Ekonomija

Šamarčina=Pljuska radnicima, ministarke Diane

dragan7557 RSS / 15.05.2010. u 13:19

Pod naslovom "Jeftina radna snaga prednost Srbije" na vestima B92 (danas) mi je još jedna Njena Ekselencija zalepila šamarčinu, a pošto je zalepljena iz Zagreba onda je u skladu sa jezikom Pljuska.

Šamarčina=pljuska je sadržana u sledećoj poruci Nj.E.M. Diane Dragutinović radnicima Srbije:

"Nakon deprecijacije, dobili smo jevtinu radnu snagu što je jedna od naših komparativnih prednosti"

Ko je za Njenu Ekselenciju  Ministarku "MI" nije mi jasno, ali mi je jasno ko je "radna snaga" čiji je rad, do sada skoro bezvredan rad potezima za postizanje "komparativnih prednosti" komparativno potpuno obezvređen.

Ono što ministarka nije javno izrekla a zna se da u Srbiji rad ne mora čak ni da se plati (kao što se i dešava) a da su radnici jedino u Srbiji (u vasceloj Evropi) naučili da rade bez ikakve plate po nekoliko godina uzastopce, što je i do sada bila komparativana prednost koja nije pomagala,

Njena Ekselencija je sudeći po biografiji Fakultet Ekonomije završila u tzv. "komunističkoj" SFRJ  znači prema dobijenom znanju na istom Fakultetu je opremljena "paketom" poznavanja Ekonomskih Nauka sa sve "Naučnim"Istorijskim Marksizmom i ostatkom "dijalektike" kao i ostatkom svega što ide uz ovu Ideologiju.

Obezvrediti radnu snagu kao što to Njena Ekselencija (nije usamljena) radi, neodoljivo podseća na seoskog domaćina koji zbog štednje, lenjosti ili glupavost, smanjuje obroke kravi sve dok ista ne crknce.   Radnici njih oko 1,8 milona zajedno sa seljacima izdržavaju=hrane ostatak građana Srbije kao i samu Ekselenciju Ministarku. Prosta logika govori da ni gladna životinja nije u stanju da vuče ispravna kola, dok o kolima sa klipovima u točkovima da i ne govorimo.

Komparativna "Mudrost" ministarke  finasija liči na Staljinistički Gulag u kome se radi danonoćno za dobro Ideologije Real Socijalizma u kojoj smo "MI" Socijalistička Nomenklatura, Avangarde, a "ONI" (u ovom slučaju radnici) i ostatak naroda koji umesto od dobro nagrađenog rada radnika,  živi od Ideologije budućeg rajskog života u Komunizmu. Naravno Raj je promenio ime u Kapitalistički a komparacione vrednosti su ostale iste.

Po najavi Njene Ekselenciji će rezultati za pola godine ili za godinu pokazati kakav je napredak  Srbija u stanju da napravi. Naravno ako ciljna grupa, radnici, budu izdržali glad pola godine. Oni koji komparativne prednosti Ministarke izdrže pola godine će svakako do kraja lipsati.

Hrvatski counterpart  "naše" ministarke  direktorka Agrokora Ljerka Puljić je imala samo lijepe reči za "našu" kao predstavnica jednog od najvećih investitora u Srbiji se zahvalila, našoj Ekselenciji dok je ova:

Zaključujući sa zahvalnicom rekla:

"To su bile lepe reči jer mi treba da negujemo investitore............, ministarka je meni lično udarila šamarčinu ne znam kako je vama, ali dve šamarčine u tri dana su meni previše

Što će radnici i njihove porodice da crknu negujući investitore to za komparativnu Srbiju Njene Ekselencije Ministarke nije ni važno.

Posebno je smešno što su ove poruke upućene sa skupštine  Evropske banke za obnovu razvoj jer je izgleda novi trend da se obnavlja bivša glad protiv koje je protesvovala i Katolička Crkva pre više od sto godina u encikliki "Rerum Novarum."

Meni je i previše ovih šamarčina= pljuski pa makar bile i od Ministarskih Ekselencija nušićevog tipa.

 

cerski



Komentari (22)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Dragan Pavlicevic Dragan Pavlicevic 15:08 15.05.2010

Kakve veze ima




Njena Ekselencija je sudeći po biografiji Fakultet Ekonomije završila u tzv. "komunističkoj" SFRJ znači prema dobijenom znanju na istom Fakultetu je opremljena "paketom" poznavanja Ekonomskih Nauka sa sve "Naučnim"Istorijskim Marksizmom i ostatkom "dijalektike" kao i ostatkom svega što ide uz ovu Ideologiju.


Komparativna "Mudrost" ministarke finasija liči na Staljinistički Gulag u kome se radi danonoćno za dobro Ideologije Real Socijalizma u kojoj smo "MI" Socijalistička Nomenklatura, Avangarde, a "ONI" (u ovom slučaju radnici) i ostatak naroda koji umesto od dobro nagrađenog rada radnika, živi od Ideologije budućeg rajskog života u Komunizmu. Naravno Raj je promenio ime u Kapitalistički a komparacione vrednosti su ostale iste.


kakve veze ima marksizam u celoj prici? fakat je: jeftina radna snaga kao strateski ekonomski resurs je karakteristika kapitalistickog ekonomskog sistema, a i proizvod je tog sistema.

nema nista pogresno ni lose u tome sto je ona rekla, a pogotovo nije obezvredila niciji rad. MInistarka isto tako ne kontrolise plate, one su odraz stanja nase privrede a nisam siguran da je ministarka kriva za to. Samo je konstatovala istinu, kod nas su plate manje nego u vecini zemalja u okruzenju i Evropi. To moze da bude atraktivno za investitore.Kada bude vise investicija i protoka novca, tada ce mozda i biti vece plate.
dragan7557 dragan7557 16:03 15.05.2010

Re: Kakve veze ima

To moze da bude atraktivno za investitore.Kada bude vise investicija i protoka novca, tada ce mozda i biti vece plate.

Vidi se po onome što ima platu od preko € 13.0000 ne ko znam je njegov investitor a ti?
Samo je konstatovala istinu,

Deprecijacija ne dolazi sama od sebe il' po tebi dolazi.
MInistarka isto tako ne kontrolise plate,

Već finansijsku politiku države (ako je kontroliše).
To moze da bude atraktivno za investitore.

mi treba da negujemo investitore

Atrakcija nije isto što i nega. Negovali su radnici Nokia u Nemačkoj svog investitora i poslodavca dok sve tri hiljade zaposlenih nisu ostali bez posla, jer je isti jevtiniju nego u vidu obezvređene radne snage našao u Rumuniji.

Primera X
kakve veze ima marksizam u celoj prici?

Rečeno ti je dovoljeno. Al' da ponovim "novi" turbo kapitalizam turistčkog tipa:

liči na Staljinistički Gulag u kome se radi danonoćno za dobro Ideologije Real Socijalizma u kojoj smo "MI" Socijalistička Nomenklatura, Avangarde, a "ONI" (u ovom slučaju radnici) i ostatak naroda koji umesto od dobro nagrađenog rada radnika, živi od Ideologije budućeg rajskog života u Komunizmu. Naravno Raj je promenio ime u Kapitalistički a komparacione vrednosti su ostale iste.


cerski
Dragan Pavlicevic Dragan Pavlicevic 16:25 15.05.2010

Re: Kakve veze ima

Deprecijacija ne dolazi sama od sebe il' po tebi dolazi.


sa i bez deprecijacije, radna snaga u Srbiji je relativno jeftina...

jer je isti jevtiniju nego u vidu obezvređene radne snage našao u Rumuniji.


Tako moze i da je nadje u Srbiji..Ministarka upravo to i kaze...I jos pominje niske poreze)...a zasto je to tako to je verovatno druga prica...

Rečeno ti je dovoljeno. Al' da ponovim "novi" turbo kapitalizam turistčkog tipa:


Nije bas...vi imate neko klasno, marksisticko vidjenje stvari a ministarki prebacujete sto je mozda "opremljena "paketom" poznavanja Ekonomskih Nauka sa sve "Naučnim"Istorijskim Marksizmom i ostatkom "dijalektike" kao i ostatkom svega što ide uz ovu Ideologiju."???
zadnjapetoletka zadnjapetoletka 00:05 16.05.2010

Re: Kakve veze ima

"nema nista pogresno ni lose u tome sto je ona rekla, a pogotovo nije obezvredila..."

4.000 (cetiri hiljade) dece beskucnika zivi na ulicama Beograda. Ni u ovome nema niceg pogresnog a nema ni niceg loseg zato sto je to neko rekao. Eto, recimo da sam malo falican pa se zbog te dece osecam malo, da kazemo, nelagodno. Bas zato sto je to istina. A osecam se jos nelagodnije kada vidim da neki ministar smatra da je za njegov posao dovoljno da iznese istinu.
seceranac seceranac 15:46 15.05.2010

sta bi sa boljim uslovima privredjivanja

osiromasivanje je jedino sto su ministarka i njene kolege ostvarile od velikih obecanja u proteklih 10 godina o tome kako ce stvoriti povoljne uslove za privredjivanje i strane investicije

kakve uslove za privredjivanje su stvorili?
mito i korupcija su (p)ostali osnovni uslovi za bilo kakvu ekonomsku aktivnost, monopoli su narasli toliko da su mocniji od same drzave, investicije i pare od rasprodaje su potrosene na strane deterdzente i uloske sa krilcima dok je domaca privreda propadala, narod i privreda su dobili zelenaske kredite na otplatu kojih ide sve sto zarade, obecane i za privredjivanje neophodne infrastrukture nema ni u tragovima, porezi su porasli kako bi se birokratija utrostrucila ...


i sada jedino sto je ostalo a sto nasa vlast moze da ponudi stranim investitorima je roblje
dragan7557 dragan7557 16:11 15.05.2010

Re: sta bi sa boljim uslovima privredjivanja

pare od rasprodaje su potrosene

Sada je na redu radna snaga.

Ponuda jevtine radne snage Srbije počeela je još 2001 godine i propala.
Nije Srbija Kina sa 1,4 mld. već 7,5mln. ljudi od čega je dosadašnjom "aktivnom" politikom zapošljavanja u radnom dnosu koji život znači za sve nas, 1.8 mln koji hteo ne hteo mora da izdržava ostatak stanovništva koji ne radi.

Bilo kakvo smanjenje zarada sa sadašnjeg prosjačkog štapa vodi u propast a socijalne nemire (poput Grčke sa 14 plata godišnje) da i ne spominjem, vodi u propast.

cerski
mariopan mariopan 23:25 15.05.2010

Re: sta bi sa boljim uslovima privredjivan

i sada jedino sto je ostalo a sto nasa vlast moze da ponudi stranim investitorima je roblje

Taman su nas naučili da ne jedemo a mi ih zeznuli pa pocrkali?
dragan7557 dragan7557 07:19 16.05.2010

Re: sta bi sa boljim uslovima privredjivanja

i sada jedino sto je ostalo a sto nasa vlast moze da ponudi stranim investitorima je roblje


I to tek pošto negovani domaći "investitori" zadovolje svoje "potrebe", valjda se prvo misli o svojima a strani dolaze po svoje kasnije.

Marks je govorio otuđenom čoveku, a mi sada već govorimo o od društva otuđenim (ostrvljenim) društvima koja su izgubila (ako su ikada i imala) koncept i motivaciju ljudskosti, kao i smisao svog postojanja.

@ Dragan Pavličević
I još jednom da napomenem, ja sam po ubeđenju Belamista (E. Bellamy) i Georgijanista
(H. George) američkim ekonomistima koji sa Marksom i njegovim postkapitalističkim (neokapitalizmom="komunizmom=nacional-socijalizmom, avangardnog i diktatorijalnog) tipa nemaju ama baš ništa zajedničko.

Podela ljudskog društva na klase kao i alijenacija, društva mi je više strana nego išta.

cerski
dragan7557 dragan7557 07:24 16.05.2010

Re: sta bi sa boljim uslovima privredjivan

Taman su nas naučili da ne jedemo a mi ih zenuli pa pocrkali?

Ako je utešno i njima isto dolazi smrt, posle koje negovana gramzivost nema dominirajuću ulogu.

Oni koji su sebi nabavili stotine ili hiljade hektara zemlje, dobijaju grob iste veličina kao i oni koje su celog života pljačkali.

cerski
sentinel26 sentinel26 16:07 15.05.2010

Poruka

gospodje Dijane Dragutinović, u čijim dokumentima piše - ministar finansija, a koja nema sva ovlašćenja ministra finansija koja joj sljeduju po zakonu, neka su izmještena izvan vlade a neka u vladi za jednim susjednim stolom, (ima nalijepljenu etiketu "G" ) nije bila namijenjena srpskoj javnosti, no naši novinari nunsovski hrabri su to objavili, brezobraznici jedni, te obrukaše našu ministarku...

Njena izjava je bila "namijenjena" stranim biznismenima da "navale" preko Save i Dunava sa džakovima para..

"Nakon deprecijacije, dobili smo jevtinu radnu snagu što je jedna od naših komparativnih prednosti"

Ova izjava kod mene izaziva i neke nedoumice..
- Ko je dobio jeftinu radnu snagu, od koga i kako ?
- Je li ta radna snaga ranije bila skupa ?
- Je li to ona postala poslodavac ili govori u ime poslodavaca ?

Evo prosečnih plata u regionu u martu 2010.godine :

- Hrvatska............ 730 €
- Crna Gora ......... 465 €
- B i H ................... 400 €
- Srbija ................. 325 €
- Makedonija ........ 320 €

Ako je ovo dokaz te "komparativne" prednosti Srbije da strani investitori navale u Srbiju, onda gospodja jako mnogo potcenjuje poreske obveznike, a naročito "radeničku klasu" Srbije..

dragan7557 dragan7557 16:16 15.05.2010

Re: Poruka

Evo prosečnih plata u regionu u martu 2010.godine :

??? Izgleda da se reion regionalizovao i nešto smanjio?


- Hrvatska............ 730 €
- Crna Gora ......... 465 €
- B i H ................... 400 €
- Srbija ................. 325 €
- Makedonija ........ 320 €

Od kada se ne graničimo sa:

- Mađarskom
- Rumunijom
- Bugarskom

Hvala za tabele,

cerski
vladaxy vladaxy 17:57 15.05.2010

Re: Poruka

dragan7557
Evo prosečnih plata u regionu u martu 2010.godine :

??? Izgleda da se reion regionalizovao i nešto smanjio?


- Hrvatska............ 730 €
- Crna Gora ......... 465 €
- B i H ................... 400 €
- Srbija ................. 325 €
- Makedonija ........ 320 €

Od kada se ne graničimo sa:

- Mađarskom
- Rumunijom
- Bugarskom

Hvala za tabele,

cerski


Privreda je trebalo da cveta devedesetih kad su plate bile desetak maraka i to neredovne....

Ovo je u rangu izjave kvazi ekonomista da će pad dinara podstaći izvoz, dajući predlog za "realan kurs" od recimo 150 dinara. A ti genijalci ne razmišljaju da će i cene da skoče za toliko, i da će da opadne standard i kupovna moć.. Eno Zimbabve se rastura od izvoza , treba ti trilion zimbabveanskih dolara za jedan američki

To što nemamo šta da izvozimo, to nema veze. Što kažu, da sam 5. oktobra znao da će nam u 2010. godini jeftina radna snaga biti prednost u privlačenju investitora, nikad ne bih glasao za DOS

A svi koji na sledećim izborima budu glasali za G17 ili DS u koaliciji sa G17 su za mene psihijatrijski slučajevi...
milisav68 milisav68 18:06 15.05.2010

Re: Poruka

??? Izgleda da se reion regionalizovao i nešto smanjio?

Ma bitan je samo odnos 465 naspram 325, ostalo služi da se Vlasi ne dosete.
dragan7557 dragan7557 18:54 15.05.2010

Re: Poruka

To što nemamo šta da izvozimo, to nema veze.

Pokušava se sa izvozom
jevtinu radnu snagu

Problem je u višku takve radne snage bez obzira koliko je jevtina pa čak i da je potpunodžaba.

Najnoviji pokušaj je subvencionirano zapošljavanja čiji teret podnosi društvo a profitiraju poslodavci.

Sve ovo je viđeno u SFRJ a tada je bilo uspešno samo zato što planeta nije bila globalno selo.

cerski
dragan7557 dragan7557 18:55 15.05.2010

Re: Poruka

milisav68
??? Izgleda da se reion regionalizovao i nešto smanjio?

Ma bitan je samo odnos 465 naspram 325, ostalo služi da se Vlasi ne dosete.

Večiti derbi od kada nismo braća.

cerski
dragan7557 dragan7557 18:56 15.05.2010

Re: Poruka

dragan7557
milisav68
??? Izgleda da se reion regionalizovao i nešto smanjio?

Ma bitan je samo odnos 465 naspram 325, ostalo služi da se Vlasi ne dosete.

Večiti derbi od kada nismo braća. A Vlasi izgleda gledaju Seljačko Domaćinstvo zvano Farma.

cerski

G r o f G r o f 23:27 15.05.2010

Re: Poruka

sa ovako jakim dinarom nećemo nikad ni imati...
od milion gluposti koje su političari izlupali, izbor je pao na najmanju...
miloradkakmar miloradkakmar 23:42 15.05.2010

Uvek

smo vodili računa o drugima.
"To su bile lepe reči jer mi treba da negujemo investitore...

Gde da ukaljamo tradicionalno dobro gostoprimstvo.
dragan7557 dragan7557 07:28 16.05.2010

Re: Uvek


Gde da ukaljamo tradicionalno dobro gostoprimstvo.

Eto Turke smo gostili 400 i više godina sada je red da se okrenemo drugima i da i gostimo i negujemo makar 100 godina.

Možda se nekad setimo i da sami sebe, i svoje bližnje, negujemo i pored naše tradicionalne dobrote za strance.

cerski
sentinel26 sentinel26 17:39 16.05.2010

Čestitke

Opravdano sa danom zakašnjenja

čestitam

1. Radiju B92
21.godišnjicu i želim mu sve najbolje, iako su ga napustili neki koje sam rado slušao.

Očekivao sam da će neki bloger, simpatizer B92 ili DS-a otvoriti blog za čestitanje ali eto imalo se spreča posla.

Ja nijesam zaboravio, a i sam sam od B92 dobio čestitku tačno na rodjendan.


2. Srbiji
Današnje osnivanje URS-a tj. organizacije za urnisanje Srbije, kad već nije imala ništa pametnije da uradi.
Atomski mrav Atomski mrav 20:06 16.05.2010

Pušenje

Imamo najskuplji benzin u regionu a najjeftinije cigare... što će reći da možemo da (ga) pušimo vrlo jeftino.
predatortz predatortz 09:52 17.05.2010

Čega se pametan stidi

"Nakon deprecijacije, dobili smo jevtinu radnu snagu što je jedna od naših komparativnih prednosti"


Ministarka se (time) ponosi!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana