Kultura| Umetnost

Pokušaj

nova_slika_srbije RSS / 19.06.2010. u 19:45

     Imena američkog arhitekte Adrijana Smita i kanadskog filmskog reditelja Džejmsa Kameruna smeštena su u istoriju 21. veka. Predviđanja sociologa da će ovo biti vek obrazovanja i religije dovedena su u sumnju i to baš pred obeležavanje veoma važnog verskog jubileja. Dvehiljadetrinaeste godine hrišćani će proslaviti 1700 godina od donošenja Milanskog edikta. Te 313. godine Car Konstantin, koji je rođen u Nišu, doneo je zakonski akt kojim je proglasio versku ravnopravnost i prestanak progona hrišćana, koji je trajao tri stotine godina.

      Razmišljam: koliko će vremena morati da prođe da bi dela Adrijana Smita, građevina Burdž Kalifa, ili film „Avatar” Džejmsa Kameruna bili potvrđeni kao umetnost ili ostali samo proizvodi imperijalne mašte? Ono što je zajedničko ovim dostignućima jeste kič. „Avatar”, prvi trodimenzionalni film, koji se i dalje prikazuje u bioskopima, je za dvadeset šest nedelja zaradio 2.728.977.831 dolara, a za izgradnju Burdž Kalifa, trenutno najviše građevine na planeti, bilo je potrebno preko četiri milijarde dolara. „Avatar” traje dva ipo sata, a zigurat modernog sveta visok je čak 828 metara. Tako visok, opominje ljude na biblijsku priču o Vavilonskoj kuli.

     Slika „Prvi pokušaj” Paje Jovanovića nije trodimenzionalna kao film „Avatar”. Naslikana je pre 120 godina. Vizuelni doživljaj, međutim, isti je kao i kada je prvi put izložena. Posmatrajući ovu umetničku kompoziciju ulazimo u pravu srpsku sredinu u kojoj majka pokušava da ubedi stidljivu kćerku da svoja muzička znanja pokaže pred ostalim članovima porodice. Granica između stvarnog i naslikanog je toliko tanka da vas podilazi jeza jer imate osećaj da će devojčica svakoga trenutka pokrenuti ruke i zasvirati na instrumentu.

     Paja Jovanović je dobro razumeo vreme u kojem je živeo, baš kao i Adam Smit i Džejms Kamerun. Dela ovih stvaralaca nude nam otvoren prostor za različite doživljaje i stavljaju nas u iskušenje. Iskušenje toliko veliko da zaboravljamo ko smo i gubimo sposobnost procene: koje su vrednosti prave a koje ne.

Atačmenti



Komentari (10)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

bauer. bauer. 05:32 20.06.2010

...

Prvi!

Idem sad da čitam...
srdjan.pajic srdjan.pajic 06:21 20.06.2010

veza

Izvini, dvaput procitah ovaj tvoj uradak i posteno da ti kazem, cini mi se da ovde nema dve recenice koje su u bilo kakvoj vezi. Eno i moj komsija Bauer je dosao, zapljunuo se, procitao i pobegao glavom bez obzira. Jel' mozes ti malo da pretabas ovo, za nas sa jeftinijim ulaznicama? Ok, ukapirao sam da ne volis modernu arhitekturu Adrijana Smita, niti holivudski megahit, a da volis Paju Jovanovica, sto je lepo. I da volis da se proizvoljno frljas sa nalepnicama: ovo je umetnost a ono kic, sto je onako, malo . Cekaj, da nisi ti mozda iz Kostunicine stranke, ili od simpatizera?

Ako nisi, onda ne znam sta da ti kazem. Da probas da stavis neke fotke? Onako, bezveze, samo da budu lepe. Pejzaz, ili golotinja. Ili neki klip sa jutjuba.

Svejedno, hvala na trudu.


mariopan mariopan 09:26 20.06.2010

Re: veza

Pejzaz, ili golotinja. Ili neki klip sa jutjuba.

Crni Srđane, kakva golotinja, vid' kako ih je obukao

nova_slika_srbije nova_slika_srbije 09:43 20.06.2010

Re: veza

Samo Vam se čini Srđane.
srdjan.pajic srdjan.pajic 17:51 20.06.2010

Re: veza

nova_slika_srbije
Samo Vam se čini Srđane.


Ok.
Mala ispravka: "Samo ti se čini Srđane".
dragan7557 dragan7557 09:56 21.06.2010

Re: veza

za nas sa jeftinijim ulaznicama?

Dakle Srđane "Avatar" je za sirotinju sa Internetom džab džabe na fast pas tv, pa je i sama tvoja primedba neosnovana. Naravno ako "kupiš" ulaznicu www.

cerski
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:21 21.06.2010

Re: veza

dragan7557
za nas sa jeftinijim ulaznicama?

Dakle Srđane "Avatar" je za sirotinju sa Internetom džab džabe na fast pas tv, pa je i sama tvoja primedba neosnovana. Naravno ako "kupiš" ulaznicu www.

cerski


Vas dvojica izgleda radite na istoj frekvenciji, a ja sam ocigledno razdesen, te vas NISTA danas ne razumem.

srdjan.pajic srdjan.pajic 20:34 21.06.2010

Re: veza

dragan7557
za nas sa jeftinijim ulaznicama?

Dakle Srđane "Avatar" je za sirotinju sa Internetom džab džabe na fast pas tv, pa je i sama tvoja primedba neosnovana. Naravno ako "kupiš" ulaznicu www.

cerski


Jedan moj profa sa etf-a, cuven po svom uvodu u fuzzy-logic controller design, koji glasi, citiram: "to vam je ovo: ide moma preko sela, 60% nevesela", kraj citata, dakle on je jednom rekao: "Kad procitate neki tekst i ne razumete, procitajte jos jednom. Ako ni tada ne razumete, onda ga ne razume ni onaj koji ga je napisao".

A mozda mi samo nedostaje moj blogopsihoterapeutski tim, Visnja i Unf...
nova_slika_srbije nova_slika_srbije 20:57 21.06.2010

Re: veza

Biće dobro ako razumete tih 60%. Ovo ostalo ukoliko ne razumete možete da citirate Vašem profesoru pa neka Vam on pomogne u razumevanju.
miloradkakmar miloradkakmar 10:17 20.06.2010

Misliš

razlikovati , prepoznati, život i imaginaciju. Život je imaginacija, oni su u čvrstom zagrljaju.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana