Kultura| Život

Papir trpi sve

dirtyharry RSS / 09.02.2011. u 15:20

Čitam, volim da čitam. Ujutru kad krenem na posao izotvaram gomilu toga na laptopu. Uvek imam par knjiga u rancu. Radim u vozu ali dosta vremena provodim iz knjige. Ne znam iz kog razloga ali više volim da imam pravu knjigu nego samo elektronsku verziju iste. Za posao mi je bolje da imam knjige u elektronskom formatu zbog pretrage, mada imam ih dosta i uživo. Kada god mi zatreba više od par poglavlja iz iste, pazarim je.

U zadnje dve godine sam prošao nešto manje od dvesta hiljada kilometara. Srećom najveći deo tog puta sam proputovao u vozu. Desilo se par puta da ostanem bez litarature koju bih čitao (a da nije stručna) na maternjem jeziku, onda prelazim na engleski mada sporije ide što zbog slenga a što zbog matorih i meni nepoznatih reči (pokušajte da čitate Dikensa na engleskom pa će vam biti jasno). Zato iz Srbije uvek donosim po jednu gomilu knjiga kad god idem u obilazak.

Novine se obično čitaju online ali neke časopise volim da imam. Nažalost National Geographic iz Srbije nije moguću pazariti u Nemačkoj/Austriji u gradovima gde obitavam ali je zato do skora bilo hrvatsko izdanje sveprisutno. Mogao sam naglas da kukam kad su ga ukinuli iz nekog razloga a naravno i Playboy koji je imao toliko kvalitetnih tekstova za razliku od domaćeg čiji kvalitet za moj ukus mnogo osciluje. Čisto da se zna da za mene Playboy nije neka novina za kamoindžije, vulkanizere i automehaničare nego literatura gde može nešto interesantno da se pročita.

Elem, sada je tisak u dijaspori toliko tanak da maltene za mene nema šta da se čita. Kada uđe čovek da pazari štogod, ima tri-četiri kategorije iz kojih može da bira. Jedan red Svetova, Skandala i ostalih. Jedan red ljubavnih romana, jedan red ukrštenica i na kraju jedan red časopisa o kuvanju i zdravlju. Bukvalno ništa van toga ne postoji. Ništa ne odudara. Pojavaljuju se povremeno i knjižice, tu i tamo se pojavi neka beletristika. Moja muka je što su te knjižice tipa Grabljivice u n delova i sličnih. Ništa da se doda, ništa da se oduzme. Nikako mi nije jasno da li je moguće da je u dijaspori toliko veći auditorijum onih koji bi čitali ovako nešto od bilo čega drugog. Mada ako se uporedi sa spiskom novina koje mogu da se pazare onda je sve jasno. Trenutno se najviše se prati razvoj događaja između Nataše Bekvalac i Danila Ikodinovića i odgovorno tvrdim da se više o tome zna ovde nego u matici.

Pre dan-dva dobih sa bliskog istoka email od prijatelja sa par isečaka iz najnovijeg (i nadam se poslednjeg) bestselera poznate spisateljice Marijane Mateus. Samo čekam dan kada ću umesto stotina naših pisaca da vidim tu knjigu na polici. Jedna rečenica is dotične (nemam sliku) je sledeća:

"Živeli smo u 1200 kvadrata i bili smo raštrkani. Uvek kažem da ne treba živeti u velikim kućama i vilama nego je lepše živeti u 200-300 kvadrata i osetiti tu toplu atmosferu"!

Ipak ima štošta da se nauči odavde. Da bi imali toplu atmosferu u kući morate da živite u jedno dvesta-trista kvadrata, hm... i da vam grejanje radi kao u paklu.

Slede par odlomaka iz knjige sa slika:

prvamz.jpg 

Ne znam šta znači voluminiziran. Onomad je profesor Šarski pisao tekst o turbulencijama pa sam ja malo povezao. Uroniš u privatni avion. Uletiš u turbulenciju. Mali Perica, sin na komšiju što održava avion nije zavrnuo levi šraf do kraja. Nastane dekompresija i kad izroniš ispadneš sav voluminiziran. Nastavak ne želim ni da komentarišem, gomila nabacanih reči koje pokušavaju da se slože u nešto smisleno ali im ne ide, dok na kraju ono “ponovo u filmu uživo” verovatno znači da je ponovo ulovila sponzora.

Možda dotičnoj nisu rekli da su plavuše uvučene u viceve na silu, da nisu tamo iz nekog valjanog razloga, nisu glupe i da ne mora da ih gura i da dokazuje da im je tamo mesto.

Šta bi moji bivši nastavnici i profesori rekli, ne bi li bacili malo svetla na ovaj fenomen? Jedan bi verovatno rekao:

“Vetar šumi, lavabo.

Ja te volim, proza.”

Drugi bi rekao:

“Šta je brže ili vrabac?

Ne. Vrabac je sporiji!”

Dok bi treći na kraju verovatno rekao:

“Zašto je voz brži noću nego po šinama?

Zato što je danju hladnije nego napolju!”

Naravno, ne mogu a da se ne složim sa svima njima. Sada sve postaje mnogo jasnije. Kao u onim kupovinama na TV-u, mogu da kažem da to nije sve. Imam još jedan odlomak.

druga.jpgJedna moja drugarica je rekla tumačeći ovaj odlomak da je očigledno da “nema boljeg ljubavnog pisma nego što je plastično”, i da, to mi je rekla nenametljivo. Ista drugarica je u svoj svojoj nestrpljivosti odmah otišla na da pazari knjigu online. Zadesila se u jednoj eminentnoj knjižari tražeći ovo kapitalno delo i tamo zatekla ovo. Bitno je obratiti pažnju da se dotična knjiga nalazi u istom žanru recimo sa romanom “Sudbina i komentari” od Radoslava Petkovića za koji se na istom sajtu kaže:

“Roman Sudbina i komentari je prvi put objavljen 1993. godine kada je postao najnagrađivaniji roman u istoriji srpske književnosti (NIN-ova nagrada, Nagrada Meša Selimović, Borbina nagrada za knjigu godine, Nagrada Radija B92 i dr.). U međuvremenu, roman je, kao i još tri Petkovićeve knjige objavljen na francuskom jeziku... Svojim poetičkim, tematskim, idejnim i ostalim odlikama i mogućim kotroverzama, Sudbina i komentari je nesumnjivo jedan od najvažnijih srpskih romana s kraja prošlog stoleća.

Svakom bi laskalo da se nađe u ovakvom društvu a nekima to i polazi za rukom. Mada na dotičnom sajtu ako dovoljno puta osvežite (voluminizirate) stranu dotična knjiga se može naći rame iz rame sa Andrićem, Ajnštajnom i Demostenom, definitivno dokazujući da je Demosten vežbajući svoje govorničke veštine uz talase mora potajno bio preteča svih sponzoruša.

Dotično delo sigurno neću da pazarim i time povećavam tiraž jer može i dotična da se okuraži pa da napiše još štogod. Nekad kad budem imao sat-dva za bacanje naći ću ga online na internetu. Definitivno svako delo iz tog žanra vredi pročitati. Do tada usavršavam još po malo engleski a po malo više nemački ne bi li proširio dostupan materijal za čitalačku značku i čekam dan kada će se dotično delo pojaviti između Svetova i Skandala na polici. Uopšte ne sumnjam da taj dan neće doći.

PS: I mog kolegu Uroša je dotakla ova tema pa ćemo malo da se preklapamo.



Komentari (96)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

lady_d lady_d 15:41 09.02.2011

e ja bas...

volim da citam, ali ovu knjigu kao i knjige one Radusinovicke, onda one sto je Miri pisala tekstove za NIN (zaboravih ime...) nemam namere, pa makar crkla od dosade, izbrojala sve srafove na vagonu, brojala drvece u prolazu...
Inace se vracam nekim knjigama, jer mi se cini da od ovih novih slabo koja mi ostane u secanju.
Nedavno imala u rukama predivno izdanje Malog princa... onako sve u 3D... pazrila odmah, iako imam nekoliko 2D primerka.
dirtyharry dirtyharry 15:48 09.02.2011

Re: e ja bas...

lady_d
nemam namere, pa makar crkla od dosade, izbrojala sve srafove na vagonu, brojala drvece u prolazu.

Slažem se Damo. Niko nema toliko vremena za bacanje u pravom smislu reči. Mada bih ja voleo da pročitam još koji biser .
Inače video sam tog Malog Princa. Prelepa je knjiga, čini mi se da je u izdanju Mono&Manjane. Pazariću je nekom sledećom prilikom kada posetim otadžbinu. Zadnjih par puta nisam smeo jer mi je prećeno batinama koliko sam para spisko na knjige .
jimraynor jimraynor 12:45 10.02.2011

Re: e ja bas...

dirtyharry
Trenutno se najviše se prati razvoj događaja između Nataše Bekvalac i Danila Ikodinovića i odgovorno tvrdim da se više o tome zna ovde nego u matici...


http://www.njuz.net/natasa-daca
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:12 10.02.2011

Re: e ja bas...

antioksidant antioksidant 15:51 09.02.2011

.

radoslav petkovic i marijana mateus i jesu slicnog kvaliteta
dirtyharry dirtyharry 15:54 09.02.2011

Re: .

antioksidant
radoslav petkovic i marijana mateus i jesu slicnog kvaliteta

To znači da možemo da očekujemo da će ovo kapitalno delo da dobije iste nagrade?
antioksidant antioksidant 15:59 09.02.2011

Re: .

dirtyharry
antioksidant
radoslav petkovic i marijana mateus i jesu slicnog kvaliteta

To znači da možemo da očekujemo da će ovo kapitalno delo da dobije iste nagrade?

ako su nagrade odraz kvaliteta...
mada gordana cirjanic jeste u pravu - usled nedostatka (uticaja) knjizevnih casopisa, a uz hiper produkciju citaoci i jesu u situaciji da se samo na nagrade mogu osloniti u izboru
dirtyharry dirtyharry 16:56 09.02.2011

Re: .

antioksidant
ako su nagrade odraz kvaliteta...
mada gordana cirjanic jeste u pravu - usled nedostatka (uticaja) knjizevnih casopisa, a uz hiper produkciju citaoci i jesu u situaciji da se samo na nagrade mogu osloniti u izboru

Nisu ni nagrade uvek merodavne. Ja ih nešto i ne pratim pa ne znam, ali sigurno da nešto znače. Mada kad kupujem knjigu uvek pročitam po nekoliko stranica najmanje.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:42 09.02.2011

Re: .

radoslav petkovic i marijana mateus i jesu slicnog kvaliteta

E, ajd da ne preterujemo, nije u redu...
antioksidant antioksidant 09:15 10.02.2011

Re: .

Jelica Greganović
radoslav petkovic i marijana mateus i jesu slicnog kvaliteta

E, ajd da ne preterujemo, nije u redu...

mozda malo
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:10 10.02.2011

Re: .

mozda malo

možda više i ruka?
antioksidant antioksidant 10:21 10.02.2011

Re: .

Jelica Greganović
mozda malo

možda više i ruka?

naravno
ruka i cvet
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:40 10.02.2011

Re: .

dogovoreno



Jelica Greganović Jelica Greganović 13:14 10.02.2011

Re: .

To znači da možemo da očekujemo da će ovo kapitalno delo da dobije iste nagrade?

Naravno da ne znači, sem ako se ne desi voluminizacija mozgova.
mirelarado mirelarado 22:06 10.02.2011

Re: .

možda više


Можда и превише. И да се то не понови убудуће, АО.
Може да ти се не допада оно што је Радослав Петковић написао, можеш и да не цениш награде које је добио, али неумесним поређењем само идеш на руку волуминизираној ауторки и њој сличнима. А мени се чини да их је најбоље игнорисати, верујем да се и Хари с тим слаже.


razmisljam razmisljam 02:29 11.02.2011

Re: .

А мени се чини да их је најбоље игнорисати, верујем да се и Хари с тим слаже.


Ја се свакако слажем.
Било је много бољих начина да проведем дан, а овако...читам Харијев и Урошев пост и не верујем. И што је најгоре, није ми ни смешно.
dirtyharry dirtyharry 09:15 11.02.2011

Re: .

Jelica Greganović

Naravno da ne znači, sem ako se ne desi voluminizacija mozgova.

Naravno

mirelarado
Можда и превише. И да се то не понови убудуће, АО.

Slažem se Mirela. Ja sam o dotičnoj napisao šta sam imao u blogu a ako neko ima takav ukus da su mu Marijana Mateus i Radoslav Petković isti. To je njegova lična stvar i stvar njegovog ukusa.
Apsolutno se slažem sa tobom da se ovakvim poređenjem samo ide na ruku voluminiziranim autorima/autorkama.
I opet da se složim sa tobom da je ignorisanje najbolji lek protiv gluposti. Već sam rekao da knjigu neću da kupim zbog dizanja tiraža ali ću je pogledati na internetu nekad zbog bisera poput onih koje sam postovao.

razmisljam
Ја се свакако слажем.
Било је много бољих начина да проведем дан, а овако...читам Харијев и Урошев пост и не верујем. И што је најгоре, није ми ни смешно.

Za dotičnu bih rekao videla žaba da se konj potkiva...
antioksidant antioksidant 09:18 11.02.2011

Re: .

a ako neko ima takav ukus da su mu Marijana Mateus i Radoslav Petković isti. To je njegova lična stvar i stvar njegovog ukusa.
zahvaljujem na dopuštenju da imam "lično" mišljenje o piscu kog sam čitao
dirtyharry dirtyharry 09:49 11.02.2011

Re: .

zahvaljujem na dopuštenju da imam "lično" mišljenje o piscu kog sam čitao

Niko ti nije ni do sada branio .
antioksidant antioksidant 09:53 11.02.2011

Re: .

dirtyharry
zahvaljujem na dopuštenju da imam "lično" mišljenje o piscu kog sam čitao

Niko ti nije ni do sada branio .

sad mi je lakše
trener92 trener92 16:01 09.02.2011

Dojmi mi se

ovo
"Izranjam" ,tako sveže, graciozno ,
očaravajuče a melodično ,metaforično sa širokom vizurom aspekta
dirtyharry dirtyharry 16:57 09.02.2011

Re: Dojmi mi se

trener92
ovo
"Izranjam" ,tako sveže, graciozno ,
očaravajuče a melodično ,metaforično sa širokom vizurom aspekta

deki-the-boy deki-the-boy 16:13 09.02.2011

.

Radim u vozu ali dosta vremena provodim iz knjige

Citas u vozu?! Meni je uvek zanimljivije sta se desava napolju.
Prvo sta me je fasciniralo kada sam dosao u Nemacku pored toga sto svi vukljaju sa sobom vodu u flasicama, je to da svi na svakom mestu citaju i to stojeci. Recimo, cekajuci u redu npr. u apoteci.

"Živeli smo u 1200 kvadrata i bili smo raštrkani. Uvek kažem da ne treba živeti u velikim kućama i vilama nego je lepše živeti u 200-300 kvadrata i osetiti tu toplu atmosferu"!

A zamisli da je stavis u 22 kvadrata. Pukla bi od ljubavi!

Čisto da se zna da za mene Playboy nije neka novina za kamoindžije, vulkanizere i automehaničare nego literatura gde može nešto interesantno da se pročita.

A ponekad i vidi, ajde priznaj



dirtyharry dirtyharry 17:03 09.02.2011

Re: .

deki-the-boy
Citas u vozu?! Meni je uvek zanimljivije sta se desava napolju.

Ista ruta je svakog dana kolega, tako da posle par gledanja kroz prozor nema toliko novina da se vidi.
deki-the-boy
A zamisli da je stavis u 22 kvadrata. Pukla bi od ljubavi!

Garantovano.
deki-the-boy
A ponekad i vidi, ajde priznaj

Priznajem . Pa ne prekrivam oči rukama kada vidim lepe obnažene žene unutra
honeydorian honeydorian 16:14 09.02.2011

Priznajem

duhovito je sve to, mislim ovi odlomci, dozivljaji i stil novopecene spisateljice. Verovatno je smesna i grand parada i svi reality show programi i slicne biografije eminentnih sponzorusa. Ipak, odlucujem se da sve to potpuno ignorisem. Jednostavno, ne zanima me, ni fenomenoloski, ni da me nasmeje, nisam radoznala da znam sta taj svet radi i misli. Malo je vremena, treba ga stedeti.
dirtyharry dirtyharry 16:59 09.02.2011

Re: Priznajem

honeydorian
duhovito je sve to, mislim ovi odlomci, dozivljaji i stil novopecene spisateljice. Verovatno je smesna i grand parada i svi reality show programi i slicne biografije eminentnih sponzorusa. Ipak, odlucujem se da sve to potpuno ignorisem. Jednostavno, ne zanima me, ni fenomenoloski, ni da me nasmeje, nisam radoznala da znam sta taj svet radi i misli. Malo je vremena, treba ga stedeti.

Podržavam
jaksa scekic jaksa scekic 16:20 09.02.2011

samo me zanima

ko je ghost writer i koliko je para dobio

J
antioksidant antioksidant 16:27 09.02.2011

Re: samo me zanima

jaksa scekic
ko je ghost writer i koliko je para dobio

J

квалитет текста наводи на помисао да овде није било никог у позадини (или је пак јако лепо погодио саму есенцију госпође матеус)
jaksa scekic jaksa scekic 20:18 09.02.2011

Re: samo me zanima

antioksidant
jaksa scekic
ko je ghost writer i koliko je para dobio

J

квалитет текста наводи на помисао да овде није било никог у позадини (или је пак јако лепо погодио саму есенцију госпође матеус)


Nema varijante da je ona pisala

J
dirtyharry dirtyharry 20:31 09.02.2011

Re: samo me zanima

jaksa scekic
ko je ghost writer i koliko je para dobio
J

Nemam pojma gosim Šćekić, i mene to interesuje.
antioksidant antioksidant 20:57 09.02.2011

Re: samo me zanima

Nema varijante da je ona pisala

liči na ono šta gospođa priča
a knjižica i nema više od 50ak šlajfni
nikolic777 nikolic777 21:17 09.02.2011

Re: samo me zanima

jaksa scekic
ko je ghost writer i koliko je para dobio
J


Nemam pojma gosim Šćekić, i mene to interesuje.



20 000 e, kaže "izvor koji je insistirao na anonimnosti", a spisateljicu možete da pogodite na tri, četri...da, baš ta, koja vam je prva pala na pamet ))
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:40 09.02.2011

Re: samo me zanima

20 000 e


Pa ja za to moram sabrana dela da napišem...od bar 2,5 metra...QQ
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:16 09.02.2011

Re: samo me zanima

a knjižica i nema više od 50ak šlajfni

I to je previše, sa sve navoluminiziranim mislima.
ranoranilica ranoranilica 00:47 10.02.2011

Re: samo me zanima

jaksa scekic
antioksidant
jaksa scekic
ko je ghost writer i koliko je para dobio

J

квалитет текста наводи на помисао да овде није било никог у позадини (или је пак јако лепо погодио саму есенцију госпође матеус)


Nema varijante da je ona pisala

J



I meni je to bila prva reakcija kad sam, pre par dana, dobila forward
s uvodnikom knjige.
Osoba (iz novinarskih krugova), koja mi ga je poslala, autoritativno
tvrdi da je "autor iz senke" - Duska Jovanic.

nikolic777 nikolic777 07:12 10.02.2011

Re: samo me zanima

Osoba (iz novinarskih krugova), koja mi ga je poslala, autoritativno
tvrdi da je "autor iz senke" - Duska Jovanic.


verovatno jedna od ladies na slici
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:42 10.02.2011

Re: samo me zanima

Ova desno skroz sa impresivnim osmehom, ko je to?
Unfuckable Unfuckable 12:48 10.02.2011

Re: samo me zanima

Luna Lu sa 92
Milutin Milošević Milutin Milošević 14:07 10.02.2011

Re: samo me zanima

Bal vampira
mlekac mlekac 14:42 10.02.2011

Re: samo me zanima

Milutin Milošević
Bal vampira

Bal noseva, gazda!

Kanda je grcki profil uslov za pristup?
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:09 10.02.2011

Re: samo me zanima

Uopšte ne liči na sebe na ovoj slici
radojicic92 radojicic92 16:39 10.02.2011

Re: samo me zanima

Milutin Milošević
Bal vampira

u cast Svetom Savi
dirtyharry dirtyharry 21:33 10.02.2011

Re: samo me zanima

Jelica Greganović
Uopšte ne liči na sebe na ovoj slici

Slažem se. Malo mi je čudno ko li je skupio sve plavuše u jedan kadar ili su se same grupisale.
nikolic777 nikolic777 12:03 11.02.2011

Re: samo me zanima


Ova desno skroz sa impresivnim osmehom, ko je to?


sve su impresivne :)
nikolic777 nikolic777 12:07 11.02.2011

Re: samo me zanima


sve su impresivne :)


nikolic777 nikolic777 12:11 11.02.2011

Re: samo me zanima

i on je rado čita :)

dirtyharry dirtyharry 12:32 11.02.2011

Re: samo me zanima

nikolic777
i on je rado čita :)

očigledno
docsumann docsumann 16:49 09.02.2011

Lapsus

Radim u vozu ali dosta vremena provodim iz knjige


Valjda je trebalo uz, ali ovako baš dobro zvuči.
dirtyharry dirtyharry 16:53 09.02.2011

Re: Lapsus

docsumann
Valjda je trebalo uz, ali ovako baš dobro zvuči.

U pravu si kolega. Greška u kucanju, ali sad kad sam u'vaćen ne ide da je menjam.
lady_d lady_d 17:16 09.02.2011

Da nije ovo...

neki kao prirucnik za buduce narastaje Sponzorusa? eeeeeee ako jeste... sad mi je jasno sta je "nedostajalo" svim mojim vrsnjakinjama koje padose na nos od posla a zive u skromnih 60 kvadrata srecno zauvek udate! (pretpostavljam da u toj knjizi sem kako osvojiti mora da postoji i deo kako se osloboditi Sponzora).
Unfuckable Unfuckable 19:13 09.02.2011

jbt

lakše je isterati devojku iz sela nego selo iz nje.
Koja jadnica, morala je da koristi kompas i mapu u rođenoj gajbi.
dirtyharry dirtyharry 22:30 09.02.2011

Re: jbt

Unfuckable
lakše je isterati devojku iz sela nego selo iz nje.
Koja jadnica, morala je da koristi kompas i mapu u rođenoj gajbi.

Šta da kažem kolega, najbolje da ćutim. Ova snajka kad progovori svaka reč je suvišna.
Alava Alava 20:44 09.02.2011

Htedoh

samo da ti nenametljivo i nežno kažem koliko mi bode oči ovo:
Gotovo da sam poverov-
ala da je to moguće.


I jedno nenametljivo off-topic pitanjce :
Jedna naša isto takodže čuvena spisateljica od skoro komentariše turnire u plemenitoj veštini poznatoj pod imenom Texas Holdem Poker, koji se emituju na Sport Klubu. Zanima me kakve veze u životu ona ima sa Holdem-om?
antioksidant antioksidant 20:58 09.02.2011

Re: Htedoh

Zanima me kakve veze u životu ona ima sa Holdem-om?

rodbinske?
Unfuckable Unfuckable 21:06 09.02.2011

Re: Htedoh

e, kako ja ne znam za tu cicu, ko je bre ta?
Alava Alava 21:09 09.02.2011

Re: Htedoh

Anabela Basalo
Unfuckable Unfuckable 21:21 09.02.2011

Re: _________ (upisati)

auuuu, koji je ženski rod imenice "bard"?
dirtyharry dirtyharry 22:47 09.02.2011

Re: _________ (upisati)

Unfuckable
auuuu, koji je ženski rod imenice "bard"?

Možda barda sa naglaskom na zadnje a. Ipak je u pitanju ozbiljan rezime.
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:40 10.02.2011

Re: _________ (upisati)

auuuu, koji je ženski rod imenice "bard"?

Brada?
kick68 kick68 05:06 10.02.2011

Re: _________ (upisati)

auuuu, koji je ženski rod imenice "bard"?

Brada?


Bardika?
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 20:30 10.02.2011

Re: bardaklija (upisati)

Bardaklija.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:31 10.02.2011

Re: bardaklija (upisati)

Bardaklija.

Ne može, njen par je već - bardak.
mirelarado mirelarado 23:34 10.02.2011

Re: bardaklija (upisati)

Jelica Greganović
Bardaklija.

Ne može, njen par je već - bardak.


Бардеса?
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:37 09.02.2011

Papir je

vazda svašta trpeo.
Zato se ja nakupujem knjiga u matici i bogdamevidi.
Inače, mislim da bi voluminizirano moglo da ima veze sa napumpanim opsegom, a da je pridev nikao iz natpisa na penama za kosu, lakovima za pomenutu i šamponima, koji su dobri za volumen. Pretpostavljam da je pisačica romana valjdajeroman odatle izvukla voluminizirano, jer se osećala tako - napumpano. A možda grešim...Možda to ima neki dublji smisao...
lady_d lady_d 21:56 09.02.2011

Re: Papir je

Jelice meni palo na pamet da joj je kosa bila na nekom tretmanu da bude volum.... kako napisa?!
Ipak od svih tih piskarala meni su cudniji oni koji tu knjigu preporucuju!
(ovde ne uzimam u obzir vlasnika bloga... pretpostavljam da se istom bavio u cilju odredjivanja dokle glupost dopire!). Uspela sam mnogih alergija da se resim, ali i dalje burno reagujem na glupost, pa u tom kontekstu zaobilazim ovakve knjige.
Sem nasih... cini mi se da se izdavaci u Srbiji takmice ko ce da prevede sto gluplja dela sa engleskog govornog podrucja (mislim ipak da USA prednjaci!). Medju morem knjiga i naslova... sve je teze naci neko dobru a novu knjigu.
alselone alselone 22:02 09.02.2011

Re: Papir je

lady_d
Medju morem knjiga i naslova... sve je teze naci neko dobru a novu knjigu.


Strasno! Najgori su oni "mini sajmovi knjiga" sto se u NS odvijaju u Zmaj Jovinoj ili na Spensu. Bogtemolovo koji se tu naslovi mogu pronaci, pa to je za neverovati, masoni, jevreji, pevaljke, legije, ho-ror!
Sa druge strane, pre godinu dana trazih Seobe u kvalitetnom povezu za poklon. Jedva, jedva pronadjoh i to tako sto je mi je covek raspario neka sabrana dela koje niko nije kupio pet godina i samo skupljaju prasinu na vrhu police.
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:10 09.02.2011

Re: Papir je

mislim da bi voluminizirano moglo da ima veze sa napumpanim opsegom

Onda se to sigurno odnosi na sifone i usne
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:12 09.02.2011

Re: Papir je

Jelice meni palo na pamet da joj je kosa bila na nekom tretmanu da bude volum.... kako napisa?!

Voluminizirana...ubio me bog ako ona to uopšte može da izgovori, zvuči kao logopedska vežba. Ali, ja mislim da se taj pridev ne odnosi samo na njenu kosu, nego na nju celu. Ona je cela bila - voluminizirana. Kako, ne znam. Ni zašto. Ni čemu to služi i zašto je to dobro.
49 41 49 41 19:06 10.02.2011

Re: Papir je

Milutin Milošević
mislim da bi voluminizirano moglo da ima veze sa napumpanim opsegom

Onda se to sigurno odnosi na sifone i usne


Zar to nisu one sto ljuljaju, a ne zuljaju?



Volum - Voluminizirana
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 20:32 10.02.2011

Re: Papir je

Sifon je za lavabo. Ne ubacuj sifone u sne moje.
dirtyharry dirtyharry 21:22 10.02.2011

Re: Papir je

Jelica Greganović
Pretpostavljam da je pisačica romana valjdajeroman odatle izvukla voluminizirano

Ne znam tačno ni na koju književnu formu se pisanije vodi. Ima tu poprilično strana, mada kad pogledam prored, veličinu fonta i margine, čini mi se da je i knjigu pisala u tih 1200 kvadrata pa je i ona malo ispala raštrkana.
dirtyharry dirtyharry 21:31 10.02.2011

Re: Papir je

lady_d
Ipak od svih tih piskarala meni su cudniji oni koji tu knjigu preporucuju!

Preporučuju je oni koji misle da će nešto mnogo da nauče i da se produhove čitajući ovakve gluposti. Neke stvari mogu da se kupe, uključujući i te vile od 1200 kvadrata gde će novi vlasnici da se raštrkaju, ali čak i malo dara u sklapanju prosto-proširenih rečenica ne može da se kupi.
alselone
Strasno! Najgori su oni "mini sajmovi knjiga" sto se u NS odvijaju u Zmaj Jovinoj ili na Spensu. Bogtemolovo koji se tu naslovi mogu pronaci, pa to je za neverovati, masoni, jevreji, pevaljke, legije, ho-ror!

Ima toga svuda kolega. I ja to redovno viđam u Nišu, ali ne mogu da zamerim jer za većinu tih ljudi to je roba kao i svaka druga. Pokušavaju da prežive, drugi je problem šta je na repertoaru. Tu se slažem sa tobom da samo blago satanizovani žanr dolazi do izražaja.
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:08 09.02.2011

Novine

Novine se obično čitaju online

Nažalost, pogotovo kad ne možeš da ih kupiš jer si daleko. Meni nema ničeka lepšeg nego kad ih uzmem, pa prvo dobro ispeglam da slučajno nisu perfektno složene, pa ond aokrenem i od zadnje strane lepo na-te-na-ne. Milina jedna.

A što se gorepomenute "lepe i poučne knjige" tiče (iz koje to serije beše ), imam i ja jedan prigodan komentar kao tvoji profesori:

Jebem ti sve koze na broju
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:14 09.02.2011

Re: Novine

Jebem ti sve koze na broju

Nemoj slučajno da si ovu bestiofilsku izreku koristio kad dođeš u moje podalpske krajeve, ovde je to dobilo značaj političke nekorektnosti.
lady_d lady_d 08:59 10.02.2011

Prvo jutro u domovini

mi je uvek isto: Par sveze odstampanih dnevnih izdanja i bar jedno Vreme (sreca nevidjena ako nadjem jos koji zaostali broj) i kafa. Ko je ikada pocitao izdanja novina za inostranstvo, razume ce sto iste zaobilazim u velikom luku.
dirtyharry dirtyharry 21:17 10.02.2011

Re: Novine

Milutin Milošević
Jebem ti sve koze na broju

Nisam čuo do sad.
49 41 49 41 23:58 10.02.2011

Re: Novine



A što se gorepomenute "lepe i poučne knjige" tiče (iz koje to serije beše ), imam i ja jedan prigodan komentar kao tvoji profesori:

Jebem ti sve koze na broju

Jel' to sanske koze ili neke druge?
dirtyharry dirtyharry 09:02 11.02.2011

Re: Novine

49 41
Jel' to sanske koze ili neke druge?

To ćeš već morati da pitaš gazda Milutina
stefan.hauzer stefan.hauzer 00:40 10.02.2011

.

"Živeli smo u 1200 kvadrata i bili smo raštrkani. Uvek kažem da ne treba živeti u velikim kućama i vilama nego je lepše živeti u 200-300 kvadrata i osetiti tu toplu atmosferu"!


wooow, oduvala me u samo nekoliko recenica - 200-300 kvadrata - topla atmosfera ?
sta bi rekla za mojih 20-ak iz studentskih dana- hot,hot,hot.
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:42 10.02.2011

Re: .

Filip2412 Filip2412 03:06 10.02.2011

...

Moram da priznam ja bih proctao knjigu. Odlomci koje si naveo deluju sirovo, iskreno, prosto animalno a mene je uvek zanimalo da iz prve ruke saznam sta je takvim osobama u glavi (u zivotu mi nikada nije uspevalo da se pored slicnih duze zadrzim)

A sto je najbitnije - ovaj ekstrem je samo amplificiran properti koji svi mi posedujemo: upoznavanjem sa krajnostima moze se dosta nauciti o ljudskoj prirodi.

Ovo sa kreditnom karticom je ekstra, vr vrova, epik.
antioksidant antioksidant 09:15 10.02.2011

Re: ...

a mene je uvek zanimalo da iz prve ruke saznam sta je takvim osobama u glavi

lady_d lady_d 09:40 10.02.2011

Re: ...

Ima onaj super vic o Muji na tu temu (sta im je u glavi!). Za one koji ne znaju:
Umro Muja i na telu lekari rade autopsiju. Otvore glavu a u glavi samo jedna zica koja ide od levog ka desnom uvu. Lekar presece zicu... a usi odpadnu.
Milutin Milošević Milutin Milošević 10:09 10.02.2011

Re: ...

Khm, khm, u originalu je to vic o plavušama - što se potvrdjuje ovim blogom
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:14 10.02.2011

Re: ...

upoznavanjem sa krajnostima moze se dosta nauciti o ljudskoj prirodi.

Sa ovim bih se u potpunosti složila i iako mi je nameru silno ispljuvala bliža okolina, ja ipak nameravam tu knjigu da kupim, ja to prosto moram da vidim, na papiru...
buba_truba buba_truba 10:34 10.02.2011

Re: ...

Milutin Milošević
Khm, khm, u originalu je to vic o plavušama - što se potvrdjuje ovim blogom

Khm, khm, ako ćemo pravo plavuše iz viceva u originalu su "plavuše". Molim ne podmećite.

Pozdrav
plavuša
Milutin Milošević Milutin Milošević 14:08 10.02.2011

Re: ...

Ja samo pričam onako kako čujem
I ako su lagali mene i ja lažem vas

dirtyharry dirtyharry 21:11 10.02.2011

Re: ...

buba_truba
Milutin Milošević
Khm, khm, u originalu je to vic o plavušama - što se potvrdjuje ovim blogom

Khm, khm, ako ćemo pravo plavuše iz viceva u originalu su "plavuše". Molim ne podmećite.
Pozdrav
plavuša


dirtyharry dirtyharry 21:13 10.02.2011

Re: ...

Jelica Greganović
upoznavanjem sa krajnostima moze se dosta nauciti o ljudskoj prirodi.

Sa ovim bih se u potpunosti složila i iako mi je nameru silno ispljuvala bliža okolina, ja ipak nameravam tu knjigu da kupim, ja to prosto moram da vidim, na papiru...

Ja neću da je pazarim. Ko što rekoh da dižem dotičnoj tiraž, ali ću da svrnem par puta do knjižare da je ispregledam .
dirtyharry dirtyharry 21:15 10.02.2011

Re: ...

Filip2412
Moram da priznam ja bih proctao knjigu. Odlomci koje si naveo deluju sirovo, iskreno, prosto animalno a mene je uvek zanimalo da iz prve ruke saznam sta je takvim osobama u glavi (u zivotu mi nikada nije uspevalo da se pored slicnih duze zadrzim)

Slažem se. I ja bih pročitao samo da vidim šta se muva po prazninama čeonog režnja dotičnih.

Filip2412

A sto je najbitnije - ovaj ekstrem je samo amplificiran properti koji svi mi posedujemo: upoznavanjem sa krajnostima moze se dosta nauciti o ljudskoj prirodi.

Baš tako
milenanenad milenanenad 09:58 11.02.2011

ljudska glupost je nemerljiva

Samo dve stvari na ovom svetu su beskonacne-svemir i ljudska glupost, mada za ovo prvo nisam siguran-Ajnstajn
dirtyharry dirtyharry 10:16 11.02.2011

Re: ljudska glupost je nemerljiva

milenanenad
Samo dve stvari na ovom svetu su beskonacne-svemir i ljudska glupost, mada za ovo prvo nisam siguran-Ajnstajn

Slažem se .
milenanenad milenanenad 10:21 11.02.2011

Re: ljudska glupost je nemerljiva

Zalosno je sto se ta gomila gluposti ovde tretira kao literatura

Doticna gospođa je i modni kreator, multitalentovana licnost, zena sa "projektom"...

Nije moj mozak kanta za djubre, da ga punim svakakvim glupostima.
Pozdrav

dirtyharry dirtyharry 11:03 11.02.2011

Re: ljudska glupost je nemerljiva

milenanenad
Zalosno je sto se ta gomila gluposti ovde tretira kao literatura

Našalost nije to samo u literaturi/kulturi. To je svuda uzelo maha i negativna selekcija mnogo više dolazi do izražaja nego što bi smelo. Literatura je samo jedna sfera delovanja. Više istih se drže zajedno i hvale jer bi u svakom normalnom okruženju propali i bili što pre zaboravljeni.

psihocuda psihocuda 10:41 11.02.2011

ljubići nekad i sad

Evo i mene, postala sam od skora blogerka.I mi smo u dijaspori, 6 meseci i 25 dana.Oterali nas, nekad nasi, sada niciji.
Stiglo i do nas pisanije gospodje Marijane...
Vratilo me u detinjstvo.Setila sam se pregrst ljubica na kijoscima, opčinjenih komšinica koje sede u parkiću i čitaju.Nekih baka na Tašmajdanu, u pratnji svojih unučića.
Tome smo se smejali i samo smo molili Boga da neka naša ne stavi pod mišku ljubić...blam.
Danas, sa sentimentom, mislim o tome.Klasican zaplet,peripetija i hop srećan kraj...
Smisao je bila istinska ljubav,do kraja života.
Gospodja Mateus plasira ljubić Srbije 21. veka, ono što nam se desilo!
Nema ideala, nema čak ni banalne metafore već rečnik supermarketa!
Nema žene i muškarca.

Da ne budem patetična, ništa ne bi bilo strašno da granica, u javnom i kulturnom životu, izmedju takvih i onih drugih, koji pokušavaju da nas spasu, nije jasna.Da se mogu sresti samo u snu, a možda ni tamo.
Takve granice danas u Srbiji nema i ko zna koj je sve uzeo potpisan ljubić.Neka ga je kasnije i bacio, ipak, uzeo ga je.
dirtyharry dirtyharry 11:12 11.02.2011

Re: ljubići nekad i sad

psihocuda
Evo i mene, postala sam od skora blogerka.I mi smo u dijaspori, 6 meseci i 25 dana.Oterali nas, nekad nasi, sada niciji.

Znam kako ti je. Ja sam par godina duže. Mene nisu oterali ali mi sada (pored familije) nikako ne daju da se vratim.
Imao sam više ideja šta ću pored svog posla još da radim kući, ali sve što jače pokušavaš nešto da uradiš na sve više prepreka nailaziš. Užas jedan.

psihocuda
Da ne budem patetična, ništa ne bi bilo strašno da granica, u javnom i kulturnom životu, izmedju takvih i onih drugih, koji pokušavaju da nas spasu, nije jasna.Da se mogu sresti samo u snu, a možda ni tamo.
Takve granice danas u Srbiji nema i ko zna koj je sve uzeo potpisan ljubić.Neka ga je kasnije i bacio, ipak, uzeo ga je.

Da, slažem se, baš tako nešto napisah gore .

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana