Zabava

Vesele novotarije

zilikaka RSS / 07.12.2019. u 20:18

Gledam jutros nešto, unapredili mi  program za onlajn bankarstvo i uveli još niz mogućnosti. Milina.

7b5970dd392d575e56727cfb1a8e7ece.jpg

 

Imaš da postaviš fotografiju, da prilagodiš pozadinu, da dozvoliš pristup lokaciji pa da ti oni uvek prikazuju kolko ti treba do najbliže ekspoziture...

Onda imaš da tamo vodiš kompletne finansije, da ti troškove razvrstavaju po kategorijama kao recimo: deca, društveni život, odmor i putovanja, hobi, lična nega, kućni ljubimci... 

Skoro svega se setili.

Ako se još podsetimo da svako ko je podneo zahtev za dozvoljeni minus, daje podatke o broju članova porodice, broju zaposlenih u kući, pa čak i o njihovim pojedinačnim primanjima, bankari stvarno imaju lep uvid u naše živote.

Mogu ja da razumem potrebu banke da sazna što više o svojim klijentima, nego stvarno ne mogu da zamislim nekog ko uredno, na tuđoj aplikaciji, potpuno dobrovoljno podnosi detaljan izvešaj o raspodeli sopstvenih para.
S druge strane, sigurna sam da takva aplikacija nije ovdašnja izmišljotina i da su iskustva drugih pokazala da to klijenti rade.
Meni lično to liči na profile na društvenim mrežama, al umesto objava jubileja i fotografija sa porodičnih slavlja, ti banci prijavljuješ gde za šta i kolko si potrošio, a oni ti onda nacrtaju šarene dijagrame svega što si prijavio.

 

Sad dalje me mašta povukla da zamislim scenario gde neko pod društveni život uredno knjiži kafanske račune, galantne poklone ili spa za dve osobe u vreme kad je inače baš na mrskom službenom putu.

Il recimo ono za decu, al to je i malo komplikovano.
Pošto postoji i stavka hrana i piće, pa odeća, ne znam da li se deci sve to posebno piše,, ili se kad izneseš čorbast pasulj ceo lonac knjiži kao trošak kućne hrane.
I još gore, kako uopšte evidentirati kad ti tinejdžer otvori frižider i napravi pustoš, a to sve išlo pod hrana i piće.
Možda bi takva evidencija bila zgodna da im, čim u odraslijem dobu počnu da pokazuju znake neposlušnosti, tresneš sve dijagrame na astal i pokažeš koliko su tebe oni koštali, da ne misle da ćeš pustiti da oni rade šta hoće, al stvarno nije jednostavno upisati onoliko toga.

Kućnim ljubimcima ni to ne možeš, taman te koštali onoliko. Možeš jedino da objaviš na fejsu, podatak, uz sliku istog, da vide ljudi da ti imaš zahtevnog psa u kojeg i prilično ulažeš, a ne tamo neku okolokućnu džukelu lebojeda.
Za hobi nemam ni ideju čemu služi, osim da ti žena pod stare dane zvoca kolko si para na to spiskao i šta je sve pametnije moglo da se uradi.

Kako god, naravno da se ja kao matori namćor tako nešto ne koristim al moram priznati da me je analiza raznih mogućnosti prilično raspoložila i ulepšala dan.

 



Komentari (64)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nsarski nsarski 23:13 07.12.2019

Prepustiš sve podatke mašinama...

...i slobodan si kao Meng Wanzhou iz firme Huawei. Dobro, to što nosiš i mali čip sa sobom je sitan deranžman ali može lepo da se uklopi uz garderobu. Stručnjaci za stajling, javite se.





zilikaka zilikaka 08:42 08.12.2019

Re: Prepustiš sve podatke mašinama...

Dobro, to što nosiš i mali čip sa sobom je sitan deranžman ali može lepo da se uklopi uz garderobu.

A, vidi, znači to je nanogica!

Nislila sam da je manje budžasto. Moraš da paziš kad oblačiš pantalone, a o ženskim čarapama nema ni govora.
Odnosno, zavisi da li ti to lepo zakuju zakovicom, ko galiotu, što bi bilo logično, il je montažno demontažna veza, pa sam skidaš kad god ti treba.
Al gde je onda svrha, ako ti možeš da odeš a ona ostane u fijoci.
49 41 49 41 20:23 09.12.2019

Re: Prepustiš sve podatke mašinama...

nsarski
...i slobodan si kao Meng Wanzhou iz firme Huawei. Dobro, to što nosiš i mali čip sa sobom je sitan deranžman ali može lepo da se uklopi uz garderobu. Stručnjaci za stajling, javite se.






Two solutions in option.
Da ofarba ono oko clanka & cellPhone; da joj bude u skladu sa garderobom.
Onaj iza nje, da stavi crni sesir i crne naocare za sunce, iako nije suncan dan.

Treba samo da se cuje, samo sa Cecom; da ode do Grcke, da se pogrce na suncu.
nsarski nsarski 20:49 09.12.2019

Re: Prepustiš sve podatke mašinama...

Dobro, ima i drugih mogućnosti. Na primer

zilikaka zilikaka 20:51 09.12.2019

Re: Prepustiš sve podatke mašinama...

nsarski
Dobro, ima i drugih mogućnosti. Na primer


Ih, to zimi, na broju 46.
A i moraš da imaš regular nogavice, ništa slim.:)
Черевићан Черевићан 00:06 08.12.2019

salva venia

bankari stvarno imaju lep uvid u naše živote.

транспарeнтно само
ниш' нескривај себе,
Банци ..све на увид
па ће те …… зајебе,

а можда и неће...камо среће
zilikaka zilikaka 08:44 08.12.2019

Re: salva venia

транспарeнтно само
ниш' нескривај себе,
Банци ..све на увид
па ће те …… зајебе,


Dobri su mi kad insistiraju da im kažem kolika su primanja ostalih ukućana, pa dobiju odgovor da ja pojma nemam, jer muž nikad nije heto da mi kaže kolka mu plata. Ni otprilike.
srdjan.pajic srdjan.pajic 05:31 08.12.2019

Bože, namćora.



Pa niko ti ruku ne uvrće u ramenu da moraš da koristiš tu njihovu aplikaciju. Možeš uvek da svlačiš stanje ručno, pa kod kuće to u Excelu razvrstaš, i da te bog vidi.

A jel ti stvarno to radiš, mislim, sravnjavaš stanje svakog meseca, ili samo gledaš koliko ima para, i da li će dobaciti do 1. ili neće? Mi to ništa ne radimo, otkad smo ustanovili koliki je steady state, samo povremeno bacimo pogled na račun, da nismo baš zabrazdili, pa da moraju da se načinju rezerve, ili ako se nakupi viška onda da skidamo kajmak, to jest da taj višak u nešto investiramo, što daje veću kamatu. Znam da to detaljno knjigovodstvo radi moj matori, ali kako nije vešt sa internetom, onda mu keva to skida iz banke, a on posle crnu njigu piše i vodi, mada vodi i keva paralelno knjigovodstvo, jer je ona po struci knjigovođa u penziji, pa nema pametnija posla.



zilikaka zilikaka 09:03 08.12.2019

Re: Bože, namćora.

Pa niko ti ruku ne uvrće u ramenu da moraš da koristiš tu njihovu aplikaciju. Možeš uvek da svlačiš stanje ručno, pa kod kuće to u Excelu razvrstaš, i da te bog vidi.


Misliš to po stavkama deca i kućni ljubimci?
A jel ti stvarno to radiš, mislim, sravnjavaš stanje svakog meseca, ili samo gledaš koliko ima para, i da li će dobaciti do 1. ili neće? Mi to ništa ne radimo, otkad smo ustanovili koliki je steady state, samo povremeno bacimo pogled na račun, da nismo baš zabrazdili, pa da moraju da se načinju rezerve, ili ako se nakupi viška onda da skidamo kajmak, to jest da taj višak u nešto investiramo, što daje veću kamatu.

Ja uglavnom samo pratim ukupan saldo i da li me neko krade.
Bez sve šale, dok smo još išli u banku po štampani izvod, znači više od 10 godina, pojavio mi se bio manjak od možda tadašnjih 100 evra. Bilo mi čudno da toliko mašim u svojoj evidenciji (koju naravno ne pišem, nego znam kolko para mi ostalo), pa uzela da malo čačkam. Ubeđivali me da je sve ok, ja nisam bila sigurna, onda se ispostavilo da je taman takva suma podignuta sa bankomata u 2 ujutro, za Božić.
E, tad mi bilo sve jasno.
I dignem dreku najstrašniju, da ću tražiti sve moguće vrste autorizacije, oni popune tamo nešto i kažu mi da se ne sekiram, da će to bidi vraćeno ako je greška.
...i bude vraćeno, al od tad pratim šta mi se pojavljuje u rashodnoj koloni. Ono, okvirno, uvek imam predstavu o očekivanim veličinama i u detalje idemsamo ako se nešto ne složi.


Znam da to detaljno knjigovodstvo radi moj matori, ali kako nije vešt sa internetom, onda mu keva to skida iz banke, a on posle crnu njigu piše i vodi, mada vodi i keva paralelno knjigovodstvo, jer je ona po struci knjigovođa u penziji, pa nema pametnija posla.


Eto, ja nisam mogla da zamislim da se to uopšte vodi. Dobro to za knjigovođe u penziji, i moja majka je ta, možda i ona to radi ali ne smem ni da pitam, jer je kod nje tajnost podataka ispred svega , al da neko stvarno razvrstava po tim predloženim stavkama što je dala banka...
PAzi, imali su oni i drugih bisera. U formularimaza dozvoljeni minus upisuješ zanimanje i položaj na hijerarhijskoj skali u firmi. Hajde ovo drugo su još formulisali nekako, pa liči, al od zanimanja naveli svega 5-6 eksplicitnih, i stavili "ostalo", pa onda to zaokružiš.
A to što su naveli je: advokat, arhitekta, oficir ...i još 2-3.
Tome se smejem godinama, a sad me razveselilo i ovo o čemu sam pisala.
Zaista, da li su i napolju isti takvi il je ova banka baš uspela da nađe specijalce?
gedza.73 gedza.73 09:13 08.12.2019

Re: Bože, namćora.

Pajić
Pa niko ti ruku ne uvrće u ramenu da moraš da koristiš tu njihovu aplikaciju.

men' se čini da je Zili imala nešto drugo na umu.

Zili
ti banci prijavljuješ gde za šta i kolko si potrošio, a oni ti onda nacrtaju šarene dijagrame svega što si prijavio.
Sad dalje me mašta povukla da zamislim scenario gde neko pod društveni život uredno knjiži kafanske račune, galantne poklone ili spa za dve osobe u vreme kad je inače baš na mrskom službenom putu.


Uglavnom imamo godinama skoro 'nerešivu' situaciju oko porekla imovine političara i državnih uposlenika jer nema 'mogućeg rešenja' kako bi se utvrdilo odakle im za luksuzan život, putovanja, kućne ljubimce, ručkove, nekretnine (još se hvale po društvenim mrežama svojim 'postignućima' iz državne kase) pa, opet ako se ne varam, Zili daje predlog da se iskoristi postojeća bankarska aplikacija kako bi se rešio taj 'problem'.

uz bonus za 'maltretiranje' dece kad malo odrastu sa grafikonima cene njihovog 'održavanja' do punoletstva.

edit
u stvari nije. pogrešno sam razumeo i povezao 'društveni život' i 'knjiženje'
nikvet pn nikvet pn 09:37 08.12.2019

Re: Bože, namćora.


čim u odraslijem dobu počnu da pokazuju znake neposlušnosti, tresneš sve dijagrame na astal i pokažeš koliko su tebe oni koštali, da ne misle da ćeš pustiti da oni rade šta hoće


Било је тога одувек.

Тамо 50-тих поп-Радић пошаље сина на студије у Бг на тазе отворен Економски. Поп је живео скромно, ољагано занимање, реакција,. У то оскудно време хране су бар имали па попадији није било тешко да му месечно спакује кофер ђаконија али оцу без плате стварно јесте било мучно саставити новце за поштанску уплатницу.

Текло тако годинама; отац као предратни господин по бонтону није питао даме за године ни студента за испите. Прошле четири године, прошла и пета; уплате одједном нема. Долази син из Бг и за вечером пита:
- Тато, где су паре?
- Паре? Ево их.
Из фиоке извади пет пакетића картонских уплатница спакованих гумицама повезаних.
- А где је диплома?
Син туц-муц и оде за Бг. Неко време лопатао угаљ на Железничкој па дипломирао.
zilikaka zilikaka 10:08 08.12.2019

Re: Bože, namćora.

Uglavnom imamo godinama skoro 'nerešivu' situaciju oko porekla imovine političara i državnih uposlenika

Misliš da je banka i njih imala u vidu?
Vidiš, tu se otvaraju interesantne mogućnosti.
u stvari nije. pogrešno sam razumeo i povezao 'društveni život' i 'knjiženje'

Ma nema tu pogrešnog razumevanja.
Ja sam blog pisala bez posebne namere, pod utiskom novih informacija.
Mada, ako nekom paše ne bio prvi put da se početna tema izvrne skroz.
I to može.
zilikaka zilikaka 10:17 08.12.2019

Re: Bože, namćora.

Из фиоке извади пет пакетића картонских уплатница спакованих гумицама повезаних.
- А где је диплома?

Ti si živa enciklopedija takvih priča.

Jedino što mislim da je banka predvidela da troškove upisuješ od početka, od pelena. Ovo posebno jer su same pelene ozbiljan trošak.

gedza.73 gedza.73 10:44 08.12.2019

Re: Bože, namćora.

ne bio prvi put da se početna tema izvrne skroz.


I to može

pa onda sprem'te se, sprem'te.


što se tiče dece 'iznimne' troškove poput 'ja bih samo jooooš ovooooo' knjižio pešački pa pisao na papiriće i tražio da potpisom overi. Sa datumom.

a onda kod sledećeg 'samoooo ovooo' ispostavljao na uvid.
niccolo niccolo 10:46 08.12.2019

Re: Bože, namćora.

al od tad pratim šta mi se pojavljuje u rashodnoj koloni. Ono, okvirno, uvek imam predstavu o očekivanim veličinama i u detalje idemsamo ako se nešto ne složi.

I ja isto tako baš prekjuče neko vreme kod kuće proveravao šta je neki iznos koji su mi skinuli...na kraju je ispalo da zaista jesam to potrošio, no sam zaboravio na to
zilikaka zilikaka 10:54 08.12.2019

Re: Bože, namćora.

što se tiče dece 'iznimne' troškove poput 'ja bih samo jooooš ovooooo' knjižio pešački pa pisao na papiriće i tražio da potpisom overi. Sa datumom.

a onda kod sledećeg 'samoooo ovooo' ispostavljao na uvid.


Uh, tvrd je taj lebac koji se kod tebe jede.
Ne kažem to je odlično za vaspitanje al meni po kući uvek pada svaki sistem, koji inače napolju umem da postavim.
zilikaka zilikaka 11:01 08.12.2019

Re: Bože, namćora.

I ja isto tako baš prekjuče neko vreme kod kuće proveravao šta je neki iznos koji su mi skinuli...na kraju je ispalo da zaista jesam to potrošio, no sam zaboravio na to

Da, uglavnom bude tako, nego zbog onog jednom, što bi možda i samo bilo ispravljeno, ne verujem nikom. Eno inače tamo kod Pleskonjića pišu kako su dobili da mesečno plaćaju nešto a da nisu ni bili svesni.
gedza.73 gedza.73 11:30 08.12.2019

Re: Bože, namćora.

tvrd je taj lebac koji se kod tebe jede

diktator sam južnoameričkog tipa.
'teli smo da sam nauči kako da procenjuje i utvrđuje vrednost nečega.
dok smo trčali, kad je bio manji, napravili smo igru da nam brže prođe vreme.
odaberemo temu koji će on pola staze da brani a ja da napadam a onda zamenimo uloge s tim što nema ponavljanja argumenata iz prošle podele.

Ne kažem to je odlično za vaspitanje al meni po kući uvek pada svaki sistem, koji inače napolju umem da postavim.

najviše me plašilo da iz najbolje namere dat savet može da dobije neočekivane i pogrešne ishode.
kad je postao malo stariji to sam mu i rek'o. da sve što ga učim, sad kad je mlad čovek, uzima sa zadrškom. nema recepta za idealan život, da postoji milion stavki koje mogu da ga izbace iz ravnoteže a da na njih ne može da utiče.
zilikaka zilikaka 11:38 08.12.2019

Re: Bože, namćora.

dok smo trčali, kad je bio manji, napravili smo igru da nam brže prođe vreme

Mi tih problema nemamo. Ne trčimo.
A što se vrednosti tiče, ako na pare mislimo, tu je povuko žicu koju treba. Kad je u prilici, još kako ume da iscenjka i protrguje. Mogo bi tezgu da drži, ladno.
Mislim da se to i ne može naučiti ako nema štofa.

milisav68 milisav68 11:51 08.12.2019

Re: Bože, namćora.

Pa niko ti ruku ne uvrće u ramenu da moraš da koristiš tu njihovu aplikaciju.

Kad nisi kolonija.
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:59 08.12.2019

Re: Bože, namćora.

milisav68
Pa niko ti ruku ne uvrće u ramenu da moraš da koristiš tu njihovu aplikaciju.

Kad nisi kolonija.


Ja sam razumeo zili da je to opcija koju ti nude. Ima i ovde lepa i šarena aplikacija za sve to, banke se utrkuju koja će lepšu i praktičniju da ti ponudi, ali te niko ne tera da je koristiš.

A ovo što ti traže podatke ako nameravaš da zaglaviš u minus je valjda normalno, da vide da li možeš da vratiš taj zajam, ili posle moraju da se jebavaju da ti plene stvari po kući kad se ispostavi da ne možeš. U mojoj banci to nema, nego imaš taj neki overdraft protection, gde ti banka plati minus, ali te onda oderu kao mačku, u vidu specijalne kamate. A mislim da ti se i takve ekskurzije u minus negde pišu u onom kreditnom skoru, pa najebeš na više nivoa, mada za ovo nisam siguran, bar dok si u stanju da taj minus i kamatu vratiš, a da te banka ne proglasi za default.






cassiopeia cassiopeia 09:46 09.12.2019

Re: Bože, namćora.

I ja isto tako baš prekjuče neko vreme kod kuće proveravao šta je neki iznos koji su mi skinuli...na kraju je ispalo da zaista jesam to potrošio, no sam zaboravio na to


Meni se to redovno dešava, uspaničim se najstrašnije.


Moja banka sama stavlja kategoriju na većinu promena na računu, ja se onda smejem kad vidim gde šta strpaju, onda krenem da menjam kategoriju i sad mi sve uredno i pod konac. Pa sam nastavila po inerciji da nekategorizovane strpam gde mi zgodno, al' malo mi kategorija.



zilikaka zilikaka 09:50 09.12.2019

Re: Bože, namćora.

Dobro, al zašto to radiš, ta menjanja kategorija i razvrstavanja?
Oni svakako imaju uvid u sve, al zašto im pomagati.
Osim ako stvarno ne praviš sebi evidenciju zbog nečeg, al ne pada mi na pamet čemu bi to moglo da služi.
cassiopeia cassiopeia 10:09 09.12.2019

Re: Bože, namćora.

zilikaka
Dobro, al zašto to radiš, ta menjanja kategorija i razvrstavanja?
Oni svakako imaju uvid u sve, al zašto im pomagati.
Osim ako stvarno ne praviš sebi evidenciju zbog nečeg, al ne pada mi na pamet čemu bi to moglo da služi.


Uopšte nisam razmišljala čemu to služi i da to banka koristi da ima detaljniji uvid u troškove, jednostavno sam to po inerciji krenula da radim, bolo mi oči ono "nekategorizovano" Nećeš ga majci, znam ja gde to spada

Ma kakva evidencija, interesuje me samo da pratim krajnju cifru na računu, da znam čime raspolažem, ako se zanesem i izgubim iz vida da sam nešto platila karticom.

Pada mi na pamet da bi to neko mogao da koristi da prati potrošnju ako misli da može negde da smanji trošak... nemam pojma.
istrajan05 istrajan05 08:46 08.12.2019

M'da!

Te minuciozne evidencije vode oni ljudi (često, nisu baš svi takvi) koji mogu da se kvalifikuju sa 'picajzle'!
Često su to oni koji, kada dođemo u restoran nas npr. desetoro - devet naruči šta će da pije za devet sekundi, a 'picajzla' mrsi 5 minuta ... te ovo ću, te ono ću, te kratko, produženo, hladnije, toplije i slične idiotarije.
Dok sam znao da odem u takva društva, često sam taj teatar prekidao i govorio konobaru da donese piće nama devetoro, a 'picajzla' neka se u međuvremenu premišlja - ako hoće do kraja vremena.
zilikaka zilikaka 10:13 08.12.2019

Re: M'da!

Dok sam znao da odem u takva društva,

Kao da u ovome imaš negativan prizvuk.
Šta fali takvim društvima ili povremenim odlasku u veća društva?
Em se razonodiš em se informišeš.
istrajan05 istrajan05 11:57 08.12.2019

Re: M'da!

zilikaka
Dok sam znao da odem u takva društva,

Kao da u ovome imaš negativan prizvuk.
Šta fali takvim društvima ili povremenim odlasku u veća društva?
Em se razonodiš em se informišeš.

Nema tu nikakvog negativnog prizvuka, niti kažem da je problem u odlasku u veća u društva. Ko voli, neka izvoli.
Juče sam bio u jednoj vinariji na Fruškoj Gori, no, to je zaista bilo društvo u kome nema 'picajzla'.
Ja sam više stavio akcenat na 'picajzle', koje moraju da zakeraju o svemu do imbecilnosti.
angie01 angie01 11:45 08.12.2019

ne znam da l se uklapam u temu,

al pre jedno deset godina, bila na kanadskom CBCu neka strucnjakinja za finansije i objasnila je onako crtajuci, da su bankovni racuni i platezne kartice dobri samo za banke, a ne i za korisnike- ma kako to blesavo zvucalo- i da se na svim tim nevidljivim delovima transakcija u odnosima drug clan i banka i krije njeno bogacenje,...prakticno je rekla, kada stigne plata, odmah skines dindze i lepo suskama placas i uvek imas kontrolu,...ne znam kako to moze da funkcionise u zemljama gde sve kupujes na kredit, prakticno zivis na lounu i prebacivanjem iz supljeg u prazno, gde se stalno pojavljuje neka uvecana kamata, al je korisniku i tako jedino moguce da ostvari tu neku potrebu- evo sada i kod nas tih kupovina stanova na kredit,...pa vidi sta je ispalo...

elem, devedesetih, kada je poceo finansijski sunovrat na razne nacine i gradjani su usli u tu dekadu sa nekim stekom, vrlo brzo su ga izgubili- ako je bio u banci,...jedini koji je sacuvao svu lovu i imao bekap tokom celog perioda, je bio cale moje drugarice-lekar- koji je pare oduvek drzao u "slamarici" i nikada sa bilo kakvim "povoljnostima" koje su banke nudile, nije zeleo da ima nista.
nikvet pn nikvet pn 13:10 08.12.2019

Re: ne znam da l se uklapam u temu,

koji je pare oduvek drzao u "slamarici"


Тако су цементашки барони строго кеш чували све док није дошла замена марке у евро. Онда су се банкари чудом чудили какви наизглед бедници онолике хрпе доносе. Један од њих је уредно доносио по 10 сома, дневни максимум, али марке смотане укруг па благајник попизди док преброји и сложи; оспице кад га види.

Терало тако данима, недељама док једног јутра редовно отварање сефа није просуло сав садржај на под; до колена гомила марака, евра, динара, франака... Шок, општа узбуна, сви руке увис, ајде комисија, полиција, процедура. Шалтер-сала затворена док се све не сравни, посла преко главе. Уто благајник види оног типа испред и врисне: Тај! Скоче два пандура на њега и истркељишу данашњу десетку смотану. Јучерашња се у сефу поново смотала и подигла гомилу да се сручи напоље. Признао да је паре чувао у канализационим цевима, новим, па залио бетоном у тротоар око куће.

Каже му инспектор што ниси марке притиснуо књигом да се исправе а благајник: Књига!? Хаха, то мрзи одмалена, не држи он то у кући али бетонски блок има!
zilikaka zilikaka 15:40 08.12.2019

Re: ne znam da l se uklapam u temu,

pre jedno deset godina, bila na kanadskom CBCu neka strucnjakinja za finansije i objasnila je onako crtajuci, da su bankovni racuni i platezne kartice dobri samo za banke, a ne i za korisnike- ma kako to blesavo zvucalo

Paa, ne znam, al verovatno je mislila na to koliko ti para na čega uzmu.
Oni ti naprave niz nekakvih pogodnosti, podele kojekakve kartice, povežu u aplikacije kao ova o kojoj pričam, al sve što ti daju, oni lepo naplate.
Kad staviš na papir, ne izađe no ni malo, na godišnjem nivou.

Krediti su tek posebni. Tu O-ba-ve-zno treba porediti dve krajnje sume. Onu koju ćeš ukupno ti njima dati i onu što daju oni tebi.

Jedino za čega ih cenim, to je da su odlični prognozeri stanja u državi. Samo treba pratiti kakve kamate na kraće periode nude i odmah znaš šta možeš da očekuješ. To ti je povodom ovog
devedesetih, kada je poceo finansijski sunovrat

Nešto ranije, pola godine, godinu, dok je zver još bila pritajena, počeli su da nude vrlo povoljne kamate na dinarsku štednju. Neverovatne, nerazumne, i to kao šatro za penzinere. Moja pokojna tetka i njena komšinica se zalepile iz prve.
Zato ja od tada, ne razumem se u ekonomiju al redovno pratim taj pokazatelj. Kolko da znam čemu da se nadamo.



milisav68 milisav68 15:49 08.12.2019

Re: ne znam da l se uklapam u temu,

Nešto ranije, pola godine, godinu, dok je zver još bila pritajena, počeli su da nude vrlo povoljne kamate na dinarsku štednju. Neverovatne, nerazumne, i to kao šatro za penzinere. Moja pokojna tetka i njena komšinica se zalepile iz prve.

Šta je problem, na hiperinflaciji banke gube.
zilikaka zilikaka 18:26 08.12.2019

Re: ne znam da l se uklapam u temu,

Šta je problem, na hiperinflaciji banke gube.

Gube kad daju kredite, al ovde nije bilo kredita nego pozivale penzionere da prodaju devize i pretvore u dinare, oročeno pod kamatu. Kamata zgledala velika al su oni odlično znali šta rade.
kamilo_emericki kamilo_emericki 19:12 08.12.2019

Re: ne znam da l se uklapam u temu,

nikvet pn
koji je pare oduvek drzao u "slamarici"


Тако су цементашки барони строго кеш чували све док није дошла замена марке у евро. Онда су се банкари чудом чудили какви наизглед бедници онолике хрпе доносе. Један од њих је уредно доносио по 10 сома, дневни максимум, али марке смотане укруг па благајник попизди док преброји и сложи; оспице кад га види.

Терало тако данима, недељама док једног јутра редовно отварање сефа није просуло сав садржај на под; до колена гомила марака, евра, динара, франака... Шок, општа узбуна, сви руке увис, ајде комисија, полиција, процедура. Шалтер-сала затворена док се све не сравни, посла преко главе. Уто благајник види оног типа испред и врисне: Тај! Скоче два пандура на њега и истркељишу данашњу десетку смотану. Јучерашња се у сефу поново смотала и подигла гомилу да се сручи напоље. Признао да је паре чувао у канализационим цевима, новим, па залио бетоном у тротоар око куће.

Каже му инспектор што ниси марке притиснуо књигом да се исправе а благајник: Књига!? Хаха, то мрзи одмалена, не држи он то у кући али бетонски блок има!

1977 godine je snimljen interesantan film na temu imanja, cuvanja i trosenja novca. Kome ne smeta jezik i sredina u i o kojoj je snimljen film moze pogledati.
Opis donosioca DM na zamijenu kao i mijesto gdje ih je cuvao podsjetili su me na ovaj film. Scena pocinje oko 35.minuta.
zilikaka zilikaka 21:17 08.12.2019

Re: ne znam da l se uklapam u temu,

Kome ne smeta jezik i sredina u i o kojoj je snimljen film moze pogledati.

Ako sam dobro razumela šta si ovim hteo, mogu samo da konstatujem da ti je bezveze opaska.
A mesta za čuvanje...o tome postoji nekoliko urbanih legendi, al je najjača ona sa zamrzivačem koji se pokvario.
gedza.73 gedza.73 21:36 08.12.2019

Re: ne znam da l se uklapam u temu,

A mesta za čuvanje...o tome postoji nekoliko urbanih legendi, al je najjača ona sa zamrzivačem koji se pokvario.

na neviđeno znam koja je scena (samo nisam imao pojma kako se zove film). pare u krevetu na kom leži majka, opklada da ko izgubi prođe go kroz mesto.
'tedo danas da napišem na Nikvetovu priču al' me na brzinu isterali iz kuće.

s tim što sam u sto erua bio ubeđen da je film crno beli.

što kaže citat iz jednog drugog filma

Memory can change the shape of a room; it can change the color of a car. And memories can be distorted. They're just an interpretation, they're not a record, and they're irrelevant if you have the facts.
mirelarado mirelarado 21:41 08.12.2019

Re: ne znam da l se uklapam u temu,

Memory can change the shape of a room; it can change the color of a car. And memories can be distorted. They're just an interpretation, they're not a record, and they're irrelevant if you have the facts.


Tačno. A čovek je (dokazano) skloniji da veruje vlastitom varljivom sećanju i zabludama, nego činjenicama. :)
gedza.73 gedza.73 21:58 08.12.2019

Re: ne znam da l se uklapam u temu,

Tačno. A čovek je (dokazano) skloniji da veruje vlastitom varljivom sećanju i zabludama, nego činjenicama. :)


ima još jedan filmski, u stvari 'knjiški' koji se našao i u filmu,


Truth is singular. Its versions are mistruths.
zilikaka zilikaka 22:23 08.12.2019

Re: ne znam da l se uklapam u temu,

mirelarado
Memory can change the shape of a room; it can change the color of a car. And memories can be distorted. They're just an interpretation, they're not a record, and they're irrelevant if you have the facts.


Tačno. A čovek je (dokazano) skloniji da veruje vlastitom varljivom sećanju i zabludama, nego činjenicama. :)

Nekad davno sam negde našla da je na policijskoj akademiji napravljen eksperiment. NA sred časa je upao naoružan čovek, nešto valjda uzeo ili pretio i nakon toga pobegao. Posle su redom saslušavali studente kao svedoke i dobijali su neverovatno različite izjave i svedočenja.
A cela priča je u tome da se pokaže studentima koliko se može verovati očevicima.
milisav68 milisav68 23:03 08.12.2019

Re: ne znam da l se uklapam u temu,

al ovde nije bilo kredita nego pozivale penzionere da prodaju devize i pretvore u dinare, oročeno pod kamatu.

A-ha, sad kapiram.
nsarski nsarski 23:54 08.12.2019

Re: ne znam da l se uklapam u temu,

gedza.73
Tačno. A čovek je (dokazano) skloniji da veruje vlastitom varljivom sećanju i zabludama, nego činjenicama. :)


ima još jedan filmski, u stvari 'knjiški' koji se našao i u filmu,


Truth is singular. Its versions are mistruths.


Evo s kakvom se setom danas Nemci sećaju starih dobrih DDR vremena. (Na slici je Checkpoint Charlie u Berlinu, Trabant, McDonalds i KFC).

kamilo_emericki kamilo_emericki 09:13 09.12.2019

Re: ne znam da l se uklapam u temu,

zilikaka
Kome ne smeta jezik i sredina u i o kojoj je snimljen film moze pogledati.

Ako sam dobro razumela šta si ovim hteo, mogu samo da konstatujem da ti je bezveze opaska.
A mesta za čuvanje...o tome postoji nekoliko urbanih legendi, al je najjača ona sa zamrzivačem koji se pokvario.

Ne znam kako si razumjela ovu recenicu.
Ja sam samo, mozda nespretno, zelio izbjeci da mi neka osijetljiva srpska dusa prigovara sto predlazem za gledanje filma koji je sniman u Dalmatinskoj zagori i o ljudima porijeklom iz iste. Cesto smo svjedoci ostrih diskusija ovdje na neke bezazlene izjave Hrvata.
Ta recenica pomalo lici na ona sitno ispisana pravila na nekim bankarskim ugovorima koja neki ne mogu procitati jer ih ne vide dobro a drugi ne citaju jer nemaju vremena za detalje.
zilikaka zilikaka 09:35 09.12.2019

Re: ne znam da l se uklapam u temu,

zelio izbjeci da mi neka osijetljiva srpska dusa prigovara sto predlazem za gledanje filma koji je sniman u Dalmatinskoj zagori i o ljudima porijeklom iz iste.

Znaš kako kažu:"U moju butigu nema politike".
Ima, al ne takve.
kamilo_emericki kamilo_emericki 11:24 09.12.2019

Re: ne znam da l se uklapam u temu,

zilikaka
zelio izbjeci da mi neka osijetljiva srpska dusa prigovara sto predlazem za gledanje filma koji je sniman u Dalmatinskoj zagori i o ljudima porijeklom iz iste.

Znaš kako kažu:"U moju butigu nema politike".
Ima, al ne takve.

U tom slucaju oprosti na toj recenici.
I podrzavm takav tvoj stav.
gedza.73 gedza.73 19:39 09.12.2019

Re: ne znam da l se uklapam u temu,

Evo s kakvom se setom danas Nemci sećaju starih dobrih DDR vremena



Garsija
Što se dublje zalazi u Istočni Berlin, shvata se da postoji više razlika između dva sistema: reč je o dva suprotna mentaliteta s jedne i druge strane Brandenburške kapije.

Socijalistička replika procvatu Zapadnog Berlina je groteskni izgled Staljinovog bulevara kolosalnih razmera. On deluje deprimirajuće, kako zbog dimenzija tako zbog neukusa. Ne može se svariti zbog mešavine stilova, što odgovara arhitektonskom kriterijumu Moskve. Staljinov bulevar je ogromna panorama rezidencija što lične na kuće jadnih provincijskih bogataša, nagomilane jedna iznad druge, s neizmernim tonama mermera, s cvetnim kapitelima, životinjama, kamenim maskama i mučnim ulazima s kopijama grčkih statua napravljenim od armiranog betona.

Kriterijum onih koji su smislili ovu strašnu farsu je elementaran. Veličanstven Hitlerov bulevar bio je Unter Der Linden. Veličanstven bulevar socijalističkog Berlina - jeste Staljinov bulevar. U Zapadnom Berlinu podiže se grad za bogate, iste one koji su se pre rata sastajali u Unter Der Lindenu. Staljinov bulevar je rezidencija za 11.000 radnika. U njemu su restorani, bioskopi, kabarei, pozorišta, koji su svima pristupačni. Svaki od njih je dozlaboga nakinđuren (...) Nijedan radnik nigde na svetu, a po smešnoj ceni, ne živi bolje nego na Staljinovom bulevaru. Ali, spram 11.000 privilegovanih koji tu žive, postoji čitava masa ljudi nagomilanih u potkrovljima, koji razmišljaju - i to kažu otvoreno - da se novcem kojim su plaćene statue, mermer, pliš i ogledala mogao pristojno obnoviti ceo grad.

Izračunato je da bi Berlin, ukoliko izbije rat, odolevao dvadeset minuta. A ukoliko ne izbije, za pedeset, sto godina, kada jedan od ova dva sistema odnese prevagu, dva Berlina postaće jedinstven grad. Monstruozan trgovački vašar sačinjen od besplatnih uzoraka oba sistema


Radio je veoma jeftin u Sovjetskom Savezu, ali sloboda slušanja svodi se na izbor: ili slušati Radio Moskvu, ili ne koristiti radio.


Iz putopisa koji je napisao krajem pedesetih.
mlatisa mlatisa 17:49 08.12.2019

Буџетирање

Озбиљне институције често користе буџетирање.
Периодично (сваке године) се доноси буџет који обихвата приходе и расходе по категоријама (контима). Буџет државе се доноси у скупштини. Породични буџет би требало да се донесе на скупштини породице . Нпр. 100 000 динара на поврће и 200 000 динара на слаткише :). Потом се приликом трошења, "скидају" паре са одређеног конта. Нпр. у Максију је купљена разноразна роба па се разврстава смоки иде на конто поврћа, а кока кола на конто образовања . Правило је да се средства не троше на нешто ако нема средстава на конту. Ако има пара на неком другом конту онда је могуће пребацити средства али поступком који се зове ребаланс буџета, што се ради опет на скупштини.

У свакодневној пракси то користимо и ми али интуитивно (тј. офрље). Прецизна евиденција је напорна пошто за сваку купљену ставку треба идентификовати са ког су конта и онда скинути утрошена средства. Можда одатле напори банака. Али не верујем да они могу да извуку информацију која је неопходна. Пре бих рекао да је реч о маркетиншком шминкању. А можда и да извуку неку информацију о кориснику коју би могли да искористе, нпр кредит за набавку нечега што иначе често купујемо. Сумњам да ће се неко упецати, више због личне неажурности а мање због страха од нарушавања приватности.
zilikaka zilikaka 18:25 08.12.2019

Re: Буџетирање

Породични буџет би требало да се донесе на скупштини породице . Нпр. 100 000 динара на поврће и 200 000 динара на слаткише :).

To se prosto rešava eksternom memorijom.
Pre kupovine napraviš spisak šta i koliko treba da se apazari i kažeš da ćeš noge polomiti onom ko kupi nešto van toga.

doduše, ono sa kešom je bilo poštenije. Svesno poneseš kolko sii namerio da potprošiš, i nemaš problema sa uzdržavanjem.
Ovo s karticama jeste zgodnije, al lako upadaš u neplanirani trošak.
Сумњам да ће се неко упецати, више због личне неажурности а мање због страха од нарушавања приватности.

Pa kažem, ne mogu da zamislim da neko stvarno ozbiljno i ažurno vodi takvu evidenciju. Posebno ne neko od visoko solventnih klijenata banke.
ako ništa drugo, vodiš se devizom "gde su pare tu je i greh" pa svakako ima mnogo više toga što treba sakriti.

niccolo niccolo 23:24 08.12.2019

Re: Буџетирање

Породични буџет би требало да се донесе на скупштини породице

Onomad priča profesor bankarskog i berzanskog poslovanja (imao 1 ćerku) nama studentima na predavanju - kod mene u porodici se odluke donose demokratski u smislu da su žene i ćerka po pravilu protiv mene, pa odluče 2:1. Ponekad se desi da se ćerka nešto zezne pa stane na moju stranu, to se rešava tako što žena proglasi glasanje nevažećim, oduzme nam pravo glasa i opet demokratski sama donese odluku...
zilikaka zilikaka 23:50 08.12.2019

Re: Буџетирање

Ima i ona priča o receptu za uspešan brak. Muž donosi odluke o važnijim a žena o manje važnim pitanjima.
Razvrstavanje šta je manje ili višea važno vrši isključivo žena.
alselone alselone 10:26 09.12.2019

Re: Буџетирање

smislu da su žene i ćerka po pravilu protiv mene


Ja se izvinjavam Mustafa, koliko žena imate?
ecce-florian ecce-florian 13:45 09.12.2019

Re: Буџетирање

alselone
smislu da su žene i ćerka po pravilu protiv mene


Ja se izvinjavam Mustafa, koliko žena imate?

niccolo 23:24 08.12.2019 / *novo
Re: Буџетирање

Породични буџет би требало да се донесе на скупштини породице


Onomad priča profesor bankarskog i berzanskog poslovanja (imao 1 ćerku)


ja se izvinjavam ,ali ovi učesnici experti ( u nedostatku više nepostojećeg Mahmuta Bušatlije alias Stanka) koji podrivaju ( prikriveno) porodicu kao stub,bolje bi bilo da nam iznesu najnovije načine plaćanja "odredjenih " usluga u cilju jačanja "porodičnmog mira" , a za koje pak, nije zgodno koristiti plastiku ( od detergenta Tide do kripto valuta i "gift card" Visa npr) kako bi ovaj blog i dalje sačuvao prevashodno edukativni karakter
zilikaka zilikaka 16:57 09.12.2019

Re: Буџетирање

bolje bi bilo da nam iznesu najnovije načine plaćanja "odredjenih " usluga u cilju jačanja "porodičnmog mira" ,

Eto ko je razumeo i shvatio poentu.
Javlja mi se da bi ti mogao da daš pametne predloge.

Ne znam zašto mi je na pamet palo kad sam onomad dobila preporuku za letovanje od jednog prijatelja koji je tad radio nadzor radova za jednu državnu firmu.
Reče mi čovek agenciju, šta da tražim, i da se pozovem na njega jer je on prethodno na isto mesto preko njih išao sa porodicom.
Sve ja to izdeklamujem, načelno se dogovorimo, i onda mi oni sasvim ladno kažu:
"Sad mi još dostavite podatke firme kojoj da pošaljemo predračun"

...što je najsmešnije, trebalo mi je neko vreme da ukapiram o čemu je reč

niccolo niccolo 17:12 09.12.2019

Re: Буџетирање

Eto ko je razumeo i shvatio poentu.

Cvetko je environmentally aware, zato i advokatiše protivu upotrebe plastike
ecce-florian ecce-florian 21:42 09.12.2019

Re: Буџетирање

@zili
"Sad mi još dostavite podatke firme kojoj da pošaljemo predračun"

nic

Cvetko je environmentally aware

jes vala.
Pazi pre neki dan ( 5.)kad sleteh ( ovde mora aorist izvinjavam se, mada više volem imperfekt al je radnja svršena) u Beč sa sve kašnjenjem( štrajk u vrancuskoj opšti a u njemačkoj samo letačko osoblje)moja jeftina bus varijanta za peštu od 8,5 jura beše već otišla ka odredištu. Pokušaji da uspostavim tel kontakt sa nekim drugim trudbenicima koji obavljaju transfere u startu su uslovljeni kupovinom ključa za zamenu kartice u mobilnom koju sam po običaju negde shebo ( učinio mi dečko u orange jer prethodna riba u drugoj mobilnoj asocijaciji izjavi da ključića na zajam nema) po ceni u kompletu (sa tri dodatka za mini micro i... koji mi ne trebaju)iznosi samo 5 jura ( 5 mu nana naninih).
Ovo bilo neophodno jer domatji prevoznici komuniciraju samo sa srb karticama. jbg.
Elem tako srećan zbog skorog prispeća u majčinu i pomalo kako bi se reklo na...kan zbog minusa u bivšoj k&k prestonici, podigavši ( obarti pažnju na ove jezičke finese)pogled spazih :

Osmeh mi lice ozari ( ne zahebavam se , stvarno sam se nasmejao jer sam se setio svega od "Nikad izvini" do Mladja na guvernerskoj u SRJ a Jelašić u NBS.. pa do koferčeta kod zamenika jelašića u stanu - tek da se zna koja sredstva plaćanja koriste znalci. Normaaalno ovo ništa ne insinuiram jer je postupak pravnosnažno okončan, sudija Laušević oslobodio Zagradjanina 2010. koji je posle kraćeg povlačenja trenutno kao predsednik IO SPS član odbora za kontrolu službi bezbednosti)

Elem tako ozaren s osmehom, pridjem čoveku i zamolim da napravim koju fotografiju s njegovom dozvolom i to sve na native srpskom ( bio ubedjen po cipelama da je naš) na šta mi on odgovori na nemačkom da ne razume. Ponovim molbu, dobih dozvolu i snimih.

U čekanju novog prevoza stogiše i saradnica i Djomla

Obradovah se da je čovek ok, nisam ga dugo vido i bi mi drago da mi je to popravilo raspoloženje.

I ne veruj ovim što se zalažu za plaćanje preko računa. Amateri. Misliš da je ovim milo da vuku ninja koferče.
Tetka uvek šalje pare u kešu. Što je sigurno sigurno
niccolo niccolo 21:51 09.12.2019

Re: Буџетирање

Pazi pre neki dan

Odlično, svašta ima u tom Beču...Idem i ja ne ovaj nego onaj tamo vikend, al' kolima pa jedino ako u gradu sretnem nekog od domaćih selebritija...
ecce-florian ecce-florian 22:03 09.12.2019

Re: Буџетирање

.
ecce-florian ecce-florian 22:15 09.12.2019

Re: Буџетирање

bio sneg od Djera prama pešti, normalno i saobracajka na M0 ( slučaj info skoro uvek u špicu bude neki čep, mada sat i po kroz peštu da izbegneš, same same but different) Sva sreća pa je zahvaljujući naporima predsednika i iministra policije Stefanovića dogovoren "sistem minimuma granične kontrole" čekali samo dva sata
zilikaka zilikaka 23:51 09.12.2019

Re: Буџетирање

I ne veruj ovim što se zalažu za plaćanje preko računa. Amateri. Misliš da je ovim milo da vuku ninja koferče.
Tetka uvek šalje pare u kešu. Što je sigurno sigurno


Zamišljam samo kako bi se tu sortirala prihodna strana, po mustri banaka.

Pošto su se tetke pokazale nekako najizdašnijim, za njih bi morala posebna stavka. Čak svakako razdvojiti ženine tetke od svojih, da ne bi posle bilo zabune koja je bila galantnija.
Interesantno, stričevi i ujaci izgleda nemaju tu lepu osobinu, al ih se može predvideti, ako nekom ipak dođe.

Valjalo bi uvesti i stavku šira rodbina, može zbirno, pa nek da kolko ko može.
Poznato je da mladim državnim funkcionerima znači svaki dinar, a ko će da pomogne ako ne svojta.

I naravno da se to tradicionalno radi u kešu. Na to te naviknu još kao malog, kad ti baba da 200 dinara da ti se nađe, al uz obaveznu opasku da ne potrošiš sve odmah.
gedza.73 gedza.73 17:05 11.12.2019

Re: Буџетирање

Mlađa na fotki kao reklama za
The rise of Đomla



mirelarado mirelarado 23:53 11.12.2019

Re: Буџетирање

gedza.73
Mlađa na fotki kao reklama za
The rise of Đomla





I ja sam ga viđala po aerodromima. Leteći đoMla.


gedza.73 gedza.73 07:36 12.12.2019

Re: Буџетирање

mirelarado
I ja sam ga viđala po aerodromima. Leteći đoMla.

Šteta što nemamo neki Panini album sa sličicama 'zaboravljenih' asova politike.

a na onoj slici mi deluje kako će svakog trenutka da izvuče svetleći mač i da počne da zuji.

Atomski mrav Atomski mrav 10:15 12.12.2019

Re: Буџетирање

Šteta što nemamo neki Panini album sa sličicama 'zaboravljenih' asova politike.


Kamo sreće da smo ih zaboravili...
alselone alselone 10:25 09.12.2019

Novotarije - varošarije

Većina banaka je poslednjih nedelja menjala softver. Verovatno je neka nova regulativa izašla čim su to tako sinhronizovano radilo.

Epilog toga je bilo da mi je ebanking prestao da radi tri dana pred službeni put. Zovem - ne može da se reši telefonom, moram da dodjem. Odem - ne može da se reši, ima nekih bagova, da dodjem za nedelju dana.

Reko - ljudi, ja ne izlazim odavde dok mi ne omogućite ebanking.

I bi tako, nisam izašao par sati, kukali su, dahtali, zvali telefonom, kucali u prazno, pa opet dahtali, ali su mi namestili.

dragosevacsutra dragosevacsutra 12:48 09.12.2019

Re: Novotarije - varošarije

ludim sa njihovim novotarijama, kako ovde tako i napolju. nije nista bolje.

elem, mislim da je i dalje najbolji i najjasniji online banking imao pocivsi hvb. na ovo unicreditovo govno ne treba trositi reci.

imam iskustva i sa telenor bankom (dok su bili besplatni). e sad kad hoce da naplacuju da bi bili mobi banka, ko vas 'ebe... jedno zlo mi je dovoljno.
49 41 49 41 22:26 09.12.2019

Upside down or from beck

https://www.clip.rs/brutalno-zgodne-hiljade-brazilki-bori-se-za-titulu-naj-guze-i-zbog-toga-su-spremne-bas-na-sve-video/13423

Natalitet opada, vlada bela kuga u pojedinim delovima sveta; narocito u Vojvodini.
Najvise nesraca se desava u saobracaju (90%) odpozadi.

Al', ko ce da ga hrani posle?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana