Gradjanske inicijative| Zdravlje

Odgovor prof. dr Stanojevića, načelnika GAK Narodni front

Krugolina Borup RSS / 02.12.2008. u 11:51

Stigao je odgovor Prof. Dr Stanojevića na moje otvoreno pismo iz prethodnog bloga.

AUTOR: PROF. DR DUŠAN STANOJEVIĆ, Načelnik GAK Narodni front

 

Poštovana gospodjo Krugolina,

Smatram da ste izašli iz okvira pacijenta i da pokušavate da svojom neobaveštenošću kritikujete nešto što se dogadja u našim porodilištima, a što izlazi iz okvira vaše nadležnosti, ja ću kao uljudan čovek i lekar početi sa odgovorima na vaša postavljena pitanja. Moram vas zamoliti da budete strpljivi jer na svako postavljeno pitanje ja ću odgovarati traktatom. Smatrao sam da treba da se uključim u ovaj razgovor dok smo razgovarali o ponašanju medicinskog osoblja prema pacijentima. Vi ste otišli korak dalje i pretendujete da kritikujete sve što se u porodilištu dogadja uključujući i medicinske procedure. Jedino što se sa vame slažem je da je posao babice ropski posao i da ste u pravu kada ste babice nazvali robinjama.

Dakle prvi odgovor i traktat odnosi se na klistiranje pre porodjaja. Ma kako to nekome bilo neprijatno to je neophodno. Odmah da vam kažem da iako ste napisali da tu postoji rizik od povrede, u celoj Srbiji u poslednjih pedeset goidina niko nikoga nije povredio u toku ove manipulacije ni pre porodjaja, ni pre neke druge operacije. U toku bilo koje hirurške intervencije, kada se trbuh otvara neophodno je da creva budu prazna. Ja ću se truditi da govorim narodnim jezikom kako bi me svi koji vaš blog čitaju razumeli. Hirurzi su tokom decenija primetili da creva brže prorade ukoliko se pre operacije isprazne. Neophodno je da creva što pre prorade jer ukoliko se to ne desi može doći do smrtonosnog zapaljenja trbušne maramice. Stari hirurzi su nakon operacije običavali da pitaju pacijenta koga su prethodnog dana operisali da li je imao vetrove, tj.da li je prdnuo. Onaj ko je prdnuo živ je, onaj ko nije prdnuo nije živ. Dakle puštanje vetrova je dokaz da su creva proradila. Puštanje vetrova posle operacije od strane pacijenta, je bila najlepša pesma za hirurga. Pošto se na latinskom pesma kaže karmen, sredstva koja podstiču pacijenta da pušta vetrove ili gasove nazvana su u farmakologiji karminativna sredstva. Savremeni hirurzi takodje ista pitanja postavljaju pacijentima. Samo o ovom pitanju hirurga i pacijenta postoji na desetine viceva. Stari rimski legionari su znali da se klisitraju veče uoči bitke, jer su znali da ukoliko budu ranjeni u trbuh, veće šanse imaju da prežive ukoliko su im creva prazna. Srpski ratnici su takodje to znali i niko uoči proboja Solunskog fronta nije večerao. Znali su da će sutra jurišati na bajonet i veće šanse da prežive, ako budu ranjeni u trbuh, imaju ako su im creva prazna.

Vratimo se porodjaju. Kao što znate svaka peta ili čak četvrta žena poradja se carskim rezom. Nekada smo u situaciji da iznenada odlučujemo u toku porodjaja da moramo hitno da uradimo carski rez. Zamislite sami situaciju da moramo hitno da operišemo ali prethodno moramo da poštujemo predhiruršku proceduru koja traje pola sata. Nekada nekoliko minuta spašava život ženi i detetu. Nadam se da znate da se u toku carskog reza otvara trbuh i dolazi se u neposredan kontakt sa crevima.

No nije samo carski rez razlog klistiranja. U toku trudnoće se luči velika količina hormona progesterona. Naziv progesteron znači zaštitnik trudnoće, jer svojim dejstom smanjuje pokretljivost glatkih mišića organizma od kojih se sastoji materica ali i creva. Zbog toga sve trudnice često pate od zatvora. I zbog toga se očekuje da kod njih sporije prorade creva posle hirurških intervencija pa i carskog reza. Samim tim neophodnost da creva budu prazna kod trudnica je veća.

No to nije sve. Pun rektum fekalija koji se nalazi u maloj karlici koja poredstavlja put kojim plod treba da prodje predstavlja fizičku prepreku u porodjajnom putu što značajno otežava porodjaj. Isto važi i za punu mokraćnu bešiku.

Ali ni to nije sve. Ginekolozi su primetili da proširena mokraćna bešika kao i proširen rektum iz nekog razloga dovode do slabijih kontrakcija materice što sa svoje strane usporava porodjaj.

No to nije sve. Naravno da se žena može poroditi i ako joj je rektum pun fekalija. To sam imao prilike da vidim puno puta. Tom prilikom pre ploda izlaze fekalije a nakon fekalija plod, jer plod ispred sebe gura sve iz male karlice. Prilikom izlaska ploda nekada na medjici treba napraviti epiziotomiju koja obavezno biva umrljana fekalijama. Takodje umrljan fekalijama biva i rascep na medjici ukoliko se na vreme ne uradi epiziotomija. Pretpostavljam da možete da zamislite šta može da se desi kada u otvorenu ranu upadnu fekalije. Takodje se nekada ne može izbeći i umrljanost ploda fekalijama. Zamislite sada situaciju da umrljan plod odmah stavimo majci na grudi jer tako zahteva baby frendli procedura. Moram da priznam da do sada nisam sreo osobu kojoj bi se to dopadalo.

Morao sam sve ovako detaljno i plastično da vam opišem da bi vi shvatili neophodnost ovog postupka koji nekada nije prijatan. Sada možete zamisliti situaciju da lekar koji radi u porodilištu treba, samo na objašnjenje o neophodnosti klistiranja, da poptroši dvadestet minuta objašnjavajući samo jednoj ženi. Dvadeset žena dnevno će potrošiti njegovo radno vreme. Zato se zalažem da sve trudnice posećuju psihofizičku pripremu ili školu roditeljstva.

Nadam se da ste odgovorom zadovoljni. Za nekoliko dana ću napisati i traktat o neophodnosti brijanja ili želite nešto drugo. Ukoliko želite napišite na blogu.

Za vašu ličnu informaciju treba da znate da nije sve pametno što dolazi sa zapada, sa koga su nam došle i lude krave. Moja lična deviza je da medicina ne sme da odnese pobedu nad zdravim razumom.

AtačmentiKomentari (516)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

Krugolina Borup Krugolina Borup 11:51 02.12.2008

Rezervisano

Dragi prof. dr Stanojeviću,

Pre svega, veliko hvala što nalazite vremena da ovde s nama komunicirate i da odgovarate na pitanja. Već sama ta činjenica "leči" dobar deo problema iznetih u tački 1 naše Peticije ministru zdravlja - ponašanje zaposlenih (pri čemu je odsustvo komunikacije i nedavanje informacija bilo jedna od primedbi na to ponašanje).

Drugo, moram da vas podsetim da smo se mi u tački 2 naše Peticije ministru zdravlja žalili na zastarele i nehumane bolničke protokole. Stoga pitanja koja su vam upućena nikako ne izlaze iz okvira onoga što se ovom akcijom od početka želelo postići. Naprotiv. Samo sa tačke 1 širimo priču i na tačku 2. A te dve tačke jesu i povezane, je upravo zastareli protokoli osoblju omogućavaju i olakšavaju da se neprikladno ponašaju prema porodiljama.

Treće, ja nisam završila medicinu, ali nisam ni maloumna ni nepismena. Kao što umem pročitati i razumeti vašu prezentaciju o onome šta porodilju čeka u porodilištu, i kao što umem pročitati i razumeti ovaj vaš odgovor, bogami umem pročitati i razumeti i Preporuke SZO. Vi ste prvi rekli da je jedan od problema "neobaveštena žena". Jesam li ja sad, kad sam pročitala ne samo informacije koje potiču od vas, već i Preporuke SZO, preobaveštena ili loše obaveštena? Takođe moram da vas podsetim na ono što sam već iznela na svom prethodnom blogu - činjenicu da se obaveštenja koja vi dajete ne mogu pročitati nigde, dok se obaveštenja koja daje SZO mogu pročitati svuda. Ako su Preporuke SZO loše, onda smo mi žene osuđene na lošu obaveštenost sve dok vi ili neko drugi ne napiše knjigu o tome kako stvari treba da izgledaju.

Četvrto, apsolutno nigde nikad nisam rekla da je posao babice ropski niti da su babice robinje. To ste nešto debelo pomešali.

Peto, bila bih vam zahvalna za referencu na osnovu koje tvrdite da "u celoj Srbiji u poslednjih pedeset goidina niko nikoga nije povredio u toku ove manipulacije ni pre porodjaja, ni pre neke druge operacije".

Šesto, kažete da se creva moraju isprazniti pre svake hirurške intervencije, da bi nakon nje što pre proradila. Upravo ovde dolazimo do spajanja problema iz tačke 1 i tačke 2 naše Peticije. Zbog toga što postoji šansa da oko 20% porođaja (prof. Bogdanović je na prezentaciji čak izneo 18.5% kao procenat carskih rezova u nas) završi carskim rezom, mi ćemo klistirati 100% žena? Uravnilovka je, profesore, nešto što lekarima olakšava posao, ali nas korisnice vaših usluga maltretira do besvesti. Nemojte mi, molim vas, reći da je ovaj problem nemoguće rešiti na neki drugi način. Hajte, predložite taj neki drugi način! Ili - pošto većina zemalja sledi ovu Preporuku SZO - hajde da kontaktiramo neka porodilišta iz inostranstva, da vidimo kako su oni rešili ovaj problem? Pa da ne izmišljamo rupu na saksiji, nego da prekopiramo. Može? Istovremeno možemo tražiti i njihove postotke mortaliteta i carskih rezova, pa uporediti s našima. O jednom trošku.

Sedmo, kažete: "Pun rektum fekalija koji se nalazi u maloj karlici koja poredstavlja put kojim plod treba da prodje predstavlja fizičku prepreku u porodjajnom putu što značajno otežava porodjaj." I još kažete: "Ginekolozi su primetili da proširena mokraćna bešika kao i proširen rektum iz nekog razloga dovode do slabijih kontrakcija materice što sa svoje strane usporava porodjaj." I još kažete: "Prilikom izlaska ploda nekada na medjici treba napraviti epiziotomiju koja obavezno biva umrljana fekalijama." SZO, pak, s druge strane kaže: "Nisu otkriveni nikakvi efekti na trajanje porođaja i na neonatalnu infekciju ili infekciju međice." Dakle, SZO i vi tvrdite potpuno suprotne stvari. Kome mi sad, prof. dr Stanojeviću, da verujemo? Vama ili SZO?

Osmo, što se tiče eventualne zaprljanosti međice i bebe, SZO kaže: "Dva kontrolirana istraživanja metodom slučajnog uzorka (Romney i Gordon, 1981; Drayton i Rees, 1984.) pokazala su da primjena klistira ne utječe na stupanj fekalnog zaprljanja tijekom prve faze porođaja, ali ga umanjuje za vrijeme izgona. Bez klistiranja zaprljanje je uglavnom neznatno i lakše ga je ukloniti, nego zaprljanost nakon klistiranja." Da li ste vi čitali ova istraživanja? Pa, ona tvrde potpuno suprotno od onoga što vi tvrdite! Možete li nam dati neke konkretne reference za ono što vi tvrdite, ili vi to pričate kao što kažete, na osnovu: "neki hirurzi su primetili" i "neki ginekolozi su primetili".

Za kraj, naravno da ćemo očekivati i ostale vaše odgovore na ostala pitanja. Možete i prekoreda, ako vam je tako lakše. Svejedno. Znamo da ste vrlo zaposleni, bićemo strpljivi. Zahvalni smo za svaki trenutak koji odvojite za komunikaciju s nama.

I još jednom bih vas zamolila da nam nekako dostavite i power-point prezentaciju koja je pratila vaše predavanje na Institutu Batut. Želela bih sve to okačiti na vebsjat jer, bez obzira što (kao što vidite) imam lično velikih sumnji u opravdanost mnogih od tih metoda, to ne umanjuje činjenicu da vaša prezentacija VERNO odslikava šta ženu u porodilištu očekuje. A žene treba da se upravo o tome informišu. Dok ne uvedemo promene, naravno.

S poštovanjem,
Krugolina Borup
man ray loves me man ray loves me 11:55 02.12.2008

Re: dfa

svidelo mi se poredjenje izmedju porodilja i solunaca.
scabies scabies 12:02 02.12.2008

Re: Rezervisano

evo, cekam.
scabies scabies 12:11 02.12.2008

Re: Rezervisano

E sad je stvarno preterao! Ako je ovo sto on prica istina..ja...ne razumem!
Ne znam kako je u Frontu, ali u drugim porodilistima i kada dodje do praznjenja creva za vreme porodjaja, babica je tu da se postara da fekalije ne dospeju ni do vagine, ni rane od epiziotomije, ni bebe! Ako se u Frontu desava da im zbog toga (ili bilo cega drugog) bebe budu "umrljane" fekalijama...
I ponizavajuce je ovo sto je ovde napisao, kao da su blogeri/blogerke maloumni
Unfuckable Unfuckable 12:17 02.12.2008

Re: Rezervisano

I odvratno je ponizavajuce ovo sto je ovde napisao, kao da su blogeri/blogerke maloumni

ne slažem se
nema potrebe da kritikujemo čoveka ako se potrudio da običnim jezikom približi temu i terminologiju što većem broju ljudi, zašto bi to bilo ponižavajuće i odvratno ?
Nemaju svi medicinsko znanje
scabies scabies 12:21 02.12.2008

Re: Rezervisano

Ponizavajuce je sto izmislja price o bebama umrljanim fekalijama i jos kaze

Zamislite sada situaciju da umrljan plod odmah stavimo majci na grudi jer tako zahteva baby frendli procedura.


Tebi to nije uvredljivo, onako, za zdrav razum?
Unfuckable Unfuckable 12:36 02.12.2008

Re: Rezervisano

jednostavno, ne ulazim u procenjivanje istinitosti toga što je naveo, a ne vidim ni jedan drugi razlog (osim : neće, namerno...) da ne stave dete odmah majci na grudi
nije mi uvredljivo, kažem - jer ne krećem apriorno da čovek ne govori istinu
Ovakvim komentarima kao što je tvoj u mnogome se može potpaliti nepotreban gnev prema nekome ko je istupio i time - indirektno - dao legitimitet celoj ovoj priči : dakle, lopta je sada u blogerskom dvorištu, nemojmo da ispadnemo neparlamentarni i netolerantni
scabies scabies 12:44 02.12.2008

Re: Rezervisano

Mislim da za toliko svi poznajemo anatomiju i izgled porodjajnog stola i polozaja trudnice i silu gravitacije da je ocigledno da je ovo naucna fantastika. I dokle vise taj stav da neko cini uslugu javnosti kada sa njom komunicira? Ako ce on prestati da daje objasnjenja zato sto se ljudi bune zbog toga sto prica, onda je kapitulacija vec na stolu, samo jos da se potpise.

Re: Rezervisano

ovo za fekalije i bebu je uvredljivo zato sto je malogradjansko opravdanje za nepotrebne procedure koje su svugde prevazidjene.

ako trudnica nema crevnu infekciju, cak i da se beba umaze fekalijama pa posle stavi majci na grudi takva, pa sta?? umazace se fekalijama i beba i majka jos mongo puta dok beba ne pocne da kaki samostalno.

INFORMED CONSENT RULES!
ili za Dr Stanojevica
ИНОМЙЕСKИ ПРСТАНК ВЛАДЬА!
Unfuckable Unfuckable 13:06 02.12.2008

Re: Rezervisano

ok, važi - u pravu ste obe, sad ima da iseckamo na komade Lika koji se usudio da nam se obrati i da nam predoči neke životne situacije i okolnosti pod kojima se cela priča dešava.
Već sam jednom ranije apelovao na komentatore da se uzdrže od strogo medicinskih diskusija pošto mislim da će se , u krajnjoj liniji priča svesti svesti na "idealno, ali nepostojeće"
ja ne bih da nastavljam diskusiju tj priču o E.Coli koja je, ako se dobro sećam, saprofit u debelom crevu - dakle, nisam dovoljno kompetentan, ako vi mislite da njoj ima mesta u celoj priči - ok
ja se samo nešto prisećam da čak i obična Sanitarna inspekcija veoma neblagonaklono gleda na nju, čak i kada se nađe na prstima
Ponavljam još jednom : nemojmo zaboraviti da je čovek istupio i da je lopta u našem dvorištu, ovo mnogi čitaju
antioksidant antioksidant 13:12 02.12.2008

Re: Rezervisano

u pravu ste obe, sad ima da iseckamo na komade Lika koji se usudio da nam se obrati i da nam predoči neke životne situacije i okolnosti pod kojima se cela priča dešava.

lika koji je usudio da nam se obrati i da nam predoci svoje vidjenje neke zivotne situacije i kako on vidi okolnosti pod kojima se cela prica desava

unf - lepo je sto se obratio ali to ne znaci da ce sad neko da klima glavom na sve sto je rekao. on prica svoju verziju, ovde se prica o drugim verzijama. to sto on prica ima (ako nista drugo) dve rupe:
1. u nekim medicinama se preslo na drugi nivo (ne kazem je novi pristup da je bolji i stim se slazem sa njim ali ne znaci i da je a pripori gori a svakako je humaniji)
2. nedostaje nagovestaj odnosa prema pacijentu

ivana23 ivana23 13:14 02.12.2008

Re: Rezervisano

Unfuckable
ok, važi - u pravu ste obe, sad ima da iseckamo na komade Lika koji se usudio da nam se obrati i da nam predoči neke životne situacije i okolnosti pod kojima se cela priča dešava.Već sam jednom ranije apelovao na komentatore da se uzdrže od strogo medicinskih diskusija pošto mislim da će se , u krajnjoj liniji priča svesti svesti na "idealno, ali nepostojeće"ja ne bih da nastavljam diskusiju tj priču o E.Coli koja je, ako se dobro sećam, saprofit u debelom crevu - dakle, nisam dovoljno kompetentan, ako vi mislite da njoj ima mesta u celoj priči - okja se samo nešto prisećam da čak i obična Sanitarna inspekcija veoma neblagonaklono gleda na nju, čak i kada se nađe na prstima Ponavljam još jednom : nemojmo zaboraviti da je čovek istupio i da je lopta u našem dvorištu, ovo mnogi čitaju.


Tacno!!!!
Unfuckable Unfuckable 13:16 02.12.2008

Re: Rezervisano

2. nedostaje nagovestaj odnosa prema pacijentu


pa ok, - što su se onda svi zaleteli u medicinske procedure ?
Hajmo mu lepo odgovorimo : "Ćao doktore ! Btw, nose li Vaši ljudi bedževe ili se opet malo - zaboravilo ?"
Hajde to da ga pitamo, za početak
Krugolina Borup Krugolina Borup 13:19 02.12.2008

Re: Rezervisano

pa ok, - što su se ond svi zaleteli u medicinske procedure ?


Zato što su zastarele i nehumane.
To je tačka 2 u Peticiji, nisi valjda zaboravio?
scabies scabies 13:20 02.12.2008

Re: Rezervisano

A ja bas mislila da kad budemo imali sa jedne strane nesto idealno i nepostojece, a sa druge nesto nakazno i obavezno, i svi budemo spremni za kompromis-naci ce se nesto kvalitetno i realno!
A drustveno koristan rad mi nikad nije bio jaca strana. Nisam ovde da bih spasila svet, vec da bih rekla sta mislim. A cini mi se da i prof dr Stanojevic nije bas raspolozen za disqsiju i trazenje kompromisa.
Izludjuje me taj konzervativni, patrijarhalni stav: ovde ja odlucujem i bice kako ja kazem!
antioksidant antioksidant 13:22 02.12.2008

Re: Rezervisano

pa ok, - što su se onda svi zaleteli u medicinske procedure ?

zato sto postoji sansa da ova procedura sem sto je neprijatna za pacijenta nema medicinskog opravdanja.samim tim sama procedura se kvalifikuje u narusavanje pacijentovih prava

drugi nivo je mistifikacija same procedure (pomenuo je skolu roditeljstva - da li se na njoj objasnjava zasto je ta procedura neophodna?)
scabies scabies 13:27 02.12.2008

Re: Rezervisano

što su se onda svi zaleteli u medicinske procedure ?

To su dve strane iste stvari. Postovanja pacijenata i dozivljavanja istih kao ljudskih bica koja imaju pravo da budu informisana, da postavljaju pitanja (pa i zahteve), da donose odluke kad je njihov zivot u pitanju. Kad to shvate, promenice i ponasanje i procedure!
Unfuckable Unfuckable 13:27 02.12.2008

Re: Rezervisano

pa gdi zaboravio :
a jel bilo još nešto pod tačkom 1 ?
Odnos, razgovor, oslovljavanje, bedževi....ili je sve to već "spakovano" ?
Možemo sa Dr Stanojevićem da se mantamo do sudnjeg dana o tome treba li klistir ili ne, doći ćemo lagano i do diskusije o izboru anestetika, ne brinem....ali nećemo saznati nose li njegovi ljudi bedževe, da li su upristojili odnos prema porodiljama, da li sankcioniše ispade svog osoblja, kako izlazi na kraj sa evidentnim otporom prema promenama ....
Šuma vs drveće
edit :
A drustveno koristan rad mi nikad nije bio jaca strana. Nisam ovde da bih spasila svet, vec da bih rekla sta mislim. A cini mi se da i prof dr Stanojevic nije bas raspolozen za disqsiju i trazenje kompromisa.
Izludjuje me taj konzervativni, patrijarhalni stav: ovde ja odlucujem i bice kako ja kazem!


opet moram da se vratim na moj omiljeti primer sa avionom : a što vezujete pojas u avionu, kad vam tamo neki pilot sa 2,2 promila to zatraži, pa vam se čak ni ne obrati, nego kao stoci - preko ekrančića ?

btw, ne vidim trenutno način na koji bi Dr Stanojević "bio raspoložen za diskusiju" pošto je, sudbinski & tehnički, hronično offline (s obzirom na ton i moderisanje diskusije, mislim da je bolje za sve što je baš tako),ako si primetila i mislim da je poprilično plitko napadati ga zbog toga
bik_koji_sedi bik_koji_sedi 13:28 02.12.2008

Re: Rezervisano

ИНОМЙЕСKИ ПРСТАНК ВЛАДЬА!


еј, а на ком је ово језику ?
ivana23 ivana23 13:30 02.12.2008

Re: Rezervisano

zato sto postoji sansa da ova procedura sem sto je neprijatna za pacijenta nema medicinskog opravdanja.

Ja tvrdim da nije nimalo neprijatna, pa nije to kolonoskopija zaboga.

Malo nize upravo BebaOdLoncara kaze (slobodna sam da je citiram):

stimuvezi, da li znate da se poznate holivudske zvezde klistiraju zbog lepote, da izbace toksine iz organizma?
scabies scabies 13:40 02.12.2008

Re: Rezervisano

stimuvezi, da li znate da se poznate holivudske zvezde klistiraju zbog lepote, da izbace toksine iz organizma?

Tako je i Merlin Monro, pa sta bi na kraju
Unfuckable Unfuckable 13:44 02.12.2008

Re: Rezervisano

pa, upravo putem klizme su joj aplikovali barbiturate, ako ti je poznato : zaobišli su portalni krvotok i ......tres

Imam neki dojam da bi se sada - da recimo bilo ko od Načelnika napiše "Ok, evo - nema klizmi !"
jedan deo komentatora narogušio na stranu "E, a zašto nema"
a jedan deo na "A što nije ranije to bilo?"
Dakle, to je moje skromno mišljenje, mada zaboravih pancir negde...
antioksidant antioksidant 13:46 02.12.2008

Re: Rezervisano

Ja tvrdim da nije nimalo neprijatna, pa nije to koloskopija zaboga.

hajde da se nadjemo na sredini - ipak je to subjektivan osecaj

Malo nize upravo BebaOdLoncara kaze (slobodna sam da je citiram):

stimuvezi, da li znate da se poznate holivudske zvezde klistiraju zbog lepote, da izbace toksine iz organizma?

ovo ne bih komentarisao. da se ne sete pa da klistiranje pocnu da tretiraju kao "dopunsku uslugu" (porodite se kod nas - tretiracemo vas kao filmske zvezde)
ono sto je dobro za jednu situaciju moze biti kranje neprimereno za drugu

(i postoji klistiranje u beogradu - rade i gradjanstvu ne samo filmskim zvezdama- leci sve)

hidrokolon terapija

edit - nije bas klistiranje ali kad sam ga vec stavio - mozda nekom koristi
scabies scabies 13:48 02.12.2008

Re: Rezervisano

U pravu si. Evo ja bih prva to rekla!
Ali nije poenta u tome da ima ili nema klizme ili brijanja, vec da ima izbora!
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:02 02.12.2008

Re: Rezervisano

Imam neki dojam da bi se sada - da recimo bilo ko od Načelnika napiše "Ok, evo - nema klizmi !"
jedan deo komentatora narogušio na stranu "E, a zašto nema"


Aman, zašto mora ili da je 100% ima, ili da je 100% nema?
Neka žene same biraju, pobogu!
Unfuckable Unfuckable 14:07 02.12.2008

Re: Rezervisano

sve ok : samo mi nisi odgovorila na -

a jel bilo još nešto pod tačkom 1 ?
Odnos, razgovor, oslovljavanje, bedževi....ili je sve to već "spakovano" ?
Možemo sa Dr Stanojevićem da se mantamo do sudnjeg dana o tome treba li klistir ili ne, doći ćemo lagano i do diskusije o izboru anestetika, ne brinem....ali nećemo saznati nose li njegovi ljudi bedževe, da li su upristojili odnos prema porodiljama, da li sankcioniše ispade svog osoblja, kako izlazi na kraj sa evidentnim otporom prema promenama ....
scabies scabies 14:14 02.12.2008

Re: Rezervisano

mislim da je poprilično plitko napadati ga zbog toga

Da ti pravo kazem, ne oceqjem ja da on po blogu disqtuje! Tu smo u svakom slucaju neravnopravni (sto je normalno). Ja sam mislila da bi mogao malo da ode na Zapad ili Istok pa da prodisqtuje sa sebi jednakima, pa da odmere argumente i statistike!
112358oo 112358oo 14:15 02.12.2008

Re: Rezervisano

Unfuckable

ovaj blog je o Odgovor prof. dr Stanojevića, načelnika GAK Narodni front, a ne o tome kako Unfuckable misli da treba da se ponašamo na blogu..... krugolina & co. su već stigli dovde, oni će već znati kako da se ponašaju.... da ne maglimo gde ne treba.....
Unfuckable Unfuckable 14:25 02.12.2008

Re: Rezervisano

i sad ćeš ti meni da kažeš da ja maglim,
helou - na čemu si, 'leba ti ?
Krugolina & co nisu sami stigli do ovde, čisto da ti malo "odmaglim" ali to svakako nisi mogao / la da skapiraš s obzirom da si na blogu čitave 3 nedelje
tako da, ako ti nije teško : mimoiđi me , pliz
NNN NNN 14:41 02.12.2008

Re: Rezervisano

Imam neki dojam da bi se sada - da recimo bilo ko od Načelnika napiše "Ok, evo - nema klizmi !"
jedan deo komentatora narogušio na stranu "E, a zašto nema"
a jedan deo na "A što nije ranije to bilo?"
Možda bi to trebalo da bude stvar izbora porodilje.
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:44 02.12.2008

Re: Rezervisano

Unfuckable
sve ok : samo mi nisi odgovorila na -
a jel bilo još nešto pod tačkom 1 ?Odnos, razgovor, oslovljavanje, bedževi....ili je sve to već "spakovano" ?Možemo sa Dr Stanojevićem da se mantamo do sudnjeg dana o tome treba li klistir ili ne, doći ćemo lagano i do diskusije o izboru anestetika, ne brinem....ali nećemo saznati nose li njegovi ljudi bedževe, da li su upristojili odnos prema porodiljama, da li sankcioniše ispade svog osoblja, kako izlazi na kraj sa evidentnim otporom prema promenama ....


Što se tiče bedževa, pred početak sastanka na Institutu Batut, pozdravila sam se s prof. dr Stanojevićem (maltene sam jedino njega i ministra tamo znala odranije!), i tom prilikom priupitala za bedževe.

Reče mi da je upravo to jutro dobio prototipove, tj. modele nekoliko bedževa, da od njih izabere koji će da se izrade. Odabrao je. Bedževi su u izradi.

To je poslednje, dakle, što znam, što sam kao informaciju dobila direktno od njega. To je bilo 27.11.
Unfuckable Unfuckable 14:49 02.12.2008

Re: Rezervisano


mogu da zamislim šta bi se tek Stanojeviću desilo da upadne ovde....hm
Dakle - ova cela akcija, dear dragonball i jeste započeta baš sa ciljem da se dođe do toga da približe "temu" običnim ljudima - što Sistem nije nalazio za shodno da radi, do sada
Ovaj istup dr-a razumem kao prvi korak, uz malo vajkanje "nema se vremena" ali i predlog da se određenim kursevima za buduće roditelje dođe do prihvatljivog rešenja
scabies :
portalni krvotok ?
hm...pa nisam odgovorio svima, nego tebi lično
ali hvala ti što potvrđuješ moju tezu odozgo, o stavu "hajd da pucamo posvemu što se kreće"
scabies scabies 14:49 02.12.2008

Re: Rezervisano

svakako nisi mogao / la da skapiraš s obzirom da si na blogu čitave 3 nedelje

E, jesi faca, svaka cast!
Znas i ti kome mozes da ocitas a sa kim mora polako, da ga ne uvredis pa da ode.
Tako i ovi nacelnici. Sa porodiljama jedno, a pred Ministra i kamere-drugo!
A i nervozan si kao da si nacelnik? Cim ti neko dirne u proceduru, odma' rezis!
4krofnica 4krofnica 14:52 02.12.2008

Re: Rezervisano

skoro sam bila u tirsovoj i lezala sa klincem i puno zena dolazi sa eserihijom, odnosno njihovih novorodjenih beba, profesor sa tog odelenja je tad ustvrdio da su najcesce sa GAk Narodni front i sad je pitanje jel su one bile klistirane ili
zbog cega dobijaju bebe u narodnog fronta eserihiju c.
112358oo 112358oo 14:54 02.12.2008

Re: Rezervisano

Unfuckable
i sad ćeš ti meni da kažeš da ja maglim

naravno da magliš i probaj da razmisliš pre nego nešto napišeš.....
Unfuckable Unfuckable 14:59 02.12.2008

Re: Rezervisano

naravno da sam faca, ali to nije tema ove priče
Samo sam odgovorio na očiglednu težnju da se moji stavovi postave u centar priče i problema, a to što se nekome to neće dopasti ili što će da se uvredi....bogo moj, svakakvih nas ima
Uopšte nisam nervozan i ne padam na te petparačke fore, tako da prištediš evidentan trud, ako je moguće - ali primećujem da si se baš raspisala "o svemu", da tako kažem, a da se niko ne uvredi - a osim pljuce, nikakav stav ili mišljenje kod tebe ne primećujem, samo toliko

naravno da magliš i probaj da razmisliš pre nego nešto napišeš.....

hvala na brizi & savetima
a sada probaj nešto o temi da napišeš, čik
dragonballs dragonballs 15:14 02.12.2008

Re: Rezervisano

[b]INFORMED CONSENT RULES!
ili za Dr Stanojevica
ИНОМЙЕСKИ ПРСТАНК ВЛАДЬА!


Pa naravno, da ima blage veze o tom ZAPADU o kome ovde deli "informacije morao bi da zna za INFORMED CONSENT, jedan od osnovnih postulata na kojima vec 40-50 godina pociva zapadna klincka medicina.
Ovako, posto jadnik ni sam ne zna koliko ne zna, nikada nece ni nauciti.
Mozda bi mu zaista vise prijao taj ruski prevod.
bik_koji_sedi bik_koji_sedi 15:17 02.12.2008

Re: Rezervisano

ИНОМЙЕСKИ ПРСТАНК ВЛАДЬА

ово (овако како је написано) нема са руским ама баш никакве везе
dragonballs dragonballs 15:57 02.12.2008

Re: Rezervisano

mogu da zamislim šta bi se tek Stanojeviću desilo da upadne ovde....hm


Dragi moji blogeri koji toliko brinete o Stanojevicu.
Pa u celoj ovoj prici Stanojevic u stvari predstavlja olicenje, prototip Doktora i jos Profesora Medicinskog Fakulteta, koji su najodgovorniji za sveukopno stanje u srpskom zdravstvu, ukljucujuci i medicinsko obrazovanje
.
Njemu ili nekome drugom, svejedno, ali doslo je zaista vreme da im se "nesto desi" da bi shvatili da ovako vise ne moze dalje i da prolongiranje SVEUKUPNIH KORENITIH PROMENA nije ni u cijem interesu, ni samih medicinskih profesionalaca niti onih zbog kojih oni rade taj posao - pacijenata.

Doslo je vreme da se Sistem postavi na zdrave temelje, da bude primeren veku i vremenu u kome zivimo i vremenu koje tek dolazi, da bude u interesu ocuvanja i unapredjenja narodnog zdravlja, posto taj isti narod kao poreski obveznici taj sistem i izdrzava, pa shodno tome zeli da Sistem bude prilagodjen njemu i njegovim potrebama i potrebama njegovog zdravlja kako fizickim, tako i psiholoskim, socijalnim, kulturoloskim, duhovnim, spiritualnim.
Zato, ukoliko vam je uopste stalo da dozivite da i sami uzivate blagodeti tog buduceg reformisanog Sistema, u Srbiji kao delu EU i Zapadne civilizacije, bilo da ste zdravstveni profesionalac, "davalac" ili samo buduci "korisnik usluga, nemojte se uopste sekirati za to kako bi ili kako ce Stanojevic podneti sve ove komentare na njegov racun.
Uostalom, kao tako vazna i odgovorna licnost koja obavlja veoma vazne drustvene funkcije itekako je podlozna drustvenom i javnom nadzoru a samim tim sto se upustio u ovaj "dijalog" on se precutno sa svim tim i slozio
maca22 maca22 16:00 02.12.2008

Re: Rezervisano

ivana23
Ponavljam još jednom : nemojmo zaboraviti da je čovek istupio i da je lopta u našem dvorištu, ovo mnogi čitaju.


Tacno!!!!

I ja kazem : Tacno!
Covek je odgovorio, to je lepo i dobro.

Mi treba diskutujemo o sadrzaju, i sta mi mislimo.
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:16 02.12.2008

Re: Rezervisano

upravo putem klizme su joj aplikovali barbiturate

nemoj ovakve stvari unfe.

kadgod neko napravi ovakvu shashavo-apsurdnu kombinaciju da bi pokazao da je neki argument besmislen, za najvishe 5 godina chujem za vreme nekog nevezanog razgovora kako se to tachno tako i desilo. i nema boga da nije tako, potucice se ako treba.

tako da unfe, znam shta si rekao i zashto, ali bolje obrishi, bice opklada i tucha zbog ovoga. nesagledive posledice. ne-sa-gle-di-ve.
Unfuckable Unfuckable 16:29 02.12.2008

Re: Rezervisano

ne brinem se ja o Stanojeviću, hamanzaman,mada primećujem da bi mnogima uhu prijalo - nego o tome da neko ne kaže "eto. čovek je lepo istupio a vidi kako su reagovali blogeri B92, dijalog dakle uopšte nije bitan onima koji se zalažu za bolju komunikaciju" - da li je iko od Vas nekoliko galamdžija razmislio o tome ?
(ili - dočekali ga k'o Načelnici Krugolinu)
Eto o tome pomalo razmišljam od kako su se ovde razletele šlajmare na sve strane, bez da se razmisli pre nego što se klikne na "objavi"... jer to više nije objavi nego "ispolji se"
dakle, nije ova tema neka zezancija - blog kod Spire (sorry Spi) ili mene...
Ako želite ozbiljnu priču, i pretendujete na ozbiljan nastup ozbiljno se i ponašajte i pokažite da ste bar dorasli temi.
Ovo pljuvačenje - protivnicima dijaloga, rešenja i promena samo ide na ruku, u tome je poenta dear scabies, razmisli o tome kad uzmogneš ili pitaj nekoga da ti objasni
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 16:43 02.12.2008

Re: Rezervisano

To su dve strane iste stvari. Postovanja pacijenata i dozivljavanja istih kao ljudskih bica koja imaju pravo da budu informisana, da postavljaju pitanja (pa i zahteve), da donose odluke kad je njihov zivot u pitanju. Kad to shvate, promenice i ponasanje i procedure!

iris.davidovich iris.davidovich 16:52 02.12.2008

Re: Rezervisano

Krugolina, za odgovor nemam sta drugacije da ti reknem, nego - carice kraljice svemocna mocnice

lepo od coveka sto oce da objasni, ali ta objasnjenja su drzala vodu nekad
NNN NNN 17:07 02.12.2008

Re: Rezervisano

i sad ćeš ti meni da kažeš da ja maglim,
helou - na čemu si, 'leba ti ?
Krugolina & co nisu sami stigli do ovde, čisto da ti malo "odmaglim" ali to svakako nisi mogao / la da skapiraš s obzirom da si na blogu čitave 3 nedelje
Iliti gde si ti bio kad sam ja stvarao blog Za mlađe: Unf, pa Supermod
Kazezoze Kazezoze 17:26 02.12.2008

Re: dfa

man ray loves me
svidelo mi se poredjenje izmedju porodilja i solunaca.

aha, u oba sluchaja imash vishe shanse da junachki prezhivish gladan
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:23 02.12.2008

Re: dfa

Unf je od početka podržavao akciju, nemoj Unfa moga najomiljenijega da mi dirate!
Koliko sam ja shvatila, on je samo za to da se šansa za komunikaciju koja se ovim odgovorom dr Stanojevića otvorila - što maksimalnije i konstruktivnije iskoristi!
man ray loves me man ray loves me 18:30 02.12.2008

Re: dfa

Kazezoze
aha, u oba sluchaja imash vishe shanse da junachki prezhivish gladan.
sto me podseti na jedan klasican dijalog:

doktor (u viziti): ovaj je mrtav.
ovaj: nisam mrtav!
sestra: cuti tu! doktor zna, ti ne znas.
scabies scabies 18:39 02.12.2008

Re: Rezervisano

u tome je poenta dear scabies, razmisli o tome kad uzmogneš ili pitaj nekoga da ti objasni

Da li ovde ima ljudi koji veruju da ce dr Stanojevic svracati da vidi sta se po blogu pise?
Iskreno-ja ne verujem. Nema on za to vremena (nije ironija). To sto su svi rekli da posecuju blog, ne znaci da citaju (sve) komentare. Malo navrate da bace pogled ili i ne navrate ali su hteli da ostave utisak kad je vec Ministar rekao da cita.
Dr Stanojevic da cita, ne bi se ovoliko iznenadio sto poenta akcije nije (samo) ljubaznost osoblja. A mozda bi i iskoristio priliq da Krugolini usmeno da neka objasnjenja a ne da odgovara tek sad kad je javno prozvan.
man ray loves me man ray loves me 18:42 02.12.2008

Re: Rezervisano

izem ti stav - 'ajd da lupetam, niko nece da cita'.

Re: Rezervisano

bik_koji_sedi
ИНОМЙЕСKИ ПРСТАНК ВЛАДЬАово (овако како је написано) нема са руским ама баш никакве везе

:)))))
bas ste bukvalisiti. to je moja slobodna interpretacija ruskog koji ne znam
scabies scabies 18:46 02.12.2008

Re: Rezervisano

izem ti stav - 'ajd da lupetam, niko nece da cita'.

To sto ne cita dr Stanojevic ne znaci da ne cita niko. Koliko vidim, bas je citano!
Ja kad budem htela da se njemu obratim, ne brini, snaci cu se...

Re: Rezervisano

evo sad jednog konkretnog i ozbiljnog saveta za dr stanojevica, ako cita.
najbolji nacin da se dokaze sta je bolje - istok ili zapad - je da napravi audit svojih protokola pa da uporedi ishode u vidu smrnosti majki i novorodjencadi, komplikacija ukljucujuci infekcije, duzine hospitalizacije i zadovoljstvo uslugom. ako se ispostavi da su npr klistirane zene srecnije, molim lepo, ovu proceduru treba toplo preporuciti
***
eto, jos sam i g ministru ustedela pare, da ne mora da angazuje savetnike
dimidzana dimidzana 19:33 02.12.2008

Re: Rezervisano

Šesto, kažete da se creva moraju isprazniti pre svake hirurške intervencije, da bi nakon nje što pre proradila. Upravo ovde dolazimo do spajanja problema iz tačke 1 i tačke 2 naše Peticije. Zbog toga što postoji šansa da oko 20% porođaja (prof. Bogdanović je na prezentaciji čak izneo 18.5% kao procenat carskih rezova u nas) završi carskim rezom, mi ćemo klistirati 100% žena? Uravnilovka je, profesore, nešto što lekarima olakšava posao, ali nas korisnice vaših usluga maltretira do besvesti. Nemojte mi, molim vas, reći da je ovaj problem nemoguće rešiti na neki drugi način. Hajte, predložite taj neki drugi način! Ili - pošto većina zemalja sledi ovu Preporuku SZO - hajde da kontaktiramo neka porodilišta iz inostranstva, da vidimo kako su oni rešili ovaj problem? Pa da ne izmišljamo rupu na saksiji, nego da prekopiramo. Može? Istovremeno možemo tražiti i njihove postotke mortaliteta i carskih rezova, pa uporediti s našima. O jednom trošku.iako je mala sansa da ce neka zena oboljeti od karcinoma dojke...svim zenama se preporucuju redovni pregledi iako postoji ogromna sansa da nikada nece oboljeti (srecom) od ovog teskog oboljenja...isto je i sa ginekoloskim pregledom...PREVENCIJA je obavezna koliko god bila neprijatna ili traumaticna...

mozda je ovo ranije pomenuto ali mi je bilo muka da citam preko 300 komentara...

pozz
scabies scabies 19:41 02.12.2008

Re: Rezervisano

Zbog toga što postoji šansa da oko 20% porođaja (prof. Bogdanović je na prezentaciji čak izneo 18.5% kao procenat carskih rezova u nas) završi carskim rezom, mi ćemo klistirati 100% žena?

Ako se 18,5% od uqpnog broja porodjaja zavrsava carskim rezom, to znaci da tu spadaju i oni za koje se mnogo ranije zna da ce biti tako zavrseni i oni kod kojih se za carski rez odlucuje na licu mesta.
Sto mnogo smanjuje procente. Hocu reci, ako izuzmemo zene koje vec znaju da ce im biti radjen carski rez, od ostalih 100% kojima se radi klizma i manje od 18,5% ce imati sansu da im se radi carski rez.
Bas sam zakomplikovala sa ovom matematikom, ali se nadam da ste shvatili o cemu pricam.
goga4444 goga4444 19:45 02.12.2008

Re: Rezervisano

Ovo podraumeva da se koriste pravi podaci...

Moj tata je posle jedne operacije dobio 3 post operativne infekcije, u otpusnoj listi nije pomenuta NI JEDNA! Kao ni terapija koji je primao povodom istih.

Pise:" Post operativni tok bez komplikacija " I nema objasnjenja zasto je trajao 28 dana.
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 19:48 02.12.2008

Re: Rezervisano

evo, cekam


Scabies, nisam stigla na prethodnom blogu da napišem, ali BAŠ MI JE DRAGO ŠTO SI NAM SE VRATILA
katica_zlatica katica_zlatica 19:51 02.12.2008

Re: Rezervisano

antioksidant
pa ok, - što su se onda svi zaleteli u medicinske procedure ?

zato sto postoji sansa da ova procedura sem sto je neprijatna za pacijenta nema medicinskog opravdanja.samim tim sama procedura se kvalifikuje u narusavanje pacijentovih prava

drugi nivo je mistifikacija same procedure (pomenuo je skolu roditeljstva - da li se na njoj objasnjava zasto je ta procedura neophodna?)

ne objasnjava, samo nabrajaju sta se radi...bice da on ni ne zna program skole roditeljstva i psihofizicke pripreme trudnica
scabies scabies 19:53 02.12.2008

Re: Rezervisano

BAŠ MI JE DRAGO ŠTO SI NAM SE VRATILA

I meni drago!
katica_zlatica katica_zlatica 19:58 02.12.2008

Re: Rezervisano

dragonballs
nema potrebe da kritikujemo čoveka ako se potrudio da običnim jezikom približi temu i terminologiju što većem broju ljudi, zašto bi to bilo ponižavajuće i odvratno ?


Jelte molim vas, a zasto taj isti i njegovi istomisljenici, ne priblize "temu i terminologiju" onima zbog kojih postoje, zbog kojih primaju plate i na ciji konto uzimaju mito i cascavljanje??
Nemaju vremena, kaze Stanoje, izgubili bi najmanje po pola sata po zeni? A sta bi to drugo radili u tih pola sata?
Muvali se po svojim "kraljevskim" kancelarijama i ugovarali kojekakve svoje "biznise"?
E moj prijatelju, ne da ga treba kritikovati, vec ga treba g.... motkom najuriti sa tog mesta i njega i mnoge njemu slicne.


sa 2 g... motke, on ce nama da soli pamet "nije sve za zapada dobro" ko te pita, kuci pisi memoare a na klinici ima da se poradjamo kao sav normalan svet ( uf setih se filma sad, to je nase nasledje )
Krugolina Borup Krugolina Borup 20:53 02.12.2008

Re: Rezervisano

Bas sam zakomplikovala sa ovom matematikom, ali se nadam da ste shvatili o cemu pricam.


Evo, ja shvatila.
Ta matematika samo još jače ističe zašto uravnilovke ne sme biti.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 23:37 02.12.2008

Re: Rezervisano

pazljivo sam procitala nacelnikovo slovo i nije mi jasno da li je u pitanju specificna vrsta fetisizma, profesionalna deformacija ili prosto - cinizam?

ne lozim se na dijagnoze da nacelnik nije znao, nije upoznat, nije procitao, nije obavesten, sta sve obuhvata krugolinina akcija u koju se ukljucilo dosta gradjana, plus ministar zdravlja.

zna.

ali opet, vrlo slojevitu pricu, vrlo razgranat problem na temu porodilja i beba, on je ili iz razloga fetisizma, ili iz razloga cinizma, sveo na - govna! tacnije - na umrljanost govnima, ne zaborvivsi ni sliku porodilje sa govnjivom bebom. SRAMOTA!

ok, pominje i medjicu, creva, plus prdenje, epiziotomiju dragu, a ja se pitam podigne li nekad pogled prema porodilji, mislim, sta ga kosta, nece da oslepi, kamo druga obrazlozenja, na primer ono zasto je protiv da porodilja ima nekog svog da joj se nadje?

alo, ljudi, dolazak na svet jedne bebe je proces mnogo siri, veci, kompleksniji od doktorovog sitnog veza o govnima.

ovo je uvreda, ovo je necasno i potpuno sokantno.

a mozda nacelnik ima nameru da odgovara u nastavcima, pa ce u pismu broj 2 da da neko solunsko objasnjenje zasto porodilje moraju da budu gologuze? tu tek ima istorijskih primera, mislim, gace su nov izum, stigao sa zapada, jel'da...natalie21 natalie21 00:28 03.12.2008

Re: Rezervisano

Krugolina Borup
Imam neki dojam da bi se sada - da recimo bilo ko od Načelnika napiše "Ok, evo - nema klizmi !"
jedan deo komentatora narogušio na stranu "E, a zašto nema"


Aman, zašto mora ili da je 100% ima, ili da je 100% nema?
Neka žene same biraju, pobogu!


Nisam upućena u sadržaj peticije i čitam priču praktično sa kraja ali me zanima, zašto niste saopštili svoj zahtev lekaru,sestri da tu proceduru ne želite na šta bi vam oni dali jedan papir gde potpišete svoj zahtev i da prihvatate odgovornost za eventualne komplikacije nastale ne izvodjenjem procedure?Ne znam za NF ili GAK ali u drugim zdr.ustanovama,to je regularna stvar i vidjala sam je često dok sam radila u Srbiji.

Slažem se da odnos celokupnog zdr.kadra prema korisnicima zdr.usluga u Srbji mora drastično menjati,kratko objašnjenje zašto nešto neprijatno mora da se izvede a u cilju prevencije ozbiljnog problema,rešava ovaj koliko vidim ogroman problem.

No moram isto da kažem da je već ustaljena praksa u svetu i kod nas u Srbiji da se procedure,lečenje i sl. odvija po tzv- preporukama,smernicama,vodičima dobre prakse koje se pišu na svakih nekoliko godina,nastaju na osnovu velikih studija koje se rade na velikom broju pacijenata i cilj tih smrenica je da preporuče najbolji način lečenja,izvodjenja procedura pa recimo ginekolog u New Yorku i njegov kolega u Beogradu prateći najnovije preporuke primenjuju isti način lečenja,obavljanja procedura i sl.Te smernice su naši zakoni koje ako prekršimo pravimo stručnu grešku zbog koje ovde gde sam ja oduzimaju licencu.

A što se tiče da li žene treba da biraju ili ne,moram da vam kažem,medicinska doktrina,jednostavna logika kaže da ako postoji verovatnoća da neka situacija dovede hipotetički do neke komplikacije imperativ je da tu situaciju izbegnemo kako znamo i umemo,to nas uče od prvog dana na fakultetu i ne vidim da to može da bude tema za raspravljanje,slažem se,nekada je procedura za pacijenta prijatna nekada manje.Sa druge strane pacijent ima legitimno pravo da odbije i proceduru i lečenje čak i da odibije reanimaciju ali taj zahtev mora i da podpiše.
Milica 394 Milica 394 00:33 03.12.2008

Re: Rezervisano

Hmmm, sad shvatam da nam je načelnik rekao da ako se ukakimo tokom porođaja to neće niko da očisti, nego će on, ili neki drugi lekar onako kroz govna da nam urade epiziotomiju, "izvade" dete i zašiju ranu.
Hm, Krugolina, ako Vi budete pravili neku prezentaciju kao što je to načelnik uradio, (a red je, zameriše vam već svima grupno da ste neinformisane) mislim da bi trebalo i ovo da uključite.

Nego, iz pisma mi se čini da načelnik da ne zna da nije baš , hm, higijenski, da radi operaciju i ušiva ranu peko govana (fekalija), inače to sigurno ne bi radio!

Stoga Vas molim Krugolina, kad se budete opet dopisivali sa načelnikom, objasnite mu da ne treba preko fekalija da seče i ušiva. Ako Vam ne pomognu podaci SZO o infekcijama i komplikacijama koje tako nastaju (ipak su oni tamo i kravlje ludilo napravili, nije im verovati), probajte da mu objasnite onako narodski.
maca22 maca22 01:04 03.12.2008

Re: Rezervisano

natalie21

No moram isto da kažem da je već ustaljena praksa u svetu i kod nas u Srbiji da se procedure,lečenje i sl. odvija po tzv- preporukama,smernicama,vodičima dobre prakse koje se pišu na svakih nekoliko godina,nastaju na osnovu velikih studija koje se rade na velikom broju pacijenata i cilj tih smrenica je da preporuče najbolji način lečenja,izvodjenja procedura pa recimo ginekolog u New Yorku i njegov kolega u Beogradu prateći najnovije preporuke primenjuju isti način lečenja,obavljanja procedura i sl.Te smernice su naši zakoni koje ako prekršimo pravimo stručnu grešku zbog koje ovde gde sam ja oduzimaju licencu.

Oduzima se licnenca ako se ne radi po Vodicima dobre prakse?

KRUGOLINAAAA! Brzo!
Predlozi ovo Minsitru da ubaci u zakon, a ako vec postoji, onda sta cekamo?!?!? :trlja ruke:
maca22 maca22 01:08 03.12.2008

Re: Rezervisano

Milica 394
Hmmm, sad shvatam da nam je načelnik rekao da ako se ukakimo tokom porođaja to neće niko da očisti, nego će on, ili neki drugi lekar onako kroz govna da nam urade epiziotomiju, "izvade" dete i zašiju ranu.
Hm, Krugolina, ako Vi budete pravili neku prezentaciju kao što je to načelnik uradio, (a red je, zameriše vam već svima grupno da ste neinformisane) mislim da bi trebalo i ovo da uključite.

Nego, iz pisma mi se čini da načelnik da ne zna da nije baš , hm, higijenski, da radi operaciju i ušiva ranu peko govana (fekalija), inače to sigurno ne bi radio!

Stoga Vas molim Krugolina, kad se budete opet dopisivali sa načelnikom, objasnite mu da ne treba preko fekalija da seče i ušiva. Ako Vam ne pomognu podaci SZO o infekcijama i komplikacijama koje tako nastaju (ipak su oni tamo i kravlje ludilo napravili, nije im verovati), probajte da mu objasnite onako narodski.

Tacno, Ovo mi je promaklo. U US babice odnesu plasticnu presvlaku koja stoji ispod.

A ovde je poruka: "Nece nase babice da te brisu, nego vidi sta cemo jos da ti uradimo"
chobanica chobanica 01:27 03.12.2008

Re: Rezervisano


Nisam upućena u sadržaj peticije i čitam priču praktično sa kraja ali me zanima, zašto niste saopštili svoj zahtev lekaru,sestri da tu proceduru ne želite na šta bi vam oni dali jedan papir gde potpišete svoj zahtev i da prihvatate odgovornost za eventualne komplikacije nastale ne izvodjenjem procedure?Ne znam za NF ili GAK ali u drugim zdr.ustanovama,to je regularna stvar i vidjala sam je često dok sam radila u Srbiji.


Zato sto ako ne slusas ima da nadrljas. Ako se pravis pametna osvetice ti se. Mozda ti naprave epiziotomiju onako preko fekalija, jer boze moj, potpisala si, zasto da te ociste.
Pulse Pulse 03:31 03.12.2008

Re: Rezervisano

Unfuckable
I odvratno je ponizavajuce ovo sto je ovde napisao, kao da su blogeri/blogerke maloumnine slažem senema potrebe da kritikujemo čoveka ako se potrudio da običnim jezikom približi temu i terminologiju što većem broju ljudi, zašto bi to bilo ponižavajuće i odvratno ?Nemaju svi medicinsko znanjeslazem se u potpunosti. Da nije objasnio sve jednostavnim jezikom isti bi se zalili kako eto nije hteo lepo da objasni sve nego eto on koristi medicinsku terminologiju da ga niko ne razume. Nikad zadovoljni....

um...i samo da pitam - ja nikada nisam imala porodjaj ali ceo proces klistiranja (pretpostavljam to je slicno colonic irrigation) nije toliko traumatican. Nisam bas sigurna u cemu je problem. Jel to nesto sto nije opcionalno u Srbiji pa je zato problem ili?
Pulse Pulse 03:31 03.12.2008

Re: Rezervisano

Unfuckable
I odvratno je ponizavajuce ovo sto je ovde napisao, kao da su blogeri/blogerke maloumnine slažem senema potrebe da kritikujemo čoveka ako se potrudio da običnim jezikom približi temu i terminologiju što većem broju ljudi, zašto bi to bilo ponižavajuće i odvratno ?Nemaju svi medicinsko znanjeslazem se u potpunosti. Da nije objasnio sve jednostavnim jezikom isti bi se zalili kako eto nije hteo lepo da objasni sve nego eto on koristi medicinsku terminologiju da ga niko ne razume. Nikad zadovoljni....

um...i samo da pitam - ja nikada nisam imala porodjaj ali ceo proces klistiranja (pretpostavljam to je slicno colonic irrigation) nije toliko traumatican. Nisam bas sigurna u cemu je problem. Jel to nesto sto nije opcionalno u Srbiji pa je zato problem ili?
veta92 veta92 09:15 03.12.2008

Re: Rezervisano

Dodala bih nešto o poimanju procedure u našim bolnicama.Kada sam nakon preloma medijalnog epikondilusa mog tada 4-godišnjeg sina, pitala hirurga ortopeda, da li je postojao neki drugi način fiksiranja (a znala sam da postoji) osim ovog koji su odabrali-a to je da tako malo dete leži potpuno nepokretno 2 nedelje fiksirano u ekstenziji desne ruke( napominjem da smo zbog načina lečenja preloma lakta i dugog ležanja u prinudnom položaju učili ponovo da hodamo) on mi je odgovorio da je to procedura koju najbolje poznaju.Pa nije ni čudo kada je najstarija!Kada sam pitala zašto nije urađena jedna druga, po postoperativnom toku lakša intervencija, odgovor je bio da to nosi veliki rizik oštećenja radijalnog nerva????Heej, da hirurg iseče jedan poveći nerv prilikom operacije???A moj komentar, da sam , kada sam to pitala mislila da bi tu operaciju svakako radili za to obučeni hirurzi a ne mesati ili stolari je prošao bez komentara.Malo odstupam od primarne teme, porođaja u našim bolnicama ,ali mislim da je relevantno kada su u pitanju metode koje se i dan danas primenjuju.Pošto i ja kao i Krugolina, kao pre(ne)-obavešten pitam i tražim svoja prava pacijenta, vrlo uporno i argumentoveno, najtužnije je što ih na kraju i ostvarim uz obavezno belo-mantilsko pitanje: što ne kažete da ste koleginica?Nisam im koleginica, daleko bilo, imam medicinsko obrazovanje iz jedne mnogo humanije oblasti, ali šta sa pacijentima koji su pravnici, krojači ili jednostavno-neuki?

Re: Rezervisano

znate sta, moracu da sednem i napisem jedan postenski blog o zdravstvenoj politici i o tome kako obican svet treba da utice na organizaciju zdravstvene sluzbe, iako po definiciji ne zna sta je najbolja procedura jer ne poseduje strucno znanje.
to se radi preko grupa pacijenata, nalik ovoj krugolininoj, koji dobiju strucne informacije od strucnog tela (npr udruzenja ginekologa) kom je u interesu razvoj struke.
jesen92 jesen92 11:47 03.12.2008

Re: Rezervisano

pazljivo sam procitala nacelnikovo slovo i nije mi jasno da li je u pitanju specificna vrsta fetisizma, profesionalna deformacija ili prosto - cinizam?
Vesna, ja mislim da je njegov odgovor namerno cinican zato sto se "gradjanska inicijativa" mesa u protokol...a u inicijativi je znacajno mesto dato klistiranju....niko ne voli bolnice ali ja spadam u one koji imaju fobican strah od bolnice, lekara.....itd i tesko podnosim bilo kakve intervencije....medjutim, posto je doktor sveo problem na govna a i vecina komentatora ja moram da kazem da bih ,ako sam u prilici da biram, izabrala klistiranje...mislim da je to ipak dostojanstvenije nego da neko za vreme porodjaja skuplja fekalije ispod mene...
mabreja9 mabreja9 22:26 03.12.2008

Re: Rezervisano

Bez obzira sto je babica tu da "se postara da da fekalije ne dospeju ni do vagine, ni rane od epiziotomije, ni bebe", nema garancije da se to nece desiti.

"I ponizavajuce je ovo sto je ovde napisao, kao da su blogeri/blogerke maloumni"
Mislim da je on potpuno ispravno uradio sto je koristio "prostiji" ili "nemedicinski" recnik kada je objasnjavao zasto je klistiranje neophodno.
maca22 maca22 22:37 03.12.2008

Re: Rezervisano

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
znate sta, moracu da sednem i napisem jedan postenski blog o zdravstvenoj politici i o tome kako obican svet treba da utice na organizaciju zdravstvene sluzbe, iako po definiciji ne zna sta je najbolja procedura jer ne poseduje strucno znanje.
to se radi preko grupa pacijenata, nalik ovoj krugolininoj, koji dobiju strucne informacije od strucnog tela (npr udruzenja ginekologa) kom je u interesu razvoj struke.

Bilo bi lepo.
Ovako šlajfujemo u napadima: kako ti smes da zines, kad nisi zavrsio medicinu.
scabies scabies 22:54 03.12.2008

Re: Rezervisano

Bez obzira sto je babica tu da "se postara da da fekalije ne dospeju ni do vagine, ni rane od epiziotomije, ni bebe", nema garancije da se to nece desiti.

A sa klizmom je garantovano da nece?
maca22 maca22 23:16 03.12.2008

Re: Rezervisano

mabreja9
Bez obzira sto je babica tu da "se postara da da fekalije ne dospeju ni do vagine, ni rane od epiziotomije, ni bebe", nema garancije da se to nece desiti.

A jeste videli istrazivanja, par strana dalje?
Nema garancije da to nece da se desi i ako je majka isklistirana!
Jos i ovo: teze je ocistiti bebu od tecnosti, nego od 'cvrstog stanja'.

Cula sam danas narodnu stav, da su to srecna deca
medjutim92 medjutim92 12:08 02.12.2008

Za vašu ličnu informaciju..

Dusan Stanojevic
Za vašu ličnu informaciju treba da znate da nije sve pametno što dolazi sa zapada


Mozda je sve ovo sto je napisao tacno, al nekako sam naucio da neko ko se vata za ovaj argument obicno ili lupa ko otvoren prozor, ili laze..
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 12:10 02.12.2008

Re: Za vašu ličnu informaciju..

al nekako sam naucio da neko ko se vata za ovaj argument obicno ili lupa ko otvoren prozor, ili laze..

A, jel bolelo to ucenje ?

niccolo niccolo 12:13 02.12.2008

Re: Za vašu ličnu informaciju..

Pa i nije SVE pametno, ali neke stvari jesu...
jednatanja jednatanja 12:12 02.12.2008

Odlican dijalog!

Postovani doktore,

Nisam lekar ali moje misljenje nastalo iz sopstvenog iskustva je da ovde nije rec o tome sta je medicinski neophodno....zar ceo Zapad ne bi onda radio isto kao vi, da spreci te smrtonosne infekcije koje mogu nastati od malo fekalija? Ovde je opet rec o tome sta je udobnije (ili neprijatnije) za vas i vase osoblje naspram onog sto je udobno (neprijatno) za porodilju -klistiranje. Ovde gde sam ja, bolnice se takmice ko ce imati vise porodilja godisnje, i nema sta nece uraditi za njihov komfor. U Srbiji je sve podredjeno bolnickim protokolima, tj, jednoj vrsti patrijarhalnog bolnickog sistema koji stiti zdravlje trudnice ali ne i njen komfor ili dostojanstvo. Ovde babice, ako se desi da trudnica ispusti fekalije, pociste pre nego sto beba izadje. Po nekim procenama to se desi svakoj trecoj ili cetvrtoj porodilji, jer kontrakcije u prvim porodjajnim fazama (bez indukcije) pospesuju praznjenje creva, nesto slicno kao sto zena sa menstruacijom i bolom u trbuhu ima ucestalo praznjenje creva u tom periodu, tako da je vrlo verovatno da ce porodilja imati prazna creva pre nego sto dodje do guranja. Za zatvor posle porodjaja daje se jedna, dve tablete laksativa i sve bude ponovo u redu. To je samo moje vidjenje iz sopstvenog iskustva i iz iskustva onih zena sa kojima sam bila u bolnici.

Postujem vas sistem, znamo da vas posao nije ni najmanje lak, na kraju krajeva ovo jeste bila praksa i na Zapadu do pre 20-30 godina, ali treba biti otvoren i osluskivati nove trendove. Ovde nije u pitanju tehnicki napredak, vec napredak u postovanju covekovih prava.

I samo da dodam da ovaj dijalog sam po sebi ima ogromno znacenje i ne treba ga prekidati!
antioksidant antioksidant 12:19 02.12.2008

Re: Odlican dijalog!

Ovde nije u pitanju tehnicki napredak, vec napredak u postovanju covekovih prava.

vec napredak u postovanju covekovih prava.

postovanju covekovih prava.

covekovih prava.

yanjing yanjing 13:51 02.12.2008

Re: Odlican dijalog!

Ovde gde sam ja, bolnice se takmice ko ce imati vise porodilja godisnje, i nema sta nece uraditi za njihov komfor. U Srbiji je sve podredjeno bolnickim protokolima, tj, jednoj vrsti patrijarhalnog bolnickog sistema koji stiti zdravlje trudnice ali ne i njen komfor ili dostojanstvo.


Pa ne znam, ali kad smo kod komfora i dostojanstva, eto ja bih na primer radje prihvatila klistiranje nego komfor koji pruza praznjenje creva na stolu... I da, znam da je to sve prirodno i normalno i nisam ni snob ni konzerva, mislim ako se desi, desilo se i to je ok, ali ako ti neka sredstva i obicaji daju mogucnost da deo priprema obavis pre, zasto ih ne iskoristiti?
Mislim, jedina prica u vezi toga koju sam zapamtila je ona od gospodje koja je piskila u sali, pa su sestre skocile na nju i vredjale je sto je stvarno za svaku osudu i mislim da na tome treba raditi - nenormalna reakcija na nesto sto je manje vise normalan deo porodjaja i na sta one moraju biti spremne.

Mislim sto se mene tice rado cu se i klistirati i pripaziti na ishranu u danima oko termina i ne znam, obrijati se kod kuce - meni je to komfor i dostojanstvo.
niccolo niccolo 14:10 02.12.2008

Re: Odlican dijalog!

Mislim sto se mene tice rado cu se i klistirati i pripaziti na ishranu u danima oko termina i ne znam, obrijati se kod kuce - meni je to komfor i dostojanstvo.


I to je sasvim u redu, posto je to tvoj izbor. I radi se upravo o tome da u redovnim situacijama zena ima pravo da sama, na osnovu potpunih informacija dobijenih od lekara, odlucuje o tim pitanjima
maca22 maca22 16:07 02.12.2008

Re: Odlican dijalog!

yanjing
Mislim sto se mene tice rado cu se i klistirati i pripaziti na ishranu u danima oko termina i ne znam, obrijati se kod kuce - meni je to komfor i dostojanstvo.

Svakako, ako je to TVOJ izbor.

Uzgred, jesi li ti ikada u zivotu bila na klistiranju?
iris.davidovich iris.davidovich 17:05 02.12.2008

Re: Odlican dijalog!

Za zatvor posle porodjaja daje se jedna, dve tablete laksativa i sve bude ponovo u redu.

same here. a kao trudnica nisam imala problema sa zatvorom, ni u jednom momentu. moguce da je zbog ishrane.
Ovde gde sam ja, bolnice se takmice ko ce imati vise porodilja godisnje, i nema sta nece uraditi za njihov komfor.

opet isto. pri tom, imas pravo da izaberes bolnicu u kojoj ces da se porodis, jer ginekolozi koji vode trudnocu poradjaju u nekoliko bolnica. ja sam gledala na internetu kako su bolnice ocenjene, pa posetila 2 koje su mi u blizini - imas pravo da obidjes i delivery room i mother&baby room u koju nas posle prebace, i da lepo pitas sve sto te zanima.
veta92 veta92 09:30 03.12.2008

Re: Odlican dijalog!

Slažem se da pražnjenje creva na porođajnom stolu može biti neprijatno i za porodilju, ali zašto raditi klistir (onako kako ga rade) i porodiljama koje su to već obavile pre dolaska u porodilište, i zašto u proceduru ne uđe mnogo konforniji način-korišćenjem supozitorija.
Unfuckable Unfuckable 12:12 02.12.2008

a lepo sam ti

rekao da mu ne čačkaš po procedurama ....

Za zatvor posle porodjaja daje se jedna, dve tablete laksativa i sve bude ponovo u redu.

ne radi se o klasičnom zatvoru, i laksativi - predpostavljam - ne bi bili baš najpametnije rešenje posle porođaja.
jednatanja jednatanja 12:33 02.12.2008

Re: a lepo sam ti

ne radi se o klasičnom zatvoru, i laksativi - predpostavljam - ne bi bili baš najpametnije rešenje posle porođaja.


Pa sad, u pravu si delimicno, mislim da to nije klasican zatvor koliko bojazan zene da se napne. Prva 2-3 dana posle porodjaja taj region je toliko osetljiv da bi vrisnula na pomisao da ti i dlaka sleti, da ne pricam o napinjanju, tako da laksativ, posle 2-3 dana olaksava "posao". Ovo znaju sve mamice koje su se porodile vaginalnim putem.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 16:06 02.12.2008

Re: a lepo sam ti

Laksativ se ne daje prvih 2-3 dana vec se cheka da creva sama prorade. ako nisu proradila nakon 3 dana tek onda se daje laksativ. inache ishrana je u tim prvim danima veoma lagana kako bi creva lakshe i brzhe proradila kako treba, tako da do laksativa retko se i dodje.

shto se tiche klistiranja ja cu samo da kazhem da se to u USA ne radi. ako se nekoj porodilji desi da izbaci fekalije to se odmah skloni i obrishe. poshto se pretpostavlja da ce to da se desi oni lepo postave ekstra plastichni charshav koji nestane sa mesta dogadjaja dok si reko keks.
maca22 maca22 16:12 02.12.2008

Re: a lepo sam ti

Unfuckable

ne radi se o klasičnom zatvoru, i laksativi - predpostavljam - ne bi bili baš najpametnije rešenje posle porođaja.


Ja cu samo da spomenem jedan vrlo bezbolan nacin ciscenja creva.

Nama su u bolnici dali da popijemo litru vode u koju smo rastvorili kesicu nekih soli. Francuski preparat. Mislim da se nista od tih soli ne resorbuje, pa da mogu i trudnice da koriste, ali mozda gresim.

Dalje, za nekoliko sati, vama se sva stolica pretvori u tecnost i bez ikakvog napora, grca, maltretiranja i ponizavanja lepo se sav sadrzaj creva ispiski na guzu.

Ono sto je problem je sto se mozda ne zna kako ce poroddjaj ici, i da li ce biti vremna da se creva isprazne, a i ta tecnost ce jos lakse curiti tokom porodjajnih napona - rekla bih. Sto je rezultat koji se zeli izbeci.
iris.davidovich iris.davidovich 17:21 02.12.2008

Re: a lepo sam ti

ne radi se o klasičnom zatvoru, i laksativi - predpostavljam - ne bi bili baš najpametnije rešenje posle porođaja.

da, nije klasican zatvor, nego samo da se zena ne napinje, posebno ako pride ima i usivenu ranu. ali jesu dobar izbor, jer to ti treba 2-3 dana, ne duze.
Pulse Pulse 03:34 03.12.2008

Re: a lepo sam ti

um a sta ako neko ne sme da uzima laksative niti bilo sta sto stimulise kolon?
veta92 veta92 09:34 03.12.2008

Re: a lepo sam ti

Da li verujete da pola litra hladne vode ubačene klizmom ne stimuliše kolon?
Colin_bgd Colin_bgd 12:22 02.12.2008

Pacijenti-zatvorenici...

Citao sam vas blog Krugolina i sve redovno pratio, mislio sam da nema potrebe da se javljam, ali posle pisma ovog profesora, jednostavno moram.
Ne bih da ulazim u tacnost sto je gospodin lekar pisao. U stvari, sve je to manje-vise tacno, medjutim pitanje je zasto se prema "pacijentima"-porodiljama prilazi kao da se radi o zavrtanju srafova na pokretnoj traci. Odnos lekara prema trudnicama pred porodjajem je ono sto mislim da bi trebalo da se nauci i od Zapada i od Istoka i od bilo koga, samo da vise nije tako vojnicko-hijerarhijski-nipodastavajuci-ponizavajuci, a kakav je u Srbiji. Tacno je da nije sve sa Zapada bolje, ali je takodje tacno da je na Zapadu taj odnos mnooogo humaniji. I tamo (tj. ovde) ljudi grese, dolazi do problema, komplikacija, ali se zena koja dodje u bolnicu na porodjaj ne tretira kao Jugo kod automehanicara.
Ne postoji niti minimalna dobra volja, pozitivan odnos da se porodjaj obavi kao nesto prirodno, normalno, lepo. Ne, to su sve pacijentkinje, bilo da ima komplikacija bilo da nema. I u tome je osnovni problem, sve drugo je izvedeno.
A da ne govorim o tome da muzevi/ocevi jos uvek (koliko ja znam) ne prisustvuju porodjaju iz ko zna kojih razloga, dok sam ja ovde na Zapadu (nehumanom, materijalistickom) sekao pupcane vrpce, i oblacio sopstvenu decu u prva odelca, nakon prvih zagrljaja sa majkom, stare ne vise od 5-6 minuta. To je bilo nesto fantasticno, neraskidivo, sto ostaje za ceo zivot, zbog cega se zgrazavam kad cujem od prijatelja u Beogradu koji su kod kuce cekali telefonski poziv "da je sve gotovo i da je sve odlicno proslo". Ne, kod nas smo svi mi pacijenti, zatvorenici, a lekari su cuvari zatvora, desetari, da ne upotrebim neku goru rec.
Nije problem nijedna konkretna procedura. Problem je odnos. A to da se promeni, sumnjam da ce bilo ko od nas doziveti...
scabies scabies 12:27 02.12.2008

Re: Pacijenti-zatvorenici...

trebalo da se nauci i od Zapada i od Istoka i od bilo koga, samo da vise nije tako

Hocemo u Aziju!!!
Sta vise zapad, zapad. Sto se sad ne bi malo ugledali na Pakistan, Sri Lanq, Tadzikistan...?
Kome nije jasno zasto smo tu gde smo i zasto je u porodilistima tako kako je... I kako je moguce da je ovakav covek na ovakvoj poziciji???
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 14:02 02.12.2008

Re: Pacijenti-zatvorenici...

Colin_bgd
Citao sam vas blog Krugolina i sve redovno pratio, mislio sam da nema potrebe da se javljam, ali posle pisma ovog profesora, jednostavno moram....
A da ne govorim o tome da muzevi/ocevi jos uvek (koliko ja znam) ne prisustvuju porodjaju iz ko zna kojih razloga, dok sam ja ovde na Zapadu (nehumanom, materijalistickom) sekao pupcane vrpce, i oblacio sopstvenu decu u prva odelca, nakon prvih zagrljaja sa majkom, stare ne vise od 5-6 minuta. To je bilo nesto fantasticno, neraskidivo, sto ostaje za ceo zivot, zbog cega se zgrazavam kad cujem od prijatelja u Beogradu koji su kod kuce cekali telefonski poziv "da je sve gotovo i da je sve odlicno proslo". Ne, kod nas smo svi mi pacijenti, zatvorenici, a lekari su cuvari zatvora, desetari, da ne upotrebim neku goru rec.
Nije problem nijedna konkretna procedura. Problem je odnos. A to da se promeni, sumnjam da ce bilo ko od nas doziveti...


Porodila sam se na trulom zapadu uz svo doktorsko-babinsko-medicinske sestre i ostalo postovanje osecajuci se kao kraljica. Dakle, slazem se da je klistiranje dobro, da je uzdrzavanje od jela, uopste, povremeno jako korisno, u svakodnevnom zivotu. Ne znam kako je bilo pred izlazenje u boj (i bez klistira...), ali znam da nam u Srbiji mnogo, mnogo, mnogo,....treba da se izvucemo iz lavirinta, zaslepljenosti i prostakluka koji nas razara kao naciju.
marco_de.manccini marco_de.manccini 15:43 02.12.2008

Re: Pacijenti-zatvorenici...

sve shto je bgd rekao.

i da dodam. proshle noci sam odvezao komshinicu do porodilishta sa muzhem. ostavio sam ih tamo oboje naravno, bio je celu noc sa njom (kao i ja za moje dvoje dece), beba je 4,600, nije bilo klistiranja, beba mama i i tata su svi dobro (sad se bash javishe), plafon u bolnici se nije srushio.

a ima i josh. popodne u 3 cu uzeti njihovu i moju cerku iz shkole i svo troje cemo tamo da vidimo i bebu i mamu i tatu. nece me niko ni pitati gde idem a ne da me zaustavlja. toliko o zatvorenicima.

(i najvazhnije, beba se zove marco!)
parobrod parobrod 17:56 02.12.2008

Re: Pacijenti-zatvorenici...

potuno mi je jasno zasto u srbiiji prisustvo porodjaju ocevima skoro da nije dozvoljeno , ko bi molim te dozvolio da se njgovoj zeni neko na porodjaju obraca na neprilagodjen nacin.
Kada bi ocevo prisusvo bilo olksano i pristup bi bio drugaciji, porodilja bi malo manje bila bespomocna
antioksidant antioksidant 12:25 02.12.2008

.

Zamislite sada situaciju da umrljan plod odmah stavimo majci na grudi jer tako zahteva baby frendli procedura.

ja bih "to" zvao dete a ne "plod".

to je prvo

drugo - cini mi se drstanojevic ne razume zasto se dete stavlja majci na grudi odmah po porodjaju. jer tako zahteva baby frendli procedura nije objasnjenje

u svakom slucaju dobro je pricati

i da -
Smatram da ste izašli iz okvira pacijenta i da pokušavate da svojom neobaveštenošću kritikujete nešto što se dogadja u našim porodilištima, a što izlazi iz okvira vaše nadležnosti,

pacijent ne moze da izadje iz okvira svojih prava. pacijent ima pravo da pita za opravdanost svake procedure. pa tako - hvala na uljudnosti
niccolo niccolo 12:39 02.12.2008

Re: Procedura


ja bih "to" zvao dete a ne "plod"


Nije po proceduri...

jer tako zahteva baby frendli procedura


Iz njegovog stanovista jedini razlog za to i jeste procedura...

pacijent ima pravo da pita za opravdanost svake procedure.


Samo ako sama procedura tako propisuje...


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana