Gost autor| Hronika

Hronika jednog slucaja

angie01 RSS / 25.09.2023. u 12:30

razni-psi.jpg

gost auttor- nikvet pn

Vojislav Stojković20:11 20.09.2023

Re: Maltretiranje žrtava
nikvet pn
Као судски ветеринарски вештак једном приликом утврдио сам да је ПАС рекао истину говором тела и понашањем. Довољно 100% да потенцијално неугодан судски случај јавни тужилац (не приватна тужба) лако реши и јавно захвали.


Mislim da bi slučaj trebao detaljnije da opišeš. Meni deluje intrigantno.

Već vidim završnicu trilera (romana, a još bolje filma): Puna sudnica, sudija, tužioci, odbrana, okrivljeni, porotnici... sudija nalaže da se uvede poslednji svedok. Ulazi sudski veterinarski veštak i vodi psa (mogao bi biti bilo koje rase, ali najbolje bigl ili crni labrador). Pitanja prvo postavlja advokat odbrane, a zatim tužilac unakrsno ispituje svedoka, veštak tumači odgovore... Na kraju, a zahvaljujući svedočenju psa i tumačenju veštaka, okrivljeni biva oslobođen, a uhapšen lik na koga se najmanje sumnjalo.


Судски случај кога сам поменуо је тотално супротан понуђеном сценарију. Толико опозитан да сам напросто принуђен да га овде изнесем и изложим блогопороти на разматрање.


У опису нареченог догађаја чињенично обе стране се готово стопроцентно слажу, изјаве су фактографски безмало идентичне. То је необично и ретко се дешава. Али закључци су дијаметрално супротни, отуд и сукоб. Зато догађај завређује опис мало шири и шаренији од сувопарног правничког текста.

Место догађања је сеоски пут између Доњег В. и Горњег В., два дебела моравска села. Пут је одличан асфалтни. Време је рана јесен, сунчано преподне, берићетно поље наоколо. Из правца села Доњег В. бициклира старији добродржећи пар. Бицикли блистају, килограми преливају; гастоси пензионери очигледно. Уживају у лаганој вожњи по лепом дану. Пошли су у суседно село Горње В. код рођака али не мерцедесом него баш овако кроз природу и срећни су због добре одлуке.

На пола пута лагано их претекне бордо лада. Сва дртава прашњава кашљава загуши их димом. Pосле стотинак метара заустави се на малом проширењу пута. Из ладе излази човек њихових година мршав, спечен, мрк; изнуреног изгледа. Долази иза аута и отвара гепек. Вади пластичан џак од вештачког ђубрива, у њему нешто мрда. Из њега искаче пас белошарен млад штркљав, стрчи у шанац поред пута и започне велику нужду. Уто пристижу бициклисти. Жена жучно крене паљбу о малтретирању животиња: пријава-робија-стрељање-вешање. Муж басира. Мршави човек се усправи, севне очима па им жестоко узврати. У пољу насред пута затрешти грозна свађа. Брзином тениске лоптице размењују се тешке псовке, клетве и увреде; пса нико ни не гледа. Он застрашен метежом тихо пузећи приђе до кола и ушуња у џак на земљи!? Мршави човек галамећи врати га у гепек, седне у кола и бесно залупи вратима. Гуме зашкрипе и остави их запрднуте облаком дима. Они љутити врате се у своје село Доње В., седну у мерцедес па право у полицију. Одатле код тужиоца на изјаву.

Њена изјава каже да је полуугушеног препеченог пса из гепека својом правовременом реакцијом спасла од страшне смрти - у ауту или лагане од глади у пољу свеједно. Његова одбрана је да вожња испод десет минута нема везе са врелином а поготову са гушењем; пас је само до оковратника био у џаку и застао је управо да му омогући да се олакша. Међусобне псовке, клетве и претње су егал - неважно, прецртано.

- крај првог дела -


 - други део -


У ординацију судски достављач донео ми је позив из ОЈТ и предмет вештачења. Предмет танак, само две изјаве и то поприлично подударне. То је мало, недовољно, треба ми још података. Најважни недостаје – шта је даље било са псом? Могу да тражим додатне изјаве, могу и сам да прикупим, истражим… Одлучио сам да предмет за који дан одложим у страну. Из доброг разлога.

Откада је уведен Закон о добробити животиња Сл.гл.41/2009 у народу се нешто променило. Не у смислу да ће сада због Закона сви према животињама бити добри; неће. Ко је био добар биће и даље али ко је био лош, ако настави биће лоше по њега. А то је доста занимљивије од већ изанђалих судских спорова око међе или оставине.

Још занимљивије је што се показало да тај Закон ради! Невероватно. Неки тип је довео свог пса на мост и бацио га у Мораву: Патике да ми је'еш?! Више нећеш! Присутни унук је то уснимио и ставио на Ју Тјуб. Довољно да га тужилац масно ребне. Срећа његова што је пас испливао и преживео па је избегао затвор. Али није избегао свеопште сеоско зезање и спрдачину гдегод се појави. Толику да се усред сеоске продавнице шлогирао. Срећом претеко је а шерети ућутали.

Други случај био је комшијско тровање пса преко тарабе. Докази, токсиколошке анализе до ВМА, вештачење, суђење, осуда, тешка глоба, судски трошкови и – исто шлог. Али претеко је и тровач. Додуше не задуго - до приватне тужбе за накнаду штете.

Поучен ранијим примерима и далекосежним последицама оставио сам предмет да се слегне. Да размислим. Судије и тужиоци иначе воле такве строго стручне предмете. То је лаганица, пресудиће по налазу вештака. Одлука је у мојим рукама, таква ми и одговорност. Уто су управо због општенародног занимања за нову судску област почеле да ми пристижу неочекиване драгоцене информације.

У писменим изјавама никаквих сведока нема. Али ако учесници никога нису видели унаоколо то не значи да их није било. Дошао ми је ловац који је извео младог птичара на вежбу у поље. Други је ишао да обиђе свој кукуруз је ли дозрео. Једна жена је брала паприку… Сви су они чули громогласну свађу на друму па забацили уво, а богами и око. И сви са жељом да остану непримећени.

Кроз неколико дана комплетна слика реченог догађаја сама се саставила.

Мршави човек је отишао до града после вишенедељног лечења стару мајку да изведе из болнице. У међувремену њен стари пас Џеки одбио је да једе. Због година или због туге за њом остаће тајна али није тајна како се завршило – осим за њу у болници. Њена сестра, тетка мршавог човека имала је полуодраслог штенца мешанца. Са сестрићем се договорила да га у повратку из болнице покупе од ње из села Доњег В. Две бака-сестре обрадоване сусретом поседеле су на лепом дану у цветном сеоском дворишту. Мали Шарко одмах се залепио за ногу своје нове газдарице. Најзад су се растали и пошли пут села Горњег В. Малога су ставили у пластични џак завучен испод оковратника, глава ван. Није мрднуо. На пола пута почео је да се комеша, возач га је чуо и зауставио ауто да се олакша. (Реко сам ју лепо да га не 'рани пред вожњу ал тетка – из моју кућу нико гладан није изишо па неће ни он).

А онда је наишла олуја на бициклима.

У том међувремену док су се коцкице полако слагале у ординацију дошао ми је мршави старији човек са шареним мешанцем на прву вакцинацију и чиповање. Нисам ни слутио да је то баш он. Иако оптужен код јавног тужиоца ниједном речју није споменуо инцидент на друму нити сам га ја спојио са предметом у фиоци. Чист пред собом и пред Богом није осетио потребу да се било коме правда.

У комплетирано вештачење без додатних радњи увео сам и озваничио пса као сведока. Саставио сам допис и предао Тужилаштву. После пар недеља стигло је решење у коме је сведочење пса уважено: злостављан пас искористи сваку прилику да од злостављача побегне – овај није – дакле није злостављан. Нема елемената, пријава се одбацује као неоснована.

У целој причи надувени гастоси испадоше негативци, скоро па зликовци. Поштеног човека да набеде, еј. А девета Божја каже не сведочи лажно.(Овај натпис ваља ставити у сваку судску зграду). Показало се да уопште нису рђави, напротив. На изгледно злостављање прејако су реаговали па се на лошу страну размотало. Имају и своје љубимце које држе блиставо. Довели су сиромашну рођаку са болесним псом и мачкама за стерилизацију и све трошкове намирили. И другима по селу Доње В. помогну. Кад се све слегло и најзад склопили читаву слику нареченог догађаја отишли су у село Горње В. код мршавог човека и његове мајке на извињење и помирење.



.........

ovaj blog je nastao kao posledica razmene komentara dvojice blogera, a kao dopunu svoje replike, takst je napisao  nas blogokolega nikvet .



Komentari (32)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

angie01 angie01 13:56 25.09.2023

porota sa slike ispod naslova,

ceka:))
nikvet pn nikvet pn 17:06 25.09.2023

Re: porota sa slike ispod naslova,

Izmena zakona o dobrobiti životinja

Jelena Jevtović iz Radne grupe za izradu nacrta Zakona o dobrobiti životinja
... zna "samo za dva slučaja gde su ljudi dobili zatvorsku kaznu sedam i devet meseci,


Неупоредиво више је новчано кажњено. Најзад свако зна да је злостављање кажњиво.

zaharaga zaharaga 18:08 25.09.2023

molimo nastavak !


tema = sadrzina
angie01 angie01 19:20 25.09.2023

Re: porota sa slike ispod naslova,

mlatisa mlatisa 18:16 25.09.2023

Купио кокице!

И чекам наставак.
angie01 angie01 19:17 25.09.2023

covek i pas

zilikaka zilikaka 20:06 25.09.2023

evo, i ja pratim

Koliko sam shvatila, optužnica je glasila da je životinja maltretirana. PAs nije nikog napao, nije učestvovao u svađi, a ponašanje mi liči na neki naučen obrazac. Sd, zašto je učen da ulazi u džak pa u gepek, vrag će ga znati. Osećam da ima veze sa nastavkom priče.

EDIT:
Da je u pitanju tajanstvena priča, ja bih gađala da je u pitanju pas nekog iluzioniste il bar mađioničara
nikvet pn nikvet pn 20:29 25.09.2023

Re: evo, i ja pratim

Тако је, пријава је за малтретирање (злостављање) животиње. Врућина у гепеку и загушење у џаку јесу елементи малтретирања путем патње према смртном исходу. Е сад ђаво је у детаљима - трајање, намера...
nikvet pn nikvet pn 20:32 25.09.2023

Re: evo, i ja pratim

И да, није учен да уђе у џак, први пут је стављен. И вратио се у њега?!
zilikaka zilikaka 20:55 25.09.2023

Re: evo, i ja pratim

nikvet pn
И да, није учен да уђе у џак, први пут је стављен. И вратио се у њега?!

Onda se poplašio opšte dreke i nepoznatih ljudi?
nikvet pn nikvet pn 21:01 25.09.2023

Re: evo, i ja pratim

Па да, баш то.

У колима је све време била и бака, његова мајка. Није учесник, као сведок правно не вреди.
zilikaka zilikaka 21:16 25.09.2023

Re: evo, i ja pratim

Šta ti je kučkarsko iskustvo...
zaharaga zaharaga 13:23 26.09.2023

Re: evo, i ja pratim

zilikaka
Šta ti je kučkarsko iskustvo...


A ckolovan covek? Ko car Solomon!
Черевићан Черевићан 22:28 25.09.2023

horribile dictu

пас је човеку ........најбољи пријатељ
само док га слуша ....a без поговора ,
на прве указе неслагања ........са тим
губи бесповратно својег добротвора
angie01 angie01 09:01 26.09.2023

drugi deo

postavljen.

jednarecfonmoi jednarecfonmoi 13:44 26.09.2023

Re: drugi deo

ko su ove osobice sa slike?

mislim da ima pasa koji su u svom bicu ..dostojanstveni. dal i mi uticemo na to nz, ili je takav gen, to bi islo u filozofsku raspravu vec.

kako je moj pseci gost ovih dana mi “rekao” da je gladan. pogledao je ka stolu gde je bilo hrane ali nekako znacajno i onda u mene i otisao.

ja zovnem fonom i dobijem odgovor da su promenili satnicu kad je jeo i da je sigurno mrtav gladan.

iznesem mu da jede, a psina od 50 kg mirno saceka da se sklonim i krene da klopa. nije ga niko ucio posebno ali se puno prica sa njim…

i takav je bio isti moj pas, skroz druge rase.

sudbina neka, ko ce ga znati

xy nije takvo ni blizu……..

zilikaka zilikaka 11:24 26.09.2023

Eh, kad bi bar umeli da pričaju

После пар недеља стигло је решење у коме је сведочење пса уважено:

Mi smo nedavno imali incident u kući al glavni svedok ćuti kao zaliven.
Uveče kasno se sin vratio iz grada, brojno stanje kerova bilo redovno. Oba prišla da se pomaze.
Ujutro izlazi muž da ih nahrani, shvati da male mešanke (Mice) nigde nema. Kapija zatvorena i zaključana, vrata orema bašti zatvorena ali reza ostavljena drugačije. On poslednji otvarao vrata prethodnog dana.
...potraga je trajala do 2 popodne, po raznim delovima grada, uz nevericu i očaj. Ona nije navikla sama da izlazi, ne zna da se čuva od saobraćaja. Na kraju je našli u susednom frizerskom salonu gde ume da svrati iz šetnje, da se javi.
Kako enigma njenog izlaska nije rešena, jedina logična pretpostavka je da smo te noći imali goste sa zadnje strane. Uz malo truda i provlačenje kroz šipražje, može da se dođe do tih vrata. Pošto Mica apsolutno sve prva čuje i vidi, verovatno je dotrčala, možda se i poradovala poseti. E, ali skoro sigurno je to čuo i drugi član posade, od +40kg i ni malo rad bilo kakvim posetama, te je gost brže bolje itašao i zatvorio za sobom vrata, a Mica ostala napolju. Najčudnije što se sve desilo u srazmernoj tišini jer se niko od ukućana nije probudio od laveža, a ume inače.
Gde je i sa kim ona išla i kako se vratila, i ko je uopšte to mogao biti, neće da kaže:).
Samo kad smo mi nju našli, a vrata se od te noći zaključavaju.

angie01 angie01 11:45 26.09.2023

Re: Eh, kad bi bar umeli da pričaju

Mi smo nedavno imali incident u kući al glavni svedok ćuti kao zaliven.


sve neke misterije:)
bene_geserit bene_geserit 21:02 26.09.2023

Re: Eh, kad bi bar umeli da pričaju

Pošto Mica apsolutno sve prva čuje i vidi, verovatno je dotrčala, možda se i poradovala poseti.

Jel vam drvena ograda sa te strane?
Da nije Mica prokopala rupu ispod da se provuče?
Nama je to komšijsko kuče često radilo sve dok nismo, kad smo menjali ogradu između nas i komšija, stavili ono što zovu chicken wire, tj. neka providna žičana mreža tu ispod se ukopa u zemlju jedno pola metra ili više.
zilikaka zilikaka 17:18 27.09.2023

Re: Eh, kad bi bar umeli da pričaju

Jel vam drvena ograda sa te strane?
Da nije Mica prokopala rupu ispod da se provuče?

Ne, ograda je od one plastificirane žice i to je Micina prethodnica, terijerla, rešavala o"as posla. Raspertla je i razvuče kad god treba, al Mica jok. Dakle, mogla je da izađe samo kroz vrata, koja isto tako ni jedan od kerova ne ume da otvori a još manje i da ih posle zatvori.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:27 26.09.2023

Doktore nikvet....

...hvala što si prihvatio moj predlog da slučaj veštačenja detaljnije opišeš.
Shvatio sam da na sudu pas može da bude svedok, uz tumaćenje veterinarskog sudskog veštaka. Nisam znao ni za prvo, da pas može da svedoči na sudu, a ni da postoje veterinari sudski veštaci.
Već iz prvog dela jasno mi je bilo da pas nije bio maltretiran, a da je autor posta na strani onog sa mrkim licem u staroj ladi, nasuprot gastosima na biciklu, kasnije u mercedesu.

Još bi samo zamolio da mi se odgovori: Mogu li psi da lažu.
nikvet pn nikvet pn 18:45 26.09.2023

Re: Doktore nikvet....

Vojislav Stojković
a ni da postoje veterinari sudski veštaci.


Постоји и Катедра за судску ветеринарску медицину на Ветеринарском, тврд испит.

Mogu li psi da lažu.


Наравно, то им је стална забава кад нађу жртву. Псећа лаж која најлакше успева је гладан сам!
zilikaka zilikaka 17:25 27.09.2023

Re: Doktore nikvet....

Mogu li psi da lažu.


Наравно, то им је стална забава кад нађу жртву. Псећа лаж која најлакше успева је гладан сам!


Zapravo, umeju još kako da glume, u skladu sa trenutnim ciljem.
Da drhte u sred leta, kao, vidiš kako mi je hladno, uvedi me, da se napadno prave ludi kad naprave nešto što se ne sme ili uopšte da odglume naučen uzrok posle kojeg sledi željena posledica.
To su prosto klišei.
maksa83 maksa83 17:48 27.09.2023

Re: Doktore nikvet....

Zapravo, umeju još kako da glume, u skladu sa trenutnim ciljem.

Pa zašto ja ovog zovem Čkalja? Zato što generalno bleji i kulira a kad vidi mene da izlazim onda skače i kreće da laje na vidljiva i nevidljiva živa bića, kao, tera i čuva, pomislio bi da nadiru horde zombija. Uhvatio sam ga nekoliko puta u ovome.



angie01 angie01 19:33 27.09.2023

Re: Doktore nikvet....

Zapravo, umeju još kako da glume

prosli [ut sam rekla, kako sam gledala neki super simpa klip-koji sada ne mogu da nadjem, na kome pas bleji na tepihu, prolazi gazdarica sa cinijom punom kolaca, saplete se, kolaci ispadnu i ona se sagne da ih pokupi, i pas brzinom munje, pazeci na trenutak kada ce gazarica da ga ne vidi, samo najblizi slatkis pokrije sa[pom i nastavi da glumi nezainteresovanost,..znaci, kao svako dete, bukvalno.
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 22:53 27.09.2023

Re: Doktore nikvet....

angie01
Zapravo, umeju još kako da glume

prosli [ut sam rekla, kako sam gledala neki super simpa klip-koji sada ne mogu da nadjem, na kome pas bleji na tepihu, prolazi gazdarica sa cinijom punom kolaca, saplete se, kolaci ispadnu i ona se sagne da ih pokupi, i pas brzinom munje, pazeci na trenutak kada ce gazarica da ga ne vidi, samo najblizi slatkis pokrije sa[pom i nastavi da glumi nezainteresovanost,..znaci, kao svako dete, bukvalno.



angie, nisi mi odgovorila? one cetiri kuce su sa neta ili?

a ovo sto pises sam jednom videla uzivo nesto slicno. sa pokrivanjem. zenka, dogo argentino, napravila teski uzas po kuci( porusene saksije, pojedeno nz sta sve..itd) vlasnik na nju ( iako to ne vredi bas post festum) krene da urlice, kad ona ‘ladno pokrije njusku sapom i krene da gviri. ali bukvalno tako :)
angie01 angie01 23:11 27.09.2023

Re: Doktore nikvet....

angie, nisi mi odgovorila? one cetiri kuce su sa neta ili?

izvini, nisam videla,...da, fotka je sa neta.
kad ona ‘ladno pokrije njusku sapom i krene da gviri. ali bukvalno tako :)


mnogo mi je zao sto ne mogu da nadjem snimak, jer je preslatko i kuca i ta fora sa pokrivanjem kolacica sapom,..narocito pogled, nista nista, nisam kriv.
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 02:08 28.09.2023

Re: Doktore nikvet....

angie01
angie, nisi mi odgovorila? one cetiri kuce su sa neta ili?

izvini, nisam videla,...da, fotka je sa neta.
kad ona ‘ladno pokrije njusku sapom i krene da gviri. ali bukvalno tako :)


mnogo mi je zao sto ne mogu da nadjem snimak, jer je preslatko i kuca i ta fora sa pokrivanjem kolacica sapom,..narocito pogled, nista nista, nisam kriv.


nmvz, pretpostavila sam da su sa neta. preslatki.

a to sa shapom si sjajno opisala, da “vidim” i bez videa
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 14:08 28.09.2023

Re: Doktore nikvet....

nikvet pn

Наравно, то им је стална забава кад нађу жртву. Псећа лаж која најлакше успева је гладан сам!

Zabava, nije prava laž. To je igra, način da se privuče pažnja. Gladan sam, isto tako nije laž, oni se za svaki slučaj prave gladni, jedu i kad nisu gladni, jer njihov životinjski instikt ih na to primorava. U podsvesti im bruji i urla strah od gladi njihovih dalekih predaka (što bi rekao Jung) dok su bili divlji psi... a i uz čoveka, naročito onog iz pećine, nisu bili sigurni kada će ih dopasti pokoja već dobrano oglođana kost.

I dalje mislim da psi ne lažu. Laž je izum homo sapiensa u kasnijim fazama njegovog razvoja.
angie01 angie01 14:10 28.09.2023

Re: Doktore nikvet....

I dalje mislim da psi ne lažu.

ako je foliranje laz-onada lazu:)))
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 14:22 28.09.2023

Re: Veruj, veruj keru ne veruj švaleru...

vrabac_onaj vrabac_onaj 00:54 27.09.2023

Igra





Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana