Ljudska prava

CENTRALNI REGISTAR – LEP, MODERAN…, I PRAZAN

Freedom of Information RSS / 20.05.2010. u 14:45

Autor: Rodoljub Šabić

Od 15. maja ove godine na zvaničnoj elektronskoj prezentaciji Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti - http://www.poverenik.rs/ ili na direktnom linku http://registar.poverenik.rs/ postavljen je, shodno Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti Centralni registar zbirki podataka o ličnosti. Dalje popunjavanje i funkcionisanje Centralnog registra podrazumeva izvršavanje obaveza koje po zakonu imaju svi rukovaoci zbirki podataka o ličnosti (preduzeća, banke, škole, preduzetnici, organi vlasti...).

Oni, rukovaoci zbirki podataka o ličnosti, treba da vrše upis u Registar za svaku evidenciju o zbirci podataka o ličnosti po principu "jedna zbirka, jedna evidencija" korišćenjem interaktivnih internet formi Registra. Mogu, naravno, i samo u  "klasičnoj" pisanoj formi, dostavljanjem prijava za upis na odgovarajućim obrascima.

Rok za obrazovanje i dostavljanje evidencija Povereniku (godinu dana od stupanja na snagu zakona)  je istekao još 4.11.2009. godine. Polazeći od  pretpostavke da subjekata koji su rukovaoci podacima o ličnosti ima preko 300.000, to bi moglo za posledicu imati pokretanje prave lavine prekršajnih postupaka, u kojima su zaprećene kazne za pravna lica od 50.000 do 1.000.000, za preduzetnike od 20.000 do 500.000 i za fizička lica od 5.000 do 50.000 dinara.

Ogroman broj "krivaca" i velike kazne - sjajna prilika da se sanira budžetski deficit! Šalim se, naravno. Čak i kada bi hteo, Poverenik ni izbliza ne raspolaže kardovskim resursima potrebnim za pokretanje nekoliko stotina hiljada postupaka. A i da ih ima, ne bi hteo. Goniti i kažnjavati ljude u konkretnim okolnostima bilo bi u direktnoj suprotnosti sa načelom pravičnosti. Jer, kao prvu pretpostavku za uspostavljanje nove evidencije zakon je bio predvideo to da Vlada donese Uredbu o obrascu za vođenje evidencije i načinu vođenja evidencije o obradi podataka o ličnosti. Međutim, Vlada je Uredbu donela sa velikim zakašnjenjem i tako je "potrošeno" ¾ roka koji su rukovaoci zbirki podataka "imali" na raspolaganju.   

Stoga, Poverenik sigurno neće insistirati na prekršajnoj odgovornosti rukovaoca i nastojaće da im omogući rok od godinu dana od dana uspostavljanja Registra, dakle do 15. maja 2011. godine. Ali valjalo bi da rukovaoci na to odgovore na pravi način - "punjenjem" Registra. A za to mogu pronaći bar dva dobra razloga.

Prvo, Registar nije nekakva "ukrasna novotarija". On ima dvostruku korisnu svrhu. Da poveća mogućnost da se svako upozna sa obradom podataka svoje ličnosti, što je prva pretpostavka za ostvarivanje zakonom zajamčenih prava kao i da organu nadležnom da štiti ta prava i vrši nadzor nad primenom zakona, Povereniku omogući  da taj posao radi efikasnije i bolje. A potrebno nam je bolja, zaštita podataka o ličnosti. I drugo - postojanje i funkcionisanje Registra je jedan od zahteva u procesu evrointegracija. Potpisujući SSP sa EU obavezali smo se da ćemo naš pravni poredak u oblasti zaštite podataka o ličnosti uskladiti sa standardima EU i da ćemo obezbediti ostvarivanje tih standarda u realnom životu. A famozna "Direktiva Evropskog parlamenta i Saveta 95/46 o zaštiti građana u vezi sa obradom podataka o ličnosti i o slobodnom kretanju takvih podataka" izričito utvrđuje standard da države članice imaju državni registar operacija obrade podataka o ličnosti koji vodi nezavisan nadzorni organ. Postojanje i funkcionisanje Registra biće dakle, predmet ocene posmatrača iz EU. A treba nam da ocena bude dobra, prolazna.  

Lep, moderan, elektronski..., ali prazan registar ne može nam obezbediti ni jednu od dve pomenute, važne stvari. Ali više entuzijazma svih u izvršavanju zakonskih obaveza, može.



Komentari (5)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

niccolo niccolo 14:50 20.05.2010

Bio na prezentaciji u PKS

Svidele su mi se dve poruke - da se ovo radi prvi put kod nas i da će se stoga gledati da svi koji učestvuju sarađuju da se to uspešno i obavi i uvede praksa, te da neće biti kažnjavanja u prvom periodu i druga poruka, kao odgovor na pitanja onih bankarskih smarača, da ne treba da potcenjujemo sebe i da smo sposobni da sve to obavimo samo ako se potrudimo...
apectator apectator 16:43 20.05.2010

Re: Bio na prezentaciji u PKS

niccolo
Svidele su mi se dve poruke - da se ovo radi prvi put kod nas i da će se stoga gledati da svi koji učestvuju sarađuju da se to uspešno i obavi i uvede praksa, te da neće biti kažnjavanja u prvom periodu i druga poruka, kao odgovor na pitanja onih bankarskih smarača, da ne treba da potcenjujemo sebe i da smo sposobni da sve to obavimo samo ako se potrudimo...

Nisam bio ali sam od ljudi koji su bili cuo da je prezentacija bila zaista odlicna. Uostalom kao i sve drugo sto g.Sabic i negova ekipa rade.
Freedom of Information Freedom of Information 20:46 20.05.2010

Re: Bio na prezentaciji u PKS

da ne treba da potcenjujemo sebe i da smo sposobni da sve to obavimo samo ako se potrudimo

Bas zato ne smemo da propustamo da to obavimo.
Goran Vučković Goran Vučković 02:17 22.05.2010

Nije baš ni prazan...

... u njemu su podaci o izvesnom rukovaocu podacima pod imenom ("Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti", kome (kojima) ovom prilikom čestitam

Interesantan je primer šta je sve prijavljeno.

Uzgred, ono što mi malo kontroverzno izgleda je:
(Што детаљније опишите заштиту података у збирци, као нпр. просторије, у којима се налазе носиоци података, који су повезани са збирком података, као и рачунарска опрема, која служи за обраду података, се изван радног времена закључавају, а закључавају се такође и у време када у њима нема запослених. Збирка података које се налази у рачунарском систему, је осигурана системом лозинки за ауторизацију и идентификацију корисника и података. Систем лозинки омогућава, такође утврђивање, када су поједини подаци били коришћени или унети у збирку и ко је то урадио, као и период на који се поједини подаци чувају. Податке могу обрађивати само лица, која је за обраду овластио законски заступник фирме, односно органа. Папирни носиоци података, који служе за унос података у рачунарски вођену збирку података, листинзи са подацима из рачунарске збирке података, као и дискете, магнетне траке, оптички дискови, који се односе на збиррку података, се изван радн9ог времена закључавају у металне противпожарне ормане.поступци и мере заштите података су детаљније одређени у акту руковаоца о поступцима и мерама за заштиту података о личности.)

Kako obezbeđujete da se ovde ne da viška detalja koji bi pomogli potencijalnim "obijačima"? Ovo polje mi nekako izgleda kao višak u javnom prikazu.

Uzgred, član 16 zakona kaže:
Podaci koji se odnose na nacionalnu pripadnost, rasu, pol, jezik, veroispovest, pripadnost političkoj stranci, sindikalno članstvo, zdravstveno stanje, primanje socijalne pomoći, žrtvu nasilja, osudu za krivično delo i seksualni život mogu se obrađivati na osnovu slobodno datog pristanka lica, osim kada zakonom nije dozvoljena obrada ni uz pristanak.

Pol je nekako kukavičje jaje u ovoj priči. Ime sa popriličnom verovatnoćom određuje pol (osim izuzetaka poput "Sava" ). Problem onda nastaje u članu 17, gde kaže:
Pristanak za obradu naročito osetljivih podataka daje se u pismenom obliku,
koji sadrži oznaku podatka koji se obrađuje, svrhu obrade i način njegovog korišćenja.

I ovo onda bude maestralni pucanj u nogu, zato što npr. moje ime (Goran) postaje naročito osetljiv podatak, jer određuje pol, i nemoj neko da je zabeležio moje ime u tefteru a da nisam potpisao u tri primerka da to dozvoljavam!
Freedom of Information Freedom of Information 05:36 22.05.2010

Re: Nije baš ni prazan...

u njemu su podaci o izvesnom rukovaocu podacima pod imenom ("Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti", kome (kojima) ovom prilikom čestitam

Hvala na cestitkama.
A kriticka opservacija u vezi sa detaljnim opisivanjem mera zastite,u osnovi bi mogla biti ispravna.Ali racio je, bar u prvoj fazi, edukacija,ideja da oni koji nisu preduzeli nikakve ili su preduzeli neadekvatne mere lakse i brze uce od boljih. Tacno je da postoji mogucnost da tako edukujemo i potencijalne lopove ali bojim se da su oni i bez toga edukovani bolje nego rukavaoci podacima. Ali svakako je tacno da ni u detaljnom opisivanju ne treba bas preterivati, da treba naci pravu meru.
Sto se tice pola kao "narocito osetljivog podataka" sasvim ste u pravu. Nije mi poznato da jos neka drzava pol tretira kao narocito osetljiv podatak.I razume se jako je tesko i razmisljati o posebnima merama zastite kad vec samo ime , po pravilu, otkriva pol. Tesko je objasniti zasto je taj podatak oznacen kao narocito osetljiv,osim vec, na zalost, uobicajenim propustima i guzvom u nasem zakonodavstvu. Ako je neko eventualno mislio na podatke o promeni pola oni su svakako vec obuhvaceni posebnom zastitom kao podaci o zdravstvenom stanju. Inace nije to jedina moguca kriticka opservacija na racun zakona,ima ih poprilican broj. Evo po primer ne moramao ici dalje od cl.16 i formulacije po kojoj je i osuda za krivicno delo narocito osetljiv podatak koji se moze koristiti samo na osnovu slobodno datog pristanaka lica. To bi trebalo da znaci da, bez tog malo verovatnog pristanaka optuzenog, odnosno osudjenog, ni tuzilastvo i sud ne mogu da koriste te podatke a u tom slucaju je, najblaze receno, pod ogromnim znakom pitanja ceo postojeci sistem odmeravanja kazni. Vec sam upozoravao na ove i neke druge nedostake i nastojacu da budu otklonjeni prilikom prvih izmena zakona. Pozdrav.R.S.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana