Astronomija

ПОПИС

mikele9 RSS / 23.07.2011. u 18:49

 

Popis stanovništva, prvobitno planiran za april, odložen je za šest meseci i biće sproveden od 1. do 15. oktobra, a sredstva za popis trebalo bi da budu obezbedjena iz fondova Evropske unije.

Na popisu će biti angažovano izmedju 50.000 i 60.000 ljudi, odnosno nešto preko 50.000 popisivača na terenu, koji moraju biti punoletni, sa najmanje srednjom stručnom spremom i da poznaju teren na kojem će raditi, uz još oko 6.000 instruktora, a biće formirane i popisne komisije pri jedinicama lokalne samouprave - opštinama i gradoviama.

Troškovi popisa iznosiće oko 350 dinara, ili nešto više od 3,5 evra po stanovniku, što je najmanji trošak u Evropi, rekao je ranije direktor RZS Dragan Vukmirović, navodeći da u skandinavskim zemljama, na primer, oni iznose i do 16 evra.

Medju popisnim pitanjima novine će biti one o računarskoj pismenosti, vanbracnim zajednicama, broju stanova ili kuća koje neko poseduje, a trenutno ne živi u njima, osobama sa invaliditetom, ljudima koji su zbog sporazuma o readmisiji morali da se vrate u domovinu, broju izbeglica u Srbiji i razlozima napuštanja svojih ognjišta.

Ово је скинуто са мреже, надаљујем ја:

Попис је био (биће) а на попису,

Млетачка свила, женевски сат....

А ја бих печења јарећег!

Био Попис и 1991 године, ко се сећа добро је, ко се не сећа, опет је добро, било к'о Тамни Вилајет. Најавио се мени задужени пописивач, пензионисани официр, као, кад ћете бити код куће сво троје да дођем. Договоримо време, око пола десет увече и ето ти њега. Изнесем Лозу, Ј. скува кафу, пописивач извади формуларе и крену пописивање. Сипам Лозу и кажем: Крените од њих, жене и сина, мислим. Не заврши трећу Лозу и већ беше готов са њима. 'Ај'те сад ви, окрену се мени. Име, презиме, адреса, завршена школа и милион свакаквих глупости, ја одговарам он даје све од себе да пише читко, све до не стигосмо до националне припадности. Е ту само што се не претури са столице! Пишите рекох Навахо али са Ј., Navajo. Пружи ми чашу те му досух Лозе. Шта са Ј, како оно рекосте...ма немојте да ме зафркавате, јесте ли Србин, Хрват, Словенац, Македонац, Црногорац...то вас питам! Пишите ви онако како вам ја кажем, одговорим. Па шта вам је то...навајо, како већ? Одрецитовах му одприлике нешто слично овоме:

Ime "navaho" došlo je od naziva Tewa Indijanaca Navahú, koje se odnosilo na veliko područje obrađenog tla, a dano je i bivšem pueblu Tewa. Naziv se kasnije širi na pleme Navaho, koje su Španjolci nazivali 'Apaches de Navajó', zato što su se ovi nastanili na području plemena Tewa i blizu njega, te da bi se razlikovali od Apača. Sami sebe oni pak nazivaju Diné' (=ljudi). Razna druga plemena nazivala su ih pod mnogim drugim imenima. Pleme Ute ih je nazivalo Págowitch - "noževi od trske" (reed knives) a pleme Zuñi "divlji kojoti" (wild coyotes). Njihovi prvi rođaci Apači, s kojima su nekada činili jedan narod, prema lokaciji ih prozvaše "oni što žive na granici s Jutima" (those who live on the border of the Ute). Ostali nazivi bili su: Hua'ĺmhú'u (pleme Havasupai), Ta-cáb-cí-nyu-műh (Hopi) , Yátilatlávi (Tonto Apači), Oop (ili) Oohp (kod Indijanaca Pima).

Већ смо били код пете чаше Лозе, слушао ме отворених уста, рој мува би комотно могао да се смести у њих. Али, свстаће вас у неопредељене, шта вас кошта да се изјасните као Србин, Црногорац...покушао је кокерски молећиво. Пишите ви како сам рекао а да вам искрено кажем, пун ми је qrac и Срба и Хрвата и Црногораца и Словенаца и свих осталих диљем Балкана! Нек'ме сврстају где хоће! Уосталом, ево овде, показах прстом, пише да свако може да се изјасни како жели или се осећа. Написа човек, шта је могао друго.

Међутим, како се овај најновији Попис приближава, у грдној сам дилеми! Пре неколико година обратих се преко мреже Навахосима а они ми љубазно и брзо одговорише да морам да у себи имам бар четвртину крви Навахо Индијанаца да бих постао пуноправни члан племена. Послаше ми линк на вашингтонску библиотеку да тамо потражим порекло и пожелеше ми срећу. Наравно, мрка капа!

Од своје осамнаесте године, као националност, писао сам Црногорац, знајући да то такође значи Србин. Црногорац, кад се сад преиспитам, због поноса на јуначке ми претке који живот углавном завршише у силним бојевима с Турцима. То ми је поносом испуњавало младалачке груди. И данас, да се не лажемо. Али због спрдње коју направише политичари зарад ћара и сопствене гузице и раздвојише браћу, не пада ми на памет да будем, овде и сада, национално опредељен. Ако већ не могу да будем Навахо, бићу Туарег, мада ћу и код њих морати да се информишем.

Није белешка на маргини, него се сетих кад је ономадне Мило отварао споменик Књазу Николи и не трепнувши рече: Господару, ево те најзад у твојој Црној Гори, свој на своме... како се јадан Мило не сјети пјесме коју си у школи учио а коју је написао баш Књаз Никола:

Kralj Nikola I

Onamo, 'namo!

Onamo, 'namo... za brda ona,
govore da je razoren dvor
mojega cara; onamo vele,
bio je negda junachki zbor.

Onamo, 'namo... da vidju Prizren!
Ta to je moje - doma c'u doc''!
Starina mila tamo me zove,
tu moram jednom oruzhan poc''.

Onamo, 'namo... sa razvalina
dvorova carskih vragu c'u rec'':
„S ogshishta milog bjezhi mi kugo,
zajam ti moram vrac'ati vec''!"

Onamo, 'namo... za brda ona
kazuju da je zeleni gaj
pod kim se dizhu Dechani sveti:
molitva u njih prisvaja raj.

Onamo 'namo... za brda ona,
gdje nebo plavo savija svod;
na srpska polja na polja bojna,
onamo, brac'o, spremajmo hod!

Onamo, 'namo... za brda ona
pogazhen konj'ma klikuje Jug:
"U pomoc' djeco, u pomoc', sinci,
svetit' me starca - svet vam je dug!"

Onamo, 'namo... sablji za stara
njegova rebra da tupim rez
po turskim rebrim'; da b'jednoj raji
njom istom s ruku ras'jecam vez!

Onamo, 'namo... za brda ona
Miloshev, kazhu, prebiva grob!
Onamo pokoj dobic'u dushi,
kad Srbin vishe ne bude rob.Komentari (102)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

sesili sesili 18:59 23.07.2011

Mikele

Da li si čitao kako su se Crnogorci izjašnjavali na popisu - glede državljanstva? Ja sam se a i
mikele9 mikele9 22:08 23.07.2011

Re: Mikele

Da li si čitao kako su se Crnogorci izjašnjavali na popisu - glede državljanstva? Ja sam se a i

Nisam draga Sesili ali ti verujem da je bilo baš
alselone alselone 19:28 23.07.2011

Za novi avatarmikele9 mikele9 22:11 23.07.2011

Re: Za novi avatar

Sviđa mi se predlog alselone, dostaviću ga blogoskupštini pa kad dođe na red
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 22:23 23.07.2011

Re: Za novi avatar

alselone

Ne razumem se u poves' indijanaca van Balkana, ali da nije to
Bik koji sedi?

Ako jeste, neophodno je dovesti u vezu sa popisom, bika, ne sedenje...
fantomatsicna fantomatsicna 09:36 24.07.2011

Re: Za novi avatar

Ako jeste, neophodno je dovesti u vezu sa popisom, bika, ne sedenje...

A zasto ne sedenje zar to ne bi moglo da ide pod :zanimanje?
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 09:40 24.07.2011

Re: Za novi avatar

A zasto ne sedenje zar to ne bi moglo da ide pod :zanimanje?

mikele9 mikele9 11:00 24.07.2011

Re: Za novi avatar

A zasto ne sedenje zar to ne bi moglo da ide pod :zanimanje?

Дипломираш седење, магистрираш, докторираш...и бог да те види
Браво
niccolo niccolo 19:41 23.07.2011

Виш’

Пре неколико година обратих се преко мреже Навахосима а они ми љубазно и брзо одговорише да морам да у себи имам бар четвртину крви Навахо Индијанаца да бих постао пуноправни члан племена

што су ригорозни, нимало флексибилности с њихове стране
Jukie Jukie 20:00 23.07.2011

Re: Виш’

niccolo
Пре неколико година обратих се преко мреже Навахосима а они ми љубазно и брзо одговорише да морам да у себи имам бар четвртину крви Навахо Индијанаца да бих постао пуноправни члан племена

што су ригорозни, нимало флексибилности с њихове стране


Rigorozni, jašta. Nije to zbog nas Balkanaca što se zezamo da smo Indijanci, nego Indijanci koji zvanično pripadaju nekom plemenu imaju pravo na razne popuste u toj oblasti (što nama na pri pogled izgleda smešno, ali zamisli da svaki put u samoposluzi/pumpi/bioskopu izvadiš plemensku karticu iz džepa i dobiješ 10-15 odsto popusta), a deca i na razne stipendije (a to su već dobre pare, naročito ako imaš nekoliko dece).
niccolo niccolo 21:01 23.07.2011

Re: Виш’

Rigorozni, jašta. Nije to zbog nas Balkanaca što se zezamo da smo Indijanci, nego Indijanci koji zvanično pripadaju nekom plemenu imaju pravo na razne popuste u toj oblasti

Ма знам, ја се мало шалио...а и тешко да би Микеле имао повластице овде да је стварно индијанац
mikele9 mikele9 22:14 23.07.2011

Re: Виш’

што су ригорозни, нимало флексибилности с њихове стране

Имају и разлога, ево доле ти одговорио Jukie.
a_jovicic a_jovicic 20:02 23.07.2011

Џедај ... ту би ор нот ту би

Међутим, како се овај најновији Попис приближава, у грдној сам дилеми!

Ух ... вала и ја ... Нит' сам дете из мешовитог брака, нит' имам кризу идентитета ал' ми некако прорадила "алергија" да ће опет да нас "пребројавају" па да на следећим изборима искористе то за замлаћивање "бирачког тела".

Него како избећи сврставање у "статистички љигав" скуп неопредељених? У Црној Гори она сирота група Џедаја није успела да пређе цензус ... било их мање од 100. Изјаснио бих се ја као "Балканац" по националности, "Антипротиван" по вероисповести ал' заглавићу међу "неопредељенима". Јел' зна неко колики је цензус код нас? ... па да се ми антипротивни договоримо да сви изјавимо исто ... макар постали и "Џедаји" или "Југословени".

Него кад' смо и код избора ... и тамо планирам да гласам за "Партију антипротивних Балканаца" са кандидатом "Пајом Патком" на челу ... али шшшшш ... нећу то јавно да кажем ... загарантована је тајност гласања!
mikele9 mikele9 22:21 23.07.2011

Re: Џедај ... ту би ор нот ту би

Ух ... вала и ја ... Нит' сам дете из мешовитог брака, нит' имам кризу идентитета ал' ми некако прорадила "алергија" да ће опет да нас "пребројавају" па да на следећим изборима искористе то за замлаћивање "бирачког тела".

Него како избећи сврставање у "статистички љигав" скуп неопредељених? У Црној Гори она сирота група Џедаја није успела да пређе цензус ... било их мање од 100. Изјаснио бих се ја као "Балканац" по националности, "Антипротиван" по вероисповести ал' заглавићу међу "неопредељенима". Јел' зна неко колики је цензус код нас? ... па да се ми антипротивни договоримо да сви изјавимо исто ... макар постали и "Џедаји" или "Југословени".

Него кад' смо и код избора ... и тамо планирам да гласам за "Партију антипротивних Балканаца" са кандидатом "Пајом Патком" на челу ... али шшшшш ... нећу то јавно да кажем ... загарантована је тајност гласања!

Е одавно ми се бљује на пребројавање по било ком основу. Јеси ли човек или ниси, је једино што признајем.
jedi-knight jedi-knight 23:55 23.07.2011

Re: Џедај ... ту би ор нот ту би

макар постали и "Џедаји" или "Југословени".


Dzedaj nikako ne moze da bude nacionalno opredeljenje. Eventualno prolazi kao religija, ali kao nacija nikako.

Jukie Jukie 00:05 24.07.2011

Re: Џедај ... ту би ор нот ту би

jedi-knight
макар постали и "Џедаји" или "Југословени".Dzedaj nikako ne moze da bude nacionalno opredeljenje. Eventualno prolazi kao religija, ali kao nacija nikako.

Meni su prošlog puta zvanje (tj. šta mi piše u diplomi) upisali pod zanimanje (koje je u stvari bilo nešto potpuno različito, a uopšte i ne postoji zanimanje biolog), jer su "pametni" ljudi u kadrovskoj službi tako popunili ono uverenje koje je davala firma.
a_jovicic a_jovicic 10:40 24.07.2011

Re: Џедај ... ту би ор нот ту би

jedi-knight
макар постали и "Џедаји" или "Југословени".

Dzedaj nikako ne moze da bude nacionalno opredeljenje. Eventualno prolazi kao religija, ali kao nacija nikako.

Velika izvinjotina jedi-knight-u ... znao sam da Džedaji već postoje kao religija (ili pokret) u svetu zato sam i hteo da izaberemo nešto "autentično" ... al' rekoh ako je Džedaja više od nas "antiprotivnih" eto spreman sam da "postanem" i Džedaj ... samo nekako da se u rezultatima pojavi dovoljan procenat onih koji jasno stavljaju do znanja vlastima (a Bog'me i opoziciji) da su preterali sa zamajavanjem naroda.

Eh ... ostaje mi nada da će neko pokrenuti bar Facebook grupu sa istim ciljevima pa da se "prebrojimo" interno pre popisa i usaglasimo naziv ... ali obzirom na princip "dva Srbina - tri mišljenja - čet'ri partije" teško da bi ikada došlo do konsenzusa.
jedi-knight jedi-knight 10:48 24.07.2011

Re: Џедај ... ту би ор нот ту би

Eh ... ostaje mi nada da će neko pokrenuti bar Facebook grupu sa istim ciljevima pa da se "prebrojimo" interno pre popisa i usaglasimo naziv ... ali obzirom na princip "dva Srbina - tri mišljenja - čet'ri partije" teško da bi ikada došlo do konsenzusa.


Zasto neko?
Pokreni je i ja ti se prvi pridruzujem.
Made the force be with you :)
mikele9 mikele9 11:03 24.07.2011

Re: Џедај ... ту би ор нот ту би

Dzedaj nikako ne moze da bude nacionalno opredeljenje. Eventualno prolazi kao religija, ali kao nacija nikako.

Сагласан
paki_i_paki paki_i_paki 06:35 26.07.2011

Re: Џедај ... ту би ор нот ту би

pa ni jugoslaveni , jer je brozna ideja jugoslavije bila protiv svakog unitarizma ,tako da su jugoslaveni u suprotnosti sa idejom jugoslovenstva ( ili su Aleksandrovi unitaristi)
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 20:34 23.07.2011

Šmekerski..

Lepa priča na neinspirativnu temu Milele..
Naročit poen za ovo "Loza" - velikim...
E sad malo o popisu, a moja je opservacvija prilično surova..
Najpre - zašto je odgođen? Što nije kao i kod drugih...
Popis je statističko svedočanstvo katastrofe koju živimo. Pokazaće je statistički veoma evidentno. Aktuelna vlast se sprema za izbore negde sledeće godine. Da je popis izvršen u aprilu, kako bog zapoveda ti razultati bi bili dotle objavljeni. Ovako, obaviće ga u oktobru,i rezultate davati na parčiće od proleća, negde posle tih izbora iz 2012.
Svi pokazatelji su sumorni. Srbija danas ima bar 350.000 stanovnika manje nego 2002. godine kad je poslednji popis rađen iako je i taj delom bio "nabudžen"
Ako bi nekom palo na pamet da analizira i upoređuje podatke sa ovim popisom iz 1991. o kome ti pišeš, to bi tek bilo "rađanje tragedije iz duha muzike"..
Ispostavilo bi se da je negde "izgubljeno" milion ljudi, da su svi ekonomski parametri ubedljivo lošiji i da smo u međuvremenu uznapredovali jedino u klerikalizaciji društva. Pokazaće se da je svega manje a jedino vernika više, slava svevišnjemu. Samo nekoliko rečenica, glede ilustracije kako je u mojoj kući izvršen popis 2002. godine. Došao popisivački par a ja bio odsutan. Podatke daje žena. Uredno, ime prezime, mesto rođenja, nacionalnost. Žena, znajući me, kaže sve što bih i ja rekao...al ne lezi vraže..dođe veroispovest...kaže žena, koja je inače vernica, kaže..e, on je ateista...
- Kakav ateista, to ne može, pa znate li je li kršten?
- Jeste kaže ona..upoznala sam mu ja i krsnoga kuma pre nego li je umro..
- E, pa eto..Kad je kršten, i kad kažete da je Srbin njega pišemo kao "pravoslavca"..
- Bogami nisam sigurna da se neće ljutiti...on je ateist..
- Mi pišemo da je pravoslavne vere, a vi njega kad dođe upoznajte sa tim što smo napisali..
- Dobro, pomirila se žena, jedva čekajući da popisivači odu..
Kad sam stigao kući ispričala mi je sve detaljno. Ne znam šta mi je bilo, ali nisam imao volju da ganjam rečene popisivače. Nije me to uopšte zanimalo, ni vera, ni nacija, ni država, ni to kako mi je ime, čiji sam i koji mi je matični broj. Bio sam rezigniran. Kad sam, po objavi, pogledao rezultate, video sam da pravoslavni vernici dominiraju sa skoro 90 posto, a da neverujućih gotovo i nema.. I ja sam bio u tome "verujućem" procentu..Znao sam da je to strašna laž..
Pokazao sam ženi rezultate i na njenu pitanje šta generalno mislim o popisu lakonski sam kazao..
- Generalno, opao je neverovatno broj stanovnika, a enormno se povećao broj pravoslavaca....
- Eh, bezbožniče, bio je njen komentar..
- Eh, vernice...bio je moj odgovor..
milisav68 milisav68 20:46 23.07.2011

Re: Šmekerski..

Kod mene popisivač došao odmah sa popom, pa kad sam im rekao da sam ateista, odma me zgrabili i krstili na licu mesta, da ne budu greške u knjigama ko sa katastrom.
mikele9 mikele9 22:25 23.07.2011

Re: Šmekerski..

Lepa priča na neinspirativnu temu Milele..
Naročit poen za ovo "Loza" - velikim...
E sad malo o popisu, a moja je opservacvija prilično surova..
Najpre - zašto je odgođen? Što nije kao i kod drugih...
Popis je statističko svedočanstvo katastrofe koju živimo. Pokazaće je statistički veoma evidentno. Aktuelna vlast se sprema za izbore negde sledeće godine. Da je popis izvršen u aprilu, kako bog zapoveda ti razultati bi bili dotle objavljeni. Ovako, obaviće ga u oktobru,i rezultate davati na parčiće od proleća, negde posle tih izbora iz 2012.
Svi pokazatelji su sumorni. Srbija danas ima bar 350.000 stanovnika manje nego 2002. godine kad je poslednji popis rađen iako je i taj delom bio "nabudžen"
Ako bi nekom palo na pamet da analizira i upoređuje podatke sa ovim popisom iz 1991. o kome ti pišeš, to bi tek bilo "rađanje tragedije iz duha muzike"..
Ispostavilo bi se da je negde "izgubljeno" milion ljudi, da su svi ekonomski parametri ubedljivo lošiji i da smo u međuvremenu uznapredovali jedino u klerikalizaciji društva. Pokazaće se da je svega manje a jedino vernika više, slava svevišnjemu. Samo nekoliko rečenica, glede ilustracije kako je u mojoj kući izvršen popis 2002. godine. Došao popisivački par a ja bio odsutan. Podatke daje žena. Uredno, ime prezime, mesto rođenja, nacionalnost. Žena, znajući me, kaže sve što bih i ja rekao...al ne lezi vraže..dođe veroispovest...kaže žena, koja je inače vernica, kaže..e, on je ateista...
- Kakav ateista, to ne može, pa znate li je li kršten?
- Jeste kaže ona..upoznala sam mu ja i krsnoga kuma pre nego li je umro..
- E, pa eto..Kad je kršten, i kad kažete da je Srbin njega pišemo kao "pravoslavca"..
- Bogami nisam sigurna da se neće ljutiti...on je ateist..
- Mi pišemo da je pravoslavne vere, a vi njega kad dođe upoznajte sa tim što smo napisali..
- Dobro, pomirila se žena, jedva čekajući da popisivači odu..
Kad sam stigao kući ispričala mi je sve detaljno. Ne znam šta mi je bilo, ali nisam imao volju da ganjam rečene popisivače. Nije me to uopšte zanimalo, ni vera, ni nacija, ni država, ni to kako mi je ime, čiji sam i koji mi je matični broj. Bio sam rezigniran. Kad sam, po objavi, pogledao rezultate, video sam da pravoslavni vernici dominiraju sa skoro 90 posto, a da neverujućih gotovo i nema.. I ja sam bio u tome "verujućem" procentu..Znao sam da je to strašna laž..
Pokazao sam ženi rezultate i na njenu pitanje šta generalno mislim o popisu lakonski sam kazao..
- Generalno, opao je neverovatno broj stanovnika, a enormno se povećao broj pravoslavaca....
- Eh, bezbožniče, bio je njen komentar..
- Eh, vernice...bio je moj odgovor..

Хвала ти Драго, помогао си ми да се одлучим гледе вероисповести, написаћу да сам Таоиста (што није далеко од истине).
mikele9 mikele9 22:28 23.07.2011

Re: Šmekerski..

Kod mene popisivač došao odmah sa popom, pa kad sam im rekao da sam ateista, odma me zgrabili i krstili na licu mesta, da ne budu greške u knjigama ko sa katastrom.

Нека ми само дође, мислим поп, имаћу шта да му кажем у вези крштења
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 22:36 23.07.2011

Re: Šmekerski..

Drago
Svi pokazatelji su sumorni. Srbija danas ima bar 350.000 stanovnika manje nego 2002. godine kad je poslednji popis rađen iako je i taj delom bio "nabudžen"
Ako bi nekom palo na pamet da analizira i upoređuje podatke sa ovim popisom iz 1991. o kome ti pišeš, to bi tek bilo "rađanje tragedije iz duha muzike"..
Ispostavilo bi se da je negde "izgubljeno" milion ljudi, da su svi ekonomski parametri ubedljivo lošiji i da smo u međuvremenu uznapredovali jedino u klerikalizaciji društva.

Шта је "клерикализација"? Шта је "друштво"?
И напокон, шта је "клерикализација друштва"?
Drago
Bio sam rezigniran. Kad sam, po objavi, pogledao rezultate, video sam da pravoslavni vernici dominiraju sa skoro 90 posto, a da neverujućih gotovo i nema.. I ja sam bio u tome "verujućem" procentu..Znao sam da je to strašna laž..

paki_i_paki paki_i_paki 06:51 26.07.2011

Re: Šmekerski..

Nije me to uopšte zanimalo, ni vera, ni nacija, ni država,

Pa što se onda smaraš sa Srpskim demokratskim forumom, što bistriš (ili mutiš) vodu srpske politike .
Da manemo sad nediscipliniranost popisivača da vam nametne vjersko opredjeljenje ali bojim se da točan podatak oko toga kako se ljudi izjašnjavaju stvarno na popisu više uznemiruju teofobične od teofiličnih
da smo u međuvremenu uznapredovali jedino u klerikalizaciji društva

stvarno Dragec šta je to klerikalizacija i jel to nešto loše u svetskim razmerima
jesu li po tebbi klerokalne USA,NJemačka,Austrija ,Letonija,Poljska,Češka
i kakav su to boljitak čovječanstvu donjela društva koja su se "kurtalisala" klerikalizacije
enverova Albanija , SSSR, a bogami dalo bi se uspoređivat i sa Titovom jugoslavijom
kako joj je boljitak rastao sa vremenom u kojemui je "klerikalizacija" rasla
jel ključno je pitanje dal postoji prisila ili slobodna volja u "klerikalizaciji"
jesuu li nekog apsili što je bio antiklerikalan, jel izgubio "društveni posao" jesu li ljudi morali bjžat u njmačku da bi išli u crkvu, jesu li u srednjoj školi vukli dejecu za uši i izvodili pred tablu ko primjer magarca jel nema krst na lančiću ( a kontra primjera se sjećam iako je već Broz krepa odavno)
dakle dragi moj Dragec jel tebi sloboda izbora manje važna od "naprednih ideja"
jel tebi demokratja znači "socijalni inženjering"
ljepo te pitao čovjek "Šta je to društvo"
nikvet pn nikvet pn 20:48 23.07.2011

nisi jedini

Moj pokojni otac Danilo se jos '71 izjasnio kao Jututunac.
mikele9 mikele9 22:31 23.07.2011

Re: nisi jedini

Moj pokojni otac Danilo se jos '71 izjasnio kao Jututunac.

Клањам се с поштовањем
yugaya yugaya 00:43 24.07.2011

Re: nisi jedini

mikele9
Moj pokojni otac Danilo se jos '71 izjasnio kao Jututunac.

Клањам се с поштовањем


lako vama da se zezate

došli tako jednom jednoj ženi na vrata manjinci, onomad kada se spiskovalo, pa kukali da ih je mali broj. dobra žena, njoj ih bilo žao, na listu okačila celu familiju, čak i rođaka sa kojim ne priča godinama ali mu je jednom nešto negde pomogla da izvadi neki papir i imala je njegov matični broj
mikele9 mikele9 11:21 24.07.2011

Re: nisi jedini

lako vama da se zezate

došli tako jednom jednoj ženi na vrata manjinci, onomad kada se spiskovalo, pa kukali da ih je mali broj. dobra žena, njoj ih bilo žao, na listu okačila celu familiju, čak i rođaka sa kojim ne priča godinama ali mu je jednom nešto negde pomogla da izvadi neki papir i imala je njegov matični broj

Увек је било и биће добрих душа
babmilos babmilos 21:20 23.07.2011

državi treba pomoći....

... i biti ustavno precizan: oko nacionalnosti se izjasniti ili kao "srbin" ili kao "ostalo", a oko religije ili kao "religiozan" ili kao "nereligiozan". to su jedini ustavno relevanti odgovori.
mikele9 mikele9 22:35 23.07.2011

Re: državi treba pomoći....

... i biti ustavno precizan: oko nacionalnosti se izjasniti ili kao "srbin" ili kao "ostalo", a oko religije ili kao "religiozan" ili kao "nereligiozan". to su jedini ustavno relevanti odgovori.

Диван ти је предлог да држави треба помоћи, али ја овде никако не успевам да видим/доживим државу. И када ће једном ова виртуелна држава да помогне нама
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 22:39 23.07.2011

Re: državi treba pomoći....

И када ће једном ова виртуелна држава да помогне нама

Nikad!
Država nije tu kako bi pomagala podanicima, već da bi iziskivala (po)žrtvovanje istih.
babmilos babmilos 22:42 23.07.2011

Re: državi treba pomoći....

pa kad vidiš kakav mi je predlog, jasno ti je da nije u pitanju pomoć nego šut u guzicu, ali ovako lepše zvuči
mikele9 mikele9 22:48 23.07.2011

Re: državi treba pomoći....

pa kad vidiš kakav mi je predlog, jasno ti je da nije u pitanju pomoć nego šut u guzicu, ali ovako lepše zvuči

Можда лепше али истинитије звучи шут у гузицу
babmilos babmilos 22:51 23.07.2011

Re: državi treba pomoći....

"pomoć" je zapravo šaper-krstićev gambit...
paki_i_paki paki_i_paki 06:33 26.07.2011

Re: državi treba pomoći....

Диван ти је предлог да држави треба помоћи, али ја овде никако не успевам да видим/доживим државу. И када ће једном ова виртуелна држава да помогне нама

Da bi bilo države treba biti nacije, ako nema nacije nije država onda je horda. jbga država,nacija a i pravni poredak manje više su "buržoaske izmišljotine" a u narodu (narod je sve ono što se narodilo a ne nakotilo dakle ljudi) u kojemu čovjek ima dilemu kojoj naciji pripada pa je još i dokaz "moralno intelektualne uzvišenosti" da izmišlja koje kakve sprdnje o sebi
kakav osečaj za naciju, kakav za državu na kraju krajeva dovodi i za vladavinu prava,sve što je ostalo od komunizma su samo neurotičnosti i košmari društva
milos_mijatovic milos_mijatovic 21:59 23.07.2011

Спаааас!!

Попис из 2002. сам избегао, јер још нисам био пунолетан. Овај ћу успети да ескивирам уз помоћ студирања у иностранству које, хвала небесима, почиње 1. октобра. За шта би ја кукаван требало да се определим-мајка Чехиња, једна баба Хрватица, друга Мађарица, православно крштен али неверујући... Да не иду пописивачи случајно по иностранству? Све овчице би морале бити на броју
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 22:04 23.07.2011

Re: Спаааас!!

milos_mijatovic
Попис из 2002. сам избегао, јер још нисам био пунолетан. Овај ћу успети да ескивирам уз помоћ студирања у иностранству које, хвала небесима, почиње 1. октобра. За шта би ја кукаван требало да се определим-мајка Чехиња, једна баба Хрватица, друга Мађарица, православно крштен али неверујући... Да не иду пописивачи случајно по иностранству? Све овчице би морале бити на броју

Ebiga, popisaćete kod kuće....Izdaj precizne naredbe ako ti je stalo do toga šta će napisati..
I nema veze što si bio 2002. maloletan...svi se broje.I tada si popisan..
zoja444 zoja444 22:11 23.07.2011

Re: Спаааас!!

da li je zakonski nuzno odazvati se popisu? postoje li neke krivicne sankcije u slucaju neodazivanja?
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 22:29 23.07.2011

Re: Спаааас!!

da li je zakonski nuzno odazvati se popisu? postoje li neke krivicne sankcije u slucaju neodazivanja?

Naravno da nije nužno.
Čak je i glupo.
Jukie Jukie 22:30 23.07.2011

Re: Спаааас!!

Postoji nekoliko polja koja se posebno popunjavaju za one koji studiraju u inostranstvu.
http://webrzs.stat.gov.rs/axd/Popis2011/DKP_konacno_A5.pdf
http://webrzs.stat.gov.rs/axd/POPIS2011/P1-poslednje.pdf
mikele9 mikele9 22:38 23.07.2011

Re: Спаааас!!

da li je zakonski nuzno odazvati se popisu? postoje li neke krivicne sankcije u slucaju neodazivanja?

Нисам сигуран, мислим да то спада у домен права и дужности грађана. Претпостављам да су предвиђене некакве санкције, мада не видим никакав разлог.
kukusigameni kukusigameni 22:40 23.07.2011

Re: Спаааас!!

mikele9
Претпостављам да су предвиђене некакве санкције

Popisu te dva puta.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 22:42 23.07.2011

Re: Спаааас!!

Претпостављам да су предвиђене некакве санкције, мада не видим никакав разлог.

Jes', sve vrvi od sankcija, pa će sada još i da ćeraju ovce što im nije lupan žig.
Sigurno će upotrebiti neku tehniku zastrašivanja...
mikele9 mikele9 22:52 23.07.2011

Re: Спаааас!!

Popisu te dva puta

Пописиваће те све док не признаш да си и за Стаљина и за Хитлера, за Пол Пота и остале Милошевиће
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 23:11 23.07.2011

Re: Спаааас!!

zoja444
da li je zakonski nuzno odazvati se popisu? postoje li neke krivicne sankcije u slucaju neodazivanja?

Popis je statističko - planska operacija koja je apsolutno potrebna i koja je od opšte koristi..Kod nas je to, na žalost, još uvek sredstvo za manipulisanje. Pogledaj samo kako su se ovi srpski nacoši ustremili i koncentrisali na popis u Crnoj Gori...a da ih pri tome bole ona stvar što u njihovoj državi nema popisa..Da vlast kaže, evo, ko vas šljivi, popisaćemo vas u oktobru...I dodatno..kao da su Srbi u Crnoj Gori glupi, pa čekaju njihovo popovanje..
I pazi..U periodu od deset godina nestalo je više Srba iz Srbije, nego što ih je ikada bilo u Crnoj Gori. I jebe ih se zato.Ali, hajde ti objasni glupanima u čemu je jadac...
Videćeš sad kad skoče, brale...Što propusti Toplica Milane, to dočeka Srđa Zlopogleđa...
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 23:24 23.07.2011

Re: Спаааас!!

Popis je statističko - planska operacija koja je apsolutno potrebna i koja je od opšte koristi.

Popis je etatistička operacija, koja je apsolutna nepotrebna u zemlji slobodnih, i koja ne donosi nikakvu korist, već štetu sagledanu u trošenju sredstava zarad prebrojavanja i premeravanja.

Kod nas je to, na žalost, još uvek sredstvo za manipulisanje.

Gotovo uvek je sredstvo za manipulisanje.

Pogledaj samo kako su se ovi srpski nacoši ustremili i koncentrisali na popis u Crnoj Gori...a da ih pri tome bole ona stvar što u njihovoj državi nema popisa..Da vlast kaže, evo, ko vas šljivi, popisaćemo vas u oktobru...I dodatno..kao da su Srbi u Crnoj Gori glupi, pa čekaju njihovo popovanje..
I pazi..U periodu od deset godina nestalo je više Srba iz Srbije, nego što ih je ikada bilo u Crnoj Gori. I jebe ih se zato.Ali, hajde ti objasni glupanima u čemu je jadac.

Popis u tamnoplaninskoj "republici" je obavljen u stranačkom kabinetu.

Što propusti Toplica Milane, to dočeka Srđa Zlopogleđa.

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 23:33 23.07.2011

Re: Спаааас!!

Popis je etatistička operacija, koja je apsolutna nepotrebna u zemlji slobodnih

Pazi ti liberala... Zamalo da me kupiš ovom pričom, iako si potpuno u krivu..
Popis u tamnoplaninskoj "republici" je obavljen u stranačkom kabinetu.

Ali onda, dođe ovo....što te zapravo identifikuje i pored naučenih nčela...
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 23:37 23.07.2011

Re: Спаааас!!

Pazi ti liberala... Zamalo da me kupiš ovom pričom, iako si potpuno u krivu..

U krošeu sam.
Ali onda, dođe ovo....što te zapravo identifikuje i pored naučenih nčela...

IDENTIFIKUJE?
A šta ste Vi, policijac il' popisivač? Il' oba-u-jednom, k'o kafica u kesici?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 23:45 23.07.2011

Re: Спаааас!!

U krošeu sam.

Znači, opet si u krivu...
DENTIFIKUJE?
A šta ste Vi, policijac il' popisivač? Il' oba-u-jednom, k'o kafica u kesici?

E, ovo je meni jasan signal...kao iskusan socijalni radnik koji poznaje malo opšte i socijalne psihologije, vidim šta te muči...dakle, brale, ti si završio bar onu višu pandursku školu u Zemunu...
Ma kladio bih se da si u toj profesiji bio bar koji mesec...
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 23:48 23.07.2011

Re: Спаааас!!

E, ovo je meni jasan signal...kao iskusan socijalni radnik koji poznaje malo opšte i socijalne psihologije, vidim šta te muči...dakle, brale, ti si završio bar onu višu pandursku školu u Zemunu...
Ma kladio bih se da si u toj profesiji bio bar koji mesec.

Добро, Драго, у криву сте, али није битно то.

Мене занима зашто мислите да либерали не могу приметити да је попис извршен у страначком кабинету тамнопланинске?
milos_mijatovic milos_mijatovic 10:32 24.07.2011

Re: Спаааас!!

Drago Kovacevic

Ebiga, popisaćete kod kuće....Izdaj precizne naredbe ako ti je stalo do toga šta će napisati..I nema veze što si bio 2002. maloletan...svi se broje.I tada si popisan..


Е шта ти је власт,неможеш утећи никако
milos_mijatovic milos_mijatovic 10:42 24.07.2011

Re: Спаааас!!

Jukie
Postoji nekoliko polja koja se posebno popunjavaju za one koji studiraju u inostranstvu.http://webrzs.stat.gov.rs/axd/Popis2011/DKP_konacno_A5.pdf http://webrzs.stat.gov.rs/axd/POPIS2011/P1-poslednje.pdf


Хвала на информацији
apacherosepeacock apacherosepeacock 11:04 24.07.2011

Re: Спаааас!!

milos_mijatovic
Попис из 2002. сам избегао, јер још нисам био пунолетан. Овај ћу успети да ескивирам уз помоћ студирања у иностранству које, хвала небесима, почиње 1. октобра. За шта би ја кукаван требало да се определим-мајка Чехиња, једна баба Хрватица, друга Мађарица, православно крштен али неверујући... Да не иду пописивачи случајно по иностранству? Све овчице би морале бити на броју


Negde ces biti popisan bio u zemlji ili inostranstvima ne gine ti, ovce moraju svuda biti na broju. U inostranim pasosima je uredno zavedena nacionalnost jedna ili dvostruka.
paki_i_paki paki_i_paki 07:10 26.07.2011

Re: Спаааас!!

Pogledaj samo kako su se ovi srpski nacoši ustremili i koncentrisali na popis u Crnoj Gori...a da ih pri tome bole ona stvar što u njihovoj državi nema popisa..

U periodu od deset godina nestalo je više Srba iz Srbije, nego što ih je ikada bilo u Crnoj Gori.

A koliko je Srba po popisu u CG Dragec bilo '71. , '81. , i jel bilo kakvih posljedica ako si se tako izjasnio. Misim nacoši se ustremili na obranu slobode izbora/izjašnjavanja mislim dostojno one histerične tuke kojoj su svi nacoši.
a o nestanku Srba , pa odlaze ljudi po svom izboru Dragec , pa ne treba valjda ko DDR žicu oko države , pa vidi kako je dobro jel niko ne odlazi.
kao da su Srbi u Crnoj Gori glupi, pa čekaju njihovo popovanje..

A recimo da popisuju gejeve u crnu goru ( oni što yebu oca) a Milo vrši pritisak da yebu majku jel bi reakcija Lgbt zajednice u Srbiji bila opravdana
ili misliš da ljudi nemaju pravo na nacionalno i versko opredjeljenje to je za kuću, samo seksualno opredjeljenje/perverzija treba da budu predmet javnog izjašnjavanja
popisujmo sodomiste i koze im :)
spadalo92 spadalo92 22:44 23.07.2011

Budala

Ja bih da se izjasnim kao budala, ne znam da li je po zakonu...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 23:37 23.07.2011

Re: Budala

spadalo92
Ja bih da se izjasnim kao budala, ne znam da li je po zakonu...

Nije, jebiga..Ja hteo 1981.nešto slično i za malo da zaglavim...Ljutim se jadom zabavio kasnije da objasnim kako sam se šalio..A reko "bena"...
Kazo mi moj proteže, čovek koji me "vadio" iz belaja..."pa što bar nisi reko da si Jugosloven..to ti je isto"...
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 23:41 23.07.2011

Re: Budala

pa što bar nisi reko da si Jugosloven..to ti je isto"

Исто, дабоме да је исто.
А може и АПАТРИД, нарочито за неупућене и неуке, по угледу на грађанина света, Броза, и сходно очекиваној будућности да ће остати и без државе, и без земље.

mikele9 mikele9 11:27 24.07.2011

Re: Budala

Ja bih da se izjasnim kao budala, ne znam da li je po zakonu...

Замисли кад би се сви који краду у овој држави изјаснили као лопови, далеко би прешишали све остале
spadalo92 spadalo92 14:17 24.07.2011

Re: Budala

mikele9
Ja bih da se izjasnim kao budala, ne znam da li je po zakonu...

Замисли кад би се сви који краду у овој држави изјаснили као лопови, далеко би прешишали све остале

Znaš šta...ko krade taj i laže. Znači ako se lopov izjasni da je lopov, on laže. S druge strane, on jeste objektivno lopov, znači da ne laže. A ako ne laže, on onda nije lopov i ako priznaje da je lopov. Pošto samo lopovi lažu...mhm... Ipak ću ja popiti još jednu flašu 'ladnog crnog i insistirati i dalje na tome da sam budala...
mikele9 mikele9 15:05 24.07.2011

Re: Budala

Znaš šta...ko krade taj i laže. Znači ako se lopov izjasni da je lopov, on laže. S druge strane, on jeste objektivno lopov, znači da ne laže. A ako ne laže, on onda nije lopov i ako priznaje da je lopov. Pošto samo lopovi lažu...mhm... Ipak ću ja popiti još jednu flašu 'ladnog crnog i insistirati i dalje na tome da sam budala...

Философски са примесом софизма. Можеш да се изјасниш и као ладноцрнопивопија, мада они нису будале, напротив
tasadebeli tasadebeli 23:40 23.07.2011

Попис

Давне 1991. био сам теренац на попису. Доделили су ми пар улица у мом комшилуку, на Бановом брду. У једној од кућа у суседној улици живели су Цигани/Роми (изаберите шта вам одговара) и ја сам свих седам дана упорно одлазио у ту кућу јер су ми стално говорили како им фали њих неколико да би били сви на броју. Сваки пут када бих код њих ушао, у кући је била сасвим друга екипа станара и на моје питање где су они који су јуче били у кући, они би одговарали: "Који од јуче? Ми смо били овде јуче." За седам дана пописа у тој кући попунио сам барем 50 пописивачких листића. А највише смо се задржавали око националности. "Коју националност да пишем", питам ја. "Како то мислиш", одговори Човек. "Па лепо, националност. Ево, видиш, овде пише да можеш да се изјасниш како год желиш. Ром, Србин, Хрват, Словенац, Југословен,... Ево, види само колико њих ми се овде у крају изјаснило као Ескими, пингвини, ротвајлери, а имам и двојицу Зулуа..." После дужег размишљања, Човек ми рече: "Пиши Српски Циганин!"

На следећем попису 2002. теренац у мом крају је била комшика, жена средњих година,
дете из мешовитог брака оца Србина, некада официра ЈНА и мајке муслиманке (не знам да ли се пише Муслиманке пошто сада постоји назив Бошњаци) из Босне. Беше то жена која је много лутала у свом духовном животу, од Титове пионирке, члана Савеза комуниста Југославије, преко јога медитација, следбеника Саи Бабе, а затим генерала Мирковића, да би, мислим, стигла до суботара. Пита она мене за вероисповест, ја јој кажем да сам православац, хришћанин, кад она поче: "А јел идеш редовно у цркву? Да ли постиш? Да ли се причешћујеш? Како ти можеш, иако имаш високо образовање, да верујеш у Бога?" Испаљивала је питање за питањем као да ме преслишава. Џабе сам се ја бранио да су ме тако васпитали, да сам одрастао у тој традицији, да нечије веровање или неверовање није ствар рационалног промишљања, већ осећања,...Џабе све! Запела она као они најгори милитантни атеисти. На крају сам морао да јој припретим да ћу да је пријавим и тек тада ме се оканула. Од тада ми се не јавља на улици иако смо комшије 35 година.

Шта ли ћу тек доживети на овом предстојећем попису?
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 23:44 23.07.2011

Re: Попис

Испаљивала је питање за питањем као да ме преслишава. Џабе сам се ја бранио да су ме тако васпитали, да сам одрастао у тој традицији, да нечије веровање или неверовање није ствар рационалног промишљања, већ осећања,...Џабе све! Запела она као они најгори милитантни атеисти. На крају сам морао да јој припретим да ћу да је пријавим и тек тада ме се оканула. Од тада ми се не јавља на улици иако смо комшије 35 година.


Шта ли ћу тек доживети на овом предстојећем попису?

Драго зна... Питајте њега, по њему су та питања сасвим валидна.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 23:52 23.07.2011

Re: Попис

Шта ли ћу тек доживети на овом предстојећем попису?

Zamisli da ti za popisivača dođe Srđa Zlopogleđa...pa da kažeš kako nisi Srbin i pravoslavac...a on proceni da to jesi po imenu...
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 23:56 23.07.2011

Re: Попис

Zamisli da ti za popisivača dođe Srđa Zlopogleđa...pa da kažeš kako nisi Srbin i pravoslavac...a on proceni da to jesi po imenu.

Хммм...
То није лоша идеја...

Лепо је бити пописивач, играти се мало, жврљати.
Ето, рецимо поменута баба је ушла у расправу са човеком, потпуно непотребно. Ја бих лепо саслушао човека, жврљао нешто, па онда у парку са друштвом, уз пиво, мало се играо са резултатима, нарочито пошто је популација већ склона зајебанцији.


Боље ја у парку, него неки дрипац у страначком кабинету, зар не?
tasadebeli tasadebeli 00:13 24.07.2011

Re: Попис

Drago Kovacevic
Zamisli da ti za popisivača dođe Srđa Zlopogleđa...pa da kažeš kako nisi Srbin i pravoslavac...a on proceni da to jesi po imenu...

Музичар? Не, нисам ја музичар.
Значи, ниси музичар?
Па,...не,...кажем овај, јесам...само тетки да дам лек!
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 00:15 24.07.2011

Re: Попис

Боље ја у парку, него неки дрипац у страначком кабинету, зар не?

Stvar ukusa Srđo...Želja da se to radi u parku,pre nego u ztavorenom prostoru, govori o sklonosti egzibicionizmu...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 00:18 24.07.2011

Re: Попис

Па,...не,...кажем овај, јесам...само тетки да дам лек!

Cenim da bi Srđa teško"pao" na taj fazon....
Gleda on filmove...
tasadebeli tasadebeli 00:20 24.07.2011

Re: Попис

srdjazlopogledja
Боље ја у парку, него неки дрипац у страначком кабинету, зар не?

Онај парк-шумицу поред Пожешке улице на Брду смо некада звали Шервуд, а чујем да га ови клинци сада зову паркић-наркић. Па, хоћемо ли онда да жврљамо у том парку?
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 09:46 24.07.2011

Re: Попис

паркић-наркић

Шервуд

хоћемо ли онда да жврљамо у том парку?

Пионирски је прикладан, соц инжењеринг, прављење спискова... Сурове ствари, како рече један.
myredneckself myredneckself 10:45 24.07.2011

Re: Попис

"Ja sam građanin sveta"

Ovo je prvi na svetu još onoooomad, rekao moj omiljeni čudak i thinker Diogen

Tako nek' i mene popišu
mikele9 mikele9 11:13 24.07.2011

Re: Попис

"Ja sam građanin sveta"

Ovo je prvi na svetu još onoooomad, rekao moj omiljeni čudak i thinker Diogen

Tako nek' i mene popišu

То је то Душо! Националност: Грађанин света
mikele9 mikele9 11:33 24.07.2011

Re: Попис

Беше то жена која је много лутала у свом духовном животу, од Титове пионирке, члана Савеза комуниста Југославије, преко јога медитација, следбеника Саи Бабе, а затим генерала Мирковића,

Ово ме освојило! Баш бих волео да ми једна/један такав дође да ме пописује, имали би о чему да диванимо
paki_i_paki paki_i_paki 07:16 26.07.2011

Re: Попис

Zamisli da ti za popisivača dođe Srđa Zlopogleđa...pa da kažeš kako nisi Srbin i pravoslavac...a on proceni da to jesi po imenu

misliš
ja mislim dabi ti on dopustio kako češ.
ali mislim da popisivači moraju biti instruirani da ne sole pamet .
( a subotari i jehovci moraju biti posebno upozoreni da popis nije prozalitizacija)
jedi-knight jedi-knight 11:06 24.07.2011

Nisam tu


Ja se izjasnjavam kao:
Nisam tu !
mikele9 mikele9 11:41 24.07.2011

Re: Nisam tu

Ja se izjasnjavam kao:
Nisam tu !

Није лоше али мислим да неће проћи, наиме, пописивачи су тренирали под паском крпеља, па неће то тек тако пустити
А може и Евроуниониста
jedi-knight jedi-knight 12:22 24.07.2011

Re: Nisam tu

А може и Евроуниониста


Moze li kao Rollingstones?
mikele9 mikele9 12:27 24.07.2011

Re: Nisam tu

Moze li kao Rollingstones?

Е сад ми је криво што се ја нисам тога сетио, наравно да може, чак је пожељно
blind.willie blind.willie 13:01 24.07.2011

predlozi

1
nacionalna pripadnost: nesvrstan
veroispovest: bluz
zanimanje: rob


2
nacionalna pripadnost: covek
veroispovest: olidammara je moj bog
zanimanje: bard


pustite masti na volju, budite kreativni
jedi-knight jedi-knight 13:06 24.07.2011

Re: predlozi


1. nacionalna pripadnost : zemljanin
2. veroispovest: jedi
3. zanimanje: posmatrac
mikele9 mikele9 15:10 24.07.2011

Re: predlozi

1
nacionalna pripadnost: nesvrstan
veroispovest: bluz
zanimanje: rob


2
nacionalna pripadnost: covek
veroispovest: olidammara je moj bog
zanimanje: bard


pustite masti na volju, budite kreativni

1
Националност: Туарег

2
Вероисповест: бескрај

3
Занимање: слободан
mikele9 mikele9 15:13 24.07.2011

Re: predlozi

1. nacionalna pripadnost : zemljanin
2. veroispovest: jedi
3. zanimanje: posmatrac

1. национална припадност: Васионац
2. вероисповест: Космичка
3. занимање: чекалац следећег Великог Праска
myredneckself myredneckself 23:59 24.07.2011

Re: predlozi

jedi-knight

1. nacionalna pripadnost : zemljanin
2. veroispovest: jedi
3. zanimanje: posmatrac

A jezik? Klingonski beše? Moraš imati prevodioca
babmilos babmilos 07:28 25.07.2011

Re: predlozi

jezik: galaktički homoidno univerzalni engleski
jedi-knight jedi-knight 07:52 25.07.2011

Re: predlozi

A jezik? Klingonski beše? Moraš imati prevodioca


Jezik je prevazidjen. Komuniciram mislima.
a_jovicic a_jovicic 09:42 25.07.2011

Re: predlozi

jedi-knight
Jezik je prevazidjen. Komuniciram mislima.


mikele9 mikele9 12:31 25.07.2011

Re: predlozi

Jezik je prevazidjen. Komuniciram mislima.

Комуникација успостављена
babela babela 20:31 24.07.2011

popisivac

Taman sam presla sve komentare da vidim sa cim su da se susretnem kad krenem da kucam na vrata.

Bice to pakleno al sluzba je sluzba.
mikele9 mikele9 22:39 24.07.2011

Re: popisivac

Taman sam presla sve komentare da vidim sa cim su da se susretnem kad krenem da kucam na vrata.

Bice to pakleno al sluzba je sluzba.

А ја се баш питам ко то куца на моја врата кад звоно ради
tom tom 12:19 25.07.2011

kako bi po meni trebalo da izgleda popis

klikneš na dugme i kompjuter ti izbaci broj trenutno živih stanovnika države.
Veroispovest i nacionalnost su privatne stvari, a nacionalnost je izmedju ostalog i iluzija, i zakonom bi trebalo zabraniti uzimanje podataka o tome!
mikele9 mikele9 12:34 25.07.2011

Re: kako bi po meni trebalo da izgleda popis

klikneš na dugme i kompjuter ti izbaci broj trenutno živih stanovnika države.
Veroispovest i nacionalnost su privatne stvari, a nacionalnost je izmedju ostalog i iluzija, i zakonom bi trebalo zabraniti uzimanje podataka o tome!

Подржавам твоју прогресивност али то ће бити остварено 12.006 године или никада!
aleksanadar aleksanadar 13:24 25.07.2011

Исток - Zapad

Onamo, 'namo!


Песма се налази и у "Антологији новије српске лирике" Богдана Поповића, али је и тамо, као и у оригиналу, написана ћирилицом...

(Слутим да је за ову латиницу одговоран непоправљиви Google.)


Када сам, пре две године, са породицом посетио историјску пријестоницу Црне Горе и у њој Биљарду, изнанадило ме је да су, тамо изложена историјска документа и рукописи исписани ћирилицом (а како би могло другачије?), док су натписи и објашњења са стране сви одреда - латиницом. Хтео сам да нешто приупитам у вези тога, али сам осетио да би моје питање било сувишно и неумесно.


Да се разумемо: и сам користим оба писма - по жељи и потреби. Срби су народ, једини у Европи, кога одликује двоазбучност (како рече г. Клајн недавно), тј. народ који пише и ћирилицом и латиницом!

Црногорци ће, изгледа, убудуће писати само латиницом. Зашто? Ваљда зато: да буде свима јасно.

Crna Gora na Zapadu.


babmilos babmilos 20:37 25.07.2011

Re: Исток - Zapad

aleksanadar
Срби су народ, једини у Европи, кога одликује двоазбучност (како рече г. Клајн недавно), тј. народ који пише и ћирилицом и латиницом!

azbučnost je valjda osobina glagoljice? srpski bi pre bio abvabecedan... :)
mikele9 mikele9 21:55 25.07.2011

Re: Исток - Zapad

Песма се налази и у "Антологији новије српске лирике" Богдана Поповића, али је и тамо, као и у оригиналу, написана ћирилицом...
(Слутим да је за ову латиницу одговоран непоправљиви Google.)


Када сам, пре две године, са породицом посетио историјску пријестоницу Црне Горе и у њој Биљарду, изнанадило ме је да су, тамо изложена историјска документа и рукописи исписани ћирилицом (а како би могло другачије?), док су натписи и објашњења са стране сви одреда - латиницом. Хтео сам да нешто приупитам у вези тога, али сам осетио да би моје питање било сувишно и неумесно.


Да се разумемо: и сам користим оба писма - по жељи и потреби. Срби су народ, једини у Европи, кога одликује двоазбучност (како рече г. Клајн недавно), тј. народ који пише и ћирилицом и латиницом!

Црногорци ће, изгледа, убудуће писати само латиницом. Зашто? Ваљда зато: да буде свима јасно.

Crna Gora na Zapadu.

У праву си, Гугл је крив а ја не обратих пажњу
П.С. У Загребу крију као змија ноге писма која је Бан Јелачић писао краснописном ћирилицом својим пријатељима Патријарху Рајачићу и Генералу Будисављевићу!
mikele9 mikele9 21:57 25.07.2011

Re: Исток - Zapad

azbučnost je valjda osobina glagoljice? srpski bi pre bio abvabecedan... :)

Оно: Аз, Буки, Вједи...
tasadebeli tasadebeli 00:54 26.07.2011

Re: Исток - Zapad

babmilos

azbučnost je valjda osobina glagoljice? srpski bi pre bio abvabecedan... :)


Мислиш, абвагедедан? : )
tasadebeli tasadebeli 01:28 26.07.2011

Re: Исток - Zapad

aleksanadar
Да се разумемо: и сам користим оба писма - по жељи и потреби. Срби су народ, једини у Европи, кога одликује двоазбучност (како рече г. Клајн недавно), тј. народ који пише и ћирилицом и латиницом!


Својевремено је на Филозофском факултету у Београду постојала лабораторија за неуролингвистику и најзначајније истраживање којим су се бавили било је управо то коришћење два писма код нас, Срба, односно какве се то операције у мозгу дешавају када тако лако прелазимо са једног писма на друго. Руководилац истраживања је био професор Саша Костић, а колико сам начуо, средства за истраживање су делимично пристизала и из иностранства. Не знам шта се после догодило са том лабораторијом, али знам да је истраживање прекинуто почетком деведесетих, вероватно због санкција.

Мене од питања ћирилице и латинице које се, како видимо у Црној Гори, а и код нас, често користи у политичке сврхе, брине онолики број натписа по Београду исписаних на енглеском. И да ствар буде гора, на погрешном енглеском. (Пре пар година шетао сам са неколико познаника, Енглеза и Шкота, који се баве стручним усавршавањем наставника енглеског широм света, и они су се слатко смејали натписима по Кнез Михајловој. Нарочито им се допао онај COFFEE WITH PERSONALITY.) Изгледа да је професор Бугарски у праву када каже да се у свету упоредо одвијају два комплементарна процеса - одумирање малих језика и диверсификовање енглеског језика, па тако данас имамо арапски енглески, индијски енглески, јапански енглески,... а судећи по овим натписима, полако настаје и српски енглески.
aleksanadar aleksanadar 12:19 26.07.2011

Re: Исток - Zapad

Мене... брине онолики број натписа по Београду исписаних на енглеском. И да ствар буде гора, на погрешном енглеском.


И мене брине свако кварење и ружење језика, како српског, тако и енглеског.

Лепи енглески језик (језик Шекспира и Бајрона) доживао је неславну судбину Империје: усвојили су га белосветски варвари и упропастили.


полако настаје и српски енглески.


Да, свакако. Хакери то знају најбоље.
paki_i_paki paki_i_paki 07:25 26.07.2011

Popis u Hr

Popisivači u Hr su bili stvarno korektni .dakle niko mi nije ni pogledo kad sam se izjasnio kao Srbin,pravoslavac,
pa ni moj rođak koji je mrtav ladan (i iskren ) odgovorio
nacionalnost :Srbin, vjeroispovjest: pravoslavac , materinji jezik : Mađarski ( rođen i dio djetinjstva proveo u Hu i stvarno mu je mađarski prvi jezik i majka mu je Mađarica)
čak i čovjeku koji živi u zgradi pod pitanje domaće životinje
ovaj odgovara "jedna kokoš od koje se upravo rastajem" popisivač je evidentirao jednu kokoš

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana