Ekonomija| Politika| Zdravlje

Ekonomski aspekt Koronavirusa

Goran Nikolić RSS / 27.03.2020. u 12:45

Koronavirus pandemija nije opasno samo po živote, već i za svetsku privredu. snažan pad na skoro svim glavnim berzama širom planete samo je pokazatelj očekivanog udarca koji će izvesno pretrpeti realna ekonomija, kroz pad privredne aktivnosti, posebno u sektoru usluga.Tulip-manija u Holandiji sredinom 17. veka, koja je dugo bila opisivana kao klasična piradimalna šema, imala je i dodatne, možda važnije, negativne efekte. Naime, ovaj finansijski krah, koji je bio povezan sa epidemijom kuge prenetom iz nemačkih zemalja zahvaćenim 30-godišnjim ratom, pokrenuo je, kao i epidemija kuge 1346. (koja je pokosila trećinu evropske populacije), bezbrojne teorije zavere. Strani trgovci i vojnici, jevrejske zajednice i marginalizovani siromašni su bili na optuženičkoj klupi. Stoga nije iznenađujuće da se današnje širenje virusa već uklapa u nacionalističke narative. Nekim Amerikancima će kinesko poreklo bolesti potvrditi uverenje da Kina predstavlja opasnost za svet, dok će mnogi Kinezi verovati da su američke mere za borbu protiv virusa rasno motivisane, pored ostalog da bi blokirale rast Kine (teorije zavere o CIA koja je stvorila virus već kruže). Kako je čuveni svetski istoričar Johan Hojzinga pokazao, period posle ‘Black Death' (1346) u Evropi izgledao je kao "krah srednjeg veka". Po njemu, posledice nisu bile samo ekonomske, već rastući misticizam, iracionalizam i ksenofobija koji su na kraju ukinuli univerzalističku kulturu srednjeg veka, pored ostalog oličenu u katoličanstvu i latinskom jeziku koji je koristila evropska elita. Stoga, nije teško zamisliti da bi COVID-19 mogao biti vesnik slabljenja globalizacije.
Za razliku od dve prethodne globalne recesije ovog veka, novi koronavirus, izaziva istovrememo šok na strani ponude i na strani potražnje. Naftni šok (prekid snabdevanja naftom iz zemalja Zaliva 1970-ih) bio je klasičan primer pada ponude. Ovog puta, usled ‘naftnog rata' Saudi Arabije i Rusije, koji strahovito pogađa američku produkciju iz uljnih škriljaca deluje samo u pravcu dramatičnog pada cene energenata. Međutim, strah od zaraze pogodiće tražnju, pre svega za uslugama aviokompanija, odnosno turizmom i ugostiteljstvom, ali i proizvodima kao što su automobili. Kada milioni ljudi ne mogu da idu na posao (bilo zbog zastoja ili zbog straha), globalni lanci vrednosti se kidaju, budući da su granice dobrim delom blokirane. Posledično, svetska trgovina se smanjuje, sa negativnim uticajem na snabdevanje, koji je dobrim delom posledica dramatično povećanog straha. Ono što sledi su nestašice - nešto što neke zemlje nisu videle od naftne krize 1970-ih. Empirija ukazuje da će otprilike jednu trećinu ekonomskih gubitaka od bolesti predstavljati direktni troškovi (gubici života, zatvaranja radnih mesta, troškovi karantina itd.). Preostali, indirektni, troškovi će odražavati smanjivanje poverenja potrošača i biznisa, kao i otežanog finansiranja. Istina, finansijski sistemi su otporniji nego pre Globalne finansijske krize, ali neizvesnost ostaje veliki problem.
Na sreću, postoje ohrabrujući znaci. Kao i za vreme svetske finansijske krize 2008, kada je SAD bila prva zapadna zemlja koja se oporavila, iako je prva bila pogođena sa padom hipotekarnog tržišta, Kina sada beleži sve manje slučajeva i polako pokreće industrijske kapacitete. Istina, druge zemlje, uključujući SAD, uglavnom beleže drastičan skok u broju slučajeva, izgleda da većina njih na dobar način rešava zdravstvenu krizu i ublažava neizbežan ekonomski pad. Naravno, jedini siguran način da se zaustavi pandemija jeste suzbijanje virusa, ali njegovo širenje možda tek počinje u nekim zemljama. Ono što većina država trenutno pokušava jeste da krivulju trajanja infekcije, odnosno kretanja broja obolelih rastegne barem dvostruko tako da omogući zdravstvenim sistemima da se izbore sa rastućim brojem zaraženih.
Iako je priroda trenutne pretnje veoma različita, u ekonomskom pogledu ona bi mogla biti repriza poslednje finansijske krize pre 12 godina. Mnoge centralne banke su počele da snižavaju kamatne stope; američka (FED) je praktično snizila baznu kamatu na nulu i počela upumpavanje neverovatnih 1500 milijardi dolara kraktoročnih sredstava na tržište kupujući državne obveznice i privatne obveznice garantovane hipotekama (ovaj potez osnažen je novom najavom dodatne injekcije od 700 milijardi dolara 15.3.2020.). Ovaj program će se verovatno opet pretvoriti u kvantitativno popuštanje (QE), što znači širi spektar kupovine obveznica, pa tako i kompanijskih. Sve ove mere barem su na kratko sprečile kolaps Njujorške berze sa očajničkim bekstvom kompanija u keš (odnosno likvidnost - čitaj dolare za operativno poslovanje korporacija). Međutim, već ponedeljak, 16.3.2020, doneo je novi snažni pad berzi širom sveta. Naime, raste strah da najavljeno ulivanje ogromne količine novca u bankarski sistem po nultoj kamati možda neće smanjiti strah od kreditiranja preduzeća sa sve većim gubicima.
Ono što je najvažnije da velike ekonomije, uključujući Kinu i SAD, razmatraju subvencije i smanjenje poreza, što je najbolja moguća mera trenutno. I Japan već vaga različite opcije fiskalne ekspanzije, uključujući predlog da privremeno smanji stopu poreza na promet. Jasno je da najteže pogođene industrije, poput avio-kompanija, verovatno neće moći da prežive bez ogromnih subvencija.
Generalno, čini se da se opet ide pravcom iz 2008-2009 (i 2012. u EU) sa ekspanzivnom monetarnom politikom, što ukazuje da je naučena lekciju iz 2008 - upumpavanje orgomne količine novca na tržišta. Ono što je potrebno u mnogo većem obimu je fiskalna ekspanzija, a to je već pitanje koje zadire u vladajuću ideologiju na Zapadu, odnosno mera koja bi dovela do redistribucije (naravno, eventualno spasavanje korporacija će biti znatno lakše dozvoljeno nego sveobuhvatna državna zdravstvena zaštita u SAD, upravo kada se pokazuje koliko je ona neophodna).
Ipak, ozbiljnost sutiacije navela Trampa da posle proglašavanja vanredne situacije najavi 2000 milijardi dolara vredan fiskalni paket.
Na nivou evrozone, fond EU za vanredne situacije od 400 milijardi evra će po svemu sudeći biti upotrebljen za borbu protiv ekonomske krize izazvane izbijanjem koronavirusa. Na neki način, EU ‘zamrzava' svoju ekonomiju u cilju borbe protiv koronavirusa. Dodatno, i veoma važno za Srbiju, MMF je već objavio spremnost da pozajmi hiljadu milijardi dolara za borbu protiv virusa.
Ipak rizik ostaje veliki. Akcije FED i drugih centralnih banaka ne mogu sprečiti nadolazeće usporavanje potrošnje i ekonomske aktivnosti. Ipak, ove preduzete mere ipak znače da akteri na finansijskim tržištima ne moraju da drže likvidnost na način na koji potrošači već uveliko gomiluju zalihe toalet papira i prehrambenih namirnica. Vodeće vlade i centralne banke, kroz izjave da će učiniti sve što je potrebno za jačanje globalne ekonomije, već najavljuju koordinaciju mera što će pojačati poverenje.
Koliko će pasti globalni BDP i koliko dugo će se to pretegnuti zavisiće od trajanja epidemije, odnosno od blagovremenosti i efikasnosti akcija pre svega vlada i centralnih banaka. Npr. Goldman Sachs Group Inc. procenjuje da bi ekonomija Evrozone mogla opasti za više nego 11% u drugom tromesečju ove godine. Čuveni (IHS Markit's) kompozitni Purchasing Managers' Index (PMI) za Evrozonu, koji je dobar indikator kretanja privrede, pao je na istorijski nizak nivo od samo 31.4 za mart (sa čak 51.6 mesec ranije), što je ubedljivo najveći pad ikada. Procena za usluge je daleko gora nego za industriju, posebno za putovanja, turizma i ugostiteljstvo. Ono što je veoma loš pokazatelj je da se veliki deo globalne trgovine zaustavio, a neke kompanije se nikada neće ponovo pokrenuti (poražavajući je znak da je FedEx, vodeća globalna kompanija za ekspres isporuke, objavila da smanjuje svoje kapacitete isporuke). Bloomberg Economics procenjuje da je privreda Evrozone na putu svoje najveće kontrakcije od kada je osnovana valutna unija. Goldman Sachs upozorio je da će američka ekonomija u drugom tromesečju pasti neverovatnih 24%, dok ostale referentne prognoze ukazuju na smanjenje BDP SAD od 14% do čak 30%. Istina, kineska ekonomija je manje zavisna od trgovine nego što je bila 2003. tokom izbijanja SARS-a, imajući u vidu ekspanziju kineske digitalne ekonomije (preko četvrtine svih maloprodaja se odvija putem interneta), ali će to samo ublažiti snažno usporavanje BDP-a. Naime, u prva dva meseca 2020. industrija je pala 13%, dok je maloprodaja, koja odražava potrošnju, snižena za čak petinu.
U najnovijoj proceni, MMF ukazuje da će pandemija izazvati globalnu recesiju istu ili goru od one pre 12 godina, ali da se rast globalnog BDP može očekivati 2021, dok OECD pak smatra će biti potrebne godine za oporavak. MMF spreman da izdvoji hiljadu milijardi dolara kao pozajmice za likvidnost, a Svetska banka 150 milijardi dolara za razvojne projekte u narednih 15 meseci usmerenih ka zemljama u razvoju. MMF potencira veću ranjivost zemalja u razvoju, kojima pripada Srbija, za već detektovanim snažnim odlivima kapitala.
Za Srbiju je opominjuća pesimistična procena IfW instituta, koji je dramatično spustio prognozu rasta za Nemačku predviđajući da će se BDP smanjiti za šokantnih 4,5-8,7% u 2020. Naime, ako će se naš najvažniji ekonomski partner naći u tako lošoj situaciji, veoma je teško verovati da to ne bi moglo značajno da pogodi domaći izvoz (posebno iz firmi u nemačkom vlasništu), pored ostalog i zbog snažno spuštene tražnje u najvećoj evropskoj ekonomiji (SDI će očekivano biti drastično redukovane). Na žalost, Srbija, koja sve više postaje integrisana u svetske distributivne lance, teško će izbeći sudbinu kontinenta kome pripada. Optistične projekcije za Srbiju su sada pad BDP od 2% u ovoj godini!

 

 



Komentari (48)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 13:22 27.03.2020

Ima li u tom podužem tekstu...

... odgovor na pitanje: Kako preduztetnci, mikro i mala preduzeća da isplate zarade za mart, april i dalje, da sačuvaju zaposlene i svoje firme. Ako nema, da ne čitam.
Goran Nikolić Goran Nikolić 16:19 27.03.2020

Re: Ima li u tom podužem tekstu...

ima u novom Nedeljniku
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 16:39 27.03.2020

Re: Ima li u tom podužem tekstu...

Hvala. Ali možeš li nešto od tih rešenja da nama 65+ natukneš, jer mi, kao što znaš, ne smemo ni do kioska. Ili, bar link.
aureus aureus 17:37 27.03.2020

Re: Ima li u tom podužem tekstu...

Vojislav Stojković
... odgovor na pitanje: Kako preduztetnci, mikro i mala preduzeća da isplate zarade za mart, april i dalje, da sačuvaju zaposlene i svoje firme. Ako nema, da ne čitam.

Iz svog džepa.

Ako imaju.
Ako nemaju, nije im posao ni valjao posebno.
Ovdje mislim na one koji su godinama u poslu, ne na nekog ko je startovao 2019.

Ovo su vremena kad oni koji imaju novac treba da ga ubacuju u ekonomiju, da stvari ne bi bile gore nego što moraju da budu.
nsarski nsarski 17:51 27.03.2020

Re: Ima li u tom podužem tekstu...

Ovo su vremena kad oni koji imaju novac treba da ga ubacuju u ekonomiju, da stvari ne bi bile gore nego što moraju da budu


Da li je ovo profesionalni savet ili si ga izvukao iz južnog dela tela?

Pita me danas prijatelj šta da radi. Ima milion žive gotovine u raznim devizama, pa kako da se snađe u ovom ekonomskom okruženju? Da kupi nešto, da investira, da miruje? Možda da ga uputim na tebe, ako nemaš ništa protiv.
aureus aureus 17:55 27.03.2020

Re: Ima li u tom podužem tekstu...

nsarski

Da li je ovo profesionalni savet ili si ga izvukao iz južnog dela tela?

Ne očekuj odgovor kad ovako postaviš pitanje.

G.Cross G.Cross 18:02 27.03.2020

Re: Ima li u tom podužem tekstu...

nsarski
Ovo su vremena kad oni koji imaju novac treba da ga ubacuju u ekonomiju, da stvari ne bi bile gore nego što moraju da budu


Da li je ovo profesionalni savet ili si ga izvukao iz južnog dela tela?
Pita me danas prijatelj šta da radi. Ima milion žive gotovine u raznim devizama, pa kako da se snađe u ovom ekonomskom okruženju? Da kupi nešto, da investira, da miruje? Možda da ga uputim na tebe, ako nemaš ništa protiv.


Jos jedan opasan copy-paste poduhvat.
2008 je privreda bila manje vise ok. Bankarski sektor se raspao.

Lepo čovek reče u članku da je problem sada i u ponudi i u tražnju.

Pumpati sada pare u ekonomiju?
Koju ekonomiju? U ovom trenutku 45% francuske ekonomije stoji.

Lepo vas Tramp stampa po valjda hiljadu dolara svakome.

Da kupe šta?

Tesla auto?

Toaletni papir?


Bajdvej Musk ponudio da Tesla proizvodi respirators.
Danas je poklonio Kaliforniji 2.500 komada.

Koje je kupio u Kini
nsarski nsarski 18:15 27.03.2020

Re: Ima li u tom podužem tekstu...

Lepo vas Tramp stampa po valjda hiljadu dolara svakome.

Da kupe šta?

Tesla auto?

Toaletni papir?


Ma, to je sića. Da plate račun za struju koji duguju već par meseci, na primer. Ili rentu - jer to je svakodnevica bogate Amerike, znaš i sam.
nsarski nsarski 18:16 27.03.2020

Re: Ima li u tom podužem tekstu...

aureus
nsarski

Da li je ovo profesionalni savet ili si ga izvukao iz južnog dela tela?

Ne očekuj odgovor kad ovako postaviš pitanje.



Pa, majkumu, ti si s takvim autoritetom dao taj savet da je moje pitanje sasvim na mestu i prigodno.
zemljanin zemljanin 18:59 27.03.2020

Re: Ima li u tom podužem tekstu...

Bajdvej Musk ponudio da Tesla proizvodi respirators.
Danas je poklonio Kaliforniji 2.500 komada.

Koje je kupio u Kini

nisam pratio detalje, onako protrcalo ali cini mi se da im je Trumpeta odredila kvote koliko treba da proizvedu pa je Musk nasao lakse resenje ... ispunio kvotu a da ne 'prepravlja' proizvodnju ...
maliperica maliperica 19:27 27.03.2020

Re: Ima li u tom podužem tekstu...


nsarski
aureus
nsarski

Da li je ovo profesionalni savet ili si ga izvukao iz južnog dela tela?

Ne očekuj odgovor kad ovako postaviš pitanje.



Pa, majkumu, ti si s takvim autoritetom dao taj savet da je moje pitanje sasvim na mestu i prigodno.

Jednom od najboljih blogera - trebalo je da se obratiš drugačije.
Sa većim respektom.
Onda bi ti odgovorio - još besmislenije.
aureus aureus 19:34 27.03.2020

Re: Ima li u tom podužem tekstu...

maliperica
Jednom od najboljih blogera - trebalo je da se obratiš drugačije.
Sa većim respektom.
Onda bi ti odgovorio - još besmislenije.

Mali Perice, htio sam ti dati preporuku zbog prvog dijela komentara, ali si sve zabrljao na kraju.

Ništa od tebe, na žalost. Novi ćorak.

Čuvaj se virusa i budi dobro. Šta da ti kažem.
maliperica maliperica 19:38 27.03.2020

Re: Ima li u tom podužem tekstu...

aureus
maliperica
Jednom od najboljih blogera - trebalo je da se obratiš drugačije.
Sa većim respektom.
Onda bi ti odgovorio - još besmislenije.

Mali Perice, htio sam ti dati preporuku zbog prvog dijela komentara, ali si sve zabrljao na kraju.

Ništa od tebe, na žalost. Novi ćorak.

Čuvaj se virusa i budi dobro. Šta da ti kažem.

Nemam ni ja tebi šta da kažem, osim da se čuvaš.
Potrebni smo ovom svetu i ja kao jedan od najgorih i ti - kao jedan od najboljih blogera.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 23:34 27.03.2020

Re: Ima li u tom podužem tekstu...

nsarski
Pita me danas prijatelj šta da radi. Ima milion žive gotovine u raznim devizama, pa kako da se snađe u ovom ekonomskom okruženju? Da kupi nešto, da investira, da miruje?


Evo da probam ja nekoliko opcija:

1. Da uloži u mobilnu aplikaciju za praćenje kretanja ljudi, koja će vlasniku da javi pre ili kad se put ukrsti sa nekim ko ima virus. Malo je intruzivno za privatnost, ali ko te pita u ovoj krizi.

2. Da uloži u projekat čipovanja ljudi, sa ciljem da prati kretanje, meri temperaturu, otkucaje srca, pritisak, kiseonik u krvi, stres i slično.

3. Da uloži u aplikaciju koja čita raspoloženje sa lica ljudi.

4. Da uloži u farmaceutsku kuću koja razvija vakcinu i/ili lek za virus.

Za 1. – 3. može se dodati rečenica: „I javlja tamo gde treba“.

Malo se šalim i ironišem, a možda će svašta da bude u "svetloj budućnosti".

Za druge opcije, možemo da se čujemo. Nekoliko startapa čeka smele investitore koji bi da oplode svoj kapital, ali uz nešto veći rizik u pogledu uspešnosti.

srdjan.pajic srdjan.pajic 04:30 30.03.2020

Re: Ima li u tom podužem tekstu...

4. Da uloži u farmaceutsku kuću koja razvija vakcinu i/ili lek za virus.

Nah, njima para ne treba, nego:

5. Da uloži u firmu koja pravi virus kauntere. Koliko shvatam, u razvoju svake vakcine je usko grlo to što ne možeš brzo da saznaš šta deluje a šta ne deluje na virus. Nego ono, zapatiš virus u petri-dišu, oprskaš, i čekaš dok virusa ne bude toliko da možeš da ga detektuješ, ilik ne, i tako da vidiš da li prestaje da se množi ili nastavlja. Pa onda malo našteluješ vakcinu, i sve ispočetka.

Ako se nekom ovo čini razumno, mogu da dam i podatke koja je firma u pitanju .
G.Cross G.Cross 14:43 27.03.2020

Copy-Paste

Mozda prisustvujemo najvećoj grešci u novijoj istoriji.

Copy-paste mera koje preuzela Kina u zemljama koje imaju različitu ekonomiju, Kulturu, populaciju je možda dobro ( zato što je jedino moguće) a možda i ogromna greška na dugi rok.

Napisah u nekom drugom blogu da je Wuhan mali procenat stanovništva Kine i samo oko 5% kineskog GDP.

Blokirati jednu relativno malu provinciju je veoma različito od blokiranja cele zemlje

Na videu o mesec dana u Wuhanu se govori o tome da je desetine hiljada medicinskog osoblja poslato tamo iz drugih provincija. Svaka kineska provincija je "usvojila" po jedan grad u blokiranoj provinvinciji.

Ne vidim kako se to može uraditi u US na primer.
I jako važno, Wuhan je bio žarište epidemije a u ostalim zemljama je virus dolazio spolja.

Sada kad u Kinu virus ulazi spolja oni, po meni ispravno potpuno blokiraju granice.

Jos jedna lekcija za zapad, na žalost mnogo prekasno.

Tako da je ovom trenutku, verujem, potpuno nemoguće kvantifikovati posledice na svetsku ekonomiju ili ekonomiju pojedinih zemalja.

Ako Trump stvarno "otvori" US oko Uskrsa a verujem da hoće, na jedan ili drugi način. pod ogromnim pritiskom Wall Street videćemo, možda će ta strategija za US da bude bolja od uvozne.
angie01 angie01 14:48 27.03.2020

Re: Copy-Paste

Sada kad u Kinu virus ulazi spolja oni, po meni ispravno potpuno blokiraju granice.


al su sada propustili da na vreme blokiraju svoju- zbog drugih, narocito sto je,


Wuhan mali procenat stanovništva Kine i samo oko 5% mkineskog GDP.

G.Cross G.Cross 14:54 27.03.2020

Re: Copy-Paste

angie01
Sada kad u Kinu virus ulazi spolja oni, po meni ispravno potpuno blokiraju granice.


al su sada propustili da na vreme blokiraju svoju- zbog drugih, narocito sto je,


Wuhan mali procenat stanovništva Kine i samo oko 5% mkineskog GDP.




Možda, u Kini je juče zabeleženo 55 novih slučajeva, od kojih 53 spolja.

Verujem da sa tehnologijom koju Kina ima (face recognition itd) mogu da ih imaju pod kontrolom jer novi više neće da dolaze. Bar se nadam.
zemljanin zemljanin 15:14 27.03.2020

Re: Copy-Paste

Ako Trump stvarno "otvori" US oko Uskrsa a verujem da hoće, na jedan ili drugi način. pod ogromnim pritiskom Wall Street videćemo, možda će ta strategija za US da bude bolja od uvozne

cak ni Trumpeta nece da pusti sve ... verovatno segmentirano i u nekim drzavama ... ali sa njim nikad nisi nacisto, tako da

sa druge strane berze i ekonomija nisu ista stvar ... berze/trzista gledaju sta ce biti za N vreme a ne sta je trenutno ... zato se ustalio izraz papirne i realne ekonomije ... realna uvek kasni za papirnom ... bumo videli
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 15:35 27.03.2020

Re: Copy-Paste

Aman ljudi, pustite vi Kinu i USA, to su najjače sile sveta, nego šta ćemo mi?

Tuj, pesmu da mi poješ Koštan.
G.Cross G.Cross 15:37 27.03.2020

Re: Copy-Paste

berze/trzista gledaju sta ce biti za N vreme



Slusaj,ja sam ziveo taj zivot godinama od jednog do drugog quarter conference calla sa Investorima ( bili smo na NYSE).

Njihov short term focus je ubitacan za ekonomiju.

G.Cross G.Cross 15:45 27.03.2020

Re: Copy-Paste

Vojislav Stojković
Aman ljudi, pustite vi Kinu i USA, to su najjače sile sveta, nego šta ćemo mi?

Tuj, pesmu da mi poješ Koštan.



Kad vec pitas evo ovako.

Wuhan ima ima 8 miliona stanovnika. kao Srbija. I imao je oko 65.000 zarazenih, to bi moglo da bude neko merilo za Srbiju.

Sad u onom videu sto neko postavi " 1 mesec u Wuhanu" oni opisuju kako je svaki grad u blokiranoj provinciji "usvojila" jedna kineska prvincija.

Sada samo jos da Vucic posalje bratu Xiju email sa molbom da Srbiju proglasi za omanji Kineski grad i da nas usvoji recimo Sangaj.

Eto resenja.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 15:50 27.03.2020

Re: Copy-Paste

Pa dobro, ako drugog rešenja nema, neka nas usviji Šangaj, Bavarska, Kalifornija, Ontario... ali plašim se da nismo dovoljno umiljati.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 18:59 27.03.2020

Re: Copy-Paste

Wuhan ima ima 8 miliona stanovnika. kao Srbija. I imao je oko 65.000 zarazenih, to bi moglo da bude neko merilo za Srbiju.

Тешко.
Ми немамо такву увезаност.
Тамо има 8 милиона спојених брзом железницом, аутопутевима, вероватно и метроом.
Србија је слабо увезана и слабо покретна.
G.Cross G.Cross 19:21 27.03.2020

Re: Copy-Paste

Predrag Brajovic
Wuhan ima ima 8 miliona stanovnika. kao Srbija. I imao je oko 65.000 zarazenih, to bi moglo da bude neko merilo za Srbiju.

Тешко.
Ми немамо такву увезаност.
Тамо имап 8 милиона спојених брзом железницом, аутопутевима, вероватно и метроом.
Србија је слабо увезана и слабо покретна.



Ma naravno, ja sam po svom starom obicaju bio cinican da povezem tvrdnju da ce u Srbiji biti 70% zarazenih (odnosno 4.900.000 ljudi zarazenih) i pokazem glupost te tvrdnje .


I sta ti radis ovde na Blogu sad ? Vidis da svi ostali prate Vrhovnog Komandanta na Televizijama.

Meni se ova Brnabicka svidza. Mislim kao profesionalac. Nije ona kriva sto se rodila u isto vreme kad velika vecina Srbije obozava Vucica.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 19:44 27.03.2020

Re: Copy-Paste

I sta ti radis ovde na Blogu sad ? Vidis da svi ostali prate Vrhovnog Komandanta na Televizijama.

Немам ТВ.
Не пратим у директном преносу ништа.
Сав ехо ионако допре до мене.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 19:49 27.03.2020

Re: Copy-Paste

niccolo niccolo 19:55 27.03.2020

Re: Copy-Paste

na Televizijama

Jel bilo nešto bitno?
G.Cross G.Cross 20:06 27.03.2020

Re: Copy-Paste

Predrag Brajovic



Znas sta je interesantno. Do ovoga ja u zivotu nisam cuo za Wuhan, mada sam bio desetak puta u Kini , na istoku.

Tipovi imaju tube koji vrlo lici na londonski samo Temza nema tu pritoku i fali Circle Line.
Ne vidim koliko je to kilometara , da li je surface ili sve ispod zemlje ali je fascinantno.

Ja sam bio u Guandzo ( nemam pojma kao se speluje) sa svim onim putevima na dva tri nivoa u sred grada. I koliko se secam godinama 60% svetske proizvodnje cementa i betonskog gvozdza je troseno u Kini.

I paradoksalno ili ne danas Premijer, Ministar zdravlja i chief health officer u UK su pozitivni ( na koronavirus ). A taman napravili najvecu pobedu posle WWII :)

I Tramp misli da po hiljadarku svakome resava stvar.

Dva pajaca istorije u isto vreme u najgore vreme za njihove nacije.

svarog svarog 20:41 27.03.2020

Re: Copy-Paste

Aman ljudi, pustite vi Kinu i USA, to su najjače sile sveta, nego šta ćemo mi?


Strpi se do nedelje, spremio prezidente najbolje mere na svetu
bene_geserit bene_geserit 21:01 27.03.2020

Re: Copy-Paste

Wuhan železnička stanica:
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:29 27.03.2020

Re: Copy-Paste

bene_geserit

МРВ=Масовни Распршивач Вируса.
Milan Novković Milan Novković 13:22 28.03.2020

Re: Copy-Paste

G.Cross
Predrag Brajovic



Znas sta je interesantno. Do ovoga ja u zivotu nisam cuo za Wuhan, mada sam bio desetak puta u Kini , na istoku.

...

I paradoksalno ili ne danas Premijer, Ministar zdravlja i chief health officer u UK su pozitivni ( na koronavirus ). A taman napravili najvecu pobedu posle WWII :)

...

Dva pajaca istorije u isto vreme u najgore vreme za njihove nacije.


Ne znam na koju pobedu misliš, Brexit ili neku konspiraciju iza ovih sad događaja?!

Pa biram ono što mi treba za komentar.

Brexit će se pokazati kao pametan potez - to smo znali i pre, ali smo navijali za Evropu - naivnije idealizovanu budućnost. Evropa je u ovom trenutku baš urušena.

Čitam ja davno jedan članak od kvalitetnog autora gde su neke naj-geopolitičke ideje u UK u stvari iste kao ruske. Bilo mi čudno, naravno, ne samo zbog kolonijalnog sentimenta, tuče sa Rusima i ostalog.

Ne tako davno sam od drugog kvalitetnog autora naučio da je ovde protiv Brexita najžešće aristokratija - hoće jeftinu radnu snagu, nema veze odakle, i imaju nadnacionalno naduvanu svest o svojim višim pravima da upravljaju svetom.

Ali se ovi prvi nose starim znanjima o potencijalu Evroazijskog kontinenta, tj zemljine evroazijske ploče.

I pre neki dan čitam trećeg dobrog autora, Thierry Meyssan - Volataire Network (i zbog njega mi je žao što ne znam Francuski) koji objašnjava kako se Ameri povlače sa Bliskog Istoka, ostavljaju dizgine Britancima, komadaju KSA.

Neocons su jaki kako u US tako i u UK, misle da u svetu treba da bude samo jedna sila, na čujem vrhu su oni, znači ovo što sad mislim i ako je tačno trajaće, ne godinama nego par decenija.

Ja mislim da se anti-neocon ogranci deep Anglosaxon gov pripremaju za multipolarnost. Ne treba biti genije pa znati da je to jedini način, nego bede u unutrašnjem anglosaksonskom građanskom ratu.

I mislim da će za deceniju-dve napraviti Bliski Istok, NATOe, Three-Seas inicijative i ostale decrepit neocon idiotluke poslednjih decenija prohodne za evroazijsku integraciju.

Integracija sveta ide dalje, samo osciluje.
Черевићан Черевићан 16:06 27.03.2020

трта богме

COVID-19 ....vesnik slabljenja globalizacije

сценарији богме битни су у игри
свашта јоште ..могло би да буде,
(само да знани интерес моћника
не превагне ......те угрози људе)
G.Cross G.Cross 19:35 27.03.2020

Najbolji za danas

Mexico should start building that wall to stop the Americans from escaping



Jeste skinuo sam ga sa Russia Today al je dobar fazon.
maliperica maliperica 20:31 27.03.2020

Rekao bih

da sledi do sada najveće upumpavanje falš USA dolara .
Naštampaš,tebra,kolko treba, pa pustiš da se troši.
G.Cross G.Cross 20:33 27.03.2020

Re: Rekao bih

maliperica
da sledi do sada najveće upumpavanje falš USA dolara .
Naštampaš,tebra,kolko treba, pa pustiš da se troši.


Ti si mudar ali to se vec desilo.

Samo nije jasno na sta da se trosi.

Toaletni papir ?
bene_geserit bene_geserit 21:07 27.03.2020

Re: Rekao bih

Samo nije jasno na sta da se trosi.
Toaletni papir ?

Pa da ljudi prežive mesec, plate iznajmljivanje stana ili mortgage, kupe hranu.
To im još uvek treba, i zatvorenim u kućama.
G.Cross G.Cross 21:21 27.03.2020

Re: Rekao bih

bene_geserit
Samo nije jasno na sta da se trosi.
Toaletni papir ?

Pa da ljudi prežive mesec, plate iznajmljivanje stana ili mortgage, kupe hranu.
To im još uvek treba, i zatvorenim u kućama.


I to su patrljci "Make America Great Again" poruke?

Nesreća Amerike je što ima idiota kao Predsednika u ovako važnom trenutku.

Ali ako bi izbori bili sad on bi opet jasno pobedio. Nisam siguran za Novembar. Mada ništa obećavaju ni sa demokratske strane.

Jestel razmišljali da zamolite Kinu da budete jedna od provincija?
G.Cross G.Cross 21:23 27.03.2020

Re: Rekao bih

bene_geserit
Samo nije jasno na sta da se trosi.
Toaletni papir ?

Pa da ljudi prežive mesec, plate iznajmljivanje stana ili mortgage, kupe hranu.
To im još uvek treba, i zatvorenim u kućama.


I onda sledeći mesec još par triliona za majsku kiriju? " Pa Jun?" Pa Jul?
bene_geserit bene_geserit 21:42 27.03.2020

Re: Rekao bih

Misliš krpljenje čamca od njega neće da napravi jahtu ?
Pa to što daju neku kintu ljudima što ne mogu da sastave kraj sa krajem jer je sve stalo nije zamišljeno kao recept za rešavanje ekonomskog sranja (hteo sam da kažem stanja), nego kao flekica kad izbušiš gumu, pa da ispušta što manje dok se ne dovezeš do kuće i dok ne promeniš gumu.

A na izborima izabereš od ponuđenog. Za ove što pedalaju diversity sranja ja dok sam živ ne glasam, koji god da je crni Đavo protivkandidat.
Siguran sam da si ti srećan sa Makaronom i da bolje nije moglo ?
G.Cross G.Cross 22:01 27.03.2020

Re: Rekao bih

bene_geserit
Misliš krpljenje čamca od njega neće da napravi jahtu ?
Pa to što daju neku kintu ljudima što ne mogu da sastave kraj sa krajem jer je sve stalo nije zamišljeno kao recept za rešavanje ekonomskog sranja (hteo sam da kažem stanja), nego kao flekica kad izbušiš gumu, pa da ispušta što manje dok se ne dovezeš do kuće i dok ne promeniš gumu.

A na izborima izabereš od ponuđenog. Za ove što pedalaju diversity sranja ja dok sam živ ne glasam, koji god da je crni Đavo protivkandidat.
Siguran sam da si ti srećan sa Makaronom i da bolje nije moglo ?



Ako misliš da ću da kažem Lepen neću :)

Bio jedan koji je imao 68% Podrške centra i desnice Francois Fillon (ja čak i pisao blog o njemu) ali mu smestise aferu mesec dana pred izbore i ispliva Macron za koga niko nije čuo i pobedi Jebote. Ko je smestio aferu? He. He.

bene_geserit bene_geserit 22:30 27.03.2020

Re: Rekao bih

Ako misliš da ću da kažem Lepen neću :)

Tu sam izuzetno iznenađen.
Bio jedan koji je imao 68% Podrške centra i desnice Francois Fillon

Vi makar imate više od dve partije, pa i možeš da glasaš za nekoga i da ima nekog smisla.
Mi ovde to smisla nikakvog nema, evo i Pajić i ja glasali za onu ludaču Jill Stein (iz sličnih razloga zapravo) i onda ukapirali da je luda ko struja naknadno. Ja sad treba da glasam za nešto ovde u Kaliforniji kad 70% glasova svakako ide DPu i kad se to pretoči u elektorske glasove nemaš razloga da gubiš vreme na glasanje.
srdjan.pajic srdjan.pajic 04:39 30.03.2020

Re: Rekao bih

Ja sad treba da glasam za nešto ovde u Kaliforniji kad 70% glasova svakako ide DPu i kad se to pretoči u elektorske glasove nemaš razloga da gubiš vreme na glasanje.


I kod nas je tako, ali ja ću didem da glasam za Bajdena samo da tebi teram inat i nerviram te.
aureus aureus 22:00 27.03.2020

A u Americi

Najranjiviji gradovi u SAD su (neko sastavio listu):

1) Njujork
2) San Francisko
3) Vašington DC,
4) Detroit
5) Majami
6) Filadelfija
7) Los Anđeles.

U Njujorku, 61 posto stanovnika koristi javni prevoz. U Amarilu (grad u Teksasu sa oko 190 hiljada stanovnika) manje od 0,1 posto.


bene_geserit bene_geserit 22:23 27.03.2020

Re: A u Americi

Ne bi ja potcenjivao mogućnosti LA-a za veliko sranje, ogroman broj ljudi (koliko god da nema zgrada i slabo gradskog prevoza).
Mada onaj njihov gradonačelnik paniči, evo danas je izjavio da će za dve nedelje da budu ko Njujork.
rodni rodni 13:43 28.03.2020

M'da!

Rezultat ove krize će biti trivijalan, tj. kao i uvek.
Jači će biti još jači, a slabiji još slabiji.
Milan Novković Milan Novković 14:05 28.03.2020

Re: M'da!

rodni
Rezultat ove krize će biti trivijalan, tj. kao i uvek.
Jači će biti još jači, a slabiji još slabiji.

To su viši harmonici mnogih kretanja u kompleksnim sistemima gde ima smisla primetiti jače i slabije.

Ali, ako posmatraš niše harmonike:

- filter jači-slabiji može da ti da različite skupove jačih i slabijih igrača u poređenju sa filtriranjem high-pass filterima

- A ako zadržiš definiciju jači-slabiji, ne samo da rezultat ume da bude suprotan od ovoga što kažeš, nego je moguće da ubrzano krene u suprotnu stranu.

Ilustrativan primer je obrazac iz kockanja koji se zove double-down, dupliranje uloga, gde onaj što gubi, a bio jači neko vreme, duplira uloge da bi povratio izgubljeno, dok ne izgubi "sve".

Ne sve, naravno, ima previše metaforičnosti u ovom primeru.

Imamo i tihu vodu koja roni breg - nisko-harmonična sila u prirodi.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana