Društvo| Sex| Život

Отровна женственост (Toxic Femininity), шта је то?

principessa_etrusca RSS / 11.04.2021. u 00:28

 EkK238RXYAI8m25.jpg 

Roberto Ferri, Liberaci dal male 

С времена на време, углавном подстакнути неким текућим догађајима, на блогу интензивирамо писање о родној раврноправности и мушко-женским односима. Ми онда често сасвим неспутано критикујемо мушка понашања, пре свега она која се обично подразумевају под токсичном мушкошћу. Тај термин је уосталом ушао не само у свакодневни, већ и у академски језик. О токсичној мушкости је објављено мноштво академских и популарних чланака, укључујући и један подужи на Википедији.

Ми наравно критикујемо спорна понашања са добрим разлогом јер токсична мушкост свакако није безазлена, напротив. Истовремено, следећи прихваћене стандарде и ограничења, ми ретко, ако икада, критикујемо женска понашања која исто тако могу бити отровна. На крају крајева, тек смо изашли или излазимо из патријархата, обележеног мушком доминацијом, па може да изгледа да је критика женских понашања непотребна, па чак и сурова.  

Да ли уопште постоји отровна женственост? Са једне стране, учени смо да верујемо да жене, невине жртве патријархата, имају ореол саосећајних, нежних, осетљивих и пожртвованих бића, а истовремено и разумнијих ("свет би био боље место када би било више жена у политици"), па оне нису кандидати за носиоце штетних појава. Са друге стране, женску тоскичност као тип понашања, није увек лако препознати. Док је токсична мушкост гласна, припита, бахата, везана за физичку снагу, дубок новчаник, друштвени статус, доминацију, недвосмислену тежњу ка контроли, менспрединг, агресију итд, токсична женственост је притајенија, флуиднија, лукавија и манипулативнија. Коначно, није занемарљив ни утицај данашњег феминизма који све грешке, пропусте и кривице приписује мушкарцима.  Док су модуси испољавања токсичне мушкости идентификовани и док се о њима увелико дискутује, токсична женственост остаје у некој мери табу тема.   

Наравно, као што је важно препознавати токсичне мушкарце, важно је препознавати и токсичне жене да би разне компликоване ситуације и компликовани односи били благовремено избегнути, али нас понајвише кочи савремени феминизам чији циљеви нису више борба за женска права и једнакост жена, као што је био случај раније, када је феминизам био и прогресиван, и инклузиван (тада су многи искрени феминисти били мушкарци). Данашњи феминизам је ретроградан, репресиван и токсичан, отворено се руководи мушкомржњом и тежи маргинализацији мушкараца.  

Иако се токсична мушкост и токсична женственост манифестују на различите начине, њихов корен је у истом осећању несигурности, незадовољства и беса. Ту нажалост велику улогу играју научени модели понашања, често засновани на наслеђеним културалним стереотипима.  

Ми сви знамо неки пример токсичне женствености. У односима са женама, токсична жена не може да сарађује, већ је у сталном односу такмичења, где мора да буде лепша, успешнија, паметнија, популарнија. Да би дошла то циља, ласкаће, сплеткариће и забадаће нож у леђа, често под маском некога ко жели добро. Она је свекрва из пакла, снаја из пакла или чак "пријатељица" из пакла. Уколико је раскринкана, глуми наивност и позива се на своје добре намере. У некој другој варијанти, оговараће друге жене којима ће замерати да су неамбициозне, запуштене, дебеле, лење домаћице, немарне мајке, курве, лоше у свом послу итд, или ће отворено кињити и понижавати другу жену ако је у позицији моћи (архетип зла маћеха, данас зла шефица).   

У односима са мушкарцима, токсична жена такође манипулише, а ту је онда прва жртва њен партнер, некада и њихова деца. Она манипулише пре свега својом сексуалном привлачношћу, мајчинством, беспомоћношћу, односно креирањем ситуације где јој је потребна заштита или помоћ од стране мушкарца, што онда активира његов заштитнички порив (архетип девица у проблему/damsel in distress), својом мањом физичком снагом (жена се хлади лепезом, а мушкарац посрће иза ње са два кофера и три торбе), сублиминалним порукама и Павловљевим рефлексом постиже контролу (пожељан поступак награђује омиљеном храном, сексом или нечим другим пријатним, а непожељан кажњава изостанком претходног), подривањем мушког сексуалног самопоуздања, уценама или рецимо злоупотребом прихваћеног модела да жена може да удари мушкарца, али мушкарац не сме да јој врати (колико је виђено демонстративних женских шамара у класичним филмовима) и сл. Физичка агресија је углавном одлика токсичне мушкости, док се токсична женственост ређе исказује кроз физичку, чешће кроз вербалну афресију, а  вероватно најчешће кроз пасивно-агресивна понашања.

Токсичност наравно има различите нивое, а ја сам овде навела (нај)екстремније облике, али и полуокретање леђа другој жени у малој групи на коктелу са намером да се она маргинализује такође је токсично, као и рецимо сугестивно флертовање, а онда оптуживање мушкарца да мисли само једну ствар.  

Било би све много једноставније када бисмо сви заједно идентификовали и искорењивали сва токсична понашања, и мачо-силеџијско (мушко) и манипулаторско (женско), и све друге прелазне типове, а за почетак би било потребно да се одупремо комесаркама феминизма које проповедају да није довољно да будемо равноправне, већ да треба, као Орвелове свиње, да будемо "равноправније".  

Дисклејмер: Појам токсичне женствености се односи стриктно на типове понашања и штетне културалне норме, а никако на све жене. Токсична женственост је везана за традиционалне стереотипе где жене као друштвено недоминантне, остварују своје циљеве и доминацију лукавошћу и манипулацијама.

Посебно, овај текст се не односи ни на кога појединачно.



Komentari (1110)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

bene_geserit bene_geserit 03:38 11.04.2021

menspreding

Док је токсична мушкост гласна, припита, бахата, везана за физичку снагу, дубок новчаник, друштвени статус, доминацију, недвосмислену тежњу ка контроли, менспрединг, агресију итд, токсична женственост је ...

Zbog čega bre menspreding, jel znaš ti mušku fiziologiju i da određeni deo tela mora da ima odgovarajuće hlađenje ili plodnost može da trpi.
principessa_etrusca principessa_etrusca 07:28 11.04.2021

Re: menspreding

Zbog čega bre menspreding, jel znaš ti mušku fiziologiju i da određeni deo tela mora da ima odgovarajuće hlađenje ili plodnost može da trpi.

Има менспрединга и менспрединга. Некада, у јавном простору је очито да то ширење нема везе са анатомијом и физиологијом, него је израз контроле простора и неувиђавности. Најбољи примери су из разних метроа, овај је ваљда из њујоршког сабвеја, а можда је и инсцениран да послужи као илустрација.

У лондонско тјубу ујутру је редовна слика (било) женско шминкање, не нека мала поправка, него 15 минута брзим, извежбаним покретима, наношење слојева свим могућим четкицама, сунђерима и прстима.

Једнако безобзирно је и (родно неутрално) конзумирање хране, у најгорој варијанти карија или чипса са сирћетом који неописиво засмрди воз.


bene_geserit bene_geserit 09:27 11.04.2021

Re: menspreding

конзумирање хране, у најгорој варијанти карија или чипса са сирћетом који неописиво засмрди

Imao sam šefa (pre jedno 15 godina) koji je obožavao taj čips sa sirćetom, kako to smrdi majko mila. I kako to neko uopšte može da voli ?

A najgore šta može da ti se desi u životu je da deliš kancelariju sa Indusom koji ne voli da jede u restoranu a puno voli da priča telefonom. Dobiješ dupli tretman i mirisni i zvučni. Imao sam sreće da me to nikad nije zapalo, ali imam drugara koga jeste, to su mu traume koje vazda prepričava, uspeo je srećom da promeni kancelariju ali je bio na korak da menja firmu zbog toga.
principessa_etrusca principessa_etrusca 17:29 11.04.2021

Re: menspreding

Imao sam šefa (pre jedno 15 godina) koji je obožavao taj čips sa sirćetom, kako to smrdi majko mila. I kako to neko uopšte može da voli ?

То је мистерија и за мене, а фиш-анд-чип радње (од милоште chippy), не штеде на сирћету.
noboole noboole 14:30 12.04.2021

Re: menspreding

to samo na jugu u tim fejk fis and cips radnjama
bene_geserit bene_geserit 04:28 11.04.2021

bestseler

Broj 1 bestseler na Amazonu u kategoriji meditacija i NYTimes bestseler:
A Rhythm of Prayer: A Collection of Meditations for Renewal

Između ostalog, "molitve" kao ova “Prayer of a Weary Black Woman”:
“Dear God, Please help me to hate White people. Or at least to want to hate them… I want to stop caring about their misguided, racist souls, to stop believing that they can be better, that they can stop being racist.”

A u međuvremenu "Gran Torino" Klinta Istvuda po paljbom od strane cancel culture rulje.
Данашњи феминизам је ретроградан, репресиван и токсичан, отворено се руководи мушкомржњом и тежи маргинализацији мушкараца.

Taj treći (ili već koji) talas feminizma, gde su ženama uvalili uz borbu za ženska prava i non-binary i transdže i lezibejke i pedere i crnce i šta sve ne, je čisto kukavičje jaje. A uz to se odomaćuju okolo pežorativni termini tipa "Karen" za žene čije se ponašanje ne sviđa rulji. Da ne pominjem transdže u ženskom sportu. Ili menjanje pola kod dece sve mlađe i mlađe. Abortuse u trećem trimestru bez medicinskog razloga.
Sve bolesne stvari koje nemaju nikakve veze sa ženskim pravima.

A i onaj rodno osetljivi jezik, koji Filip toliko voli i koji liči na zajebanciju je isto kukavičje jaje.
tess1 tess1 06:08 11.04.2021

Re: bestseler

gde su ženama uvalili uz borbu za ženska prava i non-binary i transdže i lezibejke i pedere i crnce i šta sve ne, je čisto kukavičje jaje.

Бане, уживанција овај блог, зар не? :)
bene_geserit bene_geserit 06:28 11.04.2021

Re: bestseler

уживанција овај блог, зар не?

Da bre.

Jedino meni to manipulativno žensko ponašanje ne smeta, ako ne umeš to da provališ iz mesta tvoj problem, ovce i služe za šišanje i maltretiranje.
A ljudi koji se ponašaju ko kreteni, bilo muški ili ženski, vazda ima koliko hoćeš, nećeš ti to sad da iskoreniš. Slažem se da u tvojoj epsilon okolini ne treba da takva ponašanja praviš prihvatljivim.
tess1 tess1 06:36 11.04.2021

Re: bestseler

Jedino meni to manipulativno žensko ponašanje ne smeta, ako ne umeš to da provališ iz mesta tvoj problem, ovce i služe za šišanje i maltretiranje.

Ух, није то баш тако лако, кошта здравља и живаца, док, што би стари народи рекли, не прегориш па ти постане егал..
principessa_etrusca principessa_etrusca 08:05 11.04.2021

Re: bestseler

Jedino meni to manipulativno žensko ponašanje ne smeta, ako ne umeš to da provališ iz mesta tvoj problem, ovce i služe za šišanje i maltretiranje.

Искрено.
principessa_etrusca principessa_etrusca 08:08 11.04.2021

Re: bestseler

tess1
Jedino meni to manipulativno žensko ponašanje ne smeta, ako ne umeš to da provališ iz mesta tvoj problem, ovce i služe za šišanje i maltretiranje.

Ух, није то баш тако лако, кошта здравља и живаца, док, што би стари народи рекли, не прегориш па ти постане егал..

Има ту свега и свачега, па и сасвим срећних и задовољних мужева.
tess1 tess1 08:55 11.04.2021

Re: bestseler

Има ту свега и свачега,

Ма да, како да не, безброј алгоритама (постоји и мушка пасивно-агресивна токсичност, није физички насилан сваки, посебно по Нету).. На жалост, ја нисам као моја другарица што је говорила "кад неко тоне, само га дубље гурни ногом, испливаће или не", теже подносим кад ми се одмотава распад личности пред очима, тешко се мирим са тим, но, добро, све то на концу има смисао, има одговоре, и наредне секвенце..
docsumann docsumann 09:03 11.04.2021

Re: bestseler

"кад неко тоне, само га дубље гурни ногом, испливаће или не


tko ne zna letjeti, nauči ga padati - Grunf & Niče
tess1 tess1 09:06 11.04.2021

Re: bestseler

tko ne zna letjeti, nauči ga padati - Grunf & Niče

Сјајно. :)
principessa_etrusca principessa_etrusca 09:25 11.04.2021

Re: bestseler

Теса, мој увод се бави темом у врло грубим цртама, али постоји лепеза разних манипулација које практију и мушкарци, и жене, а једна од широко препознатих је рецимо геслајтинг (по Кукоровом Плинском светлу где је манипулатор Шарл Боаје, а жртва жена, Ингрид Бергман).

А твоја другарица је вероватно више уплашена, него сурова.
apacherosepeacock apacherosepeacock 12:04 11.04.2021

Re: bestseler

Наравно, као што је важно препознавати токсичне мушкарце, важно је препознавати и токсичне жене да би разне компликоване ситуације и компликовани односи били благовремено избегнути, али нас понајвише кочи савремени феминизам чији циљеви нису више борба за женска права и једнакост жена, као што је био случај раније, када је феминизам био и прогресиван, и инклузиван (тада су многи искрени феминисти били мушкарци). Данашњи феминизам је ретроградан, репресиван и токсичан, отворено се руководи мушкомржњом и тежи маргинализацији мушкараца.



Savremeni feminizam postoji u jednom, manjem, delu sveta, veći je onaj deo gde je bitka za ravnopravni tretman još u povoju, negde je uopšte i nema.

Sad, znam da se tvoj tekst odnosi na svet u kome mi živimo ali problematika nije ni približno svima ista globalno gledano.

Savremeni feminizam mi mnogo manje smeta u ovom našem svetu, ako uopšte, u poređenju sa nedostatkom bilo kakvog u onom drugom.
mariopan mariopan 12:58 11.04.2021

Re: bestseler

docsumann
"кад неко тоне, само га дубље гурни ногом, испливаће или не


tko ne zna letjeti, nauči ga padati - Grunf & Niče

milisav68 milisav68 14:17 11.04.2021

Re: bestseler

docsumann

tko ne zna letjeti, nauči ga padati - Grunf & Niče

I pad je let.
tess1 tess1 14:24 11.04.2021

Re: bestseler

Теса, мој увод се бави темом у врло грубим цртама, али постоји лепеза разних манипулација које практију и мушкарци, и жене, а једна од широко препознатих је рецимо геслајтинг (по Кукоровом Плинском светлу где је манипулатор Шарл Боаје, а жртва жена, Ингрид Бергман).

О гаслајту ("психолошким триковима се доводи жртва у заблуду да нешто није у реду са њом" тј једна од опција слуђивања коју наша дама у манипулацији и не мора примјенити) је причала докторка за филм Б. Србљановић прије год-двије у Задовољству у тексту (прво напишем докторка за филм па видим да је та епизода подкаста из септембра 2019. ишла под насловом Докторат из гаслајтовања, не, нема шансе да сам то запамтила, молим вас, не прецјењујте ме:)

Кад спомену Ингрид, сјетих се В. Алена и Бергмана, режисера и писаца, први нема изражену кинематографску форму другог, Вуди А. је несређен и у књизи, неуротичан, разбарушен, Ингмар Б. елегантан, прецизан, нпр његове, Бергманове књиге, Разговори у 4 ока (режирала Лив Улман) и Најбоље намере (Геопоетика, нисам читала Рођени у недељу из аутобиографске трилогије са наречене двије, + преводи са шведског и норвешког имамо врхунске) написане као скица за филм, волим читати режисер и на крају закерати, оцјенити са мало звјездица :) .. И кад смо сви заједно већ ту, и код заноса у кадровима, препоручујем Б. Шћепановићева Уста пуна земље, Французи су је уврстили у Антологију свјетске књижевности међу 700 књига, мени је међу првих 5, говорим о књизи од 80 страница. Препорука к'о кућа, до неба.

А твоја другарица је вероватно више уплашена, него сурова.

Моја другарица је кретен, жилав кретен.
principessa_etrusca principessa_etrusca 23:53 11.04.2021

Re: bestseler

apacherosepeacock
Savremeni feminizam postoji u jednom, manjem, delu sveta, veći je onaj deo gde je bitka za ravnopravni tretman još u povoju, negde je uopšte i nema.

Sad, znam da se tvoj tekst odnosi na svet u kome mi živimo ali problematika nije ni približno svima ista globalno gledano.

Savremeni feminizam mi mnogo manje smeta u ovom našem svetu, ako uopšte, u poređenju sa nedostatkom bilo kakvog u onom drugom.

Питање положајa жена у том свету у коме ми не живимо је доста сложено. Западњаке могу да заварају културални елементи јер та друштва нису индивидуалистичка на начин каква су западна. Опет, онолико колико познајем тај свет, рекла бих да је у његовом великом делу највећи проблем сиромаштво које сатире и жене и мушкарце, па мислим да и положај жена зависи мање од географије, а више од класе. Онда, у неким богатим друштвима где је велика стега имаш случајеве као онај јадне принцезе Латифе из Дубаија. Саудијци су киднаповали и убијали не само своје одбегле принцезе, већ и принчеве, али је жена директор берзе у Ријаду, претпостављам зато што је способна. Истовремено, на Западу, нама се поручује да постоји посебно место у паклу за жене које не гласају за жену на УСА председничким изборима, односно, најважније је да је жена, а не толико да је та особа, која је жена, најбољи кандидат.
Milan Novković Milan Novković 19:44 13.04.2021

Re: bestseler

tess1
gde su ženama uvalili uz borbu za ženska prava i non-binary i transdže i lezibejke i pedere i crnce i šta sve ne, je čisto kukavičje jaje.

Бане, уживанција овај блог, зар не? :)



Bene se "raspištoljio"

Al da vidiš koja zabava ide kad se evolucija upetlja u poso - ja se nisam previše primio na ove razne kako muške tako i ženske toksičnosti: prepoznajem ih, naravno, treba se realno truditi da budemo bolji - fiziološka adaptivnost (npr neuralna plastičnost) nam daje osnovni fiziološki alat pa da uz učenje postajemo bolji i protiv prirode, ali (ja zavoleo ovu reč otkad su mnogi počeli otvoreno da je maltretiraju):

- Genetika ide unazad stotine miliona godina, i danas većina životinjskih vrsta ima polove. To je evolucija tako "dizajnirala" s razlogom. Tj skoro sigurno ih ima više, a dva bitna su potreba za kontrolom nad oštećenjima na genomom, pa specijalizacija.

- E sad, zaštita genoma: žene imaju menopauzu pa tako stavljaju limit na dozvoljena, kumulčatoivna oštećenja u genomu, a dobre osobine šalju u budućnost preko sinova koji, onda, mogu da jure snajke i do starijih dana ako im je genom tako kvalitetan. Pa imaju dva X hromozoma što dodaju donekle na zaštiti genoma (zato ženke i kod mnogih životinja duže ćive) pošto se muški frljaju sa mnogo kraćim (pardon my french) Y hromozomom koji radi tu siću od muške specijalizacije i to je to (a skraćuje se i dalje).

- Samo, rekao bi neko, mogli bi svi da imamo sve parove hromozoma iste, recimo i muškarci dva X hromozoma, neki novi geni kontrolišu onda hermafroditsku fiziologiju, pa nagone ka jednoj ili drugoj, možda trećij specijalizaciji8.

- Ali nismo takvi, što znači da specijalizacije idu dalje, dublje, i surovo su bitnije od moguće siće od naiknadne specijalizacije.

- Ovo dublje, dalje i surovo nam "garantuju" da i pored svog poštenog truda nećemo toksičnosti izbrisati do perfekcije, and beyond, a u to ime, ...

- ... čak ni ne znamo šta bi to perfekcija bila - koliko bi samo genijalnih kreacija, umetničkih, inženjerskih, naučnih i ostalih odjednom nestalo kad bi mogli da šetamo kroz vreme i izbrišemo neperfektno.

U ime te surovosti onovni vektor ženske adaptivnosti je potreba za korišćenjem sve što joj je na raspolaganju da iznese trudnoću i da joj potomstvo preživi.

A to čuči povrh još surovijeg nekontrolabilnog poriva, nad kojim "operišu" i muškarci, da pošaljemo svoje gene u budućnost - nije tu evolucija ništa posebno uradila - definicija života je sposobnost korišćenja energije iz okoline za rad, pa razmnožavanjue - oni što numeju da se razmnožavaju su prosto zaglavili u prošlosti, prošo im voz.

- Tom ženskom adaptivnom vektoru, a žena se rađa unapred sa oko 400 jajnih ćelija, "parira" blentavi batica sa nekoliko desetina milijardi spermića svakog meseca - go figure šta mu je evolutivna "strategija" i zašto je dovoljno i samo da bude wep, zgodan i jak (iako ima i boljih kombinacija, naravno)

A nekad se mnogo kraće, i mnogo surovije živelo, izneti trudnoću i odgajiti decu dok ne postanu samostalna je bio work of art, "podesiti" ih, onda, da budu bolja od "konkurencije" je bilo beyond art, surove igre bez granica.

Današnjii sitni, ali ultimativni problem je što su nam ti neki osnovni porivi hard-kodirani - u genomu svi imamo sav code, a taj Y hromozom je tako okraći, baš, zato što ni ne služi za mnogo toga osim da aktivira to ostalo, zapisano - i iako smo sve bolji u peglanju toksičnosti pogurati to do neprepoznatvljivosti će biti baš teško.

Sistemi vrednosti mute vodu, naravno. Daje primer jedna žena u svojoj knjizi Evolution and Gender zašto je patrijarhat, npr, izrastao kao primarni odnos snaga - muški deo posla je bio hunting/gathering, i što je batica bio bolji u tome utoliko mu je rastao ugled i među ženama i muškarcima (meso se često u prošlosti delilo, iako je prvo žena (porodica) the junaka koji je nešo ulovio uzimala "svoj" deo, u smislu meni meso tebi ugled, fine by me.

Još jedan komičan primer: zašto muškarci više potežu i imaju više one-night-stands (o prosecima se priča), a žene ih ipak imaju više od nule, tj manje žude za tom praksom, ali im prija u zdravoj meri: kažu da iako je ženama bitno da im muškarac pomaže oko dece, i to deci daje veće šanse, i one-night-stand (ovo sad ne danas, nego jako davno u prošlosti je primer) im donosi rizik da muškarca u ruci izgube, muškarac na grani, ako je genetski superioran, tom genetskom superiornošću donosi šansu koja više nego pokriva rizik da se tekući gospodin izgubi

... itd, ovo sad ide kroz više od 200 stranica u ovoj knjizi, a stotine hiljada u raznoj evolutivnoj biologiji.
tess1 tess1 19:59 13.04.2021

Re: bestseler

Милане, само да пријавим, све сам прочитала и све разумјела нисам, ово је рецимо јако сликовито,

- Tom ženskom adaptivnom vektoru, a žena se rađa unapred sa oko 400 jajnih ćelija, "parira" blentavi batica sa nekoliko desetina milijardi spermića svakog meseca - go figure šta mu je evolutivna "strategija" i zašto je dovoljno i samo da bude wep, zgodan i jak (iako ima i boljih kombinacija, naravno)

:)
zilikaka zilikaka 20:07 13.04.2021

Re: bestseler

neki novi geni kontrolišu onda hermafroditsku fiziologiju, pa nagone ka jednoj ili drugoj, možda trećij specijalizaciji8.

Hteo si reći prvoj, drugoj i trećoj specijali?
principessa_etrusca principessa_etrusca 20:10 13.04.2021

Re: bestseler

Još jedan komičan primer: zašto muškarci više potežu i imaju više one-night-stands (o prosecima se priča), a žene ih ipak imaju više od nule, tj manje žude za tom praksom, ali im prija u zdravoj meri: kažu da iako je ženama bitno da im muškarac pomaže oko dece, i to deci daje veće šanse, i one-night-stand (ovo sad ne danas, nego jako davno u prošlosti je primer) im donosi rizik da muškarca u ruci izgube, muškarac na grani, ako je genetski superioran, tom genetskom superiornošću donosi šansu koja više nego pokriva rizik da se tekući gospodin izgubi

Могуће да се ради о рационалном избору жене, или пак неком еволуционом механизму, да се комбинује генетика једног мушкарца који је биолошки отац, са стабилношћу другог који мисли да је биолошки отац, а није. Отуд се појављује тзв. paternal discrepancy да један број оних који мисле да су очеви то у ствари нису.
Milan Novković Milan Novković 21:34 13.04.2021

Re: bestseler

tess1
Милане, само да пријавим, све сам прочитала и све разумјела нисам, ово је рецимо јако сликовито,

- Tom ženskom adaptivnom vektoru, a žena se rađa unapred sa oko 400 jajnih ćelija, "parira" blentavi batica sa nekoliko desetina milijardi spermića svakog meseca - go figure šta mu je evolutivna "strategija" i zašto je dovoljno i samo da bude wep, zgodan i jak (iako ima i boljih kombinacija, naravno)

:)

Ova žena, Rosemary L. Hopcroft je Profesor Sociology na University of North Carolina i fokus joj je evolutivna sociologija. Kaže kako evolucija radi, kako idemo na doblje u ezoteričnije nivoe svesti/onoga što nas pogoni, s onim što ima na raspolaganju - tj evoluirala nas je da imamo te gender-specific hard-codirane delove, ali ne previše njih, nego nam je izevoluirala adaptivnost u obliku prevezivanja mozga kako se rađamo u raznim sredinma i krećemno kroz razne kontekste, ali te neke jako duboke nagone je teško "prevezati" (pa ja zaključujem da su posebno bitni i kad to nije očigledno).

Ona skreće pažnju kako danas (i svako malo skreće pažnju na proseke, tj ženska ili muška jedinka može da bude specifična koliko hoćeš) grešimo donekle utoliko što pokušavamo često da guramo društvo u smeru jednakih uslova za uspeh u nečemu gde nam se rodne strasti razlikuju - npr risk seeking, npr napadanja, pošto je to, kao vrednije od risk-averse pozicioniranja, npr odbrambenosti ...

... dok je društvo nelogično utoliko što bi se trebalo pomerati ka sličnom vrednovanju raznih tačaka u tom risk-attitude (pod)domenu, pa onda cenjenju timskog rada gde su moćniji raznovrsni od homogenih (po zauzimanju stava) rodno izmešani timovi.

EDIT: Evolutivna sociologija, je vanredno interesantna oblast, me thinks, iako ne znam mnogo. Tj genetika raznika izmešu polova je kap u okeanu pre nego što zagazi u društvo, ma kako izoštreno "štrčala" u uskom kontekstu.
Milan Novković Milan Novković 21:43 13.04.2021

Re: bestseler

principessa_etrusca
Još jedan komičan primer: zašto muškarci više potežu i imaju više one-night-stands (o prosecima se priča), a žene ih ipak imaju više od nule, tj manje žude za tom praksom, ali im prija u zdravoj meri: kažu da iako je ženama bitno da im muškarac pomaže oko dece, i to deci daje veće šanse, i one-night-stand (ovo sad ne danas, nego jako davno u prošlosti je primer) im donosi rizik da muškarca u ruci izgube, muškarac na grani, ako je genetski superioran, tom genetskom superiornošću donosi šansu koja više nego pokriva rizik da se tekući gospodin izgubi

Могуће да се ради о рационалном избору жене, или пак неком еволуционом механизму, да се комбинује генетика једног мушкарца који је биолошки отац, са стабилношћу другог који мисли да је биолошки отац, а није. Отуд се појављује тзв. paternal discrepancy да један број оних који мисле да су очеви то у ствари нису.

Ima i toga, sasvim sigurno, iako je rizik da se izgubi parnter veliki.

Meni je interesantno kako žene nemaju problema sa risk-seeking potezima u svetlu zdrave (u proseku) modalne logike (koja se oslanja i na verovatnoće), a sve to, instinkti i nagoni, je procesirano uglavnom potsvesno, tj niko ne pravi spread-sheets sa sumama i vrednosnim funkcijama
tess1 tess1 23:07 13.04.2021

Re: bestseler

Ona skreće pažnju kako danas (i svako malo skreće pažnju na proseke, tj ženska ili muška jedinka može da bude specifična koliko hoćeš) grešimo donekle utoliko što pokušavamo često da guramo društvo u smeru jednakih uslova za uspeh u nečemu gde nam se rodne strasti razlikuju - npr risk seeking, npr napadanja, pošto je to, kao vrednije od risk-averse pozicioniranja, npr odbrambenosti ...

Интересантно, остављам за сутра. :)
principessa_etrusca principessa_etrusca 02:56 14.04.2021

Re: bestseler

Milan Novković
principessa_etrusca

Могуће да се ради о рационалном избору жене, или пак неком еволуционом механизму, да се комбинује генетика једног мушкарца који је биолошки отац, са стабилношћу другог који мисли да је биолошки отац, а није. Отуд се појављује тзв. paternal discrepancy да један број оних који мисле да су очеви то у ствари нису.

Ima i toga, sasvim sigurno, iako je rizik da se izgubi parnter veliki.

Meni je interesantno kako žene nemaju problema sa risk-seeking potezima u svetlu zdrave (u proseku) modalne logike (koja se oslanja i na verovatnoće), a sve to, instinkti i nagoni, je procesirano uglavnom potsvesno, tj niko ne pravi spread-sheets sa sumama i vrednosnim funkcijama

Ризик је велики, посебно данас, али људи генерално практикују разна ризична понашања, а изгледа да је paternal discrepancy много чешћа појава него што се мисли.

The John Moores team, headed by Professor Mark Bellis, raised the issue in the Journal of Epidemiology and Community Health. "For any father, identifying that the child they are raising is actually sired by another man can have substantial health consequences.

"Such knowledge can also destroy families , affecting the health of the child and mother as well as that of any man who is subsequently identified as the biological parent."

Очеви у тим ситуацијама сазнање темељно шокира, а мајке трпе дуготрајни, lifelong стрес, било да нису сигурне ко је отац или да знају.
tess1 tess1 07:27 14.04.2021

Re: bestseler

uslova za uspeh u nečemu gde nam se rodne strasti razlikuju - npr risk seeking, npr napadanja, pošto je to, kao vrednije od risk-averse pozicioniranja, npr odbrambenosti ...

Нападање и одбрана kao из Камиловe шансонe.. не стигох, заузета умирањем у рату и ловом на дивље свиње :), испричати да сам ауто почела закључавати изнутра, посебно на паркингу, прије неколико година кад је тип жени у гаражи у подземљу чим је ушла у ауто и везала појас, то је пар секунди, пришао, отворио врата, она је подигла главу, ударио два пута чини ми се, смрскао јој лице, вилицу, јагодичну кост и нос поломио, и узео торбу. И отишао. У шансони каже да она не гине ради паркинга јер је ненасилна, у животу јој на паркингу поломе лице и силују јер је његов напад јак а њена одбрана слаба, ил? Понекад као да чујем "шта ћеш, тако ти је то". И имам право да се не мирим са тим, ил? :)
mariopan mariopan 08:06 14.04.2021

Re: bestseler

Милане, само да пријавим, све сам прочитала


I ja da prijavim sve sam pročitala.
и све разумјела нисам, ово је рецимо јако сликовито,

..ni ja nisam sve razumela ali mi je za utehu što ni ti nisi jer ako nisi ti onda šta ja da se štrecam.:)
Ali volim kad Milan ovo tako sažeto, kratko i jasno napiše milina čitati.
tess1 tess1 10:28 14.04.2021

Re: bestseler

ni ja nisam sve razumela ali mi je za utehu što ni ti nisi jer ako nisi ti onda šta ja da se štrecam.:)

Маре моја, немој тако, ја јако цијеним твоју разборитост. :)
Ali volim kad Milan ovo tako sažeto, kratko i jasno napiše milina čitati

Ма Милан је к'о медо међу вјештицама. :))
mariopan mariopan 13:16 14.04.2021

Re: bestseler

tess1
ni ja nisam sve razumela ali mi je za utehu što ni ti nisi jer ako nisi ti onda šta ja da se štrecam.:)

Маре моја, немој тако, ја јако цијеним твоју разборитост. :)
Ali volim kad Milan ovo tako sažeto, kratko i jasno napiše milina čitati

Ма Милан је к'о медо међу вјештицама. :))



Razboritost me ne spasava uvek, nego ako ne razumem čitam dalje šta vi drugi kažete i onda se nadam da će mi se samo kazati, ali sad kad ni ti nisi mogla bi mi malo lakse.

A Milan bas tako. :)
Milan Novković Milan Novković 10:08 15.04.2021

Re: bestseler

tess1
ni ja nisam sve razumela ali mi je za utehu što ni ti nisi jer ako nisi ti onda šta ja da se štrecam.:)

Маре моја, немој тако, ја јако цијеним твоју разборитост. :)
Ali volim kad Milan ovo tako sažeto, kratko i jasno napiše milina čitati

Ма Милан је к'о медо међу вјештицама. :))



tess1 tess1 06:05 11.04.2021

Велика беда

Она манипулише пре свега својом сексуалном привлачношћу, мајчинством, беспомоћношћу, односно креирањем ситуације где јој је потребна заштита или помоћ од стране мушкарца, што онда активира његов заштитнички порив (архетип девица у проблему/damsel in distress), својом мањом физичком снагом (жена се хлади лепезом, а мушкарац посрће иза ње са два кофера и три торбе), сублиминалним порукама и Павловљевим рефлексом постиже контролу (пожељан поступак награђује омиљеном храном, сексом или нечим другим пријатним, а непожељан кажњава изостанком предходног), подривањем мушког сексуалног самопоуздања, уценама или рецимо злоупотребом прихваћеног модела да жена може да удари мушкарца, али мушкарац не сме да јој врати (колико је виђено демонстративних женских шамара у класичним филмовима) и сл. Физичка агресија је углавном одлика токсичне мушкости, док се токсична женственост ређе исказује кроз физичку, чешће кроз вербалну афресију, а вероватно најчешће кроз пасивно-агресивна понашања.


О брте ал си сажела.
nsarski nsarski 06:56 11.04.2021

Jedna je Artemisia

Zamolio bih blogere koji ne znaju mnogo o ovoj slici da ne padaju u vatru. Trenutno nemam vremena da detaljnije komentarišem, pa neka ovo ostane kao ilustracija.
Dobro napisano!
principessa_etrusca principessa_etrusca 07:58 11.04.2021

Re: Jedna je Artemisia

Хвала.

Ја нисам ни чула за Артемисију до велике изложбе у Нешнел галери овде код мене, у последњим месецима оног нашег предкоронарног живота који све више почиње да изгледа као да никада није ни било.

ЛИНК
docsumann docsumann 08:14 11.04.2021

Re: Jedna je Artemisia

temu sam prepoznao, ali za slikarku nisam znao. no tu je YT da nas prosvjetli...

solo solo 10:03 11.04.2021

Re: Jedna je Artemisia

nsarski
Zamolio bih blogere koji znaju mnogo o ovoj slici da padaju u vatru. Trenutno nemam napisano!


Gde ima dima ima i vatre.
docsumann docsumann 10:20 11.04.2021

Re: Jedna je Artemisia

solo
nsarski
Zamolio bih blogere koji znaju mnogo o ovoj slici da padaju u vatru. Trenutno nemam napisano!


Gde ima dima ima i vatre.


gde ima dima ima i vutre
haklberi_tom haklberi_tom 07:19 11.04.2021

M'da!

Посебно, овај текст се не односи ни на кога појединачно.


M'da!

Otrov(a)nim ženama i ljudima nije lako!
Kao i ljudima i ženama u njihovom okruženju.
principessa_etrusca principessa_etrusca 08:15 11.04.2021

Re: M'da!

Otrov(a)nim ženama i ljudima nije lako!

Није им лако, и они су жртве, и баш си добро рекао, отровАни. Нико се није такав родио.
mariopan mariopan 13:15 11.04.2021

Re: M'da!

principessa_etrusca
Otrov(a)nim ženama i ljudima nije lako!

Није им лако, и они су жртве, и баш си добро рекао, отровАни. Нико се није такав родио.

Nekad pomislim da se baš takav rodio/rodila, toliko je teško izaći na kraj sa takvim osobama ako su u našem neposrednom okruženju ili užoj familiji.

Uvek imam poriv da zaštitim slabijeg i nagrabusila sam par puta jer sam pogrešnu osobu smatrala za slabiju, ugroženu. One (osobe) vešto manipulišu okolinom, one se takvima prikazuju, kao da su žrtve, a zapravo su ugroženi svi oko njih.

Naučila sam vremenom da ih prepoznam pa se pazim da im ne dajem podršku kad već vidim šta rade. Retko izgubim živce pa im kažem da su prepoznati kao takvi jer tu leka nema.
docsumann docsumann 07:58 11.04.2021

žene o kučkama


principessa_etrusca principessa_etrusca 08:24 11.04.2021

Re: žene o kučkama

Хеј, Доксе. Стварно је фасцинантна ова твоја музичка датотека.
docsumann docsumann 08:28 11.04.2021

Re: žene o kučkama

principessa_etrusca
Хеј, Доксе. Стварно је фасцинантна ова твоја музичка датотека.


hvala

90-tih sam baš volio tu pjesmu, koja je inače posvećena (u negativnom smislu) Kortni Lav, Kobejnovoj udovici.
vrabac_onaj vrabac_onaj 17:01 11.04.2021

Re: žene o kučkama

principessa_etrusca
Хеј, Доксе. Стварно је фасцинантна ова твоја музичка датотека.


Могу ли и ја мало да допринесем? :)



Иначе Принчипеса што се тиче самог текста немам замерки, сем једне ситничице:


а за почетак би било потребно да се одупремо комесаркама феминизма које проповедају да не треба да будемо једнаке, већ увек једнакије.


На страну сад комесарке, али ја рађе користим термин равноправност него једнакост. Никада нећемо бити једнаки, јер биологија...

Много тога јесу ти фамозни "социјални конструкти" али не све, као што подло хоће да нам подметну.
bene_geserit bene_geserit 21:51 11.04.2021

Re: žene o kučkama

Могу ли и ја мало да допринесем?

Da bre, ovaj blog post je super mesto za pesmu o dildu.
bene_geserit bene_geserit 23:09 11.04.2021

Re: žene o kučkama

Много тога јесу ти фамозни "социјални конструкти" али не све

A i to što jesu je opet zbog biologije većinom.
principessa_etrusca principessa_etrusca 00:19 12.04.2021

Re: žene o kučkama

На страну сад комесарке, али ја рађе користим термин равноправност него једнакост. Никада нећемо бити једнаки, јер биологија...

Хвала за ову напомену, good point.

Наравно да нисмо и нећемо бити једнаки.

Идеја те реченице је била да буде баш очигледан наклон Орвеловом All animals are equal but some are more equal than others. Ја сам је аутоматски превела у том основном, математичком значењу, equal - једнак. Наравно, equal значи (и) равноправан, и када размислим, српски преводилац Орвела је извесно ставио "Све животиње су равноправне, а неке су равноправније од осталих".
docsumann docsumann 07:06 12.04.2021

Re: žene o kučkama

На страну сад комесарке, али ја рађе користим термин равноправност него једнакост. Никада нећемо бити једнаки, јер биологија...


što ti je iskusni feminista
principessa_etrusca principessa_etrusca 08:29 12.04.2021

Re: žene o kučkama

Врапче, исправила сам "једнакост" у "равноправност" и написала да комесарке хоће да будемо као Орвелове свиње.
docsumann docsumann 08:54 12.04.2021

Re: žene o kučkama

bene_geserit
Могу ли и ја мало да допринесем?

Da bre, ovaj blog post je super mesto za pesmu o dildu.


docsumann docsumann 09:32 12.04.2021

Re: žene o kučkama

Могу ли и ја мало да допринесем? :)


nema toliko veze s temom bloga, koliko se naslanja sa DD. posljednja pjesma je pravi kabare biser, a ostatak je više nego odličan bonus



angie01 angie01 09:59 12.04.2021

Re: žene o kučkama

Врапче, исправила сам "једнакост" у "равноправност" и написала да комесарке хоће да будемо као Орвелове свиње.


je l to ovo,

Било би све много једноставније када бисмо сви заједно идентификовали и искорењивали сва токсична понашања, и мачо-силеџијско (мушко) и манипулаторско (женско), и све друге прелазне типове, а за почетак би било потребно да се одупремо комесаркама феминизма које проповедају да није довољно да будемо равноправне, већ да треба, као Орвелове свиње, да будемо "равноправније"


skroz mi je promaklo, pa ne znam kako je pisalo ranije,...al je u najmanju ruku cudno da zena zagovara, da u fakat muskom svetu u kome su zene na mnoge nacine ugrozenija vrsta, da je za resavanje uzajamnih odnosa, zarad mira u kuci, prioritetno da se odupremo necemu sto sto navodno zagovaraju zene u svojoj borbi za koliku toliku ravnoprvnost,...pri cemu se jos borkinje nazivaju komesarkama, a njihova borba uoblicava u nesto sto nije bas istinito, ali je zato upakovano u ruznu metaforu... sto se jos sa smeskom, ustrepatlo objavljuje,...stvarno van serijski momenat.





principessa_etrusca principessa_etrusca 10:28 12.04.2021

Re: žene o kučkama

skroz mi je promaklo, pa ne znam kako je pisalo ranije,...al je u najmanju ruku cudno da zena zagovara, da u fakat muskom svetu u kome su zene na mnoge nacine ugrozenija vrsta, da je za resavanje uzajamnih odnosa, zarad mira u kuci, prioritetno da se odupremo necemu sto sto navodno zagovaraju zene u svojoj borbi za koliku toliku ravnoprvnost,...pri cemu se jos borkinje nazivaju komesarkama, a njihova borba uoblicava u nesto sto nije bas istinito, ali je zato upakovano u ruznu metaforu... sto se jos sa smeskom, ustrepatlo objavljuje,...stvarno van serijski momenat.

Уместо "равноправне" је писало "једнаке", и ради јасноће, посебно за дијагонална читања, убацила сам Орвела, односно Орвелове свиње, да буде сасвим јасно шта сам прафразирала.

Ја не желим да ми будемо Орвелове свиње. Мене као женску особу вређа тзв. афирмативна акција (или како се то до скора звало, позитивна дискриминација). Заиста не знам у ком тренутку из прошлости си ти заглављена да ово што ми данас живимо зовеш мушким светом. Данас имамо ситуацију да имамо више жена лекара, скоро искључиво жене као медицинске сестре, више жена које раде у просвети, и вероватно изједначен удео у правосуђу, немам времена сада да јурим тачне проценте.

Ето, ја мислим да нико не треба да буде у влади зато што је жена, већ зато што је способан, и не желим да плачем зато што нема 50% жена софтвер инжињера.
angie01 angie01 10:59 12.04.2021

Re: žene o kučkama

Уместо "равноправне" је писало "једнаке", и ради јасноће, посебно за дијагонална читања, убацила сам Орвела, односно Орвелове свиње, да буде сасвим јасно шта сам прафразирала.


pa prvo, krajnje ti je neprimerena metafora, jer su Orvelove svinje iz "zivotinjske farme"-koja je napisana kao kritika Staljinovoj diktaturi-primer zlopuporebe u atoritarnim drustvima, gde mocnici eksploatisu obespravljene-sto ti obicno podrzavas, negiras postojanje tog ustrojstva,...znaci jednakije, ne znaci to kako si ti podvukla paralelu.

a drugo-
Заиста не знам у ком тренутку из прошлости си ти заглављена да ово што ми данас живимо зовеш мушким светом.


to na zalost nije moj trip, kako bi ti htela da predstavis, (pazi, ja zaglavljena, a ti zastupas retrogardnost:),...i prosto svi pokazatelji to potvrdjuju,...borba za ravnopravnost zato i postoji.

...a btw-oduvek je bilo vise medicinskih sestara i zena u prosveti,...a za ostale profesije su se tokom vremena izborile,...ali uopste se ne radio tome i glupo mi je uopste daobjasnjavam nesto sto je fakat, opste poznat,...da ustrojstva drustava i njihove tradicije kontrolisu ravnopravnost polova...u nasem slucaju vec dugo postoje razni dobri zakoni koji pokrivaju mnogo toga, ali se fakat na terenu desava sve drugacije.
principessa_etrusca principessa_etrusca 11:37 12.04.2021

Re: žene o kučkama

pa prvo, krajnje ti je neprimerena metafora, jer su Orvelove svinje iz "zivotinjske farme"-koja je napisana kao kritika Staljinovoj diktaturi-primer zlopuporebe u atoritarnim drustvima, gde mocnici eksploatisu obespravljene-sto ti obicno podrzavas, negiras postojanje tog ustrojstva,...znaci jednakije, ne znaci to kako si ti podvukla paralelu.

Систематски ме денунцираш на овом блогу као десничарку, фашисткињу, а сада и подржаваоца ауторитарних режима, т.ј. и као стаљинисткињу.

Лепо.

А сада, да се одмакнемо од твојих паушалних етикета, наведи ми један пример где ја подржавам било коју врсту прогона и експлоатације.
angie01 angie01 11:55 12.04.2021

Re: žene o kučkama

Систематски ме денунцираш на овом блогу као десничарку, фашисткињу, а сада и подржаваоца ауторитарних режима, т.ј. и као стаљинисткињу.


ovo je tvoja losa PR interpretacija,...pogledaj sta sam ja napisala- da ti nije dobro poredjenje,...


наведи ми један пример где ја подржавам било коју врсту прогона и експлоатације.


ti aposplutno svaku kritiku necega sto je posledica retrogradnih ustrojstava, odmah dodjes da branis, tvrdeci da to nije bas tako, da evo i kod drugih i slicno- to radis sltalno.

na ovom konkretnom blogu, si jos postavila tezu, da je prvo sto je potrebno da uradimo, da bi mir u kuci bio moguc, zaustavimo "komesarke" koje se bore za ravnopravnost polova, (jos si njihov rad maliciozno prevela u zelju jednakosti medju svinjama iz Orvelovog romana, pa jos gore, da bi one htele da budu jednakije, sto nema veze sa zivotom), negirajuci da evidentna nejednakost uopste postoji.


vlad_aleksh vlad_aleksh 12:06 12.04.2021

Re: žene o kučkama

angie01
Уместо "равноправне" је писало "једнаке", и ради јасноће, посебно за дијагонална читања, убацила сам Орвела, односно Орвелове свиње, да буде сасвим јасно шта сам прафразирала.


pa prvo, krajnje ti je neprimerena metafora, jer su Orvelove svinje iz "zivotinjske farme"-koja je napisana kao kritika Staljinovoj diktaturi-primer zlopuporebe u atoritarnim drustvima, gde mocnici eksploatisu obespravljene-sto ti obicno podrzavas, negiras postojanje tog ustrojstva,...znaci jednakije, ne znaci to kako si ti podvukla paralelu.

a drugo-
Заиста не знам у ком тренутку из прошлости си ти заглављена да ово што ми данас живимо зовеш мушким светом.


to na zalost nije moj trip, kako bi ti htela da predstavis, (pazi, ja zaglavljena, a ti zastupas retrogardnost:),...i prosto svi pokazatelji to potvrdjuju,...borba za ravnopravnost zato i postoji.

...a btw-oduvek je bilo vise medicinskih sestara i zena u prosveti,...a za ostale profesije su se tokom vremena izborile,...ali uopste se ne radio tome i glupo mi je uopste daobjasnjavam nesto sto je fakat, opste poznat,...da ustrojstva drustava i njihove tradicije kontrolisu ravnopravnost polova...u nasem slucaju vec dugo postoje razni dobri zakoni koji pokrivaju mnogo toga, ali se fakat na terenu desava sve drugacije.


Није одувек било више жена у просвети. Осим ако 1945. годину не фиксирамо као годину постанка света.
А медицинских сестара никада није било у просвети. Па ни данас.
vlad_aleksh vlad_aleksh 12:14 12.04.2021

Re: žene o kučkama

principessa_etrusca
На страну сад комесарке, али ја рађе користим термин равноправност него једнакост. Никада нећемо бити једнаки, јер биологија...

Хвала за ову напомену, good point.

Наравно да нисмо и нећемо бити једнаки.

Идеја те реченице је била да буде баш очигледан наклон Орвеловом All animals are equal but some are more equal than others. Ја сам је аутоматски превела у том основном, математичком значењу, equal - једнак. Наравно, equal значи (и) равноправан, и када размислим, српски преводилац Орвела је извесно ставио "Све животиње су равноправне, а неке су равноправније од осталих".


Ово је доказ за ону тврдњу да је "поезија оно што се изгуби у преводу". Равноправност - појава да сви имају иста права. А где су ту обавезе? Једнакост? Да ли се мисли на једнакост пред судовима?
Не смемо упадати у клопке Француске буржоаске револуције. Ја се залажем за једнакост пред судовима, а што се тиче равноправности - свакоме права по заслузи.
vlad_aleksh vlad_aleksh 12:17 12.04.2021

Re: žene o kučkama

principessa_etrusca
pa prvo, krajnje ti je neprimerena metafora, jer su Orvelove svinje iz "zivotinjske farme"-koja je napisana kao kritika Staljinovoj diktaturi-primer zlopuporebe u atoritarnim drustvima, gde mocnici eksploatisu obespravljene-sto ti obicno podrzavas, negiras postojanje tog ustrojstva,...znaci jednakije, ne znaci to kako si ti podvukla paralelu.

Систематски ме денунцираш на овом блогу као десничарку, фашисткињу, а сада и подржаваоца ауторитарних режима, т.ј. и као стаљинисткињу.

Лепо.

А сада, да се одмакнемо од твојих паушалних етикета, наведи ми један пример где ја подржавам било коју врсту прогона и експлоатације.


Стаљинисткиње су биле за Стаљина, фашисткиње за Мусолонија, дочим националсоцијалисткиње за Хитлера. Данас су неолибералкиње за Бајдена. Па нека се свако пронађе у томе шта воли.
vlad_aleksh vlad_aleksh 12:29 12.04.2021

Re: žene o kučkama

principessa_etrusca
Данас имамо ситуацију да имамо више жена лекара, скоро искључиво жене као медицинске сестре, више жена које раде у просвети, и вероватно изједначен удео у правосуђу, немам времена сада да јурим тачне проценте.


Кад год бих био на неком суђењу, увек би ми судила судија женског пола. И увек сам био незадовољан пресудом. Е сад, да ли је до мене, или до тих судиница, нисам довољно паметан да изведем закључак.
А што се тиче просвете, жене су у доминантном броју као учитељице, наставнице у основној и професорке у средњој школи. Видим да их је све више и на факултетима. Да ли због тога опада ниво образовања? Да ли се због тога образовање претворило у бубање бесмислених података, а знање на низ неповезаних информација?
tess1 tess1 13:17 12.04.2021

Re: žene o kučkama

Кад год бих био на неком суђењу, увек би ми судила судија женског пола.

Мени је ово смијешно, извини. :)
vrabac_onaj vrabac_onaj 14:17 12.04.2021

Re: žene o kučkama

principessa_etrusca

и не желим да плачем зато што нема 50% жена софтвер инжињера.


Само да да знате да их је све више, нарочито младих и многе од њих су одличне, што би се рекло кидају.
Ово кажем као неко ко храни породицу радећи тај посао.

У ствари, да будемо искрени а и "родно равноправни", само делимично храним породицу пошто је жена последњих месеци почела да уноси више лове у кућу од мене и тако укинула последње оправдање мог постојања
bene_geserit bene_geserit 18:52 12.04.2021

Re: žene o kučkama

Кад год бих био на неком суђењу, увек би ми судила судија женског пола

Oko 70% sudija u Srbiji su žene.
bene_geserit bene_geserit 18:53 12.04.2021

Re: žene o kučkama

тако укинула последње оправдање мог постојања

Pa ništa, ostaje ti piskaranje ovde po blogu kao izgovor.
Samo pazi da te ne banuju inače ode sve u ...
vrabac_onaj vrabac_onaj 19:56 12.04.2021

Re: žene o kučkama

bene_geserit

Pa ništa, ostaje ti piskaranje ovde po blogu kao izgovor.


Ma vidiš da me nema često ni na blogu, moram nekako da izdržim tempo, da joj bar dahćem za vrat.
A mora neko i da hrani porodicu kada je priapsi Siniša Mali sa ostalim frilenserima
Ja sam za razliku od nje pošten čovek domaćin, sve na belo, plaćam porez...
vlad_aleksh vlad_aleksh 06:28 13.04.2021

Re: žene o kučkama

tess1
Кад год бих био на неком суђењу, увек би ми судила судија женског пола.

Мени је ово смијешно, извини. :)


Јесте смешно, али шта ја ту могу.
vlad_aleksh vlad_aleksh 06:33 13.04.2021

Re: žene o kučkama

bene_geserit
Кад год бих био на неком суђењу, увек би ми судила судија женског пола

Oko 70% sudija u Srbiji su žene.


Власт је подељена на три гране: законодавну, извршну и судску. То и врапци на гранама знају. У извршној и законодавној власти очигледно, још увек, има више мушкараца. Поставља се следеће питање. Да ли жене у судској власти могу да исконтролишу мушкарце у извршној и законодавној?
Људи очигледно нису свесни колико је судска грана власти "моћна и важна".
magnus magnus 07:33 13.04.2021

Re: žene o kučkama

Стаљинисткиње су биле за Стаљина, фашисткиње за Мусолонија, дочим националсоцијалисткиње за Хитлера. Данас су неолибералкиње за Бајдена. Па нека се свако пронађе у томе шта воли.
Ju , ovo se od tebe nisam nadao , da leftarduše nazoveš neoliberlkama. Zaboga pa svi "neoliberali" su zadnja linija obrane od leftarda -
vlad_aleksh vlad_aleksh 08:59 13.04.2021

Re: žene o kučkama

magnus
Стаљинисткиње су биле за Стаљина, фашисткиње за Мусолонија, дочим националсоцијалисткиње за Хитлера. Данас су неолибералкиње за Бајдена. Па нека се свако пронађе у томе шта воли.
Ju , ovo se od tebe nisam nadao , da leftarduše nazoveš neoliberlkama. Zaboga pa svi "neoliberali" su zadnja linija obrane od leftarda -


Где си Магнусе, кућо стара, од тврдог материјала!
principessa_etrusca principessa_etrusca 11:50 13.04.2021

Re: žene o kučkama

vrabac_onaj
Могу ли и ја мало да допринесем? :)




Sinister
shmoo shmoo 08:49 11.04.2021

Wordy Rap(p)inghood

ЈЕЗИК РОДНЕ РАВНОПРАВНОСТИ

РОДНО ДИФЕРЕНЦИРАНИ ЈЕЗИК И ГРАМАТИЧКА КАТЕГОРИЈА РОДА У СРПСКОМ ЈЕЗИКУ

Уводне напомене

Одбор за стандардизацију српског језика је до сада расправљао и званично реаговао на питања која су се односила на називе занимања женских особа – одлука бр. 57: Како именовати занимања и титуле женских особа (Списи Одбора за стандардизацију, X, 2008, с. 98–104). О томе постоје појединачни прилози српских лингвиста (Ковачевић, Клајн, Бугарски, С. Савић и др.). Овом приликом истиче се потреба за прецизнијом препоруком и ставовима како би се избегла банализација језичке теорије – да се због присуства или одсуства неке граматичке категорије може закључити о присутву или одсуству неке равноправности или дискруиминације у језику.

О б р а з л о ж е њ е

Поглед на свет, систем културе или друштвени систем нису условљени пуким постојањем или непостојањем одређених граматичких категорија, те се они стога не могу ни мењати њиховим увођењем или инсистирањем на доследности њихове употребе. Став да је само родно диференциран језик – језик родне равноправности, те да генеричка употреба мушког граматичког рода, или претпоставка да је таква употреба аутоматски „родно неутрална“, нарушава ту равноправност, представља управо банализацију лингвистичке теорије зато што савремена лингвистика сматра да се на основу присуства или одсуства неке граматичке категорије не може закључивати о присуству или одсуству претпостављене одговарајуће логичке категорије, нити пак о ванјезичкој стварности.

Такође, став да је само родно диференциран језик – језик родне равноправности подразумева да језици који не познају граматичку категорију рода нису или не могу бити језици родне равноправности. Тиме се, имплицитно, дискриминишу говорници оних језика који не поседују одговарајуће граматичке категорије, попут енглеског језика. А управо је на англосаксонском говорном подручју питање родне равноправности у језику решено на сасвим другачији начин – потпуном неутрализацијом обележја рода у ретким случјаевима где се оно јавља: на пример, уместо chairman препоручује се коришћење chairperson, a уместо policeman – police officer. Ово имплицира постојање друкчијег става у оквиру теорије родне равноправности, потпуно супротног оном који се шири у нашој јавности, а то је став да се родна равноправност заправо обезбеђује употребом родно неутралних облика, док инсистирање на обележавању пола у контексту у коме је тај податак ирелевантан може указивати на дискриминацију.

Родна неутралност генеричког мушког рода у српском језику није претпоставка, већ лингвистичка чињеница: граматички и природни род именица у српском језику нису идентични. Граматике српског језика у званичној употреби кажу да именице које значе врсту, звање или занимање означавају бића оба пола (човек/људи, пас, голуб, писац, судија…). Стога тврдња да употреба генеричког мушког рода угрожава права жена бива у нескладу са важећим ставом лингвистичке науке. И не само то ― оваква би тврдња подразумевала да су готово сви законодавни акти Републике Србије, почев од Устава, – родно дискриминаторски, јер се у њима не користе доследно облици женског рода. И у самом Закону о равноправности полова користи се генерички мушки род (сведок, послодавац…). При том, Закон о равноправности полова, сасвим у складу са важећом граматиком српског језика, изричито каже: Термини којима су у овом закону означени положаји, професије, односно занимања, изражени у граматичком мушком роду, подразумевају природни мушки и женски род лица на које се односе.

Граматичка категорија женског рода није једино средство за обезбеђивање видљивости жена у српском или било ком другом језику, нити пак може утицати на дискриминацију или равноправност жена. Равноправност не зависи од употребе појединих граматичких категорија, већ од контекста у коме су оне употребљене, односно – од значења целине текста. Чак и уз доследну употребу граматичке категорије женског рода могу се изражавати дискриминаторски ставови о женама (нпр. Жене политичари (политичарке) неспособне су за обављање одговорних послова). Такође, текстови у којима се не користи граматичка категорија женског рода могу садржати ставове који афирмишу родну равноправност. Позитиван пример представља превод Повеље Уједињених нација на српски језик. Повеља се залаже за сваки вид равноправности, па и за равноправност полова, али се у самом тексту користи синтагма права човека, а не тзв. родно осетљива синтагма права мушкараца и жена (уп. „унапређивање и подстицање поштовања права човека и основних слобода за све без обзира на расу, пол, језик и веру“).
Стандардизација говора у званичној и јавној употреби може у одређеној мери подразумевати интервенцију у правцу слања пожељне политичке поруке. Међутим, нормирање језика се не сме руководити искључиво принципом слања пожељне политичке поруке, посебно када се то коси са увидима до којих је дошла званична наука о језику, или када би то значило нарушавање структуре датог језика, односно – било у нескладу са важећим граматичким и правописним нормама и добром језичком праксом. Стога свака стандардизација говора у званичној и јавној употреби у Републици Србији мора најпре бити усклађена са постојећом нормом српскога језика.

ПРЕПОРУКЕ И СТАВОВИ ОДБОРА ЗА СТАНДАРДИЗАЦИЈУ СРПСКОГ ЈЕЗИКА

Облике женског рода за именице које значе професије треба употребљавати тамо где је њихова употреба у складу са постојећом нормом и добром језичком праксом. Када је реч о облицима женског рода за означавање професија који нису нормирани или уобичајени у језичкој пракси, исправно је користити генерички мушки род (нпр. борац, пилот, академик), јер његова употреба никако не имплицира дискриминацију жена, већ подразумева свет о једнакој друштвеној (/људској) вредности мушкарца и жене.

Уколико је у датом контексту неопходно нагласити да је носилац функције женског рода, то се може обезбедити и другим језичким средствима или навођењем личног имена. Пример 1: Прва жена космонаут Валентина Терешкова летела је у космос. Пример 2: Генерални конзул Александра Ђорђевић задужена је за конзуларно подручје GK Frankfurt. У првом примеру важно је у датом контексту нагласити пол, док је у другом примеру, управо због принципа родне равноправности, потпуно ирелевантно да ли је генерални конзул мушког или женског пола, а при том је видљивост жена већ обезбеђена навођењем личног имена конзула.
Коришћење паралелних форми или навођење форме у мушком роду са ознаком за наставак у женском роду непотребно оптерећује реченицу, уз сасвим изгледну могућност њеног довођења до апсурда (Сви присутни/присутне на овој прослави били/биле су недвосмислено разочарани/разочаране итд.), те их због тога не треба користити.

Нацрт текста одлуке сачинила је Софија Милорадовић, члан Одбора за стандардизацију српског језика. Нацрт је разматран на седници од 24. фебруара 2011. године и усвојен каo одлука бр.60.

Претходно је овај текст разматрало и усвојило Научно веће Института за српски језик САНУ.



(ИНСТИТУТ ЗА СРПСКИ ЈЕЗИК САНУ - ЛИНК)


Čistačica - može, sutkinja - ne može?

Da li je opravdana tvrdnja da rodno osetljivo izražavanje narušava lepotu našeg jezika i da nam nije potrebno, jer su sve reči koje se koriste primenjive i na muškarce i na žene?

U našem jeziku postoje mnoge reči, naročito nazivi zanimanja, koje se sada već tradicionalno iskazuju u ženskom rodu. Takve reči su "čistačica", "kuvarica", "kasirka", "vaspitačica" i uglavnom se radi o nazivima za zanimanja koja su slabije plaćena i manje cenjena, piše u autorskom tekstu za list "Politika" potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

"Zašto onda pojedincima reči "direktorka", "predsednica", "sutkinja", "inženjerka" paraju uši i "štete" našem jeziku? Da li je to zaista do prirode jezika ili do patrijarhalnih obrazaca koji ne dozvoljavaju ženama da budu prepoznate i prisutne na pozicijama moći i uticaja?", upitala je Mihajlović.

Ona je rekla i da upotreba rodno osetljivog jezika podiže svest o značaju jednakosti žena i muškaraca time što ženama daje veću vidljivost i prepoznaje njihove uloge i rad u svim sferama društva.



(Зорана Михајловић, Економски факултет - ЛИНК)

И још:

Rođena je 1970. godine u Tuzli.

Osnovnu i srednju školu završila je u Beogradu. Diplomirala je, magistrirala i doktorirala na beogradskom Ekonomskom fakultetu.

Nakon fakulteta radila je u Prvoj ekonomskoj školi i firmi „Premier keramika“. Od 1996. do 2006. godine bila je zaposlena u Elektroprivredi Srbije – Javnom preduzeću za prenos električne energije „Elektroistok“.

U periodu 2004-2007. bila je član Upravnog odbora EPS-a.

Radila je od 2004. do 2006. kao savetnik potpredsednika Vlade Srbije Miroljuba Labusa za energetiku i politiku zaštite životne sredine. Posle toga bila je zaposlena u JP Aerodrom Nikola Tesla kao savetnik generalnog direktora. Do 2010. godine obavljala je poslove savetnika za energetiku predsednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika.

Naučno zvanje naučnog saradnika stekla 2006. godine na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, a zvanje docenta 2008. godine. Od iste godine zaposlena je na Fakultetu za biofarming i Fakultetu za međunarodnu ekonomiju Megatrend Univerziteta.

Aprila 2010. postala je članica Srpske napredne stranke. Krajem septembra 2012. izabrana je za potpredsednicu stranke.

Sektor energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Srbije vodila je od jula 2012. do aprila 2014. Od 28. maja 2016. godine nije potpredsednica stranke, a tada je na Skupštini SNS izabrana za članicu Predsedništva.


U aprilu 2014. godine izabrana je za potpredsednicu Vlade Srbije i ministarku građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Istu funkciju obavlja i u novoj Vladi Srbije, izabranoj u avgustu 2016.



ЛИНК



Lako se može uočiti i da ministarka Mihajlović ima osećaj za tajming, jer se samo dan pošto je uhapšen još jedan njen bliski saradnik u javnosti pojavila zajedno sa američkim ambasadorom u Beogradu Entonijem Godfrijem. Teško da je mogla dobiti jaču javnu podršku u borbi za opstanak u SNS-u i Vladi Srbije. (ЛИНК)





















shmoo shmoo 08:59 11.04.2021

П.С.

Слике су овде због Чарлија и Солоа јер њих двојица не воле да читају па онда само гледају слике.

docsumann docsumann 09:01 11.04.2021

Re: Wordy Rap(p)inghood

to što Zorana M. zastupa neka feministička gledišta ne znači aVtomacki da su ona naopaka.
pretostavljam da se ona (bar deklatativno) zalaže i za vakcinaciju protiv korona virusa...
shmoo shmoo 09:03 11.04.2021

Re: Wordy Rap(p)inghood

docsumann
to što Zorana M. zastupa neka feministička gledišta ne znači aVtomacki da su ona naopaka.
pretostavljam da se ona (bar deklatativno) zalaže i za vakcinaciju protiv korona virusa...





Откуд сад то?

Па ја сам схватио да је овде на Блогу у већини случајева много важније КО је нешто рекао, а не ШТА је рекао?

Откуд сад ова промена приступа коментарисању коментара?

Двоструки аршини, па по потреби узимамо оне ставове који нам затребају у датом тренутку?

tess1 tess1 09:05 11.04.2021

Re: Wordy Rap(p)inghood

to što Zorana M. zastupa neka feministička gledišta ne znači aVtomacki da su ona naopaka.

Тасо је чини ми се алудирао* на њено поријекло, шунд и корупцију.

*) нишанио, ругао
docsumann docsumann 09:06 11.04.2021

Re: Wordy Rap(p)inghood

shmoo
docsumann
to što Zorana M. zastupa neka feministička gledišta ne znači aVtomacki da su ona naopaka.
pretostavljam da se ona (bar deklatativno) zalaže i za vakcinaciju protiv korona virusa...






Откуд сад то?

Па ја сам схватио да је овде на Блогуу вечини случајева много важније КО је нешто рекао, а не ШТА је рекао?

Откуд сад ова промена приступа коментарисању коментара?

Двоструки аршини, па по потреби узимамо оне ставове који нам затребају у датом тренутку?




nešto si pobrkao.
taj stav, zdušno zastupa Čarli. lično sam više puta naglasio da se s njim ne slažem.
tako da nikakve nedosljednosti tu nema.
bene_geserit bene_geserit 09:20 11.04.2021

Re: Wordy Rap(p)inghood

Čistačica - može, sutkinja - ne može? ...
Da li je to zaista do prirode jezika ili do patrijarhalnih obrazaca

Hm, a kako se u ženskom rodu kaže ubica ili lopov ili budala ?
potreba rodno osetljivog jezika podiže svest o značaju jednakosti žena i muškaraca time što ženama daje veću vidljivost i prepoznaje njihove uloge i rad

Nešto mi deluje da će ova ekipa, šta god formalno treba da se uradi da formu zadovolji, samo da im niko ne dira u plen tj. u njihovu prćiju tj. Srbiju na žalost.
shmoo shmoo 09:21 11.04.2021

Re: Wordy Rap(p)inghood

tess1
to što Zorana M. zastupa neka feministička gledišta ne znači aVtomacki da su ona naopaka.

Тасо је чини ми се алудирао* на њено поријекло, шунд и корупцију.

*) нишанио, ругао



Избаци порекло.

То јој пише у биографији али нема везе са мојим коментаром.

Не видим да су оне сличне Зорани Михајловић, а рођене негде другде много другачије. Ти то видиш? Или ти је нечије порекло баш много важно када процењујеш какав је ко? Мислим, пошто ти је од свега у коментару упало прво у очи да је рођена у Тузли...

А за све ово остало, корупција и шунд, у праву си.

Јесам на то алудирао.

Лудирајући се, на то сам баш и алудирао. (изабери сама потребна значења у овом конкретном случају)


П.С. - Како ти је успело да од свега што у том мом коментару има о Зорани Михајловић уопште и помислиш да је важно то што је она из Тузле?

Јбт!

Зар ти заиста тако делујем као појава на овом Блогу Б92?

У чему је та квака 22 код тебе?





Straighten up and fly right, девојчице. Барем када сам ја у питању, а шта мислиш о осталима што се тога тиче, не занима ме.






docsumann docsumann 09:23 11.04.2021

Re: Wordy Rap(p)inghood

Hm, a kako se u ženskom rodu kaže ubica ili lopov ili budala ?


ubica i budala su već u ženskom rodu
solo solo 09:31 11.04.2021

Re: shmoo

Слике су овде због Чарлија и Солоа јер њих двојица не воле да читају па онда само гледају слике.


Kada gledaš sliku vidiš uglavnom ono što tebe interesuje i stvara neku predodžbu o viđenom. Narativi mogu sugestibilno da imnpliciraju iskrivljenu sliku tendencioznopropagandistički obrađenu u ,,photoshopu,, tuđeg korteksa.
Opet ako kapiraš sliku i ,,pozadinsko osvetljenje,, uštedeo si habanje očiju bistreći po karakterima čaršovite provenijencije. A vreme je novac

Kako god moglo je sve ovo i kraće :



Pravda za slike,klipove i kraće forme.

Čisto zbog doslednosti i muzička pozadina da razbije monotoniju.



p.s. tvoja primedba meni i Čarliju - što se mene tiče ti je oproštena na tvoju profesionalnu deformaciju, Čarli će kao ljubitelj skraćenog narativa verovatno konstatovati:,,Jedan je Tasa,,

Idemo dalje....
tess1 tess1 09:34 11.04.2021

Re: Wordy Rap(p)inghood

Како ти је успело да од свега што у том мом коментару има о Зорани Михајловић уопште и помислиш да је важно то што је она из Тузле?

Ma добро, жена је пањ (не знам шта би на овај говор мржње рекла преподобна Северина, ако пањ нема јахту?), нећу је ја кући водити, мислим да је она погрешна женска особа коју си изабрао и на овај блог и о теми женског рода, министарки, докторки, књижевница и итд.. стога је њено поријекло било тако видљиво, екстреман примјер босанске министарке лошег укуса и на важној позицији у Србији, она није пасивна, није нескривена, заводљива, активно је погрешна и нескладна што опет не умањује или негира постојање квалитетних жена министарки, докторки и књижевница..
solo solo 09:38 11.04.2021

Re: Wordy Rap(p)inghood

Ma добро, жена је пањ


Taso - postoji li za imenicu ,,panj,, ženski rod i ako ne postoji kakva je to mizoginija u pitanju? Ili je to neka feministička ujdurma.

Ne zvuči loše ,,panjica,,
shmoo shmoo 09:40 11.04.2021

Re: Wordy Rap(p)inghood

bene_geserit
Čistačica - može, sutkinja - ne može? ...
Da li je to zaista do prirode jezika ili do patrijarhalnih obrazaca

Hm, a kako se u ženskom rodu kaže ubica ili lopov ili budala ?



Па према постојећим саветима из приручника разних НВО у Србији које се баве питањем родне равноправности, требало би да буде:

убичица, лоповкиња и будалеја

Само претпостављам. Мрзи ме да тражим по речнику, па не било ти заповеђено, провери ако има. (почиње на страни 85)

Претпостављам да су то њихови предлози колико их ја познајем... А знам их као злу пару.




potreba rodno osetljivog jezika podiže svest o značaju jednakosti žena i muškaraca time što ženama daje veću vidljivost i prepoznaje njihove uloge i rad

Nešto mi deluje da će ova ekipa, šta god formalno treba da se uradi da formu zadovolji, samo da im niko ne dira u plen tj. u njihovu prćiju tj. Srbiju na žalost.



Не можемо чак ни да наслутимо на шта су све спремни.

Лова је у питању.

Пре 3-4 године смо успели у Скупштини да им стопирамо усвајање предлога закона о томе који су иницарале те НВО.

А докле ћемо успевати да одолевамо тим њиховим налетима грамзивости и похлепе, не знам...

Сиротињско је ово царство, јбг... Ова наша Србија.

То никако не смемо да сметнемо са ума.






bene_geserit bene_geserit 09:41 11.04.2021

Re: Wordy Rap(p)inghood

ubica i budala su već u ženskom rodu

Onda je i sudija već u ženskom rodu, a znamo da nije.
Ajd budala možda i može, to ionako i nije reč nego neko tursko musomrđenje,
ali "ta ubica" nisam nikog čuo da je rekao, kao ni "ta sudija" a "taj ubica" i "taj sudija" sam čuo.
solo solo 09:43 11.04.2021

Re: Wordy Rap(p)inghood

убичица


Koja ti je prva asocijacija kad pročitaš ,,ubičica,, ajde priznaj.

Pitam za sve ljubitelje deminutiva.
shmoo shmoo 09:51 11.04.2021

Re: Wordy Rap(p)inghood

tess1
Како ти је успело да од свега што у том мом коментару има о Зорани Михајловић уопште и помислиш да је важно то што је она из Тузле?

Ma добро, жена је пањ (не знам шта би на овај говор мржње рекла преподобна Северина, ако пањ нема јахту?), нећу је ја кући водити, мислим да је она погрешна женска особа коју си изабрао и на овај блог и о теми женског рода, министарки, докторки, књижевница и итд.. стога је њено поријекло било тако видљиво, екстреман примјер босанске министарке лошег укуса и на важној позицији у Србији, она није пасивна, није нескривена, заводљива, активно је погрешна и нескладна што опет не умањује или негира постојање квалитетних жена министарки, докторки и књижевница..




Јесте пањ. Али она се у јавној речи залаже за ово о чему причамо тренутно, зар не? И као министарка потписује Приручник за родно осетљив језик који је платила Влада Србије (ено ти га у коментару који сам написао Бин Џесериту...

(Тес, а је л' знаш ти ко је Бин Џесерит? Мислим као књижевни лик, не овај наш другар на Блогу...)



екстреман примјер босанске министарке


Шта си, бре, запела са овим?

Какве то везе има са нашом причом овде?

Тес, 'ајде молим те покушај да меморишеш када је Таса у питању:

Сви Срби и Српкиње са ове и са оне стране Дрине и свих осталих река диљем нашег лијепог Балкана, као и по Приморју, Славонији и околини су за Тасу Срби.

А да ли је неко од тих Срба и Српкиња из Босне, Шумадије, Београда, Војводине,... Небитно.

Пунктум.


не знам шта би на овај говор мржње рекла преподобна Северина, ако пањ нема јахту?


Е, сад већ причамо истим језиком... Овим нашим мученим српским који би да силују пошто су прво силовали државу и народ.

Недавно видех једнога средовечнога са мајицом на којој пише:

"Можда ја немам јахту, али ни ти ниси Северина"

shmoo shmoo 09:58 11.04.2021

Re: Wordy Rap(p)inghood

solo
убичица


Taso - postoji li za imenicu ,,panj,, ženski rod i ako ne postoji kakva je to mizoginija u pitanju? Ili je to neka feministička ujdurma.

Ne zvuči loše ,,panjica,,

Koja ti je prva asocijacija kad pročitaš ,,ubičica,, ajde priznaj.

Pitam za sve ljubitelje deminutiva.



Матори, мојне ме вишда! Уморан сам од наобразбе...

У фебруару сам на даљину (онлајн) похађао једно стручно усавршавање за наставнике српског...

Види линк


И сит сам се са модераторкама (наглашавам, МОДЕРАТОРКАМА, не модераторима) са Института за српски језик САНУ изоговарао на рачун ових грамзивих и похлепних из НВО који трпају у своје џепове донације из иностранства и из буџета Србије дате им бланко и без икакве контроле јавности на располагање "за развој цивилног друштва у Србији".

Мислим да би та лова била много боље употребљена да се њоме финансира много бољи и стручнији рад служби за социјално старање од овога што тренутно имамо.

tess1 tess1 09:59 11.04.2021

Re: Wordy Rap(p)inghood


Шта си, бре, запела са овим?

Какве то везе има са нашом причом овде?

Тес, 'ајде молим те покушај да меморишеш када је Таса у питању:

Сви Срби са ове и оне стране Дрине и свих осталих рекао на Балкану и по Приморју, Славонији и околини су за Тасу Срби.

А да ли је неко из Босне, Шумадије, Београда, Војводине,... Небитно.

Пунктум.


Ено сад, ја пишем говором мржње, Тасо се ограђује. :)
shmoo shmoo 10:04 11.04.2021

Re: shmoo

solo

Kada gledaš sliku vidiš uglavnom ono što tebe interesuje i stvara neku predodžbu o viđenom. Narativi mogu sugestibilno da imnpliciraju iskrivljenu sliku tendencioznopropagandistički obrađenu u ,,photoshopu,, tuđeg korteksa.



Јбт, какав си ти демагог и булшитер!

Кумровачка политичка школа, види се то одмах.


p.s. tvoja primedba meni i Čarliju - što se mene tiče ti je oproštena na tvoju profesionalnu deformaciju, Čarli će kao ljubitelj skraćenog narativa verovatno konstatovati:,,Jedan je Tasa,,

Idemo dalje....



Наравно, као и увек до сада...

Идемо.



П.С. - Чуо си да су то здање у Кумровцу продали Кинезима?




solo solo 10:08 11.04.2021

Re: Wordy Rap(p)inghood

Матори, мојне ме вишда! Уморан сам од наобразбе..


Eto ti sad. Drugima objašnjavaš strpljivo i naširoko meni nećeš.

Pokrenuću jednoglasno proces preispitivanja i potencijalne revizije našeg druženja.

Мислим да би та лова била много боље употребљена да се њоме финансира много бољи и стручнији рад служби за социјално старање од овога што тренутно имамо.


Pa ti nisi Tasa ti si neki Jugonostalgičar!

Za lovu je lako. Prvo zdravstvo pa onda prosveta. Radiš od kuće a malo ti je.
Zajebi.



shmoo shmoo 10:09 11.04.2021

Re: Wordy Rap(p)inghood

docsumann
Hm, a kako se u ženskom rodu kaže ubica ili lopov ili budala ?


ubica i budala su već u ženskom rodu



Граматичком.

А за даље утврђивање истине (тј. природни род из кога онда иде конгруенција са осталим реченичним члановима), мораш да их натераш да скину гаће.

solo solo 10:11 11.04.2021

Re: shmoo

П.С. - Чуо си да су то здање у Кумровцу продали Кинезима?


Čuj čuo. I otplakao.
shmoo shmoo 10:12 11.04.2021

Re: Wordy Rap(p)inghood

solo

Radiš od kuće a malo ti je.
Zajebi.



Има у Србији и оних који су на вишој друштвеној лествици од мене.

Такође раде од куће, али за разлику од мене раде за своју кућу.

solo solo 10:15 11.04.2021

Re: Wordy Rap(p)inghood

Има у Србији и оних који су на вишој друштвеној лествици од мене.

Такође раде од куће, али за разлику од мене раде за своју кућу.



Ne,ne ti nisi Tasa. Nisi ni Jugonostalgičar.

Ti si proleter, lumpenproleter el definitivo.
shmoo shmoo 10:17 11.04.2021

Re: shmoo

solo
П.С. - Чуо си да су то здање у Кумровцу продали Кинезима?


Čuj čuo. I otplakao.



И ја, брате...

Мислим, стварно! Кинезима!

Да цитирам Бреговића: Бела ћао!








shmoo shmoo 10:21 11.04.2021

Re: Wordy Rap(p)inghood

tess1

Шта си, бре, запела са овим?

Какве то везе има са нашом причом овде?

Тес, 'ајде молим те покушај да меморишеш када је Таса у питању:

Сви Срби са ове и оне стране Дрине и свих осталих рекао на Балкану и по Приморју, Славонији и околини су за Тасу Срби.

А да ли је неко из Босне, Шумадије, Београда, Војводине,... Небитно.

Пунктум.


Ено сад, ја пишем говором мржње, Тасо се ограђује. :)



Наравно, ограђујем се...

Јебеш земљу која Босне нема!

Заборавих у оном претходном коментару да ти кажем када смо потегли (на жалост, не и натегли) Северину... (Зорану не бих натегао, да простите, само сам је потегао.)

Моја кева је имала једну лепу изреку за неке своје суприпаднице истом полу којем је и она припадала:

У старости светица, у младости јебица.


shmoo shmoo 10:26 11.04.2021

Re: Wordy Rap(p)inghood

solo
Има у Србији и оних који су на вишој друштвеној лествици од мене.

Такође раде од куће, али за разлику од мене раде за своју кућу.



Ne,ne ti nisi Tasa. Nisi ni Jugonostalgičar.

Ti si proleter, lumpenproleter el definitivo.



Кркар ми је говорио да сам анархиста.

Па сад... Јебем ли га...

То сам, што сам.

У опери за три гроша док се град од махагонија успиње и пада може човек да буде шта му се прохте, зар не?








EDIT:


Eto ti sad. Drugima objašnjavaš strpljivo i naširoko meni nećeš.



Па ти си ми другар... Знаш ме, знам те...


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana