Da li je tačka Đ tačka na formalno pridruživanje EU?

Jelena Milić RSS / 27.12.2007. u 18:30

 

Izvori „Politike” bliski srpskoj vladi rekli su, međutim, da između NIS-a, gasovoda i statusa Kosova nema nikakve veze. Isti izvori navode da je „požurivanje Moskve” posledica ruskih nastojanja da se ispune biznis planovi koji su zacrtani poodavno i potpuno nezavisno od srpskih tekućih problema: Kosova, rezultata predsedničkih izbora ili kvoruma u srpskom parlamentu.

Današnja Politika  

Ruske kompanije dolaze na srpsko tržiše da bi uvećale sredstva, a ne da bi uništile srpske firme. Te kompanije su finansijski obezbeđene i imaju određene investicione projekte. One bi, svakako, preuzele na sebe i određene socijalne obaveze. Da li smo zadovoljni ovom godinom ili ne, teško je reći, ali u sledeću u ulazimo s novim projektima. Nikada, ni na jednom nivou, ništa ne uslovljavamo političkim ustupcima s vaše strane. I tako će biti ubuduće – rekao je ruski ambasador. 

Današnja Politika

Aha. Isto koliko i naše ubrzano pridruživanje EU i odnos prema dolasku EU misije na Kosovo. Jedan moj prijatelj još uvek prilično uticajan u SAD administraciji mi je još u leto 2000. ovako odgovorio na pitanje koliko će Rusija imati uticaja na demokratizaciju Srbije i kakav im je dil (verujem ja  u deda mraza naravno, al nešto i pratim šta se dešava) sa njima oko nas:„Nama vojska njima energetika.“ Ne znam da li je to bilo ili ne koordinirano  sa EU. Pretpostavljam da se i tada već predviđao nekakav oporavak  Rusije  i njen come back na međunarodnoj sceni, o razmerama ne govorim. Dve tri godine posle tog razgovora ocenila sam  u jednom kratkom intervjuu negde ( RfE mislim) da je zatvaranje reaktora u Vinči bio događaj te godine na planu naših međunarodnih odnosa. 

 Tako mi se i sad čini ( vruća voda u južnom potoku:) da se priča o stabilnosti vlade,  statusu Kosova i našoj EU budućnosti, o načinu ulaska EU misije na isti ( btw, Ferero rekla nema nista do marta, a u SB će ipak biti bar još jedna  sednica o Kosovu) ne rešava skupštinskim rezolucijama, što naravno ne znači da skupštinske rasprave nisu vrlo korisne u tom smislu,  već verovatno na to više uticaja ima ko će i gde da gradi TE na Kosovu, kako su i preko koga Vizner i Holbruk kupili  DDOR Novi Sad ( vrlo obavešten Kurir, javlja mi se opet Džon Perkins i The Confession of an Economic Hitman big time) i ko ima da ćuti oko Sartida (na koji Kurir svaki dan redovno podseća sa iznenađujuće mnogo detalja i podataka) dok se NIS privatizuje, prodaje, globlana ponuda Rusije razmatra.... 

Vrlo je teško bez mnogo više podataka i znanja  reći bilo šta više, ali površno gledano ne bih rekla da su se ex SSSR zemlje pokajale što su ušle u EU. Po toj logici bih o energetskoj budućnosti Srbije ipak volela da razmišljamo kao o delu energetske budućnosti EU, u okviru objedinjene politike, ako je to moguće i do mere do koje jeste moguće. (Iako je količina ruskog kapitala u regionu i Evropi sada mnogo  veća i to je ozbiljan faktor koji se ne može prenebeći kad se posmatraju  2007/8 EU i Zapadni Balkan). Ili bih to tretirala u većem paketu naših sveobuhvatnijih odnosa sa Briselom.  No, bilaterlani odnosi manjih zemalja u traniziciji su čine se podjedanko bitnima, jer je  veličina tržišta takva da se u oblastima u kojima na svetskim berzama  nadmeću  džinovi ovde ipak sudaraju regionalni ulagači i kompanije nešto  manjih razmera. Igranke pojedinih zemalja EU oko gasnih koridora i potoka verovatno, takođe, imaju veze sa njihovim  pojedinačnom podrškom statusu Kosova, i verovatno su više u funkciji njihovih međusobnih dilova ili onih sa Briselom, nego odraz prijateljskih odnosa  sa Srbijom ili posvećenosti međunarodnom pravu i pravdi.  

Zato mi se  čini da će susret Tadić, Koštunica, Putin u Sofiji  18. januara  2008. o kome se konačno progovorilo u vrlo zanimljivom tekstu u današnjoj Politici Energetska stabilnosti ili zarada od prodaje NISa imati više uticaja na to da li ćemo potpisati SAA ili ne i da li će EU i kako ući na Kosovo  nego tačka Đ najnovije skupštinske rezolucije. Nju su,u ostalom, i Vojin Dimitrijević i Jelica Minić u Kažiprstima ocenili kao dovoljno neodređenu. Tako da se oko toga ne slažem sa Tim Džudom koji je ocenio da je "pravi trenutak kada će se znati da li je Srbija odustala od evropskog puta je onaj kada vlasti u Beogradu budu odlučile da li će da potpišu Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji ili neće."

 

Sad što se o tome juče u skupštini nije ni čulo ni pitalo mnogo druga je stvar. Mene jedino zanima da li Rusi u celoj priči prave dil sa Srbijom ili sa SAD i EU oko Kosova. Da li je vojna neutralnost samo zanimacija dok se kombinacija ne zatvori?  Na kraju će biti u pravu oni koji kažu: " Skup taj ulazak u NATO." Slažem se, samo da se usaglasimo ko naplaćuje ulaznicu. Rusi ne  uslovljavaju politički ništa, čista ekonomija.

Evo šta o tome zna "nevladina obaveštajna agencija" ;)  Stratfor

 POTPISIVANjE SPORAZUMA O „JUŽNOM POTOKU” U SOFIJI 18. JANUARA? -Politika

VAŠINGTON – Nevladina obaveštajna agencija Stratfor objavila je danas da Moskva, prema njenim saznanjima, želi da sporazum Rusije, Grčke, Srbije, i Bugarske o izgradnji gasovoda „Južni potok” bude potpisan u Sofiji 18. januara, na ceremoniji kojoj bi prisustvovao i ruski predsednik Vladimir Putnin.

Prema izvorima ove organizacije za strateške analize, ruski energetski gigant „Gasprom” želi da Srbija potpiše sporazum kojim bi ta kompanija dobila većinski udeo u Naftnoj industriji Srbije (NIS), čiji bi se jedan deo potom bavio izgradnjom i rukovođenjem „Južnog potoka”.

Srpske vlasti su imale rok do 25. decembra da donesu odluku o prodaji, naveo je Stratfor, napominjući da će o ovom ptianju morati da se izjasni i Skupština Srbije, najverovatnije početkom janura, budući da je reč o međunarodnom sporuzumu koji bi, prema oceni pomenutog servisa, „pokazao da Rusija ima ne samo politički, već i ekonomski uticaj na Srbiju”.

Stratfor ocenjuje da većina članova radne grupe za NIS, koju predvodi premijer Vojislav Koštunica, podržava ponudu Gasproma, ali da nekolicina predstavnika Demokratske stranke predsednika Borisa Tadića „strahuje od davanja strateškog nacionalnog preduzeća bez javnog tendera”.

Ponudu Gasproma NIS-u uručio je predsednik Upravnog odbora ruskog giganta Aleksej Miler tokom posete Srbiji u oktobru.

Prema tom predlogu, predviđeno je formiranje tri odvojene kompanije, naveo je Stratfor. U svakoj od njih Gasprom bi imao udeo od 51 odsto, a srpska vlada od 49 odsto. Jedna od njih bi izgradila i rukovodila gasovodom Južni Potok kroz Srbiju, druga bi gradila i urukovodila kapacitetima za skladištenje, a treća bi rukovodila NIS-om.


 
 


Komentari (34)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Trinidad Tobagović Trinidad Tobagović 19:32 27.12.2007

e

Nisam neki ekspert ali koliko sam upućen Ameri su kupili Sartid za dž. Prema tome, ruska ponuda za NIS teško može biti slabija.
Jelena Milić Jelena Milić 19:44 27.12.2007

Re: e

tako i ja shvatam poruke kurira oko privatizacije sartida koje idu upravo sad oko NISa

da razjasnim odmah ovde-ja protiv trgocinskih odnosa sa rusijom etc nemam nista protiv...generalno nesto transparentnosti u celoj prici nije na odmet, ali kapiram da je odvojiti politiku od ekonomije ili obrnuto sve teze
karlsdorf karlsdorf 14:24 29.12.2007

Re: e

Ako Rusi daju 500 miliona u gotovu za NIS, onda je 15% od toga 75 miliona, tj. nas 4 miliona koji cekamo akcije NIS, EPS i Telekom, od NIS-a dobijamo po 19 eura.
Kako vam Dinkicevih 1000 eura zvuci u ovom kontekstu?
TJ. braco Srbi, ako ste poverovali u pricu o 1000 eura, izracunajte koliko Telekoma, EPS-ova i NIS-ova Miskovic treba da proda da mi ukapiramo da smo magarci?
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 21:31 27.12.2007

Odlican tekst

Narocito sto pokazuje da se stvari vide i ako nedostaju potpuni podaci, treba samo znati da s egleda. BTW, interesantno je to sto pise Kurir. Jedino sto kurir uvek ima, da kazemo, nekih 80 odsto acnih informacija, a ne znamo kojih 20 to nisu.
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 22:04 27.12.2007

Ruska čizma ne žulja! Nežno gazi..!!



Da, ruske kompanije su idealan spoj profitabilnosti i moralnosti u poslu. One zarađuju, a nemaju dodira sa ostalim učesnicima na tržištu. One donose profit zemlji u kojoj se stacioniraju, a ne utiču ni na koju domaću firmu i firmicu. Ruske kompanije su nešto što svaka ponosna zemlja može samo da poželi. Ruske kompanije su viša etička kategorija. Ruske kompanije su jedini način da dostignemo europski standard, a da se ne izmeni prefiks Kosova.

Treger Treger 22:06 27.12.2007

Ruski biznis

Ne znam kako može neko da poredi Sartid koji je umesto čelika pravio Šapinjone i stvarao samo dugove. Matković je uništio do kraja Sartid bile su ugašene peći a sada rade. Onaj ko se imalo razume shvatiće da to sa NIS-om ne može
da se poredi. USS sada radi punim kapacitetom i sve svoje obaveze izmiruje svakih 15 dana. Beopetrol nije nešto zablistao pod Lukoilom. Vidim neki naši patrioti očekuju da će Rusi modernizovati rafineriju Pančevo. Pa Rusi su poznati borci za zaštitu okoline. Njihova tehnoligija je najprljavija. Siguran sam da će mnogi poželeti da napuste divnu Rusku guberniju. Ne mojte uopšte da mešate poslovanje u Evropi i poslovanje u balkanskoj Siciliji.Setite se samo koliko je građana istočnih zemalja platilo glavom da pobegne iz kandži KGB.
niki m niki m 00:45 28.12.2007

Re: Ruski biznis

USS sada radi punim kapacitetom i sve svoje obaveze izmiruje svakih 15 dana. Beopetrol nije nešto zablistao pod Lukoilom. Vidim neki naši patrioti očekuju da će Rusi modernizovati rafineriju Pančevo. Pa Rusi su poznati borci za zaštitu okoline. Njihova tehnoligija je najprljavija. Treger


Da, radi USS iz sve snage ali ne haje bas za zivotnu sredinu, naprotiv. Inspekcija je do sada vise puta podnosila razlicite prijave protiv USS, na zalost bez rezultata. Zelezara se krajnje arogantno oglusila i o nalog inspekcije da unapredi tehnoloski proces radi smanjenja emisije zagadjujucih materija. Valjda racunaju da im se ovde moze sve. Pa, samo pre par nedelja i ovde je preneta agencijska vest da je u Smederevu registovano zagadjenje, mislim sumporom, cak devet puta vece nego sto je dozvoljeno. Meni je zanimljiva ta pomalo primitivna idealizacija svega sto je vezano za Ameriku. Mislim da je vreme Marsalovog plana i nekakvog americkog moralnog liderstva daleko iz nas. Sada imamo cinjenice da su na Balkanu izvrsili etnicka ciscenja epskih razmera (Krajina i Kosovo) i da su u Iraku doneli smrt ogromnom broju ljudi, daleko vecem broju nego sto je Sadam to mogao i da sanja. Uostalom, i kolera se nedavno pojavila u Bagdadu, a nije je bilo za vreme Sadama.
antioksidant antioksidant 22:48 27.12.2007

.

već verovatno na to više uticaja ima ko će i gde da gradi TE na Kosovu, kako su i preko koga Vizner i Holbruk kupili DDOR Novi Sad ( vrlo obavešten Kurir

Jelena, stvarno ne znam koliko je obavesten Kurir, ali ovo za DDOR je totalna glupost. Da ga Fondiaria kupi nije joj trebalo nikakvo lobiranje. Drugo Fondiaria SAI je firma sa dovoljno uredjenog zapada da svako moze da proveri strukturu vlasnistva i tu Viznera i Holburka nema. Ako i ima nekih fondova u njihovom vlasnistvu, opet nije njihova jer je firma u vecinskom vlasnistvu jedne porodice koja je mafijaska koliko i Berluskonijeva (sto priznajem nije malo, ali sa CIAom veze nema - vise sa gradjevinskom industrijom)

Sto se tice NISa, potoka i ostalog, procitaj sta o tome pise energyobserver (to je njihova materija i najblize gadjaju metu)

Ja verujem da kod tog posla ima manje ruskog uslovljavanja a malo vise srpskog guranja u prve redove bez potrebe. Rusi jednostavno koriste priliku.
citycall citycall 23:04 27.12.2007

odlican tekst,

preporuka!
blackbox blackbox 00:00 28.12.2007

Tačka Đ

Naravno preporuka za tekst.
Mislim da tačka Đ nije tačka jer ostavlja dosta prostora da se kreativno tumači.
U Rezoluciji je odigrala svoju ulogu, a posle ćemo da vidimo.
Što se Rezolucije tiče, osim što smo sebi rekli što bi voleli da čujemo, ne vidim nikakav značaj na unutrašnjem političkom planu.
Međutim, ona je potpuni promašaj na spoljnopolitičkopm planu.Kakva poruka je upućena EU, kakva albanskom stanovništvu na Kosovu.?
Ništa osim inata i dokazivanja da se vraćamo u period pre Rambujea.Dobro im je rekao Ivica Dačić “Što ste nas rušili kad sada govorite kao mi onda”.Dobro je što nas svet ne shvata ozbiljno, inače bi već usledile reakcije.
Legitimno je da se borimo za teritorijalni integritet i suverenitet ali onda treba ponuditi i model ostalim učesnicima procesa, dakle MZ i Albancima. Ako se ponavlja uvek isto stvara se utisak da ni sami nismo sigurni u ono što ponavljamo.
Uostalom, bio je svojevremeno referendum da se ne dozvoli strano mešanje pa je SM nedugo zatim prihvatio čuvenu Vokerovu misiju.
Nekoliko stvari u Rezoluciji su u kontradikciji. Npr.da će pojačati aktivnosti institucija vlasti Srbije na Kosovu, što je u suprotnosti sa R 1244 koju sada branimo kao Sveto pismo.
Vojna neutralnost ne znači ništa efektno osim kontraefektno, pogotovo kada je danas obrazlaže ministar policije a ne ministar odbrane.
Uglavnom potvrđujemo šta nećemo, a ne znamo kako ćemo ono šta ,kao, hoćemo.
Dakle, bio je to jedan zabavan dan u Skupštini.
pufna pufna 10:40 28.12.2007

Re: Tačka Đ

Dobro je što nas svet ne shvata ozbiljno, inače bi već usledile reakcije.

pa to i nije bila predstava za svet, vec srpski plebs. zato ni ne reaguju, niti nase zanima da li reaguju.
blackbox blackbox 00:05 28.12.2007

Interesi

Nema naivnih osim onih koji misle da ih ima

Naravno 21. vek će biti vek borbe, pre svega ekonomske i političke, za energiju i vodu.
Čak ni ratne sukobe ne treba potpuno isključiti.
Ozbiljne države su to odavno spoznale i nastojale i još nastoje da zauzmu strateške pozicije, obezbede strateške partnere i sve ono što se kolokvijalno naziva energetska sigurnost.
U tom smislu EU i Rusija su strateški partneri i obostrano će se potruditi da to partnerstvo ne dovedu ozbiljno u pitanje. Trougao EU – SAD - Rusija ima novu dimenziju kroz strateško partnerstvo.
EU nije politički ni ekonomski harmonizovana ali iskazuje volju da to postigne afirmišući zajedničke vrednosti. Sa SAD je veže NATO u kome su ključne članice EU, ali i ekonomski interesi. Podatak da međusobni trgovinskom promet iznosi oko 1 milijarde eura dneno, je dovoljno ilustrativan.
Za Evropu su SAD još uvek vrednost po sebi, ideja. Stvar je Amerike koliko će se taj imidž urušavati ili pojačavati.
Evropu sa Rusijom vežu ne samo strateške ekonomske već i kulturno-istorijske veze, koje se često zaboravljaju.Rusija pripada evropskoj kulturi.
Odnosi Rusija – SAD imaju nešto drugačiju specifičnu težinu nego odnosi jedne i druge sa EU. Trenutno je aktuelna faza prepozicioniranja jer su SAD dovoljno dugo pokazivale aroganciju prema Rusiji da ona sada kada je ojačala želi da to i demonstrira, pri čemu ni unutrašnja politička dimenzija ( izbori), nije nebitna.
Šire obrazlaganje američko-ruskih odnosa uzelo bi mnogo prostora.
U svakom slučaju u njihovim strateškim dimenzijama Srbija i Kosovo nemaju značaj koji naša elita i mediji forsiraju za domaću upotrebu.
U njihovim strateškim prepucavanjima i pozicioniranju mi možemo biti samo povod a nikako uzrok, zbog nas se neće posvađati ni prekinuti odnose.
Ruske kompanije se ne razlikuju od onih na Zapadu kada je u pitanju ekonomska logika i profit. S tog aspekta nama je svejedno čija kompanija i kapital dolaze, a bitno je da dolaze. Zamislimo da je NIS 1999. godina bio u vlasništvu Šell-a ili nemačke, francuske ili bilo koje kompanije SAD ili velike evropske države, siguran sam da rafinerija u Novom Sadu ne bi bila bombardovana.
Da ne davim, mislim da naši političari i mediji , opet za svoje partijske potrebe i jeftine poene, preuveličavaju značaj dolaska ruskog kapitala.
Rusija ima odlične političke i ekonomske odnose sa Hrvatskom, sa CG da ne pričamo, to Srbija još nije ni po tom pitanju dostigla Hrvatsku. Čak je Putin odlikovao Stipu Mesića povodom dana pobede nad fašizmom a kod nas nije znao koga da odlikuje.
niki m niki m 01:00 28.12.2007

Re: Interesi

U svakom slučaju u njihovim strateškim dimenzijama Srbija i Kosovo nemaju značaj koji naša elita i mediji forsiraju za domaću upotrebu.


Mozda ali nije bas sigurno da je tako. U vezi Kosova Rusima (a, i mnogim drugima) nije bitan taj mali komad planete vec nametanje principa dzungle u medjunarodne odnose. Rusi sada nemaju ama bas nikakav interes za velike lomove i sukobe. Politicki su se stabilizovali, ekonomija raste, cak se posle dosta vremena belezi i smanjenje smrtnosti kod novorodjencadi i smanjenje negativnih demografskih kretanja. Naravno, Rusija je primorana da pruzi odgovore ne izazove koje joj zapad upucuje. Tako je pre dve nedelje objavljeno da je Iran najzad dobio dugo ocekivano nuklearno gorivo od Rusije i na zapadu je to tumaceno kao potez direktno uperen protiv SAD izazvan krizom oko Kosova. Juce su agencije javile da ce Rusija Iranu isporuciti nekoliko desetina protivvazdusnih sistema S - 300. Mislim da nema ovakvog siledzijskog ponasanja zapada Iran bi te rakete i sisteme video samo na slikama. A, i Pakistan se bas ne oseca najbolje.
blackbox blackbox 08:08 28.12.2007

Re: Interesi

Upravo tako.Rusiji smo mi dobar povod da sa SAD iyravna neke stvari ali ne'e Rusija da yarati sa SAD ni da prekine odnose ybog nas.
niki m niki m 10:14 28.12.2007

Re: Interesi

Upravo tako.Rusiji smo mi dobar povod da sa SAD iyravna neke stvari ali ne'e Rusija da yarati sa SAD ni da prekine odnose ybog nas.


Niko i ne govori o nekakvom ratu Rusije sa USA (ne dao Bog) a, niko ga i ne prizeljkuje. Moj stav je da posto smo ugrozeni od USA da je neophodno da potrazimo zastitu i podrsku onog ko je danas, koliko toliko, u stanju da nam tu podrsku pruzi. Samo to, nista drugo. Ne govorim o istorijskim, verskim i kulturnim vezama kao i pripadnosti slovenskoj grupi naroda, mada i ovi cinioci imaju ulogu u medjunarodnoj politici.
blackbox blackbox 17:37 28.12.2007

Re: Interesi

Moj stav je da posto smo ugrozeni od USA da je neophodno da potrazimo zastitu i podrsku onog ko je danas, koliko toliko, u stanju da nam tu podrsku pruzi. Samo to, nista drugo.

Ma mi smo ugroženi pore svega samio od sebe jer ne znamo šta hoćemo. Da li stvarno mislite da Srbi toliko žarko žele da žive sa Albancima u zajedničkoj državi, da li iko veruje da je to moguće kad oni neće a i mi najradije nebi ali bi rado tu teritoriju bez njih, ili ,ako već mora da ostanu, da nas slušaju apsolutno.Pa vidite li da se oni ne pominju kao građani već samo Srbi i ostali nealbanci.
Da, moguće je istorijsko pomirenje ali ni jedna strana na to i ne pomišlja.
Održavanje ovakvog virtuelnog suvereniteta nema nikakve svrhe a povratak efektivnog suvereniteta je utopija.
sentinel26 sentinel26 20:50 30.12.2007

Re: Interesi

blackbox
...........U svakom slučaju u njihovim strateškim dimenzijama Srbija i Kosovo nemaju značaj koji naša elita i mediji forsiraju za domaću upotrebu.
U njihovim strateškim prepucavanjima i pozicioniranju mi možemo biti samo povod a nikako uzrok, zbog nas se neće posvađati ni prekinuti odnose.

Eh, kada će ovo biti jasno ovom narodu jednoga dana. Čisto sumnjam.

Srbija + - Kosovo => u EU ?!?

Mene zanima dje ste gospodjo Milić čuli (pročitali) da se Srbiji zvanično nudi ulazak u EU bez izručenja RM sudu u Hagu?
U EU postoji neko dovoljno moćan (a ko ima podršku USA) da neće dozvoliti tu varijantu.

„Ubrzano“ putovanje Srbije u EU je "ponudjeno" samo u slučaju prihvatanja „nadgledane“ nezavisnosti uz odloženi referendum. Evropa još nije zaboravila (i neće) sporazum iz Rambujea.

Kosovo je moglo biti podijeljeno, ali je Srbija propustila i tu šansu, po principu „Bolje golub u vazduhu no vrabac u ruci“. Indirektne ponude su bile očigledne.

Amerika je spremna da ne dozvoli takvo nešto i za tu nakanu joj ne treba saglasnost SB niti EU.

Svi koji misle (kao i srpski pregovarački tim) da je podjela osigurana varijanta u džepu ljuto se varaju.
Ko ne vjeruje neka se javi gospodi R. Holbruku ili Dž. Bajdenu, svejedno je, samo se nijanse i „tehnička“ sredstva prinude malkice razlikuju.

Srbija (a sa njom i Rusija) će elegantno biti dovedena u poziciju da sama traži donošenje nove rezolucije (i povratak na originalni Ahtisarijev plan) ili na izmene i dopune 1244.

Priče o pravnom osnovu za dolazak snaga EU, kada se tamo već (svojevoljno) nalazi NATO su prosto smiješne i služe samo za domaću (predizbornu) upotrebu.

Ameri u Italiji nemaju specijalnu bazu radi masla, niti što mnogo vole ili mrze Italijane, već što im trebaju odriješene ruke za odredjene situacije.


I za kraj - iz knjige „Defektizmi“ (humor) Petra Blažića:
Verujem da će prava Srbija nadživeti lažne Srbe!
... i
Srbi veoma uspešno kloniraju svoje neprijatelje“.
Atomski mrav Atomski mrav 10:04 28.12.2007

Zli Rusi (i Ameri)

Jbg, ne piše nam se dobro u svakom slučaju. Zli Rusi sa jedne strane, zli Ameri (koji juče praktično ubiše Benazir Buto) sa druge strane... A nama jaja u procepu :(
networker networker 13:05 28.12.2007

Re: Zli Rusi (i Ameri)

Atomski mrav
Jbg, ne piše nam se dobro u svakom slučaju. Zli Rusi sa jedne strane, zli Ameri (koji juče praktično ubiše Benazir Buto) sa druge strane... A nama jaja u procepu :(
Pa sta je tu novo? Tako je bilo od vajkada, balansirali smo izmedju istoka i zapada. A onda na kraju uvek izaberemo zapad. A Rusima kazemo njet.

Jedina dobra stvar je sto sada nemamo more, pa Goli Otok za rusofile vise nije izvodljiva stvar.
BgDorcol BgDorcol 22:13 28.12.2007

Da li je tačka na Đ tačka na formalno prid

Izuzetno interesantan tekst.
Odnos politike i ekonomije - večita tema. Posebno, stepen transparentnosti u takvim poslovima i pojedinačni stepen odgovornosti za konačne efekte.
Jelena Milić Jelena Milić 07:44 29.12.2007

danasnja politika-juzni potok pred vladom

Južni potok” danas pred vladom


Koliko vredi NIS


Ruski nacrt sporazuma o gradnji gasovoda „Južni potok” koji bi trebalo da prođe preko Srbije, mogao bi već danas načelno da se usvoji na vanrednoj sednici vlade, saznaje „Politika”. Ali, potpis na nacrt sporazuma ne znači i konačan dogovor sa Rusima. Crpsko-ruski pregovori biće nastavljeni posle Nove godine, a do tada verovatno nećemo pouzdano znati da li su ministri uspeli da do kraja usaglase stavove. Da u Koštuničinom kabinetu postoji nesaglasje, bučno je obelodanio Mlađan Dinkić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja, izjavljujući da je ruska ponuda za NIS "ponižavajuća".

Međutim, 400 miliona evra vredna ponuda iz Moskve zapravo je identična onoj koju je pre godinu i po dana vladi predočio i privatizacioni savetnik za NIS. Naime, 400 miliona evra za 51 odsto vrednosti kompanije odgovara računici privatizacionog savetnika za NIS „Meril-Linča” i „Rajfajzen investmenta” - da bi prodajom 50 odsto NIS-a država mogla da zaradi 587 miliona dolara.

Da je u međuvremenu raspisan tender, toliko bi po svoj prilici za NIS platio svaki potencijalni kupac. U tom bi slučaju "Gasprom" bio samo jedan od potencijalnih kupaca nacionalne naftne kompanije, a na taj iznos se ne bi mrštio ni ministar privrede. Možda ne bi bilo ni javnih strahova da bi Srbija mogla postati ruski energetski rob. Jedan od "Politikinih" izvora iz Vlade Srbije koji se zalaže za sporazum sa Rusima se privatno čudi što su ministri iz prethodne vlade, koji i danas sede u Nemanjinoj br. 11, pustili da svi rokovi za raspisivanje tendera budu probijeni. Logika je sledeća: ako im tada nije bilo ponižavajuće malo da za NIS uzmu 400 miliona evra, odnosno 580 miliona dolara, kako to da danas jeste? Još jedno pitanje, koje se postavlja, jeste, ko je zapravo Srbiju doveo pred svršen čin. Rusi, ili Srbija samu sebe?

Rusi su, tvrdi drugi izvor upućen u pregovore, dugo čekali da tender bude raspisan, da bi pre dve nedelje došli da zvaničnom Beogradu daju konkretnu ponudu, gde bi u paketu s gradnjom gasovoda „Južni potok” išla i modernizacija NIS-a, odnosno njegova većinska privatizacija.

Izvor „Politike” tvrdi da se u ruskoj ponudi ne pominju nikakve konkretne cifre o tome koliko će gasa stizati u Srbiju ukoliko ovaj krak gasovoda prođe, pa ni o tome koliko NIS zaista vredi. Ovaj izvor naglašava da takvi konkretni detalji nikad nisu deo sličnih međudržavnih dokumenata, već se u takvim papirima međuugovorni odnosi uvek samo načelno navode.

Upitan da prokomentariše otkud onda sve te brojke po štampi, ovaj izvor kaže da su se one mogle čuti proteklih dana na pregovorima srpsko-ruske strane, ali samo kao predlog, nikako kao definitivna odluka ili zahtev „Gasproma”. To isto važi i za najavu da bi Vladimir Putin 18. januara mogao da se susretne sa predsednikom Borisom Tadićem i premijerom Vojislavom Koštunicom u Bugarskoj, gde bi, kako je najavljeno, mogao da bude potpisan ugovor o gradnji „Južnog potoka” između Rusije, Bugarske, Grčke i, podrazumeva se, Srbije, ako do gasnog sporazuma dođe.

Nacrtom sporazuma jedino je predviđeno formiranje zajedničke srpsko-ruske kompanije koja bi radila na projektu „Južni potok”, gde bi ruski udeo bio 51, a srpski 49 odsto, kao i kompanije koja bi gradila podzemno skladište gasa „Banatski Dvor”.

Ovim dokumentom koji je državna tajna, kako potvrđuje isti izvor, predviđeno je da svaka od strana samostalno obezbeđuje novac za finansiranje delatnosti u kompaniji. Ruska strana predlaže u svom sporazumu da ako osnivači kompanije ne postignu dogovor o cenama svojih usluga, da se one određuju u minimalnom iznosu koji obezbeđuje pokrivanje kapitalnih troškova i tekućih rashoda kompanije. Kako stoji u ruskom predlogu, ovaj sporazum bi se primenjivao od datuma njegovog potpisivanja, što je još na dugom štapu.

--------------------------------------------------------------------------

Popović: Sa Rusima sigurno snabdevanje

Upitan da prokomentariše jučerašnje navode Mlađan Dinkića, da je ponuda Rusa za NIS ponižavajuća, Aleksandar Popović, ministar rudarstva, rekao je da je ovo ministarstvo prema Zakonu o energetici zaduženo da sprovodi energetsku politiku Srbije i njen osnovni cilj je sigurno, kvalitetno i pouzdano snabdevanje energijom.

Prolazak „Južnog potoka” preko Srbije i modernizacija NIS-a su od ključnog značaja za ostvarivanje ovog cilja, jer bi se građanima Srbije dugoročno obezbedilo snabdevanje naftom i gasom, a time i energetska sigurnost zemlje. Sa energetskog stanovišta sporazum sa Ruskom Federacijom to sigurno obezbeđuje, zaključio je Popović.



Jelena Milić Jelena Milić 07:46 29.12.2007

dinkic-blic -petak

Ruska ponuda ponižavajuća
Da li prodaja NIS bez tendera utiče na besplatnu podelu akcija?
- Ponuda Rusa je ponižavajuća. Oni ne daju garancije da će trasa gasovoda proći kroz Srbiju, a ponudili su samo 400 miliona evra za 51 odsto kapitala u NIS-u, što je duplo niže od njegove knjigovodstvene vrednosti. Ispada da polovina našeg naftnog giganta vredi isto kao Robne kuće „Beograd“ koje su deset godina u stečaju! Rusi traže da se ne primenjuju evropski ekološki standardi do 2012, što bi samo povećalo zagađenje u Pančevu i Beogradu. Ako bi trasa gasovoda, prema njihovim rečima, bila određena prema tržišnim kriterijumima krajem 2008, predlažem da se i vrednost NIS tržišno odredi, i to na međunarodnom javnom tenderu, na kome su dobrodošli i ruski investitori. NIS treba izuzeti iz sporazuma sa Ruskom Federacijom i taj sporazum ograničiti na saradnju u oblasti gasa. Rusi nisu spremni ni da garantuju da će otkupiti akcije koje će prema tek usvojenom zakonu besplatno dobiti građani i radnici i bivši zaposleni NIS-a, a izgleda da nisu ni spremni da omoguće da se njihov otkup omogući od strane drugih institucionalnih investitora. Ovakav ruski predlog apsolutno je neprihvatljiv za Ministarstvo ekonomije.
niki m niki m 08:19 29.12.2007

Re: dinkic-blic -petak

- Ponuda Rusa je ponižavajuća. Oni ne daju garancije da će trasa gasovoda proći kroz Srbiju, a ponudili su samo 400 miliona evra za 51 odsto kapitala u NIS-u, što je duplo niže od njegove knjigovodstvene vrednosti.


Međutim, 400 miliona evra vredna ponuda iz Moskve zapravo je identična onoj koju je pre godinu i po dana vladi predočio i privatizacioni savetnik za NIS. Naime, 400 miliona evra za 51 odsto vrednosti kompanije odgovara računici privatizacionog savetnika za NIS „Meril-Linča” i „Rajfajzen investmenta” - da bi prodajom 50 odsto NIS-a država mogla da zaradi 587 miliona dolara.


Mislim da niko ne moze bolje da demantuje Dinkica nego „Meril-Linča”. Mozda bi sada mogli da raspredamo o politici i o prednostima energetske sigurnosti ali je meni daleko jaci utisak da neko ko je ministar ocigledno ima neke svoje prvatne interese koji su mu daleko vazniji od javnih.
adam weisphaut adam weisphaut 12:24 29.12.2007

Re: dinkic-blic -petak

niki m
- Ponuda Rusa je ponižavajuća. Oni ne daju garancije da će trasa gasovoda proći kroz Srbiju, a ponudili su samo 400 miliona evra za 51 odsto kapitala u NIS-u, što je duplo niže od njegove knjigovodstvene vrednosti.


Međutim, 400 miliona evra vredna ponuda iz Moskve zapravo je identična onoj koju je pre godinu i po dana vladi predočio i privatizacioni savetnik za NIS. Naime, 400 miliona evra za 51 odsto vrednosti kompanije odgovara računici privatizacionog savetnika za NIS „Meril-Linča” i „Rajfajzen investmenta” - da bi prodajom 50 odsto NIS-a država mogla da zaradi 587 miliona dolara.


Mislim da niko ne moze bolje da demantuje Dinkica nego „Meril-Linča”. Mozda bi sada mogli da raspredamo o politici i o prednostima energetske sigurnosti ali je meni daleko jaci utisak da neko ko je ministar ocigledno ima neke svoje prvatne interese koji su mu daleko vazniji od javnih.


“Putin is also a big businessman. He controls 37% of the shares of ‘Surgutneftegaz’ [Russia’s fourth-largest oil producer], with the market value [of Putin’s putative stake] coming to $20 billion. Moreover, he controls 4.5% of the shares of ‘Gazprom’ [Russia’s natural gas monopoly]. In the company Gunvor, which sells oil, Putin has [a] 50% [stake] through his representative Gennady Timchenko. Last year, its [Gunvor’s] turnover came to $40 billion dollars, and its profits -- $8 billion"
http://www.russiaprofile.org/page.php?pageid=CDI+Russia+Profile+List&articleid=a1195487769
adam weisphaut adam weisphaut 12:28 29.12.2007

Re: dinkic-blic -petak

Edit: Bas spremaju Vladimiru Vladomirovicu lep pokon za posetu 18.
adam weisphaut adam weisphaut 13:04 29.12.2007

Re: dinkic-blic -petak

A evo sta kaze Dimitrije Boarov:
Druga velika politekonomska inicijativa u okviru kosovske politike, mada manje opasna, ipak može ispasti skupa - a reč je o ruskoj energetskoj ponudi, zasad u domenu gasa i NIS-a. Ima analitičara koji smatraju da poznata Gaspromova ponuda neće dugo stajati na stolu, pa je otuda brzo treba ili prihvatiti ili odbaciti. Moje je mišljenje da se u ovoj stvari manje rizikuje ako se okleva, a više ako se požuri - i sa da, i sa ne. Uostalom, javnost Srbije zapravo i ne zna šta Gasprom doista nudi - jer ono što je o toj ponudi objavljeno nije logično, to jest nije celovito. Na primer, u zamenu za "modernizaciju NIS-a" nudi nam se prihod od magistralnog gasovoda do Italije (i to posle 2014. godine), a trasu tog gasovoda Gasprom još nije "overio" kod italijanskog ENI-ja, pa ako ENI predloži neki drugi put - mi ostadosmo kratkih rukava. Nije, takođe, objašnjeno ni šta znači "preduzimanje modernizacije NIS-a" u režiji ruske državne kompanije, da li će i koliko ona koštati preduzimača, kome će bar nešto biti plaćeno i u čemu, itd. Suština i ovog, kao i svih drugih srpskih "istorijskih poslova" je da se iz Rusije očekuje modernizacija, a od Evrope razumevanje. Tu nešto ne štima.

Danas, 27.12.07.
BgDorcol BgDorcol 14:10 29.12.2007

Da li je tačka na Đ tačka na formalno prid

Vidimo šta kaže Politika, a šta g. Boarov.
Bilo bi interesantno čuti šta, nakon svega, kaže autorka ovog teksta?
ceda_urosevic ceda_urosevic 03:06 30.12.2007

Re: Da li je tačka na Đ tačka na formalno

Cekaj dan, dva dok prelista novogodisnji petobroj Kurira, pa ce ti onda reci.
Misljenju ipak treba mnogo dok se formira, a ovo - copy/paste - to ide lako. Naravno uz mukotrpno vezbanje.
Jelena Milić Jelena Milić 08:17 30.12.2007

Re: Da li je tačka na Đ tačka na formalno

pozdrav cedo sa kopaonika:)

evo jos malo copy paste za vas, ocito koristi da se to ima na jednom mestu, jer ne citate inace. ono boldovano, pogledajte datum i moje blogove iz tog perioda, mislim da sam jedina tada pisala o tome :)

btw, jedva cekam NG kurir, naravno.

Vlada na gasnoj platformi
Nastavljaju se pregovori Srbije i Rusije o saradnji u oblasti gasa i nafte

Šta predviđa ruska ponuda za NIS
(Foto D. Jevremović)

Platforma za nastavak pregovora sa Rusima o saradnji u oblasti nafte i gasa koju je juče usvojila vlada Srbije može, ali i ne mora da znači da je potpisivanje međudržavnog sporazuma koji bi garantovao prolazak gasovoda „Južni potok” preko Srbije sasvim izvestan. Da li će, dakle, Srbija prihvatiti rusku ponudu koja osim gradnje gasovoda podrazumeva i modernizaciju NIS-a, kao i završetak podzemnog skladišta Banatski Dvor zavisiće od toka pregovora koji se nastavljaju narednih dana.

Od toga šta se ruska i srpska strana budu dogovorile posle Nove godine zavisiće i da li će se Boris Tadić, predsednik Srbije, i Vojislav Koštunica, premijer, 18. januara susresti sa Vladimirom Putinom u Bugarskoj, gde bi Grčka i Bugarska sa Rusijom trebalo da potpišu sporazum o gradnji „Južnog potoka”.

Platforma, kako pojašnjava izvor „Politike”, blizak pregovaračkom timu, ne znači ništa drugo nego da je Srbija prihvatila da dalje razgovara sa Gaspromom. Dakle, mogla je da odbije da to učini i da sve izgubi bez pokušaja da obezbedi energetsku sigurnost za Srbiju, što je u ovom času najvažnije, ili da potpiše platformu i time da zeleno svetlo ruskoj strani da je zainteresovana za ovaj veliki projekat.

U platformi su praktično sadržani predlozi o tome koliki bi trebalo da bude kapacitet gasovoda, detalji vezani za srpski udeo u vlasništvu „Južnog potoka” od čega će najviše zavisiti i prihodi Srbije po osnovu tranzitne takse. Srbija će insistirati da njen udeo ne bude manji od 49 odsto, tvrdi isti izvor i dodaje da je ovaj dokument i polazna osnova za dogovor o tome kako zvanični Beograd da obaveže Gaspromnjeft da u slučaju preuzimanja većinskog paketa NIS-a obaveze iz ugovora izvrši na vreme.

Aleksandar Popović, ministar rudarstva i energetike, izjavio je tim povodom, da je Vlada Srbije na današnjoj sednici razmotrila predlog Sporazuma o saradnji u oblasti naftne i gasne privrede sa Ruskom Federacijom i usvojila platformu za dalje pregovore oko sporazuma. U platformi su navedena sva pitanja koja je neophodno razmotriti u pregovorima o ovom kompleksnom i važnom sporazumu.

Prema rečima Popovića, nacionalni interes Srbije, kao i svake druge zemlje, jeste da obezbedi energetsku sigurnost, odnosno, sigurno i pouzdano snabdevanje energentima stanovništva i privrede. Zbog toga, kao i činjenice da Ruska Federacija podmiruje više od 90 odsto srpskih potreba za gasom, kao i da je najveća količina nafte na srpskom tržištu ruskog porekla, prirodno je da je ovaj sporazum od izuzetne važnosti za Srbiju.

Ono što u ovom času Srbiji može napraviti dodatni problem da izdejstvuje tih 49 odsto vlasništva nad gasovodom koji bi prešao preko teritorije naše zemlje jeste činjenica da je Gasprom vlasnik 75 odsto srpsko-ruske firme Jugorosgas, ćerke firme Gasproma, preko koje će Rusi pokušati da odrade ovaj posao.

Osnivanje Jugorosgasa je 1996. godine aminovala tadašnja savezna vlada. Prilikom osnivanja 50 odsto vlasništva imao je Gasprom, a ostalih 50 delili su NIS, Sartid, Progres – Beograd, Progresgas trejding, Beobanka...

Pre godinu i po dana Gasprom je preko noći na Skupštini akcionara Jugorosgasa dogovorio kupovinu 23 odsto vlasništva koje se nalazilo u rukama Progresa i Progresgas trejdinga i time praktično postao većinski vlasnik. Danas od iste ove firme Srbija kupuje gas koji naša zemlja ugovora sa Gaseksportom i za to plaća razliku u ceni?
Cela stvar oko poveravanja posla Jugorosgasu ne bi bila sporna da je do danas ustanovljeno na koji je to način Gasprom postao većinski vlasnik Jugorosgasa, a ne Naftna industrija Srbije koja je ostala kratkih rukava, iako je jedan od razloga osnivanja Jugorosgasa bio upravo da srpska strana vremenom otkupi većinski deo i dobije ekskluzivno pravo na gradnju južnog kraka gasovoda Niš – Dimitrovgrad.

Da je situacija ovde čista Srbijagas bi danas sa Gaspromom imala po 50 odsto vlasništva u Jugorosgasu. Upravo će zbog toga ovo biti jedno od škakljivijih pitanja kojim će se vladina radna grupa formirana da prouči nacrt sporazuma baviti narednih dana.



Jelena Milić Jelena Milić 08:56 30.12.2007

danasnji blic

NIS Rusima, Dinkić istupio iz pregovora
Autor: K. Preradović | 30.12.2007 - 00:00


Vlada Srbije usvojila je na jučerašnjoj vanrednoj sednici Platformu za pregovore s Rusijom o saradnji u oblasti naftne i gasne privrede, navodi se u saopštenju Vlade. Protiv Platforme glasala su četiri ministara iz redova G17 plus, a ministar Mlađan Dinkić, na sopstveni zahtev, razrešen je članstva u Komisiji za saradnju s Rusijom u oblasti energetike.

Juče usvojena Platforma predviđa prodaju NIS-a Rusima direktnom pogodbom, bez tendera, nije predviđena početna cena, a nepoznanica je i da li će kroz Srbiju proći glavni krak gasovoda "Južni potok" ili samo sporedni.
- Tražio sa da me Vlada razreši članstva u ovoj komisiji jer je usvojena Platforma defanzivna, nema početnu cenu za NIS, ne zna se šta dobijamo za uzvrat. Ne želim da preuzimam odgovornost za takve poteze - kaže za "Blic nedelje" Mlađan Dinkić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja. On ističe da je još u četvrtak 27. decembra poslao premijeru Koštunici pismo s molbom da ga razreši članstva u tom telu, a na jučerašnjoj sednici Vlade s tim pismom su upoznati svi ministri.
Gasovod neizvestan
- Smatram da je ruski predlog izuzetno nepovoljan za Srbiju i da ozbiljno ugrožava naše nacionalne interese. Srbija ne dobija nikakve garancije da će trasa gasovoda "Južni potok" uopšte proći kroz Srbiju, a čak i ako dobijemo krak, on bi bio izuzetno malog kapaciteta. Uz to, gasovod bi bio u upotrebi tek od 2013. godine. Dakle, mi treba za nešto što ćemo možda dobiti 2013. godine, a ne znamo tačno ni šta, da damo NIS po četiri-pet puta nižoj ceni. Zato sam tražio da se iz paketa sa Rusima izuzme NIS, ili da se on proda na tenderu sa početnom cenom od 2,5 milijardi evra za 51 odsto - kaže Dinkić. Ovaj predlog nije usvojen, ali su zato neke njegove sitnije primedbe ipak unete u platformu. Tako je predviđeno da se ruska strana ipak obaveže na primenu ekoloških standarda, kao i da nema prava na monopol posle 2010. godine. Takođe je predviđeno da se ruska strana obaveže na otkup akcija ostalih akcionara. Dinkićev predlog da se u Platformu unese početna cifra od 2,5 milijardi evra za 51 odsto kapitala, o kojoj bi se kasnije moglo pregovarati, nije prošao, pa je tako ovo jedina platforma za pregovore bez ikakve početne cene.
Inače, kako nezvanično saznajemo, Platformu su preksinoć kasno usaglasili Dejan Mihajlov, generalni sekretar Vlade, i Božidar Đelić, vicepremijer. Njih dvojica će, najverovatnije, i nastaviti dalje pregovore odmah posle Nove godine sa ruskom stranom, koja je ponudila od 400 do 500 miliona evra za većinski udeo u NIS-u, uz investicije od 500 miliona evra do 2012. u zamenu za izgradnju kraka gasovoda "Južni potok" kroz Srbiju, ali nije ponudila čvrste garancije za taj projekat. Kao rok za pregovore i konačan odgovor ruskoj strani pominje se 18. januar.
Iz šturog saopštenja Vlade u kome stoji da će pregovori s ruskom stranom biti nastavljeni "u obostranom interesu", ni ne naslućuje se burna sednica Vlade i napeta atmosfera koja je obeležila ovu sednicu.
Polemika o tabloidu
Naime, kako saznaje "Blic nedelje", sednicu Vlade obeležili su sukobi na relaciji Mlađan Dinkić i Dejan Mihajlov. Dok su se neki ministri zalagali za kompromis i za sitne izmene platforme, Dejan Mihajlov, generalni sekretar Vlade, odbijao je, kao i ranije, sve Dinkićeve predloge. Tako je na predlog da se traži cena od 2,5 milijardi evra, Mihajlov rekao da je "nepristojno da se od Rusa traži više od 400 miliona evra jer bi se oni uvredili". On je, kako tvrdi izvor "Blica nedelje", najoštrije kritikovao Dinkićeve istupe u javnosti, tvrdeći da se radi o poverljivim podacima.
Dinkić je juče na sednici Vlade pred svima optužio Mihajlova da stoji iza teksta u jednom tabloidu, u kome je on optužen da sprečava ulazak Rusa, kako bi otvorio vrata austrijskom OMV, čiji je jedan od vlasnika albanski biznismen Bedžet Pacoli.
- Treba da vas bude sramota- rekao je Dinkić. Iako je Mihajlov ustvrdio da ta tvrdnja nije tačna i da on ništa nije plasirao tabloidima, Dinkić je uzvratio da mu ne veruje jer je i ranije, zalažući se za Ruse, govorio da "nećemo valjda da dozvolimo da NIS završi u rukama OMV-a i Pacolija".
Premijer Koštunica je gotovo sve vreme ćutao , držeći se po strani, da bi na kraju zaključio raspravu da je saradnja s Rusima od vitalnog interesa za Srbiju. U raspravu se nije mešao ni Velimir Ilić, a vicepremijer Božidar Đelić nije ni bio prisutan. Ministri iz redova DS poput Dragana Šutanovca i Dušana Petrovića bili su uglavnom uzdržani, dok se ministar bez portfelja Dragan Đilas zalagao za to da 51 odsto NIS treba prodati bar po knjigovodstvenoj vrednosti od 800 miliona evra.
Inače, povod za jučerašnju vanrednu sednicu Vlade bili su upravo javni istupi ministra ekonomije Mlađana Dinkića, kojima je oštro kritikovao ponudu Rusa za kupovinu NIS ispod cene.


Jelena Milić Jelena Milić 08:59 30.12.2007

nepristojna ponuda-tanjug

19:52
„GAZPROM” BEZ KOMENTARA TVRDNjI O „PONIŽAVAJUĆEM PREDLOGU”

MOSKVA – Ruski energetski koncern „Gazprom” nije želeo danas da komentariše tvrdnje pojedinih predstavnika Vlade Srbije da je predlog Rusije o o zaključenju sporazuma o saradnji dve zemlje u oblasti nafte i gasa „ponižavajući za Srbiju”.

„Ne, mi to ne komentarišemo”, rekao je ruskoj državnoj novinskoj agenciji Itar-Tas zvanični predstavnik za štampu „Gazproma” Sergej Kuprijanov.

Itar-Tas je preneo iz Beograda da je Vlada Srbije danas usvojila Platformu za pregovore o Sporazumu između vlada Srbije i Ruske Federacije o saradnji u oblasti naftne i gasne privrede, kao i izjavu ministra za rudarstvo i energetiku Aleksandra Popovića posle sednice da je predlog sporazuma o saradnji, koji je Beogradu predat 11. decembra, „izuzetno važan za Srbiju”.

„Rusija obezbeđuje više od 90 odsto potreba Srbije za gasom, najveći deo nafte na srpskom tržištu je ruskog porekla, zato je potpuno prirodno da sporazum o energetskom partnerstvu sa Ruskom Federacijom za Srbiju ima izuzetan značaj”, rekao je prema Itar-Tasu Popović.

Ruska agencija prenela je i mišljenje ministra za trgovinu i usluge Predraga Bubala da je, utvrdivši platformu za pregovore, „vlada odlučila da prihvati ruski energetski predlog”.
Tanjug

Jelena Milić Jelena Milić 09:09 30.12.2007

b92-kostres

Platforma za pregovore o NIS-u
29. decembar 2007. | 10:38 -> 17:06 | Izvor: B92
Beograd -- Vlada Srbije na današnjoj sednici usvojila platformu za pregovore o sporazumu o saradnji Srbije i Rusije u oblasti energetike.


Aleksandar Popović (FoNet, arhiva)
U saopštenju se navodi da će razgovori sa Vladom Rusije o saradnji u oblasti naftne i gasne privrede biti nastavljeni, "kako bi uz uvažavanje obostranih interesa bio postignut sporazum dve države".

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Popović kaže da je Vlada danas usvojila platformu za pregovore oko Sporazuma.

"Vlada Republike Srbije je na današnjoj sednici razmotrila predlog Sporazuma o saradnji u oblasti naftne i gasne privrede sa Ruskom Federacijom i usvojila platformu za dalje pregovore oko Sporazuma. U platformi su navedena sva pitanja koja je neophodno razmotriti u pregovorima o ovom komleksnom i važnom sporazumu. Nacionalni interes Srbije, kao i svake druge zemlje je da obezbedi energetsku sigurnost, odnosno sigurno i pouzdano snabdevanje energentima stanovništva i privrede. Zbog toga, kao i činjenice da Ruska Federacija podmiruje preko 90 odsto srpskih potreba za gasom, te da je najveća količina nafte na srpskom tržištu ruskog porekla, prirodno da je ovaj sporazum od izuzetne važnosti za Srbiju", kazao je Aleksandar Popović za B92.

"Kao što sam više puta rekao, javnost će biti upoznata sa svim aspektima Sporazuma, nakon što se razgovori o njemu završe, nakon što ga usvoji Vlada i pre nego što krene u Skupštinu na ratifikaciju. Mogu da kažem i da se apsolutno nikakvi novčani iznosi u nacrtu Sporazuma ne pojavljuju", rekao je Popović.

G17 plus protiv sporazuma


Mlađan Dinkić (FoNet, arhiva)
Ministri iz G17 plus glasali su protiv, iz razloga što je ova platforma defanzivna, bez konkretnih cifara, koje su inače uobičajene za ovakve platforme.

"Na Vladi je takođe u prilogu bila i sadašnja ruska ponuda, za koju ja, kao nadležni ministrar za ekonomiju, smatram da je veoma nepovoljna za Srbiju, jer se uopšte ne garantuje da će magistralni gasovod proći kroz Srbiju, a s druge strane traži se da se odmah preuzme 51 odsto u NIS-u, a njihovi pregovarači su za to ponudili 400 miliona evra, što je duplo niže od trenutne knjigovodstvene cene NIS-a", izjavio je Mlađan Dinkić.

Drugi provlem je u tome što i ukoliko bi se i donela odluka o prolasku gasovoda kroz Srbiju, ovo što se sada nudi je izuzetno niska propusna moć tog gasovoda, jer je mali krak i on bi bio aktivan tek 2013. godine, iz tehničkih razloga.

"Ja sam upozorio moje kolege iz Vlade da bi se na međunarodnom tenderu za NIS mogla dobiti cena koja je za 5 do 8 puta veća od ove koju trenutno nude Rusi i postavio sam pitanje zašto se u našoj platformi ne izađe sa konkretnom kontra ponudom sa jednom tržisnom cenom za NIS, jer platforma ne znači da mora biti prihvaćen, a i zašto mi sami sebi vezujemo noge u tim pregovorima, zašto ne tražimo nešto što je zaista realno za NIS", rekao je Dinkić.

Moram reći da nisam dobio odgovor na to pitanje i to je i bio razlog zašto nismo mogli da podržimo takvu platformu, rekao je ministar Dinkić.

Bitno je da dobijemo gasovod, ali imajući u vidu da će on biti aktivan tek za 5 godina, jako je bitno da se za NIS postigne odgovarajuća cena, jer od tog novca treba da se gradi celokupna putna infrastruktura u naredne 3 godine i mora da se vodi računa o ekologiji i malim akcionarima, građanima koji treba da dobiju 15 odsto akcija NIS-a, kao i o radsnicima i bivšim zaposlenima NIS-a koji, na ovaj način, gotovo da ništa ne bi dobili, tvrdi Dinkić.

"Ja sam pre dva dana od premijera zatražio razrešenje u radnoj grupi, zato što mi se vezuju ruke i zato što predlog koji daje Ministarstvo ekonomije da treba tražiti normalnu cenu za NIS, neki članovi grupe su odbijali, kao da će se Rusi uvrediti ako im se traži normalna cena za NIS i ako se ide preko neke cifre koja je 400 -500 miliona evra za NIS i ne želim da snosim niti moralnu, niti profesionalnu odgovornost za eventualne negativne posledice", zaključio je Dinkić.

Prema ranijim navodima beogradskih medija, Rusija je ponudila od 400 do 500 miliona evra za većinski udeo u NIS-u, uz investicije od 500 miliona evra do 2012. godine u zamenu za izgradnju kraka gasovoda "Južni potok" kroz Srbiju, ali nije ponudila čvrste garancije za taj projekat.

Sajt Enerdžiobzerver objavio je da Vlada Srbije ima rok da se o ponudi izjasni do 18. januara.

Urednik sajta Energoportal info Dragan Nedeljković kaže da ruska ponuda dugoročnog snabdevanja energentima bi trebalo da obraduje sve.

"Srbiji je ponuđen u paketu aranžman koji podrazumeva gradnju magistralnog gasovoda koji ide prema Evropi preko Srbije i koji obezbeđuje Srbiji minimum 5 milijardi kubika godišnje. Drugi deo istog tog aranžmana je gradnja podzemnih skladišta, treći deo je modernizacija NIS-a. Energetski stručnjaci se čude da se bilo ko protivi postizanju takvog sporazuma, pogotovo što je reč o međudržavnom sporazumu", kaže Nedeljković.

Nedeljković tvrdi i da se u međudržavnom sporazumu Rusije i Srbije ne navode nikakve cifre već da se navode samo osnovni principi saradnje.

"O konkretnim ciframa u predloženom sporazumu nema reči, o tome tek treba pregovarati. Sad je reč o ponudu čitavog aranžmana i ponudio osnivanja tri zajedničke energetske kompanije. Ideja je da se u Srbiji napravi jedan od najvećih energetskih giganata Evrope. Gasprom je u svetskim razmerama jedna od najvećih kompanija", kaže Nedeljković.

Podsetimo, početkom decembra Rusija je ponudila Srbiji sporazum o saradnji u oblasti energetike koji bi, po predlogu ruske strane, između ostalog, trebalo da obuhvata izgradnju magistralnog gasovoda kroz Srbiju, ulaganje u modernizaciju NIS-a i izgradnju podzemnog skladišta prirodnog gasa u Banatskom dvoru.

Kostreš: Moguć i referendum u Vojvodini

Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš zatražio je od premijera Vojislava Koštunice informacije o pregovorima koji se vode povodom predstojeće privatizacije Naftne industrije Srbije.

Kostreš je u izjavi za B92 naveo da privatizacija NIS-a ne može da bude obavljena bez saglasnosti vojvođanske administracije, zbog toga što su vojvođanske kompanije na čelu sa Naftagasom činile većinski deo u konsolidovanom bilansu NIS-a prilikom njegovog osnivanja.

"Na teritoriji Vojvodine se nalaze obe rafinerije, sva izvorišta nafte i gasa, u Banatskom Dvoru je veliki rezervoar za odlaganje gasa - znači, sve što vredi u NIS-u se nalazi na teritoriji Vojvodine, i ne može da se proda bez saglasnosti vojvođanske administracije. Sa druge strane, ukoliko su informacije koje suse pojavile u javnosti tačne - da je prva rata 400 miliona evra - to je cena koja je jednaka Robnim kućama Beograd koje su ustečaju već deset godina, a NIS je najprofitabilnija grana u državi Srbiji. Takve stvari se ne smeju prodavati", kaže Kostreš.

Kostreš kaže da očekuje da će Vlada Srbije uskoro odgovori na zahtev vojvođanskih organa jer, kako je naglasio, u pitanju je isuviše važan posao da bi mogao biti okončan bez uvažavanja svih relevantnih institucija.

"Mislim da odgovor Vlade mora uslediti veoma brzo, a ne isključujem ni radikalne mere kao što su recimo raspisivanje referenduma u Vojvodini oko privtizacije NIS-a. Dovoljno dugo je Vojvodina stajala sa strane i posmatrala kako se vojvođanski kapaciteti daju u bescenje", rekao je Kostreš.

Komentari: 14 Hronološki Preporučeni
ceda_urosevic ceda_urosevic 17:08 30.12.2007

Otpozdrav

odmorite malo Jelena, Kurir ce Vam doci glave. Ne umem da se dovoljno zahvalim na literaturi.
Lepo provedite NG praznike, pustite Gazprom i nas neuke.
Sve najbolje u Novoj godini.
Jelena Milić Jelena Milić 10:59 31.12.2007

Najveći skandal, do sada-vlada gligorov

Najveći skandal, do sada
Vladimir Gligorov 29.12.2007 | 14:43 , BLIC


Ukoliko se prihvati ruska ponuda, to će biti, bar po onome što je poznato javnosti, najveći skandal srpske tranzicije od 2000. do ovoga časa. Ne samo zato što je cena koja se nudi za 51% Naftne Industrije Srbije (NIS) niska, već i zato što se nudi aranžman u paketu, a i zato što je čitav posao veoma politizovan.
Da je cena niska jasno je po tome što je određuje kupac i što se traži da se ta ponuda ne proveri na tržištu. Naravno, prodavac bi mogao da izađe sa sopstvenom ponudom, ali tu je sada ta stvar da se nudi paket raznih poslova. Ako su oni međusobno uslovljeni, tada je sugestija kupca da bi trošak gubitka drugih poslova bio veći od eventualne više cene koju bi prodavac mogao da postigne u tržišnoj prodaji.
Ovde je važno videti koji je tačno smisao ove argumentacije. Uzmimo da ruska strana kaže da nije zainteresovana za gasovod i za druge investicije vezane za njega, osim ako joj se NIS proda po niskoj ceni – tada se na srpsku stranu vrži pritisak. Ukoliko je ruska strana u položaju monopoliste kada je reč o gasovodu, tada je reč o pregovorima u kojima se srpska strana stavlja u položaj da nema izbora, to jest da mora da prihvati rusku ponudu.
Da se takva argumentacija koristi može se zaključiti iz politizovanih objašnjenja zašto je ovaj predlog dobar, odnosno šta se njime postiže. Kaže se da se time obezbeđuje sigurno snabdevanje gasom. Ne kaže se šta bi ga inače učinilo nesigurnim? Sigurnost snabdevanja zavisi od interesa koje ima snabdevač, a taj je da zaradi na prodaji gasa. Taj se interes naravno obezbeđuje odgovarajućom cenom gasa. Ne proizvodi se gas da bi se zadovoljile potrebe ljudi, već da bi se zaradio novac prodajom gasa, koji se kupuje da bi se zadovoljile potrebe (što bi rekao Adam Smit). Od toga zavisi i stabilnost snabdevanja gasom.
Pored argumenta sa stabilnošću, koji se može shvatiti i kao vid pritiska oslanjanjem na monopolsku moć, iznosi se argument koji bi trebalo da sugeriše da je dobro biti dobar sa monopolom. Jer, kaže se, drugi kupuju ruski gas i naftu pa ih preprodaju. Zar nije bolje kupovati direktno? Kao što se vidi iz ove ponude, nije, jer to može skupo da košta. Srpska bi strana trebalo da bude zainteresovana za konkurenciju i u naftnoj i industriji gasa. Naravno, s obzirom da je svojevremeno sama pribegla uspostavljanju monopola na uvoz i preradu nafte, možda srpska vlada nema baš neki razvijen osećaj za prednosti konkurencije u odnosu na monopole. A kako se sada dvoumi oko toga želi li da se pridruži Evropskoj uniji (EU), može i da ne razmišlja o činjenici da to nije u skladu sa antimonoplskim pravilima EU. Možda bi bilo dobro da se koliko danas donese odluka da se taj monopol, svojevremeno uveden kao privremen, ukida i da se podstiče konkurencija i u tom sektoru, a ne da odlučuje o tome da ga se preda u ruke stranog monopliste.
Ovoliko se može reći za sada, jer detalji ruske ponude nisu poznati, što je samo još jedan primer kako vlada shvata odlučivanje o stvarima koje su nesumnjivo u javnom interesu. No, već po ovome što se zna jasno je da je reč o potencijalno najvećem skandalu srpske tranzicije. Dodatni je skandal da se o tome ne vodi ozbiljna rasprava čak iako odluka koincidira sa izborima za predsednika države. Tako da posle svih skandaloznih odluka o evroatlanskim integracijama i o rešavanju kosovskog problema, sada dolazi na red i ova skandalozna ponuda i skandal veći od svih drugih, ako se ona prihvati. Političke posledice po DSS i DS bi mogle da budu ne toliko trenutno velike koliko dugoročne. To će biti jedan od onih skandala koji rastu kako vreme prolazi.


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana