Politika

Polupuno, poluprazno i isprazno

Jelena Milić RSS / 17.05.2012. u 15:08

"No, moja intencija nije da branim Đinđića. On se nije uzorno demokratski ponašao; planirao je prečice i računao da će nadigrati svoje protivnike, što mu je mahom polazilo za rukom. Nije imao podršku za raskid sa prošlošću (a i sam nije bio načisto s tim) i većinu reformi koje je predlagao. Zato to nisu bile šmitovske odluke nego proizvod realnog odnosa snaga i sukoba evropske i antievropske (srpske nacionalističke) politike. On nije planirao ustavotvornu skupštinu, jer to nije mogao da ostvari. Svi njegovi predlozi i manjeg obima od toga su nailazili na apsolutnu blokadu DSS-a i Koštunice. Decizionizam, arbitrarnost, diskreciono odlučivanje, jesu bile karakteristike njegove vladavine."

Vesna Pešić 2010.godine

"Mi smo posle 12 godina došli praktično na istu tačku da ponovo imamo vlast jednoga čoveka koji je stavio sve pod svoju kontrolu, a to je Boris Tadić."

Vesna Pešić 2012. godine

Treba glasati za  Borisa Tadića u drugom krugu predsedničkih izbora, nikako za Tomislava Nikolića kako to sugeriše Vesna Pešić. Uprkos mnogim neprihvatljivim  stvarima koje su nam  Boris Tadić i njegovi priredili, poput  Ljubiše Dikovića na čelu GŠ VS.

 Ovi izbori  su na svim nivoima izbori između Srbije na sporom putu EU integracija i Srbije bez kompasa sa povećanom šansom upliva autoritarnog ruskog stila vladanja a bez EU korektivnih mehanizama. Argumenata u prilog zagovaranja za glasanje za Borisa Tadića ima još.  On nije direktno učestvovao u ratovima devedesetih (iako o njima kao ni DS nije imao ispravan stav). Nije nosio majice sa likom Ratka Mladića. Za vreme njegove "uzurpacije vlasti", kako kaže Vesna Pešić, uhapšeni su  i Hagu isporučeni  Radovan Karadžić, Goran Hadžić i Ratko Mladić. Izgleda da drugačije nije  moglo.  Da Tadić nije „uzurpirao vlast", Mladić bi pre svih verovatno i dalje bio na slobodi. Tokom Tadićevog „svevlašća" Srbija je postala zemlja kandidat za članstvo u EU. Uspostavljen je institucionalni dijalog sa Kosovom.

Po istoj logici trebalo je u prethodnom periodu  lobirati  za kandidaturu Srbije za članstvo u EU (Ukratko: Uprkos politikama Vlade Srbije i Vlade  Rusije državi Srbiji je trebalo odobriti status kandidata za članstvo u EU i dati joj  jasne uslove pod kojima bi mogla da počne  i proces pregovora;  Ni Srbija ni Balkan  se neće  stabilizovati i demokratizovati ako EU dopusti da Srbija izgubi formalne veze sa njom uspostavljene kroz proces pridruživanja jer Srbija  sama nema dovoljno unutrašnjih resursa za demokratizaciju; Pitanje novog statusa Kosova bilo bi izazov za svaku zemlju, pogotovo ako se ima u vidu da je Zapadna međunarodna zajednica odustala od prvobitne argumentacije, kao i da pet  članica EU nisu priznale Kosovo.) 

Ovako gledajući, odluka da se podrži Boris Tadić ne predstavlja čak ni izbor manjeg zla. Radi  se o uslovljenoj  podršci predsedničkom kandidatu opcije sa puno propusta, grešaka, nedostataka, korupcije i drugog lošeg, ali opcije koja kako tako vuče Srbiju ka EU i  kako tako dopušta konsolidaciju Kosova. Spomenuta opcija  nije zatvorila kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti  i Zaštitnika građana. Oni su, opet, izvojevali jednu veliku pobedu u prilog sudskog nadzora nad Vojno bezbednosnom službom, na primer.  I uslovi rada civilnog društva u Srbiji su se  za vreme „svevlašća" Borisa Tadića generalno poboljšali.

Pitanje je da li Srbija  ima dovoljno  snage i volje i za ovaj spori put ka EU.  Zato se, dokle god on postoji,  mora trpeti  delimična kontrola medija,  delimična uzurpacija vlasti i većina onoga što Vesna Pešić sa pravom primećuje kao još uvek loše u Srbiji, uz uporedni rad na EU integracijama koje su jedini dostupni korektivni mehanizam koji  opisanu  situaciju može  postepeno da menja na bolje. Ako se konstatuje da Tadić sprovodi nadziranu demokratiju, moramo se upitati da li bi Nikolićeva demokratija bila manje nadzirana, autoritarna i oslobođena partikularnih interesa?  Veruje li iko u to?  Mediji danas jesu  kontrolisani, ali su kontrolori ipak mekši od onih iz Miloševićevog vremena, kada je Nikolić bio Potpredsednik vlade. Danas novinare cenzurišu-tada su ih ubijali.  U ostalom, nema štampanog i elektronskog main stream medija koji nije naveliko razmatrao odlazak Vesne Pešić  iz LDP  kroz intervjue s njom. Upravo su pro-režimski mediji, kao Blic i B92, dali ogroman prostor promoterima ideje glasanja belim listićima, pre svega Vesni Pešić. ( Da li iz svojih oportunih interesa, da li iz principijelnih razloga otvorenosti, drugo je pitanje.)

 Vesna Pešić u svom,  kako to ona izgleda vidi,  emancipatorskom  pohodu protiv vlasti i pro EU opozicije neće  da primeti  da ima i spomenutih pozitivnih pomaka ili ih ne smatra relevantnim. Ona sama konstatuje: "Glavna motivacija „belog glasanja", međutim, nije bilo to da se šteti ovome ili onome, pošto to kako će štetiti i nije moglo da se izračuna, nego je to bio način da se poruči da nema nove kritičke opozicije koja bi bila kontrateža negativnim tendencijama i da će zato što nema više alternative kao kritičke opozicije, oni izaći na izbore, ali će protestno poslati poruku da su nam šanse u ovom trenutku potpuno zatvorene."

Prateći  njenu argumentaciju za glasanje belim listićima  mogao se steći  utisak da je Srbija kao Belorusija, a ne ipak i uprkos svemu zemlja kandidat za članstvo u EU, dakle sa jednom vrlo realnom otvorenom šansom. Svakom ko iole prati međunarodne odnose i  ulogu Zapadne međunarodne zajednice u demokratizaciji Srbije jasno je da dodela statusa nije bila laka odluka i da su joj se mnogi krugovi u EU institucijama i zemljama članicama protivili, dok su SAD recimo, Stejt department pre svega Kongres baš i ne, bili velika podrška. No, EU je na kraju primetila i nagradila ono što Vesna Pešić i Co. odbijaju da vide: da proces osamostaljivanja Kosova ide kako tako, a pre svega mirno, iako ga pet zemalja članica EU nije priznalo. Da  spomenemo  i sitnicu  da i par članica Saveta bezbednosti UN  takođe nisu priznale Kosovo, što uveliko otežava Tadiću pa i Vladi da budu još podložniji pre svega EU pritisku. Naravno da je Vlada tu primopredaju preplatila lošom reformom sudstva i pokušajem (nesupešnim da stvar bude još gora) uspostavljanja partijske umesto demokratske kontrole nad sektorom bezbednosti pre svega. I Tadić je keširao, poslednja faktura u nizu bila je sebična ostavka sa mesta Predsednika Srbije u cilju unutarstranačke borbe za  opstanak na vlasti pre svega.  

Ali, ako Zapadna međunarodna zajednica procenjuje da i pored toga treba pomoći Srbiju na  EU putu, to bi trebao biti argument i da se o metodologiji kažnjavanja vlasti razmisli još jednom. Uostalom, sama EU to odlično radi. U danu kad nam je dala status kandidata, podsetila nas je na sve probleme reforme pravosuđa i rasprostranjenost korupcije. Za razliku od Vesne Pešić i ostalih promotera ideje glasanja belim listićima, EU je  ponudila i okvir i konkretne  mehanizme  za poboljšanje situacije.  Naime, počevši  od Crne Gore, zemlje koje uđu  u proces pregovora po poglavljima od početka do kraja će pregovarati poglavlja 23 i 24 koja se tiču upravo vladavine prava.

U svojoj kvazi emancipatorskoj težnji da Srbiju oslobode od sadašnjih vlastodržaca Vesna Pešić i ostali ideolozi belih listića potpuno ignorišu pitanje spoljne politike, koje je u maloj zemlji kakva je Srbija najvažnije pitanje. Svi politički ekonomski odnosi uređuju se u pogledu manje ili više nedvosmislenog stava prema EU integracijama. Bez njih  nema ni katarze, ni moralnog očišćenja, ni praktičnog boljitka. Izbori su (bili) pre svega pitanje doslednog stava u spoljnoj politici. Koštunica je podržao Nikolića. Jovanović je podržao Tadića.

Ostaje, dakle,  suštinski problem svrsishodnosti novoartikulisane politike Vesne Pešić i onih koji je podržavaju - šta je alternativa ovakvom pristupu koji su artikulisali EU i SAD? Tako artikulisanoj politici podrške  malim koracima sve dok su  konstantno u pravcu EU, umesto novog talasa izolacije i prepuštanja Srbije samoj sebi,  uveliko su doprineli  i deo civilnog društva u Srbiji i pokret Preokret koje EU i SAD, za razliku od Vesne Pešić, još uvek vide kao konstruktivne korektore vlasti.

Kritikujući nepoštovanje institucija i procedura i uzurpaciju vlasti, Vesna Pešić  je kao alternativu, na kraju, ponudila glasanje za Tomislava Nikolića uz obrazloženje o nekakvom balansu vlasti. Zagovaranje glasanja belim listićima bio je  legitiman ali  nekonstruktivan potez.  Neretko je  neiskreno  ili netačno argumentovan, ali mu je glavni nedostatak bila činjenica da nije dao jasno objašnjenje o eventualnom novom stanju u Srbiji i daljim koracima koje bi trebalo poduzeti u slučaju  uspešnog ishoda kampanje. "E, sad vi pitate da li će iz toga nešto da proizađe. Pravo da vam kažem - pojma nemam", priznala je nedavno Vesna Pešić u intervjuu RFE. Političar ima pravo na skoro sve, ako za to snosi odgovornost. Jedino nema pravo da o nečemu nema pojma, jer je onda nema ni mogućnosti za pozivanje na odgovornost. Bez postojanja te mogućnosti nema ni demokratije.   Ostaje i trag  ukusa  da je u celom projektu bilo  isuviše ličnog i kratkovidog, kao i da nije bio spontan kako se tvrdi već da je došlo do podudaranja sa aktivnostima  određenih levičarsko-zelenih  stranih fondacija koje su pomagale podrivanje i delegitimisanje  pro-EU opcija  u Hrvatskoj i Crnoj Gori upravo u periodu njihovog bržeg približavanja EU, kao što je slučaj sa i Srbijom i trenutkom  kada se pojavljuje kampanja belih listića. Ideja da se pod bilo kojim uslovom i uz bilo koje obrazloženje ili stvarni razlog (principijelni ili lični)  glasa za Tomislava Nikolića jednostavno je retrogradna.  Neevropska. Još gore, ona je skok u prazno, unapred obećano odsustvo vizije.

Inače, sadašnje tako različite  pozicije između dela nekadašnje Druge Srbije koji je formalno podržao Preokret i ostatka okupljenog mahom  oko  Peščanika, a koji se nekako personifikuje kroz Vesnu Pešić i njeno zagovaranje različitih glasačkih eksperimenata, mahom usmerenih na kažnjavanje formalno ili suštinski pro-EU orijentisanih opcija u Srbiji,  počele su jasnije da se naziru upravo u momentu kada je prvi deo počeo da zagovara opciju da je jako bitno da Srbija nastavi proces EU integracija, i po cenu da EU snizi standarde, dakle u periodu dok je Ratko Mladić još bio na slobodi, a drugi deo da Srbija nastavak EU integracija  ne zaslužuje i tačka.  Nastavila se još očitije posle obračuna u Političkom savetu LDP koji je rezultirao napuštanjem LDP od strane Vesne Pešić, ali ne i vraćanjem poslaničkog mandata iako ga je stekla kao rezultat uspešne kampanje tog istog "tajkunskog netransparentnog LDP" koji ju je osmislio, realizovao i finansirao. Podela je produbljena i tako što je prvi deo počeo intenzivnije da sarađuje sa državom u cilju uobličavanja uslova rada civilnog sektora, tehničkoj obuci za učešće u izradi i realizaciji velikih projekata i raspodeli EU sredstava koja su neretko upravo namenjena projektima partnerstva organizacija civilnog društva i države u nekim oblastima, a drugi da ovo sasvim neopravdano smatra izdajom polaznih principa. Prvi deo je u protekle četiri godine izvojevao i neke značajne bitke. Proširio se, uz podršku EU pre svega, za čitav niz novih organizacija koje se bave ekologijom, održivim razvojem, zaštitom potrošača, pacijenata i drugim temama i to ne samo u Beogradu već širom Srbije. Njihov doprinos je veliku, bez obzira što su oni ispod radara zagovornika belih lisitća.  Za neke druge bitke, koje tek predstoje,  prvi deo nekadašnje Druge Srbije stvorio je potrebne preduslove. Prvi deo je na vreme počeo strateški da se priprema za značajnu ulogu u procesu pregovora sa EU, drugi da se marginalizuje do apsurda u kome je zagovaranje glasanja za Tomislava Nikolića samo finalna tužna faza gubljenja bilo kakve sadržajne vizije. Glasanje za Tomislava Nikolića je ubijanje građanske svesti, veće zlo od glasanja za partitokratiju pod kakvim takvim EU nadzorom.  Šta je veće zlo, EU nadzirana partitokratija ili velika Srbija? I šta je manje zlo: popuštanje pred pritiscima EU, uz večito plaćanje penala zbog kašnjenja, praćeno istovrmenim po zemlju štetnim ustupcima Rusiji, ili otvaranje prema EU na dolsedan način, u pravo vreme i uz najmanju  cenu?   

Negde na tom putu kvazi emancipatorske misije, oni koji su nekad zagovarali poštovanje ljudskih prava i nenasilje, dopustili  su sebi da političke i druge oponente u javnom prostoru  diskvalifikuju na osnovu fizičkog izgleda ili da ne reaguju na trend takvog ponašanja, na primer u e-novinama.  Dopustili su sebi da brane neodbranjivo, tekst  Nikolaidisa, a posle još da se dalje uvaljuju agresivno demonstrirajući  nepoznavanje zakona braneći nepromišljen  gest Sretena Ugričića.  On jednostavno  nije shvatio da u javnom životu  javna funkcija mora da se upražnjava autonomno u odnosu na lično ubeđenje, ili da se podnese ostavka ako je to cena očuvanja integriteta.  Dopustili su sebi, po forumima i socijalnim mrežama, da se neretko zalažu za legalizovanje trgovine narkoticima umesto da kažu - greška. Dopustili su sebi da sve žrtve genocida vređaju nazivanjem seče drveća genocidom, da sve žrtve silovanja unize nazivajući silovanjem dva teksta u tabloidima koja se tiču javne ličnosti i krivičnog dela koje je počinila. U međuvremenu, dočekali smo preokret, to jest da se takvi gafovi koji lako skliznu u princip sve ređe dešavaju  LDP. U početnoj euforičnoj proceni uspeha akcije belih listića, njeni protagonisti  su pokazali još jednu veliku manu - beogradocentričnost, pre svega kroz isključivo fokusiranje na efekte njihove kampanje na rezultate LDP  u Beogradu, potpuno previđajući, namerno ili iskreno površno, neupitan uspeh LDP u većini drugih opština u Srbiji.

Kad smo kod  LDP, osvrnimo se i na kritike  njihovog rada koje su im uputili Vesne Pešić i drugi zagovornici belih listića (koji sebi nisu dopustili da kažu da treba glasati za Tomislava Nikolića,  primetimo i to). Vesna Pešić   tvrdi da je LDP postao isti kao i svi drugi, da ga zanima samo interes (materijalni valjda) i ništa drugo.  Ovo, naravno, nikako ne stoji, jer LDP bi, u zemlji Srbiji u kojoj skoro 10% biračkog tela  glasa za Dveri i SRS, 7% za DSS, dvadesetak i kusur procenata  za SNS  a petnaestak za SPS, verovatno našao jednostavnije metode za ostvarivanje poslovno -privatnih interesa nego što su dosledno  javno podsećanje  da je  u Srebrenici počinjen genocid, da je Kosovo na putu nezavisnosti hteli mi to ili ne, podržavali mi to ili ne, te da nam je potrebna nova regionalna i spoljna politika, a odnedavno i otvoreno zalaganje za članstvo u NATO.  Može se likovati dan dva nad ispraznom akcijom  delegitimizacije onih koji odlučuju o učlanjivanju i pozicioniranju novih članova u stranke  ili u jeku izbora na svim frontovima o uređivačkoj politici nekog portala neke stranke, na osnovu uvaljivanja modifikovanog, a ne samo  prečišćenog, teksta Gebelsa. Takva akcija bi  možda  imala smisla kao trik pitanje za  studente filozofskog fakulteta ili studente marketinga.  Ovako, ona je deo skoro karlšmitovskog delovanja jednog dela srpskog društva koje sebe i dalje arbitrarno proglašava za avangardu.

LDP "krivica" što  je postao vlast  posebno je zanimljiv  deo  argumentacije za destrukciju Srbije kroz zagovaranje glasanja za Tomislava Nikolića. Šta je, uostalom, svrha učešća u javnom političkom životu političkih partija nego da se bore za vlast ? Da čuče večno u opoziciji, zadržavajući komotnu poziciju kritičara ali i svesno pri tom smanjujući prostor za širenje svojih ideja?  Vlast koju je podržavao LDP u protekle četiri godine  uhapsila je Ratka Mladića i ostale,  dovela je Srbiju do statusa kandidata za članstvo u EU, dok je istovremeno dopustila da izbore na Kosovu po prvi put organizuje OEBS a ne država Srbija, na primer, znajući da će joj za takve poteze LDP držati leđa.

Primetimo na kraju da je upravo Vesna Pešić  u raspravi sa Aleksandrom Molnarom pre dve godine uspešno pravdala neke poteze Zorana Đinđića odbijajući da ih podvede pod karlšmitovski opis suverene diktature. Ona je pritom Molnaru sa pravom spočitala što u svojoj analizi Đinđićevog metoda vladanja nije uzimao u obzir ključne okolnosti u kome se ta vlast vršila. Stiče se utisak, da je Vesna Pešić sada u svom kvazi emancipatorskom pohodu protiv pro-EU opcija u Srbiji, svesno ili ne, napravila isti propust kao Molnar u spomenutoj  raspravi.

No, ne treba biti  puno strog  ni prema Vesni Pešić, ni prema Peščaniku, a ponjmanje prema e-novinama. Kvazi emancipatorska sklonost ne zna za trepeljivost, što je poznato iz istorije politike. Još je poznatije iz istorije religije. Sada, na sreću, lomače za kako ih oni vide  „ne-emancipovane" gore samo u njihovim medijima.

PS Prošli put sam zamolila uredništvo da me skloni sa spiska VIP autora. Nisu to uradili. Sada ih molim da me sklone i sa liste autora, na koju sam sklonjena sa VIP liste bez obrazloženja. .Komentari (117)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

blogovatelj blogovatelj 15:24 17.05.2012

1Edit:
Da li je neko video slucajno gorstaka, rea ili alseloneta?

Edit edita:
Dugo vas nije bilo mis M. Drago mi je sto ste opet z nami
docsumann docsumann 15:37 17.05.2012

Re: 1

blogovatelj


znam da si fan buksovaca, pa samo da provjerim jesi li gledao?

gorstak92 gorstak92 15:47 17.05.2012

Re: 1

Da li je neko video slucajno gorstaka, rea ili alseloneta?

Tu sam.
Tužan što nisam uzeo prvo mesto i ujedno srećan jer nas Ms. Milic nije zaboravila.
Čestitam ti prvo mesto i poručujem da ću još marljivije trenirati tako da se ne opuštaš uljuljkan u slavi višestrukog osvajača prvog mesta kod Ms. Milic.


Ms Milic
PS Prošli put sam zamolila uredništvo da me skloni sa spiska VIP autora. Nisu to uradili. Sada ih molim da me sklone i sa liste autora, na koju sam sklonjena sa VIP liste bez obrazloženja.

Genijalno!
Preklinjem uredništvo da to ne uradi. Nemojte podleći pritiscima!
gedza.73 gedza.73 22:49 17.05.2012

Re: 1

Ms Milic
Sada ih molim da me sklone i sa liste autora, na koju sam sklonjena sa VIP liste bez obrazloženja.


Obrazloženje

Previše recepata na prvoj strani.

uredništvo
krkar krkar 19:45 18.05.2012

Samo da proverim


Je li čit'o neko tekst?

Šta piše (osim onoga što znamo)?

Šta će da bude sa Dikovićem (do tu sam stigao na preskok)?

EDIT:

javascript:;
ivana23 ivana23 20:06 18.05.2012

Re: Samo da proverim

krkar

Je li čit'o neko tekst?
EDIT:
Jok!

noboole noboole 21:53 19.05.2012

Re: Samo da proverim

Procitao. Ovaj tekst je smislen i dobro obrazlozen do na polazne pretpostavke autora.

Otisla si predaleko sa prozivanjem Pesicke. Imala je puno pravo da zadrzi
to mesto u skupstini, sa obzirom da je donela znatan kapital LDP-u.

Inace, kada je u pitanje _osoba_ i insinuacije o narkoticima, kakvo je stanje stvari? Da li neko ima pojma da li se to zaista desilo ili nije?

Colin_bgd Colin_bgd 15:28 17.05.2012

Gimnazijski dani teku...

Mozemo da se slozimo sa Vesnom Pesic ili ne, ali ovaj tekst je jedna povrsna 'analiza' onoga sto ona zeli da kaze. Vesna Pesic pravilno uocava da za razliku od Djindjica koji je uspevao da iz svoje objektivne situacije moci i u skladu sa sopstvenim mogucnostima izvuce maksimum, Tadic se zadovoljava da ponudi i pruzi minimum i sopstvenih mogucnosti i minimum od onoga sto bi mogao da uradi u objektivizmu u kome u datom trenutku deluje. Vesna Pesic s pravom postavlja pitanje zasto je to tako i zbog cega bi morali da budemo zadovoljni takvim, pogresnim, pristupom.

Sad, ja se licno sa njom ne slazem da je to dovoljno za odluku da ne treba glasati za Tadica zanemarujuci kratkorocne posledice eventualnog rezultata takvog cina, i mislim da je to pogresan zakljucak iz njene sustinski pravilne analize. However, to da joj se kritika moze uputiti samo od nominalnih 'istomisljenika' i na jednom osrednjem srednjoskolskom nivou, kao sto je slucaj u ovom blogu, samo objasnjava zasto mi zaista nikakvu alternativu kilavosti nemamo, ni u jednom segmentu politickog delovanja...
antioksidant antioksidant 15:31 17.05.2012

Re: Gimnazijski dani teku...

zasto mi zaista nikakvu alternativu kilavosti nemamo

ne treba nam čim je nemamo
javna scena je ogledalo
Colin_bgd Colin_bgd 15:33 17.05.2012

Re: Gimnazijski dani teku...

ne treba nam čim je nemamo

Tacno.
blogovatelj blogovatelj 15:35 17.05.2012

Re: Gimnazijski dani teku...

Mozemo da se slozimo sa Vesnom Pesic ili ne, ali ovaj tekst je jedna povrsna 'analiza' onoga sto ona zeli da kaze.


No-no trolovanje. Ovo je blog za razmenu kulinarskih iskustava.
Colin_bgd Colin_bgd 15:49 17.05.2012

Re: Gimnazijski dani teku...

No-no trolovanje.

zilikaka zilikaka 15:55 17.05.2012

Re: Gimnazijski dani teku...

No-no trolovanje. Ovo je blog za razmenu kulinarskih iskustava.

A sam tebi pričala kako izgledaju bazeni (tankovi) u kojima odležava pivo?

To mislim na onu staru tehnologiju, kad se sve to pretakalo tamo-amo.

Bazenčići, recimo tri sa pet, dubine oko 2 metra. Od gore klizi češalj koji skuplja penu (a kažu i pokojeg crknutog pacova)
Nego, ako te put nanese, i pitaju te odagle bi da popiješ, nemoj da te guja ujede da odabereš onaj koji ima lepu belu i gustu penu.

...kažu da još niko nije toliko brzo trčao da na vreme stigne
moderator05 moderator05 16:10 17.05.2012

Obaveštenje/molba


Ljubazno vas molim da se ovde zaustavite sa trolovanjem. U suprotnom će i ovo do sada biti obrisano, kao i svaki sledeći "kulinarski" komentar.

Hvala
Hansel Hansel 16:25 17.05.2012

Re: Obaveštenje/molba

Znam da je moderatorska zadnja ali moram da pitam - čemu intervencija protiv trola ako autora samog ne zanima šta se dešava na njegovom blogu?
expolicajac expolicajac 16:27 17.05.2012

Re: Obaveštenje/molba

Znam da je moderatorska zadnja ali moram da pitam - čemu intervencija protiv trola ako autora samog ne zanima šta se dešava na njegovom blogu?

Gleda stalno al pod tajnim "nikom"
zilikaka zilikaka 16:36 17.05.2012

Re: Obaveštenje/molba

Ljubazno vas molim da se ovde zaustavite sa trolovanjem. U suprotnom će i ovo do sada biti obrisano, kao i svaki sledeći "kulinarski" komentar.

Hvala

Izvinjavam se, ponelo me društvo
Šta ću kad sam povodljiva...
gorstak92 gorstak92 16:38 17.05.2012

Re: Obaveštenje/molba

moderator05

Ljubazno vas molim da se ovde zaustavite sa trolovanjem. U suprotnom će i ovo do sada biti obrisano, kao i svaki sledeći "kulinarski" komentar.

Hvala

Vr'
blogovatelj blogovatelj 16:42 17.05.2012

Re: Obaveštenje/molba

čemu intervencija protiv trola ako autora samog ne zanima šta se dešava na njegovom blogu?
I mene ovo zanima. I kako to da se moderacija nije zabrinula oko kulinarskog problema kad se glasalo za parlament?


bookbinder bookbinder 16:59 17.05.2012

Re: Obaveštenje/molba

moderator05
Ljubazno vas molim da se ovde zaustavite sa trolovanjem. U suprotnom će i ovo do sada biti obrisano, kao i svaki sledeći "kulinarski" komentar.


Ali, kod ovog blogera, na ovom, kao i na njenim skorijim blogovima, ovo nije trol. Uostalom, Hansel je to lepo objasnio:

čemu intervencija protiv trola ako autora samog ne zanima šta se dešava na njegovom blogu?


Ako neko pred izbore "cepa" iz dana u dan prilicno jeftine i providne politicke pamflete, uz to ne udostojivsi se da ostavi makar neki komentar na sopstvenim blogovima, i zasluzuje slicnu "ozbiljnost" u komjentarima.

Dakle, "trol" ovde nikako nije trol, niti mu je to svrha. "Trol" itekako ima znacenje direktno vezano za samu temu i predstavlja jasno upucen stav blogera u odnosu na autorovo misljenje i pristup.
freehand freehand 17:38 17.05.2012

Re: Gimnazijski dani teku...

Sad, ja se licno sa njom ne slazem da je to dovoljno za odluku da ne treba glasati za Tadica zanemarujuci kratkorocne posledice eventualnog rezultata takvog cina,

A znaš da su te pretpostavljene posledice kratkoročne - kako?
Šapnuo ti Drago?
A i ti i Vesna Pešić znate kakve bi te posledice bile?
kako?
iz istog izvora?
Colin_bgd Colin_bgd 18:30 17.05.2012

Re: Gimnazijski dani teku...

A znaš da su te pretpostavljene posledice kratkoročne - kako?

Mozda se nisam se dobro izrazio, ne kratkorocne nego koje bi nastupile momentalno kao posledice eventualnog rezultata glasanja za Nikolica...

No svejedno, nije mi jasna tvoja zamerka generalno, ali dobro...
freehand freehand 18:35 17.05.2012

Re: Gimnazijski dani teku...

Colin_bgd
A znaš da su te pretpostavljene posledice kratkoročne - kako?

Mozda se nisam se dobro izrazio, ne kratkorocne nego koje bi nastupile momentalno kao posledice eventualnog rezultata glasanja za Nikolica...

No svejedno, nije mi jasna tvoja zamerka generalno, ali dobro...

Generalno si se loše izrazio, jer bi posledice, po mom mišljenju, mogle biti katastorfalne, pa time nikako kratkoročne.
To je suština mog komentara, jer Vesna Pešić na osnovu nekakve magije vidi budućnost, a ti si se sa njom složio.
Ja, iskreno, u tu vodu ne smem da pogledam, u kojoj se prizori takve pretpostavljene budućnosti ukazuju.
Colin_bgd Colin_bgd 21:44 17.05.2012

Re: Gimnazijski dani teku...

To je suština mog komentara, jer Vesna Pešić na osnovu nekakve magije vidi budućnost, a ti si se sa njom složio

Nisam se slozio u potpunosti. Opet ofrlje citas. Njena kritika je pravilna, ali zakljucak koji izvlaci iz nje je, po mom misljenju, pogresan. To su dve razlicite stvari. Ja ne mislim da treba glasati za Nikolica, ali to ne podrazumeva da moram da glasam za Tadica s pola mozga, a kamoli sa pola grama zadovoljstva sto ce da pobedi.

Uostalom, svako kad izrazi svoje misljenje o necemu, bilo cemu, u vecoj ili manjoj meri gleda u buducnost. Ne znam zasto bih to bas Vesni Pesic uzimao za ekstra zlo. Makar zena misli svojom glavom, za razliku od mnogih drugih...
krkar krkar 19:48 18.05.2012

Re: Obaveštenje/molba

čemu intervencija protiv trola ako autora samog ne zanima šta se dešava na njegovom blogu?


Šef na moderatori polazi od premise da će Boris Tadić po treći put biti predsednik Srbije (BTW Ustav kaže najviše dvaput no da ne trolujem).

A doprinos gđe Milić moraće da se ceni. Evo Gorštaka je ubedila.

Prema tome, ne zamerajte moderaciji.

I DOPUNA:

I ne zamerajte se moderaciji.
cult cult 15:29 17.05.2012

Uh.

da parafraziram mudre engleske starine:
plaši se dana kad se u nečemu složiš s milićkom.
silver bullet silver bullet 16:47 17.05.2012

Re: Uh.

da parafraziram mudre engleske starine:
plaši se dana kad se u nečemu složiš s milićkom.


Da parafraziram mudru Cultovu parafrazu mudre engleske starine:
plasi se dana kada se u necemu slozis sa Nikolicem.

Posveceno Vesni Pesic.

gorstak92 gorstak92 16:56 17.05.2012

Re: Uh.

silver bullet
da parafraziram mudre engleske starine:
plaši se dana kad se u nečemu složiš s milićkom.


Da parafraziram mudru Cultovu parafrazu mudre engleske starine:
plasi se dana kada se u necemu slozis sa Nikolicem.

Posveceno Vesni Pesic.


Da parafraziram mudru silver bulletovu parafrazu mudre Cultove parafraze engleske starine: plaši se dana kad se u nečemu složiš sa Tomislavom Karadžićem.

Posvećeno Radomiru Antiću
cult cult 16:57 17.05.2012

Re: Uh.

antioksidant antioksidant 17:08 17.05.2012

Re: Uh.

plaši se dana kad se u nečemu složiš sa Tomislavom Karadžićem.

Posvećeno Radomiru Antiću

lepo su se njih dvojica slozila kad je potpisivan ugovor :)
blogov_kolac blogov_kolac 15:46 17.05.2012

E neka si joj rekla!

Ali najozbiljnije

nim_opet nim_opet 16:41 17.05.2012

Nimrod

U svojoj kvazi emancipatorskoj težnji da Srbiju oslobode od sadašnjih vlastodržaca Vesna Pešić i ostali ideolozi belih listića potpuno ignorišu pitanje spoljne politike, koje je u maloj zemlji kakva je Srbija najvažnije pitanje.


Prvo, u ozbiljnoj zemlji pitanje spoljne politike ne moze biti najvaznije pitanje - pitanje gradjanskog drustva, ekonomskog sistema i pravne drzave je valjda najvaznije pitanje. Drugo, i da jeste tako kao sto autorka tvrdi, kako ga to VP ignorise, a ovi drugi promovisu: sta je spoljna politika Srbije i kako je to odvojena od ekonomske? Hocemo u EU, ali ne kao trzisna ekonomija. Hocemo specijalne odnose sa Rusijom i CIS, ali ne kao kolonija. Hocemo nesto sa Kinom, ali to nesto nit znamo sta je niti kako, sve dok Kinezi grade most. Hocemo "prijateljske odnose" sa arapskim svetom, ali samo ako ne priznaju Kosovo. Hocemo "prijateljske odnose" sa Turskom, ali ako se ne mesa previse u BiH. Hocemo sa nesvrstanima, ali da mi proberemo prvo. Hocemo u WTO, ili ne (to vise ne mogu da ni da naslutim), ali ne radimo nista na tome (ili radimo, samo rezultata nema). Bi smo podrsku medjunarnodnih finansijskih institucija kad nam zatrebaju pare, ali ne bi smo da postujemo dogovore (a i zgodni su da ih krivimo kad nesto ne valja u unutrasnjoj politici). Svet jeste multipolaran, ali se mi prema multipolarnosti nismo odredili...samo smo (p)ostali sizofreni.

I sad je VP ta koja ignorise spoljnu politiku?
gorstak92 gorstak92 17:04 17.05.2012

Samo nešto da pitam

"No, moja intencija nije da branim Đinđića. On se nije uzorno demokratski ponašao; planirao je prečice i računao da će nadigrati svoje protivnike, što mu je mahom polazilo za rukom. Nije imao podršku za raskid sa prošlošću (a i sam nije bio načisto s tim) i većinu reformi koje je predlagao. Zato to nisu bile šmitovske odluke nego proizvod realnog odnosa snaga i sukoba evropske i antievropske (srpske nacionalističke) politike. On nije planirao ustavotvornu skupštinu, jer to nije mogao da ostvari. Svi njegovi predlozi i manjeg obima od toga su nailazili na apsolutnu blokadu DSS-a i Koštunice. Decizionizam, arbitrarnost, diskreciono odlučivanje, jesu bile karakteristike njegove vladavine."

Vesna Pešić 2010.godine

"Mi smo posle 12 godina došli praktično na istu tačku da ponovo imamo vlast jednoga čoveka koji je stavio sve pod svoju kontrolu, a to je Boris Tadić."

Vesna Pešić 2012. godine

Treba glasati za Borisa Tadića u drugom krugu predsedničkih izbora, nikako za Tomislava Nikolića kako to sugeriše Vesna Pešić. Uprkos mnogim neprihvatljivim stvarima koje su nam Boris Tadić i njegovi priredili, poput Ljubiše Dikovića na čelu GŠ VS.

Ovi izbori su na svim nivoima izbori između Srbije na sporom putu EU integracija i Srbije bez kompasa sa povećanom šansom upliva autoritarnog ruskog stila vladanja a bez EU korektivnih mehanizama. Argumenata u prilog zagovaranja za glasanje za Borisa Tadića ima još. On nije direktno učestvovao u ratovima devedesetih (iako o njima kao ni DS nije imao ispravan stav). Nije nosio majice sa likom Ratka Mladića. Za vreme njegove "uzurpacije vlasti", kako kaže Vesna Pešić, uhapšeni su i Hagu isporučeni Radovan Karadžić, Goran Hadžić i Ratko Mladić. Izgleda da drugačije nije moglo. Da Tadić nije „uzurpirao vlast", Mladić bi pre svih verovatno i dalje bio na slobodi. Tokom Tadićevog „svevlašća" Srbija je postala zemlja kandidat za članstvo u EU. Uspostavljen je institucionalni dijalog sa Kosovom.

Po istoj logici trebalo je u prethodnom periodu lobirati za kandidaturu Srbije za članstvo u EU (Ukratko: Uprkos politikama Vlade Srbije i Vlade Rusije državi Srbiji je trebalo odobriti status kandidata za članstvo u EU i dati joj jasne uslove pod kojima bi mogla da počne i proces pregovora; Ni Srbija ni Balkan se neće stabilizovati i demokratizovati ako EU dopusti da Srbija izgubi formalne veze sa njom uspostavljene kroz proces pridruživanja jer Srbija sama nema dovoljno unutrašnjih resursa za demokratizaciju; Pitanje novog statusa Kosova bilo bi izazov za svaku zemlju, pogotovo ako se ima u vidu da je Zapadna međunarodna zajednica odustala od prvobitne argumentacije, kao i da pet članica EU nisu priznale Kosovo.)

Ovako gledajući, odluka da se podrži Boris Tadić ne predstavlja čak ni izbor manjeg zla. Radi se o uslovljenoj podršci predsedničkom kandidatu opcije sa puno propusta, grešaka, nedostataka, korupcije i drugog lošeg, ali opcije koja kako tako vuče Srbiju ka EU i kako tako dopušta konsolidaciju Kosova. Spomenuta opcija nije zatvorila kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i Zaštitnika građana. Oni su, opet, izvojevali jednu veliku pobedu u prilog sudskog nadzora nad Vojno bezbednosnom službom, na primer. I uslovi rada civilnog društva u Srbiji su se za vreme „svevlašća" Borisa Tadića generalno poboljšali.

Pitanje je da li Srbija ima dovoljno snage i volje i za ovaj spori put ka EU. Zato se, dokle god on postoji, mora trpeti delimična kontrola medija, delimična uzurpacija vlasti i većina onoga što Vesna Pešić sa pravom primećuje kao još uvek loše u Srbiji, uz uporedni rad na EU integracijama koje su jedini dostupni korektivni mehanizam koji opisanu situaciju može postepeno da menja na bolje. Ako se konstatuje da Tadić sprovodi nadziranu demokratiju, moramo se upitati da li bi Nikolićeva demokratija bila manje nadzirana, autoritarna i oslobođena partikularnih interesa? Veruje li iko u to? Mediji danas jesu kontrolisani, ali su kontrolori ipak mekši od onih iz Miloševićevog vremena, kada je Nikolić bio Potpredsednik vlade. Danas novinare cenzurišu-tada su ih ubijali. U ostalom, nema štampanog i elektronskog main stream medija koji nije naveliko razmatrao odlazak Vesne Pešić iz LDP kroz intervjue s njom. Upravo su pro-režimski mediji, kao Blic i B92, dali ogroman prostor promoterima ideje glasanja belim listićima, pre svega Vesni Pešić. ( Da li iz svojih oportunih interesa, da li iz principijelnih razloga otvorenosti, drugo je pitanje.)

Vesna Pešić u svom, kako to ona izgleda vidi, emancipatorskom pohodu protiv vlasti i pro EU opozicije, neće da primeti da ima i spomenutih pozitivnih pomaka ili ih ne smatra relevantnim. Ona sama konstatuje: "Glavna motivacija „belog glasanja", međutim, nije bilo to da se šteti ovome ili onome, pošto to kako će štetiti i nije moglo da se izračuna, nego je to bio način da se poruči da nema nove kritičke opozicije koja bi bila kontrateža negativnim tendencijama i da će zato što nema više alternative kao kritičke opozicije, oni izaći na izbore, ali će protestno poslati poruku da su nam šanse u ovom trenutku potpuno zatvorene."

Prateći njenu argumentaciju za glasanje belim listićima mogao se steći utisak da je Srbija kao Belorusija, a ne ipak i uprkos svemu zemlja kandidat za članstvo u EU, dakle sa jednom vrlo realnom otvorenom šansom. Svakom ko iole prati međunarodne odnose i ulogu Zapadne međunarodne zajednice u demokratizaciji Srbije jasno je da dodela statusa nije bila laka odluka i da su joj se mnogi krugovi u EU institucijama i zemljama članicama protivili, dok su SAD recimo, Stejt department pre svega Kongres baš i ne, bili velika podrška. No, EU je na kraju primetila i nagradila ono što Vesna Pešić i Co. odbijaju da vide: da proces osamostaljivanja Kosova ide kako tako, a pre svega mirno, iako ga pet zemalja članica EU nije priznalo. Da spomenemo i sitnicu da i par članica Saveta bezbednosti UN takođe nisu priznale Kosovo, što uveliko otežava Tadiću pa i Vladi da budu još podložniji pre svega EU pritisku. Naravno da je Vlada tu primopredaju preplatila lošom reformom sudstva i pokušajem (nesupešnim da stvar bude još gora) uspostavljanja partijske umesto demokratske kontrole nad sektorom bezbednosti pre svega. I Tadić je keširao, poslednja faktura u nizu bila je sebična ostavka sa mesta Predsednika Srbije u cilju unutarstranačke borbe za opstanak na vlasti pre svega.

Ali, ako Zapadna međunarodna zajednica procenjuje da i pored toga treba pomoći Srbiju na EU putu, to bi trebao biti argument i da se o metodologiji kažnjavanja vlasti razmisli još jednom. Uostalom, sama EU to odlično radi. U danu kad nam je dala status kandidata, podsetila nas je na sve probleme reforme pravosuđa i rasprostranjenost korupcije. Za razliku od Vesne Pešić i ostalih promotera ideje glasanja belim listićima, EU je ponudila i okvir i konkretne mehanizme za poboljšanje situacije. Naime, počevši od Crne Gore, zemlje koje uđu u proces pregovora po poglavljima od početka do kraja će pregovarati poglavlja 23 i 24 koja se tiču upravo vladavine prava.

U svojoj kvazi emancipatorskoj težnji da Srbiju oslobode od sadašnjih vlastodržaca Vesna Pešić i ostali ideolozi belih listića potpuno ignorišu pitanje spoljne politike, koje je u maloj zemlji kakva je Srbija najvažnije pitanje. Svi politički ekonomski odnosi uređuju se u pogledu manje ili više nedvosmislenog stava prema EU integracijama. Bez njih nema ni katarze, ni moralnog očišćenja, ni praktičnog boljitka. Izbori su (bili) pre svega pitanje doslednog stava u spoljnoj politici. Koštunica je podržao Nikolića. Jovanović je podržao Tadića.

Ostaje, dakle, suštinski problem svrsishodnosti novoartikulisane politike Vesne Pešić i onih koji je podržavaju - šta je alternativa ovakvom pristupu koji su artikulisali EU i SAD? Tako artikulisanoj politici podrške malim koracima sve dok su konstantno u pravcu EU, umesto novog talasa izolacije i prepuštanja Srbije samoj sebi, uveliko su doprineli i deo civilnog društva u Srbiji i pokret Preokret koje EU i SAD, za razliku od Vesne Pešić, još uvek vide kao konstruktivne korektore vlasti.

Kritikujući nepoštovanje institucija i procedura i uzurpaciju vlasti, Vesna Pešić je kao alternativu, na kraju, ponudila glasanje za Tomislava Nikolića uz obrazloženje o nekakvom balansu vlasti. Zagovaranje glasanja belim listićima bio je legitiman ali nekonstruktivan potez. Neretko je neiskreno ili netačno argumentovan, ali mu je glavni nedostatak bila činjenica da nije dao jasno objašnjenje o eventualnom novom stanju u Srbiji i daljim koracima koje bi trebalo poduzeti u slučaju uspešnog ishoda kampanje. "E, sad vi pitate da li će iz toga nešto da proizađe. Pravo da vam kažem - pojma nemam", priznala je nedavno Vesna Pešić u intervjuu RFE. Političar ima pravo na skoro sve, ako za to snosi odgovornost. Jedino nema pravo da o nečemu nema pojma, jer je onda nema ni mogućnosti za pozivanje na odgovornost. Bez postojanja te mogućnosti nema ni demokratije. Ostaje i trag ukusa da je u celom projektu bilo isuviše ličnog i kratkovidog, kao i da nije bio spontan kako se tvrdi već da je došlo do podudaranja sa aktivnostima određenih levičarsko-zelenih stranih fondacija koje su pomagale podrivanje i delegitimisanje pro-EU opcija u Hrvatskoj i Crnoj Gori upravo u periodu njihovog bržeg približavanja EU, kao što je slučaj sa i Srbijom i trenutkom kada se pojavljuje kampanja belih listića. Ideja da se pod bilo kojim uslovom i uz bilo koje obrazloženje ili stvarni razlog (principijelni ili lični) glasa za Tomislava Nikolića jednostavno je retrogradna. Neevropska. Još gore, ona je skok u prazno, unapred obećano odsustvo vizije.

Inače, sadašnje tako različite pozicije između dela nekadašnje Druge Srbije koji je formalno podržao Preokret i ostatka okupljenog mahom oko Peščanika, a koji se nekako personifikuje kroz Vesnu Pešić i njeno zagovaranje različitih glasačkih eksperimenata, mahom usmerenih na kažnjavanje formalno ili suštinski pro-EU orijentisanih opcija u Srbiji, počele su jasnije da se naziru upravo u momentu kada je prvi deo počeo da zagovara opciju da je jako bitno da Srbija nastavi proces EU integracija, i po cenu da EU snizi standarde, dakle u periodu dok je Ratko Mladić još bio na slobodi, a drugi deo da Srbija nastavak EU integracija ne zaslužuje i tačka. Nastavila se još očitije posle obračuna u Političkom savetu LDP koji je rezultirao napuštanjem LDP od strane Vesne Pešić, ali ne i vraćanjem poslaničkog mandata iako ga je stekla kao rezultat uspešne kampanje tog istog "tajkunskog netransparentnog LDP" koji ju je osmislio, realizovao i finansirao. Podela je produbljena i tako što je prvi deo počeo intenzivnije da sarađuje sa državom u cilju uobličavanja uslova rada civilnog sektora, tehničkoj obuci za učešće u izradi i realizaciji velikih projekata i raspodeli EU sredstava koja su neretko upravo namenjena projektima partnerstva organizacija civilnog društva i države u nekim oblastima, a drugi da ovo sasvim neopravdano smatra izdajom polaznih principa. Prvi deo je u protekle četiri godine izvojevao i neke značajne bitke. Proširio se, uz podršku EU pre svega, za čitav niz novih organizacija koje se bave ekologijom, održivim razvojem, zaštitom potrošača, pacijenata i drugim temama i to ne samo u Beogradu već širom Srbije. Njihov doprinos je veliku, bez obzira što su oni ispod radara zagovornika belih lisitća. Za neke druge bitke, koje tek predstoje, prvi deo nekadašnje Druge Srbije stvorio je potrebne preduslove. Prvi deo je na vreme počeo strateški da se priprema za značajnu ulogu u procesu pregovora sa EU, drugi da se marginalizuje do apsurda u kome je zagovaranje glasanja za Tomislava Nikolića samo finalna tužna faza gubljenja bilo kakve sadržajne vizije. Glasanje za Tomislava Nikolića je ubijanje građanske svesti, veće zlo od glasanja za partitokratiju pod kakvim takvim EU nadzorom. Šta je veće zlo, EU nadzirana partitokratija ili velika Srbija? I šta je manje zlo: popuštanje pred pritiscima EU, uz večito plaćanje penala zbog kašnjenja, praćeno istovrmenim po zemlju štetnim ustupcima Rusiji, ili otvaranje prema EU na dolsedan način, u pravo vreme i uz najmanju cenu?

Negde na tom putu kvaziemancipatorske misije, oni koji su nekad zagovarali poštovanje ljudskih prava i nenasilje, dopustili su sebi da političke i druge oponente u javnom prostoru diskvalifikuju na osnovu fizičkog izgleda ili da ne reaguju na trend takvog ponašanja, na primer u e-novinama. Dopustili su sebi da brane neodbranjivo, tekst Nikolaidisa, a posle još da se dalje uvaljuju agresivno demonstrirajući nepoznavanje zakona braneći nepromišljen gest Sretena Ugričića. On jednostavno nije shvatio da u javnom životu javna funkcija mora da se upražnjava autonomno u odnosu na lično ubeđenje, ili da se podnese ostavka ako je to cena očuvanja integriteta. Dopustili su sebi, po forumima i socijalnim mrežama, da se neretko zalažu za legalizovanje trgovine narkoticima umesto da kažu - greška. Dopustili su sebi da sve žrtve genocida vređaju nazivanjem seče drveća genocidom, da sve žrtve silovanja unize nazivajući silovanjem dva teksta u tabloidima koja se tiču javne ličnosti i krivičnog dela koje je počinila. U međuvremenu, dočekali smo preokret, to jest da se takvi gafovi koji lako skliznu u princip sve ređe dešavaju LDP. U početnoj euforičnoj proceni uspeha akcije belih listića, njeni protagonisti su pokazali još jednu veliku manu - beogradocentričnost, pre svega kroz isključivo fokusiranje na efekte njihove kampanje na rezultate LDP u Beogradu, potpuno previđajući, namerno ili iskreno površno, neupitan uspeh LDP u većini drugih opština u Srbiji.

Kad smo kod LDP, osvrnimo se i na kritike njihovog rada koje su im uputili Vesne Pešić i drugi zagovornici belih listića (koji sebi nisu dopustili da kažu da treba glasati za Tomislava Nikolića, primetimo i to). Vesna Pešić tvrdi da je LDP postao isti kao i svi drugi, da ga zanima samo interes (materijalni valjda) i ništa drugo. Ovo, naravno, nikako ne stoji, jer LDP bi, u zemlji Srbiji u kojoj skoro 10% biračkog tela glasa za Dveri i SRS, 7% za DSS, dvadesetak i kusur procenata za SNS a petnaestak za SPS, verovatno našao jednostavnije metode za ostvarivanje poslovno -privatnih interesa nego što su dosledno javno podsećanje da je u Srebrenici počinjen genocid, da je Kosovo na putu nezavisnosti hteli mi to ili ne, podržavali mi to ili ne, te da nam je potrebna nova regionalna i spoljna politika, a odnedavno i otvoreno zalaganje za članstvo u NATO. Može se likovati dan dva nad ispraznom akcijom delegitimizacije onih koji odlučuju o učlanjivanju i pozicioniranju novih članova u stranke ili u jeku izbora na svim frontovima o uređivačkoj politici nekog portala neke stranke, na osnovu uvaljivanja modifikovanog, a ne samo prečišćenog, teksta Gebelsa. Takva akcija bi možda imala smisla kao trik pitanje za studente filozofskog fakulteta ili studente marketinga. Ovako, ona je deo skoro karlšmitovskog delovanja jednog dela srpskog društva koje sebe i dalje arbitrarno proglašava za avangardu.

LDP "krivica" što je postao vlast posebno je zanimljiv deo argumentacije za destrukciju Srbije kroz zagovaranje glasanja za Tomislava Nikolića. Šta je, uostalom, svrha učešća u javnom političkom životu političkih partija nego da se bore za vlast ? Da čuče večno u opoziciji, zadržavajući komotnu poziciju kritičara ali i svesno pri tom smanjujući prostor za širenje svojih ideja? Vlast koju je podržavao LDP u protekle četiri godine uhapsila je Ratka Mladića i ostale, dovela je Srbiju do statusa kandidata za članstvo u EU, dok je istovremeno dopustila da izbore na Kosovu po prvi put organizuje OEBS a ne država Srbija, na primer, znajući da će joj za takve poteze LDP držati leđa.

Primetimo na kraju da je upravo Vesna Pešić u raspravi sa Aleksandrom Molnarom pre dve godine uspešno pravdala neke poteze Zorana Đinđića odbijajući da ih podvede pod karlšmitovski opis suverene diktature. Ona je pritom Molnaru sa pravom spočitala što u svojoj analizi Đinđićevog metoda vladanja nije uzimao u obzir ključne okolnosti u kome se ta vlast vršila. Stiče se utisak, da je Vesna Pešić sada u svom kvazi emancipatorskom pohodu protiv pro-EU opcija u Srbiji, svesno ili ne, napravila isti propust kao Molnar u spomenutoj raspravi.

No, ne treba biti puno strog ni prema Vesni Pešić, ni prema Peščaniku, a ponjmanje prema e-novinama. Kvazi emancipatorska sklonost ne zna za trepeljivost, što je poznato iz istorije politike. Još je poznatije iz istorije religije. Sada, na sreću, lomače za kako ih oni vide „ne-emancipovane" gore samo u njihovim medijima.

PS Prošli put sam zamolila uredništvo da me skloni sa spiska VIP autora. Nisu to uradili. Sada ih molim da me sklone i sa liste autora, na koju sam sklonjena sa VIP liste bez obrazloženja.

Hoće li biti večeras novi blog ili sutra u ovo vreme?
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 17:28 17.05.2012

Tro la la, tro lal la

"PS Prošli put sam zamolila uredništvo da me skloni sa spiska VIP autora. Nisu to uradili. Sada ih molim da me sklone i sa liste autora, na koju sam sklonjena sa VIP liste bez obrazloženja"

Aman, ljudi! Učinite to! Ako je ne sklonite sa liste autora ona će još da piše. Ne može da odoli.

Što se trolovanja tiče - nemam dovoljno reči.

Jeco,
samo za tebe: onakvo ponašanje na tvojim prethodnim blogovima, onakvo ignorisanje komentatora, onakvo prezrivo nekomentarisanje, onako rušenje jedne od osnovnih osobina bloga (komentarisanje) te svrstava, ovo će te sigurno uvrediti, u istu grupu ljudi sa Dušicom Popadić, legendom ovog Bloga i legendom kontraproduktivnog ponašanja.
Ciljati u metu i ovako mašiti nije lako. Vama/tebi to uspešno polazi za rukom. S jedne strane mi je to drago s obzirom da zastupate jednu političku i vojnu liniju koja zaslužuje ?=)(=)(&$&%"%! (po spisku). Sa druge strane mi je žao kako se jedna potencijalno sposobna osoba upregla (valjda je novac u pitanju) u NATO kola a ne ume da vozi ni bicikl.
gorstak92 gorstak92 17:32 17.05.2012

Negativan taster

KM
Aman, ljudi! Učinite to! Ako je ne sklonite sa liste autora ona će još da piše. Ne može da odoli.


Ko želi da se Ms Milic ukine autorska opcija neka preporuči komentar KM-a, a ko je protiv neka preporuči ovaj komentar.

Mislim da je jasno zašto sam ja za to da se ostavi autorska. Podvukao sam u citatu.

Blogeri, nemojte ostavljati bele komentare. Preporučite opciju za koju ste pa da demokratski dođemo do šta znam čega.
cult cult 17:35 17.05.2012

Re: Negativan taster

jbt onesvestiću se od dvojbe!
docsumann docsumann 17:38 17.05.2012

Re: Negativan taster

jbt onesvestiću se od dvojbe!


ostani u superponiranom stanju, kao Šredingerova mačka
predatortz predatortz 17:40 17.05.2012

Re: Negativan taster

cult
jbt onesvestiću se od dvojbe!


Nema tu dvojbe. Braniću njeno demokratsko pravo da lupeta i dalje.
gorstak92 gorstak92 17:42 17.05.2012

Re: Negativan taster

cult
jbt onesvestiću se od dvojbe!

Znam da je izbor težak, ali dobro razmisli.
I da ponovim, ko i posle svega glasa za ukidanje autorske JM, nije mu kriva JM, sam je kriv.
Mislim, odlučite sami - to je moje viđenje.
cult cult 17:59 17.05.2012

Re: Negativan taster

Šredingerova mačkakandža na šapi podignuta na gore.
dakle, milićka lives, što se mene tiče.
cult cult 18:04 17.05.2012

Re: Negativan taster

I da ponovim, ko i posle svega glasa za ukidanje autorske JM, nije mu kriva JM, sam je kriv.


dodao bih da u ovom slučaju osećam poseban prezir spram belih glasova
njihovo navodno stavljanje iznad situacije
i onu lažnu teoriju da je sve isto.
Čist konformizam.
Bljuh!
blogovatelj blogovatelj 18:21 17.05.2012

Re: Negativan taster

Blogeri, nemojte ostavljati bele komentare.


Ja preporucio oba. Ja hocu jedno, a ovaj covek u mozgu sto ga nosim hoce ono drugo.
gorstak92 gorstak92 18:23 17.05.2012

Re: Negativan taster

Cult
Čist konformizam.

Teofile!

blogovatelj
Ja preporucio oba. Ja hocu jedno, a ovaj covek u mozgu sto ga nosim hoce ono drugo.

Ti bi jedno džak preporuka?
Hansel Hansel 19:15 17.05.2012

Re: Negativan taster

predatortz
cultjbt onesvestiću se od dvojbe!Nema tu dvojbe. Braniću njeno demokratsko pravo da lupeta i dalje.

A njeno demokratsko pravo da joj ispune želju? (Doduše, kad joj ispune, onda se pita zašto nije dobila obrazloženje za ispunjenje želje, al' dobro... )
Jelena Milić
PS Prošli put sam zamolila uredništvo da me skloni sa spiska VIP autora. Nisu to uradili. Sada ih molim da me sklone i sa liste autora, na koju sam sklonjena sa VIP liste bez obrazloženja.
predatortz predatortz 19:23 17.05.2012

Re: Negativan taster


A njeno demokratsko pravo da joj ispune želju?


I to stoji, ali vidiš da se femka. Ode, pa se vrati...
Kad se učvrsti u naumu da ode, podržaću to njeno pravo

predator the tolerantni
cassiopeia cassiopeia 19:47 17.05.2012

Re: Negativan taster

predatortz

A njeno demokratsko pravo da joj ispune želju?


I to stoji, ali vidiš da se femka. Ode, pa se vrati...
Kad se učvrsti u naumu da ode, podržaću to njeno pravo

predator the tolerantni


Tolerantna sam i ja i podržavam šta god odlučila. Ali meni bode oči i govori da još nije odlučila

Prošli put sam zamolila uredništvo da me skloni sa spiska VIP autora. Nisu to uradili. Sada ih molim da me sklone i sa liste autora, na koju sam sklonjena sa VIP liste bez obrazloženja. .


Ako ne želiš da budeš autor zašto onda uopšte i pišeš ovde?

cassiopeia cassiopeia 19:49 17.05.2012

Re: Negativan taster

Meni definitivno nije dobro čim ostavljam komentar na političkom blogu a lepo sam sebi rekla man' se imaš preča posla.
predatortz predatortz 19:51 17.05.2012

Re: Negativan taster

cassiopeia
Meni definitivno nije dobro čim ostavljam komentar na političkom blogu a lepo sam sebi rekla man' se imaš preča posla.


Hoćeš da kažeš da smo mi, koji to redovno radimo, zgubidani?

Sram te, bre, bilo!
cassiopeia cassiopeia 20:01 17.05.2012

Re: Negativan taster

predatortz
cassiopeia
Meni definitivno nije dobro čim ostavljam komentar na političkom blogu a lepo sam sebi rekla man' se imaš preča posla.


Hoćeš da kažeš da smo mi, koji to redovno radimo, zgubidani?

Sram te, bre, bilo!
Jao bre ne učitavaj mi šta sam mislila.
kakapo kakapo 20:24 17.05.2012

Re: Negativan taster

Ko želi da se Ms Milic ukine autorska opcija neka preporuči komentar KM-a, a ko je protiv neka preporuči ovaj komentar.

Ja sam bio u nedoumici, ali sada više nisam tako siguran.
angie01 angie01 20:50 17.05.2012

Re: Negativan taster

gorstak92

KMAman, ljudi! Učinite to! Ako je ne sklonite sa liste autora ona će još da piše. Ne može da odoli. Ko želi da se Ms Milic ukine autorska opcija neka preporuči komentar KM-a, a ko je protiv neka preporuči ovaj komentar.Mislim da je jasno zašto sam ja za to da se ostavi autorska. Podvukao sam u citatu.Blogeri, nemojte ostavljati bele komentare. Preporučite opciju za koju ste pa da demokratski dođemo do šta znam čega.


zasto bi se ukinula opcija ms milic?

nisam nikada za to, ona je bila autor sa svojom publikom i sve je to imalo nekog smisla do ovog sada uvredljivog odnosa gde je ocigledno da odradjuje posao, na nacin gde i sam blog b92 dobija neke druge osobine, pa su blogeri spontano okrenuli celu stvar na jedinu mogucu komunikaciju, a da ne bude bljak, pa stoga ne vidim zasto bi moderacija intervenisala, koja je inace prilicno ok u zadnje vreme:)))-molim da mi se upise plus-kada je ovako sve doslo na svoje, u smislu neke ravnoteze,...sprecen je pad-akomerazumete i to na otvorenom!
angie01 angie01 20:50 17.05.2012

Re: Negativan taster

ups!...ne vazeci listic!
cult cult 06:49 18.05.2012

Re: Negativan taster

kad se zatvara glasanje?
Mislim da je prednost značajna i da milićka ostaje.
Vidim i četvoro konformista (nevažeći listić - endži). Hm.
Trebalo bi proglasiti zvanične rezultate, potpis, onaj jezivi pečat i to je to.
Ne verujte u eventualni džak preporuka ostavljen kraj kontejnera.
gorstak92 gorstak92 09:11 18.05.2012

Re: Negativan taster

cult
kad se zatvara glasanje?
Mislim da je prednost značajna i da milićka ostaje.
Vidim i četvoro konformista (nevažeći listić - endži). Hm.
Trebalo bi proglasiti zvanične rezultate, potpis, onaj jezivi pečat i to je to.
Ne verujte u eventualni džak preporuka ostavljen kraj kontejnera.

Bolje da zatvaramo radnju.

Kad je počelo glasanje opcija za koju i ja navijam (da Ms Milic ostane) je vodila sa 10:5. Tokom noći vodimo i dalje, ali sad je kritičnih 17:13.

Dakle, većinskom odlukom blogera i uz saglasnost RIK-a, RRA, PGP RTS-a, NIS-a, MIP-a, GUP-a i GSP-a zaključujemo da Ms. Milic treba da ostane autorska opcija.
Jeeeeee
Čestitamo!

zilikaka zilikaka 09:35 18.05.2012

Re: Negativan taster

ali sad je kritičnih 17:13.

Najmanje 18:13.
Moj glas još nije prošao
gorstak92 gorstak92 09:45 18.05.2012

Re: Negativan taster

zilikaka
ali sad je kritičnih 17:13.

Najmanje 18:13.
Moj glas još nije prošao

Tvoja preporuka je završila u džaku pored kontejnera.
Žalim slučaj.
mariopan mariopan 10:05 20.05.2012

Re: Negativan taster


Ko želi da se Ms Milic ukine autorska opcija neka preporuči komentar KM-a, a ko je protiv neka preporuči ovaj komentar.


Da zaista želi da joj se ukine opcija sama bi prestala da piše, to može svaki autor, nije potrebno da joj se ukida (zvanično) ništa.
Ovo je koketiranje sa uredništvom, "čik me ukinite" da mogu posle da kažem da ste me vi ukinuli ???
A dve godine joj nije trebao ovaj blog?
Ni setila se nije da postoji?
Ni mi joj nismo trebali, kao učesnici (komentatori), što je čudno, jer kome se obraća ovim tekstovima, nama ili samoj sebi?
Uredništvu?
Gazdama?

Ako se ne varam i mi dajemo život ovom blogu, ne samo uvodni tekstovi već diskusija koja na osnovu nekog tekta nastaje i razvija se u nekim pravcima? To je blog?
Ili JM zamišlja da je blog oglasna tabla gde će da zalepi svoj predizborni EPP?

Može sama da se isključi kada god hoće, kao što se isključila na te dve godine a sada se volšebno pojavila jer joj ovaj blog treba za ličnu predizbornu upotrebu?
Posle upotrebe će opet da ga baci?

Preporučila sam komentar KRALJAMAJMUNA, da ipak glasam, ako moram.
freehand freehand 17:47 17.05.2012

Plašim se dana

kad se pojavi blog koji liči na zajedničko činodejstovanje trija Milić-Kandić-Biserko, a ja se slažem sa osnovnom porukom!

Pa-pa-paranoja...
Ali, ako je Šijenti otišao u Šiješeljevce, može i Freehand gde god.
predatortz predatortz 17:50 17.05.2012

Re: Plašim se dana

kad se pojavi blog koji liči na zajedničko činodejstovanje trija Milić-Kandić-Biserko


Sad bih ja napisao tri jahača...
Ali, ne daje mi se tisuću jura, niti imam sto dana za plandovanje.
jesen92 jesen92 18:43 17.05.2012

Re: Plašim se dana

kad se pojavi blog koji liči na zajedničko činodejstovanje trija Milić-Kandić-Biserko,
..taj trio ne postoji, za tvoju informaciju...godpodje Biserko i Kandic su podrzale master Tomu...trijo je Pesic-Biserko-Kandic ali taj trijo ne pise na ovom blogu..
freehand freehand 18:49 17.05.2012

Re: Plašim se dana

jesen92
kad se pojavi blog koji liči na zajedničko činodejstovanje trija Milić-Kandić-Biserko,
..taj trio ne postoji, za tvoju informaciju...godpodje Biserko i Kandic su podrzale master Tomu...trijo je Pesic-Biserko-Kandic ali taj trijo ne pise na ovom blogu..

Pa ja sam to onako... Ovaj deo na samom početku
stvarima koje su nam Boris Tadić i njegovi priredili, poput Ljubiše Dikovića na čelu GŠ VS.

mi je baš zaličio...
Al hajd sad, nemam vremena da radim fotomontažu, ali vas niko ne sprečava da zamišljate:
ona klinika i bolnička soba. Toma leži više mrtav nego živ, Vesna ga saosećajno drži za već hladnu ruku, Nataša mu nežno briše orošeno čelo, a Sonjica pažljivo podešava brzinu protoka na flaši za infuziju, dok se Šijenti i Lepi Aca u uglu dogovaraju šta da dalje preduzmu...
Brrr!
Ja se stresao od prizora!
Hansel Hansel 19:18 17.05.2012

Re: Plašim se dana

jesen92
godpodje Biserko i Kandic su podrzale master Tomu...trijo je Pesic-Biserko-Kandic ali taj trijo ne pise na ovom blogu..

Nova kletva: "Dabogda te podržale Pešić, Kandić i Biserko!... I Jelena Milić - u prvom krugu!"
(Mada, videćemo i dejstvo podrške u drugom... )
Domazet Domazet 20:06 17.05.2012

Interesantan komentar...

Nepoznato Lice Koje Definitivno Nije Stalker
freehand
... može i Freehand gde god.

U Jezuite??

Moram da kazhem da sam zhiv premro od straha da ce Societas Iesu da tuzhi neke ovde za masovno krshenje copyrighta njihovog nepisanog pravila.

...gledano sa strane i izdaleka, razume se.
jesen92 jesen92 22:12 17.05.2012

Re: Plašim se dana

(Mada, videćemo i dejstvo podrške u drugom.

..salu na stranu, al' ja jos uvek ne znam da li sanjam ili se stvarmno dogadja ova podrska s obzirom da se odlicno secam kakva je komunikacija bila izmedju ove tri dame i podrzanog kandidata u skorijoj proslosti..
zilikaka zilikaka 19:23 17.05.2012

Opomena

Kolege, ako ne prekinete da se ponašate, ja ću nastaviti svoju priču o pivu, pa makar me to koštalo i VIP statusa
predatortz predatortz 19:24 17.05.2012

Re: Opomena

Kolege, ako ne prekinete da se ponašate


Šta se ti smatraš ovde?!
zilikaka zilikaka 19:27 17.05.2012

Re: Opomena

Sam bre veteran ovih produktivnih blogova
Rejlem Rejlem 20:08 17.05.2012

Poprilicno isprazan blog...

...kao ovo platno

dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 20:17 17.05.2012

Pitanje za 05

STA FALI KUVANJU I KULINARSKOM KOMENTARU?.

Sami ste zakuvali, izvolite!

cassiopeia cassiopeia 20:22 17.05.2012

Re: Pitanje za 05

dusanovaiivanovamama
STA FALI KUVANJU I KULINARSKOM KOMENTARU?.

Sami ste zakuvali, izvolite!

Što ti je žena revolucionarka

A ja se mislim da li da ostavim recopis za neko povrće što sam isprobala i svidelo mi se. Eeee nikad od mene borkinja
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 20:36 17.05.2012

Re: Pitanje za 05

cassiopeia
dusanovaiivanovamama
STA FALI KUVANJU I KULINARSKOM KOMENTARU?.

Sami ste zakuvali, izvolite!

Što ti je žena revolucionarka

A ja se mislim da li da ostavim recopis za neko povrće što sam isprobala i svidelo mi se. Eeee nikad od mene borkinjaPovrce hmmmmm

ajde pliz casss
zilikaka zilikaka 20:37 17.05.2012

Re: Pitanje za 05

dusanovaiivanovamama
21:17 17.05.2012
Pitanje za 05
STA FALI KUVANJU I KULINARSKOM KOMENTARU?.

Sami ste zakuvali, izvolite!


a da mi umesto


počnemo da mećemo

?
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 20:42 17.05.2012

Re: Pitanje za 05

zilikaka
dusanovaiivanovamama
21:17 17.05.2012
Pitanje za 05
STA FALI KUVANJU I KULINARSKOM KOMENTARU?.

Sami ste zakuvali, izvolite!


a da mi umesto


počnemo da mećemo

?Ce mecemo...kaolavanda kaolavanda 20:44 17.05.2012

Re: Pitanje za 05

Šta? Ovo:mislim da mećemo..
cassiopeia cassiopeia 21:06 17.05.2012

Re: Pitanje za 05

ajde pliz casssOtvoriš frižider. Ako nađeš nešto što liči na tikvice, luk crni mladi, sremuš, šargarepu, kupus, karfiol (ovo je bila moja poslednja kombinacija), mada volim i luk, papriku, krompir, tikvice, patlidžan. Sve isečeš na kocke, korenastije povrće na manje a tikvice, patlidžan, luk, kupus na veće i staviš sve u neku dublju posudu koja može u rernu, zaliješ obilato maslinovim uljem, so, biber, bosiljak, origano, nekad pravim kombinaciju sa đumbirom, i to sve pokriješ folijom i pečeš u rerni pola sata da omekša, otklopiš, odozgo nabacaš naseckanu slaninicu ili samo neki sir izmrviš, zapečeš i uživaš. Ako niste ješni pa vam ostane hladno začiniš nekim sirćetom po ukusu i uživaš u salati.

Mmmm

Edit:

Ček' da overim recept.

dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 21:34 17.05.2012

Re: Pitanje za 05

cassiopeia
ajde pliz casssOtvoriš frižider. Ako nađeš nešto što liči na tikvice, luk crni mladi, sremuš, šargarepu, kupus, karfiol (ovo je bila moja poslednja kombinacija), mada volim i luk, papriku, krompir, tikvice, patlidžan. Sve isečeš na kocke, korenastije povrće na manje a tikvice, patlidžan, luk, kupus na veće i staviš sve u neku dublju posudu koja može u rernu, zaliješ obilato maslinovim uljem, so, biber, bosiljak, origano, nekad pravim kombinaciju sa đumbirom, i to sve pokriješ folijom i pečeš u rerni pola sata da omekša, otklopiš, odozgo nabacaš naseckanu slaninicu ili samo neki sir izmrviš, zapečeš i uživaš. Ako niste ješni pa vam ostane hladno začiniš nekim sirćetom po ukusu i uživaš u salati.

Mmmm

Edit:

Ček' da overim recept.
AAAAAAAA u cass

Ovo je fenomenalno....

Nego, sutra idem u Grocku, btw rodno mesto Vesne Pesic. Da udje u zapisnik da se rodila u kuci i da je njenu majku poradjala moja baba tetka Katica!!!

E u toj Grockoj, mnogo dobra riblja corba na jednom splavu, a tek deverika...

Cek da stavim pecat:


Hansel Hansel 22:09 17.05.2012

Re: Pitanje za 05

cassiopeia
Otvoriš frižider.
...
Edit:
Ček' da overim recept.(Ove linkovane recepte ne smem ni da otvaram, video sam koji su... mogu samo sada da patim... )
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 22:17 17.05.2012

Re: Pitanje za 05

Hansel
cassiopeia
Otvoriš frižider.
...
Edit:
Ček' da overim recept.(Ove linkovane recepte ne smem ni da otvaram, video sam koji su... mogu samo sada da patim... )


GDE TI PECAT Hansel?
Hansel Hansel 22:27 17.05.2012

Re: Pitanje za 05Nisam ostavio recept, pa reko' da ne trošim mastilo!

Evo ovde onda dva, da ne editujem gore:

cassiopeia cassiopeia 09:20 18.05.2012

Re: Pitanje za 05

DiIM
AAAAAAAA u cass

Ovo je fenomenalno....


Jeste super, ja ću mojima dosaditi sa tim kombinacijama iz rerne
cassiopeia cassiopeia 09:21 18.05.2012

Re: Pitanje za 05

Hansel
Hoćeš još jedan recopis?
moderator05 moderator05 11:14 18.05.2012

Re: Pitanje za 05

dusanovaiivanovamama
STA FALI KUVANJU I KULINARSKOM KOMENTARU?.

Sami ste zakuvali, izvolite!

Kad me ovako lepo pitate, evo da odgovorim. Malko ste preterali prošli put, pa nam se kečiga dojela, obljutavila. Može biti da je moj komentar bio nespretno sročen, izvinjavam se zbog toga, pa evo da pokušam ponovo. Očekivala sam da ćete ovoga puta pokazati više inventivnosti, ali kada se javila zilikaka sa pokušajem elaboriracije na temu kako izgledaju bazeni (tankovi) u kojima odležava pivo, upalila mi se lampica - reaguj! Kečiga i pivo?!

Kad sam se već javila, moram i o ovome. Dokle više kečiga? Mnogo je bolje staviti štuku (ili smuđa) na krompir i vino (nipošto ne dodavati vodu), sa malo ruzmarina, belog luka i kisele pavlake. Zapeći, a ne kuvati. Ovaj šaran je u redu, šta više - odličan. Obavezno servirati uz vino.

A sad vas molim da se vratite temi, a zilikaku upozoravam da i ne pokušava sa pivom (bazenima, avionima, kamionima), biće sankcionisano*.

Izmena: * = pivo
gorstak92 gorstak92 11:32 18.05.2012

Re: Pitanje za 05

Kad sam se već javila, moram i o ovome. Dokle više kečiga? Mnogo je bolje staviti štuku (ili smuđa) na krompir i vino (nipošto ne dodavati vodu), sa malo ruzmarina, belog luka i kisele pavlake. Zapeći, a ne kuvati. Ovaj šaran je u redu, šta više - odličan. Obavezno servirati uz vino

Da znaš da neću više da pipnem tu ribetinu!
Svaki dan samo riba kao da sam doživeo brodolom.
cult cult 11:43 18.05.2012

Re: Pitanje za 05

Svaki dan samo riba kao da sam doživeo brodolom.


Jbt, a meni počeo da se pričinjava Cerski.

angie01 angie01 11:57 18.05.2012

Re: Pitanje za 05

moderator05

dusanovaiivanovamamaSTA FALI KUVANJU I KULINARSKOM KOMENTARU?.Sami ste zakuvali, izvolite!Kad me ovako lepo pitate, evo da odgovorim. Malko ste preterali prošli put, pa nam se kečiga dojela, obljutavila. Može biti da je moj komentar bio nespretno sročen, izvinjavam se zbog toga, pa evo da pokušam ponovo. Očekivala sam da ćete ovoga puta pokazati više inventivnosti, ali kada se javila zilikaka sa pokušajem elaboriracije na temu kako izgledaju bazeni (tankovi) u kojima odležava pivo, upalila mi se lampica - reaguj! Kečiga i pivo?! Kad sam se već javila, moram i o ovome. Dokle više kečiga? Mnogo je bolje staviti štuku (ili smuđa) na krompir i vino (nipošto ne dodavati vodu), sa malo ruzmarina, belog luka i kisele pavlake. Zapeći, a ne kuvati. Ovaj šaran je u redu, šta više - odličan. Obavezno servirati uz vino.A sad vas molim da se vratite temi, a zilikaku upozoravam da i ne pokušava sa pivom (bazenima, avionima, kamionima), biće sankcionisano*. Izmena: * = pivobrate/sestro-pazi kad sam znala!:)))

kupljeno na nevidjeno,...nemoj neko da bi se zalio na meni, moze samo dodatne varijacije, pravo da vam kazem i ja volim da menjam-jedino mi bilo zbog culta, kad je vec zapeo za tu kecigu, a ja slaba na njega!


molim moderatorki 05 da se uruci clnska kartica-dokazala kvalifikaciju-nek potpise dusanovaiivanovamama!

cult cult 12:03 18.05.2012

Re: Pitanje za 05

a ja slaba na njega!

ova moderatorka05 mi je totalni blogkraš.
već neko vreme. jbg.
ali ne bih da te obeshrabrujem, naravno

cassiopeia cassiopeia 12:09 18.05.2012

Re: Pitanje za 05

cult
a ja slaba na njega!ova moderatorka05 mi je totalni blogkraš.već neko vreme. jbg.ali ne bih da te obeshrabrujem, naravno100-ti komentar zaslužuje da se pečatira

angie01 angie01 12:10 18.05.2012

Re: Pitanje za 05

cult
a ja slaba na njega!ova moderatorka05 mi je totalni blogkraš.već neko vreme. jbg.ali ne bih da te obeshrabrujem, naravno


...ja volim kada je ocigledno jedno, a ja osecam drugo- to ti je suftilnost saosecaja nas retkih, ekstremno senzibilnih, koji hvatamo i te frekvencije!

...zapamti,...iznenadtice te, kada najmanje ocekujes@
cult cult 12:11 18.05.2012

Re: Pitanje za 05

100-ti komentar zaslužuje da se pečatira


slazem se.
samo on je malo dole i glasi "ne"
hundred bucks answer.
zilikaka zilikaka 12:15 18.05.2012

Re: Pitanje za 05

a zilikaku upozoravam da i ne pokušava sa pivom (bazenima, avionima, kamionima), biće sankcionisano*.


Ko što rekoh, neverovatno me inspirišu ovi politički blogovi.

Opet, ono malo racionalnog u meni govori da u svakoj prilici vala nešto novo naučiti. Posebno ako to nešto može da bude korisno.

Verujem da ćemo se složiti da je pivo jedna od važnih stavki u životu blogera (a i poneke blogerke), pa nije zgoreg na vreme upozoriti kolege na moguće opasnosti sa kojima se mogu suočiti ako ikad dospeju u to primamljivo carstvo.
EDIT:
Psst, al ovo samo za 005
Ja uopšte ne pijem pivo. Nikad pa ni onda.
Cela akcija ima cilj da se kolegama isto makar malo ogadi, jer niko ko drži do sebe ne troši pivo uz kečigu.
cult cult 12:15 18.05.2012

Re: Pitanje za 05

...zapamti,...iznenadtice te, kada najmanje ocekujes@

primio k znanju.
na svim frekvencijama : )


samo da ti kazem da frekvencije Cerskog čak ni ti ne mozes da osetis.
angie01 angie01 12:22 18.05.2012

Re: Pitanje za 05

samo da ti kazem da frekvencije Cerskog čak ni ti ne mozes da osetis


opet gresis-kao i za Djilasa uostalom, kecigu vec ne moram ni da pominjem,...meni je Cerski vrlo simpa i sve ga kontam!
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 17:42 18.05.2012

Re: Pitanje za 05

angie01

molim moderatorki 05 da se uruci clnska kartica-dokazala kvalifikaciju-nek potpise dusanovaiivanovamama!
overava:moderator05

Izmena: * = pivo


Sad razumem!


Hansel Hansel 20:41 18.05.2012

Re: Pitanje za 05

cassiopeia
Hansel

Hoćeš još jedan recopis?

Hoću (mada "malo" kasnim), što da ne, samo pazi šta unutra mešaš, moderatorka ima osetljiv ukus!

Za mod05 poseban
zilikaka zilikaka 20:46 17.05.2012

Da overim

dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 21:07 17.05.2012

Re: Da overim

zilikaka
p.s. u koliko primeraka treba?
angie01 angie01 21:11 17.05.2012

Re: Da overim

a bre zene, ste se uclanile!

evo moja kartca!


zilikaka zilikaka 21:30 17.05.2012

Re: Da overim

evo moja kartca!

Sve jednocifreni brojevi.
Mi ćemo mu dođemo Prvoborkinje Spomeničarke
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 21:39 17.05.2012

Re: Da overim

zilikaka
evo moja kartca!

Sve jednocifreni brojevi.
Mi ćemo mu dođemo Prvoborkinje Spomeničarke
kaolavanda kaolavanda 22:03 17.05.2012

Re: Da overim

Mi ćemo mu dođemo Prvoborkinje Spomeničarke


Njao, dirljiv momenat Evo, ja, kao slikarka, biram da budem Nadežda Petrović, dok ne dođe šmrk, i sve nas najuri odavde.

Samo da pečatiram ovu izjavu:


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana