Mediji| Religija

Odsustvo međureligijskog magazina u domaćim tv medijima

Nikola Knežević RSS / 23.05.2010. u 11:33

Pre dve nedelje u Domu Omladine u Beogradu je održana konferencija pod nazivom "Medijizacija religije i/ili religizacija medija". Pitanja kojima se bavio ovaj naučni skup bila su uticaj religije na medije i obratno, uloga medija u afirmaciji religiozne svesti, ekranizacija religijskih događaja i njihova zloupotreba.

Neki od gostiju bili su: akademik Vladeta Jerotić, prof. dr Zorica Kuburić, prof. dr Dubravka Valić Nedeljković, prof. Vladislav Šćepanović, prof. dr Radovan Bigović i drugi učesnici, među kojima je bila i moja malenkost. Na skupu je predstavljeno i hrvatsko izdanje najpoznatijeg svetskog bogoslovskog časopisa "Concilium".

Ono što za nas kao prisutne bilo zaprepašćujuće a ispostavilo se i za kolege iz Hrvatske radio televizije jeste apsolutna nezainteresovanost domaćih medija da isprate naučni skup na kojem su učestvovali znameniti gosti iz zemlje i inostranstva.

U svome izveštaju sa konferencije na HRT-u, posebno se naglasila indolentnost srpskih medija na jedan ovako važan događaj. Činjenica da niko od domaćih radio, štampanih ili televizijskih medija nije ispratio ovakav događaj zapravo nije iznenađujuća imajući u vidu da Srbija u akademskom i svakom smislu daleko zaostaje za evropom pa i za zemljama u regionu.

Pre nešto manje od dve godine ukazao sam na to da je Srbiji potrebna jedna televizijska kolaž emisija, međureligijskog i interdisciplinarnog tipa koja bi obrađivala temate u vezi sa religijom i sociološkim implikacijama religije, crkvama, verom i duhovnim temama.

Slična emisija prikazuje se na prvom programu HRT-a, zove se „Duhovni izazovi" i izveštava o događanjima, predavanjima i sličnim dešavanjima u crkvama i verskim zajednicama širom Hrvatske i regiona. Prevashodno je informativnog karaktera, sastavljena od reportaža i intervjua , dok je manji deo posvećen debatama.

Smatram da bi ovakva emisija na svojevrstan način obogatila programsku šemu televizije i imala veliku gledanost. Ona bi mogla da bude sa jedne strane sastavljena od priloga koji bi izveštavali o događajima, konferencijama, skupovima iz crkvava i verskih zajednica u zemlji i u regionu kao i tematskih emisija u kojoj bi gosti bili klirici, sociolozi, bogoslovi, gde bi se vodile interesantne debate između teista i ateista, predstavnika različitih provenijencija i koja bi obrađivala aktuelne teme iz sveta religije.

Neophodno je, kako to sa pravom i religiolog Miroslav Keveždi primećuje da mediji "zadovolje potrebe javnosti ne samo za usko verskim sadržajima, već i za adekvatnim i konstruktivnim informacijama o drugim verskim zajednicama i kretanjima na području religije u svetu. Savremeni svetski mediji sa velikim tiražima zapošljavaju danas po nekoliko novinara koji pokrivaju religijsko područje." (Keveždi, 2008)

Drugi će opet reći da je religija i previše zastupljenja unutar medija u vidu raznih populizama naših političkih elita kada su u pitanju verski praznici i slični religijski događaji ali podsećam da u našem televizijskom etru ne postoji adekvatna emisija koja bi sa teorijskog i interdisciplinarnog aspekta pratila teme iz sveta religije. 

Tendencije kretanja i razvoja bogoslovskog diskursa u savremenom svetu idu u pravcu konstantnog dijaloga sa srodnim humanističkim naukama te su sastavni deo svih značajnijih akademskih rasprava. Kritičko - teorijska, multidisciplinarna i multukonfesionalna platforma unutar koje se posmatraju danas odnosi između religije i moderne u svetu, ne treba da bude nepoznata našem medijskom prostoru i može bitno da doprinese razvoju, afirmaciji i očuvanju međureligijskog i međuetničkog dijaloga kod nas.

Atačmenti



Komentari (33)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

alexlambros alexlambros 12:09 23.05.2010

o God, NO!

dr.wagner dr.wagner 13:49 23.05.2010

UZOR

.....dan


-Ako stavljate religiju i nauku (znanost) u istu misao , a ne radi se o
arheologiji .... to se sve teže "prodaje" ....
.... , a nezainteresiranost medija je možda logičan otklon od naglo otkrivene
"instant religioznosti" iz 90-ih ....

-Nije mudro uzimati HRT kao neku referentnu vrijednost , a pogotovo ne kao uzor ...
.... bar u ovom edukativnom segmentu , na koji vi ciljate ....



Wagner


kakapo kakapo 14:51 23.05.2010

Re: UZOR

A zašto je pa arheologija izuzetak, tj. disciplina koja navodno može da se slobodno meša i "prodaje" s religijom (uprkos smajliju)? Možda nije nauka, šta li? Ili se bavi religijskim spomenicima, pa joj se može progledati kroz prste? Onda tu spada i istorija umetnosti, istorija, sociologija religije, a o filozofiji da i ne govorimo.
docsumann docsumann 15:12 23.05.2010

Re: UZOR

Ako stavljate religiju i nauku (znanost) u istu misao , a ne radi se o
arheologiji .... to se sve teže "prodaje" ....

Dok god nauka ne bude "dokazala" da Bog ne postoji, religija i nauka mogu bez problema da staju u istu misao.
U nauci djeluju i teisti i ateisti, mada je najviše agnostika, te prema tome ne vidim mjestu isključivosti po tom pitanju.

Jednom prilikom je poznati hrvatski naučnik, akademik Paar (svjetski priznat stručnjak za teoriju haosa) upitan da prokomentariše stav njegovih kolega po ovom pitanju, rekao (parafraziram) da on lično poznaje naučnike ateiste i vjernike, ali da se čak i ovi ateisti (materijalisti) pripisuju materiji božanske atribute.
kakapo kakapo 15:37 23.05.2010

Re: UZOR

Da citiram Biljanu Stojković (http://www.pescanik.net/content/view/2819/86/):
"U samoj metodologiji nauke, objašnjenja fenomena koje uočavamo zasnivaju se na dostupnim saznanjima nauke i, ako hoćete, tehnologije u doba kada određene hipoteze i teorije nastaju. Uporedo sa akumulacijom saznanja, teorije se menjaju, odbacuju, stvaraju se novi konstrukti koji izdržavaju naučni sud, kraće ili duže vreme. Nije nebitna i mogućnost primene znanja iz određenih teorijskih konstrukata, što uostalom predstavlja temelj napretka ljudskih civilizacija. Istorija nauke je prepuna takvih primera.(...)Ja ne mogu tvrditi da saznanja nauke koja su religiji oduzela adute (Zemlja ravna ploča, munje Svetog Ilije, bestelesno začeće, transupstancijacija, itd.) dokazuju da boga nema – to bi bila logička greška posebne vrste. Zapravo, nauci se nikada neće pružiti takva prilika s obzirom na osnovnu teološku premisu nedokazivosti i nesaznatljivosti njegovog postojanja, i materijalističku prirodu same nauke. (...)Zasnovano na slepoj dogmi, religijsko mišljenje je izuzeto od svake mogućnosti osporavanja i time je osiguralo svoju večnost. Da li to mora izazvati divljenje u mojim očima? Ne! Naprotiv! Po mom mišljenju, to religiju čini znatno slabijom od naučnih teorija.
dragan7557 dragan7557 16:50 23.05.2010

Re: UZOR

ali da se čak i ovi ateisti (materijalisti) pripisuju materiji božanske atribute.

Kojoj od materija ima ih dve vrste.

cerski
docsumann docsumann 17:26 23.05.2010

Re: UZOR

Zasnovano na slepoj dogmi, religijsko mišljenje je izuzeto od svake mogućnosti osporavanja i time je osiguralo svoju večnost. Da li to mora izazvati divljenje u mojim očima? Ne! Naprotiv! Po mom mišljenju, to religiju čini znatno slabijom od naučnih teorija.

Nije dogma izuzela mogućnost osporavanja religije, već sama sfere njenog interesovanja. Nauka tamo jednostavno ne može (bar neće moći za skorije vrijeme) da dopre i to i ne pokušava.
A opet ljudi u svojoj radoznalosti postavljaju sebi pitanja i o onom za njih nepojmljivom u postojanju.
Takođe ni humanističke nauke nemaju tako egzaktane i strogo formulisane kriterijume za procjenu teorija kao prirodne nauke i matematika.

Ja ovdje uopšte ne dovodim u istu ravan nauku i religiju u smisliu vrijednosne komparacije, ali ne osporavam ni mogućnost njihovog međusobnog dijaloga.

Vjeru i podršku sopstvenom življenju koju iz religije crpe vjerujući ljudi, čine u tom smislu religiju jačom od naučnih teorija.

Za kraj da napomenem da nisam pripadnik nijedne zvanične (ni nezvanične)religije.
docsumann docsumann 17:28 23.05.2010

Re: UZOR

ali da se čak i ovi ateisti (materijalisti) pripisuju materiji božanske atribute.

Kojoj od materija ima ih dve vrste.


Ovo je Paarova izjava, pa bi se za njeno pojašnjenje trebalo obratiti njemu.

Lično, mislim da nema ni jedne - postoji samo energija
dr.wagner dr.wagner 19:48 23.05.2010

Re: UZOR

....večer

-Želio bih kazati kako isključivost nije bila motiv ... , ali ipak o nekim
zabludama je smiješno ozbiljno (naučno) raspravljati ....

-Što se tiče "arheologije" , upravo sam i mislio na povijest religije , a
koja je gotovo neodvojiva od povjesti umjetnosti ....
-Da sam bio zlonamjeran , mogao sam dovesti u kontekst religiju i povjest
zločina , tako da "arhehologija" ipak zvuči politički korektnije ...


Wagner

P.S.
-Jasno , navedeno je stav "autora komentara" koji ima već određeni broj godina
(u najboljim godinama ) , poput većine vas .... , i koji razumije kako
je ovo rasprava (a ne nametanje stavova) i nadam se kako razumijete i vi ...
docsumann docsumann 20:00 23.05.2010

Re: UZOR

-Da sam bio zlonamjeran , mogao sam dovesti u kontekst religiju i povjest
zločina , tako da "arhehologija" ipak zvuči politički korektnije ...


Pa čitava istorija naše civilizacije, stvaranje država, političke promjene su proistekli iz neprekidnog niza ratova i krvoprolića.
dragan7557 dragan7557 23:06 23.05.2010

Re: UZOR

Lično, mislim da nema ni jedne - postoji samo energija

Pa, i njih ima dve vrste.

cerski
dr.wagner dr.wagner 07:10 24.05.2010

Re: UZOR

docsumann
Pa čitava istorija naše civilizacije, stvaranje država, političke promjene su proistekli iz neprekidnog niza ratova i krvoprolića.


....jutro

-Tu se apsolutno slažemo !

-Ali ako u tu "formulu" ne uvrstite utjecaj religije , u većem broju
slučajeva teško bi razumjeli motiv tih sukoba ....

-Pa i na ovim prostorima , ne tako davno ...., teško je objektivno reći
jesu li više potpaljivali "pastiri" ili "stado" ....


Wagner

docsumann docsumann 10:24 24.05.2010

Re: UZOR

Ali ako u tu "formulu" ne uvrstite utjecaj religije , u većem broju
slučajeva teško bi razumjeli motiv tih sukoba ....


Da uzvratim saglasnost povodom goreizrečenog.
Ipak , bez namjere da širim dalju diskusiju na ovu temu, samo da napomenem da su oba svjetska rata imala svoje uzroke u čisto "ovozemaljskim" političko-imperijalno-ekonomskim odnosima.

Dijalozi su uvjek preventiva sukobima. Baš zato ovakve emisije i imaju smisla.
dj dj 14:15 23.05.2010

odsustvo komentara...

na ovaj vas blog, kao i njegova citanost, mozda vam ukaze na potencijalni broj gledalaca takvih tv emisija. eventualno neki rialiti sou gde bi narod mogao da vidi sa kakvim se sve duhovnim i svetovnim problemima svakodnevno susrecu nasi svestenici, cenim da bi to nadgledalo i trenutak istine

sa postovanjem..
Nikola Knežević Nikola Knežević 14:48 23.05.2010

Re: odsustvo komentara...

dj
na ovaj vas blog, kao i njegova citanost, mozda vam ukaze na potencijalni broj gledalaca takvih tv emisija. eventualno neki rialiti sou gde bi narod mogao da vidi sa kakvim se sve duhovnim i svetovnim problemima svakodnevno susrecu nasi svestenici, cenim da bi to nadgledalo i trenutak istine

sa postovanjem..


Nisam bas siguran da je ovaj blog svojevrstan lakmus papir jer na ovde atmosfera prema religijskim temama generalno nije blagonaklona niti previse tolerantna, bar sto se citalaca tice. Ne cudi dakle onda ni ovakav broj komentara.
alexlambros alexlambros 15:09 23.05.2010

verni citalac



NeuroRadoznalost NeuroRadoznalost 15:49 23.05.2010

Još religije?

Slažem se da je na našem fizičkom i medijskom prostoru zastupljena samo jedna crkva i jedna religija.
Isto tako se slažem da mora da dođe do diverzifikacije (ako tako mogu da nazovem) religije u medijima.
Podržavam i tu emisiju o različitim pogledima ali samo ako u tu emisiju dovedete i ateiste. Znači nekog ko će naučnim tvrdnjama da se bori protiv religijskog encefalitisa morate da dovedete.
Ja se nadam da ovo nije teokratija i da svaki građanin ima pravo na svoje mišljenje a pogotovo ima pravo da iskaže svoje mišljenje kao zastupnik građanske manjine ili većine tako da je redno da u takve emisije počnu i predstavnici ateista da dolaze.
U suprotnom se samo nastavlja proces religijske indoktrinacije stanovništva.
A uz to ako mislite da dovodite predstavnike: pravoslavlja, katoličanstva, islama, i ostalih velikih religija trebali bi da razmislite i o dovođenju: satanista, wicca, mormona, protestanata, scientolog-a....
Svi ti ljudi veruju u nepostojeće stvari i niko nema pravo da diskriminiše prema njima.
Nikola Knežević Nikola Knežević 16:00 23.05.2010

Re: Još religije?

NeuroRadoznalost
Slažem se da je na našem fizičkom i medijskom prostoru zastupljena samo jedna crkva i jedna religija.
Isto tako se slažem da mora da dođe do diverzifikacije (ako tako mogu da nazovem) religije u medijima.
Podržavam i tu emisiju o različitim pogledima ali samo ako u tu emisiju dovedete i ateiste. Znači nekog ko će naučnim tvrdnjama da se bori protiv religijskog encefalitisa morate da dovedete.
Ja se nadam da ovo nije teokratija i da svaki građanin ima pravo na svoje mišljenje a pogotovo ima pravo da iskaže svoje mišljenje kao zastupnik građanske manjine ili većine tako da je redno da u takve emisije počnu i predstavnici ateista da dolaze.
U suprotnom se samo nastavlja proces religijske indoktrinacije stanovništva.
A uz to ako mislite da dovodite predstavnike: pravoslavlja, katoličanstva, islama, i ostalih velikih religija trebali bi da razmislite i o dovođenju: satanista, wicca, mormona, protestanata, scientolog-a....
Svi ti ljudi veruju u nepostojeće stvari i niko nema pravo da diskriminiše prema njima.


Samo da ispravim nekoliko nedoslednosti: Pravoslavna, Rimokatolicka i Protestantska provenijencija su deo hriscanske religije. Sto se tice dijaloga ateista - teista, zasto da ne, od toga bogoslovlje ne bezi, naprotiv to je sastavni deo savremenog bogoslovsko diskursa: http://ndpr.nd.edu/review.cfm?id=17605
dragan7557 dragan7557 16:58 23.05.2010

Re: zato,

Sto se tice dijaloga ateista - teista, zasto da ne,

što isti vodi u "argumentovanu" monologiju zavađenih strana, a od dijaloga ne ostaje ništa ili skoro ništa.

cerski
dragan7557 dragan7557 17:02 23.05.2010

Re: Još religije?

Svi ti ljudi veruju u nepostojeće stvari i niko nema pravo da diskriminiše prema njima.

Ako je nama nešto nepoznato, to ne znači da isto ne postoji, a diskriminacija uzrokovana ne znanjem je najrasprostranjeniji vid diskriminacije.

cerski
dragan7557 dragan7557 17:10 23.05.2010

Re: Još religije?

scientolog-a....


Scientologija nije vera kao što ni "Dianetics" L. Ron Hubbard-a nije nikakva vrsta Biblije iako je prevedena na preko 20 jezika i prodata u preko 90.000.000 primeraka ipak samo pretendira da bude jedna od knjižurina za duhovno zdravlje koje zapadni sistem bezvrednosti i stil života razaraju svaki božiji dan.

cerski
docsumann docsumann 17:30 23.05.2010

Re: Još religije?

Svi ti ljudi veruju u nepostojeće stvari i niko nema pravo da diskriminiše prema njima.
Ako je nama nešto nepoznato, to ne znači da isto ne postoji, a diskriminacija uzrokovana ne znanjem je najrasprostranjeniji vid diskriminacije.


Tačno, i to čak kad su u pitanju mnogo prizemnije stvari,
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 16:32 23.05.2010

+

Preporuka Nikola. Smatram da većina tema koje se
tiču religije jesu u osnovi vrlo pozitivne a pogotovo
su značajne one koje se tiču međureligijskog
dijaloga i promocije uzajamne tolerancije, saradnje i sl.
Slažem se, jedna takva emisija (bez obzira na početnu gledanost!)
jeste dobrodošla.



Nikola Knežević Nikola Knežević 18:01 23.05.2010

Re: +

bojan ljubomir jugovic
Preporuka Nikola. Smatram da većina tema koje se
tiču religije jesu u osnovi vrlo pozitivne a pogotovo
su značajne one koje se tiču međureligijskog
dijaloga i promocije uzajamne tolerancije, saradnje i sl.
Slažem se, jedna takva emisija (bez obzira na početnu gledanost!)
jeste dobrodošla.


Hvala na preporuci. Komercijalni motiv koliko god važan bio ipak treba u početku da bude u drugom planu imajući u vidu značaj jednog takvog međureligijskog magazina u afirmaciji dijaloga i atmosfere tolerancije.
gedza.73 gedza.73 20:23 23.05.2010

Re: +

Slažem se, jedna takva emisija (bez obzira na početnu gledanost!)
jeste dobrodošla.

Da je bilo takvih emisija i debata u zadnjih 50 godina, ne bi poslednjii rat bio ovako brutalan i krvav.
docsumann docsumann 17:36 23.05.2010

Podrška

Eh, da od diskusije na blogu, zaboravih Nikola da dam podršku za uvođenje jedne takve emisije na televiziji. Ne znam samo da li je ovo prava adresa za to...
Nikola Knežević Nikola Knežević 18:07 23.05.2010

Re: Podrška

Eh, da od diskusije na blogu, zaboravih Nikola da dam podršku za uvođenje jedne takve emisije na televiziji. Ne znam samo da li je ovo prava adresa za to...


Hvala na podršci. Nadam se da će neko od javnih servisa imati sluha za ovakav predlog.
vladimir petrovic vladimir petrovic 18:06 23.05.2010

Javljajte se, animirajte druge

Nikola Knežević
...Ono što za nas kao prisutne bilo zaprepašćujuće a ispostavilo se i za kolege iz Hrvatske radio televizije jeste apsolutna nezainteresovanost domaćih medija da isprate naučni skup na kojem su učestvovali znameniti gosti iz zemlje i inostranstva.
U svome izveštaju sa konferencije na HRT-u, posebno se naglasila indolentnost srpskih medija na jedan ovako važan događaj. Činjenica da niko od domaćih radio, štampanih ili televizijskih medija nije ispratio ovakav događaj zapravo nije iznenađujuća imajući u vidu da Srbija u akademskom i svakom smislu daleko zaostaje za evropom pa i za zemljama u regionu.


Hm. Ne znam da li jeste ili nije iznenadjujuća činjenica da niko od domaćih medija nije ispratio dogadjaj u pitanju, ali mi pada na pamet da organizator snosi odgovornost za to. Verovatno se nije dovoljno angažovao da skup bude iole medijski pokriven. Ovo kažem zato što vidim da su na skupu učestvovale neke ličnosti koje, same za sebe, jesu medijski interesantne. Tu mislim prvenstveno na Vladetu Jerotića, koji ima svoju redovnu emisiju na TV Studio B, emisiju koja je, koliko se meni čini, prilično gledana. Neko mi je pričao da su i predavanja koja je pre nekoliko godina Vladeta Jerotić držao na Kolarcu bivala posećena. Znam da je i R. Bigović medijski interesantan lik.

Šteta je što organizator nije angažovao nekog, sličnog PR menadžeru, pa bi posećenost bila veća, jer mi se čini da mediji pišu o svemu i svačemu, te ne verujem da im baš ovaj skup, koji vi pominjete, nije bio interesantan.

S druge strane,
Drugi će opet reći da je religija i previše zastupljenja unutar medija u vidu raznih populizama naših političkih elita kada su u pitanju verski praznici i slični religijski događaji

i ja sam čuo za ovakva mišljenja - da religijskih predstavnika ima premnogo na RTS ... Pritom se zaboravlja, izgleda, da TV pretplatu plaćaju i vernici, pa i agnostici.

P. S. Vidim, Nikola, da postoji medju blogokolegama jedan koji vam se uvek obraduje - AL.
Uvek je lepo kad neko vaše blogove očekuje s nestrpljenjem, he, he, he...


Nikola Knežević Nikola Knežević 18:15 23.05.2010

Re: Javljajte se, animirajte druge

Jedan od organizatora je bio i Dom omladine Beograda koji ima ustaljenu šemu po kojoj obaveštava sve relevantne štampane, radio i televizijske medije kao i određeni PR menadžment. HRT je bio zainteresovan pa je samim tim bio i prisutan. Problem je verujem bio do medija.
Nikola Knežević Nikola Knežević 18:16 23.05.2010

Re: Javljajte se, animirajte druge

P. S. Vidim, Nikola, da postoji medju blogokolegama jedan koji vam se uvek obraduje - AL.
Uvek je lepo kad neko vaše blogove očekuje s nestrpljenjem, he, he, he...




libkonz libkonz 22:36 23.05.2010

Podrška

jednoj takvoj emisiji, smatram da je potrebna.
Što se religijskih emisija tiče, meni se mnogo dopada "Agape" na Studiju B
taube taube 15:27 26.05.2010

.,

u potpunosti se slažem sa Vama, neophodna je jedna takva kolaž emisija međureligijskog i interdisciplinarnog tipa na tv-u,
Sveti Oci su nam zaveštali da se trudimo da deo dana i noći posvetimo molitvi Bogu i da se misleno udaljimo od ovog sveta; međutim, dok je ispred tv ekrana na kojem nema NIJEDNE EMISIJA TEKVOG TIPA KAKAV PREDLAŽETE čovek svoju dušu puni jakim utiscima, opterećuje je njima i ona postaje slična putniku koji ide u planinu a na leđima nosi tešku vreću sa kamenjem., te slike i utisci koje čovek '' pokupi '' iz raznih sablažnjivih tzv. rijaliti show-a se čuvaju u dubini duše, za neko vreme isplivavaju na površinu svesti i čovek ako hoće da se pomoli Bogu moli se uz buku bure; ne može da se moli, čovek ispred tv-a prodaje ono najdragocenije - svoju molitvu, njegov um je pokupio vulgarnosti sa raznih tv kanala a nije dobio ništa bogougodno kao protivtežu jer nijedne emisije takvog tipa koji vi predlažete jednostavno NEMA, NAŽALOST.,

Sadržaj mnogih tv emisija čine problemi ljudi a ako se ti problemi tiču religije oni se skoro uvek prikazuju u krivom svetlu, duhovna lica se prikazuju da kod gledaoca izazovu negativan odnos pa čak i podsmeh. Ljudi su se navikli na duhovnu prljavštinu sa malih ekrana ( trenutno je to skandalozna FARMA ) i prestali su da osećaju da tu nešto nije u redu pritom se tešeći da svi tako žive., hrišćanski moral počinje da im se čini nekom vrstom fanatizma, oni to ne govore tako ali počinju da žive po principu kompromisnog morala, ja bih ga nazvala nihilističkim moralom i zbog toga niko i ne oseća potrebu da na tv-u ugleda umirujuće scene neke duhovne emisije, ja bih volela da gledam emisiju takvog tipa kakvu Vi predlažete,.,
taube taube 15:27 26.05.2010

.,

u potpunosti se slažem sa Vama, neophodna je jedna takva kolaž emisija međureligijskog i interdisciplinarnog tipa na tv-u,
Sveti Oci su nam zaveštali da se trudimo da deo dana i noći posvetimo molitvi Bogu i da se misleno udaljimo od ovog sveta; međutim, dok je ispred tv ekrana na kojem nema NIJEDNE EMISIJA TEKVOG TIPA KAKAV PREDLAŽETE čovek svoju dušu puni jakim utiscima, opterećuje je njima i ona postaje slična putniku koji ide u planinu a na leđima nosi tešku vreću sa kamenjem., te slike i utisci koje čovek '' pokupi '' iz raznih sablažnjivih tzv. rijaliti show-a se čuvaju u dubini duše, za neko vreme isplivavaju na površinu svesti i čovek ako hoće da se pomoli Bogu moli se uz buku bure; ne može da se moli, čovek ispred tv-a prodaje ono najdragocenije - svoju molitvu, njegov um je pokupio vulgarnosti sa raznih tv kanala a nije dobio ništa bogougodno kao protivtežu jer nijedne emisije takvog tipa koji vi predlažete jednostavno NEMA, NAŽALOST.,

Sadržaj mnogih tv emisija čine problemi ljudi a ako se ti problemi tiču religije oni se skoro uvek prikazuju u krivom svetlu, duhovna lica se prikazuju da kod gledaoca izazovu negativan odnos pa čak i podsmeh. Ljudi su se navikli na duhovnu prljavštinu sa malih ekrana ( trenutno je to skandalozna FARMA ) i prestali su da osećaju da tu nešto nije u redu pritom se tešeći da svi tako žive., hrišćanski moral počinje da im se čini nekom vrstom fanatizma, oni to ne govore tako ali počinju da žive po principu kompromisnog morala, ja bih ga nazvala nihilističkim moralom i zbog toga niko i ne oseća potrebu da na tv-u ugleda umirujuće scene neke duhovne emisije, ja bih volela da gledam emisiju takvog tipa kakvu Vi predlažete,.,

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana