pogledate google earth, tamo se vidi hmmm kao usce recice, odatle ide i ispust i citava ada huja, malo nizvodnije, obavijena je tim zagrljajem govana. sve se vidi iz svemira, samo oni sto tuda setaju nista ne vide.
iqiqiq iqiqiq 08:16 09.06.2022

Re: nekoliko nepovezanih recenica

To je jedna ključna tema, od naplate kazne zagađivaču, do zatvaranja fabrike ako recimo i posle naplate kazne ne učine ništa da spreče dalje zagađivanje.
Pa jel ste ikad čuli da je neka fabrika zatvorenau Srbiji iz tog razloga. E znaju oni što kažu deca za jadac, zatvoriti takvu fabriku i manjim mestima znači praktično ubiti lokalnu ekonomiju i ostaviti skoro svo stanovništvo bez prihoda.
To su mi objašnjavali u Pančevu koja je jedna od glavnih crnih ekoloških tačaka Srbije.
Nama trebaju tektonske promene da bi zaista napravili neki pomak u oblasti zaštite životne sredine
albicilla albicilla 15:42 09.06.2022

Re: nekoliko nepovezanih recenica

u engleskoj su problem fabrika-zagadjivaca davno resili: uslovili su ih da iz reka zahvataju vodu za proizvodne procese nizvodno od mesta gde ispustaju svoje otpadne vode.

recimo, kao kada bi u beogradu reni bunare rasporedio nize ispusta fekalne kanalizacije.
iqiqiq iqiqiq 17:20 09.06.2022

Re: nekoliko nepovezanih recenica

Isto je i kod nas ali fabrike ispuste noću a onda zahvat danju kad ono što su izbacili odavno otplovilo nizvodno. Kad sam pitala jednog inženjera on je dao komentar pa kao što je to strašno, jel zbog riba.. Ako nemate srca prema živom bio svetu onda imajte srca prema građanima koji nizvodno koriste reku za pijaću vodu
softelectronics_e softelectronics_e 11:11 10.06.2022

Re: nekoliko nepovezanih recenica

iqiqiq
To je jedna ključna tema, od naplate kazne zagađivaču, do zatvaranja fabrike ako recimo i posle naplate kazne ne učine ništa da spreče dalje zagađivanje.
Pa jel ste ikad čuli da je neka fabrika zatvorenau Srbiji iz tog razloga. E znaju oni što kažu deca za jadac, zatvoriti takvu fabriku i manjim mestima znači praktično ubiti lokalnu ekonomiju i ostaviti skoro svo stanovništvo bez prihoda.
To su mi objašnjavali u Pančevu koja je jedna od glavnih crnih ekoloških tačaka Srbije.
Nama trebaju tektonske promene da bi zaista napravili neki pomak u oblasti zaštite životne sredine

U Srbiji je demokratija pa, stoga, nema zatvaranja fabrika.
Usput, zašto se sve više koristi ova nakaradna upitna forma 'jel ste', umesto 'da li ste'?
iqiqiq iqiqiq 13:20 10.06.2022

Re: nekoliko nepovezanih recenica


U Srbiji je demokratija pa, stoga, nema zatvaranja fabrika.

U redu onda ako je demokratija, ne moraju da zatvore ali da obustave proizvodnju dok se ne ukloni izvor zagađenja, a za to vreme da imaju obavezu da plaćaju regularno sve radnike itd, verujem da bi to bolelo malo jače od inspekcijske kazne. Osim ako je i ova mera u sukobu sa demokratskim vrednostima
iqiqiq iqiqiq 13:22 10.06.2022

Re: nekoliko nepovezanih recenica

Usput, zašto se sve više koristi ova nakaradna upitna forma 'jel ste', umesto 'da li ste

Nemam pojma, potrudiću se da je koristim kako je pravilno, hvala
softelectronics_e softelectronics_e 13:22 10.06.2022

Re: nekoliko nepovezanih recenica

iqiqiq

U Srbiji je demokratija pa, stoga, nema zatvaranja fabrika.

U redu onda ako je demokratija, ne moraju da zatvore ali da obustave proizvodnju dok se ne ukloni izvor zagađenja, a za to vreme da imaju obavezu da plaćaju regularno sve radnike itd, verujem da bi to bolelo malo jače od inspekcijske kazne. Osim ako je i ova mera u sukobu sa demokratskim vrednostima

Gde ti živiš kada postavljaš ovakva pitanja?
iqiqiq iqiqiq 16:11 10.06.2022

Re: nekoliko nepovezanih recenica


Gde ti živiš kada postavljaš ovakva pitanja?

Slabo se ja snalazim ovde na blogu, pa ne znam da li je pitanje retoričko, da li je konstatacija ili kritika ili te stvarno zanima.

Elem, odavde sam i ovde živim, ako je to stvarno bilo pitanje.
softelectronics_e softelectronics_e 16:38 10.06.2022

Re: nekoliko nepovezanih recenica

iqiqiq

Gde ti živiš kada postavljaš ovakva pitanja?

Slabo se ja snalazim ovde na blogu, pa ne znam da li je pitanje retoričko, da li je konstatacija ili kritika ili te stvarno zanima.

Elem, odavde sam i ovde živim, ako je to stvarno bilo pitanje.

Da.
To je bilo pitanje.
Nije mi jasno da ti nije sve jasno.
dunavko dunavko 20:25 06.06.2022

na neki nacin je povezano

"Da bi dobili gradjevinsku dozvolu u opstini Grocka a tako je verovatno i u drugim opstinama,morate da platite na ime urbanistickih uslova i u zavisnosti od zone gde gradite,od 600 do 1500 din po kvadr.metru projekta.tacne cene ne znam ali mogu da budu samo vece.sta to znacu u prevodu :ako objekat koji nameravata da gradite ima 100 kvm. to pomnozite sa ovom cenom koja varira od zone do zone .Sta su ti urbanisticki uslovi.Pazite sada RAVO na put,vodu ,kanalizaciju,struju,trotoar i sve ono cega se neko pametan setio da bi uzeo sto vise para od jadnika koji moraju da kupe tu dozvolu.jer bez toga ne mogu da KUPE prikljucak na struju i slicno.Klasicna ucena. mesne zajednice ,su davno videvsi da od svega toga sto je narod platio na ime tih urb.uslova,nema nista same su pokrenule samodoprinosom izgradnju lokalnih vodovoda kakve takve kvalitete.bolje ista nego nista.naravno da su te vodovode kasnije preuzele sluzbe opstine i pocele da naplacuju tu vodu!!! E sada dolazimo do najstrasnije stvari u celoj ovoj prici ,do EKO zlocina koji je nezamisliv.ti vodovodi su prouzrokovali velike kolicine otpadnih voda,mahom fekalne prirode .Ljudi nisu imali resenja kako da to regulisu jer je kanalizacija ipak ozbiljna i skupa stvar.Svako je resavao to kako je znao i umeo .a opstina je,kroz urbanisticke uslove uzela novac i za izgradnju kanalizacione mreze.gde je taj novac zavrsio,pogodite sami.gde zavrsavaju te otpadne vode?negde se akumuliraju na povrsini zemlje a ,sto je strasno,pojedinci su ne imajuci gde, otpadne vode sproveli u bunare posto im oni vise nisu trebali!!!! verovatno je vecini poznato da postoji sistem podzemnih voda koje su unakrsno medjusobno povezane.Sta smo uradili? Poslali smo zagadjenu vodu u sistem podzemnih voda i verovatno na duugi niz godina ako ne i trajno zagadili te vode. a sta se dogadja sa poljoprivrednim kulturama koje uspevaju iznad tih voda? sta u slucaju ,ne daj boze ,nekih kataklizmi,odakle voda za pice?ko je tu najodgovorniji?da nije onaj jadnik koji je morao da da ogroman novac za gr.dozvolu,pa posle je sam morao da napravi put,plati prikljucak za struju,iskopa bunar koji kasnije postane septicka jama.ovde na ovom forumu se vode dugotrajne diskusije,te na severnom polu ovako ,te na juznom onako,a ekoloska katastrofa je kod nas u toku.nije samo opstina grocka tom katastrofom obuhvacena nego je to skoro pravilo i u gradskim i prigradskim opstinama" - ovo sam poslao na mnoge adrese.sada je stvar mnogo gora.sem povrsinskih voda zagadili smo i podzemne.
dunavko dunavko 20:37 06.06.2022

ada huja

da dodam za onu fotografiju.oni pontoni su tako postavljeni da sprece prolaz camcima,iz nekog razloga a ne da budu osnova nekog splava...ja sam na dunavu 40 godina.bukvalno ulazim iz camca u kucicu kada je velika voda.dunav se jos na neki nacin samopreciscava,sunce,mikroorganizmi,alge,bakterije i sta jos sve ne ucestvuje u preradi zagadjenja,5-6 km ispod bgd-a.teski metali i fosfati su posebna prica.ako hocete da vidite veliku otvorenu septicku jamu,dodjite na adu huju kod marina .cak i ja koji sam navikao na svasta u vodi ono sto je tamo,ta smesa vode i necega.to je neverovatno.predlozio sam da se svi sastanci bgd skupstine odrzavaju u tim marinama.siguran sam da kada bi nekog svedjanina odveli tamo,on ne bi verovao onome sto vidi.gomila camaca,brodica i jahti pliva u g....a.bukvalno tako.
albicilla albicilla 06:20 07.06.2022

Re: ada huja

ne dam, kakva skupstina u mojoj marini, tamo fini svet dolazi, kad bi ta bagra pocela da svraca, mene marina vise videla ne bi
albicilla albicilla 06:29 07.06.2022

Re: ada huja

a pontoni me plase da ne budu osnova za dugacki ponton za neku novu marinu..
mlatisa mlatisa 12:22 07.06.2022

Није све тако црно

Да ли се види ефекат ограничења употребе (пластичних) кеса? Још само да се избаце пластичне флаше (или рециклирају) и један (мањи) проблем мање. Онда остаје само да се решимо гована
angie01 angie01 13:02 07.06.2022

Re: Није све тако црно

mlatisa
Да ли се види ефекат ограничења употребе (пластичних) кеса? Још само да се избаце пластичне флаше (или рециклирају) и један (мањи) проблем мање. Онда остаје само да се решимо гована


koje ogranicenje-kese se prodaju i to je bio jedini cilj,...kao kod cigareta, navodno postoji kampanja protiv pusenja i zbog iste su cigarete svakomalo sve skuplje, uredno prskanje aditivima i materijama za povecanje adikcije,...mojne sada da kacim slike zagadjenih reka, punih kesa i plasticnig flasa-ovde vlada opsti haos i neodgovornost, nema svesti o ocuvanju prirode, pre neki dan je riotinto minirao planinski vrh, u blizini nasljenog podrucja i nikom nista,...
albicilla albicilla 19:46 07.06.2022

Re: Није све тако црно

bio zimus u amazoniji, u kolumbiji, nigde flasa, nigde kesa, recni delfini, dzinovske vidre, ptice i ljubazni lokalci. nigde djubreta. kad bismo mi bili u stanju da dostignemo taj nivo svesti...
Atomski mrav Atomski mrav 22:00 07.06.2022

Re: Није све тако црно

Kupiš u prodavnici flašu vode koja je u plastičnoj ambalaži, jogurt koji je takodje u plastici, zejtin takodje, deterdžent isto, mleko isto, salama isto, ... sve što kupiš je već umotano u neku plastiku.
Onda dodješ na kasu gde ti prodaju papirnu kesu koja ne zagadjuje okolinu.
nikvet pn nikvet pn 13:41 07.06.2022

Re: ...

Поздрав домаћине, лепо те је поново видети

У УСА се проблему канализације приступа прилично необично за наше појмове. И тајновито, као и свака ружно-смрдљива тема тамо. Сва фекална цивилна (неиндустријска) канализација принципијелно иде у локалну црпну станицу па у - најближе језеро! Језера има мали милион и наравно да је капацитет језера адекватан броју припадајућих сератора. Тај органски отпад је храна фитопланктону, затим иде зоопланктон па рибе па птице. У свим тим језерима забрањено је купање, пецање и чамци. Зато се тамо речна риба (шаран) не једе а не кажу зашто. Дешава се повремено (суша) да капацитет прераде језера опадне испод уноса. Да не би засмрдело као сваки крштени сенгруп они ставе фонтану која врши аерацију воде и капацитет прераде језера остаје виталан.

Јако важна ствар у целој причи је квалитет органског отпада који се тамо допрема. Циљ је да буде што сварљивији за фитопланктон па надаље. Зато служе оне дробилице по судоперама (sink crusher) као и централна за насеље да то атомизирају. Физички. А хемијски требало је смањити детерџенте, токсине; сву агресивну хемију. Зато су УСА судомили, шампони и прашак за веш осетно слабији од ЕУ што је одлично за живи свет коме долазе. Узгред, из тих стамбених зона количина отпада без органског протераног кроз судоперу изађе бар трећину мања и лакше се сепарише надаље.

То се све односи на резиденцијални отпад, свака част и за ово мало колико сам сазнао; индустријски је нека сасвим друга прича.
iqiqiq iqiqiq 19:38 07.06.2022

Re: ...

To se zove constructed wetland i može da se koristi samo za manja naselja i naravno bez industrijske vode, jer se koristi princip prirodne razgradnje. Lepa ideja osim što nije upotrebljiva za veća naselja i naravno zauzima velike površine jer se koristi princip prirodne razgradnje. Pitanje je samo i odgovornosti lokalnog stanovništva ako se nekontrolisano izliva nepogodan materijal.
Te drobilice u sudoperama su izašle iz upotrebe jer se pokazalo da je bolje odlagati na otpad nego kroz kanalizavioni sistem.
U manjim mestima se promoviše korišćenje bio otpada za kompostiranje, jednom rečju što veća kontrola otoada, reciklaža, selekcija otpada, smanjenje otpada i naravno uz kontrolu onoga što domaćinstva izbacuju kroz kanalizaciju. U većim naseljima tj gradovima gde ima industrije, uglavnom se ide na gradnju postrojenja za prečišćavanje otpadne vode.
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:32 07.06.2022

Platipus Griša

angie01 angie01 20:38 07.06.2022

Re: Platipus Griša

srdjan.pajic
link


kad je tesko-Tibika
nikvet pn nikvet pn 12:52 08.06.2022

Re: Није све тако црно

Bilježnica Robija K.: Spas planete
VIKTOR IVANČIĆ06/06/2022

Moj dida je dreknijo: „Meni su sve škovace iste!“ Barba Tripun je rekao: „Ali ne mogu bit iste, jebaga svetac!“ Dida je zamavao sa zračnom puškom i viknijo je: „Ne želin pravit razliku među svojin škovacama! Aj miči mi te kante iz vrtla! Neš mi oko kuće pravit Karepovac!“ Barba Tripun je okrenijo se prema barba Grgi iz pandurije i pitao je: „Grgo, oš ti nešto poduzet?“ Barba Grgo je pisao u notes i rekao je: „A evo, pravin zapisnik!“ Barba Tripun je viknijo: „Pa ludaš mi priti sa oružjen, čoviče božji!“ Barba Grgo je rekao: „A viš i sam da mu je to zračna! Neš ti oružja!“ Barba Tripun je zakreštao: „A ako me zdimi u oko?“ Barba Grgo je spustijo notes i rekao je mom didi: „Aj skloni tu zračnu, bogti da zdravlja! Tripun nam je jutros malo nervozan!“

Onaj barba Tripun iz komunalnog je po treći put sa kamijonom donijo kante za škovace u vrtal od didine kuće na Šolti. Samo sad je on došao sa onim barba Grgom iz pandurije. To zato jer pošto ga je prije moj dida dva puta otira sa zračnom. Barba Tripun je didi rekao: „Moraju svi razdvajat škovace i tačka! To je sad općinski propis!“ Dida je rekao: „Jebe se meni za općinski propis!“ Barba Tripun je viknijo: „Nema pogovora! U plavu ti kantu ide papir, novine i to, u zelenu staklo, boce i to, a u žutu konzerve i plastika!“ Dida je pitao: „A u kafenu?“ Barba Tripun je rekao: „U kafenu ide sve ostalo!“ Dida je rekao: „E, meniš ostavit samo kafenu! Meni su sve škovace sve ostalo!“

Barba Tripun je rekao: „Nema šanse! Ne može se više ka dosad sve itat u jedno! Nego je sad po zakonu obavezno razdvajat!“ Dida je pitao: „A zašto je obavezno?“ Barba Tripun je rekao: „Kako zašto? Pa zbog zaštite prirode! Zbog spasa planete!“ Dida je pitao: „Zašto bi se spasila planeta ako bacin plastiku u žutu umisto u kafenu kantu?“ Barba Tripun je rekao: „Zato jerbo će se onda iz žute moć reciklimirat, cukunu! Bereš? Ta će se plastika, pošto nije izmišana sa drugin škovacama, moć opet preradit!“ Dida je pitao: „I kad se preradi, šta će se od nje napravit?“ Barba Tripun je rekao: „Kako šta? Pa opet neki plastični proizvodi!“ Dida je rekao: „Znači, planeta će se spasit tako šta će se od plastike pravit plastika?“ Barba Grgo je pisao u notes i rekao je: „E ovo mi je jako za zapisnik!“

Barba Tripun se zaškarpunijo: „Ali tako se neće bacit ono šta je već prije napravljeno! Kužiš? Čuvaće se priroda, jer pošto se plastika ne može razgradit i zagađiva prirodu!“ Dida je rekao: „Pa ako su skužili da plastika truje prirodu, šta je koju pizdu materinu ne prestanu proizvodit?“ Barba Tripun je rekao: „Ha, pa ne možemo se sad baš totalno odreć plastike…“ Dida je rekao: „Zašto ne možemo? Ja bi moga! Nisan ja kriv šta mi svaki kurac pakuju u plastiku! Više ne mogu ni kruv kupit bez da mi ga zamotaju u celofan!“ Barba Tripun je rekao: „Okej, to je sad druga priča…“ Dida je rekao: „Malo morgen je to druga priča, miki! Evo, ti bi mi sad usrid vrtla nasra četri plastične kante za škovace, a ja na ton mistu mogu zasadit dvi masline! I sad ti spašavaš planetu, a ja je zagađivan, je li?“ Murac Grgo je pisao u notes i rekao je: „Ovo mi je isto jako! Biće zapisnik prva liga!“

Moj dida je nagnijo se prema barba Tripunu i rekao je: „I da te još nešto pitan, miki! Kad se ta plastika reciklimira i preradi, ko će od toga dignit kesu, a?“ Barba Tripun je slegnijo sa ramenima: „Pa šta ja znan…“ Dida je rekao: „Ubraće profit ona kapitalistička govna! Crna buržuazija! Pa šta lipo ne idu na smetljište sami razvrstat svoju plastiku, nego bi in ja to triba činit! I to bez da mi plate!“ Barba Tripun je rekao: „Znan, čoviče, al moraš gledat malo širu sliku…“ Dida je rekao: „Meni je moj vrtal najšira slika! Nije in dosta šta nan prodaju plastiku koju ne želimo kupit, nego bi in još mi tribali sortirat sirovinu! Jerbo su nan uvalili spiku da mi, ka ono, spašavamo planetu, a oni će posli brojat keš! E neš mene tako zajebat!“

Barba Tripun je raširijo ruke: „Slušaj, ja samo provodin općinsku odluku da…“ Samo dida je njega prikinijo: „Ti si, Tripune, sluga kapitala! Guba nad gubama! Ideš okolo i siliš svit da bude besplatna radna snaga izrabljivačkoj bandi!“ Barba Tripun se nadurijo: „Ja nisan sluga kapitala!“ Dida je opet dignijo zračnu: „Nisi kurac! Aj miči te kante odavde, jerboš te iz ovih stopa napucat!“ Barba Tripun je viknijo: „Grgo, oš ti nešto poduzet?!“ Murac Grgo je rekao: „Pa evo, sastavljan zapisnik!“ Barba Tripun je dreknijo: „Koji zapisnik, jebate, viš da mi imbećile priti sa oružjen!“ Barba Grgo je rekao: „Ma to mu je zračna, čoviče, to je smijurija od oružja!“ Barba Tripun je zakreštao: „A ako me zdimi u oko?“ Barba Grgo je rekao: „Dobro sad… Pa ne moraš ga gledat dok puca!“

Onda je moj dida opet spustijo zračnu. On je rekao: „Aj da mi završimo ovi diskusijum ka normalni svit! Znači, ka šta ne dilin ljude po boji kože, tako ne dilin škovace po boji kante! Gotova priča! Nosi te kante ća odavde!“ Barba Tripun je rekao: „Srceliti isukrstovo, šta si bandoglav…“ Dida je rekao: „Meni je to isto ka kad iden na izbore i na onon listiću iz cuga prikrižin sve kandidate! Jerbo su svi ista đubrad! Šta bi sad triba, jedne prikrižit sa plavon, a druge sa crvenon kemijskom?“ Barba Tripun je rekao: „Pa nemoš tako, jebaga patak! Mišaš kruške i jabuke!“ Dida je rekao: „A zašto ih ne bi miša? Jel bi ti možda tija da i jabuke itan u jednu, a kruške u drugu kantu?“ Murac Grgo je pisao u notes i rekao je: „Uuu, ovo mi je isto forte, zapisnik će bit ludilo!“

Barba Tripun je didi rekao: „Ma ti si jedan sebični stari kenjac! Kuri te bolac šta će ti sutra bit sa unucima! I sa cilon planetom!“ Dida je rekao: „Lako ću ja za planetu, miki! Preživija san ja i propast Juge, pa ću preživit i propast planete! Il ti možda misliš da je meni planeta draža od Jugoslavije?“ Barba Tripunu je uletila zbunjoza: „Kakve sad veze ima Jugoslavija?“ Dida je rekao: „Ima svake veze! Takvi ka ti su joj i došli glave!“ Barba Tripun je zinijo: „Ka ja?! Pa šta ja iman sa tim?!“ Dida je zamavao sa kažimprstom i rekao je: „Nije van bila dosta jedna kanta, di se lipo vidilo da smo svi iste škovace! I onda je krenilo – ja bi u plavu, ja bi u žutu, ja bi u zelenu, ja bi u rozu… I eto, sad imaš kanti ka u priči! Trč, trč, pa kanta u drugoj boji! A kad se približiš, svaka smrdi isto!“ Barba Tripun i barba Grgo su širom raskobečili oči. Dida je zaškripao sa dentjerom i rekao je: „Pičkalivan materina!“

Barba Tripun i barba Grgo su piljili u dida sa zinutim ustima. Onda je barba Tripun murca pitao: „Jesi to stavija u zapisnik?“ Barba Grgo je rekao: „Još nisan! Ovo sa Jugoslavijon me totalno sjebalo!“ Barba Tripun je pitao: „Pa štaš poduzet?“ Barba Grgo je njemu rekao: „Moraću te uhapsit!“

Robi K. (IIIa)

Peščanik.net, 06.06.2022.
predatortz predatortz 12:56 08.06.2022

Re: Није све тако црно

Peščanik.net, 06.06.2022.


Šta to čitaš, leb ti jebem?!

Kontaminiraćeš se!
nikvet pn nikvet pn 13:27 08.06.2022

Re: Није све тако црно

predatortz

Šta to čitaš, leb ti jebem?!

Kontaminiraćeš se!


Спознај непријатеља свога

Шта те не убије само те ојача

zoja444 zoja444 16:16 08.06.2022

reciklaza najmilijih

ljudi, ne izbacuje stvari pokojnika na dan sahrane. sacekajte barem 40 dana. p.s. kud su mi takvi ljudi zapali u zivot
49 41 49 41 21:26 08.06.2022

Mnoga pitanja i zalba

Sem ptica, koja poznajem; a poznajem ih dosta pred kucom mi dolaze 3 vrste kilibrija.
Najveci je kao palac, najmanji velicine bumbara.Jutros mije obletao; tkz palcic.
Pojavio mi se ove god. u komsiliku i stalno se vrti okolo po drvecu i banderama velicine sokola. Tamno braon odozgo, na grudima svetlo braon-zuto. Posmatrajuci ga jakim dvogledom; glava mu kao u kondora. Takodje sam vidjao i crne orlove kondorske glave.
Par kardinala, muzjak i zenka su mi godinama u komsiluku.
Nazalost, zena mi oterala par carica (po nekima grmuse) koji su danima savijali gnezdo pored ulaznih vrata.
"Rekli su", kad necete vi nas; necemo ni vas.
Razleze se njegova pesma okolo, al ne kod nase i pred nasom kucom.
cmix909 cmix909 11:03 09.06.2022

Re: Mnoga pitanja i zalba

49 41
... Posmatrajuci ga jakim dvogledom...

Nisam pticar, ali... generalno je uvecanje od oko 8 najpogodnije za ovu namenu. Navodno je idealan 8,5 x 44, kao sto je Swift-ov model Audubon. Kineska roba -- dvogledi se u SAD ne proizvode vec decenijama. Istina, postoji danas neki Maven, novokomponovana kompanija koja ih 'pravi' od japanskih delova, i to samo one najskuplje. Pa se vrti u grobu sastavljac jednog prastarog američkog oglasa u kome su se podsmevali japanskim proizvodima ove vrste. No, danas cak i Zeiss svoju 'najjeftiniju' seriju proizvodi u Kini, dok Nikon, na primer, jedino najbolje svoje instrumente proizvodi kod kuće.
49 41 49 41 14:22 09.06.2022

Re: Mnoga pitanja i zalba

Sears discovery dvogled; Sears, ne postoji vise-otisao u propast.
Priblizavanje sa 900 yard's na 400 feeta. Meni se ne da; kao nekada davno da "skacem"
is sistema u sistem rucno bez kalkulatora.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana