Životni stil

Sjećam se ka da je danas bilo!

mikele9 RSS / 27.07.2013. u 22:58

Počinjalo se od Pizdulje. Ja sam skočio s nje u osmom osmogodišnje. Pizdulja je bila stijena koja se ko zna kad otkinula od Pećina i survala u Moraču, bliže desnoj obali. Nije bila visoka, pedeset do osamdeset santimetara u zavisnosti od doba godine i nivoa Morače. Najveći problem je bio popet se na nju, bila je ka jež, bodljikava s bilo koje strane da joj priđeš. Bilo je i onih koji su još ka đeca skakali s nje, na primjer Džaka koji je s Pizdulje skočio kad je imao osam ili devet godina. Džaka, Džavid Redžić umro je nešto malo prije dvadesetogodišnjice nam mature. U naše II f odjeljenje došao je kao ponavljač ali smo ga primili ka brata, znali smo se godinama. Ništa nije učio, ćutao je na časovima i kad se predavalo i kad se propitivalo. S vremena na vrijeme, dok smo pušili iza košarkaškog, Džaka bi zagledan u suncem okupano nebo, izgovarao jednu jedinu riječ: Kalefornija! Kalifornija je bila njegova životna opsesija, njegov životni san! Neko mi je, ne sjećam se više ko, Filip ili Zoran Medeni, Mirko...na dvadesetogodišnjici mature, dok smo obilazili Kolašinske kafane, ispričao da je Džaka vrlo brzo poslije mature otiša u Kaliforniju. Ostao je dvije godine kod brata a onda se vratio u Titograd. Riječ nijesi moga iz njega izvuć! Ni na jedno pitanje nije odgovarao ali više nikad nije izgovorio Kalefornija. Rekoše mi još da je umro od infarkta u tridesetdevetoj godini.

Nego da se vrnem stijenama i skakanju u Moraču. Poslije Pizdulje, sljedeća stijena je bio Podgorički. Isto ka Pizdulja i Podgorički je bio od Pećina odvaljena stijena ali visok, opet u zavisnosti od nivoa vode, od tri do četiri metra. Nije to bila neka visina ali je tu Morača bila plitka a dno joj je bilo prekriveno bubuljima od veličine pesnice do veličine ljudske glave. Postojao je jedan dubok vir sa sjeverne strane ali ga je trebalo potrefit. Sjećam se jednom kad je Mitko, za koga nije bilo mjesta s kojeg nije skočio, promašio vir i nije ga bilo da izroni. Sve što je bilo na plaži polećelo je u vodu vičući i zapomažući! Mitko se pojavio tridesetak metara niže, krvave glave. Posekotinu su mu u bolnici na Kruševcu spojili kopčama ali je mjesec dana nosio čalmu od zavoja. Mitko je bio posebna priča, ono što se veli luda glava ili muanat kako je znao da kaže moj otac, ne samo za njega nego bogomi i za mene. Muanat nije isto što i manit. Bio je u to doba u Titogradu jedan div od momka Mašan ali su ga svi zvali Majo maniti, naravno iza leđa. A jes bio  manit! Nikad nijesi znao a vjerujem ni on sam, kad će ti prilijepit šamarčinu, šutnut te u prkno ili ti učinjet kakvo drugo zlo.Jednom smo nas tri najbolja druga Garo, Puco i ja išli pored stadiona put gimnazije. Odjednom se pred nama stvorio Majo maniti! Prišao je Garu, skinuo mu patiku i bačio je preko tribina uz riječi: Ode patika da gleda utakmicu. Kad te ufati, pred Majom si mora stojat mirno i trpjet koješta sve dok mu to ne bi dosadilo ili bi mu nešto drugo palo na'm. Jednom prilikom je čuo da me neko zove prezimenom, priša mi i reka da je njegova majka iz iste familije. Mi smo rođaci, braća jadan! Od tad kad god bi se sreli, prilazio bi mi, zagrlio bi me: Đe si brate, đe si rode rođeni. Uvodio me besplatno u baštu bioskopa Kultura, pored Zeka Efovića koji je cijepao karte i bogzna kako se radovao što nas vidi. Nego da se vratim na očevo muanat. Grubo prevedeno značilo bi: Prgav, prznica, svojeglav, na svoju ruku, nemoj mu stanut na žulj... Takav je bio Mitko. U gimnaziji je bio jedan od najboljih đaka u nekoliko generacija, u rukometu nadaleko čuven golman poznat po neustrašivosti i nevjerovatnim refleksima...ipak jednom, bio sam prisutan, Ćupa ga je strahovitim i brzim udarcem iz penala pogodio usred čela! Mitko je pao ka pokošen! Svi smo pritrčali i Ćupa ali se Mitko ustao, otresao glavom i krenuo na Ćupu da se bije. Ćupa Krivokapić je bio možda najsnažniji momak u Titogradu, visine oko dva metra, nabreklih mišića ali relativno pitome naravi. Ufatio je Mitka za ramena i mucao nešto kao: Ama Mitko nijesam htio u glavu, neka te jadan... Mitko je mlatarao rukama ne bi li ga dokačio, jedva ih razdvojiše. Ne bojim se nikoga do Boga, takav je bio.

Sjećam se bio sam na kuhinjskoj terasi i vidio Mitka, vazdušne linije dijelilo nas je tridesetak metara, kako na svojoj terasi podmazuje lanac na biciklu. Samo su on i Slobo Ćita iz Stare Varoši imali prave trkačke bicikle, one s tankim gumama, uzanim sicom i uvijenim guvernalom. Vraćajući se s Morače, grupa Ribničana počela je odozdo da podjebava Mitka. U prvi mah nije reagovao a onda sam ga vidio kako preskače ogradu terase i skače s visine, ne manje od četiri metra, na zemlju. Zabezeknuti Ribničani su se dali u bijeg ali je Mitko stigao jednoga i zalijepio mu dobar šamar. Sebi je dozvoljavao mnogo toga. Istine radi, nikad nije prvi nikoga napadao ali je imao i pogan jezik. Vraćam se iz berbernice i sretnem ga. Ko te to tako ošiša? Martin Malisor... Moga sam i mislit, eto ti glave ka ka kamen za kišeli (meko š) za kupus, i ode smijući se iz glasa.

Digresije, digresije...

Poslije Podgoričkog na red je dolazio Momiški. E to već nije bila šala! Momiški je bio visok šest do sedam metara a Morača ispod njega u ljetnjem periodu duboka najviše do ispod brade. S njega se nije moglo skakat trupačke, na glavu ili zgrčku, samo Lasta. Nije ih bilo mnogo koji su se mogli pohvalit da su skočili Lastu s Momiškog! Jedini koga se odlično sjećam a skakao je i po nekoliko puta na dan, bio je tadašnji golman Budućnosti, Hajduković. Bilo ga je milina gledat! Raširenih ruku ka lastavičja krila, kliznuo bi prsima po površini vode na ushićenje i zadovoljstvo ženske a bogomi i nas muške publike. Hajdukovića su doveli pošto su iz tima izbačili Kiku Radunovića koji je za Vespu prodao utakmicu (FK Boru, koliko se sjećam?), primio je šest ili sedam golova. Hajduković nije bio neki naročit golman ali je branio sezonu, dvije dok se na golu nije ustalio glavati Božo Dedović.

Poslije Momiškog najveći izazov su predstavljale Pećine. Podgoričani Pećinama zovu desnu obalu Morače, malo niže od Bukova pa do visećega. Hiljadama godina dubeći svoje korito, Morača je na tom potezu načinila litice visoke petnaest, šesnaest metara. Pećina je bilo i naviše ka Momišićima i naniže ka ušću Ribnice ali je voda tu bila plitka i načičkana svakojakim stijenama i bubuljima. Kad bi se reklo Pećine, i mala đeca su znala na što se misli. Za mojega vakta provedenog u Titogradu, današnjoj Podgorici, vidio sam samo tri momčića iz Stare Varoši, neđe oko Velike pjace i Sahat kule, koji su s Pećina trupačke skočili u Moraču! Birali su đe ja voda najdublja ali su ipak dobro podbili tabane. Nikome, ama baš nikome, od najglasovitijih momaka i skakača, n'am nije padalo da se dokažuju skakanjem s Pećina! Jedino je Mićo Slijepi moj školski drug, na iznenađenje svih koji su ga znali, skočio s visećega! Bio je to podvig itekakav! Viseći je bio niži od Pećina dva, najviše tri metra. Zašto iznenađenje? Slijepi je bio visok skoro dva metra, mrke puti, sastavljenih gustih obrva, dugačkih ruku i šaka ka lopate ali strašljiv ka zec. Po neprestanom osvrtanju, šaranju očima, uvlačenju glave u ramena, trzanju na svaki šum, svi bi vrlo brzo u tom mrkom deliji koji je na prvi pogled ulivao strahopoštovanje, prepoznavali kukavicu i strašljivca. Ne rijetko smo morali rašćerivat starovarošku dječurliju kad bi skolila Slijepog sa svih strana, štipajući ga, čupajući ga za kosu i odjeću, sprdajući se s njim. Slijepi se ili bespomoćno obrtao oko sebe ili bi mlatarao rukama ne uspijevajući da dokuči ni jednog od mangupčića. Najzad sam zamolio svog dobrog druga a bio je autoritet u Staroj Varoši, Meta Gunjca da učini nešto da to prestane. Što je Meto učinio, ne znam ali je kao nožem presječeno prestalo maltretiranje Slijepog. Mislim da je taj skok s visećega bio znak da je Slijepom došao do grla sopstveni kukavičluk i da je odlučio, makar glavu slomio, da se suoči s njim. I bogomi imalo je efekta! Počeli su da ga gledaju drugijem očima. A i on se promijenio. Od skoka s visećega nije se više plašljivo osvrtao, išao je visoko podignute glave, isturenih grudi, pušeći usred dana ulicom Slobode iako je to i još mnogo toga, ukazom direktora gimnazije Slobodan Škerović, Vasilija Filipovića, bilo đacima najstrožije zabranjeno!

Bilo je još mnogo stijena naročito uz Moraču prema Vezirovom mostu, koje su mogle bit izazov skakačima ali nijesu bile naspram plaže a ko će skakat ako to niko ne vidi. E moj drug Puco, pet para nije davao za to oće li ga ko viđet ili ne, skakao je s tih stijena. I to isključivo zgrčku. Zaletio bi se, vinuo u vazduh zgrčen kao đule a onda bi se pred samu vodu ispružio sastavljenih nogu i ćufnuo bi u Moraču.

Iskren da budem, mene skakanje s visokih stijena nije privlačilo i što da lažem, bilo me strah. Više sam volio da se s Pločica plivajući spuštam niz Moraču preko Bukova đe je voda iznad stijena bila ne viša od deset, petnaest santimetara, koliko sam samo puta izgreba grudi i stomak, pa sve do ispod Momiškog. Cijenim da je bilo dužine bar kilometar.

Neko skačući, neko manitajući, neko plavim očima i pojavom koje nijesu mogle proć nezapaženo, svako je na svoj način privlačio pažnju i slabijeg i jačeg pola, krčio i nalazio svoje mjesto u društvenom životu tadašnjeg Titograda.



Komentari (81)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

freehand freehand 23:19 27.07.2013

A znaš li ti

...moj Mikele - đe je bila trojka?
mikele9 mikele9 09:14 28.07.2013

Re: A znaš li ti

...moj Mikele - đe je bila trojka?

Poznavao sam Moraču kao svoj dlan, sve tamo do Male rijeke ali ima već 48 godina kako sam u Beogradu pa sam ponešto i zaboravio. Pomozi mi da se setim, molim te.
P.S. Beše li ti služio vojsku u Maslinama?
freehand freehand 09:31 28.07.2013

Re: A znaš li ti

P.S. Beše li ti služio vojsku u Maslinama?

E ne no u "Moraču"!
A stražarsko mesto broj 3 bilo je baš dole na obali.
Pa smo tu jedne novembarske večeri sa severcem - a ti znaš kako izgleda kad to dune niz Moraču - gnjurali u potrazi fišeklijama i deset 7.9mm metaka koje su stražaru-seronji sletele sa opasača dok se sa stene olakšavao u reku.
Čini mi se da sam to jednom i pominjao.
A mesec dana pre toga, na titogradskih oktobarskih +32 skočio sam i ja sa jedne stenčuge koja nije bila mnogo visoka i kojoj ne znam ime. Smrzo se ko haringa, to znam sigurno.
mikele9 mikele9 09:41 28.07.2013

Re: A znaš li ti

E ne no u "Moraču"!
A stražarsko mesto broj 3 bilo je baš dole na obali.
Pa smo tu jedne novembarske večeri sa severcem - a ti znaš kako izgleda kad to dune niz Moraču - gnjurali u potrazi fišeklijama i deset 7.9mm metaka koje su stražaru-seronji sletele sa opasača dok se sa stene olakšavao u reku.
Čini mi se da sam to jednom i pominjao.
A mesec dana pre toga, na titogradskih oktobarskih +32 skočio sam i ja sa jedne stenčuge koja nije bila mnogo visoka i kojoj ne znam ime. Smrzo se ko haringa, to znam sigurno.

Aaaaaaaa! U Moraču znači. Priznaj, osim sjever kad dune i ledne Morače, nije ti bilo loše
freehand freehand 09:50 28.07.2013

Re: A znaš li ti

mikele9
E ne no u "Moraču"!
A stražarsko mesto broj 3 bilo je baš dole na obali.
Pa smo tu jedne novembarske večeri sa severcem - a ti znaš kako izgleda kad to dune niz Moraču - gnjurali u potrazi fišeklijama i deset 7.9mm metaka koje su stražaru-seronji sletele sa opasača dok se sa stene olakšavao u reku.
Čini mi se da sam to jednom i pominjao.
A mesec dana pre toga, na titogradskih oktobarskih +32 skočio sam i ja sa jedne stenčuge koja nije bila mnogo visoka i kojoj ne znam ime. Smrzo se ko haringa, to znam sigurno.

Aaaaaaaa! U Moraču znači. Priznaj, osim sjever kad dune i ledne Morače, nije ti bilo loše


Pa verovtno ne bi bilo da sam i ja bio malo bolji. Ovako sam upoznavao i Pljevlja (januar), i Kosanicu (januar i februar), i Perućicu, i sve od Titograda do Bara, pa Plav, Gusinje, Andrijevicu, a onda Ulcinj i Zoganje.
E ovo poslednje stvarno nije bilo loše.
mikele9 mikele9 12:25 28.07.2013

Re: A znaš li ti

Pa verovtno ne bi bilo da sam i ja bio malo bolji. Ovako sam upoznavao i Pljevlja (januar), i Kosanicu (januar i februar), i Perućicu, i sve od titograda do Bara, Plav gusinje, andrijevicu, a onda Ulcinj i Zoganje.
E ovo poslednje stvarno nije bilo loše.

E drago mi je da si bio i u Andrijevici, odatle je otac moje majke, slatko mestance, A?
freehand freehand 12:29 28.07.2013

Re: A znaš li ti

mikele9
Pa verovtno ne bi bilo da sam i ja bio malo bolji. Ovako sam upoznavao i Pljevlja (januar), i Kosanicu (januar i februar), i Perućicu, i sve od titograda do Bara, Plav gusinje, andrijevicu, a onda Ulcinj i Zoganje.
E ovo poslednje stvarno nije bilo loše.

E drago mi je da si bio i u Andrijevici, odatle je otac moje majke, slatko mestance, A?

Slatko je svima koji su odande, al su retki oni što im je toliko slatko da tamo i ostanu.
A imam ja Jokiće odande, i neke baboviće.
Bemti život, kad se setim samo - baba mog drugara dođe odande. Izgleda ko Kočiz za onih starih litografija, a ne gasi cigar, jednu na drugu pali.
Izdrži deset dana bez svojih ovaca i pali nazad. E ona je jedina što znam da je Andrijevica vukla sebi.
mikele9 mikele9 12:39 28.07.2013

Re: A znaš li ti

Slatko je svima koji su odande, al su retki oni što im je toliko slatko da tamo i ostanu.
A imam ja Jokiće odande, i neke baboviće.
Bemti život, kad se setim samo - baba mog drugara dođe odande. Izgleda ko Kočiz za onih starih litografija, a ne gasi cigar, jednu na drugu pali.
Izdrži deset dana bez svojih ovaca i pali nazad. E ona je jedina što znam da je Andrijevica vukla sebi.

Zabolelo grlo mog đeda a imao je preko osamdeset godina te ga ja povedem kod Dr Raleta mog najboljeg druga i ličnog lekara. Pita Dedović: Sine Rale a da prekinem da pušim? Rale ga pita kad je počeo da puši a Dedović kaže: Neđe u petoj godini.E ne morate ga prekidat, pušite vi i dalje a za grlo ću vam prepisati sirup.
blogovatelj blogovatelj 23:21 27.07.2013

Reči

Pizdulja


Zanimljivo ime.

dno joj je bilo prekriveno bubuljima od veličine pesnice do veličine ljudske glave


Šta je bubulj?
mirelarado mirelarado 06:25 28.07.2013

Re: Reči

Šta je bubulj?


Вeлики обли камен.
mikele9 mikele9 09:20 28.07.2013

Re: Reči

Pizdulja


Zanimljivo ime.


dno joj je bilo prekriveno bubuljima od veličine pesnice do veličine ljudske glave


Šta je bubulj?

Ne znam kako je dobila ime, pitao sam i starije, svako je imao svoju verziju. Lično mislim da je do imena došlo tako što su penjači na nju psovali derući kožu s dlanova i stomaka dok bi se penjali na nju.
Za bubulj ti je Mirela dala objašnjenje.
chitach chitach 10:09 28.07.2013

Re: Reči

Вeлики обли камен.


Kod nas je bio " buljak"
Черевићан Черевићан 23:33 27.07.2013

суноврати

Neko skačući . . . svako je na svoj način privlačio pažnju .. slabijeg ... pola,


ми иСела скока се бојали
сем наженске подашне су биле
оног што си угаћама имо
поњем сунас оне и цениле

mikele9 mikele9 09:22 28.07.2013

Re: суноврати

ми иСела скока се бојали
сем наженске подашне су биле
оног што си угаћама имо
поњем сунас оне и цениле

I ja sam bio od te sorte G. Čer
kukusigameni kukusigameni 06:14 28.07.2013

prvo skoči pa reci hop

Posle kažu da su Crnogorci lenji. A evo ih skaču ko skakavci.
mikele9 mikele9 09:24 28.07.2013

Re: prvo skoči pa reci hop

Posle kažu da su Crnogorci lenji. A evo ih skaču ko skakavci

Zabluda dragi moj! Ali i skakalo se samo ako je bilo publike
Dr M Dr M 10:03 28.07.2013

Re: prvo skoči pa reci hop

prvo skoči pa reci hop


Sudeći po tekstu,

prvo skoči, pa reci JAO!
myredneckself myredneckself 14:30 28.07.2013

Re: prvo skoči pa reci hop

mikele9
Ali i skakalo se samo ako je bilo publike


U mladosti sam leta često provodila kod babe i dede. Kupalo se u Kanalu, voda je još bila lepa, bistra, nezagađena.
Momci su skakali s Velike Ćuprije (železnički most), sa 4-5m, a devojčurci gledali i divili se.
Najviše mi bilo žao onih kojima ne uspe lasta, pa breče na stomak, izrone skroz crveni s prednje strane, s izrazom na licu, kao, nije mi ništa...
blogovatelj blogovatelj 14:42 28.07.2013

Re: prvo skoči pa reci hop

Najviše mi bilo žao onih kojima ne uspe lasta, pa breče na stomak, izrone skroz crveni s prednje strane, s izrazom na licu, kao, nije mi ništa...


Zapadna Morava, od Kraljeva ka Čačku. Kupalište, na vrbu zakucane tri platforme koje su skakaonice. Tip se koncentriše za skok sa najviše od njih.
Par stotina ljudi gleda. Njegov drug, možda brat ili rođak, u vodi takođe čeka bravuru sa platforme.
Sekunde prolaze...Minuti prolaze... Skoka još nema...
Ovaj u vodi izgubio strpljenje, pita ga:
- Šta radiš?
- Skačem prelom!
Sledi skok.
Čuje se prasak u momentu dodira tela sa vodom. Daska na stomak. Lik se promalja iz vode i mrtav ozbiljan kaže ortaku:
- Rade, aj' i'emo kući, Mara spremila lenju pitu.
mikele9 mikele9 15:50 28.07.2013

Re: prvo skoči pa reci hop

mikele9
Ali i skakalo se samo ako je bilo publike


U mladosti sam leta često provodila kod babe i dede. Kupalo se u Kanalu, voda je još bila lepa, bistra, nezagađena.
Momci su skakali s Velike Ćuprije (železnički most), sa 4-5m, a devojčurci gledali i divili se.
Najviše mi bilo žao onih kojima ne uspe lasta, pa breče na stomak, izrone skroz crveni s prednje strane, s izrazom na licu, kao, nije mi ništa...

Tako se završila moja prva (i poslednja!) Lasta. Baš sam, kako ti kažeš brečio, na stomak da mi nikad više nije palo na pamet da je ponovim
mikele9 mikele9 15:53 28.07.2013

Re: prvo skoči pa reci hop

Zapadna Morava, od Kraljeva ka Čačku. Kupalište, na vrbu zakucane tri platforme koje su skakaonice. Tip se koncentriše za skok sa najviše od njih.
Par stotina ljudi gleda. Njegov drug, možda brat ili rođak, u vodi takođe čeka bravuru sa platforme.
Sekunde prolaze...Minuti prolaze... Skoka još nema...
Ovaj u vodi izgubio strpljenje, pita ga:
- Šta radiš?
- Skačem prelom!
Sledi skok.
Čuje se prasak u momentu dodira tela sa vodom. Daska na stomak. Lik se promalja iz vode i mrtav ozbiljan kaže ortaku:
- Rade, aj' i'emo kući, Mara spremila lenju pitu.

Lik je Prva liga! Jebeš to što dva dana nije mogao da dođe do vazduha ali LENJA PITA pa još Marina je za enciklopediju!
G.Cross G.Cross 07:02 28.07.2013

Marina

Kako smo svi slicni, a zivimo u toliko nezavisnih drzava

U Mostaru ispod "titovog" mosta je bila jedna "pecina" u stvari stena u sred reke. Bila je trouglasta pokrivena recnom travom.

Zvala se Marina Pizda.

Pa smo mi klinci govorili, "Hajde da se pustimo na Marinu Pizdu"
chitach chitach 09:33 28.07.2013

Re: Marina

mogao sam se kladiti na svu imovinu da ce se medju prvima javiti G.Cross :), ima jos jedan ovde , cak se potpisuje sa mostarac , mozda i on naidje , naime Moracu zamijeniti Neretvom i sa par poznatih mostarskih stijena i eto moje price . Hvala Mikele, nije mogla bolja prica na danasnjih 37° C zvanicnih :)
Vrati me u djetinjstvo bez vremenske masine ...
mikele9 mikele9 09:37 28.07.2013

Re: Marina

Kako smo svi slicni, a zivimo u toliko nezavisnih drzava

U Mostaru ispod "titovog" mosta je bila jedna "pecina" u stvari stena u sred reke. Bila je trouglasta pokrivena recnom travom.

Zvala se Marina Pizda.

Pa smo mi klinci govorili, "Hajde da se pustimo na Marinu Pizdu"

Morača i Neretva su kao sestre bliznakinje! Pošto sam vojsku služio u Gnojnicama na aerodromu, kupao sam se u Neretvi i imao osećaj da sam u Morači.
P.S. Ne slični već braća rođena! A ko se u ovim narodima najviše svađa i krvi nego braća! Tuga pregolema!
mikele9 mikele9 09:44 28.07.2013

Re: Marina

mogao sam se kladiti na svu imovinu da ce se medju prvima javiti G.Cross :), ima jos jedan ovde , cak se potpisuje sa mostarac , mozda i on naidje , naime Moracu zamijeniti Neretvom i sa par poznatih mostarskih stijena i eto moje price . Hvala Mikele, nije mogla bolja prica na danasnjih 37° C zvanicnih :)
Vrati me u djetinjstvo bez vremenske masine ...

Nema na čemu, zadovoljstvo je moje.
freehand freehand 09:46 28.07.2013

Re: Marina

P.S. Ne slični već braća rođena! A ko se u ovim narodima najviše svađa i krvi nego braća! Tuga pregolema!

E jes vala. Taman pomislim da nema goreg sveta od Crnogoraca, pa se setim Hercegovaca...
mikele9 mikele9 09:49 28.07.2013

Re: Marina

E jes vala. Taman pomislim da nema goreg sveta od Crnogoraca, pa se setim Hewrcegovaca...

Očekuj reakciju
freehand freehand 09:51 28.07.2013

Re: Marina

mikele9
E jes vala. Taman pomislim da nema goreg sveta od Crnogoraca, pa se setim Hewrcegovaca...

Očekuj reakciju

Vazda u gardu!
krkar krkar 10:01 28.07.2013

Re: Marina

Kako smo svi slicni


Mi smo skakali u more sa brodova koji isplovljavaju. Sa trajekata je mogao da skoči svako, baš kao i sa Pjesnika koji su imali nisku provu. Gradovi su već bili za mahere a ko je skočio sa Jugoslavije i Jadrana pričalo se celog leta :)

Jedne sam godine, taman pred 15. rođendan, skočio sa drugog križa školskog broda Jadran na koji sam se popeo i pored straže (koja je valjda jadna najebala). Dok sam gore stajao dobrih 5 minuta i dok su me mornari i oficiri molili i pretili skupilo se podosta publike - ali nijedna me nije (tada) nagradila međunožjem, samo se godinama pričalo o "onom ludaku".
freehand freehand 10:12 28.07.2013

Re: Marina

ali nijedna me nije (tada) nagradila međunožjem, samo se godinama pričalo o "onom ludaku".

Dobro si prošao: mogla je patrola vojne poliocije da te nagradi međunožjem...


Nego sad razmišljam o skakanju na Katarini; u Ulcinju je, s onu stranu Male plaže a ispod starog hotela "Galeb" bilo nekoliko baš zajebanih, visokih stena.
Na Hvaru smo, u Viri, skakali sa mesta koje nije bilo mnogo visoko, par metara, ali je trebalo baciti se i tako preleteti stepenik od nekih dva metra oštrih stena da bi se stiglo do vode. Ali i tu si morao umeti da skočiš tako da ne potoneš, nego da samo sklizneš da bi se dočepao dubine. Sale se tako skoro rasporeio - a imao je duboku ranu dugačku petnaestak centimetara - jer se nije dovoljno izvio...
Ludilo, jebeš ga.

A eto, ja sam prošle godine ipak procenio da je vetar prejak i da su talasi na Kamenjaku previsoki za skok sa tih desetak metara.
Eto kako čovek sa godinama postane čkapi a sve zovući to oprezom i iskustvom!
kukusigameni kukusigameni 10:20 28.07.2013

Re: Marina

freehand
Eto kako čovek sa godinama postane čkapi a sve zovući to oprezom i iskustvom!

Trebalo bi obnoviti rečnik sa:

Čkapi - mudrost, oprez, iskustvo.

Zdapi - preuranjena čkapi, lat. chkapis praecox.



mikele9 mikele9 12:27 28.07.2013

Re: Marina

Mi smo skakali u more sa brodova koji isplovljavaju. Sa trajekata je mogao da skoči svako, baš kao i sa Pjesnika koji su imali nisku provu. Gradovi su već bili za mahere a ko je skočio sa Jugoslavije i Jadrana pričalo se celog leta :)

Jedne sam godine, taman pred 15. rođendan, skočio sa drugog križa školskog broda Jadran na koji sam se popeo i pored straže (koja je valjda jadna najebala). Dok sam gore stajao dobrih 5 minuta i dok su me mornari i oficiri molili i pretili skupilo se podosta publike - ali nijedna me nije (tada) nagradila međunožjem, samo se godinama pričalo o "onom ludaku".

E ti si bio baš muanat kako je govorio moj otac
freehand freehand 12:31 28.07.2013

Re: Marina

kukusigameni
freehand
Eto kako čovek sa godinama postane čkapi a sve zovući to oprezom i iskustvom!

Trebalo bi obnoviti rečnik sa:

Čkapi - mudrost, oprez, iskustvo.

Zdapi - preuranjena čkapi, lat. chkapis praecox.




Pa jes, al to je momenat kad visoki talasi i blaga bura prestanu da budu izazov a postanu pretnja i prepreka.
blogovatelj blogovatelj 13:10 28.07.2013

Re: Marina

samo se godinama pričalo o "onom ludaku".


Kragujevac od mesta pogodnih za skakanje u vodu ima samo gradske bazene.
Najveći ludak-vratolom u moje vreme bio je Menda Ciganin.
Imao je kratke, mišićave i krive noge. I dronjave Spido gaće. Da prostite, muda mu se stalno videla. Ispod pupka je imao istetoviranu strelicu na niže, ka organu. Povrh nje, a ispod pupka takođe, natpis "samo za dame"
Samo ga je jednom nadmašio neki student Iranac. Taj je sa treće skakaonice izveo samo dva skoka. Prvi je bila bomba uz Tarzanov urlik iz sveg glasa. Drugi je bio pokušaj laste koji se završio savršenom daskom na leđa. Jedva je isplivao iz vode, pozadina mu je imala boju teget. Čim je izašao, pao je u nesvest i došla je hitna pomoć i odvela ga u bolnicu.
Posle toga ga nikada više nismo videli.
Kakve ti Krkare u meni asocijacije budiš...
freehand freehand 14:36 28.07.2013

Re: Marina

Kakve ti Krkare u meni asocijacije budiš...

Dabre, to je ono kad Jovanka sva uzbuđena viče: "Joška, Joška, vidi ovog hrabrog i ludog omladinca! Njega da staviš za kapetana našeg kosmičkog broda!"
G.Cross G.Cross 14:50 28.07.2013

Re: Marina

Očekuj reakciju



G.Cross G.Cross 14:51 28.07.2013

Re: Marina

chitach

mogao sam se kladiti na svu imovinu


Javi mi sledeci put da se kladim sa tobom pa da se ne javim
bubamarac bubamarac 09:10 28.07.2013

divna ti je prica

Sinoc sam sjedio sa svoja 3 kuma i cetvrtim koji mi nije kum, ali kao da jeste. Nismo bili u tom sastavu 15 godina, a skolu smo, u kojoj smo i dogovarali ta kumstva, zavrsili prije skoro 30. Skoro nista se nije promijenilo medju nama za sve te godine. Sinoc smo bili tinejdzeri koji su jos preksinoc zajedno bili u disku (to vise ne postoji), pokusavajuci da smuvamo neku djevojcicu, sto nam obicno nije polazilo za rukom, pa bi se vracali nasoj prvoj ljubavi, pivu, i ostajali zajedno do fajronta. Obavezno do fajronta.
Sinoc sa nasih lica,(e ona su se promijenila), nije silazio djecacki smijeh, dok smo se pred djecom i gospodzama prisjecali.
Ovi prvi, sa rasponom godina od 2 do 21, su nas super razumjeli, a gospodze su bile kao nezainteresovane i pomalo zabrinute sta da rade sa tolikom djecurlijom.
I opet smo ostali do fajronta. (ma basta nekog kafica, radi do 23h )
mikele9 mikele9 09:47 28.07.2013

Re: divna ti je prica

Sinoc sam sjedio sa svoja 3 kuma i cetvrtim koji mi nije kum, ali kao da jeste. Nismo bili u tom sastavu 15 godina, a skolu smo, u kojoj smo i dogovarali ta kumstva, zavrsili prije skoro 30. Skoro nista se nije promijenilo medju nama za sve te godine. Sinoc smo bili tinejdzeri koji su jos preksinoc zajedno bili u disku (to vise ne postoji), pokusavajuci da smuvamo neku djevojcicu, sto nam obicno nije polazilo za rukom, pa bi se vracali nasoj prvoj ljubavi, pivu, i ostajali zajedno do fajronta. Obavezno do fajronta.
Sinoc sa nasih lica,(e ona su se promijenila), nije silazio djecacki smijeh, dok smo se pred djecom i gospodzama prisjecali.
Ovi prvi, sa rasponom godina od 2 do 21, su nas super razumjeli, a gospodze su bile kao nezainteresovane i pomalo zabrinute sta da rade sa tolikom djecurlijom.
I opet smo ostali do fajronta. (ma basta nekog kafica, radi do 23h )

Hvala ti ali je i tvoja priča odlična bez obzira na gospodže
Dr M Dr M 10:05 28.07.2013

Počinjalo se od Pizdulje.


Odatle sve počinje..
antioksidant antioksidant 10:08 28.07.2013

Re: Počinjalo se od Pizdulje.

Dr M

Odatle sve počinje..

ova danasnja mladez samo na jedno misli
kukusigameni kukusigameni 10:14 28.07.2013

Re: Počinjalo se od Pizdulje.

antioksidant
Dr M

Odatle sve počinje..

ova danasnja mladez samo na jedno misli


Ne misli. Sjeća se.

mikele9
Sjećam se ka da je danas bilo!

mariopan mariopan 10:32 28.07.2013

Re: Počinjalo se od Pizdulje.

kukusigameni
antioksidant
Dr M

Odatle sve počinje..

ova danasnja mladez samo na jedno misli


Ne misli. Sjeća se.

mikele9
Sjećam se ka da je danas bilo!


mikele9 mikele9 12:32 28.07.2013

Re: Počinjalo se od Pizdulje.

Dr M

Odatle sve počinje..

ova danasnja mladez samo na jedno misli

Sećaš se onog vica, Psihijatar pacijentu Roršarhove testove, ovo i ono a pacijent će: Možeš ti meni doktore da mašeš i maramicom ali ja samo i jedino mislim na NJU!
mikele9 mikele9 16:03 28.07.2013

Re: Počinjalo se od Pizdulje.

Ne misli. Sjeća se.

Jel to neko malčice maliciozan Čekaj, čekaj za dvadeset, trideset godina i ti ćeš se sjećat
kukusigameni kukusigameni 16:09 28.07.2013

Re: Počinjalo se od Pizdulje.

mikele9
Ne misli. Sjeća se.

Jel to neko malčice maliciozan Čekaj, čekaj za dvadeset, trideset godina i ti ćeš se sjećat

Znači, da cepam već sada ginko preparate, da me sJećanje služi kad mu dođe(prođe) vreme?
mikele9 mikele9 20:08 28.07.2013

Re: Počinjalo se od Pizdulje.

Znači, da cepam već sada ginko preparate, da me sJećanje služi kad mu dođe(prođe) vreme?

Šalim se, udri brigu na veselje ili kako je to lepo napisao Brana Petrović:

Proživi život
prožabuj žabu
na smrt obrati pažnju
kad budeš mrtav
mariopan mariopan 10:32 28.07.2013

jadne vam majke bile.....

.......pa vas je bilo teze sacuvati nego vrecu buva.
mikele9 mikele9 12:55 28.07.2013

Re: jadne vam majke bile.....

.......pa vas je bilo teze sacuvati nego vrecu buva.

Kako ono kažu...bog čuva lude i pjane ali nije priča o njima.
blogovatelj blogovatelj 13:17 28.07.2013

Re: jadne vam majke bile.....

bog čuva lude i pjane ali nije priča o njima.


Juče pročitah u kanadskim medijima da je pijani ludak otplivao od Vindzora u Kanadi do Detroita. Ljudi, reka koja deli ta dva grada brza je kao planinske reke na Balkanu a široka kao dva Dunava u Beogradu. Plus još ima i jeziv brodski saobraćaj. Celu noć ga tražile obe policije. Javio im se ujutro iz Detroita.
Vratili ga kući u Kanadu. Sad ga čeka kazna od pet do dvaes iljada dolara.
mili92 mili92 15:36 28.07.2013

Ђипи


Лијепо подсјећање. Ето навру ми мало слика из мојег враголисања по Бокељшким стијенама. Базичне припреме имасмо на малој галебовој стијени. То је као генерална проба. Послије тога правац до велике галебове стијене на дипломски. Али кришом и ћутке да нас не опази Луце. Она је ту живјела са буљуком мачака и вриједним Ћиром. Од мале галебове до велике галебове, плутајући са шорцем, мајцом и папучама у рукама. Кад допловимо, узверемо се до врха стијене поред силе драча и дробљеног стакла. Нема чекања и пренемагања. Ђипи одмах у море и бјеж дубље јер убрзо слиједи канонада бубуља, зипа, волутица ... Загалами Луце са врха галебове и упути нам по још који облутак, мало сачека и оде. Одемо по крпе што их сакрисмо ниже помеђу грота и правац назад.
mikele9 mikele9 16:00 28.07.2013

Re: Ђипи

Лијепо подсјећање. Ето навру ми мало слика из мојег враголисања по Бокељшким стијенама. Базичне припреме имасмо на малој галебовој стијени. То је као генерална проба. Послије тога правац до велике галебове стијене на дипломски. Али кришом и ћутке да нас не опази Луце. Она је ту живјела са буљуком мачака и вриједним Ћиром. Од мале галебове до велике галебове, плутајући са шорцем, мајцом и папучама у рукама. Кад допловимо, узверемо се до врха стијене поред силе драча и дробљеног стакла. Нема чекања и пренемагања. Ђипи одмах у море и бјеж дубље јер убрзо слиједи канонада бубуља, зипа, волутица ... Загалами Луце са врха галебове и упути нам по још који облутак, мало сачека и оде. Одемо по крпе што их сакрисмо ниже помеђу грота и правац назад.

Lijepo podsjećanje i korisno. Eto ti si se sjetio male i velike galebove stijene i Luce, malo li je?
ocajna_domacica.65 ocajna_domacica.65 16:29 28.07.2013

Одличан

блог!

Мада сам са водом на ''ви'', евентуално до колена улазим, пливање ми је мислена именица, а о скакању већ и да не говорим, пријало ми је да ово прочитам.


Препорука.


mikele9 mikele9 20:10 28.07.2013

Re: Одличан

блог!

Мада сам са водом на ''ви'', евентуално до колена улазим, пливање ми је мислена именица, а о скакању већ и да не говорим, пријало ми је да ово прочитам.


Препорука

Hvala ti draga moja i na Odličan i na Preporuci, drago mi je da ti je prijalo čitanje.
bocvena bocvena 20:50 28.07.2013

lep vam blog

i komentari! mah, mah!

u ovoj halkidiki grčkoj nemaš odakle ni da skočiš. ko neka vojvodina s morem:))
mikele9 mikele9 22:51 28.07.2013

Re: lep vam blog

i komentari! mah, mah!

u ovoj halkidiki grčkoj nemaš odakle ni da skočiš. ko neka vojvodina s morem:))

Hvala VAM BO, mah, mah i VAMA
E a ja sam se pre dva dana vratio s Krfa a tamo bogami ima mesta sa kojih se može skakati s visina i preko dvadeset metara. Bilo je i takvih, neki ludi nemački klinci. Ja penzionerski, prsno, leđno i ajd iz vode
blogovatelj blogovatelj 01:42 29.07.2013

Re: lep vam blog

Ja penzionerski, prsno, leđno i ajd iz vode


Tako i treba. Nikako ne kvasiti kosu!
mikele9 mikele9 07:25 29.07.2013

Re: lep vam blog

Tako i treba. Nikako ne kvasiti kosu!

Potrebno je ponekad rashladiti glavu
bocvena bocvena 13:28 29.07.2013

Re: lep vam blog

bez kvašenja kose ne ulazim u vodu.

ništa prsno,ledjno. samo kraul i delfin. i ribice! (hihihi, nisu šifre nego izistinski)
mikele9 mikele9 18:20 29.07.2013

Re: lep vam blog

bez kvašenja kose ne ulazim u vodu.

ništa prsno,ledjno. samo kraul i delfin. i ribice! (hihihi, nisu šifre nego izistinski)

Pa prirodno, kakvo je to kupanje suve kose/glave
E aj nam daj kraći opis ribica
bocvena bocvena 18:25 31.07.2013

Re: lep vam blog

e ako ti ne znaš kako izgledaju ribice, onda ne znam ko zna. pa to je stara igra na morači:)))

(u'vate se sva deca za ruke i pokoji ludi odrasli, pa se preskaču ruke ovih preko puta. tu odrasli obično podave decu. kad mene vide, deca viču: bežmo, evo ide gospodja pufna:)
mikele9 mikele9 22:24 31.07.2013

Re: lep vam blog

e ako ti ne znaš kako izgledaju ribice, onda ne znam ko zna. pa to je stara igra na morači:)))

(u'vate se sva deca za ruke i pokoji ludi odrasli, pa se preskaču ruke ovih preko puta. tu odrasli obično podave decu. kad mene vide, deca viču: bežmo, evo ide gospodja pufna:)

Nije što su pritisle godine, nego ja to nikad nisam igrao ali si me potsetila da su sitna đeca s majkama i pokojim ocem igrala ribice, hvala ti gospođo pufno
mnenadic mnenadic 21:00 28.07.2013

E Mikele

Uvek me razgališ tvojom pričom. Nedavno sam ti malkice tumarao oko Morače. Ono oko Podgorice i dole pri ušću u jezero. Nosim čarobne utiske.
mikele9 mikele9 22:55 28.07.2013

Re: E Mikele

Uvek me razgališ tvojom pričom. Nedavno sam ti malkice tumarao oko Morače. Ono oko Podgorice i dole pri ušću u jezero. Nosim čarobne utiske.

Hvala ti Mićo druže i drago mi je da si uživao
krkar krkar 09:28 29.07.2013

Re: E Mikele

Nedavno sam ti malkice tumarao oko Morače


Svaka čast Morači ali Cijevna je sa druge planete!!!

Godinama se spremam da se popnem do izvora Cijevne, bio sam do otprilike pola puta pa me vuče, ali uvek nešto il pretoplo, ili prepili juče...
mikele9 mikele9 10:11 29.07.2013

Re: E Mikele

Svaka čast Morači ali Cijevna je sa druge planete!!!

Godinama se spremam da se popnem do izvora Cijevne, bio sam do otprilike pola puta pa me vuče, ali uvek nešto il pretoplo, ili prepili juče...

Ima li đe da nijesi bio??? Cijevna je ono što bi Živko Nikolić rekao: ČUDO NEVIĐENO! Istraživali smo je, spuštali se u korito, bilo je mesta gde si je iz zatrke mogao preskočiti, nikad nam nije bilo dosta, uvek smo joj se vraćali. Hirovita, znala je da iznenadi. Početak Maja, moj stariji drugar dovezao kamion u sred suvog korita Cijevne, tamo kod mosta prema Golubovcima gde je korito široko, radnici utovaruju šljunak. Pukoše gromovi na Prokletijama, zacrni se nebo, poče kišurina, Cijevna nadođe i dok si dlanom o dlan, iz vode je virila samo šoferska kabina!
mnenadic mnenadic 10:16 29.07.2013

Re: E Mikele

Svaka čast Morači ali Cijevna je sa druge planete!!!


Cijevnu na žalost malo znam, ali se apsolutno slažem sa tobom. Ono ispred Podgorice znam i to je fantazija, ali moj dobar drug je služio vojsku gore kod albanske granice i o Cijevnoj mi je pričao fantastične priče. Nikako da to i lično doživim, ali se nadam da ću uskoro uspeti nešto da organizujem.
freehand freehand 14:49 29.07.2013

Ej, đe su sad Cijevna i Morača...


cgubg cgubg 15:18 29.07.2013

Zabranjeno kupanje


Zenska deca su imala kucni veto na kupanje u Moraci. Zbog hladne vode. Svaka mucena podgoricanka bez dece imala je potrebu da 'objasni' da dece nema jer se kao devojcica kupala u Moraci. A 'kriva' je ona, naravno
Moja generacija (60-te) nije bas trcala na Moracu, more je vec bilo lako dostupno.
mikele9 mikele9 18:25 29.07.2013

Re: Zabranjeno kupanje

Zenska deca su imala kucni veto na kupanje u Moraci. Zbog hladne vode. Svaka mucena podgoricanka bez dece imala je potrebu da 'objasni' da dece nema jer se kao devojcica kupala u Moraci. A 'kriva' je ona, naravno
Moja generacija (60-te) nije bas trcala na Moracu, more je vec bilo lako dostupno.

To sa ženskinjem mi je poznato ali su i nas opominjali da ćemo se u starosti kad nas skopa reuma sjećat Morače.
Ako sam pisao o Morači i njenim stijenama, to ne znači da nas nije bilo od februara u Petrovcu, Sutomoru, Budvi, Čanju...
cgubg cgubg 21:37 29.07.2013

Re: Zabranjeno kupanje

mikele9

Ako sam pisao o Morači i njenim stijenama, to ne znači da nas nije bilo od februara u Petrovcu, Sutomoru, Budvi, Čanju...

Cuveni jutarnji voz do Sutomora, zvani 'kupacki'. A u Sutomoru...izreka ' To nije more, to je Sutomore'
st.jepan st.jepan 17:58 29.07.2013

...

Pizdulja, Podgorički, Momiški,Pećine...

U mojim (dobro, ne baš mojim, oćevim) Mimicama, svaka božja stena i stenčuga nekako se zvala.
Imena im pamtim bolje nego imena rodjaka.
Inicijacija u svet regularnih dećaka bila je skok sa Golubana (oko 3 m), a u svet odraslih, skok sa Grancikule (7-8 m).
Dok sam oklevao, odozdo su vikali "prigori se, prigori!"
mikele9 mikele9 18:26 29.07.2013

Re: ...

U mojim (dobro, ne baš mojim, oćevim) Mimicama, svaka božja stena i stenčuga nekako su se zvale.
Imena ih pamtim bolje nego imena rodjaka.
Inicijacija u svet regularnih dećaka bila je skok sa Golubana (oko 3 m), a u svet odraslih, skok sa Grancikule (7-8 m).
Dok sam oklevao, odozdo su vikali "prigori se, prigori!"

Pa jesi li se prigorio?
st.jepan st.jepan 19:41 29.07.2013

Re: ...

Pa jesi li se prigorio?

E, jesi vrag, baš si morao da pitaš!!!
Niti sam se uplašio, niti bih ikada priznao da jesam.
mikele9 mikele9 20:36 29.07.2013

Re: ...

E, jesi vrag, baš si morao da pitaš!!!
Niti sam se uplašio, niti bih ikada priznao da jesam.

To je stav! Nikad ne priznati! Ja kao Mali Radojica, ništa klinci ispod nokata, paljenje vatre na prsima i slične istočnjačke vragolije, samo da mi ne dovedu Hajkunu đevojku da igra nadamnom, onda priznajem sve što jesam i nisam učinio, osetio...baš sve
49 41 49 41 04:49 30.07.2013

Mladost ludost

Gradom odjeknu glasine, bio je izvstan plivac; a udavio se.
Skakao sa stene, i nije vise izronio.
Tako vise njih, svi izvrsni plivaci.

Ispredale se price i prenosile munjevitom brzinom, preko ustiju gradskih "dobosara".

Mnogo godina kasnije, saznao sam sta je najcesci uzrok smrti tih izvrsnih plivaca.
Dugo lezanje na suncu, krv u telu izavri; a oni naglavace pravo u ledenu vodu reke.
Kapilar u mozgu kvrc - usled nagle promene temperature.
Selam imanet.

Tako sam i ja jednom, iako sam znao za tu mogucnost.
Prokljucao na stenju u Herceg Novom. Otisao na stenu; razmisljao par sekundi dal' mi je pametno tako vreo da to cinim?!?

Ma ko ga j...; ko ce se onako penzionerski postepeno razhladjivati.
Buccc.

Otvorim oci pod vodom, da ne zaderem nosom o neku ostru stenu.
Stene mi pred ocima postale pihtijaste.
Razvlace se, nenormalno mi se priblizavaju pa udaljavaju.
Ostre konture se rasplinile.

Opaa, oces puci-neces puci kapilaru; razmisjam dok migoljim nagore.



mikele9 mikele9 07:33 30.07.2013

Re: Mladost ludost

Opaa, oces puci-neces puci kapilaru; razmisjam dok migoljim nagore.

Ne bi mi muškarci vladali svetom da nismo tako blentavi! Kao što paun širi svoj veličanstveni rep da bi privukao ženku, tako smo i mi spremni na svaku ludost ne samo zbog žena nego i dokazivanja pred muškom konkurencijom a često i samodokazivanja bez i zrnca soli u glavi
antioksidant antioksidant 07:41 30.07.2013

Re: Mladost ludost

Opaa, oces puci-neces puci kapilaru; razmisjam dok migoljim nagore.

pa, jel' puk'o?
49 41 49 41 17:21 30.07.2013

Re: Mladost ludost

antioksidant
Opaa, oces puci-neces puci kapilaru; razmisjam dok migoljim nagore.

pa, jel' puk'o?

Ja se povrsno razumem u medicinu; al' kad ti pukne kapilar u mozgu - ides u vecna lovista.
blogovatelj blogovatelj 19:36 30.07.2013

Re: Mladost ludost

Ja se povrsno razumem u medicinu; al' kad ti pukne kapilar u mozgu - ides u vecna lovista.


Izliv krvi u mozak, narodski šlog.
Može i da se preživi, ali posledice ostaju.
freehand freehand 19:39 30.07.2013

Re: Mladost ludost

blogovatelj
Ja se povrsno razumem u medicinu; al' kad ti pukne kapilar u mozgu - ides u vecna lovista.


Izliv krvi u mozak, narodski šlog.
Može i da se preživi, ali posledice ostaju.

Posledice mogu da budu baš gadne, i mogu da budu neprimetne.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana