Gost autor| Politika

Разграничење - хит месеца

principessa_etrusca RSS / 05.09.2018. u 17:58

 

 8156926-500x375.jpg

Задовољство ми је да пренесем овде текст проф. Слободана Самарџића (доктора политичких наука и редовног професора на Факултету политичких наука, народног посланика и министра за Косово и Метохију у другој влади др Војислава Коштунице, 2007/08). Текст је објављен прекјуче, 3. септембра, на ауторовом блогу Србија и свет.

Прошло је готово месец дана од када је председник државе као из пиштоља избацио своју најновију – коју је представио као најстарију – идеју. И пошто је то постало хит лета ма шта појединци о њему мислили, хтели-нехтели морамо га уважити као медијски феномен, као што је, рецимо, прича о неиндетификованим летећим објектима (НЛО). Не знамо о томе ништа; неки верују да постоје, неки да не постоје, али се о томе прича после њихове наводне појаве. Тако је наводни претходни договор Вучића и Тачија о разграничењу Срба и Албанаца на српској територији постала јавномњењска тема.

Хоћу да кажем да у причи о разграничењу нема никакве политичке озбиљности, али су баш зато њене могуће последице ужасне, као што је случај са последицама свих активности власти од 2013. надаље. У крајњој линији, српска јавност се са деловањем власти поводом Косова и Метохије упознаје искључиво на основу последица, а не на основу планова, платформи, скупштинских и јавних расправа и извештаја власти о урађеном послу. Ево, после године тзв. друштвеног дијалога, који је наводно покренут ради консултација са носиоцима стручних и јавних мишљења, Вучић је уместо обећаног политичког извештаја изашао са „разграничењем“, које током дијалога није ни поменуто.

И тај последњи, засада, хит говори и произвољности и импровизаторском карактеру те политике. Да ли се може замислити да Вучић са екипом познавалаца различитих аспеката оваквог подухвата најпре направи радни пројекат који полази од кључних критеријума, правних и материјалних чињеница, временски краћих и дужих услова, спољног политичког окружења и анализе могућих последица. Тако нешто нико не може да замисли. Сви су научили да он наступа инстинктом за свој политички интерес и нејазажљивом потребом за влашћу и славом. Он стога стално и само реагује на политичке надражаје који долазе од њему референтног запада и њих преобликује у заповести за домаће поданике држећи у својој руци и нож и погачу.

У паници да неће добити ништа чиме би могао да манупулише домаћом јавношћу после потписивања правног акта о признању независности Косова, Вучић је инстинктивно дошао до идеје о разграничењу. У тој идеји има нечег тачног што је он осетио, а то је утисак у јавности Србије да са Албанцима више нема заједничког живота. Тај утисак, као и сваки, има неку чињеничку подлогу, у најмању руку тешко искуство у последње две деценије. То искуство је од 2008. године било званично похрањивано дефетистичком политиком власти у Србији, која је неко време располагала мамцем нашег чланства у ЕУ.

Када је овај мамац последњих година изгубио и последњег кандидата, званична политика прешла је на најгору манипулацију страхом. Недељама пре Вучићевог промовисања најзад пронађеног решења, из редова власти и њима подређених аналитичких и тинк-тенк кухиња ширене су пројекције о одумирању српске и ширењу албанске нације у наредним деценијама, о исељавању преосталх Срба из покрајине и слично. Најзад, у фабрикованој причи о разграничењу убачена је и идеја о тзв. Прешевској долини као важећој карти у конкретним преговорима. Значи, више се не ради ни о Косову него о остатку Србије као делу „решења“, за шта би се, наводно, добиле општине на северу. Реч је, наравно о спекуацијама, али не спонтаним него прорачунато пуштеним у етар, како би се створила атмосфера последње шанса за опстанак Србије и Срба.

Да би све ово деловало убедљивије, пуштена је у оптицај још једна магла, наводни раст сагласности великих западних играча за овај сценарио. Он, наравно, још није написан, и питање је да ли ће уопште и бити, али се домаћој јавности нападно сервирају добре вибрације таквих политиких величина као што су Џ. Болтон, Ј. Хан, А. Могерини и слични, који треба да оставе утисак о добро одабраној идеји. Најсмешнији став са западне стране, који треба да унесе озбиљност у ову игру, јесте упозорење да би разграничење начелно могло да се изведе само под условом да то буде „посебан случај“. Наша изрека каже да се само будала два пута споплиће о исти камен и она  важи и за западну политику. Наиме, ова теза – о Косову као случају sui generis – била је демантована свега неколико месеци после бројног признања Косова од стране западних земаља, када су се Абхазија и Јужна Осетија одцепиле од Грузије. Касније се „случај“ десио још неколико пута, али западни политичари још нису извукли закључак у погледу Косова. Сада, када помажу Вучући у његовим неприликама да Србе убеди у исправност своје политике, понављају да би евентуално „разграничење“ морало такође да буде sui generis. Чврсто сам уверен да остали убедљиви.

Најзад, када је у домаће мњење пала реч „разграничење“, мора се рећи и нешто позитивно. Сваки план о мирном решењу питања Косова и Метохије мора у себи да садржи визију бар мирног упоредног живота  Срба и Албанаца у покрајини. То делује као илузија и нестрпљиви и саможиви политичари радије оперишу пресецањем тог чвора него његовим дрешењем. На страну ови делујући који, опијени сопстеним амбицијама, циљају мачем с оне стране чвора. Јасно ми је да ако се следи логика брзог решења, коју наводно намећу околности, сваки рационалан одговор делује нереално. Каже се, реалност одређују господари реалности, а не рационалан приступ. Али, управо због таквог, наводно реалистичког приступа, косметски проблем траје готово век и по и тешко је претпоставити да ће таквом наопаком логиком он било када бити решен. Не, биће само одложен до настанка другачије реалности.

Коегзистенција Срба и Албанаца у покрајини на дужи рок, а онда можда и трајно, могућа је само ако се обезбеди двострука суштинска аутономија: аутономија покрајине у Србији и аутономија Срба у покрајини. У таквом системском решењу Срби и Албанци у покрајини могли би бити раздвојени, а по сопственим потребама и повезани. И једни и други уживали би своје унутрашње самоопредељење, на шта имају пуно право по свим добрим међународним, посебно европским, примерима, по свим начелима и нормама међународног права и по важећем Уставу Србије. Он сам отворио је могућност посебног статуса покрајине у виду суштинске аутономије (чл. 182), али је оставио да се конкретно решење нађе у фер преговорима.

Ако овај приступ, приказан крајње овлаш, није имао среће у преговорима 2006-2007, не значи да је он нереалан. Значи само да га може спровести нека озбиљна влада, која ће имати у виду историјски значај овог питања, а не само фасцинацију сопственом славом. А када је реч о међународном посреднику, данас су прилике много повољније за његову поштену улогу него што је то било пре више од једне деценије. Пратећи овај тренд у светској политици, са српске стране потребни су само упорност и стрпљење за боље међународне услове, што се колоквијално назива замрзнут конфликт.

Само тако, решење за Косово и Метохију може постати мелодија за сва времена, а не само комични хит месеца.

Слободан Самарџић

Преузето са ауторовог блога Србија и свет 

(Фотографија преузета са сајта  http://www.panacomp.net)Komentari (291)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Bili Piton Bili Piton 18:22 05.09.2018

Vrlo

elokventan tekst kao i uvek kad je profesor Samardžić u pitanju.

Zamrznut konflikt košta, na duži rok. Užasno iscrpljuje resurse, i fizičke i mentalne, koje jedva da još imamo. Implicira li profesor da taj zamzrnut konflikt "nema cenu"?

Može i tako, razume se, ali ne bih takvo okruženje odabrao za svoj život (ni život svoje dece - ovo sasvim apstraktno u mom slučaju).
principessa_etrusca principessa_etrusca 19:58 05.09.2018

Re: Vrlo

Može i tako, razume se, ali ne bih takvo okruženje odabrao za svoj život (ni život svoje dece - ovo sasvim apstraktno u mom slučaju).

Стицајем околности, због посла сам боравила у више наврата и на дуже време на КиМ, али сам ишла и приватно разним поводима, не само на Брезовицу. (Једном сам и пријатеља из белог света, уместо Дубровника и Хвара, водила по Косову, Метохији и Македонији, додуше не мојим колима, већ рент-а-каром са несрпским таблицама.)

Мени лично је лако замисливо да живим у Грачаници или Штрпцу.
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:26 05.09.2018

Re: Vrlo

Мени лично је лако замисливо да живим у Грачаници или Штрпцу.
veselica veselica 20:44 05.09.2018

Re: Vrlo

Мени лично је лако замисливо да живим у Грачаници или Штрпцу.Bili Piton Bili Piton 21:05 05.09.2018

Re: Vrlo

principessa_etrusca

Мени лично је лако замисливо да живим у Грачаници или Штрпцу.


A u tome te sprečava - šta tačno?

Ne mislim da budem ličan, naravno da je u potpunosti tvoja privatna stvar gde živiš medjutim konverzaciono znamo da je to London. Pitanje prosto vrišti da bude postavljeno, koliko god se na prvi pogled činilo drskim.
alselone alselone 21:06 05.09.2018

Re: Vrlo

Мени лично је лако замисливо да живим у Грачаници или Штрпцу.


Ne realno, ovo je teska zajebancija. Ja mahom cenim tvoje komentare, zena si od znanja i stila, ali ovo je tezak bullshit.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:21 05.09.2018

Re: Vrlo

A u tome te sprečava - šta tačno?


Ajd da ja pokušam da protumačim

Zamislivo mi je, i želim da živim, su skroz razlilčite stvari.
Na izjavu "želim da živim" pitanje "a šta te u tome sprečava" se logično nastavlja, a "zamislivo mi je" i isto pitanje se ne mogu složiti u logičan kontekst.
Bili Piton Bili Piton 21:27 05.09.2018

Re: Vrlo

hoochie coochie man
"zamislivo mi je" i isto pitanje se ne mogu složiti u logičan kontekst.


Rekla je da joj je "lako zamislivo", što mi se čini vedrijom nijansom.

Nek to pitanje ostane da odzvoni malo, to mi je i bio jedini cilj.
maksa83 maksa83 21:29 05.09.2018

Re: Vrlo

Ne realno, ovo je teska zajebancija. Ja mahom cenim tvoje komentare, zena si od znanja i stila, ali ovo je tezak bullshit.

Tako sam ja zatekao sebe u Sent Andreji kako - očaran onim kamenim uličicama i šmekom srpskog devetnaestovekovnog mesta - mislim "mogao bih ovde da dođem na dve nedelje, šta bi mi falilo?", a onda posle 5 sekundi pomislim "e, aj' ne seri 'leba ti".
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:34 05.09.2018

Re: Vrlo

alselone
Мени лично је лако замисливо да живим у Грачаници или Штрпцу.


Ne realno, ovo je teska zajebancija. Ja mahom cenim tvoje komentare, zena si od znanja i stila, ali ovo je tezak bullshit.


Epski bulšit. Toliki, da ni siroma huči ne može da se izuvija dovoljno da bi to odbranio.hoochie coochie man hoochie coochie man 21:36 05.09.2018

Re: Vrlo

Epski bulšit. Toliki, da ni siroma huči ne može da se izuvija dovoljno da bi to odbranio.


A ti tek da kažeš nešto?
Sačekaj, biće bolje prilike, blogje tek krenuo.
Ovo ti je baš glupo.
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:38 05.09.2018

Re: Vrlo

hoochie coochie man
Epski bulšit. Toliki, da ni siroma huči ne može da se izuvija dovoljno da bi to odbranio.


A ti tek da kažeš nešto?
Sačekaj, biće bolje prilike, blogje tek krenuo.
Ovo ti je baš glupo.


. Pa, dobro, utrošio sam cele dve sekunde da skuckam komentar, da te malo bocnem.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:40 05.09.2018

Re: Vrlo

Pa, dobro, utrošio sam cele dve sekunde da skuckam komentar, da te malo bocnem.


A sad ti brzina razlog za glupost, malo pre je prilika bila razlog za prostakluk.
Koja li je sledeća vađevina?
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:54 05.09.2018

Re: Vrlo

hoochie coochie man
Pa, dobro, utrošio sam cele dve sekunde da skuckam komentar, da te malo bocnem.


A sad ti brzina razlog za glupost, malo pre je prilika bila razlog za prostakluk.
Koja li je sledeća vađevina?


Nije brzina, nego raspoloživo vreme koje sam bio voljan da utrošim na ovaj tvoj jadan pokušaj odbrane ove prinčipesine besmislice i foliraže.


hoochie coochie man hoochie coochie man 22:03 05.09.2018

Re: Vrlo

prinčipesine


milsiš babine, naci babe?
ovaj tvoj jadan pokušaj odbrane ove prinčipesine besmislice i foliraže.


A ti zaboravio srpski, pa ne praviš razliku između onoga što se može zamisliti i onoga što se želi.

principessa_etrusca principessa_etrusca 22:04 05.09.2018

Re: Vrlo

Bili Piton
principessa_etrusca

Мени лично је лако замисливо да живим у Грачаници или Штрпцу.


A u tome te sprečava - šta tačno?

Ne mislim da budem ličan, naravno da je u potpunosti tvoja privatna stvar gde živiš medjutim konverzaciono znamo da je to London. Pitanje prosto vrišti da bude postavljeno, koliko god se na prvi pogled činilo drskim.


Није дрско питање, умесно је.

Просто, имам више од 20 година и нисам слободни стрелац да дигнем сидро и релоцирам се како ми падне на памет. Постоје породични разлози, посао, некретнине итд, у сваком случају, у овом тренутку је искључено и неко једноставно пресељење, а камоли компликовано.

А пошто смо обоје у Лондону, ти знаш како се делови града међусобно разликују. Мени је рецимо сасвим незамисливо да живим у неким деловима Лондона, а замисливо ми је да живим у Лапљем Селу.
milanb milanb 22:34 05.09.2018

Re: Vrlo

Bili Piton
principessa_etrusca

Мени лично је лако замисливо да живим у Грачаници или Штрпцу.


A u tome te sprečava - šta tačno?

Ne mislim da budem ličan, naravno da je u potpunosti tvoja privatna stvar gde živiš medjutim konverzaciono znamo da je to London. Pitanje prosto vrišti da bude postavljeno, koliko god se na prvi pogled činilo drskim.


А шта тебе спречава да живиш у Бељевцу, Јагњилу или Марковцу?Реч је о насељеним местима на подручју једне од градских општина Београда у којима 99,9% Срба не жели да живи.Срба има неколико милиона и та места би имала по неколико хиљада становника да 1 промил Срба жели да живи у њима, међутим та насеља имају по 200-300 становника.

Што не би и та насеља уступили Албанцима, јер Срби не желе да живе у њима?

Срби се исељавају и из Врања, Лесковца, Трстеника, Куршумлије, Прокупља, Алексинца, Бора, Зајечара.Хајде и то све да препустимо Албанцима јер Срби не желе да живе у тим местима.


Bili Piton Bili Piton 22:45 05.09.2018

Re: Vrlo

milanb


А шта тебе спречава да живиш у Бељевцу, Јагњилу или Марковцу?


Napisao sam još kod prvog vagona, ako si ispratio - zamrznuti konflikt nije okruženje ni za mene ni za moje najbliže.
srdjan.pajic srdjan.pajic 22:54 05.09.2018

Re: Vrlo

hoochie coochie man
prinčipesine


milsiš babine, naci babe?
ovaj tvoj jadan pokušaj odbrane ove prinčipesine besmislice i foliraže.


A ti zaboravio srpski, pa ne praviš razliku između onoga što se može zamisliti i onoga što se želi.Tupiš, huči, po običaju.

Nezamislivo je da prinčipesa napusti udobnost života u Londonu, zbog, kako je sama rakla, pogodnosti, stabilnosti, sigurnosti, posla, nekretnina, perspektive za decu (i unučiće) i ode da živi u Štrpcu. I to na osnovu toga što je jednom prošla tuda, i kao, svidelo joj se. Zato je to smešna foliraža, koju možeš da čuješ samo od napaljenih nacoša koji žive na velikoj daljini od objekta njihovih želja i zamišljanja.

A ti sad slobodno nastavi da tupiš, ja te ne bih dalje zadržavao.


srdjan.pajic srdjan.pajic 22:57 05.09.2018

Re: Vrlo

Срби се исељавају и из Врања, Лесковца, Трстеника, Куршумлије, Прокупља, Алексинца, Бора, Зајечара.Хајде и то све да препустимо Албанцима јер Срби не желе да живе у тим местима.


Ne razumem samo šta konkretno predlažeš? Da se zabrani Srbima da se iseljavaju iz tih mesta koja si pobrojao, ili da se zabrani Albancima da se tamo useljavaju?
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:00 05.09.2018

Re: Vrlo

Nezamislivo je da prinčipesa napusti udobnost života u Londonu,


Tebi nezamislivo.
A pošto je tebi nezamislivo onda je normalno da nikom nije zamuislivo.
Jer, po tebi se svet ravna.

Što bre lupetaš Srki kad ne moraš?
Ćutiš, i bog da te vidi.

Valjalo bi i kad bi mogao nečeg originalnijeg od ovoga, ja te ne bih dalje zadržavao, da se setiš, ali nemoj se naprezati previše, lupićeš opet neku glupost pa ponovo moraš smišljati opravdanja.
Ćutiš, to ti je najsigurnije.
srdjan.pajic srdjan.pajic 23:18 05.09.2018

Re: Vrlo

Tebi nezamislivo.


Njoj je nezamislivo, sasvim je lepo objasnila, iako je prvobitno tvrdila suprotno. Jel moguće da si se toliko zaglupeo sa svojim uvodnim komentarom?
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:50 05.09.2018

Re: Vrlo

principessa_etrusca

Мени лично је лако замисливо да живим у Грачаници или Штрпцу.


srdjan.pajic


Njoj je nezamislivo,


Srki, odspavaj malo, možda ti to pomogne.
milanb milanb 01:52 06.09.2018

Re: Vrlo

srdjan.pajic
Срби се исељавају и из Врања, Лесковца, Трстеника, Куршумлије, Прокупља, Алексинца, Бора, Зајечара.Хајде и то све да препустимо Албанцима јер Срби не желе да живе у тим местима.


Ne razumem samo šta konkretno predlažeš? Da se zabrani Srbima da se iseljavaju iz tih mesta koja si pobrojao, ili da se zabrani Albancima da se tamo useljavaju?

Предлажем да престанемо да користимо причу где Срби хоће/неће да живе као неки аргумент за препуштање те територије некој другој држави, без обзира да ли је реч о Косову,Лесковцу или појединим насељима у градским општинама Београда.

Што се тиче усељавања Албанаца, не знам о чему је реч, вероватно о некој причици из таблоида.Албанци, који су малобројнији од Срба, масовно насељавају делове јужне Србије, Ниш, пола Швајцарске, пола Македоније. То је немогуће, наталитет Албанаца на Косову је драстично пао у последњих 15-так година, и сада је на нивоу просте репродукције популације.

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 05:42 06.09.2018

Re: Vrlo

maksa83

Tako sam ja zatekao sebe u Sent Andreji kako - očaran onim kamenim uličicama i šmekom srpskog devetnaestovekovnog mesta - mislim "mogao bih ovde da dođem na dve nedelje, šta bi mi falilo?", a onda posle 5 sekundi pomislim "e, aj' ne seri 'leba ti".


Ovaj drugi je šaptač - samo se on izražava tako.

Ja bih, objektivno, pod stare dane i da mi država da 2 miliona dolara, mogao da živim jedino u Prizrenu: ima staro jezgro grada, multikulti je, i ima Dušanova đava da može da se gleda zalazak i pripali Albanka... medicinska naravno. Ohridsko jezero je na dva sata vožnje (računam, biće autoput do 2048.) .

Kupi se neka stara kamena vila s pogledom, i moglo bi da se piše i prevodi u tom ambijentu.
principessa_etrusca principessa_etrusca 05:47 06.09.2018

Re: Vrlo

alselone
Мени лично је лако замисливо да живим у Грачаници или Штрпцу.


Ne realno, ovo je teska zajebancija. Ja mahom cenim tvoje komentare, zena si od znanja i stila, ali ovo je tezak bullshit.

Не знам зашто. КиМ није Марс, па чак ни Месец. Људи тамо живе.

Могуће да си премлад и ниси стигао да то видиш својим очима пре деведесетих, а да после није било повода и прилике. (Моја прва прилика да обиђем КиМ је била на школској екскурзији у првом гимназије.)

Мала територија, мања од ЦГ, а и мање “згужвана” (копирајт Шарски), па се пређе за час.

То је међутим простор феноменалне лепоте где теку реке које се зову Бистрице, где је Шара са које пуца поглед преко Косова, Дечани поред Бистрице и дечанска црква обасјана бљештавом светлошћу у рано поподне у летњи дан и са заљуљаним празничним полијелејима. Па хочанско и ораховачко вино, метохијске плантаже јабуке и кестена, царски Призрен и лепа варош Пећ, газиводске пастрмке.

У вези “замисливости” и “незамисливости”, пада ми на памет један Антонионијев документарац из седамдесетих, када се отварала “црвена Кина”, како се тада звала на Западу. У првим минутима гледаш једну (кинеску) ливаду на којој пасу (кинеске) краве. Кина није Марс.

На КиМ се јесу догађале ужасне ствари, и знам да многи мисле да је тамо небезбедно за Србе, међутим, уз неке разумне мере предострожности, мислим да тамо није битно опасније него негде друго. У Лондону има случајева бацања киселине на жртву да би им опљачкали ролекс, била је банда која је нападала само труднице и младе мајке са бебом у колицима у бољестојећим крајевима јер је свака од њих имала макар веренички прстен и бурму од најмање неколико хиљада фунти, било је примера киднаповања и ужасног мучења за пин број итд. У Београду се пуца и подмећу бомбе под кола, а постоји и вероватноћа да те неки лудак возач убије на пешачком прелазу или да на путу пређе на твоју страну. Мало, мало, па се запуца у некој америчкој школи. А нотирај да тероризам нисам ни поменула.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 05:50 06.09.2018

Re: Vrlo

Ma okej je da ti hoćeš da živiš, ali moraš imati obezbeđeni inkam, da bračni drug to želi, i što je još važnije, da bi i deca htela da se presele iz svetske metropole u selendru, neke zamagljene roditeljske ideje radi.
srdjan.pajic srdjan.pajic 06:40 06.09.2018

Re: Vrlo

hoochie coochie man
principessa_etrusca

Мени лично је лако замисливо да живим у Грачаници или Штрпцу.


srdjan.pajic


Njoj je nezamislivo,


Srki, odspavaj malo, možda ti to pomogne.


Primeni ti tu medicinu na samog sebe, huči.

Просто, имам више од 20 година и нисам слободни стрелац да дигнем сидро и релоцирам се како ми падне на памет. Постоје породични разлози, посао, некретнине итд, у сваком случају, у овом тренутку је искључено и неко једноставно пресељење, а камоли компликовано.


Dakle, zanela se malo, kao zarumenela šiparica sa vetrom u kosi, nije baš to "zamišljanje" sprovela do kraja. A i želja je tu, samo je sprečavaju tehnikalije. Jer, jebi ga, London je ipak London, a Štrbac je...mislim, razumem je od početka, nego tebi to malo teže ide, izgleda. Umor, šta li je.

srdjan.pajic srdjan.pajic 06:48 06.09.2018

Re: Vrlo

Предлажем да престанемо да користимо причу где Срби хоће/неће да живе као неки аргумент за препуштање те територије некој другој држави, без обзира да ли је реч о Косову,Лесковцу или појединим насељима у градским општинама Београда.


Ma, ok, prihvatam, meni se učinilo da si ti krenuo sa tom pričom, i da možda imaš rešenje, samo mi nije bilo jasno koje. Ali donekle sam umiren ovom informacijom da se Albanci ne razmnožavaju toliko brzo kao nekada.
principessa_etrusca principessa_etrusca 06:56 06.09.2018

Re: Vrlo

srdjan.pajic

Nezamislivo je da prinčipesa napusti udobnost života u Londonu, zbog, kako je sama rakla, pogodnosti, stabilnosti, sigurnosti, posla, nekretnina, perspektive za decu (i unučiće) i ode da živi u Štrpcu. I to na osnovu toga što je jednom prošla tuda, i kao, svidelo joj se. Zato je to smešna foliraža, koju možeš da čuješ samo od napaljenih nacoša koji žive na velikoj daljini od objekta njihovih želja i zamišljanja.

Сви ми имамо неке околности у животу које нас ограничавају и мени је тешко да поверујем да ти сада живиш баш тамо где би идеално желео да будеш.

Нисам обраћала пажњу и не знам где си тачно, али се сећам слика које си качио на којима је твоја ћерка фотографисана на недељном излету поред пута кроз неке сиве голети. Да ли знаш какви су предели на Шари и Проклетијама и какво је скијање на Брезовици? (У хотелу Молика је чак раније увек било хард кор скијаша Словенаца који су запуцавали на Шару иако су имали солидне терене на сат од куће.)

Рекла сам да ми је незамисливо да живим у неким деловима Лондона, а и на много других места, али не спорим да би баш та места неком другом одговарала. Како то да ти не можеш да замислиш да други имају различите укусе, жеље, приоритете и фантазије од тебе?
principessa_etrusca principessa_etrusca 07:04 06.09.2018

Re: Vrlo

Srđan Fuchs
Ma okej je da ti hoćeš da živiš, ali moraš imati obezbeđeni inkam, da bračni drug to želi, i što je još važnije, da bi i deca htela da se presele iz svetske metropole u selendru, neke zamagljene roditeljske ideje radi.

То су ограничења која објективно постоје и кад се селиш из Новог Сада у Врдник, a камоли када је у питању већа промена.
principessa_etrusca principessa_etrusca 07:17 06.09.2018

Re: Vrlo

Jer, jebi ga, London je ipak London, a Štrbac je...mislim, razumem je od početka, nego tebi to malo teže ide, izgleda. Umor, šta li je.

Ни Лондон не одговара свима и доста људи и одлази одавде. Између два прошла пописа (2001. и 2011.) из Лондона је отишло 700.000 “белих Британаца”, т.ј. оних који имају мало више избора, а њихов број је надокнађен новопридошлима који имају имају мало мање избора.

Номинатив је Штрпце (као Ужице).
noboole noboole 08:38 06.09.2018

Re: Vrlo

... komentar na pogresno mestu ...
noboole noboole 08:40 06.09.2018

Re: Vrlo

srdjan.pajic
Мени лично је лако замисливо да живим у Грачаници или Штрпцу.


Ulogovao sam se samo da preporucim.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 08:51 06.09.2018

Re: Vrlo

principessa_etrusca

То су ограничења која објективно постоје и кад се селиш из Новог Сада и Врдник, с камоли када је у питању већа промена.


Nije baš slično, jer se sa Vrdnika stuštiš i za pola sata si u centru NS, to će ionako za pola veka biti sve Енесополис, ako se grad bude pravilno razvijao i ako nam Beograđani ne budu plevili kasu. Čak razgovaram sa Londoncem jednim, supruga mu Novosađanka, oboje su inženjeri, otvorili su mali privatni biznis, koji nadziru leti ovde (sin mu vesla preko leta u Voši, a preko godina da l' za Oksford, ili tako neki child-club) a preko godine su u Londonu. Priča kako mu je lepo kako se NS razvija, kako su sjajni ljudi, kako mu prija greenery i mir Dunava... A na Vrdniku imaš termalne izvore, priliku da se odmoriš, podmladiš, ima dosta finog sveta, mada i šabana, no znatno manje nego u Štrpcu. Lepo je sve, čar Dečana, no drugo je kada treba živeti dole: agresivna prisutnost NATO-a (ruku na srce, hoće Donče da ih povuče), ISIS-a, pa kriptomafije, pa Srba fantoma koji još uvek drže Slobine, Šešeljeve, Vučićeve i Vulinove slike na kibicfensterima kuća, uprkos tome što su im živote ojadili... Drugi trip je potpuno NS-Vrdnik-London relacija. Uostalom, ako hoćete da očvrsnete srpstvo, bolje kod nas da dođete, ovde se još može i šutnuti vlast na lokalnom nivou, razviti privatni i civilni sektor.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 09:10 06.09.2018

Re: Vrlo

principessa_etrusca

Ни Лондон не одговара свима и доста људи и одлази одавде. Између два прошла пописа (2001. и 2011.) из Лондона је отишло 700.000 “белих Британаца”, т.ј. оних који имају мало више избора, а њихов број је надокнађен новопридошлима који имају имају мало мање избора.


То каже и Џејмс, овај наш другар и НС зет, објашњавао је да је остао једини рођени Лондонац у својој улици, да су све остали дођоши. А мали Лука му је сјајан - савршени Londoner, и тихи и стидљиви Лала у исти мах.
nsarski nsarski 09:20 06.09.2018

Re: Vrlo

У вези “замисливости” и “незамисливости”, пада ми на памет један Антонионијев документарац из седамдесетих, када се отварала “црвена Кина”, како се тада звала на Западу. У првим минутима гледаш једну (кинеску) ливаду на којој пасу (кинеске) краве. Кина није Марс.


Da, ali taj film je sačekan na nož u Kini! Ja imam negde zbirku tekstova koju su pisali partijski aparatčici, naslovljena "Radnici i seljaci kritikuju Antonionijev anti- kineski film "Kina". Naravno, radnici i seljaci nikada nisu videli taj film - a gde bi ga videli. Sećam se da se jedan opasno naljutio na segment gde se vidi panorama Pekinga, a onda kadar pređe na veš koji se suši pred nekom kućom. To je za njega bila subverzivna delatnost. Eh, those were the days!

Evo jedne zvanične kritike iz tog doba:

Repudiating Antonioni’s Anti-China Film

Da steknete utisak evo kraćeg citata:
The film “China” by the Italian director Michelangelo Antonioni is an out-and-out anti-China film. Its appearance is a serious anti-China event and a wild provocation against the Chinese people.

Zapravo je presmešno.
c_harli.e c_harli.e 09:38 06.09.2018

Re: Vrlo

principessa_etrusca
Bili Piton
principessa_etrusca

Мени лично је лако замисливо да живим у Грачаници или Штрпцу.


A u tome te sprečava - šta tačno?

Ne mislim da budem ličan, naravno da je u potpunosti tvoja privatna stvar gde živiš medjutim konverzaciono znamo da je to London. Pitanje prosto vrišti da bude postavljeno, koliko god se na prvi pogled činilo drskim.


Није дрско питање, умесно је.

Просто, имам више од 20 година и нисам слободни стрелац да дигнем сидро и релоцирам се како ми падне на памет. Постоје породични разлози, посао, некретнине итд, у сваком случају, у овом тренутку је искључено и неко једноставно пресељење, а камоли компликовано.

А пошто смо обоје у Лондону, ти знаш како се делови града међусобно разликују. Мени је рецимо сасвим незамисливо да живим у неким деловима Лондона, а замисливо ми је да живим у Лапљем Селу.

Gledam neku englesku seriju (glumi Martin Clunes) 'Dr Martin' - i ako sam nekada želeo da živim u Londonu, onda je to sada overrajdovao Portwenn, tj. Port Isaac.
Možda je i do mene - ne samo do te serije ... bez obzira što ja starim duplo sporije od većine.
Što se tiče statusa srpske pokrajine Kosovo (nadam se da će to pokrajina da se ukine kada dođe vreme), odnosno, od njegovog rešavanja od strane ovih - mislim da je bolje da oni ništa ne rešavaju.
Neka se oni bave fontanama, uličnim rasvetama, popločavanjem kamenim kockama, zamenom ivičnjaka od pravog kamena sa ivičnjacima od veštačkog kamena i slično.
Milan Novković Milan Novković 10:48 06.09.2018

Re: Vrlo

srdjan.pajic
alselone
Мени лично је лако замисливо да живим у Грачаници или Штрпцу.


Ne realno, ovo je teska zajebancija. Ja mahom cenim tvoje komentare, zena si od znanja i stila, ali ovo je tezak bullshit.


Epski bulšit. Toliki, da ni siroma huči ne može da se izuvija dovoljno da bi to odbranio.
Drugovi, tovarišć Sale und tovarišć Srki

Em ste vi još mladi, em, primer "iz života", naš partner je svaki dan kolima i sa dva voza dolazio na posao, 1:30 u jednom smeru, pa toliko u povratku, tri sata dnevno, pošto je voleo zabit u koju se zabio, a u kojoj nije rođen niti formiran.

Istovremeno, ajd, Sale je pri NS, ali nije kupio stan iznad novosadske kinoteke, nego kuću dalje od gužve.

Kažem ja ženi, ajd da se još jednom pomerimo, i ubedio bih je, ali deca u Londonu, ...

A da se pomerimo, izašli bismo iz Londona:

- U neku UK, kradem Srkijeve reči ovde, vukojebinu - talasastu, šumica, ...

- Prigrevicu (samo taksonomišem, žena neće ni da čuje)

- Beograd - ditto

- US - ditto

- Australiju - ovde nije ditto, al kaže daleko

- [ ] - unesi nešto

Nači, šta smo imali - vi ste još uvek previše mladi, gledate previše Billions, Suits, itd ...

... a prebrzo zaboravljate The Three Body Problem, tj the kraj trilogije ...

... plus vam Maksa, Bili, etc. posse hipnotički terciraju ovoono
alselone alselone 10:56 06.09.2018

Re: Vrlo

Drugovi, tovarišć Sale und tovarišć Srki

Em ste vi još mladi, em, primer "iz života", naš partner je svaki dan kolima i sa dva voza dolazio na posao, 1:30 u jednom smeru, pa toliko u povratku, tri sata dnevno, pošto je voleo zabit u koju se zabio, a u kojoj nije rođen niti formiran.


I ja bih voleo još dalje da zbrišem iz grada. Gledali smo pomalo Vrdnik, ali se ubrzano urbanizuje, verovatno će biti tamo ludnica, gledali smo pomalo Sremske Karlovce, ali i neka sela po Fruškoj gori, tipa Ledinci, obodi Petrovaradina prema planini itd. I tu se slažem sa ženom i ona bi volela to isto. Tako da je operativni plan da sačekamo da se klinci osamostale koliko toliko, da makar mogu u bus sami, pa ćemo možda i krenuti u realizaciju.

Ono što nismo razmatrali je Kosovo, Štrpce i Laplje selo. Prvo i prvo bezbednosna situacija za Srbe je katastrofalna. Drugo, nema infrastrukture, nema posla, ima ratobornih plemena, itd itsl.

Mislim da je kod Zemljanina tamo u božijoj materi bolje nego u Lapljem selu. :)
Milan Novković Milan Novković 11:03 06.09.2018

Re: Vrlo

alselone
Drugovi, tovarišć Sale und tovarišć Srki

Em ste vi još mladi, em, primer "iz života", naš partner je svaki dan kolima i sa dva voza dolazio na posao, 1:30 u jednom smeru, pa toliko u povratku, tri sata dnevno, pošto je voleo zabit u koju se zabio, a u kojoj nije rođen niti formiran.


I ja bih voleo još dalje da zbrišem iz grada. Gledali smo pomalo Vrdnik, ali se ubrzano urbanizuje, verovatno će biti tamo ludnica, gledali smo pomalo Sremske Karlovce, ali i neka sela po Fruškoj gori, tipa Ledinci, obodi Petrovaradina prema planini itd. I tu se slažem sa ženom i ona bi volela to isto. Tako da je operativni plan da sačekamo da se klinci osamostale koliko toliko, da makar mogu u bus sami, pa ćemo možda i krenuti u realizaciju.

Ono što nismo razmatrali je Kosovo, Štrpce i Laplje selo. Prvo i prvo bezbednosna situacija za Srbe je katastrofalna. Drugo, nema infrastrukture, nema posla, ima ratobornih plemena, itd itsl.

Mislim da je kod Zemljanina tamo u božijoj materi bolje nego u Lapljem selu. :)

Eeee, što bi rekao Emsi, lako je vama što imate razumne žene!

Al šta ćemo mi jadni tipa Srki, ja, i slični exemplari

I sam razbijam Zemljanina o glavu ženi (malo sam nakitio priču, rekao sam da on ko Bah ima 20toro dece sa dve žene), tu kaže "hm" pošto smo odradili par meseci Južnog Pacifika i sami, i mislim da imam neki sitan opening ovde, samo da ošacujem kakve ona ima karte u rukavu
alselone alselone 11:13 06.09.2018

Re: Vrlo

lako je vama što imate razumne žene!


Ja sazumem ponekad i to samo za ograniceni skup podataka. I onda kada se pogodi i momenat i skup podataka, onda lupam u fanfare.

principessa_etrusca principessa_etrusca 11:41 06.09.2018

Re: Vrlo

Мени лично је лако замисливо да живим у Грачаници или Штрпцу.


veselica

srdjan.pajic


Пошто сте ово горе доживели као духовитост без премца, да нисте вас двоје СНС-овци? (Вучић баш недавно питао неку групу из своје свите да ли ико од њих жели да живи у Ђаковици, и сви су рекли да не желе.)
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 17:39 06.09.2018

Re: Vrlo

Nije baš slično, jer se sa Vrdnika stuštiš i za pola sata si u centru NS, to će ionako za pola veka biti sve Енесополис, ako se grad bude pravilno razvijao i ako nam Beograđani ne budu plevili kasu.

kosovo se zvanično cepa sad u nedelju. nek se spremi vojvodina.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 18:49 06.09.2018

Re: Може разграничење

Све од наплатних рампи ст.пазова-пећинци-купиново вам препуштамо као сев. Пашалук. Потрпате све земе тамо и мирна Босна.
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:11 06.09.2018

Re: Vrlo

Сви ми имамо неке околности у животу које нас ограничавају и мени је тешко да поверујем да ти сада живиш баш тамо где би идеално желео да будеш.

Нисам обраћала пажњу и не знам где си тачно, али се сећам слика које си качио на којима је твоја ћерка фотографисана на недељном излету поред пута кроз неке сиве голети. Да ли знаш какви су предели на Шари и Проклетијама и какво је скијање на Брезовици? (У хотелу Молика је чак раније увек било хард кор скијаша Словенаца који су запуцавали на Шару иако су имали солидне терене на сат од куће.)


Ja živim tačno tamo gde želim i gde mi je dobro, ne samo po parametru "šta se vidi u daljini sa moje terase". A goleti su, bre, da se na njih popneš za vikend, a ne da živiš tamo, gajiš decu, otplaćuješ nekretninu, sem ako nisi neki jako veliki čudak, a ti mi, na osnovu tvog pisanja na blogu, uopšte ne deluješ kao takva, nego, ono, "biblioteka" tip, za šetnju Knez Mihajlovom, gde ima da se kupe dobre cipele i popije Bahti čaj sa mlekom od badema.

A Slovenaca ima i ovde koliko hoćeš, dolaze da skijaju na dvaput višim planinama nego što su one koje imaju, i nisu oni nikakva refenca ni uzor. Ljudi vole egzotične destinacije, pogotovu ako imaju love, da to uknjiže i posle da mogu malo da se hvale kako su, eto, skijali i na nekoj tamo Brezovici ili Crested Butte-u. I, veruj mi da, i neukom posmatraču, sa planinama, rekama i jezerima prestaje svaka sličnost između Kosova i Kolorada.

Nemam ja nikakav problem sa nečijim maštarijama, samo mislim da imam pravo da se malo nasmejem na to koliko su nerealne, ako su već ponuđene javnosti na uvid, i da se zapitam odakle dolazi ta rastavljenost sa realnošću. Opisala si Kosovo mlađanom Alseu kao da je u pitanju Rivendel, a ne onako kako ga ja pamtim (sa kraja devedesetih godina), kao izuzetno bednu i zapuštenu oblast, po svakom parametru, čak dosta ružnu, bez ikakve perspektive, bez elementarne infrastukture, sem tamo malo u Prištini a i to dok ne odeš na periferiju i vidiš one favele sa satelitskim antenama na kolibama i odvratnim soliterčinama odma pored, i sa ne baš prijateljski nastrojenim stanovništvom, da kažem to blago, sa izuzetkom onih koji te lično poznaju. Potpuno drugi svet i država, nikakve veze sa ostatkom Srbije nema, nipočemu. Ono, voziš se međugradskim autobusom od Peći do Prizrena, a na TV-u piči repriza dočeka nove godine TV Tirane (u junu mesecu), i ceo autobus se valja od smeha na neki njihove kursadžije. Čak i ovaj naš, srpski deo je, koliko ja pratim, pod kontrolom mafijaša, švercera i narkodilera (već smo zaboravili Olivera, ne?), a oni pod kontrolom vlasti iz Beograda. I kako to može da bude predmet nečijeg maštanja o idealnom mestu življenja? Meni to čak liči i na otvoreno ponižavanje i zajebavanje onih nesrećnika koji tamo žive jer ne mogu odatle da odu, iz ovog ili onog razloga, mada ti verovatno to nije bila namera.

veselica veselica 19:13 06.09.2018

Re: Vrlo

principessa_etrusca
Мени лично је лако замисливо да живим у Грачаници или Штрпцу.


veselica

srdjan.pajic


Пошто сте ово горе доживели као духовитост без премца, да нисте вас двоје СНС-овци? (Вучић баш недавно питао неку групу из своје свите да ли ико од њих жели да живи у Ђаковици, и сви су рекли да не желе.)

duhovitost bez premca.
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:15 06.09.2018

Re: Vrlo

veselica
principessa_etrusca
Мени лично је лако замисливо да живим у Грачаници или Штрпцу.


veselica

srdjan.pajic


Пошто сте ово горе доживели као духовитост без премца, да нисте вас двоје СНС-овци? (Вучић баш недавно питао неку групу из своје свите да ли ико од њих жели да живи у Ђаковици, и сви су рекли да не желе.)

duhovitost bez premca.


E, koleginice bote, ka'će bre sendviči, umreh od gladi.
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:23 06.09.2018

Re: Vrlo


ili da se zabrani Albancima da se tamo useljavaju?


i da možda imaš rešenje, samo mi nije bilo jasno koje


Ovo mi promaklo.

A šta je tako strašno ako se Albancima zabrani da se tamo useljavaju?

Šta treba, dopustiti da Albanci kupe Terazije svojim narko dolarima, milijardama koje imaju, neka kupe Elektroprivredu i neka sutra Srbija bude praktično albanska država?

Jel to?
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 19:35 06.09.2018

Re: Vrlo

Ja živim tačno tamo gde želim i gde mi je dobro,


Pa da, ali tebi nije dosadno, pa ne zamišljaš.

Inače, ne znam šta ste nadiglid reku. Nije rečeno da bi HTELA i VOLELA niti da ŽUDI da tamo živi, nego samo da je sposobna da zamisli kako to izgleda kada bi tamo živela.

Ni reči o tome kako to zamišljeno izgleda - dobro, loše, bolje nego di je sada, gore nego di je sada, i slično.

Eto, ja recimo bih LAKO mogao da zamislim da živim na Marsu - znam uslove: nema voda, nema vazduh, nema iko okolo (*)

A zato ne bih mogao baš tako lako da zamislim da živim u Bombaju (hebao ih Mumbaji, prošlo više godina dok nisam provalio da je to isti grad ☻) - ne znam ama baš ništa kako je tamo (osim da je gužva ☻) pa ne mogu da zamislim, mogu samo da izmislim ;>

(*)
Čak na Tibet
živi Lama
Nema mama
nema tata
veselica veselica 19:51 06.09.2018

Re: Vrlo

То је међутим простор феноменалне лепоте где теку реке које се зову Бистрице, где је Шара са које пуца поглед преко Косова, Дечани поред Бистрице и дечанска црква обасјана бљештавом светлошћу у рано поподне у летњи дан и са заљуљаним празничним полијелејима. Па хочанско и ораховачко вино, метохијске плантаже јабуке и кестена, царски Призрен и лепа варош Пећ, газиводске пастрмке.


goblen?
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:55 06.09.2018

Re: Vrlo

hoochie coochie man

ili da se zabrani Albancima da se tamo useljavaju?


i da možda imaš rešenje, samo mi nije bilo jasno koje


Ovo mi promaklo.

A šta je tako strašno ako se Albancima zabrani da se tamo useljavaju?

Šta treba, dopustiti da Albanci kupe Terazije svojim narko dolarima, milijardama koje imaju, neka kupe Elektroprivredu i neka sutra Srbija bude praktično albanska država?

Jel to?


Pa dobro, i to je neko rešenje, mada malo vuče na Hitlera, ali i nisam tebe pitao, nego milanb-a. Čekaj, a što mi to ne bi odma poterali preko Prokletija, uzmemo im lepo papire i državljanstvo i pokažemo na koju stranu je granica? Mislim, kad su već svi narkodileri, i oće da, kao takvi, zavladaju Srbijom i Elektroprivredom.
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:08 06.09.2018

Re: Vrlo

mada malo vuče na Hitlera,


jel?

A vidi ovo

[url=http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D0%B4%D1%80%D1%83%D1%88%D1%82%D0%B2%D0%BE.395.html:716272-Svet-iza-paravana-Kosovu-pravi-drzavu]Нека купе Теразије својим нарко-доларима и милијардама које имају, нека купе електропривреду и нека сутра Србија буде практично албанска држава”

[/url]

Zoran Đinđić

jel još uvek liči na Hitlera?

Jebiga, tako se udica zabacuje.
veselica veselica 20:10 06.09.2018

Re: Vrlo

srdjan.pajic
veselica
principessa_etrusca
Мени лично је лако замисливо да живим у Грачаници или Штрпцу.


veselica

srdjan.pajic


Пошто сте ово горе доживели као духовитост без премца, да нисте вас двоје СНС-овци? (Вучић баш недавно питао неку групу из своје свите да ли ико од њих жели да живи у Ђаковици, и сви су рекли да не желе.)

duhovitost bez premca.


E, koleginice bote, ka'će bre sendviči, umreh od gladi.mariopan mariopan 20:11 06.09.2018

Re: Vrlo

Bili Piton
milanb


А шта тебе спречава да живиш у Бељевцу, Јагњилу или Марковцу?


Napisao sam još kod prvog vagona, ako si ispratio - zamrznuti konflikt nije okruženje ni za mene ni za moje najbliže.

Ima za koga jeste bolje rešenje, ima ljudi koji sada žive na Kosovu i kojima je zamrznuti konflikt bolji jer daje neku nadu da neće zauvek biti diskriminisani i obespravljeni kao sad.
Pitanje je ima li pravo naša vlast da ih preseli i oduzme tu nadu za sva vremena bez da ih pita o tome?

Mi ovde ne pričamo o voljnom preseljenju, mi pričamo o amaterskoj politici trenutnih vladara Srbije koja će nekoga tamo, ne nas, zauvek "preseliti" u drugu "državu" ne pitajući ga da li to hoće.

Zašto onda naša vlast to sada radi, a ne mora, pitanje je svih pitanja?

srdjan.pajic srdjan.pajic 20:16 06.09.2018

Re: Vrlo

hoochie coochie man
mada malo vuče na Hitlera,


jel?

A vidi ovo

[url=http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D0%B4%D1%80%D1%83%D1%88%D1%82%D0%B2%D0%BE.395.html:716272-Svet-iza-paravana-Kosovu-pravi-drzavu]Нека купе Теразије својим нарко-доларима и милијардама које имају, нека купе електропривреду и нека сутра Србија буде практично албанска држава”

[/url]

Zoran Đinđić

jel još uvek liči na Hitlera?

Jebiga, tako se udica zabacuje.


Ijao, što si mi nešto lukav danas...
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 20:29 06.09.2018

Re: Vrlo

zena si od znanja i stila,

Ма, није жена, ово је неки Слободан Самарџић лично, или тако нешто...
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:41 06.09.2018

Re: Vrlo

Ijao, što si mi nešto lukav danas..


A ti?
Kako se to zove?
Ali to je manje važno,
Važnije je, jel sad to u redu ili je i dalje previše slično Hitleru?
Mislim, stav, do kad važi ono što je "tvoj" stav?

alselone alselone 21:02 06.09.2018

Re: Vrlo

Ма, није жена, ово је неки Слободан Самарџић лично, или тако нешто...


I da je Koštunica lično, ne možeš a da ne priznaš da se princeza razume u umetnost, kulturu, muziku, istoriju, geografiju, opštu kulturu recimo da tako kažem. Kontam da bi prijemni na filozofiji glat položila (ako se dobro sećam tamo je prijemni tako nešto - polaganje svega onoga što je lepo znati ali neš srći od gladi ako ne znaš).
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 21:02 06.09.2018

Re: Vrlo

Pa dobro, i to je neko rešenje, mada malo vuče na Hitlera

nemoj tako daleko, mnogo je suptilnije od britanaca onomad u severnoj irskoj. doduše, to ćeranje bi negde bilo na liniji. ne znam da li smem da pomenem akcije u gazi, iraku i sl, a da mi se tvoje US srce ne oznoji?
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 21:05 06.09.2018

Re: Vrlo

Нека купе Теразије својим нарко-доларима и милијардама које имају, нека купе електропривреду и нека сутра Србија буде практично албанска држава
Zoran Đinđić

e sad ako neko još uvek ima dilemu zašto je čovek ubijen i koja je politička pozadina ubistva...
gedza.73 gedza.73 21:11 06.09.2018

Re: Vrlo

previše slično Hitleru

Da ne krenemo logikom
'kako je lepa kravica, kako divne okice ima' pa 'kako oni zli, krvavi i masni kasapi mogu da ubiju ovako nevino stvorenjce' preko 'juuu kako ovde smrdi u ovom... kako se zove... gde žive krave' do 'kako je ukusan i sočan ovaj juneći krvavi stejk'.

Bogate imperije su bogate upravo iz razloga što crtaju mape na papirićima, nasilno preseljavaju i pljačkaju slabije životinjke (USA je, na primer, već dugo prva na blokbaster listi uništivača država i masovnih egzodusa ljudi posle Hitlera pod raznoraznim izgovorima poput 'oni nemaju plave oči' i krajnje hitelrovsko 'ti i ti su pretnja našoj nacionalnoj bezbednosti').
Tako da zgražavanje nad onim što su Srbi, neuspešno, pokušali je krajnje licemerno jer to rade svi od kad je sveta i veka.

Pošto su se oko terirotije Kosova tukli Srbi i Albanci neko je morao da pobedi a neko da izgubi. Oni su pobedili i proterali Srbe (kontra strana od Prokletija).

Mi smo izgubili. Mož' da izgubimo sve ili da minimalizujemo štetu.

Ako bi uspeli da iščupamo deo Kosova (koje koliko je srpsko toliko je i albansko) možda bi mogli da, bar verbalno, pomognemo Albancima da kompenzuju teritorijalnu štetu tamo gde su većina. U Makedoniji i Crnoj Gori.

Pa Beograd se više vućao oko Prevlaka i Dalmacije onomad nego za svoje interese danas.
gedza.73 gedza.73 21:13 06.09.2018

Re: Vrlo

ne možeš a da ne priznaš da se princeza razume u umetnost, kulturu, muziku, istoriju, geografiju, opštu kulturu recimo da tako kažem.

i vrlo pristojan bloger (stavovi k'o stavovi... možemo da se slažemo ili ne)
c_harli.e c_harli.e 21:19 06.09.2018

Re: Vrlo

gedza.73
previše slično Hitleru

Da ne krenemo logikom
'kako je lepa kravica, kako divne okice ima' pa 'kako oni zli, krvavi i masni kasapi mogu da ubiju ovako nevino stvorenjce' preko 'juuu kako ovde smrdi u ovom... kako se zove... gde žive krave' do 'kako je ukusan i sočan ovaj juneći krvavi stejk'.

Bogate imperije su bogate upravo iz razloga zato što crtaju mape na papirićima, nasilno preseljavaju i pljačkaju slabije životinjke (USA je, na primer, već dugo prva na blokbaster listi uništivača država i masovnih egzodusa ljudi posle Hitlera pod raznoraznim izgovorima poput 'oni nemaju plave oči' i krajnje hitelrovsko 'ti i ti su pretnja našoj nacionalnoj bezbednosti').
Tako da zgražavanje nad onim što su Srbi, neuspešno, pokušali je krajnje licemerno jer to rade svi od kad je sveta i veka.

Pošto su se oko terirotije Kosova tukli Srbi i Albanci neko je morao da pobedi a neko da izgubi. Oni su pobedili i proterali Srbe (kontra strana od Prokletija).

Mi smo izgubili. Mož' da izgubimo sve ili da minimalizujemo štetu.

Ako bi uspeli da iščupamo deo Kosova (koje koliko je srpsko toliko je i albansko) možda bi mogli da, bar verbalno, pomognemo Albancima da kompenzuju teritorijalnu štetu tamo gde su većina. U Makedoniji i Crnoj Gori.

Pa Beograd se više vućao oko Prevlaka i Dalmacije onomad nego za svoje interese danas.

Može to ovako kako ti kažeš - a može ionako ... da Englezi smatraju da su Foklandi, ostrva na npr 10 hiljada kilometara od njih, a nekoliko (valjda) desetina kilometara od Argentine - sa svih 6 čobana i par hiljada ovaca - prirodno, jelte, samo njihovi.
Analogija nije potpuna, no ...

Bilo kako bilo (šta je prethodilo, a šta usledilo), Kosovo je srpsko.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:36 06.09.2018

Re: Vrlo

Pošto su se oko terirotije Kosova tukli Srbi i Albanci neko je morao da pobedi a neko da izgubi. Oni su pobedili i proterali Srbe (kontra strana od Prokletija).


Nije to tako jednostavno.
I ako bi na tome ostalo morala bi neka bitka opet nekad, ko zna kad, da bude.
I Srbi su pobedom uzeli Kosovo, pa vidimo da pobeda nije nešto što rešava stvar jednom za svagda.
Ako srpska nije rešila stvar za sve vekove, što bi albanska pobeda to uradila?

Sve i da se potpiše to famozno razgraničenje, koje su garancije da neko za deset godina ne kaže, ma kakav potpis, kakvi bakrači, idemo mi ponovo.

Previše je naivno verovati da se nekim potpisom može staviti tačka na kompleksan problem, i na sukobljene interese dva naroda koji su vekovima živeli jedni pored drugih a skoro ništa zajedičko nisu uspeli da naprave, i ništa zajedničko nemaju

Za trajnije rešenje tog problema treba i mnogo ozbiljniji format od Vućića, Tačija i Federike Mogerini.
Zar stvarno misliš da Federika može ikakvu istorijski značajnu stvar da uradi?

Neki novi Berlinski kongres, ili neki sličan doađaj možda i može da trajno pomera granice, jer bez pomeranja granica, ne samo unutar Srbije, nema trajnog rešenja, a to što je OVK "pobedila" (koga li oni mogu da pobede jbt) to ne može istorijski da traje.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 04:11 07.09.2018

Re: а-лијен


Eto, ja recimo bih LAKO mogao da zamislim da živim na Marsu - znam uslove: nema voda, nema vazduh, nema iko okolo

Vala baš, to bi ti pristajalo. Ničeanski dostojanstven nihilizam. Javi se Ilonu za prvu misiju i ostani tamo.

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 04:44 07.09.2018

Re: Vrlo

Neki novi Berlinski kongres, ili neki sličan doađaj možda i može da trajno pomera granice, jer bez pomeranja granica, ne samo unutar Srbije, nema trajnog rešenja, a to što je OVK "pobedila" (koga li oni mogu da pobede jbt) to ne može istorijski da traje.


To bi bilo realno kada bi Srbija imala unutrašnju odbranu, a nema je, očito da je pregažena i da svako može da je šutira kako hoće i kada hoće. Pod okupacijom si, jedino što traže od tebe je da potpišeš - znači, ipak treba im to. Ako je jedina slamka srpskog ponosa u ovome, ne treba Srbija da potpisuje ništa. Problem je što će svaka sledeća vlast, nebitno koja: demokrate, partizani, četnici, anarhisti, nacisti... biti primoravana da potpiše.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 04:50 07.09.2018

Re: Vrlo

onako kako ga ja pamtim (sa kraja devedesetih godina)


Dobro, ovo je tvoja generalno slaba tačka - nije samo tvoja, kod mnogih u Novoj Srpskoj Emigraciji je tako - da govoriš na osnovu misleno-osećajne realnosti koju si poneo sa sobom pre 20 godina ignorišući činjenicu o protoku vremena - premda striktno filosofski govoreći 20 godina nije tako veliki vremenski okvir; zato često u polemikama kod tebe dominira čuvstvo 1998. iako je 2018.
anonymous anonymous 06:43 07.09.2018

Re: Vrlo

Srđan Fuchs
Neki novi Berlinski kongres, ili neki sličan doađaj možda i može da trajno pomera granice, jer bez pomeranja granica, ne samo unutar Srbije, nema trajnog rešenja, a to što je OVK "pobedila" (koga li oni mogu da pobede jbt) to ne može istorijski da traje.


To bi bilo realno kada bi Srbija imala unutrašnju odbranu, a nema je, očito da je pregažena i da svako može da je šutira kako hoće i kada hoće. Pod okupacijom si, jedino što traže od tebe je da potpišeš - znači, ipak treba im to. Ako je jedina slamka srpskog ponosa u ovome, ne treba Srbija da potpisuje ništa. Problem je što će svaka sledeća vlast, nebitno koja: demokrate, partizani, četnici, anarhisti, nacisti... biti primoravana da potpiše.Ne treba Srbija da potpisuje ništa. Ili bolje rečeno - ne treba da potpisuje ništa pod prisilom. I bez volje naroda. Ništa u vezi sa priznanjem državnosti.

Nažalost, izgleda da se upravo to događa. A ako je već tako, ako je proces, izgleda, nezaustljivo pokrenut, onda treba javno manifestovati bar nesaglasnost i neligitimnost onoga u čemu će Vučić biti prinuđen da učestvuje, bilo svojevoljno, ucenjen,ili korumpiran na ovaj ili onaj način.

Isto tako kao što se igra igra sa druge strane i sa naše strane građanska javnost bi javno, masovno i organizovano morala da iskaže svoje protivljenje svakom priznanju državnosti druge pregovaračke strane.

Između ostalog i zbog toga što je postignuta na agresivan, teroristički i međunarodno neprihvatljiv način.
Ma koliko pojedina tumačenja bila drugačija.


Crvena linija mora se javno povući.

O svemu drugom može se pregovarati.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 07:33 07.09.2018

Re: Vrlo

Vučićeva naredba povodom posete KiM, odluka večeras
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je vojsci, a zatim zatražio od policije i BIA, da prekinu svaku komunikaciju sa kosovskom policijom, Kforom.


Pa, da smo Grci ili Rumuni. Ovako, sada stupa na scenu plansko i dopušteno dopingovanje nacije, nema motiva. Evo, krenula je drama dramoserova. Da smo Rumuni trebalo bi grunuti na ulice, tražiti hapšenje braće Vučić, Krstića, Stefanovića, Malog, Vesića, i ostalih članova organizovane bande, ovako, doping. Nema Srbija kičmu za neke veće tektonske pokrete.

Isto tako kao što se igra igra sa druge strane i sa naše strane građanska javnost bi javno, masovno i organizovano morala da iskaže svoje protivljenje svakom priznanju državnosti druge pregovaračke strane.

Između ostalog i zbog toga što je postignuta na agresivan, teroristički i međunarodno neprihvatljiv način.
Ma koliko pojedina tumačenja bila drugačija.


Crvena linija mora se javno povući.

O svemu drugom može se pregovarati.

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 07:48 07.09.2018

Re: Vrlo

ili recimo, eto, da ne stvaramo unutarnacionalnu tenziju, da Vučić otvoreno kaže naciji šta se traži od njega i da se stavi pitanje na referendum - "разграничење, или ЕУ интеграције за признавање Косова". ako EU insistira na priznavanju, onda: "može, na dan kada nas primite u EU, prvo vi potpis, pa mi potpis". a ne ovo stvaranje psihotične drame i histerije i slanje Krstića da pegla javno mnjenje sa nekakvim bantu-kriminalcima.

šta dačić kaže: "Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić nije ni potvrdio ni negirao tu informaciju, već je rekao da će Vučić sigurno razgovarati sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, a da će o drugim sastancima odlučiti tamo.

"Predsednik je u avionu za Brisel. To je važna vest jer se razmatralo da li da ide u Brisel. Mi ćemo učestvovati u dijalogu, razgovaraćemo sa Federikom Mogerini", rekao je Dačić.

"Vučić je inteligentan i neće dozvoliti da se odgovornost podeli i na Srbiju. Učestvovaćemo u dijalogu u razgovoru sa Mogerinijevom da neko ne kaže da Srbija opstruira proces", kaže Dači za RTS.

Dodaje da je Vučić suočen sa opstrukcijom njegove posete i sa pretnjama, što pokazuje da se ne želi mirovni sporazum.

"Očigledno je reč o koordiniranoj aktivnosti koja ohrabruje sve koji su protiv postizanja sporazuma. Važno je da ljudi u međunarodnoj zajednici vide sa kakvim ludacima imamo posla", smatra ministar.

Kaže da se o poseti Vučića Kosmetu razgovaralo sinoć i da postoji politička i bezbednosna ravan.

"Vučić se ne boji da ide na Kosmet i da razgovara sa našim narodom. U Prištini smatraju da Srbija nema prava da razmišlja a kamo li poseti Gazivode", smatra Dačić. Za danas je zakazan sastanak Vučića i Tačija, a službe EU su ranije saopštile da se očekuje posvećeniji rad na postizanju dijaloga."
cassiopeia cassiopeia 09:07 07.09.2018

Re: Vrlo

Meni to čak liči i na otvoreno ponižavanje i zajebavanje onih nesrećnika koji tamo žive jer ne mogu odatle da odu, iz ovog ili onog razloga, mada ti verovatno to nije bila namera.


Isti sam utisak stekla čitajući ovaj blog.

Razmišljala sam da svojim prijateljima iz Kosovske Mitrovice pošaljem da pročitaju i daju svoj komenatar, kao ljudi koji tamo žive i za koje znam da bi se rado iselili, ali nemaju sa čime, a kuća im se ne da u bescenje.

Sve što mogu da kažem je da Prinčipesa nema pojma kako izgleda živeti dole.

Kako izgleda voditi dete na pregled i hiruršku intervenciju u Beograd, udaljen minimum 7 sati vožnje, ako imaš sreće sa gužvama. Kako voditi dete na kontrolne preglede i žuriti da se vratiš u istom danu jer moraš sutra na posao.

Evo, ja mogu lako da zamislim da živim u Prizrenu, Bistrica je divna reka, neki divni ljudi žive dole, al' realnost je takva da mogu samo da zamišljam.
gedza.73 gedza.73 11:20 07.09.2018

Re: Vrlo

hoochie coochie man
Nije to tako jednostavno.

naravno da nije.
Srbi su pobedom uzeli Kosovo, pa vidimo da pobeda nije nešto što rešava stvar jednom za svagda.

tako to ide. od pobede ka porazu. ili obrnuto

Sve i da se potpiše to famozno razgraničenje, koje su garancije da neko za deset godina ne kaže, ma kakav potpis, kakvi bakrači, idemo mi ponovo.

to i jeste suština. koliko god sirovo, surovo i podlo delovalo treba da se spremamo na vreme. ne da zabraniš povratak 'svojima' a da omogućiš 'tuđima' naseljavanje, da na vreme štitiš svoju teritoriju baš svim mogućim sredstvima... kad se dotera do duvara teško je ispraviti.
kao što kažeš nisu pobede zacementirane. samo ponekad je bolje odseći gangrenoznu nogu nego zbog noge dozvotliti da celo telo odapne.

Za trajnije rešenje tog problema treba i mnogo ozbiljniji format od Vućića, Tačija i Federike Mogerini.
Zar stvarno misliš da Federika može ikakvu istorijski značajnu stvar da uradi?

oni i ne rešavaju, oni samo potvrđuju odluke koje su već donešene. k'o što rekoh treba videti gde smo mi tu. i šta nam je važnije.

da li prazna sela, sjebana privreda, uništen sistem ili da je Kosovo srce Srbije.
Ljudi žive i na bajpasu pa se ne žale puno. privikne se čovek na sve. bolje pola dobrog nego celo loše.

Neki novi Berlinski kongres, ili neki sličan doađaj možda i može da trajno pomera granice, jer bez pomeranja granica, ne samo unutar Srbije, nema trajnog rešenja

Sa Republikom Srpskom.
ispravljamo debele greške od gubitka suvereniteta Srbije utapanjem u Jugoslaviju preko AVNOJ do devedesetih.
Valjda smo dobro ponavljački izučili nauk 'u se i u svoje kljuse' sa 'braćom' i 'sestrama'.
principessa_etrusca principessa_etrusca 14:27 07.09.2018

Re: Vrlo

Sve što mogu da kažem je da Prinčipesa nema pojma kako izgleda živeti dole.

Врло добро знам како се живи у енклавама јер сам и ја у редовном контакту са људима који тамо живе, пре свега младим људима са којима сам се повезала преко добротворних акција и већини њих не пада на памет да иду.

Они ме донекле подсећају на чланове кибуца на Голанској висоравни, основаног после Јомкипурског рата, где сам провела неко време.

Управо из историје мировних уговора и ратова око Голана, мислим да би могло доста корисног да се научи.

Evo, ja mogu lako da zamislim da živim u Prizrenu, Bistrica je divna reka, neki divni ljudi žive dole, al' realnost je takva da mogu samo da zamišljam.

Ево, то смо већ нас две које могу да лако замисле.
angie01 angie01 20:34 07.09.2018

Re: Vrlo

Врло добро знам како се живи у енклавама јер сам и ја у редовном контакту са људима који тамо живе, пре свега младим људима са којима сам се повезала преко добротворних акција и већини њих не пада на памет да иду.


...a imas i najboljeg druga geja i odlazis u romsku zajednicu, a i sa jevrejskom si na ti,...ne vidim razloga da bilo ko- BILO KO govori u ime ljudi koji se dole pate zbog lose politike koja je predugo vodjena, jer, gle slucajnosti, sve koja ja sa Kosova znam, ili su vec zbrisali, ili rade na tome- mladi narocito.

ljudi odlaze iz svojih maticnih zemalja i zbog manje dramaticne situacije, nego sto je ta zamrsena cvorina na Kosovu- recimo, zbog boljeg posla, zbog boljih uslova za skolovanje dece, i sl....iz svih novonastalih zemalja iz bivse YU odlaze mladi u velikom procentu, zbog losih uslova zivota, nemastine, nezaposlenosti i svega sto vec znamo da se kroz ceo region provlaci,...pa je smesno, a nekorektno, potencirati da bi bilo ko, a kamoli mladi, koji su tek na pocetku i mogu da igrade dobre zivote, trebalo da ostane u onim neuslovima, neizvesnosti i nesigurnosti- a za cijebabezdravlje, u svojim jedinim zivotima.

svako ko misli da bi trebalo i to spinovano propagira, neka se sam doseli, narocito sto moze da se zamisli tamo.
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:41 07.09.2018

Re: Vrlo

BILO KO govori u ime ljudi koji se dole pate


:)
Shvataš li da kad kažeš "ljudi dole pate" da govoriš u njihovo ime, a u istoj rečenici zabranjuješ BILO KOME da zto radi?

sve koja ja sa Kosova znam

a imas i najboljeg druga geja i odlazis u romsku zajednicu, a i sa jevrejskom si na ti,

angie01 angie01 21:07 07.09.2018

Re: Vrlo

huci, zobidji me-uopste me ne interesuju tvoj plitke podvale.


hoochie coochie man hoochie coochie man 21:14 07.09.2018

Re: Vrlo

-uopste me ne interesuju tvoj plitke podvale.

Podvale?
Mora da si i ti kliknula na Đinđić mnogo liči na Hitlera :)

anonymous anonymous 21:47 07.09.2018

Re: Vrlo

hoochie coochie man
BILO KO govori u ime ljudi koji se dole pate


:)
Shvataš li da kad kažeš "ljudi dole pate" da govoriš u njihovo ime, a u istoj rečenici zabranjuješ BILO KOME da zto radi?

sve koja ja sa Kosova znam

a imas i najboljeg druga geja i odlazis u romsku zajednicu, a i sa jevrejskom si na ti,

Man se ćorava posla...
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:59 07.09.2018

Re: Vrlo

Man se ćorava posla...


Tja..iz duga vremena :)

200, kad sam već tu.
srdjan.pajic srdjan.pajic 23:16 07.09.2018

Re: Vrlo

hoochie coochie man
-uopste me ne interesuju tvoj plitke podvale.

Podvale?
Mora da si i ti kliknula na Đinđić mnogo liči na Hitlera :)Huči, nije da mi je mnogo stalo do toga da lovim i ispravljam tvoje elementane greške u razuđivanju, ali sad si malo preterao sa glupavošću i bezobrazlukom. Samo da pojasnim da na Hitlera liči ono što si ti napisao:

A šta je tako strašno ako se Albancima zabrani da se tamo useljavaju?


a ne podmetnuti Đinđićev isečak iz intervjua. On nikad nije rekao ni zastupao da se Albanci tretiraju drugačije od bilo kog drugog državljanina Srbije i da im se brani bilo šta. A pogotovu ne zato što su Albanci narkodileri, onako, generalno. Ti si, kao i svaki drugi Ljotićevac i krvoločni trećepozivac, pogrešno razumeo napisano, jer je izvučeno iz konteksta, i jer ti liči na ono što bi sam voleo da vidiš i o čemu maštaš.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 23:23 07.09.2018

Re: Vrlo

razuđivanju

Lepa nova reč
principessa_etrusca principessa_etrusca 04:51 08.09.2018

Re: Vrlo

gedza.73

Pošto su se oko terirotije Kosova tukli Srbi i Albanci neko je morao da pobedi a neko da izgubi. Oni su pobedili i proterali Srbe (kontra strana od Prokletija).

Када су се Срби тукли са Албанцима око Косова (и Метохије) и када су Албанци победили?
gedza.73 gedza.73 11:09 08.09.2018

Re: Vrlo

Када су се Срби тукли са Албанцима око Косова (и Метохије) и када су Албанци победили?

devedeset devete. tad su pobedili, proterali srpsku vojsku i Srbe sa Kosova.
principessa_etrusca principessa_etrusca 12:41 08.09.2018

Re: Vrlo

gedza.73
Када су се Срби тукли са Албанцима око Косова (и Метохије) и када су Албанци победили?

devedeset devete. tad su pobedili, proterali srpsku vojsku i Srbe sa Kosova.

Победили су уз подршку НАТО бомби, односно НАТО је победио за њихов рачун.
angie01 angie01 13:16 08.09.2018

Re: Vrlo

Победили су уз подршку НАТО бомби, односно НАТО је победио за њихов рачун.


pa da nisu fasirali i proterivali civile, ne bi nato srucio one bombe, ne samo po Kosovu,...znaci, pogresna politika i potezi su doveli do ovog kako je sada,...i Srbija je imala pomoc u nekim drugim ratovima, u kojima je uz tu pomoc pobedila, a racuna se da je na strani pobednika, sto bi sad ovde racunali drugacije.
freehand freehand 13:20 08.09.2018

Re: Vrlo

angie01
Победили су уз подршку НАТО бомби, односно НАТО је победио за њихов рачун.


pa da nisu fasirali i proterivali civile, ne bi nato srucio one bombe, ne samo po Kosovu,...znaci, pogresna politika i potezi su doveli do ovog kako je sada,...i Srbija je imala pomoc u nekim drugim ratovima, u kojima je uz tu pomoc pobedila, a racuna se da je na strani pobednika, sto bi sad ovde racunali drugacije.

Jeste, i napadali su mirne građane poput Adema Jašarija, da se to ne zaboravi.
I tražili one portire sa Belaćevca, i stotine drugih Srba i Albanaca koji su odjednom počeli preko noći netragom da nestaju.
Kao i sve one policijske patrole.
gedza.73 gedza.73 13:27 08.09.2018

Re: Vrlo

principessa_etrusca
Победили су уз подршку НАТО бомби, односно НАТО је победио за њихов рачун.

to uopšte ne menja činjenicu da su
proterali srpsku vojsku i Srbe sa Kosova.

odnosno pobedili. Da li su imali podršku NATO-a, šamana ili nekog genijalnog vojnog stratega fakat je da su Albnaci vlast na Kosovu.

angie01
pa da nisu fasirali i proterivali civile

Endži proterivanje civila je bilo najmanje bitno u celoj priči. to je imalo uticaja samo na zgubidane koji prate dnevnik rijalitije širom sveta. Dođe s posla, uzme burger king i gleda na dnevniku kako zli Srbi ubijaju jadne Albance. Da je režiser bio drugi gledali bi priču o zlim Albancima koji vade organe jadnim Srbima.

Jer da je bilo bitno onda bi NATO bombardovao Hrvate dok su ubijali starce, decu i žene kad su bežali traktorima iz svojih kuća. Ili mudžahedine po BOsni... prosto je neverovatno ponekad koliko ljudi imaju tolerancije prema muslimanskim ekstremistima... Srbi pucali na Sarajevo... živela odbrambena muslimanska organizacija ISIS...ups!!! sjebaše NJujork... UAAA ISIS...

Srbija je imala pomoc u nekim drugim ratovima, u kojima je uz tu pomoc pobedila, a racuna se da je na strani pobednika

propustila šansu. da je tada, u ime osvete, odradila šta je trebala kao pobednica danas bi Srbija bila jaka država u svakom smislu (ne bi imala problema ni sa Hrvatima, ni sa Albancima, bošnjacima niti sa 'regionom').

Ovako je Srbija redovno gubila. Što u pobedama što u porazima. Dakle dobra priprema je više od pola posla.
mariopan mariopan 13:51 08.09.2018

Re: Vrlo

gedza.73
Када су се Срби тукли са Албанцима око Косова (и Метохије) и када су Албанци победили?

devedeset devete. tad su pobedili, proterali srpsku vojsku i Srbe sa Kosova.

Pobedio je NATO, nisu Albanci pobedili nigde.
angie01 angie01 14:01 08.09.2018

Re: Vrlo

Dođe s posla, uzme burger king i gleda na dnevniku kako zli Srbi ubijaju jadne Albance.


pa sad, hebiga, ja znam, na zalost, pricu iz prve ruke, od coveka koji je bio regrutovan u te jedinice,...do dan danas se nije oporavio,..


propustila šansu. da je tada, u ime osvete, odradila šta je trebala kao pobednica danas bi Srbija bila jaka država u svakom smislu (ne bi imala problema ni sa Hrvatima, ni sa Albancima, bošnjacima niti sa 'regionom').


bozemiliisakloni,...prvo, celo to sranje sa ratovanjem je bilo greska,...a drugo, svi ti koji su zakuvali, su sada vlast,...ne znam, sta bi se tu racunalo pobedom, kako god da okrenes.
freehand freehand 14:05 08.09.2018

Re: Vrlo

mariopan
gedza.73
Када су се Срби тукли са Албанцима око Косова (и Метохије) и када су Албанци победили?

devedeset devete. tad su pobedili, proterali srpsku vojsku i Srbe sa Kosova.

Pobedio je NATO, nisu Albanci pobedili nigde.

Još nije pobedio niko. O tome je reč ovde.
gedza.73 gedza.73 14:44 08.09.2018

Re: Vrlo

mariopan
Pobedio je NATO, nisu Albanci pobedili nigde.

NATO je planirao da pobedi iz više razloga. Približavanje Rusiji i pokazivanje sile sledećim korisnicma mirotvorne batine.
Srbija se namestila na zicer.
Albanci su bili 'koperativniji' za saradnju. Možda se nekome činlo da bi proruska Srbija (evo ih opet Englezi poslednjih dana) bila kamenčić i neprijatan svrabež sa većom teritorijom nego što su oni sami odredili.

angie01
pa sad, hebiga, ja znam, na zalost, pricu iz prve ruke, od coveka koji je bio regrutovan u te jedinice,...do dan danas se nije oporavio,..

to je rat. jesi li sličajno videla fotografiju dvoje nasmejanih ustaša, golih do pojasa i zamazanih od ljudske krvi?
bozemiliisakloni,...prvo, celo to sranje sa ratovanjem je bilo greska

naravno. Al' Hrvati su drugačije mislili. Prvi svetski rat, drugi (tu se već priključile handžar divizije, albanski separatisti) i poslednji rat kad je konačno zaokruženo. Primarni cilj im je svima bila samostalna nacionalna država.

Da su Srbi drugačije postupili nakon prvog rata... aj' na početni entuzijazam da odbijemo naivnost... al' nakon drugog i nakon svih civilnih srpskih žrtava... devedesete se ne bi desile. o tome sam mislio kad sam pomenuo 'srpska pobeda'
angie01 angie01 16:49 08.09.2018

Re: Vrlo

jesi li sličajno videla fotografiju dvoje nasmejanih ustaša,

naravno. Al' Hrvati su drugačije mislili. Prvi svetski rat, drugi

Da su Srbi drugačije postupili nakon prvog rata.


izvini, al stvarno ne mogu ponovo te iste krugove, sa primesama proslosti, opravdavanjem gresaka s nase strane, kuknjavom na Yu i sl....sve smo to vec odvrteli 100 puta.
gedza.73 gedza.73 19:01 08.09.2018

Re: Vrlo

sa primesama proslosti, opravdavanjem gresaka s nase strane

ili sa verovanjem da je bombardovanje imalo bilo kakve veze sa ubijanjem civila.
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:15 08.09.2018

Re: Vrlo

Huči, nije da mi je mnogo stalo do toga da lovim i ispravljam tvoje elementane greške u razuđivanju, ali sad si malo preterao sa glupavošću i bezobrazlukom. Samo da pojasnim da na Hitlera liči ono što si ti napisao:

A šta je tako strašno ako se Albancima zabrani da se tamo useljavaju?


a ne podmetnuti Đinđićev isečak iz intervjua


Dva dana si mislio da bi ovo smislio.
Prvi komentar nekako nemušt, beskrvan, komentar čoveka uhvaćenog na delu, a onda, posle dva dana, ovo :)

Pa moglo bi da prođe, nego te zeza što si komentarisao i "narko dolare" a to nisam ja rekao nego Đinđić.
Nije to u onom delu na koji si kao reagovao :)

Jbg, da sam znao da će toliko da te strefi ne bih ni pisao, stvarno ne bih.

Nego, što ti je problem da se ne složiš sa Đinđićem i da njegove izjave svrstaš u hitlerovštine?
Što svoje stavove gaziš da bi Đinđićeve podržao?
Ljudi se često raziđu sa mnogim političarima, što se ti ne bi razišao sa Đinđićevim stavovima, makar pojedinim?

Čudna je ta vaša (nisi samo ti u pitanju) potreba da se uvek i u svemu složite sa njim, i to ne sa njim stvarnim, nego nekim izmaštanim.

Tu skoro je naša drugarica (koja ti redovno kuca preporuke) kad sam neku sličnu njegovu izjavu postavio, nešto u smislu da je uvek na strani Srbije, ne samo onda kad je u pravu, i da smatra normalnim da Srbin bude uvek na strani svoje zemlje, drugarica je na to rekla da ne veruje da je on to govorio.
Naravno da jeste, i naravno da sam postavio link na tu izjavu.

Nije on bio to što ste vi, i što mislite da je on, pa što onda ne opleteš i po njemu, kad već po njegovim stavovima pljuješ, ali kad saznaš da su njegovi ti pljuvanje ližeš.

Raspali, ja bih na tvom mestu raspalio.
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:16 08.09.2018

Re: Vrlo

ja znam, na zalost, pricu iz prve ruke,

a imas i najboljeg druga geja i odlazis u romsku zajednicu, a i sa jevrejskom si na ti,

hoochie coochie man hoochie coochie man 19:25 08.09.2018

Re: Vrlo

.i Srbija je imala pomoc u nekim drugim ratovima, u kojima je uz tu pomoc pobedila, a racuna se da je na strani pobednika, sto bi sad ovde racunali drugacije.


Ma isto, sve bilo isto.

Mada, možda je mala razlika u tome što je Srbija, pre nego što je iko stao na njenu stranu, dva puta Švabe napušila žešće, i proterala ih iz Srbije.
Ne sećam se da je Tačijeva kalakudrija ikoga igde pobedila.

A onda, niko nije stao na stranu Srbije, i nije zbog Srbije zagazio u rat (dobro, možda Rusija) nego su sa Švabama ceo svet zaratio zbog svojih interesa pa su Srbija i njeni problemi postali mnogo manje važni u odnosu na te interese.

Jel slično sa Tačijem i kalakurdijm?
Ni malo, al jebiga, ajd da poistovetimo, ispašće da su Jašari i Mišić slični, a to nam je cilj.
blogovatelj blogovatelj 19:41 08.09.2018

Re: Vrlo

Epski bulšit. Toliki, da ni siroma huči ne može da se izuvija dovoljno da bi to odbranio.

Mnogo voliš da prozivaš Hučija i Jeremiju.
blogovatelj blogovatelj 19:55 08.09.2018

Re: Vrlo

Zoran Đinđić

jel još uvek liči na Hitlera?

Jebiga, tako se udica zabacuje.Jesi mu ga šukno.
Kako da vas čovek ne vole obojicu!
blogovatelj blogovatelj 19:57 08.09.2018

Re: Vrlo

Mislim, stav, do kad važi ono što je "tvoj" stav?


Njegov stav uvek zavisi samo od toga ko je nešto rekao. Npr Biljana Srbljanović uvek pametno zbori. I Peščanik.
Saće i on da se uvija ko ...
Da ne lajem...

Arhiva