Politika

Oko turizma ukratko

antioksidant RSS / 16.06.2015. u 09:38

Није нелегитимно, чак ни непаметно, промовисати домаћу услугу. С те стране није можда ни лоша идеја председника Владе Републике Србије (Певеерсеа) да искористи свој ауторитет и популарност у сврху повећања видљивости српске туристичке понуде. Оно што је (опет) погрешно и контрапродуктивно у односу на основну идеју у поступцима Певеерсеа је што се он и у ту акцију упустио с првенственим циљем да испромовише себе оном делу гласачког тела који се не смара превише чињеницама или неком бар површном анализом истих. Важна је слика, први утисак, а ту су већ шансе 50-50 да ће се неко и одушевити призором Певеерсеа уз штанд у некој пешачкпој зони како дели флајере. Некоме такве слике пак изазивају гађење и језу али то само ако се очекује да Певеерсе буде мало функционалнији и способнији од билборда али док год ових што тапшу има скоро 2 милиона он је срећан.

Али није то тема већ бар покушај савета. Кесић је већ у својој емисији укратко покушао да објасни да следећа два пасуса (преузета из Политике) имају везе са реалношћу колико и шансе репрезентације Србије у фудбалу да успешно прође квалификације:

"Премијер је навео да је циљ и да се овом акцијом новац грађана задржи у Србији јер, како је истакао, трошимо више од 890 милиона евра на туризам у иностранству.

„Те су бројке и веће, јер је ова цифра само оно што контролишемо преко НБС. А само 10 одсто тог новца који је званичан, када би остао у земљи, то би било 90 милиона евра. По нето ефекту на дефицит, то значи могуће повећање пензија од два и по одсто", прецизирао је Вучић
."

(Укратко - ефекат на буџет би се састојао само у приходима од ПДВ-а на ових 90 милиона еура и евентуалном порезу на добит угоститеља што је врло далеко од било каквог приметног позитивног ефекта чак и ако се занемаре ти ваучери за које нико не зна ни како би функционисали ни колики би био њихов укупни износ)

Наиме, уколико би Певеерсе најзад пронашао правог саветника и уколико би престао да слуша оне којима је једина способност да похвале његове идеје ма колико бесмислене биле (а економски су често неутемељене) можда би у неком тренутку пред собом и имао неки смислени план како искористити толики број српских грађана у Паралији (предграђу Јагодине). Да размишља и да му је до буџета стварно стало, тражио би пут како да олакша српским производима пут до продавница по Паралији где би их српски туристи можда куповали јер су им познати брендови а можда би се и ти Грци из Паралије јагодинске полако навикавали на Плазму, Смоки, Књаз Милош киселу воду... Јер политика нису велике речи. То је кампања само а кад се једном већ "преузме одговорност" мера успешности политике се сведе на то колико српских производа има по Паралији и да ли их купује само Јованча или и понеки Грк. И наравно да их Певеерсе неће нити правити нити продавати, његово је да створи услове а некад је сасвим довољно да не смета.

А кад се Певеерсе овога сети Зоран Бабић, Неша Стефановић и остали ће и тој идеји аплаудирати свакако.

 

 Komentari (167)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 09:38 16.06.2015

негативни тастер

niccolo niccolo 09:54 16.06.2015

Pozitivno je

što je
Певеерсе
svojevremeno vikao i Srbija do Tokija, tako da su opcije za izbor mesta za letovanje u Srbiji praktično neograničene.
antioksidant antioksidant 09:56 16.06.2015

Re: Pozitivno je

svojevremeno vikao i Srbija do Tokija

србије је било где где има да се купи плазма и степ сок

допуна:

летовање на северу

angie01 angie01 10:11 16.06.2015

Re: Pozitivno je

nije njegovo da kaze gde ljudi treba da provedu odmor, nego da stvori uslove da oni mogu da zarade pare i izaberu sami gde ce otici.

briga o Srbiji je da prirodne resurse osposobi za turisticku ponudu koja ce biti validna na trzistu ( Evrope) i time da zaradjuje- ako o turizmu pricamo, a to podrazumeva vecu zaposlenost i zaradu svih koji u toj ponudi ucestvuju, od hotelijera,...do proizvodjaca hrane i suvenira.

kao i ovo sto ao kaze, da se domaci proizvodi nadju na trzistu drugih zemalja.


isto kao sto je povecanje poreza povezano sa boljom uredjenescu drustva i boljim funkcionisanjem drzavnih sluzbi- sve je super i sve radi i to toliko kosta to sto ti je sve na taj nacin omoguceno,...a ne blanko, haracki, e trebaju nam pare, daj da dignemo harac.

ono, cela politika se svodi na prazno.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 10:20 16.06.2015

Re: Pozitivno je

antioksidant
допуна:
летовање на северу

А ничу и нови објекти:

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 10:22 16.06.2015

Re: Pozitivno je

Иначе, ми се сада спасавамо тоталног привредног колапса тако што смо зауставили инвестиције, одржавање, обнављање наших путева, зграда, улица, подземних пролаза... И онда вас с радошћу обавештавају и када се мењају неку плоче у Кнез Михаиловој, као да је то неки успех.
mirelarado mirelarado 10:46 16.06.2015

Re: Pozitivno je

И онда вас с радошћу обавештавају и када се мењају неку плоче у Кнез Михаловој, као да је то неки успех.


Успех је када том, и осталим поплочаним улицама, прођеш, а не скрхаш врат. У бедекерима за странце требало би да стоји: Опрез! Док ходаш, не посматрај зграде, лица људи, небо, птице, гледај у своја стопала, нетремице!
little_radojica little_radojica 10:50 16.06.2015

Re: Pozitivno je

Predrag Brajovic
antioksidant
допуна:
летовање на северу

А ничу и нови објекти:Мени ово фантастично!
little_radojica little_radojica 11:34 16.06.2015

туризам јер национализам

Ја бих отишао и тако далеко да похвалим то што се предузима конкретна акција да се крајње неразуман тренд одлива девиза на Медитеран заустави, смањи, преокрене како се ова барка не би скоро насукала. И да покудим добар део критике друштва који иде у правцу "ти ће ми забраниш" и "пусти сиротињу бар да се брчка". Стварно ми га дође жао понекад (брзо ме прође).

Али, премијер нам је као најјачи разлог за летовање у Србији понудио ништа друго него национализам. #МојаСрбија. Каже човек: Србија најлепша и најбоља на свету! Ајде! Не знам ко је друго и треће место и да ли су вредни помена, али Србија је сигурно прва у обе дисциплине! Као да продаје лубенице на пијаци. Мислим, баш је лепа и баш је добра и има супер туристичке дестинације, али брате, који морон мораш бити па ићи и причати како је најбоља, са сузом у оку. Колико је то на брзину и јадно осмишљено говори и тајминг почетка кампање. Онда кад су аранжмани већ уплаћени, изабрани, одмори резервисани. Ваучери ће бити понуђени, али видећемо и како и коме. Као да се једно јутро пробудио, видео податак колико се одлије сваке године на чварење у мору и решио да нешто још колико сутра предузме. Тешки дилетантизам. Главни циљ је добро препознат, али је изведба јадна.

Свиђа ми се оно што је АО набацио, о промоцији извоза кроз потрошњу наших производа у иностранству. Парадајз-туризам на културица начин. Win-win. Тако то ради у Црној Гори. Одеш доле, а у маркетима углавном српски производи, чак и јефтинији него код нас (то је посебна главоломка - како!?). Грађани Србије сезонци, грађани Србије издаваоци соба, па се нешто и врати у нашу економију.

Ја бих додао да је Влада могла правовремено да покрене неки програм којим ће да промовише и остале видове одмора јер није нормално да је синоним за одмор летовање на мору. Знам пуно људи који ако нису отишли на море рачунају да нису ни били на одмору, да им је годишњи одмор пропао. Србија је могла да подстакне узимање годишњег у вансезони давањем неких додатних слободних дана или чак и тим ваучерима, под условом да је све то осмислила једну сезону унапред. Кад би се о одмору размишљало као о одмору, а не као искључиво летовању, Србија би природно имала предност, као што има предност кад се ради о мање популарном зимовању. Могла би да субвенционише и аквапаркове, отворене базене и речне плаже, ако је неком баш до купања и сунчања (јер Сунца и песка има и у Србији), јер се тренутно доимају као скупи. Наравно, на унапред одређено, ограничено време, са јасним циљевима на основу којих би се могао мерити учинак те субвенције.
antioksidant antioksidant 12:17 16.06.2015

Re: туризам јер национализам

да се крајње неразуман тренд одлива девиза на Медитеран заустави, смањи, преокрене како се ова барка не би скоро насукала

uh, koliko ovde pogresnog ima- zasto je to nerazumno? turisticka ponuda mediterana i srbije tesko da su konkurentne, mozda treba naci nacina da budu komplementarne (bolja infrastruktura bi tome pomogla) a to da li neko ide na more na odmor ili ne je ipak stvar licnih izbora. a ovo
јер Сунца и песка има и у Србији
treba ipak bolje proceniti. akva park trazi odredjen broj suncanih dana u toku godine da bi bio rentabilan ili se trazi termalna voda ili prosirenje sadrzaja...
a osnovna kritika drustva mora biti u pravo u smislu - hajde peveersu idi bavi se stvarima iz svoje nadleznosti. smanji pdv, poboljsaj infratrukturu,, olaksaj uslove poslovanja a ne deli flajere po knez mihajlovoj... idi u kancelariju pa vidi sta je bilo ove godine sa argusom, zasto njemu visi 1 500 putnika za egipat, sta se to sprema hostelima u beogradu?
i to gde neko letuje ili zimuje ne mora biti ni u kakvoj korelaciji s tim koliko para godisnje ostavi srpskom turistickom sektoru.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 12:20 16.06.2015

Re: туризам јер национализам

Поред ових питања, и оно основно -- Зашто ти је ПДВ порез на туризам 20%, ако покушаваш да га развијеш?
antioksidant antioksidant 12:26 16.06.2015

Re: туризам јер национализам

ашто ти је ПДВ порез на туризам 20%, ако покушаваш да га развијеш?

10% je na hotelske usluge
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 12:37 16.06.2015

Re: туризам јер национализам

antioksidant
ашто ти је ПДВ порез на туризам 20%, ако покушаваш да га развијеш?

10% je na hotelske usluge

:)
На сву потрошњу гостију у угоститељским објектима порез је 20%, док је само на смештај 10%. Кафе-ресторанске услуге се опорезују такође 20%. Зајеб: ресторани купују намирнице по 10% пореза, као одбитног, а реализују их, као готов производ (јело), по стопи од 20% пореза. Како је у другим земљама, је л' неко зна?
mariopan mariopan 13:43 16.06.2015

Re: туризам јер национализам

Свиђа ми се оно што је АО набацио, о промоцији извоза кроз потрошњу наших производа у иностранству. Парадајз-туризам на културица начин. Win-win. Тако то ради у Црној Гори. Одеш доле, а у маркетима углавном српски производи, чак и јефтинији него код нас (то је посебна главоломка - како!?). Грађани Србије сезонци, грађани Србије издаваоци соба, па се нешто и врати у нашу економију.

Ja mojim Grcima obavezno nosim Smoki i to koliko god mogu da ponesem i uvek je malo. OBOŽAVAJU!

Onda - ajvar, pekmez od kajsija i od šljiva. Nigde takav ukus i miris voća ne postoji. Sok od višanja, moj domaći, višnje u teglama ( kao kompot samo se ne kuva i ostanu čvrste i ukusne kao sad ubrane)...ali od naših višanja koje imaju ukus i kiselost prave višnje. Kod njih postoji nešto što se zove višnja ali ukus nikakav, ni prineti ovoj našoj, valjda je podneblje takvo?

Eurokrem isto svi vole, PLAZMU obavezno,kajmak, čvarci i beli sir, mladi, to tamo isto nema.
Kiseli kupus vakumiran, u listovima i sečen, i turšija od svog povrđa - tamo ne postoji a kupovali bi ga i Poljaci ( znam sigurno) i Nemci, a njih dosta ima u Atini.

Imaju Poljaci, Turci, Egipćani i ostali... svoje prodavnice u kojima mogu da kupe proizvode iz svoje zemlje samo ne znam da ima neka sa proizvodima iz Srbije. Da postoji mi bi već znali, koliko znam ne postoji u Atini a tamo živi najviše naših.

Mi smo pokušali da kupimo i kupus i suvo meso u toj Poljskoj prodavnici ali to nije onaj naš ukus. NIje mi se dopalo i kupus je bio jako tvrd, bezukusan, nikakav.

Zašto samo mi nemamo svoju prodavnicu u Atini nego ja moram da vučem iz Srbije smoki, eurokrem ili plazmu? Pa platim je isto i tamo kao što bih i ovde?
Svi naši koji tamo žive naručuju od svojih ove proizvode i mi dovlačimo to svojima da ih na kratko obradujemo, jer sve to nestane dok si reko PLAZMA - a zašto to oni sami ne bi mogli da kupe tamo gde žive?

Zato što nikoga nije stvarno briga da nešto u tom pravcu uradi.
nim_opet nim_opet 14:18 16.06.2015

Re: туризам јер национализам

да се крајње неразуман тренд одлива девиза на Медитеран заустави, смањи, преокрене


Ugh...ovakvom logikom, mozemo da ocekujemo da ce svi uvoznici proizvoda iz Srbije da rezonuju da je bolje da se negativan trend odliva deviza u Srbiju preokrene, zaustavi i smanji. Merkantilizam kao ekonomska teorija se nije pokazao preterano uspesnim, i svako ovo nasilno usmeravanje potrosnje se na kraju obije o glavu. Umesto da nasilno a kako se vidi i potpuno nasumicno, u sred leta, plasiramo zaostale ideje, cisto da bi se eto pojavili na televiziji i nastavili petogodisnju izbornu kampanju velikog Vodje, zasto se ne bi zapitali sta je ono sto se privuci potrosnju/investicije u Srbiju, pa da imamo deviza za trosenje, sto unutra, sto van? Na primer funkcionalni pravni sistem? Trziste koje nije iskrivljeno politickim monopolima?
little_radojica little_radojica 14:46 16.06.2015

Re: туризам јер национализам

uh, koliko ovde pogresnog ima- zasto je to nerazumno? turisticka ponuda mediterana i srbije tesko da su konkurentne, mozda treba naci nacina da budu komplementarne (bolja infrastruktura bi tome pomogla) a to da li neko ide na more na odmor ili ne je ipak stvar licnih izbora.


Па баш зато што нису комплементарне, осим са Црном Гором. Инфраструктура постоји и сасвим је добра да се ми спустимо до Грчке или Турске возећи се по 12-20-30 сати. Каква још треба да би Грци и Турци купили нешто и од нас, њима треба нека боља инфраструктура? И каква нова/боља инфраструктура уопште може да постоји да Египат, Тунис, Кипар купе нешто од нас?
Притом, ја нигде нисам рекао да избор одмора није лична ствар, само да је у Србији постоји тај неки тешко објашњив знак једнакости између летовања на мору и одмора, готово да су синоними у питању, што је наравно лични утисак, мада сам спреман да браним. ТО је неразумљиво. 2/3 Американаца није никад путовало у иностранство. Плаже су им тешки шит, а није да немају пара да летују на Медитерану, па ипак не долазе масовно. Шта још ова држава треба да обезбеди па да сваки појединац може да ради све искључиво по свом и само свом ћефу, без икаквих обзира према осталим сапатницима и реперкусијама које његови избори производе?

treba ipak bolje proceniti. akva park trazi odredjen broj suncanih dana u toku godine da bi bio rentabilan ili se trazi termalna voda ili prosirenje sadrzaja...


У каквим сам све аква парковима био и изгорео, а да нису у Грчкој. Има и бања/базена са термалном водом, а проширење садржаја нам ниједним још међународним законом није забрањено. Не да ја знам. Аква парк има још једну предност у односу на хиљаду километара удаљене обале, а то је да је конкурентан и викендом, не само док траје одмор, те да посетиоци немају трошкове смештаја, превоза и губљење времена на исти.

a osnovna kritika drustva mora biti u pravo u smislu - hajde peveersu idi bavi se stvarima iz svoje nadleznosti. smanji pdv, poboljsaj infratrukturu,, olaksaj uslove poslovanja a ne deli flajere po knez mihajlovoj... idi u kancelariju pa vidi sta je bilo ove godine sa argusom, zasto njemu visi 1 500 putnika za egipat, sta se to sprema hostelima u beogradu?


Са овим се слажем, мада учествују и други премијери у сличним акцијама, а није да овај наш то ради стално. Абе је скоро био да провоза ауто на водоник, да скрене пажњу што домаће што стране јавности на ту технологију у коју Јапан полаже велике наде и пази, све стране новине па и наше су пренеле ту вест. Да је само председник Тојоте провозао ауто не би било ни приближно толико публицитета. Проблем са овим нашим је што то ради ад-хок, уз патетичну кукњаву и поруку да је Србија најлепша и најбоља.
Он треба да иницира и евентуално координира акцијом да се направи нека стратегија одрживијег туризма у Србији, па да се евентуално кад се сви документи израде и усвоје појави негде као маскота да помогне својом магичном привлачношћу седмој сили да се ствар, ако треба, мало испромовише.

i to gde neko letuje ili zimuje ne mora biti ni u kakvoj korelaciji s tim koliko para godisnje ostavi srpskom turistickom sektoru.


Не ради се о томе колико пара остане српском туристичком сектору него како решити тих 4-5 милијарди трговинског дефицита у чему летовање на мору учествује енормно (додуше, прикривено јер се не води као увоз). Увеземо енергената за 2,5 милијарде, аутомобила за милијарду ипо, и солимо гузице за милијарду+. Можемо ли да препознамо то као део проблема? Један део решења је повећати извоз, али да ли, макар теоретски део решења може да буде и смањење (или макар успорење) увоза?little_radojica little_radojica 14:58 16.06.2015

Re: туризам јер национализам

Merkantilizam kao ekonomska teorija se nije pokazao preterano uspesnim, i svako ovo nasilno usmeravanje potrosnje se na kraju obije o glavu.


Нема ништа насилно у мом предлогу. Ја се залажем да се промовишу и други видови одмора. Море немамо, географија је немилосрдна. Ако је до брчакања у води, има и других начина. Ако је до донбијања рака коже, има и других места, ако је до психофизичког одмора, има и других видова. Шта је ту меркантилизам?
А кад смо већ код тога, питај нешто о меркантилизму све растуће економије света. Док се ми либимо да макар преиспитамо било шта у нашем друштву што нас кошта пара, други рокају царине, субвенције, квоте, еколошке стандарде и разне друге отворене и скривене заштите за своје економије. Рецимо ЕУ, тај бастион слободног тржишта, је нашла за сходно да упозорава Србију да не повећавамо извоз у Русију, јер су јој они увели санкције иако ми са тим санкцијама немамо ништа, а са Русима имамо договор о слободној трговини и више година за редом повећање обима извоза у Русију. То ради ЕУ, а шта ради Кина види под Фејсбук и Гугл.
antioksidant antioksidant 15:01 16.06.2015

Re: туризам јер национализам

Па баш зато што нису комплементарне, осим са Црном Гором.

како си ово закључио? (нарочито што издвајаш црну гору)
И каква нова/боља инфраструктура уопште може да постоји да Египат, Тунис, Кипар купе нешто од нас?

нпр развијенији контејнерски транспорт (тј прилаз одговарајућој луци)
Притом, ја нигде нисам рекао да избор одмора није лична ствар

само да би држава требала да дестимулише одласке на море? :)
Шта још ова држава треба да обезбеди па да сваки појединац може да ради све искључиво по свом и само свом ћефу, без икаквих обзира према осталим сапатницима и реперкусијама које његови избори производе?

преузео би на себе одговорност да одлучујеш о туђим потребама? (реторичко је питање,видим да би).

иначе, мала математика за тебе - ако око милион срба летује у иностранству колико њих не иде на море?
Аква парк има још једну предност у односу на хиљаду километара удаљене обале, а то је да је конкурентан и викендом


а има и ману. пример београда

Broj dana sa temperaturom višom od 300C tzv. tropskih dana, u proseku je 31, a letnjih dana sa temperaturom višom od 250C je 95 u godini.

опет математика за тебе 365-95=_________
онда прорачунај цену карте по којој је аква парк рентабилан ако у просеку не ради преко 250 дана годишње. (или да га дотирамо као у јагодини?)
Не ради се о томе колико пара остане српском туристичком сектору него како решити тих 4-5 милијарди трговинског дефицита у чему летовање на мору учествује енормно (додуше, прикривено јер се не води као увоз

води се јер се аранжмани плаћају инооператерима али хајде једно питање за тебе (можда промислиш о ставовима) - како си закључио да ћу ако не одем у паралију на 7 дана за 200 € тих 200 € потрошити у неком српском хотелу? (нарочито те молим пре тога да мало проучиш цене смештаја (а пдв стопа је већ 10%) у односу на понуђен квалитет и садржаје).

и за крај око промоције -

Није нелегитимно, чак ни непаметно, промовисати домаћу услугу. С те стране није можда ни лоша идеја председника Владе Републике Србије (Певеерсеа) да искористи свој ауторитет и популарност у сврху повећања видљивости српске туристичке понуде.


тај део је неспоран, питање је шта и како се промовише а текст је о нечем сасвим другом.
antioksidant antioksidant 15:03 16.06.2015

Re: туризам јер национализам

Шта је ту меркантилизам?


Меркантилизам је скуп идеја о економској политици који је доминирао европским земљама од шеснаестог до краја осамнаестог века. Основна идеја меркантилизма је да се богатство једне земље заснива на количини новца (плементитих метала) у њеном поседу и да је стога потребно да држава предузме све мере које ће повећати његов прилив у земљу и смањити његов одлив из земље.

http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%9C%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC
principessa_etrusca principessa_etrusca 16:37 16.06.2015

Re: туризам јер национализам

Ја бих отишао и тако далеко да похвалим то што се предузима конкретна акција да се крајње неразуман тренд одлива девиза на Медитеран заустави, смањи, преокрене како се ова барка не би скоро насукала. И да покудим добар део критике друштва који иде у правцу "ти ће ми забраниш" и "пусти сиротињу бар да се брчка".

Не бих рекла да идеш "тако далеко" јер оваквим кампањама којима се становништво подстиче да купује домаће и троши у сопственој земљи прибегавају и много развијеније економије. Нажалост, изгледа да у Србији нема много разумевања шта значи одлив новца из домаћих привредних токова, нити свести да свако својим понашањем има директан утицај на те токове.
hajkula1 hajkula1 16:41 16.06.2015

Re: туризам јер национализам

2/3 Американаца није никад путовало у иностранство. Плаже су им тешки шит, а није да немају пара да летују на Медитерану,? 2/3...

Smetnuo si s uma krstarenja? Karibi, Bahami, Bermudi... sve od Meksika do Portorika i do Kube?
hajkula1 hajkula1 18:39 16.06.2015

Re: туризам јер национализам

principessa_etrusca
Ја бих отишао и тако далеко да похвалим то што се предузима конкретна акција да се крајње неразуман тренд одлива девиза на Медитеран заустави, смањи, преокрене како се ова барка не би скоро насукала. И да покудим добар део критике друштва који иде у правцу "ти ће ми забраниш" и "пусти сиротињу бар да се брчка".

Не бих рекла да идеш "тако далеко" јер оваквим кампањама којима се становништво подстиче да купује домаће и троши у сопственој земљи прибегавају и много развијеније економије. Нажалост, изгледа да у Србији нема много разумевања шта значи одлив новца из домаћих привредних токова, нити свести да свако својим понашањем има директан утицај на те токове.Naravno, sasvim je u redu da se promoviše trošenje novca u zemlji. Pre godinu dana smo iznosili primer u Francuskoj, gde je državnim službenicima ograničena udaljenost mesta gde idu na godišnji odmor od Pariza.

U Nemačkoj je takođe bila neka akcija, promocija godišnjeg odmora u zemlji.

Razlika između njihovog mentaliteta i ovdašnjeg je u tome što se tamo ljudi pridržavaju sugestija i preporuka a državni službenici su uglavnom primer toga, dok kod nas Vučić uzima za primer Sinišu Malog, za koga kaže da ne veruje da će da posluša.Nerviraju me druge stvari. Nervira me što mogu letnji deo odmora da koristim do 2 nedelje. Nervira me što su nas prošle godine u maju iznenada oterali na letnji odmor - obavestili nas u petak za odmor od ponedeljka. Tek sam se iznervirala kada je u januaru direktorka rekla, kakav drugi deo odmora?!

Tako da, ove godine (ako se nešto nepredviđeno ne desi) početkom septembra, Zakintos, stižem, zdravo ostaj Ado ciganlijo, Lido, Ušće, kejovi, zvezdarska i rakovačka šumo, Košutnjače, Avalo, Kosmaje i sve drugo milo i drago.

Akva park u Jagodini ili bilo gde? Pa ako je u blizini gde sam se locirala, mogu a ne moram da ga posetim, vidim.

Sve lokacije i sadržaji po Srbiji su dostupni za jednodnevna, vikend i praznična putovanja, kao predah i punjenje baterija. Godišnji odmor je nešto drugo. A kad mi se već uklope svi uslovi, provešću odmor gde i kako mi je (iz više razloga), potrebno. I treba da traje bar 3 nedelje!

nim_opet nim_opet 18:46 16.06.2015

Re: туризам јер национализам

little_radojica
Merkantilizam kao ekonomska teorija se nije pokazao preterano uspesnim, i svako ovo nasilno usmeravanje potrosnje se na kraju obije o glavu.


Нема ништа насилно у мом предлогу. Ја се залажем да се промовишу и други видови одмора. Море немамо, географија је немилосрдна. Ако је до брчакања у води, има и других начина. Ако је до донбијања рака коже, има и других места, ако је до психофизичког одмора, има и других видова. Шта је ту меркантилизам?
А кад смо већ код тога, питај нешто о меркантилизму све растуће економије света. Док се ми либимо да макар преиспитамо било шта у нашем друштву што нас кошта пара, други рокају царине, субвенције, квоте, еколошке стандарде и разне друге отворене и скривене заштите за своје економије. Рецимо ЕУ, тај бастион слободног тржишта, је нашла за сходно да упозорава Србију да не повећавамо извоз у Русију, јер су јој они увели санкције иако ми са тим санкцијама немамо ништа, а са Русима имамо договор о слободној трговини и више година за редом повећање обима извоза у Русију. То ради ЕУ, а шта ради Кина види под Фејсбук и Гугл.


Kad kazem "nasilno", mislim na eto, usmeravanu potrosnju. Ako je novac pojedinca njegova imovina, onda on ili ima slobodu da tom imovinom raspolaze kako hoce, pa i da je trosi na letovanje van Srbije, ili je nema. Ako je nema, onda je u pitanju ogranicavanje slobode, tj. pravno nasilje. Da li smatram da mora postojati nekakvo ogranicavanje te slobode? Da, ne moze se trositi privatna imovina na recimo proizvode ili usluge koje su ilegalne (droga, trgovina ljudima, oruzje itd.) ili drustveno stetne (recimo cigarete, pa im zato karikamo akcize). Da li je za Srbiju stetno sto ljudi letuju u Grckoj - mozda. Ali da li bi za Srbiju bilo stetnije da spreci gradjane da to rade? Takodje mozda - ako ni zbog ceg drugog onda zbog smanjenja postojece slobode i prava i prenosenje odluka o letovanju sa pojedinca na svemoguceg sefa Vlade.

O ostatku posta necu, da ne skrecemo sa teme.
little_radojica little_radojica 12:35 17.06.2015

Re: туризам јер национализам

Kad kazem "nasilno", mislim na eto, usmeravanu potrosnju. Ako je novac pojedinca njegova imovina, onda on ili ima slobodu da tom imovinom raspolaze kako hoce, pa i da je trosi na letovanje van Srbije, ili je nema. Ako je nema, onda je u pitanju ogranicavanje slobode, tj. pravno nasilje.


Уф. Ни ја, а чак ни Вучић нисмо предлагали никакво ограничавање слободе. То би значило да ти неко забрани да летујеш у иностранству. Донесе закон да је то кажњиво. Он је на овај начин почео једну дебату на тему: да ли је летовање на мору једини вид летовања и одмора? Он је позвао људе да остану у Србији и наводно стимулисао такав избор (али ништа конкретно). По мени, он је ту урадио на скроз погрешан начин и искористио то да се додатно додвори народу јер ипак већина нема пара ни за какав одмор, али реално, ништа конкретно није урадио осим што је позвао људе да се предомисле. Абе је својевремено само најавио у изборној кампањи квантитативно лабављење и јен је био пао за 25%, а само лабављење је кренуло годину ипо дана касније након силних дебата. Најавио је и да ће да попали нуклеарке јер само због тога што оне не раде Јапан тренутно има велики дефицит (мора да овизи много више нафте) након деценија суфицита, па их још није попалио, јер чека да му се душебрижници који не знају физику што домаћи што светски скину с грбаче. Мислим, јес да се око многих других ствари не слажем ни са њим ни са Вучићем, али критиковати их зато што покушавају да умање објективан проблем за земље чији су премијери настао због тога што Србија више нема море/Јапан нема нафту, је контрапродуктивно. Тако јапанска влада мора да позива на смањену потрошњу струје*, а српска на мање сољења гузице.
Објективан проблем постоји јер ми овакав тренд не можемо да плаћамо на дуге стазе. Ја да сам на његовом месту, не бих ни помињао тај дефицит, јер је то неозбиљно за државника. Чак не бих ни молио људе да одмор проведу искључиво у Србији, само бих апеловао да размисле и о другачијем виду одмора и то бих стимулисао на неки транспарентан начин без обзира где га проведу. Ако одмор није само летовање на мору, онда српски туризам има веће шансе да се наметне, а да ли ће ту шансу искористити или неће је сасвим друга прича.

*Илустрације ради, након што смо опоменути да искључујемо кувало за воду (па да чекамо да се загреје кад нам затреба), сад су нам угасили грејач на даски од клоње (у државном установама), а упалиће га тамо негде у новембру кад захлади.
little_radojica little_radojica 12:39 17.06.2015

Re: туризам јер национализам

antioksidant
Шта је ту меркантилизам?


Меркантилизам је скуп идеја о економској политици који је доминирао европским земљама од шеснаестог до краја осамнаестог века. Основна идеја меркантилизма је да се богатство једне земље заснива на количини новца (плементитих метала) у њеном поседу и да је стога потребно да држава предузме све мере које ће повећати његов прилив у земљу и смањити његов одлив из земље.

http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%9C%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC


Знам ја да је меркантилизам јако фуј и бљак и пасе, али нисмо ваљда веверице. Само погледај колико су се ЕУ и САД утркивали ко ће перфидније да субвенционише Ербас и Боинг. А никад нису позвали своје авио компаније да купују теите авионе. То што нису дилетанти као наш премијер, него искусни муљатори, не значи да не воде рачуна о трговинским билансима и конкурентности својих компанија.
antioksidant antioksidant 13:00 17.06.2015

Re: туризам јер национализам

Знам ја да је меркантилизам јако фуј и бљак и пасе, али нисмо ваљда веверице

tvoje pitanje je bilo
Шта је ту меркантилизам?

i na to sam ti i dao odgovor. ali ako mislis da je dovoljno pozivati se na eu i sad kako bi se njihove ekonomske politike preslikavale na srbiju onda ok, tesko da pricamo o istom. zastititi ili podsticati neke grane svoje privrede je jedno ali koje i kako je sasvim drugo pitanje. povrsnost dovodi do deljenja flajera za seoski turizam isto koliko i do "resenja" koje je nudio (nudi li i dalje?) radulovic.
little_radojica little_radojica 13:49 17.06.2015

Re: туризам јер национализам

како си ово закључио? (нарочито што издвајаш црну гору)


Можда у економији као стручан израз комплементарно значи нешто друго? Ја сам држао да значи да се допуњују, а ево како баш Црна Гора.

Ми њима извозимо храну, наши људи иду тамо на сезонски рад, њихови студенти се школују у Србији. Они нама пружају туристичке услуге. Укратко. Ми море немамо, они су премали да развију неке конкурентне универзитете или макар неке смерове. Такође, имамо објективно боље услове за пољопривреду. Па нико није зуцнуо кад је Мило забранио да се ангажују сезонски радници странци ако постоји домаћа радна снага за ту позицију на бироу.

Оваква размена са Грчком не постоји, а да не причамо о осталим државама Медитерана.

нпр развијенији контејнерски транспорт (тј прилаз одговарајућој луци)

Ово је проблем да нешто извеземо у Египат? Није проблем да извеземо аутомобиле у САД, али је проблем да извозимо у Египат? Притом, побољшавање такве инфраструктуре не зависи само од Србије њеног аватара?

а има и ману. пример београда

Broj dana sa temperaturom višom od 300C tzv. tropskih dana, u proseku je 31, a letnjih dana sa temperaturom višom od 250C je 95 u godini.

опет математика за тебе 365-95=_________
онда прорачунај цену карте по којој је аква парк рентабилан ако у просеку не ради преко 250 дана годишње. (или да га дотирамо као у јагодини?)


А колико дана годишње може да се купа у Грчкој? Или у Пољској, пошто видим да имају доста аква паркова? Притом је овде цена радне снаге јефтинија, земљиште јефтиније, вероватно два главна фактора која утичу на цену.
Притом, ако је нешто за неку земљу природно дефицитарно, не видим проблем у дотирању. Наравно, по јасним критеријумима и транспарентно.
Стварно ми није јасно зашто аква парк у НБГД није завршен.
Ја сам рецимо ишао у Сурдук 2011. 500 динара улаз, врхунски базени, лежаљке, садржаји, терени. Колико кошта само лежаљка у Грчкој?

води се јер се аранжмани плаћају инооператерима али хајде једно питање за тебе (можда промислиш о ставовима) - како си закључио да ћу ако не одем у паралију на 7 дана за 200 € тих 200 € потрошити у неком српском хотелу? (нарочито те молим пре тога да мало проучиш цене смештаја (а пдв стопа је већ 10%) у односу на понуђен квалитет и садржаје).


Чекај, хоћемо сад да поредимо српске хотеле и грчки приватни смештај? И да ли си сигуран да цене тих Грчких аранжмана нису субвенционисане од стране грчке владе, на овај или онај начин? Платиш 200 да дођеш, а оставиш хиљаду у земљи. Јер, нису само основни аранжмани приход хотелијера и угоститеља. Ај поредимо тако, шта добијеш за хиљаду евра у Србији и шта добијеш у Грчкој, Турској, Тунису, Египту?
Ја знам да је Медитеранској атмосфери тешко одолети и да то има неку посебну вредност тешко исказиву и упоредиву и чак тврдим да би свако требало макар једном у животу да је осети. Али то за Србију, за њену економију оваква каква је не може да буде стандард, већ само луксуз. Не знам како то пластичније да објасним, а да не испадне да ја неком дозвољавам или забрањујем да летује где хоће.

------------------------------------------------------------
Све ово што пишем, пишем зато што сам имао прилике да видим како се у другим земљама, далеко већих стандарда живота, односе према туризму и домаћем туризму. Од чега они праве атракције и како се одмарају и чиме се задовољавају. Све то тако измешано у мојој глави ствара јак утисак да су многи грађани Србије размажени по питању одмора, да нису свесни колико имају, колико су срећни јер су сви макар једном летовали негде на Медитерану. Но, то је само мој утисак и стварно не знам како то може бити виђено као одређивање неком како да живи?! Што каже мој деда Хуго: мене слушајте, рад'те како 'оћете.
little_radojica little_radojica 14:00 17.06.2015

Re: туризам јер национализам

antioksidant
Знам ја да је меркантилизам јако фуј и бљак и пасе, али нисмо ваљда веверице

tvoje pitanje je bilo
Шта је ту меркантилизам?

i na to sam ti i dao odgovor. ali ako mislis da je dovoljno pozivati se na eu i sad kako bi se njihove ekonomske politike preslikavale na srbiju onda ok, tesko da pricamo o istom. zastititi ili podsticati neke grane svoje privrede je jedno ali koje i kako je sasvim drugo pitanje. povrsnost dovodi do deljenja flajera za seoski turizam isto koliko i do "resenja" koje je nudio (nudi li i dalje?) radulovic.


Ја мислим да сам баш био оштар кад сам критиковао начин на који ово Вучић ради, а ти ми упорно спочитаваш и учитаваш као да га браним. Оно што сам ја изнео није заступање меркантилизма јер не подразумева "СВЕ мере како би се повећао извоз и смањио увоз" и ако ти то не умеш да разабереш из мог писанија онда јебем ја целу ову нашу комуникацију.
antioksidant antioksidant 14:01 17.06.2015

Re: туризам јер национализам

Можда у економији као стручан израз комплементарно значи нешто друго? Ја сам држао да значи да се допуњују, а ево како баш Црна Гора.

napisao si da nismo komplementarni osim sa crnom gorom. kako si izdvojio crnu goru u odnosu na grcku ili hrvatsku?
sve sto ti pricas (osim drzavljanstva sto povlaci besplatno skolovanje) nije eksluzivitet crne gore.
Ово је проблем да нешто извеземо у Египат?

pitao si za infrastrukturno poboljsanje a ne sta je problem da srbija nesto izveze u egipat. ako to pitas onda je odgovor - nedostatak proizvoda. budi precizniji u pitanjima, ja se trudim da budem precizan u odgovorima ali ti raspravljas sa sobomizgled, ne sa napisanim.
Ја сам рецимо ишао у Сурдук 2011
ok, imamo razlicite definicije akva parkova koji bi bili interesantna turisticka destinacija za strance. koliko mislis da bi nemaca provelo 10 dana u surduku zbog tog akva parka?
Чекај, хоћемо сад да поредимо српске хотеле и грчки приватни смештај?

ne, nego poredimo neodlazak u grcku za ostanak u srbiji (surduku)
Све ово што пишем, пишем зато што сам имао прилике да видим како се у другим земљама

razumem najzad, ti pises jer imas zivotnog iskustva koje nama nedostaje pa nam zato drzis predavanja. a mi jer smo razmazeni odbijamo da te saslusamo. :)))) hit.
(smanji prezir prema ljudima radojica, lakse ce ti biti)
antioksidant antioksidant 14:03 17.06.2015

Re: туризам јер национализам

а ти ми упорно спочитаваш и учитаваш као да га браним

ne, ja ti odgovaram na pitanje. pitao si sta je u onom sto ti pises merkantilizam a ja sam ti ponudio definiciju pa probaj da se prepoznas. ako ne vidis slicnosti ok.
ако ти то не умеш да разабереш из мог писанија

ja samo "razbirem" nerazumevanje da to sto se tebi svidelo u surduku nikako ne bi smelo da uskrati necije pravo da ode u paraliju.
milisav68 milisav68 14:32 17.06.2015

Re: туризам јер национализам

little_radojica

Ја знам да је Медитеранској атмосфери тешко одолети и да то има неку посебну вредност тешко исказиву и упоредиву и чак тврдим да би свако требало макар једном у животу да је осети. Али то за Србију, за њену економију оваква каква је не може да буде стандард, већ само луксуз.

Nisi u pravu, postoji i potreba zbog zdravlja, naročito dece.

Morska voda čisti sinuse, kožu, udiše se vazduh pun joda....
zilikaka zilikaka 14:39 17.06.2015

Re: туризам јер национализам

. Све то тако измешано у мојој глави ствара јак утисак да су многи грађани Србије размажени по питању одмора, да нису свесни колико имају, колико су срећни јер су сви макар једном летовали негде на Медитерану


Razumem ja šta ti hoćeš da kažeš, al pokušaj ti da razumeš i mene, recimo.
Tih deset dana (jer više ne mogu ni da dobijem u tabli) je meni bukvalno kao odlazak na oporavak u banju.
Imam problema sa sinusima, sa alergijom na ambroziju, i to na moru malo zakrpim. U Srbiji nemam uslova za to. Nigde.
Onda, treba mi odmor tipa zombi po svim pitanjima.
Ležim, plivam i praznim se.

Uz svo dužno poštovanje prema domaćoj ponudi, ne pada mi na pamet da se lišavam to malo odmora, sve dok mogu to sebi da priuštim.
Makar i po cenu odricanja od nečeg drugog.

little_radojica little_radojica 14:51 17.06.2015

Re: туризам јер национализам

pitao si za infrastrukturno poboljsanje a ne sta je problem da srbija nesto izveze u egipat. ako to pitas onda je odgovor - nedostatak proizvoda. budi precizniji u pitanjima, ja se trudim da budem precizan u odgovorima ali ti raspravljas sa sobomizgled, ne sa napisanim.


Ово сам ја питао, сасвим прецизно, него се ти правиш наиван.
И каква нова/боља инфраструктура уопште може да постоји да Египат, Тунис, Кипар купе нешто од нас?ok, imamo razlicite definicije akva parkova koji bi bili interesantna turisticka destinacija za strance. koliko mislis da bi nemaca provelo 10 dana u surduku zbog tog akva parka?


Питање је колико Срба ће мање морати да иде да се сунча и купа на медитерану, а не колико Немаца ће да дође. А може да постоји и тура за обилазак Србије или неког њеног региона (рецимо Војводине) у коју може и Сурдук или Бачки Петровац да буде укључен као неки дан за предах и одмор па да се 7 дана претвори у 10 дана у Србији. Примера ради. Али ти не можеш да се макнеш од тога да је одмор искључиво 10 дана чварења и сунчања.

razumem najzad, ti pises jer imas zivotnog iskustva koje nama nedostaje pa nam zato drzis predavanja. a mi jer smo razmazeni odbijamo da te saslusamo. :)))) hit.
(smanji prezir prema ljudima radojica, lakse ce ti biti)


Ма ти само мислиш да разумеш. Заболе ме баш да ли ћеш да ме послушаш или нећеш. И ја сам причао о "многим грађанима Србије", а не о теби или "вама", па те молим да не учитаваш и не психоанализираш јер је то јако ружно.
antioksidant antioksidant 14:55 17.06.2015

Re: туризам јер национализам

Ово сам ја питао, сасвим прецизно, него се ти правиш наиван.

ti ne citas ni svoja pitanja a kamoli moje odgovore
И каква нова/боља инфраструктура уопште може да постоји да Египат, Тунис, Кипар купе нешто од нас?

Питање је колико Срба ће мање морати да иде да се сунча и купа на медитерану, а не колико Немаца ће да дође

pitanje je koji kriterijum bazen u surduku zadovoljava da bi se nazvao akva parkom?
Али ти не можеш да се макнеш од тога да је одмор искључиво 10 дана чварења и сунчања.

ne radojica, ti i ne znas sta je moj odmor, ja to ne pominjem. ti osudjujes ljude koji bi na more. ti.
Ма ти само мислиш да разумеш. Заболе ме баш да ли ћеш да ме послушаш или нећеш. И ја сам причао о "многим грађанима Србије", а не о теби или "вама", па те молим да не учитаваш и не психоанализираш јер је то јако ружно.

sta je ruzno? to sto ti drzis "mnoge gradjane srbije" razmazenima po pitanju odmora?
slazem se, to je vrlo ruzno, ali vidim da ti uzivas u toj katedri sa koje predajes o razlici izmedju odmora i letovanja. :)
little_radojica little_radojica 14:57 17.06.2015

Re: туризам јер национализам

milisav68
little_radojica

Ја знам да је Медитеранској атмосфери тешко одолети и да то има неку посебну вредност тешко исказиву и упоредиву и чак тврдим да би свако требало макар једном у животу да је осети. Али то за Србију, за њену економију оваква каква је не може да буде стандард, већ само луксуз.

Nisi u pravu, postoji i potreba zbog zdravlja, naročito dece.

Morska voda čisti sinuse, kožu, udiše se vazduh pun joda....


Што не кажеш, ено јодна бања у Новом Саду, може и на рецепт. А и Минаква вода из Новог сада је пуна јода!
То што нешто организму прија не значи ни да га лечи, ни да му чини бољитак дугорочно.
То је успутни ефекат и крајње је миноран, осим за веома веома веома ретке људе. Но, нек буде да си ти у праву, ако ти је тако лакше.
antioksidant antioksidant 14:58 17.06.2015

Re: туризам јер национализам

milisave, razmazen si
little_radojica little_radojica 15:23 17.06.2015

Re: туризам јер национализам

ti ne citas ni svoja pitanja a kamoli moje odgovore


Како год да акцентујеш питање сасвим је јасно из њега да ја не сматрам недостатак неке инфраструктуре или лошу инфраструктуру за проблем приликом извоза у поменуте земље. Питање је било реторичко, а ти си хтео да ми као доскочиш и сад још нећеш да признаш да ниси разумео.

pitanje je koji kriterijum bazen u surduku zadovoljava da bi se nazvao akva parkom?

Да, Немци су познати да иду само у аква паркове, на базене никако.


ne radojica, ti i ne znas sta je moj odmor, ja to ne pominjem. ti osudjujes ljude koji bi na more. ti.


Не, ја им само поручујем да ја мислим да је то луксуз. Као што мислим да је и зидање Београда на води луксуз који у Србији нема ко да плати. Нема ту никаквог прозивања осим ако се сам не прозовеш.

sta je ruzno? to sto ti drzis "mnoge gradjane srbije" razmazenima po pitanju odmora?
slazem se, to je vrlo ruzno, ali vidim da ti uzivas u toj katedri sa koje predajes o razlici izmedju odmora i letovanja. :)


Не знаш шта је ружно у психоанализирању нечије личности путем блога?
Изношење мишљења и аргумената на блогу у форми коментара је предавање са катедре? Свашта ћу прочитати...
sioux sioux 16:24 17.06.2015

Re: туризам јер национализам

Predrag Brajovic
Зајеб: ресторани купују намирнице по 10% пореза, као одбитног, а реализују их, као готов производ (јело), по стопи од 20% пореза

Zajeb?
10%?
Узгред, зашто људи живе у заблуди да је умеће коришћења интернета знак присуства интелигенције?
antioksidant antioksidant 16:26 17.06.2015

Re: туризам јер национализам

argumente ne iznosis, samo konstataciju da su gradjani srbije razmazeni. cak i kralj ibi bi to nazvao samoprojekcijom :)
milisav68 milisav68 16:34 17.06.2015

Re: туризам јер национализам

little_radojica
Што не кажеш, ено јодна бања у Новом Саду, може и на рецепт. А и Минаква вода из Новог сада је пуна јода!
То што нешто организму прија не значи ни да га лечи, ни да му чини бољитак дугорочно.
То је успутни ефекат и крајње је миноран, осим за веома веома веома ретке људе. Но, нек буде да си ти у праву, ако ти је тако лакше.


Baš si se iznervirao.

Nisam rekao da leči, nego da čisti sinuse i kožu (i još po nešto), a to može samo morska voda (i klima), koja je specifična za Mediteran.

Jedan odlazak (od recimo 10-15 dana) ne "leči" za ceo život, već regeneriše telo do sledeće godine/leta.

Meni je majka pričala, a vidim sad i po svojoj deci, da kad "preskočimo" odlazak na more, te zime su češće bolesna, nego kada odemo.

Čak su mi i lekari (Doco javi se ) savetovali da ih vodim, kada su imali problem sa trećim krajnikom, i upalom srednjeg uha, i koje je pretilo da postane hronično, i da se završi operacijom/odstranjenjem krajnika.

Zato jeste potreba.
milisav68 milisav68 16:35 17.06.2015

Re: туризам јер национализам

antioksidant
milisave, razmazen si

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 16:42 17.06.2015

Re: туризам јер национализам

. Али то за Србију, за њену економију оваква каква је не може да буде стандард, већ само луксуз.

Занимљив став.
И -- из економске перспективе -- вероватно тачан.
Ми живимо, још увек, далеко боље него што заслужујемо. Но, понављам, зато нам се земља распада, десетине хиљада људи годишње напушта земљу, и преживљавамо некако крадући, варајући једни друге, што само још дубље земљу тера у распадање.

Ови наши гастоси, кад дођу ове године, имаће шта да виде.

vcucko vcucko 22:21 17.06.2015

Re: туризам јер национализам

Pozdrav.

Rođen sam i živeo na moru ravno četvrt veka i uvek sam - kako tada tako i ovih drugih četvrt veka u Bg - vukao probleme sa sinusima, bronhijima i tako to. Doduše, sa prozora nisam imao pogled na neki morski wallpaper nego na navozne dokove "Trećeg maja", "Velog Jožu" i sl., ali svejedno, more je more.

Ono, zaista retko se pozivam na tzv. "prethodni život" tamo, iskreno jedva ga se više i sećam, ali neke sitnice nikad neću razumeti. Jedna od njih je ta "žabarska" (da prostite i ne zamerite) opčinjenost morem, ubeđenost u čudotvornost istog. Otprilike, na moru žive ljudi koji, ako nisu besmrtni, onda bar redom dočekaju nekih 120, nikad se nisu zakašljali, nemaju probleme sa tenom itd. Daj Bože da je tako, ali nije.

O temi bloga: u zemlji koja fakat ništa ne proizvodi i u kojoj većina radi (ako radi) za neke ponižavajuće pare - da ne licitiramo sa ciframa, znamo ih svi - odlazak napolje na more nije (nažalost) standard, nego eksces. Da li država može to da spreči? Verovatno može da pokuša, ali bi joj se to vratilo kao bumerang na izborima, u najblažoj varijanti. Uostalom, pažljivim čitanjem komentara nisam video da se iko ovde za to zalaže; samo, mislim, ima dosta neshvatanja oko ovog standard/eksces, u stvari oko količine dubioze u kojoj smo kao narod i država.

Takođe, potpuno se slažem sa gospodinom nicka "Predatorz": mi (recimo Srbi) nikad i nismo imali more, samo smo ga prisvojili, bukvalno silom oružja i brojem žrtava (kojima smo, hteli to da priznamo ili ne, manje ili više uspešno trgovali). Pri tome su oni tamo nemoćno škrgutali zubima i iskoristili prvu priliku i moć da nas otuda uklone. Prosto k'o pasulj.

Toliko za sad, hvala.
jkt2010 jkt2010 00:13 18.06.2015

Re: туризам јер национализам

antioksidant

migolj migolj... Lepo je čovek Radojica rekao šta misli i sve što je rekao je u pravu.
Cela priča je kako smanjiti odliv para, tj kako da se te pare provrte lokalno tj kako da srpski turisti više odmaraju u Srbiji. A ti onda, šta će Švabe u Surduku...i to što ima Surduk, odoh u Paraliju. Ko da ti neko pa brani.

Takmičenje u cinculiranju i kako da te nadgornjam i da se vidi da sam mnogo pametan... a temu? Jebo temu.
jkt2010 jkt2010 00:31 18.06.2015

Re: туризам јер национализам

little_radojica
milisav68
little_radojica

Ја знам да је Медитеранској атмосфери тешко одолети и да то има неку посебну вредност тешко исказиву и упоредиву и чак тврдим да би свако требало макар једном у животу да је осети. Али то за Србију, за њену економију оваква каква је не може да буде стандард, већ само луксуз.

Nisi u pravu, postoji i potreba zbog zdravlja, naročito dece.

Morska voda čisti sinuse, kožu, udiše se vazduh pun joda....


Што не кажеш, ено јодна бања у Новом Саду, може и на рецепт. А и Минаква вода из Новог сада је пуна јода!
То што нешто организму прија не значи ни да га лечи, ни да му чини бољитак дугорочно.
То је успутни ефекат и крајње је миноран, осим за веома веома веома ретке људе. Но, нек буде да си ти у праву, ако ти је тако лакше.

Radojice ne znam šta ti je danas al sve se slažem sa tobom.

Ovo sa morem, sinusima, dobro za kožu.... mislim stvarno mi je drago da su sa spiska makar skinuli "sunčanje je zdravo". Sve argumenti iz '60-tih.

Srbija nema more, ima planine, al zato raspust i dalje 3 meseca leti i 20 dana zimi. Kao da smo i dalje dužni da razvijamo bratstvo & jedinstvo i turizam na Jadranu...

Al eto nešto čovek i nauči: turizam služi da se deset dana po ceo dan čvariš na peškiru + 10 večeri nalokavaš jeftinog vina... odmor, al od piva.

A ono deca, quality time... kako kad deca idu sama - na more naravno.
little_radojica little_radojica 13:25 18.06.2015

Re: туризам јер национализам

antioksidant
argumente ne iznosis, samo konstataciju da su gradjani srbije razmazeni. cak i kralj ibi bi to nazvao samoprojekcijom :)


Не, ја сам јасно рекао шта мени ствара лични утисак да су многи грађани Србије размажени и то по питању одмора. А ти пројектујеш и учитаваш и оно што није изречено. као хаха и хехе а уствари најнижи облик извртања и подметања. Ако ниси способан да чујеш другачије мишљење и да то не назовеш наметањем, што онда дозвољаваш коментаре?
antioksidant antioksidant 13:36 18.06.2015

Re: туризам јер национализам

А ти пројектујеш и учитаваш и оно што није изречено.

ја сам јасно рекао шта мени ствара лични утисак да су многи грађани Србије размажени

ok
little_radojica little_radojica 14:05 18.06.2015

Re: туризам јер национализам

antioksidant
А ти пројектујеш и учитаваш и оно што није изречено.

ја сам јасно рекао шта мени ствара лични утисак да су многи грађани Србије размажени

ok


Не, ја сам јасно рекао шта мени ствара лични утисак да су многи грађани Србије размажени и то по питању одмора.

Јел тако тешко цитирати целу реченицу?
petargli petargli 11:38 16.06.2015

Pa jes bre ...

Lepo je Voja Žanetić onomad primetio, da jedino šta nazadnjaci znaju da rade to je da vode kampanju.

A ovo
Наиме, уколико би Певеерсе најзад пронашао правог саветника и уколико би престао да слуша оне којима је једина способност да похвале његове идеје ма колико бесмислене биле (а економски су често неутемељене) можда би у неком тренутку пред собом и имао неки смислени план како искористити толики број српских грађана у Паралији (предграђу Јагодине).

izgleda kao da i dalje veruješ u čuda? Mislim, ne verujem da si kao Krstić koji zna da je On Mesija, ali da eto, Borko i Bokica mu ne dadu da se ovaploti i konačno razmaše na sreću sviju nas.
antioksidant antioksidant 12:18 16.06.2015

Re: Pa jes bre ...

Mislim, ne verujem da si kao Krstić koji zna da je On Mesija, ali da eto, Borko i Bokica mu ne dadu da se ovaploti i konačno razmaše na sreću sviju nas.

ma kakva cuda, samo konstatujem da je realnost. dok iam 2 miliona glasova ono sto on utripuje preliva se u zivot, hteli mi to ili ne...
NNN NNN 12:08 16.06.2015

Ulogovao sam se da dam preporuku

za KBO!

Evo sad i na B92 neki (propagandni) tekst kako je noćenje u (borskom) Jezeru "samo" 50 evrića,
pa nisam ja vučić da bacam tolike pare tamo, kad u prijateljskoj Grčkoj mogu bar duplo jeftinije, plus ta sitnica zvana more.
Inače to što više nemamo more je u velikoj meri i posledica upravo vučićeve politike (i njegovih tadašnjih istomišljenika).
predatortz predatortz 12:14 16.06.2015

Re: Ulogovao sam se da dam preporuku

Inače to što više nemamo more je u velikoj meri i posledica upravo vučićeve politike (i njegovih tadašnjih istomišljenika).


da budemo pošteni - nikad ga nismo ni imali. Samo smo ga svojatali.
antioksidant antioksidant 12:18 16.06.2015

Re: Ulogovao sam se da dam preporuku

da budemo pošteni - nikad ga nismo ni imali.

panon je more valjda? a tamo ima puno finih ostrva, zovu ih salasi
jkt2010 jkt2010 13:37 16.06.2015

Re: Ulogovao sam se da dam preporuku

antioksidant
da budemo pošteni - nikad ga nismo ni imali.

panon je more valjda? a tamo ima puno finih ostrva, zovu ih salasi

Imamo mi i puno manastira na primer, a manastiri se uglavnom nalaze i u lepoj prirodi (leti, zimi, sve jedno). Ajd da uzmemo samo dve lokacije: Fruškogorske i ovčarsko-kablarske. Pa da se upitamo, gde su nama njuejdžeri, meditacija, joga, slow food ... retreats svake vrste... To su gosti koji cene i hranu i prirodu i duhovni ambijent, koji su relativno gledano skromni što se tiče smeštajnog objekta ali im je važno da je dizajniran i izveden od prirodnih materijala, da je uklopljen u okolinu. Pa jel imamo mi neku agenciju koja sve ovo može da upakuje u održiv i logičan proizvod?

Drugo: adrenalin džankis. Koliko imamo staza po planinčinama za motor kros zaluđenike, na primer? A guglajte malo kolko se to plaća po džunglama i vukojebinama. Nautika (Dunav, Sava, kanali, ...) Lov, ribolov.

Treće: aero turizam - sve od zmajeva, motornih zmajeva, pa ultralakih i žirokoptera, i redom na gore, do ograđenih luksuznih naselja za tipove kao što je Travolta - da imaju gde da dođu svojim privatnim 707-micama, do pred vrata, a okolo šuma, mir & tišina & diskrecija.... po ceni od 10-tak soma evra noć, po vili... Što se u to malko ne gruva para & organizacije. Koliko aerodroma zvrji prazno, od sportskih pa do međunarodnih...

A eskurzije? Pa ako igde država treba da interveniše to je da (preko ministarstva obrazovanja & omladine) napravi školske kampove, barem po jedan u svakom okrugu. Svako dete, svake godine da ode mesec dana u jedan od kampova, tamo da se održava nastava makar iz biologije, geografije, istorije... plus sport, plus upoznavanje zemlje... I to je ekskurzija.

OK, ajde, maturanti neka idu u Rim ko imaju para...

Jer tu ide onaj PDV na kupovinu deviza. Na domaćem frontu imaš i gde i šta da radiš, i svakako sadržajnije od 10 dana izležavanja na plaži, a sa druge strane - plati PDV na devize macane, ako ih sam nisi zaradio.
docsumann docsumann 16:45 16.06.2015

Re: Ulogovao sam se da dam preporuku

predatortz
Inače to što više nemamo more je u velikoj meri i posledica upravo vučićeve politike (i njegovih tadašnjih istomišljenika).


da budemo pošteni - nikad ga nismo ni imali. Samo smo ga svojatali.


niste znali da ga koristite

predatortz predatortz 17:44 16.06.2015

Re: Ulogovao sam se da dam preporuku

niste znali da ga koristite


Nemoj da te oslobodimo!
niccolo niccolo 18:25 16.06.2015

Re: Ulogovao sam se da dam preporuku

Jer tu ide onaj PDV na kupovinu deviza.

Kakav PDV na kupovinu deviza?
hajkula1 hajkula1 21:33 16.06.2015

Re: Ulogovao sam se da dam preporuku

jkt2010


PDV na kupovinu deviza.Onda će trgovina devizama da pobegne na ulice i ispod tezgi. (Prodavac će dobiti malo više a kupac je platiti malo manje.)
jkt2010 jkt2010 23:57 16.06.2015

Re: Ulogovao sam se da dam preporuku

hajkula1
jkt2010

PDV na kupovinu deviza.

Onda će trgovina devizama da pobegne na ulice i ispod tezgi. (Prodavac će dobiti malo više a kupac je platiti malo manje.)

Tamo je pobeglo i pljačkanje banki ali se to relativno uspešno suzbija policijskim metodama.
Ribozom Ribozom 13:48 16.06.2015

biob

Ja sam prosle godine pricao o ovome na blogu. Ucinilo mi se da niko ne obraca paznju kad Ono... Vucic. Fala mu. Nisam ironican. Ja zadnjih godina svoje pare (tesko zaradjene) trosim uglavnom u Srbiji (crknite dusmani).

Imam i ideju kako drzava jos vise moze da regulise turizam.
Drzavni organ proseta na fb profile 700.000 zaposlenih kod drzave i redom pogleda gde je drzavni sluzbenik trosio drzavne novce. Ako je trosio u inostranstvu, neka sledecu platu pokusa da dobije od njih.

I ne razumem zasto skorojevici pod godisnjim odmorom podrazumevaju samo more (strano)?
antioksidant antioksidant 13:55 16.06.2015

Re: biob

ti se zezaš a vučić misli ozbiljno
inco inco 14:02 16.06.2015

Re: biob

Ribozom
I ne razumem zasto skorojevici pod godisnjim odmorom podrazumevaju samo more (strano)?


Ja dok sam živeo u Srbiji - odmarao sam u inostranstvu od Srbije, more mi je bilo poslednja stvar na listi. Isto tako danas odmaram od Holandije, a Holandija pritom ima more (doduše, upotrebljivo jedno 7 dana godišnje ).

Meni odmor podrazumeva promenu sredine (i ljudi) inače mi deluje kao 'produženi vikend', pa ako zarad psihičkog zdravlja moram povremeno da begam iz uređene Holandije, mož' misliti kakva mi je potreba bila za periodičnim beganjem iz lude Srbije...

P.S. Ironije radi, ove godine možda ću dobar deo odmora provesti baš u Srbiji - nije da sam se nešto uželeo, daleko bilo, al' rešili prijatelji u ludilu glava svojih da prave svadbu u Srbiji pa kad već 'moram' da idem tupavo da idem samo na dva dana...
antioksidant antioksidant 14:05 16.06.2015

Re: biob

Ironije radi, ove godine možda ću dobar deo odmora provesti baš u Srbiji

rekao sam pre nekoliko dana da taj koncept "ziveti u nemackoj, odmarati se u srbiji" i nije toliko los.
ne verujem da nesto menja holandija umesto nemacke
nim_opet nim_opet 14:22 16.06.2015

Re: biob

Drzavni organ proseta na fb profile 700.000 zaposlenih kod drzave i redom pogleda gde je drzavni sluzbenik trosio drzavne novce. Ako je trosio u inostranstvu, neka sledecu platu pokusa da dobije od njih.

Aman? Drzavni novac? Plata nije drzavni novac nego privatna svojina zaposlenog kojom moze da raspolaze kako hoce. Pravo na zaposljavanje se izricito ne moze uslovljavati osobinama koje nisu povezane za kvalifikaciju, vestine i sposobnosti vezane za posao, pa tako ni gde zaposleni trose novac. Da ne spominjemo da uhodjenje i pracenje gradjana i sakupljanje licnih informacija na ovaj nacin krsi nekoliko zakona....budibogsnama
jkt2010 jkt2010 14:26 16.06.2015

Re: biob

Ribozom
Imam i ideju kako drzava...

Nim Opet
ni gde zaposleni trose novac.

Za početak - PDV na kupovinu deviza.
mariopan mariopan 14:41 16.06.2015

Re: biob

I ne razumem zasto skorojevici pod godisnjim odmorom podrazumevaju samo more (strano)?


Deset dana sa prevozom do Paralije, recimo, košta koliko jedna noć u nekom turističkom seletu u Srbiji (50 evra) - pa narod nema para da plati to seosko odmaranje nego lepo zapuca u Grčku na plažu gde svi govore srpski i gde može isto kao kod kuće da gleda PINK i ništa ne propusti od turskih (indisjkih) serija koje od mozga prave paštetu.
niccolo niccolo 18:28 16.06.2015

Re: biob

Meni odmor podrazumeva promenu sredine (i ljudi) inače mi deluje kao 'produženi vikend'

Pa naravno - ja baš i gledam da na odmor idem negde gde može da se izbegne zvuk srpskog jezika (mada je to najčešće nemoguće u potpunosti)...
Ribozom Ribozom 19:04 16.06.2015

Re: biob

@ inco
Ja zivim 50m od mora i plaze, a temperatura ovih dana je oko 10 stepeni.
Problem je nedostatak sunca od septembra do maja, i tada se mora zbog opste depresije pobeci (i zbog vitamina D).
@ antioksidans
Mislim da je u Srbiji odlazak na odmor nekakvo stvar prestiza, a to zvuci kao luksuz.
@nim-opet
Pa ti lepo nim, pravac Kuba iz NewYorka (ako sam dobro zapamtio odakle si), pa da vidimo kako ces proci.
@ mariopan
Ja sam nesto setao po sajtovima, pa videh da je vrnjacka banja privatni smestaj oko 5€. Srpska milijarda nece mnogo pomoci Grckoj jer to je samo kap u moru grckog duga. A i ako smo neka braca nek imaju u ponudi bar povrce iz Srbije, a ne Francuske i Spanije. A zamisli da projektovanih Vucicevih 100 miliona ustede dobije 100 coveka u Zrenjaninu i zaposle po 10 coveka. To su oogromne pare. A ako te nervira tv ti je jednostavno iskljucis/biras sobu bez tv-a.
inco inco 20:00 16.06.2015

Re: biob

Ribozom
A zamisli da projektovanih Vucicevih 100 miliona ustede dobije 100 coveka u Zrenjaninu i zaposle po 10 coveka. To su oogromne pare. A ako te nervira tv ti je jednostavno iskljucis/biras sobu bez tv-a.


Kakva ušteda? Prvo, cifra kojom se frljao Patetični je bila 90 miliona, 20% od toga (na PDV) i 'država' mož' da računa na samo 18 meleona (i to u najboljem slučaju, PDV na smeštaj je 10% a smeštaj je često i više nego pola cene odmora). Dodaj na to pare koje 'oće da daju kao podsticaj - recimo ako prosečno stanovnik Srbije potroši 500 evra na odmor, to znači da 180.000 turista treba da ostane u Srbiji da bi se vrtelo tih 90 miliona unutar granica, pa svakome po pet 'iljadarki podsticaja - skidaj još sedam i po meleona jura.

Dakle, cela ta kampanja i u kasi srbistanskoj ostade - 11,5 miliona drage nam evropske monete sve i da je država, pardon, zemlja uspešna u ovoj smešnoj kampanji. Pa samo na akcizu za struju će od avgusta do oktobra toliko da napljačkaju od naroda, ne moraju da ih još i dodatno ponižavaju da ih teraju da odmaraju u trošnim brvnarama na Tari (koju, baj d vej, obožavam).

A sve i da neko uspe da pokupi ama i poslednju paru od tih 180.000 budala koje bi se odazvale apelu da ostanu u Srbiji umesto da odu negde da provetre glavu - zar stvarno misliš da bi to završilo u rukama potencijalnih zrenjaninskih preduzetnika spremnih da uposle po 10 čoveka? Bi, al' juče...
ivana23 ivana23 20:36 16.06.2015

Re: biob

Vaučer će biti isključivo namenjen za plaćanje smeštaja, odnosno dela te usluge, s obzirom na to da će njegova vrednost biti oko 5.000 ili 6.000 dinara, a građani će najmanje moći da borave četiri dana na odmoru. Te povlastice bi imali svi penzioneri, nezaposleni i zaposleni koji primaju platu do 60.000 dinara.

- Ideja je da se raspiše javni poziv na koji bi se prijavljivali hotelijeri ili vlasnici turističkih objekata i seoskih domaćinstava koji bi prihvatali ove vaučere. Kad se oni prijave, pozvaćemo građane koji bi želeli u tome da učestvuju, kaže Ljajić.


Moja Srbija
hajkula1 hajkula1 21:46 16.06.2015

Re: biob

Ribozom

A zamisli da projektovanih Vucicevih 100 miliona ustede dobije 100 coveka u Zrenjaninu i zaposle po 10 coveka.A zamisli da je baba, deda.
Ribozom Ribozom 22:28 16.06.2015

Re: biob

@inco
Kakva ušteda?

Ja mislim da je prica o deficitu drzavnog budzeta mlacenje prazne slame. Koliko ce drzavni budzet dobiti od evt. uspeha ove akcije je skroz nebitno. Srbija je ogromnoj buli u spoljnotrgovinskom deficitu.
@hajkula
A zamisli da je baba, deda.

Da, drugi su krivi.
principessa_etrusca principessa_etrusca 23:00 16.06.2015

Re: biob

nim_opet
Drzavni organ proseta na fb profile 700.000 zaposlenih kod drzave i redom pogleda gde je drzavni sluzbenik trosio drzavne novce. Ako je trosio u inostranstvu, neka sledecu platu pokusa da dobije od njih.

Aman? Drzavni novac? Plata nije drzavni novac nego privatna svojina zaposlenog kojom moze da raspolaze kako hoce. Pravo na zaposljavanje se izricito ne moze uslovljavati osobinama koje nisu povezane za kvalifikaciju, vestine i sposobnosti vezane za posao, pa tako ni gde zaposleni trose novac. Da ne spominjemo da uhodjenje i pracenje gradjana i sakupljanje licnih informacija na ovaj nacin krsi nekoliko zakona....budibogsnama

Државни службеник може да троши свој новац где год хоће, али није згорег мало свести да ако га не троши у Србији (у којој је вода дошла до носа) и не враћа га у српске новчане токове, српски порески обвезник неће више имати одакле да финансира плату тог службеника.

Британски премијер проводи са породицом део одмора у Корнволу (где су у продавницама прехрамбених намирница обележени локални производи из West Country), а ми имамо ситуацију да председник државе летује у иностранству и не само да тако помаже туђу, а не сопствену привреду, већ се то ради у земљи која је признала Косово, па се никако не може сматрати пријатељском!
hajkula1 hajkula1 23:16 16.06.2015

Re: biob

Ribozom
@inco
Kakva ušteda?

Ja mislim da je prica o deficitu drzavnog budzeta mlacenje prazne slame. Koliko ce drzavni budzet dobiti od evt. uspeha ove akcije je skroz nebitno. Srbija je ogromnoj buli u spoljnotrgovinskom deficitu.
@hajkula
A zamisli da je baba, deda.

Da, drugi su krivi.Ribozom
A zamisli da projektovanih Vucicevih 100 miliona ustede dobije 100 coveka u Zrenjaninu i zaposle po 10 coveka. To su oogromne pare.


To možeš samo da zamišljaš, pošto AVu to ne pada napamet. Pominje povećanje penzija i plata dal 5% ili 2*3%, ne sećam se. Možeš i to da zamišljaš. Samo.

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 12:58 17.06.2015

Re: biob

Тешко да српски туризам може да преузме улогу која се од њега тражи: он нити има понуду, нити капацитете. На Копаонику сад можда још ради Гранд, остало се све преко лета затвара, јер нама правог интересовања. На Палићу је катастрофа, и језеро и ти "угоститељски" објекти око њега, а и хотели који су купљени мафијашким новцем, па сада стоје потпуно или делом затворени. Борско језеро? Сребрно језеро? Хууу... Најбољи део српске туристичке понуде јесте онај из Савамале и урбаног, ноћног Београда, а у осталим сегментима, ми заостајемо за светом и не успевамо да му парирамо. Такође, наша привлачност делом лежи у јефтиноћи, којом пленимо, и оним shabby chic небавезном стилу, која нам је прирођен од урушавања зграда и улица и инфраструктуре уопште...

Тако стоје ствaри у реалности.
mariopan mariopan 13:21 17.06.2015

Re: biob

Ribozom
@ mariopan
Ja sam nesto setao po sajtovima, pa videh da je vrnjacka banja privatni smestaj oko 5€. Srpska milijarda nece mnogo pomoci Grckoj jer to je samo kap u moru grckog duga. A i ako smo neka braca nek imaju u ponudi bar povrce iz Srbije, a ne Francuske i Spanije. A zamisli da projektovanih Vucicevih 100 miliona ustede dobije 100 coveka u Zrenjaninu i zaposle po 10 coveka. To su oogromne pare. A ako te nervira tv ti je jednostavno iskljucis/biras sobu bez tv-a.

U pravu si ali malo i nisi..recimo...Grci bi voleli da oni nama plasiraju svoje povrće umesto francuskog, španskog i ko zna kakvog još, pošto ni oni nemaju gde da plasiraju svoje proizvode. Zapljusnuti su poljoprivrednim proizvodima iz cele EU ( i nije baš da su to hteli) a njihovi seljaci se provode ko bos po trnju, po tom pitanju.

Videla sam kako su traktorima blokirali granicu, danima...onda delili narodu džabe svoje proizvode ispred Parlamenta, iz protesta..i ništa im nije vredelo....

...nego...

..ja bih da mi njima uvalimo gotove proizvode od načeg voća i povrća.
Eto, tu bih ja zaposlila tih deset ljudi u Zrenjaninu. ( ideja ti je odlična samo sam je malo prekombinovala)
Da se ovde radi od tog voća sve što može da se tamo proda, pa da zaradi i ona tetkica što će ljuštiti papriku za ajvar, i onaj seljak što je tako lepu uzgojio pa je ukusna a ne samo lepa na oko al puna vode...onda možda nešto i zaradimo?
Inače, i mi uvozimo previše toga što sami možemo da proizvedemo - zašto ne uštedimo na tome umesto da štedimo tamo gde ne možemo, jer volja svakog čoveka gde će da potroši svoje pare - je neprikosnovena?
Pa zašto uvoznicima malo ne zavrnu7 uši pa naše seljake malo pomognu boljom organizacijom otkupa, boljom cenom, malo subvencija?
jkt2010 jkt2010 13:37 17.06.2015

Re: biob

Inače, i mi uvozimo previše toga što sami možemo da proizvedemo - zašto ne uštedimo na tome umesto da štedimo tamo gde ne možemo, jer volja svakog čoveka gde će da potroši svoje pare - je neprikosnovena?

Ja moram opet: PDV na kupovinu deviza bi i ovo destimulisao. Tojest, uvoz bi se isplatio samo neto izvoznicima, jer bi samo oni mogli jeftino da uvoze (bez PDV na kupovinu deviza). Ili to, ili da inopartner prihvati dinarsko plaćanje...
antioksidant antioksidant 13:41 17.06.2015

Re: biob

jkt2010
Inače, i mi uvozimo previše toga što sami možemo da proizvedemo - zašto ne uštedimo na tome umesto da štedimo tamo gde ne možemo, jer volja svakog čoveka gde će da potroši svoje pare - je neprikosnovena?

Ja moram opet: PDV na kupovinu deviza bi i ovo destimulisao. Tojest, uvoz bi se isplatio samo neto izvoznicima, jer bi samo oni mogli jeftino da uvoze (bez PDV na kupovinu deviza). Ili to, ili da inopartner prihvati dinarsko plaćanje...

хајде да питам и ја - шта ти је то пдв на куповину девиза и како то функционише на пар примера?
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 14:33 17.06.2015

Re: biob

Koliko debilnih predloga na jednom mestu. Kao da ne živim na istoj planeti s predlagačima, fantastično...
Atomski mrav Atomski mrav 15:11 17.06.2015

Re: biob

Ribozom

antioksidant

Ne znam, ne mogu da letujem u Srbiji pa to ti je. Da parafraziram Caneta (iz Partibrejkersa, ne blogokolegu): Osećam radost kad dolazim u Srbiju i olakšanje kad odlazim iz nje. Takav osećaj teško da se može spojiti sa odmorom, opuštanjem, uživanjem...
jkt2010 jkt2010 01:26 18.06.2015

Re: biob

antioksidant
хајде да питам и ја - шта ти је то пдв на куповину девиза и како то функционише на пар примера?

Odeš u gvožđaru da kupiš nakovanj od 5000 dinara, gvožđara ti za račun države zaračuna 20% PDV, te tako nakovanj platiš 6000 RSD -- 5000 ide gvožđari, 1000 ide državi.

Odeš u banku da kupiš evre za 5000 dinara, banka ti za račun države zaračuna 20% PDV te tako evre platiš 6000 RSD -- 5000 ide banci, 1000 ide državi.


Građani nakovanj mogu da kupe gde hoće pa je malo teže svaki promet nakovnjem uhvatiti u PDV.

Građani evrima mogu da trguju samo u bankama & menjačnicama pa je lakše svaki promet evrima uhvatiti u PDV.

Naravno, sve ovo postaje mnogo lakše & logičnije ukidanjem gotovine i potpunim prelaskom na elektronski novac: niko te ne bi pitao šta plaćaš, nego samo koju stotku evra sitniš tog meseca. Jer, kako koja stotka, porez na promet sve veći i veći.
jkt2010 jkt2010 01:38 18.06.2015

Re: biob

Atomski mrav
Ne znam, ne mogu da letujem u Srbiji pa to ti je.

Srbija ima 4 godišnja doba (još uvek).

Verovatno bi idealno bilo da se ide zimi par nedelja ko ne može ceo mesec, na skijanje negde po Srbiji, a ostatak zime da se provede negde tamo, gde idu i laste;

Da se proleće (celo) provede u Srbiji jer trešnje višnje a i lepo je kad zazeleni i ubehari.

Da se leto provede negde na planini jer je 28C lepše (a i zdravije a i ten) od 38C, a lokalnu hranu na planini ne bih da poredim sa industrijski spremljenom & dopremljenom negde "na more".

Da se jesen... kao i proleće - grožđe, priroda, boje... ma sve.

E ali... Rekao drug Tito 1965 da treba razvijati turizam u Dalmaciji, jer je slana voda dobra da se pije, jer istera sline na nos. Pa Srbi 20 godina po raspadu zemlje i dalje nemaju 4 x mesec dana raspusta za decu, nego 3 meseca leti, da svi mogu u Dalmaciju...

Nema više Dalmacije al nema veze, sad isto to samo u Paraliju... Dresura je čudo.
sioux sioux 06:01 18.06.2015

Re: biob

jkt2010
Odeš u banku da kupiš evre za 5000 dinara, banka ti za račun države zaračuna 20% PDV te tako evre platiš 6000 RSD -- 5000 ide banci, 1000 ide državi.

Dobra ideja.
A bilo bi dobro uvesti i ovo:
Hoćeš u inostranstvo, moraš da izvadiš potvrdu za prelazak granice.
Kupuješ je u banci, košta 100 evra + 20 evra PDV-a - za prvo putovanje.
Kupuješ 120 evra u banci za koje ti banka naplati još 20 % PDV-a.
Plaćaš potvrdu banci sa tih 120 evra na koje ti banka naplati još 20 % PDV-a, naravno, u dinarima.
Za drugo putovanje, potvrda košta 200 evra (plus PDV-ovi), itd.

Naravno, sve ovo postaje mnogo lakše & logičnije ukidanjem gotovine i potpunim prelaskom na elektronski novac.
Atomski mrav Atomski mrav 10:24 18.06.2015

Re: biob

Srbija ima 4 godišnja doba (još uvek).

Napisao sam zašto ne mogu da letujem u Srbiji, a to važi za bilo kakav odmor. Nema to veze sa planinskim vazduhom, sirom i pršutom, grožđem i trešnjama... džabe sve ako se ne osećam prijatno i opušteno.
milisav68 milisav68 10:35 18.06.2015

Re: biob

sioux

Naravno, sve ovo postaje mnogo lakše & logičnije ukidanjem gotovine i potpunim prelaskom na elektronski novac.Još bolje je da se skrati važenje pasoša na godinu dana, a taksa za dobijanje/produženje 1000 evra.
sioux sioux 18:41 18.06.2015

Re: biob

milisav68
Još bolje je da se skrati važenje pasoša na godinu dana, a taksa za dobijanje/produženje 1000 evra.


Dobra ideja! (Samo, ne zaboravi da na tih 1000 evra mora ići PDV - mora se biti dosledan.)

Otvorio si mi oči - tek sad sam shvatio da bi se većina, koja jednom godišnje ide na more u inostranstvo, samo sa onom mojom idejom o potvrdi - jeftino provukla.

A šta misliš da se uz potvrdu plaća i taksa, npr. 0.5 evra po km do destinacije (naravno, plus PDV-ovi)?
milisav68 milisav68 19:52 18.06.2015

Re: biob

sioux
A šta misliš da se uz potvrdu plaća i taksa, npr. 0.5 evra po km do destinacije (naravno, plus PDV-ovi)?

Da, da, na svaku taksu, na svaku devizu, na svaki kilometar - PDV, s tim što na kilometre treba uvesti i akcizu u zavisnosti od vrste prevoza.

Pa tako za putovanje vozom - 5%, autobusom 10%, kolima 15%, avionom 20%.
sioux sioux 20:26 18.06.2015

Re: biob

milisav68

More, Milisave, nemoj sada da smekšavaš!
Di si, bre, vido akcizu od 5%!?
Akciza je, bre, akciza, ne može naša akciza da varira sa nabavnom cenom.
Dakle, ne 60 din/L bezolovnog, to već imamo, nego još 70!
E, onda možemo da dodajemo te tvoje procente...
milisav68 milisav68 21:07 18.06.2015

Re: biob

sioux

More, Milisave, nemoj sada da smekšavaš!
Di si, bre, vido akcizu od 5%!?
Akciza je, bre, akciza, ne može naša akciza da varira sa nabavnom cenom.
Dakle, ne 60 din/L bezolovnog, to već imamo, nego još 70!
E, onda možemo da dodajemo te tvoje procente...

Ma ja to okvirno, mrzelo me da računjam ukupni cifru, pa da onda pretvorim u konstantu.

Nego mi sad nešto drugo pade na pamet - ovaj muzički dinar....

Čim odeš u inostranstvo, ti slušaš stranu muziku, tako da i tu treba uvesti taksu.
jkt2010 jkt2010 06:10 20.06.2015

Re: biob

sioux

Glupost je legitimna stvar, nema ti se tu šta zameriti. A ako poželiš da izgleda da si pametniji & duhovit, možda da se ipak vratiš padavici?
jkt2010 jkt2010 06:19 20.06.2015

Re: biob

Predrag Brajovic
Koliko debilnih predloga na jednom mestu. Kao da ne živim na istoj planeti s predlagačima, fantastično...

Retkost je da se čovek javno, pod punim imenom & plemenom, hvali da ne razume neki koncept. To je pohvalno. Siguran sam da ćeš za 20-tak godina da pozivaš na leganje ispred NBS da cela čaršija vidi da ti je u stvari sve bilo jasno oduvek, samo su te pogrešno razumeli. Takav si tip, retro pametan.
blogovatelj blogovatelj 02:26 21.06.2015

Re: biob

Da se leto provede negde na planini jer je 28C lepše (a i zdravije a i ten) od 38C, a lokalnu hranu na planini ne bih da poredim sa industrijski spremljenom & dopremljenom negde "na more".


Goč je zakon kad je u Kragujevcu 40 stepeni. Kad bi neko imalo mozga imao pa da napravi autoput do tamo i da iz Kraljeva stigneš za 5 minuta, iz Čačka za 20, a iz Jagodine i iz Kragujevca za pola sata.
Nema mozga. To fali.
emsiemsi emsiemsi 16:09 21.06.2015

Re: biob

blogovatelj
Da se leto provede negde na planini jer je 28C lepše (a i zdravije a i ten) od 38C, a lokalnu hranu na planini ne bih da poredim sa industrijski spremljenom & dopremljenom negde "na more".


Goč je zakon kad je u Kragujevcu 40 stepeni. Kad bi neko imalo mozga imao pa da napravi autoput do tamo i da iz Kraljeva stigneš za 5 minuta, iz Čačka za 20, a iz Jagodine i iz Kragujevca za pola sata.
Nema mozga. To fali.

А нас из престонице ко шиша !?
prirodnolecenje prirodnolecenje 16:31 16.06.2015

Turizam u Srbiji

U Srbiji ima toliko neotkrivenih destinacija koje bi mogle da se iskoriste u svrhu turizma , ali izgleda da lokalne vlasti mozda nisu "svesne " toga ili nije dovoljno pokriveno marketinski.

Samo u Skobanji postoji jos mnogo destinacija koje bi mogle da se iskoriste kako u letnji tako i u zimski turizam
uros_vozdovac uros_vozdovac 16:33 16.06.2015

Re: Turizam u Srbiji

prirodnolecenje
U Srbiji ima toliko neotkrivenih destinacija koje bi mogle da se iskoriste u svrhu turizma , ali izgleda da lokalne vlasti mozda nisu "svesne " toga ili nije dovoljno pokriveno marketinski.

Samo u Skobanji postoji jos mnogo destinacija koje bi mogle da se iskoriste kako u letnji tako i u zimski turizam


More je izvor života.
ivana23 ivana23 16:56 16.06.2015

Re: Turizam u Srbiji

uros_vozdovac
More je izvor života.


Zato ga i lekari preporucuju.
antioksidant antioksidant 17:11 16.06.2015

Re: Turizam u Srbiji

mogu zakljuciti da vucic nije lekar
angie01 angie01 17:41 16.06.2015

Re: Ulogovao sam se da dam preporuku

niste znali da ga koristite
al zato,

Dr M Dr M 17:48 16.06.2015

Re: Turizam u Srbiji

antioksidant
mogu zakljuciti da vucic nije lekar


Ne, on je pacijent, neizlečiv.
predatortz predatortz 17:49 16.06.2015

Re: Turizam u Srbiji

Dr M
antioksidant
mogu zakljuciti da vucic nije lekar


Ne, on je pacijent, neizlečiv.


Ovo, kao lekar ili politički oponent?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana