Društvo| Nauka| Život

Ne takmičim se džabe bre!!!

dirtyharry RSS / 04.08.2010. u 07:59

Ima tome par decenija kako sam pokazao na lokalnim takmičenjima da osim klikera po džepovima imam i po neki u glavi, posebno za matematiku i dok me je moj nastavnik Milan Beljić jurio da vežbam matematiku po raznim sekcijama ja sam jurio za loptom, klikerima, sličicama, spisak je poduži. Zbog toga sam sva svoja takmičenja završavao na regionalnom novou.

Kasnije u srednjoj školi sam se malo uozbiljio pa sam čak i krenuo malo da učim. Čisto da pokažem da sam svestrani elektrotehničar, išao sam na republička takmičenja i to iz elektronike i srpskog jezika. Kako bi to umeo da kaže moj tadašnji profesor matematike posle dokazivanja neke teoreme “Ko bi reko?”, uvek sam bio izrod.

Sada posle dosta godina od kada sam okačio svoju takmičarsku olovku o klin slušam priče o uspesima nekih novih klinaca i skidam kapu. Naročito onima koji su osvojili nagrade po međunarodnim takmičenjima i ponosan sam što naša Srbija ima takve pametne omladince a naravno i njihove profesore. Veliko je umeće preneti znanje na nekog.

hedge-fund-manager-300x275.jpgIpak, ima jedna stvar koja mi se ne sviđa. Degradacija školstva je bila i više nego očigledna pa su i oni pametni a i oni koji to nisu izgleda evoluirali dalje. U mojoj familiji elektroničara, ja sam najmlađi. Imam dva brata prethodnika. Svi smo išli u istu srednju školu. Jedan brat koji je osam godina stariji je imao polovinu odeljenja odličnih sa svim peticama, skoro cela druga polovina je bila odlična sa po nekom četvorkom i samo par njih je bilo vrlo dobro. Sledeći brat koji je četiri godine stariji od mene je imao nekoliko odličnih sa svim peticama, polovina je bila odlična sa po nekom četvorkom a ostalo su bili vrlo dobri. Kod mene u odeljenju su bila dvojica odličnih sa svim peticama, nekoliko odličnih sa po nekom četvorkom, najveći deo je bio vrlo dobar i dobar deo je imao dobar uspeh.

Ono što je žalosno u svemu tome je da se kriterijum nije pooštravao, nego je snižavan i srozan do krajnjih granica. Generacija elektrotehničara posle mene je imala samo jednog đaka koji je imao peticu iz matematike i on je bio predmet podsmeha, kako je budala što uči itd.

Kako su evoluirali neki omladinci koje ovih dana često možemo da vidimo po crnim hronikama, tako su izgleda evoluirali i oni najpametniji.

Najpametnijim nije više dovoljno priznanje društva, sredine u kojoj se nalaze da su najbolji, tapšanje po ramenu, nisu dovoljne diplome i knjige na kraju školske godine nego je potrebna i materijalna satisfakcija. Prošle godine je baš jedan omladinac koji je osvajao nagrade po međunarodnim takmičenjima digao galamu kako mu nije dodeljena materijalna nagrada (čini mi se da je bio računar) a tada nije bio obuhvaćen uslovima za istu jer nije imao dovoljan broj godina, bio je previše mlad.

smart.jpgSinoć na TV-u čujem jednog omladinca kome nije isplaćeno dvadeset hiljada dinara za neko osvojeno mesto na regionalnom takmičenju. To je trebao da isplati neki fond pri ministarstvu prosvete. Ispostavilo se tek da je posle intervencije RTS-a taj novac isplaćen. Slažem se ja da nam je zemlja takva kakva je i da je neke stvari nemoguće uhvatiti ni za rep ni za glavu, da je administracija užasna, da je sve sporo ali ipak njegova izjava da možda više neće da se takmiči zbog toga mi je i više nego neprihvatljiva. To što tražiš novac koji država daje je u redu, to je tvoje pravo, ali ovakve izjave...

Moje prvo pitanje je zašto si se takmičio? Zbog para ili zbog sebe? Naravno da je besparica i da svaki dinar znači ali nekada i to ne toliko davno nisu postojale nikakve materijalne nagrade za bilo kakva takmičenja. Na kraju godine se dobije knjiga i diploma i to je to. Meni je više značio aplauz svih kada ideš da pokupiš iste od direktora škole nego išta. To su bili mojih pet minuta slave.

Ono što me sada razočarava kod nekih od ovih novih klinaca je to očekivanje materijalne nagrade za svoj rad koji opet ostaje samo njima i za njih. To znanje koje imaju niko ne može da im ukrade. Možda je ovo sada kapitalističko obrazovanje a mene još uvek drži socijalizam, ne znam.

Možda su ipak neki od ovih klinaca neke lekcije propustili ili opet samo idu u korak sa vremenom.



Komentari (86)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

rade.radumilo rade.radumilo 08:17 04.08.2010

A šta imaju od toga?

Pokojni stric moje kume završio je svojevremno stomatologiju i muzičku akademiju sa prosecima 10.0 i 10.0. Pored posla zubara, svirao je sa svojim bratom u simfonijskom orkestru RTB-a. Njih dvojica su napravili aranžmane za "Svilen Konac" i svirali su pred njenim visočanstvom Elizabetom II u Bakingemskoj palati.
Šta je imao od toga?
Gurnuli su čoveka naviklog na bibilioteke i pozorišta da bude zubar u mestu u kom ima jedan dom kulture u kom se jednom nedeljno prikazivao neki film. Decu su mu u školi maltretirali vršnjaci: "...ovo je sin onog ludog zubara š'o svira u ćemane..."
Na kraju je napravio mentalni iskorak u stranu, kada više nije mogao ni taj posao dečijeg zubara da obavlja, jer nije bilo para za materijal i pribor za dečije zube dok se "brani Srpstvo"...
Klinci danas nisu naivni, vrlo dobro kapiraju kako funkcionišu stvari u društvu i ne padaju na te klasične fore "referenata za moral" plakete, aplauze itd. Radim kao menadžer, tako da znam sve te trikove i fore.
Poručujem klincima da ne budu naivni, da iskoriste svaki trenutak da sebi izgrade bolji život i bolju budućnost jer što "rek'o pokojni babo Atif u retkim trenucima kada je bio tijezan: sine, veli, ko igra za raju i zanemaruje taktiku..."
dirtyharry dirtyharry 08:22 04.08.2010

Re: A šta imaju od toga?

Hvala na javljanju,

Gurnuli su čoveka naviklog na bibilioteke i pozorišta da bude zubar u mestu u kom ima jedan dom kulture u kom se jednom nedeljno prikazivao neki film. Decu su mu u školi maltretirali vršnjaci: "...ovo je sin onog ludog zubara š'o svira u ćemane..."

Nažalost mnogi talenti su doživeli takve nepravde od strane države.

Poručujem klincima da ne budu naivni, da iskoriste svaki trenutak da sebi izgrade bolji život i bolju budućnost jer što "rek'o pokojni babo Atif u retkim trenucima kada je bio tijezan: sine, veli, ko igra za raju i zanemaruje taktiku..."

Ne radi se ovde o ovome da ne treba da traže ono što im sada već po zakonu pripada i što država daje. Država je mnogima previše toga uskratila tako da ne treba da štedi naročito na ovakvim talentima.

Mene nervira stav, neću da se takmičim ako nemam neku materijalnu korist od toga.
Doctor Wu Doctor Wu 08:52 04.08.2010

Re: A šta imaju od toga?

Pokojni stric moje kume

Pa to mu skoro dodje rod najrodjeniji.
rade.radumilo rade.radumilo 08:55 04.08.2010

Re: A šta imaju od toga?

dirtyharry


Mene nervira stav, neću da se takmičim ako nemam neku materijalnu korist od toga.


Ja se sa takvim stavom srećem svaki dan na poslu. Sa moje tačke gledišta, što si se uopšte zapošljavao ako nećeš to da radiš? Međutim ima i druga strana medalje. Da može, svaka firma bi zajarmila svoje zaposlene 16h dnevno i isplatila im u nadoknadu za to minimalac. Međutim, sprečava ih upravo to što su ti ljudi svesni da firma ne može tek tako da nađe ljude njihovog profila na tržištu rada i što zauzimaju takav stav. U mojoj firmi funkcioniše američki princip individualnog ugovora zaposlenog sa kompanijom. Upravo u zavisnosti od toga koliko zaceniš sebe, toliko ćeš i dobiti.
Taj isti klinac, takmiči se u nečemu. To znači da:
1. Vreme koje bi utrošio na normalno detinjstvo, sport ili socijalizaciju, on provodi sam pripremajući se za takmičenje.
2. Njegovi roditelji moraju da sufinansiraju njegovo učešće na takmičenjima, jer bez obzira koliki deo troškova je pokriven iz budžeta, uvek ima i dodatnih troškova koji padnu na teret roditelja.
Šta on ima na kraju od svega toga? Ima samo 5 minuta slave, koju će iskoristiti neki političar manji ili veći da se još jednom slika za TV sa nekim poznatim, dakle plaketa i aplauz pred uditorijumom.
1. Neće imati olakšice u školi, šta više uvek će se naći neki ljubomorni nastavnik, obično predmeta iz kog i ne postoje takmičenja da ga dodatno maltretira (takve scene sam gledao u svakoj školi kroz koju sam prošao, a zbog selidbi sam prošao podosta škola).
2. Neće mu biti olakšan upis na dalje školovanje.
3. Neće mu biti ničim olakšano dalje školovanje.
4. Neće imati nikakvu prednost prilikom zapošljavanja, nakon školovanja.
5. Ukoliko se i zaposli negde, gde ti isti rezultati imaju neku svrhu, primaće lični dohodak koji je ispod nivoa socijalne pomoći u siromašnijim zemljama EU.
U SAD, da bi ste upisali neki od "Ivy League" koledža, morate imati određeni broj poena skupljenih tokom redovnog školovanja (bez obzira koliko vam tatica imao para). Taj broj poena ne možete skupiti isključivo na redovnim testovima, već morate osvojiti poene bar na nekim takmičenjima...
dirtyharry dirtyharry 09:10 04.08.2010

Re: A šta imaju od toga?

Doctor Wu
Pokojni stric moje kume

Pa to mu skoro dodje rod najrodjeniji.



rade.radumilo
Ja se sa takvim stavom srećem svaki dan na poslu. Sa moje tačke gledišta, što si se uopšte zapošljavao ako nećeš to da radiš?

Sa ovim se slažem ali ti poređenje po meni nije baš na mestu. Posao radiš za platu i to se podrazumeva a da li zato i aktivnosti koje idu iz školovanje moraju da se plate učenicima. Slažem se da motivacija mora da postoji.

Sva takmičenja zahtevaju i pripreme, veća takmičenja, više uloženog vremena a ne mogu da smislim te koji odmah svojataju nekog ko nešto postigne.

Ne znam kako je sada, ali ja sam recimo imao olakšice za upis na dalje školovanje zbog uspeha na tim takmičenjima i za srednju školu i za fakultet. Možda se nešto promenilo.

medjutim92 medjutim92 09:18 04.08.2010

Re: A šta imaju od toga?

rade.radumilo
1. Neće imati olakšice u školi, šta više uvek će se naći neki ljubomorni nastavnik, obično predmeta iz kog i ne postoje takmičenja da ga dodatno maltretira (takve scene sam gledao u svakoj školi kroz koju sam prošao, a zbog selidbi sam prošao podosta škola).


Svojevremeno jedan od današnjih šefova olimpijske reprezentacije iz matematike nije bio Vukovac u osnovnoj, zbog loših ocena iz fizičkog i likovnog.

Što bi principski i bilo sasvim ok i ispravno da se isto ocenjuje u svim školama, i da se te ocene drugima ne poklanjaju i šakom i kapom..
NNN NNN 09:22 04.08.2010

Re: A šta imaju od toga?

Ne znam kako je sada, ali ja sam recimo imao olakšice za upis na dalje školovanje zbog uspeha na tim takmičenjima i za srednju školu i za fakultet. Možda se nešto promenilo.
Nije se promenilo, tako da
ova dva:
2. Neće mu biti olakšan upis na dalje školovanje.
3. Neće mu biti ničim olakšano dalje školovanje.
uopšte nisu tačna.
seceranac seceranac 09:50 04.08.2010

Re: A šta imaju od toga?

Gurnuli su čoveka naviklog na bibilioteke i pozorišta da bude zubar u mestu u kom ima jedan dom kulture u kom se jednom nedeljno prikazivao neki film.



u pa dobro je prosao, da su ga poslali u centar kulture - "srpsku Atinu" ne bi imao bioskop uopste a ni dom kulture (kulturni centar) jer se renovira vec godinama
westvleteren westvleteren 10:07 04.08.2010

Re: A šta imaju od toga?

NNN
Ne znam kako je sada, ali ja sam recimo imao olakšice za upis na dalje školovanje zbog uspeha na tim takmičenjima i za srednju školu i za fakultet. Možda se nešto promenilo.
Nije se promenilo, tako da
ova dva:
2. Neće mu biti olakšan upis na dalje školovanje.
3. Neće mu biti ničim olakšano dalje školovanje.
uopšte nisu tačna.


Ovo mogu da potvrdim. Kada sam upisivao fax bio sam oslobodjen prijemnog zbog takmicenja; doduse i dalje sam morao da platim naknadu za polaganje prijemnog ispita.

Sto se tice izjave mladog takmicara, apsolutno sam siguran da je to rekao tek onako, cisto da ubrza stvari. Verujem da mu nije bilo ni na kraj pameti da stvarno prestane da se takmici.
dirtyharry dirtyharry 12:01 04.08.2010

Re: A šta imaju od toga?

westvleteren
doduse i dalje sam morao da platim naknadu za polaganje prijemnog ispita.

Ko da si upisivao Elektronski u Nišu

westvleteren
Sto se tice izjave mladog takmicara, apsolutno sam siguran da je to rekao tek onako, cisto da ubrza stvari. Verujem da mu nije bilo ni na kraj pameti da stvarno prestane da se takmici.

Slažem se. Ipak je to klinac donekle tako da mu ne uzimam to za ozbiljno, ali ja mislim da to u svoje vreme ne bih rekao.
rade.radumilo rade.radumilo 12:29 04.08.2010

Re: A šta imaju od toga?

dirtyharry

Sa ovim se slažem ali ti poređenje po meni nije baš na mestu. Posao radiš za platu i to se podrazumeva a da li zato i aktivnosti koje idu iz školovanje moraju da se plate učenicima. Slažem se da motivacija mora da postoji.



Uspešne države se vode isto kao i uspešne kompanije. Investiraš u ono što će ti doneti određenu dobit na kratke ili duge staze.
Problem je upravo u tome što se naša država vodi tako kako se vodi, pa ekonomski stoji tako kako stoji.
Dakle ti uspesi na takmičenjima iz znanja, potrebni su državi jednako kao i tim pojedincima i klinci su toga svesni. Takođe su svesni da ova država "investira" u talente ne zato što stvarno prepoznaje neku buduću dobit u tome, već zato je to dobar politički marketing povremeno.
Pa tako kao što bi otišli iz jedne kompanije u drugu, koja bi cenila njihov rad, ti klinci uglavnom pakuju kofere i odlaze negde gde će moći da rade upravo to u čemu su dobri i da pri tome nemaju egzistencijalnih problema.
Bela kuga u Srbiji nije posledica slabog rađanja dece. Prosečna porodica u Srbiji je i dalje četvoročlana, što je dovoljno za pozitivan prirodni priraštaj. Bela kuga je posledica odliva mladog stanovništva. Tokom prethodne dve decenije stotine hiljada mladih uzrasta od 20-30 godina su napustili Srbiju i svoje porodice osnivali po drugim državama.
E odo ja na ko zna koju stranu...
Motivacija se lako postiže, dovoljno je da ti je cilj da nekog stvarno nagradiš, a ne da glumiš nagrađivanje. Ljudi brzo prozru tapšanje po ramenu i aplauze. Ne moraju nagrade da budu materijalne, većini klinaca bi značilo da:
1. Dobiju neki letnji kamp usavršavanja jezika na nekom od poznatih univerziteta. Cambridge održava tronedeljne kurseve usavršavanja Engleskog jezika, navedi mi jednog srednjoškolca koji osvaja takmičenja koji ne bi voleo da provede 3 nedelje tamo...
2. Praksu u nekoj instituciji u kojoj bi mogli da iz prve ruke se upoznaju sa primenom upravo tih znanja u kojima su odlični. Pitam se kada je poslednji put u neki od naših instituta ušao neki srednjoškolac, a da to nije bilo dolazak kod roditelja koji tamo radi?
3. Ekskurzije do nekih lokacija koje bi upravo takvim talentima bile zanimljive. Moj prijatelj je upravo sada u Bernu i ide da poseti Ajnštajnov stan. Zamisli ekskurziju koja bi obuhvatala posetu novom velikom akceleratoru čestica, Ajnštajnovom stanu itd?
Umesto toga klinci dobiju, plaketu, aplauz i možda neki dinar ili računar a onda i za to moraju da se tuku zbog neke birokratske začkoljice...
dirtyharry dirtyharry 12:35 04.08.2010

Re: A šta imaju od toga?

rade.radumilo

Uspešne države se vode isto kao i uspešne kompanije. Investiraš u ono što će ti doneti određenu dobit na kratke ili duge staze.
Problem je upravo u tome što se naša država vodi tako kako se vodi, pa ekonomski stoji tako kako stoji.
Dakle ti uspesi na takmičenjima iz znanja, potrebni su državi jednako kao i tim pojedincima i klinci su toga svesni. Takođe su svesni da ova država "investira" u talente ne zato što stvarno prepoznaje neku buduću dobit u tome, već zato je to dobar politički marketing povremeno.
Pa tako kao što bi otišli iz jedne kompanije u drugu, koja bi cenila njihov rad, ti klinci uglavnom pakuju kofere i odlaze negde gde će moći da rade upravo to u čemu su dobri i da pri tome nemaju egzistencijalnih problema.
Bela kuga u Srbiji nije posledica slabog rađanja dece. Prosečna porodica u Srbiji je i dalje četvoročlana, što je dovoljno za pozitivan prirodni priraštaj. Bela kuga je posledica odliva mladog stanovništva. Tokom prethodne dve decenije stotine hiljada mladih uzrasta od 20-30 godina su napustili Srbiju i svoje porodice osnivali po drugim državama.
E odo ja na ko zna koju stranu...
Motivacija se lako postiže, dovoljno je da ti je cilj da nekog stvarno nagradiš, a ne da glumiš nagrađivanje. Ljudi brzo prozru tapšanje po ramenu i aplauze. Ne moraju nagrade da budu materijalne, većini klinaca bi značilo da:
1. Dobiju neki letnji kamp usavršavanja jezika na nekom od poznatih univerziteta. Cambridge održava tronedeljne kurseve usavršavanja Engleskog jezika, navedi mi jednog srednjoškolca koji osvaja takmičenja koji ne bi voleo da provede 3 nedelje tamo...
2. Praksu u nekoj instituciji u kojoj bi mogli da iz prve ruke se upoznaju sa primenom upravo tih znanja u kojima su odlični. Pitam se kada je poslednji put u neki od naših instituta ušao neki srednjoškolac, a da to nije bilo dolazak kod roditelja koji tamo radi?
3. Ekskurzije do nekih lokacija koje bi upravo takvim talentima bile zanimljive. Moj prijatelj je upravo sada u Bernu i ide da poseti Ajnštajnov stan. Zamisli ekskurziju koja bi obuhvatala posetu novom velikom akceleratoru čestica, Ajnštajnovom stanu itd?
Umesto toga klinci dobiju, plaketu, aplauz i možda neki dinar ili računar a onda i za to moraju da se tuku zbog neke birokratske začkoljice...

Svaka čast za komentar. Ove stavke koje si naveo kao primer 1. 2. i 3. su po meni pogodak u centar. Takva motivacija je zdrava i više nego poželjna. Spoj lepog i korisnog.
A ovo za državu i političare je opet taj očaj kog ta deca ne mogu da se otresu. Nemaju izbora. Materijalna satisfakcija će doći pre ili kasnije, treba do tada ostati svoj koliko je to moguće u našoj sredini u tim godinama.
zilikaka zilikaka 12:51 04.08.2010

Re: A šta imaju od toga?

I od mene preporuka za komentar, ali nažalost:
Pitam se kada je poslednji put u neki od naših instituta ušao neki srednjoškolac, a da to nije bilo dolazak kod roditelja koji tamo radi?

Ne samo u institute, nego na iole privlačna mesta, i ne samo srednjoškolac, nego bilo ko.
Taj nepotizam je postao toliko prirodan, da niko više i ne pokušava da ga sakrije. Naprotiv.
Svi znamo da mesto u mnogim firmama možeš dobiti ili po partijskoj, ili po rođačkoj liniji. Nažalost, ovu drugu brani većina zaposlenih, po principu: "Ko zna, možda i meni zatreba. Danas moje dete, sutra možda tvoje.."
Prodajemo se za sitan dinar i ukopavamo sami sebe.
scabies scabies 17:37 06.08.2010

Re: A šta imaju od toga?

Ovo mogu da potvrdim. Kada sam upisivao fax bio sam oslobodjen prijemnog zbog takmicenja; doduse i dalje sam morao da platim naknadu za polaganje prijemnog ispita.
Ja se ne sećam baš najbolje, ali mislim da da nisam platila naknadu ni na jednom od dva fakulteta na kojima sam bila oslobođena prijemnog ispita.
kukusigameni kukusigameni 08:27 04.08.2010

Amaterizam

Amaterizam je postao pezorativ. Bez amaterizma nema profesionalizma (i obrnuto). Pogledaj, tako je i u umetnosti i u svim "porama drustva". Novac ce ili doci ili nece, to vrlo cesto ne zavisi od nas samih, od kvaliteta i znanja.
dirtyharry dirtyharry 08:33 04.08.2010

Re: Amaterizam

U pravu si. Mnogo mojih kolega sa fakulteta, koji su bili bolji studenti nisu umeli i mogli bolje da se snađu i izbore za sebe i svoje dalje napredovanje.

Novac ce ili doci ili nece, to vrlo cesto ne zavisi od nas samih, od kvaliteta i znanja.

Ovo potpisujem.
docsumann docsumann 09:12 04.08.2010

Re: Amaterizam

Novac ce ili doci ili nece, to vrlo cesto ne zavisi od nas samih, od kvaliteta i znanja.

Ovo potpisujem.


Pa čemu inače služe menadžeri, lobiji i cijela ta parazitska bulumenta?
kukusigameni kukusigameni 09:25 04.08.2010

Re: Amaterizam

Kad smo vec kod ovako finog domacina, primetio bih da se dosta toga svodi na ovo!



dirtyharry dirtyharry 12:02 04.08.2010

Re: Amaterizam

kukusigameni
Kad smo vec kod ovako finog domacina, primetio bih da se dosta toga svodi na ovo!

Što bre , nikoga nećemo da ocrnimo ili umlatimo
sesili sesili 08:40 04.08.2010

Zaista

dobra tema! Slažem se da kriterijumi u školama padaju. Ni deca nemaju onu želju za mpostizanjem uspeha, kada vide ko je "uspešan". Sada se retko očekuje znanje, važan je finansijki momenat. IZUZETNO me nerviraju učitelji - ce, koji su meni bili idoli. Sada i oni naplaćuju od učenika ocene, na račun učenika idu na ekskurziju, dobijaju skupe poklone. Dakle, šta mladi um koji ide na takmičenje i OBEĆAJU mu nagradu, da misli? Slažem se da se ne tekmiče zbog nagrada, ali sam i protiv toga da ih nečim ne stimulišu u ovim teškim vremenima, pogotovu kad je to regulisano nekim propisima.
kukusigameni kukusigameni 08:44 04.08.2010

Re: Zaista

Sada i oni naplaćuju od učenika ocene


Samo bih ono "od ucenika", zamenio sa "od roditelja".
dirtyharry dirtyharry 09:22 04.08.2010

Re: Zaista

sesili
dobra tema! Slažem se da kriterijumi u školama padaju. Ni deca nemaju onu želju za mpostizanjem uspeha, kada vide ko je "uspešan". Sada se retko očekuje znanje, važan je finansijki momenat. IZUZETNO me nerviraju učitelji - ce, koji su meni bili idoli. Sada i oni naplaćuju od učenika ocene, na račun učenika idu na ekskurziju, dobijaju skupe poklone. Dakle, šta mladi um koji ide na takmičenje i OBEĆAJU mu nagradu, da misli? Slažem se da se ne tekmiče zbog nagrada, ali sam i protiv toga da ih nečim ne stimulišu u ovim teškim vremenima, pogotovu kad je to regulisano nekim propisima.

U pravu si. Nemam šta da dodam a ko što reče kukusigameni i deca vide to naplaćivanje nečijeg rada svakog dana.
Mito je svuda prisutan ali mislim da je sada otišlo još dalje nego pre nešto godina.
Još u moje vreme se znalo koji profesor šta traži. Na sreću nije ih bilo previše ali oni koji ostanu na popravnom preko leta dobiju zadatke šta treba da se radi ako hoće da polože.
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:43 04.08.2010

Re: Zaista

Još u moje vreme se znalo koji profesor šta traži. Na sreću nije ih bilo previše ali oni koji ostanu na popravnom preko leta dobiju zadatke šta treba da se radi ako hoće da polože.


U moje vreme toga nije bilo. Ili ja nisam bila u to upućena.
westvleteren westvleteren 10:08 04.08.2010

Re: Zaista

U moje vreme nastavnici su se plasili da bilo koga obore na popravni.
jesen92 jesen92 11:19 04.08.2010

Re: Zaista

U moje vreme nastavnici su se plasili da bilo koga obore na popravni.


..a u moje vreme se islo na popravni i iz geografije, istorije....pa cak i iz fiskulture.....sto odavno ne postoji...danas po neko ide na popravni iz matenatike i fizike eventualno hemije...prolaznost 100%, niko takoreci ne ponavlja ali zato gomila koja zavrsi srednje skole(sa izuzetkom nekih gimnazija koje se jos drze)ne zna razlomke i procentni racun...U priici sam da to svakodnevno gledam i mogu da konstatujem da nam je "obrazovanje" u velikoj krizi.Talenti i vredni djaci ce da nadju svoj put ali sta cemo sa gomilom koja cini vecinu u jednom drustvu?....za mene je ovo mnogo vaznije pitanje...
S obzirom na opste siromastvo koje traje jos od pocetka devedesetih(i duhovno i materijalno) ne cudi me sto danasnji mladi kako "mrdnu prstom" traze da im se to plati...to je normalno u drzavi u kojoj je proscna plata 300evra a u prosek ulazi i gomila blejaca po raznim ministarsvima,lokalnim samoupravama, agencijama i javnim preduzecima cije su plate oko 1000evra...
Jukie Jukie 11:39 04.08.2010

Re: Zaista

jesen92
Talenti i vredni djaci ce da nadju svoj put ali sta cemo sa gomilom koja cini vecinu u jednom drustvu?....


Kad sam prošli put pravio ličnu kartu odem da kupim neki kartončić-obrazac i tamo piše "popunjavanje obrasca x dinara". Uzmem ja obrazac i pogledam ga, a ova sa šaltera pita "da vam popunim obrazac?". A tamo piše ime, prezime, broj jmbg, adresa i slične stvari koje znaš napamet. Ja gledam u nju i pitam je "Zašto?" Svi ti podaci već postoje u prethodnoj ličnoj karti i samo treba da ih prepišeš, a to sam mogao i kad sam bio prvi razred osnovne.
Zamisli sad sve te punoletne ljude koji joj daju pare da prepiše desetak redova sa papira A na papir B.
medjutim92 medjutim92 11:51 04.08.2010

Re: Zaista

Jukie
jesen92
Talenti i vredni djaci ce da nadju svoj put ali sta cemo sa gomilom koja cini vecinu u jednom drustvu?....


Kad sam prošli put pravio ličnu kartu odem da kupim neki kartončić-obrazac i tamo piše "popunjavanje obrasca x dinara". Uzmem ja obrazac i pogledam ga, a ova sa šaltera pita "da vam popunim obrazac?". A tamo piše ime, prezime, broj jmbg, adresa i slične stvari koje znaš napamet. Ja gledam u nju i pitam je "Zašto?"


Da bi neko mogao da pročita. Ako ja popunim, može da bude problema.
dirtyharry dirtyharry 12:07 04.08.2010

Re: Zaista

Jelica Greganović
Još u moje vreme se znalo koji profesor šta traži. Na sreću nije ih bilo previše ali oni koji ostanu na popravnom preko leta dobiju zadatke šta treba da se radi ako hoće da polože.

U moje vreme toga nije bilo. Ili ja nisam bila u to upućena.

Ma tu si više išle priče pojedinaca koji su zaglavili tu i tamo i ono klasično spremanje kod profesora kod kog treba da polažep ili u kasnijoj naprednijoj varijanti, dva profesora iz iste oblasti šalju učenike kod onog drugog.
dirtyharry dirtyharry 12:10 04.08.2010

Re: Zaista

jesen92

..a u moje vreme se islo na popravni i iz geografije, istorije....pa cak i iz fiskulture.....sto odavno ne postoji...danas po neko ide na popravni iz matenatike i fizike eventualno hemije...prolaznost 100%, niko takoreci ne ponavlja ali zato gomila koja zavrsi srednje skole(sa izuzetkom nekih gimnazija koje se jos drze)ne zna razlomke i procentni racun...U priici sam da to svakodnevno gledam i mogu da konstatujem da nam je "obrazovanje" u velikoj krizi.

Popravni su odavno postali maltene formalnost. A što se tiče obrazovanja to je tek posebna priča.

jesen92 jesen92 00:49 06.08.2010

Re: Zaista

"Zamisli sad sve te punoletne ljude koji joj daju pare da prepiše desetak redova sa papira A na papir B."


..nisam znala da se to desava sa LK....znam da je postojao "biznis" , u svoje vreme,popunjavanja zahteva za vize ispred raznih ambasada...10 maraka pa posle 10 evra a mozda i vise....:))
Jukie Jukie 16:27 06.08.2010

Re: Zaista

jesen92
"Zamisli sad sve te punoletne ljude koji joj daju pare da prepiše desetak redova sa papira A na papir B."..nisam znala da se to desava sa LK....znam da je postojao "biznis" , u svoje vreme,popunjavanja zahteva za vize ispred raznih ambasada...10 maraka pa posle 10 evra a mozda i vise....:))

Da naglasim da je ovo bio šalter unutra, gde i prodaju te kartončiće, a ne neki nepoznati ljudi ispred. Doduše prošlo je nekoliko godina od tada, ne znam kako je napredovalo.
jinks jinks 08:51 04.08.2010

Bilo bi

interesantno kada bi neko fudbalerima, kosarkasima, mladim ljudima na estradi ... rekao da ne ocekuju nikakvu materijalnu dobit od treniranja i bavljenja sportom ili od pevanja i igranja pred kamerama, da treba da budu srecni kao takvi i da im niko ne moze oduzeti vestine driblanja i skakanja koje su stekli. Sta bi bilo od tih sportova ili od estrade.

I to je jedno od pitanja koje bi moglo da se postavi ... zasto je bavljenje sportom ili estradom mnogo isplatvljivije uopste, pa i kod mladih ljudi, nego bavljenje matematikom, srpskim, ...

Mozda bi upravo zbog toga i trebalo vise nagradjivati mlade ljude koji su uspesni u obrazovanju, jer bi se tako te vrednosti vise promovisale u poredjenju sa uspehom na estradi, ili uspehom u fudbalu, na primer.
dirtyharry dirtyharry 09:08 04.08.2010

Re: Bilo bi

interesantno kada bi neko fudbalerima, kosarkasima, mladim ljudima na estradi ... rekao da ne ocekuju nikakvu materijalnu dobit od treniranja i bavljenja sportom ili od pevanja i igranja pred kamerama, da treba da budu srecni kao takvi i da im niko ne moze oduzeti vestine driblanja i skakanja koje su stekli (koje uzgred budi receno nikome stvarno i ne trebaju, za razliku od matematike, sprskog, elektronike ...).


Slažem se sa ovim, ali ipak bih se ograničio ovde na decu u osnovnim i srednjim školama. Ne znam koliko bilo koja ovakva školska ekipa iz bilo kog sporta dobija para za osvojeno neko mesto u bilo kom sportu.
Estrada je definitivno out of scope, ali se slažem i razumem revolt dece koja uče i koja nikada neće moći (ili bar vrlo mali broj njih) da zaradi toliko koliko neka klinka koja otvara usta pred kamerama.

I to je jedno od pitanja koje bi moglo da se postavi ... zasto je bavljenje sportom ili estradom mnogo isplatvljivije uopste, pa i kod mladih ljudi, nego bavljenje matematikom, srpskim, ...

Opet bih se zadržao na poređenju sport - nauka. Mislim da odgovor leži u samoj našoj sredini i državi. Država i samo školstvo ne afirmiše i ne gura dovoljno mladež na tu stranu a ko što neko gore reče da nisu ni oni naivni pa da uče da bi radili za neke sitne novce.
jinks jinks 09:20 04.08.2010

Re: Bilo bi

mladi pocinju da se bave sportom upravo u osnovnoskolskim i sredjnjoskolskim godinama (a izgleda i estradom) ... koliko bi se njih time bavilo (na primer fudbalom ili tenisom) da nisu motivisani onim cime su u znatnoj meri verovatno motivisani.

Na stranu to sto na jednog uspesnog sportistu ili pevaca i pevacicu dodje njih najmanje deset neuspesnih u pokusaju.
markonio92 markonio92 02:45 05.08.2010

Re: Bilo bi

jinks
zasto je bavljenje sportom ili estradom mnogo isplatvljivije uopste, pa i kod mladih ljudi, nego bavljenje matematikom, srpskim, ...


Zato što je sa stanovišta prosečnog čoveka lakše prepoznati, identifikovati se i uočiti kvalitetnog sportistu nego kvalitetnog naučnika.
Recimo, fudbaler sa polovine terena 10 puta uzastopce pogodi loptom mesto gde se spajaju stativa i prečka, i sa druge strane, matematičar koji reši P=NP problem. Koji klip bi bio gledaniji na jutubetu?
dirtyharry dirtyharry 05:07 05.08.2010

Re: Bilo bi

markonio92
Koji klip bi bio gledaniji na jutubetu?

Mislim da je tu već stvar razumevanja materije. Za fudbal su svi stručnjaci a neki problem iz nauke je teže razumeti. Treba razumeti i problem i rešenje.
markonio92 markonio92 11:06 05.08.2010

Re: Bilo bi

dirtyharry

Mislim da je tu već stvar razumevanja materije. Za fudbal su svi stručnjaci a neki problem iz nauke je teže razumeti. Treba razumeti i problem i rešenje.

To sam i mislio kada sam rekao "sa stanoviša prosečnog čoveka".
sesili sesili 09:09 04.08.2010

Da

imaš pravo. Nisam iz ovog ugla gledala na to. A koliko šta vredi, besmisleno je upoređivati.
zilikaka zilikaka 12:10 04.08.2010

Re: Da

Jooj, opet moram da se umešam
Što se estrade tiče, to je više nego strašno. Ogromna većina, uključujući i onaj prvi red, najpopularnijih, ne zna svoj zanat. Za pevanje je retko, ali jaaako retko dovoljan samo talenat. To se uči, kao i sve drugo. Potrebne su godine vežbanja, da se od talenta napravi pevač. Pri tome ne mislim na operu, nego na osnovne stvari.
Zato mi imamo pevače koji falširaju i guše se, a o glasu da i ne govorimo.
No, model koji nam je nametnut od strane medija, je pravljen da izazove pažnju, i dopadne se onima koji nisu uspeli da izgrade nikakve kriterijume.
Estradne "zvezde" regrutujemo već iz autobusa, i sve se to lepo uklapa u postojeći milje!
medjutim92 medjutim92 09:24 04.08.2010

Bilo nekad..

.. takmičio sam se i ja zbog nagrada.. ustvari, išao sam na matematiku zato što me interesovala i nekako mi imalo smisla takmičiti se, išao na takmičenje iz saobraćaja zato što je imalo vožnju biciklom kroz poligon, i iz fizike usput, mada me mehanika ič nije interesovala, kao i sad..

Iz svega ostalog sam se takmičio zbog slobodnih par dana po takmičenju, zajebavancije i dobrih nagrada (u osmom razredu, 95, pobednik na opštinskom iz matematike ili fizike dobijao je 50 dinara, a iz hemije 40.. malo li je, velike pare za ono vreme..) ali čisto da potvrdim, da, postoji i takmičenje zbog koristi

Na kraju se dolazilo do poklapanja različitih takmičenja već od regionalnog nivoa, i hteo ne hteo čovek mora da se odluči. Ali svejedno, već regionalno je davalo par dana za pripremu, a teško dostižno republičko isto to, uz padanje kriterijuma kod svih nastavnika..
dirtyharry dirtyharry 12:45 04.08.2010

Re: Bilo nekad..

Na kraju se dolazilo do poklapanja različitih takmičenja već od regionalnog nivoa, i hteo ne hteo čovek mora da se odluč

Ovo me je nerviralo uvek. Nikako nisam znao da li je toliki problem da se takmičenja tako rasporede da nema preklapanja.
leetaloomis leetaloomis 18:08 04.08.2010

Re: Bilo nekad..

I ja sam isla na takmicanja zbog nekoliko dana slobodnih, pa i postovanja nastavnika i profesora (uvek su mi oprastali neke druge stvari zbog toga), ali bogami isla sam i zbog onog sendvica i soka iz case koji su nam davali. Meni moja majka nikad sendvice nije pravila, obrok je mora da se jede za stolom i da ima predjelo, supu, glavno jelo i dezert. I dan danas (od muke) ovako stara i sa decom ne sedam za sto, vec jedem na kaucu gledajuci TV.
zilikaka zilikaka 19:05 04.08.2010

Re: Bilo nekad..

Meni moja majka nikad sendvice nije pravila, obrok je mora da se jede za stolom i da ima predjelo, supu, glavno jelo i dezert. I dan danas (od muke) ovako stara i sa decom ne sedam za sto, vec jedem na kaucu gledajuci TV.

Meni je moja STROGO zabranjivala da pijem iz flaše. Tu "veštinu" sam naučila tek u srednjoj školi, ali sam se mahinalno okretala, da proverim da li me slučajno ona gleda. Do skoro!
gedza.73 gedza.73 21:14 04.08.2010

Re: Bilo nekad..

I ja sam isla na takmicanja

Išlo se, i to po nekoliko dana. Stvarno se ne sećam šta me je to motivisalo da idem. Ali sećam se da su me dečaci, vršnjaci, šestaci kod kojih sam boravio za vreme takmičenja, vodili u bioskop, i da sam tada gledao gorštaka 1.deo.
Tada su bili svi na dobitku i nastavnici i učenici. Ja sam upisao srednju elektrotehničku, kroz iglene uši, svi vukovci, a ja poslednji, i jedini sa teslinom diplomom, koja je bila rezultat medalja sa republičkih takmičenja.

nekako mi imalo smisla takmičiti se, išao na takmičenje iz saobraćaja zato što je imalo vožnju biciklom kroz poligon, i iz fizike usput,

Jedne godine prvi u srbiji. Bili smo u sutomoru, u nekom kampu. Sećam se i onih zlatnih, srebrnih i bronzanih znački.
To su bili dani. Srećom obasjani.

A o temi?
Stig'o kapitalizam i kod nas. I smatram da ta deca i trebaju i moraju da budu nagrađena. Što oni da volontiraju a majmuni uzimaju pare i lovorike.
Jeste pomalo surovo, ali je pravedno.
medjutim92 medjutim92 12:41 06.08.2010

Re: Bilo nekad..

gedza.73
nekako mi imalo smisla takmičiti se, išao na takmičenje iz saobraćaja zato što je imalo vožnju biciklom kroz poligon, i iz fizike usput,

Jedne godine prvi u srbiji. Bili smo u sutomoru, u nekom kampu. Sećam se i onih zlatnih, srebrnih i bronzanih znački.
To su bili dani. Srećom obasjani.


he ja se u osmom razredu kvalifikovao za republičko kao prvi u opštini, ali se preklopi s drugim takmičenjem.. posle mnogo godina se ispostavi da je bubnjar moje grupe osvojio takmičenje na koje nisam uspeo da odem

stefan.hauzer stefan.hauzer 09:45 04.08.2010

.

eh,isao sam i ja na ta takmicenja...razlog? dva dana pred takmicenje,nisi morao da dolazis u skolu.
to je bila moja nagrada...
dirtyharry dirtyharry 12:24 04.08.2010

Re: .

stefan.hauzer
eh,isao sam i ja na ta takmicenja...razlog? dva dana pred takmicenje,nisi morao da dolazis u skolu.
to je bila moja nagrada...

Hmmm, kod mene toga nije bilo . Ja sam uvek išao na sve časove, nije bilo izostajanja.
inco inco 13:02 04.08.2010

Re: .

Ih, ja i u Petnicu isao iz istog razloga... Nedelju dana cistog odmora tamo (doduse okruzen mahom moronima) i jos nedelju dana oslobodjenja od skole - milina! A da ne pominjemo davanja krvi u srednjoj skoli, navedena takmicenja, volontiranje na blejacke aktivnosti i tako te tricarije... Sve u svemu, prihvatao sam sve samo da sto manje sedim u klupi - na kraju se i kompletno resio da srednju dovrsim fakultativno sto bih preporucio svakome - trebalo mi je ukupno 2 nedelje da zavrsim ceo IV razred srednje i da pritom izvucem odlican uspeh, a pritom napominjem da nisam nekakav maverik pa da to neko 'normalan' ne moze da izvede...
miloradkakmar miloradkakmar 09:52 04.08.2010

Postavio si

pitanje: kako sačuvati sebe i ne podleći onome što nas kvari kao ljudska bića?
Jako teško.
Poslednjih godina najveća jagma osnovaca za upis u srednje škole bila je za zanimanje kuvar. Nije to zbog toga što oni vole da kuvaju, nego su roditelji osetili da kuvari dobro zarađuju, da sa time mogu da otvore sopstveni restoran, široka mogućnost zaposlenja , jesti se mora, to je sigurna zarada... Novac je osnovni motiv, ljubav prema zanatu je negde na petom-šestom mestu. Šta će država za koju godinu sa nekoliko hiljada kuvara?!

Da je država drugačije vrednovala diplome sa takmičenja, a ne novčanim iznosima, roditelji i deca drugačije bi se odnosili i shvatali svoje znanje, uspehe.. Mogla je država npr. da kaže tri prva mesta u srednjekolskom uzrastu garantuju automatski besplatan upis na bilo koji fakultet ; na fakultetu tri prva mesta siguran posao po izboru u deset dobrostojećih firmi ili besplatne postdiplomske studije plus stan.... Možda toga ima, ali ja nisam čuo.
seceranac seceranac 10:21 04.08.2010

Re: Postavio si

jesti se mora, to je sigurna zarada...


Laki Topalovic: „Sve može da propadne, da nestane, samo je smrt siguran posao.“

na 2:40
dirtyharry dirtyharry 12:28 04.08.2010

Re: Postavio si



miloradkakmar

Poslednjih godina najveća jagma osnovaca za upis u srednje škole bila je za zanimanje kuvar. Nije to zbog toga što oni vole da kuvaju, nego su roditelji osetili da kuvari dobro zarađuju, da sa time mogu da otvore sopstveni restoran, široka mogućnost zaposlenja , jesti se mora, to je sigurna zarada... Novac je osnovni motiv, ljubav prema zanatu je negde na petom-šestom mestu. Šta će država za koju godinu sa nekoliko hiljada kuvara?!

Ja se slažem da roditelji po malo utiču na decu pri odabiru srednje škole ali da ih guraju doslovno tamo, to je po meni kotraproduktivno. No, nemam dece pa možda nisam adekvatan da pričam na tu temu.

miloradkakmar

Da je država drugačije vrednovala diplome sa takmičenja, a ne novčanim iznosima, roditelji i deca drugačije bi se odnosili i shvatali svoje znanje, uspehe.. Mogla je država npr. da kaže tri prva mesta u srednjekolskom uzrastu garantuju automatski besplatan upis na bilo koji fakultet ; na fakultetu tri prva mesta siguran posao po izboru u deset dobrostojećih firmi ili besplatne postdiplomske studije plus stan.... Možda toga ima, ali ja nisam čuo.


Slažem se Milorade. To bi bio pravi potez, da postoji neka motivacija ali pravilno orijentisana i to od strane države i ministarstva prosvete. Da se ipak vidi neko svetlo na kraju tunela.

seceranac
jesti se mora, to je sigurna zarada...

Laki Topalovic: „Sve može da propadne, da nestane, samo je smrt siguran posao.“
na 2:40


zilikaka zilikaka 12:32 04.08.2010

Re: Postavio si

Mogla je država npr. da kaže tri prva mesta u srednjekolskom uzrastu garantuju automatski besplatan upis na bilo koji fakultet ; na fakultetu tri prva mesta siguran posao po izboru u deset dobrostojećih firmi ili besplatne postdiplomske studije plus stan....
westvleteren westvleteren 16:36 04.08.2010

Re: Postavio si

miloradkakmar
Mogla je država npr. da kaže tri prva mesta u srednjekolskom uzrastu garantuju automatski besplatan upis na bilo koji fakultet ; na fakultetu tri prva mesta siguran posao po izboru u deset dobrostojećih firmi ili besplatne postdiplomske studije plus stan.... Možda toga ima, ali ja nisam čuo.


Ne znam, nekako mi ovo deluje previse sindikalno. Ljudi koji se bave prirodnim naukama, pre svega zele da korisno upotrebe svoje znanje i da rade na cutting edge tehnologijama. Drzava ne mora nista da intervenise oko posla, ako su najbolji sasvim je normalno da ce naci dobar posao i zaraditi za stan.
Ono sto drzava moze i mora da uradi jeste da vise ulaze u nauku i razvoj (i da kontrolise da se novac racionalno trosi ). Ostalo ce doci na svoje mesto.
E da, i da nikoga ne ponizava. Ovde se ulaganja u nauku tretiraju kao socijalna davanja.
zilikaka zilikaka 10:05 04.08.2010

A amateri?

interesantno kada bi neko fudbalerima, kosarkasima, mladim ljudima na estradi ... rekao da ne ocekuju nikakvu materijalnu dobit od treniranja i bavljenja sportom ili od pevanja i igranja pred kamerama, da treba da budu srecni kao takvi i da im niko ne moze oduzeti vestine driblanja i skakanja koje su stekli (koje uzgred budi receno nikome stvarno i ne trebaju, za razliku od matematike, sprskog, elektronike ...).
Čekaj, ispada da sporta i estrade ne bi ni bilo da nema materijalne motivacije?!

Mladost sam provela u KUD-u (za neupućene mlađih generacija, kulturno umetničko društvo, koje je obično podrazumevalo hor, folklor, orkestar i sl. )
Nismo primali novac, osim par puta sitan džeparac na putovanjima. Nismo očekivali pojedinačnu slavu i materijalnu korist, jer smo bili grupa. Pojedinci danas žive od te veštine, ali to su zaista pojedinci. Većini nam je ostala predivna uspomena na vreme provedeno u onome što voliš. Osim toga, svi tadašnji sportisti i ogromna većina ljudi sa estrade bila je regrutovana upravo iz amaterskih klubava i društava.
Da li je moguće da je danas svim klincima koji obuju kopačke ili skoče u bazen prvo na pameti lova?
Jasno da se od vazduha ne živi, i da je novac neophodan, no i dalje su nam (Bogu hvala) pune muzičke škole, sportski klubovi i amaterska društva. Jedina razlika je što većina radi u mnogo lošijim uslovima nego što smo radili mi, pre godina.
Da, svoje prve pare sam zaradila sa 14 godina, od dnevnice koja nam je isplaćena za takmičenje iz matematike. To je tek bilo pre Hrista, ali se poštovalo naše, dečije vreme.
jinks jinks 10:24 04.08.2010

Re: A amateri?

Čekaj, ispada da sporta i estrade ne bi ni bilo da nema materijalne motivacije?!

Bilo bi naravno ... kao sto bi bilo i matematicara, naucnika, pisaca bez materijalne motivacije.

Ali, gledano na vecem uzorku ...
zilikaka zilikaka 10:52 04.08.2010

Re: A amateri?

U nečemu se svi slažemo. Ako želiš kvalitet, moraš uložiti i novac. Ipak, mislim da bi bolji rezultat dalo ulaganje u grupu i podizanje opšteg nivoa (bolji uslovi, motivisani pedagozi), nego pojedinačnim davanjem najboljima. To naravno ne znači da takvi treba da ostanu bez ičega.
Eto, živo me zanima kako su stimulisani svi oni ljudi koji pripremaju ućenike za takmičenja. Od školskog do Olimpijade. Volela bih da i na tu temu prodiskutujemo.
jinks jinks 11:13 04.08.2010

Re: A amateri?

Koliko se secam, a to sam cuo nakon izlaska iz skole, profesori se u skolama medjusobno rangiraju na osnovu nekih bodova, koje dobijaju u skladu sa prosecnom ocenom djaka, uspesnosti na takmicenjima, ... Na osnovu tih bodova oni verovatno nesto dobijaju ... koliko je to i koliko su im ti bodovi uopste vazni u zivotu, izgleda da jesu.

Ipak, mislim da bi bolji rezultat dalo ulaganje u grupu i podizanje opšteg nivoa (bolji uslovi, motivisani pedagozi), nego pojedinačnim davanjem najboljima.

Da ... ali opet i djaci pojedinacno treba da budu motivisani. Pogotovo kada oko sebe imaju toliko stvari koje ih demotivisu da se obrazuju.

Ne znam da li znate, ali jedna od prvih stvari koje mladog fudbalera ili kosarkasa pitaju kada prodje prve selekcije jeste da li planira da se ozbiljno bavi svojim obrazovanjem. Odgovor "da" predstavlja veliki minus u ocima kluba i trenera. Verovatno je slicno i sa estradom.

Najgore je to sto veliki broj onih koji kazu "ne" ne nastavi sa obrazovanjem, a opet ne uradi nista ni u sportu ni na estradi.
Jukie Jukie 11:46 04.08.2010

Re: A amateri?

jinks
Koliko se secam, a to sam cuo nakon izlaska iz skole, profesori se u skolama medjusobno rangiraju na osnovu nekih bodova, koje dobijaju u skladu sa prosecnom ocenom djaka, uspesnosti na takmicenjima, ... Na osnovu tih bodova oni verovatno nesto dobijaju ... koliko je to i koliko su im ti bodovi uopste vazni u zivotu, izgleda da jesu.


Nisam čuo za to jer sam tek nakratko bio u prosveti, ali to je super scenario za lako zgrtanje poena koje nema veze sa uspešnošću nastavnika. Prosečne ocene ipak sam nastavnik daje, tako da mogu svima da podelim petice a mogu i da imam prosek 2.50 (ne znam da li se gleda što veći ili što manji prosek ). Mali Perica i mala Milica su geniji za moj predmet, eto vodim njih na takmičenja, i super, eto meni poena.
zilikaka zilikaka 11:48 04.08.2010

Re: A amateri?

profesori u skolama se medju sobom rangiraju po nekim bodovima, koji se dobijaju na osnovu prosecne ocene djaka, uspesnosti na takmicenjima, ... Na osnovu tih bodova oni verovatno nesto dobijaju ... koliko je to i koliko su im ti bodovi uopste vazni u zivotu, izgleda da jesu.

Hmm, ako je prosečna ocena merilo uspešnosti, to nije baš pametno. Ocene se i tako dele ko sitne bombone, još samo fali da nekog dodatno motivišemo da to radi.
Nego, oni ljudi koji posvete dodatno vreme najboljima, "trenirajući" ih za takmičenje. Kako sa njima ide? Ako postignu uspeh, a to je merljivo, da li nastavnik dobija dodatnu stimulaciju?
Ne znam da li znate, ali jedna od prvih stvari koje mladog fudbalera ili kosarkasa pitaju kada prodje prve selekcije jeste da li planira da se ozbiljno bavi svojim obrazovanjem. Odgovor "da" predstavlja veliki minus u ocima kluba i trenera. Verovatno je slicno i sa estradom.

Na ovo nemam komentar. Zapravo, mogu da navedem i svetao primer. U jednom lokalnom rvačkom klubu, treneri su poznati po tome što redovno obilaze škole i raspituju se za uspeh svojih sportista, Ako neko pokvari ocene, sledi mu izostavljanje sa treninga ili čak takmičenja. Dakle, nije sve baš tako crno. Ipak su se zadržale mrvice pozitivnosti na mnogim mestima. Moglo bi se to i rekonstruisati, ali potrebna je dobra volje onih gore.
..e, tu nailazimo na zid koji ne znam kako savladati.

jinks jinks 11:58 04.08.2010

Re: A amateri?

Hmm, ako je prosečna ocena merilo uspešnosti, to nije baš pametno.

Koliko se secam, neka je prosecna uspesnost djaka bila u pitanju, sad kako se racunala kojim profesorima, to se ne secam (da li je razredni staresina dobijao ocene na osnovu proseka djaka u svom razredu, ili su profesorima pojedinacno racunate prosecne ocene ...).

Mislim da im se uspesnost na takmicenjima u svakom sluciju uzimala u obzir.
dirtyharry dirtyharry 12:43 04.08.2010

Re: A amateri?

Kao drug član Elef-a, studentskog lista na Elektronskom fakultetu u Nišu bio sam svedok jedne zanimljive situacije. Taj broj je objavljivao statistiku ocena profesora od strane studenata. Na spisku je bilo jedno petnaestak profesora na nižim godinama studija.
Jedan profesor koji je bio na začelju liste i imao ocenu ispod dva (ocenjivanje je bilo od 1-5) je na kraju išao kod dekana ne bi li ovaj zabranio izlazak tog broja Elef-a.
Čoveku se nije svidelo što je ocrnjen kod studenata a sigurno i dan danas da nije promenio ništa kod sebe, ipak je on profesor.
zilikaka zilikaka 12:59 04.08.2010

Re: A amateri?

Čekaj, na KOJU prosečnu ocenu se mislilo?
Ja svo vreme pričam o ocenama koje profesori daju učenicima.
jinks jinks 14:26 04.08.2010

Re: A amateri?

ja sam mislio na prosecnu ocenu koji profesori daju ucenicima
dirtyharry dirtyharry 16:16 04.08.2010

Re: A amateri?

zilikaka
Čekaj, na KOJU prosečnu ocenu se mislilo?
Ja svo vreme pričam o ocenama koje profesori daju učenicima.


jinks
ja sam mislio na prosecnu ocenu koji profesori daju ucenicima


Da ne pravim pometnju, samo sam naveo primer kada učenici/studenti ocenjuju profesore, razumemo se
cicmika cicmika 16:54 05.08.2010

Re: A amateri?

dirtyharry
Kao drug član Elef-a, studentskog lista na Elektronskom fakultetu u Nišu bio sam svedok jedne zanimljive situacije. Taj broj je objavljivao statistiku ocena profesora od strane studenata. Na spisku je bilo jedno petnaestak profesora na nižim godinama studija.
Jedan profesor koji je bio na začelju liste i imao ocenu ispod dva (ocenjivanje je bilo od 1-5) je na kraju išao kod dekana ne bi li ovaj zabranio izlazak tog broja Elef-a.
Čoveku se nije svidelo što je ocrnjen kod studenata a sigurno i dan danas da nije promenio ništa kod sebe, ipak je on profesor.


Te ankete su 'iskrene i bez kalkulacije' jedino kod studenata prve godine,eventualno druge(u zavisnosti od brojnosti studenata,na 'malim' fakultetima se bolje poznaju studenti i brze se sire informacije).Nijedan normalan student jos trece a kamoli cetvrte godine nece taci sujetu profesora i oceniti ga pravedno.Tako bi samo navukli gnev profesora kod kojih treba da ispolazu ispite,da bi zavrsili studije i uskoro da rade i diplomski kod nekog od njih.Dakle,studenti visih godina lazu i daju mnogo vise ocene.Ovo pouzdano znam.
Jukie Jukie 12:02 04.08.2010

A što se tiče vremena/truda

A što se tiče vremena/truda posvećenog takmičenjima, mislim da je sadašnji raspored takmičenja overkill. Atmosfera oko takmičenja je otprilike ovakva:
"Juhu, deco, školsko takmičenje u sledeći četvrtak!"
"Jeeee!" (vesela deca skakuću)
Svi živi dođu na školsko takmičenje, probere se koliko treba za opštinsko, npr. petoro.
Njih petoro rade sa nastavnikom na dodatnoj nastavi, škola i dalje u blagoj euforiji jer se i svi ostali spremaju za ostala takmičenja.
Prođe opštinsko, i na gradsko je prošlo dvoje, po jedno iz svakog razreda.
Još mesec dana dete bubači onu knjigu i ide na tu pripremnu dodatnu nastavu. Za to vreme ostala deca koju zanima predmet gube vreme od dodatne nastave jer nastavnik mora da se posveti deci takmičarima. U međuvremenu su svi pozaboravljali da su igde postojala neka takmičenja, sem što će đak x odsustvovati par dana.
I recimo da je jedan đak prošao na republičko, koje je neka tri meseca kasnije. Dakle, detetu su prošla tri meseca na spremanje ispita iz nekog predmeta, a u međuvremenu se u školi događao milion drugih stvari i samo dalje takmičenje uopšte nije zanimljivo.
Ups, ti si na četvrtom mestu na republičkom sa npr. 96 poena, nikom ništa, ne dobijaš bodove za upis, što si se maltretirao nikom ništa, važno da imaš u glavi nabubačeno znanje i iz onih oblasti tog predmeta koje te ne zanimaju.

Sa druge strane, imam testove sa svih nivoa, i testovi za dalje nivoe takmičenja (bar iz biologije) nisu uopšte teži ni lakši od opštinskog takmičenja, sem što dolazi u obzir i gradivo iz drugog dela knjiga* . Tako da mislim da jednostavno treba pokupiti sve koji su imali više od 90 odsto na opštinskom i direktno ih poslati na republičko mesec dana kasnije.

*postoji nekoliko udžbenika za svaki razred
zilikaka zilikaka 12:24 04.08.2010

Re: A što se tiče vremena/truda

Ups, ti si na četvrtom mestu na republičkom sa npr. 96 poena, nikom ništa, ne dobijaš bodove za upis, što si se maltretirao nikom ništa, važno da imaš u glavi nabubačeno znanje i iz onih oblasti tog predmeta koje te ne zanimaju.

Moguće da sistem takmičenja ne valja. Da li je moguće da se traži prosta reprodukcija, a ne PRIMENA naučenog. U moje vreme(Jelice ), testovi, doduše iz fizike, su bili takvi da je uglavnom bilo potrebno razmišljati, a ne raspolagati ogromnim znanjem. Dovoljno je bilo dobro znati gradivo.
...i voleti ga.
westvleteren westvleteren 16:24 04.08.2010

Re: A što se tiče vremena/truda

@zalikaka
U pravu si sto se tice takmicenja iz matematike i fizike (donekle i hemije). Ali mislim da ostala takmicenja (Jukie spomenu biologiju), su zaista uglavnom bubacenje.
Jukie Jukie 20:42 04.08.2010

Re: A što se tiče vremena/truda

zilikaka
Ups, ti si na četvrtom mestu na republičkom sa npr. 96 poena, nikom ništa, ne dobijaš bodove za upis, što si se maltretirao nikom ništa, važno da imaš u glavi nabubačeno znanje i iz onih oblasti tog predmeta koje te ne zanimaju.Moguće da sistem takmičenja ne valja. Da li je moguće da se traži prosta reprodukcija, a ne PRIMENA naučenog. U moje vreme(Jelice ), testovi, doduše iz fizike, su bili takvi da je uglavnom bilo potrebno razmišljati, a ne raspolagati ogromnim znanjem. Dovoljno je bilo dobro znati gradivo. ...i voleti ga.

Pa traži se i bubačenje i neka kao primena. Na takmičenja posle opštinskog ipak prolaze đaci koji imaju talenat za primenu gradiva, u ovom slučaju biologije (mislim da ne bi bilo mnogo off-mark da to nazovem biologičarskom inteligencijom), ali oni ipak provode ogromnu količinu vremena bubačeći gradivo iz sva tri udžbenika kako bi znali podatke koje posle treba da primene. Radi se o detetu iz sedmog ili osmog razreda koje uči pojmove za fakultetske ispite, koje što se tiče anatomije ni ja često ne znam (u toliko sitna creva), pošto na biologiji nismo imali ispite iz ljudske anatomije
looping looping 14:33 04.08.2010

Sve u svemu

Kako bi trebalo vaspitati svoje dete:
" Uci dete skolu i spremaj se da jednog dana zapalis sto dalje odavde - sta god da ti obecaju ovde neces dobiti nista ako nisi neka vrsta kriminalca ( skolovanog ili neskolovanog ) ili uci skolu i ostani ovde , stici znanje jer to je bogatstvo, novac ti ne treba, dovoljna ti je nagrada to sto si zavrsio skolu sa odlicnim prosekom, pobedjivao na takmicenjima i odlican si strucnjak "
Samo ima jedan problem u tome - ni deca vise nisu naivna. Ako gledaju svakoga dana svoje skolovane roditelje kako se muce finansijski i nemaju nista da im pruze - malo se napune revoltom. Zivotne vrednosti se menjaju.
Tamo gde svi lepo zivimo i finansijski smo obezbedjeni bitni su nam nauka, icicemo u pozorista, galerije, putovacemo ... - i sve je to lepo kada se moze.
E, vise deca nisu naivna, znaju da na njih ne misli niko pa gledaju da sve naplate - pa i nauku. I to je pametno.
Voli ti nauku, nadogradjuj se celog zivota, uzivaj u tome sto radis, ali ako dozvolis da ti deca sutra budu bedna i ucenjivana od strane drzave za svaku glupost onda bogami...
westvleteren westvleteren 16:40 04.08.2010

Re: Sve u svemu

looping

" Uci dete skolu i spremaj se da jednog dana zapalis sto dalje odavde - sta god da ti obecaju ovde neces dobiti nista ako nisi neka vrsta kriminalca ( skolovanog ili neskolovanog ) ili uci skolu i ostani ovde , stici znanje jer to je bogatstvo, novac ti ne treba, dovoljna ti je nagrada to sto si zavrsio skolu sa odlicnim prosekom, pobedjivao na takmicenjima i odlican si strucnjak "


Pa ovo su od reci do reci meni govorili... Cekaj malo... Mama?
zilikaka zilikaka 19:18 04.08.2010

Re: Sve u svemu

Samo ima jedan problem u tome - ni deca vise nisu naivna. Ako gledaju svakoga dana svoje skolovane roditelje kako se muce finansijski i nemaju nista da im pruze - malo se napune revoltom. Zivotne vrednosti se menjaju.

Menjale su se uvek. Eto, ja bežala glavom bez obzira od prosvete, i nije mi padalo na pamet da posle studija nastavim klasično školovanje. Zato što sam kod kuće imala upravo to. Titule i zvanja bez mnogo para. Sa druge strane, neke druge roditelje nije mnogo zanimala nauka, ali su stekli popriličan imetak, i bili u stanju da na svaki način doobro podupru svoju decu.
Mnogi i dan danas imaju položaje, zahvaljujući roditeljskim vezama
cicmika cicmika 18:35 04.08.2010

Zasto postavljas pitanje motiva?

Ono što me sada razočarava kod nekih od ovih novih klinaca je to očekivanje materijalne nagrade za svoj rad koji opet ostaje samo njima i za njih. To znanje koje imaju niko ne može da im ukrade. Možda je ovo sada kapitalističko obrazovanje a mene još uvek drži socijalizam, ne znam.
Možda su ipak neki od ovih klinaca neke lekcije propustili ili opet samo idu u korak sa vremenom.


Ne razumem zasto si postavio pitanje motiva,zbog cega se klinci takmice.Zbog sebe.Nisi u drzavi pa ne znas koliko uspeha imaju ucenici matematicke gimnazije i da idu na Kembridz svi listom.Niko ne ostaje da se skoluje na BU.Naravno da pocinju od sebe da prave estradne zvezde.Nisu ludi.Danas svaka budala koja se pojavi u nekom riJelitiju kao osoba sa interesantnim psiholoskim profilom(tako su ocenili na kastingu) postaje popularna.Ljudi je vole ili mrze ali zive njenim zivotom.Pri tom su to mahom nedovoljno obrazovane [ili neobrazovane] osobe.Halo covece!Nisi ti rastao u ne znam kom drustvu i sistemu.Ti si isao na takmicenja bas onda kad su sve vrednosti bile potpuno urusene.Je l' sad ovde treba da pocnemo da racunamo,ako si rodjen 1978. onda si peti razred bio 1989. a prva godina srednje 1993.Divna je bila ta godina.Fax si onda upisao 1997.Sto je tek ova godina bila inspirativna.Mladja sam od tebe ali ne toliko da se ne secam ovih godina.Klinci koji si tad radjani naravno da su zatekli potpun haos i zivot(arenje) na ulici.Naravno da nisu naivni da ne naplate svoje znanje,bas zato sto je to bogatstvo koje ne mogu izgubiti niti im iko moze to ukrasti.
Izvinjavam se,ali po mom misljenju pitanje nije logicno ili rezonsko,kako god,vec je vest bila povod da se isprica prica o licnom uspehu.
Ocigledno se Srbija ne vidi bolje iz Nemacke ili Austrije.Ustvari,izgleda da se Srbija ne gleda nego oseca.
man ray loves me man ray loves me 19:19 04.08.2010

Nije sve u takmicenju

Preterujes sa znacajem koji pridajes takmicenju. Talentovana deca idu na takmicenja iz 'paradnih' razloga. Znanje koje sticu u pripremama nije uvek ono sto ih najvise interesuje niti sto im najvise treba. Ponekad se izuzetno talentovana deca smore na takmicenjima - umesto da resavaju probleme koje im je neko drugi postavio, uzivaju vise u tome da rese neki problem do koga su sami dosli. Postoji velika razlika izmedju bavljenja naukom i takmicenja, i ima jedan mali broj jako talentovane dece koji tu razliku vidi vrlo rano i okrene se pravoj nauci. To je kao razlika izmedju nekog ko pise pesme i ko ih recituje, da kazemo, mada analogija nije bas najbolja.
dirtyharry dirtyharry 19:41 04.08.2010

Re: Nije sve u takmicenju

man ray loves me
Preterujes sa znacajem koji pridajes takmicenju.

Ne radi se ovde o takmičenju uopšte nego o motivu zašto se takmičiti.

Inače klinci u srenjoj školi su još poprilično zeleni da bi se ozbiljno bavili bilo kojom naukom. Koliko god da su klinci nadareni i talentovani, mnogo toga ima da se pređe da bi krenuli još ozbiljnije da nešto rade.
Sa druge strane u našoj zemlji posebno nema ni mogućnosti za tako nešto. Kako će neko da uzme da radi ono što ga interesuje ako nema ko da ga uputi i da mu pokaže. Nije moguće sve sam naučiti, možda i jeste ali je to najsporiji način.
Ovi talentovani srednjoškolci će tek na fakultetu dobiti krila da rade šta hoće, pre toga vrlo teško.
man ray loves me man ray loves me 19:45 04.08.2010

Re: Nije sve u takmicenju

Inače klinci u srenjoj školi su još poprilično zeleni da bi se ozbiljno bavili bilo kojom naukom.

Nisu svi. Neki su toliko talentovani da mogu.
Sa druge strane u našoj zemlji posebno nema ni mogućnosti za tako nešto.

U principu, bar za fiziku, treba ti papir i olovka.
Kako će neko da uzme da radi ono što ga interesuje ako nema ko da ga uputi i da mu pokaže.

Tako sto ce sam da cita i da smisli. Kazem ti, ima takvih 'slucajeva'.
mrdax mrdax 21:16 04.08.2010

Mentalitet- suze il' sline isti salinitet

Nagrada je veoma vazna kao i priznanje.Lose je kada lenji i manje sposobni birokratski aparat zanje a vi sejete.

http://en.wikipedia.org/wiki/Alexey_Pajitnov


Despite being the developer of Tetris, Pajitnov did not profit from his creation; in accordance with USSR copyright law at the time of the game's publication, rights were owned by the government and it was thus distributed freely throughout the USSR and Eastern Bloc countries.[1] He only started profiting from his creation by 1996 when he and Henk Rogers formed The Tetris Company.
looping looping 05:51 05.08.2010

Jasno

Jasno je da nema smisla baviti se naukom iz cisto materijalnih razloga ali kad ti drzava nesto obeca onda neka to i ispuni!
dirtyharry dirtyharry 09:09 05.08.2010

Re: Jasno

looping
Jasno je da nema smisla baviti se naukom iz cisto materijalnih razloga ali kad ti drzava nesto obeca onda neka to i ispuni!

I couldn't agree more
adameva adameva 10:15 05.08.2010

Radi kao da ti novac nije potreban

MIslim da ovde ko piše komentare, najveći deo njih nikada nije bio na nekim takmičenjima. KAko neko ko je bilo u osnovnoj i srednjoj školi na takmičenjima iz fizike, matematike, hemija, oto-a (ko se seća, generatica 70tih...), zatim iz oblasti filma (a na kraju se u životu bavim pravom što nema veze ni sa čim prednjim), hoću da kažem da nikada nisam razmišljala da mi nešto treba za uzvrat od materijalnog, nikada kao što ni sada ne razmišljam tako. Kao što sada radim posao koji volim i kada sam birala posao odlučila sam da to bude posao koji volim a nebitno od toga koliko novca zarađujem (a novac je onda sam po sebi i došao ) , tako i kada sam se takmičila to je bilo zato što sam to volela. Simple as that.

E sada šta se tu voli a da nije novac (koji eto može da se dobije od takmičenja kako piše autor bloga, nisam znala priznajem)? PA prvo, ti zaista VOLIŠ sam proces prirpemanja za takmičenje, sve ono što ti saznaješ dok se spremaš a tvoji drugari recimo ne, mene je jako radovalo jer sam naučila i znala više od njih. ZAtim voliš to uzbuđenje i celu atmosferu takmičenja, neizvesnost. Zatim druženje sa ljudma koji su tamo. I konačno ako pobediš pravi si mali heroj, ali kažem meni ni to nije bilo važno, samo znanje i saznanje da si deo nečeg dobrog ili boljeg od onog što ti se servira u školi a što je bilo uvek nekako prilagođeno nižim đacima onima koji mogu malo da shvate meni je predstavljalo dovoljno zadovoljstvo. Da uporostim, takmičenje i priprema za takmičenje je kao neka mentalna banja za one koji mogu više. Opet sorry, tako je, ljudima koji su imali veći kapacitet i išli po takmičenjima boravak u školi je prečesto bilo mentalno mučenje. Nivo znanja koje se traži na takmičenju je ono što je meni odgovaralo. A da tražim novac za to? PA rekoh već, radim stvari samo koje volim i tu nema potrebe za nečim drugim, novem na primer. Ne treba mi kompenzaicija. Dobila sam to što volim. Volim to što radim.

Neko je jednom rekao:
- radi kao da ti novac nije potreban.
- voli kao da ti niko nikad nije naneo bol.
- igraj kao da te niko ne gleda.
- pevaj kao da te niko ne čuje.
- živi kao da je raj na Zemlji.

Ako to uspeš bićeš sretan u životu :)
NNN NNN 11:51 05.08.2010

Re: Radi kao da ti novac nije potreban

Slažem se, jedino što mislim da je ovde veliki broj ljudi bio na takmičenjima.
zilikaka zilikaka 13:49 05.08.2010

Re: Radi kao da ti novac nije potreban

Slažem se, jedino što mislim da je ovde veliki broj ljudi bio na takmičenjima

Lepo mi dođe da bunarim do besvesti, ne bih li našla negde te davno zaboravljene diplome. Čisto da ubijem teoriju "niko kao ja".
Verujem da je i kod drugih slično.
lyssa lyssa 19:32 05.08.2010

Re: Radi kao da ti novac nije potreban

Kad pitam moje đake zašto idu na takmičenje, kažu da vole predmet. Ta ljubav ih malo prođe već posle opštinskog nivoa kad vide da mora više da se uči, a samo najuporniji uspeju da naprave nešto i na republičkom. Za to ne dobiju ništa osim diplome i knjige u osnovnoj školi, a srednjoškolci su koliko znam ove godine dobili novac za osvojena mesta na republičkim takmičenjima.
Ima dece čiji je motiv u oš za takmičenja da dobiju Vukovu diplomu (a zašta je uslov osim petica i osvojeno mesto na takmičenju), ili da dobiju dodatne bodove za upis u srednju opet sa osvojenog mesta. Nekima je prestiž u odnosu na drugu decu, a opet većini je ipak to što vole da se takmiče.
Ipak, poslednjih godina se sve manje dece prijavljuje, kažu da im ne treba, isto je kad idu, ili ne, ne dobijaju ništa (!), mrzi ih i sl.
Što se tiče nastavnika bilo je gore reči, ne dobijaju nikakve nagradne poene ako im djaci osvoje mesto, barem u državnim školama. Takodje se ne dobija novac, osim ako su škole, opštine, bogatije. Sve u svemu čist entuzijazam i djaka i njihovih nastavnika. I pamtimo posle kao lepu uspomenu.
dirtyharry dirtyharry 19:20 07.08.2010

Re: Radi kao da ti novac nije potreban

adameva
Nivo znanja koje se traži na takmičenju je ono što je meni odgovaralo. A da tražim novac za to? PA rekoh već, radim stvari samo koje volim i tu nema potrebe za nečim drugim, novem na primer. Ne treba mi kompenzaicija. Dobila sam to što volim. Volim to što radim.


Hvala na javljanju. Apsolutno se slažem sa tobom i sa mnom je bio isti slučaj, voleo sam da se takmičim.

lyssa
Sve u svemu čist entuzijazam i djaka i njihovih nastavnika. I pamtimo posle kao lepu uspomenu.

Pa tako je i u moje vreme bilo. Drago mi je da toga ima još a što đaci nauče i za ta takmičenja sigurno će da im znači koliko toliko u budućem školovanju.
mikele9 mikele9 08:22 06.08.2010

Džabe...

A nije uvek tako bilo. Iako će na prvi pogled izgledati da nema veze s temom, ima itekako. U kafani "Stari Grad" (koja više ne postoji, tu je neka mesara) na uglu Vasine i Zmaj Jovine, sedimo ortak i ja i pijuckamo sa legendom srpskog a i svetskog fudbala, Mošom Marjanovićem. Zapitkujemo, slušamo...i tako jednom priča čika Moša:
Trebali mi da igramo sa Slavijom iz Praga, love nema, putujemo teretnim u vagonima, stignemo u Prag mrtvi umorni. Kakav trening, popadamo u krevete i jedva nas probude za utakmcu. Uspemo mi da se saberemo i pobedimo Slaviju. Oduševili se Česi mojom igrom i poklone mi nov novcijat dres i kopačke za uspomenu. Opet mi u teretne vagone i nazad. Kad tamo...gucne konjak čika Moša, tarapana! 'Oće da mi zabrane da igram, da me kazne, primaš mito, drvlje i kamenje na mene. A danas (početak sedamdesetih) jure firme ne samo fudbalere nego i trkače (atletičare) i plivače da im za lovu reklamiraju svašta. Nema više čistog sporta čim je u njega ušla lova.
Prijatelju Harry, nisam ja za to da se vraćamo unazad i jesam da se svaki trud nagradi i da država poštuje odluke koje je donela ali mislim da čovek bio mlad ili star, sve što radi, radi iz unutarnjih poriva, sopstvenog talenta a nagrada je obaška, može i bez nje ako voliš to što radiš. Odužih, izvini.
Pozdrav, Mikele
dirtyharry dirtyharry 19:12 07.08.2010

Re: Džabe...

Hvala na javljanju moj iskusni prijatelju. U pravu je bio čika Moša, naravno da ne može da se živi samo od slave ali mislim da se previše ide u tom smeru.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana