Životni stil

Пирга

Черевићан RSS / 15.12.2023. u 00:31

ГОСТ Аутор Г-дин ...nikvet pn

Од уласка у село до ветеринарске амбуланте у низу кућа једна је била очигледно сиромашнија. Око ње није било ограде ни економских објеката, тек једна рушевна шупа до потока. Ту је живео Пирга Циганин са женом Милевом и ситном децом. Једини у селу. 

Чувао је и ситну стоку: свињу за пастрму, козу за млеко и живину. Кад је требало звао ме на интервенције, увек понудио и да плати. Није ми било мучно успутно свратити. Пирга је био ситан, мршав и окретан, испод масног шешира два жишка ока. Увек шаљив и ведар никад се ни на шта није жалио. Жена Милева повремено вредна, деца очешљана и чиста, иду у школу. Сирота али уредна и пристојна породица.

Кад се неком приликом сељак из суседног села пожалио на учестале ситне крађе мој румени брка техничар му рече:
- У наше село то нема.
- Нема!? Циганин у село и нема крађа?
- Наш Пирга не краде.
- Не краде?! А о'шта живи кад нема занат, ни у фабрику ни земљу не ради?
- О'шта год да живи - не краде. То сви знаду. А ти глеј твој тањир немо' туђ.
Не мешам се у расправу али нешто се ту не слаже. Проради ми црв - на ноћним интервенцијама под фаровима каткад сам виђао ситнога типа са шеширом и џаком. Као дух. Пирга свакако, ко би други. А не краде? Ништа ми није јасно. Али зашто би и било, што да забадам нос? Кад сам почео службу на селу мој поштовани ментор др Љубиша Станојловић свечано ми је изјавио да упамтим:
- У селу доктор ветеринар НЕ пије, НЕ вози се трактором, НЕ прати аброве и нарочито НЕ - жене.
- Запамтио, држаћу се. Али... кад те жене сиђу у град?
- То је друго. (И намигне).

Сеоски ноћни живот у то време био је потпуно другачији него у граду. У осам увече после другог дневника све се гаси и спава. Осим чкиљаве сијалице у сеоској биртији све прекрије мрак густ као лепљиво тесто. Из даљине ноћу свако село било је мрачно исто као поље или шума, увидиш где си тек кад уђеш.

Испоставило се да је тај мој утисак био наскроз погрешан. Сеоски ноћни живот био је итекако развијен, живахан и узбудљив. Досадна чамотиња разбијала се моћном забавом а избор је био само један.

 

Као и све друго на селу и ту се усталио некакав ред и распоред. После другог дневника у осам стари попадају у кревет и омладина опрезно излази на сокак. Мување потраје скоро до десет и разлаз. Тада долазе фабрички аутобуси да искрцају другу и укрцају трећу смену. Отприлике тада и старце потера бешика па да се не сусрећу у авлији. Друга смена разиђе се кућама на вечеру и спавање. Када мине жамор и село поново облије ноћни мир тада креће главни програм, сениори. То је Пирга описао отприлике овако:

- Преконоћ уви ме стомак (наводни разлог) па ај да прошећем низа сокаци можда батали. Кад погле - ова тараба љуља. О'шта љуља? И видим у тамнине њи' два ко мечке претисли тарабу сам' бије. Она загризла антерију ал јопет швиче. Не видим који су па поћутим. На разлаз баш да ви'м ге куј иде. Ова' отиде там' она онам'; а-ха, има шта и да видим - аоо, па зар кум и кума!? Дооо-бро... Јутре ете га сврно у продавницу па тијо приупитам: Г'ес бијо ноћас? Он ме поледа, убелео и ћути, види знам. Пиво, рекнем. Он плати два па отиде на орање. Неки дан после сретнем му куму на сокак:

- Кад омркне кесу јајца д'окачиш на багремче до потока.

Тако је почело. Од тада се Пирга ноћу селом шуњао по плен и вребао нову клијентелу. Досије сеоских домаћинских (и домаћичких!) неподопштина повећавао се, као и његов приход. Ништа му није промакло и нико му није утеко. Доживотно више није платио пиће - то од мушких, нити је његова Милева надничила по баштама за намирнице - то од жена. У кући има свега али не сме да сија; само опрезно и скромно. Да све иМатицко снајче рујно, тврдо тегира да те смотазгледа бедно а уствари живи боље од пола села. И упутства маштовита:
- Сутра  једно џакче омакни на кривМатицко снајче рујно, тврдо тегира да те смотаину у врзину.
Надаље су снајке у очувању свога поштења и саме знале скровито да оставе па му дошапну у пролазу. Покоја дрчнија при повратку из њиве умела је свог човека да заустави:
- Стој, енега Пирга. 'Одивам! Бирај дињу па носи Милеве и децама да се осладе.
- Фалафала, богви срећу дао!
Домаћину се смешка брк, душевна му жена и за Циганчиће.

Ако се увече претерано запије Пирга последњом снагом пред комирање пошаље Милеву ко у драгстор: ту и ту ене ти то и то. Лакше но у надницу а није крађа. Без педља земље и капи зноја - и без крађе - своју фамилију и скроман сточни фонд снабдевао је сасвим пристојно.

Сеоски послови су тешки и неизвесни, динар је велик као точак. Зато Пирга паре није тражио. Опасно је а и шта ће му. Паре су свађа у циганску кућу. Најбоље овако да капље, и без мотике све има. И никоме дужан. Напротив, пола села њему дугује. Да ћути.

Селом би каткад одјекнуо покоји скандал. Плећати дилбер би одмах дограбио Пиргу за гушу али овај 'ладно:
- Ништа ја, а што би? Твоа братаница те увребала. Ако, кад нумеш се пазиш.
После таквих догађаја надаље текло је другачије него у граду. Све протоколарно, редно. Весела снајка добије тучу да буде модра ( - Ију црна, г'е се тако нагрди? - Падо' од плевње и ете... - Кад не пазиш...!) а ђувегија код своје куће добије презир и подужу забрану приласка међуножног. За дивно чудо, пазили су да све то протече мимо деце. Живот тече даље, сетва-жетва-слава-преслава и све се после неког времена унормали као да ништа није ни било. Нити се помиње. Ретке су биле прилике да се љубав распламса толико да две куће разбије и трећу састави.

Није Пирга био цвећка миришљава, наравно, али своју самопроизведену улогу чувара породичних вредности играо је савршено, боље од попа. Прекршиоце и прекршилице третирао је подједнако. Није их глобио ни често ни много него с времена на време скромно, таман колико му треба. Свако задовољство кошта. Кој даје да му се не познаје! омиљена му здравица. Дискреција загарантована. Ни у најтежем пијанству ни под претњама никад никога није одао. Понеку врућу сцену покаткад би испричао али актере ни наслутити. Подебелу тајновиту веселу ненаписану књигу сеоских несташлука собом у гроб је понео.

Свуда лепо дочекан, ведро разговоран и фино испраћен сматран је за сасвим регуларног домаћина, мало необичног додуше. Као високи дипломата од заната који успешно лавира међу великим силама. Што и није далеко од памети јер у селу за њега усамљеног без рођака, земље, заната и капитала свака сила је велика. Ни суперсила - милиција - није правила проблема. Сеоски шмекер све шпурије је знао па зашто би крао. Нико прст у њега. Нит' је шта крив нити видео ни чуо.

Кажем му једном приликом:
- Пирго, свака част како лепо живиш а тако мало радиш.
- Радим ја доктуре млого ал није с гребину но с памет, ко и ти. Него... припази се ти од оно Матицко снајче рујно, тврдо тегира да те смота.
- Фалати, знам, али радим и ја с памет што рече, умем да се пазим. Уздравље!

 



Komentari (44)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Черевићан Черевићан 00:34 15.12.2023

рокај, а без фале

или....Матицко снајче рујно, тврдо тегира да те смота

Dolce Vita Села...јеб
....одувек сам волео,
па Снајчету рујном
не знам бил’ одолео
predatortz predatortz 10:06 15.12.2023

Tak'e kod nas...

...slučajno ustrijele lovci!
Spiridon Spiridon 11:16 15.12.2023

..

ovo ko da je sam Radoje Domanovic pisao
predatortz predatortz 11:18 15.12.2023

Re: ..

Spiridon
ovo ko da je sam Radoje Domanovic pisao


Da! Odlično napisano! Sve pohvale za Nik-a!
angie01 angie01 12:20 15.12.2023

Re: ..

u to selo, vise sexa, nego na onim kanalima,...je l se zna barem, cija su deca, kad su se svi ukrstali...a cela jedna familija mogla da zivi od nadoknade...kakav bre Filip i njegov svingeraj.

lepo napisano!
nikvet pn nikvet pn 12:31 15.12.2023

Re: Tak'e kod nas...

Наватан је у заседи не једном па изео тучу, кажу, али све то у рок службе иде...
nikvet pn nikvet pn 12:32 15.12.2023

Re: ..

Spiridon
Radoje Domanovic

фалафала али не претерујмо...
nikvet pn nikvet pn 14:36 15.12.2023

Re: ..

angie01

u to selo, vise sexa, nego na onim kanalima,...


Откад су канали клонуо му бизнис...

je l se zna barem, cija su deca


О итекако се на то пазило.

У једном селу имао сам три клијента иста, ама клонирани. Крупан плав маркантан домаћин господски смирен и уредан али појма немам ко је ко од њих тројице. Три презимена, три куће различите, нису у роду. А ис-ти. Пишем потврду па се увек зезнем, мало блам. Док ми један од њих код своје куће насамо није испричао:

-Немо доктуре да се сикираш, ниси ни први ни задњи што нас помеша. Ево како било. Био пре рата у село један крупан, велик ко и ја али млого несој, бињеџија. На јесењи вашар '41 он направи грдан белај па још и жандара претуче. И побега у планину код колиба. Те зиме сви колибари остали горе да зимују. Нису смели у село стоку да свукују да не отне Шваба, ратно време. Зимувао редом од колибе до колибе и тако, сви тројица смо '42 годиште. После бегао још годину-две док га није неки негде затуко. Да је потревио страну сад би се школа на њега звала.

Кад смо '49 пошли у основну ни учитељица није не разликувала. Деца почела да подјебаву а ми се погледнемо - ако смо браћија ајде тако и да се бранимо - после школе цео разред покрцамо на гомилу. Отад нико није смео да зине против никог од нас тројицу. И данданас држимо се, поштујемо и пазимо ко браћа. Што и јесмо. Имам своју фамилију ал имам и њи' двојицу. И они мене. Кад смо децу женили и удавали врло смо гледали г'е смеду а г'е никако. И ово све цело село зна ал нико није смео да ти рекне те ти ја сад казујем да од мен' чујеш како то истина било.
angie01 angie01 19:43 15.12.2023

Re: ..

Зимувао редом од колибе до колибе и тако, сви тројица смо '42 годиште.



nikvet pn nikvet pn 20:08 15.12.2023

Re: ..

Сељаци се језгровито, лаконски изражавају. У једну реченицу стала је цела серија нпр. Веселе снајке. Што је свакако боље од Очајне домаћице, јелда
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 23:23 15.12.2023

Re: ..

nikvet pn
Сељаци се језгровито, лаконски изражавају. У једну реченицу стала је цела серија нпр. Веселе снајке. Што је свакако боље од Очајне домаћице, јелда


Ne znam kako se oni izrazavaju ali ti ih izrazavas bas upecatljivo. Kod nas seljak na filmu ili u knjizevnosti cesto bude predstavljen kao maloumna budala. Kod tebe je on covek. Ili nekom Vuku da diktiras ili sam da pises i objavljujes.
nele1 nele1 12:13 18.12.2023

Re: ..

Meni je asocijacija bila Milovan Glišić.
Nikvet, ako može malo češće da objavljuješ ove priče? Pozdrav
selica_nena selica_nena 08:52 20.12.2023

Re: ..

Да је потревио страну сад би се школа на њега звала.


E svaka ti čast, pišeš da te milina čitati!
maksa83 maksa83 14:52 15.12.2023

Znaš šta ti je činiti

Nekog Worda u šake pa tak-tak-tarak-tak-taraktak-tak-tak... pa kolko izađe - izađe, prodavaće se sigurno i za 100-200 godina, ako nas bude.

zilikaka zilikaka 17:10 15.12.2023

Vid njega

Lepa ti ova priča i baš slikovita.
ephemeris ephemeris 18:09 15.12.2023

Treba imati cigansko srce

IL CUORE È UNO ZINGARO

kamilo_emericki kamilo_emericki 00:17 16.12.2023

Sviđa mi se kako pišeš

čak i kad se ne slžem sa tobom, kao ovaj put.
Previše si se založio, po mom mišljenju i shvatanju morala i viteštva, da Pirgu napraviš bezazlenim i pozitivnim likom.
Mislim da nije nikako pozitivan. Naprotiv.
I zasmetalo mi je to što si rekao da je Mileva "povremeno vredna" a da nisi uložio napora da objasniš njezinu ljenost koju povremeno nadvalada vrednoća.

principessa_etrusca principessa_etrusca 09:28 16.12.2023

Re: Sviđa mi se kako pišeš

Previše si se založio, po mom mišljenju i shvatanju morala i viteštva, da Pirgu napraviš bezazlenim i pozitivnim likom.

Лепо написана прича о сеоским ноћним активностима.

То што Пирга уцењује своје сусељане на ситно не мења суштину да је он класични уцењивач-криминалац, па нема ништа симпатично и безазлено у његовој ”сналажљивости”.
nikvet pn nikvet pn 12:36 16.12.2023

Re: Sviđa mi se kako pišeš

И да, појашњење. Читав тај крај и амбијент, језик-људи-обичаји широј јавности је познат из култног филма Петријин венац. Стару Петрију глумила је бака-Дара Живковић (шта глумила, препричала својим речима шта јој је сценариста казао). Доживотно је остала Петрија а њен шерет-муж Лола Петријин. Сјајни старински људи из већине села која је остала изван домашаја Пиргиних марифетлука.
Milan Novković Milan Novković 13:29 16.12.2023

Re: Sviđa mi se kako pišeš

nikvet pn
И да, појашњење. Читав тај крај и амбијент, језик-људи-обичаји широј јавности је познат из култног филма Петријин венац. Стару Петрију глумила је бака-Дара Живковић (шта глумила, препричала својим речима шта јој је сценариста казао). Доживотно је остала Петрија а њен шерет-муж Лола Петријин. Сјајни старински људи из већине села која је остала изван домашаја Пиргиних марифетлука.


Ja sve više volim da odgledam tako neki od tih starih filmova, i posebno mi prija


gvozden1 gvozden1 13:30 16.12.2023

Re: Sviđa mi se kako pišeš


То што Пирга уцењује своје сусељане на ситно не мења суштину да је он класични уцењивач-криминалац, па нема ништа симпатично и безазлено у његовој ”сналажљивости”.

A i zanimljivo je da li bi se autor stavio u ulogu svog junaka, koga opisuje kao pozitivnog lika.
Milan Novković Milan Novković 13:41 16.12.2023

Re: Sviđa mi se kako pišeš

gvozden1

То што Пирга уцењује своје сусељане на ситно не мења суштину да је он класични уцењивач-криминалац, па нема ништа симпатично и безазлено у његовој ”сналажљивости”.

A i zanimljivo je da li bi se autor stavio u ulogu svog junaka, koga opisuje kao pozitivnog lika.

Svet oko nas je zanimlji i šarenolik, mi imamo maštu i uopšte sasvim širok mentalni život.

Crno-belo pozitivno-negativno ne radi preterano dobro posao još od sredine 18. veka, ko voli može da kaže i 200 godina.

Plus, sećanja su sećanja, veliki broj nas ih re-faktoriše - pomera i boji drugačije nego realnost na koju se odnoste - sve je cool, veselo i zanimljivo, a evo polako će i woke ideologija, koja se od početka guši u samoj sebi, ponovo da se spusti na zemlju
nikvet pn nikvet pn 14:05 16.12.2023

Re: Sviđa mi se kako pišeš

gvozden1
koga opisuje kao pozitivnog lika.


Па бар теби Хучи познат је тај слој сеоских ништарија (регрутне базе комуниста ) али овај се отуд нешто издигао, показао некакву умереност па скоро и професионалност у својој прљавој работи.

Лепо рекох:
Није Пирга био цвећка миришљава
predatortz predatortz 17:07 16.12.2023

Re: Sviđa mi se kako pišeš

Лепо рекох:


Kod nas to lovci "slučajno" ustrijele!
kamilo_emericki kamilo_emericki 17:12 16.12.2023

Re: Sviđa mi se kako pišeš

predatortz
Лепо рекох:


Kod nas to lovci "slučajno" ustrijele!

Mi na ljutu ranu stavljamo još ljuću travu. Ili dajemo ponudu koju je teško odbiti.
predatortz predatortz 18:04 16.12.2023

Re: Sviđa mi se kako pišeš

kamilo_emericki
predatortz
Лепо рекох:


Kod nas to lovci "slučajno" ustrijele!

Mi na ljutu ranu stavljamo još ljuću travu. Ili dajemo ponudu koju je teško odbiti.


Da budem moderan i podržim ovaj trend smišljanja novih reči u srpskom jeziku, Pirgi bi se desilo kućeplanuće.
nikvet pn nikvet pn 21:09 16.12.2023

Re: Sviđa mi se kako pišeš

Гле западних Србаља вруће крви да узврате прекомерно Полако размислити.

Паљевина спада у вишу лигу, у штете и освете. А и ту има неки ред. Не пали се кућа, жито ни колиба у планини. Пали се стог, плевња, колиба у пољу, шупа, кола... према заслузи.

Ви би због прекршаја из прц-лиге Циганчиће без крова!? Не иде, јелда. Него наватај ђубре у заседи па удри. Или пази да те не у'вати. Или - пиво плати па клати
predatortz predatortz 21:20 16.12.2023

Re: Sviđa mi se kako pišeš

Ви би због прекршаја из прц-лиге Циганчиће без крова!?


U svoji odbranu možemo da kažemo da takav odnos prema Cigančićima baštinimo iz Austrougarske.

Šalu na stranu, u tom pogledu je Srbija prema toj populaciji mnogo tolerantnija.
To sam primetio odmah po mom dolasku ovde.
Sa jedne strane jako humano i za svaku pohvalu, ali povlači i neke nuspojave.




principessa_etrusca principessa_etrusca 21:30 16.12.2023

Re: Sviđa mi se kako pišeš

nikvet pn

Паљевина спада у вишу лигу, у штете и освете. А и ту има неки ред. Не пали се кућа, жито ни колиба у планини. Пали се стог, плевња, колиба у пољу, шупа, кола... према заслузи.

Ви би због прекршаја из прц-лиге Циганчиће без крова!? Не иде, јелда. Него наватај ђубре у заседи па удри. Или пази да те не у'вати. Или - пиво плати па клати

Паљевина је тотално енглески стил, олакшан тиме што улазна врата углавном имају прорез за убацивање поште кроз који хулигани, увек ноћу када породица спава, сипају бензин и убаце запаљену шибицу. Сваке године нека мала деца тако настрадају.
angie01 angie01 21:36 16.12.2023

Re: Sviđa mi se kako pišeš

U svoji odbranu možemo da kažemo da takav odnos prema Cigančićima baštinimo iz Austrougarske.


sta lupetas, odnos prema Romimima danas u 21. veku je svuda ispod normale svakog morala.


u tom pogledu je Srbija prema toj populaciji mnogo tolerantnija.
To sam primetio odmah po mom dolasku ovde.
Sa jedne strane jako humano i za svaku pohvalu, ali povlači i neke nuspojave.


sto lazes, kako to Romi zive odve, svi ih nipodastavaju najstrasnije, gde i kako Romi zive u Srbiji?...u neki uredjenim zemljama imaju svu pomoc-pre svega Nemackoj i Austriji, gde ih je najvise, kao i ostali koji se kace na socijalu, bogati Romi su pare doneli od ngde, da ne racikliram kako, to je njihov nacin zivota, koji i njihovi obrazovani predstavnici koriste za svoju korist.
kamilo_emericki kamilo_emericki 21:40 16.12.2023

Re: Sviđa mi se kako pišeš

nikvet pn
Гле западних Србаља вруће крви да узврате прекомерно Полако размислити.

Паљевина спада у вишу лигу, у штете и освете. А и ту има неки ред. Не пали се кућа, жито ни колиба у планини. Пали се стог, плевња, колиба у пољу, шупа, кола... према заслузи.

Ви би због прекршаја из прц-лиге Циганчиће без крова!? Не иде, јелда. Него наватај ђубре у заседи па удри. Или пази да те не у'вати. Или - пиво плати па клати

Eh doco!
Ima situacija kad treba reagovati brzo, oštro i na vrijeme da se šteta ne širi, a znamo mi servirati osvetu i dobro rashlađenu.
Blizo mene ima jedan bagremik na njivi koja je ravna k'o dlan i kvalitetna da "kavu u njoj možeš sijati".
Bagremik je nastao tako što je njegov vlasnik ošamario desetogodišnje dječaka. Taj dječak je, noć pred odlazak vojsku nasjekao svježe iskopanih žila bagrema, spremio vreću bagremovih sjemenki i sve to posijao u njivu po noći između oranja i sijanja pšenice. U to doba se radilo zapregom i nije bilo prskanja korova po pšenici a želo se ručno. Rezultat je da se vlasnik nekliko godina borio sa bagremom i na kraju odustao.

kamilo_emericki kamilo_emericki 21:49 16.12.2023

Re: Sviđa mi se kako pišeš

predatortz

U svoji odbranu možemo da kažemo da takav odnos prema Cigančićima baštinimo iz Austrougarske.

Šalu na stranu, u tom pogledu je Srbija prema toj populaciji mnogo tolerantnija.
To sam primetio odmah po mom dolasku ovde.
Sa jedne strane jako humano i za svaku pohvalu, ali povlači i neke nuspojave.

Ovo onašanje nema nikakve ceze sa Cigaančićima već sa ljudima koji vole zabadati nos u tuđe stvari. I zloupotrebljavati to što nanjuše.
U svakom narodu, bez obzira ko su ili kakve im je boja koža, ima ovakvih ljudi.

predatortz predatortz 21:52 16.12.2023

Re: Sviđa mi se kako pišeš

kamilo_emericki
predatortz

U svoji odbranu možemo da kažemo da takav odnos prema Cigančićima baštinimo iz Austrougarske.

Šalu na stranu, u tom pogledu je Srbija prema toj populaciji mnogo tolerantnija.
To sam primetio odmah po mom dolasku ovde.
Sa jedne strane jako humano i za svaku pohvalu, ali povlači i neke nuspojave.

Ovo onašanje nema nikakve ceze sa Cigaančićima već sa ljudima koji vole zabadati nos u tuđe stvari. I zloupotrebljavati to što nanjuše.
U svakom narodu, bez obzira ko su ili kakve im je boja koža, ima ovakvih ljudi.



Znaš da sam, dok sam čitao domaćinov tekst, pokušavao da zamislim da neko tako reketira one moje hajlendere.
Što kaže naš narod, za grob mu se ne bi znalo!




milisav68 milisav68 20:18 17.12.2023

Re: Sviđa mi se kako pišeš

predatortz
Znaš da sam, dok sam čitao domaćinov tekst, pokušavao da zamislim da neko tako reketira one moje hajlendere.
Što kaže naš narod, za grob mu se ne bi znalo!

Eh, al nije to klasičan reket.

Ima tu i sujete, koliko je ko curica prevrno.

A jedini merodavni sudija je Pirga.
nikvet pn nikvet pn 12:36 18.12.2023

Re: Sviđa mi se kako pišeš

milisav68

Ima tu i sujete


Јесбре Милисаве, фала, промакло. Било је ту и набеђених швалера као и поштених домаћина који га часте због покоје добре реплике онем тамо Вилотићима. Тако да кафеџија и продавци никако нису могли да проврте право стање на прц-табели. А није да нису хтели.

Женска страна табеле неосветљена остаје у мраку само њему знаном.
Hansel Hansel 01:07 19.12.2023

Re: Sviđa mi se kako pišeš

Ко зна колико и шта сам пропустио минулих година, знам само да су ми увек били занимљиви твоји коментари, често својеврсне кратке приче, а сада ћу само да апелујем на домаћина да исправи за архиву ову реченицу:
Он ме г.nikvet pnледа, убелео и ћути, види знам.

... можда нешто и нисам схватио, али чини ми се да је остао пејст дела поднаслова...

Још понешто ми се чини да је у копирању текста дошло до неких погрешних спајања речи, али можда баш тако треба јер је писано дијалектом (сјајно!).
milisav68 milisav68 21:01 19.12.2023

Re: Sviđa mi se kako pišeš

nikvet pn
Било је ту и набеђених швалера као и поштених домаћина који га часте због покоје добре реплике

Pazi, mogu da se kadim da su ga neku čašćavali da priča o njima kao velikim švalerima, iako to nisu bili, al im bilo krivo šta se priča po selu o nekima da jesu.
nikvet pn nikvet pn 01:16 20.12.2023

Re: Sviđa mi se kako pišeš

Сад је и градском народу јасно зашто нека баба на наговештај свадбе врисне: њено унуче НЕ иде у ту фамилију! Иако се воле ко Ромео и Јулија нема о'тог ништа. Прави разлог само она зна
Черевићан Черевићан 13:06 20.12.2023

упс

т'јест....апелујем на домаћина да исправи за архиву ову реченицу: Он ме г.nikvet pnледа,

рачунар и софтвер
.........стари к'о и ја,
copy/paste...грешка
ми........се поткрала

Г. Hansel-е ХВАЛА на указу , зрихтана фалинка
zoja444 zoja444 07:51 20.12.2023

al bez stida sto mrzite cigane

zasto pirga a ne zika, mika, laza? ispadose cigani ucenjivaci postenih i moralnih srba. ma, fuj, bre. g. nikvet je totalno netalentovan za pisanje. jedva procitah ovu skalameriju. da, do mene je.
predatortz predatortz 08:19 20.12.2023

Re: al bez stida sto mrzite cigane

da, do mene je.


Da, do tebe je!


A Nikvetu staviti na teret da mrzi Cigane je smešno.
zoja444 zoja444 08:25 20.12.2023

Re: al bez stida sto mrzite cigane

predatore, i ti mrzis cigane i ne krijes to. neka je do mene. sram vas bilo, braco srbi.
predatortz predatortz 13:11 20.12.2023

Re: al bez stida sto mrzite cigane

zoja444
predatore, i ti mrzis cigane i ne krijes to. neka je do mene. sram vas bilo, braco srbi.


Zoja, mržnja je prejaka reč.
Recimo da ne delim istovetan pogled na život sa njima.

zoja444 zoja444 14:01 20.12.2023

Re: al bez stida sto mrzite cigane

predatore, nije da nemam sta da ti odgovorim, ali ne menjaju se neciji stavovi preko drustvenih mreza. a i sto ja moram da imam misljenje o svemu, ma o bilo cemu. ne moram.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana