Društvo| Ljudska prava| Mediji| Roditeljstvo

Institucionalno zlostavljanje najslabijih - imamo li zakone?

principessa_etrusca RSS / 21.12.2017. u 03:12

Са закашњењем од неколико дана, открила сам случај девојчице са Косова и Метохије која је пре две године, трауматизована и болесна, стигла у хранитељску породицу. У новој средини је обасута пажњом и љубављу, проширени су јој видици, психолошки је оснажена, њен интелект подстакнут. Ишла је у добру београдску основну школу, постала самопуздана и стекла другове и другарице.

А онда су пре неки дан, неки чудни људи из центра за хранитељство и центра за социјални рад, у великом броју, заправо цела група, дошли и на основу усмене одлуке, а без икакве најаве о предстојећој промени, на лицу места истргли девојчицу из њене породице и њеног дома. Девојчицин интерес је очигледно занемарен.

Срећом, хранитељи су познати, артикулисани, образовани и борбени људи, па је девојчицин случај доспео у јавност. Komentari (120)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

principessa_etrusca principessa_etrusca 03:17 21.12.2017

Страшно

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 09:22 21.12.2017

Re: Страшно

To sada najgore lice izlazi na videlo. Koja logika je u postupanju zločinačkih udruženja i zašto nismo kadri da se organizujemo i odupremo? Sa kojim ciljem su deca kradena iz porodilišta? Ko je uzeo ovu devojčicu?
cassiopeia cassiopeia 09:39 21.12.2017

Re: Страшно

Ko je uzeo ovu devojčicu?


Od poznanice, psihoterapeuta, saznala sam da je dete bilo u hraniteljskoj porodici kod Mile Alečković dok se ne pronađe trajno rešenje, odnosno usvojitelji. Da svaka hraniteljska porodica, uz punu svest i saznanje da dete boravi kod njih dok se ne pronađu pogodni usvojitelji, uzima dete kod sebe.

Niko nije mogao bez rešenja da odvede dete. Negde se i spominje rešenje koje Mila nije htela da potpiše.

Meni nije jasno zašto Mila i njen suprug nisu pokrenuli proces trajnog usvajanja, a imali su informaciju da hraniteljstvo nije garancija da će devojčica ostati kod njih.

Naravno, ne sporim da su učinili veliku stvar što su je primili i omogućili da se oporavi i fizički i psihički. Dete se sigurno vezalo za njih i oni za devojčicu. Još jedna trauma.

Mene interesuje šta Centar ima da izjavi po ovom pitanju. Ovakve situacije nisu retke, stvar je tako organizovana, hraniteljstvo je opcija sve dok se ne reši usvajanje. Možemo diskutovati o tome da li mi smatramo da je to ok, prosto stvar je tako organizovana. Ili će dete do usvajanja biti u domu ili u hraniteljskoj porodici.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 10:08 21.12.2017

Re: Страшно

cassiopeia


Niko nije mogao bez rešenja da odvede dete. Negde se i spominje rešenje koje Mila nije htela da potpiše.

Meni nije jasno zašto Mila i njen suprug nisu pokrenuli proces trajnog usvajanja, a imali su informaciju da hraniteljstvo nije garant...

Naravno, ne sporim da su učinili veliku stvar što su je primili i omogućili da se oporavi i fizički i psihički. Dete se sigurno vezalo za njih i oni za devojčicu. Još jedna trauma.Iznose međutim prilično ozbiljne optužbe, dosta i usled ozledjenosti, o organizovanim zločinačkim udruženjima.


principessa_etrusca principessa_etrusca 11:31 21.12.2017

Re: Страшно

Кас, хранитељство није трајно решење, али је сасвим могуће да се МА и ИБ нпр. због својих година нису квалификовали за усвојење иако су девојчици пружили стабилност, осећање сигурности, топлину, пажњу, психолошко оснаживање, самопоуздање,... Мени изгледа логично да сваки случај треба гледати за себе, case by case, и руководити се интересом сваког појединачног детета, а свакако није добро да се дете сељака из породице у породицу. Интерес потенцијалног усвојитеља са неке листе чекања не сме да превлада интерес детета! Добробит детета је једино битнa!

Овде се ради и о самом начину спровођења "усменог решења" (није јасно шта јесте или није постојало), заиста у правом Гестапо маниру, што каже Мила.

Замисли целу ствар из угла детета. Какво поверење у људе она може да има када је на овај начин отргнута из свог породичног окружења, јединог кога има, и бачена у неко друго, непознато окружење? Како ће моћи да верује било коме? Какво ће осећање сопствене вредности имати кад је третирана као ствар, а њена осећања и жеље као безвредне?
cassiopeia cassiopeia 11:44 21.12.2017

Re: Страшно

Замисли целу ствар из угла детета. Какво поверење у људе она може да има када је на овај начин отргнута из свог породичног окружења, јединог кога има, и бачена у неко друго, непознато окружење? Како ће моћи да верује било коме? Какво ће осећање сопствене вредности имати кад је третирана као ствар, а њена осећања и жеље као безвредне?


Sve te razumem o čemu govoriš. Upravo zbog takvih stvari sa detetom mora da radi psiholog na pripremi, ceo tim da je uključen. Dete se nikad ne vodi u usvojiteljsku porodicu tek tako. Postoji protokol koji se sporovodi, upoznavanje, druženje pod nadzorom stručnih lica... Pitanje je šta je ovde od toga rađeno.

Mi možemo samo da pretpostavljamo šta je bilo pre ovog traumatičnog događaja. Možda su hranitelji odbijali da vode dete na upoznavanje sa potencijalnim usvojiteljima, odbijali saradnju sa Centrom... Ne znam.
cassiopeia cassiopeia 11:48 21.12.2017

Re: Страшно

znose međutim prilično ozbiljne optužbe, dosta i usled ozledjenosti, o organizovanim zločinačkim udruženjima.


To sam videla. Nadam se da će, ako imaju saznanja, svedoke... preduzeti konkretne korake i tužiti.
grof_brankovich grof_brankovich 14:49 21.12.2017

Re: Страшно

Дакле реч је о препродаји деце. Ово би требало одмах проследити председнику Вучићу и премијерки Брнабић. Зар се нису још огласили?


quote са Јутјуба испод: Demokratija ili Demokradija?
Published on 18 Dec 2017
11,502 views - до 21 Дец 2017 прилично много је барем отворило сајт


Клинички психолог, професор и писац Мила Алечковић проживљава ових дана, заједно са својим супругом праву породичну драму.
Девојчица, чији су хранитељи већ две године она и њен супруг, је одузета од стране Центра за социјални рад у Обреновцу и Центра за породични смештај и усвојење Београд.
"Дете чији смо хранитељи долази са простора Косова и Метохије, из избегличке породице, отац јој је преминуо, мајка је тада била болесна, и суд је њу изместио из породице, након чега бригу о њему воде управо ова два центра"

Даље напомиње да су дете легално преузели на хранитељство када је имало шест година, додавши да јој је чак сада већ бивша директорка Центра за породични смештај и усвојење у Београду захвалила што су преузели девојчицу којој је била потребна љубав.

"Када је дошла била је у ужасном стању, у физичком и психичком растројству, са трулим зубима, ранама и пликовима на кожи, уплашена и у констрантном страху"

Мила и њен супруг, иначе Француз по националности, прихватили су дете, како каже са великом љубављу, уписали је у елитну школу, хранили је, лечили и радили на њеном самопоуздању.

После одређеног времена девојчица се уклопила, порасло јој је самопоуздање, стекла је нове пријатеље, добијала је петице.

Међутим, Мила почетком децембра добија позив из Центра за социјални рад из Обреновца да би дошли у посету, након скоро две године хранитељства, како би видели како је сада девојчица, и да провере да ли су услови за њен живот добри.

"Долазе код нас 15. децембра, група од осморо из ова два центра, улазе у стан као да хоће неког да убију, и говоре да девојчица сада иде у нову породицу. Била сам запањена, а девојчица је пребледела када су јој саопштили ову информацију", ужаснута је Мила.

Она тврди да њу и њеног супруга нико није упозорио да ће до овога доћи.

Службеници ових центара су млатили неким решењем да дете напушта нашу породицу, а мени то решење нико није унапред послао. Не знам ни разлог због чега су одвели девојчицу, само су нам рекли да нисмо испоштовали нека правила, а ја не знам која. Наравно да нисам желела да потпишем решење, упали су нам у стан, на агресиван начин саопштили да девојчица мора да нас напусти, а нас нико није ни упозорио нити рекао зашто", тврди професорка и клинички психолог.

Мила је потом уз присуство правника из Центра написала жалбу против решења које су добили и потписала само ту жалбу.

"Били су толико агресивни и насилни да сам имала утисак да су заправо дошли да нас испровоцирају и да ми направило неки скандал, али супруг и ја то нисмо дозволили. Дете су хтели да нам одузму у папучама",

Она даље наводи да су службеници из Центра изашли у ходник и позвали полицију.

"Полицијски службеници су стварно били фини и рекли како им је ово најтежи случај на који су наишли, али да стварно морају да одведу дете", каже Мила и препричава како је и девојчица вриштајући и клечећи на коленима молила да је не воде.

Према њеним речима, неће допустити да се случај овде заврши.

"Девојчица је све изгубила у животу, ми смо је подигли, оспособили за живот. Ово што су из Центра урадили детету је најгори криминални гест учињен према њему, ово је нешто што може да му остави трауму", говори из професионалног угла Алечковић.

Мила страхује да би девојчицу могли да продају.
"Имам основану сумњу да се деца у нашој земљи, и то често из тих Центара продају, не знамо куда иду та деца. Ја страхујем да би то могло да се догоди нашој девојчици", уплакано говори она.

На крају додаје да су поднели кривичну пријаву и да се неће смирити док не спасу дете.Из говора Душана Дунђера "Народ треба да штити црква академија па све остало пошто је све то мртво... ми нисмо слободни у Србији..."
Мира Алечковић "Гестапо методе...!"

principessa_etrusca principessa_etrusca 14:53 21.12.2017

Re: Страшно

cassiopeia
znose međutim prilično ozbiljne optužbe, dosta i usled ozledjenosti, o organizovanim zločinačkim udruženjima.


To sam videla. Nadam se da će, ako imaju saznanja, svedoke... preduzeti konkretne korake i tužiti.

Изнесена је оптужба да децу прошетају кроз неколико хранитељских породица и да им се онда замеће траг, а она у ствари бивају продата.

У Британији је било невероватних случајева институционалних злоупотреба, не над појединачним жртвама, већ над стотинама и хиљадама жртава, где једни злоупотребљавају, а други жмуре, па ме ништа не би зачудило. Колико год озбиљне оптужбе биле, уопште није немогуће да су истините.

Оно што ме изненађује је суровост егзекуције, без покушаја да се створи привид да их дете, његова патња и његова психа имало интересују.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 15:23 21.12.2017

Re: Страшно

child trafficking - pričao je Franja o tome na svojoj ekumenskoj misi koju je služio u Vitlejemu u sklopu besedu o miru i zlu na planeti.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 15:24 21.12.2017

Re: Страшно

principessa_etrusca


Оно што ме изненађује је суровост егзекуције, без покушаја да се створи привид да их дете, његова патња и његова психа имало интересују.


šta ti je tu čudno, prodaš drogu, prodaš dete, isti đavo.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 15:41 21.12.2017

Re: Страшно

1.200.000 prodate dece godišnje,
35.000$ cena independent adoption

___________________________________

42.000.000.000$.

arianna arianna 21:38 21.12.2017

Re: Страшно

Изнесена је оптужба да децу прошетају кроз неколико хранитељских породица и да им се онда замеће траг, а она у ствари бивају продата.


Ovo je jako teška optužba.

Moguće da je devojčica bila u proceduri za usvajanje, a da su se hranitleji tome protivili, neprihvatanjem rešenja. Centri uglavnom traže trajnija rešenja, i ona koja su najbolja za dete. Sazivati konferenciju za štampu, samo zato što je neko hraniteljskoj porodici oduzeo dete i odveo ga na usvajanje, malo je reći neobično i čudno.
Ako su hranitelji hteli da usvoje dete, i time reše trajno status deteta, onda je to druga priča.
principessa_etrusca principessa_etrusca 09:39 21.12.2017

**

Овај случај ме је баш потресао.

У насловима је увек споменута Мила Алечковић јер су она и њен муж Ив Батај девојчицини хранитељи, али наравно, у центру је осмогодишња девојчица коју је живот до шесте године тешко избубетао, а сада је истргнута из средине у којој се осећа безбедно, од људи које је заволела и који њу воле.

Деца нису ствари које се померају са места на место и из породице у породицу како се некоме прохте. Како је уопште могуће да гомила социјалних радника које ми плаћамо да се брину о добробити деце, и штите њихове интересе, упадне у кућу хранитеља и на лицу места одузима дете које не само да није злостављано, већ му је поклоњена пажња коју многа деца немају ни у својим природним породицама?

Сцена одвлачења девојчице личи на данак у крви или нацистичко раздвајање породица.

Ко су људи који раде овакве ствари?
cassiopeia cassiopeia 10:09 21.12.2017

Re: **

Овај случај ме је баш потресао.


Meni je nezamislivo da se dete tako surovo odvaja od hranitelja. Normalno bi bilo da postoji procedura privikavanja na činjenicu da dete prelazi u novu porodicu. Sad dok ovo kucam setila sam se filma (znam, film nije život, ali oslikava ga) i situacije kad dete odvode od ujaka koji nije usvojio dete i prebacuju ga u hraniteljsku porodicu jer je procenjeno da je to za dete bolje.

Nije uvek bolje imati materijalno više, ljubav i pažnja se izgleda najmanje broje u tom prebrojavanju čega ima, čega ne.

Сцена одвлачења девојчице личи на данак у крви или нацистичко раздвајање породица.


Da li mi veruješ da nemam snage da gledam klipove, samo sam čitala vesti. Mene to strašno potresa.


Ко су људи који раде овакве ствари?


Oni koji su pristali to da rade za novac i kojima to ulazi u opis posla. Ne znamo mi sa kojim se demonima oni bore kad se završi radno vreme. Ne bih ja tako olako osuđivala službenike i zaposlenike centra.

Ono što mene više interesuje je zašto nisu sprovedene sve mere zaštite deteta, a ne dovođenje u situaciju pojačavanja traume koja već postoji samim činom odvajanja deteta od hraniteljske porodice. Kad je zakon takav kakav jeste, iz hraniteljstva se prelazi u trajno usvojenje, ako ima uslova i pogodnih usvojitelja.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 09:52 21.12.2017

Ne znam ko je žena

Ko su akteri tribine, ko je žena? Vidim da je napadaju ovde:


“Vesela luka” Mile Alečković
27. Novembar 2014.3388

Drustvo_srpsko-kubanskog_prijateljstva_13

Ispod prenosimo tekst Branka Dragaša na temu nove inicijative Mile Alečković, dame iz srpske dijaspore, koja ponekad (povremeno) skokne iz Beograda u svet – do Pariza najčešće. Vidimo da Dragaš u svom kritičkom osvrtu na novi “intelektualni šturm” Alečkovićeve nastupa oprezno. Najpre hvali Milu kao osobu u čiju “pravednost, poštenje, iskrenost, patriotizam i revolucionarna, levičarska opredeljenja” iskreno veruje. On posebno ističe da je Mila “hrabrija je od većine muškaraca”. Štaviše, Dragaš smatra da je ona “hrabrija je od svih srpskih intelektualaca zajedno”.

Začuđuje da Branko Dragaš, čovek koji uistinu pokazuje da zna šta je u srpskom političko-ekonomsko-intelektualnom miljeu danas najvažnije da se preduzme za spas države i naroda, prilazi Mili Alečković sa tolikim (reklo bi se) strahopoštovanjem i ne zna se čime zasluženim uvažavanjem. Ovo deluje još čudnije ako uzmemo u obzir činjenicu da je Dragaš jedno vreme, zajedno sa Milom, bio aktivan u promovisanju kulturno-političkog “pokreta” Dveri. To jeste, teško je pretpostaviti da Dragaš nije uspeo za sve to vreme da “pročita” Milu Alečković, pogotovo ne u tom stepenu da on poveruje u njeno “poštenje, iskrenost i revolucionarna opredeljenja”. A naročito je neobično da Dragaš stavlja Alečkovićevu u red “najhrabrijih srpskih intelektualaca”.

U ono vreme kada je Nikola Janić, kao predsednik Srpskog savaza iz Švedske stigao samo na korak velikog ostvarenja, ujedinjenja ili ujedinjenog delovanja srpske dijaspore, glavni akter rušenja takve plemenite Nikoline zamisli bio je Sima Mraović, koji je tada nastupao u ime “francuskih” Srba. Kao veliki poštovalac lika i dela Mile Alečković i pod njenim uticajem, Sima Mraović je namerno minirao stvaranje USDE-a (Ujedinjena srpska dijaspora Evrope), čime je zadat (pokazalo se kasnije) smrtni udarac jednom osmišljenom i koordinisanom radu Srba na evropskom kontinentu. O tome više možete pročitati na ovom sajtu Nikole Janića.

A u stvarnosti, Mila Alečković je daleko od bilo kakvog intelektualca. Ona je jedna vrsta copy/paste “mislioca”. Mila godinama koristi naivnost jednog dela srpske političke i intelektualne “elite”. Prodaje im rog za sveću – i to, izgleda, tako uspešno da čak ni jedan Branko Dragaš nije bio u stanju da je prozre. To pomalo zbunjuje, jer ko god je hteo da se malo više zainteresuje za “intelektualni” rad i političko angažovanje Mile Alečković, mogao je da na internetu pronađe dokaze da ona nije nikakav intelektualac (već običan “prepisivač”), a da je u političkom smislu (ako se njena aktivnost može uopšte tako nazvati) ona najobičniji prevarant pijačnog tipa. Mila se više puta lažno predstavljala, jednom je čak tvrdila da se u njenom (nepostojećem) evroazijskom kongresu (KSEA) nalazi na stotine srpskih intelektualaca. A, zapravo, Milu su sledili samo pojedini desperadosi, poput Sime Mraovića ili onog “nebrušenog bečkog intelektualca” Petra Milatovića.

Uostalom, evo i linka ka još nekim “intelektualnim” dostignućima i političkim “aktivnostima” Mile Alečković, pa prosudite sami.

Ipak, u nastavku svog osvrta na “rad” Mile Alečković, Branko Dragaš rezonuje onako kako bi i trebalo da se očekuje od nekoga ko Srbiji i srpskom narodu želi dobro. Porto alegre Mile Alečković je takva besmislica kakvu je jedino Mila i mogla da smisli. Pitanje je samo da li će joj ovoga puta poći za rukom da upeca nekog nesrećnog srpskog intelektualca koji ne vidi dalje od nosa. Da li će to biti Duci Simonović? Moguće, jer on, koliko je “čista duša” još više je naivan u svom zatvorenom “filosofskom sistemu” i viziji nekakvog idealnog i “pravednog društva”. I sam Šešelj se, izgleda, u jednom trenutku zaleteo, pa je na svom Tviteru pomenuo Milu, ali toga više na njegovom nalogu tamo nema.

D.G.

______________________

POSLE VELIKIH MUKA ČEKA NAS VESELA LUKA
Branko DragašDosta mojih čitalaca mi je poslala interviju prof.dr. Mile Alečković. Traže da iznesem svoj stav.

Pristajem. Otvoreno ću izneti šta mislim. Javne ličnosti treba javno da polemišu. U sukobu mišljenja se rađaju nove ideje.

Mila Alečković je moja dugogodišnja, draga drugarica. Poštujem njeno znanje, pravednost, poštenje, iskrenost, patriotizam i revolucionarna, levičarska opredeljenja. Ona je začuđujuće hrabra. Hrabrija je od većine muškaraca. Hrabrija je od svih srpskih intelektualaca zajedno.

Pozdravljam njenu kritiku DSS i DVERI. Dosledna je i odlučna. Iznela je suštinu problema. Dobro je da je Mila to uradila, jer je tako potvrdila moj oprezan stav prema novoj koaliciji. Zašto oprezan stav?

Pišući o toj novoj koaliciji, izneo sam svoje sumnje, vodeći računa da ponovo ne budem optužen da razaram patriotski pokret, koji treba da sruši totalitarni režim u Srbiji. Taj patriotski pokret, koji ne postoji. Koji se godinama najavljuje. Koji ne može da se formira. Ako patriote ne mogu da se slože, ujedine i organizuju, kako će oni da vode državu i da spase Srbiju od konačne propasti?

Kako? Ko će da vodi državu?

Priča o patriotskim snagama, koji se godinama udružuju, obična je laž. Nema udruživanja! Sujeta i lični interesi razaraju patriotske snage u stanju merkanja političkih funkcija. Ako ste patrote, potpišite pred našim narodom da nećete da se lično bavite politikom i da nećete da imate nikakve interese iz politike. Kada to patriote potpišu, onda možemo da im verujemo.

Dragi prijatelji, profesionalnim patriotima ne verujemo!

Mila Alečković je svojom kritikom razorila novu koaliciju DSS – DVERI. Njena kritika Sande Rašković-Ilić je na mestu. Takva koalicija je programirana od režima i DVERI su naseli na tu praznu priču.

Toliko o tome delu intervjua. Meni je drago da je Mila hrabro sve to iznela.

U drugom delu intervjua počinje moje neslaganje sa Milom Alečković.

Mojoj drugarici Mili se ne sviđa, kako kaže, moj naziv – politički blok. Reč BLOK u srpskom jeziku ne znači ništa.

Prvo, to uopšte nije moj naziv. Drugo, politički blok u našem dnevnom jeziku se odomaćio i svuda se upotrebljava. Treće, građani razumeju da se radi o nekom udruživanju onih koji imaju slične političke ideje. Toliko im je bar jasno.

A onda Mila govori kako se dogovorila sa Ljubodragom Ducijem Simonovićem da pokrenu srpski manifest PORTO ALEGRE. Šta da pokrenu? PORTO ALEGRE. Šta je to? Šta to znači? Koliko Srba i građana Srbije zna šta znači PORTO ALEGRE? Vrlo malo.

Kako može neki manifest koji se zove PORTO ALEGRE da bude srpski manifest?

Da li je to, draga moja Mila, u duhu srpskog jezika? PORTO ALEGRE – vesela luka.

POSLE VELIKIH MUKA ČEKA NAS VESELA LUKA

To sam ja napisao. Rimuje se i obećava.

U tu Veselu Luku treba da nas uvede bivši košarkaš Duci, koji je meni napisao, svedoci su svi čitaoci, da odbija saradnju, jer se on zalaže za KOMUNISTIČKO DRUŠTVO, dok se ja zalažem za kapitalizam. Dakle, saradnje nema. To što smo Srbi ne može da ima veći značaj od naših ideologija.

Meni bi bilo jasno da se Duci zalaže za HUMANISTIČKO DRUŠTVO, o kome sam toliko pisao i za koje se zalažem, ali za KOMUNISTIČKO DRUŠTVO to je neshvatljivo posle svih komunističkih zločina učinjenih nama Srbima.

Ako potegnemo lažno pitanje komunizma ili kapitalizma, podeliće se Srbija i nikada nećemo uploviti u Veselu Luku naših snova.

To je novi problem Mila, zar ne?

Mila u intervju, malo niže, govori da uči svoje studente da nema ni levice ni desnice. Kaže da je sve to jedna velika laž. Slažem se! Ali, zašto si sklopila savez sa nekim ko je ideološki isključiv, koji iz svog ostrašćenog komunističkog slepila ne vidi kakvo se novo zlo nadvija nad Srbijom? Stvarno ne razumem.

Drugi javni delatnik koji treba da spasi Srbiju je haški pobednik Voja Šešelj. Mila za njega kaže : „Šešelj je upravo nacionalno –socijalni političar, jer je to jedini čovek na političkoj sceni Srbije koji je sam potekao iz borbe protiv siromaštva i koji bi ogromnom snagom duha mogao da pomogne srpskoj sirotinji. On je, u stvari, potencijalni Robin Hud“

Nacionalno –socijalni? Zar na tome nije izrastao Firer?

Kako je Mila došla do zaključka da je Šešelj potekao iz borbe protiv siromaštva? Svog, ličnog siromaštva? Ili potekao iz političke borbe protiv siromaštva?

Gde je on to pokazao? Zar njegovo vladanje Zemunom nije bilo nikakva borba protiv siromaštva? Zašto tada ogromnom snagom duha nije pomogao srpskoj sirotinji? Zašto nije pomogao kada je postao potpredsednik u vladi Mirka Marjanovića?

Šta je Šešelj uradio za srpsku sirotinju? Ništa! Zašto? Ako je nacio-socijalista, zašto nije uradio?

Zaključak da je Šešelj srpski Robin Hud je stvarno sumanuta izjava. Robin Hud na mestu potpredsednika vlade Despota, koji pljačka i ubija Srbiju. Koji izdaje Srbe van Srbije.

Šta je to sa srpskim intelektualcima? Otkud tolika zaboravnost? Zašto se toliko dodvoravaju političarima? To ne mogu da razumem.

Srbiju, dakle, može spasiti nacio-socijalni Robin Hud. Koji je hteo da hapsi velike lopove. Pa, što ih nije hapsio? Šta je čekao? Zašto od Miškovića nije uzeo sve što je tajkun oteo ovom narodu i to podeli sirotinji raji? Nije uradio! Zašto?

Demagogija je priča o Robinu Hudu. Ona je dokaz nemoći srpslkih intelektualaca.

Veliki Demagog se vratio. Njegova politička deca guraju Srbiju u propast.

Veliki Demagog treba da porazi one koje je sam stvorio. To mu je istorijska uloga. Treba da ih rasturi kao što je rasturio diletante u Hagu. Tako se brani srpstvo.

Ali, Veliki Demagog je opasan osvetnik. On namerava da pokori Srbiju. I da uspostavi svoju ličnu vlast. U kojoj će on i njegova nacionalno-socijalna družina iz šervudske šume da nam nametne novi jaram. Veliki Demagog ima totalitarnu strukturu ličnosti i opasan je za demokratiju i Republiku.

Tako će Malog Demagoga zameniti Veliki Demagog.

Srbija će ponovo izgubiti.

Zar mi ne želimo da Srbija pobedi?

Nekoliko datih intervjua Velikog Demagoga ništa dobro ne obećavaju. U njima, osim mržnje prema svojim neprijateljima, nema nijedne vizije i strategije. Prežvakavanje jednog te istog. Čak su se i granice Velike Srbije pomerile. Proširile. A ko će da gine za takvu Veliku Srbiju? Čija deca?

Zar to nije novo brukanje nas Srba? Zašto priča te gluposti? U kome vremenu on živi?

Došle su nove generacije. Oni ne razumeju šta im priča Veliki Demagog. Oni neće da ginu za njegove granice.

Ko je treći musketar iz te komunističko-nacional-socijalne družine? Mila poziva kapitalistu Nenada Popovića zbog njegovih veza sa Rusijom.

Kako će da funkcioniše taj savez komunista-nacsocijalista – kapitalista? Nikako!

Znam da Mila ima plemenite namere, ali rešenja koja je ponudila su politički štetna za Srbiju. Ne verujem političarima. Političari su ološ.

Srbiju mogu spasiti samo novi ljudi. Oni koji nikada nisu bili u politici. Oni koji nisu zaraženi političkim ludilom. Oni koji se nikada neće baviti politikom kao svojom profesijom. Utopija? Ne. To je jedini način da se odbranimo novih demagoga i novih prevara.

Napisao sa Platformu za okupljanje rodoljuba. Oni treba da se dogovore o koracima za spas Srbije. Ponudio sam politički i ekonomski program. Njega treba da sprovode novi ljudi u politici.

Ali, profesionalni političari i plaćene patriote o tome neće da razgovaraju. Zašto? Taj Program za spas Srbije ukida političare. Ruši totalitarizam u zajednici. Obesmišljava demagoge. Proteruje ludilo iz politike.

Nama treba moderna Srbija. Prosvećena i produhovljena. Ekonomski bogata. Srbija po meri njenih građana.

Srbija u kojoj će Mila biti profesor. Srbija u kojoj ću moći da privređujem i zapošljavam ljude. Političari nas neće zanimati.

Branko Dragaš
cassiopeia cassiopeia 10:13 21.12.2017

Re: Ne znam ko je žena

Ne znam ko je žena
Ko su akteri tribine, ko je žena? Vidim da je napadaju ovde:


Mene nervira da se cela priča sve više vrti oko toga ko je Mila Alečković, dete pada u zapećak i cela priča oko hraniteljstva i usvajanja.

Ako Mila nije ispunjavala obaveze i izgubila pravo na hraniteljstvo to bi trebalo ispitati. Ne abolira je od odgovornosti to što je javna ličnost, ali isto tako ne sme da ima više prava, a manje obaveza jer je javna ličnost.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 11:12 21.12.2017

Re: Ne znam ko je žena

cassiopeia

Mene nervira da se cela priča sve više vrti oko toga ko je Mila Alečković, dete pada u zapećak i cela priča oko hraniteljstva i usvajanja.

Ako Mila nije ispunjavala obaveze i izgubila pravo na hraniteljstvo to bi trebalo ispitati. Ne abolira je od odgovornosti to što je javna ličnost, ali isto tako ne sme da ima više prava, a manje obaveza jer je javna ličnost.


Nemoj se nervirati, drugar, izaći će ti bore, a bore lice smore... Ne znam kakav je javni diskurs u BG-u, ja sam čovek pustinjak - srce u pustinji/pustinja u srcu - i ne znam ko se kako i s kim i zašto pegla u javnom životu Prestonice, no zanima me stvarno ko su akteri. Žena lepo priča, upotrebljava zanimljive metafore pa me zanima ko je lik.
cassiopeia cassiopeia 11:36 21.12.2017

Re: Ne znam ko je žena

Nemoj se nervirati, drugar, izaći će ti bore, a bore lice smore...
no zanima me stvarno ko su akteri. Žena lepo priča, upotrebljava zanimljive metafore pa me zanima ko je lik.


Ja ti još slabije pratim ta prestonička dešavanja. Za nju sam čula još dok joj je majka (pesnikinja Mira Alečković) bila živa. Žena mi bila interesantna, neki intervju se vrteo na tv-u, čini mi se da je prvi put sa njom pričala Mira Adanja Polak u onim svojim obilascima Srba po dijaspori.

Nije mi onda bila simpatična, a što tačno, ne sećam se.
principessa_etrusca principessa_etrusca 11:50 21.12.2017

Re: Ne znam ko je žena

Ја уопште не сумњам да Мила Алечковић није свима симпатична, односно да је многима несимпатична, пре свега због неодмереног самопромовисања. Могуће је такође да је у Србији потребно уредно подсећати да са Др Слином не делиш alma mater.

У овој причи је битна девојчица, не Мила Алечковић, осим наравно што је омогућила да се чује и глас других који немају висок профил, а чија су деца злостављана од система на сличне начине.

Коме одговарају људи који доносе судбоносне одлуке за млада бића и разбијају породице?
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 11:52 21.12.2017

Re: Ne znam ko je žena

cassiopeia
Za nju sam čula još dok joj je majka (pesnikinja Mira Alečković) bila živa. Žena mi bila interesantna, neki intervju se vrteo na tv-u, čini mi se da je prvi put sa njom pričala Mira Adanja Polak u onim svojim obilascima Srba po dijaspori.

Nije mi onda bila simpatična, a što tačno, ne sećam se.


То је почетак звездане бајке…

Снег дубок, иду уморне чете…

Ја се то сећам зиме једне,

ја се то сећам туге големе,

спаљено село, пусто слеме

и дете једно са згаришта

у загрљају партизанке.


Ček, Mirina mala, pa-a, to je bio moj najveći uspeh u kulturnom životu prestonice, srebrna medalja na gradskom recitatorskom, kako sam pravio dramske pauze, pa se okretao i pravio grimase kao partizani - slomio sam srca svim tetama u publici! Vidim ja postoji neka tajna veza...

Malo mi se ne sviđa što je sentiš, pa da, kao mama, logično...

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 12:08 21.12.2017

Re: Ne znam ko je žena

principessa_etrusca
Ја уопште не сумњам да Мила Алечковић није свима симпатична, односно да је многима несимпатична, пре свега због неодмереног самопромовисања. Могуће је такође да је у Србији потребно уредно подсећати да са Др Слином не делиш alma mater.

У овој причи је битна девојчица, не Мила Алечковић, осим наравно што је омогућила да се чује и глас других који немају висок профил, а чија су деца злостављана од система на сличне начине.Vidi, sasvim je moguće da je napadnuta baš zato što je Mila Alečković, zato što se drznula da udari u jezgro tog sistema, oni su je udarili tamo gde će je najviše zaboleti, slomiti, prestraviti.


Коме одговарају људи који доносе судбоносне одлуке за млада бића и разбијају породице?


Odgovaraju režimu, oni su kao neki kafkijanski činovnici koji za malu nadoknadu obavljaju najzverskije moguće, i najneočekivanije po ljudsku logiku zadatke.
cassiopeia cassiopeia 12:27 21.12.2017

Re: Ne znam ko je žena

У овој причи је битна девојчица, не Мила Алечковић, осим наравно што је омогућила да се чује и глас других који немају висок профил, а чија су деца злостављана од система на сличне начине.


Baš tako.
principessa_etrusca principessa_etrusca 12:43 21.12.2017

Re: Ne znam ko je žena

Vidi, sasvim je moguće da je napadnuta baš zato što je Mila Alečković, zato što se drznula da udari u jezgro tog sistema, oni su je udarili tamo gde će je najviše zaboleti, slomiti, prestraviti.

Монструозно у сваком случају, и ако тако третирају сву децу, и ако преко детета таргетују Милу Алечковић. За њих дете није људско биће, већ средство и ствар.
grof_brankovich grof_brankovich 14:50 21.12.2017

Re: Ne znam ko je žena

principessa_etrusca
Vidi, sasvim je moguće da je napadnuta baš zato što je Mila Alečković, zato što se drznula da udari u jezgro tog sistema, oni su je udarili tamo gde će je najviše zaboleti, slomiti, prestraviti.

Монструозно у сваком случају, и ако тако третирају сву децу, и ако преко детета таргетују Милу Алечковић. За њих дете није људско биће, већ средство и ствар.


Ко то таргетује по теби Миру Алечковић?
grof_brankovich grof_brankovich 14:53 21.12.2017

Re: Ne znam ko je žena

Зар реч "хранитељство" не значи одгој? (Мира Алечковић каже да јој смета та реч која се односи на храну.
principessa_etrusca principessa_etrusca 15:14 21.12.2017

Re: Ne znam ko je žena

Ко то таргетује по теби Миру Алечковић?

Милу? Ја то заиста не знам, нити како је она ударила на систем. То је Сркијева претпоставка.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 15:18 21.12.2017

Re: Ne znam ko je žena

principessa_etrusca
За њих дете није људско биће, већ средство и ствар.


ne samo dete ili mila, već svi mi - kompletna nacija.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 15:19 21.12.2017

Re: Ne znam ko je žena

principessa_etrusca
Ко то таргетује по теби Миру Алечковић?

Милу? Ја то заиста не знам, нити како је она ударила на систем. То је Сркијева претпоставка.


samo dajem kao Herlok Šolms pretpostavku da je udareno na nju iz drugih razloga.
principessa_etrusca principessa_etrusca 15:29 21.12.2017

Re: Ne znam ko je žena

grof_brankovich
Зар реч "хранитељство" не значи одгој? (Мира Алечковић каже да јој смета та реч која се односи на храну.

Мила говори руски, а "хранители" на руском значи custodians. Такође, на српском се каже "похранити".
grof_brankovich grof_brankovich 15:51 21.12.2017

Re: Ne znam ko je žena

Пошто сам погледао и саслушао филм схватио сам да су окривљени социјални радници, њихови финансијери (стране организације, сорошевци и други) и држава која запошљава ове раднике.

Верујем да ће Мира Алечковић и Ив Батај покушати све да врате дете.

Срки, Мира Алечковић је национални радник и активиста, што левичари зову "националиста".


У видеу Мира Алечковић каже да је Вучић организатор отмице!! Волео бих кад би било више разумумности и умерености тамо.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 16:23 21.12.2017

Re: Ne znam ko je žena

Mila, Mira je mama... :)

Da, za Srbiju nacionalista, a u srpskim dijasporičnim medijima je optužuju da je levičarka.

Vidno je uzrujana na videu. Kod nas u Vojvodini je umerenija atmosfera nego u Beogradu, Beograd je u tim vodama postao pravi Novi Vavilon. Cela javna komunikacija je veoma otrovna, što je teren koji, u principu, najviše odgovara Vučiću. Haos, teške reči i osećanja, sve kvazi - idealno za AV-a.
vera.nolan2 vera.nolan2 16:34 21.12.2017

Re: Ne znam ko je žena

, sasvim je moguće da je napadnuta baš zato što je Mila Alečković, ...kao neki kafkijanski činovnici

Sasvim je izvesno da je navukla gnev na sebe nekih neistomišljenika svojim javnim istupima inače; zvuče skoro paranoično njene tvrdnje da je umešan i neki pedofilski inostrani lobi ... paranoja često izranja kao rezultat sagledavanja totalne nemoći, ali kako Mila A. ipak jeste neko, obratila se i Vučiću za pomoć, možemo se samo nadati da će uspeti da se izbori za to izgubljeno dete. Užas, zaista !

Ponekad se susretnemo sa takvim neshvatljivim pojavama u našem društvu, a pojedinačno smo nemoćni da bilo šta uradimo, tek malo da pomognemo samo, a vidim ni mediji !

Skoro da sam infarkt dobila kada sam slušala majke sa ukradenim bebama i niko ništa iz vlasti ne preduzima niti se oglašava, a zakonom ništa lakše rešiti. ...

Sama sam svedok dve tužne i teške priče samohranih majki od bezbroj, kojima socijalna služba nije u stanju da pomogne na pravi način jer nema prave zakonske regulative i podrške, pa se ponekad pojedine službenice ponašaju u nemoći samo, nadam se, i bezdušno.
Od problema sa očevima koji ne plaćaju alimentaciju, a zloupotrebljavaju "pravo" viđanja dece i kada su deca bolesna npr, pa je jednoj policija "kidnapovala" decu ispred zdravstvene ustanove jer nije dala bolesno dete na viđenje,... itd, itd ...
Jednostavno da čovek ne poveruje šta se sve dešava ...

Jaril Jaril 08:07 22.12.2017

Re: Ne znam ko je žena

Mene nervira da se cela priča sve više vrti oko toga ko je Mila Alečković, dete pada u zapećak i cela priča oko hraniteljstva i usvajanja.

snezana mihajlovic snezana mihajlovic 17:10 21.12.2017

...

inicijalno sam htela da napišem da ne znam šta je gore - to da dete završi u rukama poremećene osobe (bogate, ali - poremećene), ili to što je moguće da neko na ovaj način (dakle - kako sam shvatila: usmenim putem usmeren) dođe i uzima dete... i onda sam zastala, jer su te dve stvari, praktično iste i predstavljaju sav onaj jad u koji upadaju deca, poput devojčice o kojoj je vest.
znači, treba da se odlučim da li je gore da ostavimo dete kod žene koja toliko puta naglašava da je u pitanju siroče, koje uprkos toj činjenici ide u elitnu školu, u kojoj će joj se, zarad identiteta čak na putu naći i učiteljica koja je i sama sa kosova...jer, identitet se formira do četvrtog razreda, i baš na taj način;
kod žene, koja devojčici kaže da će i sama postati ako ne predsednik, a ono sigurno poslanica, koja će da nam spasi to naše kosovo, kod žene, koja je pregonitivna, pa je devojčcica, pošto se ugledala na nju, i sama postala vidovita, kod žene, koja druge žene iz centra naziva nedojebanim babama, a čoveka od 30 godina, mladićem kome još rade hormoni, kod žene, koja je devojčicu uzela, baš zato što je sa kosova, i verovatno baš iz istog razloga ne može da shvati, da čovek ne mora baš da bude superodlično situiran, školovan i ostalo - e, da bi podigao zdravu decu. ali, može obrnuto, da bolestan čovek utiče na zdravlje dece koju podiže...

ili sistemu, koji dopušta da sva ta deca (i ne sammo ta) klize kroz isti, sistemu - što će reći nama samima, koji smo toliko dobri postali, da nam žrtve zlostavljanja bivaju ubijane na pragu institucija koje ih štite, pa je moguće i to, prihvatam ovo što mila govori - da bez trunke empatije, dakle - ne govorim ovde da je one vode kući kod sebe, već samo o trunu empatije - izvlače dete iz kuće u kojoj je provelo 2 godine svog malog, napaćenog života.

i jako me je potreslo sve to, jer je to još jedan od pokazatelja (a često ih, zbog prirode problema koji živim, viđam) da smo daleko od normalnog života. u takvoj postavci stvari, zna se ko najgore prolazi. i bojim se da cifre nisu male, jer kad mogu da vam kažu da vaših doniranih igračaka nema na odeljenju za teško bolesnu decu, jer na njih pada prašina, mogu da zamislim kako je kad doniranog uopšte nema.


hoochie coochie man hoochie coochie man 17:33 21.12.2017

Re: ...

Svaka ti zlata vredi.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 18:24 21.12.2017

Re: ...

da smo daleko od normalnog života


pa, neophodna je neka vrsta unutrašnje transformacije za koju je neizvesno da li postoji snaga, spremnost, volja u srbiji. kod nas su inače pogašeni svi mediji. 021 pratimo malo, a oni su okej, onako, razumna srbija. 0 AV-režima u kući i već život deluje optimističnije.
vera.nolan2 vera.nolan2 13:30 22.12.2017

Re: ...

ne znam šta je gore - to da dete završi u rukama poremećene osobe (bogate, ali - poremećene)

???
Uz zaista iskreno izvinjenje - ne razumem; ne poznajem previše dobro lik i delo hraniteljke Mile, ali biti normalan u ovakvom društvu i okruženju i nije baš normalno. Ogorčenost i bes i nemoć su osećanja većine građana i cenim da je u ozlojeđenom stanju nemoći i došlo do tih ružnih kvalifikacija službenika Centra što je naravno ne opravdava da ih i izrekne ... ( ona priča o prekogniciji takođe mi nije bila primerena, u čudu sam i sama komentarisala, šta bi ženi ? Očaj, nemoć ? )

kod žene, koja devojčici kaže da će i sama postati ako ne predsednik, a ono sigurno poslanica, koja će da nam spasi to naše kosovo, kod žene,


Ovo jednostavno - nije tačno, poslušajte snimak: dete samo govori da će to biti, a nije ni neobično ako se u kući priča o politici ...
Ovo ipak liči na tandenciozno prisilno oduzimanje deteta. Zar nije ?! ako ima opravdanja oduzimanju i mogućnosti da se to uradi na human način i da se dete sa sve starateljem i argumentovanim odobravanjem preda nekoj drugoj porodici na primeren način ... i zašto je oduzeto još uvek nema odgovora i zašto na taj način koji će sigurno biti poguban po dete ? ...

I zar nije i poželjno da bude "bogata" hraniteljska porodica, pre nego one koje primaju decu iz razloga finansijske nadoknade !? a prilično ih prima sa tom motivacijom ...

Principesin klip sam pogledala tek naknadno, deprimirana već Milinim gostovanjem i izjavom iz neke slučajno uhvaćene emisije i tek sada vidim da se govori o ne malom broju slučajeva "otimanja dece" pa i beba zbog kojih sam već odavno pod stresom - gde i u kakvoj zemlji živimo ...


principessa_etrusca principessa_etrusca 15:31 22.12.2017

Re: ...

Снежана, Мила Алечковић није киднаповала девојчицу, већ јој је она поверена на старање кроз регуларни поступак. Шта би уопште био идеалан хранитељ и да ли заиста толико заинтересованих да стварно избор постоји?

Ја Милу Алечковић намерно уопште нисам поменула у уводном тексту, управо да нагласим насиље над девојчицом које је у овом случају извршила држава преко осморо социјалних радника, саопштивши јој да мења породицу и одвели је на лицу места. Мила их је вратила да се дете обује, да не иде у папучама. Они су је истргли из њеног дома и од двоје људи који су две године за њу били извор сигурности и топлине. Дете је отишло без своје одеће, играчака, књига, свесака, без поздрава са најбољом другарицом, све тотално дехуманизујуће.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 17:22 22.12.2017

Re: ...

za mene je podjednako užasno da dete bude uzeto na čuvanje zato što je sa kosova (ovo je nagašleno, može se čuti) i to da služba dete oduzima na način koji to čini, pošto se i u jednom i u drugom slučaju grubo krše prava deteta, bez obzira što je u prvom slučaju osoba hranila dete, očistla od vaški, popravila trule zube i poslala u elitnu školu, a letos mu omogućila i da po prvi put trči po plaži.

podjednako je užasno i to što, ovaj slučaj pokazuje i to kako službe funkcionišu kada je u pitanju izbor hranitelja. dete (svako dete - ovde: napušteno) mora da dobije od države uslove za normalan život. naravno da je bolje kada je u nekoj porodici, iz sasvim realnih razloga, ali ukoliko ne postoji sistem (a ne postoji, i ne samo kod nas - ovo je naročito osetljivo pitanje), ta deca budu prebacivana iz porodice u porodicu...kao da su obične stvari.
ovde ću odgovoriti i za komentar iznad -

Ovo jednostavno - nije tačno, poslušajte snimak: dete samo govori da će to biti, a nije ni neobično ako se u kući priča o politici ...

pošto me je poprilično šokiralo to šta mila priča, poslušala sam više snimaka. nije teško da se nađe. sasvim je tačno to što sam napisala. ponoviću, osoba koja kaže da je prekognitivna, i da je i dete koje ona čuva postalo vidovito zato što se na nju ugledalo - nije normalna. tačka.

dakle, nisam ni rekla da je mila dete kidnapovala, već da su njen stav (stavovi), ponašanje - podjednako pogubni za nečije odrastanje i zalečenje trauma, naročito kad klinički psiholog kaže da je dete izlečila. put izlečenja deteta nakon gubitka roditelja je jako težak i traži mnogo truda onih koji se takvom decom bave na bilo koji način. reći da ste za dve godine napravili proizvod od sirovine i jedno osnaženo dete, je stravično.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 17:52 22.12.2017

Re: ...

evo, našla.
i tu ću da završim.
40. minut.
principessa_etrusca principessa_etrusca 06:55 23.12.2017

Re: ...

Ја не видим ништа спорно у наглашавању да је дете избеглица са Косова јер то значи додатно страдање и додатну трауму. То дете, које сада има 8 година, прве године живота је морало провести у некој од енклава, па је ситуација тог детета тежа од ситуације детета истих породичних прилика, али рецимо из срца Шумадије.

Не видим ништа спорно ни у томе да Мила сматра да су КиМ српске земље и да мисли да их треба повратити. Нотирајте да она говори о политици као оквиру у коме ће се КиМ повратити, a не о рату, терору и слично.

Да је хранитељка кројачица, да ли било прихватљиво да код штићенице гради амбицију да и она постане кројачица, фризерка, рок певачица и сл?

Не мислим ни да је образовни аспект занемарљив. Девојчица је ишла у јединствену школу у Србији, двојезичну, живела у кући у којој извесно има књига, са двоје образованих људи за које су важне идеје. Такође, дете је живело у центру Београда близу музичких школа, на два минута од дечјег позоришта итд.

Знам поуздано да у Енглеској, када се услови дететовог живота мењају из неког разлога, настоји се да промене, када се ради о граду или делу града, школи, кругу пријатеља и сл, буду што мање. (Тако је рецимо Гелдоф добио старатељство над Тајгер Лили, иако ју је тражила и најближа Хаченсова фамилија из Аустралије.)

А ово дете је ишчупано из свега онога што јој је познато, школе, породице, окружења, града итд. Зашто, и зашто на овакав начин?
narcis narcis 11:03 23.12.2017

Re: ...

Да је хранитељка кројачица, да ли било прихватљиво да код штићенице гради амбицију да и она постане кројачица, фризерка, рок певачица и сл?

ne vidiš ništa sporno između krojačkog zanata i političke indoktrinacije i manipulacije deteta?
a ona bulažnjernja o predikciji i ostalim glupostima.. ni tu ne vidiš ništa loše?
ne vidiš da ona od deteta pravi nacionalističkog fanatika?
pa svaka čast, a verujem da su ti smetale one fotografije dece u ustaškoj uniformi iz blajburga i pomislila da tim roditeljima deca treba da budu oduzeta zbog indoktrinacije dece ustašlukom. amožda ti to ne smeta. i nemoj da kažeš da to nije isto sa ovim sranjima koje ova psikijatrica radi sa svojom usvojenicom, jedina razlika je što oni ustaški kreteni to rade sa svojom decom a ona sa tuđim detetom.
anonymous anonymous 18:43 21.12.2017

Центри за социјални рад .....

.....као отуђени .....центри моћи.

Ко су људи који раде овакве ствари?


Коме одговарају људи који доносе судбоносне одлуке за млада бића и разбијају породице?... којима на руку иде ....све слабији кадровски потенцијал .....правосуђа.

Па злоупотреба .....колико хоћеш.Srđan Fuchs Srđan Fuchs 22:55 21.12.2017

Srbija glasala protiv Jerusalima

Pazi, ne uzdržano, nego protiv!

Govna. Da sam u Jerusalimu, sutra bih priznao Kosovo.

BiH uzdržani, Ivanić faca. Hrvatska uzdržano. Kakvi debili strašno.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:16 21.12.2017

Re: Srbija glasala protiv Jerusalima

A pitao sam se što bre!
Šta time dobijaju, šta bi gubili da su bili uzdržani?
Nije mi jasno.
Dodik dobro odigrao, poslao pismo u kome traži da se glasa za, (edit, za u smislu za Trampov predlog) Ivanić bio uzdržan.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 23:30 21.12.2017

Re: Srbija glasala protiv Jerusalima

Jako velike mere će biti. Propustili smo kolosalnu šansu da ostanemo umereni, i izvan svrstavanja. Ali ne vredi, Vučić kod Putina...
Sramotno, praktično, zaboli smo nož u leđa najvažnijem posredniku između Istoka i Zapada.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:39 21.12.2017

Re: Srbija glasala protiv Jerusalima

Ali ne vredi, Vučić kod Putina...


Ma ne verujem da je to u pitanju.
Ni vidim ja Putina kao nekoga ko se služi tako sitnim trikovima kao što je glas Srbije, u situaciji kad on ništa ne odlučuje.
Uspeva Srbija da ga umoli da joj i za neke njemu važnije stvari (centar u Nišu) progleda kroz prste jer je to u njenom interesu.

Ovo bi bio stvarno veliki srpski interes, i verujem da je bilo moguće Putina ubediti da prećuti tu uzdržanost, ali iz nekog razloga nije.

Srpska histerična opsednutost Titom.


Jako velike mere će biti.


Ne treba se iznenaditi i ako budu.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 00:07 22.12.2017

Re: Srbija glasala protiv Jerusalima

Ne treba se iznenaditi ali nije moralo da dodje do njih. Idem da objašnjavam da su bolji Čarli i Endži na vlasti od ovoga.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 00:09 22.12.2017

Re: Srbija glasala protiv Jerusalima

Regime change umesto sankcija.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 00:15 22.12.2017

Re: Srbija glasala protiv Jerusalima

Eagle Hills connection...

Koliko nesmotrena odluka, stravično.
c_h.arlie c_h.arlie 05:45 22.12.2017

Re: Srbija glasala protiv Jerusalima

Srđan Fuchs
Ne treba se iznenaditi ali nije moralo da dodje do njih. Idem da objašnjavam da su bolji Čarli i Endži na vlasti od ovoga.

Mene vlast nikada nije zanimala - pa ni sada.
Za mene je Jeruzalem glavni grad - bez obzira što su ga predložili Ameri u ovom najnovijem prolazu.
angie01 angie01 11:30 22.12.2017

Re: Srbija glasala protiv Jerusalima

da su bolji Čarli i Endži na vlasti od ovoga.


otkud ja u ovoj kombinaciji, leba ti?
c_h.arlie c_h.arlie 12:40 22.12.2017

Re: Srbija glasala protiv Jerusalima

angie01
da su bolji Čarli i Endži na vlasti od ovoga.


otkud ja u ovoj kombinaciji, leba ti?

Valjda zbog toga što bi ti trebalo da predstavljaš paradigmu 'levičara', a ja 'desničara'.
Jukie Jukie 14:02 24.12.2017

Re: Srbija glasala protiv Jerusalima

angie01
da su bolji Čarli i Endži na vlasti od ovoga.


otkud ja u ovoj kombinaciji, leba ti?

Because you are the most important
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 23:32 21.12.2017

Idem

Da se izvinjavam. Srpska histerična opsednutost Titom.
Atomski mrav Atomski mrav 13:26 22.12.2017

Re: Idem

Srđan Fuchs
Da se izvinjavam. Srpska histerična opsednutost Titom.

Kome da se izvinjavaš?
angie01 angie01 14:06 22.12.2017

ovaj slucaj je prilicno zamrsen,

a sa svih strana,...kako se meni barem cini,

nema dileme da drzavne institucije i oni koji u njima rade, iznova i iznova pokazuju svoju bahatost, nepostovanje procedura, nezainteresovanost za zakone, dobrobit drustva,...iz da je sve to odraz vlasti i njenog izopacenog sistema, gde su sve vrednosti, pravila, norme, postale bezvredne i da je zakon sile jedini postojeci- sto zanci da je drzava nefunkcionalana.

sama cinjenica , da ni jedna vlast nije pokazala bilo kakvu volju da resi stravican slucaj masovnog otimanja dece u porodilistima je jeziva- ne znam da li ima neceg goreg u kriminalnoj lestvici- sem oduzimanja zivota- od otmice dece, u celom strasnom sistemu trafikinga ljudima.

deca ovde- bez obzira na parole, i politicke demagoske tirade- nemaju nikakvu zastiti od strane drustva i pored starih lice, jesu najugrozenija kategorija.

...da ne spominjem nedavni strahotan slucaj socijalne sluzbe, koja i pored svih dokaza i zalbi/molbi, ladno dopusta mnstrumu da godiama maltretira zenu i dete, da bi ih na kraju i dokrajcio pred samom institucijom, koju placamo da ne bi do tako necega doslo,...da li je bilo ko odgovarao za to?

pa jeziva Zvecanska, Svratista- sta to uopste znaci, deca ulice svrate i onda,...'ckavamsvimalepamaterina,... i muzicke fontane, nacionalni stadioni i ostali prioriteti....


sa druge strane, dosta je nejasan- barem meni Milin deo u ovoj prici,...prvo, dete koje odgaja zove, devojcica- ne znam, nekako mi udallejno, neodredjeno,...zasto je nisu usvojili- bez zelje da se mesam u tudje zivote,...oni prosto nisu profesionalni hranitelji, koji zive od para koje drzava za svako dete hraniteljskim porodicama daje, u kojima pak, mnoga deca proslave punoletstvo , pa i odraslije godine, dok ne postanu samostalna,...ako je bilo sta bila prepreka tome, mogli su sami da nadju nekog adekvatnog za usvajanje, pa da ucestvuju koliko su zeleli- jer fakat, hraniteljski status je ni tamo, ni ovamo, kao privatni dom,...mislim, Mila i njen suprug svakako pravno kapiraju tu definisanost i posledice koje iz iste proizilaze- ovim ne zelim da negiram i ublazim na bilo koji nacin, neadekvatni i siledzijaski potez Sluzbi,...takodje bi sve bilo jasnije da se obznane nepravilnosti koje se zameraju hraniteljima, a za koje Mila tvrdi da joj nisu poznate.

vrlo je moguce da je neka politicka osveta imala znacajnu ulogu u celoj stvari.

kako god- sramota je da bilo ko, BILO KO IKADA iz struktura vlasti, ili javnih profesionalnih branitelja prica o beloj kugi...ili bilo sta oko dece, jer za njihovo dobro i prava, niko nije zainteresovan, naprotiv....o cemu svedoci apsolutno sve u ovoj drzavu vezano za njih- od uslova u porodilistima, zdravstvu, skolstvu, visine decijeg dodatka, cena za njihove potrepstine, opstih uslova brige i zastite....
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 17:24 22.12.2017

Re: ovaj slucaj je prilicno zamrsen,

prvo, dete koje odgaja zove, devojcica

zato što joj je zabranjeno da izgovori njeno ime.
angie01 angie01 18:44 22.12.2017

Re: ovaj slucaj je prilicno zamrsen,

zato što joj je zabranjeno da izgovori njeno ime.


kapiram da ne moze da kaze ime i verovatno sam nespretno slozila to sto hocu da kazem, ali to je da je spominje bez neke prisnosti, vise nabraja sta je ucinila za nju, u smislu neke obrade...

Edit- evo sad sam pogledala i klip kod marica,..pa sta je ono, zena je ladno rekla da je njena sudbina da bude nacionalisticki Kiborg, za sta je i sprema,...i da je prepoznala grob njene majke,...cekajte, dete ima 8 godina, kakve su to price, sa osam se presvlace lutke, gledaju crtaci, igra lastis...

je l se oglasio neko iz centra za socijalno,...ili bilo ko sa druge strane?
vera.nolan2 vera.nolan2 20:00 22.12.2017

Re: ovaj slucaj je prilicno zamrsen,

kapiram da ne moze da kaze ime

verovatno u kontekstu zaštite identiteta deteta u problematičnoj i nerazjašnjenoj situaciji
kao što se skrivaju zatamnjenjem lica i imena maloletnih osoba.

A da se napričala nebuloza stoji, delovala je stvarno emotivno ekscitirano i neracionalno;
priznajem da bih pukla i za manje strašnu stvar, e bre pucala sam na šalterima katastra, opštine i ostale državne papirološke nebuloze...
I ne, na poziv novinara svi službenici su odbili da daju izjavu. Valjda se čeka zvanično saopštenje.
angie01 angie01 20:17 22.12.2017

Re: ovaj slucaj je prilicno zamrsen,

verovatno u kontekstu zaštite identiteta deteta u problematičnoj i nerazjašnjenoj situaciji
kao što se skrivaju zatamnjenjem lica i imena maloletnih osoba.


ma dobro, jasno je za identitet, nego ne kaze, moje dete, npr,...nekako je fokus na otimanju deteta koje je ona po njegovoj sudbini vec pocela da priprema za (nacionalisticki) zadatak- da ponovim, ovim ne zelim da umanjim neverovatno nedopustiv nacin uzimanja devojcie, ako je tacno to sto Mila kaze i isto mi je suludo nedopustivo, da se niko od nadleznih ne oglasava sa nekim objasnjenjem,...

...ne znam zasto za javnost iznosi taj blesavi podatak da dete priprema za borbu za Kosovo- kome je to namenjeno i zasto je to bitno u ovoj situaciji- sem sto joj kao neka ludost, ne ide u prilog- ili se obraca nacionalistickom bloku, kako bi skrenula paznju na vaznost misije????...mislim, kapiram da roditelji talentovanog deteta za nesto, imaju obavezu i odgovornost na neki nacin, ako imaju svest o tome, da taj talenat odgaje i podrze,...ali da ti kao staratelj tvrdis da je dete sa Kosova sudbinski vezano za misiju koju ti propovedas- je suludo, narocito u kontekstu hranitelja, pa se tu postavalja pitanje tvojih namera u startu- bez obzira na dobru skolu i svo ostalo tehnicko zbrinjavanje.
narcis narcis 20:49 22.12.2017

Re: ovaj slucaj je prilicno zamrsen,

koje je ona po njegovoj sudbini vec pocela da priprema za (nacionalisticki) zadatak-

pa samo ovo je dovoljno da joj se dete oduzme
ali da ti kao staratelj tvrdis da je dete sa Kosova sudbinski vezano za misiju koju ti propovedas- je suludo,

a i ovo
da se niko od nadleznih ne oglasava sa nekim objasnjenjem,...

kao i ovo, suludo je da se institucija ne odaziva i dopušta da se čuje samo njena 'istina'

ustvari mi i neznamo šta se ustvari desilo i zašto, pošto smo dosad čuli samo jednu stranu.
a da ima osnova da joj se oduzme dete ima.
angie01 angie01 22:36 22.12.2017

Re: ovaj slucaj je prilicno zamrsen,

pa to ti kazem, Dragoljube...plus, sto mi se cini da postoji i neka politicki osvetnicka konotacija...sve u svemu...ko tu brine o detetu?
narcis narcis 23:17 22.12.2017

Re: ovaj slucaj je prilicno zamrsen,

..ko tu brine o detetu?

nitko, dete je tu kolateralna šteta
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:20 22.12.2017

Re: ovaj slucaj je prilicno zamrsen,

nitko, dete je tu kolateralna šteta


A sve mi se nekako čini i da je usvojeno, uzeto na hraniteljstvo, više iz patriotskih nego ljudskih pobuda.
Poštujem ja patriote, i sam pokušavam da to da budem, ali nemoj bre preko dece.
narcis narcis 23:27 22.12.2017

Re: ovaj slucaj je prilicno zamrsen,

hoochie coochie man
nitko, dete je tu kolateralna šteta


A sve mi se nekako čini i da je usvojeno, uzeto na hraniteljstvo, više iz patriotskih nego ljudskih pobuda.
Poštujem ja patriote, i sam pokušavam da to da budem, ali nemoj bre preko dece.

ovo je bre zloupotreba patriotizma, a i inače se ovde patriotizam upotrebljava samo za zloupotrebu kao i nacija.
zato sam a šutnuo obe zloupotrebe daleko od sebe.
ovu ženu sam slušao u par navrata nevezano za dete, bolest, i to treba da leči ljudske duše, mislim profesija joj je to , da leči ljudske duše.
principessa_etrusca principessa_etrusca 23:38 22.12.2017

Re: ovaj slucaj je prilicno zamrsen,

A da se napričala nebuloza stoji, delovala je stvarno emotivno ekscitirano i neracionalno;

Јесте, а био је и онај простаклук код Марића са руком пресавијеном у лакту, што претпостављам једино може да се објасни афектом.

Снежана је отворила важно питање избора хранитељских породица.

Хранитељи су људи као и сви остали и имају своје ставове, вредности, опредељења итд. и ту се ствар компликује. Колико од својих уверења хранитељи смеју да изразе пред повереним дететом? Да ли су икаква алтернативна веровања или праксе прихватљиви? Шта је данас алтернатива када је астрологија постала мејнстрим?

Мила је говорила о способности предвиђања догађаја коју наводно имају и она, и девојчица. Да ли је то разлог да она не буде хранитељ? Да ли биолошки родитељ сме да верује у тако нешто? Ако верује, да ли му треба одузети дете?

Овде је чланак о случају петогодишње хришћанске девојчице (ЛИНК) која је у једној лондонској општини била узастопно смештена код две муслиманске хранитељске породице где јој је узет крстић, где јој је говорено да су Божић и Ускрс глупи празници, да су европске жене алкохоличарке, учена је арапски и сл.
angie01 angie01 00:04 23.12.2017

Re: ovaj slucaj je prilicno zamrsen,

Мила је говорила о способности предвиђања догађаја коју наводно имају и она, и девојчица. Да ли је то разлог да она не буде хранитељ? Да ли биолошки родитељ сме да верује у тако нешто? Ако верује, да ли му треба одузети дете?


pa pazi, nebuloze bez bilo kakve rasprave,...devojcica je vidovita kao i ona, a i odmah je prepozlala grob Miline pokojne majke, a i sudbina joj je da ode na Kosovo i vrati ga Srbima, za sta je hraniteljka i sprema,...je l oovome treba da se doda tvoje pitanje- ne, znaci, ako je ovako, onda je neki teski promasaj u pitanju.

meni je i dalje nejasno, kako je moguce da se institucije koje gradjani placaju i koje su kljucni deo sistema ne oglasavaju,...one imaju obavezu da obaveste javnost i razjasne stvari.
narcis narcis 00:30 23.12.2017

Re: ovaj slucaj je prilicno zamrsen,

Овде је чланак о случају петогодишње хришћанске девојчице (ЛИНК) која је у једној лондонској општини била узастопно смештена код две муслиманске хранитељске породице где јој је узет крстић, где јој је говорено да су Божић и Ускрс глупи празници, да су европске жене алкохоличарке, учена је арапски и сл.

a ovo je u stilu
kad može žika da skače u nišavu mogu i ja
hoochie coochie man hoochie coochie man 01:24 23.12.2017

Re: ovaj slucaj je prilicno zamrsen,

Zabazam sad po netu za imenom Mila Alečković...i ljudi moji, ova žena nije normalna.
Tvrdi da će Putin da se učlani kod Nenada Popovića u stranku, smatra da je rešenje da Rusi OKUPIRAJU Srbiju....
Bili Piton Bili Piton 01:39 23.12.2017

Re: ovaj slucaj je prilicno zamrsen,

narcis
Овде је чланак о случају петогодишње хришћанске девојчице (ЛИНК) која је у једној лондонској општини била узастопно смештена код две муслиманске хранитељске породице где јој је узет крстић, где јој је говорено да су Божић и Ускрс глупи празници, да су европске жене алкохоличарке, учена је арапски и сл.

a ovo je u stilu
kad može žika da skače u nišavu mogu i ja


Citiran je Dejli Mejl (pogodio sam i pre nego što sam otvorio link, ovo tako liči na njihovo suptilno trovanje, ma iz svemira ga namirišem).

Elem, to je dnevni tabloid klase B (znači, jedan stepen iznad Informera, ajd da kažemo Blic, ali jedan odvratan, šovinistički, uskogrudi, perfidno malogradjanski i ksenofobični Blic. Šta su oni u ovaj tekst (koji sam samo letimično pogledao) nafilovali i napakovali mogu samo da zamislim. A sve i da je tačno što članak navodi - i to Prinćipesa odlično zna, ili bi trebalo da zna - britansko društvo je toliko složeno i protokol se uvek poštuje u meri koja je nezamisliva i za mnogo uredjenija društva, pa su i uprkos tome ovakvi kiksevi ne samo mogući, nego se očigledno i dešavaju.
narcis narcis 01:47 23.12.2017

Re: ovaj slucaj je prilicno zamrsen,

hoochie coochie man
Zabazam sad po netu za imenom Mila Alečković...i ljudi moji, ova žena nije normalna.
Tvrdi da će Putin da se učlani kod Nenada Popovića u stranku, smatra da je rešenje da Rusi OKUPIRAJU Srbiju....

eto, a da sam ja to reko...
narcis narcis 01:51 23.12.2017

Re: ovaj slucaj je prilicno zamrsen,

Bili Piton
narcis
Овде је чланак о случају петогодишње хришћанске девојчице (ЛИНК) која је у једној лондонској општини била узастопно смештена код две муслиманске хранитељске породице где јој је узет крстић, где јој је говорено да су Божић и Ускрс глупи празници, да су европске жене алкохоличарке, учена је арапски и сл.

a ovo je u stilu
kad može žika da skače u nišavu mogu i ja


Citiran je Dejli Mejl (pogodio sam i pre nego što sam otvorio link, ovo tako liči na njihovo suptilno trovanje, ma iz svemira ga namirišem).

Elem, to je dnevni tabloid klase B (znači, jedan stepen iznad Informera, ajd da kažemo Blic, ali jedan odvratan, šovinistički, uskogrudi, perfidno malogradjanski i ksenofobični Blic. Šta su oni u ovaj tekst (koji sam samo letimično pogledao) nafilovali i napakovali mogu samo da zamislim. A sve i da je tačno što članak navodi - i to Prinćipesa odlično zna, ili bi trebalo da zna - britansko društvo je toliko složeno i protokol se uvek poštuje u meri koja je nezamisliva i za mnogo uredjenija društva, pa su i uprkos tome ovakvi kiksevi ne samo mogući, nego se očigledno i dešavaju.

ma meni ustvari i nije jasno šta je tela prinčipesa da reče tim navodom.

a sasvim mi je jasno da brani ovu kliničku psihologinju samo zato što deli iste političke stavove kao i taj dejli mejl, tu su negde egal.
angie01 angie01 01:58 23.12.2017

Re: ovaj slucaj je prilicno zamrsen,

ma meni ustvari i nije jasno šta je tela prinčipesa da reče tim navodom.


pa kao i obicno, pokusava da podvuce paralelu, ili da argument iz sumnjivog izvora, spina i slicno- sve sto navodi u zeljenom pravcu.


meni je ovde stvarno strasno to sto nikome izgleda dete nije vazno i sto je moguce i da bude tretirano kao da je na sudbinskom zadatku a od 6, 7, 8 godina, i kao da je ping/pong loptica, koja moze da se gurka tamo/vamo, da javnost, kada je vec naceta ovakvom pricom, bude uskracena za objasnjenje odgovornih,..znaci- katastrofa.
principessa_etrusca principessa_etrusca 04:29 23.12.2017

Re: ovaj slucaj je prilicno zamrsen,

Elem, to je dnevni tabloid klase B (znači, jedan stepen iznad Informera, ajd da kažemo Blic, ali jedan odvratan, šovinistički, uskogrudi, perfidno malogradjanski i ksenofobični Blic.


kao i obicno, pokusava da podvuce paralelu, ili da argument iz sumnjivog izvora, spina i slicno- sve sto navodi u zeljenom pravcu.


Сложила бих се са вама двома да је о овоме известио само Дејли мејл, али известиле су и разне друге новине. Када сам гуглала да нађем неки чланак о овоме, први ми је изашао чланак из Тајмса, а пошто код Мердока нема читања чланака за џ, ставила сам линк на следећи, што је био Мејл.

Овде је, ево, и чланак из Тајмса (ЛИНК), чланак из Индија (ЛИНК), а онда су Телеграф (ЛИНК) и Гардијан открили да су родитељи мајке која је алкохоличарка и можда зависник од кокаина, “non practising Muslims”. Да ли то значи да је у реду да дете буде смештено у породицу где се говори арапски? Такође, објављен је детаљ да хранитељка детету, због сланине, није дала његово омиљено јело, карбонару коју је детету спремила мајка.

У том случају су се обе жене-хранитељке покривале, једна, ако не и обе су покривале цело лице. Да ли такве жене треба да буду хранитељке детета у Лондону у 21. веку и још на рачун пореских обвезника?

Шта сам хтела навођењем овог примера? Јасно, да покажем да је избор хранитеља компликована ствар.

Ја стварно уопште не пратим рад Миле Алечковић. Као што рекох већ, много од овога изреченог у вези одвођења девојчице из куће, “бабетине”, “жентураче”, “балавац” и сл, објашњавам афектом и немоћним бесом. Колико знам, стање афекта је олакшавајућа околност и код најтежих кривичних дела, па ваљда објашњава и коришћење непримереног речника.

И заиста се не бих ни бавила МА, већ дететом.

У међувремену, институције ћуте, ресорни министар ћути итд. То је много већи проблем од тога каква је МА.
narcis narcis 11:09 23.12.2017

Re: ovaj slucaj je prilicno zamrsen,

Шта сам хтела навођењем овог примера? Јасно, да покажем да је избор хранитеља компликована ствар.

i nađe baš taj primer gde se radi o muslimanima ?
uostalom ko od tvojih oponenata ovde uopšte tvrdi da je lako naći usvojitelje?

ovde smo samo postavili sumnju da se ta žena bavi političkom indoktrinacijom deteta i glupostima o nekakvoj predikciji , a to se po zakonu ne sme raditi.
a to što mi imamo osionu državu koja ne smatra da treba svoje postupke da pravda pred narodom i javnošću, to smo odavno utvrdili.
tetris tetris 12:28 23.12.2017

Re: ovaj slucaj je prilicno zamrsen,

објашњавам афектом

Ne može se nešto opravdati afektom ako se desi na konfernciji za štampu organizovanoj nekoliko dana kasnije. Pre će biti "kokošije slepilo" jedne "INTELEKTUALKE" koje se ispolji čim nešto nije po njenom.
grof_brankovich grof_brankovich 12:36 23.12.2017

Re: ovaj slucaj je prilicno zamrsen,

za mene je podjednako užasno da dete bude uzeto na čuvanje zato što je sa kosova


Типичне предрасуде којих се треба пазити

1. Ако ја као Србин желим да помогнем српском детету у некој кризи то онда показује мој националистички мотив, а не мој хумани-хуманитарни мотив !! Зато они који су хумани треба да усвајају децу која не припадају свом народу, да се не посумља у њихове мотиве.

2. Када цитираш нешто пази да то буде из Гардијана јер некима је важнији извор него наведена информација !!

3. Када додељујеш дете старатељу треба да пазиш да старатељ верује у Бога, вечити живот, васкрсење, Алахов рај, трансмиграцију душе или нешто слично - али ни пошто не сме да верује у видовивост !! Наравно ако би се овако судило да ли је неко нормалан или не, веома мали број нормалних би постојао.

4. Када просуђујеш о друштвима мораш пазити добро јер нека друштва као британско су "комплексна" а друга су једноставна попут српског (сарказам, иронија).
narcis narcis 13:22 23.12.2017

Re: ovaj slucaj je prilicno zamrsen,

grof_brankovich

ne izvrći i ne koristi sofizam kao argumenat.
grof_brankovich grof_brankovich 13:29 23.12.2017

Re: ovaj slucaj je prilicno zamrsen,

Илустрисима, изабрала си да објавиш шокантан хорор стори или животну трагедију, једну од многих која се свакодневно дешава на планети. Урадила си добру ствар јер си нама који нису чули за ову ствар предочила та дешавања. Надам се да ће притисак јавности и политичара помоћи да се ова ствар реши што пре и што повољније ради саме девојчице. Кад се неком деси овакав низ трагичних догађаја у животу као овој девојчици само се можемо надати да ће њена прича имати хепи енд.

Али ништа није једноставно већ је све вишеслојно.

Из дискусије са твог блога видим да се иcкристалисало питање:

Коме треба помоћи?

Здраворазумски бих рекао да треба помоћи оном коме је потребна помоћ, под условом да онај који пружа помоћ ЗНА да је некоме потребна помоћ. Дакле ЗНАЊЕ је одлучујуће јер ако НЕ ЗНАШ онда не можеш ништа ни да предузмеш.

По принципима вероватноће човек најпре зна за оно што се дешава у његовом непосредном окружењу. Узмимо пример "Југословенског рата" у којем су били супростављени политички ентитети комплексне етничке, религозне и историјске садржине. Многи Европљани, укључујући и Енглезе и муслимане, су усвојили децу са угроженог подручија. При усвајању они су морали да изнесу некe податке о себи.

Ако је угрожено дете било муслиманске вере по оцу или мајци, нормално је да институције за збрињавање деце воде рачуна о религији хранатеља. Дакле то је део процеса усвајања.

Када се ради о односима унутар географског простора који је у веома директној вези са ратом, онда је сасвим за очекивати да ће постојати већа селективна усмереност хранитеља и институција.

Питање је да ли је та селективност сама по себи лоша? Да ли они који само помажу својој уској околини показују да они у ствари нису хумани јер не помажу широј околини? Наравно да не. То је само ствар њихових могућности и избора.


Да ли институције треба да намећу искуључиво своја идеолошка определења? Мислим да оне морају да се баве могућим и реалним а не само пожељним, што значи да морају бирају подобне родитеље а не идеалне родитеље. Ако потенцијални хранитељ практикује видовњаштво, рецимо астрологију, читање длавнова, шољица и снова, да ли то искључује право тог човека да усвоји дете.


Да ли католичке институције за усвајање треба да се баве искључиво католичком децом? Да ли је то допустиво или треба да се згражавамо над тим?


Пада ми на памет Христово учење:

„A zašto vidiš trun u oku brata svog, a brvna u oku svom ne osećaš? Ili, kako možeš reći bratu svom: Stani da ti izvadim trun iz oka tvog; a eto brvno u oku tvom? Licemere! Izvadi najpre brvno iz oka svog, pa ćeš onda videti izvaditi trun iz oka brata svog."

Isus daje priču o trunu i brvnu kao ilustraciju poruke o neosuđivanju.

MacDonald smatra da Isus ovom pričom osuđuje licemerje ljudi sa velikim manama koji kritikuju omanje mane kod drugih. Isus je rekavši: "A što gledaš trun u oku brata svoga, a u svome oku grede ne primećuješ?" razotkrio ljudsku sklonost da kod drugoga vidimo sitnu grešku, a da se na istu kod sebe ne obaziremo. Takvu situaciju je namerno preterano prikazao stilskom figurom zvanom hiperbola kako bi naglasio suštinu stvari. Licemerno je pretpostavljati da bismo mogli pomoći nekome sa nekom malom pogreškom dok sami činimo veću pogrešku. Najpre treba ispraviti vlastite pogreške, pre no što ih počnemo kritikovati kod drugih.[4]

Hill smatra da je ova priča ironična, pošto je čoveku nemoguće otkloniti sve svoje mane, nikada neće dospeti do tačke kada će moći da osuđuje druge - slično kao u čuvenoj izreci "ko je bez greha neka baci prvi kamen".Мислим (дакле постојим) да је ова Исусова поука била веома напредна у своје време, али да је и дан данас актуелна. Без обзира што је штампани извор овог етичког става према човеку сама Библија (упс!).

grof_brankovich grof_brankovich 13:35 23.12.2017

Re: ovaj slucaj je prilicno zamrsen,

Један блогер написаше недавно "више волим да ми неко каже да сам говно него да ми филозофира тамо". Ја се не слажем са таквим сужавањем комуникације.

Извини пријатељу нарцису што нисмо сви исти и што је стварност комплексна.
narcis narcis 14:10 23.12.2017

Re: ovaj slucaj je prilicno zamrsen,

grof_brankovich
Један блогер написаше недавно "више волим да ми неко каже да сам говно него да ми филозофира тамо". Ја се не слажем са таквим сужавањем комуникације.

Извини пријатељу нарцису што нисмо сви исти и што је стварост комплексна.

i šta si sad kao spustio mi, tamo si samo izvrnuo činjenicei to je kao konstruktivan dijalog, paz da nije.
a i ovo ti je žešća misao
Извини пријатељу нарцису што нисмо сви исти и што је стварост комплексна.

ajlupaj, ma lupaj što bih ti ja branio kad ćeš ionako da nastaviš.
principessa_etrusca principessa_etrusca 14:40 23.12.2017

Re: ovaj slucaj je prilicno zamrsen,

ovde smo samo postavili sumnju da se ta žena bavi političkom indoktrinacijom deteta i glupostima o nekakvoj predikciji , a to se po zakonu ne sme raditi.
a to što mi imamo osionu državu koja ne smatra da treba svoje postupke da pravda pred narodom i javnošću, to smo odavno utvrdili.

Драгољубе, у чему ти овде видиш законом недозвољену “политичкау индоктринацију”?

У томе што Мила учи дете да су Косово и Метохија српске земље, део државе Србије и да ће их Србија повратити? Па у то Срби верују већ шест векова, а то пише и у српском Уставу!

У томе што дете има аспирације на високу политичку функцију? У годинама ове девојчице, деца почињу да сањају о томе шта би могла да постану и ураде једног дана. Зашто девојчица не треба да машта да буде председник? Да ли мислиш да би било боље да машта да постане нова (лоша глумица) Анђелина Џоли, (и притом инструмент ко зна чијег политичког интереса)?

narcis narcis 14:52 23.12.2017

Re: ovaj slucaj je prilicno zamrsen,

mada,
angie01 angie01 16:31 23.12.2017

Re: ovaj slucaj je prilicno zamrsen,

Драгољубе, у чему ти овде видиш законом недозвољену “политичкау индоктринацију”?


pa po svemu sto upravo Mila iznosi o slucaju, po cemu jasno ispada da je ona devojcicu uzela da bi ostvarila svoj projekat....jer sama o devojcici nista drugo ni ne govori,...verovatno da animira nacionalisticki orjentisanu javnost.

...kao sto je jasno, po onome sto ti na blogu iznosis kao svoje stavove- da se tebi to bas svidja.


da ponovim- odgovorne sluzbe bi pod hitno trebalo da javnosti saopste o cemu se ovde radi.
grof_brankovich grof_brankovich 16:56 23.12.2017

Re: ovaj slucaj je prilicno zamrsen,

narcis
mada,


Ипак се можемо сложити да је добробит девојчице најважнија. Дакле без много уперених прстију поштујмо детињство.

Ја сам у детињству имао идентитет Југословена, а то што сам касније морао да га прилагодим идентитет новим државотворним и геостратешким пројектима је ствар понуђеног избора. Пошто се ради о детету из кризног подручја нормално је да се нека психотерапеутска техника користи. Психотерапеутских техника постоји наравно више од једне. Када се детету указује на важност снова или појма предвиђања будућности - интелектуална или интуитивна - развија се дететов когнитивни апарат. То што је трауматизована девојчица наишла на дом школованих људи би требао да буде највиши критеријум у овој ствари. Идеологија или идентитет су флуидни, и човек који бива подвргнут једној идеологију у детињству у највише случаја неће бити "жртва" својих родитеља у некој драстичнијој мери у којој смо сви ми жртве неких родитеља. Али срећно детињство је вероватно најважније за свакога.
Bili Piton Bili Piton 17:00 23.12.2017

Re: ovaj slucaj je prilicno zamrsen,

grof_brankovich


2. Када цитираш нешто пази да то буде из Гардијана јер некима је важнији извор него наведена информација !!

4. Када просуђујеш о друштвима мораш пазити добро јер нека друштва као британско су "комплексна" а друга су једноставна попут српског (сарказам, иронија).


Ove dve umereno podrugljive ali i umereno neinteligentne opaske su, cenim, na moju adresu pa da odgovorim - naravno da je izvor koji prenosi informaciju važan, više ćeš verovati Politici nego Alou. Što se kompleksnosti tiče, o njoj se može suditi kad se ona upozna iznutra posle četvrt veka života u njoj - onda taj sud dobija izvesnu težinu, ne pre toga.
principessa_etrusca principessa_etrusca 17:55 23.12.2017

Re: ovaj slucaj je prilicno zamrsen,

Биле, пожурио си да дисквалификујеш оно што сам написала због извора, а јасно сам објаснила зашто сам навела тај извор, а не нпр. Тајмс. Уосталом, линковала сам неколико других чланака, а било их колико хоћеш - тај конкретни случај се вртео као ударна вест у Британији током неколико дана прошлог лета.
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:57 23.12.2017

Re: ovaj slucaj je prilicno zamrsen,

eto, a da sam ja to reko...


Bio bi u pravu.
Lep je ovaj svet, evo nađosmo se ti i ja na istoj strani :)

Ja stvarno ne razumem ljude koji ne nalaze ništa sporno u tome što je dete smešteno kod žene koja je zaista ekstrem.
Ekstremna ideologija bilo koje vrste nije idealno okruženje za usvajanje deteta bez obzira na diplome, količinu para, broj jezika.
grof_brankovich grof_brankovich 23:44 23.12.2017

Re: ovaj slucaj je prilicno zamrsen,

Bili Piton
grof_brankovich


2. Када цитираш нешто пази да то буде из Гардијана јер некима је важнији извор него наведена информација !!

4. Када просуђујеш о друштвима мораш пазити добро јер нека друштва као британско су "комплексна" а друга су једноставна попут српског (сарказам, иронија).


Ove dve umereno podrugljive ali i umereno neinteligentne opaske su, cenim, na moju adresu pa da odgovorim - naravno da je izvor koji prenosi informaciju važan, više ćeš verovati Politici nego Alou. Što se kompleksnosti tiče, o njoj se može suditi kad se ona upozna iznutra posle četvrt veka života u njoj - onda taj sud dobija izvesnu težinu, ne pre toga.


Поштовање Биле, Извини ако само претерао, ништа лично. Треба се дистанцирати од ствари и замислити да се цела ствар дешава у некој блиско источној земљи у којој су по не само мом схватању све мајке "луде". Наравно да сваки живот има своју тежину али не управљамо сви својим животима, то је ипак привилегија коју сами стекнемо, сигурно да велики број људи на планети не живи своје животе. Али ова прича са Милом и њеном девојчицом је била добра прича са потенцијално добрим крајем.

Једноставно речено није Мила створила кризу у девојчицином животу већ су неки други то урадили. А што се овај случај сада компликује и шири то је нешто друго. Све те обесправљене жене којима судови одузимају децу су чини се проблем.
grof_brankovich grof_brankovich 23:54 23.12.2017

Re: ovaj slucaj je prilicno zamrsen,

Ja stvarno ne razumem ljude koji ne nalaze ništa sporno u tome što je dete smešteno kod žene koja je zaista ekstrem.
Ekstremna ideologija bilo koje vrste nije idealno okruženje za usvajanje deteta bez obzira na diplome, količinu para, broj jezika.


Поштовање х.к.м. зар се није овде већ расправљало о дерадикализацији у контексту ислама, фашизма и комунизма? Али свакако не бих описао ову жену као као неког ко испољава екстремну идеологију. Шта је овде по теби екстремно?

Иако бих се сложио са тобом да је радикализација деце проблем, ипак емотивна веза детета и родитеља је пресудна за мене.
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:33 24.12.2017

Re: ovaj slucaj je prilicno zamrsen,

Поштовање х.к.м


Poštovanje.
Ako je ovo brankovich, ustvari prezime Branković, onda smo prezimenjaci.
To usput, a ovo

Шта је овде по теби екстремно?


Nije ovde, tj nema (nema mnogo) ovde, u njenoj priči o hraniteljstvu i oduzimanju tog deteta, nečeg što bi se moglo nazvati krajnjim ekstremom, i pored toga što se meni baš i ne dopada ako neko projektuje svoje političke stavove na dete, ako neko detetu unapred određuje šta će da bude i koji će joj ciljevi biti.

No dobro, meni se to ne dopada, ja se nisam prema svojoj deci tako postavljao, ali nije to ekstremno.
Ekstremni su njeni stavovi izvan toga, njen politički angažman i političke izjave.
Ekstremni toliko da poziva na ubijanje američke agenture, kako ih ona zove.
Sve to sam sinoć saznao slušajući njen intervju dat nekom radiju.
OVDE je taj intervju.
Dugačak je ali ta ubijanja pominje par puta, negde na početku i tamo pred kraj, na 2.30, 35 minuta.

I ne mogu te dve stvari da odvojim jednu od druge, njen politički ekstremizam, i njenu hraniteljsku uloga.
Ne liči mi to na dobro okruženje za odrsatanje deteta.

A ovaj momenat oduzimnja, način na koji je to urađeno, da li je sve kako ona priča, o tome stvano ne mogu da sudim jer sam čuo samo njenu stranu priče.
grof_brankovich grof_brankovich 13:24 24.12.2017

Re: ovaj slucaj je prilicno zamrsen,

Poštovanje.
Ako je ovo brankovich, ustvari prezime Branković, onda smo prezimenjaci.
To usput, a ovo


Нажалост није то је само мој идентитет овде.

И ја се јежим када слушам ово што она и други око ње говоре, али се трудим да не осуђујем. Трагедије изазивају екстремне емотивне реакције. Њихов наратив наравно није мој, али то је што је.

Узмимо реакције грађана који су преживели ватру Гренфел солитера у Лондону пре око пола године, редовно се понавља на телевизији да је дискусија токсична јер многи преживели између осталог траже да се НЕКО најстрожије казни за "нехотично" убиство преко 80 људи. Ко је тај НЕКО ко треба да одлежи можда остатак живота у затвору ради овог колективног пропуста? Начелник општине или неки грађевински инжињер? Како задовољити све? Ко је крив? Неки виде конспирације у свему...

Што каже принчипеса, ово личи на почетак "grassroots" покрета, у таквим ситуацијама одабир гласноговорника се не врши на основу неких рационалних критеријума, већ је све збрда здола.
narcis narcis 00:08 25.12.2017

Re: ovaj slucaj je prilicno zamrsen,

hoochie coochie man
eto, a da sam ja to reko...


Bio bi u pravu.
Lep je ovaj svet, evo nađosmo se ti i ja na istoj strani :)ja i ti imamo isto mišljenje u 90% slučajeva, samo oko četnika i partizana i patrijahalnog pogeda tvog na svet, mislim ono ' ne liči , nije prirodno za ženu i te munje' ostalo ko da smo blizanci. jedan četnik drugi partizan.
principessa_etrusca principessa_etrusca 06:39 25.12.2017

Re: ovaj slucaj je prilicno zamrsen,

Идеологија или идентитет су флуидни, и човек који бива подвргнут једној идеологију у детињству у највише случаја неће бити "жртва" својих родитеља у некој драстичнијој мери у којој смо сви ми жртве неких родитеља. Али срећно детињство је вероватно најважније за свакога.

Тачно тако. Срећно детињство је најважније од свега. Ми нисмо копије наших родитеља, нити су наши ставови пресликани њихови. Ко би на овом блогу и помислио да је мој отац био другосрбијанац?

А Милина мајка је, поред “Свечане песме” (“Југославијо, јачај све моћнија”), написала и “Друже Тито, ми ти се кунемо” (стихове које је 70-тих певао Здрако Чолић и који су постали хит након Титове смрти), па то није Милу заробило у југоносталгију.

Druže Tito mi ti se kunemo

muzika: Djordje Novković,
tekst: Mira Alečković,
aranžman: Rajmond Ruić,
izvođač: Zdravko Čolić

Godine su prošle pune muka.
Ginulo se za slobodu nijemo
ili s pjesmom umjesto jauka,
Druže Tito mi ti se kunemo. (4x)

Veselje se širi na sve strane,
sad slobodno po zemlji idemo.
Al’ velike pamtićemo dane,
Druže Tito mi ti se kunemo. (4x)

Praznik s’lazi na ulice naše,
u oblake da letimo smjelo.
Naše pjesme zli neka se plaše,
Druže Tito mi ti se kunemo. (4x)

Jugoton, 1980
iqiqiq iqiqiq 12:04 25.12.2017

Re: ovaj slucaj je prilicno zamrsen,

angie01
a sa svih strana,...kako se meni barem cini,

nema dileme da drzavne institucije i oni koji u njima rade, iznova i iznova pokazuju svoju bahatost, nepostovanje procedura, nezainteresovanost za zakone, dobrobit drustva,...iz da je sve to odraz vlasti i njenog izopacenog sistema, gde su sve vrednosti, pravila, norme, postale bezvredne i da je zakon sile jedini postojeci- sto zanci da je drzava nefunkcionalana.

sama cinjenica , da ni jedna vlast nije pokazala bilo kakvu volju da resi stravican slucaj masovnog otimanja dece u porodilistima je jeziva- ne znam da li ima neceg goreg u kriminalnoj lestvici- sem oduzimanja zivota- od otmice dece, u celom strasnom sistemu trafikinga ljudima.

deca ovde- bez obzira na parole, i politicke demagoske tirade- nemaju nikakvu zastiti od strane drustva i pored starih lice, jesu najugrozenija kategorija.

...da ne spominjem nedavni strahotan slucaj socijalne sluzbe, koja i pored svih dokaza i zalbi/molbi, ladno dopusta mnstrumu da godiama maltretira zenu i dete, da bi ih na kraju i dokrajcio pred samom institucijom, koju placamo da ne bi do tako necega doslo,...da li je bilo ko odgovarao za to?

pa jeziva Zvecanska, Svratista- sta to uopste znaci, deca ulice svrate i onda,...'ckavamsvimalepamaterina,... i muzicke fontane, nacionalni stadioni i ostali prioriteti....


sa druge strane, dosta je nejasan- barem meni Milin deo u ovoj prici,...prvo, dete koje odgaja zove, devojcica- ne znam, nekako mi udallejno, neodredjeno,...zasto je nisu usvojili- bez zelje da se mesam u tudje zivote,...oni prosto nisu profesionalni hranitelji, koji zive od para koje drzava za svako dete hraniteljskim porodicama daje, u kojima pak, mnoga deca proslave punoletstvo , pa i odraslije godine, dok ne postanu samostalna,...ako je bilo sta bila prepreka tome, mogli su sami da nadju nekog adekvatnog za usvajanje, pa da ucestvuju koliko su zeleli- jer fakat, hraniteljski status je ni tamo, ni ovamo, kao privatni dom,...mislim, Mila i njen suprug svakako pravno kapiraju tu definisanost i posledice koje iz iste proizilaze- ovim ne zelim da negiram i ublazim na bilo koji nacin, neadekvatni i siledzijaski potez Sluzbi,...takodje bi sve bilo jasnije da se obznane nepravilnosti koje se zameraju hraniteljima, a za koje Mila tvrdi da joj nisu poznate.

vrlo je moguce da je neka politicka osveta imala znacajnu ulogu u celoj stvari.

kako god- sramota je da bilo ko, BILO KO IKADA iz struktura vlasti, ili javnih profesionalnih branitelja prica o beloj kugi...ili bilo sta oko dece, jer za njihovo dobro i prava, niko nije zainteresovan, naprotiv....o cemu svedoci apsolutno sve u ovoj drzavu vezano za njih- od uslova u porodilistima, zdravstvu, skolstvu, visine decijeg dodatka, cena za njihove potrepstine, opstih uslova brige i zastite....


Sigurna sam da osim što institucije ne rade dobro, ni sam zakon nije do kraja dovršen. Poznajem jednu porodicu u jednoj stranoj zemlji koja je u ulozi hranitelja, njima je socijalna služba redovan gost, a osim toga obavezni su da bar jednom mesečno odvedu decu da vide majku, koja je inače narkomanka i nije skoro uopšte zainteresovana za tu istu decu.

Dakle hraniteljska uloga je apsolutno drugačija od usvajanja, ostavlja pravo da se dete vrati svojim roditeljima ako se i kada se za to steknu uslovi, obično nije samo materijalni položaj u pitanju, jer zašto bi plaćali hraniteljima a ne roditeljima ako je to jedini problem.

U svakom slučaju ANgie, legitimno pravo je svih nas poreskih obveznika, da budemo bolje informisani o radu institucija, pogotovo po pitanju ovakvo osetljivih tema, a to su maloletna deca bez roditeljskog staranja. Ako želimo da budemo moderno i napredno, humano društvvo, onda je ovo minimum koji treba dobro urediti.
c_h.arlie c_h.arlie 14:40 25.12.2017

Re: ovaj slucaj je prilicno zamrsen,

iqiqiq

...

U svakom slučaju ANgie, legitimno pravo je svih nas poreskih obveznika, da budemo bolje informisani o radu institucija, pogotovo po pitanju ovakvo osetljivih tema, a to su maloletna deca bez roditeljskog staranja. Ako želimo da budemo moderno i napredno, humano društvvo, onda je ovo minimum koji treba dobro urediti.

Da.
Apsolutno saglasan.
Ako nismo u stanju da preuzmemo brigu o onima kojima je pomoć najpotrebnija, ne zaslužujemo da se zovemo narod - niti da, uopšte, postojimo.
Samo do nas je.
grof_brankovich grof_brankovich 15:14 23.12.2017

...

Здрав разум говори да се девојчица нашла у најбољим могућим условима: хумани старатељи, школовани, вишејезични, повезани са Француском...

Трагедија је то шта се девојчици дешава.

Било би добро да пратиш овај случај, и да нас обавештаваш шта се дешава, а не да све оде у "новинарски" заборав.

Поздрав
principessa_etrusca principessa_etrusca 17:20 23.12.2017

Протест “Зима српске деце”

Данас је одржан протест грађана испред једног београдског центра за социјални рад и овде је снимак милиног обраћања:

Arhiva