Istorija| Ljudska prava| Planeta| Politika| Region

EU bi da disciplinuje stare kolonije, kad tamo -

Nebojša Milikić RSS / 06.09.2023. u 20:35

Prepričan kratak izveštaj BreakThrough novinske platforme sa samita EU i CELAC (Community of Latin American & the Caribbean States)

- Dve strane kao da se potpuno mimoilaze, kao da govore u prazno: Ralf Gonsalves, predsedavajući CELAC-a, stavio je jak naglasak u svom govoru na potrebu da se evropske zemlje posvete reparacionoj pravdi za ropstvo i kolonijalizam, što je od EU predstavnika shvaćeno kao nekakav anahronizam jer bi navodno trebalo da se govori o Ukrajini kao najaktuelnijem problemu kolonijalizma u svetu. Međutim, poruka koja dolazi iz Latinske Amerike je da nasleđe ropstva i kolonijalizma treba da bude uzeto u obzir prilikom definisanja današnjih, realnih trgovinskih i razvojnih odnosa, u smislu mogućnosti napredovanja ovih zemalja, što opet niko sa strane EU ne priznaje.

- Važnost ovog samita, u odnosu na onaj od pre osam godina je što je došlo do potpune zamene pozicija, Latinska Amerika dolazi na samit sa mnogo više snage, sa mnogo više političke nezavisnosti, u novoj multipolarnoj eri kada SAD i njen saveznik EU ne mogu više da diktiraju/naređuju Latinskoj Americi kao što su to uobičajeno radili.

- Reparacije su bile velika tema ali je tema bilo i pravo na bolje trgovinske uslove za zemlje Latinske Amerike, da se ne moraju klanjati pred vrlo grubim pretnjama EU, koje je Lula nazvao uobičajenim zastrašivanjem zemalja Latinske Amerike prilikom sklapanja trgovinskih ugovora.

- Latinska Amerika koja sebe zove zonom mira ne želi da bude uvučena u evropsku igru pozivanja na suverenitet samo u slučaju kad se govori o Ukrajini.

- Pre ovog važnog samita EU parlament je glasao za osudu vlade Kube i uopšte imao ružnih reči za vlade Kube i Venecuele, i to je njihova stalna pozicija; kako su se Kuba i Venecuela postavile u ovoj situaciji? Generalni odnos, koji je nedavno izrekao i sam Borel, je da je Evropa bašta a da je sve ostalo džungla, oni vide Latinsku Ameriku kao zaostao i nerazvijen deo sveta koji treba da dođe i moli Evropu da bude uvažen, tako da je pitanje legitimnosti vlade neke zemlje u Latinskoj Americi zavisno od toga da li ima ili nema blagoslov Evrope. Ali uloge su se promenile, i kad je Evropa pokušala da kreira agendu ovog samita, da organizuje program i teme diskusije, ne samo na državnom, već i na nivou civilnog društva, Kuba je odbila, nije dozvolila da EU kreira agendu po svome i stavila joj je do znanja da ne može da odlučuje ko su legitimni predstavnici latinoameričkih zemalja u ovako bitnim susretima; i pošto je Kuba imala čvrst stav a nalazimo se u znatno promenjenom političkom kontekstu od onog od pre par godina, Evropa je morala da ustukne.

- Što se Venecuele tiče, već duže vreme EU priznaje Guaida, priznavali su pučističku vladu koja nije imala osnovu u realnosti, nije imala kredibilnost niti legitimnost, postojali su samo jer je to bio diktat američke vlade. A Evropa je kao malo tužno kučence, kao i u tolikim drugim prilikama poslušno kaskalo za svojim američkim gospodarima. Revolucionarna bolivarska vlada Venecuele bila je predstavljena sa Desli Rodrigez, funkcionerkom koja je na crnim listama nekoliko zemalja EU već godinama, tako da je EU morala da sedi tamo i lepo prizna da je Latinska Amerika nezavisna politička zajednica sa svojom sopstvenom agendom, svojim interesom i da ne želi jednostavno da podleže pritisku. (Predsednik Španije Pedro Sančez - veliki pristalica Guaida - morao je da proguta knedlu i toplo se pozdravi sa Desli Rodrigez, pokušavajući tako da namakne još neki glas na predstojećim izborima u Španiji, da, uloge su se promenile)

- To je otvorilo prostor i za predstavnike drugih zemalja, Kolumbije sa Gustavo Petrom, Brazila sa Lula da Silvom, i za mnoge druge zemlje Latinske Amerike; bilo je jasno da su čak i male zemlje, kao Honduras, koje se na međunarodnom planu ne uzimaju ozbiljno od strane drugih zemalja ili od zemalja Evrope, došle na samit sa jasnom agendom: šta znači razvijati naše zemlje pod poštenim uslovima, bez obaveze da se potčinjavaju ekonomskim interesima Evrope.

- Očigledan je rast moći vlada koje imaju interes naroda na prvom mestu, bolje je možda tako ih definisati nego kao „Pink Tide". Nisu sve ideološki iste, ali su na strani svojih naroda. Zbog ovog talasa čak su i desničarske vlade u Latinskoj Americi primorane da preduzmju neke mere na unutrašnjem planu koje idu u korist naroda a na međunarodnom one koje idu u korist Latinske Amerike, kao što su mere za bolje trgovinske odnose i u suštini za ravnopravan i podjednak razvoj u odnosu na Evropu.

- Ako bi bilo ko pokušao invaziju i okupaciju Haitija (a ima zagovornika takve mogućnosti i među zemljama LA) to bi bio direktan napad na mir naroda Latinske Amerike, to bi bio pokušaj rekolonizacije, lomljenja kičme svake progresivne i politike na strani naroda i jasan znak da SAD i njeni saveznici u Evropi ne tolerišu ni pod kakvim uslovima mogućnost samoopredeljenja naroda našeg regiona. U ovom teškom stanju oružane bande na Haitiju nisu glavni problem iako su deo problema. Pravi, glavni problem je to da SAD i njeni saveznici nikada narodu Haitija nisu dozvolili da žive u miru, da odlučuju o svojoj sudbini, čak ni da imaju pravo da se razvijaju pod uslovima koji im odgovaraju.

- U suštini je iznenađenje da su vlade Latinske Amerike uspele da iscede i tih nekoliko reči u zajedničkom saopštenju, o prepoznavanju istorije kolonijalizma i posebno ropstva, dok su evropske vlade pazile da slučajno ne promakne neka reč o reparacijama. U saopštenju se „najiskrenije priznaje i žali zbog patnji i štete miliona muškaraca, žena i dece usled transatlanske trgovine robljem", što su naravno lepe i važne reči, uz koje međutim ide urgiranje da se reč „reparacije" zabrani, da ne može ni da se diskutuje, ni da se pomene.

- Ali možemo zamisliti koliko teška je bila borba i za tih nekoliko reči! Taj paragraf je u stvari nedovoljan, nekompletan i ne sadrži nikakve garancije da će se EU ili neka evropska zemlja ili bilo koja sila globalnog Severa stvarno angažovati oko reparacija i platiti svoj dug za pravedan, fer i podjednak razvoj naroda Latinske Amerike i Kariba, o tome nema ni reči.

- Ali jasno je da nastupa nova era značajnih političkih promena, u kojoj će latinoameričke zemlje, dakle u eri u kojoj su Kina, Rusija i druge zemlje promenile geopolitički poredak, uopšte moći da iznose ovakve formulacije a evropske zemlje morati da ih razmatraju i uvažavaju. Nema nijednog govora u kom se nisu iznosili zahtevi za reparacije ili makar za velike transformacije aktuelnog političkog poretka između EU i Latinske Amerike. To je velika promena tako da nije sigurno da li je EU uopšte zainteresovana za još jedan ovakav samit. Ne zna se da li su u EU spremni da uopšte održavaju odnose kakve Latinska Amerika predlaže nakon ovakvog samita.

- Evropska unija koja je u realnosti u stvari kolonija SAD, moraće da razmotri smisao svoje međunarodne politike u svetlu činjenice da CELAC nije popustila pred njihovim zahtevima da se o kolonijalizmu priča samo kad se radi o Ukrajini, nije popustila pred zahtevima da prihvati nefer trgovinske sporazume tipa MERCOSUR, nije popustila ni po jednom pitanju. EU treba da se probudi i porazmisli gde želi da krene nakon ovoga.

Originalni izveštaj kao i brojne zanimljive komentare možete odgledati ovde



Komentari (73)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Черевићан Черевићан 23:02 06.09.2023

apparet id etiam caeco

т'јст.....EU treba da se probudi а Amerika posebno

минимум ће столеће ....још једно протећи
док политичари ускладе своје могућности,
(да Европа уређује..... америчке недореке
а и обрнуто то су.... бесмислене глупости)

Планети Земљи треба .......једна религија
једна влада закони ресурси ...а оружја јок,
до тада .....ће бити вазда к'о..... до сада
футуриста нисам да ...............уврачам рок





Nebojša Milikić Nebojša Milikić 08:02 09.09.2023

Re: apparet id etiam caeco

Planeta zemlja već ima jednu vladu, jednu religiju i jedan zakon: diktaturu kapitala...
docsumann docsumann 15:17 10.09.2023

Re: apparet id etiam caeco

diktaturu kapitala...


dobar izraz
magnus magnus 20:09 10.09.2023

Re: apparet id etiam caeco

dobar izraz

a ti bi "vladu stručnjaka" , poštenih i stogih
kapital ti je "mnoštvo ideja" ... kapitalizam ti je mnoštvo ideja koje vuku svijet napred ....

shmoo shmoo 22:10 10.09.2023

Re: apparet id etiam caeco

magnus

kapitalizam ti je mnoštvo ideja koje vuku svijet napred ....


По коју цену за људски род?

А и нису баш ни сви капитализми исти.

У овом нашем данашњем капитализму живот појединца је очигледно само тек роба широке потрошње која служи и троши се у великим количинама искључиво и само да би тај систем преживљавао без мењања међуљудских односа у друштву.

docsumann docsumann 09:41 11.09.2023

Re: apparet id etiam caeco

magnus
dobar izraz

a ti bi "vladu stručnjaka" , poštenih i stogih
kapital ti je "mnoštvo ideja" ... kapitalizam ti je mnoštvo ideja koje vuku svijet napred ....


ne, ne bih.

baš imaš romantičnu viziju kapitalizma. taj inicijalni diverzitet ideja i želja se u konačnici svede na par krupnih riba koji drmaju globalnimtržištem... a i kaj se imamo brinuti. svijet baš ide u dobrom pravcu, zar ne?


newimprovedtadejus newimprovedtadejus 10:40 11.09.2023

Re: apparet id etiam caeco

docsumann
magnus
dobar izraz

a ti bi "vladu stručnjaka" , poštenih i stogih
kapital ti je "mnoštvo ideja" ... kapitalizam ti je mnoštvo ideja koje vuku svijet napred ....


ne, ne bih.

baš imaš romantičnu viziju kapitala. taj inicijalni diverzitet ideja i želja se u konačnici svede na par krupnih riba koji drmaju globalnimtržištem... a i kaj se imamo brinuti. svijet baš ide u dobrom pravcu, zar ne?



ono jes i zato i imaš te antitrust ove i one, po evropi posebno..
al realno se malo to i samo od sebe pomjera u pravcu skromnije dugovječnosti..
imao si banke (realno vijekovima već žive od tantijema praktično) pa si imao naftne kompanije (realo i one danas i dalje sjede na parama) al obe su itekako potkresanih krila i pod budnom prismotrom a u međuvremenu su izrasli ovi silikon veli džinovi kojima se čini da će vijek biti još kraći i krila još podrezanija..
stvari se prosto sve brže i brže mijenjaju, teško je nabosti kuda će dalje..

jutros spazih review nove irske distopije, gledni ako nađeš, tebi bi se to svidjelo garant, porede sa The roadom al je možda više dnevnopolitički aktuelno
Prophet song
docsumann docsumann 10:54 11.09.2023

Re: apparet id etiam caeco

imao si banke (realno vijekovima već žive od tantijema praktično) pa si imao naftne kompanije (realo i one danas i dalje sjede na parama) al obe su itekako potkresanih krila i pod budnom prismotrom a u međuvremenu su izrasli ovi silikon veli džinovi kojima se čini da će vijek biti još kraći i krila još podrezanija..
stvari se prosto sve brže i brže mijenjaju, teško je nabosti kuda će dalje..


nisam baš siguran da globalno konvergiramo decentralizaciji monopola.

koliko (laički) pratim, svjetskom ekonomijom dominantno drmaju 3 (mega-multikompanije) - blackrock, vanguard i state street.
dakle ne čak ni američkom, severnoameričkom ili zapadnom ekonomijom...već svjeskom




newimprovedtadejus newimprovedtadejus 11:03 11.09.2023

Re: apparet id etiam caeco

docsumann

koliko (laički) pratim, svjetskom ekonomijom dominantno drmaju 3 (mega-multikompanije) - blackrock, vanguard i state street.
dakle ne čak ni američkom, severnoameričkom ili zapadnom ekonomijom...već svjeskom


ali to je sad skroz druga forma..
tad si imao ROkfelera i Rotšilda (ovi drugi i dalje se pitaju) a sad imaš blackrock al taj blackrock je super diverzifikovan i u tome šta drži i u tome ko drži njega..
menadžment se tu ipak mijenja poprilično dinamično a i vlasništvo..
pa sam BR je maltene milenijals..
to su bukvalno dani u poređenju sa istorijskim trajanjem..
vidjećemo do kad će i u kojoj formi posebno što je to super heavily regulisana indistrija.. nema tu da se radi šta se oće
docsumann docsumann 11:28 11.09.2023

Re: apparet id etiam caeco

to su bukvalno dani u poređenju sa istorijskim trajanjem..


pitanje i jeste da li će (i koliko još biti istorijskog trajanja) s ovakvim kapitalizmom?
naravno i da vojne i geopolitičke odnose (probleme) na globalnom nivou takođe posmatram kroz taj okvir.






newimprovedtadejus newimprovedtadejus 11:43 11.09.2023

Re: apparet id etiam caeco

docsumann
to su bukvalno dani u poređenju sa istorijskim trajanjem..


pitanje i jeste da li će (i koliko još biti istorijskog trajanja) s ovakvim kapitalizmom?
naravno i da vojne i geopolitičke odnose (probleme) na globalnom nivou takođe posmatram kroz taj okvir.


nije toliko kapitalizam problem (regulisaniji je mnogo no što je bio) više je problem socijalna dimenzija..
atomiziranje radne snage i poslijedično opet oštro pomjeranje klatna raspodjele od rada ka kapitalu..
pride stabilnost proizvede i konecentraciju imovine u rukama čak i neke srednje srednje klase a što onda još više otežava nižoj klasi da stupi u redove srednje (a prije svega kroz odnos imaš-nemaš nekretninu i plaćaš rentu vs plaćaš ratu)..
tu onda imaš element nasljedstva koji bi to opet mogao da protrese u društvima gdje ima ozbiljnijeg stoka za nasljeđivanje..
tu treba tražiti neki ključ daljeg razvoja događaja..
ko će (od generacija) šta da nasljedi..
kako će to onda da opredjeli njihovu (generacijsku) moć da se izbore za svoje interese..
kako će tržište rada da se razvija u svjetlu svega toga (koliko njih će odlučiti da neće da radi jer je nešto nasljedilo i može im se)..
pa plus migracije..

manje je ključ u tome hoće li da ispliva nvidia, tesla ili meta.. ili for that matter blackrock (on je još i najmanje relevantan)..

docsumann docsumann 11:50 11.09.2023

Re: apparet id etiam caeco

nije toliko kapitalizam problem (regulisaniji je mnogo no što je bio) više je problem socijalna dimenzija..
atomiziranje radne snage i poslijedično opet oštro pomjeranje klatna raspodjele od rada ka kapitalu..
pride stabilnost proizvede i konecentraciju imovine u rukama čak i neke srednje srednje klase a što onda još više otežava nižoj klasi da stupi u redove srednje (a prije svega kroz odnos imaš-nemaš nekretninu i plaćaš rentu vs plaćaš ratu)..


al sve sve se to dešava u ovkviru kapitalističkog koncepta/sistema, pa je tako i socijalna sfera i kultura, umjetnost, kolektivne neuroze...sve to potpada pod kapitalizam i njegove efekte

newimprovedtadejus newimprovedtadejus 11:56 11.09.2023

Re: apparet id etiam caeco

docsumann

al sve sve se to dešava u ovkviru kapitalističkog koncepta/sistema, pa je tako i socijalna sfera i kultura, umjetnost, kolektivne neuroze...sve to potpada kapitalizam i njegove efekte


ja kad kažem nije kapitalizam problem mislim na činjenicu da je k danas mnogo krezubija zvjer od kapitalizma recimo 1930 ili recimo kapitalizma 1990..

ali socijalne probleme imaš nevezano za insituciju imovine (a što je ključna razlika kapitalizma i ranijih i kasnijih oblika ekonomskog uređenja)..
recimo pitanje motiva..
problem je jednako i u komunizmu i kapitalizmu pa i robovlasništvu..
ako ti ljudi u masovnijem broju odlučuju da neće da rade jer osjećaju da sistem nije fer ili ne ispunjava neki njihov osjećaj smisla.. to onda nećeš promjeniti samo promjenom pravila koja regulišu instituciju imovine..
u tom smislu nije samo kapitalizam problem..
i ne bi ga neki novi oblik uređenja neminovno bolje rješio..
docsumann docsumann 12:25 11.09.2023

Re: apparet id etiam caeco

ako ti ljudi u masovnijem broju odlučuju da neće da rade jer osjećaju da sistem nije fer ili ne ispunjava neki njihov osjećaj smisla.. to onda nećeš promjeniti samo promjenom pravila koja regulišu instituciju imovine..



milsim da se vrtimo u krug



newimprovedtadejus newimprovedtadejus 12:40 11.09.2023

Re: apparet id etiam caeco

docsumann
ako ti ljudi u masovnijem broju odlučuju da neće da rade jer osjećaju da sistem nije fer ili ne ispunjava neki njihov osjećaj smisla.. to onda nećeš promjeniti samo promjenom pravila koja regulišu instituciju imovine..

milsim da se vrtimo u krug


sistem nije samo sistem ekonomskog uređenja, daleko je više od toga..
problem nije prevashodno u kontroli evlikih korporacija.. širi je.. i gotovo sigurno ga ne bi rješio recimo nacionalizacijom velikih korporacija (čini mi se da je to ideja koja je tebi bliska)..
ne znam sad jasnije li je..
docsumann docsumann 12:58 11.09.2023

Re: apparet id etiam caeco

sistem nije samo sistem ekonomskog uređenja, daleko je više od toga..


naravno, al sve te druge aktivnosti (sport, kultura, socijalni aspekt, penzioni fondovi, zdravstvo...) bivaju primarno određene ekonomskim odnosima.
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 13:07 11.09.2023

Re: apparet id etiam caeco

docsumann
sistem nije samo sistem ekonomskog uređenja, daleko je više od toga..


naravno, al sve te druge aktivnosti (sport, kultura, socijalni aspekt, penzioni fondovi, zdravstvo...) bivaju primarno određene ekonomskim odnosima.


e pa tu se razilazimo..
ja mislim da smo došli blizu faze kad ekonomski motiv više nije dominantan jer je relativno lako obezbjediti minimum (da se suvo, toplo i sito)..
i da nove generacije prestaju da razmišljaju u šablonu moram naći posao, moram namaći krov nad glavom, moram imati djecu i moram brinuti o djeci..
bar gledajući moju djecu i njihovo društvo čini mi se da bi se stvari mogle ozbiljno promjeniti u tom domenu i da tu ništa ne bi puno pomoglo da recimo nacionalizuješ BR i podjeliš akcije ljudima..
docsumann docsumann 13:41 11.09.2023

Re: apparet id etiam caeco

ja mislim da smo došli blizu faze kad ekonomski motiv više nije dominantan jer je relativno lako obezbjediti minimum (da se suvo, toplo i sito)..


ja i ne znam šta da mislim.
samo posmatram...
promoter promoter 14:09 11.09.2023

Re: apparet id etiam caeco

newimprovedtadejus
docsumann
to su bukvalno dani u poređenju sa istorijskim trajanjem..


pitanje i jeste da li će (i koliko još biti istorijskog trajanja) s ovakvim kapitalizmom?
naravno i da vojne i geopolitičke odnose (probleme) na globalnom nivou takođe posmatram kroz taj okvir.


nije toliko kapitalizam problem (regulisaniji je mnogo no što je bio) više je problem socijalna dimenzija..
atomiziranje radne snage i poslijedično opet oštro pomjeranje klatna raspodjele od rada ka kapitalu..
pride stabilnost proizvede i konecentraciju imovine u rukama čak i neke srednje srednje klase a što onda još više otežava nižoj klasi da stupi u redove srednje (a prije svega kroz odnos imaš-nemaš nekretninu i plaćaš rentu vs plaćaš ratu)..
tu onda imaš element nasljedstva koji bi to opet mogao da protrese u društvima gdje ima ozbiljnijeg stoka za nasljeđivanje..
tu treba tražiti neki ključ daljeg razvoja događaja..
ko će (od generacija) šta da nasljedi..
kako će to onda da opredjeli njihovu (generacijsku) moć da se izbore za svoje interese..
kako će tržište rada da se razvija u svjetlu svega toga (koliko njih će odlučiti da neće da radi jer je nešto nasljedilo i može im se)..
pa plus migracije..

manje je ključ u tome hoće li da ispliva nvidia, tesla ili meta.. ili for that matter blackrock (on je još i najmanje relevantan)..


Ja tebe ništa ne razumem!
Molim te da budeš malo konciznija.
Nebitno, ne moraš da koristiš i velika slova.
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 14:30 11.09.2023

Re: apparet id etiam caeco

promoter

Ja tebe ništa ne razumem!
Molim te da budeš malo konciznija.
Nebitno, ne moraš da koristiš i velika slova.


brate ti realno ni pismen nisi, kakva crna konciznost bi tebi pomogla..
docsumann docsumann 15:33 11.09.2023

Re: apparet id etiam caeco

jutros spazih review nove irske distopije, gledni ako nađeš, tebi bi se to svidjelo garant, porede sa The roadom al je možda više dnevnopolitički aktuelno
Prophet song



tek sad (kod kuče) pogledah recenziju


poređenje

The comparisons are inevitable – Saramago, Orwell, McCarthy


obećava

bene_geserit bene_geserit 21:50 11.09.2023

Re: apparet id etiam caeco

ali socijalne probleme imaš nevezano za insituciju imovine (a što je ključna razlika kapitalizma i ranijih i kasnijih oblika ekonomskog uređenja)..
recimo pitanje motiva..
problem je jednako i u komunizmu i kapitalizmu pa i robovlasništvu.

Priroda kapitalizma je da je globalistički, da vodi ukrupnjavanju firmi i monopolu.
Jedna od osnovnih funkcija države bi trebala da bude da te neke negativne aspekte kapitalizma suzbije a ne spotiče prednosti.
Ono što gledamo danas sa kronim kapitalizmom je suprotno od toga, države ne rade ono što bi trebalo.
Trenutna kriza više deluje kao kriza demokratije kao političkog sistema nego kao kriza kapitalizma kao ekonomskog sistema.
Narod jednostavno nema kontrolu nad političarima, koji su potkupljeni, jedno obećavaju a drugo rade ka dođu na funkciju, a alternative su slične i bez suštinske razlike.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 22:22 11.09.2023

Re: apparet id etiam caeco

ja mislim da smo došli blizu faze kad ekonomski motiv više nije dominantan jer je relativno lako obezbjediti minimum (da se suvo, toplo i sito)..
i da nove generacije prestaju da razmišljaju u šablonu moram naći posao, moram namaći krov nad glavom, moram imati djecu i moram brinuti o djeci..
bar gledajući moju djecu i njihovo društvo čini mi se da bi se stvari mogle ozbiljno promjeniti u tom domenu i da tu ništa ne bi puno pomoglo da recimo nacionalizuješ BR i podjeliš akcije ljudima..


Ovo mozda vazi kad suzimo pricu samo na razvijeni svet ali veliki deo sveta nije takav. I u velikom delu sveta divlji kapitalizam povezan sa visokom politikom i korupcijom unistava i prirodu i ljude. I danas ljudi stradaju kao sto je Ken Saro-Wiwa stradao.

Na ovom sastanku koji je autor bloga pomenuo recimo lideri EU su rekli da ce se 'potruditi' da se iz LAC ne izvlace samo resursi nego i da se stvara proizvodnja. A zapadne kompanije su do resursa dosle ili kao nasledje kolonijalizma ili kroz 'malu pomoc prijatelja' diktatorima.
docsumann docsumann 06:52 12.09.2023

Re: apparet id etiam caeco

Trenutna kriza više deluje kao kriza demokratije kao političkog sistema nego kao kriza kapitalizma kao ekonomskog sistema.


rekao bih da svaka ljudska djelatnost, koncept, sistem, sproveden u praksi na duže vrijeme, kad-tad zapada u krizu, degenarciju, dekadenciju...


newimprovedtadejus newimprovedtadejus 09:30 12.09.2023

Re: apparet id etiam caeco

Neues aus der Nachbarschaft
ja mislim da smo došli blizu faze kad ekonomski motiv više nije dominantan jer je relativno lako obezbjediti minimum (da se suvo, toplo i sito)..
i da nove generacije prestaju da razmišljaju u šablonu moram naći posao, moram namaći krov nad glavom, moram imati djecu i moram brinuti o djeci..
bar gledajući moju djecu i njihovo društvo čini mi se da bi se stvari mogle ozbiljno promjeniti u tom domenu i da tu ništa ne bi puno pomoglo da recimo nacionalizuješ BR i podjeliš akcije ljudima..


Ovo mozda vazi kad suzimo pricu samo na razvijeni svet ali veliki deo sveta nije takav. I u velikom delu sveta divlji kapitalizam povezan sa visokom politikom i korupcijom unistava i prirodu i ljude. I danas ljudi stradaju kao sto je Ken Saro-Wiwa stradao.

Na ovom sastanku koji je autor bloga pomenuo recimo lideri EU su rekli da ce se 'potruditi' da se iz LAC ne izvlace samo resursi nego i da se stvara proizvodnja. A zapadne kompanije su do resursa dosle ili kao nasledje kolonijalizma ili kroz 'malu pomoc prijatelja' diktatorima.


htjedoh da dodam al reko ajd da ne razvlačim, očigledno je priča druagčija čak i London u odnosu na Beograd a kamo li Afriku..
ali mislim da se i u BG to polako dešava.. mlađe generacije su čini mi se manje prihvatile taj šablon, škola, posao, porodica, penzija..
baš smo razgovarali kako smo nas dvoje odlučili da imamo djecu i porodicu pa zaključili manje više da je bilo stihijski i pod blagim pritiskom roditelja..
mi djecu u tom pravcu uopšte ne pritišćemo (vala mogu i bez unuka) a ni društvo im uopšte ne šalje neku jasnu poruku sine znaš poso, kuća, penzija..
vidjećemo kako će se stvari razvijati i koliko je stvarno imanje potomstva prirodan nagon a koliko društveno uslovljen..
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 09:36 12.09.2023

Re: apparet id etiam caeco

bene_geserit
ali socijalne probleme imaš nevezano za insituciju imovine (a što je ključna razlika kapitalizma i ranijih i kasnijih oblika ekonomskog uređenja)..
recimo pitanje motiva..
problem je jednako i u komunizmu i kapitalizmu pa i robovlasništvu.

Priroda kapitalizma je da je globalistički, da vodi ukrupnjavanju firmi i monopolu.
Jedna od osnovnih funkcija države bi trebala da bude da te neke negativne aspekte kapitalizma suzbije a ne spotiče prednosti.
Ono što gledamo danas sa kronim kapitalizmom je suprotno od toga, države ne rade ono što bi trebalo.
Trenutna kriza više deluje kao kriza demokratije kao političkog sistema nego kao kriza kapitalizma kao ekonomskog sistema.
Narod jednostavno nema kontrolu nad političarima, koji su potkupljeni, jedno obećavaju a drugo rade ka dođu na funkciju, a alternative su slične i bez suštinske razlike.


monopoli se uredno razbijaju, tu nema puno nedoumice..
ono što je problem i nije neminovno zla namjera političara je takozvana beggar thy neighbour politika u domenu oporezivanja..
tu UK i Irska (plus recimo i NL i štošta malih ostrvo država, mada potonje uglavnom teritorije pod UK upravom) deru sve ostale..
i teško je sprovesti poresku politiku koja bi značajnije oporezovala kapitala a da se on ne dosjeti da šmugne u Irsku il na Kanare i slične sunčane destinacije..
važi za korporacije i pojedince..
ne znam dal si se bavio pitanjem nasljeđivanja za svoju djecu ako nisi počni..
preko neke dosta male cifre svi se dosjete da zaobiđu porez na nasljedstvo (40% u UK) i realno prijatelji volim i ja vas al kad bude da djetetu treba da pomognem da se skući mislim da ću da optiram da mu ipak pomognem sa 100% ušteđevine a ne 60%..
i jbg..
koga kriviti..
solo solo 09:40 12.09.2023

Re: apparet id etiam caeco

rekao bih da svaka ljudska djelatnost, koncept, sistem, sproveden u praksi na duže vrijeme, kad-tad zapada u krizu, degenarciju, dekadenciju...


Kruženje materije u prirodi.

Očekivano.
bene_geserit bene_geserit 09:54 12.09.2023

Re: apparet id etiam caeco

preko neke dosta male cifre svi se dosjete da zaobiđu porez na nasljedstvo (40% u UK) i realno prijatelji volim i ja vas al kad bude da djetetu treba da pomognem da se skući mislim da ću da optiram da mu ipak pomognem sa 100% ušteđevine a ne 60%

Kod nas je trenutno limit za married couple 24+M, tj. ako su ti asseti manji od toga ne plaća se estate-inheritance-dead tax. Moguće da će da se smanji, moguće da će Kalifornija da uvede njihovu taksu, ali i dalje će da postoji neki prilično veliki limit.
Da imam toliko para već bi bio u penziji.
shmoo shmoo 10:20 12.09.2023

Јебем ти земљу, опет неки марксиста!

solo
rekao bih da svaka ljudska djelatnost, koncept, sistem, sproveden u praksi na duže vrijeme, kad-tad zapada u krizu, degenarciju, dekadenciju...


Kruženje materije u prirodi.

Očekivano.



Јебем ти земљу, где год да кренеш да путујеш, опет неко Лапово. (Жута - Гордан Михић)







П.С. - Прелазни стадијум од социјализма ка комунизму је алкохолизам, бре!

(Половином осамдесетих Крагујевчанин Срба Крајић, песник и некадашњи студент књижевности у Коларцу препуном ДБ-оваца, што републичких што савезних.)





newimprovedtadejus newimprovedtadejus 10:29 12.09.2023

Re: apparet id etiam caeco

bene_geserit
preko neke dosta male cifre svi se dosjete da zaobiđu porez na nasljedstvo (40% u UK) i realno prijatelji volim i ja vas al kad bude da djetetu treba da pomognem da se skući mislim da ću da optiram da mu ipak pomognem sa 100% ušteđevine a ne 60%

Kod nas je trenutno limit za married couple 24+M, tj. ako su ti asseti manji od toga ne plaća se estate-inheritance-dead tax. Moguće da će da se smanji, moguće da će Kalifornija da uvede njihovu taksu, ali i dalje će da postoji neki prilično veliki limit.
Da imam toliko para već bi bio u penziji.


jesi siguran za ovo? kako stoji sa keš/akcijama..
ni ovde se ne plaća ako je bio član domaćinstva (tipa ja umrem sutra, oni nastave da žive u kući)..
al bilo šta ako bi da prebacuješ deed, prepisuješ vlasništvo nad računom.. 40% pa prebacuj.. ditto ako bi da mu prebacim keš sa mog na njegov račun..
moraš unaprijed da pripremiš fond i postepeno da ulažeš.. ima načina al pravo da ti kažem ne znam ni sama kako, muž zna..

edit, brzinski guglec kaže da stvarno u US manje više ništa ne plaćaš na bilo koju vrstu nasljedstva..
jbt..
kako to surreal zvuči u poređenju sa Evropom..
u UK suštinski deru srednju klasu.. svako ko ima više se dosjeti kako da zaobiđe porez.. a kome ne uspije stvarno jeste brutalno..
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 01:19 07.09.2023

Originalni izveštaj

je malo jednostran sa par wishful thinkinga. EU lideri se jesu vratili nesto manji nego sto su otisli - sreca pa UK vise nije clanica inace bi stepen arogancije bio jos veci.

Ovo za reparaciju nije bas novo. CARICOM ten point plan for reparatory justice* postoji par godina. Ovo da EU vise nece hteti da se sastaje sa CELAC je little tomorrow. Za taj sastanak su i jedni i drugi zainteresovani.

A LAC sama ima problema koliko hoces pa nije bas oaza mira. Nikaragva gde vlast proganja i ubija neistomisljenike, Venecuela iz koje je pobeglo vise od 6 miliona izbeglica u ionako siromasne i nefunkcionalne susedne drzave, Kolumbija sa ELN, Argentina sa novom istorijskom inflacijom pa se zaduzuje gde stigne...

Izvestaj propusta da primeri da je levicar Boric na sastanku optuzio Rusiju za agresiju na Ukrajinu.





bene_geserit bene_geserit 06:34 07.09.2023

Re: Originalni izveštaj

Ovo za reparaciju nije bas novo

Kako će da izgleda to za "reparaciju", da se prijavimo i mi (Srbija) kad su Turci u pitanju.
Ne znam kad su Mongoli u pitanju ko bi sve trebao da se prijavi ...
promoter promoter 06:39 07.09.2023

Re: Originalni izveštaj

bene_geserit
Ovo za reparaciju nije bas novo

Kako će da izgleda to za "reparaciju", da se prijavimo i mi (Srbija) kad su Turci u pitanju.
Ne znam kad su Mongoli u pitanju ko bi sve trebao da se prijavi ...

Dokoni popovi i jariće krste!
guska-i-rostilj guska-i-rostilj 10:04 07.09.2023

Re: Originalni izveštaj

Dokoni popovi i jariće krste!


...ili Vulinovu dečicu... kod tri giliptera
Nebojša Milikić Nebojša Milikić 08:18 09.09.2023

Re: Originalni izveštaj

bene_geserit
Ovo za reparaciju nije bas novo

Kako će da izgleda to za "reparaciju", da se prijavimo i mi (Srbija) kad su Turci u pitanju.
Ne znam kad su Mongoli u pitanju ko bi sve trebao da se prijavi ...


dobro sufliraš vladajućoj EU birokratiji ali problem je što je upravo to anahronizam na koji se ista u ovoj prilici poziva, jer Turci i Mongoli nisu iz svoje vladavine izvukli sistemske prednosti koje i danas koriste, dok Euroatlantida praktično i dalje drži sve teritorije koje je nekad osvojila u odnosu zavisnosti, strukturno ih eksploatišući u beskraj kroz prilagođavanje tamošnje nerazvijene privrede svojoj razvijenoj, to jest one na kapitalističkoj periferiji onima u centralnim kapitalističkim ekonomijama (koji odnos je A.G. Frank tačno opisao kao "razvoj nerazvijenosti"...


Nebojša Milikić Nebojša Milikić 08:24 09.09.2023

Re: Originalni izveštaj

Neues aus der Nachbarschaft
je malo jednostran sa par wishful thinkinga. EU lideri se jesu vratili nesto manji nego sto su otisli - sreca pa UK vise nije clanica inace bi stepen arogancije bio jos veci.

Ovo za reparaciju nije bas novo. CARICOM ten point plan for reparatory justice* postoji par godina. Ovo da EU vise nece hteti da se sastaje sa CELAC je little tomorrow. Za taj sastanak su i jedni i drugi zainteresovani.

A LAC sama ima problema koliko hoces pa nije bas oaza mira. Nikaragva gde vlast proganja i ubija neistomisljenike, Venecuela iz koje je pobeglo vise od 6 miliona izbeglica u ionako siromasne i nefunkcionalne susedne drzave, Kolumbija sa ELN, Argentina sa novom istorijskom inflacijom pa se zaduzuje gde stigne...

Izvestaj propusta da primeri da je levicar Boric na sastanku optuzio Rusiju za agresiju na Ukrajinu.



Verujem da su svi učesnici osudili rusku agresiju na Ukrajinu, što je i sasvim očekivano i poželjno, ali nisu dopustili da se to tretira kao jedina agresija relevantna za analizu i osudu...

Naravno da ima problema i u LAC, nije lako stati i opstati protiv ili tek pored glavnog globalnog reketaša i siledžije... u takvoj poziciji wishful thinking je nekad elementarna, jedina ljudska odbrana a nekad i obaveza...
bene_geserit bene_geserit 22:42 09.09.2023

Re: Originalni izveštaj

dok Euroatlantida praktično i dalje drži sve teritorije koje je nekad osvojila u odnosu zavisnosti, strukturno ih eksploatišući u beskraj kroz prilagođavanje tamošnje nerazvijene privrede svojoj razvijenoj, to jest one na kapitalističkoj periferiji onima u centralnim kapitalističkim ekonomijama

Truć, broć.
Jel si ti Kalimero?
Kad si mali i slab, ćuti, pogni glavu i radi na tome da ojačaš. Pa kad ojačaš neće moći da te maltretiraju oni jaki.
A možeš i da kukaš, kako hoćeš, od toga sigurno ima koristi.
Nebojša Milikić Nebojša Milikić 08:56 10.09.2023

Re: Originalni izveštaj

bene_geserit
dok Euroatlantida praktično i dalje drži sve teritorije koje je nekad osvojila u odnosu zavisnosti, strukturno ih eksploatišući u beskraj kroz prilagođavanje tamošnje nerazvijene privrede svojoj razvijenoj, to jest one na kapitalističkoj periferiji onima u centralnim kapitalističkim ekonomijama

Truć, broć.
Jel si ti Kalimero?
Kad si mali i slab, ćuti, pogni glavu i radi na tome da ojačaš. Pa kad ojačaš neće moći da te maltretiraju oni jaki.
A možeš i da kukaš, kako hoćeš, od toga sigurno ima koristi.


Dobro razmišljaš, evo, i sam nisi kukao nego si radio, od suflera si već stasao za portparola EU. Doduše još si kandidat, ali jak jer nekako imaš smisla za to. Njima trebaju svi oni silni ugovori, ucene, pretnje, samo da nekako razvodne pa uviju ovo što ti precizno izneseš u par rečenica. Ali i konkurencija je jaka, izgleda da je Žižek u samoj jednoj jedinoj rečenici sve to filozofski sažeo: "Pučevi u Zapadnoj Africi gori su od neokolonijalizma Francuske".
promoter promoter 10:11 10.09.2023

Re: Originalni izveštaj

Nebojša Milikić
bene_geserit
dok Euroatlantida praktično i dalje drži sve teritorije koje je nekad osvojila u odnosu zavisnosti, strukturno ih eksploatišući u beskraj kroz prilagođavanje tamošnje nerazvijene privrede svojoj razvijenoj, to jest one na kapitalističkoj periferiji onima u centralnim kapitalističkim ekonomijama

Truć, broć.
Jel si ti Kalimero?
Kad si mali i slab, ćuti, pogni glavu i radi na tome da ojačaš. Pa kad ojačaš neće moći da te maltretiraju oni jaki.
A možeš i da kukaš, kako hoćeš, od toga sigurno ima koristi.


Dobro razmišljaš, evo, i sam nisi kukao nego si radio, od suflera si već stasao za portparola EU. Doduše još si kandidat, ali jak jer nekako imaš smisla za to. Njima trebaju svi oni silni ugovori, ucene, pretnje, samo da nekako razvodne pa uviju ovo što ti precizno izneseš u par rečenica. Ali i konkurencija je jaka, izgleda da je Žižek u samoj jednoj jedinoj rečenici sve to filozofski sažeo: "Pučevi u Zapadnoj Africi gori su od neokolonijalizma Francuske".

Koliko ja znam iz blogovske istorije, Bene jeste radio.
Radio je, i još uvek radi, kao elektroinženjer u srcu elektronske industrije sveta, u Kaliforniji.
I boli ga kita za Žižeka i ostale palamudžije opšte prakse koji mlate jezikom dok ih ne zaboli kita.
Jedan Bene više vredi od sto Žižeka.
Da je više Benea, a manje 'Žižeka', drugu bi mi pesmu pevali.
shmoo shmoo 09:10 09.09.2023

Прилог

Nebojša Milikić


Вероватно си видео овај новински чланак пре десетак година... А можда и ниси.

Па за сваки случај.

Лондонски Сити против уругвајског социјализма

Који то јединствени рецепт има левица у Уругвају, па да јој се после десет година на власти укаже поверење да са неизмењеном платформом управља овом земљом још пет година. Одговор је кратак: Широки фронт (Френте амплио) доследно спроводи идеју социјалне правде и не пристаје ни на један уступак мултинационалном корпоративном диктату, пред којим падају све социјалдемократске владе у Европи.

Светски медији нашироко пишу о одлазећем председнику Пепеу Мухики, његовом животу у трошном кућерку, аутомобилу из 1987. или ућебаном старом џемперу, али ништа о томе да је бившег герилца Тупамароса и затвореника у тамницама војне хунте амерички часопис „Форин полиси” ове године прогласио за једног од сто најутицајнијих глобалних мислилаца на свету.

Мухика је сврстан међу најутицајније мислиоце зато што је редефинисао латиноамеричку левицу, кратко је образложење америчког часописа. Ради се о томе што је десетогодишњи учинак коалиције левих партија (Широког фронта) донео невероватан бољитак Уругвајцима, иако се нису поштовали рецепти финансијских центара моћи.

Према извештају Међународног монетарног фонда, економски раст у Уругвају је од 2004. године до данас био 5,6 посто годишње, док је у економија у Швајцарској, на пример, расла годишње по 1,2 одсто.

За ову малу земљу смештену између Аргентине и Бразила кажу да је латиноамеричка Швајцарска и то се сматра великим комплиментом. Али, за разлику од Швајцарске, која се сматра рајском земљом за крупан капитал, мултинационалне корпорације и лондонски банкари гневни су на Уругвај.

Само недељу дана пошто је на уругвајским изборима изабран нови председник Табаре Васкез, а Широки фронт опет освојио апсолутну већину, лондонски институт „Капитал економикс”, близак неолиберализму и британском премијеру Дејвиду Камерону, упутио је упозорење да се Уругвају „црно пише” уколико настави са истом политиком као до сада.

Банкарима у лондонском Ситију смета то што Уругвај не намерава да заузда фискалну политику и што обећава да ће следећих пет година додатно повећати социјална давања за бесплатно школство и здравство, обезбеђивање кућа за бескућнике, што ће мултинационалне компаније морати стално да повећавају плате, побољшавају услова рада (превоз, топли оброк, годишњи одмори ).

По њиховом рецепту, Уругвај би морао да ослаби синдикате, уместо што их ојачава. Монтевидео се више брине о добробити својих људи него о концентрацији глобалних финансијских спекулација, закључак је овог лондонског извештаја.

Препоруке које се упућују Монтевидеу добро су познате свим европским земљама које раде по диктату из финансијских централа, било да су на власти социјалисти као у Француској било конзервативци као у Шпанији.

По том рецепту Уругвај би морао знатно да смањи буџетску потрошњу, порезе, трошкове предузетника, приватизује државну имовину, промени закон о раду и запошљавању и буде „флексибилнији” када је реч о страним инвестицијама…

Рат мултинационалних компанија почео је када је компанија цигарета „Филип Морис” тужила Уругвај зато што је увео обавезно упозорење о штетности дувана на кутијама цигарета „марлборо”. Ова тужба пред међународном институцијом за решавање међунационалних трговинских сукоба у Вашингтону изазвала је револт код Уругвајаца, који су тврдили да је њима у интересу да заштите здравље својих људи.

„Филип Морис” тражи од Уругваја да им плати 25 милиона долара одштете за штету коју су претрпели због уругвајских прописа срачунатих да укажу на штетност пушења. Циљ левичарске владе на чијем је челу тада био лекар и онколог Табаре Васкез постигнут је.

Пушење је од 2010. у Уругвају смањено са 40 на 23 процената међу одраслим Уругвајцима, док је међу тинејџерима овај проценат још драстичније опао. Али незадовољство „Филип Мориса” је експлодирало. Њима се придружују и друге мултинационалне корпорације које у Латинској Америци виде јефтину радну снагу и могућност да потплаћивањем изврдају законе о заштити животне средине.

Упустити се у рат против тако моћне корпорације као што је „Филип Морис”, који има годишњи профит од 80 милијарди долара, велика је храброст на коју нису спремне ни много богатије земље Европе. Целокупни годишњи бруто национални доходак Уругваја је 59 милијарди долара.

Својеврсна иронија је да је у међувремену незадовољни „Филип Морис” изашао из Уругваја, а за своје ново централно седиште изабрао је Швајцарску.

Уругвајски радници који су били запослени у „Филипу Морису” добили су отказ. Али већину њих запослила је држава како би указивали младим Уругвајцима на штетност пушења. Уругвај је сличан Швајцарској зато што је држава са најчистијим ваздухом на јужноамеричком континенту. Може се похвалити и најнижом корупцијом у региону.

Упозорење лондонских банкара не брине много уругвајску левичарску владу. Циљ који су себи поставили нема никакве везе са концентрацијом крупног капитала. Коме се не свиђа то што се Уругвај брине о социјалним бенефицијама и правима радника може да улаже у друге земље.


(Политика, 21.12.2014. - ЛИНК)


У међувремену у години короне, 2020, Уругвај је после 10 година уместо левичара добио десничарског председника.

Lacalle Pou has already broken with Uruguay’s previous foreign policy norms, declaring the presidents of Venezuela and Cuba to be “dictators.”


Nebojša Milikić Nebojša Milikić 09:10 10.09.2023

Re: Прилог

shmoo
Nebojša Milikić


Вероватно си видео овај новински чланак пре десетак година... А можда и ниси.

Па за сваки случај.

Лондонски Сити против уругвајског социјализма


(Политика, 21.12.2014. - ЛИНК)


У међувремену у години короне, 2020, Уругвај је после 10 година уместо левичара добио десничарског председника.

Lacalle Pou has already broken with Uruguay’s previous foreign policy norms, declaring the presidents of Venezuela and Cuba to be “dictators.”




Samo dokaz da se buržoaski parlamentarizam na periferiji ni u jednoj svojoj postavci niti može niti hoće izboriti za raskidanje odnosa strukturne zavisnosti... za periferiju je predviđena hipereksploatacija kao jedini oblik preživljavanja, evo preciznije diskusije na tu temu: Eksploatacija i nadeksploatacija u teoriji imperijalizma
shmoo shmoo 09:14 10.09.2023

Re: Прилог

Nebojša Milikić
shmoo
Nebojša Milikić


Вероватно си видео овај новински чланак пре десетак година... А можда и ниси.

Па за сваки случај.

Лондонски Сити против уругвајског социјализма


(Политика, 21.12.2014. - ЛИНК)


У међувремену у години короне, 2020, Уругвај је после 10 година уместо левичара добио десничарског председника.

Lacalle Pou has already broken with Uruguay’s previous foreign policy norms, declaring the presidents of Venezuela and Cuba to be “dictators.”




Samo dokaz da se buržoaski parlamentarizam na periferiji ni u jednoj svojoj postavci niti može niti hoće izboriti za raskidanje odnosa strukturne zavisnosti... za periferiju je predviđena hipereksploatacija kao jedini oblik preživljavanja, evo preciznije diskusije na tu temu: Eksploatacija i nadeksploatacija u teoriji imperijalizma



Хвала за линк, одох да читам.






shmoo shmoo 16:45 09.09.2023

"Ем странац, ем Пољак!"

Nebojša Milikić


И још једно питање за тебе...

Можда ћеш знати.

Шта је данас са римокатоличком црквом у Јужној Америци и са њеном улогом у политици у тим земљама?

Некада су теренски католички попови у Јужној Америци баш били блиски левици стављајући се чак понеки пут и на чело протеста који захтевају више друштвене правде и једнакости.

(Ма колико год то некима парадоксално звучало, али тако је било. Свештеници и читав клер у Јужној Америци некада су следили само Исусово учење, ништа друго.)

Али већ дуго се ништа не чује из тих црквених кругова у Јужној Америци.

Дисциплиновали су их из централне комитеје откако је за генералног секретара постављен Војтила баш у тренутку када Тачерка и Реган почињу да танцују свој плес заносећи читав глоб удесно?


Well they've been doing it all through history.






apostata apostata 17:23 09.09.2023

Re: "Ем странац, ем Пољак!"

Дисциплиновали су их из централне комитеје откако је за генералног секретара постављен Војтила баш у тренутку када Тачерка и Реган почињу да танцују свој плес заносећи читав глоб удесно?




Čuvena fotografija, Ivan Pavle II prilikom svoje posjete Nikaragvi 1983. disciplinuje ministra kulture u sandinističkoj vladi jezuitu i marksista Ernesta Kardenala.

Kardenal je već iduće godine prvo izbaćen iz jezuitskog reda, a ubrzo potom i ekskomuniciran iz Crkve.
shmoo shmoo 20:26 09.09.2023

Re: "Ем странац, ем Пољак!"

apostata
Дисциплиновали су их из централне комитеје откако је за генералног секретара постављен Војтила баш у тренутку када Тачерка и Реган почињу да танцују свој плес заносећи читав глоб удесно?




Čuvena fotografija, Ivan Pavle II prilikom svoje posjete Nikaragvi 1983. disciplinuje ministra kulture u sandinističkoj vladi jezuitu i marksista Ernesta Kardenala.

Kardenal je već iduće godine prvo izbaćen iz jezuitskog reda, a ubrzo potom i ekskomuniciran iz Crkve.


Neki od analitičara Vatikana smatraju da je popularnost Katoličke crkve tada počela da opada, a istovremeno da raste broj protestantskih crkava. Samo brazilska katolička crkva je za vreme pape Jovana Pavla Drugog izgubila 16 odsto vernika. (ЛИНК)


Ни за вакта Рацингера није било ништа боље.

Изгледа да је као компромисно решење именован за папу Бергољо да би, ако већ ништа друго, а оно барем замрзнуо постојеће стање да не би било све горе и горе по Ватикан у Латинској Америци?


Gospode
primi ovu ženu poznatu u celom svetu pod imenom
Merlin Monro
mada to nije bilo njeno pravo ime
(a ti znaš pravo ime te sirotanke koju su silovali
u devetoj godini,
one male prodavačice koja je u šesnaestoj htela
da se ubije)
koja sad staje pred Tebe bez ikakve šminke,
bez svog agenta za štampu,
bez fotografa, bez potpisivanja autograma,
sama kao astronaut suočen sa svemirskom noći.
Kao devojčica, sanjala da stoji gola u crkvi
(tako piše u Tajmu)
pred gomilom ljudi što kleče s glavama na podu,
da je morala da hoda na prstima da ne zgazi koju glavu.
Ti poznaješ naše snove bolje nego psihijatri.
Crkva, kuća, pećina, to je sigurnost majčine dojke
ali i nešto više od toga...
Glave su obožavaoci, jasno,
(masa glava u tami pod mlazom svetlosti).
Ali hram nije studio kompanije 20th Century-Fox
koji Tvoju kuću za molitvu pretvoriše u jazbinu lopuža.

...








П.С. -




Nebojša Milikić Nebojša Milikić 09:23 10.09.2023

Re: "Ем странац, ем Пољак!"

shmoo
Nebojša Milikić


И још једно питање за тебе...

Можда ћеш знати.

Шта је данас са римокатоличком црквом у Јужној Америци и са њеном улогом у политици у тим земљама?

Некада су теренски католички попови у Јужној Америци баш били блиски левици стављајући се чак понеки пут и на чело протеста који захтевају више друштвене правде и једнакости.

(Ма колико год то некима парадоксално звучало, али тако је било. Свештеници и читав клер у Јужној Америци некада су следили само Исусово учење, ништа друго.)

Али већ дуго се ништа не чује из тих црквених кругова у Јужној Америци.

Дисциплиновали су их из централне комитеје откако је за генералног секретара постављен Војтила баш у тренутку када Тачерка и Реган почињу да танцују свој плес заносећи читав глоб удесно?


Well they've been doing it all through history.



I to mu dođe dokaz o nemogućnosti opšteg društvenog razvoja na periferiji u imperijalističkom svetu. Popovi ipak ne mogu baš skroz da okrenu oči i uši od pastve, ako si pop u Trećem svetu, u barem pedeset posto slučajeva radiš sa teškom sirotinjom, a postoji pretpostavka da i popovi imaju dušu o kojoj toliko pričaju, i eto.


Da, teologija oslobođenja, imaš na Vikipediji: Основана је унутар католицизма, послије 1965, након Другог ватиканског концила. Највише се раширила по Трећем свијету, гдје је оваква школа и могла наћи најплодније тло. Посебно је подлогу нашла у Латинској Америци. Због раширености марксистичких револуционарних идеја у том подручју, ова је школа се понегдје и помијешала са њима.

A vidi i papa Franju, nije da se ne vidi uticaj hrišćanstva (što nije uvek slučaj sa popovima, pa ni papama )
maksa83 maksa83 18:39 10.09.2023

Re: "Ем странац, ем Пољак!"

jezuitu i marksista Ernesta Kardenala.

Kako ovo funkcioniše?
bene_geserit bene_geserit 18:53 10.09.2023

Re: "Ем странац, ем Пољак!"

I to mu dođe dokaz o nemogućnosti opšteg društvenog razvoja na periferiji u imperijalističkom svetu

Za pametne narode kao Korejci, Japanci, Tajvanci to ne važi?
Nebojša Milikić Nebojša Milikić 19:06 10.09.2023

Re: "Ем странац, ем Пољак!"

bene_geserit
I to mu dođe dokaz o nemogućnosti opšteg društvenog razvoja na periferiji u imperijalističkom svetu

Za pametne narode kao Korejci, Japanci, Tajvanci to ne važi?


Japan je jedna od centralnih kapitalističkih ekonomija, ne spada nikako ni u tu kategoriju, Tajvan i Koreja su (od strane glavne imperijalne strukture) planski projektovane i podržavane poluperiferije, dakle, ne važi ni za njih... mada, kad npr. Japan razvije automobilsku industriju na način da ugrožava onu u SAD, dobije i on packe... kao i Južna Koreja, evo npr. objašnjene metodologije "sapinjanja" preraslih i moguće ambicioznih štićenika "Kicking Away the Ladder"

shmoo shmoo 19:08 10.09.2023

Re: "Ем странац, ем Пољак!"

maksa83
jezuitu i marksista Ernesta Kardenala.

Kako ovo funkcioniše?


Одлично функционишу заједно марксизам и језуитизам.

Исус је био први левичар на свету, зар не?

А са већином оних који се самопрокламују као језуити или као марксисти то већ није тако.

(Као уосталом ни са самопрокламованим левичарима или десничарима итд.)




bene_geserit bene_geserit 23:35 10.09.2023

Re: "Ем странац, ем Пољак!"

Japan je jedna od centralnih kapitalističkih ekonomija, ne spada nikako ni u tu kategoriju, Tajvan i Koreja su (od strane glavne imperijalne strukture) planski projektovane i podržavane poluperiferije

Svi su oni bili nekakve periferije po toj tvojoj definiciji.
Pa su ćutali i radili i nisu kukali i gde su danas.
Južna Koreja ima GDP per capita sličan Italiji.
Nebojša Milikić Nebojša Milikić 08:51 11.09.2023

Re: "Ем странац, ем Пољак!"

bene_geserit
Japan je jedna od centralnih kapitalističkih ekonomija, ne spada nikako ni u tu kategoriju, Tajvan i Koreja su (od strane glavne imperijalne strukture) planski projektovane i podržavane poluperiferije

Svi su oni bili nekakve periferije po toj tvojoj definiciji.
Pa su ćutali i radili i nisu kukali i gde su danas.
Južna Koreja ima GDP per capita sličan Italiji.


kakva moja definicija, ti baš pojma nemaš, evo kratak kurs ovde kad si već uspeo ništa sam da pročitaš ili saznaš, dovoljno je da odslušaš prvih petnaest minuta, na temu: KAPITALISTIČKA PERIFERIJA, JUČE, DANAS, SUTRA
gedza.73 gedza.73 12:16 11.09.2023

Re: "Ем странац, ем Пољак!"

Nebojša Milikić
dovoljno je da odslušaš prvih petnaest minuta, na temu: KAPITALISTIČKA PERIFERIJA, JUČE, DANAS, SUTRA

a priča lik
Rade Pantić je istoričar umetnosti, teoretičar filma i medija, marksista koji se bavi teorijom ideologije

i koji se poziva na dela komunističkih botova, pripadnika više klase u diktaturi.

Nebojša Milikić Nebojša Milikić 12:26 11.09.2023

Re: "Ем странац, ем Пољак!"

gedza.73
Nebojša Milikić
dovoljno je da odslušaš prvih petnaest minuta, na temu: KAPITALISTIČKA PERIFERIJA, JUČE, DANAS, SUTRA

a priča lik
Rade Pantić je istoričar umetnosti, teoretičar filma i medija, marksista koji se bavi teorijom ideologije

i koji se poziva na dela komunističkih botova, pripadnika više klase u diktaturi.



de si Gedžo do sad, pa zar ovo da prođe bez tvojih bisera??
gedza.73 gedza.73 12:56 11.09.2023

Re: "Ем странац, ем Пољак!"


de si Gedžo do sad, pa zar ovo da prođe bez tvojih bisera??

Tu sam, tu sam. I ovaj stručnjak prodaje muda za bubrege ali bar u njegovoj priči ima elementarne logike koja ne vređa zdrav razum





Nebojša Milikić Nebojša Milikić 14:44 11.09.2023

Re: "Ем странац, ем Пољак!"

gedza.73

de si Gedžo do sad, pa zar ovo da prođe bez tvojih bisera??

Tu sam, tu sam. I ovaj stručnjak prodaje muda za bubrege ali bar u njegovoj priči ima elementarne logike koja ne vređa zdrav razum



tačno je da brdo stručnjaka tipa Bena Šapira prodaju muda za bubrege tj. u ovom slučaju prodaju nadmeno lupetanje za elementarnu logiku ali to je zdrav razum samo u jako bolesnom društvu... imaš mnogo bolje sadržaje evet-efendija tipa Gedžo, uzmi nešto iz Vremena npr. tu je makar bolja ambalaža... VREME MUDZABUBREGIZMA
gedza.73 gedza.73 17:25 11.09.2023

Re: "Ем странац, ем Пољак!"

imaš mnogo bolje sadržaje evet-efendija tipa Gedžo,

komplikovano je to za mene. Ako možeš na prostom primeru kako bi' uspeo lakše da s'vatim.
Treba da popraviš auto. Jel' biraš po sistemu ovog mulitmedijalnog Pantića (pošto sam ubeđen da on shodno uverenjima svoje knjige poklanja a ne prodaje) ili tržišno - kapitalistički?
Odnosno da li majstora odabereš zato što je dobar mehaničar / ugradiće dobre delove / kratki rokovi popravke i biće prihvatljiva cena?
Da li si u tom slučaju ti kapitalista a on radnik?

I da li bi pre odabrao dobrog vodoinstalatera (preporuke tebi poznatih ljudi na nejgov rad) ili neko samoupravno javno-državno vodovodno preduzeće gde se svi rukovode opštepoznatim marksističkim parolama 'ne mogu mene tako malo da plate koliko ja mogu malo da radim' i 'radio, ne radio svira ti radio'?

Pa kad pređem ovaj lakši nivo onda teramo dalje.
Nebojša Milikić Nebojša Milikić 18:31 11.09.2023

Re: "Ем странац, ем Пољак!"

gedza.73
imaš mnogo bolje sadržaje evet-efendija tipa Gedžo,

komplikovano je to za mene. Ako možeš naprostom primeru kako bi' uspeo lakše da s'vatim.
Treba da popraviš auto. Jel' biraš po sistemu ovog mulitmedijalnog Pantića (pošto sam ubeđen da on shodno uverenjima svoje knjige poklanja a ne prodaje) ili tržišno - kapitalistički?
Odnosno da li majstora odabereš zato što je dobar mehaničar / ugradiće dobre delove / kratki rokovi popravke i biće prihvatljiva cena?
Da li si u tom slučaju ti kapitalista a on radnik?

I da li bi pre odabrao dobrog vodoinstalatera (preporuke tebi poznatih ljudi na nejgov rad) ili neko samoupravno javno-državno vodovodno preduzeće gde se svi rukovode opštepoznatim marksističkim parolama 'ne mogu mene tako malo da plate koliko ja mogu malo da radim' i 'radio, ne radio svira ti radio'?

Pa kad pređem ovaj lakši nivo onda teramo dalje.


у социјализму се не кваре кола а ни водовод, идемо следећи ниво...
gedza.73 gedza.73 19:05 11.09.2023

Re: "Ем странац, ем Пољак!"

у социјализму се не кваре кола а ни водовод, идемо следећи ниво...

U socijalizmu kad konačno uz sva podmićivanja dođe na listu čekanja za auto samoupravni prodavac kaže samoupravnom kupcu kako auto možeš podići za deset godina.
- Izvinite pre ili posle podne?
- Čekate deset godina kakve veze ima da li je pre ili posle podne?
- Znate tog dana mi je za popodne zakazao vodoinstalater.
Nebojša Milikić Nebojša Milikić 19:18 11.09.2023

Re: "Ем странац, ем Пољак!"

gedza.73
у социјализму се не кваре кола а ни водовод, идемо следећи ниво...

U socijalizmu kad konačno uz sva podmićivanja dođe na listu čekanja za auto samoupravni prodavac kaže samoupravnom kupcu kako auto možeš podići za deset godina.
- Izvinite pre ili posle podne?
- Čekate deset godina kakve veze ima da li je pre ili posle podne?
- Znate tog dana mi je za popodne zakazao vodoinstalater.


ne širi neprijateljsku propagandu...
gedza.73 gedza.73 20:38 11.09.2023

Re: "Ем странац, ем Пољак!"

ne širi neprijateljsku propagandu...

Navedi jednu državu koju su komunisti-marksisti usrećili a da je u njoj narod živeo slobodno i normalno. Jedan, jedini slučaj da su u tu državu a ne iz nje bežali. Kopali tunele, preskakali bodljikave žice, plivali kroz opasne reke... samo da pobegnu. Ko bi vratio takav sistem a da nije nastavnik marksiszma ili agent Sekuritatea?
Nebojša Milikić Nebojša Milikić 22:26 11.09.2023

Re: "Ем странац, ем Пољак!"

gedza.73
ne širi neprijateljsku propagandu...

Navedi jednu državu koju su komunisti-marksisti usrećili a da je u njoj narod živeo slobodno i normalno. Jedan, jedini slučaj da su u tu državu a ne iz nje bežali. Kopali tunele, preskakali bodljikave žice, plivali kroz opasne reke... samo da pobegnu. Ko bi vratio takav sistem a da nije nastavnik marksiszma ili agent Sekuritatea?


svašta, pa komunizam je preporodio celo čovečanstvo, zato vanzemaljci sad dolaze da vide zašto su ga Zemljani odbacili... a ne možeš sad baš svakog čoveka, svaku blesavu državu da dovedeš u red za vek-dva, polako...
gedza.73 gedza.73 06:58 12.09.2023

Re: "Ем странац, ем Пољак!"

komunizam je preporodio celo čovečanstvo

Staljin, Pol Pot, Crveni Kmeri, Kulturna revolucija... Na takve preporode misliš?
Ili na komunistički feudalizam u Severnoj Koreji?
ne možeš sad baš svakog čoveka, svaku blesavu državu da dovedeš u red za vek-dva, polako...

Treba pobiti sve misleće a ostaviti poslušne? Džaba ti posao.
Nebojša Milikić Nebojša Milikić 09:41 12.09.2023

Re: "Ем странац, ем Пољак!"

gedza.73
komunizam je preporodio celo čovečanstvo

Staljin, Pol Pot, Crveni Kmeri, Kulturna revolucija... Na takve preporode misliš?
Ili na komunistički feudalizam u Severnoj Koreji?
ne možeš sad baš svakog čoveka, svaku blesavu državu da dovedeš u red za vek-dva, polako...

Treba pobiti sve misleće a ostaviti poslušne? Džaba ti posao.


sama činjenica da ti ovde džaba diskutuješ je dokaz da mislećima nije falila dlaka sa glave u komunizmu, tako da ti teza propada pred sudom istorije...
gedza.73 gedza.73 12:19 12.09.2023

Re: "Ем странац, ем Пољак!"

sama činjenica da ti ovde džaba diskutuješ je dokaz da mislećima nije falila dlaka sa glave u komunizmu, tako da ti teza propada pred sudom istorije...

K'o što reče jedan naš sugrađanin još sedamdesetih
'Hvala socijalizmu što mi je pokazao put u kapitalizam'
pa sam i ja u to ime zahvalan komunizmu.
A činjenica da diskutujemo na blogu je dokaz pada komunističkih stega tako da tvoja teza propada pred neumitnom istorijom ljudske civilizacije.
U praksi ti je ovako
Internet access is available in North Korea, but is only permitted with special authorization. It is primarily used for government purposes, and also by foreigners.

South Korea is known for having one of the fastest internet networks around the world. Paired with the high availability of high-speed internet, it is no surprise that 93 percent of South Koreans use the internet. The internet infrastructure has a high priority in numerous governmental regulations that led to its rapid and thorough expansion.


Prirodi je trebalo milion godina da od majmuna napravi čoveka, a komunizmu samo 50 godina da od čoveka ponovo napravi majmuna.
Profesionalac



Nebojša Milikić Nebojša Milikić 12:48 12.09.2023

Re: "Ем странац, ем Пољак!"

gedza.73
sama činjenica da ti ovde džaba diskutuješ je dokaz da mislećima nije falila dlaka sa glave u komunizmu, tako da ti teza propada pred sudom istorije...

K'o što reče jedan naš sugrađanin još sedamdesetih
'Hvala socijalizmu što mi je pokazao put u kapitalizam'
pa sam i ja u to ime zahvalan komunizmu.
A činjenica da diskutujemo na blogu je dokaz pada komunističkih stega tako da tvoja teza propada pred neumitnom istorijom ljudske civilizacije.
U praksi ti je ovako
Internet access is available in North Korea, but is only permitted with special authorization. It is primarily used for government purposes, and also by foreigners.

South Korea is known for having one of the fastest internet networks around the world. Paired with the high availability of high-speed internet, it is no surprise that 93 percent of South Koreans use the internet. The internet infrastructure has a high priority in numerous governmental regulations that led to its rapid and thorough expansion.


Prirodi je trebalo milion godina da od majmuna napravi čoveka, a komunizmu samo 50 godina da od čoveka ponovo napravi majmuna.
Profesionalac





komunizam jeste omogućio nekim ljudskim bićima da se majmunišu sa argumentima tipa: "vezo sam im noge a oni ni makac"... ali zato preostali misleći snimaju ispovesti tipa Squid Games i Parazit, da baš svi ne zaume u devoluciji...
promoter promoter 14:04 12.09.2023

Re: "Ем странац, ем Пољак!"

gedza.73
sama činjenica da ti ovde džaba diskutuješ je dokaz da mislećima nije falila dlaka sa glave u komunizmu, tako da ti teza propada pred sudom istorije...

K'o što reče jedan naš sugrađanin još sedamdesetih
'Hvala socijalizmu što mi je pokazao put u kapitalizam'
pa sam i ja u to ime zahvalan komunizmu.
A činjenica da diskutujemo na blogu je dokaz pada komunističkih stega tako da tvoja teza propada pred neumitnom istorijom ljudske civilizacije.
U praksi ti je ovako
Internet access is available in North Korea, but is only permitted with special authorization. It is primarily used for government purposes, and also by foreigners.

South Korea is known for having one of the fastest internet networks around the world. Paired with the high availability of high-speed internet, it is no surprise that 93 percent of South Koreans use the internet. The internet infrastructure has a high priority in numerous governmental regulations that led to its rapid and thorough expansion.


Prirodi je trebalo milion godina da od majmuna napravi čoveka, a komunizmu samo 50 godina da od čoveka ponovo napravi majmuna.
Profesionalac




Zamisli Gedžo da još uvke ima budaletina koji se kunu u komunizam?
Za takve doktora nema.
gedza.73 gedza.73 14:41 12.09.2023

Re: "Ем странац, ем Пољак!"

ali zato preostali misleći snimaju ispovesti tipa Squid Games i Parazit, da baš svi ne zaume u devoluciji

Interesantno je da su devijacije u komunizmu poželjna osobina. Što kaže ona čuvena
'odličan komunista ali govno od čoveka'
Tako da tvrdnja kako komunizam i hrišćanstvo imaju tačku u kojoj se preklapaju jeste donekle tačna ali u onom delu sadizmu inkvizitora i komunističkih pravoveraca.

Aj sad iz glave neki severnokorejski film koji kritikuje partijsku vrhušku ili stanje u državi.





Nebojša Milikić Nebojša Milikić 15:05 12.09.2023

Re: "Ем странац, ем Пољак!"

gedza.73
ali zato preostali misleći snimaju ispovesti tipa Squid Games i Parazit, da baš svi ne zaume u devoluciji

Interesantno je da su devijacije u komunizmu poželjna osobina. Što kaže ona čuvena
'odličan komunista ali govno od čoveka'
Tako da tvrdnja kako komunizam i hrišćanstvo imaju tačku u kojoj se preklapaju jeste donekle tačna ali u onom delu sadizmu inkvizitora i komunističkih pravoveraca.

Aj sad iz glave neki severnokorejski film koji kritikuje partijsku vrhušku ili stanje u državi.



Serija ŽICA ako si gledao, to je sve Severna Koreja smislila da se zaboravi na njene probleme...
kamilo_emericki kamilo_emericki 07:56 12.09.2023

Molim demokrate i liberalae

gedza.73 gedza.73 08:35 12.09.2023

Re: Molim demokrate i liberalae

kamilo_emericki
da prokomentarišu ovu vijest:
SAD zaplijenile milion barela iranske nafte jer krše sankcije. Link

Da se prokomentariše zaplena nafte grupaciji koja ubija žene jer krše propise njihove verske milicije?
Ženska revolucija je kulminacija obespravljenog položaja žena u Iranu koje su građani drugog reda.Jedan do simboličnih poteza žena koje protestuju jeste odsecanje i vezivanje kose što je i uradila i nova heroina revolucije Hadis Nadžafi koja je ubijena jer nije želela da ćuti i odvažno je krenula u borbu. Protesti koji su počeli 16. septembra inicirani su ubistvom 22- godišnje Mahse Amini koja je uhapšena a potom i ubijena jer nije želela da nosi hidžab.

Usput srećan praznik svima koji slave uz pesmu
'Dva dobra druga, dva prijateljaaaaa, u maloooj krčmi dugo sedelaaa'



fotografija iz ruskih novina 'stanovitog' imena. ' Московский комсомолец' koji skoro pa u zaglavlju ima kurs eura i dolara (ništa juan, ništa rupija)
apacherosepeacock apacherosepeacock 09:42 12.09.2023

Re: Molim demokrate i liberalae

Da se prokomentariše zaplena nafte grupaciji koja ubija žene jer krše propise njihove verske milicije?


E nemoj tako..
Jedna obezglavljena zenetina manje vise, sta je to spram mrskog udarca barelima na jednu uzornu teokratiju i dobrodusne mule.
gedza.73 gedza.73 12:24 12.09.2023

Re: Molim demokrate i liberalae

Jedna obezglavljena zenetina manje vise, sta je to spram mrskog udarca barelima na jednu uzornu teokratiju i dobrodusne mule.

Staje se u zaštitu malog broja iranskih bogataša kako bi mogli da terorišu ostatak svog naroda odnosno podržava se 'Zlatna milijarda' i 'hegemoni' na lokalnom nivou.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana