Ljudska prava| Obrazovanje| Život

Novinarske priče

Martina Andjelković RSS / 20.08.2011. u 10:04

Svake godine u Srbiji se „ištancuje" najmanje 250 diplomiranih novinara. Tako mladi, zagrejani, oni upadaju u razne medijske kuće, nadaju se blistavoj televizijskoj karijeri. Ružičasto-tufnaste snove prekida neprijatna realnost - mladi novinari u Srbiji ne mogu da žive od svog posla. 

Tačnije, mogu, ukoliko rade na 2-3 mesta ili ukoliko žive kod mame i tate, a novinarstvom se bave da bi zaradili za letovanje.

Da biste znali o čemu pričam, moram vam reći da je prosečna novinarska plata u Srbiji oko 220 evra. Za taj novac, trpe svašta.

Ovaj blog je napisan da bi se podigla svest o tome sa kakvom agonijom se mladi novinari suočavaju (ukoliko uopšte nađu posao u struci), koliko socijalne službe zabušavaju i koliko je snažna čizma medija.

Ovo su priče mojih koleginica.

Urednik, mrak i viski

„Nadala sam se da će delovati zvučno, ako u svoj CV stavim da je moje prvo zaposlenje bilo u jednoj renomiranoj dnevnoj novini. Iako nisam primala nikakav honorar vredan pomena (davali su mi ostatke toplih obroka stalno zaposlenih), bila sam srećna što mogu da „učim zanat". Tako sam razmišljala sve dok nisam upoznala jednog od urednika koji je smatrao da, osim rada, medijska kuća zaslužuje i nešto više - mladu osobu koja je spremna da mu služi kao „pratilja" na slavama, banketima, odmorima.

Treba li da pominjem da je bio oženjen i bar dvadeset godina stariji od mene?

Izbegavala sam ga koliko sam mogla, jer sam shvatila da niko iz moje redakcije neće stati na moju stranu, ako mu se suprotstavim. Kap je prelila čašu kada me je u toku treće smene, čuvene „vampirske" koju rade mladi novinari, pomenuti urednik doslovno ugurao u jednu od zamračenih kancelarija i tražio da s njim pijem viski. Odbila sam i odjurila napolje pod izgovorom da imam posla.

Nedelju dana kasnije dala sam otkaz."

Od jutra do sutra

„Muzička urednica na radiju gde sam radila jednostavno nije imala život van posla. Pošto je non-stop obitvala u redakciji, čak i kada realno nije imala potrebe, ona je i od svojih saradnika očekivala da takođe budu stalno tu. Moje radno vreme bilo je od 10 ujutru do 21:30 ili 23:30h.

Pri tom, imala sam pauzu samo od nekih pola sata pre emitovanja emisije, tako da sam još i bila srećna jer sam mogla da trknem do kuće i da nešto pojedem. Honorar je bio okej, ali mi je stigao 6 do 8 meseci posto sam dala otkaz. U međuvremenu sam ozbiljno razmišljala da tužim tu medijsku kuću, kao što su svi to radili, zbog neisplaćenog honorara.

Kada sam se oslobodila te tlačiteljke, prešla sam u vikend program. Tu sam radila neku s*anje emisiju, ali bilo me je briga, mogla sam da radim šta sam htela. Sve dok nije došao jedan idiot od urednika koji me je konstantno gramatički ispravljao. On je mene toliko psihički maltretirao, da sam na kraju dala otkaz i oslobodila se bede."

"I obućari imaju otkazni rok"

"Po preporuci koleginice s fakulteta konkurisala sam za posao u potpuno nepoznatoj marketinškoj agenciji koja je imala i svoju nezavisnu produkciju - internet magazin o automobilizmu i radio emisije. Iako sam već na intervjuu shvatila da sa direktorom neće biti lako (čovek me je gledao kao da sam došla da mu uzmem novac, a ne da radim tri nedelje besplatno), rešila sam da pristanem na sve, pa šta bude. Za vreme probnog rada nisam imala nikakvih naročitih problema sa pomenutim direktorom, koji je bio i vlasnik te firme.

Rekao mi je da je zadovoljan mojim radom i da je spreman da me primi (naravno, neprijavljeno) da radim do daljnjeg za honorar od 250 evra. Bila sam oduševljena! Posle zarade od 100 evra mesečno na prethodnom poslu, takav posao mi je izgledao kao premija.

Potpisala sam, naravno nevažeći, ugovor i počela da radim „za stalno".

Narednog jutra dočekao me poziv sledeće sadržine:
+ Šta radiš?
- Prikupljam podatke za današnje vesti za portal.
+ Da li si očistila sneg ispred vrata?
- Ne.
+ Treba li ja da dolazim i da čistim?! Rekao sam da se mora voditi računa o tome!

U narednih nekoliko dana shvatila sam da moj posao nije vezan samo za pisanje vesti, reportaža i izveštaja, nego i čišćenje snega, pranje sudova od kafa, brisanje prašine, javljanje na telefon, donošenje vrućih ćevapa „gazdi" u stan, dočekivanje klijenata čak i ako je nedelja i obuka svih pripravnika i to u mom stanu!

I to sam stoički podnela. Videlo se da firma nema novca da zaposli i čistačicu i kurira i nekoga ko bi se bavio kadrovskim poslovima. U tom trenutku, radilo je nas troje: direktor (vlasnik), menadžerka i ja.
Kroz firmu je za četiri meseca, koliko sam radila za dotičnog, prošlo barem deset ljudi od kojih se niko nije zadržao duže od deset dana. Radeći sve te poslove, provodila sam dnevno na radnom mestu oko 11 sati. I to sam trpela.

Međutim, posle mesec dana od potpisivanja ugovora, „gazda" mi je obećao da će mi dati platu sutra, pa ponovo „sutra" i tako iznova i iznova, dok se to „sutra" nije pretvorilo u četiri meseca bez dinara.
Jela sam po jedan čips dnevno i radila šta mi se naredi. Nazivana sam „retardiranom", „zaostalom", „glupom", što verovatno i jesam bila čim nisam umela da na vreme prepoznam s kakvim čovekom imam posla.

Posle četiri meseca i tri neprimljene plate, rešila sam da dam otkaz. Ni to nije teklo glatko.

Na moje saopštenje da odlazim, „direktor" je najpre skoro zaplakao, a kad je uvideo da sam rešena, mahao je ugovorom koji sam potpisala govoreći da iz te firme ne može tek tako da se ode! Mora se raditi bar još mesec dana od najave otkaza, jer, pobogu, "i obućari imaju otkazni rok".

Budući da sam bila veoma mlada, roditelji su stali na moju stranu i ja sam direktoru rekla da moj otac želi da porazgovara s njim. Tek tada sam dobila blagoslov da idem i platu za dva meseca rada (ostala dva su zaboravljena)."

Lažni humanitarac kao urednik

"Došla sam da pišem za taj časopis da bih stekla iskustvo i malo popunila CV. Bila sam treća godina fakulteta. Najpre mi je sve delovalo totalno super i perspektivno; šef aka lažni humanitarac aka "mačo men" aka utajivač poreza obećao mi je platu od 300 evra. Za mene je to delovalo i više nego fino.

Prva plata, naravno, u takvom mediju i sa takvim urednikom izostaje, to oni zovu "probni rad". Druga plata je stigla, ali znatno manja od dogovorene. Ako vam kažem da je tada zvanični kurs evra bio oko 80 dinara, kod ovog "gazde" je bio 60. I na osnovu tog njegovog internog kursa kreirao je svima plate. Dakle, umesto 300 evra, što bi u realnom svetu bilo 24.000 dinara, dobila sam 18.000. 

Inače, svi iz redakcije smo morali da gledamo u pasulj kako je on raspoložen. Dreka i vika u firmi bile su sasvim uobičajena pojava. Vikao je na sve, vređao nas, psihički maltretirao i često nije puštao da idemo nakon završenog radnog vremena. Uvek je on imao svoju viziju dobro urađenog posla, iako je taj posao značio da se na -10 ide na ulicu i radi anketa, koja, btw, nikada posle toga nije objavljena.

Kada 1.000 puta čujete rečenicu: "Veži konja gde ti gazda kaže" - postane vam donekle normalno, a tek kada sagledate stvari iz ugla slučajnog prolaznika, shvatite da imate posla sa klasičnim mobingom.
Najpre je bio dogovor da pišem za taj jedan časopis, a onda se "domišljati" gazda dosetio da otpusti novinarku koja je pisala za drugi njegov časopis pa sam onda ja, naravno za istu platu, morala da pišem rubrike za onaj prvi i bukvalno ceo taj drugi magazin. Šta sam mogla da kažem: "Neću? Ne mogu? Ispod časti mi je?" - odmah bih dobila dobro poznat odgovor: "Uvek ima nekog ko hoće".

Naravno, pare su mi bile potrebne i nisam mogla tek tako da dam otkaz.

Rešila sam da tražim povišicu, a zauzvrat sam pitana: "Da li ti znaš da je sada ekonomska kriza?" i to baš u trenutku kada je vazduh prostrujao i do mog nosa doneo urednikov preskupi parfem.

Na radnom mestu morao si da budeš u vreme zatvaranja časopisa i to bukvalno od jutra do sutra, čak iako se časopis zatvarao po 10 dana. Morao si da trpiš uvrede, vređanje, ponižavanje, reči "nepismena si", "glupa si", "tupava si" i šta sve ne. Žene su morale da trpe nagovaranja na slikanje za erotsku rubriku i šta sve ne.

Kada sam našla drugi posao, slatko sam dala otkaz. Međutim, čak iako sam bila prijavljena za stalno, poslednju platu od "humanitarca" nikada nisam dobila. Zvala sam ga mesecima, objasnjavala mu da mi to po zakonu pripada, ali osim obećanja, nisam dobila ni evro. Da vam ne pričam da sam ubrzo posle otkaza zvala inspekciju rada, a jako nervozna gospođa sa druge strane žice rekla mi je da "nije trebalo da dam otkaz i da bih onda mogla da ga prijavim za neplaćanje". Taj čovek danas svima koji su ikada radili kod njega duguje makar 100 evra."

Pomoćnik na određeno vreme

"Tri meseca sam pravila priloge i išla na snimanja za autorsku emisiju poznate estradne voditeljke. Na sve to me je navela šarena laža u obliku plate od 500 evra. Radne dane sam provodila snimajući , a vikend montirajući priloge. U početku mi nije bilo jasno zašto voditeljka ne želi da se čuje moj glas u prilogu.

Kada mi je nakon tri meseca, svakodnevnog cimanja i kidanja živaca po raznim snimanjima, stigao email u kome me obaveštava da joj "više ne odgovaram" i pri tom mi se zahvalila na saradnji, znala sam da nije želela nigde moj glas ni lik jer bih na osnovu toga mogla da je tužim.

Preko istog tog emaila pitala sam je šta je sa mojim honorarom za sve te mesece, a ona je rekla da umesto 1.500 evra, koliko je trebalo da dobijem, može da mi da najviše 4.000 dinara."

Fotografija - Flickr

 

 

 

AtačmentiKomentari (255)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mrale54 mrale54 10:38 20.08.2011

Hmmm - hmm ...

antonacci antonacci 10:44 20.08.2011

Tužno

Moja dobra drugarica je završila novinarstvo i dugo već ne može da nađe posao u struci. Jednom je prošla na konkursu za voditeljku na jednoj televiziji u Vojvodini, ali su joj objasnili da joj neće plaćati putne troškove, da je odgovorna za sopstvenu garderobu i da mora da kupi šminku određene marke, jer televizija mora da održava nekakav standard, ali o njenom trošku. Njena je obaveza i da ide i snima priloge i te druge "stručne" stvari u koje se ja ne razumem, pa ne bih da lupetam. Plata bi joj bila 200 evra, od čega bi joj polovina mesečno otišla na prevoz, a kada smo ona i ja u dokonsti našoj sve sračunali, uz tu famoznu šminku i odeću, na kraju bi bila u debljem minusu nego da ne radi.
Martina Andjelković Martina Andjelković 10:46 20.08.2011

Re: Tužno

antonacci
Moja dobra drugarica je završila novinarstvo i dugo već ne može da nađe posao u struci. Jednom je prošla na konkursu za voditeljku na jednoj televiziji u Vojvodini, ali su joj objasnili da joj neće plaćati putne troškove, da je odgovorna za sopstvenu garderobu i da mora da kupi šminku određene marke, jer televizija mora da održava nekakav standard, ali o njenom trošku. Njena je obaveza i da ide i snima priloge i te druge "stručne" stvari u koje se ja ne razumem, pa ne bih da lupetam. Plata bi joj bila 200 evra, od čega bi joj polovina mesečno otišla na prevoz, a kada smo ona i ja u dokonsti našoj sve sračunali, uz tu famoznu šminku i odeću, na kraju bi bila u debljem minusu nego da ne radi.


I to je stravicna prica. Svasta se desava na medijskom nebu.
maca22 maca22 12:19 20.08.2011

Re: Tužno

Martina Andjelković
I to je stravicna prica. Svasta se desava na medijskom nebu.

Da se razumemo, smatram da skupljas stravicne price da bi bila stravicna urednica, prvom prilikom.
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:12 20.08.2011

Re: Tužno

A još tužnije je koliko nestručnih radi u novinarstvu, koliko ih je bez završenog fakulteta a pogotovo što ljudi koji su završili novinarstvo nemaju prednost da se zaposle kao novinari.
Zato i imamo medije takve kakvi su, imamo spikere koji imaju govorne mane, ne znaju padeže, akcentovanje katastrofalno a velika većina su još uvek i već dugo neki studenti nečega.
mlekac mlekac 13:28 20.08.2011

Re: Tužno

Milan Karagaća
A još tužnije je koliko nestručnih radi u novinarstvu, koliko ih je bez završenog fakulteta a pogotovo što ljudi koji su završili novinarstvo nemaju prednost da se zaposle kao novinari.
Zato i imamo medije takve kakvi su, imamo spikere koji imaju govorne mane, ne znaju padeže, akcentovanje katastrofalno a velika većina su još uvek i već dugo neki studenti nečega.


Gospodine Karagaca, uz svo postovanje, mesate babe i zabe. Jedno je novinar, drugo je novinar-voditelj, trece je voditelj a cetvrto spiker.

Spiker ne pise - on samo cita ono sto mu je neko drugi napisao. Za to nije potreban fakultet nego samo fonican glas i dobra dikcija. Za pocetak.

Voditelj je onaj koji razgovara sa gostima koje mu, najcesce, dovode urednici. Obicno ga na dan emisije obaveste ko mu dolazi i daju mu se glavni podaci o doticnom gostu.

Novinar-voditelj je onaj ko pravi autorske emisije na odredjenu temu. To podrazumeva da istrazi datu temu i da posle toga sedne u studio i na osnovu onoga sto je istrazio razgovara sa gostima koje je odabrao.

Novinar je onaj koji istrazuje i pise (pravi priloge) ali ne mora nuzno da se pojavi pred mikrofonom i kamerom.


E, sad, da se vratim na vasu primedbu - spiker MORA da ima fonican glas i dobru dikciju. Za voditelja je POZELJNO da ima fonican glas i dobru dikciju, ali nije i neophodno.

Novinar-voditelj mora da poznaje temu o kojoj prica, ostalo je bonus (setite se Baneta Vukasinovica)

Novinar ne mora da ima ni fonican glas ni dobru dikciju. Samo dobrog lektora.
Hansel Hansel 14:07 20.08.2011

Re: Tužno

Milan Karagaća
A još tužnije je koliko nestručnih radi u novinarstvu, koliko ih je bez završenog fakulteta a pogotovo što ljudi koji su završili novinarstvo nemaju prednost da se zaposle kao novinari.

Kada bi u ovoj zemlji završen fakultet bio garancija kvaliteta, potpuno biste bili u pravu. Sve je to odlično obradila mlekac ispod, ja samo da dam primer kako je jedna mlada apsolventkinja (nešto kasnije je i završila novinarstvo) uporno u vestima čitala da se nasukao "ferobit". I tako, ferobit pa ferobit... To je samo delić iz njenog repertoara. Inače simpatična devojka, samo je bila ubeđena da je u svemu u pravu...
mikimedic mikimedic 19:34 20.08.2011

Re: Tužno

.
Milan Karagaća Milan Karagaća 20:45 20.08.2011

Re: Tužno

uz svo postovanje, mesate babe i zabe. Jedno je novinar, drugo je novinar-voditelj, trece je voditelj a cetvrto spiker.

a sasvim treće direktor ili novinar reporter.
Uz svo otpoštovanje, ne mešam ja ništa i dobro znam šta je ko i šta ko radi ali ako si htela pažljivije da čitaš poenta je da je u svim tim strukturama neoprostivo mnogo priučenih, nekvalifikovanih i primljenih po stranačkim i rodbinskim vezama.
Dakle, imaš spikere koji pogrešno akcentuju, zamuckuju, nemaju ni foničan glas ali imaju istaknuto poprsje.Izgleda da mnogima ni lektori ne pomažu, a pogledaj pažljivije krajone pa ćeš se uvereiti da ili nemaju lektore ili ni lektori ne znaju srpski.
BTW. kako može biti voditelj i to po svim kriterijumima katastrofalan a još i da nema fakultet.
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:05 20.08.2011

Re: Tužno

Spiker ne pise - on samo cita ono sto mu je neko drugi napisao. Za to nije potreban fakultet nego samo fonican glas i dobra dikcija. Za pocetak.

i saopšti nam da je temperatuta u Beogradu dvajespet stepena.
mlekac mlekac 22:25 20.08.2011

Re: Tužno

Milan Karagaća
Spiker ne pise - on samo cita ono sto mu je neko drugi napisao. Za to nije potreban fakultet nego samo fonican glas i dobra dikcija. Za pocetak.

i saopšti nam da je temperatuta u Beogradu dvajespet stepena.


Pitanje je sta je bilo napisano.

Nekada je postojalo pravilo da se svi brojevi pisu recima...

Ne verujem da jos uvek vazi.

EDIT:
Jedna od cuvenijih spikerki Radio Beograda (stara garda, iz vremena teta Drage Jonash) ostala je upamcena po pogresnoj akcentuaciji prezimena dirigenta Erafima Kurca. Pa je htela da se ispravi, pa umesto da kaze da je dirigovao Erafim Kurc - ona ubacila jedno a ispred c...

Drugi pak spiker (kasnije glumac) pricao mi je kako je bio dezuran kada je stigla vest da su se Turci iskrcali na Kipar. I, naravno, tonac i muzicar krenu da ga zezaju da ne pogresi i da ne zameni T sa K. I covek se toliko skoncentrisao na to da je na kraju rekao da su se Turci isPrcali na Kipar...

Spikeri su zivi ljudi - a tih gresaka bilo i bice.
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:45 20.08.2011

Re: Tužno

Pitanje je sta je bilo napisano.

m,a pisalo se slovima ili brojevima, ćirilicom ili latinicom , kaže se valjda da je temperatura 25 stepeni a ne stepena.
Kao što se ne kaže pet hiljade demonstranata već pet hiljada demonstranata.
docsumann docsumann 22:50 20.08.2011

Re: Tužno

kaže se valjda da je temperatura 25 stepeni a ne stepena.


a dvajespet je ok ?
blind.willie blind.willie 23:09 20.08.2011

Re: Tužno

Spikeri su zivi ljudi - a tih gresaka bilo i bice.


Realizovao sam vesti kada je urednik resio da ukljuci reportera sa sastanka VSO-a... a reporter rece: i dalje traje sastanak u palati pederacije ...


Milan Karagaća Milan Karagaća 23:39 20.08.2011

Re: Tužno

docsumann
kaže se valjda da je temperatura 25 stepeni a ne stepena.


a dvajespet je ok ?

ma nije ni to.
docsumann docsumann 23:55 20.08.2011

Re: Tužno

a dvajespet je ok ?

ma nije ni to.


nego ?

dvajesšes !?
freehand freehand 23:58 20.08.2011

Re: Tužno

docsumann
a dvajespet je ok ?

ma nije ni to.


nego ?

dvajesšes !?

Ali samo jedino i isključivo sa onim specijalnim novim Šijentijevskim "Šj".
mlekac mlekac 00:12 21.08.2011

Re: Tužno

Milan Karagaća
Pitanje je sta je bilo napisano.

m,a pisalo se slovima ili brojevima, ćirilicom ili latinicom , kaže se valjda da je temperatura 25 stepeni a ne stepena.
Kao što se ne kaže pet hiljade demonstranata već pet hiljada demonstranata.


Da li je pisalo stepeni slovima ili simbolom?

Ili je u pitanju neka vrsta formulara u koji se samo dopisu stepeni?

Kao sto rekoh - razne kombinacije su moguce. Ne kazem da nije greska, pokusavam samo da objasnim da to ne mora uvek da bude krivica spikera.
blind.willie blind.willie 00:36 21.08.2011

Re: Tužno

pokusavam samo da objasnim da to ne mora uvek da bude krivica spikera.


saglasan, a evo i primera:

17:00 Spica za vesti
17:07 'mali/a iz deska' utrcava sa papirima u gluvaru, dodaje ih spikeru i odmah istrcava
17:10 'mali/a iz deska' zatvara vrata, spica se zavrsava, krece instr.
17:14 spiker pocinje da cita
.
.
.
procitati svaku rec savrseno bez prethodnog poznavanja teksta nije moguce bas uvek

st.jepan st.jepan 00:46 21.08.2011

Re: Tužno

pet hiljade demonstranata

Ma to je zanemarljivo, ima na RTS-u (a i drugde) daleko zabavnijih, pa i dirljivijih bisera.
Nikako da se organizujem, pa da ih uredeno zapisujem u neku svešćicu, nego sve na papiriće koji se odmah zature.

A kad reće demonstranti, često se začudim koliko je protestantska crkva ovde jaka.
Na TV se neretko može čuti da je na ulice izašlo, naprimer, "100 hiljada protestanata".
Niko da im objasni da protestants nisu baš isto što i protesters.
princi princi 06:02 21.08.2011

Re: Tužno

Zato i imamo medije takve kakvi su, imamo spikere koji imaju govorne mane, ne znaju padeže, akcentovanje katastrofalno a velika većina su još uvek i već dugo neki studenti nečega.

Da, srpskim novinarima je akcentovanje svakako najveci problem.
Hansel Hansel 09:13 21.08.2011

Re: Tužno

st.jepan
A kad reće demonstranti, često se začudim koliko je protestantska crkva ovde jaka. Na TV se neretko može čuti da na ulice izašlo, naprimer, "100 hiljada protestanata". Niko da im objasni da protestants nisu baš isto što i protesters.

Ovde moram da te malo ispravim. Rečnik Matice srpske:
протèстант м 1. припадник протестантизма. 2. онај који протестује, који изражава протест.

Koja bi druga reč bila adekvatna tačno za ovo značenje? U jeziku nemamo "protestere".

Ali, ovo me podsetilo na Silikonsku dolinu. Užas jedan da se ne pravi razlika između silicijuma (engl. silicon) i silikona (silicone), čak je i u emisiju Naučnog programa RTS-a pre 5-6 godina rečeno da je na Marsu pronađen - silikon!

Moram da kažem i da razumem mlekčevu lojalnost struci, ali rečeni primer nije smeo da se desi (ali, opet, nemamo pojma ni na kojoj je stanici to Karagaća čuo, dakle ni ko je to zapravo izgovorio). Istovremeno, kada se govori o akcentima, zaboravlja se da su većini neki književni akcenti vrlo rogobatni, neuobičajeni, poput onog u протèстант. Spiker mora da čita književnim akcentom, a mnogi misle da znaju šta je ispravan akcenat pa se onoliko ljute! A često mešaju akcentovanje s logičkim akcentovanjem i dikcijom...

I, g. Karagaća, kaže se "svE (ot)poštovanje"! Mislim, kad ste već toliko samouvereni u deljenju lekcija na taj način, budite korektni najpre Vi.

I, o greškama - načelno: zaista se greška može desiti i najvećim profesionalcima, ali najgore je kad se iz grešaka ne uči, kada se tvrdoglavo "fura" po svom, kada su svi koji ispravljaju "gnjavatori" koji "psihički maltretiraju" i sl. Ali, to je tako tipično za nas... što nije nimalo utešno, naravno.
st.jepan st.jepan 10:01 21.08.2011

Re: Tužno

st.jepan
A kad reće demonstranti, često se začudim koliko je protestantska crkva ovde jaka. Na TV se neretko može čuti da je na ulice izašlo, naprimer, "100 hiljada protestanata". Niko da im objasni da protestants nisu baš isto što i protesters.


Ovde moram da te malo ispravim. Rečnik Matice srpske:

протèстант м 1. припадник протестантизма. 2. онај који протестује, који изражава протест.

Koja bi druga reč bila adekvatna tačno za ovo značenje? U jeziku nemamo "protestere".


Pa kad se radi o demonstracijama, svakako demonstranti, bez obzira da li ih je pet hiladE, ili pet hiljadA.
Naravno da reč protestant izvorno znaći onaj koji protestuje - otuda su Luteranci (jer su protestovali protiv Katoličke crkve), i nazvani protestantima, ali je tokom vekova polje značenja te reči suženo samo na njih. Upotrebljena u kontekstu demonstracija, unosi zabunu.

Generalno, biva da se polje značenja neke reči tokom upotrebe širi (edit: ili sužava), pa dolazi do rasipanja njenog značenjskog fokusa, ili pak do suženja na jedno od značenja, koje onda postaje dominantno, te stoga za ostala pojmove koje je ta reč zbirno pokrivala, valja uvoditi nove reči
mlekac mlekac 10:44 21.08.2011

Re: Tužno

st.jepan
st.jepan
A kad reće demonstranti, često se začudim koliko je protestantska crkva ovde jaka. Na TV se neretko može čuti da je na ulice izašlo, naprimer, "100 hiljada protestanata". Niko da im objasni da protestants nisu baš isto što i protesters.


Ovde moram da te malo ispravim. Rečnik Matice srpske:

протèстант м 1. припадник протестантизма. 2. онај који протестује, који изражава протест.

Koja bi druga reč bila adekvatna tačno za ovo značenje? U jeziku nemamo "protestere".


Pa kad se radi o demonstracijama, svakako demonstranti, bez obzira da li ih je pet hiladE, ili pet hiljadA.
Naravno da reč protestant izvorno znaći onaj koji protestuje - otuda su Luteranci (jer su protestovali protiv Katoličke crkve), i nazvani protestantima, ali je tokom vekova polje značenja te reči suženo samo na njih. Upotrebljena u kontekstu demonstracija, unosi zabunu.

Generalno, biva da se polje značenja neke reči tokom upotrebe širi, pa dolazi do rasipanja njenog značenjskog fokusa, ili pak do suženja na jedno od značenja, koje onda postaje dominantno, te stoga za ostala pojmove koje je ta reč zbirno pokrivala, valja uvoditi nove reči.


Drugim recima, tebi se vise svidja da se kaze demostrant nego protestant? A sta cemo sa drugim znečenjem reci demostrant - da je to osoba koja nesto pokazuje (demonstrira). Izvini, St.jepane, ali u tom slucaju pre cu upotrebiti rec protestant, jer je vise u duhu jezika nego demostrant ili strajkach.
freehand freehand 13:03 21.08.2011

Re: Tužno

mlekac
st.jepan
st.jepan
A kad reće demonstranti, često se začudim koliko je protestantska crkva ovde jaka. Na TV se neretko može čuti da je na ulice izašlo, naprimer, "100 hiljada protestanata". Niko da im objasni da protestants nisu baš isto što i protesters.


Ovde moram da te malo ispravim. Rečnik Matice srpske:

протèстант м 1. припадник протестантизма. 2. онај који протестује, који изражава протест.

Koja bi druga reč bila adekvatna tačno za ovo značenje? U jeziku nemamo "protestere".


Pa kad se radi o demonstracijama, svakako demonstranti, bez obzira da li ih je pet hiladE, ili pet hiljadA.
Naravno da reč protestant izvorno znaći onaj koji protestuje - otuda su Luteranci (jer su protestovali protiv Katoličke crkve), i nazvani protestantima, ali je tokom vekova polje značenja te reči suženo samo na njih. Upotrebljena u kontekstu demonstracija, unosi zabunu.

Generalno, biva da se polje značenja neke reči tokom upotrebe širi, pa dolazi do rasipanja njenog značenjskog fokusa, ili pak do suženja na jedno od značenja, koje onda postaje dominantno, te stoga za ostala pojmove koje je ta reč zbirno pokrivala, valja uvoditi nove reči.


Drugim recima, tebi se vise svidja da se kaze demostrant nego protestant? A sta cemo sa drugim znečenjem reci demostrant - da je to osoba koja nesto pokazuje (demonstrira). Izvini, St.jepane, ali u tom slucaju pre cu upotrebiti rec protestant, jer je vise u duhu jezika nego demostrant ili strajkach.

Sorry, Mlekac, ali - biće da je demoNstrant.
mlekac mlekac 13:37 21.08.2011

Re: Tužno

freehand

Sorry, Mlekac, ali - biće da je demoNstrant.


Bice i da su se meni juce rabila naocaLe... (zaozbiljno)

Slobodno ispravljaj - ionako ne primecujem, sve mi nesto blago maglicasto, a nista pila nisam!
WIMBLEDON WIMBLEDON 14:07 21.08.2011

Re: Tužno

Само неколико слова да напишем: уз СВЕ поштовање...
ivankagrump ivankagrump 14:11 21.08.2011

Re: Tužno

A sta cemo sa drugim znečenjem reci demostrant - da je to osoba koja nesto pokazuje (demonstrira).


Demonstrator, sa akcentom na drugom slogu
st.jepan st.jepan 14:47 21.08.2011

Re: Tužno

A sta cemo sa drugim znečenjem reci demostrant - da je to osoba koja nesto pokazuje (demonstrira).

Nema tu baš nikakvog problema:
Onaj koji nešto demonstrira vika se demonstrator, a onaj koji protiv nećega demonstrira vika se demonstrant.
Hansel Hansel 20:38 21.08.2011

Re: Tužno

st.jepan
Pa kad se radi o demonstracijama, svakako demonstranti, bez obzira da li ih je pet hiladE, ili pet hiljadA. ...

Slažem se, samo sam hteo da kažem da bi se mogli tolerisati i "protestanti", naročito što imam utisak da postoji neka fina razlika između protesta i demonstracija.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 00:17 22.08.2011

demonstrant

Nema tu baš nikakvog problema:
Onaj koji nešto demonstrira vika se demonstrator, a onaj koji protiv nećega demonstrira vika se demonstrant.


zabavljala se ja za vreme studija s jednim s ETFa i pitam ga jednom za izgubljenog druga iz gimnazije, koje bio dobar fizicar, jel tamo, kakav je itd.

i kaze meni ETFovac moj, o da, jeste, bas bas prosle nedelje drzo demonstracije.

a ja: - ma neee, nije on taaakav, juuu, gde ooon...

BLAM

jbg, ja s filozofskog. a tamo se znalo sta su demonstracije. kaka laboratorija hehe

:))Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 09:06 22.08.2011

Re: Tužno

sastanak u palati pederacije


bila neka portparolka bele kuce ili tako necega po imenu margaret tatvajler, a spiker kaze margaret rotvajler, ili predsednik severne koreje kim LI sng i njegov sin kim dzong LI, ili zagreb je gadjan raketama tipa ARKAN (umesto ORKAN), ili papaN jovan pavle II ...
abrasax abrasax 00:14 24.08.2011

Re: Tužno

Njena je obaveza i da ide i snima priloge i te druge "stručne" stvari u koje se ja ne razumem, pa ne bih da lupetam. Plata bi joj bila 200 evra, od čega bi joj polovina mesečno otišla na prevoz, a kada smo ona i ja u dokonsti našoj sve sračunali, uz tu famoznu šminku i odeću, na kraju bi bila u debljem minusu nego da ne radi.


Kud joj pomože da sračuna! Nek se sama malo pomuči. A i da se upustila u posao, pa onda shvatila da je "kratka" , naučila bi. Sledećeg puta bi znala koliko za šminku, odelce šta. To ti je dokoni račun o računu, ako bi da dokonaš lepo.


Bliska mi je tvoja slabost prema drugarici. Ni sama ne bih drugačije.
abrasax abrasax 00:16 24.08.2011

Re: Tužno

I to je stravicna prica. Svasta se desava na medijskom nebu.


Ja tu, Martina, vidim samo lenjost. Šta je tu stravično?
abrasax abrasax 00:29 24.08.2011

Re: Tužno

Novinar-voditelj mora da poznaje temu o kojoj prica, ostalo je bonus (setite se Baneta Vukasinovica)abrasax abrasax 01:15 24.08.2011

Za M

Kada bi u ovoj zemlji završen fakultet bio garancija kvaliteta, potpuno biste bili u pravu. Sve je to odlično obradila mlekac ispod, ja samo da dam primer kako je jedna mlada apsolventkinja (nešto kasnije je i završila novinarstvo) uporno u vestima čitala da se nasukao "ferobit". I tako, ferobit pa ferobit... To je samo delić iz njenog repertoara. Inače simpatična devojka, samo je bila ubeđena da je u svemu u pravu...

[b][/b]

Mene je tvoja drugarica podsetila na nekoga ko je umeo da pomogne:[url=http://www.youtube.com/watch?v=ahQwHmmIYcg][/url]
mlekac mlekac 11:11 20.08.2011

Dok je churaka...

...Bice i podvarka.

Tako moja mama uvek govorila.

Prvo, ni onaj drzavni fakuletet za novinare gotovo nikad nije izbacio prave profesionalce u toj struci, (cast izuzecima, ali oni su toliko retki da su na nivou statisticke greske), pa mi nije jasno na osnovu cega ocekujete da ce biti bolje sada, kad vas "stancuju" i na privatnim faksovima?

Zvuci glupo, ali istinito je - novinarstvo je zanat. Bilo i bice. Krvav zanat koji ne poznaje klasicno radno vreme, koji trazi stalno usavrsavanje i koji zahteva da se nosis sa raznoraznim tipovima ljudi - kako u redakciji, tako i na ulici.

Oni, koji to brzo ukapiraju - opstaju. Oni koji ne ukapiraju... Prirodna selekcija.

Meni je jedino zao sto danas nema klasicnih omladinskih redakcija kakve su nekad bile Index, Niko kao ja i Ritam Srca na radiju, a Omladinske i Student u stampi, gde su "izbrushena" mnoga novinarska pera, ali u okruzenju vrsnjaka.
myredneckself myredneckself 11:22 20.08.2011

Izvinjavam se,

moram
stavim da je moje prvo zaposlenje bilo u jednoj renomiranoj dnevnoj novini.


"...renomiranim dnevnim novinama"
Pluralia tantum
Martina Andjelković Martina Andjelković 11:24 20.08.2011

Re: Dok je churaka...

mlekac
...Bice i podvarka.

Tako moja mama uvek govorila.

Prvo, ni onaj drzavni fakuletet za novinare gotovo nikad nije izbacio prave profesionalce u toj struci, (cast izuzecima, ali oni su toliko retki da su na nivou statisticke greske), pa mi nije jasno na osnovu cega ocekujete da ce biti bolje sada, kad vas "stancuju" i na privatnim faksovima?

Zvuci glupo, ali istinito je - novinarstvo je zanat. Bilo i bice. Krvav zanat koji ne poznaje klasicno radno vreme, koji trazi stalno usavrsavanje i koji zahteva da se nosis sa raznoraznim tipovima ljudi - kako u redakciji, tako i na ulici.

Oni, koji to brzo ukapiraju - opstaju. Oni koji ne ukapiraju... Prirodna selekcija.

Meni je jedino zao sto danas nema klasicnih omladinskih redakcija kakve su nekad bile Index, Niko kao ja i Ritam Srca na radiju, a Omladinske i Student u stampi, gde su "izbrushena" mnoga novinarska pera, ali u okruzenju vrsnjaka.


Realnost je da posle ovakvih iskustava mnogi odustanu od novinarskog posla. Predju u marketinske vode ili nesto slicno. Bez obzira da li su zavrsili FPN ili privatni fakultet za medije.
Cinjenica je da na privatnom fakultetu ne steknu ni priblizno opsirno znanje kao na FPN-u, ali steknu praksu jer ih za 3.000 jevreja gurnu u neku medijsku kucu pa iole mogu da imaju pojma o necemu.
Da nam drzavni fakultet pruza neku praksu, sve bi bilo mnogo lakse. Ovako novinari moraju da guraju sami, da ulaze iz redakcije u redakciju, da ih tretiraju kao jeftinu radnu snagu (sto i nisu daleko od istine), i sve to jer nema garancije fakulteta, nemaju kome da se pozale. Socijalne sluzbe, kao sto mozete videti, ne zanima nista.
Kao i u svakom poslu, nebitno da li je novinarstvo, moraju se postovati osnovna ljudska prava i prava radnika.
E sad, kakvi su novinari i kakvi mogu da budu, to je tema za neki novi blog...
mrale54 mrale54 11:24 20.08.2011

Re: Dok je churaka...

Lepa poslovica !
I tačna !
A , to , što ti je žao - mislim da je posledica masovnog otvaranja farmi !
Niču ko pečurke posle kiše !
Mislim , farmi za odgoj " tih " ćuraka !
mlekac mlekac 11:34 20.08.2011

Re: Dok je churaka...

Martina Andjelković

Realnost je da posle ovakvih iskustava mnogi odustanu od novinarskog posla. Predju u marketinske vode ili nesto slicno. Bez obzira da li su zavrsili FPN ili privatni fakultet za medije.
Cinjenica je da na privatnom fakultetu ne steknu ni priblizno opsirno znanje kao na FPN-u, ali steknu praksu jer ih za 3.000 jevreja gurnu u neku medijsku kucu pa iole mogu da imaju pojma o necemu.
Da nam drzavni fakultet pruza neku praksu, sve bi bilo mnogo lakse. Ovako novinari moraju da guraju sami, da ulaze iz redakcije u redakciju, da ih tretiraju kao jeftinu radnu snagu (sto i nisu daleko od istine), i sve to jer nema garancije fakulteta, nemaju kome da se pozale. Socijalne sluzbe, kao sto mozete videti, ne zanima nista.
Kao i u svakom poslu, nebitno da li je novinarstvo, moraju se postovati osnovna ljudska prava i prava radnika.
E sad, kakvi su novinari i kakvi mogu da budu, to je tema za neki novi blog...


Marina, takvog ponasanja, nazalost, bilo je i ranije. Dok su sve medijske kuce bile "drzavne". I tada je bilo urednika-napasnika, i kasnjenja (neisplacivanja) honorara i neovlascenog povecanja radne obaveze i svega i svacega.

Naravno da je bilo ocekivano da ce se privatizacijom takvo stanje samo jos vise pogorsati.

Jedno znam - to ti je kao i u zivotu. Ako pustis da te gaze - gazice te.
Martina Andjelković Martina Andjelković 11:36 20.08.2011

Re: Dok je churaka...

Tacno!
alselone alselone 11:43 20.08.2011

Re: Izvinjavam se,Postoje renomirane dnevne novine?


maca22 maca22 11:44 20.08.2011

Re: Dok je churaka...

Martina, a razna udruzenja novinara? Da li ona pruzaju zastitu?
Martina Andjelković Martina Andjelković 12:04 20.08.2011

Re: Dok je churaka...

maca22
Martina, a razna udruzenja novinara? Da li ona pruzaju zastitu?


Mislim da je to moguce samo ako si clan udruzenja. Mladi novinari uglavnom to nisu, jer je potrebno da imas 2 godine radnog iskustva da bi usao recimo u NUNS.
uros_vozdovac uros_vozdovac 12:44 20.08.2011

Re: Izvinjavam se,


"...renomiranim dnevnim novinama"

Sve dok nije došao jedan idiot od urednika koji me je konstantno gramatički ispravioJeste idiot. Tera ljude da pišu drugačije od onog kako govore.
marta l marta l 20:41 20.08.2011

Re: Dok je churaka...

Kao i u svakom poslu, nebitno da li je novinarstvo, moraju se postovati osnovna ljudska prava i prava radnika.

...osim ako nisu kontrolori GSP-a? Ili je sasvim ok da vozac ne bude placen za to sto radi?

to o cemu pises u ovom blogu desavalo se uvek i u svim profesijama. Kad dobijes zube, bori se protiv toga.

Ali, niko ko voli svoju profesiju nije poceo tako sto je "radio sta je hteo" i pritom bio dobro placen. To ne postoji. Ako hoces da se kao pocetnik bavis svojom (bilo kojom) profesijom bez kompromisa i napravis prave reference onda se radi 24/7 i radi se po svaku cenu, po cenu da radis nesto drugo po danu da bi pisala ono sto mislis da treba nocu...ako neko od wannabe novinara cisti stanove (400 evra mesecno +hrana i usteda jer ti ne treba teretana) i nocu pise, pa to objavi u Njujorkeru, recimo ....skidam kapu.

I, ne salim se, objavili bi clanak nekoga odavde, dobar clanak....
abrasax abrasax 00:30 24.08.2011

Re: Dok je churaka...

cast izuzecima, ali oni su toliko retki da su na nivou statisticke greske)

abrasax abrasax 00:44 24.08.2011

Re: Dok je churaka...

Meni je jedino zao sto danas nema klasicnih omladinskih redakcija kakve su nekad bile Index, Niko kao ja i Ritam Srca na radiju, a Omladinske i Student u stampi, gde su "izbrushena" mnoga novinarska pera, ali u okruzenju vrsnjaka.


Za neke to i nije značilo mnogo u profesionalnom smislu. Nije se tu moglo mnogo šta zanatskog naučiti. Kako su mi pričali neki ljudi - u čiju reč nemam razloga da sumnjam, uostalom, dela im govore - to i nije bila njihova pobuda. Radili su nešto za tu decu.
abrasax abrasax 01:26 24.08.2011

Re: Dok je churaka...

Martina Andjelković
mlekac
...Bice i podvarka.

Tako moja mama uvek govorila.

Prvo, ni onaj drzavni fakuletet za novinare gotovo nikad nije izbacio prave profesionalce u toj struci, (cast izuzecima, ali oni su toliko retki da su na nivou statisticke greske), pa mi nije jasno na osnovu cega ocekujete da ce biti bolje sada, kad vas "stancuju" i na privatnim faksovima?

Zvuci glupo, ali istinito je - novinarstvo je zanat. Bilo i bice. Krvav zanat koji ne poznaje klasicno radno vreme, koji trazi stalno usavrsavanje i koji zahteva da se nosis sa raznoraznim tipovima ljudi - kako u redakciji, tako i na ulici.

Oni, koji to brzo ukapiraju - opstaju. Oni koji ne ukapiraju... Prirodna selekcija.

Meni je jedino zao sto danas nema klasicnih omladinskih redakcija kakve su nekad bile Index, Niko kao ja i Ritam Srca na radiju, a Omladinske i Student u stampi, gde su "izbrushena" mnoga novinarska pera, ali u okruzenju vrsnjaka.


Realnost je da posle ovakvih iskustava mnogi odustanu od novinarskog posla. Predju u marketinske vode ili nesto slicno. Bez obzira da li su zavrsili FPN ili privatni fakultet za medije.
Cinjenica je da na privatnom fakultetu ne steknu ni priblizno opsirno znanje kao na FPN-u, ali steknu praksu jer ih za 3.000 jevreja gurnu u neku medijsku kucu pa iole mogu da imaju pojma o necemu.
Da nam drzavni fakultet pruza neku praksu, sve bi bilo mnogo lakse. Ovako novinari moraju da guraju sami, da ulaze iz redakcije u redakciju, da ih tretiraju kao jeftinu radnu snagu (sto i nisu daleko od istine), i sve to jer nema garancije fakulteta, nemaju kome da se pozale. Socijalne sluzbe, kao sto mozete videti, ne zanima nista.
Kao i u svakom poslu, nebitno da li je novinarstvo, moraju se postovati osnovna ljudska prava i prava radnika.
E sad, kakvi su novinari i kakvi mogu da budu, to je tema za neki novi blog...

Martina
sesili sesili 11:33 20.08.2011

Novinari

Izdvojila si ovo zanimanje jer, vidim, imaš saznanja iz te sfere. Ali, nemoj da misliš da je sa drugim zanimanjima bolje. Svuda obećanja, laži...
Martina Andjelković Martina Andjelković 11:39 20.08.2011

Re: Novinari

sesili
Izdvojila si ovo zanimanje jer, vidim, imaš saznanja iz te sfere. Ali, nemoj da misliš da je sa drugim zanimanjima bolje. Svuda obećanja, laži...


Ne mislim da jeste.
maca22 maca22 11:42 20.08.2011

Da pogadjam

autorsku emisiju poznate voditeljke sa piskavim glasom

MAP?
umesto 1.500 evra, koliko je trebalo da dobijem, može da mi da najviše 4.000 dinara

Uuuuuuu, previse za MAP. Onda ne znam ko je. :)
Martina Andjelković Martina Andjelković 12:05 20.08.2011

Re: Da pogadjam

maca22
autorsku emisiju poznate voditeljke sa piskavim glasom

MAP?
umesto 1.500 evra, koliko je trebalo da dobijem, može da mi da najviše 4.000 dinara

Uuuuuuu, previse za MAP. Onda ne znam ko je. :)Wtf is MAP? :)
maca22 maca22 12:14 20.08.2011

Re: Da pogadjam

Mira Adanja Polak :)
Martina Andjelković Martina Andjelković 12:15 20.08.2011

Re: Da pogadjam

maca22
Mira Adanja Polak :)


Hm, cak ima i skracenicu. :)
maca22 maca22 12:19 20.08.2011

Re: Da pogadjam

Martina Andjelković
Hm, cak ima i skracenicu. :)

Shvaticu da sam pogodila. :)
appendix appendix 13:02 20.08.2011

Re: Da pogadjam

Martina Andjelković
maca22
Mira Adanja Polak :)


Hm, cak ima i skracenicu. :)


Tipujem na dve sa ružičaste televizije... mr LKJ, a druga iritantno maše ručucama dok priča (SM)
malaramona malaramona 15:43 20.08.2011

Re: Da pogadjam

appendix

Martina Andjelković

maca22Mira Adanja Polak :)Hm, cak ima i skracenicu. :) Tipujem na dve sa ružičaste televizije... mr LKJ, a druga iritantno maše ručucama dok priča (SM)Mislim, i znam da ne grešim, da je u pitanju Biljana Obradović.

Inače ko god je radio za nju, a sebe naziva novinarem, zaslužio je i goru kaznu od neisplaćene zarade
maca22 maca22 15:50 20.08.2011

Re: Da pogadjam

malaramona

Mislim, i znam da ne grešim, da je u pitanju Biljana Obradović.

Inače ko god je radio za nju, a sebe naziva novinarem, zaslužio je i goru kaznu od neisplaćene zarade

au! To jeste pojam piskutavosti. Zelimo detalje.
Martina Andjelković Martina Andjelković 06:30 21.08.2011

Re: Da pogadjam

malaramona
appendix

Martina Andjelković

maca22Mira Adanja Polak :)Hm, cak ima i skracenicu. :) Tipujem na dve sa ružičaste televizije... mr LKJ, a druga iritantno maše ručucama dok priča (SM)Mislim, i znam da ne grešim, da je u pitanju Biljana Obradović.

Inače ko god je radio za nju, a sebe naziva novinarem, zaslužio je i goru kaznu od neisplaćene zarade


Nije Biljana Obradovic. :)
abrasax abrasax 00:47 24.08.2011

Re: Da pogadjam

MAPNikako da shvatim tu figuru, ali kako sam krenula - postajem sve bolja u tome.
abrasax abrasax 01:29 24.08.2011

Re: Da pogadjam

mr LKJ


maksa83 maksa83 12:22 20.08.2011

gramantika

Sve dok nije došao jedan idiot od urednika koji me je konstantno gramatički ispravio

Misliš "ispravljao"?

Martina Andjelković Martina Andjelković 12:23 20.08.2011

Re: gramantika

maksa83
Sve dok nije došao jedan idiot od urednika koji me je konstantno gramatički ispravio

Misliš "ispravljao"?

Zato je i ispravljao
haha salim se. Greska u kucanju.
maksa83 maksa83 12:30 20.08.2011

Re: gramantika

Martina Andjelković
maksa83
Sve dok nije došao jedan idiot od urednika koji me je konstantno gramatički ispravio

Misliš "ispravljao"?

Zato je i ispravljao
haha salim se. Greska u kucanju.


Okej (al' dobra je fora), nego - mislim da baš nedostaju imena tih medijskih kuća i novina, jer - "nasukani brodovi na obali su svetionik onima na moru".
abrasax abrasax 23:56 23.08.2011

Re: gramantika

Zato je i ispravljao
haha salim se. Greska u kucanju.


Martina, ovo je bilo podsećanje na nečije tuđe iskustvo sa urednikom. Bilo je bolno, pa se zato sada smeje, ne zameri mu. Svi imamo neka svoja sećanja.

Gospodja Klara Gospodja Klara 12:34 20.08.2011

...

Sve dok nije došao jedan idiot od urednika koji me je konstantno gramatički ispravio.


Uzalud, čini se.

EDIT: Jbt, kakav blam, preduhitrio me korektor-amater.

maksa83 maksa83 12:44 20.08.2011

Re: ...

EDIT: Jbt, kakav blam, preduhitrio me korektor-amater.

Floating like a cadillac, stinging like a beemer... :)

A i učio sam od najboljih.


Gospodja Klara Gospodja Klara 12:46 20.08.2011

Re: ...

A i učio sam od najboljih.


Od velikih devojčica?
maksa83 maksa83 12:47 20.08.2011

Re: ...

Gospodja Klara
A i učio sam od najboljih.


Od velikih devojčica?

Kažu da se od njih najbolje uči.
mrale54 mrale54 12:44 20.08.2011

Ma čudo su te ...

...medijske kuće !


javascript:;


Martina ? Ćero ? Pa ni moguće ...
Šta znam - plavuše su - plavuše ...
maksa83 maksa83 12:46 20.08.2011

Re: Ma čudo su te ...

mrale54
...medijske kuće !


Martina Andjelković Martina Andjelković 12:49 20.08.2011

Re: Ma čudo su te ...

mrale54
...medijske kuće !


javascript:;


Martina ? Ćero ? Pa ni moguće ...
Šta znam - plavuše su - plavuše ...HAHAHA Genijalan klip!
abrasax abrasax 00:56 24.08.2011

Re: Ma čudo su te ...

maksa83
mrale54
...medijske kuće !
Makso,

P.S. Sad ću da te rasteoretišem.
9snohvatica0 9snohvatica0 12:56 20.08.2011

!!!!

Tema mi se jako dopada,upravo idem na radio stanicu da uzmem potvrdu i preporuku za posao koju se nadam necu okaciti macku o rep,al sve vise mislim da cu.
Kasnije se ukljucujem u spiku .
ivankagrump ivankagrump 12:58 20.08.2011

"I obućari imaju otkazni rok"

Aaa, znaci tako bi mi bilo da nisam otisla posle 5 dana

abrasax abrasax 00:59 24.08.2011

Re: "I obućari imaju otkazni rok"

"I obućari imaju otkazni rok"


Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 13:27 20.08.2011

posao

najbolji novinar koga poznajem je u civilu hemicar, najbolji producent pravnik, drugi najbolji novinar je nesvrseni student arapskog & turskog. najveci potencijal za novinara je jedan taksista, samo da se odvazi...

za 25 godina u ovom poslu upoznao sam (nedavno) jednu (1) osobu, studenta jednog od fakulteta koji misle da obrazuju novinare i koja je recimo upotrebljiva za posao, a sta ce od nje da ispadne ke da vidime

mlekac mlekac 13:33 20.08.2011

Re: posao

Aleksandar Vasović
najbolji novinar koga poznajem je u civilu hemicar, najbolji producent pravnik, drugi najbolji novinar je nesvrseni student arapskog & turskog. najveci potencijal za novinara je jedan taksista, samo da se odvazi...

za 25 godina u ovom poslu upoznao sam (nedavno) jednu (1) osobu koja je recimo upotrebljiva za posao, a sta ce od nje da ispadne ke da vidimeUpravo tako Vaske!

Ako me secanje sluzi - svojevremeno je najbolje novinare izbacivao Pravni.

Evo, mogu na prste da nabrojim poznate novinare za koje znam da su izasli sa FPN (Isticem POZNATE - o kvalitetu drugom prilikom) Svetlana Lukic, Sanda Savic, Danica Vucenic, Nebojsa Bugarinovic. Ako se neko seti jos koga, slobodno nek dopise - valjda stignemo do deset...
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 13:40 20.08.2011

Re: posao

valjda stignemo do deset


tesko. u stvari, ajd' dobro, mozda petnaest, ali ne nuzno poznatih. valjanih.

p.s.

ajde bre da se ne za****mo... profesija je otisla u tandariju i nikad se nece oporaviti ...

eno im ga tviter (nedavno sam pod moranje od strane firme mi otvorio nalog i i dalje mi nije jasno cemu sluzi, a uz to i ne radi) i ine slicne stvari, pa nek se tvituju. ili nas je vreme pregazilo? u tom slucaju JUHUUUUU! odoh na dedovinu da gajim kerove!

p.p.s.
nesto se sad mislim kako li smo radili dok nije bilo mobilnog, maila, tvitera, sms-a itd itd itd? a radili smo i nismo bili nista sporiji i losiji od ovog sad...

p.p.p.s.
gledam okolo ovu decu... lose, bezidejno, smotano, nepismeno, nezainteresovano ... a oni koji im daju posao su jos gori, i sve tako u krug....

p.p.p.p.s.

autoru:

1. novinari su na pocetku karijere obicno mladi & zagrejani. to tako nekako biva.

2. mladi novinari ne traze samo televizijsku karijeru, jerbo koliko znam postoje dnevne & nedeljne novine, radio stanice te novinske agencije, a u ovo novo vreme i web sajtovi te portali.

3. pa sad, ne zive svi kod mame i tate, posebno ne oni koji u beograd ili velike regionalne centre dodju iz tzv unutrasnjosti - oni su podstanari. dva ili tri posla - mladi kao kaplja, zdravi kao tresak, pa neka rade. draga moja, kad mi je gorelo pod nogama, radio sam i po 4.

4. kad mladi i skolovani novinari izadju sa nekog od fakulteta, vest obicno pocinju sa "na danasnjoj konferenciji za novinare pera peric je istakao da ...", sto ce reci profesori ih nisu naucili nicemu, te je neizbezno da istoimeni mladi novinari pocnu isponovke: da donose burek i kafe i da im se autorski domet zavrsava na pijacnoj hronici jer se tako uci da se pise vest.

5. taj(ta) koji se novinarstvom bavi da bi zaradio za letovanje bi mnogo bolje prosao(la) da sadi arpadzik ili kupi sljive preko omladinske jer traje krace, a bolje se placa.

6. mladi novinari su uglavnom nepismeni, nezainteresovani i kriminalno neobrazovani. skidam kapu izuzecima (a ima ih).

7. ako mlade koleginice & kolege rade okolo da napune CV, dzaba im kirija... evo, svi koji hoce nek dodju kod mene (nek pokazu novinarsku inventivnost da me nadju) i dobice preporuke kakve god zele...
mlekac mlekac 14:40 20.08.2011

Re: posao

Aleksandar Vasović
valjda stignemo do deset


tesko. u stvari, ajd' dobro, mozda petnaest, ali ne nuzno poznatih. valjanih.

p.s.

ajde bre da se ne za****mo... profesija je otisla u tandariju i nikad se nece oporaviti ...

eno im ga tviter (nedavno sam pod moranje od strane firme mi otvorio nalog i i dalje mi nije jasno cemu sluzi, a uz to i ne radi) i ine slicne stvari, pa nek se tvituju. ili nas je vreme pregazilo? u tom slucaju JUHUUUUU! odoh na dedovinu da gajim kerove!

p.p.s.
nesto se sad mislim kako li smo radili dok nije bilo mobilnog, maila, tvitera, sms-a itd itd itd? a radili smo i nismo bili nista sporiji i losiji od ovog sad...

p.p.p.s.
gledam okolo ovu decu... lose, bezidejno, smotano, nepismeno, nezainteresovano ... a oni koji im daju posao su jos gori, i sve tako u krug....

p.p.p.p.s.

autoru:

1. novinari su na pocetku karijere obicno mladi & zagrejani. to tako nekako biva.

2. mladi novinari ne traze samo televizijsku karijeru, jerbo koliko znam postoje dnevne & nedeljne novine, radio stanice te novinske agencije, a u ovo novo vreme i web sajtovi te portali.

3. pa sad, ne zive svi kod mame i tate, posebno ne oni koji u beograd ili velike regionalne centre dodju iz tzv unutrasnjosti - oni su podstanari. dva ili tri posla - mladi kao kaplja, zdravi kao tresak, pa neka rade. draga moja, kad mi je gorelo pod nogama, radio sam i po 4.

4. kad mladi i skolovani novinari izadju sa nekog od fakulteta, vest obicno pocinju sa "na danasnjoj konferenciji za novinare pera peric je istakao da ...", sto ce reci profesori ih nisu naucili nicemu, te je neizbezno da istoimeni mladi novinari pocnu isponovke: da donose burek i kafe i da im se autorski domet zavrsava na pijacnoj hronici jer se tako uci da se pise vest.

5. taj(ta) koji se novinarstvom bavi da bi zaradio za letovanje bi mnogo bolje prosao(la) da sadi arpadzik ili kupi sljive preko omladinske jer traje krace, a bolje se placa.

6. mladi novinari su uglavnom nepismeni, nezainteresovani i kriminalno neobrazovani. skidam kapu izuzecima (a ima ih).

7. ako mlade koleginice & kolege rade okolo da napune CV, dzaba im kirija... evo, svi koji hoce nek dodju kod mene (nek pokazu novinarsku inventivnost da me nadju) i dobice preporuke kakve god zele...


Kako smo radili? Trcali ko blesavi vukuci Uher il' Nagru (milina jedna kad su stigli kasetasi), i beleznicu, naravno, i gomilu olovaka, i belezili sve sto bi po gradu videli. Ma radari su nam na glavi iznicali.

A na 202 je vazilo pravilo da niko ne moze da makne na "vise" grane novinarstva dok uspesno ne savlada pisanje vesti u servisnoj. Onih, o struji, vodi, izmenama u saobracaju i tako to...

Prvo je sledovala servisna, pa pravljenje anketa, pa si tek onda mogao, ako se pokazes kao pogodan materijal, da nastavis ka izvestavanju i komentarisanju.

A wanabe reportere i reporterke obicno su slali Spiceku u Medalju 202. Ko je njega preziveo - taj je 'ladno mogao da se posalje bilo gde na ukljucenje.

Poenta je, cini mi se, sto je nama u startu bilo receno da nije bitno ko je sta zavrsio - svi moraju da prodju istu obuku. Ove danasnje generacije misle da su samim zavrsavanjem studija novinarstva kvalifikovane da taj posao i obavljaju. Nazalost, to nikad nije bilo tako.
gordanac gordanac 14:49 20.08.2011

posao & other...

Aleksandar Vasović:
eno im ga tviter (nedavno sam pod moranje od strane firme mi otvorio nalog i i dalje mi nije jasno cemu sluzi, a uz to i ne radi)


Pazi - stvarno služi (a i radi) :))
Na toj društvenoj mreži se moglo jasno videti da se kod nas svi razumeju ne samo u politiku i fudbal - nego i u novinarstvo...

Twitter je postao obavezan alat u novinarstvu (lični ili kompanijski, svejedno), a da li je to dobro po novinarstvo - ne znam da procenim, ne znam "tajne zanata", meni je novinarstvo na granici umetnosti, kad stvarno valja. Ali - Twitter je tu, kao klima ili vremenske prilike, možeš ga ignorisati, ali to ga - neće ukloniti, tako ja mislim.
Brz je, ima najmanje "kašnjenje" za bilo koju i kakvu vest, uz tu brzinu, kratkoću, razgovetnost i obavezujuću jasnost predstavlja jedan od "izvora" informacija.
Da li je to novinarstvo?
Ne znam, ne verujem, ali ja sam korisnica, mene to i ne zanima - mene zanima da saznam ŠTA se i GDE dogodilo - tu se Twitter (manje-više) završava, mislim da pravom novinaru ostaje da proveri informaciju u da odgovori na ona druga pitanja ZAŠTO i KAKO se dogodilo i KO su relevantni sagovornici za događaj o kome je neko napravio Tweet.
Možeš pregledati "hashtag-ove" koji se bave temom (bio nedavno okrugli sto u Media Centru, mislim da je NUNS bio organizator), pa videti koliko je društvena mreža korisna ili ne ili vredi li išta.
Ne postoji više nikakav monopol na "deljenje informacija", ali za pravu obradu, pismenost, skupljanje podataka, analizu, sažetost teksta, umeće "prenosa" informacija mislim da će uvek trebati "peći zanat" - to ne može bilo ko i bilo kako samo zato što učestvuje u komunikaciji na društvenim mrežama poput Twitter-a, taj posao će i dalje morati obavljati - novinari, tako ja mislim.
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 14:50 20.08.2011

Re: posao

Trcali ko blesavi vukuci Uher il' Nagru


uher je bio mila majka.

neumrla kudelski-nagra - 12 kila sa baterijama. pa ne pritegnes dobro kern, a ono se sve odmota pa leprsa po ulici

pa kad je dosao sony-pro. ih! statusni simbol!

a montaza na traci, bela olovcica i zilet??

a ja u radio beogradu donesem uredniku vremena radoznalosti pricu za koju sam ubedjen da je za pulicera, on preslusa minut i frljne traku kroz prozor

i kaze - razmisli gde si pogresio
zoja444 zoja444 14:51 20.08.2011

Re: posao

A wanabe reportere i reporterke obicno su slali Spiceku u Medalju 202. Ko je njega preziveo - taj je 'ladno mogao da se posalje bilo gde na ukljucenje.poznajem jednog njegovog "lutajuceg reportera" koji je sa moje terase slao ankete sa ulice u program i izvestaje sa utakmica na stadionu (a stadion 3 km daleko).

dobra skola, zasluzena Nacionalna penzija.
mlekac mlekac 14:56 20.08.2011

Re: posao & other...

gordanac

Na toj društvenoj mreži se moglo jasno videti da se kod nas svi razumeju ne samo u politiku i fudbal - nego i u novinarstvo...

Twitter je postao obavezan alat u novinarstvu (lični ili kompanijski, svejedno), a da li je to dobro po novinarstvo - ne znam da procenim, ne znam "tajne zanata", meni je novinarstvo na granici umetnosti, kad stvarno valja.


Prvo za onaj deo o novinarstvu kao umetnosti.

gordanac
Ne postoji više nikakav monopol na "deljenje informacija", ali za pravu obradu, pismenost, skupljanje podataka, analizu, sažetost teksta, umeće "prenosa" informacija mislim da će uvek trebati "peći zanat" - to ne može bilo ko i bilo kako samo zato što učestvuje u komunikaciji na društvenim mrežama poput Twitter-a, taj posao će i dalje morati obavljati - novinari, tako ja mislim.


Gomila je stvari koje tu treba nauciti - nekima je to lakse, nekima je teze. Neko je za to stvarno nadaren, a nekome ni godine rada ne pomazu...

Ali da ce novinari, ipak, uvek biti potrebni - u to ne sumnjam. Makar kao "dezurni krivci". Ako vec ne moze da se dernja na nekog drugog - uvek moze na novinare.
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 14:56 20.08.2011

Re: posao & other...

gordanac
Aleksandar Vasović:
eno im ga tviter (nedavno sam pod moranje od strane firme mi otvorio nalog i i dalje mi nije jasno cemu sluzi, a uz to i ne radi)


Pazi - stvarno služi (a i radi) :))
Na toj društvenoj mreži se moglo jasno videti da se kod nas svi razumeju ne samo u politiku i fudbal - nego i u novinarstvo...

Twitter je postao obavezan alat u novinarstvu (lični ili kompanijski, svejedno), a da li je to dobro po novinarstvo - ne znam da procenim, ne znam "tajne zanata", meni je novinarstvo na granici umetnosti, kad stvarno valja. Ali - Twitter je tu, kao klima ili vremenske prilike, možeš ga ignorisati, ali to ga - neće ukoloniti, tako ja mislim.
Brz je, ima najmanje "kašnjenje" za bilo koju i kakvu vest, uz tu brzinu, kratkoću, razgovetnost i obavezujuću jasnost predstavlja jedan od "izvora" informacija.
Da li je to novinarstvo?
Ne znam, ne verujem, ali ja sam korisnica, mene to i ne zanima - mene zanima da saznam ŠTA se i GDE dogodilo - tu se Twitter (manje-više) završava, mislim da pravom novinaru ostaje da proveri informaciju u da odgovori na ona druga pitanja ZAŠTO i KAKO se dogodilo i KO su relevantni sagovornici za događaj o kome je neko napravio Tweet.
Možeš pregledati "hashtag-ove" koji se bave temom (bio nedavno okrugli sto u Media Centru, mislim da je NUNS bio organizator), pa videti koliko je društvena mreža korisna ili ne ili vredi li išta.
Ne postoji više nikakav monopol na "deljenje informacija", ali za pravu obradu, pismenost, skupljanje podataka, analizu, sažetost teksta, umeće "prenosa" informacija mislim da će uvek trebati "peći zanat" - to ne može bilo ko i bilo kako samo zato što učestvuje u komunikaciji na društvenim mrežama poput Twitter-a, taj posao će i dalje morati obavljati - novinari, tako ja mislim.


ja to tako i dozivljavam - kao alat... tako nekako... znam ja da on radi i da je koristan, ali bre... uh! sad ni auto ne smem da otvorim i uzmem okasti 20... sve cipovi... fuj... a nekad uzmem tri kljuca, cekic, macolu od 5 kila, pajser i svajcarski noz i za dva sata izvadim i vratim motor na amiju 8. ili je zal za mlados' ...
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 15:05 20.08.2011

Re: posao

poznajem jednog njegovog "lutajuceg reportera" koji je sa moje terase slao ankete sa ulice u program i izvestaje sa utakmica na stadionu (a stadion 3 km daleko).


slao je onaj jedan izvestaje iz vukovara stojeci iza garaze u pancevu, i jos platio dvojicu da opale par metaka u zid da naprave rupe, da bude autenticnije. a onaj drugi je slao izvestaje iz iraka ispred hotela u dubaiju
gordanac gordanac 15:08 20.08.2011

Re: posao & other...

:))))))
Eh, Vasoviću, pecarošu ovejani, znaš li ti šta je najbolja definicija za sve te "spravice-organizatore-ajfone-ajpode-smartfone-tablete&kapsule", ha?
Glasi:
To su stvari koje su smišljene da bismo brzo i lako organizovali svoj život i druge stvari ZA stvari koje pre njih UOPŠTE i nismo radili, a s njima je mnogo lakše (to da radimo sve što inače i pre njih i nismo radili, niti nam je trebalo)
zoja444 zoja444 15:10 20.08.2011

Re: posao

slao je onaj jedan izvestaje iz vukovara stojeci iza garaze u pancevu, i jos platio dvojicu da opale par metaka u zid da naprave rupe, da bude autenticnije. a onaj drugi je slao izvestaje iz iraka ispred hotela u dubaiju


kod g. Spiceka nije bilo ozbiljnih tema. samo sport i razonoda.
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 15:11 20.08.2011

Re: posao & other...

To su stvari koje su smišljene da bismo brzo i lako organizovali svoj život i druge stvari ZA stvari koje pre njih UOPŠTE i nismo radili, a s njima je mnogo lakše (to da radimo sve što inače i pre njih i nismo radili, niti nam je trebalo)
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 15:14 20.08.2011

Re: posao

kod g. Spiceka nije bilo ozbiljnih tema. samo sport i razonoda.


znam. poenta vica je u zivim ukljucenjima. ne u 202-ki
mlekac mlekac 15:26 20.08.2011

Re: posao

zoja444
slao je onaj jedan izvestaje iz vukovara stojeci iza garaze u pancevu, i jos platio dvojicu da opale par metaka u zid da naprave rupe, da bude autenticnije. a onaj drugi je slao izvestaje iz iraka ispred hotela u dubaiju


kod g. Spiceka nije bilo ozbiljnih tema. samo sport i razonoda.


E, ali bio je tu g. Milan Spicek sa sve svojim otrovnim komentarima koji nije jednog wanabe rasplakao i doveo do blazeg sloma zivaca...

Mozda je tebi to delovalo kao "samo sport i razonoda" ali Spile je umeo da bude nevidjeno ostar - iako nije bio urednik. A ovih sto su se "ukljucivali" ni ne prisavsi stadionu, bilo i bice. Al' svi su pre ili kasnije provaljeni...
maca22 maca22 15:28 20.08.2011

Re: posao

Aleksandar Vasović
a ja u radio beogradu donesem uredniku vremena radoznalosti pricu za koju sam ubedjen da je za pulicera, on preslusa minut i frljne traku kroz prozor

i kaze - razmisli gde si pogresio

mlekac mlekac 15:32 20.08.2011

Re: posao

Aleksandar Vasović
Trcali ko blesavi vukuci Uher il' Nagru


uher je bio mila majka.

neumrla kudelski-nagra - 12 kila sa baterijama. pa ne pritegnes dobro kern, a ono se sve odmota pa leprsa po ulici

pa kad je dosao sony-pro. ih! statusni simbol!

a montaza na traci, bela olovcica i zilet??

a ja u radio beogradu donesem uredniku vremena radoznalosti pricu za koju sam ubedjen da je za pulicera, on preslusa minut i frljne traku kroz prozor

i kaze - razmisli gde si pogresio


A kad ti se traka koju si poneo na emitovanje raspadne u rukama jer nije dobro namotana, pa ko bez duse trcis na peti da u onoj sobi za opravke nadjes slobodan magnetofon i pustis traku niz Hilandarsku?

(Kome nije jasno, kern sa krajem trake stavljao se na magnetofon, a ostatak upetljane trake pustao se kroz prozor da je vetar razvuce, pa se to onda namotavalo nazad...)

Vaske, ne zaboravi - pri montazi OBAVEZNO iseci uzdah!
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 15:34 20.08.2011

Re: posao

@maca22

i ja razmislim i ispadne kako treba. i nije bilo za pulicera, nego onako, za nedeljnu emisiju. da moze da prodje...
maca22 maca22 15:35 20.08.2011

Re: posao

Aleksandar Vasović

dva ili tri posla - mladi kao kaplja, zdravi kao tresak, pa neka rade. draga moja, kad mi je gorelo pod nogama, radio sam i po 4.

U uu, bas ce trose svoje zdravlje na rados' zluradih staraca.


Aleksandar Vasović
vest obicno pocinju sa "na danasnjoj konferenciji za novinare pera peric je istakao da ...", sto ce reci profesori ih nisu naucili nicemu,

A takav pocetak, osim sto je stereotipan, ne valja jer...?
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 15:35 20.08.2011

Re: posao

pri montazi OBAVEZNO iseci uzdah!


eee , ja pravio uzdahe. imao ih snimljene, ako negde fali, da ne izgleda kao da je sekirom iseceno
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 15:43 20.08.2011

Re: posao

A takav pocetak, osim sto je stereotipan, ne valja jer...?


procitati o piramidi i obrnutoj piramidi, te kako se pravi lid i zasto je vazan, itd...
mlekac mlekac 15:46 20.08.2011

Re: posao

Aleksandar Vasović
pri montazi OBAVEZNO iseci uzdah!


eee , ja pravio uzdahe. imao ih snimljene, ako negde fali, da ne izgleda kao da je sekirom isecenoTo je vazilo za dokumetarce... Za vesti su trazili da ih isecemo!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana