Život

компулзијом ескапизма

Черевићан RSS / 31.10.2018. u 01:03

(из дневниками)
( затечени садашњицом понекад умислимо да је бекство од себе најгори могући излаз. Али, како ипак понекад побећи.....)

животно окружењенам убило се за пуцање нас по изнутрашњим шавовома па се присетих прочитаног Jung-овог још кадгод обогативши себе сазнањем да није лоше поседовати вербалне способности применљиве за све слојеве људи са којима се срећемо.

е сад, како је та способност углавном наследна од биолошких нам родитеља не сметнути с ума да то поред добрих има и лоших страна при чему свакако треба знати да се личност и карактер стварају, унапређују и развијају временом. Управо онако како је ,има томе, процес сазнавања и когнитивног развоја младих посматрао психолог Jean Piaget као метод адаптације на средину.уз то, богат вокабулар те знање других језика значи отворити себи још један прозор кроз кои се може гледати у свет јер уз знатижељан поглед мотив се сам наметне. читање пак, посебно, јер је стално копање по себи, глад за истином, за новим димензијама, али и сазнањем да што више знам, то више не знам. склони писању пак , треба свесним избором концепта апстраховања детаља из лепезе прочитаног а на тему коју одаберу за разраду да граде мисаоне претставе које се даље списатељским умећем уланчају у целину осмишљеног казивања и што је могуће мање мењати нешто у томе а да се добије на поруци и подробније искаже ,што би у крајњем потпомогло да нам се упали светло у тами голе егзистенције стварајући све више свесног у себи а никако да се поистоветимо са елементима несвесног трудећи се да тако избегнемо своју судбину. У својој интелектуалној еволуцији ићи из обазривости ка сумњи која у свему делује на први поглед недокучиво, тешко, далеко, неоствариво.
лично, важим за особу загледану у прошлост но се правдам да је и садашњост саздана на прошлости и то што се потрудим прибележити обично (ми) је вредно присета . додуше прошлост је добра за оног ко пише и као бекство од трагике данашњице обзиром да она постоји свуда око нас, а срећан човек не би ни знао колико је срећан кад не би видео трагику других притом не заборављајући да смо пролазни на овом свету и тако ће нам сва трагика лакше пасти. човек који гледа у понор нек не сметне са ума да и понор гледа у њега, указа поодавно Niče .
додуше има и оно , чим нам се нешто лоше дешава, одмах се поставља питање где је Бог

                                      eskapizamiqctc.jpg

но то рационални одбацују уз примедбу - Не треба ти Бог у животу, него после смрти, начевши тиме деликатну тему анализе секуларног и религијског аспекта савременог друштва, наравно без дорека која често уме да усмери на ендизам (мисаона заокупљеност крајем времена, друштва, човека и историје) што је део атмосфере многих стољећа до сада, као услов дистопијског заплета те прилика за отварање зјапа политичких тема којих се зарад спокојства личног посебно треба клонити имајући питом у виду да живимо у rijaliti šou у којем је величина ега пуно важнија од количине памети да будемо довољно нигде не би ли препознали нешто.

иако овако скраја, не мање важна је чињеница да често бовим у Селу, да сам одскора веган, трудећи се да доприносим подизању вибрације окружења у стварности у којој сам инкарнирани конзумериста у холограму тренутне материјалистичке илузије и да често ,матор, још увек размишљам о бегу из поменуте рутине, законом ми наметнуте пензионерске свакодневице, као значајном потицајном елементу духовних искљученија из окружења, али се утом тргнем и у себи к'о потсет парафразирам Мајаковског ......напрснути ликови.....ескапизму беже.....прихватити окружење......далеко је теже.

 Komentari (28)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nsarski nsarski 01:40 31.10.2018

Jung kao Jung,

ali na ovu opasku
затечени садашњицом понекад умислимо да је бекство од себе најгори могући излаз. Али, како ипак понекад побећи.....

Frojd ima misao: "Od svojih neuroza čovek ne može pobeći".

Odlična tema za razmišljanje, g. Čer.
Черевићан Черевићан 02:10 31.10.2018

разградњом нас

 tema za razmišljanje

неразјашњен Едипкомплекс
(има томe.... Frojd укаже),
подстанар је многим од нас
неурозом .....се прикаже

г nsarski захвалан на зорњак комјавки
zemljanin zemljanin 21:30 31.10.2018

Re: Jung kao Jung,

bas dobra tema ... doduse tek pijem jutarnju kafu pa cemo kasnije ...
nsarski nsarski 21:40 31.10.2018

Re: Jung kao Jung,

zemljanin
bas dobra tema ... doduse tek pijem jutarnju kafu pa cemo kasnije ...


Ih, zemljanine, lako je tebi. Samo pogledaš kroz prozor i već si u dvadeset drugoj dimenziji.

A mi? Where can I go, what should I do?!
Na šta ti odgovaraš kao Klerk Gejbl u "Prohujalo sa vihorom"...
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 21:48 31.10.2018

Re: Čer kao Čer

Aj kad svi citiraju da probam i ja, jednom davno se opekoh na blogu jer uglavnom pisem po secanju a secanja su varljiva i prepletu se za cas u cvor.

Iz knjige nobelovca Mo Jan-a: " Konj se ne okrene da jede travu koju je zgazio prethodno. "

Nisam znala da je Nice rekao ovo za ponor, znala sam za mrak, mozda neka ulicna interpretacija, svakako oduvek draga i bliska mi.

Iz napisanog osetih kao da negde u pozadini teksta je potraga za posebnoscu, jedinstvenoscu. Ljudi se takvi rode.

A vas korak prema slovima koje rado procitam, mislim da je takav..bas.
Черевићан Черевићан 01:34 01.11.2018

ја ко ја

u potrazi za posebnoscu

другачијост тема да
посебност ......никако,
искрена ми намера је
(мо'ш да проба свако),

драга гђо jednarecfonmoi ХВАЛА на ком.
Черевићан Черевићан 02:07 01.11.2018

срк

pijem jutarnju kafu pa

богме зорњак кафа
да се дође к'себи,
баш зависна навика
мењао је .....не би

ХВАЛА г zemljanin да ми текста евидентирасте
tasadebeli tasadebeli 22:02 31.10.2018

Дебата

е сад, како је та способност углавном наследна од биолошких нам родитеља не сметнути с ума да то поред добрих има и лоших страна при чему свакако треба знати да се личност и карактер стварају, унапређују и развијају временом. Управо онако како је ,има томе, процес сазнавања и когнитивног развоја младих посматрао психолог Jean Piaget као метод адаптације на средину.уз то, богат вокабулар те знање других језика значи отворити себи још један прозор кроз кои се може гледати у свет јер уз знатижељан поглед мотив се сам наметне. читање пак, посебно, јер је стално копање по себи, глад за истином, за новим димензијама, али и сазнањем да што више знам, то више не знам. склони писању пак , треба свесним избором концепта апстраховања детаља из лепезе прочитаног а на тему коју одаберу за разраду да граде мисаоне претставе које се даље списатељским умећем уланчају у целину осмишљеног казивања и што је могуће мање мењати нешто у томе а да се добије на поруци и подробније искаже ,што би у крајњем потпомогло да нам се упали светло у тами голе егзистенције стварајући све више свесног у себи а никако да се поистоветимо са елементима несвесног трудећи се да тако избегнемо своју судбину. У својој интелектуалној еволуцији ићи из обазривости ка сумњи која у свему делује на први поглед недокучиво, тешко, далеко, неоствариво.Сунце му жарко, гос'н Чер!

Јесте Ви то протерали и геноцидирали тачку као правописни знак у своме краљевству?

Овако дугачке реченице сам читао спремајући се за испит једино још у факултетском уџбенику Сретена Петровића који се звао, мислим, "Социологија културе и уметности"!


свакако треба знати да се личност и карактер стварају, унапређују и развијају временом. Управо онако како је ,има томе, процес сазнавања и когнитивног развоја младих посматрао психолог Jean Piaget као метод адаптације на средину.уз то, богат вокабуларПостоје различита виђења и тумачења тог проблема...

RAZVOJNA PSIHOLOGIJA (ЛИНК)

(Kratak istorijski pregled nastanka razvojne psihologije, стр. 11-16)


(Гос'н Чер, уколико оволики број клипова буде правио проблем у отварању Вашег поста, обришите овај коментар или ми јавните, побрисаћу клипове.)


човек који гледа у понор нек не сметне са ума да и понор гледа у њега, указа поодавно Niče .А још неко рече да се човек у ствари нагиње над бунаром само зато да би доле дубоко у мраку видео свој сопствени одраз на површини воде. И да то није ништа друго него таштина над таштинама. (ЛИНК)

jednarecfonmoi jednarecfonmoi 22:06 31.10.2018

Re: Дебата

Taso, da li ta knjiga ima ljubicaste korice kojim slucajem? Da proverimo secanja, moja,tvoja?

tasadebeli tasadebeli 22:09 31.10.2018

Re: Дебата

jednarecfonmoi
Taso, da li ta knjiga ima ljubicaste korice kojim slucajem? Da proverimo secanja, moja,tvoja?Која књига? Дебата Пијаже-Чомски или Развојна психологија?
nsarski nsarski 22:23 31.10.2018

Re: Дебата

Сунце му жарко, гос'н Чер!


Taso, Tasivoje, ovde se totalno ne slažem! U pitanju je jezička sloboda koju pesnici-filozofi imaju. Dugačka rečenica, dugačka rečenica bez tačke! Ih, big deal, ako se takvim načinom prenese i još neko značenje, rečima neizrecivo.

Evo ti samo jedna od četiri stranice preko kojih se prostire jedna Markesova rečenica iz "Patrijarhove jeseni". I tako na više desetina strana.Ako više voliš pogledaj Džojsa (recimo kraj "Uliksa" ) ili B. Ćosića ("Uloga moje prorodice..." ) pa ćeš naići na sličnu stvar.

Ja u jezik gosn. Čera ne bih dir'o, samo bih učio.

P.S. Ugledah sada da na kopiranoj stranici postoji jedna tačka. I ona označava početak rečenice koja je podjednako dugačka. Mrzi me sada da kopiram "višestranične" rečenice. Ali, pri svom stavu ostajem. U pitanju je stil. Inače može da se osudi i e.e.cummings jer ne zna za postojanje velikog slova. Ne ide.
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 22:32 31.10.2018

Re: Дебата

Jok:)

Sreten Petrovic
tasadebeli tasadebeli 22:46 31.10.2018

Re: Дебата

jednarecfonmoi
Jok:)

Sreten PetrovicУф, једна реч... Давно било... Мислим да је у то време када сам ја спремао испит имала зелене корице... Али не држи ме за реч... Нисам сигуран...

А Филозофија и истинска заједница Ратка Нешковића била нанЏараста... Ваљда...

Иди бегај бре, Једна реч, баш ме тестираш... То било пре три'ес годиница...
tasadebeli tasadebeli 22:55 31.10.2018

Re: Дебата

nsarski

Ja u jezik gosn. Čera ne bih dir'o,Нееееее, немојте ме погрешно сфатит'!

Ни ја ништа ту неб' дир'о!

Само сам констатовао, а ништа приговорио.

U pitanju je stil. Inače može da se osudi i e.e.cummings


Кад сам први пут угледао Црњанског и његове зарезе, питао сам се шта је ово?

Данас обожавам Црњанског до имбецилности са све тим његовим зарезима без којих Црњански не би био Црњански.

Моја констатација стила гос'н Чера стварно није била лекторске природе.


samo bih učio.

П.С. - Да ли си нашао негде на нету Џојсов Портрет уметника у младости?

Убих се тражећи то пре неки дан када смо на оном мом посту о суфиксима потегли Шкоте, Ирце, Велшане,... Тражио сам онај одломак са самог почетка када Џојс прича о томе како су се његов отац и његове тетке свађали око Парнела за време заједничких ручкова...
nsarski nsarski 23:00 31.10.2018

Re: Дебата

П.С. - Да ли нашао негде на нету Xojsov Портрет уметника у младости?

Nisam ni tražio jer ga imam pri ruci.
tasadebeli tasadebeli 23:03 31.10.2018

Re: Дебата

nsarski
П.С. - Да ли нашао негде на нету Xojsov Портрет уметника у младости?

Nisam ni tražio jer ga imam pri ruci.


Хард копи?

Ма имам и ја. И на енглеском и на српском, него ми било мрско да прекуцавам, но сам хтео копи/пејст.

Ленчуга. (ин меморијам)


EDIT: Продуктиван нам је и тај суфикс -(ч)уга, што би рекао Бугарски, а не само -штина.
nsarski nsarski 23:06 31.10.2018

Re: Дебата

Ма имам и ја. И на енглеском и на српском, него ми било мрско да прекуцавам, но сам хтео копи/пејст.


Ima i za to rešenje. Ja sam ga upravo skinuo na kindle zađabe, otvorim stranicu koja ti treba (javi koju - ja mislim da je na 7. ), napravim screenshot i voila!
tasadebeli tasadebeli 23:10 31.10.2018

Re: Дебата

nsarski
Ма имам и ја. И на енглеском и на српском, него ми било мрско да прекуцавам, но сам хтео копи/пејст.


Ima i za to rešenje. Ja sam ga upravo skinuo na kindle zađabe, otvorim stranicu koja ti treba (javi koju - ja mislim da je na 7. ), napravim screenshot i voila!


Хвала ти, ал' прош'о моменат.

Ко зна која ће ми страница затребати негде другде...

(То дописивање по коментарима овде ти је исто као љубав и песма. Ако не легне у правом тренутку, као да их и нема.)
Черевићан Черевићан 02:00 01.11.2018

отуд

протерана и геноцидирана тачка као правописни знак

при писању имитирам говор
нема притом тачки у мислима ,
па понесен са темом у глави
ја одолим ...писма правилима,


г tasadebeli уистину захвалан на едукативним вам коментарима
tasadebeli tasadebeli 08:47 01.11.2018

Re: отуд

Черевићан
протерана и геноцидирана тачка као правописни знак

при писању имитирам говор
нема притом тачки у мислима ,
па понесен са темом у глави
ја одолим ...писма правилима,


г tasadebeli уистину захвалан на едукативним вам коментаримаЈој, гос'н Чер! Ја овде учим од вас, не треба ви да учите од мене.

Само волим понеки пут да се нашалим.

По енти пут (што каже Чарли) понављам на овом Блогу Б92 мисао још једног мог великог учитеља:

"Претенциозно је говорити о озбиљним стварима без и трунке хумора." (Јиржи Менцл)

Немојте ми замерити на томе...


( Ја у овом клипу нисам онај дебели... )

EDIT: А Шарски му у овом нашем блогерском селу малом дође као овај сеоски лекар...romi.daba romi.daba 10:18 02.11.2018

Predlog blogerskom kolektivu b92

Još imamo vremena da pozovemo B. Wongar Sreten Božića za VIP blogera. Ima 86 godina i vidim da povremeno piše komentare na Politikinom sajtu. Ima i svoj sajt. Požurimo.

On je čovek iz Aranđelovca koji ima najzanimljivije životno iskustvo.

Živi sa Aboridžinima već pola veka. Mnoge knjige je napisao.

B. Wongar - Wikipedia
https://en.wikipedia.org/wiki/B._Wongar
B. Wongar is an Australian and a Serbian writer and anthropologist. For the most of his literary ... B.Wongar. Born, Sreten Božić 1932 ... Božić grew up in the village of Gornja Trešnjevica, near Aranđelovac, Serbia, then Kingdom of Yugoslavia.
‎Early life · ‎Literary career · ‎Reception of Wongar's ... · ‎Works by B. Wongar
romi.daba romi.daba 10:54 02.11.2018

Re: Predlog blogerskom kolektivu b92

U drugoj polovini 20tog veka smo imali velikog eskapistu Čedomila Veljačića koji je živeo na Cejlonu.

Danas nam je najveći živi eskapista Sreten Božić.
romi.daba romi.daba 11:10 02.11.2018

eskapizam, eskapisti, i eskapistkinje

romi.daba
U drugoj polovini 20tog veka smo imali velikog eskapistu Čedomila Veljačića koji je živeo na Cejlonu.

Danas nam je najveći živi eskapista Sreten Božić.


Ne računam sve one "naše" eskapiste i eskapistkinje koje se nalaze u ašramima, pravoslavnim i drugim manastirima diljem sveta.

Iako sam ateista ipak mislim da su manastirski i ašramski modusi življenja najbolji koje je čovek smislio jer tu se najbliže oponaša utopijski oblik kolektivnog življenja u kojem je privatno vlasništvo ukinuto. Moje iskustvo se ograničava na tri godine tog religijskog načina življenja. Danas posmatram svoje manastirsko-asketsko iskustvo kao misleno-praktični eksperiment odricanja od zdravog razuma i prihvatanja ideoloških pretpostavki neke religije.
tasadebeli tasadebeli 12:23 02.11.2018

Re: eskapizam, eskapisti, i eskapistkinje

romi.daba

Danas posmatram svoje manastirsko-asketsko iskustvo kao misleno-praktični eksperiment odricanja od zdravog razuma i prihvatanja ideoloških pretpostavki neke religije.Добро, Хроми, не мораш данас више да се оправдаваш зато што си у једном тренутку свог живота поверовао да Бог постоји.

То некада у овој земљи Србији није било баш добро за каријеру, али данас, у овом нашем србизираном Њу Ејџ времену, то те у Србији више нико и не пита. Кога уопште данас и боли уво ко је верник, а ко није. И то тако и треба да остане.


adviser adviser 12:41 02.11.2018

Re: eskapizam, eskapisti, i eskapistkinje

romi.daba
romi.daba
U drugoj polovini 20tog veka smo imali velikog eskapistu Čedomila Veljačića koji je živeo na Cejlonu.

Danas nam je najveći živi eskapista Sreten Božić.


Ne računam sve one "naše" eskapiste i eskapistkinje koje se nalaze u ašramima, pravoslavnim i drugim manastirima diljem sveta.

Iako sam ateista ipak mislim da su manastirski i ašramski modusi življenja najbolji koje je čovek smislio jer tu se najbliže oponaša utopijski oblik kolektivnog življenja u kojem je privatno vlasništvo ukinuto. Moje iskustvo se ograničava na tri godine tog religijskog načina življenja. Danas posmatram svoje manastirsko-asketsko iskustvo kao misleno-praktični eksperiment odricanja od zdravog razuma i prihvatanja ideoloških pretpostavki neke religije.

Da bi se stiglo daleko, ne mora nigde da se ide.
Черевићан Черевићан 13:05 02.11.2018

ко је верник, ко није

posmatram svoje iskustvo kao eksperiment odricanja

век људски је чудо недорека препун
бауљамо кроз'ањ све себе тражећи ,
мало њима успе да се комплетира
религији успева... отпор нам црпећи

захвалан на коментарима г romi.dabо .порука се наслућује док г Božić својим присуством на нашем блогу, несумњам, успео би да нас у нове личне недореке преусмери.
adviser adviser 12:37 02.11.2018

M'da !

Pročitao sam ceo uvodni tekst, no, nigde nisam pronašao ništa o seksu !
Otkuda ta promena u tematici !?
Черевићан Черевићан 13:12 02.11.2018

ništa o seksu

promena u tematici

раноликост тема
маами ме писању,
малко се одлута
па назад карању

г adviser-у хвала на уочавању тематских различитости подстира ми

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana