Nikad nam nije bilo bolje!

Goran Nikolić RSS / 11.07.2007. u 14:59

Goran(che) Nikolić

NIKAD NAM NIJE BILO BOLJE! 

Odgovorno tvrdim da u apsolutnom smislu Srbima, odnosno građanima ove zemlje nikada nije bilo bolje. Za čoveka je najvažnija stvar u životu ostvarenje sreće, ali pošto je to teško merljivo onda moramo naći neke druge kriterijume da sumarno ocenimo stanje u komeo se nalazi srpsko društvo. Da bi simplifikovao analizu poći od premise da su dve najbitnije stvari građanske (i ostale, kao npr. umetničke) slobode i ekonomsko blagostanje (ponderi pola–pola).   

Ja sam ekonomista, ne sociolog, ali mislim da ne bi trebalo da ima spora da srpsko društvo nikada nije bilo slobodno kao posle 5. oktobra 2000. g. Podsećam da Srbija do 2000. g. praktično nije imala demokratski sistem vlasti, možda izuzimajući tzv. zlatno doba srpske demokratije (1903-14.), čiji je demokratski domet upitan.

Danas niko nije ’’okovan’’ zato što iznosi svoje mišljenje, koje je disonantno ili suprotno većini i (mnogobrojni) mediji nikada nisu bili slobodniji. Prema recentnoj (11. jul 2007) studiji Svetske banke naša zemlja je među najbolje kotiranim državama po zabeleženom ‘’značajnom’’ napretku u poboljšanju građanskih sloboda’’ kao i u kontroli korupcije, tokom protekle decenije. Prema izveštaju Freedom Haus 2006 Srbija spada u društva sa ’’zapaženim demokratskim dostignućima’’. U izveštaju se pokazuje da je Srbija od 2000 značajno popravila zbirni pokazatelj demokratizacije, zbirni pokazatelj zakonske regulative kao i zbirni pokazatelj ekonomske liberalizacije. Ipak, istina je da u poređenju sa većinom evropskih tranzicionih zemalja Srbija još uvek još uvek znatno zaostaje po vrednosti ovih indikatora.

Dakle, tvrdim da nikad nismo bili slobodniji. Ali da bi današnji predsednik ili premijer Srbije mogao da kaže narodu iste reči kao ’’prvi ministar’’ Britanije Mek-Milan u izbornoj kampanjji sedamdesetih: ’’Nikada vam nije bilo bolje’’ onda bi i ekonomsko blagostanje moralo biti na dovoljno visokom nivou u poređenju sa ’’najboljim ostvarenim rezultatom’’ do sada (1990. godina se, obično, smatra kao takva).

Postavlja se, dakle, pitanje kako danas živimo, strogo ekonomski posmatrano, u odnosu na tzv. zlatna vremena od pre sedamanest godina i u odnosu na razvijene zemlje? Bez obzira što BDP (Bruto domaći proizvod ili GDP) po stanovniku nije idealan pokazatelj kvaliteta života, on može delimično poslužiti za komparaciju između današnjeg i ''predratnog perioda'' (1990), dok bi za upoređivanje sa razvijenim zemljama adekvatniji pokazatelj bio GDP po kupovnoj moći.  

Iako oficijelna statistika ukazuje da bi BDP u 2007. godini mogao biti manji od 70% onog ostvarenog u 1990, treba naglasiti da su ti podaci iz više razloga problematični kao i da životni standard svakako nije opao u toj meri. Prvo, uvek je prisutan problem adekvatnog obračuna deflatora koji po pravilu precenjuje vrednost inflacije i na taj način umanjuje vrednost ostvarenog rast GDP-a. Npr, napravili ste TV u Nišu te godine on bi vredeo 500 tadašnjih maraka, danas takav isti ne bi mogli nikome da prodate, o računarima i ostaloj tehnici i da ne pričamo. Pored toga, ne treba smetnuti sa uma ni to da je statistička služba socijalističkih zemalja pa i SFRJ, odnosno Srbije bila sklona preuveličavanju ostvarenog (realizovanog) nivoa materijalne proizvodnje. Takođe, mada to ne ide na ''dušu'' statistici, ''siva ekonomija'' odnosno neregistrovana ekonomska aktivnost, po procenama, čini oko četvrtine BDP-a što je znatno više u odnosu na period pre sedamnaest godina. Treba naglasiti da je značajan porast životnog standarda, odnosno realne potrošnje od 2000. g. najvećim delom bio uslovljen boljom redistribucijom BDP-a, inostranim zaduživanjem i donacijama kao i povećanim prilivom doznaka, a u manjoj meri zahvaljujući rastu BDP-a.

Procene ukazuju da će BDP ove godine preći 5 000 dolara po stanovniku, ali će on i pored toga biti čak skoro sedam puta manja od proseka za ''evropsku dvadeset-sedmoricu''. Ako  BDP izrazimo po kupovnoj moći on će ove godine vredeti skoro duplo više (oko 9 500 dolara[1]), budući da su prosečne cene, i pored značajnog rasta poslednjih godina, tek na polovini cena u zemljama ''zapada'' (ovo se posebno odnosi na cene usluga). Pošto je BDP po kupovnoj moći dosta pouzdan indikator standarda ''ispada'' da nam je kvalitet života sličan rumunskom ili bugarskom, prilično lošiji od hrvatskog i čak pet puta slabiji od američkog.

Nekome se može učiniti da su nam i prosečne plate sada (330 evra) realno veće od onih od pre sedamnaest godina (prosek oko 500 tadašnjih nemačkih maraka ili 250 evra, ne računajući kraj 1990 kada su, na kratko, prešle 750 maraka). Međutim, iz razloga znatnog inflacionog obezvređivanja nemačke, odnosno evropske valute, to poređenje nije prikladno. Naime, za 500 maraka se tada moglo kupiti znatno više nego za 250 evra danas. Obeshrabrujuće je i da su prosečne srpske plate, i pored petostrukog rasta u evrima posle 2000, danas čak oko sedam puta manje od onih u EU.

Treba reći da u poređenju sa zemljama ''trećeg sveta'' sličnog nivoa GDP-a, Srbija ipak ima znatno bolji životni standard i to, pre svega, zbog znatno višeg kvaliteta usluga javnih službi kao što su obrazovne i zdravstvene (koje su zajedno sa GDP-om inkorporirane u tzv. ''Human Development Index'') i što je još jedan dokaz u prilog tezi da ipak živimo bolje nego što to statistika kaže.

Dakle, ja ne tvrdim da smo postigli nivo proizvodnje iz 1990. (Grad Beograd će to ove godine već učiniti), ali činjenica je da se preteruje sa tezama da ćemo juriti 1990. još čitavu deceniju. Jednostavno cilizacijski progres vam ne da da stoeji čak i kda sve činite da tako bude.

Ako se vratimo na početak teskta i prihvatimo ponderisanje pola-pola onda, imajući u vidu, nizak nivo slobode 1990. i istina viši nivo ostvarenog BDP ipak pobeđuje 2007. godine. Moja su očekivanja da će već za nekoliko godina i realnije izmeren BDP prevazići onaj iz ’’zlatne’’ devedesete. I dosta više s tim pričama o starim dobrim vremenima. Ova su najbolja; i kako godine budu prolazile biće sve gora.   

 


[1] Iako ova cifra zvuči fantastično, ona može da zavara budući da je američka valuta znatno oslabila u poslednjih pet godina (prema evru dolar je od tada izgubio više od trećine vrednosti).  


Komentari (246)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Bilo nekad Bilo nekad 15:11 11.07.2007

Gorane,

ovim tekstom ozbiljno rizikujes pljuvanje sa najmanje dve strane: od radikala i socijalista jer je po njima bilo bolje kada su oni vladali i od LDP-ovaca jer oni misle da moze da nam bude dobro samo onda kada oni budu vladali.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 07:18 12.07.2007

Re: Gorane,

Bilo nekad
ovim tekstom ozbiljno rizikujes pljuvanje sa najmanje dve strane: od radikala i socijalista jer je po njima bilo bolje kada su oni vladali i od LDP-ovaca jer oni misle da moze da nam bude dobro samo onda kada oni budu vladali.


Hehe i ja sam odmah pomislio da je Goranche imao srece sto ovi nasi LDP-ovski aktivisti "strajkuju", inace da je ovako pozitivan i optimisticki post o Srbiji napisao ovde pre toga - lincovali bi ga:))) Kod njih postoji samo pljuvanje i uvrede na racun svega a najradije je se ne bi bavili nicim drugim osim prosloscu i zlocinima ... ali i o to na svoj uobicajeni, JEDNOSTRANI nacin po kome pricaju samo o "politicki podobnim" zlocinima - a one druge precutkuju...
Veljko B Uzicanin Veljko B Uzicanin 15:16 11.07.2007

Ovo je sala , right ?

Da li je ovo neka humoreska ili autor zaista misli da je danas "bolje" nego ikada do sada? U Srbiji zapravo nije nikada bilo gore nego danas. I po ekonomskim pokazateljima i po kriterijumima gradjanskih sloboda. Zaista je banalno tvrditi za neko drustvo da je dobro ako je ono divergentno sa svim svetskim trendovima, pocev od toga da su svugde u svetu kriminalci po zatvorima i talog drustva, dok je u Srbiji obratno. Pricati o BNP a ne pomenuti strukturu istog je takodje jedna banalnost. Takodje imamo i permanentnu hiperinflaciju sakrivenu iza "cvrstine" tzv dinara (takozvani jer nije u sustini novac iako lici na novac i iako se njime mogu kupiti izvesne robe i usluge) kojom se bezocno cerupaju gradjani.
Brooklyn Brooklyn 15:19 11.07.2007

...

konacno nesto drugo osim histericnih tekstova raznoraznih aktivista. thx, Goranche i B92. bas lepo. volela bi jos nekog ko bi pisao o konkretnim ljudima koji uspevaju u poslu u srbiji. sasa radulovicu? anyone?
bata bata 15:26 11.07.2007

Gorane,

hvala ti za ovaj optimizam! Dobar i strucan tekst...
Goran Svilanović Goran Svilanović 15:26 11.07.2007

Hvala Vam

Bilo mi je lepo da ovo procitam. Ne da mislim da zasluzujem neki kredit, taman posla. Nego se radi o tome da stvarno verujem u ovu zemlju i veliki sam optimista u odnosu na ono sto dolazi. Uz sve teske teme (Kosovo, Hag..), ipak, stvari se u Srbiji menjaju i imamo sansu da se priblizimo Hrvatskoj. Drugi iz regiona nisu blizu. Naprotiv.
jaksa scekic jaksa scekic 15:33 11.07.2007

Re: Hvala Vam



bas nesto razmisljam ovih dana da napisem blog na ovu temu,ja tvrdim da je u Srbiji mnogo bolje nego sto Srbi misle,i to iz hiljadu razloga...ali Srbi to ne znaju jer ne putuju..a kad se jednog dana budu ukinule vize najvece iznenadjenje u Srba kad budu slobodno putovali bice,:"Pa ovde i nije toliko bolje koliko smo mislili"..a verujte mi na rec jer sam u poslednjih 18 godina radnog veka 2/3 bio napolju...(kad sam ovo napisao nisam mislio na uporedjenje sa Bagdadom,i drugim bizarnim mestima),ali kako rekoh spremam se da "bacim" jedan Blog na tu temu,sa konkretnim primerima..samo malo da me uhvati inspiracija

J
milandez milandez 20:48 12.07.2007

Re: Hvala Vam

Vratite se u "blogosvet"...
ervetor ervetor 21:17 12.07.2007

Re: Hvala Vam

Ima tu jos jedna stvar koju ste zanemarili.
Sto ste dalje od Srbije to vam se ona cini sve boljom i boljom.
Tek kad se vratite opet se osvestite. Licno iskustvo.

Meni Srbija lici na Juznu Ameriku. Zatvori imaju tri strane, a vatrometi su postali svakodnevni odraz slavljenickog raspolozenja presrecnog srdacnog domaceg zivlja.
Saobracajac nosi Juga sa trotoara dok pored njega na pesackom prelazu parkiran crni mercedes koga ne dira ( ovo je danasnja slika iz Njegoseve ulice) dakle slika koja opisuje nivo sloboda u Srbiji.
Nivo slobode policajca.
Nivo slobode obicnog smrtnika.
Nivo slobode robovlasnika.

U Srbiji medju gradjanima ima vise oruzja nego sto ima vojska. Potezu se pistolji zbog parkiranja.
Potezu se pistolji u mesarama.
Sudovi ne postoje, to su samo robovi nekim glavonjama.
Zoran Lilic je jos uvek predsednik, ako ne znate probajte da budete u kafani Cuburska Lipa istovremeno dok je i on gost.

Iz zemlje ne moze da se izadje, ali bukvalno. Treba vam ausvajs. Da li je to sloboda, ili to zanemarujete vas nekoliko koji imate vizirane SRJ pasose pa ste presli na neke ekonomske indexe dok zemlju napustate pasosima nepostojece drzave?

O kakvoj ekonomiji pricamo kad zivimo u zatvoru?

Ko se od nasih politicara angazuje na skidanju viza ? Niko.
Zasto ? Zato sto svi zive od toga sto je narod izolovan.

Sloboda drugacijeg misljenja ?

Ne daj boze da se izjasnim kao Srbin katolik, ili kao peder.

Imamo li uticaja na program RTS-a ? Bilo kakvog uticaja na program koji treba da placamo ?
Jos u SFRJ, televizija je sprovodila ankete od vrata do vrata. Ovi ce mozda sprovesti anketu tek kad nam isperu mozgove do kraja tako da svi potvrdimo da nam odgovara bas to sto pustaju. Zlatokosa.

Imamo li uticaja na promene naziva ulica ?
Odlucuju li o PDV-u vecina gradjana preko svojih poslanika ili crkva ?
Da li je to sloboda ?

Mogu li da biram kompaniju kojom cu leteti na more ?

Na kakvu reakciju naidjes kada se pozalis na duvanski dim ?

Mogu li da biram kome cu placati zdravstveno osiguranje ?
A penziono ?
Imam li uopste uticaja na bilo sta ?

Mogu li da zaustavim komsiju koji se tek uselio pa misli da je jedini koji rusi nosece zidove i stubove ?

Da li sam slobodan da istovarim djubre bilo gde u gradu ili da se popisam ili pokakim gde hocu ?
E to jedino moze. To je prava sloboda.

Dakle, ako je sloboda po definiciji vezana za odsustvo bilo kakvih pravila, onda je tacno da je Srbija danas slobodnija nego ikad.

Mislim sta reci kad mi je Vuk Draskovic bio premija u odnosu na Vuka Jeremica.

ervetor ervetor 10:12 13.07.2007

Re: Hvala Vam

ja tvrdim da je u Srbiji mnogo bolje nego sto Srbi misle,i to iz hiljadu razloga...ali Srbi to ne znaju jer ne putuju..a kad se jednog dana budu ukinule vize najvece iznenadjenje u Srba kad budu slobodno putovali bice,:"Pa ovde i nije toliko bolje koliko smo mislili"..


Drugim recima, Srbi ne znaju koliko im je dobro u zatvoru.
Onog momenta kad budu pusteni iz zatvora to ce i znaciti da su se priblizili standardima savremene civilizacije pa je i normalno da ce reakcija biti takva kakvom ste je opisali...
Bilo nekad Bilo nekad 11:08 13.07.2007

Re: Hvala Vam


Ja pre neki dan u Njegosevoj video kako nose sivog i vrlo skupog mercedesa.
Oruzje kod gradjana. Pogledaj Ameriku.
Mozes da biras kompaniju kojom ces da letis na more. Pitanje je samo na koje more hoces da ides.
Mozes da biras i kome ces placati zdravstveno osiguranje. Ja imam i obavezno i privatno dobrovoljno (sam ga birao).
Isto je i sa penzionim.
Mozes da prijavis komsiju koji rusi zidove u zgradi, ali to neces da uradis jer ti je trulo da to radis. U nekoj drugoj zemlji bi tebe prijavili kada bi tako rusio
Kakav si ti takva ti je i premija.

ervetor ervetor 21:45 13.07.2007

Re: Hvala Vam


Ja pre neki dan u Njegosevoj video kako nose sivog i vrlo skupog mercedesa


Jesi li odgledao do kraja kako ga odvoze na parking prostor i naplacuju mu kaznu.
Ja video, kako baja drugim autom presrece pauka pre slavije, i preti saobracajcu sve dok ovaj nije skinuo vrlo skupog mercedesa.
Ja pokusao da prijavim tog saobracajca, ali saznao da policajca mozes da prijavis samo policiji i doziveo vrlo interesantno iskustvo.



Oruzje kod gradjana. Pogledaj Ameriku.


Sta vam to svima znaci da po potrebi kad je nesto lose poredite Srbiju sa Amerikom.
I to je to, to je resenje i argument " tako je i u Americi". I s tim smo zavrsili, idemo dalje, sta je jos kao u Americi da i taj problem resimo ko iz p*** ?
Na kraju krajeva tamo kad nekog uhvate u zlocinackom delu taj zavrsi u zatvoru a ovde zavrsi u kaficu.


Mozes da biras kompaniju kojom ces da letis na more. Pitanje je samo na koje more hoces da ides.
Mozes da biras i kome ces placati zdravstveno osiguranje. Ja imam i obavezno i privatno dobrovoljno (sam ga birao).
Isto je i sa penzionim.


nije bas, aj za kompaniju to i nije toliko bitno ( mada moze da bude) ali to o cemu ti pricas su DOPUNSKA osiguranja pri cemu i sam konstatujes da imas ono OBAVEZNO s kojim obicno opet moram da odem kod privatnika. Medjutim, koliko ljudi toliko cudi. Ocigledno nekom to ne smeta i super mu je ovakvo stanje kakvo jeste u Srbiji.
Vrlo interesantno, osvanuh u Srbiji u kojoj je odjednom idealno mesto za zivot. Pa to je sjajno.
Medjutim, nekako si preskocio neke stvari iz mog teksta , na primer AUSVAJS za izlaz iz zemlje ( zatvora).


Mozes da prijavis komsiju koji rusi zidove u zgradi, ali to neces da uradis jer ti je trulo da to radis. U nekoj drugoj zemlji bi tebe prijavili kada bi tako rusio
Kakav si ti takva ti je i premija.


Jel se mi znamo ?

Doctor Wu Doctor Wu 15:38 11.07.2007

Slican utisak sam stekao

tokom mog skorasnjeg boravka u Beogradu. Jos nesto- ne mogu da se setim kada je u Srbiji bilo moguce uzeti mortgage za stan.

Naravno, ovo sve nikako ne znaci da je situacija dobra (sto, Gorane, cini mi se, vi nijednog trenutka ni ne tvrdite).

Lep tekst. Hvala.
Dejan Stanković Dejan Stanković 15:57 11.07.2007

Iz daljine

i po utisku stečenom u sporadičnim posetama deluje mi da je autor u pravu.
Ono, nije da nema prostora za poboljsanje, ali nigde nije idealno. I da je bolje, bolje je.

Ja bih dodao dajsu stabilnost, koja kakva-takva postoji, i pozitivan trend koji postoji uslovi za strana ulaganja.

aferim autore
skyspoter skyspoter 16:24 11.07.2007

pa da je bolje

vratila bih se...
mimi mimi 16:25 11.07.2007

gorane, se

ti ovo zajebavas, jet tako?!?!?!?!


@Brook

histericnih tekstova raznoraznih aktivista


da nema textova doticnih aktivista, ne bi ni promil od ovoga sto autor naziva "poboljsanjem" ova nesrecna zemlja videla!!!

pa sta ti mislis, da aktivisti po ceo dan samo sede, citaju neke knjige, mrmore i palamude po blogu??? pa ceo koncept dozivljavanja srbije na drugaciji, bolji, pozitivniji nacin pociva na aktivizmu

a to sto je veseloj ekipi na ovom blogu tesko & smorno da se zamara proslocu, jebiga...bio rat...sta ces...daj da se okrenemo buducnosti...pa moze, moze i treba

ALI SAMO ONDA KADA OVO DRUSTVO SOPSTVENIM AKTIVIZMOM STVORI REALNE PREDUSLOVE ZA TO. JEDAN OD NAJVAZNIJIH JE RESITI SE RATNOG NASLEDJA!!!
Brooklyn Brooklyn 16:28 11.07.2007

Re: gorane, se

mozes da budes aktivista bez histerije i tantruma. evo, pogledaj ovde kako :)
mimi mimi 16:56 11.07.2007

@Brook

nazalsot, nece da mise otvori sad, will try later

u pravu si, bez histerije je za mene potpuno ispravan nacin, ali nesto se ne secam da sam igde ovde videla histericni nastup aktivista

ono gde pocinje panika, natezanje, a ukratko potom se stize i do nabijanja na kolac, je diskusija

nije mala stvar pobiti nekoliko `iljada dusa, pa onda nije ni cudo da su tako ostrascene diskusije. a znas zasto? zato sto nesrecnici koji brane tu sumanutu politiku ne mogu ni da pojme drugost, razlicitost, ne-istovetnost...

juce muslimani/hrvati/albanci, danas komsije po zemuni i batajnici, sutra pederi, samohrane majke, samohrani ocevi, (pa sve su to za crkvu neznabosci, kako radjaju decu a nisu u crkveno-blagoslovenom braku?)

kapiras onda zasto se tako brzo poteze? uostalom, secas se valjda iz kakve si zemlje otisla... :)
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 07:26 12.07.2007

Re: @Brook

Mimi
... mogu ni da pojme drugost, razlicitost, ne-istovetnost...


Ma daj Mimi, pa ovi aktivisti ciji ti link dole reklamiras (jel' vam to partijska direktiva? su bas oni koji mesecima ovde pokazuju da ne mogu da pojme "drugost, razlicitost, ne-istovetnost". Ja sumnjam da bi i aktivisti SRS-a mogli da budu netolerantniji od njih ...

I za ovih 7-8 meseci nisam procitao nikad nista pozitivno o bilo cemu a niti jedan konstruktivan predlog ili kritiku nego samo jedno to isto razglabanje o proslosti i zlocinima ... i to bez trunke pokusaja da se stvari sagledaju realno i objektivno - nego uvek JEDNOSTRANO i sa preterivanjem. Dobija se utisak da bi vi najradije zabranili sadasnje i buduce vreme i pricali samo u proslom ... a to nema nikakvog smisla i ne vodi nicemu ...
johnny011 johnny011 16:00 12.07.2007

Re: brook link

Brooklyn, hvala ti za ovaj link

Nadam se da pratis i Katalaksiju :)
ervetor ervetor 21:58 12.07.2007

Re: @Brook

za ovih 7-8 meseci nisam procitao nikad nista pozitivno o bilo cemu a niti jedan konstruktivan predlog ili kritiku nego samo jedno to isto razglabanje o proslosti i zlocinima ... i to bez trunke pokusaja da se stvari sagledaju realno i objektivno - nego uvek JEDNOSTRANO i sa preterivanjem. Dobija se utisak da bi vi najradije zabranili sadasnje i buduce vreme i pricali samo u proslom ... a to nema nikakvog smisla i ne vodi nicemu ...


O proslosti ne govorim zbog same proslosti vec zbog toga sto me je neko u toj proslosti opeljesio i sad mi se pojavljuje kao vlasnik sa mojim parama.
Hajde da ja dodjem kod tebe, uzmem ti belu tehniku, namestaj, automobil i ustedjevinu i onda ti kazem, e hajde da ne gledamo u proslost vec je najbolje da se okrenemo buducnosti, vidis i u Hrvatskoj ne sude nikome ko je takve stvari radio pa necemo ni mi... .... nego cemo lepo da zapocnemo biznis, ja cu da budem investitor i ulozicu u posao svoju imovinu ( dakle belu tehniku,namestaj,automobil i ustedjevinu) a ti ces da radis
O kakvoj buducnosti nase dece govorimo sa ubicama na slobodi ?

Fora je u tome da govoris o onome o cemu tvoja drzava uporno cuti.
Potpuno mi je suvisno da govorim o siptarskim zlocinima o kojima trube sve televizije, citava drzava, Cavoski, Brana Crncevic i ostali krem.
To je opste poznato.

Meni je problem sto mi je komsija ubica, i sto njegovo dete maltretira moje.
Hrvatske ubice su problem Hrvatske.
Sto bih ja oslobodio svoje ubice zato sto su ubice u nekoj drugoj zemlji slobodne ?

Kakve veze ima koje nacionalnosti je zrtva nekog ubice ?
Kakve ima veze koje je nacionalnosti ubica neke zrtve ?
m.agrippa m.agrippa 01:13 13.07.2007

Re: @Brook

juce muslimani/hrvati/albanci, danas komsije po zemuni i batajnici, sutra pederi, samohrane majke, samohrani ocevi, (pa sve su to za crkvu neznabosci, kako radjaju decu a nisu u crkveno-blagoslovenom braku?)


Puh-leeeaaaze...
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 09:35 13.07.2007

Re: @Brook

ervetor
...O proslosti ne govorim zbog same proslosti vec zbog toga sto me je neko u toj proslosti opeljesio i sad mi se pojavljuje kao vlasnik sa mojim parama.


Pa ja nisam rekao da o proslosti ne treba govoriti UOPSTE nego da o njoj ne treba govoriti ISKLJUCIVO kao sto rade oni kojima ja to prebacujem. Pored toga sto je vazno da onaj "kradljivac bele tehnike" bude kaznjen valjda je sadasnjost i buducnost vaznija? I moram misliti od cega i kako cu da zivim? I ako su neki od tih kradljivaca moje bele tehnike van domasaja zakona, kao sto su recimo Karic i Subotic necu valjda da non-stop sedim i kukam nad zlom sudbinom nego cu da radim i zaradim za novu "belu tehniku"?

Fora je u tome da govoris o onome o cemu tvoja drzava uporno cuti.
Potpuno mi je suvisno da govorim o siptarskim zlocinima o kojima trube sve televizije, citava drzava,


Notorna neistina! Kako cuti drzava kada je njen predsednik isao u Srebrenicu da se pokloni zrtvama a nedavno se izvinuo Hrvtima? I stalno se prica i Hagu ... i skoro svi zlocinci su isporuceni (osim NEKOLIKO njih) a ostatku se sudi u zemlji?

Meni je problem sto mi je komsija ubica, i sto njegovo dete maltretira moje.


Pa ako imas takvog komsiju (ja nemam) onda to jeste problem - prijavi ga i SIGURAN sam da ce zaglaviti na sud - drzava vec godinama sudi takvima (i isporucuje ih u Hag) ... za razliku od nekih drugih drzava u okruzenju.
Ali ako nisam primetio te ubice u mom komsiluku u Srbiji, primetgio sam ZRTVE etnickog ciscenja posto je njih nazalost jos uvek puna Srbija. I svakom mora biit jasno da osim svih moralnih pitanja to predstavlja i EKONOMSKI problem koji bitno opterecuje zemlju (posto je to tema ovog bloga). I zar nije jos vaznije da se ti ljudi vrate na svoja ognjista??? I kako ce se vratiti ako se oni koji su ih proterali (i/ili pobili neke od clanova njihovih porodica) nisu kaznjeni???

Sve dok u Srbiji zive stotine hiljada zrtava etnickog ciscenja iz Hrvatske pitanje tih zrtava (a i "njihovih" zlocinaca) ne moze biti "tudje" pitanje za koje mene nije briga ... i to nije samo "problem Hrvatske". A o Kosovu i tako ne mozemo govoriti (bar ne jos) kao o nekoj drugoj zemlji niti kao o "tudjem problemu"

Kakve veze ima koje nacionalnosti je zrtva nekog ubice ?
Kakve ima veze koje je nacionalnosti ubica neke zrtve ?


Pa to i ja stalno govorim i prebacujem ovima sto stalno pricaju o "srpskim zlocincima" i o "nesrpskim zrtvama". Zasto bih ja pricao stalno ISKLJUCIVO o Srebrenici a da ne pricam o Bratuncu? Pa jedno bez drugog se i tako ne moze razumeti. I zbog cega je Mladic "moj" a Oric "nije" ... kakve veze imaju njihove (i moja) etnicka pripadnost? Srpska drazava je vec kaznila one zlocince koje su bili na njenoj teritoriji (skorpione) a duzna je da kazni/isporuci i preostale (napr. Mladica) ako se nalazi jos uvek tu (pa i Orica ako bi joj bio na domasaju) ... i ja verujem da ona cini sve u tom smislu ... sto poslednji dogadjaji i pokazauju (pa se i Karla del Ponte pozitivno izrazila u tom smislu) ...
ervetor ervetor 10:53 13.07.2007

Re: @Brook


Pored toga sto je vazno da onaj "kradljivac bele tehnike" bude kaznjen valjda je sadasnjost i buducnost vaznija
I ako su neki od tih kradljivaca moje bele tehnike van domasaja zakona, kao sto su recimo Karic i Subotic necu valjda da non-stop sedim i kukam nad zlom sudbinom nego cu da radim i zaradim za novu "belu tehniku"?



O.k. dajte mi Vasu adresu da Vam pokupim stvari iz stana pa onda recite da Vam nije vazno sta je bilo ranije i da Vas zanima samo buducnost...


Kako cuti drzava kada je njen predsednik isao u Srebrenicu da se pokloni zrtvama a nedavno se izvinuo Hrvtima? I stalno se prica i Hagu ... i skoro svi zlocinci su isporuceni (osim NEKOLIKO njih) a ostatku se sudi u zemlji?


Predsednik Tadic je od strane drzavnih institucija prozvan zbog toga. On ocigledno tu nije predstavljao drzavu nego samog sebe. Nazvan je ustasom zbog toga, Kostunica se ogradio, parlament se ogradio...
Kad govorim o zlocincima ja ne mislim na one koje trazi HAG. Ima ih masa u Srbiji.
Hajde da budemo iskreni do kraja, jeste li upoznali ili bili u drustvu sa nekim ko je sa one strane zakona ?
Siguran sam da jeste i svako od nas. To samo govori koliko je ovo drustvo kriminalizovano i trulo. Ja uopste ne govorim o HAGU.


Ali ako nisam primetio te ubice u mom komsiluku u Srbiji, primetgio sam ZRTVE etnickog ciscenja posto je njih nazalost jos uvek puna Srbija

Ovo ste dobro primetili. Samo tu uskacete sebi u usta posto se vracate u proslost.
Zato i treba raditi stvari kao Boris Tadic, smirivati strasti jer se u suprotnom stalnim vracanjem u proslost ( koje vi ionako zelite da izbegnete) stvaraju uslovi za obnavljanje incidenata i otezava se polozaj svakog Srbina koji se zadesi u okruzenju.
Neko mora prvi pruziti ruku pomirenja. Kad smo u dobrim odnosima sa susedima onda lakse mozemo da resimo pitanje izbeglica i njihovih prava.


Pa to i ja stalno govorim i prebacujem ovima sto stalno pricaju o "srpskim zlocincima" i o "nesrpskim zrtvama". Zasto bih ja pricao stalno ISKLJUCIVO o Srebrenici a da ne pricam o Bratuncu? Pa jedno bez drugog se i tako ne moze razumeti. I zbog cega je Mladic "moj" a Oric "nije"


Mladic je vas zato sto ga branite.
Vi i pricate o Bratuncu zar ne ? I ja Vama to ne uzimam za zlo. Znaci treba pricati i o jednom i o drugom. I tu cu se sloziti sa Vama, jedino sto Vi ne primecujete da se tu napravila prirodna ravnoteza. Vi pricate o Bratuncu a ja o Srebrenici. Ali ja opet kazem, na RTS-u, Kuriru, Politici i ostalim medijima prica se iskljucivo o zlocinima nad Srbima. Zbog toga pravi se ravnoteza na B92 i tu se prica i ovo drugo. Znaci optuzivati B92 da pricaju samo o jednoj strani je licemerno ako ne optuzis RTS da pricaju samo o ovoj drugoj.
A slozili smo se vec da je zrtva zrtva, i da tu nema razlike po pitanju nacionalnosti.
Da se Mladic nasao u Hagu na vreme, mozda ne bi ni bio osudjen
Hajde jednom da definisemo neke stvari kako treba. Tu se radi o jednoj medjunarodnoj instituciji koju smo mi prihvatili i koja poziva jednog coveka na sudjenje. On taj poziv izbegava. Veliki deo naroda ga u tome podrzava.
Kako prodje bilo koji gradjanin Srbije koji se ne odazove pozivu sudije za prekrsaje ?
Dodje mu policija na vrata. Bez obzira da li je taj prekrsaj napravio ili nije.

Da ne govorim o privilegijama koje su svi ti generali imali godinama zato sto su generali, da bi se onda kad dodje momenat svoju hrabrost pokazivali tako sto se kriju po misjim rupama.
Izvini molim te, prihvatio si se nekog posla ( mislim na generale) koji povlaci i ogromnu odgovornost i za to si dobio par kuca i stanova.
E sad bi da se ukinu tvoje odgovornosti a da ti ostanu privilegije.


Pa ako imas takvog komsiju (ja nemam) onda to jeste problem - prijavi ga i SIGURAN sam da ce zaglaviti na sud


Hajde da se ne pravimo blesavi, mada nam je to nacionalni specijalitet.
U stvari dobro ste rekli "zaglavice na sudu" - jedno 20 godina, u medjuvremenu...


Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 11:45 13.07.2007

Re: @Brook

ervetor
Ovo ste dobro primetili. Samo tu uskacete sebi u usta posto se vracate u proslost.


Tu vi brkate stvari. Bratunac i Srebrenica su proslost i zlocinci odgovorni za te dogadjaje se moraju kaznjavati (oni koji nisu vec kaznjeni) pre svega zbog pravde i da se (nadajmo se) takve stvari vise ne bi ponavljale - mrtve iz groba i tako vise ne moze niko vratiti.
Izbeglice oko nas su SADASNJOST a ne (samo) proslost Pa bi bilo onda normalno da su oni JOS VAZNIJI. A ovi koje ja kritikujem (hm, a vi se nekako svrsatavate na njihovu stranu ... il' se to meni samo cini? PRECUTKUJU i IGNORISU i njih i njihove probleme. Nego pricaju samo o Srebrenici i recimo Suvoj Reci ... a i Bratunac precutkuju ... A ISTOVREMENO PROPOVEDAJU DA SE PRED ZLOCINIMA NE SMEJU ZATVARATI OCI I DA SE ONI NE SMEJU PRECUTKIVATI ...

Zato i treba raditi stvari kao Boris Tadic, smirivati strasti jer se u suprotnom stalnim vracanjem u proslost ( koje vi ionako zelite da izbegnete) stvaraju uslovi za obnavljanje incidenata i otezava se polozaj svakog Srbina koji se zadesi u okruzenju.
Neko mora prvi pruziti ruku pomirenja. Kad smo u dobrim odnosima sa susedima onda lakse mozemo da resimo pitanje izbeglica i njihovih prava.


Ovo bih mogao i ja da potpisem ... osim naravno ove vase INSINUACIJE da ja izbegavam pricu o proslosti. Pretpostavljam da vi niste pratili sta ja pisem na ovom blogu pa pricate takve besmislice ... Ja bas mislim da je odnos prema proslosti na nacin Borisa Tadica ONAJ PRAVI (pa je covek pored toga sto se poklonio zrtvama u Srebrenici to isto uradio i u Bratuncu. Ja se cak slazem i da se o Srebrenici govori VISE nego recimo o Bratuncu zato se nekad ovo prvo precutkivalo. A bunim se sad samo sto neke politicke snage (LDPetc i mnogo NGO) sada rade suprotno pa precutkuju Bratunac ...

Inace sam VRLO protiv nacina na koji nastupa SRS (LDP su isto ekstremisti na suprotnoj strani politickog spektra)... a imam i prilicno kriticnih primedbi na nastup DSS ... Naravno ne znaci da nema nicega za kritiku kod DS i Tadica ... ali su oni ipak po ovim pitanjama daleko najbolji ...

Mladic je vas zato sto ga branite.


Tek vam je ovo NOTORNA NEISTINA (valjda ste me pobrkali sa nekim drugim???). Mladic je odgovoran za UZASAN zlocin i naravno da je IZUZETNO BITNO da odgovara za najveci ratni zlocin u Evropi posle II svetskog rata! On i taj zlocin su bruka i za one u cije se ime taj isti Mladic borio - bosanske Srbe ... koji su naravno imali isto pravo da ZELE (i da se bore) da ostanu u drzavi u kojoj su se rodili i odrasli ... u najmanju ruku isto kao i oni drugi koji su zeleli neku novu, svoju, "nacionalnu" drzavu ...

Vi i pricate o Bratuncu zar ne ? I ja Vama to ne uzimam za zlo. Znaci treba pricati i o jednom i o drugom. I tu cu se sloziti sa Vama, jedino sto Vi ne primecujete da se tu napravila prirodna ravnoteza. Vi pricate o Bratuncu a ja o Srebrenici.


Pa ni ovde niste u pravu ... i ja na ovom blogu mnogo vise pisem i pricam o Srebrenici posto su takve teme (ja nemam vremena a ni zelje da sam postavljam teme). Samo se povremeno bunim zasto ovi "profesionalni borci" za pravdu i predstavnici nekih politicki opcija (koje sam gore vec pomenuo ovako JEDNOSTRANO nastupaju. Po meni svaka iole konzistentna osoba/organizacija koja ZBILJA zastupa neke univerzalne ljudske principe (a ne neke interse) bi morala da pise i o jednom i o drugom.

Kad bih ja samo pisao o Bratuncu a ignorisao Srebrenicu onda bih bio ili nacionalista ili zastupnik neke politicke opcije pa to radio iz PRLJAVIH POLITICKIH/MATERIJALNIH interesa ...

U stvari dobro ste rekli "zaglavice na sudu" - jedno 20 godina, u medjuvremenu...


Hm, pa kad bih se ja pitao onda bi Skorpioni dobili dozivotnu robiju bez mogucnosti "skracivanja" ... ali nisam. A koliko sam razumeo postoje pravni razlozi zasto je bilo tako kako je bilo ... i nisam imao prilike da procitam neko ubedljivo strucno pravno obrazlozenje koje kaze da su mogli da dobiju vecu kaznu ... A priznacete, takve stvari se mogu raditi samo po zakonu ... Inace bi se lako nasli mnogi koji bi stvari resili "po kratkom postupku" ... pa mozda "potkacili" i nekog ko uopste nije kriv ...
Anahid Anahid 13:29 13.07.2007

Re: gorane, se

pa sta ti mislis, da aktivisti po ceo dan samo sede, citaju neke knjige, mrmore i palamude po blogu???


Ja sam uveren u to...... Mada mislim da se takodje ponekad skupljaju na tajnim sastancima gde svi nose one siljate kapice i mrace o stanju zemlji.
mimi mimi 16:32 11.07.2007

e da,

evo i mali sudar sa realnoscu - kako je to & koliko bolje u srbiji

http://zokster.net/drupal/

* a ovo mi je najbolje
Danas niko nije ’’okovan’’ zato što iznosi svoje mišljenje, koje je disonantno ili suprotno većini i (mnogobrojni) mediji nikada nisu bili slobodniji


pa zato sto i nema vise disonantnih misljenja!! svima nam je lepo, laki kes, krediti za stan, letovanje na rate, srbija stadium arcadium, svi smo emigrirali u srecnu zemlju sa dnevnika RTS-a

a na bezanijskoj kosi masovna grobnica, [size=20] (JEL TO NEKO OBJAVIO NA OVOM BLOGU???)[/size]albanski civili sa kosova.....al yebiga, interesantnije je na b. kosi to sto tamo nada obric otvorila kozm. salon
m.agrippa m.agrippa 01:33 13.07.2007

Re: e da,

Ljudima je dosta sumornih tema. I u Bratuncu lezi 3500+ pobijenih srpskih civila pa se izgleda svaki 20-i gradjanin Srbije za to zanima... Zasto bi se smarali za 20 Albanaca? Ljudi vise ne zele da budu taoci 90-ih i ne krivim ih... Ljudi psihicki vise nisu u stanju da trpe to.

Ovu vladu (kao i prethodnu) konacno interesuje sopstveni posao. Ukida se bebi-PDV, porez na kompjutere i opremu, stanovi na kredit (neki bez poreza), krediti banaka, redovne plate, ponuda robe siroke potrosnje nikad bolja (a uz to i dostupna vecini gradjana!), liberalizacija trzista, godisnja stopa rasta 6-7%, gradjevinski bum, eksplozija malih i srednjih firmi, drzavni krediti za razvoj, NIP, predsedavanje u SE, ponovno pokretanje pregovora sa EU, smanjenje nezaposlenosti (ne bogznakakvo ali svaki pocetak je takav), izvestaji Svetske banke, MMF-a (dug im otplacen!), Transparency Int'l-a - pozitivni...

O ovome se sanjalo do pre 4-5 godina. Sanjalo.

Da mi je neko rekao pre 3 godine da ce Zrenjanin -- grad koji je stagnirao dobrih 25 godina i koji je (bio) arhetip propadanja -- privuci oko 550-600 miliona evra investicija u roku od 15-16 meseci, ja bi' se smejao 3 meseca. Od 17.000 nezaposlenih pre par godina, uskoro ce biti manjka radne snage!

Za nepunih 7 godina, zaista impresivno za Srbiju- obzirom da je citavih 10 protraceno (neki bi rekli i 25). Ako se ovako nastavi, za 7 godina cemo biti zmajevi.

wk wk 16:33 11.07.2007

Tvrdoglava ekonomija

Pre nekog vremena je Jaksa Scekic spomenuo ovu temu. Mislim da ste u pravu - ekonomski, mislim da je stanje solidno. Tesko je porediti 1990. godinu sa 2007. jer mnoge stvari tada i sada nisu bile iste. Na primer, nije postojao Internet (bar ne u ovom obliku), nisu postojali mobilni telefoni. Racunari su bili mnogo manje upotrebljivi, a mnogo skuplji. Automobili su bili losiji, a kostali su manje-vise isto.

Po meni, glavni razlog zasto je sada relativno dobro stanje u ekonomiji je relativna stabilnost. Ekonomija je uporna stvar, i samo nemoj da je bijes u glavu i ona ce se vec nekako snaci. Daj iole stabilne okolnosti, i neko ce krenuti nesto da prodaje, neko nesto i da pravi (!) i stvar ide svojim tokom.

Nazalost, ekonomija je povezana sa politikom, a tu stvari nisu tako dobre. Postoji znacajan politicki rizik, koji se manifestuje i u ekonomiji. Visina kamata nije posledica ekonomskog, vec politickog rizika. Pad berze kada je T. Nikolic bio kratkotrajno izabran za predsednika skupstine je ocigledan primer koliko nasa vlast potcenjuje ekonomiju zarad kratkotrajnih politickih interesa. A takve stvari ostavljaju duzi trag nego sto se misli - ekonomija ima pamcenje (tj. investitori imaju pamcenje).

Dalje, ovde postoje ocigledne politicko/ekonomske odluke. Npr. lose upravljanje zeleznicom, auto-putevima, i vise nego katastrofalno po IT odrzavanje monopola Telekoma. Javna potrosnja je previsoka, sto centralna banka pokusava da kompenzuje restriktivnom monetarnom politikom, a to na stetu industrije.

Ukratko, posledica lose politike je da privreda radi u kratkorocno stabilnim, ali srednjerocno riskantnim uslovima, i u konstantno nepovoljnim makroekonomskim uslovima. Ekonomija, kao zilava stvar, nekako prezivljava i cak se polako oporavlja, ali nedovoljno brzo da bi se nadoknadilo ono sto smo propustili (i unistili) za vreme Slobe.
Brooklyn Brooklyn 16:41 11.07.2007

Re: Tvrdoglava ekonomija

tome bih dodala razvoj pravnog okvira za poslovanje. da bi neko podigao kredit da radi nesto, treba da ima upisan stan u nekom registru, za zalog, ili kreditnu istoriju u nekom kreditnom birou, a 1990 sve to nismo imali.
Solomon Solomon 16:37 11.07.2007

Dobar Text

Sto vise o ovim stvarima pricamo, bolje po Srbiju.
Koliko god to glupo ili ruzno zvuci, parama se mir kupuje.
Kada se zanimas kupovinom novog auta, ugradjivanjem bazena, skolovanjem dece i izborom izmedju HD ili Blueray DVD visoke definicije... manje si sklon da se potuces s nekim zato sto je razlicite nacionalnosti.
"Katarza" se postize kroz kasu.
ivana23 ivana23 16:40 11.07.2007

Molim za tumacenje

ovog podatka: 1971. godine, 1. septembra, kada sam posla u prvi razred gimnazije, moj otac (dotadasnji muzicar
Beogradske filharmonije) otisao je u penziju. Predpostavljam da ste svesni da nije bila 'velika', vec prosecna, ali
smo do kraja mog skolovanja 1980. mogli smo od te penzije da podmirujemo sve potrebe normalnog, prosecnog (troclanog) domacinstva.
Da li je danas to moguce!?
Željka Buturović Željka Buturović 16:45 11.07.2007

Re: Molim za tumacenje

Predpostavljam da ste svesni da nije bila 'velika', vec prosecna, ali smo do kraja mog skolovanja 1980. mogli smo od te penzije da podmirujemo sve potrebe normalnog, prosecnog (troclanog) domacinstva. Da li je danas to moguce!?

zavisi da li pod potrebama podrazumevate vase potrebe iz sedamdesetih ili vase nove potrebe, u koje, po svemu sudeci, ulazi koriscenje racunara i pisanje po internetu. ako ste spremni sad da se vozite polovnim ficom, kupujete iskljucivo domacu kozmetiku i odreknete se magnetne rezonance i mobilnog telefona, onda mozda i budete u stanju da podmirite svoje potrebe.
ivana23 ivana23 17:19 11.07.2007

Re: Molim za tumacenje

Željka Buturović
Predpostavljam da ste svesni da nije bila 'velika', vec prosecna, ali smo do kraja mog skolovanja 1980. mogli smo od te penzije da podmirujemo sve potrebe normalnog, prosecnog (troclanog) domacinstva. Da li je danas to moguce!?zavisi da li pod potrebama podrazumevate vase potrebe iz sedamdesetih ili vase nove potrebe, u koje, po svemu sudeci, ulazi koriscenje racunara i pisanje po internetu. ako ste spremni sad da se vozite polovnim ficom, kupujete iskljucivo domacu kozmetiku i odreknete se magnetne rezonance i mobilnog telefona, onda mozda i budete u stanju da podmirite svoje potrebe.


Ne, mislila sam samo na placanje osnovnih rezija (komunalije sa stanarinom, grejanje, struja, telefon i tv pretplatakoja se i tada placala), zatim hranu, skolski pribor, odecu, obucu...Imala sam u vidu egzistencijalne potrebe koje danas ne moze niko podmiriti od jedne prosecne penzije (koja je manja od prosecne zarade koja za maj mesec iznosi 27.000 dinara). Mislite da je dovoljno? I da nije bilo bolje?
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 07:38 12.07.2007

Re: Molim za tumacenje

ivana23
ovog podatka: 1971. godine, 1. septembra, kada sam posla u prvi razred gimnazije, moj otac (dotadasnji muzicarBeogradske filharmonije) otisao je u penziju. Predpostavljam da ste svesni da nije bila 'velika', vec prosecna, ali smo do kraja mog skolovanja 1980. mogli smo od te penzije da podmirujemo sve potrebe normalnog, prosecnog (troclanog) domacinstva.Da li je danas to moguce!?


Ivana,

ovde se radi i o poredjunju izmedju socijalizma i kapitalizma a za neke slojeve stanovnistva nece nikad biti bolje u kapitalizmu ... a tu grupu spadaju i penzioneri (i oni drugi sa nanjnizim primanjima). Verovala ili ne, i u jednoj Nemackoj o cijem standardu Srbija moze samo da sanja, jedna ovakva porodica bi VRLO TESKO zivela od jedne prosecne penzije. Pogotovu ako bi morala da placa stan i ostale rezijske troskove. Minimalno sto bi morali da imaju to je svoj stan (potpuno otplacen). Pa i jednoj porodici sa jednom platom ispod proseka bi islo tesko ... nego bi morali da imaju jos neke dodatne prihode/zaradu ... A penzije su po pravilu drasticno nize od plata a ne kao sto je to bilo kod nas u socijalizmu u kome su se svi grabili da idu u penziju ...
Željka Buturović Željka Buturović 16:40 11.07.2007

visokomoralna glupost

Naime, za 500 maraka se tada moglo kupiti znatno više nego za 250 evra danas.

da moglo je da se kupi polovina video-rekordera-a, a sad mogu bar dva dvd-playera. mogla se kupiti otprilike trecina 286-istice sa monohromatskim monitorom, sto sad moze da se nadje samo na otpadu. sama cinjenica da sad postoji internet je veliki plus za ovo vreme - da ne pominjem kablovsku televiziju i ogroman izbor progama svih vrsta.

ono sto je najtragicnije od svega je da ljudi nisu svesni toga, kao sto toga nisu bili svesni ni u vreme anta markovica. tada se takodje tvrdilo da "nikad nije bilo gore" a ante markovic je tretiran kao unistavac srpske privrede, ustasa i sl. to vreme je u srbiji proglaseno zlatnim tek posto se uslo u devedeset trecu. kao sto je i djindjic proglasen velikim politicarem tek posto je ubijen. ljudi su jednostavno megalomani, i jos gore, svoju megalomaniju (tzv. idealizam) interpretiraju kao dokaz svoje moralnosti.

ivana23 ivana23 16:45 11.07.2007

Re: visokomoralna glupost

Željka Buturović
Naime, za 500 maraka se tada moglo kupiti znatno više nego za 250 evra danas.da moglo je da se kupi polovina video-rekordera-a, a sad mogu bar dva dvd-playera. mogla se kupiti otprilike trecina 286-istice sa monohromatskim monitorom, sto sad moze da se nadje samo na otpadu. sama cinjenica da sad postoji internet je veliki plus za ovo vreme - da ne pominjem kablovsku televiziju i ogroman izbor progama svih vrsta.ono sto je najtragicnije od svega je da ljudi nisu svesni toga, kao sto toga nisu bili svesni ni u vreme anta markovica. tada se takodje tvrdilo da "nikad nije bilo gore" a ante markovic je tretiran kao unistavac srpske privrede, ustasa i sl. to vreme je u srbiji proglaseno zlatnim tek posto se uslo u devedeset trecu. kao sto je i djindjic proglasen velikim politicarem tek posto je ubijen. ljudi su jednostavno megalomani, i jos gore, svoju megalomaniju (tzv. idealizam) interpretiraju kao dokaz svoje moralnosti.

Tehnologija nepreduje, pa cene tehnickih uredjaja generalno padaju. Ali, kolika je bila cena kilovata struje npr. i da li je jeftinija tarifa vazila 12 sati dnevno i ceo vikend, koliko je kwh bilo u zelenoj tarifi....
BlogKo BlogKo 17:52 11.07.2007

Re: visokomoralna glupost

Naime, za 500 maraka se tada moglo kupiti znatno više nego za 250 evra danas.


Hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm,,,

sa 500.maraka od 90-te do 5.oktobra 2000. covek je u BEOGRADU mogao da SE HRANI skoro pola godine...


danas sa 25o.evra pandam tim 500.evra mozete da se hranite u BEOGRADU jedva pola meseca.

ja licno probao i usestvovao u ovom ogledu koji sam napisao, tako svako ko mi TRABUNJA i napise nesto drugo laze ko ker,,,

e to je tekovina PETOG OKTOBRA,,,

A TO SE TICE SLOBODE GOVORA koja cveta posle 5.oktobra , E TO JE CISTA BESMISLICA i laz,,,

odgovorno tvrdim i znam, da sam vise LAJAO na SLOBISTE i komuniste i nista mi nije falolo zbog toga, a daNAS ISTO MOZES DA LAJES STA HOCES, ali ovi sad te tretiraju po onoj>PAS laje vetar nosi,,,

hocu da kazem ta sloboda ne vredi pet para i nikome ne sluzi, sta vise vise vam danas moze stetiti neko ikada...



za
Geronimo Geronimo 00:44 12.07.2007

Re: visokomoralna glupost

Zeljka, ako me pamcenje drzi, bar vi bi trebalo da se potsetite vremena kada su vasi tekstovi ovde docekivani sa "argumentima" slicnim vasem naslovu Ivani. Predlazem da vec jednom probamo dugacije :) A da nam bas nikada nije bilo bolje, moz' da bude ali to bi moralo da se obrazlaze samo sa digitronom u ruci i nikako drugacije. Autor je po meni apsolutno u pravu kada tvrdi da nije tako lose kao sto bi neki uporno da pretstave i to je point cele price. Odlicno je i samo to sto stvari idu na bolje. A da idu na bolje moze da ne vidi samo slepac (ne mislim na hendikepirane osobe bez vida). Gde se varam ako ne vidim da je primer sa racunarima i video rekorderima najsrecnije izabran? Mali broj proizvedenih rekordera na pocetku video ere je uzrokovao ogromne cene. Isto i sa racunarimaracuarima. Da je na pocetku postojala hiper produkcija kao sada ne bi 286-tica tada kostala 3000 DM. Nije tada ni u svetu bilo bas tako jednostavno imati racunar u kuci kao elektricnu peglu. Prva generacija CD romova se prodavala za 5000 DM sto nikako nije dokaz da je tada bilo nesto teze ziveti.
MMMila MMMila 11:30 12.07.2007

Re: visokomoralna glupost

ivana23

Ali, kolika je bila cena kilovata struje npr. i da li je jeftinija tarifa vazila 12 sati dnevno i ceo vikend, koliko je kwh bilo u zelenoj tarifi....


Iskljucujte i sada struju na svaka 4 sata (kao sto je bilo onda), pa cete i sada imati mali racun za istu! Sta vredi sto je bila jeftina, kad je nije bilo!

Isto vazi i za ulje, secer i gomilu drugih stvari (tada taaakoooo jeftinih) koje prosecni, normalni zaposleni covek NIKADA NIJE mogao da kupi jer je u vrede formiranja redova odlazio na posao, a vracao se kada pocne prodaja ogranicene kolicine! (Znaci, osam sati cekanja, uz penzionersku pricu o politici i velicanje Slobodana Milosevica! Fuj!)

Mislim da nam realnost pada na ispitu cim pocnemo sebe da poredimo sa "nekada i sada"! Uostalom, i psihologija cini cuda: nekada smo bili mladji pa nam je sve izgledalo lakse i lepse!

E pa, 'fala, ne trosim, nije mi dobro, ali je bolje nego sto je bilo! I bice josh bolje!
Željka Buturović Željka Buturović 14:27 12.07.2007

Re: visokomoralna glupost

Gde se varam ako ne vidim da je primer sa racunarima i video rekorderima najsrecnije izabran? Mali broj proizvedenih rekordera na pocetku video ere je uzrokovao ogromne cene. Isto i sa racunarimaracuarima.

vi ne dokazujete da nije bilo gore, vec dajete uzroke zasto je bilo gore. jedan od uzroka zasto je bilo gore je sto je tehnologija bila manje razvijena.

Nije tada ni u svetu bilo bas tako jednostavno imati racunar u kuci kao elektricnu peglu.

to samo dalje potvrdjuje da se sirom sveta, a ne samo kod nas, zivelo mnogo losije.

Prva generacija CD romova se prodavala za 5000 DM sto nikako nije dokaz da je tada bilo nesto teze ziveti.

upravo su takve stvari dokaz, odnosno jedan od dokaza, da je tad bilo teze ziveti.
ivana23 ivana23 16:10 12.07.2007

Re: visokomoralna glupost

MMMila

ivana23Ali, kolika je bila cena kilovata struje npr. i da li je jeftinija tarifa vazila 12 sati dnevno i ceo vikend, koliko je kwh bilo u zelenoj tarifi....Iskljucujte i sada struju na svaka 4 sata (kao sto je bilo onda), pa cete i sada imati mali racun za istu! Sta vredi sto je bila jeftina, kad je nije bilo!Isto vazi i za ulje, secer i gomilu drugih stvari (tada taaakoooo jeftinih) koje prosecni, normalni zaposleni covek NIKADA NIJE mogao da kupi jer je u vrede formiranja redova odlazio na posao, a vracao se kada pocne prodaja ogranicene kolicine! (Znaci, osam sati cekanja, uz penzionersku pricu o politici i velicanje Slobodana Milosevica! Fuj!)Mislim da nam realnost pada na ispitu cim pocnemo sebe da poredimo sa "nekada i sada"! Uostalom, i psihologija cini cuda: nekada smo bili mladji pa nam je sve izgledalo lakse i lepse! E pa, 'fala, ne trosim, nije mi dobro, ali je bolje nego sto je bilo! I bice josh bolje!


Zasto govorite o '90-tim, moja zapazanja govore o vremenu SFRJ (konkretno '70-te). I to ste lako mogli da uocite da ste pazljivije citali.
Inace, nisam niposto bila pristalica S.M. (tokom tih '90-tih koje su vam jedini reper u odnosu na BOLJE), vec sam bila clan Glavnog odbora GSS-a.
I da potkrepim svoj prethodni stav o ceni struje, upravo sam danas dobila racun za jun/2007 - potrosili smo
(cetvororclano domacinstvo) 552kWh (puno li je?), sto iznosi (bez RTV) =2.509,25 dinara. Malo li je!?
ervetor ervetor 21:39 12.07.2007

Re: visokomoralna glupost

Ljudi moji bre ja se stvarno izvinjavam sto cu ovo reci ali sta je to sa vama ?

Zasto niko u kvalitet zivota ne uvrsti jedan banalan podatak: Prosecan zivotni vek u Srbiji.

Koliki je on u odnosu na svet ?
Koliki je on u odnosu na okruzenje ?
Koliki je natalitet ?

Kako mozete da govorite da nikad nije bilo bolje, a ljudi nikad krace nisu ziveli.
Nemojte samo da mi govorite o zlocinackoj NATO agresiji, sigurno je ona zagadila i Timok.

Zivot nije matematika i nisu brojke i ne moze se kvalitet zivota oceniti kroz 500 maraka onda i sad.
Niti se moze smatrati da je sada bolje jer imamo internet i mobilne telefone.
Kakve su to gluposti ?
Pa koja zemlja danas nema internet ?
Pa zamislite samo da ste stranac, kako bi ste se snalazili u ovoj zemlji ?
I da li mozete da rezervisete hotel u Srbiji preko interneta iz Amerike kad vec pricamo o internetu.

Mislim to mi lici na argumente moje babe koja mi je 70-tih govorila: Lako je tebi, u moje vreme nije bilo struje.
A njoj je njena baba govorila da je njoj bilo teze jer su u njeno vreme bili Turci i tako redom.

Kad govorimo o standardu ne mozemo se pozivati na tehnoloski napredak vezan za epohu iz prostog razloga sto pojava novih tehnologija natura i nove obaveze i drugaciji stil zivota i sve se pomera za jedan stepenik navise, ali to opet ne znaci da smo svi na istom spratu.
Kvalitet zivota je nesto drugo.
Mozemo mi imati i jos veci nivo proizvodnje ali kao robovi u kineskoj provinciji.


Željka Buturović Željka Buturović 22:04 12.07.2007

Re: visokomoralna glupost

Mislim to mi lici na argumente moje babe koja mi je 70-tih govorila: Lako je tebi, u moje vreme nije bilo struje. A njoj je njena baba govorila da je njoj bilo teze jer su u njeno vreme bili Turci i tako redom.

odlicno su govorile. ili biste vi radije ziveli pod turcima i bez struje?
ervetor ervetor 22:07 12.07.2007

Re: visokomoralna glupost

danas sa 25o.evra pandam tim 500.evra mozete da se hranite u BEOGRADU jedva pola meseca.

ja licno probao i usestvovao u ovom ogledu koji sam napisao, tako svako ko mi TRABUNJA i napise nesto drugo laze ko ker,,,

e to je tekovina PETOG OKTOBRA,,,


E da, i jos nesto ima tu.
Meni je recimo auto ostao bez goriva na vrhu Avale. I covece, lepse mi je bilo dok sam se spustao od vrha iako nisam imao benzin nego posle kad sam morao da ga guram do pumpe ( iako sam prosao par pumpi dok sam jos imao inerciju ali me mrzelo da stanem i sipam, sto da sipam kad auto ide bez goriva a i morao bih da platim)

dakle, definitivno mi je lepse bilo bez goriva nego kad sam sav znojav sipao benzin.

Da pojasnim, ovo nije tekovina petog oktobra, nego se peti oktobar i desio jer vise nije odakle imalo da se finansira zivljenje Srbije pola godine od 500 maraka... ... moralo je jednom da se stane i da se plati potroseno gorivo.
A u ekonomiji postoji inercija. Posledice danasnjeg rada ili nerada osecas sutra.
Brooklyn Brooklyn 22:09 12.07.2007

Re: visokomoralna glupost

a ljudi nikad krace nisu ziveli


bas nikad? jel mozes da nam das izvor tog podatka?
ervetor ervetor 22:16 12.07.2007

Re: visokomoralna glupost

Ah tu smo, dakle dolazimo do filozofije iz " Vidimo se u citulji"

" E brate ja zivim kratko, ali je jedan dan mog zivota kao 100 godina Vas miseva"

Od celog mog teksta i argumentacije Vi se hvatate za Turke.
Skidam kapu. Pogresio sam.
U Srbiji nikad nije bilo bolje jer vise nismo po Turcima.
Sjajno.
wk wk 22:18 12.07.2007

Zeljka & Brooklyn, plz

Sve vreme se na ovom blogu ja i ostali uzdrzavamo da sa ekonomskih tema predjemo na politicke, ne znam ni sam kako. Kada je Ervetor rekao ono sto je rekao (a potpisujem sve sto je rekao), sada ga napadate sto tvrdi ocigledne stvari. Pa nije covek slep da to ne vidi.

Sada se i sam kajem sto sam napisao komentar o stanju ekonomije na ovom blogu. Moj komentar je trebalo da znaci "ekonomski i nije tako lose kako bi moglo da bude, a moglo bi da bude mnogo bolje". Politicki nisam hteo da spominjem nista bas zato sto bih onda morao da napisem sve sto je Ervetor napisao. Posto sam to precutao, sada ispada da je moj komentar dao podrsku ovom unisonom horskom divljenju divnoj politici jos divnijeg VK.
ervetor ervetor 22:21 12.07.2007

Re: visokomoralna glupost

[qoute]vi ne dokazujete da nije bilo gore, vec dajete uzroke zasto je bilo gore. jedan od uzroka zasto je bilo gore je sto je tehnologija bila manje razvijena.


Ispada da je Josip Broz Tito ziveo losije od mene jer nije imao DVD.
Moguce.
Blago meni imam XORO.
UAU
Bogu hvala
Brooklyn Brooklyn 22:28 12.07.2007

Re: Zeljka & Brooklyn, plz

Posto sam to precutao, sada ispada da je moj komentar dao podrsku ovom unisonom horskom divljenju divnoj politici jos divnijeg VK.


nisam primetila da se bilo ko posebno divi politici vk, ali zadrzacu se na sebi. ja sam se slozila s autorom bloga da nam nikad nije bilo bolje. i o tome se raspravljalo. nigde nisam polemisala o tome koliko je zasluzan vk za isto.

da je tema bloga bila koliki je shortfall izmedju toga kako nam je moglo biti i kako nam jeste, i tu bih imala sta da kazem. a rekla bih mnogo sto sta sto ne bi islo u prilog vk.

Željka Buturović Željka Buturović 22:29 12.07.2007

Re: visokomoralna glupost

Ispada da je Josip Broz Tito ziveo losije od mene jer nije imao DVD. Moguce.

ali to zapravo jeste sasvim moguce - on, i razni diktatori pre njega, su morali da narucuju orkestre i glumce svaki put kad su hteli da se zabave. vi sad samo ukljucite dvd. dakle, u tom aspektu zivota vas zivot jeste, skoro sigurno bolji. da li jeste u totalu zavisi od ostalih parametara u vasem zivotu. ako neko ima pristup najnovijim lekovima i aparatima, internetu, automobilu itd, onda njegov zivot jeste mnogo bolji od zivota onog koji taj pristup nema - ceteris paribus. naravno, ako mu cela porodica nastrada u avionskoj nesreci onda nije bolji. gradjani bogatih zemalja danas imaju bolji zivot nego nekadasnji kraljevi, koji ni za wc nisu znali, da ne pominjemo antibiotike i avione.
ervetor ervetor 22:34 12.07.2007

Re: visokomoralna glupost

bas nikad? jel mozes da nam das izvor tog podatka?


Govorim o realnom uporedivom vremenu.
Koliko vidim Vas nekoliko ovde na blogu ima tendenciju da se dokazujuci nikad bolji zivot u Srbiji poredi sa stanjem iz 17 veka.

Potpuno je iracionalno uporedjivati standard koji smo imali u srednjem veku i danas.
Standard se poredi u odnosu na druge drzave u isto vreme, ili u odnosu na par godina unazad.

Ako hocete da mi dokazete da u Srbiji nikad nije bilo bolje zato sto sad ne vlada Kuga ili Kolera ili zato sto nije II svetski rat ili Prvi srpski ustanak onda svaka cast.
Slazem se u Srbiji nikad bolje.

Hajde da se ne pravimo blesavi. Uporedite zivotni vek u Srbiji i drugim zemljama. Uzmite podatke WHO.
Uporedite broj srcanih udara, mozdanih udara, kancera,potrosnju sedativa, ili nastavite da se pravite blesavi mozda cete tako duze ziveti, ko zna

ervetor ervetor 22:50 12.07.2007

Re: visokomoralna glupost

ali to zapravo jeste sasvim moguce - on, i razni diktatori pre njega, su morali da narucuju orkestre i glumce svaki put kad su hteli da se zabave. vi sad samo ukljucite dvd. dakle, u tom aspektu zivota vas zivot jeste, skoro sigurno bolji. da li jeste u totalu zavisi od ostalih parametara u vasem zivotu. ako neko ima pristup najnovijim lekovima i aparatima, internetu, automobilu itd, onda njegov zivot jeste mnogo bolji od zivota onog koji taj pristup nema - ceteris paribus. naravno, ako mu cela porodica nastrada u avionskoj nesreci onda nije bolji. gradjani bogatih zemalja danas imaju bolji zivot nego nekadasnji kraljevi, koji ni za wc nisu znali, da ne pominjemo antibiotike i avione.


Blago Vama.
Vama je ocigledno mnogo lepo.

na primer, zasto bih bilo gde izasao iz kuce kad sve mogu da vidim na TV ekranu.
Jos malo pa cemo konstatovati da je model idealnog drustva vidjen u MATRIX-u.

Mozda, bi neki vladar koji nije nikad cuo za WC i televizor bio zgrozen da mu zivot prodje u buljenju u neku kutiju ili da seda u neku konzervu koja leti sagorevajuci u jednoj sekundi ono sto je priroda stvarala stotinama godina.

Mozda bi bio zgrozen kada bi mu neko objasnio da je bolje udisati sumpor i cadj nego miris poljskog cveca.

dakle to su relativne i NEUPOREDIVE stvari. Covecanstvo se menja.

medjutim, udaljili smo se od teme a osnovna Goranova premisa bila je " U Srbiji nikad nije bilo vise slobode"
U tom smislu dodajuci prosek plata dosao je do zakljucka da se u Srbiji nikad nije bolje zivelo.

E sad ako je sloboda ici od Subotice do Vranja i nazad bez mogucnosti da se kreces po svetu ( da ponovim moras da imas AUSVAJS) mene su u skoli ucili da to nije sloboda.

Ako vama to jeste sloboda onda Vam zavidim i jos jednom kazem:
Blago Vama.
wk wk 22:53 12.07.2007

Re: Zeljka & Brooklyn, plz

Ovde je pocelo da se zamenjuju teze an gro.

U Srbiji se zivelo bolje.

Ko tvrdi da je ovo najbolje doba da se zivi u Srbiji laze.

Zao mi je sto sam napisao post a da nisam eksplicitno rekao da ne mislim da se u Srbiji sada zivi najbolje. A nisam napisao jer je "najbolje" subjektivna stvar. Ja zivim bolje sada nego 2000. Ali losije nego 2005. A drugi zive bolje nego 2005. Mnogi zive bolje sada nego njihovi roditelji 80-tih ili 70-tih. Ali najveci broj ljudi zivi losije sada nego 1970, ako stvari okrenemo na druge stvari. Tipa, kolike su sanse meni kao dipl. inz. elektrotehnike da dodjem do stana i da se ne sekiram oko toga da li cu moci da skolujem decu? Da sam 30 godina mladji, sigurno bih se (tih 70-tih) mnogo manje brinuo oko toga. I tu mozemo da pricamo da li je to fer ili ne, ali neke velike stvari su tada bile lakse i inzenjeru i fizikalcu. A to sto je u komunizmu 70-tih bilo bolje nego u nama parlamentarnoj demokratiji u XXI veku, to je vec sasvim druga prica i nasa velika sramota.

Onaj kome je svje i svja slusanje muzike bolje zivi sada jer postoje MP3 i CD i DVD, a tada nisu. Kome je to merilo, taj zivi bolje. Kome je skolovanje dece kriterijum, taj smatra da zivi losije. Kol'ko ljudi, toliko kriterijuma. Zato je tesko i pricati o tome, pa sam hteo da pricamo o koliko-toliko nespornim stvarima, te se nisam drzao politike.

A razlog sto sam spomenuo VK je glupa prica koja se provlaci ovde, a pre svega kao reakcija na komentare evertora, da je ovde politicka situacija ok. Ne, nije ok. Situacija je kompletno s**nje. Ako lici na nesto, lici na situaciju iz 1989, sa sve pljuvanjem americkog ambasadora, nacinalistickim parolama, gusenjem slobode medija, proganjanjem neistomisljenika i zveckanjem oruzjem. Voleo bih da i ja zivim u USA (evo, biram nik "Michigen" pa da pricam kako ja mislim da je u Srbiji*. Nazalost, bio sam u Srbiji i kada je Sloba preuzimao vlast i sada kada to radi Kostunica i politicke metode su prokleto iste. Mozda se to iz USA ne vidi, ali se odavde vidi i te kako. I mozete da me zovete aktivista ili kako god hocete, ali ne mozete da kazete ni da sam slep ni da sam politicki nepismen.


* Disclaimer: Ne zelim da zivim u USA, ovo je receno figurativno.
ivana23 ivana23 23:44 12.07.2007

Re: visokomoralna glupost

Željka Buturović
Ispada da je Josip Broz Tito ziveo losije od mene jer nije imao DVD. Moguce.ali to zapravo jeste sasvim moguce - on, i razni diktatori pre njega, su morali da narucuju orkestre i glumce svaki put kad su hteli da se zabave. vi sad samo ukljucite dvd. dakle, u tom aspektu zivota vas zivot jeste, skoro sigurno bolji. da li jeste u totalu zavisi od ostalih parametara u vasem zivotu. ako neko ima pristup najnovijim lekovima i aparatima, internetu, automobilu itd, onda njegov zivot jeste mnogo bolji od zivota onog koji taj pristup nema - ceteris paribus. naravno, ako mu cela porodica nastrada u avionskoj nesreci onda nije bolji. gradjani bogatih zemalja danas imaju bolji zivot nego nekadasnji kraljevi, koji ni za wc nisu znali, da ne pominjemo antibiotike i avione.


Kvalitet zivota se ne meri DVD-em, jer onda niko vise ne bi isao u pozoriste, operu, na izlozbu, sportsku
manifestaciju, svega toga vec ima na CD-u ili internetu. Ulaznica za musko finale Vimbldona kostala je 2.800 funti (!). Zasto bi 15000 ljudi dalo toliki novac kada moze gledati prenos na TV-u! DVD ili TV ili comp je niza kategorija od 'biti na licu mesta', a tek 'dodju mi na noge'.
Koliko je vas i moj zivot losiji od zivota npr. Stanka Subotica Caneta zato sto nemamo avion i podmornicu i da
li bi ste se menjali sa njim? Ja ne bih.
jaglika jaglika 00:05 13.07.2007

Re: visokomoralna glupost

Z.B.

argument Vam je detinjast i povrsan.
Željka Buturović Željka Buturović 02:56 13.07.2007

Re: Zeljka & Brooklyn, plz

Ali najveci broj ljudi zivi losije sada nego 1970, ako stvari okrenemo na druge stvari. Tipa, kolike su sanse meni kao dipl. inz. elektrotehnike da dodjem do stana i da se ne sekiram oko toga da li cu moci da skolujem decu? Da sam 30 godina mladji, sigurno bih se (tih 70-tih) mnogo manje brinuo oko toga.

kako mislite da "dodjete do stana". stan u to vreme od plate nikako ne biste mogli da kupite, nego biste eventualno mogli da ga "dobijete" od firme na bazi rang liste, zato sto bi zaduzeno lice procenilo, na osnovu raznih u sustini irelevantnih parametara, da vi stan zasluzujete vise od nekog drugog. pri tome biste na toj rang listi mogli da provedete vise decenija, u zavisnosti od toga koliko vam stan "treba" - ako ste na primer samac ili imate "reseno stambeno pitanje", onda stan nikad ne biste dobili, ne glede na sve sto ste na poslu uradili.

A to sto je u komunizmu 70-tih bilo bolje nego u nama parlamentarnoj demokratiji u XXI veku, to je vec sasvim druga prica i nasa velika sramota.

ne, velika je zapravo zalost sto ljudi koji su potpuno zaboravili kako su izgledale sedamdesete sada raspredaju nekakve mitove o starim dobrim vremenima cime u sustini mladje generacije lisavaju beskrajno dragocenog iskustva o tome kako komuzam izgleda u praksi. posto su komunisticke ideje, na zalost, veoma intuitivne i jedini nacin da se one iskorene je upravo to istorijsko iskustvo, falsifikovanje tog iskustva (a to je u sustini ono sto vi nostalgicari, uglavnom nenamerno, radite) dalje pothranjuje ideje komunizma i ja verujem da ce se, na zalost i veoma tragicno, on ponovo vratiti.

Onaj kome je svje i svja slusanje muzike bolje zivi sada jer postoje MP3 i CD i DVD, a tada nisu. Kome je to merilo, taj zivi bolje. Kome je skolovanje dece kriterijum, taj smatra da zivi losije.

nije tacno. sad je u srbiji lakse skolovati se, vise ljudi moze da se skoluje i lakse je otici na skolovanje u inostranstvo. da ne pominjem da klasicno skolovanje gubi na vrednosti zato sto je mnogo lakse steci znanje van skole.

Voleo bih da i ja zivim u USA (evo, biram nik "Michigen" pa da pricam kako ja mislim da je u Srbiji

ne biste vi za to imali vremena, posto biste bili zauzeti kukanjem nad zivotom u USA, sanjanjem utopije i dokazivanjem da su politicke metode g.w busha istovetne milosevicevim.
m.agrippa m.agrippa 05:11 13.07.2007

Re: Zeljka & Brooklyn, plz

Pa da l' je VK zasluzan ili ne, nepobitna cinjenica je da je konacno "krenulo" tokom njegovog (njegovih) mandata. Neki su prijatno "iznenadjeni" (oni iz "told ya so" tabora), a neki, opet, nisu (oni iz "sto gore, to bolje" grupe). Oni su, valjda, neprijatno iznenadjeni... obzirom da se zle slutnje nisu obistinile; slutnje na kojima zasnivaju svoju politicku egzistenciju.

Bice da je VK dovoljno pametan da se ne trpa u stvari za koje nije strucan (ekonomija, finansije i sl.). A to je vec za pohvalu. Res pvblica!


MMMila MMMila 07:18 13.07.2007

Re: visokomoralna glupost

ivana23

moja zapazanja govore o vremenu SFRJ (konkretno '70-te). I to ste lako mogli da uocite da ste pazljivije citali.Inace, nisam niposto bila pristalica S.M.

Vi u stvari zalite za Titom?

Da, da, mozda ste tada imali jeftinu struju... Nego, nije bilo GSS!
ervetor ervetor 08:46 13.07.2007

Re: Zeljka & Brooklyn, plz

kako mislite da "dodjete do stana". stan u to vreme od plate nikako ne biste mogli da kupite, nego biste eventualno mogli da ga "dobijete" od firme na bazi rang liste, zato sto bi zaduzeno lice procenilo, na osnovu raznih u sustini irelevantnih parametara, da vi stan zasluzujete vise od nekog drugog. pri tome biste na toj rang listi mogli da provedete vise decenija, u zavisnosti od toga koliko vam stan "treba" - ako ste na primer samac ili imate "reseno stambeno pitanje", onda stan nikad ne biste dobili, ne glede na sve sto ste na poslu uradili.


O kojim vi ljudima pricate ?
Ko danas pa moze da kupi stan od plate, osim ako mu nije neki sedamnaesti po redu ?

Krediti su postojali i sedamdesetih godina. Mozda ne u tolikoj meri za stanove ali za automobile vise nego povoljniji u odnosu na danasnje.
Jeste, tada su se stanovi uglavnom dobijali.
To je za ono vreme bilo negativno a kada bi se to uvelo danas vi bi ste i to podveli pod pozitivno.
Zapravo i danas se stanovi dobijaju isto kao i onda samo ih ima mnogo manje sagradjenih.

Stanove dobijaju likovi kao Velja Ilic i njegovo drustvo iz ministarstva. Ja znam ljude koji su dobili stan pre par godina. Dobili su stan.
Ko je to odlucio ?
Trzisna utakmica ?

Koliko se danas novih stanova gradi, a koliko se gradilo sedamdesetih ?

Sada ce neko da mi kaze " to je bilo prividno".
Verovatno su neke generacije rodjene 1930 prozivele svoj zivot u laznim i prividnim stanovima.
Verovatno kada odete u Sava Centar na koncert, to ste samo u nekoj prividnoj gradjevini, ili se vozite prividnim autoputem.
Dakle sva infrastruktura koju mi danas arcimo izgradjena je onda.
Danas se grade samo crkve.

Danas se gradi divlje i ugrozava se bezbednost okolnih kuca pri cemu se pod gradnjom podrazumeva pretvaranje dvospratnice u petospratnicu. Cak se neretko i sama od sebe srusi novosagradjena zgrada.
Mi ozbiljne gradnje jos nemamo. To je samo gradnja za Miskovica i njemu slicne.
Pa i ministar je pre neki dan lepo rekao da ne ocekuje nista znacajno zbog ukidanja PDV-a na prvi stan jer zapravo i nema ljudi u Srbiji koji kupuju prvi stan.
To vam je ministar rekao

Krediti su u Srbiji postojali i pre devedesetih. Postojale su i Viza kartice. Nego Srbi imaju kratko pamcenje.
Onda je dosao rat, i mi sad poredimo rast DP u odnosu na ratne godine.
Pa uporedite onda rast DP 1952 u odnosu na 1945. nadjite taj podatak pa vidite da li je to bilo isto kao 2007 u odnosu na 2000 ?
Lionsgate Lionsgate 10:35 13.07.2007

Re: Zeljka & Brooklyn, plz

Ko danas pa moze da kupi stan od plate, osim ako mu nije neki sedamnaesti po redu ?

Recimo bracni par koji ima dve plate od po 500e (postoje mnoge porodice gde to nije vise neuobicajeno) moze da odvoji 350e za ratu kredita koju bi inace davao za rentanje istog takvog stana.

Krediti su postojali i sedamdesetih godina. Mozda ne u tolikoj meri za stanove ali za automobile vise nego povoljniji u odnosu na danasnje.

Stambeni krediti su postojali i 70-tih i 80-tih ali je izuzetno retko ko mogao da ih digne, potrebna plata za odobrenje je bila na nivou nacelnicke ili direktorske (zbog ekstremno visoke cene malog broja slobodnih stanova na trzistu) a oni su vec ionako dobijali stanove od drzave tako da nisu bili prinudjeni da iste kupuju na kredit. Ostali trudbenici su imali plate oko prosecnih 500dem i nisu mogli da sanjaju o otkupu stana ciji je kvadrat tad u Beogradu stajao prosecnih 3000dem. Eh, da, krediti za kola su se dizali ali uglavnom za zastavina vozila koja su tad stajala prosecnih 7000dem ali sa raznoraznim popustima koje su firme dobijale od Zastave za kolektivnu kupovinu ta cena je cesto padala i na 5000dem. Uzgred, u Srbiji se danas vozi vise automobila nego ikad u njenoj istoriji.

Koliko se danas novih stanova gradi, a koliko se gradilo sedamdesetih ?

Top stanogradnje u BGD je bio 1986-1988, tad se gradilo oko 10,000 stanova na godinu (par stotina vise mozda) ali se zaboravlja da je tad najveci investitor, cak veci i od JINPROS-a, bila JNA. JNA koja je tad bila najvece preduzece u SFRJ je u proseku tih godina investiralo u BGD za 2-2.5 hiljade stanova (bas tih godina su zavrsavani blok 24 i Cerak-Vinogradi). Takodje se zaboravlja da su tad veliki investitori bile i socijalisticke firme koje su izvodjacima radova veliki deo radova placali u raznoraznim kompenzacijama, zaboravlja se i da su investitori placali mnogo manje dazbine opstinama i gradu za uredjenje zemljista, zaboravlja se i da je sam gradjevinski materijal bio dosta jeftiniji nego danas (ali ga zbog te niske cene cesto nije ni bilo na slobodnom trzistu), zaboravlja se da su tad u Beogradu postojale mastodont gradjevinske firme sa 6-10,000 zaposlenih (Rad, Komgrap...) i da je zarad socijalnog mira trebalo uposliti sve te radnike.
Prosle godine u Beogradu je izgradjeno 6,000 stanova (to je cifra sa kom operisu ljudi iz struke) i sem par stotina stanova solidarnosti svi su izgradjeni od strane privatnih investitora (socijalizam je prosao). I sto je bitno a cemu imamo da zahvalimo napretku tehnologije i propisa vecina tih stanova ima mnogo bolje uslove stanovanja nego oni gradjeni '80-tih i '70-tih.

Cak se neretko i sama od sebe srusi novosagradjena zgrada.

Primer iz prakse navesti ili da ovo smatram za jos jedan pucanj u prazno...

Verovatno kada odete u Sava Centar na koncert, to ste samo u nekoj prividnoj gradjevini, ili se vozite prividnim autoputem.
Dakle sva infrastruktura koju mi danas arcimo izgradjena je onda.

Za zadnjih 7 godina je izgradjeno i pusteno u saobracaj 100-tinak novih km autoputa ( a za prethodnih 50 godina 250km) ali ni to nije merilo kvalitetnijeg zivota vec pobija vasu tvrdnju da je celokupna infrsatruktura radjena '80-tih i ranije... a sto se ostale infrastrukture tice da uzmemo za primer telekomunikacije, sve telefonske centrale u BGD su u zadnjih 7 godina digitalizovane, i vodovod, recimo prosle godine je zavrsen magistralni prsten oko Beograda. Eh, da... najveci deo novca koji se danas u Srbiji trosi ide na rekonstrukciju i odrzavanje onoga sto je rezim iz '90-tih totalno zapustio a nije zanemarljiv ni deo koji se dao na osposobljavanje onog sto je Nato razrusio.

U svakom slucaju zivimo u drugo vreme, drugaciji su prioriteti, nekom je bolje a nekom losije... onima koji su imali 35godina 1990. danas je svakako losije i zbog cinjenice da danas imaju 52.
wk wk 11:04 13.07.2007

Re: Zeljka & Brooklyn, plz

kako mislite da "dodjete do stana"

Znam da moje misljenje ne zarezujete ni 2%, ali ako vec hocete da mi odgovorite, mozete bar da procitate sta sam napisao. Da, namerno sam napisao "doci do stana" jer u SFRJ nije bilo lako doci do stana u vlasnistvu. I nikog nije bilo briga. Stanovi su se "dobijali". Ne ulazim u to da li je sistem pravedan ili nije (to sam napomenuo) ali mogucnost da polukvalifikovani radnik "dodje do stana" je postojala. Sada ne postoji. I nemojte da mi pricate o tome "dve plate po 500eur". Dvoje visokokvalifokovanih radnika mogu da imaju dve plate po 500 eur, ali hajde da se stavimo u poziciju radnika koji radu u nekoj stampariji npr. Kada ce oni do stana? Do automobila? Kako ce skolovati decu ako ne zive u Beogradu? Taj sistem u SFRJ (o kojem licno mislim sve najgore) je to ipak omogucavao vecem procentu populacije.

"A to sto je u komunizmu 70-tih bilo bolje nego u nama parlamentarnoj demokratiji u XXI veku, to je vec sasvim druga prica i nasa velika sramota."

ne, velika je zapravo zalost sto ljudi koji su potpuno zaboravili kako su izgledale sedamdesete sada raspredaju nekakve mitove o starim dobrim vremenima cime u sustini mladje generacije lisavaju beskrajno dragocenog iskustva o tome kako komuzam izgleda u praksi. posto su komunisticke ideje, na zalost, veoma intuitivne i jedini nacin da se one iskorene je upravo to istorijsko iskustvo, falsifikovanje tog iskustva (a to je u sustini ono sto vi nostalgicari, uglavnom nenamerno, radite) dalje pothranjuje ideje komunizma i ja verujem da ce se, na zalost i veoma tragicno, on ponovo vratiti.

I vadite moje reci iz konteksta. Upravo sam pricao da je sramota da je taj sramotni sistem za vecinu stanovnistva ekonomski (kontekst je bio ekonomski) bolji od sistema parlamentarne demokratije. Nasa je sramota da jos uvek nismo uspeli da napravimo sistem koji je iole socijalno pravedan.

ne biste vi za to imali vremena, posto biste bili zauzeti kukanjem nad zivotom u USA, sanjanjem utopije i dokazivanjem da su politicke metode g.w busha istovetne milosevicevim.

Proveo sam ja lepo vreme u poslednje dve godine u SAD i EU, (verovatno vise vi nego vi u Srbiji) i ja citam USA blogove, forume i sajtove, pa ne solim pamet vama kako je u USA bolje nego ikada i kako su ljudi koji kukaju nad GWB cobani i budale.
ervetor ervetor 11:22 13.07.2007

Re: Zeljka & Brooklyn, plz


Recimo bracni par koji ima dve plate od po 500e (postoje mnoge porodice gde to nije vise neuobicajeno) moze da odvoji 350e za ratu kredita koju bi inace davao za rentanje istog takvog stana.


Koliko firmi u Srbiji pogotovu privatnih daje prijavljenu platu od 500 EUR. ?
To su znaci opet ljudi koji imaju "vezu" pa rade na aerodromu, u Jatu, MUP-u i sl.
I na kraju krajeva sam ministar je pre neki dan izjavio da ima vrlo malo ljudi koji su u stanju da kupe prvi stan.
Prema tome ne bih oko toga vise polemisao.


Eh, da, krediti za kola su se dizali ali uglavnom za zastavina vozila


Nije tacno. Pola SFRJ je vozilo tada nove 'BUBE". A to ako se i ona pravila u zastavi samo govori u prilog tome da je Zastava nekad bila bolja...


Takodje se zaboravlja da su tad veliki investitori bile i socijalisticke firme koje su izvodjacima radova veliki deo radova placali u raznoraznim kompenzacijama, zaboravlja se i da su investitori placali mnogo manje dazbine opstinama i gradu za uredjenje zemljista, zaboravlja se i da je sam gradjevinski materijal bio dosta jeftiniji nego danas (ali ga zbog te niske cene cesto nije ni bilo na slobodnom trzistu), zaboravlja se da su tad u Beogradu postojale mastodont gradjevinske firme sa 6-10,000 zaposlenih (Rad, Komgrap...) i da je zarad socijalnog mira trebalo uposliti sve te radnike.


Pa sta mislite, kako danas investitori placaju, i da li su oni uopste investitori, mislim to je neka druga tema.
Ove ostale stvari samo govore u prilog da je bilo bolje onda jer, sta je lose u tome zaposliti 10.000,00 ljudi zarad socijalnog mira koji pri tom izgrade stanove i zarade svoje plate ?


Za zadnjih 7 godina je izgradjeno i pusteno u saobracaj 100-tinak novih km autoputa ( a za prethodnih 50 godina 250km) ali ni to nije merilo kvalitetnijeg zivota vec pobija vasu tvrdnju da je celokupna infrsatruktura radjena '80-tih i ranije


na kojih to 100km mislite ? Ka Novom Sadu ?
Ne mozete Vi dodavanje jedne trake tretirati kao izgradnju novog auto puta. Pri cemu to traje daleko duze nego samo zadnjih 7 godina.
Drugo, ne mozete sad posmatrati da je izgradjeno 250km u 50 godina. Zemlja je tada bila mnogo veca i zvala se SFRJ i imala je mnogo puteva, pruga i raznoraznih stvari koje su gradjene.

Ipak, ja ne vidim u cemu se mi ne slazemo jer ja uopste ne tvrdim da se ovde stvari ne pomeraju u tom smislu na bolje vec se samo izrazito ne slazem sa naslovom ovog bloga da u Srbiji nikad nije bilo bolje nego danas.
Lionsgate Lionsgate 13:17 13.07.2007

Re: Zeljka & Brooklyn, plz

Koliko firmi u Srbiji pogotovu privatnih daje prijavljenu platu od 500 EUR. ?
To su znaci opet ljudi koji imaju "vezu" pa rade na aerodromu, u Jatu, MUP-u i sl.
I na kraju krajeva sam ministar je pre neki dan izjavio da ima vrlo malo ljudi koji su u stanju da kupe prvi stan.


Zanimljiva logika... ako po vama vecina firmi prijavljuje manje od 500e sledi da neko ipak dize zvanican prosek na 300e. Posto JAT i MUP imaju mali % zaposlenih u odnosu na vecinu zaposlenih u Srbiji a u prosek ulaze recimo i IMT, DMB, Zastava i slicni sa prosecnih 16-17 hiljada din nekako ispada cudno da je republicki prosek cak 300e. Uzgred prosle godine je firma sa kojom radim prodala svih 250 sagradjenih stanova obicnim ljudima iz BGD, bilo je tu i keshiranja ali 75% stanova je doslo iz kredita koje su dale banke u BGD. A kredite ne uzimaju oni koje ste opisali...

Pola SFRJ je vozilo tada nove 'BUBE". A to ako se i ona pravila u zastavi samo govori u prilog tome da je Zastava nekad bila bolja...

Buba je prestala da se proizvodi 1976. a maksimalna proizvodnja u nekadasnjem TAS-u je dostigla 25 hiljada golfova pred kraj '80-tih tako da je tesko pola SFRJ vozilo nove "BUBE"... istine radi tadasnja Zastava je proizvodila preko 4 puta vise automobila nego TAS i yugo je bio nacionalni standard.

Pa sta mislite, kako danas investitori placaju, i da li su oni uopste investitori, mislim to je neka druga tema.
Ove ostale stvari samo govore u prilog da je bilo bolje onda jer, sta je lose u tome zaposliti 10.000,00 ljudi zarad socijalnog mira koji pri tom izgrade stanove i zarade svoje plate ?

Investitori danas bez izuzetka placaju dazbine ka gradu i drzavi, bez toga ne mogu da dobiju dozvolu za gradnju, tako je u praksi verovali vi ili ne. A to da li postoji sumnja ko je investitor uopste nije bitno za nasu pricu oko investiranja, investira se i to je cinjenica.

Nije to bilo 10 hiljada ljudi, u Beogradu je radila armija gradjevinaca, 3 ili 4 puta vise ljudi... problem je sto vi ne razmisljate ekonomski, 30-40 hiljada ljudi je radilo poslove koje je realno moglo da radi 4-5 puta manje ljudi (gde je tu optimizacija i ekonomicnost poslovanja), problem je sto je kroz ekstremno veliku cenu stanova a sa malim ulaznim vrednostima gradjevinskog zemljista, dazbina i materijala dotirana uranilovka i ekstremna neproduktivnost. Za normalnog coveka koji zivi od svoga rada to su grozna vremena, vuces na svojim ledjima jos 2-3 neradnika... za onog ko je navikao na nerad i uranilovku to su svakako bila sjajna vremena. I vrlo bitna stvar, takav socijalni rad gradjevinskih firmi je u poprilicnoj meri finansiran naknadama koje su dobijale za radove izvrsene po Kuvajtu, Iraku, Alziru...

na kojih to 100km mislite ? Ka Novom Sadu ?
Ne mozete Vi dodavanje jedne trake tretirati kao izgradnju novog auto puta. Pri cemu to traje daleko duze nego samo zadnjih 7 godina.
Drugo, ne mozete sad posmatrati da je izgradjeno 250km u 50 godina. Zemlja je tada bila mnogo veca i zvala se SFRJ i imala je mnogo puteva, pruga i raznoraznih stvari koje su gradjene.

Izgradjeno je 100-tinak km u Sremu, Bachkoj, ispod Nisha a jos nekoliko destina km je poprilicno odmaklo ali nije pusteno u saobracaj (najvise u obilaznicama oko BGD).
Izgradnja jedne trake zahteva odredjene postupke, izgradju same kolovozne konstrukcije i pratecih objekata, po zavrsetku nove trake radi se i revitalizacija stare trake (ako putujete sa E75 na sever od BGD-a cesto cete videti da je saobracaj prebacen u jednu traku dok se druga obnavlja)... a da pokrenemo na razmisljanje: i autoputevi koji si gradjeni '80-tih su radjeni po trasama vec postojecih puteva (sem novosadskog autoputa ali u tom pravcu je ionako tad radjena samo jedna traka) tako da tadasnji graditelji nisu mnogo toga drugacijeg ili u vecoj kolicini radili od sadasnjih.
Radi vase informisanosti, Srbija do 1975 nije imala ni kilometar pravog autoputa sem dela kroz Beograd a gradnja autoputeva u Srbiji je finansirana iz kredita koje je sama Srbija uzimala, nezavisno od SFRJ... i da, te kredite jos nismo vratili :)

Ipak, ja ne vidim u cemu se mi ne slazemo jer ja uopste ne tvrdim da se ovde stvari ne pomeraju u tom smislu na bolje vec se samo izrazito ne slazem sa naslovom ovog bloga da u Srbiji nikad nije bilo bolje nego danas.

To je vase misljenje, da li iz sentimentalnih ili realnih razloga po vas ali mnogi imaju suprotno... eto meni je konkretno mnogo bolje nego 1990-te (i tad sam radio, u istoj struci) a i mnogim mojim kolegama, drugovima iz skole. No pri tome ne tvrdim da je nekom ko je prosao zivotni zenit u '80 ili '90-tim sad bolje, pretpostavljam da se ti ljudi sa setom secaju pocivse SFRJ... njihovo pravo :)
Željka Buturović Željka Buturović 16:50 13.07.2007

Re: visokomoralna glupost

da potkrepim svoj prethodni stav o ceni struje, upravo sam danas dobila racun za jun/2007 - potrosili smo (cetvororclano domacinstvo) 552kWh (puno li je?), sto iznosi (bez RTV) =2.509,25 dinara. Malo li je!?

ako vam je mnogo iskljucite taj klima-uredjaj, koji, nesto mi govori, posedujete. to ce ujedno biti i efektan nacin da se vrlo brzo podsetite kako su izgledala leta sedamdesetih i osamdesetih.
ivana23 ivana23 21:33 13.07.2007

Re: visokomoralna glupost

MMMila

ivana23moja zapazanja govore o vremenu SFRJ (konkretno '70-te). I to ste lako mogli da uocite da ste pazljivije citali.Inace, nisam niposto bila pristalica S.M. Vi u stvari zalite za Titom? Da, da, mozda ste tada imali jeftinu struju...
Nego, nije bilo GSS!


Vi, nazalost, zaista ne umete da citate.
1. koji je vas problem sa Titom?
2. mnogi koji su '90-tih bili u GSS, bili su pre '90-e u SK.
Meni to nije smetalo, kao ni jeftina struja.
DejanOz DejanOz 21:43 13.07.2007

Re: visokomoralna glupost

ivana23

mnogi koji su '90-tih bili u GSS, bili su pre '90-e u SK

A u kojoj drugoj stranci su mogli da budu? E, meni to jeste smetalo. Go figure. Sto ljudi, sto cudi. A partija samo jedna.
ervetor ervetor 22:47 13.07.2007

Re: Zeljka & Brooklyn, plz


Posto JAT i MUP imaju mali % zaposlenih u odnosu na vecinu zaposlenih u Srbiji


Koliko ova zemlja ima policajaca i vojnika u odnosu na broj zaposlenog stanovnistva ?
Vi hocete da kazete da je to mali procenat ?

Druga stvar, sve te drzavne firme manje vise sa svojim zaposlenima sede na grbaci privatnog sektora i guseci njega podizu svoj prosek.


Investitori danas bez izuzetka placaju dazbine ka gradu i drzavi, bez toga ne mogu da dobiju dozvolu za gradnju, tako je u praksi verovali vi ili ne. A to da li postoji sumnja ko je investitor uopste nije bitno za nasu pricu oko investiranja, investira se i to je cinjenica.


Pa naravno da nije bitno za pricu. Vi ste tu pricu i zapoceli:
Takodje se zaboravlja da su tad veliki investitori bile i socijalisticke firme koje su izvodjacima radova veliki deo radova placali u raznoraznim kompenzacijama, zaboravlja se i da su investitori placali mnogo manje dazbine opstinama i gradu za uredjenje zemljista
I danas se izvodjacima placa kompenzacijama i to je stvar dogovora. A sto se tice tih dazbina i to vi sada dozivljavate kao vrhunsko dostignuce ovog vremena ?


Za normalnog coveka koji zivi od svoga rada to su grozna vremena, vuces na svojim ledjima jos 2-3 neradnika... za onog ko je navikao na nerad i uranilovku to su svakako bila sjajna vremena.


Pa i danas je isto tako. Onaj ko radi mora da izdrzava bar jos trojicu neradnika.
Sta sad vi hocete da mi kazete da ovi silni policajci na primer sto sede po kaficima da su oni zaradili te svoje plate ?
A kad ih pozoves onda to nije u njihovoj nadleznosti.
Ili sto nekih baba i zenturaca po kancelarijama u raznoraznim organima drzavne uprave, sto bi mogao da radi samo jedan covek.
Zasto se ne uvedu savremena dokumenta ? Koliko bi nam onda trebalo ljudi na izdavanju pasosa ?
Koliko ljudi tamo uopste zna da ukljuci racunar ?
Mislim, sticem utisak da ste vi na budzetu pa je sasvim normalno da imate ovakve stavove koje zastupate.

Ovo ostalo, gadjanje sa godinama i kilometrima puteva postaje stvarno nebitno za ovu raspravu jer ja ne znam sta hocete da postignete time navodeci godine jer ja nisam tvrdio koje godine se najbolje zivelo.
Ja samo tvrdim da je krajnja idiotarija tvrditi da se danas u Srbiji zivi bolje nego ikad.
U stvari, kad pogledam strukturu stanovnistva, i ko je u Srbiji ostao, zapravo mi je i jasno da je odredjeni sloj ljudi u toj Srbiji takva kakva je pronasao svoje utociste, svoju oazu u kojoj moze da radi ono sto nigde u svetu ne bi mogao, a zapravo bi u svakoj drugoj zemlji na osnovu svojih sposobnosti sastavljao kraj s krajem.
Zbog toga ja vise necu ucetvovati u ovoj raspravi, jer u Srbiji pola stanovnistva radi u policiji i vojsci ili nekom obliku organa uprave, cetvrtina radi u bankama koje daju kredite ovim prvima, a preostala cetvrtina izdrzava sve to svojim radom.
Znaci, krajnje je degutantno za jedno agresivno vreme, za vreme enormnog kriminala, za vreme politickih ubistava, za vreme netolerancije, masovnog zagadjenja zivotne sredine, totalne neodgovornosti, raspada pravosudja, raspada skolstva i porasta nepismenosti, povampirenja fasistickih organizacija, izolacije, za vreme vracanja konjskih zaprega na ulice Beograda,za vreme prosjaka na svim semaforima, za vreme u kome ljudi umiru kao muve od kancera i srcanih udara, za vreme u kome se droga diluje u skolama, u kome se deca truju po vrticima i umiru po laznim klinikama govoriti da je to najbolje vreme ikad u Srbiji.
Mislim, ja o ovome stvarmo necu vise raspravljati, sto rece RAmbo Amadeus " Otis'o je svak ko valja, neko vani a neko ka nebu, ostala je samo fukara i raja i mi s njima na bijelome hljebu
Preostaje i toj manjini koju ja svakako cinim da napusti ovaj prostor na ovaj ili onaj nacin pa ce tek tada onima koji tu ostanu biti bolje nego ikad.
Lionsgate Lionsgate 00:51 16.07.2007

Re: Zeljka & Brooklyn, plz

Preostaje i toj manjini koju ja svakako cinim da napusti ovaj prostor na ovaj ili onaj nacin pa ce tek tada onima koji tu ostanu biti bolje nego ikad.


Put putuj igumane... i veruj mi, nikome neces nedostajati, stavise, sem pojedinaca (porodice i par prijatelja) niko nece ni primetiti da si nestao sa ovog prostora. Neko ce vec sutra zauzeti tvoje mesto, zivot ce i dalje teci, neki ljudi ce ziveti sve bolje i bolje, neki losije... ali sve to ce se za svakog od nas kao za pojedinca zavrsiti na Novom, bezanijskom, topciderskom ili nekom drugom groblju. A do tad treba odziveti zivot sto bolje, boriti se za to, sam, ne ocekujuci da ti neko pomogne (pa i drzava)... tako je i na Zapadu, tako je i u Srbiji (najzad).
ervetor ervetor 14:26 17.07.2007

Re: Zeljka & Brooklyn, plz

Pa i bilo bi mi sumnjivo da nedostajem polupismenom stanovnistvu i parazitima... ... pokusavas da poentiras na nekim glupostima
lilit lilit 23:19 17.07.2007

komunizam ili kapitalizam


Proleteh po komantarima, ako se na Beograd gleda mogla bih i da se slozim. No, posmatrajuci provinciju, na zalost stice se sasvim drugi utisak.
Dakle, Zeljka, cije misljenje izuzetno cenim, ipak svodi svako aktivno angazovanje i san o boljem sutra na kukumakanje i bekstvo od samih sebe. Mozda to i jeste istina, ali kada poradimo na sebi i to podosta, malo sami sebi i dosadimo na srecu pa pocnemo da se bavimo kulinarstvom, latinoamerickim igrama, jogom ili pak se politicki angazujemo.Ili je bolja delinkvencija, ne verujem bas. No hajde da ne idemo u ekstremne situacije - ko i sta zapravo odredjuje koji izbor jeste e koji nije podoban? Raditi samo na sebi ili raditi zajedno sa drugima je stvar izbora, iz iskustva govorim da uzivam u oboma te da se ne sramim posedovanju sna o utopiji.
Tesko je odrediti da li je bolje ziveti na Kubi i imati osnovne stvari zagarantovane (skolstvo, zdravstvo) a nemati slobodu, ili imati slobodu u Americi i boriti se svim silama a i preko mrtvih samo za sebe. I kako mi znamo sta bi zapravo bilo od Kube da nije stisnuta vec citavu vecnost u taj suludi embargo?
Zapravo, oni koji ce svuda i u svakom drustvu uspeti se nemaju cega bojati, ali oni koji to nece i velika su vecina, sta cemo sa njima? Prezirno ih nazivati "gubitnicima tranzicije", penzionerima, neobrazovanima, nesnalaznjivima, manje sposobnima, seljacima? Da li zaista mislite da je jugoslovensko drustvo sedamdesetih - osamdesetih nagradjivalo mediokritetsvo i poltronstvo na racun strucnosti i mislite li da je sada situacija obrnuta?
Ja se trenutno nalazim na odmoru u jednom malom selu u toplickom kraju, na jugu Srbije, u opstini Blace. To je jedna od pet najsiromasnijih opstina u Srbiji. Ovde ljudi ne zive, oni prezivljavaju i muce se kao suznji.
Ko god ima vise od jednog hektara zemlje mora sebi i porodici da sam uplacuje zdravstveno osiguranje. Vecina ga ne uplacuje jer nema i ne moze da zaradi toliku svotu od jedanput. Juce se zena sa cijom se decom moja deca igraju i provode vreme posekla na srp (nije samo simbolicki opasan, dakle!), pritom zardjao. Rana je bila duboka, muz ima kola ali nema da plati da ih registruje, ona nema zdravstvenu knjizicu niti osiguranje, sramila se da je vozim do lekara i da joj platim te potrebe. Ona ima troje male dece, muz je zemljoradnik sa tri hektara zemlje od kojih nista ne moze da napravi, tuce je s vremena na vreme, ona kaze "kad vidim kako druge zive, meni je sjajno!" Jedna opsta apatija, siromastvo i beda kakve dugo nisam videla, sve kuce koje su jos "zive" (obzirom da ih je vecina ugasenih, ljudi davno otisli u gradove i selo je skroz opustelo) su u stanju raspadanja.
Nemaju osnovne uslove za zivot, voda je tek sada uvedena (!!!), do sada je bilo iz bunara, koji presusuju.
Kako ovde da zazivi lokalna samouprava i kako ovo mesto i njemu slicna mogu da se porede sa nekim mestima iz Vojvodine gde taj princip moze da ima smisla?
Da li ove zene treba da skapaju ili moze i mora da postoji neka vrsta zastite za ovakve slucajeve? Ne mogu svi da dodju u Beograd, zar ne?
Da li moze da postoji neki treci oblik drustvenog uredjenja, nesto izmedju kapitalizma i komunizma/socijalizma kojem treba da tezimo ili bas moramo ovaj najokrutniji oblik kapitalizma da primenjujemo u situaciji dubokog nesnalazenja i velikih trauma prezivljenih na ovim prostorima? I tako kad po nekad procitam Brooklin, ja se najezim. Ipak toliki cinizam ne ostavlja ni trunke nade. "Tako mlad a tako star", sto rece Ujevic.
Kako je zapravo moguce da smo mi uvek u zakasnjenju trenda, kako da se ne shvati da ovo nije period preindustrijske revolucije iako tako izgleda i da je underground trend, bar u Evropi ipak drugaciji (a i u Americi, sve vise), da se desava neka mreza ljudi koja radi vrlo intenzivno i veruje u solidarnost i bez obzira sto za sada nema soluciju, ona se trazi, trazi neku novu viziju i u nju veruje. Kako je zapravo moguce da u nas ne postoji levica, i da je to trend u svim zemljama istocne Evrope, pa nam se onda dese poljski blizanci, ekstremna ksenofobija i rasizam (mislim nama Evropi)?
Pa nam se onda desi USA koji posto poto podriva ujedinjenu EU i ponovo zapocinje trku u naoruzanju? Kome smeta ujedinjena EU i da li mi treba da tezimo tom modelu ili modelu US ili pak imamo dovoljno kreativnosti i izmislimo nesto ako ne revolucionarno sto nasim uslovima moze da odgovara, a ono da pokupimo najbolja i najlosija iskustva i da iz njih ucimo? Model Severne Irske na primer, koja se ekonomski jako popravila.
Gde smo mi tu i da li mozemo na svoj problem Kosova ( eto, svetsko a nase) misliti i u globalnim okvirima a koji nas se, hteli, ne hteli ticu?
Cula sam da se 80% BDP u Srbiji proizvodi u Beogradu, da li je to moguce? Gde su Novi Sad, Nis a gde su onda manji gradovi a o selima da i ne govorimo? Sta uciniti da sela ozive i da ljudi mogu da zive od poljoprivrede? U Evropi su svi subvencionisni, prijatelj mi je zemljoradnik u Pijemonteu i kaze da su dosla teska vremena i da cak ni sa subvencijama ne moze nista da stavi na stranu.
I onda procitam ovaj tekst koji dosita deluje optimisticki i u koji bih beskrajno zelela da verujem. Nije tako, na zalost.
Interesuje me, ako neko zna da mi odgovori, da li je istina da je Jugoslavija mogla da udje u Evropsku Uniju devedesetih, da li je bila odbijena ili ne? U Italiji se u levicarskim krugovima govori da je tada Jugoslavija, da je zaista pristupila EU mogla da predstavlja i te kako dobar (los) primer novog nacina postojanja drustvenog uredjenja, primer koji je mogao biti perfekcionisan i upotrebljen i od strane drugih?


DejanOz DejanOz 04:39 26.07.2007

Re: komunizam ili kapitalizam

Da li moze da postoji neki treci oblik drustvenog uredjenja, nesto izmedju kapitalizma i komunizma/socijalizma kojem treba da tezimo ili bas moramo ovaj najokrutniji oblik kapitalizma da primenjujemo u situaciji dubokog nesnalazenja i velikih trauma prezivljenih na ovim prostorima?

To sto je trenutno na sceni u Srbiji nije u stvari kapitalizam koliko vulgarni kapitalizam, kao sto je, cini mi se, lepo objasnio ovaj americki profesor na postavljenom linku.
Lionsgate Lionsgate 16:43 11.07.2007

Isti utisak

sam i ja stekao prosle godine, nakon 7 godina boravka napolju povratak u Srbiju je delovao kao dolazak u zemlju totalno drugaciju nego pre 2000-te... generalno u Srbiji se zivi bolje nego i vec mitske 1990, standard odredjenim slojevima stanovnistva je bolji nego tad (za razliku od nekih axiomasha na ovom blogu, radio sam i te 1990. a radim i sad), najzad ljudi sa skolom i odredjenim znanjima mogu relativno pristojno da zive i u Srbiji.
Dejan Stanković Dejan Stanković 16:57 11.07.2007

Re: Isti utisak

standard odredjenim slojevima stanovnistva je bolji nego tad


nekom mora prvom da krene. tako je to po prirodi strani. najgore je kad nikom ne ide.
mimi mimi 17:01 11.07.2007

@Lion

ha ha ha, pa umor bi al samo da bocnes *-p

ako ako....
Doctor Wu Doctor Wu 17:05 11.07.2007

Re: Isti utisak

axiomash, :))))))))))))
Lionsgate Lionsgate 20:48 11.07.2007

Re: isti utisak

Naravno da ne moze svima odjednom da bude bolje, ipak je doba socijalizma proslo :p
Ona vec pomalo dosadna prica o istopljenom srednjem sloju u Srbiji polako pocinje da se menja u suprotnom smeru, ne znam koliki je % ljudi koji sad pripada tom sloju ali je u Beogradu i NS primetan (po drugim gradovima se nisam intezivnije kretao), trzni centri su puni, ima relativno puno novih automobila, po gradovima se zida dosta novih stanova (to doduse nije na nivou rekordne 1988. ali za razliku od te godine sad se stanovi kupuju za kesh i iz privatnih dzepova), mnogo vise se putuje na letovanje po mediteranskim zemljama, ni skijanje u inostranstvu vise nije retkost... sve u svemu, odredjeni sloj ljudi u Srbiji zivi dosta bolje nego "istorijski dobre 1990". Problem je sto je to jos relativno mali % stanovnistva i tu je razlika izmedju Srbije i razvijenijih zemalja...


ha ha ha, pa umor bi al samo da bocnes *-p
ako ako....

A sto se ne bi bockali :p
dracena dracena 17:11 11.07.2007

Još malo o sadašnjosti i budućnosti

Novca nikad nije bilo dovoljno i nikad neće biti. Makar čovek tako misli. Što ga više zaradjuje, apetiti mu više rastu.
Obični čovek sigurno živi materijalno lošije nego pre 90, a bolje nego devedesetih. Ali nije sve u novcu. Postoji još čitav niz čovekovih potreba, koje naše društvo pre 2000. nije poštovalo i imalo u vidu. Pre svega sloboda reči, kao što autor reče. Zatim mogućnost da se stvara, što je takodje u tranijim režimima bilo strogo kontrolisano (npr. ograničavanjem privatnog preduzetništva, raznim vidovima kontrole umetnosti, cenzure itd.). Mislim da možemo slobodno reći da su nakon oktobarskih promena izgradjeni solidni temelji demokratije i da više niko neće moći da nas vrati u stanje pre 2000.

Ono što mene ipak brine jeste činjenica da se naša konkurentska sposobnost ne povećava, bez obzira na trenutni rast ekonomskih parametara. Mislim da se nedovoljno promišlja budući razvoj, malo ulaže u obrazovanje, naročito u edukaciju odraslih, ništa u povratak dijaspore, slabo i s teškom mukom u informaciono-komunikacionu infrastrukturu, demografski podaci su zabrinjavajući, broj invalida i penzionera se procentualno povećava itd. Sve ove probleme i još mnoge druge koje ovde ne mogu navoditi treba sagledavati i rešavati ili ublažavati na vreme, jer kako stvari stoje, oni će eskalirati u jednom trenutku svi odjednom, a onda će biti jako teško rešivi.

babic babic 18:00 11.07.2007

Re: Još malo o sadašnjosti i budućnosti

Gospodin Nikolić je potpuno u pravu.Političke sloboda i demokratija su sada na najvišem nivou u istoriji Srbije.Po prvi put udareni su temelji istinske ustavnosti i zakonitosti,poštovanja ljudskih prava,garancija nezavisnog pravosuđa.
To bi moglo da karakteriše čitav period 2000-2007,da nije bilo prekida i privremene suspenzije ustavnog poretka 2003 u vreme vanrednog stanja

Mislim da je Nikolić malo podcenio ekonomiju.Ekonomska situacija je vrlo loša,ne toliko zbog nekih apsolutnih brojki,BDP-a i kupovne moći,koliko zbog izrazito neravnomerne raspodele bogatstva.10-tak tajkuna ima veće bogatstvo nego 2-3 miliona građana Srbije,a od njih 10-rice,dvojica su u begu zbog nekih nerasvetljenih kriminalnih afera(Karić i Subotić),a ne bih se začudio da se i ostali nađu u sličnoj situaciji.

Počev od 1990 a ovaj trend je još jače izražen posle 2000 dolazi do sve većeg raslojavanja,i do pravog sunovrata socijalnog statusa radničke klase i penzionera.Čitave opštine i regioni su potpuno devastirani tranzicijom i privatizacijom,nema nijedne firme koje radi.Ja živim u jednoj od tih opština i čini mi se da je 80% ljudi(u mojoj opštini) bolje živelo za vreme Miloševića nego sada.

Nezaposlenost je ogromna i to nije toliki problem samo po sebi,već struktura tih ljudi.Sada poslodavci uglavnom traže mlade i visokoobrazovane,a 90% nezaposlenih su ljudi sa 40-50 godina i sa srednjom školom.Neko rešenje se mora naći i za te ljude,a sadašnje tržište radne snage im ne nudi perspektivu.
Rasprodaja nacionalnog bogatstva strancima ili tajkunima je pri kraju i kada se prodaju NIS,EPS,JAT,RTB Bor,pitanje je od čega će se država i budžet finansirati.
Nisam čuo da je država bilo pod Đinđićevom,Živkovićevom ili Koštunicinom vladom od "privatizacionih" prihoda otvorila neki pogon ili fabriku,zaposlila ljude i onda je privatizovala,i onda ponovo od tih para otvorila neku novu firmu,pa onda ponovila ovaj proces.Sve se svodi na neracionalno ponašanje jednog domaćina koji prodaje njivu da bi okrečio kuću ili okrpio krov,a već za iduće krpljenje/krečenje neće imati šta da proda.

Ja ne bih poredio sadašnju situaciju sa periodom Kraljevinom Srbijom 1903-1914.Naši preci su bili tada na novom početku i imali su verovatno najliberalniji i najdemokratskiji režim u bližem okruženju.Tada su okruženje Srbije bili polufeudalna Austro-Ugarska,poluapsolutističke Rumunija i Bugarska,C.Gora koja nije ni bila spoznala neku demokratiju već samo neograničenu vlast jednog Gospodara, i Otomanska Imperija koja je u tom periodu upravo vršila genocid nad 1.5 milion Jermena.

Sada je Srbija pre u situaciji Vajmarske Nemačke.Zapad pokušava od očigledno demokratkog režima "naplati" stare račune,da "kazni" Srbiju,da joj oduzme deo teritorije i da što više ponizi Srbiju.Paradigma tog poniženja su izručenje Miloševića na Vidovdan,iako je to moglo da se uradi dan ranije ili kasnije,ponizno dočekivanje pilota NATO-a koji su zasipali našu zemlju bombama sa osiromašenim uranijumom,ponizno izvinjenje Tadića na "saslušanju" kod narogušene voditeljke HRT-a koja samo što ga nije ispljuvala,te bezobrazno mešetarenje američkog ambasadora u Srbiji,koji se ponaša kao neki guverner indijanskog rezervata.
BlogKo BlogKo 18:08 11.07.2007

Re: Još malo o sadašnjosti i budućnosti

Gospodin Nikolić je potpuno u pravu.Političke sloboda i demokratija su sada na najvišem nivou u istoriji Srbije.Po prvi put udareni su temelji istinske ustavnosti i zakonitosti,poštovanja ljudskih prava,garancija nezavisnog pravosuđa.
To bi moglo da karakteriše čitav period 2000-2007,da nije bilo prekida i privremene suspenzije ustavnog poretka 2003 u vreme vanrednog stanja


Eto, ja mislim sve suprotno od ovog gore sta je napisano,,,

nikada se nije vise lagalo, bestijalno muvalo, kralo, manipulisalo po svim mogucim drustvenim pitanjima pred ocima naroda i biraca nego od petog oktobra do veceras,,,

nikada gore nisu radile drzavne sluzbe, nikada gradjani nisu ponizavani gore no za poslednjih sedam godina,,,

ja ovo ne pisem sto sam praVIO STUDIJU U KABINETU, vec sam sve to video na delu u drzavnoj upravi na svim nivoima.
jaksa scekic jaksa scekic 19:27 11.07.2007

Re: Još malo o sadašnjosti i budućnosti

BlogKo
Gospodin Nikolić je potpuno u pravu.Političke sloboda i demokratija su sada na najvišem nivou u istoriji Srbije.Po prvi put udareni su temelji istinske ustavnosti i zakonitosti,poštovanja ljudskih prava,garancija nezavisnog pravosuđa.To bi moglo da karakteriše čitav period 2000-2007,da nije bilo prekida i privremene suspenzije ustavnog poretka 2003 u vreme vanrednog stanjaEto, ja mislim sve suprotno od ovog gore sta je napisano,,,nikada se nije vise lagalo, bestijalno muvalo, kralo, manipulisalo po svim mogucim drustvenim pitanjima pred ocima naroda i biraca nego od petog oktobra do veceras,,,nikada gore nisu radile drzavne sluzbe, nikada gradjani nisu ponizavani gore no za poslednjih sedam godina,,,ja ovo ne pisem sto sam praVIO STUDIJU U KABINETU, vec sam sve to video na delu u drzavnoj upravi na svim nivoima.



ovo me potseca na jednu divnu recenicu Milana Vlajcica..u fluidnoj analizi medjunarodne i srpske stampe,pre mnogo godina je napisao..(po secanju).."Osnovna razlika izmedju novina stampanih u Evropi i srpskih novina je ta,sto evropske novine gledaju unapred,a srpske novine su okrenute u proslost,bez nudjenja resenja za buducnost..."

Moja ideja je da se zivi bolje mozda bas nije najbolji,mozda je bolji izraz..zivi se normalnije...a za to imam hiljadu i jedan dokaz..il da pocnem..(samo sitnice koje zivot znace).Vreme danasnje 11.07.2007(nemoj sad da mi govorite kako je bilo do pre neko vreme,hocu da pricamo kako je DANAS)

1.Mogu da narucim dokumenta telefonom ili on-line i da mi kurir donese

2.On line banking

3.On line kupovinu namirnica

4.Dobio brze ADSL internet nego moj kolega u Washingtonu (cekao 2 nedelje i zavlacili ga od danas do sutra tako da je jadnik sve vreme cekao kod kuce).ja imao izbor ADSL ili kablovski

5.Mogu da biram koji mobilni operater i za koje moje PARE mogu da telefoniram.

6.Definitivno je bolje u bolnicama..idem ovih dana po istima..

7.Imam gde da parkiram u gradu i da platim SMS

8.Trzni centri kao u Evropi,ne pamtim kad sam nesto skoro doneo iz Segedina

9.Autobusi i tramvaji imaju oznake sa strane i pozadi pa nemoram kao kreten da trcim da vidim koji je broj

10.Automobili polako staju kad prelazim na pesackom prelazu

11.Postoji besplatna dnevna novina

12.RRA zavodi red o pristojnosti programa(nisam moralni cistunac,ali ipak neki red treba da postoji)

13 baksuz,pa preskacem

14.Palic-uredjen svetski

15.Policiajac mi se obraca na VI

i tako bih mogao da ispunim do hiljadarke,znaci nebeske pravde nema,tranzicija je surova,lopovluka ima svuda,sto rece Nsarski pogledaj afere u US,ali ovde polako ali sigurno obican zivot postaje normalniji..i tu ja dilemu nemam.Treba jos mnogo,ali opet sa druge strane..sve manje...
U ekonomiju se ne razumem,a o politici,kao sto sam obecao necu,samo o obicnim,svakodnevnim stvarima..

PS:Gospodine BlogKo,nista licno,ali me malo smaraju pausalne kritike svega i svacega odokalnom metodom...malo vise kreativne energije...svako po malo,,i bilo bi bolje,sto rece Mirjana Bobic, Nije tesko biti fin,a ja bi dodao nije tesko imati pozitivnu eneriju..
BlogKo BlogKo 19:50 11.07.2007

Re: Još malo o sadašnjosti i budućnosti

PS:Gospodine BlogKo,nista licno,ali me malo smaraju pausalne kritike svega i svacega odokalnom metodom...malo vise kreativne energije...svako po malo,,i bilo bi bolje,sto rece Mirjana Bobic, Nije tesko biti fin,a ja bi dodao nije tesko imati pozitivnu eneriju..



ma nasmejaste me gornjim usporedbama gospodine SCEKICU...

pa tom logikom kojom se vi sluzite zasto nam je sada bolje nego pre deset, dvadeset, ili sto godina, moze i ovako da se komentarise:

eto danas imamo struju, pre sto i nesto godina je retko ko imao u Srbiji, a i Beogradu svakako...

pre sto godina se razdaljina od TERAZIJA do SLAVIJE prelazila za sat i po, a danas za dva minuta ako nema guzve...

pre sto godina put do AMERIKE se prelazio za mesec dana, a danas za sedam sati ...

dakle, oni koji su vladali pre sto godina su stoka i BUDALE, nistaci, a ovi sto danas vladaju su cudo, genijalci i t.d.

a mogu misliti sta ce za sto godina neko da prica o ovima sto danas vladaju, da su to BILI MORONI, i kao takvi proucavani kao amebe bez mozga koje su cak nekako funcionisale.
babic babic 19:54 11.07.2007

Re: Još malo o sadašnjosti i budućnosti

BlogKo

Eto, ja mislim sve suprotno od ovog gore sta je napisano,,,
nikada se nije vise lagalo, bestijalno muvalo, kralo, manipulisalo po svim mogucim drustvenim pitanjima pred ocima naroda i biraca nego od petog oktobra do veceras,,,
nikada gore nisu radile drzavne sluzbe, nikada gradjani nisu ponizavani gore no za poslednjih sedam godina,,,
ja ovo ne pisem sto sam praVIO STUDIJU U KABINETU, vec sam sve to video na delu u drzavnoj upravi na svim nivoima.

Demokratija i sloboda su takođe povoljan ambijemt i za razne negativne pojave,kriminal,laganje,muvanje.Slobodu koriste svi pa i manipulatori,kriminalci i lopovi.
U totalitarnim režimima,nema mnogo kriminala,manipulacija,krađa ali nema ni demokratije ni slobode.Svi smo ponekad čuli od nekog starijeg kako je u vreme druga Tita držao kuću otključanu i mogao slobodno da spava na ulici a da ga niko ne ugrozi,pokrade ili napadne.Ali takođe nije smeo ni da šušne protiv režima ili da slobodno iznese svoje mišljenje u firmi ili bilo gde na javnom mestu.

Što se tiče ponižavanja građana i cele države tu se slažem.Prema nama se gore ponašaju nego prema "Vajmarskoj" Nemačkoj,iako su naši grehovi mnogo manji.Pokojni Đinđić je mislio da izručenjem Miloševića na Vidovdan(niko me neće uveriti da je ova simbolika slučajna) kupuje Srbiji pravo na slobodu i da je time simbolički raskrstio sa jednom erom.Na Zapadu je to očigledno shvaćeno kao odricanje od prava na slobodu i spremnost na poniženje,pa su nam usledila dalja poniženja.
Nema većeg poniženja za svakog iole demokratski nastrojenog čoveka u Srbiji,da su SAD i EU,za svojeg saveznika i de facto zastupnika njihovih interesa na Balkanu,obabrali jedan narko-kartel na Kosovu,na čelu sa ljudima koji su činili ratne zločine,i koji imaju haški dosije(Haradinaj),koji su svoje manjine ili istrebili ili proterali a ono malo što ih je ostalo ne sme ni nos da promoli iz svojih enklava.
Zbog tog narko-kartela Haradinaj-Čeku-Tači kojem nije mrska ni trgovina oružjem,ljudima i svaki drugi vid organizovanog kriminala,SAD i EU su spremni da prekrše međunarodno pravo, ponize Srbiju,i da kakvu-takvu demokratsku vlast u Srbiji puste ne niz vodu nego u kanalizaciju,da bi jedan narko-kartel uzdigli na nivo države iako tamo nema ni multietničkog društva,ni demokratije ni poštovanja ljudskih i manjinskih prava.


Što se tiče državne uprave,tu sam bio par puta svedok ponižavanja.Pre par godina mi se žalio jedan dugogodišnji sudija Opštinskog suda kako su ga ponižavali aktivisti jedne naše NVO koji su sprovodili neki projekat "edukacije" u pravosuđu naravno po američkim planovima.
Siroti sudija je mislio da ide na neko stručno predavanje o naknadi štete,bračnim tekovinama i radnim sporovima,kako bi se rešili nagomilani predmeti iz tih materija.
No,na "edukaciji" su im prvo upriličili demonstraciju "lošeg" i "dobrog" suđenja.Prvo su uveli neku nafrakanu žensku u miniću i sa dubokim dekolteom koja je tokom "suđenja" žvakala žvaku i pravila balone.Onda su pokazali kako izgleda "dobro" suđenje,sa starijom gospođom odmereno obučenom i bez žvake.Zatim su prešli na demonstraciju "pravilnog" ponašanja sudije na ulici,utakmici,javnom mestu a onda su ih terali da po tabli šaraju neke gluposti i da se za reč javljaju dizanjem dva prsta kao prvačići.Istu priču ovog starijeg gospodina-sudije pred penzijom su mi potvrdile još 2 njegove koleginice koje su takođe bile na "edukaciji",a ovakve primere "edukacije" sam našao i u njihovim materijalima.
To je dovoljna ilustracija kakvima nas smatraju Amerikanci i Zapad,i njihovi aktivisti na terenu,a svako iole pametan zna da naši problemi u pravosuđu ne potiču od dubokodekoltiranih sudinica u minićima ili neprimerenog ponašanja sudija na javnom mestu.
Brooklyn Brooklyn 19:57 11.07.2007

Re: Još malo o sadašnjosti i budućnosti

U totalitarnim režimima,nema mnogo kriminala,manipulacija,krađa ali nema ni demokratije ni slobode.


jel mozes ti to da potkrepis nekim podacima, ili to onako malo napamet? na primer, jel imas podatke o korelaciji izmedju ekonomskih sloboda i stepena korupcije?
angie angie 20:06 11.07.2007

Re g Shekicu,

pa ja ne mogu da prepoznam o kome gradu i zemlji vi to govorite, skoro sam doshla iz bgd-a, na peshachkim prelazima, kada je za peshake zeleno je najopasnije vreme za prelazak ulice, zdrastvo je katastrofa-bela mafija,
mobilni operateri muljaju i "povoljne" pakete i impulse,ako treba neshto da obavim-legalno a vezano za drzavnu ustanovu, ili treba da trazim neku vezu ili da platim ili da dodjem 15 puta, sa neizvesnim 16-tim ili je firma u totalnom raspadu, pa kad pridjem shalteru, slubenica mi spontano padne na grudi s jadikovkama ili je shtrajk.

Mogu josh, al' meni i ovo dosta, to za usluge, pa naravno, oni su u konkurentskim odnosima.

mene najvishe dojmili konobari, svuda su skockani, ljubazni usluzni-milinajedna, za razliku od milkana, koji mozda sada kazu vi, jer imaju neku medjunarodnu kontrolu, ali su istog profila kao i pre.
jaksa scekic jaksa scekic 20:22 11.07.2007

Re: Re g Shekicu,


Znate,sve zavisi kakav stav imate,casa moze da bude polu-prazna ili polu-puna,ja imam pozitivan stav..a to izgleda u ovoj sredini jos nije normalno..i razumljivo,za mene zivot u Beogradu postaje sve normalniji...evo,pre neki dan sam bio u opstini Novi Beograd i sve zavrsio za deset minuta,stajao u redu,i kao u svetu dobio broj i zasvetlelo na salteru..Ponavljam nije sve idealno,treba jos vremena..ali je definitivno bolje..sto rece neko malo gore...brze i civilizovanije se stize od Slavije do Terazija (posle je nveo vodenicu na svoj mlin i ne upustam se takve rasprave)..Govorim o obicnim stvarima..A sto se pesackih prelaza tice izvinite Angie ali u Parizu,Briselu moglo je da me zgazi takodje..(U Belgiji sve do 60-tih godina nisu imali ispite za vozace)..a sto se tice bele mafije..moja koleginica u Washingtonu...Bila je pozvana od lekara samo da joj licno kaze ono sto joj je rekao preko telefona.(nije morala ni da ide).i racun je bio 150 dolara..Sva sreca sto je Firma u kojoj radi korektna i placa sve medical bills...bio licno prisutan..sta je to...a recenica je bila (bez pregleda..samo da ne ulazim u detalje)..sve je ok,samo nastavite tako..i naplatio kao konsultaciju

J
angie angie 20:34 11.07.2007

Re: Re g Shekicu,

samo da dodam, poshto me uvek iznervira-jer mi deluje tako tamponirajuce, to sa, zavisi kako se gleda,
pa ja OBOZAVAM Beograd, sa svim shto on jeste, ako to nije pozitivno, ja ne znam shta je i od svih mojih odlazaka-nikako da iskljuchim tu ovisnost. Zato mi je i krivo, jer mi je stalo.

A mogu i vas da razumem-jer sam se toliko puta vracala, pa kada se vratim-kao jednom 93. iako si u svakoj samishki da najbolje kupish chetku za klonju, jer je istih bio najveci izbor, a sve ostalo znate i sami, ja sam odluchila da sve posmatram najpozitivnije shto je moguce.
jaksa scekic jaksa scekic 20:54 11.07.2007

Re: Re g Shekicu,



Pa ako smo oboje pozitivni onda ne vidim da imamo problem :)) meni je takodje stalo do BGD,ja sam samo protiv oni(Vi niste u toj grupi)..Koji stalno tvrde da se nista nije promenilo,da je jos gore..Jest za one koji vise ne mogu da muljaju,petljaju..na sitno..a valjda ce doci jednog dana pravda i za one koji muljaju na krupno...Ovde fali energija koju je imao Djindjic..ali vidim da se ona polako pojavljuje,i sto daj boze da sam u pravu sve vise medju obicnim svetom,nego medju politicarima

J
babic babic 21:29 11.07.2007

Re: Još malo o sadašnjosti i budućnosti

Brooklyn

jel mozes ti to da potkrepis nekim podacima, ili to onako malo napamet? na primer, jel imas podatke o korelaciji izmedju ekonomskih sloboda i stepena korupcije?

Veći stepen ekonomskih sloboda,liberalizacija tržišta,privatizacija vode i u veću korupciju.Pre 20-30 godina u komunizmu korupcija se icrpljivala u dobijenom stanu ili radnom mestu "preko veze",tzv."reprezentaciji"(gošćenju o trošku države ili firme) i sličnim za sadašnji nivo korupcije sitnim stvarim.
Dok se u vreme komunističke diktature moglo malo "kraduckati" od firme ili države u tranzicionim vremenima se može "ukrasti" cela firma ili se naručiti preskupih 100 hiljada šlemova za vojsku od 30-40 hiljada vojnika ili zakupljivati špijunski satelit.

Isto je i sa drugim vidovima kriminala,u komunističkoj diktaturi je bilo manje krađa,razbojništva,ubistava itd.U SSSR-u,do sredine 70-tih milicioneri-pozornici i saobraćajci nisu nosili vatreno oružje.



Brooklyn Brooklyn 22:12 11.07.2007

Re: Još malo o sadašnjosti i budućnosti

Veći stepen ekonomskih sloboda,liberalizacija tržišta,privatizacija vode i u veću korupciju.Pre 20-30 godina u komunizmu korupcija se icrpljivala u dobijenom stanu ili radnom mestu "preko veze",tzv."reprezentaciji"(gošćenju o trošku države ili firme) i sličnim za sadašnji nivo korupcije sitnim stvarim


i dalje, jel mozes ti to da podkrepis podacima koji pokazuju da su ekonomske slobode uzrok korupcije, tj, da je korupcija posledica slobode, ili malo opet na pamet?
DejanOz DejanOz 23:04 11.07.2007

Re: Još malo o sadašnjosti i budućnosti

Brooklyn
i dalje, jel mozes ti to da podkrepis podacima koji pokazuju da su ekonomske slobode uzrok korupcije, tj, da je korupcija posledica slobode, ili malo opet na pamet?

Koliko razumem tu se radi iskljucivo o komentaru na (tzv) "liberalizaciju" u zemljama u tranziciji, sto je donekle verovatno i tacno (jer je u procesu tranzicije ocito veoma tesko sinhronizovati liberalizaciju sa uspostavljanjem 'checks & balances' koji bi sa time morali paralelno da idu).
Dejan Nikolic Dejan Nikolic 23:32 11.07.2007

Re: Još malo o sadašnjosti i budućnosti

Enron, WorldCom, Big Bubble, crne srede i ponedeljci, Artur Andersen, Vivendi i ini nisu se desavali u tranzicionim ekonomijama vec razvijenim i "stabilnim".... te stvari se desavaju kad se misli da trziste moze i mora sve da regulise...
DejanOz DejanOz 23:35 11.07.2007

Re: Još malo o sadašnjosti i budućnosti

Dejan Nikolic
Enron, WorldCom, Big Bubble, crne srede i ponedeljci, Artur Andersen, Vivendi i ini nisu se desavali u tranzicionim ekonomijama vec razvijenim i "stabilnim".... te stvari se desavaju kad se misli da trziste moze i mora sve da regulise...

Da, zaista je strasna ta trzisna ekonomija. Verovatno se zato svi ubise da zive u njoj. (Usput, simptomaticno je to "branje (trulih) tresnjica" - kud se dedose onih par milijardi ljudi kojima je trzisna ekonomija donela prosperitet i kvalitet zivota nepoznat njihovim precima?)
Brooklyn Brooklyn 23:41 11.07.2007

Re: Još malo o sadašnjosti i budućnosti

Enron, WorldCom, Big Bubble, crne srede i ponedeljci, Artur Andersen, Vivendi i ini nisu se desavali u tranzicionim ekonomijama vec razvijenim i "stabilnim".... te stvari se desavaju kad se misli da trziste moze i mora sve da regulise...


naravno da se desavaju. nema te kombinacije u kojoj bi svi ljudi koji zive u bilo kom sistemu bili posteni. pitanje je koliko, i da li oni koji ucestvuju u tome budu kaznjeni i koliko efikasno.

mada si ti tu izmesao sve i svasta: jedno je korupcija koja proizilazi iz drzavnog vlasnistva ili privilegija stvorenih od strane drzave, drugo je kradja privatne imovine (slucaj enron ili artur anderson), a rast i pad berzanskih indeksa je nesto skroz trece.
Dejan Nikolic Dejan Nikolic 00:11 12.07.2007

Re: Još malo o sadašnjosti i budućnosti

@brook

Siguran sam da znas koliko su slucajevi Enrona i Andersena povezani sa korupcijom upravo na drzavnom nivou. Enron je bio beba establishmenta, pa cak ni FR nije bio neumesan (pominjem ga iako on sam nije deo establishmenta). Korupcija nije samo direktno primanje mita vec i zavrsavanje u upravnim odborima i donacije u kampanjama. Institucionalizacija korupcije ne cini da ona prestaje to da bude u svom znacenju.

Ja nisam ovde zagovornik preterane regulacije, ali svakako sam protiv totalne deregulacije jer do sada nema ni jednog primera uspesnosti iste vec samo stvaranja monopola, unistavanja slobodne trgovine (do koje se fol deregulacijom htelo stici) i podjarmljivanja trzista.

Nametanje takvih principa "slobodnog trzista" zemljama koje nemaju ni delic institucija i mehanizama zastite ekonomije je cist kolonijalizam i rasadnik za privredni kriminal i korupciju.
Dejan Nikolic Dejan Nikolic 00:21 12.07.2007

Re: Još malo o sadašnjosti i budućnosti

@Oz

Trzisna ekonomija je jedini sistem koji trenutno omogucava persuit of happiness na materijalnom planu. I ja ga obozavam i zelim da sto pre u svom znacenju zazivi i ovde. Ne znam odakle ti ideja da ja napadam trzisnu ekonomiju? Mislis da ona podrazumeva to da trziste sve samo treba da resava? Tvoju penziju, zdravstveno osiguranje, da li ces moci da vozis mercedesa niskim autoputem ukoliko njegov vlasnik (puta, ne mercedesa) sklopi sponzorski dil sa Fordom?

Ili mislis da je slobodno trziste ono kada njegovi najveci zagovornici svoj uspeh na trzistu treba da zahvale skoro iskljucivo drzavnim subvencijama, zabranama konkurencije i uvoza, lobiranju za povlastice i slicno? Cela istorija trzisne ekonomije svela bi se na par kompanija poput Standard Oila i GM-a recimo da nije bilo pravovremene regulacije upravo da bi se razbili trustovi i monopoli.
Brooklyn Brooklyn 00:22 12.07.2007

Re: Još malo o sadašnjosti i budućnosti

a nisam ovde zagovornik preterane regulacije, ali svakako sam protiv totalne deregulacije jer do sada nema ni jednog primera uspesnosti iste vec samo stvaranja monopola, unistavanja slobodne trgovine (do koje se fol deregulacijom htelo stici) i podjarmljivanja trzista.


reci mi koja moderna drzava je probala da uvede totalnu deregulaciju? ja ne znam ni za jednu. bas me zanima da malo izucim kako su prosli. ako pogledas index ekonomskih sloboda i index korupcije vidis da su zemlje sa visokim indeksom ekonomskih sloboda generalno drzava sa niskim indeksom korupcije.
Dejan Nikolic Dejan Nikolic 00:38 12.07.2007

Re: Još malo o sadašnjosti i budućnosti

Naravno da ne mislim na ustavom zagarantovano deregulisanje. Takvih slucajeva zaista nema, u pravu si. Ali pokusaja deregulisanja pojedinacnih trzista na nivou da se moze nazvati (skoro) totalnim svakako ima.

Pokusaj totalne deregulacije je recimo bio na energetskom trzistu u USA pocetkom ovog veka, kada je Kalifornija, 5. ekonomija na svetu, ostala bez struje. Tu je i pocelo propadanje Enrona kao sistema trgovine energentima (prodaj danas a naplati za 3 godine).

Deregulacija (pojednostavljeno receno) se sastojala iz omogucavanja vlasnicima infrastrukture za transport energije da budu i direktni prodavci na trzistu sto je dovelo do mogucnosti da se ucenjuju svi potrosaci sa jedne strane a sa druge dobavljaci. Slobodno trziste? Ne bih rekao...
Dejan Nikolic Dejan Nikolic 00:39 12.07.2007

Re: Još malo o sadašnjosti i budućnosti

Brooklyn
ako pogledas index ekonomskih sloboda i index korupcije vidis da su zemlje sa visokim indeksom ekonomskih sloboda generalno drzava sa niskim indeksom korupcije.


Naravno da je tako. Zemlje sa vrha tih lista imaju izgradjene institucije i mehanizme za zastitu od posledica gresaka, kao i nacine da korupciju provuku kroz institucije tako da ne bude iskazana na tim indeksima.

Zemlje u tranziciji to nemaju pa je sve tako transparentno.
Brooklyn Brooklyn 01:09 12.07.2007

Re: Još malo o sadašnjosti i budućnosti

ne znam dovoljno o slucaju kalifornije da bi mogla da polemisem, da li je dergulacija bila uzrok ili ne. mada mislim da je trziste u kaliforniji jos uvek deregulisano. nesto mi se cini i da se situacija u evropi poboljsala posle deregulacije . ono sto znam je da se poboljsla posle deregulacije avio saobracaja (u smislu da mozes dobiti jeftinije karte. u istom smislu u srbiji nema deregulacije i nema jeftinih karti, sto nam kvari standard, uprkos napretku :))

ali sve je to meni tra-la-la filozofija. ono sto je meni vazno je da ako me moj distributer el energije naljuti mogu da odem drugde (take my business elsewhere). ljudi sto zive u srbiji, na zalost, nemaju tu mogucnost.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana