Društvo| Putovanja

Taoci vlade SAD

albicilla RSS / 04.11.2008. u 22:29

Pre desetak godina sam se negde u Africi truckao Landyjem 110 zemljanim putem koji kao da je utabavan ratrakom za sneg. Tokom vožnje sam primetio tragove oštećenja na prijateljevom Zeiss dvogledu i upitao ga za starost istog, na šta se on okrenuo ka supruzi da je upita: ‘Kad smo ono beše bili taoci u Etiopiji..?'

Nedavno sam nešto čitao o Zelenoj revoluciji nakon Drugog svetskograta, kada su razvijene nove, visokorodne sorte pšenice i pirinča kako bi se povećali prinosi i smanjio broj gladnih u Trećem svetu. Sorte su zaista davale više prinose, pa je npr. proizvodnja pšenice u Meksiku tokom narednih 20 godina rasla stopom od 5% godišnje, dok su u Pakistanu prinosi udvostručeni za samo 10 godina. Iza razvijanja novih sorti stajale su SAD, koje su kroz Rokfelerovu fondaciju finansirale istraživanja, sa ciljem da snize socijalne tenzije u novim nezavisnim državama i time smanje privlačnost komunističke ideologije. Međutim, Zelena revolucija nije dovela i do nezavisnosti u hrani - iako su nove sorte povećavale prinose, zahtevale su znatna ulaganja: đubrenje, navodnjavanje, pesticide... sve ono što siromašni seljaci Trećeg sveta nisu mogli da plate. Da tu ne bude kraj, nove sorte su bile sterilne, a seljaci ostajali vezani za američke proizvođače semenskog materijala. Otuda su bogati zemljoposednici postajali bogatiji, a siromašni još siromašniji, dok ne bi bivali prisiljeni da svoja imanja prodaju krupnim zemljoposednicima, a sami ostajali radnici bezemljaši. Prinosi jesu bili povećani - ali je 80% meksičke pšenice sada stizalo sa samo 5% farmi. Umesto da snizi tenzije u društvima, Zelena revolucija ih je dodatno uvećala, dovodeći i do revolucija, npr. u Etiopiji 1980-ih.

Poznavao sam svoje prijatelje godinama, a da to iskustvo nikada nisu pominjali. Ona je malo razmislila i četvoromesečno zatočeništvo smestila u sredinu osamdesetih, a on mi je objasnio da su im gerilci tada oduzeli dvoglede, pa su posle kupili nove, uključujući taj pomalo ofucani oko njegovog vrata. Ništa više nisu rekli o svom zatočenju, a ja nisam hteo da pitam.

Atačmenti

  • 01.jpg / 21.59 / KB image/pjpeg


Komentari (5)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 23:12 04.11.2008

Svakoga dana, u svakom pogledu...

To je klasičan odnos između tehnološki naprednih zajednica i tehnološki nisko razvijenih. Iluzorno je očekivati da svet u kome živimo bude apsolutno pravedan i milosrdan. Međutim, on je svakako mnogo humaniji nego što je bio pre 50 ili 100 godina, pre 300, pre 1000... Tu su, naravno, kompanije koje bi da profitiraju, ali tu su i razni pokreti, NVO itd koji se trude da pomognu siromašnima i ugroženima. U tom smislu svet ipak postaje bolji.
albicilla albicilla 09:07 05.11.2008

Re: Svakoga dana, u svakom pogledu...

ne bih ulazio u raspravu koliko postaje bolji (na nekim poljima to nesumnjivo postaje) a koliko gori (nazalost, i to je nesumnjivo), vec u samu ideju napretka, ideju da je istorija - istorija poboljsanja i napredovanja. znate li kada se ta ideja javila? pre jedva 200 godina. pre toga su stari grci lamentovali nad opadanjem nakon mitskog zlatnog doba, americki indijanci su takodje posmatrali istoriju kao nazadovanje, istorija evrope je to i potvrdjivala sve do renesanse, a evropljani su, po otkrivanju starogrckih tekstova, lamentovali nad antickim svetom. tek je industrijska revolucija donela, isprva stidljivu, potom sve jacu, ideju da kao drustvo i kao civilizacija idemo unapred i da se mozemo nadati boljem.

jedan od prvih problema koji je industrijska revolucija stvorila bile su kisele kise, koje su identifikovane i naucno tacno opisane jos sredinom 19. veka, da se resavanju problema pristupi tek 1980ih (evropa), 1990ih (amerika) ili jos i ne pristupi (daleki istok). globalno zagrevanje, tada usled sagorevanja uglja u sve vecim kolicinama, predvideo je jedan svedski hemicar i nobelovac, ne mogu trenutno da se setim imena, jos prvih godina 20. veka. sporazum iz kjota je i u vreme nastajanja bio kritikovan zbog postavljanja preniskih redukcionih ciljeva za emisije co2. klinton je ucinio prazan gest potpisivanjem sporazuma, znajuci dobro da ga senat nece ratifikovati (nadam se promeni na tom polju i to je jedini razlog zbog kog podrzavam obamu), a sve druge kjoto zemlje zajedno, sve i da ispune redukcione ciljeve (sto nijednoj ni blizu ne polazi za rukom) smanjile bi emisije tek za jednogodisnji svetski nivo.

odlutah u stranu, izvinite... hteo sam reci da je ideja napretka podjednako pogresna koliko i ideja nazadovanja
darkonduty darkonduty 23:54 04.11.2008

Odličan primjer...


kako naizgled dobre i plemenite akcije mogu u procesu provedbe doživjeti potpuni debakl. Nažalost, to je čest slučaj u pogledu pomoći zemljama Trećeg svijeta.

Problem leži u tome što mi Zapadnjaci nismo dobro upoznati sa kulturama i stanjem u većini tih zemalja. Zato ih najčešće promatramo iz etnocentrične pozicije, a da toga nismo niti svjesni. U većini slučajeva teško je pretpostaviti kako bi se pojedine akcije pomoći upućene vladama ili vlastima tih zemalja mogle odraziti na njihovu društvenu, demografsku, ekonomsku ili bilo koju drugu strukturu.

Dobar primjer su i slanja pomoći od raznih humanitarnih organizacija najsiromašnijim zemljama u Africi ( što je bilo popularno prije 15-20 godina). U tim zemljama vlast je i tad bila ili diktatorska ili militaristička pa je direktnu korist od stranih donacija imala samo klika okupljena oko političkog vrha koja je preuzimala donacije i međusobno ih razmjenjivala ili skladištila, a oni najsiromašniji i najugorženiji za nju nisu nikada niti saznali.

MilutinM MilutinM 02:12 05.11.2008

Re: Odličan primjer...

Problem leži u tome što mi Zapadnjaci nismo dobro upoznati sa kulturama i stanjem u većini tih zemalja. Zato ih najčešće promatramo iz etnocentrične pozicije, a da toga nismo niti svjesni.

Osetio sam ovo, više puta. Ne može se jedan model koji je bio uspešan na jednom delu naše Zemaljske kugle jednostavno preneti na drugo mesto. A misionari upravo to često pokušavaju.
Budimac Budimac 09:14 05.11.2008

Napredak?

Da tu ne bude kraj, nove sorte su bile sterilne...

Jedna od najbolesnijih ideja korporativnog kapitalizma. Da sam vernik rekao bih bezbožna.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana