Društvo| In memoriam

Beli, beli svet

angie01 RSS / 26.10.2023. u 21:00

 
 
Je l se jos neko seca osmoro rudara, koji su poginuli tudjom nebrigom u rudniku Soko...i zasto ne.
Zato sto nikoga vise nije briga ni za koga i  proces prilagodjavanja rascovecenju, koji se godinama sprovodi, polako se privodi uspesnom kraju.
Mrvice sakupljene savesti su slucaj zakljucile tako, sto je Rotari klub Dunav Beograd, odlucio da godinu dana stipendira petoro maloletne dece, ciji su ocevi stradali, sa po 12 000 dinara mesecno i obezbedio za porodice  zdravstvene kartice, kojima ce dobijati popuste u privatnim laboratorijama,...uz to, darivali su im pakete sa hranom.
 
Kao da su u izbeglickom kampu na godinu dana, u rodjenoj zemlji. ..medju njima  dvanaestoro dece.
 

Od drzave fali 2 minuta snimka.

 
 

 
 


Komentari (907)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

angie01 angie01 21:15 26.10.2023

,

emilia emilia 03:14 27.10.2023

12 000

Rudarski inženjer je dobio zadatak da se eksploatacija rude vrši po svaku cenu, a život rudara uopšte nije bio važan, jer da ih je evakuisao, umesto što je tražio da nastave sa radom, oni bi danas bili živi, a njihove porodice srećne - ističe advokat Bratislav Stojanović, koji nakon svih svedočenja i dokaza očekuje da Tužilaštvo podnese optužni predlog protiv odgovornih za nesreću u Rudniku "Soko".

Na današnji dan 2022. godine 8 porodica ostalo je bez svojih najbližih, rudara koji su poginuli u Rudniku "Soko", a za to vreme su dva puta od nadležnog tužilaštva u Aleksincu dobijali rešenja - da za nesreću niko nije kriv. Ipak, to objašnjenje ne prihvataju, jer je ovaj rudnik više od godinu dana radio bez dozvole, a dok čekaju i treću presudu, pripremaju inicijativu za formiranje anketnog odbora u Skupštini, kako bi konačno dobili odgovore na pitanja kako se ova rudarska nesreća dogodila.

14:05, 17. 7. 2023.
Dan rudara i ove godine će biti obeležen na Aleksinačkom rudniku, 6. avgusta, koncertom Radeta Jorovića, a Centar za kulturu u Aleksincu traži organizatora i za to izdvaja 200.000 dinara. Rudar čijih je osam kolega tamo poginulo aprila prošle godine i majka jednog od stradalih radnika smatraju da je to neprimereno, da bi novac trebalo dati porodicama i da Dan rudara treba obeležiti, ali mirnim ručkom.

Lake note kao odgovor na tragediju, 12 000 dinara "stipendije od godinu dana" za petoro dece?!
Šta drugo očekivati od ove besramne naprednjačke lopovske žgadije.



emilia emilia 03:47 27.10.2023

20 000



Svaka vlast je, unazad tri decenije, pljačkala državni budžet, ali nijedna to nije radila ovako brutalno i otvoreno kao režim Aleksandra Vučića. Uz sve ostale načine čerupanja javnih resursa, vlast Srpske napredne stranke maksimalno koristi i sistem javnih nabavki. Nameštanjem tendera kumovskim i ortačkim firmama iz budžeta se izvlači više od 2,5 milijardi evra. Pored toga, podobne firme dobijaju poslove u monopolizovanim sektorima, kao što je građevinarstvo, trgovina enegentima i digitalizacija uprave.

Država se zadužuje, uzima kredite, kojima finansira infrastrukturne poslove. Račun se plaća iz budžeta, novcem građana, a zaradu ostvaruju kompanije iza kojih stoje braća Vučić, braća Mali, bratije Brnabić i Kisić, Nikola Petrović, Zvonko Veselinović i ostale štetočine. Na sve to, Državna revizorska institucija je, analizom finansijskih izveštaja za 2020. godinu, utvrdila greške i nepravilnosti u poslovanju u iznosu od 506 milijardi dinara. I te „greške“ platili su građani, a novac je završio na računima režimskih tajkuna. Podaci pokazuju da je naprednjački kartel na sporan način iz državnog budžeta za poslednjih devet godina izvukao više od 70 milijardi evra.

Prevare na tenderima mogle bi da budu sprečene kad bi postojeća tužilaštva radila svoj posao. Međutim, vrhovni tužilac i vrhovni sudija Aleksandar Vučić ne dozvoljava da se primenjuju zakoni, koji bi sputali kriminal i korupciju, osnovnu privrednu delatnost naprednjačkog režima.

Konkursni uslovi se prilagođavaju interesima ponuđača, unapred određenog da dobije posao. Da bi se eliminisala neželjena konkurencija zahtevaju se specijalni sertifikati i atesti, koji često nemaju veze sa poslom za koji je raspisan tender.

Naprednjaci su unapredili koruptivni sistem javnih nabavki do neviđenih razmera. Izmišljaju se nepotrebni poslovi, čija cena se naduvava kako bi se što više novca otelo iz budžeta. Takvih primera ima u ogromnim količinama, a među njima je i onaj novosadski, gde je JGSP „Novi Sad“ platilo tri puta po četiri miliona dinara firmi „Montop HRS“ Marka Bosanca, zvanog Boske, lokalnog tajkuna bliskog SNS-u i Milošu Vučeviću, za brojanje putnika na autobuskim stajalištima. Lokalne vlasti u celoj Srbiji izmišljaju takve poslove, izvlače novac građana i dele ga po ustaljenom cenovniku: 20 odsto za realne rashode, 30 odsto za stranku i učesnike u prevari i preostalih 50 odsto za gospodara Vučića. Zato se naduvavaju cene i podiže vrednost tendera.

Vučić pokušava da svaki dinar iscedi iz budžeta. Pod njegovim okriljem nameštaju se tenderi u svim oblastima, kako u velikim infrastrukturnim projektima, tako i u prosveti, kulturi i informisanju.

Odluka o sprovođenju javne nabavke je doneta 4. juna 2021. godine, ali ona, kao i Zaključak Vlade Srbije od 8. juna, povodom izgradnje tog gasovoda, nisu dostupni javnosti. Posao se donosi u potpunoj tajnosti, kroz tajnu odluku Vlade. Odluke o javnoj nabavci nisu objavljene u „Službenom glasniku“.

Vučić novcem građana plaća poslovne i političke partnere. Najčešće to radi za proviziju, uglavnom u kešu, ali ponekad i u naturi, kroz usluge koje koristi za predizborne prevare. Drugi način poslovanja vidi se na primeru marketinške agencije IPSOS, najznačajnijeg Vučićevog partnera u procesu manipulacije građanima.

Marko Uljarević, direktor IPSOS-a, važi za čoveka s kojim se budi Aleksandar Vučić. Svakog jutra, čim otvori oči, Vučić zove Uljarevića i raspituje se za rejting i rezultate istraživanja.

Za Vučićeve potrebe IPSOS godišnje radi oko 700 istraživanja, dva dnevno, kako bi, kroz fokus grupe, proverio kako će njegovo biračko telo reagovati na određene postupke. Ponekad proverava i mišljenje opozicionih birača, kako bi procenio da li su spremni da prihvate negativne stavove o liderima opozicionih stranaka.

Agencija IPSOS je pomagala Vučiću da stvori utisak da je nepobediv, plasirajući rezultate istraživanja, koja kažu da SNS ima podršku 60 odsto glasača, a da najveća opoziciona stranka, Stranka slobode i pravde, ima samo četiri odsto. Na taj način dizana je energija kod naprednjačkih glasača, dok je, istovremeno, normalnim ljudima plasirana poruka da su im nade uzaludne, Vučićeva vladajuća piramida je nedodirljiva.

Novcem građana Vučić kupuje lojalnost i mnogo ozbiljnijih i opasnijih političkih i poslovnih partnera. Samo u 2020. godini, firma „Novi Pazar put“, čiji vlasnici su Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, mesečno je dobijala bar jedan posao na tenderima. Po pravilu, ta firma je bila jedini ponuđač. Veselinovićevo i Radoičićevo preduzeće angažovali su gradovi Novi Pazar, Tutin i Raška, kao i Beogradske elektrane i Republička direkcija za imovinu. Pre nekoliko meseci „Novi Pazar put“ je dobio posao preko Ministarstva privrede za izvođenje radova na popravci saobraćajnice od JAT-ovih apartmana i „Grand“ hotela do državnog puta na Kopaoniku. Iz državne kase plaćeno je uređenje puta do Veselinovićevog hotela. Plaćeno je njemu.

U okviru konzorcijuma s još tri firme, Direkcija za imovinu Srbije je u julu prošle godine dala posao, vredan 155 miliona dinara, Veselinovićevoj firmi za izgradnju graničnog prelaza. Opštinske stambene agencije Vrnjačka banja angažovale su „Novi Pazar put“ na kapitalnom i investicionom održavanju ulica i puteva, što omogućava prihod od oko sto miliona dinara. Koliko su karikaturalni tenderi koje dobijaju Veselinović i Radoičić najbolje ilustruje posao asfaltiranja platoa ispred JKP Putevi Raška. Preduzeće koje se bavi asfaltiranjem moralo je da plati konkurentskoj firmi da mu asfaltira parking!

Zaradile su i firme Bojana Kisića, brata ministarke Darije Kisić Tepavčević, premijerkinog brata Igora Brnabića, pa i kompanije povezane direktno s Aleksandrom Vučićem. Taj trend se nastavlja, a prate ga nižerangirani pripadnici režimskog kartela.

Jedna firma, bliska režimu, u istom danu zaključila je 122 ugovora. To je uspelo kompaniji „Energotehnika Južna Bačka“, koja je 14. maja 2019. godine potpisala 122 ugovora, a pet dana ranije 44 ugovora. Te godine je firma, čiji je zvanični vlasnik Dragoljub Zbiljić, a koja se povezuje s Andrejem Vučićem, pobedila na 337 tendera. U 315 slučajeva bila je jedini ponuđač.

70 milijardi evra iz budžeta naći će se u sefovima i na računima braće Vučić i ostalih štetočina.

decembar 2022
Черевићан Черевићан 13:03 27.10.2023

Re:20 000

или.....U okviru

на сазнања..........да се не верује
о којима се коментаром ....збори,
а прилика да се то све ...зрихта
сам' што ниje...........су ИЗБОРИ
angie01 angie01 13:47 27.10.2023

Re: Re:20 000

..су ИЗБОРИ


ma jeste mr. Cer,..al nam nesto ne ide sa tim izborima,..imamo neku fabricku grsku.
solo solo 15:24 27.10.2023

Re: 12 000

Rudarski inženjer je dobio zadatak da se eksploatacija rude vrši po svaku cenu, a život rudara uopšte nije bio važan, jer da ih je evakuisao, umesto što je tražio da nastave sa radom, oni bi danas bili živi, a njihove porodice srećne - ističe advokat Bratislav Stojanović, koji nakon svih svedočenja i dokaza očekuje da Tužilaštvo podnese optužni predlog protiv odgovornih za nesreću u Rudniku "Soko".

Na današnji dan 2022. godine 8 porodica ostalo je bez svojih najbližih, rudara koji su poginuli u Rudniku "Soko", a za to vreme su dva puta od nadležnog tužilaštva u Aleksincu dobijali rešenja - da za nesreću niko nije kriv. Ipak, to objašnjenje ne prihvataju, jer je ovaj rudnik više od godinu dana radio bez dozvole, a dok čekaju i treću presudu, pripremaju inicijativu za formiranje anketnog odbora u Skupštini, kako bi konačno dobili odgovore na pitanja kako se ova rudarska nesreća dogodila.

14:05, 17. 7. 2023.
Dan rudara i ove godine će biti obeležen na Aleksinačkom rudniku, 6. avgusta, koncertom Radeta Jorovića, a Centar za kulturu u Aleksincu traži organizatora i za to izdvaja 200.000 dinara. Rudar čijih je osam kolega tamo poginulo aprila prošle godine i majka jednog od stradalih radnika smatraju da je to neprimereno, da bi novac trebalo dati porodicama i da Dan rudara treba obeležiti, ali mirnim ručkom.

Lake note kao odgovor na tragediju, 12 000 dinara "stipendije od godinu dana" za petoro dece?!
Šta drugo očekivati od ove besramne naprednjačke lopovske žgadije.


Jel počela kampanja? Opet tuđe nesreće u političke poene?

Ono čisto da znamo.
solo solo 15:25 27.10.2023

Re: Re:20 000

.imamo neku fabricku grsku.


Imamo i slike fabričke greške

Preglednije je.



al nam nesto ne ide sa tim izborima,.

Ne ide vama ali ima kome ide.

Za sada ide većini jbg.
bangyahead bangyahead 15:32 30.10.2023

Re: 12 000

Nemeremo se dogovorit da nađemo dovoljno jaku priću da tebe priapsimo. Sve nešto - cilemile.
bangyahead bangyahead 15:37 30.10.2023

Re: Re:20 000

solo
.imamo neku fabricku grsku.


Imamo i slike fabričke greške

Preglednije je.

Ne ide vama ali ima kome ide.

Za sada ide većini jbg.


Jebi ga, kada su leftardi i rajtardi, al' vidim
da ti je Šefu frkica. Ja bih voleo da tebe lično uhapsim, kao politički komesar Srle, Anđin "Bakarec", i "mali n. krstić" leftarda.
predatortz predatortz 21:37 26.10.2023

E, vidiš...

Ovakva pitanja treba postavljati!


promoter promoter 06:50 27.10.2023

Re: E, vidiš...

predatortz
Ovakva pitanja treba postavljati!



Šta će sada biti?
Mislim, šta se dobije postavljanjem takvih pitanja?
To su sve efemerna pitanja, čiji efekat (postavljanja9 će biti ravan minus nuli.
Dok Putin devastira Ukrajinu.
Na žalost, ovo iz uvodnih pitanja će još dugo biti naša svakodnevnica.
predatortz predatortz 07:17 27.10.2023

Re: E, vidiš...

Mislim, šta se dobije postavljanjem takvih pitanja?


Ako ih puno ljudi postavlja i čini to često, dobije se uređena država.

Ako ih postavljaš, građanin si i slobodan čovek.

Ako znaš za ovakve stvari i ćutiš iz straha, podanik si.

A ako znaš i boli te patka, to je onda najveća potvrda de je inženjering koji ovi sprovode nad umovima ljudi u potpunosti uspeo i da mogu da rade šta žele.
promoter promoter 07:58 27.10.2023

Re: E, vidiš...

predatortz
Mislim, šta se dobije postavljanjem takvih pitanja?


Ako ih puno ljudi postavlja i čini to često, dobije se uređena država.

Ako ih postavljaš, građanin si i slobodan čovek.

Ako znaš za ovakve stvari i ćutih iz straha, podanik si.

A ako znaš i boli te patka, to je onda najveća potvrda de je inženjering koji ovi sprovode nad umovima ljudi u potpunosti uspeo i da mogu da rade šta žele.

Ma !
Bre!
To su sve efemerne stvari koje ni za milimikron ne doprinose menjanju stvari.
Samo dobro organizovana opozicija, uz pristojnu pomooć u lovi od koga je potrebno - i problemi mogu da se rešavaju.
Naravno, primajući pomoć od onih koji imaju lovu za te namene, povesti računa da se ne proda kroz hipoteku baš cela država, nego samo pola.
Šta ima od tih tugaljivih pričica?
Takve pričice služe samo za stvaranje privida o navodnoj brizi za bližnjega svoga i propiranje vlastite savesti.
Jebeš to stalno kukanje.
predatortz predatortz 08:02 27.10.2023

Re: E, vidiš...

Samo dobro organizovana opozicija, uz pristojnu pomooć u lovi od koga je potrebno - i problemi mogu da se rešavaju


Ko nije u stanju da sam rešava svoje probleme, naravno one koje je moguće rešiti, debelo ih zaslužuje.
Što se pomoći sa strane tiče, citiraću moju babu:

Sine, tuđa ruka svrab ne češe!

Ako nismo u stanju da sami rešimo konglomerat glupana i primitivaca koji nas jašu, onda nam treba skinuti i ćebe ispod samara pa da žulja još više.

I da se zamislimo kakvi smo to mi, kada nas jebu evidentno glupi ljudi...
angie01 angie01 08:27 27.10.2023

Re: E, vidiš...

predatortz
Ovakva pitanja treba postavljati!



ovakva pitanja nisu izdvojena iz celine, stavise, tragicna desavanja sa sve ovakvim nastavcima jesu posledica celog paketa.

prvo, mogucnost takve bahatosti, da i pored svih upozorenja da je okno opasno za silazak, nako trenira silu nad tudzim zivotima,...i da posle nema nacina da se dokaze krivica odgovornih i da neko odgovara za tih osam nepotrebno izgubljenih zivota,...plus sudbine njihovih porodica, dece,..neki od njih nemaju ni svoj krov nad glavom,...a ovde se jos pisu eseji o tome kako je rudarski zivot tezak, pa eto,...

meni je sve to prestrasno-prvo, situacija da je neko prinudjen da stavi zivot na kocku- jer od tog posla zavisi opstanak njegove porodice,...da nema nacina da bude zasticen,...i da posle predvidjene tragedije, prosto se ne desi nista.
angie01 angie01 08:29 27.10.2023

Re: E, vidiš...


Ma !
Bre!
To su sve efemerne stvari koje ni za milimikron ne doprinose menjanju stvari.


o tome je ovaj blog.
promoter promoter 08:50 27.10.2023

Re: E, vidiš...

predatortz
Samo dobro organizovana opozicija, uz pristojnu pomooć u lovi od koga je potrebno - i problemi mogu da se rešavaju


Ko nije u stanju da sam rešava svoje probleme, naravno one koje je moguće rešiti, debelo ih zaslužuje.
Što se pomoći sa strane tiče, citiraću moju babu:

Sine, tuđa ruka svrab ne češe!

Ako nismo u stanju da sami rešimo konglomerat glupana i primitivaca koji nas jašu, onda nam treba skinuti i ćebe ispod samara pa da žulja još više.

I da se zamislimo kakvi smo to mi, kada nas jebu evidentno glupi ljudi...

Nema tvoja baba pojma o politici.
A i svrab može biti češan tuđom rukom.
angie01 angie01 09:04 27.10.2023

Re: E, vidiš...

jednako mi je mucan nastavak slucaja ubistava dece u Ribnikaru,...protiv roditelja je podignuta optuznica, jer se u istrazi utvrdilo, da je bilo propusta, neodgovornosti i nezakonitih radnji, koje su omogucile, da se ovakav zlocin uopste desi,...s obzirom na sve ostalo, kako to kod nas funkcionise, videcemo kako ce se to odvijati,

no ono sto mi je prestrasno,...mali monstrum ima obezbedjenu nastavu, zavrsava skolu ima nadzor i paznju-kvugod,...dok devetoro njegovih vrsnjaka, potpuno nevini, nikada vise nece moci nista, jer im je on u svojoj bahatosti tako presudio, kao i dobrom coveku, koji ih je cuvao,...plus clanovi porodica svih mucku ubijenih,...pa hebemusve, za koju to buducnost se sprema ovaj ubica.

nasa javnost je utihnula, dok je hrvatska televizija snimila dokumentarac o porodicama nastradalih, dala im je prostor da kazu sve sto ih tisti, da pricaju o svojoj deci,...
predatortz predatortz 09:05 27.10.2023

Re: E, vidiš...

A i svrab može biti češan tuđom rukom.


Može, samo je pitanje cene.
angie01 angie01 09:09 27.10.2023

Re: E, vidiš...



solo solo 10:36 27.10.2023

Re: E, vidiš...

no ono sto mi je prestrasno,...mali monstrum ima obezbedjenu nastavu, zavrsava skolu ima nadzor i paznju-kvugod,...dok devetoro njegovih vrsnjaka, potpuno nevini, nikada vise nece moci nista, jer im je on u svojoj bahatosti tako presudio, kao i dobrom coveku, koji ih je cuvao,...plus clanovi porodica svih mucku ubijenih,...pa hebemusve, za koju to buducnost se sprema ovaj ubica.


Što ne pokreneš inicijativu da se vrati smrtna kazna u Srbiju (bez obzira na uzrast)?

To bi bila alternativa postojećem stanju.

Sve ostalo je jeftino proseravanje.

docsumann docsumann 10:43 27.10.2023

Re: E, vidiš...

no ono sto mi je prestrasno,...mali monstrum ima obezbedjenu nastavu, zavrsava skolu ima nadzor i paznju-kvugod,...dok devetoro njegovih vrsnjaka, potpuno nevini, nikada vise nece moci nista, jer im je on u svojoj bahatosti tako presudio, kao i dobrom coveku, koji ih je cuvao,...plus clanovi porodica svih mucku ubijenih,...pa hebemusve, za koju to buducnost se sprema ovaj ubica.


mislim da se uređenost i civilizovanost jednog društva upravo ogleda u tretiranju ovako mučnih i teških situacija poput ove.

zašto taj monstruozni čin pripisuješ njegovoj bahatosti a ne njegovom psihološkom stanju (profilu)?

usotalom, šta drugo predlažeš? da se klinac drži zatočen u podrumu čitav život?



angie01 angie01 10:53 27.10.2023

Re: E, vidiš...

Što ne pokreneš inicijativu da se vrati smrtna kazna u Srbiju (bez obzira na uzrast)?


a ko je rekao bilo sta o smrtnoj kazni,...isto me ne iteresuje brejvik u smislu, evo vidi i oni.
gvozden1 gvozden1 10:54 27.10.2023

Re: E, vidiš...


usotalom, šta drugo predlažeš?

Da mu se oduzme pravo na osnovno školovanje, da se kamenuje, nabije na kolac, zakolje....
nešto od toga.

nasa javnost je utihnula

Umesto da se razvlači po televizijama, da se politički upotrebljava, da se materijalizuje tragedija.... "Srbija protiv nasilja" je tačno ono što nije trebalo da se desi...Marinika je to najbolje demonstrirala sa tapijom na bol.
solo solo 10:57 27.10.2023

Re: E, vidiš...

a ko je rekao bilo sta o smrtnoj kazni,...isto me ne iteresuje brejvik u smislu, evo vidi i oni.



eto zato je bitno ,,ko kaže a ne šta kaže,,

Tema ti je inicijalno dobra ali....

Zemlja Srbija ima dosta dobrih zakona ali se ne sprovode u praksi.

JBG.
predatortz predatortz 12:14 27.10.2023

Re: E, vidiš...

no ono sto mi je prestrasno,...mali monstrum ima obezbedjenu nastavu, zavrsava skolu ima nadzor i paznju-kvugod,...dok devetoro njegovih vrsnjaka, potpuno nevini, nikada vise nece moci nista,


Šta predlažeš?
Da ga ubiju?
Klizav teren!
Emocije ne treba da nas rukovode u određivanju kazne.
Granica nekažnjivosti nije tek onako postavljena. Potom, mi ne znamo ni jedan detalj iz psihijatrijskog posmatranja ovog dečaka.

Ja bih sve to prepustio ozbiljnom, multidisciplinarnom, timu stručnjaka.
Ne bih se usudio iznositi tvrd stav po ovom pitanju, osim da pravda ne sme da nalikuje zločinu.


nasa javnost je utihnula, dok je hrvatska televizija snimila dokumentarac o porodicama nastradalih, dala im je prostor da kazu sve sto ih tisti, da pricaju o svojoj deci,...


Ma, prođi me sa Hrvatima i njihovom brigom za srpsku decu. Nju su više puta iskazali i upisani su kao jedini narod koji je imao specijalizovane logore za decu i u njima vešala visine jednog metra.
angie01 angie01 13:34 27.10.2023

Re: E, vidiš...

mislim da se uređenost i civilizovanost jednog društva upravo ogleda u tretiranju ovako mučnih i teških situacija poput ove.

zašto taj monstruozni čin pripisuješ njegovoj bahatosti a ne njegovom psihološkom stanju (profilu)?

usotalom, šta drugo predlažeš?


pa evo, u tvom komentaru je bukvalno sve nabrojano,

mi bas nismo neko civilizovano drustvo i vladavina prava ne funkcionise, da bi bilo ko moga da se osloni na da se klinac drži zatočen u podrumu čitav život? pravedan tok bilo kakve sporne situacije.

decko neki poremecaj ima, al ne onaj sa fdijagnozama, gde ga neki glasovi teraju da izvrsi neke gnusobe, nego je pre zapusten u emocionalnom smislu i ufuran u neki egotriper- ko zna kakv od strane oca, cim je kontakt s njim ostvarivao u streljani, uceci ga kako da puca u pokretnu metu sa ljudskim oblicjem-...ima tu jos nekih detalja o tatici, koji nisu izasli u javnost, pa svakako necu ja biti taj neko,...sve u svemu, deluje kao neverovatna bahatost i izopacenost sa sve pripremom i izucavanjem detalja oko kaznjavanja,...pa kako se samo predao, kao lukavi pokvarenjak.

ja ne predlazem nista, nema sam pred onim sto sam iznela da se desava i smatram da to nije fer...pri cemu nemam poverenja da nece doci do nekog loseg preokreta, kako u nasem drustvu obicno biva.

ja nemam predlog, nisam nasilna i pacifista sam generalno, osetljiva sam i preterano brizna i za odrasle, akamoli za decu, sto mi zameraju i rodjena deca-ono, majko, ne preteruj,...oladi-..al brate, ovo izlazi iz okvira mog razumevanja sveta, pravde,...svega....ono, ubijes devetoro klinaca, nevinih, jer si nesto utripovao da ces biti poznat i neki rac,...

i onda desetoro dusa nema, unistene su njihove porodice, ocaj koji razdire svaku pozitivnu misao,..a mali monstrum ima nastavu, majka je trazila da ne zaborave, pokusavala da spreci blokiranje imovine...pa hebemvamsve.



angie01 angie01 13:36 27.10.2023

Re: E, vidiš...

Ma, prođi me sa Hrvatima i njihovom brigom za srpsku decu


izvini, Hrvati su pristupili problematici kako treba,...a ko je nas sprecavao?

mi smo poslali onu nadri psihologa da deci pusta narodnjake.
predatortz predatortz 13:47 27.10.2023

Re: E, vidiš...

izvini, Hrvati su pristupili problematici kako treba,...a ko je nas sprecavao?


Kako? I zašto je to njihov problem?
Šta misliš, da se ovaj zločin dogodio u Hrvatskoj, da li bi bilo normalno da RTS radi dokumentarac o tome? Ili bi to ipak bilo zlurado?
angie01 angie01 13:52 27.10.2023

Re: E, vidiš...


Kako? I zašto je to njihov problem?


ja tebe ne razumem,...ovo je problem covecanstva,..da klinac dodje u svoju skolu i ubije svoije drugare!...kakve sad veze ima, da l su Hrvati, Bosanci, Makedonci, Bugari, Rumuni o tome pravili emisju-vrlo odgovarajucu,...pitanje je , zasto nismo mi!
Šta misliš, da se ovaj zločin dogodio u Hrvatskoj, da li bi bilo normalno da RTS radi dokumentarac o tome


bilo bi normalno da bilo ko napravi emisiju,..al je nenormalno da ne napravi televizija u cijem se dvoristu to dogodilo.


Ili bi to ipak bilo zlurado?


ja evo ne razumem tvoju nalozenost, al ic,... tebi covece treba ozbiljan terapetut da ti ukaze na neke stavri, koje prevazilaze primitivne nacoske vizure.

ne znam, jesi li procitao komentare ispod tih klipova?
docsumann docsumann 13:54 27.10.2023

Re: E, vidiš...

ja nemam predlog, nisam nasilna i pacifista sam generalno, osetljiva sam i preterano brizna i za odrasle, akamoli za decu, sto mi zameraju i rodjena deca-ono, majko, ne preteruj,...oladi-..al brate, ovo izlazi iz okvira mog razumevanja sveta, pravde,...svega....ono, ubijes devetoro klinaca, nevinih, jer si nesto utripovao da ces biti poznat i neki rac,...


mislim da opet (nepotrebno) zalaziš na klizav&muljevit teren.
angie01 angie01 13:59 27.10.2023

Re: E, vidiš...



mislim da opet (nepotrebno) zalaziš na klizav&muljevit teren.


pa nisam sigurna da si upravu,..decak je prvih dana bio zainterosovan za to, kakvu je reakciju prouzrokovao i da li je postao poznat,...prvo vece je dobio fan stranicu sa 30 000 pratilaca obozavaoca.

ps-ne znam zasto osecam opipljiv nedostatak ljubavi s tvoje strane.
angie01 angie01 14:00 27.10.2023

Re: E, vidiš...

evo, kako bi ti?
docsumann docsumann 14:02 27.10.2023

Re: E, vidiš...

angie01


mislim da opet (nepotrebno) zalaziš na klizav&muljevit teren.


pa nisam sigurna da si upravu,..decak je prvih dana bio zainterosovan za to, kakvu je reakciju prouzrokovao i da li je postao poznat,...prvo vece je dobio fan stranicu sa 30 000 pratilaca obozavaoca.

ps-ne znam zasto osecam opipljiv nedostatak ljubavi s tvoje strane.


stvarno ne znam šta ti ovo znači?

komentarišem posve racionalno, bez trunke emocije.
docsumann docsumann 14:04 27.10.2023

Re: E, vidiš...

angie01
evo, kako bi ti?


pa fora i jeste u tome da nisam ja taj koji treba reći šta i kako. niti bi trebalo da se u to pačam.

čak nemam ni intimno mišljenje šta bi možda trebalo. neki problemi su jednostavno izvan mog domašaja razumjevanja, te ih tako i prihvatam.
ne moram o svemu imati stav.


predatortz predatortz 14:04 27.10.2023

Re: E, vidiš...


ja evo ne razumem tvoju nalozenost, al ic,... tebi covece treba ozbiljan terapetut da ti ukaze na neke stavri, koje prevazilaze primitivne nacoske vizure.


Mani se nadrilekarstva, jedva da imaš kapacitet i za suvisao razgovor.

Nego, šta misliš, što ni jedna televizija iz okruženja, pa i šire ne uradi dokumentarac nego baš HRT?

Ili, još plastičnije, što niko ne radi emisije o silnim sličnim zločinima u Americi?

Prosto, to bi bilo jako primitivno, a naročito je primitivno kada ti nešto pametuješ o tragičnom zločinu u zemlji sa kojom imaš istoriju veoma loših odnosa.

I na kraju, RTS...
Zašto nije?
Zato što je za sud o nečemu takvom potreban protok vremena. Potrebne su i utvrđene činjenice o profilu zločinca, njegovim motivima, a toga još nema.

Jer, tako se radi ozbiljna priča. Naročito ona koja može da podgreje atmosferu u javnosti.
Tu mesta za improvizaciju nema. Niti za politikantstvo bilo koje vrste.

Onaj ko bi to uradio na prečac je neozbiljna budaletina i sreća da takvih u Srbiji nema.

Jer, ne zaboravi, nije RTS jedini koji ima vlastitu produkciju. Ima još kuća koje to mogu da urade.
Na sreću, bar po ovom pitanju, tamo sede profesionalci koji shvataju ovo o čemu govorim.
A ne naložene budale i debili koji bi na ovoj tragediji pravili karijeru.
angie01 angie01 14:06 27.10.2023

Re: E, vidiš...

komentarišem posve racionalno, bez trunke emocije.


kako to mislis, moje su emocije potrosene na zrtve, prema ovom klincu osecam prezir,..veruj mi da sam probala da ga nekako amortizujem, al ne ide, dcko nema ni trunke savesti , potpuno je opsednut sobom i svojom velicinom.
angie01 angie01 14:08 27.10.2023

Re: E, vidiš...

pa fora i jeste u tome da nisam ja taj koji treba reći šta i kako. niti bi trebalo da se u to pačam.


pa pacas se, zameras meni moja osecanja,...ja kao majka, ne mogu da predjem preko oduzimanja zivota nevinoj deci tek tako,...ja bih ga sigurno odrobijala.


ne moram o svemu imati stav.


pa imas stav, da ja nestonesto.
angie01 angie01 14:09 27.10.2023

Re: E, vidiš...

komentarišem posve racionalno, bez trunke emocije.



angie01 angie01 14:16 27.10.2023

Re: E, vidiš...

Mani se nadrilekarstva, jedva da imaš kapacitet i za suvisao razgovor.


wtf?!


Zato što je za sud o nečemu takvom potreban protok vremena. Potrebne su i utvrđene činjenice o profilu zločinca, njegovim motivima, a toga još nema.


ima, veruj mi, samo sto mi pokrivamo, pokrivamo, pravimo se ludi....to i kazem, kao za rudare.


a naročito je primitivno kada ti nešto pametuješ o tragičnom zločinu u zemlji sa kojom imaš istoriju veoma loših odnosa.

pa je l kapiras, koliko si nalozen, je l ti stvarno mislis, da tamo nema normalnih ljudi i da su namere casne,...evo ne verujem da si bas toliko zaglibio,..procitaj molim te komentare ispod klipova,..emisije su verlo umerene, sa merom i pijatetom.
Onaj ko bi to uradio na prečac je neozbiljna budaletina i sreća da takvih u Srbiji nema.


Srbija oslobadja svoje krimose, nema instirucije sistema ni vladavinu prava, ne znam sta bi jos hteo,...a da batica pokriva i amnestira krimose, ucesnike u sumnjivim delima.
Na sreću, bar po ovom pitanju, tamo sede profesionalci koji shvataju ovo o čemu govorim.
A ne naložene budale i debili koji bi na ovoj tragediji pravili karijer


koju karijeru, leba ti,...ovi roditelji su ocigledno imali potrebu da negde kazu svoju stranu...zasto im to nije omoguceno u spostvenoj zemlji, evo, ne znam.
gvozden1 gvozden1 14:16 27.10.2023

Re: E, vidiš...

ima tu jos nekih detalja o tatici, koji nisu izasli u javnost, pa svakako necu ja biti taj neko,

Daj, daj te detalje, da se naslađujem.
Mora da ih je Jovana Jeremić otkrila, ti je redovno pratiš.

Tabloidni mozak, tabloidni HRT, tabloidno razmišljanje.

Jadna si.
docsumann docsumann 14:17 27.10.2023

Re: E, vidiš...

angie01
komentarišem posve racionalno, bez trunke emocije.


kako to mislis, moje su emocije potrosene na zrtve, prema ovo klincu osecam prezir,..veruj mi da sam probala da ga nekako amortizujem, al ne ide, dcko nema ni trunke savesti , potpuno je opsednut sobom i svojom velicinom.


pa prigovorila si mi na nedostatku ljubavi, a ne vidim prema kome, pošto ljubav s ovim nema nikakve veze.

dalji postupk prema maloljetnom ubici (sankcije/liječenje/moguća resocijalizacija (da/ne)) to su pipave i delikatne stvari, gdje naše emocije prema stranama u slučaju samo unose šum.

mislim izlišno je i pričati o tome na čijoj je strani naša empatija, prema kome osjećamo pijetet, a kome su namjenjen emocije s druge strane spektra (bez da ih specificiram, nit predodređujem).

al ovo o čemu pričamo je stvar za profesionalce i to vrlo pipava. gdje greške mogu biti kobne, a pitanje je ima li pravog rješenje il tek nekakvog surogata pravde/humanosti.











angie01 angie01 14:17 27.10.2023

Re: E, vidiš...

huci, bas sam se pitala, kada ces se pojaviti sa svojim besmislicama.
angie01 angie01 14:21 27.10.2023

Re: E, vidiš...

pa prigovorila si mi na nedostatku ljubavi, a ne vidim prema kome, pošto ljubav s ovim nema nikakve veze.


to je lokalni fazon,...prema meni:).
mislim izlišno je i pričati o tome na čijoj je strani naša empatija, prema kome osjećamo pijetet, a kome su namjenjen emocije s druge strane spektra (bez da ih specificiram, nit predodređujem).


pa sad izvini, ja imam vrlo jasnu emociju i eto, iznela sam je, ne treba mi nicija dozvola za to, pa ni tvoja.


al ovo o čemu pričamo je stvar za profesionalce i to vrlo pipava. gdje greške mogu biti kobne, a pitanje je ima li pravog rješenje il tek nekakvog surogata pravde/humanosti.


pa da, da smo u uredjenoj zemlji, gde je pravda dostizna i gde postoji tak neki sistem, koji brine o svemi, al nema.
docsumann docsumann 14:22 27.10.2023

Re: E, vidiš...

ne moram o svemu imati stav.


pa imas stav, da ja nestonesto.


brkaš padeže.

nemam stav o tome šta je u glavi kod ovog klinca i kako s njim treba postupati.

a naravno da imam stav o tome da nemam stav, tj. da memam kapaciteta da ga formiram na temeljan i smislen način.

ovo o čemu ti pričaš je mahanjem emocionalnim refleksima. a to je u ovakvim slučajevima pogubmo.

u svojoj najradikalnijoj formi on prerasta u linč.


gvozden1 gvozden1 14:23 27.10.2023

Re: E, vidiš...

, da smo u uredjenoj zemlji

A tamo se ovakve stvari rešavaju, kako ?
Amerika ih uglavnom ubije na licu mesta, jel to trebalo da se uradi?
docsumann docsumann 14:24 27.10.2023

Re: E, vidiš...

pa prigovorila si mi na nedostatku ljubavi, a ne vidim prema kome, pošto ljubav s ovim nema nikakve veze.


to je lokalni fazon,...prema meni:).


pa fino ti kažem da ne unosim emocije u ovu raspravu. šđta se čudiš?


pa sad izvini, ja imam vrlo jasnu emociju i eto, iznela sam je, ne treba mi nicija dozvola za to, pa ni tvoja.


a kad sam insistirao na njoj. kao što ti imaš pravo na iznošenje emocija i ja imam pravo da iskomentraišem takav pristup.
docsumann docsumann 14:27 27.10.2023

Re: E, vidiš...

al ovo o čemu pričamo je stvar za profesionalce i to vrlo pipava. gdje greške mogu biti kobne, a pitanje je ima li pravog rješenje il tek nekakvog surogata pravde/humanosti.


pa da, da smo u uredjenoj zemlji, gde je pravda dostizna i gde postoji tak neki sistem, koji brine o svemi, al nema.



to što živimo u zemljama u kojim pravni sistem nije sav u vinklu ne abolira naše paušalno arbitriranje i etiketiranje.
predatortz predatortz 14:29 27.10.2023

Re: E, vidiš...

pa sad izvini, ja imam vrlo jasnu emociju i eto, iznela sam je, ne treba mi nicija dozvola za to, pa ni tvoja.


Jaku emociju imamo svi mi. Ali ti jedina ovde ne razumeš da zakon ne sme da se povinuje tvojim, mojim, a ni emocijama unesrećenih roditelja.

Zakon mora da utvrdi činjenice i da prema njima odredi sankcije.
U slučaju maloletnog ubice, zakonska sankcija ne postoji. Zakon kaže da u momentu izvršenja zločina nije bio krivično odgovoran.
Teret utvrđivamja činjenica je prebačen na polje medicine.
Dakle, šta god da utvrde, a mi o tome možemo samo da nagađamo jer niko od nas koji se ovde javljaju nemamo ni približno bliske kvalifikacije da donosimo sud o nečijoj psihi, maloletni ubica će nadalje biti pacijent.
Za pacijente ne postoje sankcije. Postoji lečenje.
To je ono što ti nisi u stanju da ukapiraš.
angie01 angie01 14:29 27.10.2023

Re: E, vidiš...

u svojoj najradikalnijoj formi on prerasta u linč.

ajd bre, ne izmisljaj, lepo sam rekla sta me muci. a to je- devetoro dece vise nema, bez krivice, bez razloga, presudio im mali bahati egotirperski monstrum, plus cuvar, shebao je deset porodica zauvek ,..al brate, brine se o njegovom nastavku skolovanja,..pa idi bre...kakvo bre skolovanje, buducnost, kada si oduzeo sve to drugima... no mercy.
angie01 angie01 14:34 27.10.2023

Re: E, vidiš...

Ali ti jedina ovde ne razumeš da zakon ne sme da se povinuje tvojim, mojim, a ni emocijama unesrećenih roditelja.


a gde si to procitao?
U slučaju maloletnog ubice, zakonska sankcija ne postoji. Zakon kaže da u momentu izvršenja zločina nije bio krivično odgovoran.


pa to ti pricam, decko pazio da bude par dana od starosti, zbog koje bi morao da snositi sankcije.
To je ono što ti nisi u stanju da ukapiraš.


ma covece boziji, sigurno nije u vinklu, al ne onom kojom moze da bude oslobodjen, oslobadja ga godiste,...o tome govorim,...ja niti sam sudija, niti psihijatar, niti me neko pita, niti uticem na bilo sta,..samo iznosim svoje vidjenje.
predatortz predatortz 14:37 27.10.2023

Re: E, vidiš...


ma covece boziji, sigurno nije u vinklu,


Onda je bolesnik.
Jedini sistem za kojeg znam da je kažnjaao psihijatrijske bolesnike, govorim o novijoj istoriji, je nacistički.

Tom uzoru treba da težimo?

docsumann docsumann 14:39 27.10.2023

Re: E, vidiš...

angie01
u svojoj najradikalnijoj formi on prerasta u linč.

ajd bre, ne izmisljaj, lepo sam rekla sta me muci. a to je- devetoro dece vise nema, bez krivice, bez razloga, presudio im mali bahati egotirperski monstrum, plus cuvar, shebao je deset porodica zauvek ,..al brate, brine se o njegovom nastavku skolovanja,..pa idi bre...kakvo bre skolovanje, buducnost, kada si oduzeo sve to drugima... no mercy.


šta izmišljam?

oćeš reči da radikalni afektivni odziv ne dovodi do linča (zaobilaženje zakona i spreuzimanje"prave" pravde u svoje ruke) u sličnim situacijama?!

pa to je definicija linča.

naravno, linč ne mora biti fizički sa stvarnom likvidacijom, može da egzistira i samo u sferi javnog mišljenja (opšte atmosfere u društvu).

a šta ako sutra psihološke ekspertize pokažu (ne pratim pomno slučaj, pa ne znam ni jesu li u toku) da dječko ozbiljno poremećen, u obim da se ne može smatrati odgovornim za svoje postupke.



docsumann docsumann 14:46 27.10.2023

Re: E, vidiš...

mislim da sam na jednom od blogova o slobodnoj volji, spominjao slučaj Hjustinskog masakra, kada se ubica iz čistog mira jednog dana popeo na krov nebodera i snajperom hladnokrvo ubijao prolaznike odozgo.

osuđen je na smrt, a obdukcijom je kasnije utvrđeno da je imao u lobanji tumor veličine pesnice, koji je pritiskao mozak i izbobličio njegovu rasuđivanje, toliko da mu je potpuno promjenio ličnost.

ne kažem da je to i ovdje slučaj, naravnio, ali koji je tu kurac ("tumor" ) u pitanju džavo če ga znati.
gvozden1 gvozden1 14:49 27.10.2023

Re: E, vidiš...

al brate, brine se o njegovom nastavku skolovanja

Mora, po zakonu mora.
Doduše, neki su govorili da se zakona ne mora držati ko pijan plota.

Šta predlažeš, da se zakon ne primeni u njegovom slučaju?
predatortz predatortz 14:59 27.10.2023

Re: E, vidiš...

gvozden1
al brate, brine se o njegovom nastavku skolovanja

Mora, po zakonu mora.
Doduše, neki su govorili da se zakona ne mora držati ko pijan plota.

Šta predlažeš, da se zakon ne primeni u njegovom slučaju?


Naravno da mora!
Zakon kaže da svaki državljanin Srbije mora završiti osnovnu školu, osim u slučajevima kojim je utvrđeno da zbog bolesti nije u mogućnosti da to uradi.

Pošto ovde još ništa nije utvrđeno, bilo bi to grubo narušavanje njegovih ustavnih prava. Čak i da ima neki poremećaj ličnosti, to ne spada u one dijagnoze koje bi mu to pravo osporile.
Da bi se to učinilo, moralo bi se utvrditi da on nije intelektualno sposoban da prati nastavu, što u njegovom slučaju definitivno nije u pitanju budući da je bio izuzetno dobar učenik.

Potom, kaže se "koja njegova budućnost"!
Mi to ne znamo. Njegov boravak u ustanovi ne mora da bude doživotni.

Ne treba lupetati kao Vučić koji je rekao da "on garantuje da mali više neće videti svetlost dana". U ozbiljnijoj državi bi samo za tu izjavu bio prinuđen na ostavku.


gvozden1 gvozden1 15:13 27.10.2023

Re: E, vidiš...


Ne treba lupetati kao Vučić koji je rekao da "on garantuje da mali više neće videti svetlost dana". U ozbiljnijoj državi bi samo za tu izjavu bio prinuđen na ostavku.

Nešto slično i ovde čitamo.

predatortz predatortz 15:18 27.10.2023

Re: E, vidiš...

gvozden1

Ne treba lupetati kao Vučić koji je rekao da "on garantuje da mali više neće videti svetlost dana". U ozbiljnijoj državi bi samo za tu izjavu bio prinuđen na ostavku.

Nešto slično i ovde čitamo.



Da!

Ovde jeste jako teško savladati emocije, ali se ujedno na ovakvim stvarima jasno vidi kome je do pravne države i poštovanja zakona, a kome je sve to nebitno.

Dakle, da podvučem:

Nije bitno šta ja, ti, peti, deseti, mislimo da treba raditi u ovom slučaju. Bitno je šta kaže zakon.


angie01 angie01 16:16 27.10.2023

Re: E, vidiš...

oćeš reči da radikalni afektivni odziv ne dovodi do linča (zaobilaženje zakona i spreuzimanje"prave" pravde u svoje ruke) u sličnim situacijama?!


a gde ti vidis afektivno bilo sta, poziv, odziv,..izmisljas nesto sto ne postoji!!!

gde vidis linc u bilo kom obliku, pa i u tragovima,..iznela sam svoje licno, ni na koji nacin uticajno emotivno misljenje o neoravdi kojoj prisustvujemo.
(opšte atmosfere u društvu).


pa ta atmosfera je bolesna od agresivnosti i mrznje, koja se 30 godina u drustvo imputira i ovaj mali je produkt toga,...o cemu ti pricas, leba ti?
a šta ako sutra psihološke ekspertize pokažu (ne pratim pomno slučaj, pa ne znam ni jesu li u toku) da dječko ozbiljno poremećen, u obim da se ne može smatrati odgovornim za svoje postupke.


pa neko ko je istrazio sve zakonske mogucnosti svog eventualnog odgovaranaja i svesno isplaniro do detalja takav zlocin, nema dijagnozu koja je oslobadjajuca,...nego neki poremecaj licnosti,...on je uracunao svoje godine, kao rupu u zakonu,...znaci dete je monstrum, a ne sizofrenicar ili nesto slicno, gde je u nekom afektu odradio ono sto su mu glasovi rekli,...i posle svega, krajnje mirno ceka svoj izlazak, brine za svoju buduscnost sa sve roditeljima, pohadja nastavu,...je l kapiras bolestinu, ili jos uvek ne i mislis da ja nesto lozim na linc....bozemesacuvaj.
angie01 angie01 16:20 27.10.2023

Re: E, vidiš...

Pošto ovde još ništa nije utvrđeno, bilo bi to grubo narušavanje njegovih ustavnih prava.


ja samo ukazujem na bolesnu situaciju, gde su Ustavna prava zrtava i njihovih porodica?
Mi to ne znamo. Njegov boravak u ustanovi ne mora da bude doživotni.


masovni ubica dece i unesrecitelj 10 porodica,...ma hajde molim te,...koje je to ljudsko pravo, a jos nije iz nehata, afekta...
gvozden1 gvozden1 16:24 27.10.2023

Re: E, vidiš...

i ovaj mali je produkt toga

Stručnjak, ajd ostavi to struci, tanka si ti i za mnogo banalnije stvari.

I struka je, verujem, pod strašnim pritiskom savesti kako da definišu poremećaj koga sigurno ima.

Osloboditi klinca posle masakra nije jednostavno, osuditi je nemoguće, okriviti roditelje je lakše, ali i to se kosi sa logikom.

Sve je ovde komplikovano, tako da, ajd da pričamo o Kalabiću, a ovo, ostavi stručnjacima, ko boga te molim.
predatortz predatortz 16:28 27.10.2023

Re: E, vidiš...

angie01
Pošto ovde još ništa nije utvrđeno, bilo bi to grubo narušavanje njegovih ustavnih prava.


ja samo ukazujem na bolesnu situaciju, gde su Ustavna prava zrtava i njihovih porodica?
Mi to ne znamo. Njegov boravak u ustanovi ne mora da bude doživotni.


masovni ubica dece i unesrecitelj 10 porodica,...ma hajde molim te,...koje je to ljudsko pravo, a jos nije iz nehata, afekta...


Uporno mešaš žabe i babe!
On neće krivično odgovarati za počinjeni zločin.
Ako bude nekog ograničenja njegove slobode, biće to zbog utvrđene dijagnoze. Kad se ona utvrdi.
Koliko će biti u psihijatrijsloj ustanovi zatvorenog tipa, to zavisi opet od dijagnoze.

Mi to ne možemo znati. Lekar koji bi širio takve vesti bi ozbiljno narušio odnos lekar-pacijent, kao i samu poverljivost zdravstvenog kartona pacijenata.

Dakle, spekulišeš na osnovu čaršijskih rekla-kazala.

A ako te baš zanima moj stav, takođe nabijen emocijama, odmah sam rekao šta bih učinio da sam na mestu njegovog oca. I taj stav se nije promenio.

Našao bih način da dođem do njega, ubio ga i potom ubio sebe.

Eto, to bih uradio ja!
Ali država to ne sme.

angie01 angie01 16:35 27.10.2023

Re: E, vidiš...

Uporno mešaš žabe i babe!


sta su ovde babe i zabe?

ovo sto mi objasnjavas-znam,...znao je i on pre nego se odlucio za svoj krvavi pir-to i kazem.
Dakle, spekulišeš na osnovu čaršijskih rekla-kazala.


koje carsijske rekla kazala, sve sto sam rekla, bilo je u medijima.


Eto, to bih uradio ja!


pa eto, ja kao roditelj, majka- emotivno izrazavam svoje vidjenje stvari i primecujem zesce nedostatke....ne znam sta mi se zamera....svi prisutni, koji su roditelji, da li bi imali razumevanje, da je nedajboze, njihovo dete stradalo ovako bezumno- ne verujem.

a to sto kazes da bi ti uradio,..ovi roditelji se jos batrgaju, gledaju kako da spasu nekretine, imovinu, da im dete zavrsi skolu,...ni jednim gestom nisu pokazali neku sucut prema ztrvama, ni oni ni mali ubica.
docsumann docsumann 16:53 27.10.2023

Re: E, vidiš...

a gde ti vidis afektivno bilo sta, poziv, odziv,..izmisljas nesto sto ne postoji!!!


zapravo ti izmišljaš i učitavaš

ko je tebi spočitavao linč, uopšte!?

da li razumješ napisano?

pa ta atmosfera je bolesna od agresivnosti i mrznje, koja se 30 godina u drustvo imputira i ovaj mali je produkt toga,...o cemu ti pricas, leba ti?


kako ga ti lako prelomiš, gad demidž. s ovakvim stavovim teško je i raspravljati, popšto se nit mogu dokazati nit osporiti, a možeš na njih potrošiti 3 bloga sa 900 komentara i da nisi ni zagrebao stvar.

kad tako olako davaš ekpertize, čega li je Brejvik produkt?

a ja pričam da u civilizovanim društvima svaki zločinac ima neki osnovni minimum ljudskih prava, koja između ostalih uključuje pravo maloljetnika na obrazovanje.

pa neko ko je istrazio sve zakonske mogucnosti svog eventualnog odgovaranaja i svesno isplaniro do detalja takav zlocin, nema dijagnozu koja je oslobadjajuca,...nego neki poremecaj licnosti,...on je uracunao svoje godine, kao rupu u zakonu,...znaci dete je monstrum, a ne sizofrenicar ili nesto slicno, gde je u nekom afektu odradio ono sto su mu glasovi rekli,...i posle svega, krajnje mirno ceka svoj izlazak, brine za svoju buduscnost sa sve roditeljima, pohadja nastavu,...je l kapiras bolestinu, ili jos uvek ne i mislis da ja nesto lozim na linc....bozemesacuvaj.


to ti kažem, čemu sud, čemu vjećanje, čemu ekspertize - just call Angie
docsumann docsumann 17:03 27.10.2023

Re: E, vidiš...

ja samo ukazujem na bolesnu situaciju, gde su Ustavna prava zrtava i njihovih porodica?


možeš li da definišeš šta tačno podrazumjevaš pod Ustavnim pravima žrtava i njihovih porodica?
promoter promoter 18:01 27.10.2023

Re: E, vidiš...

docsumann

...

kako ga ti lako prelomiš, gad demidž. s ovakvim stavovim teško je i raspravljati, popšto se nit mogu dokazati nit osporiti, a možeš na njih potrošiti 3 bloga sa 900 komentara i da nisi ni zagrebao stvar.

kad tako olako davaš ekpertize, čega li je Brejvik produkt?

a ja pričam da u civilizovanim društvima svaki zločinac ima neki osnovni minimum ljudskih prava, koja između ostalih uključuje pravo maloljetnika na obrazovanje.
...

Pa da!
A čega je produkt ovaj događaj od pre dan, dva u USA, državi Mejn?
Pobi čovek (ako tako može da se nazove) iz čista mira dvadesetak ljudi, a rani nekoliko desetina.
U najrazvijenijoj državi na svetu?
Daleko najrazvijenijoj.
Stoga!
Pod 1 - slava malim anđelima koji nisu dočekali ni da završe osnovnu školu.
Pod 2 - odrasli prst na čelo.
Jer đavo nikada ne spava.
I desiće se opet!
Jer - za takve pojave ljudska civilizacije još nije pronašla lek.
Naravno, postavlja se pitanje - da li bi ljudska civilizacija pronašla lek za ovakve pojave da je uložila, makar, desti deo intelektualnih napora koliko je potrošila na izmišljanje sredstava i metoda za destrukciju.
Mojoj deci, u našim razgovorima, uvek napomenem da se nikada ne bave razvojem sredstava za uništavanje drugih ljudi.
Bez obzira da li će neko drugi njihov istraživački rad da zloupotrebi u te svrhe.
To dalje nije do njih.
angie01 angie01 18:32 27.10.2023

Re: E, vidiš...


ko je tebi spočitavao linč, uopšte!?

recimo,


oćeš reči da radikalni afektivni odziv ne dovodi do linča (zaobilaženje zakona i spreuzimanje"prave" pravde u svoje ruke) u sličnim situacijama?!

pa to je definicija linča.

naravno, linč ne mora biti fizički sa stvarnom likvidacijom, može da egzistira i samo u sferi javnog mišljenja (opšte atmosfere u društvu).

ovo o čemu ti pričaš je mahanjem emocionalnim refleksima. a to je u ovakvim slučajevima pogubmo.

u svojoj najradikalnijoj formi on prerasta u linč.


kako ga ti lako prelomiš, gad demidž.

ne znam sta sam prelomila ja,...o tome su bile rasprave u nedogled os strane raznih strucnjaka,...i protest se zato zove, Srbija protiv nasilja, na kojima su razni govornici listali sva nasilja kojima smo maltretirani.


a ja pričam da u civilizovanim društvima svaki zločinac ima neki osnovni minimum ljudskih prava, koja između ostalih uključuje pravo maloljetnika na obrazovanje.


pa kapiram ja to, al mi prvo nismo civilizovano drustvo, a drugo, ja sam pitala, a kakva prvava imaju ta ubijena deca i njihove porodice.


to ti kažem, čemu sud, čemu vjećanje, čemu ekspertize - just call Angie


na osnovu cega si to zakljucio, lebati, narocito jer ja izricito i kazem, da niti sam merodavna, niti imam pretenzija na tako nesto, samo sam iskazala svoju licnu emoziju, jer mi ovo sve deluje vrlo nepravedno.
angie01 angie01 18:34 27.10.2023

Re: E, vidiš...

možeš li da definišeš šta tačno podrazumjevaš pod Ustavnim pravima žrtava i njihovih porodica?


ako se pozivas ti, ili ko vec, na Ustavna prava ubice, ja pitam, a koja su Ustavna prava zrtava i njihovih porodica?
angie01 angie01 18:39 27.10.2023

Re: E, vidiš...

Pa da!
A čega je produkt ovaj događaj od pre dan, dva u USA, državi Mejn?


je l vi kapirate razliku, tamo su neki ludaci uzeli oruzje i pucali u random mete,...za brejvika se zna da je bio fasciniran mladicem i legijom,...

ovde imamo slucaj detea koji je u svojoj skoli ucao u svoje drugare,...pre toga ga je otac vodio u streljanu, iako je to protivzakona, da vezba da puca u coveka u pokretu,...pa je l to normalno, je l neko iz te streljane odgovarao?...je l neko uopzorio oca da to nije bas uputno, je l ga neko prijavio?
predatortz predatortz 18:50 27.10.2023

Re: E, vidiš...

za brejvika se zna da je bio fasciniran mladicem i legijom

bene_geserit bene_geserit 18:51 27.10.2023

Re: E, vidiš...

tuđa ruka svrab ne češe!

U tuđoj ruci samo jedna stvar raste!
angie01 angie01 18:53 27.10.2023

Re: E, vidiš...

ne znam sta je smesno,...
bene_geserit bene_geserit 18:55 27.10.2023

Re: E, vidiš...

u civilizovanim društvima svaki zločinac ima neki osnovni minimum ljudskih prava

Ma bre, zbog čega trošiti resurse društva za takve. Kako su postali takvi skroz nebitno, dal je tumor u glavi ili šta god.
Kad ga, na žalost, murja nije ubila već uhapsila, resursi se troše uzalud. U ludnicu i baciti ključ. I eliminisati iz medija pominjanje njega.
predatortz predatortz 18:58 27.10.2023

Re: E, vidiš...

angie01
ne znam sta je smesno,...


Smešna je tvoja tvrdnja da je Brejvik učinio što je učinio jer je fasciniran Mladićem i Legijom.

A čovek ceo "manifest" posvetio svojim bolesnim razlozima za zločin koji je počinio.
Al' Mladić i Legija su bili presudni...
angie01 angie01 18:59 27.10.2023

Re: E, vidiš...

mali se sve informisao, i kada mu se ucinilo da je dovoljno dece ubio, izasao je napolje i sam zvao murju, rekao im sta je uradio, da je bolestan i predao im oruzje bez opiranja,...sutradan je prvo cuvare pitao, koliko je postao popluaran.
angie01 angie01 19:03 27.10.2023

Re: E, vidiš...

Smešna je tvoja tvrdnja da je Brejvik učinio što je učinio jer je fasciniran Mladićem i Legijom.


gde sam to napisala,...rekla sam da je njima bio fsciniran, znaci neki lujkan koji se lozi na ubice,...hebiga, nekome su idoli Bitlsi, pa uzme gitaru da svira, a nekome mladic, pa uzme oruzje i krene da ubija,....nisu oni bili presudni, nego modeli ponasanja.

i ovog malog je cale poveo u streljanu da se oslobodi stresa i nezadovoljstva, umesto da ga je grlio i pricao sa njim i ucio ga plemenitosti i drugarstvu.
predatortz predatortz 19:15 27.10.2023

Re: E, vidiš...

hebiga, nekome su idoli Bitlsi, pa uzme gitaru da svira, a nekome mladic,


Misliš ono "Tito partija - omladina akcija", pa rokaj k'o na Kočevskom Rogu, šta te boli qratz ko je zarobljenik, ko civil?
Jer, Mladić je upravo taj profil!
Možda je Brejvik zaljubljenik u Mladića, ali Mladić je bio i ostao zaljubljenik u Tita.

Da nije, da je recimo bio u Stepu ili Mišića, druge obrasce bi primenjivao.
docsumann docsumann 19:21 27.10.2023

Re: E, vidiš...

ko je tebi spočitavao linč, uopšte!?

recimo,


nisi odgovorila na moje pitanje - gdje sam ja spočitavao tebi linć?

ovaj kolaž ništa o tome ne kaže, kako god poređala sličice.




a ja pričam da u civilizovanim društvima svaki zločinac ima neki osnovni minimum ljudskih prava, koja između ostalih uključuje pravo maloljetnika na obrazovanje.


pa kapiram ja to, al mi prvo nismo civilizovano drustvo, a drugo, ja sam pitala, a kakva prvava imaju ta ubijena deca i njihove porodice.


ne kapiram - nismo civilizovani, pa za nas njihovi standardi ne važe?
čak i da nismo, trebali bi upravo da usvajamo standarde civilizovanijih.

kakva prava mogu uopšte da imaju ubijeni?

a što se porodivca žrtava tiče - kakav konkretno prava dovodiš u pitanje? koja su prava njima ugrožena u pravnom smislu?
možda je stisfakcija pravde bolja riječ. al nje teško može da bude u punom smilu. njihov gubitak je prevelik za bilo kakvu pravnu kompenzaciju.

država je dužna da uhvati počonioca zločina i da sprovede fer pravni postupak prema njemu. da li će kazna počiniocu (upiši kakvu god smatraš za shodnom-----) za izvršeni zločin ublažiti njihova bol? teško, pa i u promilima.


to ti kažem, čemu sud, čemu vjećanje, čemu ekspertize - just call Angie


na osnovu cega si to zakljucio, lebati, narocito jer ja izricito i kazem, da niti sam merodavna, niti imam pretenzija na tako nesto, samo sam iskazala svoju licnu emoziju, jer mi ovo sve deluje vrlo nepravedno.


na osnovu toga što si tako lagano objasniča čitav slučaj, klincu lupila dijagnozu na čelo, ošinula mu presudu (koju, to već ti znaš) ukinula mu dalje školovanje (moje karikiranje)... i ti me sad pitaš na osnovu čega.

ne znam otkud ti toloika samouvjerenost. ne pričamo o prognozi fudbalske utakmice.

ne znam kako bi se osjećao kad bi se koliko sutra ustanovilo da klinac jeste ozbiljno bolestan.

a ako se ustanovi da je stvarno hladnokrvni zlikovac za osudu uvijek ima vremena.
ovakvim istrčavanjem ne činiš pravdi nikakvu uslugu.
docsumann docsumann 19:28 27.10.2023

Re: E, vidiš...

angie01
možeš li da definišeš šta tačno podrazumjevaš pod Ustavnim pravima žrtava i njihovih porodica?


ako se pozivas ti, ili ko vec, na Ustavna prava ubice, ja pitam, a koja su Ustavna prava zrtava i njihovih porodica?


pa koja su to?

kad se pozivam na nešto što je zakonom (ne znam da l' je baš Ustavom) definisano i taksativno navedeno, mislim upravo na ono što tamo piše.
dakle ta tematika je pravno definisana

kad ti pitaš za ustavna prava žrtava na koji dio zakona misliš?

evo da se ponovi (iz gornjeg komentara):

obaveza države je da uhvati počinioca zločina, da mu sudi po zakonu i uputi ga na izdržavanje kazne koja mu već bude izrečena.
ni ovo nisu prava u užem smislu, tako da ne znam na šta zapravo misliš.




cmix909 cmix909 19:45 27.10.2023

Re: E, vidiš...

angie01
... decak je prvih dana bio zainterosovan za to, kakvu je reakciju prouzrokovao i da li je postao poznat...

U principu pola svakog nicim potkrepljenog ’’zvanicnog“ saopstenja valja smesta baciti u vodu, a u ovom slucaju na isti nacin treba postupiti i sa drugom polovinom.
angie01 angie01 20:00 27.10.2023

Re: E, vidiš...

Možda je Brejvik zaljubljenik u Mladića, ali Mladić je bio i ostao zaljubljenik u Tita.


boktetvoj, pa nece valjda opet,.. brejvik je to sam isticao,...nikakve veze cela stvar nema ni sa partizanima, ni sa Titom.
predatortz predatortz 20:01 27.10.2023

Re: E, vidiš...

angie01
Možda je Brejvik zaljubljenik u Mladića, ali Mladić je bio i ostao zaljubljenik u Tita.


boktetvoj, pa nece valjda opet,.. brejvik je to sam isticao,...nikakve veze cela stvar nema ni sa partizanima, ni sa Titom.


Naravno, ali ovde govorimo o uzorima.
angie01 angie01 20:12 27.10.2023

Re: E, vidiš...

nisi odgovorila na moje pitanje - gdje sam ja spočitavao tebi linć?


hebote, ti sad ko huci:))

ti si otprilike rekao, da ovo moje misljenje u radikalnoj izvedbi vodi lincu,...znaci, nije sija nego vrat.


kakva prava mogu uopšte da imaju ubijeni?


figurativno, doks, figurativno,...ko je njima dao neko pravo, dok ih je monstrum ubijao, da bi sada neko njegovo pravo bilo ispostovano- receno kao metafora za to kako je pravda postavljena.

znaci, ako ne razumes, ja ne zagovaram nista, nemam ideju sta bi trebalo, niti bih volela da zavisi od mene, samo emotivno primecujem.

onaj nastavak tvoje prozivke isto potpada pod ovo.

mogu samo da dodam- da je ozbiljno bolestan, to bas ne bi moglo da se sakrije toliko...neki poremecaj licnosti ima.
ovakvim istrčavanjem ne činiš pravdi nikakvu uslugu.


pa ja kazem da nema pravde za ovako nesto i kako su stvari postavljene, a ne iniciram neko resenje.
angie01 angie01 20:14 27.10.2023

Re: E, vidiš...

U principu pola svakog nicim potkrepljenog ’’zvanicnog“ saopstenja valja smesta baciti u vodu, a u ovom slucaju na isti nacin treba postupiti i sa drugom polovinom.


pa to su izneli u javnost,...sve ono sto znam van tih saopstenja, nisam rekla.

ja svakako ne ucestvujem u tom slucaju, samo emotivno reagujem na Ustavna prava malog ubice.
gvozden1 gvozden1 20:23 27.10.2023

Re: E, vidiš...

sve ono sto znam van tih saopstenja, nisam rekla

Već drugi put nagoveštavaš da nešto još znaš, da zagolica maštu tračara.

Nisko, jadno i bedno.
angie01 angie01 20:43 27.10.2023

Re: E, vidiš...

Već drugi put nagoveštavaš da nešto još znaš, da zagolica maštu tračara.


ne znam sta ti smeta- mali je ovo grad, ljudi se znaju, svasta se prica,...i ja samo podvlacim da takve stvari nisam iznosila.


Nisko, jadno i bedno.


je sto bi ti od svega da prais neku glupu pricu, iako ne postoji....a to jeste trac.
angie01 angie01 20:46 27.10.2023

Re: E, vidiš...

ja svakako ne ucestvujem u tom slucaju, samo emotivno reagujem na Ustavna prava malog ubice.


e, acudno je to, sto su ovde jos neki reagovali, al mnogo konkretnije nego ja, al ti zameras samo meni i to neku drmatizovanu verziju, sa elementima, koji ne postoje.

isto kao sto si meni drzao slovo za banovanje- u mnogo vecoj fer izvedbi, a maxi ni rec:)))...tu nije bilo deklaracije za pravo slobode govora i slicno.
predatortz predatortz 20:49 27.10.2023

Re: E, vidiš...

ne znam sta ti smeta- mali je ovo grad, ljudi se znaju, svasta se prica


Činjenica je da se svašta priča, ali su priče tipa "rekla sestra Cica koja radi tamo" najčešće obični tračevi koje kreira polusvet.


gvozden1 gvozden1 20:51 27.10.2023

Re: E, vidiš...


mali je ovo grad, ljudi se znaju, svasta se prica,

Tipično tračerski, pinkovski.

Mali grad od dva miliona stanovnika.
docsumann docsumann 20:53 27.10.2023

Re: E, vidiš...

ti si otprilike rekao, da ovo moje misljenje u radikalnoj izvedbi vodi lincu,...znaci, nije sija nego vrat.


a šta bi to sad značilo ovo moje u radikalnoj izvedbi?!
učitavaš preko svake mjere.

to tvoje je to tvoje i ono ne može biti radikalnije, jer bi tad bilo nešto drugo.
dakle, tebi i tvom konkretnom stavu nisam prišio nikakvo linčarenje.

ali da, povlađivanje emotivnim refleksima kod ovakvih slučajeva u krajnjoj instanci vodi ka linču. a ljudi su po difoltu skloni tome, te bi obaveza zdravo mislećih ljudi trebala da bude suzdržanost, a ne predavanje emotivnim impulsima.


kakva prava mogu uopšte da imaju ubijeni?


figurativno, doks, figurativno,...ko je njima dao neko pravo, dok ih je monstrum ubijao, da bi sada neko njegovo pravo bilo ispostovano- receno kao metafora za to kako je pravda postavljena.


ne znam zašto postavljaš te jednačine iz teorije prava, kad je odnos žrtva-napadač (ubica/lopov/silovatelj) upravo definsan uzurpiranjem prava žrtvi (na život, svojinu, integritet...) od strane napadača.
i zbog toga izvršitelj zločina potpada pod snakcionisanje od strane pravnog sistema.
to je deefinicija zločina, tj. tvoje pitanje je integrisano u njoj. ne znam šta više od toga tražiti od prava. pravo je opet tek društveno prihvatljiva aproksimacija pravde, u praktičnoj izvedbi.

pa ja kazem da nema pravde za ovako nesto i kako su stvari postavljene, a ne iniciram neko resenje.


ako si pažljivo čitala moje komentare to sam spomenuo više puta.
ipak društvo mora da dođe do načina da takve traumatične događaje apsorbuje i amortizuje na najprikladniji mogući način.
u tom postavljanju društva kao cijeline ogleda se i njegova zrelost.

angie01 angie01 21:01 27.10.2023

Re: E, vidiš...

Činjenica je da se svašta priča, ali su priče tipa "rekla sestra Cica koja radi tamo" najčešće obični tračevi koje kreira polusvet.
pa sad, postoje ljudi koji i poznaju porodicu, rade sa njima i slicno,...no nije ni bitno, to sto se huci uhvatio i vrti, radio bi a sam napisala, danas je padala kisa,...a tako, smeta ti kisa, kakva jadnica, tako ovi nesrbi, smetaju im prirodne pojave, bednici i izdajice:)...komunjarske fore.
predatortz predatortz 21:07 27.10.2023

Re: E, vidiš...

pa sad, postoje ljudi koji i poznaju porodicu, rade sa njima i slicno


Prijatelji im, očigledno, nisu bili.
Takvi su mi najgadniji.
Ti koji trče da šire tuđi prljav veš, kao "dobro informisani", po pravilu nisu dobri ljudi.

Eto, igrom slučaja, znam čoveka koji je radio sa ocem ubice.
On za njega ima samo reči hvale.
Kome verovati?
Njemu ili tim tvojim?
angie01 angie01 21:13 27.10.2023

Re: E, vidiš...

ne znam zašto postavljaš te jednačine iz teorije prava,


pa je l kapiras sta si napisao,...ovaj slucaj je specifican po mnogo cemu, a najvise po tome, sto je ubica pikirao tajming tako, da ne moze pravno da odgovara-znaci te pravde ubica/zrtva, nece biti,...al se zato brine o njegovom pravu da sa skoluje.

tako to funkcionise i meni je to shebano,...da ne ispisujem sve detalje ponovo, koji cine tu neprijatnu gomilu,...to je moje osecanje prema toj celoj situaciji i necu ti se vise pravdati,..to moje osecanje nema nikakve veze za pozivom na linc, niti sa time kako ce se slucaj odvijati, niti sa drustvom u celini i njegovom zreloscu-koja je vrlo upitna,...


ipak društvo mora da dođe do načina da takve traumatične događaje apsorbuje i amortizuje na najprikladniji mogući način.


pa koji je to nacin?...ako fakticki nema prostora za zadovoljenje pravde.
nije ucinjen ni onaj minimum, koji je bio moguc.


evo, za rudare ima, al opet nista.
angie01 angie01 21:19 27.10.2023

Re: E, vidiš...

Njemu ili tim tvojim?

Kome verovati?
Njemu ili tim tvojim?


ne znam sta si sad utripovao, al na pogresnom si putu i predlazem da se zavrsio ova price ni o cemu.
predatortz predatortz 21:25 27.10.2023

Re: E, vidiš...

angie01
Njemu ili tim tvojim?

Kome verovati?
Njemu ili tim tvojim?


ne znam sta si sad utripovao, al na pogresnom si putu i predlazem da se zavrsio ova price ni o cemu.


Ja je ne bih ni počinjao.
A svi znamo nekog čoveka, koji zna nekog čoveka...


Ovaj slučaj je nezabeležen u našem društvu. Svi su ovim zatečeni. Jeste teško prihvatiti da neko ugasi deset života, od čega devet dečijih i da nije krivično odgovoran za to.

Ali, zakoni postoje i ne vidim bolji okvir za funkcionisanje nekog društva od njih.


angie01 angie01 21:30 27.10.2023

Re: E, vidiš...


Ovaj slučaj je nezabeležen u našem društvu. Svi su ovim zatečeni. Jeste teško prihvatiti da neko ugasi deset života, od čega devet dečijih i da nije krivično odgovoran za to.


slazem se,...al su neke stvari, vrlo ocigledne, morale da imaju drugaciji tretman i razresenje.


Ali, zakoni postoje i ne vidim bolji okvir za funkcionisanje nekog društva od njih.


pa ti zakoni su pisani na osnovu poznatih situacija, ova je potpuno nepoznata-nikada se nigde nije desila, ovog malog su prozvali, njamladji masovni ubica na svetu,...isto su okolnosti prosto neverovatne.
docsumann docsumann 21:40 27.10.2023

Re: E, vidiš...

pa je l kapiras sta si napisao,...ovaj slucaj je specifican po mnogo cemu, a najvise po tome, sto je ubica pikirao tajming tako, da ne moze pravno da odgovara-znaci te pravde ubica/zrtva, nece biti,...al se zato brine o njegovom pravu da sa skoluje.


naravno da kapiram šta sam napisao. sve to stoji.

na koga se ti jediš zapravo?
na pravdu, pravo, zakon?
ne znam šta hoćeš zapravo. očeš da mu ukineš pravo naškolovanje, jer žrtve ne mogu da ostvare drugačiji vid pravde?


docsumann docsumann 21:43 27.10.2023

Re: E, vidiš...

Ovaj slučaj je nezabeležen u našem društvu. Svi su ovim zatečeni. Jeste teško prihvatiti da neko ugasi deset života, od čega devet dečijih i da nije krivično odgovoran za to.

Ali, zakoni postoje i ne vidim bolji okvir za funkcionisanje nekog društva od njih.


ne pratim slučaj, al zar ubica neće ostati u nekoj ustanovi za posmatranje (i/ili liječenje) na duže vrijeme?
predatortz predatortz 21:54 27.10.2023

Re: E, vidiš...

docsumann
Ovaj slučaj je nezabeležen u našem društvu. Svi su ovim zatečeni. Jeste teško prihvatiti da neko ugasi deset života, od čega devet dečijih i da nije krivično odgovoran za to.

Ali, zakoni postoje i ne vidim bolji okvir za funkcionisanje nekog društva od njih.


ne pratim slučaj, al zar ubica neće ostati u nekoj ustanovi za posmatranje (i/ili liječenje) na duže vrijeme?


Verovatno da hoće.
Ali ne po krivičnoj odgovornosti.
Hipotetički, da konzilijum danas utvrdi da je mentalno zdrav, ili da ima poremećaj koji ne zahteva dugoročnu hospitalizaciju, već sutra bi bio slobodan čovek.

A o mentalnom stanju tog nesrećnika svi mi ovde možemo samo da nagađamo i da lupetamo.
Najveća imena psihijatrije u ovoj zemlji se sa nečim ovakvim susreću prvi put. Nadam se i poslednji.

Ti ljudi su u velikom problemu i pod ogromnim pritiskom. Em nemaš iskustva sa sličnim pojavama, em je pritisak javnosti ogroman. I ne samo javnosti!
Imaš predsednika koji izađe i kaže - neće on na beli dan više izaći!
Što je, samo po sebi, u ovako ustrojenoj zemlji, neviđen pritisak na lekare koji se slučajem bave.

Verujem da sada ni jedan od njih ne bi smeo dati dijagnozu koja bi vodila puštanju iz ustanove taman da se radi o psihijatrijski potpuno zdravom mladiću.




angie01 angie01 21:56 27.10.2023

Re: E, vidiš...

ne pratim slučaj, al zar ubica neće ostati u nekoj ustanovi za posmatranje (i/ili liječenje) na duže vrijeme?


pa sto se mesas onda i jos me prozivas,....situacija je prilicno zahebana da se bilo kakva pravda sprovede u tome je cela stvar...i decko je tako tempirao izvrsenje, kako bi se uklopio u zakon,...koji, kada je pisan, nije ni poznavao u svom iskustvu takav slucaj.



na koga se ti jediš zapravo?


ja ne umem bolje da objasnim od onoga kako vec jesam, izvini,...al ako stvarno ne znas o cemu se radi, jer nisi pratio slucaj, onda i nije cudno sto me ne razumes....al samo mene:)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana