Nostalgija

Jorgovani, gnezda, plavuše, mornari, Blaupunkt...

mikele9 RSS / 27.05.2011. u 21:18

mornarka1.jpg

U davnoj davnini prošlog veka, bejah u drugom razredu gimnazije, moj (jedan od dvojice) najbolji drug Puco, imenom Nenad K. (danas Doktor nauka, profesor i predavač na fakultetima od Crne Gore, preko Nemačke i Holandije pa sve do Amerike i Kanade) otpeva mi pesmicu koja sledi:
 

Au jardin de mon père les lilas sont fleuris
Au jardin de mon père les lilas sont fleuris
Tous les oiseaux du monde y viennent faire leurs nids.

Auprès de ma blonde, qu'il fait bon, fait bon, fait bon,
Auprès de ma blonde, qu'il fait bon dormir.

Reče da je čuo na radiju i da je to tradicionalna francuska mornarska pesma koja mu se dopala pogotovo zbog refrena. Ponovi je još jednom, rekoh mu. Ponovi je Puco a ja pažljivo slušajući svaku reč, izrazih sumnju da je baš mornarska. Tako su rekli, nije se dao on! Sušili smo se posle kupanja na Pločicama ispod Vezirovog mosta, jeli plave smokve koje su nam bukvalno visile nad glavom i čekali Gara, trećeg musketara kako nas je zvala moja majka Radmila. D' Artagnan nam nije bio potreban, bilo nas je savim koliko treba. Sva trojica smo od osnovne škole učili francuski jezik i izuzimajući Gara, nas dvojica smo ga vrlo solidno znali.

Refren ostavimo za kasnije ali hajde od riječi do riječi da pročešljamo prvi stih, sažvakavši smokvu, počeh ja.

U vrtu, (bašti) moga oca procvjetali su jorgovani,
ptice iz cijelog svijeta dolaze da tu sviju svoja gnijezda.

Po meni, to je savim ordinarna narodna lirika, sličnih stvari možeš naći i u našim starim pjesmama poteklim iz i od naroda. Pretpostavimo, iako nategnuto, da je to čežnjivonostalgični vapaj mornara koji nekoliko godina nije bio kod kuće ali procvetali su jorgovani a ne neka biljka koja je primerena morskom priobalju...Hmmm, vrteo je glavom Puco, smišljajući odgovor, ne moraju svi mornari da budu iz primorja, eto Veljko je u Kotoru upisao Pomorsku školu...onda je šeretski se smejući dodao: Pa i Horti je bio Admiral! Ne zajebaji, ko je podržavao Hitlera mogao je da bude i Admiral bez flote i bez mora, nasmejah se. Ipak mislim da je u pitanju čežnja za rodnim krajem iako si se ti zezao...ej nije mala stvar tri ili četiri godine ploviti, navigati, beskrajnim okeanima i morima od Ognjene Zemlje do Australije, Japana, Indonezije a ne pomisliti kako je lijepo kod kuće, u vrtu u kojem si i sam sadio...možda baš jorgovane, ne dade se Puco. Ne, po meni, to je prije pjesma nekog zatvorenika ili vojnika koji u ćeliji ili u rovu priziva sjećanje na svoj dom. Uto začusmo kotrljanje kamenčića i pojavi se Garo: Sinoć sam na Monte Karlu slušao Luja Armstronga, zapamtio sam samo jedan naslov zato što je bio na francuskom: Se si bon (C'est si bon), a prepoznao sam Kad sveci marširaju (When The Saints Go Marching In) i Helo Doli (Hello Dolly) iako je bilo na engleskom. Reč mu je reč stizala. Morate doć' večeras kod mene pa da odvrnemo Blaupunkt do daske, Ljubo i Cvijeta mi nijesu kod kuće. Taj njegov Blaupunkt nam se bio popeo na vr' glave! I Pucova i moja kuća imala je radio model RR-330, proizveden u R(adio) R(entgen) industriji u Nišu koji nisu baš najbolje komunicirali, osim Radio Titograda, sa ostatkom države a kamo li sa Evropom. Noći sam provodio uveta prislonjenog uz zvučnik prekriven nekakvom tkaninom nalik na mebl štof, vrteći dugme po skali UKT, ne bih li dopr'o do Monte Karla a Radio Luksemburg sam mogao samo da sanjam. Retko, samo ponekad, uspevao sam da ulovim neku italijansku radio stanicu pa mi se Modunjo bio smučio, Mina a posebno Milva mogle su da prođu, Rita Pavone OK, a onda iznenada Adriano Ćelentano 1961 godine i njegovih 24.000 poljubaca! E to se moglo slušati.

Kako bilo da bilo, nije nam bilo druge no da odemo do Gara i njegovog Blaupnkta. Garov otac Ljubo predratni diplomirani Enolog često je odlazio u inostranstvo na razne kongrese i sastanke vinopoznavalaca pa je jednom prilikom doneo s puta nov novcijat najnoviji model Blaupunkta. Ljubo je slušao samo i isključivo Vesti a ostalo vreme Blaupunkt je provodio ugašen i nem na komodi u njihovoj spavaćoj sobi. Mi smo koristili svaku priliku kad Ljubo i Cvijeta, nisu bili u stanu da na Blaupunktu slušamo muziku na Monte Karlu a često i na radio Luksemburgu. Viđi mu oko kako lijepo plavo svijetli, s ponosom je ponavljao Garo kad god bi upalio Blaupunkt.

Nego da se vratim započetoj priči. Uputismo Gara u diskusiju oko tz mornarske pesme. Pošto je čuo prevod početne strofe, složio se s mojim mišljenjem da to nema nikakve veze sa mornarlukom. Puco je tvrdoglavo ostao pri svome ali sad već insistirajući na refrenu: To može da pjeva samo mornar koji je doma ostavio svoju dragu plavušu i pjevajući sanja o tome kako je divno biti u krevetu s njom. Mogu da se složim s tobom ali o plavuši u krevetu mogu da pjevaju i robijaši i vojnici i ko zna ko već, ponovih ja i slobodno vrlo, prevedoh Garu refren: Joooooj kako je dobro biti u krevetu s mojom plavušom! Mene su draže crnke, ka' ona Nataša Igorova sestra, dobaci Garo. Puco ustade i zatrčavši se skoči zgrčku s jedne pećine. Za njim skočih i ja i umalo se ne prelomih. Garo se spusti na jednu stenu tek metar od Morače i izvede nekakvu traljavu lastu, više pljasnu stomakom nego prsima. Posle plivanja preko Bukova, pored Momiškog do Podgoričkog, izađosmo na obalu i vratismo se na Pločice. Preko volje nastavismo priču o pesmi neko vreme a onda je batalismo. Ovih dana sam je potražio i našao na Wikipediji, evo šta piše o njoj:

Auprès de ma Blonde
This well-known French folk-song (also known as The Prisoner in Holland) seems to date from the reign of Louis XIV, when France was at war with the United Provinces - the present-day Netherlands. The Netherlands were ruled by William III of Orange, who also became King of Great Britain. The wars were bloody and largely inconclusive, but form the backdrop to various songs and stories. Some refer to the Duke of Marlborough, who rose to prominence under King William and became one of the main allied generals under Queen Anne, as the War of the Spanish Succession unfolded. Alexandre Dumas (père) used the siege of Maastricht for the final scene of The Man in the Iron Mask. This song has a mournful tone, especially in the verses, as you will see. I've liked this song since before I understood the words, hearing my mother singing it as she worked. Knowing the words, and their themes of love, separation, and loss, has only increased that liking.

Moglo bi se reći da sam bio u pravu ali to odavno više nije važno, a iako sam onomad tvrdio drugačije, za mene je ona ostala za večita vremena, mornarska pesma.

Idem Blaupunktu da se vrnem. Na njemu sam prvi put na radio Luksemburgu čuo Twist and Shout! Priznajem da je to bio prelomni trenutak u mom životu! Postao sam nepatvoreni roker i to ostao do dana današnjeg. Preko Veljka sam poručivao od morskih vukova Kotorske Jugooceanije i dobijao prve Parlophonove singlerice Bitlsa: Love Me Do, Please, Please Me, She Loves You, I Want to Hold Your Hand... Ostalo je istorija, naravno mog života.

Imao sam nameru da na samostalnoj izložbi u Galeriji ULUS u Knez Mihailovoj pustim do daske The Prodigy ali nisam uspeo da na vreme dogovorim i nabavim pravo ozvučenje. Ostvariću to jednom! A možda ću pustiti Sex Pistolse?

P.S. Ovo je jedna sasvim obična i benigna priča o mladiću...koji bejah ja u davna vremena. Sasvim je moguće da uopšte neće privući pažnju blogovateljstva ali mornarska pesma mi je neznano kako zazvonila u glavi i prosto sam morao da to ovde ispričam.

P.S. 2

Poziv za pomoć!!!! Moja majka Olga Petrović je polomila kuk i nalazi se na VMA. Da bi je operisali i ugradili joj veštački kuk, lekari (kažu da je to propisana procedura) traže četiri dobrovoljna davaoca krvi. Iako sam ja krv dao preko 70 puta a moj brat preko 50 puta, to za njih ništa ne znači. Ja sam srčani bolesnik, imam anginu pektoris a i brat mi je bolestan i u godinama, mi nismo pogodni. Zato molim sve dobre ljude da se jave i pomognu da moja majka bude operisana. Unapred hvala.



Komentari (67)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

bravar92 bravar92 21:33 27.05.2011

bez naslova

mikele9 mikele9 00:25 28.05.2011

Re: bez naslova

Za prvu, Blaupunkt sa okcem.

bravar92 bravar92 11:33 28.05.2011

Re: bez naslova

zahvaljujem:)

taj sa okcem mi je posebice drag:)))
nego - izgleda da ne radi:)
palim ga, ali se mjuzika jopste ne cuje...
ko ce sad da se javi i da ga popravi... nako...
da mu reknemo alagajeopravijosvakamucast:)))
fantomatsicna fantomatsicna 21:34 27.05.2011

Numero UNo


Sad cu da citam:)Nije fer bravar upotrebio si kalauz!
bravar92 bravar92 22:24 27.05.2011

Re: Numero UNo

fantomatsicna

Sad cu da citam:)Nije fer bravar upotrebio si kalauz!


ko umije - njemu dvije :)))

a za tebe...

mikele9 mikele9 00:39 28.05.2011

Re: Numero UNo

Sad cu da citam:)Nije fer bravar upotrebio si kalauz!

Bravari su prvi ljudi (a ne berberi), ali i ti si prva, pa još sa Novog Zelanda


AlexDunja AlexDunja 21:52 27.05.2011

drunken sailor

bravar92 bravar92 22:25 27.05.2011

Re: drunken sailor


volem Erin's Fiddle :)
mikele9 mikele9 00:43 28.05.2011

Re: drunken sailor

volem Erin's Fiddle :)

I ja vrlo veoma, thanks Alex!
mirelarado mirelarado 21:52 27.05.2011

:)

За школарца у теби, Микеле.

mikele9 mikele9 00:46 28.05.2011

Re: :)

За школарца у теби, Микеле

Hvala draga Mirela, baš me vratilo unazad
petar310 petar310 22:00 27.05.2011

Aupres de ma Blonde



mikele9 mikele9 00:49 28.05.2011

Re: Aupres de ma Blonde

Blagodarim petar310, kao da je juče bilo
kick68 kick68 22:09 27.05.2011

verovali ili ne

U le français québécois rec blonde znaci devojka, zena, jednom recju, bolja polovina, bila ona plavusa ili ne, Moze biti crnja cak i od od mene (ako je to uopste moguce:) ona je i dalje ma blonde.
Ja preferiram ovu francusku narodnu.
mikele9 mikele9 00:54 28.05.2011

Re: verovali ili ne

U le français québécois rec blonde znaci devojka, zena, jednom recju, bolja polovina, bila ona plavusa ili ne, Moze biti crnja cak i od od mene (ako je to uopste moguce:) ona je i dalje ma blonde.
Ja preferiram ovu francusku narodnu.

Pridružujem se preferiranju francuske narodne
Lepo su to smislili francusko kvebekanci, nek' je moja, plava, crnka, riđa, bitno da je moja
jasnaz jasnaz 22:27 27.05.2011

lila










mikele9 mikele9 01:00 28.05.2011

Re: lila

lila (alizarin kraplak, pariska plava i titanijum bela, pažljivo umutiti)


zoja444 zoja444 22:31 27.05.2011

jedina plavusa koju priznajem

mikele9 mikele9 01:03 28.05.2011

Re: jedina plavusa koju priznajem

Blondie je moja generacija al' izgleeeeda k'o Carica
eli.lacrosse eli.lacrosse 08:01 28.05.2011

Re: jedina plavusa koju priznajem

jedina plavusa koju priznajem

Nemoj zaboravljati ovu plavušu:


+ Pozdrav Mikele. Prijatno vreme mi daješ, uvek.
myredneckself myredneckself 08:47 28.05.2011

Re: jedina plavusa koju priznajem

Blondie je moja generacija al' izgleeeeda k'o Carica

A šta tebi fali!?
Osladi se u mislima


mikele9 mikele9 11:46 28.05.2011

Re: jedina plavusa koju priznajem

A šta tebi fali!?
Osladi se u mislima

Hvala ti Dušo, to kaže i moja žena a ja šta ću, verujem vam
Alaj sam se osladio plavim smokvama, to je baš bilo drugarski
mikele9 mikele9 11:55 28.05.2011

Re: jedina plavusa koju priznajem

Nemoj zaboravljati ovu plavušu

Ni na kraj pameti mi nije
+ Pozdrav Mikele. Prijatno vreme mi daješ, uvek.

Hvala ti prijatelju
spadalo92 spadalo92 14:41 28.05.2011

Re: jedina plavusa koju priznajem

zoja444


U ta pradavna vremena se za nju pricalo da je vanbracna cerka Merilin Monro. Pa se cak uporedjivao oblik lica, nosa, usta, ociju...
kobrakerac kobrakerac 19:06 29.05.2011

Re: jedina plavusa koju priznajem

Nemoj zaboravljati ovu plavušu




Vlasta92 Vlasta92 23:40 27.05.2011

Pustićeš Pistolse!

Evo, od mene poklon zbog ovog teksta koji je D. I. V. A. N.

Thanx!!

Evo jedna od meni omiljenijih



i jednu divnu, ljubavnu

mikele9 mikele9 01:17 28.05.2011

Re: Pustićeš Pistolse!

Evo, od mene poklon zbog ovog teksta koji je D. I. V. A. N.

Thanx!!

Evo jedna od meni omiljenijih

i jednu divnu, ljubavnu

Hvala Vlasto, odavno nisam dobio takav kompliment.
Od Pistolsa posebno volim Who Killed Bambi a od Marc Bolana & T-Rex
Spanish Midnight. Volim još mnogo drugih ali ove me uvek pokrenu




razmisljam razmisljam 01:23 28.05.2011

Re: Pustićeš Pistolse!


mikele9
Evo, od mene poklon zbog ovog teksta koji je D. I. V. A. N.

Thanx!!

Evo jedna od meni omiljenijih

i jednu divnu, ljubavnu

Hvala Vlasto, odavno nisam dobio takav kompliment.
Od Pistolsa posebno volim Who Killed Bambi a od Marc Bolana & T-Rex
Spanish Midnight
. Volim još mnogo drugih ali ove me uvek pokrenu


Изволи!
mikele9 mikele9 01:32 28.05.2011

Re: Pustićeš Pistolse!

E jesi drugar razmisljam, pustiću je sutra jer
Pleme moje snom mrtvijem spava
razmisljam razmisljam 01:36 28.05.2011

Re: Pustićeš Pistolse!

mikele9
E jesi drugar razmisljam, pustiću je sutra jer
Pleme moje snom mrtvijem spava


А немаш слушке? Ја добила недавно једне на поклон и свануло ми. Сад могу како ја 'оћу и у ова глува доба. А дотле, к'о и ти: ,,pustiću je sutra ''.
ПрепАручујем.
mikele9 mikele9 11:50 28.05.2011

Re: Pustićeš Pistolse!

А немаш слушке?

Sav sam ti smotan, imam, uopšte mi nisu pale na pamet
U problemu sam ogromnom pa nisam sav svoj.
razmisljam razmisljam 13:51 28.05.2011

Re: Pustićeš Pistolse!

mikele9
А немаш слушке?

U problemu sam ogromnom pa nisam sav svoj.


Шта да ти кажем? Држим ти палчеве, навијам за тебе, верујем да ћеш наћи најбоље решење, ту сам...


mikele9 mikele9 22:05 28.05.2011

Re: Pustićeš Pistolse!

Шта да ти кажем? Држим ти палчеве, навијам за тебе, верујем да ћеш наћи најбоље решење, ту сам...

Hvala ti razmišljalice, kako reče Iguman Stefan: Sve što dođe, ja sam mu naredan.
margos margos 00:52 28.05.2011

Da se javim...

... da pozdravim tebe i tvoje gošće, posebno Prvu koju odavnoooo ne videh.
mah mah Bravarice

I ja volim francuski, al' numem. A baš volim. I sjajno ga razumem kad pored mene nema ni jednog znalca. Čim se pojavi neko ko zna - ja duduk momentalni.
razmisljam razmisljam 01:26 28.05.2011

Re: Da se javim...

margos
... da pozdravim tebe i tvoje gošće, posebno Prvu koju odavnoooo ne videh.
mah mah Bravarice


Како то? Ја се сударам са њом куд год да кренем, а када сврати до мене, не избиииива. И још поведе и Дуњу са собом...
mikele9 mikele9 01:27 28.05.2011

Re: Da se javim...

I ja volim francuski, al' numem. A baš volim. I sjajno ga razumem kad pored mene nema ni jednog znalca. Čim se pojavi neko ko zna - ja duduk momentalni.

Čekaj samo da se nađemo pa da se uz kaFućino i nekalorične torte do mile volje izrazgovaramo na francuskom. Ti duduk! Ubeđen sam da pored kantonskog znaš i sve druge varijante i narečja kineskog jezika, Svahili, Masai te tretiraju kao rođenu sestru, Bušmani se kunu u tebe, na Tibetu molitve počinju tvojim imenom...
mikele9 mikele9 01:34 28.05.2011

Re: Da se javim...

Како то? Ја се сударам са њом куд год да кренем, а када сврати до мене, не избиииива. И још поведе и Дуњу са собом...

A Dunja je...?
razmisljam razmisljam 01:38 28.05.2011

Re: Da se javim...

mikele9

A Dunja je...?


Наша блогодругарица AlexDunja, па ја скратила.
bravar92 bravar92 11:29 28.05.2011

Re: bez naslova

mah mah Bravarice


nesamzaboravilasamoitalikdanasneuvate:)))

maham i ja tebi Margos... onolikoooo
bravar92 bravar92 11:35 28.05.2011

Re: Da se javim...

Како то? Ја се сударам са њом куд год да кренем, а када сврати до мене, не избиииива. И још поведе и Дуњу са собом...



:)))

uh!uh! samo se ti svrckaj kojekude-svukude:)
i sudaraj se sas mene (imas srece sto sam sitna:)))
a blog odavno nisi napisala:))) nije da ti brojim:)
a volem kod tebe, bas:))) tolko mi lepo da bih i nocivala:)))

................................
mikele9 mikele9 11:59 28.05.2011

Re: Da se javim...

Наша блогодругарица AlexDunja, па ја скратила.

Ja je zovem Alex, otud pitanje. Hvala Razmišljalice
razmisljam razmisljam 14:00 28.05.2011

Re: Da se javim...

bravar92

:)))

uh!uh! samo se ti svrckaj kojekude-svukude:)
i sudaraj se sas mene (imas srece sto sam sitna:)))


Ма, не жалим се, знаш и сама. Само покушавам да испољим своју опаку гунђалачку нарав.

a blog odavno nisi napisala:))) nije da ti brojim:)


Бројала не бројала, на исто ти дође. Никако да издреситрам јагоде да саме умарширају у тегле и тепсије. Па још и мала матура и припреме за пријемни и редовни радни задаТци... Не питај и буди стрпљива. Свашта нешто ми се мота по глави.

a volem kod tebe, bas:))) tolko mi lepo da bih i nocivala:)))




P.S. Исправно је ноћЕвала, тек да знаш.

bravar92 bravar92 20:16 28.05.2011

Re: Da se javim...


Ti... jedna! gundjalice - razmišljalice :)))


ako! samo ti budni vredna - i abjazateljno zovi na te djakonije od jagoda:)

Uh! to okolo mature sve te razumem. biće to sve ok. ja sam preživela jednu malu i veliku i oba upisa. Čeka me još jednom isto... ali ne baš brzo :)

PS imam problem s'novim pravopisom. sve živo izmešaše, sad sam nepismena skroz. ali kad mi se lepo objasni - brzo učim:))) znači noćEvala bih :)))

PS1 nadam se da domaćinu blaupunkt radi, da je ton odvrnuo do daske i da mu uopšte ne smeta što mu trolujemo ovako lipi glog:)))
blogovatelj blogovatelj 07:56 28.05.2011

Vreme tece

Vas tri musketara slusali RR-330 i Blaupunkta.
Ja sam sa svojim musketarima slusao RIZ Trubadur. Tosku 20 i Grundiga.
Vrhunac dozivljaja je bio kad bi zakacili neki od ovih magicnih uredjaja na gitarsko pojacalo Cajavec 100W jednog od musketara.
Recimo, jedna od favorita bila je ova...



I engleski smo ucili sa ploca. Jos kad na omotu imamo tekstove, divota jedna.
Vratio si me u vreme kad sam imao sesnaest. Kako sam bio zaljubljen, cudo jedno. U jednu plavusu.
Ovo sam sa njom slusao, doduse na kasetofonu...



mikele9 mikele9 12:05 28.05.2011

Re: Vreme tece

Vas tri musketara slusali RR-330 i Blaupunkta.
Ja sam sa svojim musketarima slusao RIZ Trubadur. Tosku 20 i Grundiga.
Vrhunac dozivljaja je bio kad bi zakacili neki od ovih magicnih uredjaja na gitarsko pojacalo Cajavec 100W jednog od musketara.
Recimo, jedna od favorita bila je ova...

Priznajem je za favorita iz sve snage
I engleski smo ucili sa ploca. Jos kad na omotu imamo tekstove, divota jedna.
Vratio si me u vreme kad sam imao sesnaest. Kako sam bio zaljubljen, cudo jedno. U jednu plavusu.
Ovo sam sa njom slusao, doduse na kasetofonu...

Ista stvar samo malo ranije. Lepo se setiti ponekad
jasnaz jasnaz 08:42 28.05.2011

-------@

myredneckself myredneckself 08:48 28.05.2011

Re: -------@

jasnaz

Njih baš volim, jasnaz
jasnaz jasnaz 08:59 28.05.2011

: -------@

myredneckself
jasnaz

Njih baš volim, jasnaz


ti si mi ih otkrila!
za tebe, crvena -------@

izvini, ali ne mogu da odolim :)))))))))

iskljuci ton i gledaj slike

evo i jedne za slusanje

mikele9 mikele9 22:08 28.05.2011

Re: evo i jedne za slusanje

Hvala ti Ana
eloise eloise 09:54 28.05.2011

Hvala,

za pesmu i Francusku u subotu ujutru, Mikele!
mikele9 mikele9 22:14 28.05.2011

Re: Hvala,

za pesmu i Francusku u subotu ujutru, Mikele!

Nema na čemu eloise, nadam se da ću ti još ponekad ulepšati subotnje ili bilo koje jutro

kemp koji volimo...

jedna ozbiljna

via radojicic
fantomas fantomas 14:45 28.05.2011

gil scott-heron


pokoj mu dusi...

stefan.hauzer stefan.hauzer 00:11 29.05.2011

Re: gil scott-heron



49 41 49 41 04:13 29.05.2011

Re: jedna ozbiljna

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
via radojcic


Ana; razbi me u paramparcad, tako pospanog - tvojim iborom muzike.

Re: jedna ozbiljna

49 41
Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
via radojcic


Ana; razbi me u paramparcad, tako pospanog - tvojim iborom muzike.

izvinjavam se
sonja.m sonja.m 15:16 28.05.2011

divan

Diiiiivan text Mikele.
Zao mi je za tvoju majku.
Nadam se da ce uskoro biti bolje.
mikele9 mikele9 22:17 28.05.2011

Re: divan

Diiiiivan text Mikele.
Zao mi je za tvoju majku.
Nadam se da ce uskoro biti bolje

Hvala na komplimentu Sonja.
I ja se nadam da će sve proteći kako valja.
Dr M Dr M 17:03 28.05.2011

PP

Pogledaj u sanduče..
sesili sesili 20:58 28.05.2011

Pomoć

Imala sam goste, pa sam tek sada sela da pročitam propušteno. Blog hvale svi, pridružujem se. Da li se varam da je poziv za pomoć oko krvi ostao neprimećen? Ne živim u BGD inače bih rado... Nadam se da si to rešio. Za mamu
mikele9 mikele9 22:28 28.05.2011

Re: Pomoć

Imala sam goste, pa sam tek sada sela da pročitam propušteno. Blog hvale svi, pridružujem se. Da li se varam da je poziv za pomoć oko krvi ostao neprimećen? Ne živim u BGD inače bih rado... Nadam se da si to rešio. Za mamu

Hvala ti Sesili! U procesu sam rešavanja, nadam se da će sve na kraju ispasti dobro.
stefan.hauzer stefan.hauzer 00:18 29.05.2011

.

na svaki pomen radio, ja se uvek setim ove pesme filma :




pozdrav,mikele! =)
nsarski nsarski 20:53 29.05.2011

Jorgovani, gnezda, plavuše, mornari...

Everything sufficiently beautiful is connected to all other beautiful things.
mikele9 mikele9 21:13 29.05.2011

Re: Jorgovani, gnezda, plavuše, mornari...

Everything sufficiently beautiful is connected to all other beautiful things.

Kaj da ti povedam

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana