Ljudska prava

DOBAR RAZLOG ZA UZNEMIRAVANJE

Freedom of Information RSS / 04.04.2011. u 13:45

Autor: Rodoljub Šabić

Pre otprilike mesec dana na Internetu se pojavio video zapis koji prikazuje seksualni odnos dve mlađe osobe koji se i danas može videti na velikom broju Internet adresa. Od samog pojavljivanja bilo je prilično jasno da film potiče iz sistema video nadzora kojim se nadziru i snimaju saobraćajnice u Beogradu. „Seks kod Arene" je izazvao pažnju. Bio je i povod za otvaranje polemika na različite teme. Bar meni, najneverovatnija bila je ona na temu - „Ako oni tuže MUP, onda će i oni biti tuženi zbog „uznemiravanja javnosti"." Jer, zanimljivo je koju su „javnost", radeći u sitne noćne sate to što su radili (da nisu snimani a snimak kasnije emitovan), zaista „uznemiravali".

Pretpostavljam da je za veliku većinu normalnih ljudi od početka bilo jasno da je reč o događaju koji predstavlja izuzetno grubu povredu privatnosti. I istovremeno, razume se, ozbiljno kršenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. To je i bio povod za sprovedjenje nadzora u MUP-u nad primenom odredbi Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. U sprovedenom nadzoru su utvrđene okolnosti koje „govore" da su pretpostavke, na žalost, tačne. Okolnosti ukazuju da je video snimak suprotno Zakonu obrađivan od strane NN službenog lica MUP-a koje ga je mimo svrhe zbog koje je sačinjen (bezbednost imovine i lica, održavanje javnog reda i mira, kontrola saobraćaja itd.) snimilo na prenosni medij i iznelo van službenih prostorija, nakon čega je postavljen na Internet, gde se i sada nalazi na velikom broju adresa.

Najvažnije je što je nadzorom utvrđeno odsustvo potrebnih procedura, kao i niz bezbednosnih propusta koji su doveli do ovog incidenta. To za posledicu ima neprimereno širok krug potencijalnih izvršilaca i bitno otežava identifikaciju. Ovo svakako ne bi bio slučaj da se restriktivnije, po jasnim, preciznim, unapred utvrđenim procedurama, sa većom kontrolom i pažnjom pristupalo ovim vrlo delikatnim podacima.

Teško je poverovati, ali ne postoje propisane procedure za postupanje lica koja koriste ili održavaju sistem video nadzora, nema ni mera zaštite koje bi nadzirale i beležile postupanje lica koja bazu podataka koriste (zaseban video nadzor, neizbrisivi trag o pristupu, beleženje pristupa putem elektronske indentifikacione kartice i sl.). Računaru može pristupiti veći broj lica tokom obavljanja posla u smeni u kojoj se nalaze. Reč je o licima u različitim polažajima u komandnoj liniji, od operatora do šefova smena i sledstveno tome operatorski, supervizorski nalozi ne glase na individualno određena lica već na radno mesto u okviru kojeg više lica obavlja te poslove. Iako sam sistem nudi mogućnost indentifikovanja operatera sa supervizorskim nalogom, ipak ne pruža podatke koji bi odredili preuzeti video zapis odnosno ono što je sadržano u njemu. Nema pravila o dužini čuvanja konkretnog zapisa, pa se ovaj predmetni nalazio na radnoj stanici skoro godinu dana nakon pohranjivanja.
Polazeći od tih i nekih drugih činjenica, Poverenik je izdao Upozorenje u kome u 14 tačaka ukazuje na mere i aktivnosti koje treba preduzeti radi otklanjanja uočenih nedostataka, uz zahtev da ga u roku od 15 dana ministarstvo obavesti o preduzetim i planiranim merama i aktivnostima za otklanjanje nepravilnosti.
Ali, priča o „uznemiravanju javnosti" tu ne bi trebalo da se završi. Ni tim što je Višem tužilaštvu u Beogradu podneta krivična prijava protiv NN izvršioca zbog krivičnog dela iz čl. 146. st. 3 KZ. Pa čak ni otkrivanjem i kažnjavanjem počinioca.

Insistiranje na važnoj stvari kao što je, bez sumnje, bezbednosni aspekt funkcionisanja konkretnog sistema video nadzora je prilika da se podsetimo na nešto što je još daleko važnije. Na to da Srbija nema Zakon o video nadzoru. Ali, ako nema zakon, video nadzor u najrazličitijim varijantama svakako ima. Nepoznat je, ali sasvim izvesno vrlo veliki broj subjekata koji se na različite načine bave video nadzorom. A odsustvo odgovarajućih normativnih rešenja i, razume se, njihovog doslednog sprovođenja u praksi je činjenica koja je sama po sebi izvor brojnih rizika i eventualnih zloupotreba. Ako tu činjenicu ubrzo ne izmenimo gotovo je izvesno da ćemo se suočavati sa sve grubljim i intenzivnijim oblicima povrede privatnosti i kršenja zakona. A to bi trebalo da bude pravi, dobar razlog za „uznemiravanje javnosti". Ono, ozbiljno, konstruktivno uznemiravanje koje insistira na rešenju problema i koje na kraju izdejstvuje to rešenje.



Komentari (41)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ElectricDreams ElectricDreams 14:40 04.04.2011

Pravo

Meni je šokantno: „Ako oni tuže MUP, onda će i oni biti tuženi zbog „uznemiravanja javnosti".

Zar ne bi trebalo da je zakon isti za sve? Ako su već kršili zakon - zašto nisu kažnjeni? Ako je policija kršila zakon - zašto ista nije kažnjena?
Zar u pravu postoji taj fazon: ako tužiš ti mene - ja ću tebe!
Ko koga tu pokušava da nadigra?

Na kraju krajeva, kad bi Srbija bila normalna zemlja, ta devojka i taj momak bi dobili mnooogo veću kintu od policije na sudu, nego obratno.

Ali... Srbija je to, brale...
apectator apectator 16:35 04.04.2011

Re: Pravo

ElectricDreams
Meni je šokantno: „Ako oni tuže MUP, onda će i oni biti tuženi zbog „uznemiravanja javnosti".

Jeste,šokantno je.Ali istovremeno je i potvrda dominantnog mentaliteta u Srbiji. Horororr!
Na kraju krajeva, kad bi Srbija bila normalna zemlja, ta devojka i taj momak bi dobili mnooogo veću kintu od policije na sudu, nego obratno.

Sasvim sigurno.
Ali... Srbija je to, brale...

Jeste,zato nam i jeste tako kako nam je.
Freedom of Information Freedom of Information 17:11 04.04.2011

Re: Pravo

Meni je šokantno: „Ako oni tuže MUP, onda će i oni biti tuženi zbog „uznemiravanja javnosti".

I meni je takva logika neshvatljiva. A još manje mi je shvatljiva ona lažno moralistička logika po kojoj je strašno što neki par vodi u sitne noćne sate vodi ljubav i ispoljava "egzibicionizam" na "javnom mestu" na kome inače tada nikog nema a nije strašno da ih "vlast" snima i potom snimak objavi na Internetu.
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:12 04.04.2011

Re: Pravo

kad bi Srbija bila normalna zemlja, ta devojka i taj momak bi dobili mnooogo veću kintu od policije na sudu, nego obratno.


Kad bi Srbija bila normalna zemlja, ta devojka i taj momak imali bi gajbu u kojoj bi mogli da se seksaju. Da prostite.
apectator apectator 18:27 04.04.2011

Re: Pravo

Krugolina Borup
Kad bi Srbija bila normalna zemlja, ta devojka i taj momak imali bi gajbu u kojoj bi mogli da se seksaju. Da prostite.

A i bez obzira na stan valjda smeju da se seksaju. Pogotovo u vreme i na mestu gde ne pretpostavljaju da ih neko gleda a kamo li snima?
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:32 04.04.2011

Re: Pravo

A i bez obzira na stan valjda smeju da se seksaju.


Pa, da.
Ljubav ne pita za mesto.
Vodite ljubav a ne rat!

U po' dana uključim televiziju, seksaju se na sve strane kojekakvi. Po muzičkim spotovima gole guzice i prednji trapovi na sve strane.
A kad mladež, priterana činjenicom da nema ni svoju sobu, a kamoli stan, isto uradi po noći - odjednom je to skandal!
vladimir petrovic vladimir petrovic 08:22 05.04.2011

Re: Pravo

Krugolina
... Kad bi Srbija bila normalna zemlja, ta devojka i taj momak imali bi gajbu u kojoj bi mogli da se seksaju. Da prostite.


Hm. Ovo razumno zvuči, ali ne mora da bude tačno.

Naime, sećam se da su pariske novine zabeležile slučaj mladića i cure koji su ušli u metro, u vreme kada nije bilo gužve pa je u vagonima bilo malo sveta, a to je značilo da su klupe bile umnogome slobodne. Elem, otišli su na kraj vagona, devojka je legla na praznu klupu, zadigla suknji, i mladić je - povalio. Sa simuliranim orgazmom oboje učesnika.

Putnici koji su se zatekli, uglavnom vremešne gospodje, zgražavali su se i govorili da će pozvati policiju, ali nisu. Muškarci su se manje zgražavali.

Kad su akteri seksanja završili posao, izašli su iz vagona, a nisu ni rekli dovidjenja svojim gledaocima. Dobro da im nisu tražili priloge za zabavu koju su im pričinili.

Dakle, radilo se o namernom seksanju, provociranja radi, a ne da nisu imali gde, ili da im je "bilo došlo" baš u tom momentu, jer uopšte nije bilo predigre.

Voajeri? Provokatori? Ili obični zezatori.

C'est la vie.
Krugolina Borup Krugolina Borup 08:33 05.04.2011

Re: Pravo

Voajeri? Provokatori? Ili obični zezatori.


Otkud znaš da nisu sociolozi, koji sprovode studiju na terenu?

mina13 mina13 14:55 04.04.2011

Dobar razlog za uznemiravanje

Ne samo sto je odvratan takav postupak NN lica, vec kako onda da gradjanin ima ikakvo poverenje u sluzbena lica koja po razlicitim osnovama imaju pristup poverljivim informacijama? Na zalost, svest o diskreciji je kod nas erodirala, ako je ikada i postojala. Pre neki dan u banci sam zamolila sluzbenicu da tise komunicira sa strankama, jer smo svi koliko nas je bilo culi u vise navrata ime, prezime i iznos minusa na tekucem racunu stranke. Isto tako, u komentarima poslatim na ovu vest je bilo i onih koji su smatrali da su akteri dogadjaja egzibicionisti i da nije nikakav problem sto se to pojavilo na internetu..."Bas kao u Ko to tamo peva"...
mrdax mrdax 14:59 04.04.2011

Nedostatak procedura

Smatram da nije u redu sto se u javnosti prica oko ovog dogadjaja svela na raspravu o moralnosti para koji je imao seksualni odnos umesto na kljucne stvari.

Nepostojanje pisanih sistemskih operativnih procedura po kojima se zna ko, po cijem nalogu, kako , koliko dugo i sa kojim ciljem sme snimati bilo kojeg gradjanina.
Takodje je strahovito sto opet sistemski nije reseno, ko sme , kada , na koji nacin, po cijem ovlascenju "izneti" bilo koji elektronski zapis kao ovog puta u "javnost".
Ovako ostaje da se juri NN osoba u MUP-u odnosno vijanje magle.

Teško je poverovati, ali ne postoje propisane procedure za postupanje lica koja koriste ili održavaju sistem video nadzora, nema ni mera zaštite koje bi nadzirale i beležile postupanje lica koja bazu podataka koriste (zaseban video nadzor, neizbrisivi trag o pristupu, beleženje pristupa putem elektronske indentifikacione kartice i sl.).

Horor film, pogotovo sto ne treba biti genije i izmisljati sam vec prekopirati postojece uspesne procedure.

Na to da Srbija nema Zakon o video nadzoru.

Ovo je vec sramota.
mina13 mina13 15:05 04.04.2011

Re: Nedostatak procedura

Smatram da nije u redu sto se u javnosti prica oko ovog dogadjaja svela na raspravu o moralnosti para koji je imao seksualni odnos umesto na kljucne stvari.

Apsolutno tacno, oni mozda jesu mozda nisu zeleli da budu vidjeni, problem su drugi, koji su to zlurado plasirali u javnost
Freedom of Information Freedom of Information 17:01 04.04.2011

Re: Nedostatak procedura

mrdax
Smatram da nije u redu sto se u javnosti prica oko ovog dogadjaja svela na raspravu o moralnosti para koji je imao seksualni odnos umesto na kljucne stvari.
Nepostojanje pisanih sistemskih operativnih procedura po kojima se zna ko, po cijem nalogu, kako , koliko dugo i sa kojim ciljem sme snimati bilo kojeg gradjanina.
Na to da Srbija nema Zakon o video nadzoru.Ovo je vec sramota.

To i ja mislim. I takvo stanje pokušavam da promenim.
uros_vozdovac uros_vozdovac 15:05 04.04.2011

Uopšte

cela ta stvar oko obezbeđanja, njihovih ovlašćenja, korišćenja tehnologije je u Srbiji na nivou Lincoln County War. Imam utisak da je cela ta delatnost kriminalizovana.

A smehotresno je da je počinilac nepoznat.
sahmatbg sahmatbg 16:23 04.04.2011

Re: Uopšte


uros_vozdovac
cela ta stvar oko obezbeđanja, njihovih ovlašćenja, korišćenja tehnologije je u Srbiji na nivou Lincoln County War. Imam utisak da je cela ta delatnost kriminalizovana.

Naravno,takav utisak je neminovan.
milpetrov milpetrov 16:32 04.04.2011

postavljaju se pitanja

Sta rade oni na javnom mestu u takvoj situaciji?
To nije skrovitije javno mesto nego frekventna lokacija, pored samog auto-puta. Njihova ocigledna potreba za egzibicionizmom je zadovoljena.
Mozda procedure i postoje ali se ne postuju.
apectator apectator 16:41 04.04.2011

Re: postavljaju se pitanja

milpetrov
Sta rade oni na javnom mestu u takvoj situaciji?To nije skrovitije javno mesto nego frekventna lokacija, pored samog auto-puta.

Frekventna lokacija!? Jeste li ozbiljni? To je prostor od više stotina ari na kome se u tri i po posle ponoći nalazi samo prazna Arena a ni na vidiku nema ni žive duše.
blogov_kolac blogov_kolac 18:16 04.04.2011

Re: postavljaju se pitanja

milpetrov
Sta rade oni na javnom mestu u takvoj situaciji?
To nije skrovitije javno mesto nego frekventna lokacija, pored samog auto-puta. Njihova ocigledna potreba za egzibicionizmom je zadovoljena.
Mozda procedure i postoje ali se ne postuju.
Pretpostavljam da se na snimku prilicno jasno vidi sta rade oni na javnom mestu , ali ti si po meni potpuno promasio poentu, i zasto je ovaj samo naizgled "šaljiv slucaj" zapravo itekako relevantan i od fundamentalnog znacaja kada je u pitanju privatnost svih nas. Da se ovde radilo o paparazzi snimku ili privatnom snimku nekog slucajnog prolaznika koji se tamo nasao u pravo vreme i na pravom mestu, tvoja opaska "trazili su djavola i dobili ga" bi bila potpuno na mestu, ali ovde se radi o koriscenu snimaka sa sluzbenih kamera MUP Srbije! Nije isto kada se napijes u kafani i priznas drustvu neki svoj veliki greh iz proslosti pa neko to snimi i postavi na YouTube, ili kada snimak takvog tvog priznanja postavi tvoj advokat (ili npr svestenik kojem si se ispovedio). Ili zamisli samo na sta bi to licilo da javnosti postaju dostupni snimci necijih pregleda iz psihijatrijskih ili npr ginekoloskih ordinacija. Za ovaj slucaj "Arena" sam cuo kada se pocelo pisati o tome, i stvarno mi se zgadilo kada su u novinama "pojasnjavili" kako sada sve zavisi da li ce par (ili jedno od njih dvoje) podneti tuzbu protiv MUP-a, kao da se ne radi o krupnom presedanu od opsteg znacaja. Drago mi je sto vidim da je bar neko od zvanicnika ceo slucaj shvatio ozbiljno, ali ja sam tu pre svega ocekivao jasnu reakciju MUP-a, pravosudja i ministarstva za ljudska prava.
maca22 maca22 19:56 04.04.2011

Re: postavljaju se pitanja

zasita bih volela da veliko broj njih nagrabusi zbog tog pustanja u ajvnost i snimaka i imena.
i da par ne bude tuzen, vec da dobije ODSTETU.
baroniknez baroniknez 20:23 04.04.2011

o čemu se ovde radi?

Na osnovu Vašeg teksta zaključio sam da je ovo kršenje zakona zato što je neko zloupotrebio službena ovlašćenja. Medjutim, da je recimo neko privatno lice snimilo ovaj dogadjaj svojom kamerom i prikazalo na internetu da li bi se to moglo tretirati kao narušavanje privatnosti obzirom na mesto dogadjaja(javni prostor)?
zekapijevodicu zekapijevodicu 21:16 04.04.2011

Po zadatku

Koliko sam razumeo, likovi koji su to snimali, vozač i kamerman, bili su na zadatku, nekog su pratili. Par koji su snimili je ono što su odradili. Da li je to uspeh ili neuspeh? Da li su izvršili zadatak?
I ko u tome može da ih spreči?
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 23:20 04.04.2011

Pitanje

Freedom of Inrofmation
Ni tim što je Višem tužilaštvu u Beogradu podneta krivična prijava protiv NN izvršioca zbog krivičnog dela iz čl. 146. st. 3 KZ.


Lično ili preko ministarstva?
sahmatbg sahmatbg 05:36 05.04.2011

Re: Pitanje

srdjazlopogledja

Freedom of InrofmationNi tim što je Višem tužilaštvu u Beogradu podneta krivična prijava protiv NN izvršioca zbog krivičnog dela iz čl. 146. st. 3 KZ.

Lično ili preko ministarstva?

A zašto mislite da je to bitno?
Freedom of Information Freedom of Information 09:37 05.04.2011

Re: Pitanje

srdjazlopogledja

Freedom of InrofmationNi tim što je Višem tužilaštvu u Beogradu podneta krivična prijava protiv NN izvršioca zbog krivičnog dela iz čl. 146. st. 3 KZ.

Lično ili preko ministarstva?

Diretno tužilaštvu,Posebnom odelenju za borbu protiv visoko tehnološkog kriminala.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 20:21 05.04.2011

Re: Pitanje

Hvala na odgovoru.

Da li je važno? Jeste,
nema potrebe da ministar(stvo) posreduje.
palilulac palilulac 23:35 04.04.2011

Sigurnost?

Kakva sigurnost podataka?
Kakav nadzor koriscenja?

Kod mene u firmi je sigurnost podataka na mnogo vecem nivou od banaka koje posluju u Srbiji, da ne pricam o policiji i sudstvu.
USB nije moguce koristiti bez posebnog naloga, svako ima svoj nalog .... A ne radimo sa nikakvim osetljivim podacima koji se ticu jmbg ili adrese stanovanja, prihoda itd. Trgovina, konkurencija i ljudi se stite.

A sta imamo u nasoj drzavi? Tetkice po MUP-u koje svoje sifre drze zalepljene na monitorima ili sa donje strane tastature, admine po sudovima kojima kada po sluzbenoj duznosti dostavite neki materijal na USB-u, nakon toga isti morate formatirati na kompjuteru koji nije na mrezi, jer je prepun virusa.

Problem je u ljudima i samom obrascu ponasanja, sve sto nije novac nije ni bitno za cuvanje, sta mogu da rade sa tim podacima? A najgore je sto je to ponasanje uzelo maha kod onih koji bi trebali da nas cuvaju i brinu o nama.
Dokle god nema nikakvih posledica po taj ogromni neradnicki aparat koja samo sedi u kancelariji i ispija kafe, nista se nece promeniti.
cyberm cyberm 14:53 05.04.2011

Re: Sigurnost?

palilulac
... koje svoje sifre drze zalepljene na monitorima ili sa donje strane tastature...

U bre, provalio si mi sva mesta za sakrivanje sifri.

filantrop filantrop 08:49 05.04.2011

?

Pretpostavljam da je za veliku većinu normalnih ljudi od početka bilo jasno da je reč o događaju koji predstavlja izuzetno grubu povredu privatnosti.

ni u americi izgleda nije jasno sta precizno kaze zakon u ovakvim slucajevima.
pre neki dan ovde uhvatili dva studenta da se vole na krovu i sad ne znaju sta ce sa njima, mada na vestima kazu da je neki zakon prekrsen, verovatno onaj o indecent exposure.


http://la.curbed.com/archives/2011/03/waite_phillips_hall_rooftop_sex_photos_go_viral_at_usc.php


u svakom slucaju, ovo je preterana reakcija i u americi i kod arene, mislim, kraj toliko vaznijih problema....
ja sam jednom prosao pored dvoje (bar mislim da su dvoje??) u parku pa sam preziveo.
ne razumem cemu frka zaista, big dil

EDIT;
kad pogledas slike, ovi su mogli i da padnu s krova :)))
dendroaspis dendroaspis 08:50 05.04.2011

ha-ha sigurnost

Možda vam se desilo da na sličnom ili istom mestu vaš parkirani automobil zateknete udaren, ili da vam neko izbuši gume... Da li bi Vam neko ustupio kopiju snimka? Vama ili ovlašćenom licu? Bojim se da to ne bi išlo tako glatko.
valhalen valhalen 08:52 05.04.2011

preporuka i to

Odličan tekst, preporuka. Mada se o ovome već pisalo ovde.
Mrs Who Mrs Who 11:54 05.04.2011

Skandal, moral i možda neka korist

Ovaj slučaj je dobio veliki publicitet u javnosti najviše zbog sadržaja video snimka. Što je ne tako dobro za same snimljene, ali je možda dobro za ostale građane. Jer će taj publicitet možda doprineti da se stvar istera do kraja. Ako se i ne pronađu NN lica koja su snimak neovlašćeno objavila, možda će Poverenik uspeti da nagovori odgovorne u MUP-u da poprave stanje u svojoj kući, da ustanove i počnu da sprovode procedure da se slične stvari više ne bi događale.

A što se (ne)morala tiče; ako su građani sa snimka napravili neki zakonski prekršaj, a dokaz, tj. snimak, pribavljen na zakonom predviđen način, postoji procedura kako se to rešava. Prekšajna prijava, sud itd., ali nikako ne YouTube. (Ne znam da li bi nerešeno stambeno pitanje bilo olakšavajuća, ili neka eventualna egzbicionistička namera otežavajuća okolnost. Ali pošto su nam sada sudije stručne i dostojne, nemam šta da brinem.)

Jer mogli su da, na primer, snime mene kada sam onomad pala na trotoaru ispred kioska. K'o u crtanom filmu, i bilo je jako smešno, čak i meni. Ali mi uopšte ne bi bilo milo da taj snimak počne da cirkuliše internetom, iako ne mislim da bi neko dovodio moj "moral" u pitanje niti bi takav slučaj dobio iole približan publicitet. A pogotovo ne bi smeo da potekne iz neke institucije vlasti.

I koga i kako sad da "teramo" da dobijemo Zakon o video nadzoru? Jer, svi znamo, video nadzora i te kako ima, i ne nadzire nas samo MUP.
Hansel Hansel 14:10 05.04.2011

Re: Skandal, moral i možda neka korist

Jer mogli su da, na primer, snime mene kada sam onomad pala na trotoaru ispred kioska. K'o u crtanom filmu, i bilo je jako smešno, čak i meni. Ali mi uopšte ne bi bilo milo da taj snimak počne da cirkuliše internetom, iako ne mislim da bi neko dovodio moj "moral" u pitanje niti bi takav slučaj dobio iole približan publicitet. A pogotovo ne bi smeo da potekne iz neke institucije vlasti

Ovo me podsetilo na jedan snimak takođe skinut sa službenog video-nadzora, evo vesti (i snimka u njoj): Padovi ispred ulaza u bolnicu I, sad, iako je klip postavljen na YT zabave(?) radi, ako je posle "skandala" prepreka konačno uklonjena, efekat je pozitivan. Možda, gospodine Šabiću, treba razmotriti da u budućem Zakonu koji predlažete postoji mogućnost "abolicije" za one koji na ovaj način ukazuju na neke probleme a ne povređuju ničija pojedinačna prava? Otprilike, kao kada bi neko neke bitne podatke, koji su od interesa za javnost, a pod velom su tajnosti, izneo na videlo?
buba_truba buba_truba 15:47 05.04.2011

Re: Skandal, moral i možda neka korist

Hansel
Možda, gospodine Šabiću, treba razmotriti da u budućem Zakonu koji predlažete postoji mogućnost "abolicije" za one koji na ovaj način ukazuju na neke probleme a ne povređuju ničija pojedinačna prava? Otprilike, kao kada bi neko neke bitne podatke, koji su od interesa za javnost, a pod velom su tajnosti, izneo na videlo?

Odlična ideja! Ove "snimatelje" o'ma abolirati - 'el su promovisali borbu protiv bele kuge? Jesu. Možda ih nekako i nagraditi...

A sad ozbiljno: a koga ovlastiti da procenjuje kada je i šta je od tih poverljivih i bitnih podataka "od interesa za javnost"?
sahmatbg sahmatbg 16:04 05.04.2011

Re: Skandal, moral i možda neka korist

a koga ovlastiti da procenjuje kada je i šta je od tih poverljivih i bitnih podataka "od interesa za javnost"?

To je posao poverenika za slobodan pristup informacijama i zaštitu podataka o ličnosti.I posle njega,eventualno,Vrhovnog suda.
Hansel Hansel 16:18 05.04.2011

Re: Skandal, moral i možda neka korist

buba_truba
A sad ozbiljno: a koga ovlastiti da procenjuje kada je i šta je od tih poverljivih i bitnih podataka "od interesa za javnost"?

Znam da je to procenjivanje osetljivo, ali zar nije i, na primer, posao poverenika osetljiv na sličan način (EDIT: u međuvremenu je i sahmatbg dao vrlo slično mišljenje)? Zar on, na primer, ne odlučuje, katkad, da li je neka informacija zaista toliko osetljiva da ne može biti objavljena ili je pak veći javni interes da izađe u javnost? (Ne mogu da se setim tačno, ali mislim da je takvih slučajeva bilo: a, koliko znam, u pravu postoji princip manje štete ili kako se to tačno već zove.)

A sada i ja da se vratim na konkretan primer koji sam pomenuo - da li bi postavljača snimka s padovima ljudi trebalo kazniti ili ne u slučaju da je to uradio da bi skrenuo pažnju javnosti na problem, ako, na primer, odgovorno lice nije reagovalo na pritužbe građana/portira...? Da se razumemo, naravno da su oni koju su za problem ovako dugo znali morali da obaveste nekog odgovornog, a ako jesu, onda treba kazniti odgovornog... A ovde zapravo imamo slučaj da je snimak završio na YT u svrhu "šale". Dakle, šta u prvom, šta u drugom slučaju?
nim_opet nim_opet 21:20 05.04.2011

Re: Skandal, moral i možda neka korist

Ako postoji interest javnosti, onda se o tome obavestava MUP, Tuzilastvo, Ministarstvo Zdravlja, itd a ne youtube, na stetu ljudi koji su snimani. Ili se uklone sve identifikujuce karakteristike osoba na snimku - ako je problem sto se javnost uznemirava padanjem itd, onda nije bitno kako se zove onaj ko je pao.
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:23 06.04.2011

Re: Skandal, moral i možda neka korist

Ovo me podsetilo na jedan snimak takođe skinut sa službenog video-nadzora, evo vesti (i snimka u njoj): Padovi ispred ulaza u bolnicu I, sad, iako je klip postavljen na YT zabave(?) radi, ako je posle "skandala" prepreka konačno uklonjena, efekat je pozitivan.


Malopre se i sama setih tog snimka. I on potiče sa "službenog" video nadzora.

E, sad, kako sam ja shvatila ZOSPI (Zakon o pristupu informacijama od javanog značaja), i video snimci koje prave javne i ostale državne institucije mogu se zahtevati preko ZOSPI, s tim što se mora zaštititi privatnost. Dakle, ako se na kopijama dokumentacije koje se šalju po zahtevu privatnost štiti zatamnjivanjem ličnih podataka osoba koje se pominju, imena maloletnih lica i slično, onda, valjda, po istom principu na kopiji video-snimka lica osoba koje padaju pred bolnicom treba zamutiti?

Valjda je u celoj priči bitna i NAMERA? Mislim, u slučaju snimka iz bolnice, namera je objavljivanjem ukazati na opštu opasnost koju nadležni ne otklanjaju. U slučaju objavljivanja snimka seksanja namera je... šta je, pobogu namera? Damubiješ ne mogu da dokučim?!

Verovatno nam treba i taj zakon o video-nadzoru, ne znam. Video-nadzor je svuda oko nas. Sve škole po Beogradu su pod video-nadzorom. Za svašta nešto se ti snimci mogu koristiti... A informatori po pravilu kažu da običnom svetu u tim istim školama nije dozvoljeno snimati bez dozvole. I sad, oni mene mogu da nadziru, a ja njih ne mogu? Što bi Kalimero rekao, to je nepravda!

Dalje, šta ćemo sa silnim video-klipovima proslave Svetog Save u maltene svim školama koje imaju vebsajtove, koji se objavljuju na netu bez ikakvog prethodnog priupitavanja roditelja za dozvolu, pošto su im deca na tim snimcima?
maca22 maca22 09:43 06.04.2011

Re: Skandal, moral i možda neka korist

Krugolina Borup
Dalje, šta ćemo sa silnim video-klipovima proslave Svetog Save u maltene svim školama koje imaju vebsajtove, koji se objavljuju na netu bez ikakvog prethodnog priupitavanja roditelja za dozvolu, pošto su im deca na tim snimcima?

Odlicno pitanje.
Mrs Who Mrs Who 12:11 06.04.2011

Re: Skandal, moral i možda neka korist

Dalje, šta ćemo sa silnim video-klipovima proslave Svetog Save u maltene svim školama koje imaju vebsajtove, koji se objavljuju na netu bez ikakvog prethodnog priupitavanja roditelja za dozvolu, pošto su im deca na tim snimcima?


A te dozvole će možda početi da traže u isto vreme kada se sete da nije ni pametno ni lepo maloletnu decu vakcinisati bez izričite dozvole roditelja/staratelja.

Dete samo dođe kući i saopšti da prekosutra mora da ponese zdravstvenu kjižicu u školu i to je to. Nema ništa: "Dragi roditelji, po preporuci SZO i Zakonu ... sledeće nedelje vodimo Vaše dete u DZ na redovnu vakcinaciju protiv itd. Molimo Vas potpišite saglasnost na priloženom formularu."

Skupo valjda da se štamapa, a i šta će im?
Hansel Hansel 12:34 06.04.2011

Re: Skandal, moral i možda neka korist

Evo, na primer, sada slučajno videh na sajtu Monda, koliko krupno (dobro, možda ne baš i previše krupno kad bolje pogledam) snima jedna kamera i prosleđuje uživo na internet: http://www.mondo.rs/kamere/29/
Trenutno nema šetača ili, hm, izvođača nekih performansa, ali zar nije ipak malo previše - a i da nije - čemu to služi?! Niti je raskrsnica, niti je most...

maca22 maca22 19:19 06.04.2011

Re: Skandal, moral i možda neka korist

Bice na leto sisaaaaaaa.
:bljuv:
maca22 maca22 19:20 06.04.2011

Re: Skandal, moral i možda neka korist

Kako ide sa Google view/earthom? Bese i oni, zarad cuvanja privatnosti, nece moci stavljati slike na kojima se razaznaju lica i tablice?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana