Život

Čija baba peder?!

dirtyharry RSS / 03.03.2011. u 19:28

On meni tako da rekne! Pa on nema pojma ko smo mi (Srbi). Nema pojma 'de smo bili mi dok su njegovi preci jašili koze preko brda. Pa ja imam u bubrezima (belim) ono što on nosi u onem glavčetu ki lijavo lubenče...

milivoje.jpgDok pokušavam da dremnem u vozu konstantno mi ušnu školjku iritira galama nekog sunarodnika. Svašta sam čuo a i naučio ko smo i šta smo to mi. Onda sam došao na ideju da malo sam proučim onu nepoznatu istoriju i da stvarno spoznam svoje poreklo, nije mi za drugo.

Ovde ću da dokažem matematičkim putem da su Srbi ni manje ni više nego potomci Kartaginjana. Iako istorija kaže da smo se doselili tek u petom-šestom veku ja dokazujem poreklo od hiljadu i po godina pre toga i stoga molim za malo pažnje. Da bi ovo dokazali potreban mi je i lokalni uzorak od dva zemljaka, tako da sam tu odabrao Milivoja i Milorada iz lokala. Oni imaju njive jedan pored drugog i malo kasnije ću da objasnim šta se tu dešava.

Sledi objašnjenje kako i zašto baš od Kartaginjana. Kartagina je nastala u devetom veku pre nove ere a po legendi osnovala ju je Fenićanka Didona. Ona se dogovorila sa kraljem Jarbasom da kupi onoliko zemlje koliko može obuhvatiti kožom jednog bika. Tu se ona dosetila pa je izrezala kožu na tanke kaiševe, povezala ih i tako dobila mnogo duži kaiš kojim je obuhvatila zemlju za novi grad. Poznati matematički problem koji se još naziva i Didonin problem se može definisati i ovako:“Između svih zatvorenih krivih linija u ravni koje imaju jednak zadati obim, naći onu koja ograničava najveću površinu“ ili “odrediti krivu date dužine koja od date poluravni odseca oblast najveće površine (pošto je Kartagina izlazila na more). Nimalo lak zadatak. milivoje2.jpgRešenje je da krug zauzima najveću površinu (a za drugu definiciju polukrug). Ipak ovde nećemo da ulazimo dalje i razglabanje izoperimetrijskih problema (to kasnije). Da se vratim sad na moje potomke Kartaginjana.

Kako će Milivoje drugačije da izradi Milarada nego da prisvoji malo Miloradove zemlje. Zemlja se nekad merila i delila konopcem. Premeri se, razmeri i gotovo. Konopac ne laže. Milivoje ima vrbik a Milorad livadu, deli ih put koji pripada Milivoju. Milovoje svake godine malo uđe na sredini puta u Miloradovo, što se i može videti na slikama. Kada se premere međe na krajevima, sve je u redu ali Miloradova zemlja polako nestaje.

Rešenje ove enigme je sasvim očigledno. S obzirom da Milorad i Milivoje imaju samo po četiri razreda osnovne škole, nemoguće je da su čuli za ovaj problem više matematike. Zaključak je samo jedan. Milivoje instinktivno primenjuje rešavanje Didoninog problema u praksi a ovo je moguće samo ako je direktno potomak ni od koga drugog nego od same prve kraljice Kartagine. Čovek ne zna ni šta su konkavne a šta konveksne površine ali zato sasvim instinktivno pretvara jednu konkavnu površinu u konveksnu. Jeste da je proces iterativan i da verovatno neće da prestane sve dok Milorad ne vidi da mu livada na sredini izgleda ko peščani sat, ali rezultat je bitan.

milivoje3.jpgHteo sam sve ovo da publikujem, sa sve rešenje Didoninog problema koje samo govori mojoj tezi u korist, još doduše ne znam iz koje discipline bi bio rad, možda iz Antroposrbologije ali ne leži vraže pogledah na internet a tamo se tek bije prava bitka.

Tu sam naišao na druge teze recimo od spisateljice Dragoslave Koprivice koje dokazuju da je Fidel Kastro Srbin. Jedan citat kaže:

”Kad kažem besmrtni Kastro i srpski rod, mislim na falsifikate i kontrolisanu istoriju civilizacije. Ali, Kastro je izjavio da je njegov otac Kelt. Kelti su Srbi. Ludilo? Ako zaronite dublje, bili sardina ili ajkula, izgnjuraće te iz tog ludila čvrst sistem. Srpsko keltska idila nije okončana dok hemija čini svoje. Kastrov otac je Angel Kastro. Nisam našla nijedan dokaz da Angel Kastro ne bi mogao biti Anđelko Kastratović – napisala je Koprivica.”

Anđelko ili ne Kastro je naš. Da se ja pitam ja bih pre gledao da usvojimo sultana od Bruneja jerbo samo neko sa takvim šlajpikom može da izvadi dužničku Srbiju iz bule. Mada ni Kuba nije loša, prelepe plaže, žene, cigarilosi...

Jedna druga teza tvrdi da imamo veze i sa južnoameričkim Majama zato što su one preuzile naše žensko ime “Maja”, ili čak sa egipatskim faraonom Nebre (nisam čuo za istog, verovatno zato što nije iz moje mesne zajednice) što na srpkom znači Ne, bre. Istorija Srba ide dvadeset sedam hiljada godina u nazad (po ovoj tezi). Srbi su i tada postojali. Činjenica ako po bilo kojoj liniji idete dovoljno daleko unazad naćićićete pretke ili bar nekog primata kako vam se smeje sa čika Darvinom. Ko zna možda smo mi i tada viljuškom “boc” dok su svi ostali rovarili po zemlji i tražili korenje za branch.

Na osnovu svega ovog ja bih tražio da ako se ne priznaju ove teorije da se bar jednom preteči Srba starom dvadeset sedam hiljada godina da naziv homo-srbicus čisto da i mi obeležimo neki deo istorije pa nema veze koji je. Nije ni bitno što je naš homo-srbicus udario glavom u zid pećine prilikom lova na medvede, pa mu je urađena lobotomija čeonog režnja kamenim alatima. Nažalost posledice se osećaju i danas pre svega u mnogobrojnim potomcima na politčkoj sceni a i na mnogim drugim. Bitno je da smo mi najstariji i pre svih šta god to značilo. Bog kad je pravio narode prvo je napravio Srbe pa sve ostale, nažalost zato smo i ispali tako naopaki pošto Svevišnji nije imao dovoljno prakse.

Jedna moja bivša gazdarica je govorila kad god bi me upoznavala sa svojim prijateljima “On/ona je potomak jedne veoma stare niške porodice...” što bi ne znam šta trebalo meni da znači ali izgleda da je bitno.

Pored ovakvih dokaza moja matematika ne pije vodu ili drugim rečima nemam šta da tražim među takvom konkurencijom. Mada mi se s dužnim poštovanjem čini da neki od dotičnih imaju manje mozga od detlića na betonskoj banderi. Idem sada do zadruge na piće sa Miloradom i Milivojem koji vas usput pozdravljaju.

PS: Nadam se da Kreativni Centar neće da me tuži oko prava za naslov bloga (preuzet iz knjige “Leti, leti prababa”).

 



Komentari (54)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dangubas dangubas 19:37 03.03.2011

ko je ..

..rekao bambus
sonja.m sonja.m 20:02 03.03.2011

bajata bajka

Kad bi Milorad i Milivoje bar znali gde im je njiva.
Sve je zatravilo. Ovo je neka bajata bajka.
dirtyharry dirtyharry 21:14 03.03.2011

Re: bajata bajka

bajata bajka

Vidiš bre na slikama da posle svake godine put naraste po malo.
fantomatsicna fantomatsicna 20:17 03.03.2011

Genijalno

A za to, da je Fidel Kastro bio Srbin me cudi da ne znas(steta di i on verovatno nije znao), kad svaka licnost koja se iole nadje u zizi javnosti u svetu..odmah postaje nase gore list ).
Interesantne price se mogu cuti od nasih zemljaka (ako ne znaju da ih razumes ..pa se opuste), mada neke nije mnogo briga ni ako ih razumes.Secam se jednog dogadjaja kad smo drugarica i ja, sedeci na klupi u jednom zabavnom parku i cekajuci na red da se ukrcamo u neko cudo od okretaljke iz dosade razvezle pricu o jednom decku(crncu) i devojci plavusi..ne obracajuci paznju na recnik (Pavicev) komentarisuci zasto li se ta zgodna plavusa zabavlja sa tim misicavkom .Elem, stariji gospodin do nas ustade i na nase zaprepascenje samo rece:Bezobraznice jedne nije vas sramota kako pricate(mada sam siguran da je i taj cika ako nista drugo bezobrazno zagledao ovu zgodnu plavusu).Milorad i Milivoje nisu znali za Didonu ali pazi nisam ni ja.
dirtyharry dirtyharry 21:20 03.03.2011

Re: Genijalno

Genijalno

Fala kolegice .
Ovde je još gore, danas su pomenuli Beč na TV-u i kažu da 10% stanovništva čine ljudi sa naših prostora. To je negde oko dvesta hiljada. Ponekad mi se čini da se više čuje srpsko-hrvatsko-crnogorsko-bošnjački nego nemački.

Milorad i Milivoje nisu znali za Didonu ali pazi nisam ni ja

Na bih ni ja znao da nisam čitao ovakve interesantne probleme iz nekih mudrijaških knjiga kasnije.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:23 03.03.2011

Re: Genijalno

Ponekad mi se čini da se više čuje srpsko-hrvatsko-crnogorsko-bošnjački nego nemački.

I ja sam se zaprepastila kad sam otišla u Beč, nisam ni znala da znam tako dobro nemački, sve razumem šta pričaju po ulicama, radnjama...zanimljivo koliko je identičan kao srpski...
blind.willie blind.willie 20:19 03.03.2011

kompromis

Kupio Milorad prvi traktor u selo, i izas'o odma' na njivu da ore (da ga vidi celo selo). Ore on tako njivo, sa merakom, a na plot se nalaktio Zivorad, prvi komsija.
Metnuo travku medju zube, nakrivio sajkacu (k'o kad razmislja politicki) i gleda Milorada kako ore. Kad je Milorad zavrsio sa oranjem prilazi mu Zivorad. I krece razgovor:
-Zdravo komsija.
-O, zdravo Zivorade, kako si?
-Evo nije lose, a ti? Vidim kupio si traktor.
-Jesam, jesam, vidis kako sad lako ide oranje.
-Jes' Milorade, vidim. U stvari, za to sam i dosao da te nesto priupitam, mislim, ako moze. Ako 'oces da mi pozajmis traktor da poorem njivu caskom, da se ne mucim 3 dana sa volovi, mislim, da pomognes onako, komsijski.
-Uh, Zivorade, leb ti *****, sta sad da ti kazem, dovodis me u nezgodnu situaciju. Vidis, da ti dam traktor ... ti si baksuz, a traktor nov ... pokvarices nesto, zeznuces, znam te. A opet, brate Zivorade, da ti ne dam traktor, celo selo ce da kaze da sam stipsa, cicija, nikakav komsija. Nego Zivorade, 'ajd' da nadjemo kompromisno resenje,
-Ajde Milorade.
-Zivorade, da se ti malo nosis u 3 lepe ...
svbobo svbobo 20:23 03.03.2011

...

Onda sam došao na ideju da malo sam proučim onu nepoznatu istoriju i da stvarno spoznam svoje poreklo, nije mi za drugo.

Spozn'o?

dirtyharry dirtyharry 21:17 03.03.2011

Re: ...

svbobo
Onda sam došao na ideju da malo sam proučim onu nepoznatu istoriju i da stvarno spoznam svoje poreklo, nije mi za drugo.

Spozn'o?

Mislio sam da jesam, ali ima onih koji tvrde drugačije. Još sam na nekom forumu pročitao da je neko napisao kako su ovi pseudoistoričari uradili više za srpstvo nego svi oni akademici u SANU. Ne znam samo na šta je mislio time.
perhan92 perhan92 20:44 03.03.2011

Premeravanje njive

U vezi sa premeravanjem njive, ja znam za sledecu pricu.

Moj otac, pre vise od 50 godina vratio se kuci u selo nakon zavrsene neke godine na studijama matematike. Kod kuce ga saceka njegov otac i kaze mu da moraju da odu i premere neku njivu. Moj deda je inace imao 4 razreda osnovne skole i u selu je smatran ucenim covekom. Njiva koja se merila je bila nepravilan cetvorougao bez paralelnih stranica i pravih uglova i moj otac je kao svaki student odmah video da tu treba dosta da se racuna.

Dok je moj otac jos pokusavao da skicira i podeli cetvorougao na neke trouglove koji bi jos mogli da se izracunaju, deda se nije dao zbuniti i rekao mu da kad su njive "nepravilne" u selu racunaju tako sto se pomnoze duzine izmedju sredina suprotnih stranica i to je to. Deda je kanapom lako pronasao sredine, onda duzine izmenju sredina i jednim mnozenjem dosao do rezultata.


Moj otac je znao odmah da to nije prava povrsina i da ima odstupanja. Medjutim, kada je seo i izracunao gresku, ispada da je greska jako mala i da je za "seoske prilike" ona sasvim u granicama tolerancije.


Ko je, kada i kako naucio te seljake da racunaju tako povrsinu ostaje misterija.
jacHa. jacHa. 21:11 03.03.2011

Re: Premeravanje njive

moj profesor Zoran Lučić često je pričao o svom dedi koji je računao zapremine bunara koristeći tačne formule za kružna tela, a umesto broja pi je množio sa brojem "malo većim od 3". deda, naravno, neškolovan
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:16 03.03.2011

Re: Premeravanje njive

Ko je, kada i kako naucio te seljake da racunaju tako povrsinu ostaje misterija.

Kartaginsko kolektivno sećanje?
dirtyharry dirtyharry 21:27 03.03.2011

Re: Premeravanje njive

jacHa.
deda, naravno, neškolovan

Ma pametni su ti stari. Nije njih lako prevariti.

Jelica Greganović
Kartaginsko kolektivno sećanje?

Van svake sumnje.

Hrvati kažu da su Iliri.
Grci kažu i hoće da budu Egipćani.
Makedonci oće za divno čudo da budu Makedonci ali im Grci ne daju (mnogo alavi ti Grci)
Što onda mi ne možemo da bidnemo Kartaginnjani. To mu skoro dođe sasvim logično.

antioksidant antioksidant 21:28 03.03.2011

Re: Premeravanje njive

Grci kažu i hoće da budu Egipćani.

?
dirtyharry dirtyharry 21:41 03.03.2011

Re: Premeravanje njive

antioksidant
Grci kažu i hoće da budu Egipćani.

?

Neće baš Grci da budu Egipćani oni tvrde da su stari Egipćani u stvari Grci. Evo, šta kažu upućeniji (Radivoj Radić):
"Ako je za neku utehu, ja sam pričao sa kolegama iz Bugarske i Grčke o tom fenomenu. Neki pseudoistoričari u Bugarskoj tvrde da su oni, kao Tračani, najstariji narod, Grcima koji imaju najveći doprinos evropskoj civilizaciji to nije dovoljno, pa kažu da se Egipćani, zapravo, stari Grci. Na Balkanskom poluostvrvu to je posebna priča. Tu imate nekoliko malih naroda. To malih, nije uvrijedljivo. Prosto, malih po broju stanovnika, pa i po nekom doprinosu civilizaciji, ali časnih naroda koji, svaki bi želio da bude bar jedan dan stariji od svog susjeda. To je, prosto, jedan fenomen", kaže Radić.
mlekac mlekac 21:55 03.03.2011

Re: Premeravanje njive

dirtyharry
Grcima koji imaju najveći doprinos evropskoj civilizaciji to nije dovoljno, pa kažu da se Egipćani, zapravo, stari Grci.




Pa, ako racunaju od Ptolomeja, ispade i da jesu



Zabavna ova pseudoistorija.

Dok je ne shvatas ozbiljno.
Dr M Dr M 22:00 03.03.2011

Re: Premeravanje njive

Što onda mi ne možemo da bidnemo Kartaginnjani


...kad smo već razoreni kao Kartagina..
Dr M Dr M 22:04 03.03.2011

Re: Premeravanje njive

Pa, ako racunaju od Ptolomeja, ispade i da jesu


Interesantno je da su se ondašnji Makedonci upinjali da dokažu da su Grci a ovi im to osporavali kao primitivnom i neukom plemenu.
antioksidant antioksidant 22:10 03.03.2011

Re: Premeravanje njive

Dr M
Pa, ako racunaju od Ptolomeja, ispade i da jesu


Interesantno je da su se ondašnji Makedonci upinjali da dokažu da su Grci a ovi im to osporavali kao primitivnom i neukom plemenu.

onda su ih osvojili i zavrsili raspravu
mirelarado mirelarado 23:09 03.03.2011

Re: Premeravanje njive

Ko je, kada i kako naucio te seljake da racunaju tako povrsinu ostaje misterija.


Претпостављам да је мотив, то јест практична потреба ту била пресудна.
freehand freehand 23:51 03.03.2011

Re: Premeravanje njive

Jelica Greganović
Ko je, kada i kako naucio te seljake da racunaju tako povrsinu ostaje misterija.

Kartaginsko kolektivno sećanje?

Scipion Afrikanac?
freehand freehand 23:54 03.03.2011

Re: Premeravanje njive

dirtyharry
jacHa.
deda, naravno, neškolovan

Ma pametni su ti stari. Nije njih lako prevariti.

Jelica Greganović
Kartaginsko kolektivno sećanje?

Van svake sumnje.

Hrvati kažu da su Iliri.
Grci kažu i hoće da budu Egipćani.
Makedonci oće za divno čudo da budu Makedonci ali im Grci ne daju (mnogo alavi ti Grci)
Što onda mi ne možemo da bidnemo Kartaginnjani. To mu skoro dođe sasvim logično.


I?
Čija deda peder?!
jacHa. jacHa. 00:05 04.03.2011

Re: Premeravanje njive

Čija deda peder?!

a šta fali pederima?
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 08:33 04.03.2011

Re: Premeravanje njive

pričao o svom dedi koji je računao zapremine bunara koristeći tačne formule za kružna tela


ne znam ja za ta kruzna tela, al znam za zatezanje konopca, da prostres ves, stara disciplina srpskih domacica, pa zakljucujem da srpske zene vode poreklo od egipatskih harpedonapta, zatezaca konopca, o kojima su za starogrcku agenciju "Helada news" izvestavali i Aristotrel i Demokrit i Herodot i Proklo, jos na papirusu.

i dosta vise tog seksizma, srpske zene su izmislile geometriju.

dirtyharry dirtyharry 19:28 05.03.2011

Re: Premeravanje njive

Vesna Knežević Ćosić
i dosta vise tog seksizma, srpske zene su izmislile geometriju.

Naravno, zato sam i uzeo Didonu da pokažem kave su žene .
omega68 omega68 22:13 03.03.2011

ne znam šta da ti kažem

Pročitaj nešto od Olge Luković
dirtyharry dirtyharry 23:44 03.03.2011

Re: ne znam šta da ti kažem

omega68
Pročitaj nešto od Olge Luković

Olga Luković-Pjanović, Simo Jelača, Jovan I. Deretić, Dobroslav Jevđević i drugi spadaju u tzv. pseudo (ili kvazi) istoričare, ljude koji se bez osnovnih znanja o istorijskoj nauci bave "proučavanjem" i pišu o svojim "otkrićima".

Evo jedan citat nekog ko jeste čitao šta je Olga pisala:
"Olga Luković-Pjanović citira Francuza Pejsonela, koji iznosi tvrdnju da se srpski, pored evropskih zemalja govorio i u vise zemalja Azije. Govorio se i na dvorovima turskih careva, pored turskog kao zvaničan jezik. Samo se po različitim oblastima u malome razlikovao u dijalektima, što je logično za sve jezike. Olga takođe iznosi primer Stjepana Mitrova Ljubiše, koji navodi primer crnogorskog plemena Pastrovića koje je živelo na istom prostoru od praistorijskih vremena. Slično je pisao i Jovan Cvijić, geograf svetskog ugleda i predsednik Srpske Kraljevske Akademije. Olga Luković-Pjanović, prema predanju njene majke tvrdi da su njihovi pra-roditelji živeli u dragačevskom kraju još u doba Aleksandra Velikog, a to znači bar 400 godina pre rođenja Hrista. Svi ovi primeri potvrđuju tvrdnje da smo na Balkanu nastanjeni od preistorijskih vremena. Konstantin Jireček je izrekao misao, koja kaze: "Nikada se na zemlji nije dogodilo da jedan pođarmljeni narod potpuno nestane a da ne ostavi kaplju svoje krvi u žilama pobednika, ili reč u njihovom jeziku".

Dobra knjiga je od istoričara Radivoja Radića Srbi pre Adama i posle njega, Istorija jedne zloupotrebe: Slovo protiv "novoromantičara". Ima mnogo reči na ovu temu.
omega68 omega68 00:02 04.03.2011

Re: ne znam šta da ti kažem

ne treba da mi citiraš bilo šta
zamoliću te da ipak pročitaš ( ti sam ) nešto od nje
omega68 omega68 10:06 04.03.2011

Re: ne znam šta da ti kažem

Ili od Šafarika
On je sve samo ne srpski kvazi istoričar
dirtyharry dirtyharry 19:27 05.03.2011

Re: ne znam šta da ti kažem

omega68
ne treba da mi citiraš bilo šta
zamoliću te da ipak pročitaš ( ti sam ) nešto od nje

Manjka mi nešto takva literatura. Nalazio sam samo neke članke ali mahom ono što sam čitao mi se nije nešto svidelo.
duchesse duchesse 21:19 07.03.2011

Re: ne znam šta da ti kažem

reč u njihovom jeziku

Samo da objasnim nešto na brzaka, pošto Deretić i klika tvrde da su Srbi narod najstariji zato što pronalaze "srpske reči" u svim svetskim jezicima. Elem, srodnost izmedju jezika se dokazuje putem sintaksičke strukture, a ne leksike. Tako, ako uzmemo engleski jezik u obzir, prema leksici, on je mnogo sličniji francuskom, recimo, nego nemačkom, a opet se ubraja medj germanske jezike, prema pravilima koja leže duboko u strukturi sintakse te grupe. Reči ti pozajmi svaki osvajač, vojni, ekonomski, kulturološki, ali to što te je druga nacija osvojila ne utiče na gramatiku tvog jezika, ili utiče u minornoj količini.
Mislite o tome!

Ah da... ceterum, censeo Carthaginem esse delendam.
dirtyharry dirtyharry 08:50 08.03.2011

Re: ne znam šta da ti kažem

duchesse
Mislite o tome!

To je sve poznato. Ne znam kakav argument dotični imaju na to.
mikele9 mikele9 23:57 03.03.2011

Dragi

moj mladi iskusni prijatelju, hvala ti do neba! Posle ovog tvog teksta, ne moram više da krijem da sam Kartaginjanin
dirtyharry dirtyharry 19:22 05.03.2011

Re: Dragi

mikele9
moj mladi iskusni prijatelju, hvala ti do neba! Posle ovog tvog teksta, ne moram više da krijem da sam Kartaginjanin

Nema na čemu Mikele i drugi put. Ja sam evo krenuo već da razrađujem svoj rodoslov. Kad završim javljam se. Možda će ti trebati asistencija. Poreklo nije mala stvar, vidiš da se svi ovi ubiše da ispadnemo najstariji. Mada i ne mora toliko da se trude. Sve statistike kažu da smo najstarija nacija u Evropi.
b92fmember b92fmember 00:47 04.03.2011

Kutura

zaintrigiran likom kandidata za nobela, Grozdanovića, pronađoh ovo, te me nekako odvede ovde i tu videh ovu poruku:



ali padoh pod sto kad dođoh do ovog komentara:

dirtyharry dirtyharry 19:24 05.03.2011

Re: Kutura

Ma ja sam negde video silne titule ovog profesora onog profesora. Ima u tim društvima i nekih koji imaju neke titule na nama poznatim fakultetima ali većina njih su ti neki titulaši neke ustanove koja nikakvu težinu nema.
loader loader 00:47 04.03.2011

Vidaut dokazi, bre :)

Ovde ću da dokažem matematičkim putem da su Srbi ni manje ni više nego potomci Kartaginjana. Iako istorija kaže da smo se doselili tek u petom-šestom veku ja dokazujem poreklo od hiljadu i po godina pre toga i stoga molim za malo pažnje. Da bi ovo dokazali ...


Pravim Srbima za to ne trebaju dokazi . .



dunja73 dunja73 01:11 04.03.2011

---

meni bre Hari , ovo u Frankfurtu na aerodromu ...zabrinjavajuce....

trol na temu ..

pa Kastro...Serb ...pa sta sad..., kad je navalio nek mu bude....
dirtyharry dirtyharry 19:20 05.03.2011

Re: ---

dunja73

pa Kastro...Serb ...pa sta sad..., kad je navalio nek mu bude....

I ja to kažem Dunja, ako je bitno da je Kastro Srbin onda neka bude tako. Usvojićemo ga ako treba.
kakapo kakapo 09:07 04.03.2011

Katraginjani su mlađarija

Ma kakvi Kartaginjani! Ne pratiš ti dovljno noviju literaturu. Već se stiglo do srBskih korena u paleolitu, ćirilice u Lepenskom Viru (a o "vinčanskom pismu" i Etrurcima da i ne govorim), pa do srBsko-indijskog porekla koje je navodno ostavilo traga i u narodnoj epici, do Srba pre Potopa, SrBske Hiperboreje itd. Evo, male ilustracije, jednog citata iz knjige Dragoljuba Antića "Винчанска стара Европа и Срби", Пешић и синови, Београд 2004.

"Питање порекла Срба је, после свега поменутог, вероватно непотребно и објашњавати. Срби су остали до данашњих дана на централном простору Старе Европе и директни су баштиник Старих Европљана. Потомци тих истих предака, па тиме и српска ближа или даља браћа (ма колико им се то данас не допадало) су и сви остали индоевропски народи. Неки од њих су током историје у мањој или већој мери одступили од своје изворне традиције и заменили је новокомпонованом, сматрајући да због тога више вреде и испољавајући због тога мању или већу мржњу према Србима и њима најблискијим словенским народима, који су у највећој мери остали верни својој изворној традицији, изворном Православљу (преточеном у хришћанско православље), чувајући језик и обичаје. Неки су (попут Грка, Мађара и Угрофинаца, па у великој мери и Турака) у великој мери изменили свој језик, задржавши при томе многе од дотадашњих карактеристика.
У складу са именом, које их је дефинисало, Срби су као светли, сјајни, сунчани, оштри могли да остану само то што јесу, губећи при томе ознаке владарског сталежа (панови, панони, арјани, јурјани, раси, рашани, расијани, росијани, руси). Свест о прапостојбини и старом поретку била је веома јака и међу српским огранцима и међу конвертованим припадницима Старе Европе. Та свест је и једне и друге стално вукла на Балкан и у Подунавље. У вечном укрштању ових трендова дошло је до великих генетских, језичких и друштвених промена, али у културном погледу драстичних промена никада није било. Чак и религијске борбе и крајњости при њима су последица једног истог менталитета. (...)
Срби су данас премали народ да буду стожер одбране човечанства (у данашњим условима треба ставити знак једнакости између Индоевропљана и остатка света), па чак нису у прилици ни да сопствени народ заштите. Ипак, остаје нада да миленијуми до сада нису протекли узалуд и да ће Срби заувек остати светли, сунчани , небески народ у људској заједници." (стр. 253-260)
mlekac mlekac 10:39 04.03.2011

Re: Katraginjani su mlađarija


Cekala sam da se kakapo javi - znala sam da ce da iskopa neki citat da mi ulepsa jutro!!!


Inace, od kako pocese da vrsljaju na sve strane 'strucnjaci', ja se vise ne usudjujem da priznam kako mi je na faksu najomiljeniji predmet bio uporedna gramatika...
freehand freehand 10:56 04.03.2011

Re: Katraginjani su mlađarija

znala sam da ce da iskopa neki citat da mi ulepsa jutro!!!


Može ovo?

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam

Katon stariji i Madlena Olbrajtova


kakapo kakapo 11:10 04.03.2011

Re: Katraginjani su mlađarija

Nisu Srbi,dakle, samo narod najstariji, već su bili svetli, nebeski, sunčani, vladarski stalež najdrevnijeg naroda. I imali su Pravoslavlje pre hrišćanstva (a i kako bi drugačije)?
Evo, još malo citata iz istog vrela mudrosti (sve do "centralnog vrtloga". Ako ništa drugo, da Mlekcu još malo ulepšam jutro:

"У овом прегледу се неће много разматрати питање још једне од великих старих легенди питање митске Атлантите и њених трагова у историјски забележеним цивилизацијама. Овај мит би такође требало озбиљно размотрити, јер он указује на могуће поље будућих истраживања старијег порекла индоевропске цивилизације. Новија истраживања Александра Асова указују на засновану могућност да је цивилизацијско наслеђе Атлантиде уграђено у корене словенских народа (заједно са хиперборејским наслеђем)(...)
Лада Виољева и Димитриј Логинов у својим изучавањима симбола везаних за хиперборејско наслеђе посебну пажњу указују појму свастике, која је један од симбола Сунца . Они сматрају да је он проистекао из закошеног једнакостраног крста, данас углавном познатог као Андрејиног крста (на таквом крсту је разапет св. Андреј), смештен у кругу заправо симболични приказ Хипербореје (копно са четири канала до централног вртлога)."
mirelarado mirelarado 20:18 04.03.2011

Re: Katraginjani su mlađarija

Nisu Srbi,dakle, samo narod najstariji, već su bili svetli, nebeski, sunčani, vladarski stalež najdrevnijeg naroda. I imali su Pravoslavlje pre hrišćanstva (a i kako bi drugačije)?




Чуди ме да се наречени "ингениозни" аутор овде зауставио, да није одважно признао како су Срби, са све Православљем, настали пре свемирског Великог праска, пре Прапочетка, те да су творци познате и непознате васељене.

veronika_kojen veronika_kojen 20:49 04.03.2011

Re: Katraginjani su mlađarija

mirelarado



Чуди ме да се наречени "ингениозни" аутор овде зауставио, да није одважно признао како су Срби, са све Православљем, настали пре свемирског Великог праска, пре Прапочетка, те да су творци познате и непознате васељене.




A ko kaže da nisu?
kakapo kakapo 21:46 04.03.2011

Re: Katraginjani su mlađarija

mirelarado
Nisu Srbi,dakle, samo narod najstariji, već su bili svetli, nebeski, sunčani, vladarski stalež najdrevnijeg naroda. I imali su Pravoslavlje pre hrišćanstva (a i kako bi drugačije)?




Чуди ме да се наречени "ингениозни" аутор овде зауставио, да није одважно признао како су Срби, са све Православљем, настали пре свемирског Великог праска, пре Прапочетка, те да су творци познате и непознате васељене.

On je čovek fizičar, magistar (ako u međuvremenu nije i doktorirao), radi u Vinči, pa neće da preteruje. Ali mnogo je zanimljiva ta fascinacija severom, Hiperborejom, Indoevropljanima ( da ne kažem Arijevcima), vladajućim slojem, svastikom... Ma na nešto me podseća, ali nikako da se setim na šta.
mlekac mlekac 00:20 05.03.2011

Re: Katraginjani su mlađarija

kakapo


On je čovek fizičar, magistar (ako u međuvremenu nije i doktorirao), radi u Vinči, pa neće da preteruje. Ali mnogo je zanimljiva ta fascinacija severom, Hiperborejom, Indoevropljanima ( da ne kažem Arijevcima), vladajućim slojem, svastikom... Ma na nešto me podseća, ali nikako da se setim na šta.


Kako na sta? Pa samo mu fali
dirtyharry dirtyharry 19:17 05.03.2011

Re: Katraginjani su mlađarija

mirelarado

Чуди ме да се наречени "ингениозни" аутор овде зауставио, да није одважно признао како су Срби, са све Православљем, настали пре свемирског Великог праска, пре Прапочетка, те да су творци познате и непознате васељене.

Neću da pazarim knjigu da ne bih podizao tiraž. Umisliće čovek svašta ali bi voleo da pregledam dotično "delo".
superbalkanka superbalkanka 16:46 04.03.2011

a propagiranje "istorije"

Gospodin Deretić je par godina držao seriju otvorenih predavanja na nekom od fakulteta Novosadskog univerziteta pod nazivom "Zabranjena istorija". Tamo je navodio razne "dokaze" za svoje teorije, i tvrdio da on samo predava i piše o onome za šta ima dokaze. Bilo je tu svega i svačega.
Plakati za predavanje su bili redovno polijepljeni širom kampusa, imao je i stalni termin, srijeda 2o h.
E sad, zanimljivo je bilo posmatrati masu koja je došla na to predavanje. Bila je uvijek grupa u prvim redovima koja je na svaku njegovu "revolucionarnu" tvrdnju o narodu nebeskom dodavala: "Jeste, tako je. Svaka čast!"
Bila je i grupa koja je tu sakupljala materijal za prepričavanje i zabavljanje društva. Ili im je cilj bio da čuju drukčije mišljenje, i ostanu otvorenog uma, ali svjesni o čemu je riječ.
Mene lično je najviše brinula treća grupa, koja nije baš bila sigurna o čemu se tu radi, ali su došli iz radoznalosti, nisu baš bili poznavaoci istorije, pa su mogli lako da povjeruju u te priče.
I da, Deretić je zvučao vrlo ubjedljivo. Izgovarao je sve te "činjenice" ne trepnuvši, dok su pojedinci u publici jedva suzdržavali glasan kikot.
Tako, dok on piše knjige, narod nebeski je relativno siguran, jer nismo veliki čitaoci, ali kad pređe u medije i na fakultete....
kakapo kakapo 09:08 05.03.2011

Re: a propagiranje "istorije"

Tako, dok on piše knjige, narod nebeski je relativno siguran, jer nismo veliki čitaoci, ali kad pređe u medije i na fakultete....

Nažalost, mediji još kako učestvuju u tome i radosno objavljuju svako pseudonaučno otkriće uz vatromet zvučnih i neproverljivih titula koje dodeljuju autorima. Uglavnom su sve to "profesori" na raznim, obično neimenovanim, stranim univerzitetima, koji su se tamo proslavili pošto ih je domaći, zli "zvanični" naučni establišment mučio i proganjao. Tako se zgodno otklanja svaka eventualna kritika: "kritičari su oni koji su me onomad proganjali, a sada su ljubomorni na moj uspeh i svete se".
dirtyharry dirtyharry 19:09 05.03.2011

Re: a propagiranje "istorije"

superbalkanka
Tako, dok on piše knjige, narod nebeski je relativno siguran, jer nismo veliki čitaoci, ali kad pređe u medije i na fakultete....

Ima previše takvih koji pišu sve i svašta a sve manje se zna i uči po školama, tako kad neko negde čuje i pokupi neku informaciju prvi put, teško da možeš da objasniš da li je to istina ili ne.

kakapo
Tako se zgodno otklanja svaka eventualna kritika: "kritičari su oni koji su me onomad proganjali, a sada su ljubomorni na moj uspeh i svete se".

Baš tako.
mlekac mlekac 00:28 05.03.2011

Ako mene pitate

Ovaj je kriv za sve!


Cika Deniken.

Ne samo da je sedamdesetih uspeo da se procuje po celom svetu svojim ludim teorijama, nego jos na njima i pare zaradio!!!

Pa kako tako necem da odole svi nasi "poznavaoci"???
kakapo kakapo 08:56 05.03.2011

Re: Ako mene pitate

Ne samo da je sedamdesetih uspeo da se procuje po celom svetu svojim ludim teorijama, nego jos na njima i pare zaradio!!!

E da, mnogima je on ostao neostvaren san. Čak i onom Salinasu koji je izmislio Troju na Neretvi, ali nije predvideo da će mu obližnje Međugorje pomračiti slavu i pokvariti račun. Deniken je zaista postavio određene "standarde" u pseudonauci, recimo da ne treba obraćati pažnju na podatke, da se može izmišljati po potrebi samo ako se to tvrdi s dovoljno drskosti i da treba svaki čas isticati kako zla "zvanična" nauka krije sudbonosne istine. Kao bajagi, on je novi Galilej kome Inkvizicija preti lomačom. Naši vredni proučavaoci drvenih Srbalja za sada nisu pokazali sklonost ka zvezdama (osim što ističu da smo nebeski narod). Više su zainteresovani za nacionalni rad i etnogenezu, a tu imaju i starije uzore i prethodnike. Milsim, međutim, da je na pomolu i jedna varijanta "kosmičke veze" - Rtanj, "naša piramida". Trebalo bi da nadmaši bosanske "piramide", a već se čuju glasovi da to ima veze i s letećim tanjirima. Zabavi kraja nema...
dirtyharry dirtyharry 19:14 05.03.2011

Re: Ako mene pitate

kakapo
Zabavi kraja nema...

Uopšte nisam znao dokle sve to ide, ali igrom slučaja mi je palo par tekstova pod ruku. Ono je bilo da te Bog sačuva šta je sve tamo imalo da se pročita. Imam komplet Istorija Srba u deset tomova, to je najveća izadata istorija Srba u takvom obliku ali mislim da bi se istoričari i recenzenti šlogirali kad bi pročitali onih par strana pokrepljenih najraznovrsnijim "činjenicama" tipa, onom je u nasleđe njegova baba ispričala priču, francuski istoričar kaze ovo (ili ono), engleski tim stručnjaka dokazao...
Užas, blago rečeno.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana