Biz| Društvo| Ekonomija| Politika| Život

Fitilj bombe dogoreva!

WBinSerbia RSS / 11.02.2013. u 09:45

 

У Србији гори фитиљ бомбе. Има ли икога ко може да га угаси?

Знам да је „бомба" о којој говорим тешко и осетљиво питање, и то не само у Србији већ широм „старог континента". Реч је о становништву које је све старије и последицама које то има  на дугорочну финансијску одрживост пензионих система.

И мада се многе европске земље суочавају са истим проблемом, Србија је у посебно тешкој ситуацији. У Србији је 1989. године било мање од милион пензионера на 7,8 милиона становника. Данас их је више од 1,6 милиона на 7,2 милиона становника. Те 1989. чак 3,5 запослених је уплаћивало доприносе за једног пензионера, а данас тек 1,2 запослених  плаћа допринос за једног пензионера. Очито је, зар не, да систем у коме они који сада раде издржавају пензионере (познат као pay-as-you-go) не само да доводи до мањка који покривају порески обвезници преко трансфера пара из буџета, већ је у текућем облику и фискално неодржив.

Само вишеструк приступ може да реши овај проблем. Бржи привредни раст и отварање нових радних места су свакако потребни да би се повећао број оних који плаћају доприносе у пензиони фонд. Проблем старења становништва ваља решавати и већом стопом наталитета, преокретањем тренда одлива мозгова и одласка људи у иностранство. Но, то су мере које могу дати резултате само на средњи или дуги рок. Србија наредних година просто не може да одлаже озбиљну реформу пензионог система ако жели да угаси фитиљ бомбе која само што није експлодирала. Једноставно, нема довољан број оних који уплаћују доприносе за пензије према броју постојећих пензионера. Превелика сива економија је очигледан проблем и треба учинити све што је могуће како би се они који у њему послују вратили у „легалне привредне токове". Ваља се позабавити и  (не)дисциплином плаћања доприноса. „Кривци" за то стање нису само у приватном сектору, као што би неки помислили на прву лопту. Можда ће вас изненадити, али јавно комунално предузеће једне велике општине у Србији већ неколико година није уплатило ни динара доприноса ни за пензионо ни за здравствено осигурање својих запослених. Дуг предузећа у реструктурирању за разне доприносе крајем 2011. године био је 200 милиона евра, од чега је 50 милиона евра био дуг према пензионом фонду. И то све упркос чињеници да је држава, односно порески обвезници, у 2010. и 2011. дала око 370 милиона евра за покривање старих дугова ових фирми према пензионом фонду. Јасно је да тако нешто не може функционисати у недоглед!

Напори да се приходи повећају, међутим, неће бити довољни да се систем врати на здраве и чврсте ноге. Превише људи се превремено пензионише па они не уплате пун износ доприноса предвиђен пуним радним стажом. Правила превременог и инвалидског пензионисања су далеко великодушнија него у неким другим сличним земљама.Осим тога, с обзиром да људи све дуже живе, а године за старосну пензију се не мењају, пензије се исплаћују дужи низ година. Реформе су свакако политички осетљиве, али Србија просто не може себи да допусти да не крене у њих.

Има пуно људи који су склони „теоријама завере" и који мисле да кад неко говори о економији, он заправо кује заверу против социјалне помоћи. На жалост, као што је рекао Џавахарлал Нехру: „Чињенице су чињенице и неће нестати зато што вам се свиђају или не свиђају"...Komentari (74)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

looping looping 10:14 11.02.2013

1

Da li bi ovo:
Осим тога, с обзиром да људи све дуже живе, а године за старосну пензију се не мењају, пензије се исплаћују дужи низ година. Реформе су свакако политички осетљиве, али Србија просто не може себи да допусти да не крене у њих.

...trebalo da resi ovo:

Проблем старења становништва ваља решавати и већом стопом наталитета, преокретањем тренда одлива мозгова и одласка људи у иностранство.
???

Glavna karakteristika dosadasnjih ekonomskih mera u Srbiji su:
1. Presipanje supljeg u prazno
2. Cedjenje stanovnistva (koje je naravno vec iscedjeno)

Voleo bih nekad da cujem neki (bilo koji) treci predlog, za promenu.

Cedjenjem stanovnistva (citaj: povecanjem cena, promena godina za starosnu penziju..... i mnostva drugih mera za koje vladari uvek imaju inspiraciju) tesko ce se doci do povecanja broja mladih i uopste stanovnistva u Srbiji.

Edit:
Drzava odluci da poveca starosnu granicu za penziju, ja nemam posao a na mom potencijalnom radnom mestu radi osoba od 65 i kusur godina. Drzava je ustedela jednu penziju a ja moram da se bavim kriminalom ili da odem iz drzave (kao sto sam i otisao) sa svojom suprugom i dvoje dece.
Znaci ako u drzavi ima recimo 30% nezaposlenih resenje je isterati ih iz drzave i odmah dobijamo nezaposlenost 0%.

I mozda cak i pobedu na sledecim izborima jer je nezaposlenost 0%.

Ovo je samo teorija, naravno, a kao sto gospodin Nehru rece onomad:
"A theory must be tempered with reality."
WBinSerbia WBinSerbia 11:29 11.02.2013

Re: 1

Поштовани, као што сам напоменуо, постоји начин да се реши проблем а то је већи привредни раст и отварање нових радних места. Онда ће бити више посла и за млађе и за старије генерације. То је оно чему треба да тежимо.
Hansel Hansel 11:30 11.02.2013

Re: 1


looping
Drzava odluci da poveca starosnu granicu za penziju, ja nemam posao a na mom potencijalnom radnom mestu radi osoba od 65 i kusur godina. Drzava je ustedela jednu penziju a ja moram da se bavim kriminalom ili da odem iz drzave (kao sto sam i otisao) sa svojom suprugom i dvoje dece.

Управо. Не схвата се колике последице оставља беспосленост младих -- у време када највише могу да науче радећи, немају посао. EDIT: Господин Брефор је у међувремену ово прокоментарисао.

WBinSerbia
Превише људи се превремено пензионише па они не уплате пун износ доприноса предвиђен пуним радним стажом. Правила превременог и инвалидског пензионисања су далеко великодушнија него у неким другим сличним земљама.

Колико знам, ово сада није случај (чак се оболели од рака привремено пензиoнишу због дугог боловања, а после неколико година иду на проверу здравственог стања, па ако су здрави, укида им се пензија, а на старо радно место се не могу вратити). Али превише људи, потпуно здравих, добило је (често и уз мито) инвалидске поензије током деведесетих и почетком ове деценије. Најављиване су биле ревизије, али је још министарка Гордана Матковић (мандат у периоду 2001--2004) од тога била одустала.

Осим тога, с обзиром да људи све дуже живе, а године за старосну пензију се не мењају, пензије се исплаћују дужи низ година.

У Србији (ни) ово није тако. Просечан животни век је, чак, у паду.

Део решења би морало да буде враћање објеката Пензионом фонду, објеката који су грађени његовим средствима у срећнија времена, а међу тим објектима је и хидроелектрана "Ђердап", како се бар могло читати у новинама.
looping looping 12:27 11.02.2013

Re: 1

Поштовани, као што сам напоменуо, постоји начин да се реши проблем а то је већи привредни раст и отварање нових радних места.

Sa tim se slazem i to je jedino resenje. Sva druga resenja su kontraproduktivna po gradjane, drzavu i ekonomiju.
zemljanin zemljanin 13:19 11.02.2013

Re: 1

Voleo bih nekad da cujem neki (bilo koji) treci predlog, za promenu.

Svemirski lift ... ma kako god to utopistički zvučalo nama treba jedan mega-giga projekat koji će da zaposli pamet ... takav projekat (nevažno da li je u mogućnostima Srbije) daje ogromne potencijale za zapošljavanje i nove tehnologije ... i naravno privlači kapital ...

Kada bi na našim fakultetima ljudi imali podstreka da se bave naučno-istraživačkim projektima koji imaju upotrebnu vrednost, recimo nanotehologije i novi materijali koji imaju cilj - ne bi pola studenata završilo napolju a mi kasnije plaćali "pamet" da to isto uvezemo kroz finalni proizvod ...

Bus+ je dirljiv primer kako se posao, koji je mogao zaposliti mnogo pametnih ovde, sveo na kupovinu "nečeg" ...

A svi ti mladi koji odlaze prave taj propcep u demografskoj strukturi ... ta priča o privlačenju kapitala možda funkcioniše u VB jer kapital dolazi zbog tržišta ... ovde kapital dolazi zbog niske cene rada ... neki bi to nazvali neokolonijalizam (nije Nehru) ...

Stvoriti i motivisati pamet u Srbiji znači da će ti mladi ostati ovde i ovde praviti inovacije a privreda to finalizovati ... da ne spominjem patentna prava ... pa ako već uvozimo onda da to budu delovi po narudžbini ...
princi princi 13:46 11.02.2013

Re: 1

Bus+ je dirljiv primer kako se posao, koji je mogao zaposliti mnogo pametnih ovde, sveo na kupovinu "nečeg" ...

Tačno. Čak i ako bi imao više prostora da se "ugradi", mogao bi s punim pravom da kaže: "Eto, uložio sam nešto u razvijanje neke srpske pameti, zaposlio sam neke pametne klince, omogućio im da nešto urade, da nešto nauče". Ali, ne. U čemu je stvar? Da li u tome što Svetska banka i EBRD daju kredite ali samo one koji će zaposliti zapadne konsultantske i izvođačke kuće? Možda WB i EBRD-u i nije cilj oporavak i uzdizanje srpske ekonomije već isključivo korišćenje Srbije kao poligona, gradilišta, sitea na kome će zapadne firme moći da angažuju svoje kapacitete? Samo pitam...
poreznik2 poreznik2 09:39 12.02.2013

Re: 1

Део решења би морало да буде враћање објеката Пензионом фонду, објеката који су грађени његовим средствима у срећнија времена, а међу тим објектима је и хидроелектрана "Ђердап", како се бар могло читати у новинама.


Svi bi da dobiju nešto. A da podelimo malo dugova.

Penzioni fond se dopunjuje sa 2 miljarde evra godišnje iz budžeta. Ako su penzije zarađene, zašto su vezane za prosečnu platu, 65% od prosečne plate. Kakve veze ima prosečna plata sa penzijoj, ako veza nije socijalna?

Za poslednjih 10 godina u penzioni fond je dopunjen sa više para nego što se dobilo kroz sve privatizacije.

Ako je penzioni fond pokraden, neka mi neko kaže gde u Srbiji postoji količina para koja je navodno pokradena iz fonda. Ako fondu nedostaje 2 miljarde evra godišnje, da bi fond bio fond on bi trebao da ima 20-30 miljardi evra. Nek mi neko nađe te pare u Srbiji.

Generacije pre nas su stalno trošile više nego što su zarađivale. To je dovelo do propasti industrije, a kad propadne industrija propada sve. Ne može da industrija propadne and fond da preživi, jer pare moraju da se oplođuju.
laziiprevare laziiprevare 20:18 12.02.2013

Re: 1

"A theory must be tempered with reality"

Fitilj bombe dogoreva!

neka mi neko kaže gde u Srbiji postoji količina para koja je navodno pokradena iz fonda
Bravo ! Bis !!

generacije pre nas su stalno trošile više nego što su zarađivaleMaestro, e ovo je za vas !
hajkula1 hajkula1 22:54 12.02.2013

Re: 1

WBinSerbia
Поштовани, као што сам напоменуо, постоји начин да се реши проблем а то је већи привредни раст и отварање нових радних места. Онда ће бити више посла и за млађе и за старије генерације. То је оно чему треба да тежимо.Većina nas tome teži. Nego kako da one koji su za to zaduženi, koje smo izabrali da nateramo da na tome rade?

Ko je krao, nema zaplene imovine? Eto, takve zakone donose.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 00:33 13.02.2013

Re: 1

Hansel
У Србији (ни) ово није тако. Просечан животни век је, чак, у паду.

Колико сам ја упознат, ово није тачно. Животни век је лако мерљива величина, не требају нам никакве ванредне анкете (већ само обрадити постојеће смртовнице) и он је -- чак и у Србији -- у константном порасту, само је деведесетих неко време стагнирао. Иначе, наш животни век је пет година мањи него што је просек ЕУ. (То песимистички значи, кад се родите овде, да вам је неко закинуо пет година.)

ОВОЛИКО ИЗНОСИ наша просечна пензија, а примамо је годину дана мање него што је просек у Европи.
princi princi 02:57 13.02.2013

Re: 1

Колико сам ја упознат, ово није тачно. Животни век је лако мерљива величина, не требају нам никакве ванредне анкете (већ само обрадити постојеће смртовнице) и он је -- чак и у Србији -- у константном порасту, само је деведесетих неко време стагнирао. Иначе, наш животни век је пет година мањи него што је просек ЕУ. (То песимистички значи, кад се родите овде, да вам је неко закинуо пет година.)

Ima i formula, :).

Bez zezanja, izgleda lako ali nije. Smešno je što zapravo i nije merljiva. Pogotovu je age adjusted life expectancy čitava nauka. Life tables, čuda... Osiguravajuća društva to kriju ko zmija noge.
laziiprevare laziiprevare 14:27 13.02.2013

Re: 1

Brajovic & Hansel

Ima raznih uticaja, ali živi se duže i u Srbiji.

Važno je reći da postoji i značajna razlike u dužini života unutar iste populacije u odnosu na raspodelu "kolača".princi princi 19:07 13.02.2013

Re: 1

Znači, bogatim Amerikancima ne samo da će morati da se isplaćuju veći anuiteti, nego će to morati da se radi i 5 godina duže. Jeste drag za ekonomiju, ali ništa što ne bi mogla da sredi povećana imigracija (jedino je politički malo osetljivo jer se oni redneci odmah maše za puške, a i crnci bi se osetili ugroženim kad bi Latinosi preplavili USofA).

Ali, zašto povećana imigracija iz Indije ili Vijetnama ne bi mogla da bude rešenje i za Srbiju? Uvezeš, šta ja znam, milion programera iz Indije, i dosta ublažiš problem.
hajkula1 hajkula1 00:19 15.02.2013

Re: 1

Predrag Brajovic


ОВОЛИКО ИЗНОСИ наша просечна пензија, а примамо је годину дана мање него што је просек у Европи.


Neko jede meso, neko kupus a u proseku svi jedu sarmu. Ni koske nisu zanemarljive.
laziiprevare laziiprevare 07:58 15.02.2013

Re: 1

Nije loša ideja sa programerima, samo bolje odmah i million programera iz Kine da bude sve pre roka.

Mogao bi Aca kod šeika da obezbedi avione za 24/7 nalete.


"Kasino kapitalizam"

Barkli banka će ukinuti 3700 radnih mjesta među njima i kontroverzni odjel koji je klijetnima prodavao sofisticirane predloge kako izbeći plaćanje poreza .

Uprkos velikom skandala s liborom i manipulacijom kamatama, banka će ipak isplatit 1,8 milijardi funti bonusa ."Profit nam više neće biti najvažniji, nego moral i etika!" (direktor Barkli banke)
expolicajac expolicajac 11:32 11.02.2013

Ozbiljan problem

Има пуно људи који су склони „теоријама завере" и који мисле да кад неко говори о економији, он заправо кује заверу против социјалне помоћи.

To mišljenje se neće promeniti bilo kakvim političkim pritiskom i stalnim pričama o tome. Sve dok se ne stvore uslovi da se za normalni rada primaju normalne nadnice većina stanovnika zemlje Srbije će imati "sklonost ka teorijama zavere". Bahato ponašanje srpske ekonomske elite u prethodnom periodu stvorilo je veliki broj nezadovoljnih ljudi koji su za svoj rad mesto nadnica dobijali maglu. Vaša sagledavanja sa globalnog nivoa su tačna ali vaš realni pritisak na one koji zapravo stvaraju društveni proizvod i drže rešenje u svojim rukama do sada su bila usko povezana sa političkim intereseima zasnovanim na želji da se po svaku cenu odreknemo dela teritorije (mislim na Kosovo) a ne da izvršimo ozbiljnu transformaciju svesti ka činjenici da svako društvo živi samo od novostvorene vrednosti.
Kad budete svoje aktivnosti prebacili na stvarna ekonomska pitanja bez političke pozadine duboko sam uveren da će transformacija srpskog društva biti brza i efikasna na opšte iznenađenje svetske zajednice.
S poštovanjem Ex.
sima2000 sima2000 12:26 11.02.2013

Re: Ozbiljan problem

Kad budete svoje aktivnosti prebacili na stvarna ekonomska pitanja bez političke pozadine duboko sam uveren da će transformacija srpskog društva biti brza i efikasna na opšte iznenađenje svetske zajednice.


Tvoj optimizam na žalost nema realnu osnovu.
Ako uporediš ključne ekonomske pokazatelje Srbije, Rumunije i Bugarske, videćeš da ličimo kao jaje jajetu. Od prosečne plate, preko BDP po stanovniku, pa do indeksa korupcije - potpuno smo isti. Sa jedne strane, nas bombarduju, pa nas drndaju decenijama oko Kosova, dok za to vreme njih maze, paze i velikodušno finansiraju.Naši zajednički problemi su mnogo dublji nego što su kapaciteti svetskih moćnika da pritiskaju, lobiraju, utiču i menjaju..
looping looping 12:45 11.02.2013

Re: Ozbiljan problem

Kad budete svoje aktivnosti prebacili na stvarna ekonomska pitanja bez političke pozadine duboko sam uveren da će transformacija srpskog društva biti brza i efikasna na opšte iznenađenje svetske zajednice.

Slazem se. Te politicke aktivnosti su zapravo i diverzija (ne tvrdim da je namerna), veoma korisna za kriminalne elemente na srpskoj politickoj sceni koji su prerasli u drzavnu mafiju za svo vreme "borbe" za Kosovo. I pravo je divno cudo i sreca da se iko od politicara makar malo obracunava sa korupcijom u Srbiji.
expolicajac expolicajac 14:51 11.02.2013

Re: Ozbiljan problem

sima2000
Kad budete svoje aktivnosti prebacili na stvarna ekonomska pitanja bez političke pozadine duboko sam uveren da će transformacija srpskog društva biti brza i efikasna na opšte iznenađenje svetske zajednice.


Tvoj optimizam na žalost nema realnu osnovu.
Ako uporediš ključne ekonomske pokazatelje Srbije, Rumunije i Bugarske, videćeš da ličimo kao jaje jajetu. Od prosečne plate, preko BDP po stanovniku, pa do indeksa korupcije - potpuno smo isti. Sa jedne strane, nas bombarduju, pa nas drndaju decenijama oko Kosova, dok za to vreme njih maze, paze i velikodušno finansiraju.

Naši zajednički problemi su mnogo dublji nego što su kapaciteti svetskih moćnika da pritiskaju, lobiraju, utiču i menjaju..

Pa izneo si suštinu. Ne želeći da vređam ničiji nacionalni ponos da smo mi primljeni u EU kad Bugari i Rumuni siguran sam da bi od njih značajno odskočili u ekonomskom smislu. Uz svu bahatost "tajfuna" i nesposobnost administracije bila bi otvorena perspektiva za razvoj malog biznisa. Moj prijatelj je u Alksincu napravio, uz sva ograničenja koja mu je nametao sistem, firmu koja izvozi 95% svojih proizvoda. Slovenci i Nemci su dolazili i "krstili se i rukama i nogama" kako je ta firma na čelu sa tim čovekom uspela da osvoji vrstu proizvoda koje oni razvijaju 50 godina. Da je takav čovek, koji sebe smatra malim privednikom imao uslove kao Slovenci i Nemci mesto sadašnjih 85 radnika zaposli bi preko 500. Može se osporavati uzorak na osnovu koga sam izveo ovaj zaključak, ali posle 25 godina poznavanja strukture proizvodnih kapaciteta juga Srbije i ličnim poznavanjem ljudi koji se bave privredom, siguran sam da bi većina njih do maksimuma iskoristili normalne uslove privređivanja.
sima2000 sima2000 15:59 11.02.2013

Re: Ozbiljan problem

Pa izneo si suštinu. Ne želeći da vređam ničiji nacionalni ponos da smo mi primljeni u EU kad Bugari i Rumuni siguran sam da bi od njih značajno odskočili u ekonomskom smislu.


Jesam izneo suštinu, ali sam izveo sasvim suprotan zaključak. Tvoj zaključak da smo mi nacija stvorena za biznis kojoj inostrani moćnici ne daju da se razmahne je malo pretenciozan. Moj zaključak je da donacije, pritisci, regulativa i članstvo u EU nisu presudan faktor za stepen razvijenosti jedne zemlje. Ima nešto dublje što nam sistematski ne dozvoljava da se pomaknemo sa prosečne plate od 350 jura. I nama i ostalima u okruženju.
expolicajac expolicajac 16:35 11.02.2013

Re: Ozbiljan problem

sima2000
Pa izneo si suštinu. Ne želeći da vređam ničiji nacionalni ponos da smo mi primljeni u EU kad Bugari i Rumuni siguran sam da bi od njih značajno odskočili u ekonomskom smislu.


Jesam izneo suštinu, ali sam izveo sasvim suprotan zaključak. Tvoj zaključak da smo mi nacija stvorena za biznis kojoj inostrani moćnici ne daju da se razmahne je malo pretenciozan. Moj zaključak je da donacije, pritisci, regulativa i članstvo u EU nisu presudan faktor za stepen razvijenosti jedne zemlje. Ima nešto dublje što nam sistematski ne dozvoljava da se pomaknemo sa prosečne plate od 350 jura. I nama i ostalima u okruženju.

Simo, ma koliko prevaziđeno zvuči ona marksističke filozofije teza, da društvena nadgradnja određuje društvenu svest, ona je tačna. Da smo dobili nezasluženu priliku, kao naše komšije Rumuni i Bugari, siguran sam da bi bila mnogo bolje iskorišćena. Ali tako ti je to kad smo na nezgodnom mestu posađeni, pa još sami sebi zabijemo nož u zdravu nogu, i još imamo savetnike sa strane koji samo sagledavaju globalnu situaciju ne shvatajući mentalitet našeg naroda, onda je to recept za apsolutni neuspeh.
WBinSerbia WBinSerbia 17:19 11.02.2013

Re: Ozbiljan problem

Moj prijatelj je u Alksincu napravio, uz sva ograničenja koja mu je nametao sistem, firmu koja izvozi 95% svojih proizvoda. Slovenci i Nemci su dolazili i "krstili se i rukama i nogama" kako je ta firma na čelu sa tim čovekom uspela da osvoji vrstu proizvoda koje oni razvijaju 50 godina. Da je takav čovek, koji sebe smatra malim privednikom imao uslove kao Slovenci i Nemci mesto sadašnjih 85 radnika zaposli bi preko 500.

Препоручите му да погледа: http://www.inovacionifond.rs/
Можда може да се квалификује да га они финансирају. Мислим да је управо конкурс у току, али као што ћете видети они имају неке посебне критеријуме. Можда може да се уклопи у њих.
nim_opet nim_opet 21:55 11.02.2013

Re: Ozbiljan problem

Da smo dobili nezasluženu priliku, kao naše komšije Rumuni i Bugari, siguran sam da bi bila mnogo bolje iskorišćena.


Da pripisemo ovakav komentar neinformisanosti, radije nego nekoj predrasudi: Rumunija i Bugarska su primljene u Evropsku Uniju jer su ispunile Kopenhagenske kriterijume - Srbija nije. I mozemo mi da se ljutimo i tvrdimo kako ne znam sta, Rumunija i Bugarska ne zasluzuju, ali cinjenica je da su te dve zemlje uspele da dokazu ostalim clanicama da ispunjavaju politicke, ekonomske i legislativne uslove. Srbija nije. Niti su pregovori sa ovim dvema zemljama bili ubrzavani, niti su bilo koja od poglavlja pregovora preskakana itd da bi im se "nezasluzeno" nesto odobrilo.
expolicajac expolicajac 22:09 11.02.2013

Re: Ozbiljan problem

Da pripisemo ovakav komentar neinformisanosti, radije nego nekoj predrasudi: Rumunija i Bugarska su primljene u Evropsku Uniju jer su ispunile Kopenhagenske kriterijume - Srbija nije.

Koja crna neinformisanost. Pa parlament Bugarske je usvajao zakone napisane na engleskom jer nije bilo vremna da se prevode. Stav je EU bio da prema Rusiji ima tampon zonu. Odluka je doneta u Vašingtonu a sprovedena preko Brisela.
Izvinjavam se na ovom trolu
sima2000 sima2000 23:37 11.02.2013

Re: Ozbiljan problem

Stav je EU bio da prema Rusiji ima tampon zonu. Odluka je doneta u Vašingtonu a sprovedena preko Brisela.


Potpuno nebitno.. Ili su ispunili sve uslove pa onda bili primljeni u EU, ili su primljeni preko veze. Kako god bilo, oni sad imaju prosečnu platu istu kao i mi. Zašto je to tako? Po čemu se Češka, Slovačka, Poljska i Slovenija razlikuju od Bugarske, Rumunije, Srbije, Makedonije i Crne Gore pa imaju više nego duplo veće plate?

Evo, sad mi pade na pamet da su sve prvonabrojane zemlje katoličke, a ove druge pravoslavne.. ali mi nije baš najjasnije kakvog uticaja ima religija na ekonomsku razvijenost. A takođe mi i Grčka kvari statistiku.

Drugo što mi pada na pamet je zona uticaja. Prva grupa zemalja je bila pod germanskim uticajem, a druga pod uticajem otomanskog carstva. Međutim, sve ono što je kod nas loše i što smatramo zaostavštvinom turske vladavine, danas ne vidimo kod modernih Turaka. Kako to mi Balkanci ispadosmo veći Turci od njih samih?
blue rider blue rider 09:46 12.02.2013

Re: Ozbiljan problem

Hahaha, pa sta si radio 25 godina. Izucavao si ti nesto drugo ex, jer ovakve komentare daje svaki prosecni srbin selektor, doktor nauka, ex policajac i slicno. Covece probudi se molim te i smanji doprinos blogovima pls.
WBinSerbia WBinSerbia 12:00 12.02.2013

Re: Ozbiljan problem

Vaša sagledavanja sa globalnog nivoa su tačna ali vaš realni pritisak na one koji zapravo stvaraju društveni proizvod i drže rešenje u svojim rukama do sada su bila usko povezana sa političkim intereseima zasnovanim na želji da se po svaku cenu odreknemo dela teritorije (mislim na Kosovo) a ne da izvršimo ozbiljnu transformaciju svesti ka činjenici da svako društvo živi samo od novostvorene vrednosti.

Поштовани, зар не мислите да је земља која је економски јака и има здраву фискалну политику отпорнија на било какву врсту притиска? Све што Светска банка ради има за циљ да Србији помогне да буде привредно јака држава и да њена фискална политика буде орджива.
expolicajac expolicajac 12:53 12.02.2013

Re: Ozbiljan problem


Поштовани, зар не мислите да је земља која је економски јака и има здраву фискалну политику отпорнија на било какву врсту притиска? Све што Светска банка ради има за циљ да Србији помогне да буде привредно јака држава и да њена фискална политика буде орджива.


Poštovani, ekonomsko stanje Srbije je slično onom stanju koju preživljava ronilac koji je zaronio na dubinu veću od 100 metara. Naglo izranjanje sa te dubine dovodi do smrti zbog dekompresije. Jedini način spasavanja takvog ronioca je hiperbarična komora.
Vrlo često, predlozi koji dolaze sa strane Svetske banke, našim zvaničnicima, podsećaju na zahtev brzog izranjanja sa velike dubine sa nesigurnom činjenicom da li nas na površini čeka hiperbarična komora.
sima2000 sima2000 13:13 12.02.2013

Re: Ozbiljan problem

Poštovani, ekonomsko stanje Srbije je slično onom stanju koju preživljava ronilac koji je zaronio na dubinu veću od 100 metara. Naglo izranjanje sa te dubine dovodi do smrti zbog dekompresije. Jedini način spasavanja takvog ronioca je hiperbarična komora.


Čekaj bre.. prvo tražiš da smanje politički pritisak po pitanju Kosova, a sada ti se ne sviđa ni ono što predlažu kad su u pitanju ekonomske teme?
A ovamo tražiš da spašavaju ronioca koji se davi. Zašto bi oni to radili?
Zašto bi davali pare po kamati manjoj od tržišne, a da ništa (ni ekonomski, ni politički) ne dobiju zauzvrat?
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:47 12.02.2013

Re: Ozbiljan problem

Da pripisemo ovakav komentar neinformisanosti, radije nego nekoj predrasudi: Rumunija i Bugarska su primljene u Evropsku Uniju jer su ispunile Kopenhagenske kriterijume - Srbija nije. I mozemo mi da se ljutimo i tvrdimo kako ne znam sta, Rumunija i Bugarska ne zasluzuju, ali cinjenica je da su te dve zemlje uspele da dokazu ostalim clanicama da ispunjavaju politicke, ekonomske i legislativne uslove.

Pa...i ne baš. Jako se kroz prste gledalo. Zbog toga su vrlo brzo Bugarskoj i zatvoreni EU krediti...organizovani kriminal, korupcija i taj rad.
I baš zbog toga će sad ostatku Balkana pod trepavice da gledaju, i to se već duže vreme čuje off the record od EU zvaničnika. Još jednu Rumuniju ni Bugarsku ne bi da si priušte.
expolicajac expolicajac 14:25 12.02.2013

Re: Ozbiljan problem

sima2000
Poštovani, ekonomsko stanje Srbije je slično onom stanju koju preživljava ronilac koji je zaronio na dubinu veću od 100 metara. Naglo izranjanje sa te dubine dovodi do smrti zbog dekompresije. Jedini način spasavanja takvog ronioca je hiperbarična komora.


Čekaj bre.. prvo tražiš da smanje politički pritisak po pitanju Kosova, a sada ti se ne sviđa ni ono što predlažu kad su u pitanju ekonomske teme?
A ovamo tražiš da spašavaju ronioca koji se davi. Zašto bi oni to radili?
Zašto bi davali pare po kamati manjoj od tržišne, a da ništa (ni ekonomski, ni politički) ne dobiju zauzvrat?


Simo, svaki razgovor, o ovako ozbiljnom problemu, ima za cilj da se pronađu zajedničke interesne pozicije, koje omogućavaju pozitivnu realizaciju postavljenih ciljeva.
Uvaženi gospodin Bifor je ovaj blog napisao sa namerom da iznese svoje viđenje sagledane situacije u Srbiji ali i da čuje mišljenje o svom sagledanom stanju. Verovatno da mu njegovo profesionalno iskustvo nalaže da sasluša svako mišljenje jer samo na osnovu toga može da donese relevantan zaključak, koji će naravno biti u skladu sa poslovnom politikom Svetske banke.
princi princi 14:45 12.02.2013

Re: Ozbiljan problem

Uvaženi gospodin Bifor je ovaj blog napisao sa namerom da iznese svoje viđenje sagledane situacije u Srbiji ali i da čuje mišljenje o svom sagledanom stanju.

Upravo tako. Mandat Svetske banke, bar onako kako je definisan u Bretton Woodsu 1944. godine, je da "promoviše dugotrajni ekonomski razvoj i smanjenje siromaštva obezbeđivanjem tehničke i finansijske pomoći u sprovođenju pojedinačnih ekonomskih programa". Na osnovu ovog obraćanja g-dina Bifora, stekao se utisak da je u ovom nastavku WB bacila oko na reformu srpskog penzionog sistema. Ali osim pozivanja na prilično dodgy statistike (za to nam ne treba WB, za to imamo i Radulovića), ne videh u obraćanju čestitog gospodina Bifora nijedan konkretan predlog za tu reformu.
sima2000 sima2000 15:12 12.02.2013

Re: Ozbiljan problem

Ali osim pozivanja na prilično dodgy statistike (za to nam ne treba WB, za to imamo i Radulovića), ne videh u obraćanju čestitog gospodina Bifora nijedan konkretan predlog za tu reformu.


Čovek je napisao da nam je penzioni sistem neodrživ i da se problem mora rešiti. Zatim je napisao na koje konkretne načine se može rešiti:

-brži privredni rast
-otvaranje radnih mesta
-veći natalitet
-zaustavljanje odliva mozgova
-smanjenje sive ekonomije
-pooštrena disciplina plaćanja doprinosa
-pooštrena pravila prevremenog penzionisanja

Na ovo mu je ex odgovorio da ćemo da se pogušimo kao ronioci ako sve reforme naglo sprovedemo, nego da nam oni daju pare bez ikakvih reformi, da nas prime što pre u EU i da nam ne uzimaju Kosovo, jer to što oni hoće da nam uzmu Kosovo utiče na to da mi ne možemo da sprovedemo reforme i na to da nemamo para. Ukratko: ne damo Kosovo, nećemo da se menjamo, dajte pare.

Ja verujem da mu njegovo profesionalno iskustvo nalaže da sasluša svako mišljenje, ali ću da kopam i rukama i nogama da slučajno ne pomisli da je ex-ovo mišljenje reprezentativno :)

oskar-z-wild oskar-z-wild 15:37 12.02.2013

Re: Ozbiljan problem

da nam ne uzimaju Kosovo, jer to što oni hoće da nam uzmu Kosovo utiče na to da mi ne možemo da sprovedemo reforme i na to da nemamo para. Ukratko: ne damo Kosovo, nećemo da se menjamo, dajte pare.Kosovo, kao obradivo zemljište i Kosovari kao poreznici, valjda vrede nešto. Mogla bi da se nađe adekvatna kompenzacija, novčana.
princi princi 15:52 12.02.2013

Re: Ozbiljan problem

Na ovo mu je ex odgovorio da ćemo da se pogušimo kao ronioci ako sve reforme naglo sprovedemo, nego da nam oni daju pare bez ikakvih reformi, da nas prime što pre u EU i da nam ne uzimaju Kosovo, jer to što oni hoće da nam uzmu Kosovo utiče na to da mi ne možemo da sprovedemo reforme i na to da nemamo para. Ukratko: ne damo Kosovo, nećemo da se menjamo, dajte pare.

Pročitah sve komentara Ex-a, ne videh da je igde pomenuo Kosovo. Sve što je čovek rekao je dajte da poslujemo pod jednakim uslovima pa da vidimo ko je bolji i da li ekonomija može da se sredi. A tebi i kerberima je to poslužilo da čoveku odmah skočite na kičmu i počnete sa svojim uobičajenim proseravanjima.
expolicajac expolicajac 15:54 12.02.2013

Re: Ozbiljan problemNa ovo mu je ex odgovorio da ćemo da se pogušimo kao ronioci ako sve reforme naglo sprovedemo, nego da nam oni daju pare bez ikakvih reformi, da nas prime što pre u EU i da nam ne uzimaju Kosovo, jer to što oni hoće da nam uzmu Kosovo utiče na to da mi ne možemo da sprovedemo reforme i na to da nemamo para. Ukratko: ne damo Kosovo, nećemo da se menjamo, dajte pare.


Simo, ja sam rekao, da povezivanje ekonomskih reformi sa političkim pitanjima, za koje je zapad zainteresovan, predstavlja suštinu nerazumevanja mentaliteta srpskog naroda. Da su nas u EU primili kad Bugare i Rumune, kod nas bi ekonomske reforme bile suštinski sprovedene mnogo uspešnije. Tenzije oko pitanja Kosova bile bi značajno smanjene i verovatno reše kao kompromis interesa srpskog i albanskog naroda.
Sada imamo sasvim drugačije okolnosti u kojima ja svojim postovima ukazujem da reforme koje se sprovode moraju uzeti u obzir i rizik da dođe do ekonomskog kolapsa sistema koji će neminovno dovesti do političkih tenzija koje neminovno vode u anarhiju. Mi smo najbliži Grčkom sindromu. Plašim se da će bezuslovno prihvatanje svih navedenih stvar dovesti do konstatacije "Operacija je u potpunosti uspela, pacijent je nažalost umro".

Filip2412 Filip2412 16:47 12.02.2013

Re: Ozbiljan problem

Da su nas u EU primili kad Bugare i Rumune...


A objasnjenje je prosto: mrze nas jer smo bolji, umesto da kleknu i da nas mole da se uclanimo u EU!

salim se, ali stvarno, najgore po narod je sto slabo ko kapira zasto nas nisu primili kad i ostale iz okruzenja sto je i uzrok danasnjih ekonomskih problema

istina je da su se zemlje oko nas jos 89-90 pocele otimati za naklonost u zapadnim strukturama medjunarodne zajednice, shvatili su na vreme kako vetar duva i poceli da vode politiku koja bi najbolje zastitila interese stanovnistva da duze staze

za to vreme nasa interancionalna politika je bila blago reci sumanuta, sada svako bere plodove svoga rada i tako ce biti jos dugo dugo.... rane devedesete su bile najburnije godine za Evropu, sada su karte vec podeljene i nema mnogo opcija, sta je tu je
sima2000 sima2000 17:11 12.02.2013

Re: Ozbiljan problem

Pročitah sve komentara Ex-a, ne videh da je igde pomenuo Kosovo. Sve što je čovek rekao je dajte da poslujemo pod jednakim uslovima pa da vidimo ko je bolji i da li ekonomija može da se sredi. A tebi i kerberima je to poslužilo da čoveku odmah skočite na kičmu i počnete sa svojim uobičajenim proseravanjima.


Pomenuo je Kosovo, nisi dobro čitao. Koja god tema da se pokrene, pa bilo to i reforma PIO fonda, neko će da pomene Kosovo - tu nemožeš da omašiš.

Drugo, još od 2009. imamo prelazni trgovinski sporazum sa EU. Ovo znači izvoz naših proizvoda EU bez carine. Takođe imamo sporazume o slobodnoj trgovini i sa Rusijom i sa CEFTA zemljama.
Ne znam šta drugo očekuješ od zemalja sa kojima trgujemo? Jel treba da uvedu negativne carine kad izvozimo u njihove zemlje da bi ti priznao da poslujemo po jednakim uslovima?
princi princi 18:28 12.02.2013

Re: Ozbiljan problem

Drugo, još od 2009. imamo prelazni trgovinski sporazum sa EU. Ovo znači izvoz naših proizvoda EU bez carine. Takođe imamo sporazume o slobodnoj trgovini i sa Rusijom i sa CEFTA zemljama.
Ne znam šta drugo očekuješ od zemalja sa kojima trgujemo? Jel treba da uvedu negativne carine kad izvozimo u njihove zemlje da bi ti priznao da poslujemo po jednakim uslovima?

Ma, glupo mi je da raspravljam s tobom o tome niti je o tome u ovom blogu reč, ali ravnopravni i fer uslovi znače mnogo više od smanjenja carina. Oni takođe predviđaju i ukidanje subvencija, ujednačavanje lokalnih taksi, ukidanje šašavih propisa kojima se štite "domaća" proizvodnja, radna mesta kao i mnogih drugih stvari koje sprečavaju slobodan protok roba, usluga, kapitala i ljudi.
hajkula1 hajkula1 23:01 12.02.2013

Re: Ozbiljan problem

sima2000
...Međutim, sve ono što je kod nas loše i što smatramo zaostavštvinom turske vladavine, danas ne vidimo kod modernih Turaka. Kako to mi Balkanci ispadosmo veći Turci od njih samih?


Ja stvarno ne razumem šta to loše vidimo kao zaostavštinom turske vladavine a što moderni Turci nemaju.

Daj neki primer.
sima2000 sima2000 00:22 13.02.2013

Re: Ozbiljan problem

Ja stvarno ne razumem šta to loše vidimo kao zaostavštinom turske vladavine a što moderni Turci nemaju.

Daj neki primer.


Sevdah, merak i neefikasnost. Lako ćemo i sutra ćemo. Sporost u odlučivanju i delanju. Nespremnost za akciju. Dupe uza zid i gledaj svoja posla. Ne talasaj i ne ističi se. Ne veruj nikome. Ne mogu toliko malo da me plate, koliko malo mogu da radim..

Ima nešto fatalističko u karakteru srpskog naroda.. Kad je Homer Simpson rekao "Trying is the first step towards failure" kao da smo mu mi bili inspiracija.

Provlači se tu i tamo teza da je kod nas duboko usađeno verovanje da se sudbina ne može pobediti posledica viševekovne turske vlasti, međutim čini mi se da kod današnjih Turaka nema te istočnjačke pasivnosti i pomirenosti sa sudbinom..
WBinSerbia WBinSerbia 10:21 13.02.2013

Re: Ozbiljan problem

Ja verujem da mu njegovo profesionalno iskustvo nalaže da sasluša svako mišljenje

Хвала вам што сте то уочили. Да, то је поента мог блога.
nikvet pn nikvet pn 12:22 13.02.2013

Re: Ozbiljan problem

WBinSerbia
sasluša svako mišljenje
то је поента мог блога.


Да покушам допринети.

Контактирао.

WBinSerbia
//www.inovacionifond.rs/


Изложио.

WBinSerbia
они имају неке посебне критеријуме


Изгледа због -

princi
Da li u tome što Svetska banka i EBRD daju kredite ali samo one koji će zaposliti zapadne konsultantske i izvođačke kuće? Možda WB i EBRD-u i nije cilj oporavak i uzdizanje srpske ekonomije već isključivo korišćenje Srbije kao poligona, gradilišta, sitea na kome će zapadne firme moći da angažuju svoje kapacitete?


Аутентично ? Невезано за западну технологију ? Merci beaucoup.
hajkula1 hajkula1 17:02 13.02.2013

Re: Ozbiljan problem

WBinSerbia
Ja verujem da mu njegovo profesionalno iskustvo nalaže da sasluša svako mišljenje

Хвала вам што сте то уочили. Да, то је поента мог блога.


Pricajte sa normalnim ljudima. Ovo ovde ljudi pocnu da citaju i pobegnu s bloga.

Jer nam je .... (takvih ljudi) do nosa u stvarnom zivotu da bi gubili vreme na njih i na blogu. Neoliberali, sta li su.hajkula1 hajkula1 17:08 13.02.2013

Re: Ozbiljan problem

expolicajac

Sve dok se ne stvore uslovi da se za normalni rada primaju normalne nadnice većina stanovnika zemlje Srbije će imati "sklonost ka teorijama zavere".Sto se teorija zavere tice, neki su vidovnjaci, ljudi posebnih sposobnosti, snimali filmove i pisali knjige. Desavanja u banana drzavama, su cista fikcija. Podrska diktatorima, sadistima i krvolocima najgorim ako IM odgovara i ubistvo, atentati, ako IM ne odgovara.

Ekonomske ubice, cista fikcija. Da ne nabrajam.

Mastovit narod, sta ces.
WBinSerbia WBinSerbia 12:55 14.02.2013

Re: Ozbiljan problem

Фонд за иновације даје донације и-или повољне кредите САМО грађанима Србије. Не знам какве то везе има са запошљавањем страних консултаната. Погледајте:http://blog.b92.net/text/21792/Beograd-osvetljava-Sofiju/
hajkula1 hajkula1 00:36 15.02.2013

Re: Ozbiljan problem

expolicajac
"Operacija je u potpunosti uspela, pacijent je nažalost umro".


Kad smo već kod operacije, molim da mi navedete primere gde je, kada i u kojim državama Svetska banka pomogla da se smanje problemi siromaštva, nerazvijenosti privrede.
Filip2412 Filip2412 13:32 11.02.2013

...

bice bolje...

kad biznis postane prioritet:
kad rad i zaradu ljudi stave ispred zvezde, partizana, inacenja sa NATO oko Kosova, sprecavanja gej parade, ocuvanja raznoraznih "tradicionalnih" vrednosti
vladaxy vladaxy 13:45 11.02.2013

Zabava

Ваља се позабавити и (не)дисциплином плаћања доприноса.

Niko ne razmišlja o tome da se zaposlenima isplaćuje bruto plata, a da oni sami biraju da li će (ili neće) da uplaćuju državno penziono i zdravstveno osiguranje, ili će sa tim parama nešto drugo da rade. Nisu ljudi budale, zašto bi uplaćivali doprinose kad te pare neće videti i od njih nemaju ništa.

Ne treba razmišljati o izbeljivanju "sive" ekonomije, nego potpuno rasteretiti "belu" ekonomiju. Pojedinac najbolje raspolaže svojim novcem.
Filip2412 Filip2412 14:03 11.02.2013

Re: Zabava

Niko ne razmišlja o tome da se zaposlenima isplaćuje bruto plata, a da oni sami biraju da li će (ili neće) da uplaćuju državno penziono i zdravstveno osiguranje
Da, otkazivanje drzavnog osiguranja ce svakako proci bez reakcije.

pazi, oni koji imaju pare, oni vec uplacuju u privatne fondove, problem je sto je takvih malo.
WBinSerbia WBinSerbia 14:37 11.02.2013

Re: Zabava

Niko ne razmišlja o tome da se zaposlenima isplaćuje bruto plata, a da oni sami biraju da li će (ili neće) da uplaćuju državno penziono i zdravstveno osiguranje, ili će sa tim parama nešto drugo da rade.

То је наравно добро решење. Проблем је, међутим, у пензионом систему Србије који је сада на снази. Стручњаци га зову "pay as you go", што значи да се садашње пензије исплаћују из пара прикупљених од доприноса које плаћају садашњи запослени. И то и јесте проблем јер све мањи број запослених издржава све већи број пензионера. Покушавам да упозорим да је то "темпирана бомба".
Прелазак са садашњег система на тај који ви предлажете би захтевао огромне паре којих, на жалост, Србија нема. Зато у овом моменту треба предузети нешто да "бомба" не експлодира а систем о коме ви говорите може се увести (ако тако одлуче људи у Србији) у време кад је то финансијски могуће.
antioksidant antioksidant 14:39 11.02.2013

Re: Zabava

Прелазак са садашњег система на тај који ви предлажете би захтевао огромне паре којих, на жалост, Србија нема.

па донирајте
наравно, ако сте баш сигурни да је то "добро решење"
oskar-z-wild oskar-z-wild 11:39 12.02.2013

Re: Zabava

antioksidant
Прелазак са садашњег система на тај који ви предлажете би захтевао огромне паре којих, на жалост, Србија нема.

па донирајте
наравно, ако сте баш сигурни да је то "добро решење"


What a cheek!
sima2000 sima2000 13:04 12.02.2013

Re: Zabava

па донирајте
наравно, ако сте баш сигурни да је то "добро решење"


Svetska banka finansira (više daje kredite, nego što donira) projekte koji za cilj imaju da se poveća naš kapacitet za rešavanje problema, a ne da svojim parama krpe rupe u likvidnosti..

Nešto u fazonu: neću da ti poklanjam ribu - naučiću te da pecaš.

antioksidant antioksidant 13:38 12.02.2013

Re: Zabava


Nešto u fazonu: neću da ti poklanjam ribu - naučiću te da pecaš.

па изражен је став да ми знамо да пецамо (речено је да је добро решење да се исплаћују бруто плате а после свако за себе) али да је проблем у садашњем систему тј његовим обавезама, другим речима - немамо мреже - па нек нам купе (и то кажем само ако се стварно верује да би тај нови систем био "наравно добро решење"
hajkula1 hajkula1 00:14 13.02.2013

Re: Zabava

vladaxy

Niko ne razmišlja o tome da se zaposlenima isplaćuje bruto plata, a da oni sami biraju da li će (ili neće) da uplaćuju državno penziono i zdravstveno osiguranje, ili će sa tim parama nešto drugo da rade.


Tek to ne bi valjalo. Mnogo ljudi godinama radi za minimalac a da im se ne uplacuje ni penziono ni zdravstveno, ni prevoz, ni regres...

Prvo
Češalj. Da se utvrdi da li su bogataši stvarno toliko bogati, stvarno su zaradili ili se ku.če tuđom imovinom.
Sve što je tuđe, da im se oduzme pa i imovina koju su izneli u inistranstvo, novac, nepokretnosti...

Za korupciju, ako je uzeo 5 hiljada, ima da plati kaznu 10 hiljada + za manje iznose obavezan društveno-koristan rad a za veće zatvor (i tamo bi radili a ne na teret budžeta). Za zloupotrebu službenog položaja, takođe nadoknada štete a onda adekvatna kazna kao u prethodnom.

Poreska politika da bude realnija. Do određenog iznosa se ne plaća porez. Preko toga, do određenog iznosa ide 10%. Preko toga do određenog iznosa 20%. Tako redom.

Maksimalna usmerenost na zdravu hranu. Ima ideja. Ljudi se plaše reketaša, prevaranata, i pravne nesigurnosti. Daju robu, urade posao - i ne plati im se. A što ne tuže!!! Stvarno, zašto.

Maksimalno propagiranje, stimulacije, podrška, edukacija za osnivanje zadruga ne samo u poljoprivredi. Sve bazirano na ekologiji.

Neko je čuo a neko verovatno nije, kako su nekada davno reklamirali jednu vrstu našeg vina.
Ukratko, studente u inostranstvu slali su u ekskluzivne hotele na večeru. Prethodno ih pouče i lepo obuku. Oni tada tamo traže TO vino... Posle izvesnog vremena, hotel nabavi TO vino.

Naš narod je maštovit, zašto se to ne koristi?
Znam da imamo talentovane ljude. Imamo i patente za proizvodnju koji bi mogli da se prodaju. Znam ljude koji neće da prodaju patent strancu, žele da se ovde proizvodi.

Znam za pametne, na više fakulteta, talentovane, sposobne profesore, patriote (neće u partiju, neće u politiku, zanima ih struka i Srbija, nemaju novca, prostora). Zašto ih ne okupe, daju novac-sredstva da pokrenu proizvodnju? Nema para - a za Fiat i slične, ima.

Niko neće da ode do fakulteta i da potraži te ljude, pita bar za savet. Ne politički aktivne nego baš one koji nisu u partijama i ne treba ni da uđu u partije. Neka odu na fakultete da se informišu na kojim projektima rade profesori i studenti. Neka se uvere šta je ozbiljno, neka se izaberu najzanimljiviji projekti da se podrže, da im se da prostor, da se razviju.

benevolent benevolent 14:56 11.02.2013

Одобрите Борису Малагурском кредит!

Поштовани WBinSerbia,

Молим Вас да преиспитате негативан став Ваше службенице Весне Костић по питању одобравања кредита Борису Малагурском, и одобрите кредит вођи Револуције по могућству са повољним условима, па макар му га и чукунунуци отплаћивали.

С поштовањем,

Већ презадужени становник Србије
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 00:34 13.02.2013

Re: Одобрите Борису Малагурском кредит!

benevolent
Поштовани WBinSerbia,

Молим Вас да преиспитате негативан став Ваше службенице Весне Костић по питању одобравања кредита Борису Малагурском, и одобрите кредит вођи Револуције по могућству са повољним условима, па макар му га и чукунунуци отплаћивали.

С поштовањем,

Већ презадужени становник Србије

Ово је неукусно.
expolicajac expolicajac 00:39 13.02.2013

Re: Одобрите Борису Малагурском кредит!

Predrag Brajovic
benevolent
Поштовани WBinSerbia,

Молим Вас да преиспитате негативан став Ваше службенице Весне Костић по питању одобравања кредита Борису Малагурском, и одобрите кредит вођи Револуције по могућству са повољним условима, па макар му га и чукунунуци отплаћивали.

С поштовањем,

Већ презадужени становник Србије

Ово је неукусно.

Da sam ja ovo napisao bio bih svrstan u red NATO plaćenika i domaćih izdajnika.
Hvala ti Brajoviću što si imao hrabrosti više od mene.
49 41 49 41 21:09 11.02.2013

Zivot je nepredvidiv

Kanal ispod Lamansa, kao idejni projekat postojao je vek i po.
Idejni tvorci su zamislili - grandiozni projekt, sto i jeste.
Ja sam ga takvim oduvek smatrao.

Sad kad je konacno realizovan u sadasnjim ekonomskim uslovima je totalno neprofitabilan.

Njegovi troskovi, videonadzora, ventilacije, redovnog i vanrednog odrzavanja; pokazuju
- veliki minus.

Niko nije pretpostavljao - ocekivao; da ce grunuti konkurencija sa obe strane Lamansa.
Brzi i spori camci, jedrilice; avioni svih tipova i kapaciteta preuzeli su vecinu putnike ispod zemlje-vode.

Jedan, medju mnogim fitiljima koji 'isisavaju' novac.
Mogao bih navesti jos bar 100 lokalnih ili globalnih.

Vama svaka cast.

oskar-z-wild oskar-z-wild 12:59 12.02.2013

Re: Zivot je nepredvidiv

Mogao bih navesti jos bar 100 lokalnih ili globalnih.Није лоша идеја... да их набројиш. Занимљиво.
BigBadWolf BigBadWolf 13:13 12.02.2013

Re: Zivot je nepredvidiv

Sad kad je konacno realizovan u sadasnjim ekonomskim uslovima je totalno neprofitabilan.


2011 je zavrsio u plusu, a s obzirom na Olimpijadu i 2012 ce takodje. Da nije bilo pozara 2008, 2009 i 2010 bi bile profitabilne.

Mada ne vidim kakave veze ima, koliko ja znam Eurotunnel je privatno preduzece. UK i Fransucka su dale koncesiju, nisu ulagale drzavne pare u projekat.
princi princi 19:48 12.02.2013

Re: Zivot je nepredvidiv

BigBadWolf
2011 je zavrsio u plusu, a s obzirom na Olimpijadu i 2012 ce takodje. Da nije bilo pozara 2008, 2009 i 2010 bi bile profitabilne.

Šefe, izvini, o kakvoj profitabilnosti pričaš kad su im 2006. otpisali 6 milijardi funti (tj oko 9 milijardi dolara) duga? Tunel je koštao 9 milijardi funti, a operativni godišnji "profit" tunela je oko 50M funti. Ili, na srpskom, godišnji ROI od 0.55% (i to samo računajući kapitalne a ne operativne troškove).
49 41 49 41 21:57 12.02.2013

Penzioni fond

Jedan od glavnih penzionih drzavnih fondova, gde zivim je tkz 401K.

Firma u kojoj radite, izdvaja nekh 3% do 6% od vaseg dohotka u toj firmi.
Neki, poslodavci izdvajaju vise; neki manje.

Ostavljaju vam, takodje mogucnost i insistiraju; da vi po licnom opredeljenju izdvajate extra uplatu na to.

Lepo smisljeno i skockano.

Moja zena i zena mog prijatelja, su se odmah opredelile za dodatnih 5% sopstvene-automatske uplate.
Nas dvojica ne. Sto je firma uplatila po zakonu - to je to!

Culi smo se telefon, pre nekih dve godine.
Nekad smo ziveli blizu; sada na razdaljini od 2500 km; u istoj drzavi, na istom kontinentu.

Ispricao mi je da je vrlo blizu, po godisnjem izvestaju u penzionom fondu sa svojom zenom; iako je ona izdvajala od svakog dvonedeljnog ceka - dodatnih 5%.

Pre, nekoliko dana, kad smo se culi opet telefonom rekao mi je:

"Danas sam primio postom, godisnji izvestaj o visegodisnjem izdvajanju u penzioni fond.
Balance mi je 0 !"


U pravu ste!

Fitilji gore, dal' na starom; ili novom kontinentu.
Dal', su sporogoreci ili brzogoreci - to niko ne zna!
hajkula1 hajkula1 11:09 13.02.2013

Re: Penzioni fond

godisnji izvestaj o visegodisnjem izdvajanju u penzioni fond.
Balance mi je 0 !"


Sto se fondova tice, penzionog i drugih osiguranja, krivci za propast su menadzeri. Menadzerske prenaduvane plate, bonusi... Bilo je pitanje kada ce puci.

Penzija ne moze da se posmatra (samo kao) ekonomska, vec pre svega kao socijalna kategorija
hazard92 hazard92 11:01 13.02.2013

reforma

Србија наредних година просто не може да одлаже озбиљну реформу пензионог система ако жели да угаси фитиљ бомбе која само што није експлодирала.


Reforma je neophodna. A jedini način je da se ukine trenutni penzioni sistem i zameni novim. Naravno, ne mogu se dirati stečena prava trenutnih penzionera.

Evo kratke skice:

1. Ako reformu pravimo, recimo, od 1.1. sledeće godine, prvo pogledamo koliko ima ljudi kojima je ostalo, recimo, 5 godina staža do penzije - za njih ne menjamo ništa, oni uplaćuju u fond PIO do kraja radnog veka, i imaju penziju po današnjim pravilima.

2. Za ostale ukidamo penziju iz PIO fonda i uvodimo minimalnu socijalnu penziju, nekakvu vrste socijalne pomoći za penzionere, koju dobija svako ko napuni 65 (ili 67, ili koja se već granica odredi) godina a nezaposlen je. Ova penzije je jednaka za sve - poenta je da država kaže: mi nećemo dozvoliti da penzioneri umiru od gladi. Za sve ostalo iznad minimalnog standarda života, ubuduće je odgovoran pojedinac.

3. Osim za radnike iz tačke br. 1, odmah ukinuti doprinose za PIO na teret poslodavca (čime se obara trošak rada za poslodavca i stimuliše legalno zapošljavanje) i na teret zaposlenog (što povećava neto platu ljudima). PIO vremenom prelazi skroz na budžetsko finansiranje. Nedostatak prihoda nadoknaditi rebalansom poreskog sistema (uvođenje progresivnog poreza na prihod, ali tako da većini ukidanje PIO doprinosa donese veću neto platu).

4. Utvrditi, ponovnim izračunavanjem, iznos penzija koje se isplaćuju iz PIO fonda (uzimajuću u obzir šta je ko uplaćivao, šta je razumno u odnosu na troškove penzionera, ali i šta država može sebi da priušti). I onda je važno da se budući rast tih penzija ograniči: npr. trostrukim aršinom prosečna plata, inflacija, troškovi potrošačke korpe. Da bi penzija rasla, potrebno je da porastu sva tri indikatora, a penzija raste onoliko koliko je porastao indikator koji je porastao najmanje. U slučaju pada, pad plata automatski povlači srazmerni pad penzija (jer te plate finansiraju te penzije), dok ukoliko plate ne padaju, i inflacija i troškovi moraju pasti da bi penzije pale. Sve dok su, kao danas, plate u javnom sektoru veće od plata u privatnom u proseku, indikator bi isključivo bila prosečna plata u privatnom sektoru. Kada privatni sektor ,,prešiša'' javni, onda se koristi prosek svih plata. Ovu formulu ozvaničiti zakonom koji bi bio usvojen 2/3-nskom većinom, tako da ne može tako lako da se menja u budućnosti.

5. Utvrditi razumnu formulu za minimalnu državnu penziju.

6. Napraviti presek u trenutku reforme, i izračunati na osnovu tačaka 4 i 5, da li građanin u trenutku reforme na osnovu uplaćenih doprinosa ima ,,zarađenu'' PIO penziju veću od predviđene nove, socijalne minimalne. Ako ima, on ostaje, sa tim iznosom, PIO penzioner, a ako ne, prebacuje se na novi sistem.

7. PIO fond, koji uopšte više nije nikakav fond, bi vremenom onda bio ,,likvidiran''. To vreme bi se i iskoristilo za detaljno ,,češljanje'' fonda kako bi se korigovali efekti zloupotrebi, za naplatu tih ogromnih potraživanja, i sl. Vremenom, kako se PIO fond bude ,,praznio'', neće više biti potrebe za tim birokratskim aparatom (3 i po hiljade ljudi) i njegovim procedurama.


Inače ideju minimalne penzije izneo je već jedan vaš ,,kolega bloger'', ja sam je samo malo dopunio. Evo tog teksta:
Reforma penzionog sistema – u Srbiji
I kritika sadašnjeg stanja: Nazovi reforma penzionog sistema

Država ne treba da glumi penzioni fond. Država treba da osigura da niko u starosti neće umreti od gladi. Za sve ostalo mora biti odgovoran pojedinac-građanin.
hajkula1 hajkula1 16:48 13.02.2013

Re: reforma

Citiram:

Nakon ove reforme, svaki zaposleni bi imao u proseku 3.000 din više u džepu. Ove pare bi mogao da koristi da uplaćuje penziono osiguranje kod privatnih fondova ili da deponuje na specijalni penzioni račun i da sam kupuje akcije, obveznice ili druge hartije od vrednosti u cilju štednje za penziju. Uplate na ovaj račun, do određenog iznosa bi bile oslobođene poreza na dohodak. Time bi se stimulisala štednja za penzije. Porez bi se plaćao u trenutku povlačenja novca sa računa. Tax deferral.


Ovo se zove uterivanje para u privatne dzepova raznih menadzera i berzanskih mesetera- spekulanata.

Toliko bas tupavi nismo, vidim sta se desava na zapadu.


1. Ako reformu pravimo, recimo, od 1.1. sledeće godine, prvo pogledamo koliko ima ljudi kojima je ostalo, recimo, 5 godina staža do penzije - za njih ne menjamo ništa, oni uplaćuju u fond PIO do kraja radnog veka, i imaju penziju po današnjim pravilima.

2. Za ostale ukidamo penziju iz PIO fonda i uvodimo minimalnu socijalnu penziju, nekakvu vrste socijalne pomoći za penzionere, koju dobija svako ko napuni 65


Evo malo i druge strane:

- Pa sve preko moje kicme, je li?

Niti dobila stan niti cu penziju. Uplacivala. Nesto vise od 29 godina staza, i to u kriznim vremenima.
Novac iznet iz zemlje je i moj novac.
Lopovi se nakrali, nikom nista. Nema zaplene imovine. Nego ce preko moje kicme da se namiri.

Ovde izgleda nista bez francuske revolucije.
hazard92 hazard92 20:21 13.02.2013

Re: reforma

hajkula1

Evo malo i druge strane:

- Pa sve preko moje kicme, je li?

Niti dobila stan niti cu penziju. Uplacivala. Nesto vise od 29 godina staza, i to u kriznim vremenima.
Novac iznet iz zemlje je i moj novac.
Lopovi se nakrali, nikom nista. Nema zaplene imovine. Nego ce preko moje kicme da se namiri.

Ovde izgleda nista bez francuske revolucije.


Mislim da niste bas najbolje razumeli.
Poenta je da drzava vise, zbog demografskih cinjenica, ne moze da izdrzi ovakav penzioni sistem. Tako bi i bilo taman da nije bilo 90ih (to se zapravo desava svugde po Zapadnoj Evropi). Jedino resenje je da se predje na sistem gde drzava garanutuje minimum minimuma penzionerima i to je to. Za vise nema para. Medjutim, to se odnosi na buduce penzionere, tj. one koje jos nisu stekli pravo na vise od tog "minimalca" svojim uplatama u PIO fond. Oni koji su uplatama stekli pravo na vise, mora se dati vise, jer je tako jedino fer. Dakle, ako ste vi sa tih 29 godina uplacivanja stekli pravo na vise od tog "minimalca", dobili bi ste vise. Dakle ne ide preko vase kicme, naprotiv.

Takodje, mislim da niste bas svesni rupe u budzetu koje penzije prave i koje ce praviti u buducnosti. Taman da zaplenimo apsolutno svu imovinu svih tajkuna, kriminalaca i politicara u Srbiji, pa i da povratimo ono sto su izneli iz zemlje, bas svaki cent, to nece dugorocno resiti problem isplacivanja penzija. Jer rupa je nastala ne zbog pljacke, nego zbog toga sto % penzionera u stanovnistvu vrtoglavo raste, zbog niskog nataliteta.
hajkula1 hajkula1 21:25 13.02.2013

Re: reforma

hazard92
... Oni koji su uplatama stekli pravo na vise, mora se dati vise, jer je tako jedino fer. ...Mnogi koji su uplatama stekli pravo na više, prevarili su, ukrali su, oteli su... pa su više uplaćivali. I mnogi to rade i danas. Jedan primer, ne uplaćuju na punu platu, nisu uplaćivali uopšte zaposlenima a za sebe uplaćuju preko druge firme velike iznose.
Ima toga još.

Znači, tek ako se očisti kukolj, ne samo kao poravnanje nego i kao primer, pouka za buduće da se kriminal ne isplati možemo da se nadamo boljem.

Poenta je da drzava vise, zbog demografskih cinjenica, ne moze da izdrzi ovakav penzioni sistem.


Ne da država ne može da izdrži, društvo ne može da preživi. Društvo ne može da preživi bez dostupnog obrazovanja i zdravstvene i socijalne zaštite.

Nije uzrok propasti u demografiji, demografske činjenice - starost nacije je posledica.

Treba lečiti uzrok.

niste bas svesni rupe u budzetu koje penzije prave i koje ce praviti u buducnosti.


Savršeno svesna. Zato kažem, ovde nam je sedište a preko puta ležište (preko puta firme vidi se groblje); penziju neću doživeti.

Taman da zaplenimo apsolutno svu imovinu svih tajkuna, kriminalaca i politicara u Srbiji, pa i da povratimo ono sto su izneli iz zemlje, bas svaki cent, to nece dugorocno resiti problem isplacivanja penzija.


Kao što sam napisala, iz nekoliko razloga je to nužno, zbog poravnanja (da ne kažem i pravde) ali i preventivno, da se kriminal ne isplati.

Jer rupa je nastala ne zbog pljacke, nego zbog toga sto % penzionera u stanovnistvu vrtoglavo raste, zbog niskog nataliteta.Jer rupa je nastala zbog pljačke, od devizne štednje; pa iznošenja novca na razna ostrva zbog sankcija, gde su se uplaćivale i zarade firmi na poslovima u inostranstvu (recimo u Rusiji...) pa se odatle keš unosio u zemlju - većini zaposlenih mrvice a lopovi veći deo na svoje račune i u svoje dzepove. Zaposleni su ćutali i čekali bolje vreme, uspostavljanje pravne države jer ako se preduzeće tuži, blokira se račun i tada je kraj. Samo podsećam.

Mnoga zdrava preduzeća su terana u stečaj da bi se novcem sa tajnih računa jeftino otkupila. Jeftino prodala burazerima, a provizija često veća od prodajne cene strpala u džep. Neko misli da smaram?
Iz svih tih razloga mladi, zdravi, sposobni, talentovani, vredni odlaze. Odlaze i ne vraćaju se.
... Ima toga još.
Šta su beše, uzroci rupe u penzijskom fondu?
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:52 13.02.2013

Re: reforma

hajkula1

Све ово што пишеш, hajkulo, нема своје утемељење у чињеницама. Да је тако као што ти кажеш, онда би у Сербији постојали некакви небројени милионери -- шта милионери? милијардери! -- код којих је то силно српско благо на крају завршило. Просто, тај један привредно неодрживи систем гутао је немилосрдно властиту супстанцу, а ратови и кризе деведесетих оголиле су ту трошну грађевину: ми смо се указали као сиромаси. Твоји погледи помало личе на ону демагогију о том времену коју често умеју да нам понуде.

Да придам један чудан пример свему овоме: моја мајка била је од 1971. до 1984. приватник са петоро запослених радника. Прописи су омогућавали да занатска радња њеног типа буде смештена у Инђију, важило је неко правило о максималном броју запослених. Ја сам касних осамдесетих година, пошто је отишла у пензију, прерачунао да је, исправљено за инфлацију, она за своју пензију и друга давања уплатила у пензиони фонд самосталних предузетника и друге фондове око 800.000 марака. Постојао је, сећам се, неки максимум колике су плате могле да буду, и свих пет радница код моје мајке биле су пријављене на тај максимум, једнак оном председника општине Инђија. (Имали смо због тога проблема: како кројачице да имају плату као председник општине?!) Опет, уколико се добро сећам, укупно оптерећење нето плате било је 110 до 130%. Наравно, моја мајка није стигла да властита пензиона давања икад праведно искористи...

Онај систем је био економски самоубилачан. За све време властитиг постојања он није успео ни један једини аутопут кроз земљу да заврши. Дакле -- пљачка, чак и кад ју је било, није основни узрок наше пропасти. Био је то непоправљиво лош привредни систем.
antioksidant antioksidant 08:32 14.02.2013

Re: reforma

Онај систем је био економски самоубилачан. За све време властитиг постојања он није успео ни један једини аутопут кроз земљу да заврши. Дакле -- пљачка, чак и кад ју је било, није основни узрок наше пропасти.

аутопутеви, дакле, нису завршени због неодрживости система а не због пљачке?
hazard92 hazard92 10:54 14.02.2013

Re: reforma

hajkula1

Mnogi koji su uplatama stekli pravo na više, prevarili su, ukrali su, oteli su... pa su više uplaćivali. I mnogi to rade i danas. Jedan primer, ne uplaćuju na punu platu, nisu uplaćivali uopšte zaposlenima a za sebe uplaćuju preko druge firme velike iznose.
Ima toga još.


Cekajte, sta vi predlazete? Da se ljudima koji su uplacivali u PIO fond od ukradenog ili sumnjivo stecenog novca smanji penzija...ili sta? Vi naravno shvatate da je u prakticnom smislu to nemoguce izvesti? Kako vi mislite da ispratite svaki dinar uplacen u PIO fond pa da utvrdite da li je posteno zaradjen? Ja shvatam vas bes (opravdan je), ali mi moramo da pricamo o realnim resenjima.

Oni koji su nesto skrivili - njih treba da goni sud. I da ih salje u zatvor, naplacuje kazne, i oduzima imovinu. Deo tog oduzimanja imovine moze da bude da, ukoliko se propisane kazne ne mogu namiriti na drugi nacin, penzija smanjuje (onda kada pocne da se prima) za odgovarajuci procenat. No to sve nema veze sa onim sto sam napisao - nije srpski penzioni sistem u problemu zbog zloupotreba, vec zbog demografije. Zloupotrebe naravno pogorsavaju i onako tesku situaciju, ali nisu glavni uzrok neodrzivosti sistema.


Znači, tek ako se očisti kukolj, ne samo kao poravnanje nego i kao primer, pouka za buduće da se kriminal ne isplati možemo da se nadamo boljem.


Kao sto napisah u svom prvom komentaru, kada se predje na novi sistem i PIO fond "zatvori" (te samim tim prestanu bilo kakve tekuce zloupotrebe) onda treba prionuti na "cesljanje" svega i svacega u tom fondu, da se vidi
Poenta je da drzava vise, zbog demografskih cinjenica, ne moze da izdrzi ovakav penzioni sistem. Takodje treba onda uci u odlucnu naplatu potrazivanja.Ne da država ne može da izdrži, društvo ne može da preživi. Društvo ne može da preživi bez dostupnog obrazovanja i zdravstvene i socijalne zaštite.

Nije uzrok propasti u demografiji, demografske činjenice - starost nacije je posledica.

Treba lečiti uzrok.


Uzrok starosti nacije je nesto sto se u nasem trenutnom stanju leci decenijama, ako uopste moze da se izleci. Cak i kada bi poceli sutradan to da lecimo, dok bi stigli da izlecimo drzava bi kolabirala pod tezinom penzijskih obaveza. Takodje, pitanje je da li je uopste moguce tu "bolest" izleciti. Vi predpostavljate da je uzrok niskog nataliteta losa ekonomska situacija i veliki broj iseljenika. Medjutim, i ako to nesumnjivo ima veliki uticaj, to nije nuzno cela prica. Bogate, visoko razvijene zapadnoevropske zemlje imaju isti problem. Oni nemaju problem sa nezaposlenoscu kao Srbija, sa obrazovanjem, zdravstvenom zastitom itd. - to su sve zemlje kod kojih je to pa i najbolje na svetu. To su zemlje u koje se ljudi doseljevaju, ne otseljavaju. Pa opet, imaju isti problem sa neizdrzivim penzijama. Pogledajte ovu tabelu, pa cete videti pad evropskog nataliteta. Minimum potreban da drustvo ne stari je 2,01. Srbija ima 1,4. Vrlo blizu su sve centralnoevropske i juznoevropske zemlje, koje su za Srbiju trenutno pojam razvijenosti. Austrija ima 1,42. Holandija 1,76. Danska 1,75. Nemacka, najbogatija i najrazvijenija drzava EU, ima natalitet 1,36 (!).Kao što sam napisala, iz nekoliko razloga je to nužno, zbog poravnanja (da ne kažem i pravde) ali i preventivno, da se kriminal ne isplati.


Nuzno je svakako kazniti kriminalce bas zbog toga sto ste naveli. Samo sto to ne resava problem penzionog sistema, uopste. To u najboljem slucaju moze da ga zakrpi na par godina. Dakle, to su stvari koje se rade paralelno.
Jer rupa je nastala zbog pljačke, od devizne štednje; pa iznošenja novca na razna ostrva zbog sankcija, gde su se uplaćivale i zarade firmi na poslovima u inostranstvu (recimo u Rusiji...) pa se odatle keš unosio u zemlju - većini zaposlenih mrvice a lopovi veći deo na svoje račune i u svoje dzepove. Zaposleni su ćutali i čekali bolje vreme, uspostavljanje pravne države jer ako se preduzeće tuži, blokira se račun i tada je kraj. Samo podsećam.

Mnoga zdrava preduzeća su terana u stečaj da bi se novcem sa tajnih računa jeftino otkupila. Jeftino prodala burazerima, a provizija često veća od prodajne cene strpala u džep. Neko misli da smaram?
Iz svih tih razloga mladi, zdravi, sposobni, talentovani, vredni odlaze. Odlaze i ne vraćaju se.
... Ima toga još.
Šta su beše, uzroci rupe u penzijskom fondu?Brkate 2 stvari. Uzrok rupe - trenutne i buduce - je starenje drustva. Ovo sto vi navodite objasnjava zasto su penzije danas 200 evra u proseku, a ne, recimo, 500. A i u jednom i u drugom slucaju bi doslo do rupe - zbog starenja.
laziiprevare laziiprevare 08:44 15.02.2013

Re: reforma
Uzrok rupe - trenutne i buduce - je starenje drustva.
hajkula1 hajkula1 16:52 13.02.2013

Najbolje


Najbolje lapot.

Arhiva