Film| Lingvistika| Obrazovanje| Planeta| Sport

Урбани, чаршијанци и остали калдрмаши

omega68 RSS / 24.03.2023. u 23:33

 

 

-Добро сељачино, из ког си села?

-Ја сам из Крагујевца, поносно одговара ђак.

-А из ког ти је села отац сељачино једна, поново га пита професор

-И он је из Крагујевца, још поносније и одважније одговара ученик и све мисли да се ослободио изненадне невоље и да је победио у овом, ничим изазваном, кратком вербалном рату који је против њега покренуо гимназијски педагог који важи за ауторитета и гледа се са страхопоштовањем.

-А из ког ти је села деда будало једна сељачка, већ повишеним гласом пита, не само ,,едукатор” већ и васпитач небројених генерација будућих академаца и најобразованијих људи нације.

-Па…деда ми је из Грбица одговара срамежљиво и сада већ уздрманог самопоуздања мучени дебитант најстарије српске Гимназије испод Саве и Дунава, схватајући да је упао у замку и намерно, да бар мало сачува част, избегава бар да каже да ли је деда из Грбица горњих или доњих.

-Ето видиш да си сељачина, сељаку један, задовољно поентира испитивач, мрш, мрш…

Био једном један професор социологије или марксизма, по потреби, не знате га сви, Миољуб Игњатовић – Јумба, за кога је везана горе наведена анегдота.И није се она одиграла пре рата, како називамо време ,, пре четреспрве”, него половином осамдесетих двадесетог века, а којој је нетражено присуствовао и писац ових редова.

Али није све тако црно и лоше том приликом – иако би данашњи млади читалац, слуђен никад виђеном пропагандом и манипулацијом свешћу у виду уздизања дечјих права на ниво идеологије, могао да помисли и да се згади над тадашњим школством – било у тој васпитно-образовној минијатури вечито мрзовољног професора који се, узгред, увек и на сваком месту хвалио својим пореклом.

Не из Крагујевца, него из Забојнице.

Том кратком лекцијом је требало младим људима показати да је на крају свих крајева корен увек у земљи, да је порекло увек из неког села и да се коренима и порекла не треба стидети. Треба гордо и поносно истицати одакле смо, ако треба и свађати се зарад одбране постојбине све водећи се оном старом добром Мирослављевом ,,метар мога села – Америка цела”.

Што би се данас оном отрцаном фразом рекло : паметнима нам је било доста!

Дакле, ризикујући да будем сам против многих, с’лева и с’десна, оних који се сељачког порекла грозе и оних којима је бити калдрмаш опсесија и једина сврха постојања, сам себи сам дао за право да и једне и друге прикажем какви јесу.

Оне ,, фенси” малограђане којима се из дрона види добро познати прази лук како вири и оне малосељане који никакав квалитет својствен грађанству не поседују осим вечите приче ,,ја сам овде четврто, пето…стото колено, бре.”

Само кратка дигресија – иако сам првобитно хтео о ,,калдрмашима”, махом и претежно локалним патриотама, током писања ми се отворило ово о проевропским мрзитељима свега што су били и што им се десило пре доласка у већи град и стварања ,,новог имена”, нових навика и, уопше узев, једног сасвим новог имиџа.

Крагујевац…Не знам за друге градове, али знам ја нас као злу пару. Ми имамо и градско залеђе као вечни резервоар придошлица, оних којима је деда придошлица и оних који су или једно или друго, али су и треће – они што су отишли у неки велеград, неку другу земљу и тамо убијали у себи прво и/или друго.Напокон, схватио сам да се све то слива у једно исто али и то да им се никад јавно не каже.

Љуте се.

А смешни су у својој насушној потреби да убију сопствени идентитет чак и кад мисле да својим чаршијанством исти чувају. Убијају га јер убијају ,,грбичанца” у себи сталним понављањем и убеђеношћу да су ту ,,неколико колена”. И они други су смешни кад се не појављују на скуповима старих другара, кад се ником живом ,,доле” не јављају, кад деци кажу да се не сећају с ким су седели у клупи или ко им је олакшавао детињство, ма шта то значило.

Срамота их.

А јадни су са тим комплексима више вредности, са ламентирањем у Балкану или Старој Србији над зледухом судбином која им донесе Косоваре, Босанце, ове из Хрватске који, ето, ,,могу да заврше било шта у граду, а ми… кад смо сјебани од удбе , комуниста и мафије, све то ове избеглице, јебем им…”Па приче како те дошљак зове икс пута док му не завршиш посао, а нас је срамота да позовемо два пута, ,,наш” нема право да заборави, он мора после првог нашег позива да нам учини иначе ,,не кошта ни пола оне ствари ладне воде”.

Постоји и занимање – калдрмаш. Тај не зна ништа да ради, ако и зна он неће да ради, он је ексклузивван, изабран од Бога, он је просто дете асфалта и не постављај му никаква питања. Зна за неколико фамилијарних кућа које су биле у неком веома блиском селу – врло близу града, то не треба ни сумњати и то пре бар двеста година – његови су из тих кућа извозили у Америку још за вакта Краља Милана. То што сад нема ни да реновира купатило, то је последица породичног антикомунизма и непристајања на понашање оних који нису као они. Сваки труд новопридошлих да се снађу и успеју, омаловажавају најстрашнијим увредама и погрдама. Обожавају виц кад избеглица каже да може да заврши сваки посао у општини, само треба да му покажу где је зграда општине, при томе не схватајући колико је ограничен таквим ставом и како се тиме теши што је неуспешан.

Они који су отишли и глуме велике фаце по великом граду, такође, углавном, живе бедне животе које, по правилу, не показују никоме и осуђени су на илузију да им завидимо ми који смо остали у својој учмалости. Слушао сам људе који су говорили како не иду кући да се не открије да нису успели у том далеком свету због кога су оставили бивше љубави, родитеље, пријатеље. Они лажу о својој прошлости, детињство не постоји, биографије су опране у варикини да нема било каквог трага, јер у новом граду су Катрин из Дижона, она из Ђорђеве песме која више није иста него нека друга. Тамо се не зна за њихове надимке, за епохалне глупости својствене одрастању и беже од сваког ко је потенцијални сведок а самим тим рушитељ нове слике о њима.

Испразно, ако ме питате.

Шта остаје онима у средини?

Остаје сазнање о једнима и другима, остаје повремено виђање у Балкану и Старој Србији, рад на себи без самосажаљења и кукање на све и сваког, учење потомства да је неки евентуални неуспех у белом свету сасвим нормална ствар и да их, ако све пропадне, чека зелена трава дома њиховог и неколико коренчића на локалном гробљу.

И понека прича о мудрим људима као што је то био Миољуб Игњатовић из Забојнице, професор овдашњи.



Komentari (256)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

shmoo shmoo 00:18 25.03.2023

Мечковац и шајкача

Испразно, ако ме питате.

Шта остаје онима у средини?


Шта вреди брату мог деде што није био рођени Крагујевчанин када се тог октобарског дана '41. из свог Мечковца (од 1954. године Илићево) спустио на пијацу у граду и онда био стрељан у Шумарицама исто као и они што су рођени у Крагујевцу.

Мислим да се ту, на том месту, онда бришу све те разлике на које вам је колега професор Игњатовић својевремено тако паметно указао.

И ето то, свест о томе, о тој граници где све те разлике постану небитне и бесмислене, то је оно што остаје нама у средини.

А професору Игњатовићу у част:







П.С. - Једаред када смо славили нешто у викендици у Церовцу код Паланке, дошао увече онако уморан (летњи пољски радови) наш Бата Веља из Церовца, сео за софру, скинуо шајкачу, окренуо се пар пута око себе па пошто није знао шта да уради са њом, баци је на под и каже:"Лези ту, дете ти твоје!"

Истог момента мој таст, рођен у Београду, али заљубљен у Церовац на први поглед од седамдесет и неке (због тога је тамо и зидао викендицу на 80 км од Београда), скочи, подиже шајкачу са земље, отаре подлактицом прашину са ње и окачи је на чивилук са свим осталим "грађанским" шеширима и капама које су ту висиле рекавши скоро љутито:

"Немој, бре!!! Њој је овде место!!!"

Бата Веља и мој таст су се одавно упокојили. Таст је умро у Церовцу у викендици.

Али никада ту сцену и тај дијалог од пре 30 година нисам заборавио.

Омега, ја у свом орману имам само још шајкачу поред 2-3 качкета (2 зимска, 1 летњи) које иначе носим.

А ти?



bene_geserit bene_geserit 00:29 25.03.2023

Re: Мечковац и шајкача

Taj tvoj profesor Omega je imao sreće što nije naleteo na Tasu.
Sa njim bi morao da ide do bele pčele da nađe nekog ko nije rođeni Beograđanin ili Dubrovčanin (što nije bitno, ali nije zgoreg da se naglasi).
shmoo shmoo 00:32 25.03.2023

Re: Мечковац и шајкача

bene_geserit


Taj tvoj profesor Omega je imao sreće što nije naleteo na Tasu.
Sa njim bi morao da ide do bele pčele da nađe nekog ko nije rođeni Beograđanin ili Dubrovčanin (što nije bitno, ali nije zgoreg da se naglasi).


Помешао си ме са Филипом Младеновићем који и дан-данас пије кафу на Страдуну.

Ја сам последњи пут попио кафу на Страдуну 1989. године.

Мислим, ишао бих и ја у Загреб, али не сматрам себе интелектуалцем, што рече Богдан Тирнанић.

(Прошло од те моје кафе на Страдуну 34 године. Сунце му жарко, лети време и зими и лети!

Нарочито брзо лети време ако ординираш 24/7 на Блогу Б92 попут тебе, сестро Џесерит.

И не осврнеш се, а већ уморан старац си сад, а био си колико јуче тако свеж и зелен и млад.

Одох ја, момци, да не дангубим више овде, а ви се забављајте, будите добри и кад год помислите да урадите или кажете нешто зло, сетите се трешњиног цвета тамо мало ниже на насловној страни Блога.

Можда помогне.)

dragosevacsutra dragosevacsutra 00:36 25.03.2023

Re: Мечковац и шајкача

Бата Веља и мој таст су се одавно упокојили. Таст је умро у Церовцу у викендици.


tamo su, nema ih vise. stari nestorov, gosn ceda, i jos jedan.


omega, taso





EDIT:

slika jeste prevelika, izvinjavam se.
gledao da li moze da se smanji i digoh ruke.

posle malo razmislio, ova slika ne zasluzuje da se smanjuje.


shmoo shmoo 00:42 25.03.2023

Re: Мечковац и шајкача

dragosevacsutra

Бата Веља и мој таст су се одавно упокојили. Таст је умро у Церовцу у викендици.


tamo su, nema ih vise. stari nestorov, gosn ceda, i jos jedan.


То, друже, баш то.





Што рече Омега:

И понека прича о мудрим људима као што је то био Миољуб Игњатовић из Забојнице, професор овдашњи.


gvozden1 gvozden1 01:02 25.03.2023

Re: Мечковац и шајкача

posle malo razmislio, ova slika ne zasluzuje da se smanjuje.

Al, Jagodina, Palma:)

A sjajno je osmislio scenu taj koji ju je osmislio.
Gledam, neki vajar je uradio spomenik, ne znam da li je on sam kreirao, ili je sa neke slike, ili tako nečeg radio, uglavnom, ovu scenu je mnogo da zamisli samo neko ko baš, baš poznaje selo.

Za razliku od npr serije rođak sa sela, koju su radili ljudi koji o selu pojma nemaju, i zato je ispala negledjiva.
solo solo 01:04 25.03.2023

i evo umoran starac sam sad....

И не осврнеш се, а већ уморан старац си сад, а био си колико јуче тако свеж и зелен и млад.


Eto vidiš. Pjeva Bijelo Dugme iz tebe.
Šta ti je podsvest.
I sve je već otpjevano ,,u klipovima,, 'ebote!

shmoo shmoo 01:31 25.03.2023

Re: i evo umoran starac sam sad....

solo

Eto vidiš. Pjeva Bijelo Dugme iz tebe.
Šta ti je podsvest.
I sve je već otpjevano ,,u klipovima,, 'ebote!






solo solo 06:57 25.03.2023

Re: i evo umoran starac sam sad....

shmoo


To ti ka'em.



Žabokrečina 92.

https://wordwall.net/sr/resource/1778279/hrvatski-jezik/%C5%BEabokre%C4%8Dina


Čoveče jel' moguće da je počeo wikend?

Wikend između 2 bloga Anđelije moderatorke ex.

Šta vi predajete po tim školama? ,,Kvizove,,?

zoja444 zoja444 08:28 25.03.2023

Re: i evo umoran starac sam sad....

solo, pa ti si se zaljubio! gde bas nju nadje? ukus ti je katastrofa. pa ona ni pse ne voli!... zanemari moju pakost. srecno. mada, odokativno, to ti je direktan put u propast.
literatesa literatesa 08:31 25.03.2023

Re: Мечковац и шајкача

Прошло од те моје кафе на Страдуну 34 године. Сунце му жарко

Des Taske bre. :)
literatesa literatesa 08:31 25.03.2023

Re: Мечковац и шајкача

Omega, odličan blog. :)
solo solo 08:32 25.03.2023

Re: i evo umoran starac sam sad....

solo, pa ti si se zaljubio! gde bas nju nadje? ukus ti je katastrofa. pa ona ni pse ne voli!... zanemari moju pakost. srecno. mada, odakativno, to ti je direktan put u propast.


Učili su me da je red da se odgovori na pitanje.

Nisam se zaljubio Zoja,naravno da ne. To ti tako vidiš.

I nemoj da budeš tužibaba. To nije lepo.
milisav68 milisav68 08:32 25.03.2023

Re: Мечковац и шајкача

gvozden1

Za razliku od npr serije rođak sa sela, koju su radili ljudi koji o selu pojma nemaju, i zato je ispala negledjiva.

Serija i nije o selu, tu je selo scenografija.
zoja444 zoja444 08:44 25.03.2023

Re: i evo umoran starac sam sad....

solo, ako se nisi zaljubio, kako sam onda tuzibaba?
solo solo 08:48 25.03.2023

Re: i evo umoran starac sam sad....

solo, ako se nisi zaljubio, kako sam onda tuzibaba?


Tužakaš se na Angie po drugim blogovima. Ozbiljno si shvatila blogovske sprdačine.
zoja444 zoja444 08:58 25.03.2023

Re: i evo umoran starac sam sad....

angie? koja angie? o cemu ti to?
shmoo shmoo 09:12 25.03.2023

Re: i evo umoran starac sam sad....

solo

Šta vi predajete po tim školama? ,,Kvizove,,?



Ц, јок!

Само спортове и информатику. Сви други предмети се укидају.

(= сиротињо, и Богу си тешка, то јест погледати под носиоци споменице из битака за Икеу и Лидл)





shmoo shmoo 09:13 25.03.2023

Re: Мечковац и шајкача

literatesa
Прошло од те моје кафе на Страдуну 34 године. Сунце му жарко

Des Taske bre. :)



Поздрав!

(Одљутила си се? То јест, ниси више љута на мене?)

literatesa literatesa 09:15 25.03.2023

Re: Мечковац и шајкача

(Одљутила си се? То јест, ниси више љута на мене?)

А бре човјече нисам ни била љута на тебе, него си погрешно разумио мој коментар и откачио. И шта ја да радим? :)
gvozden1 gvozden1 10:24 25.03.2023

Re: Мечковац и шајкача

milisav68
gvozden1

Za razliku od npr serije rođak sa sela, koju su radili ljudi koji o selu pojma nemaju, i zato je ispala negledjiva.

Serija i nije o selu, tu je selo scenografija.

Akteri su seljaci.
A onda vidiš npr scenu žetve koja nije parodija, treba da prikaže realnu žetvu, a zapravo veze blage sa realnošću nema.
Pogledao sam nekoliko epizoda, i u svakoj je bilo po nešto tako diletantsko.

Meni negledjivo, ali vidim da ima dosta ljudi kojima se dopada.

Ko će svetu ugoditi :)
shmoo shmoo 10:45 25.03.2023

Re: Мечковац и шајкача

literatesa
(Одљутила си се? То јест, ниси више љута на мене?)

А бре човјече нисам ни била љута на тебе, него си погрешно разумио мој коментар и откачио. И шта ја да радим? :)


Ти?

Ништа.

Ако сам ја откачио, онда ја треба и да се закачим.

Немаш ти онда ништа више са тим.

(И извини због погрешно протумаченог коментара. Не могу да поправим, али могу барем да се извиним.)


literatesa literatesa 11:27 25.03.2023

Re: Мечковац и шајкача

Ако сам ја откачио, онда ја треба и да се закачим.

Јао, Таске, вјеверице једна. Осјетљива. :)

Ма какво извињавање, било па прошло, ни тад није било толико страшно, може и страшније.

Добро, зашто ми нико није рекао да је вријеме ћирилице одавно дошло, барем овде. Шик вријеме.
Нешто прошло, ошло, нешто дошло. Шташ, живот.

Кад рече Алс тамо Бајага, Тасо, ти и Бајага сте добра асоцијација на Београд.


Ок, и Гвозден = Шумадија. :))
shmoo shmoo 11:47 25.03.2023

Re: Мечковац и шајкача

literatesa
Јао, Таске, вјеверице једна. Осјетљива. :)



Али се не презивам Радета!

Молим, то да се нотира!


"Šešelj i ja se poznajemo iz studentskih dana. To je bilo vreme kad smo bili članovi Saveza komunista. Sećam se kad je bio zadužen za ceo Pravni fakultet i držao sastanke, a morao je da nađe nekoga za sekretara. Javljali su mu se razni, ali ja sam više puta, pa me je zapamtio i jednom prilikom rekao: „Aha, ova ima tri grama mozga, ova bi mogla da bude“



Нешто прошло, ошло, нешто дошло. Шташ, живот.



Јес.

И кад погледаш, за већину тога можеш слободно да кажеш како дошло, тако и о'шло.

И онда као они лепо васпитани керови задњим ногицама затрпаш то и идеш даље.

ти и Бајага сте добра асоцијација на Београд.


Е?

Али Бајага је Земунац.

Рођен у Бјеловару стицајем околности, али читав живот живи у Земуну и ја памтим да сам га слушао док седи на клупи у земунском парку поред Земунске гимназије и свира акустичну гитару и пева нам иако је већ увелико био у Бориној Рибљој чорби чији је члан постао, колко памтим, када је имао 17 година. Бајага је 4 године старији од мене и од свог клавијатуристе Саше Локнера, такође Земунца и то рођеног Земунца.

Па да те научим... Да се не би тако изрекла пред неким Земунцем. Настрадаћеш због незнања.

Када Земунцу кажеш да је Београђанин, онда си га увредила најстрашније што можеш.

То само Панчевци увек тврде да су Београђани.

Али Земунци то не би рекли никада. Ни под присилом.







(Јбт, како смо некада били млади и лепи! Сад смо само лепи.)



literatesa literatesa 12:05 25.03.2023

Re: Мечковац и шајкача

Рођен у Бјеловару стицајем околности, али читав живот живи у Земуну и ја памтим да сам га слушао док седи на клупи у земунском парку поред Земунске гимназије и свира акустичну гитару и пева нам иако је већ увелико био у Бориној Рибљој чорби чији је члан постао, колко памтим, када је имао 17 година. Бајага је 4 године старији од мене и од свог клавијатуристе Саше Локнера, такође Земунца и то рођеног Земунца.

Па да те научим... Да се не би тако изрекла пред неким Земунцем. Настрадаћеш због незнања.

Када Земунцу кажеш да је Београђанин, онда си га увредила најстрашније што можеш.

То само Панчевци увек тврде да су Београђани.

Али Земунци то не би рекли никада. Ни под присилом.



Прва асоцијација нa Београд је Борисав Чачанин, Ђорђевић. Србин талентован, и у вријеме кад то није било тако модерно. Мислим, није било шик.

Дал је икад ико (јапанска ријеч, тврдим) помислио за Бору да је Југословен? Месанац, кураца- палац?

Питам, јер се створила та једна пресија, психолошка манипулација, да ти не можеш бити добар човјек ако си само Србин. Преобичан си и премало градски?


Друго, кад рече Панчево (духовито, нема шта:),
како Бајага из Земуна, то је светогрђе. Као да сам ја из Крњаче ил Перлеза нпр не из Крајине? Незамисливо. :)


panta panta 12:21 25.03.2023

Re: Мечковац и шајкача

literatesa

...

Питам, јер се створила та једна пресија, психолошка манипулација, да ти не можеш бити добар човјек ако си само Србин. Преобичан си и премало градски?

...


Сећам се једног блогера који је, али баш, ишао многима на ону ствар сталним понављањем да 'није лако бити Србин'.
shmoo shmoo 12:21 25.03.2023

Re: Мечковац и шајкача

literatesa

Друго, кад рече Панчево (духовито, нема шта:)



Без зезања, жива истина.

Прва асоцијација не Београд је Борисав Чачанин, Ђорђевић. Србин талентован, и у вријеме кад то није било тако модерно. Мислим, није било шик.



Бора је већ био стара кука (Сунцокрети, ово-оно) када је оформио Рибљу чорбу са Бајагом у саставу.


Месанац, кураца- палац?

како Бајага из Земуна, то је светогрђе. Као да сам ја из Крњаче ил Перлеза нпр не из Крајине? Незамисливо. :)


Мислиш, мешанац?

Ћути, добро је да му "стари Београђани" нису рекли да је шумски.

(Је л' има нека шума близу Чачка?)

Ево, и ја сам онда шумски. Због овог Кошутњака на Бановом брду.

Је л' знаш коме је ово било посвећено?

(Тако смо барем те 1979. ми клинци причали док смо отворених уста гледали у њене слике.)






Јеботе, риба (прецизније Рибетина) је била из Губеревца.

Не установе него села Губеревац поред Лесковца.

А била је Ким Кардашијан, Сораја и Стоја 30 година пре свих данашњих старлета.

Јебем ти живот кад је такав, суров и длакав! (ЛИНК)

solo solo 12:22 25.03.2023

Re: Мечковац и шајкача

Друго, кад рече Панчево (духовито, нема шта:),
како Бајага из Земуна, то је светогрђе. Као да сам ја из Крњаче ил Перлеза нпр не из Крајине? Незамисливо. :)


Jebeš ga, ovo je jače od suzdržavanja mojega uz sav reskir da mi Tess baby zakači jopet neki ukrasni pridjev

Uvek sam se pitao jesu li svi iz Krajine tako načitani k'o ti draga?

Čak sam ubeđen da si sa Čukaričke padine samo se proseravaš ničim izazvano.
shmoo shmoo 12:25 25.03.2023

Re: Мечковац и шајкача

solo

Čak sam ubeđen da si sa Čukaričke padine samo se proseravaš ničim izazvano.



У мом крају је настала једна изрека:

"Боље са Чукаричке падине него преко пута Чукаричке падине."

(То су они наши суграђани што краду жице због бакра, спаљују изолацију и увију Чукаричку падину у смог и дим, па онда тај бакар продају на отпаду.)


П.С. - Што би рекао Макса, боље кита у руци него риба из Миријева.

solo solo 12:25 25.03.2023

Re: Мечковац и шајкача

Сећам се једног блогера који је, али баш, ишао многима на ону ствар


Definiši ,,onu stvar,,

Dosta više paušalnosti.
shmoo shmoo 12:28 25.03.2023

Re: Мечковац и шајкача

panta
literatesa

...

Питам, јер се створила та једна пресија, психолошка манипулација, да ти не можеш бити добар човјек ако си само Србин. Преобичан си и премало градски?

...


Сећам се једног блогера који је, али баш, ишао многима на ону ствар сталним понављањем да 'није лако бити Србин'.



Али зато ми Срби имамо већи од црнаца, зар не?

Ништа није бесплатно, Чарли.





milisav68 milisav68 12:29 25.03.2023

Re: Мечковац и шајкача

gvozden1
Ko će svetu ugoditi :)

Tako nekako :)

E, pitanje je koliki im je budžet bio da bi se sve radilo do sitnih detalja.

A nisu svi akteri seljaci, jer se priča vrti oko vojnog bezbednjaka, rata na Kosovu, Haga itd.Zato i nije sniman nastavak, jer se dirnulo tamo gde nije politički korektno.
solo solo 12:29 25.03.2023

Re: Мечковац и шајкача

"Боље са Чукаричке падине него преко пута Чукаричке падине."




Da 'ebe oca znao sam da ćeš se osetiti prozvanim

I nisi pogrešio
omega68 omega68 12:30 25.03.2023

Re: Мечковац и шајкача

А ти

Имам, купио сам клинцу док је још био мали као део васпитавање.
И кокарду.
Једном сам са шајкачом ( без кокарде )отишао на посао.Само што нису звали хитну да ме сместе на нервно.Имао сам утисак да бих са кечетом био боље прихваћен.
Обожавам да на плацу носим ту капу, док ме сељаци гледају у чуду, као и будале из града.
literatesa literatesa 12:59 25.03.2023

Re: Мечковац и шајкача

Сећам се једног блогера који је, али баш, ишао многима на ону ствар сталним понављањем да 'није лако бити Србин'.

Хм, не знам шта бих ти данас рекла.
literatesa literatesa 13:06 25.03.2023

Re: Мечковац и шајкача

Ћути, добро је да му "стари Београђани" нису рекли да је шумски.


Господе, али мени не смета да сам из Шумске. :))

Је л' знаш коме је ово било посвећено?


Само што је завршила, имам слушалице на ушима и сређујем кухињу, долазе ми гости следеће седмице, и остају неко вријеме. Срби су гости. Прави Срби.



literatesa literatesa 13:07 25.03.2023

Re: Мечковац и шајкача

"Боље са Чукаричке падине него преко пута Чукаричке падине."

Е, да сам из Србије била бих из Панчева или са Чукарице, тад сам прије пар година написала из Чукарице па ме Врабац исправио.
literatesa literatesa 13:08 25.03.2023

Re: Мечковац и шајкача

Ево, и ја сам онда шумски. Због овог Кошутњака на Бановом брду.

Много смијешно. :))
literatesa literatesa 13:53 25.03.2023

Re: Мечковац и шајкача

Сјетих се примјера Србљановићке и Басаре, дијелом из ЦГ и Босне, обоје су српски писци, и у Аустрији и у Португалу. Википедија на свим језицима пише исто о њима..


Размишљам јуче, писала сам неки пост, нећу га дијелити, посјећен је више него што ми одговара,

да ли би генерације рођене седамдесетих рушиле Тита деведесетих? Не Тита као Милошевића, него да ли би нпр Ђинђић био дисидент са планом да скида петокраке и форсира Србе из Босне да је нпр Београд Босни дозволио босански језик, мислим, није био гадљив на нас као ови одрони што га данас баштине..
dragosevacsutra dragosevacsutra 13:54 25.03.2023

Re: Мечковац и шајкача

A sjajno je osmislio scenu taj koji ju je osmislio.
Gledam, neki vajar je uradio spomenik, ne znam da li je on sam kreirao, ili je sa neke slike, ili tako nečeg radio, uglavnom, ovu scenu je mnogo da zamisli samo neko ko baš, baš poznaje selo.





Za razliku od npr serije rođak sa sela, koju su radili ljudi koji o selu pojma nemaju, i zato je ispala negledjiva.


za seriju se slazem - ideja, tema i scenario su odlicni (u glavnim crtama) sem naravno karikiranja uzunovica i gagija i 'seoske' scenogarfije.
solo solo 14:54 25.03.2023

Re: Мечковац и шајкача

долазе ми гости следеће седмице, и остају неко вријеме. Срби су гости. Прави Срби.


Jesi umjesila Mozart kugeln?

Vole to Srbi iz uže Srbije. Za ove iz šire nisam siguran.
panta panta 14:57 25.03.2023

Re: Мечковац и шајкача

literatesa
"Боље са Чукаричке падине него преко пута Чукаричке падине."

Е, да сам из Србије била бих из Панчева или са Чукарице, тад сам прије пар година написала из Чукарице па ме Врабац исправио.


Mogla bi da budeš i sa Novog Beograda.
literatesa literatesa 15:09 25.03.2023

Re: Мечковац и шајкача

Jesi umjesila Mozart kugeln?

Vole to Srbi iz uže Srbije. Za ove iz šire nisam siguran.


Нисам, научила сам правити сусам лоптице (исправно и сезам, ја говорим сесам о.О), са рижиним љепљивим брашном, и успјела након мало праксе направити перфектне, многи се жале да то није ником лако из прве, има један снимак наша из Србије каже, снимам четврти пут :). Све је проблем, и потрефити однос воде и брашна, и температуру уља, са чим пунити, ту сам импровизовала, итд. Источњачка кухиња, еволуирала сам празилук-Моцарт-Азија.


Нећу ја ни кухати, зато и сређујем кухињу, они ће, припремам им терен. :)
literatesa literatesa 15:10 25.03.2023

Re: Мечковац и шајкача

Mogla bi da budeš i sa Novog Beograda.

Јеси ти у БГ или близу?
panta panta 15:17 25.03.2023

Re: Мечковац и шајкача

literatesa
Mogla bi da budeš i sa Novog Beograda.

Јеси ти у БГ или близу?

Još uvek!
Mada bi, makar sada, mogao da trknem, makar, do Pančeva.
Pošto se jutros nismo nigde izvezli - jer je žena morala kod zubarke.

literatesa literatesa 15:30 25.03.2023

Re: Мечковац и шајкача

Još uvek!
Mada bi, makar sada, mogao da trknem, makar, do Pančeva.
Pošto se jutros nismo nigde izvezli - jer je žena morala kod zubarke.

Не, разумјела сам да имате кућу негдје на периферији, твоје поријекло само по себи као људском бићу је на неки начин мистериозно. Обавијено велом тајне. :)
panta panta 15:34 25.03.2023

Re: Мечковац и шајкача

literatesa
Još uvek!
Mada bi, makar sada, mogao da trknem, makar, do Pančeva.
Pošto se jutros nismo nigde izvezli - jer je žena morala kod zubarke.

Не, разумјела сам да имате кућу негдје на периферији, твоје поријекло само по себи као људском бићу је на неки начин мистериозно. Обавијено велом тајне. :)

Kuća ne mora da bude na periferiji.
Većina kuća u BG nisu na periferiji.
Možda si razumela da imam nameru da kupim kuću u nekom selu na banatskoj strani ili negde južno od grada, zaključno sa Babama kod Ralje.
solo solo 15:46 25.03.2023

Re: i evo umoran starac sam sad....

angie? koja angie? o cemu ti to?


Ona Oldtajmer,ne,Olhajmer,ma kako se ono zvaše,neka Austrougarska reč,da, Alchajmer 'bem li ga.
literatesa literatesa 15:49 25.03.2023

Re: Мечковац и шајкача

Kuća ne mora da bude na periferiji.
Većina kuća u BG nisu na periferiji.
Možda si razumela da imam nameru da kupim kuću u nekom selu na banatskoj strani ili negde južno od grada, zaključno sa Babama kod Ralje.

Абре, није срамота имати кућу на периферији Београда или 30 км од њега, ни на периферији Србије није срамота имати кућу, шта изводиш? Шта се правиш? :)


Није ваљда да на Сењаку крај Бреговића имаш кућу? И оног како се зове, са урађеним обрвама, заборавила сам, народњак..


Мене мама зове прије неки дан, можеш ово земље већ сад продати за толико пара, воћњак и шума толико.. кад они умру она мени предлаже да све распродам. Хм, јесте мало необична ситуација када ми говори: ми кад умремо, све распродај. Кажем јој, добро, не морате још умирати. :)
literatesa literatesa 16:28 25.03.2023

Re: Мечковац и шајкача

Први пут видим овај спот.

literatesa literatesa 16:30 25.03.2023

Re: Мечковац и шајкача

Ђедина права. И плодна каријера, за респект колико добрих пјесама су имали.
shmoo shmoo 17:07 25.03.2023

Re: Мечковац и шајкача

literatesa
Ево, и ја сам онда шумски. Због овог Кошутњака на Бановом брду.

Много смијешно. :))



Полако, гос'н, кашетане, полако! Није ти ово Београд, ово је шума!







Ш'ооооо, бре смешно?

Зар нисмо управо установили да свако од нас има неку своју шуму.

И неку своју њиву. И свој шљивик. И свој виноград. А и своје козе.

Сам ти причао за мог пријатеља овде из мог краја? Играли смо некада фудбал заједно...

Човек се родио у Бгд. Одрастао на асфалту. Отишао из Бгд. са 18 година, провео 15 година у Лондону. Вратио се. Завршио светску књижевност 2013. године (иначе је лик 1970. годиште), ја га спремао за пријемни испит на Филолошком у Бгд.

( " И шта кажеш, брате Профо, тај Едип убио ћалета и креснуо рођену кеву? Какав ретард!" - један одломак наших дијалога са тих часова припреме за пријемни за светску књижевност.)

А иначе је похађао као тинејџер средњу школу "Петар Драпшин" у Бгд. и завршио је са свим двојкама давне 1988/1989. и стекао диплому са занимањем мајстора за расхладне уређаје (никада се тиме није бавио у животу, а у Лондону је свашта радио... Таксирао, возио рели трке итд).

После Лондона направио од своје куће у Бгд. хостел за студенте и од те лове овде живи. Пре 5-6 година купио кућу и имање у Непричави код Лајковца. Шума и ливаде, 16 хектара. Узгаја боровнице (откупљује му целу производњу неки лик из Ваљева што прави сокове) и узгаја козе.

Када сам први пут ишао код њега да видим ту кућу и то имање у Непричави, показао ми две козе и једног јарца којег је он звао Микан Мудоња јер је очигледно полагао велике наде у њега и у будућност свог стада.

Сад пола године живи у Непричави са женом и дететом, а пола године су у Бгд.

И научио све око коза, боровница,... Шта год треба.

Кажем ти лепо да свако од нас има неку своју шуму, њиву, шљивик, виноград, своје козе,...


literatesa literatesa 18:09 25.03.2023

Re: Мечковац и шајкача

И научио све око коза, боровница,... Шта год треба.

Кажем ти лепо да свако од нас има неку своју шуму, њиву, шљивик, виноград, своје козе,...

И своју тајну. :)

Ниси ми причао, добро је што сад јеси.



Да заокружим дан са најбољом коју још увијек нисам пјевала у ситне сате на караокама. :)

vcucko vcucko 20:46 25.03.2023

Re: Мечковац и шајкача

milisav68
gvozden1

Za razliku od npr serije rođak sa sela, koju su radili ljudi koji o selu pojma nemaju, i zato je ispala negledjiva.

Serija i nije o selu, tu je selo scenografija.

Ja sam baš voleo tu seriju.

Ima preterivanja, verovatno, ali nje mi jasno kad gvozden kaže da je negledljiva





shmoo shmoo 21:06 25.03.2023

Re: Мечковац и шајкача

omega68
А ти

Имам, купио сам клинцу док је још био мали као део васпитавање.
И кокарду.
Једном сам са шајкачом ( без кокарде )отишао на посао.Само што нису звали хитну да ме сместе на нервно.Имао сам утисак да бих са кечетом био боље прихваћен.
Обожавам да на плацу носим ту капу, док ме сељаци гледају у чуду, као и будале из града.



Моја је без кокарде.

Шајкача.

Остало је све исто као и на твојој шајкачи.

П.С. - У првој половини осамдесетих, годину-две пошто је Ћопа Ледени бацио кашику, мој другар из одељења у гимназији ставио шајкачу на главу и тако смо увече изашли у град.

Нисмо далеко стигли, одмах дошла мурија. Њега ту на улици испендрекали ( "Шта се ти бре, мали, овде фолираш? Шта ти је то на глави? Јеси ти неки националиста?" ) па нас онда обојицу привели.

Замисли тек да је тај мој другар имао тада још и кокарду на шајкачи.

shmoo shmoo 21:10 25.03.2023

Re: Мечковац и шајкача

solo
"Боље са Чукаричке падине него преко пута Чукаричке падине."



Da 'ebe oca znao sam da ćeš se osetiti prozvanim

I nisi pogrešio



Јбг, бата Соло, и ми имамо душу, мајка му стара!





milisav68 milisav68 22:37 25.03.2023

Re: Мечковац и шајкача

vcucko

Ima preterivanja, verovatno, ali nje mi jasno kad gvozden kaže da je negledljiva

Mislim da je malo i do naslova serije, jer sugeriśe da je priča o selu - a nije.Još ako ako gledaš na preskok, tražeći neki tvoj uvid o selu, onda dobiješ Gvizdenovu reakciju.

Serije jeste malo našminkana, romantizova, ali meni ne smeta, i simpatična mi je.

Inače, sticajem okolnosti znam da je Dragan Jovanović leta provodio u selu Žabare (Velika Plana), kod svog dede, i da ima iskustva života na selu, pa mu je to pomoglo da odglumi lika iz serije.
nikvet pn nikvet pn 11:29 26.03.2023

Re: Мечковац и шајкача

milisav68

Serije jeste malo našminkana, romantizovana


Укосо гледано плићак, право сеоско зезање је пуно жешће. Но и таква на селу је лепо примљена и гледана. Као и некад Грунтовчани: наши гледају, ниш'не разуму а све им јасно. И слатко се церекају.

Изнад Краља сточара првак је Касандра. Бабе проговориле шпански међусобно.

Зимус у брзој храни бакута са села купује пљеске за унуке. Чује отпозади пар на шпанском разматра шта да наручи. Развезе она с њима причу, Чилеанци у несвест, општи пиш.



milisav68 milisav68 11:58 26.03.2023

Re: Мечковац и шајкача

nikvet pn

Укосо гледано плићак, право сеоско зезање је пуно жешће.

E, ali ovo nije serija O Selu, nego o Jednom Rođaku Sa Sela, koji pomaže drugon Rođaku, koji je penzionisani bezbednjak u vojsci posle promene vlasti 2000. (i uopšte o društvu iz tog vremena).

Dal je moguće da svi čitate ukoso.
solo solo 00:53 25.03.2023

Šajkača se skida samo u crkvi-nigde drugo



Šajkača je srpska nacionalna (originalno vojna) kapa koju i dalje možete videti u nekim krajevima širom Srbije.

Materijal od je kojeg je napravljena se popularno zove "šajak" i uglavnom se sastoji od vunenog prediva zbog čega se kapa nosi u svim godišnjim dobima jer održava konstantnu temperaturu glave.

Zimi se kapa može spustiti preko ušiju. Šajkača je veoma praktična i može se nositi oko pojasa ili na razne druge načine po izboru. Najčešće je maslinasto-zelene boje, što podseća na vojnu uniformu, ali može se naći i u drugim bojama poput plave ili teget.
Kapa ime nije dobila po materijalu od kojeg je napravljena, već po srpskim graničarima u području Šajkaša. Ime šajkača čuva sećanje na srpske borbene rečne jedinice pripadnike službe Austrougarske monarhije sa područja Banata u 18. veku. Ovi vojnici su nazivani šajkašima.Delovali su u vodama Dunava, Tise, Save i Moriša na granici sa Otomanskim carstvom. Nosili su kape koje su oblikom vrlo podsećale ba brodove koji su nazivani šajkama.

Ne postoji podatak o tome kako su Srbi iz Šajkaša nazivali svoje kape, ali su one ubrzo preuzete kao deo vojne uniforme 1870. godine.Šajkače su se masovno nosile među srpskim stanovništvom za vreme Prvog srpskog ustanka, a bile su i nazaobilazan deo srpske vojne uniforme od početka 19., pa sve do kraja 20. veka. Ne treba mešati vojnu i narodnu šajkaču.Vojna, za razliku od narodne, ima kokardu, koju takođe imaju i paravojne ili četničke šajkače.
Danas šajkaču najčešće možemo videti na glavama starijih muškaraca u ruralnim sredinama.
Jedina loša osobina šajkače je da se u miru i blagostanju, brzo pretvori u šešir i zaboravi lako na samu sebe. Oni koji je i tada uporno nose, so su ove zemlje.





Ima sve u klipovima


zilikaka zilikaka 08:35 25.03.2023

Re: Šajkača se skida samo u crkvi-nigde drugo

Kapa ime nije dobila po materijalu od kojeg je napravljena, već po srpskim graničarima u području Šajkaša. Ime šajkača čuva sećanje na srpske borbene rečne jedinice pripadnike službe Austrougarske monarhije sa područja Banata u 18. veku. Ovi vojnici su nazivani šajkašima.Delovali su u vodama Dunava, Tise, Save i Moriša na granici sa Otomanskim carstvom

Ne znam odakle si preuzeo tekst ali, tačnosti radi, Šajkaška je uvek bila i ostala oblast u Bačkoj, blizu Tise. I danas postoji i selo Šajkaš.
I ti graničari su bili dobar vek ranije graničari nego naši, banatski, koji su pa bili poznatiji kao Militari. To jer je Banat u to vreme bio pod Turskom a Bačka ne.
Uzgred i nebitno, al da se uklopi u temu bloga, baba po ocu mi je bila iz Žablja, koji je isto deo te Šajkaške oblasti.

P.S. A ime je poteklo od vrste plovila -šajke, koje su koristili na rekama, što će dovesti do zaključka da je šajkača zapravo kapa rečne mornarice.
omega68 omega68 13:23 25.03.2023

Re: Šajkača se skida samo u crkvi-nigde drugo

Šajkača je srpska nacionalna (originalno vojna) kapa


Nađi šajkaču na slici

omega68 omega68 13:40 25.03.2023

Re: Šajkača se skida samo u crkvi-nigde drugo

Nađi šajkaču 2.deo

dragosevacsutra dragosevacsutra 14:14 25.03.2023

Re: Šajkača se skida samo u crkvi-nigde drugo

Ovi vojnici su nazivani šajkašima.


sta sam za njih, neg' ukleta sajka...
solo solo 14:45 25.03.2023

Re: Šajkača se skida samo u crkvi-nigde drugo

Nađi šajkaču 2.deo


To nisu vojnici,to su ustanici. Raja koja se digla na Turke.Vidiš kako su obučeni.

Nađi šajkaču ovde:



Aj' Omega da ne cepidlačimo. Važno da smo se razumeli.



Za Tess:

Tek sad vidim da su Šajkaši u stvari Krajiška mornarica.

Zamisli.

Ma kome verovati više.

Da mi zapjevamo pjesme stare. Valja se za wikend.

panta panta 14:56 25.03.2023

Re: Šajkača se skida samo u crkvi-nigde drugo

omega68
Nađi šajkaču 2.deo


U dvorištu ove crkve brvnare, u Takovu, sam bio pre nekoliko meseci.
solo solo 15:25 25.03.2023

Re: Šajkača se skida samo u crkvi-nigde drugo

U dvorištu ove crkve brvnare, u Takovu, sam bio pre nekoliko meseci.


Kakva je bila klopa?
mlatisa mlatisa 16:45 25.03.2023

Re: Šajkača se skida samo u crkvi-nigde drugo

solo


Šajkača je srpska nacionalna (originalno vojna) kapa koju i dalje možete videti u nekim krajevima širom Srbije



Ја чух другачију (сличну?) теорију. Шајкача је део војне помоћи Аустроугарске у доба кад су мислили да смо им од неке вајде. Дељена је војним обвезницима, а они је нађоше практичном. Треба ли напоменути да је евоулирала у "титовку"? Изворно је шубара српска национална капа.

Кога брига за то? Ту смо где смо са или без капе.
gvozden1 gvozden1 17:23 25.03.2023

Re: Šajkača se skida samo u crkvi-nigde drugo

Шајкача је део војне помоћи Аустроугарске у доба кад су мислили да смо им од неке вајде.

Pa nije ona stigla u Srbiju kao neki ekces.
Da bi se to razumelo mora se imati u vidu da je ona bila samo jedan element u sveobuhvatnom Milanovom (kralja Milana Obrenovića) angažovanju na temeljnoj reformi srpske vojske i države.
U okviru te reforme je bila i uniforma za vojsku, a u sklopu nje i kapa.

Milan, verovatno najneomiljeniji srpski vladar je ostavio stvarno mnogo toga što se danas smatra srpskim simbolima, šajkača, dinar.
On je osnovao stajaću vojsku, u njegovo doba se pojavile prave političke stranke kao političke organizacije, u njegovo vreme su iškolovane slavne srpske vojvode, Mišić, Stepa i ostali, Srbija u njegovo vreme postala nezavisna, postala kraljevina...

U okviru svih tih reformi i menjanja Srbije je stigla i šajkača.
Vojnici, sirotinja, po demobilizaciji posle ratova, nije baš mogla da bira model kape koju će kupiti, nego poneli iz rata što su mogli, tako i šajkaču, i desilo se da se primila u narodu.


Inače, šajkača ne može da posluži za pokrivanje ušiju, to je zabluda, ko ju je ikad stavio na glavu, i ako je probao, zna da ne može.

Apropo naslova niza
Šajkača se skida i mimo crkve.
Skida se dok se jede, kad neko umre, kad se moli bogu, i u crkvi, naravno.
solo solo 17:24 25.03.2023

Re: Šajkača se skida samo u crkvi-nigde drugo

Кога брига за то? Ту смо где смо са или без капе.


Svakako. Al' da ispoštujemo temu bloga.
panta panta 18:31 25.03.2023

Re: Šajkača se skida samo u crkvi-nigde drugo

solo
U dvorištu ove crkve brvnare, u Takovu, sam bio pre nekoliko meseci.


Kakva je bila klopa?

Ništa što bih posebno preporučio.
U jednom selu pored Gornjeg Milanovca.
Restoran na glasu, no, sve u svemu - mršavo.
omega68 omega68 20:59 25.03.2023

Re: Šajkača se skida samo u crkvi-nigde drugo

Inače, šajkača ne može da posluži za pokrivanje ušiju, to je zabluda, ko ju je ikad stavio na glavu, i ako je probao, zna da ne može.

Не верујем шта читам.
Довољно је да са горње стране додирне уши, ту се налази нека тачка која је одговорна за топлоту целе ушне шкољке.
Ето и то сам решио,вакцине сам одавно
gvozden1 gvozden1 21:13 25.03.2023

Re: Šajkača se skida samo u crkvi-nigde drugo

Довољно је да са горње стране додирне уши

E ako je to pokrivanje ušiju, onda može:)
omega68 omega68 23:56 25.03.2023

Re: Šajkača se skida samo u crkvi-nigde drugo

gvozden1
Довољно је да са горње стране додирне уши

E ako je to pokrivanje ušiju, onda može:)

Мислио сам да се покривање помиње у контексту да им буде топло.
Ушима.
srdjan.pajic srdjan.pajic 03:20 26.03.2023

Re: Šajkača se skida samo u crkvi-nigde drugo

omega68
Inače, šajkača ne može da posluži za pokrivanje ušiju, to je zabluda, ko ju je ikad stavio na glavu, i ako je probao, zna da ne može.

Не верујем шта читам.
Довољно је да са горње стране додирне уши, ту се налази нека тачка која је одговорна за топлоту целе ушне шкољке.
Ето и то сам решио,вакцине сам одавно




Omega, ti ne da nisi planirao pa neupisao medicinski fakultet, nego ni pored srednje medicinske nikad nisi prošao, i bolje što je tako. Kakve bre šajkača, uši jedino štiti dobar windstoper, guglaj ako ne znaš šta je to.

Nego, izmače mi poenta ovog metoda vaspitavanja dece praktikovanog od strane tog nekog nazovi učitelja (očigledno morona), da uzmeš dete da ga izvređaš najcrnje pred svima jer je sa sela, a onda ono, kad spozna da je i dotični nazovi vaspitač, takođe sa sela, onda mu odjednom sine, da je ok biti sa sela. Pa jel taj učitelj isto tako planirao da upiše srednju učiteljsku u Kragujevcu, ali nije, isto kao ni ti medicinu, nego je samouk?


Inače i ja sam ima slično iskustvo, moj učitelj (inače iz Bosne) je više puta voleo da uzme da me podjebava, iz čista mira, pred celim razredom što mi je deda laloš, pa smo zato i mi svi lale. Uglavnom se sprdao na račun našeg otegnutog govora, i ovo što se može ponekad čuti od kolega šumadinaca, pravih, i wannabe, da su lale uvek bile neke kukavice i pičkice u istoriji. Nisam tad kapirao celu tu priču o kvalitetinim i lošim Srbima, ali sećam se da mi je onako intuitivno bilo baš neprijatno što mi je čukundeda bio Molac, koji se doselio u Krnjaču pre dosta godina.

Zato sam sad, mnogo godina kasnije, prilično otporan na razne paćenike koji ne mene potežu srbometre i ostale instrumente, što je valjda bilo plod tog obrazovnog metoda koji je učitelj praktikovao na meni.




gvozden1 gvozden1 08:25 26.03.2023

Re: Šajkača se skida samo u crkvi-nigde drugo

Zato sam sad, mnogo godina kasnije, prilično otporan na razne paćenike koji ne mene potežu srbometre i ostale instrumente, što je valjda bilo plod tog obrazovnog metoda koji je učitelj praktikovao na meni.

Eto šta učini pogrešan metod vaspitavanja, potone se u devijaciju još dublje, i još se ta devijacija sebi predstavi kao otpornost, kao nešto dobro.

Kriv je i taj tvoj učitelj, ali i ti si jer nisi uspeo da se odupreš tom negativnom impulsu.

Ali sad je gotovo, previše si mator za prepravljanje.
Možda bi i moglo kod dobrih psihoanalitičara, ali čujem da su preskupi.

Mada, ako imaš dovoljno para možda da probaš?
milisav68 milisav68 09:21 26.03.2023

Re: Šajkača se skida samo u crkvi-nigde drugo

gvozden1

Mada, ako imaš dovoljno para možda da probaš?

Ma on je iznad tih malograđanskih vrednosti (kao što je brak). :)

Da ne citiram dalje Đenku u foliranju.
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:14 26.03.2023

Re: Šajkača se skida samo u crkvi-nigde drugo

Možda bi i moglo kod dobrih psihoanalitičara, ali čujem da su preskupi.



Huči, tebi i Milisavu ni moderna psihoanaliza na može da pomogne, ali nema veze zato postoji cevčenje stomaklije i vinjačića ispred zadruge, uz obavezno diskutovanje važnih pitanja o naciji, geopolitici, istoriji, geografiji, medicini.

solo solo 08:39 28.03.2023

Re: Šajkača se skida samo u crkvi-nigde drugo

Apropo naslova niza
Šajkača se skida i mimo crkve.
Skida se dok se jede, kad neko umre, kad se moli bogu, i u crkvi, naravno.


Nisi ukapirao narativne slobode.
Черевићан Черевићан 00:59 25.03.2023

hominem quaero

тјст.....Остаје сазнање

Преци нам се.........намећу генетски
(Потомци око тог нек' се не препиру),
oснов су комплексa Града или Села
ал' ...то није нешто... у мојем маниру

solo solo 07:05 25.03.2023

Beli stršljeni

Преци нам се.........намећу генетски
(Потомци око тог нек' се не препиру),


Preci kad bi se digli pobili bi nas ko zečeve da se ne razmnožavamo.

,,Osvajače,, Ike-e i Lidla.



p.s.

panta panta 07:45 25.03.2023

Eh!

Za ove što si ih opisao postoji jedna trivijalna, sintetička srpska reč - budale.
Reč koja sve objašnjava.
I posle koje su ostale reči, uglavnom, suvišne.
Kada su moja deca odlazila u svet, rekao sam im nekoliko stvari.
Bez obzira što su već sada daleko pametnija od mene.
- Nikada ne zaboravite odakle ste.
- Uvek imate gde da se vratite.
highshalfbooze highshalfbooze 09:10 25.03.2023

Nama Vinčancima

omega68
Што би се данас оном отрцаном фразом рекло : паметнима нам је било доста!


Eh, Vinčanac Vinčanac...
solo solo 11:57 25.03.2023

još uvek bez dobrog naslova


Nije da se ništa ne dešava

Ostaće ovaj wikend zapamćen,noćas pomeramo satove.Ili vreme? 'bem li ga.

Ej!

panta panta 12:25 25.03.2023

Re: još uvek bez dobrog naslova

solo

Nije da se ništa ne dešava

Ostaće ovaj wikend zapamćen,noćas pomeramo satove.Ili vreme? 'bem li ga.

Ej!


Запамћен по парадајз чорби са доста поврћа.
И по некој тестенини.
Јбг, танко, али прегураћемо.
solo solo 12:27 25.03.2023

Re: još uvek bez dobrog naslova

Јбг, танко, али прегураћемо.


Ima dosta loših dana kod gastroveterana.
shmoo shmoo 12:32 25.03.2023

Re: još uvek bez dobrog naslova

solo

Nije da se ništa ne dešava

Ostaće ovaj wikend zapamćen,noćas pomeramo satove.Ili vreme? 'bem li ga.

Ej!




Шта је бре, Матори?

Опет депресија ол овер чаршија?

Па јебем јој оца (доказ да вучем неке корене и из Црне Горе) и тој депресији!






solo solo 12:34 25.03.2023

Re: još uvek bez dobrog naslova

Шта је бре, Матори?

Опет депресија ол овер чаршија?


Ma jok. Ne radi riba.

A i što bi radila u martu.
zoja444 zoja444 13:15 25.03.2023

Re: još uvek bez dobrog naslova

solo, evo odgovora. cetvorka omiljeni broj, nema nikakvo znacenje, ne bavim se numerologijom. i, anonimni davaoci sperme u banku sperme ne placaju alimentaciju. jesi li me jos nesto pitao.
solo solo 14:49 25.03.2023

Re: još uvek bez dobrog naslova

solo, evo odgovora. cetvorka omiljeni broj, nema nikakvo znacenje, ne bavim se numerologijom. i, anonimni davaoci sperme u banku sperme ne placaju alimentaciju. jesi li me jos nesto pitao


Ne,vidim da komuniciramo pa mi drago što si se odljutila.

I Tess se odljutila na Tasu,još ti i Anđa da se pomirite i da te odbanuje i divno.

Vreme pomirenja.

literatesa literatesa 15:12 25.03.2023

Re: još uvek bez dobrog naslova

I Tess se odljutila na Tasu

Ма нисам била љута на Тасу, само без елана.
shmoo shmoo 21:16 25.03.2023

Re: još uvek bez dobrog naslova

solo
Шта је бре, Матори?

Опет депресија ол овер чаршија?


Ma jok. Ne radi riba.

A i što bi radila u martu.



Па јес, и то што кажеш.


zoja444 zoja444 13:20 25.03.2023

tesa

pozdrav tebi i svim dobronamernim ljudima.
literatesa literatesa 13:50 25.03.2023

Re: tesa

pozdrav tebi i svim dobronamernim ljudima.

Дес Зоја. :)
zoja444 zoja444 14:09 25.03.2023

Re: tesa

za sada obican dan ali iznenadjenja su moguca, hehe.
literatesa literatesa 14:14 25.03.2023

Re: tesa

za sada obican dan ali iznenadjenja su moguca, hehe.

Несумњиво. :))
literatesa literatesa 14:15 25.03.2023

Re: tesa

Зоја, већи си козер и од Тасе. :)
zoja444 zoja444 14:29 25.03.2023

Re: tesa

joj, tesa, ne foliram se i nije me sramota, krenulo zaboravljanje, ali sta to bese kozer? nesto kao sarmer?
solo solo 14:47 25.03.2023

Re: tesa

ali sta to bese kozer?


Onaj što čuva koze.
literatesa literatesa 14:48 25.03.2023

Re: tesa

Козер је француска ријеч, па да, није ни чудно што паше уз Тасу. :))


» КОЗЕР • мушки род

Човек који уме и воли лепо и занимљиво да прича, причало, ћаскало. (фр.)



Може и шармирање. :)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana