sa štitom ili na njemu ili ispod njega ili iznad njega.....

Jelena Milić RSS / 14.09.2007. u 14:13

  

Obećala sam jednom mom redovnom komentatoru da ću napisati post o dometima politke uslovljavanja kao bitnog faktora koji je oblikovao odnos zapadne međunarodne zajednice i Srbije od 2000 naovamo. Današnji predlog Romana Prodija članicama i institucijama EU  da  Srbija  što skorije dobije status kandidata za članstvo u EU, koji me je jako obradovao makar bio i samo individualni čin, odličan mi je povod da konačno ispunim dato obećanje.

 

Moja teza je da je politika uslovljavanja u jednom periodu dala odlične rezultate i da vlada Zorana Đinđića ne bi bila takva i toliko uspešna da  se nije prihvatila  ispunjavanja uslova, uprkos  činjenici da se  blok oko Vojislava Koštunice od početka potrudio da gura klipove u točkove takvom pristupu. Što je, svakako,  veliki plus i dokaz političke zrelosti i državnosti pokojnog premijera.  Upravo zbog toga, tadašnji DS nije bio ono što i DS pre petog oktobra, a ni ovaj sada. Ali, politika uslovljavanja  ima ograničeni rok trajanja.

 

Retko koja zemlja ima takvu sudbinu. Nas je zapadna međunarodna zajednica oberučke dočekala 2000.  Politika uslovljavanja bila je onaj minimum uslova koji se morao ispuniti da bi se povezali strukturalno i formalno. Ona je sa sobom nosila  i sistem vrednosti koji smo trebali da etabliramo u društvo a koji je u njoj već  mainstream, i tako postanemo zaista  stabilna  demokratija sa čvrstim institucijama, poštovanjem ljudskih prava i sloboda i vladavine prava. Ukratko, najefikasniji način za radikalni rez sa Miloševićevim režimom.

 

No, postavljalo se već tada pitanje dužine primene takve politike,  negativnih efekata koje ona ima upravo na reformske snage.  To jest postoji li li trenutak ili razlog da i sama mz odustane od nekih svojih zahteva, zarad postizanja dugoročnijih ciljeva, ali pre svega zarad jasne slike da reformske snage imaju neretko samo formalnu vlast ali da nisu one koje mogu “to deliver”. (U Srbiji se, inače, zaboravlja da je većina uslova  potrebnih npr za članstvo u PfP ili da bi se potpisao SAP isti za sve zemlje zapadnog Balkana, a ne nešto usmereno da se Srbija kinji. ) Mnogi su već tada, sa sasvim validnim argumentima, smatrali  da bi se Srbija, koja ipak jeste “junik kejs”  možda brže reformisala “iznutra” ako joj se negde progleda kroz prste  i mimo ispunjenja uslova. ( Šta bi bilo i gde bi sad bili da smo Mladića već isporučili, druga je velika tema). Rizik za  mz od popuštanja jeste postojao,  jer se  em diskvalifikuje sama politiku uslovljavanja to jest rizično je, em može da iritira sa pravom druge zemlje koje su morale da ispunjavaju sve uslove, i nije bilo lako proceniti šta na duže staze daje obostrano zadovoljavajući ishod.  Evo višestruko značajnog primera --Srbija je, ipak, u PfP a Mladić je i dalje na slobodi. Ne možemo znati da li bi bio brže uhapšen da smo u PfP primljeni još onda dok je “samo” Pavković bio uslov. Teško je procentiti i kako bi sve Srbija mogla iskoristiti prednosti ranijeg prjema u PfP. No mz je, na kraju, ipak popustila, priznajući i sama da politika uslovljavanja može pomalo i ponekad da se modifikuje. Gde bi vanjskopolitički kurs Srbije bio danas, u jeku povećane anti-NATO retorike da i u PfP nismo pozvani, i da li bi ga bilo uopšte moguće  ispraviti! Ovako, u prezentacionom dokumentu ipak stoji bar partnerstvo sa NATO.

 

Ono što je posebno traumatično za Srbiju jeste to što je  drugi veliki momenat da se Srbija približi evro-atlantskim strukturama  bio upravo posle ubistva premijera. Bila je to jedina moguća racionalna  reakcija zapadne mz u tako stravičnim okolnostima. No smena Živkovićeve vlade i dolazak na vlast VK promenli su drastično  unutrašnje okolnosti, a politika uslovljavanja nije se više tako velikim intenzitetom vratila na scenu. U ostalom, dobar deo uslova ispunila je već i vlada pokojnog premijera. Frustrirajući splet okolnosti u kome se činilo, a i danas se čini, da upravo Vojislav Koštunica skuplja lovorike onoga što su drugi radili rizikujući toliko mnogo, a da pro-reformske snage bivaju napuštene i izdate od strane međunarodne zajednice. No, ako se kao glavni cilj, pre svega, postavi ulazak Srbije u porodicu stabilnih i razvijenih Evro-atlantskih demokratija, što je bila i želja pokojnog premijera, a sve drugo ma kako frustrirajuće stavi u drugi plan, stvari izgledaju drugačije.

 

Jer u pitanju je budućnost Srbije, u poređenju sa kojom trenutni osećaj da VK dobija i da mu mz bez razloga popušta nije toliko bitan. Bitniji  su životi genracija koje dolaze. Bio je i Milošević faktor stabilnosti, videćemo šta će i sa Đukanovićevom političkom sudbinom biti na duže staze. Ono što stvarna reformska Srbija  očekuje od politike uslovljavanja--bolje društvo, možemo da gradimo bez obzira na  to da li smo formalno negde ili ne, a verovatno i lakše ako smo već deo nečega što to poštuje i neguje.

 

Čini se da nam zapadna međunarodna zajednica, i sama svesna i objektivno traumtičnih okolnosti koje izaziva pitanje konačnog statusa Kosova,  nudi ne trgovinu, to ne, već  razumevanje i podršku  kroz još jedan talas  ubrzanijeg povezivanja. U trenutku kada Koštunica neprikosnoveno vlada, a znamo da je dobrano kriv i što su prava dva talasa usporena. U trenutku kad sve očitije očijuka sa Rusima. I kako sad sve to shvatiti, osim kao ruku nama, reformskoj Srbiji  a ne njemu!  

 

Pa me onda čudi što makar i mlako ne pozdravimo i potpisivanje tehničkog dela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Obrni okreni, sasvim sami bez DS I G17+ u ne tako dalekoj  “the day after” situaciji, nećemo moći napred ka,  makar i samo na papiru još uvek zajedničkom, cilju Eu i NATO. Donekle bar zajedno, predstavljamo relevantnu skupinu kojoj zapadna međunarodna zajednica može nastaviti da pomaže da joj se pridružimo. Možda je vreme  da imamo objedinjen stav oko Prodijevog predloga, koji se  u pismu institucijama i članicama EU založio za što skoriji prijem Srbije u EU, kao i oko načina kako da se problem neuhapšenog Ratka Mladića, bar za sada, premosti, bez obzira što bi izgledalo kao  da kešira Koštunica. Jer ako ga ne pritisnemo, on će drage volje keširati na drugoj strani a mi ćemo ostati ukopani ovde gde jesmo.  I sama Prodijeva ponuda nije još naišla na odobravanje svih u EU, možda i neće u toj formi, ali se neki modalitet očito traži. Pa možda nije loše pokazati da nas  ovde ima koji to poštujemo i pozdravljamo iako smo protiv VK big time.  

 

U prilogu je integralna vest o Prodijevom predlogu, kao  i ponovljeni stav Gorana Svilanovića, iznet pre neki dan u Kažiprstu,  o tkz hrvatskom modelu koji podrazumeva potpisivanje ovog sporazuma bez kompletirane saradnje, sa poverenjem u vladu da će tu saradnju posle potpisivanja da ispuni.

 

Prodi: Srbiji status kandidata
14. septembar 2007. | 07:52 | Izvor: Beta
Brisel -- Romano Prodi se u pismu institucijama i članicama EU založio za što skoriji prijem Srbije u EU.
 
 
Premijer Italije u pismu traži od članica i institucija Evropske unije sagledavanje mogućnosti za članstvo Srbije u EU, "u posebnom času njene istorije i istorije regiona". Prodi kaže da je uveren da Srbiji, "od koje, kao središta Zapadnog Balkana, mnogo zavisi trajna normalizacija celog regiona", treba dati status kandidata za članstvo u EU.

Više zemalja EU istovremeno je tražilo da prethodno bude razjašnjeno šta će vlasti u Beogradu učiniti kako bi postigle punu saradnju s Haškim sudom i da potom bude razmatrana Prodijeva inicijativa.

Veoma povoljno je u svim članicama i telima EU ocenjeno okončanje tehničkih pregovora o Sporazumu o pridruženju EU-Srbija, a sada se očekuje poseta haške tužiteljke Karle del Ponte Beogradu i, na temelju njenog izveštaja, ocena Evropske komisije da odmah može biti parafiran, a do kraja godine i potpisan taj sporazum.

Zato, prema diplomatskim izvorima EU, šef italijanske diplomatije Masimo Dalema i nije pokrenuo to pitanje na nedavnom ministarskom sastanku EU u Portugalu.

Povoljno mišljenje o toj inicijativi Rima na zasedanju šefova diplomatija EU u Vijani du Kastelu izneo je evropski komesar Oli Ren, koji je ponovio da je puna saradnja Beograda sa sudom u Hagu uslov za dalju integracije Srbije u Evropu.

Prodi navodi da srpske vlasti moraju ispuniti bitnu obavezu pune saradnje s Haškim sudom. Primećuje se, takođe, da, kako je to rekla i Karla del Ponte, Beograd sada sasvim sarađuje s Haškim sudom. "A upravo proverom pravog stepena te saradnje i proverom političke rešenosti da se to ostvari moći ćemo da se pozabavimo tim pitanjem", navodi se u Prodijevom pismu.

"Ako zaista želimo da Beogradu uputimo pravu poruku i na delu dokažemo da Srbiju smatramo strateškim partnerom u regionu i da nisu samo reči kad Srbiji kažemo da je vidimo kao članicu evropske porodice, onda sam ubeđen da je kucnuo čas da na dnevni red budu stavljeni i izgledi za članstvo Srbije u EU i postepeno ukidanje evropskih viza za srpske državljane", naveo je Prodi.

On primećuje da liberalizaciji viza treba prići prvenstveno s političkog stanovišta, odnosno razjasniti da li je Srbija pretnja kad je reč o ilegalnoj imigraciji i masovnom prilivu njenih stanovnika u zemlje EU i zaključuje da, prema njemu, te opasnosti ne postoje. "U stvari, znamo da postojeći režim viznih ograničenja samo može podstaći ilegalnu imigraciju i druge nelegalne aktivnosti", navodi Prodi.

Diplomate u Briselu misle da Prodi u suštini traži da se Srbiji omogući da, s obzirom na to da je dobrim privrednim rezultatima i sposobnošću svoje državne uprave i institucija dokazala kapacitet da sprovodi nužne evropske reforme, ubrzano krene ka statusu kandidata za članstvo u EU.

"Ja ni na koji način ne predlažem da se naši napori usredsrede na Beograd na štetu ostatka regiona, i svakako ne da se Srbija nagradi za ono što liči na verovatan ishod pregovora o Kosovu. Svi dobro znamo da bi prvo bila ozbiljna politička greška, a drugo sasvim nerealno", kaže Prodi.  http://www.b92.net/info/emisije/kaziprst.php?yyyy=2007&mm=09&nav_id=262999«Ja imam sve poverenje u Evropsku uniju, želim da moja zemlja uđe u Evropsku uniju, i zbog toga mislim da je dobro da Evropska unija preuzme odgovornost za proces koji se sada vodi. I mislim da će taj proces ona voditi pažljivije nego svi drugi, i prosto mnogo više u nivou odgovornosti iz nekoliko razloga. Jedan je, oni plaćaju sve što se do sada radilo i što će se ubuduće raditi.» 

Svilanović: Pa ja bih razdvojio stvari. Prvo, ako se sećate, u vezi sa saradnjom sa sudom u Hagu i sa sporazumom o pridruživanju i stabilizaciji, dosta često se u našoj javnosti govorilo o tome da bismo želeli da se primeni hrvatski model na nas. Hrvatski model podrazumeva potpisivanje ovog sporazuma bez kompletirane saradnje, sa poverenjem u vladu da će tu saradnju posle potpisivanja da ispuni. Što se tiče Srbije, u ovom trenutku radi se o tri osobe - Župljanin, Hadžić i Ratko Mladić. Doslovno primenjen hrvatski model značio bi da se parafira sporazum koji će danas biti dogovoren do kraja, ovo je poslednja runda tehničkih pregovora. I ja hoću da kažem, moja lična pozicija je upravo to, očigledno je da se u Evropskoj uniji, i to se videlo na ovom ministarskom sastanku pre nekoliko dana u Portugaliji, razgovara o politici prema Srbiji, šta i kako dalje. Nisu jedinstveni, ima različitih ideja. Moje mišljenje je da bi trebalo biti otvoreniji prema Srbiji, da bi prosto trebalo definisati politiku koja će Srbiju da uključi, da angažuje u ovom procesu. Najbolji način da se Srbija konstruktivno angažuje jeste da se potpiše sporazum o pridruživanju i stabilizaciji i da se dalje nastavi saradnja sa vladom u Beogradu, da se dovrši saradnja sa sudom u Hagu, to je hrvatski model. Videćemo šta će da prevagne. U ovom trenutku većina ima stav da bi trebalo prethodno da budu ispunjene sve obaveze prema sudu u Hagu, što znači uhapšeni Mladić, Župljanin i Hadžić. Ja mislim da, ukoliko bi se narednih meseci, recimo pre kraja ove godine, nastavilo ono što je bilo započeto neposredno po formiranju ove vlade, jer dve osobe su izručene, ako bi došlo do još nekog hapšenja nekog od ove trojice, da bi to verovatno pomoglo da prevagne stanovište onih koji misle da Srbiji treba omogućiti da potpiše ovaj sporazum. Inače, da se razumemo, kad se potpiše sporazum, sledi period ratifikacije tog sporazuma u svakoj od sada 27 država, to traje dve-tri godine, i istovremeno Srbija sa svoje strane treba da ratifikuje, a zatim da počne da primenjuje taj sporazum. Dakle, to su procesi koji traju nekoliko godina. I moj je stav da ne bi trebalo zaustavljati Srbiju u ovom trenutku, da bi trebalo prosto potpisati ovaj sporazum pre kraja godine. O njemu će danas biti završeni pregovori, ja imam poverenje u tehničku ekipu koja je tamo otišla, to nije ništa tako komplikovano.



Komentari (65)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Spiridon Spiridon 15:17 14.09.2007

moja reakcija na Prodijevu izjavu

semele semele 15:18 14.09.2007

Izuzeca

Velika Britanija je u Evropskom Savezu sa sopstvenom valutom i pod svojim uslovima i sa specijalnim odnosima sa USA.
Trenutno oni traze izuzece od potpadanja njihove SPOLJNE POLITIKE u nadleznost SUDSTVA Evropskog Saveza.

USA koja je vazna clanica mnogih medjunarodnih organizacija NATO, UN, etc. ne prihvata da njenim vojnicima bude sudjeno u stranim drzavama.

Ova dva gornja primera pokazuju kako svaka drzava ima svoje specificnosti kojih se ne mora odreci da bi bila clan nekih internacionalnih zajednica poput Evropskog Saveza ili NATOa - koje nas interesuju u ovom blogu.

Sadasnja vlada je veoma svesna toga da se ne smemo jeftino prodati. Da ne trebamo da prekidamo odnose sa Rusijom, Kinom ili Indijom jer sve je promenjljivo, a narocito je Evropski Savez bio promenjljiv u poslednjih 30tak godina.

Sadasnji slucaj sa Kosovom pokazuje da ako nemamo specijalan odnos sa Rusijom, kakav je imala Hrvatska sa Vatikanom ili Nemackom, niko ne bi uzeo u obzir nase stavove. Tako ce biti i u buducnosti.

Rusi su nasi prijatelji po afinitetu, kao i Grci, i od prijateljstva ne treba odustajati. Ono se ne kupuje.
Englezi i Nemci su mnogo blizi Americi nego sto ce ikad biti Rusiji.

Deset poena danasnjoj vladi (Srbije!)
lilit lilit 15:43 14.09.2007

Re: Izuzeca

semele
.Rusi su nasi prijatelji po afinitetu, kao i Grci, i od prijateljstva ne treba odustajati. Ono se ne kupuje.Englezi i Nemci su mnogo blizi Americi nego sto ce ikad biti Rusiji.Deset poena danasnjoj vladi (Srbije!)


Aferim, Semele.
semele semele 15:56 14.09.2007

Hvala Lilit

Treba dodati i slucaj Svajcarske koja uziva u divnom okruzenju - zagrljaju Evropskog Saveza.
Ne treba biti dogmatican ni opozicionar po sopstvenoj steti.
Videti prednosti u svakoj situaciji je bolje nego negirati svaku situaciju.

[url=http://aferim.net/][/url]
lilit lilit 16:13 14.09.2007

Re: Hvala Lilit

semele
Treba dodati i slucaj Svajcarske koja uziva u divnom okruzenju - zagrljaju Evropskog Saveza.Ne treba biti dogmatican ni opozicionar po sopstvenoj steti.Videti prednosti u svakoj situaciji je bolje nego negirati svaku situaciju.[url=http://aferim.net/][/url]


Semele, moram po curicu u obdaniste te nemam bas mlogo vreme.
Niti se mi mozemo porediti sa Svajcarsku niti je, meni licno, ona neki uzor.
Znas, lepa garden, sve cisto i mirisno a pare prljave, krvave i znojave leze u bankama.
A Svicarci mlogo veliki strancomrzci.
Naravno, ne moze se generalizovati, imam sjajne prijatelje, no sistem perverzan.
Mnogo kosta njihovo blagostanje i njihova neutralnost. Ratovi, prodaja oruzja, prostitucija, droga i ostali prljavi ves.
No, shvatam tvoj princip razmisljanja al preferiram toplicku mi avliju od preci mi i roditelji. Sa sve koku sto pravi najzuca jajca u Evropu.
semele semele 16:29 14.09.2007

Re: Hvala Lilit

Razumem Lilit, ne treba dati koku koja nosi najzuca jaja. Volim pozitivnost.
ivana23 ivana23 17:06 14.09.2007

Re: Hvala Lilit

semele
Treba dodati i slucaj Svajcarske koja uziva u divnom okruzenju - zagrljaju Evropskog Saveza.Ne treba biti dogmatican ni opozicionar po sopstvenoj steti.Videti prednosti u svakoj situaciji je bolje nego negirati svaku situaciju.
http://aferim.net/]

blackbox blackbox 12:11 15.09.2007

Re: Izuzeca

Sadasnja vlada je veoma svesna toga da se ne smemo jeftino prodati. Da ne trebamo da prekidamo odnose sa Rusijom, Kinom ili Indijom jer sve je promenjljivo, a narocito je Evropski Savez bio promenjljiv u poslednjih 30tak godina.

Pa ako tako postavimo stvar, ima li vlada pravo da nas proda i Rusiji. Ne radi se o nikakvoj prodaji, niti je uslov da prekinemo odnose sa Rusijom, Kinom, Indijom. Nemacka npr. ima bolje odnose sa svim ovim zemljama nego mi. Nemojmo biti u uluziji o nekom bratstvu i prijateljstvu u me]. odnosima nego samo interesima.
Samo ne treba ništa raditi na svoju štetu zarad inačenja i nekih ličnih frustracija političara.A ostanak van EU bila bi svakako šteta za narod i državu.
J. Winter J. Winter 17:47 15.09.2007

Re: Izuzeca

semele

Sadasnji slucaj sa Kosovom pokazuje da ako nemamo specijalan odnos sa Rusijom, kakav je imala Hrvatska sa Vatikanom ili Nemackom, niko ne bi uzeo u obzir nase stavove. Tako ce biti i u buducnosti.


Najvise kapitala u Hrvatsku je ulozila Italija ( ne Vatikan), a poslije nje Austrija ( ne Njemacka), ostalo je sve presitno.
Ruski veleposlanik u Zagrebu Kerestedjinac, je bio vrlo zadovoljan brzim zavrsetkom Oluje bez ulazenja u dosadne detalje, a americki Galbraith bas i nije bio sretan kolonama izbjeglih.
Ima i Malta odlicne odnose sa Vatikanom, a Poljska mozda najbolje. Svejedno im to nista ne pomaze.Vjerojatno niste znali, ali eto: Vatikan nije clan EU.Stovise, cesto je najzesci kriticar iste.

semele

Rusi su nasi prijatelji po afinitetu, kao i Grci, i od prijateljstva ne treba odustajati. Ono se ne kupuje.
Englezi i Nemci su mnogo blizi Americi nego sto ce ikad biti Rusiji.


Rusija nije clan EU, a Grcka je.Englezi su mozda jednako udaljeni u geografskom smislu od SAD i Rusije, ali su Nijemci blizi Rusiji.U ekonomskom su takodjer Nijemci blizi Rusiji nego to i sanjate. Njemacki izvoz, ali i uvoz ( energenata, jer Rusi nisu u stanju proizvesti nista konkurentno za siroku potrosnju) + relacija Schroder-Putin kosta vise $ nego sto se to moze zamisliti iz neke selendre.
Kad je vec rijec o savezima izvan Europe, cudi me da se nitko nije sjetio Kine. Jer za 20 godina ce se Rusi desetkovati vodkom, a Kina ce utrostruciti GDP.Tako mocan faktor svjetske trgovine ce sigurno imati i jak politicki utjecaj.No izbor saveznika izgleda ne ide uvijek racionalnim putem...

semele semele 21:35 15.09.2007

Re: Izuzeca

Ne znam u kojoj selendri vi sjedite ali u ovoj dje sam ja nas predsednik je Mamon licno pa vi odgonetnite.

S jedne strane ste u pravu; izbor saveznika ne ide uvek racionalnim putem. Nadjemo se u jednom bespucu povjesne zbiljnosti u kojem ima malo racionalnosti. Mozemo reci da smo uvek na jednoj stranputici. Zato i politicari ne mogu trasirati svoje staze unapred. Uzmimo ekstremne primere: Aleksandar Karadjordjevic i Zoran Djindjic. Oni nisu planirali sopstvene atentate.

Kad su nas putevi iracionalnosti spojili sa narodom koji je navodno govorio isti jezik kao mi, nismo mogli predvideti da ce nam oni oteti nase katolike i tako preci i Vatikan i svoju "bracu". I da ce nam na kraju kao best friends zabosti noz u ledja za dovidjenja. Toliko o racionalnosti.

Ako se svi odnosi gledaju kroz prizmu interesa, onda cemo rado platiti zainteresovanim prijateljima na njihovoj pomoci.
semele semele 21:47 15.09.2007

Re: Izuzeca

Ne govorim o bratstvu ni prijateljstvu, koristim termin afinitet jer ipak neke veze se u istoriji pokazuju kao trajne.

Recimo veze robovlasnika i robova. Jer kad jednom postanete neciji rob, vi imate specijalnu vezu sa vasim vlasnikom kakvu retko ko ima.

Amerikanci su mislili da ce im "paravojni robovi" dobro posluziti da rasture Srbiju, ali sad ti "robovi" diktiraju Americkom politikom. Sami priznaju da su pogresili u Iraku -- gde su im SAVEZNICI nasa nesudjena Evropska braca.

Ako ulazimo u Evropski Savez onda ulazimo kao saveznici. Moramo se dobro pitati cime su evropske drzave zasluzile da budemo njihovi saveznici. Rusi su sprecili nasilno oduzimanje srpske teritorije pa prema tome su nasi saveznici na delu.
J. Winter J. Winter 09:22 16.09.2007

Re: Izuzeca

semele

Recimo veze robovlasnika i robova. Jer kad jednom postanete neciji rob, vi imate specijalnu vezu sa vasim vlasnikom kakvu retko ko ima.


Mislim da vas Bugari, Madjari, Poljaci jos neki jako dobro razumiju.

semele

Amerikanci su mislili da ce im "paravojni robovi" dobro posluziti da rasture Srbiju, ali sad ti "robovi" diktiraju Americkom politikom.


Pojma nemam o kome se radi, ali imam dojam da Amerikance bas previse i ne zanima Srbija.Uostalom i Ameri su nekad bili kolonija Velike Britanije.Ali se stvari mijenjaju.A kako li je tek nekad bio mocan Rim...

semele

Ako ulazimo u Evropski Savez onda ulazimo kao saveznici. Moramo se dobro pitati cime su evropske drzave zasluzile da budemo njihovi saveznici. Rusi su sprecili nasilno oduzimanje srpske teritorije pa prema tome su nasi saveznici na delu.


Mozda se europske drzave civiliziraju, okupaju, pocesljaju pa zasluze vasu paznju.Ali u vezi oduzimanja teritorija, zar vam se ne cini da EU prije svega zanima da se Kosovo ne pretvori u drugu Srebrenicu djinovskih razmjera ili u poplavu izbjeglih Albanaca u istu tu Uniju?
Meni se cini da je to pravi razlog.Tim vise sto na zadnjim izborima Albanci nisu imali ni pravo glasa.Nisu jos dosegli tretman ljudskih bica. Sad bi jasno vi kao njima dali nekakava prava...
Mislim da je EU prije svega pogrijesila u tome sto nije na vrijeme primjetila da Kostunica prica istu pricu koju je pricao i Milosevic.Pa su vam eto opet neprijatelji SAD, EU, Hrvatska, Vatikan, a najnovije i ispalo 2 oko u glavi, Crna Gora.To je svakako lose za EU, ali ce opet Ameri jos jednom udariti sakom po stolu i rijesiti stvari. Ma koliko se to nekom svidjalo ili ne.
lilit lilit 10:02 17.09.2007

Re: Izuzeca

J. Winter

semeleSadasnji slucaj sa Kosovom pokazuje da ako nemamo specijalan odnos sa Rusijom, kakav je imala Hrvatska sa Vatikanom ili Nemackom, niko ne bi uzeo u obzir nase stavove. Tako ce biti i u buducnosti.Najvise kapitala u Hrvatsku je ulozila Italija ( ne Vatikan), a poslije nje Austrija ( ne Njemacka), ostalo je sve presitno.Ruski veleposlanik u Zagrebu Kerestedjinac, je bio vrlo zadovoljan brzim zavrsetkom Oluje bez ulazenja u dosadne detalje, a americki Galbraith bas i nije bio sretan kolonama izbjeglih.Ima i Malta odlicne odnose sa Vatikanom, a Poljska mozda najbolje. Svejedno im to nista ne pomaze.Vjerojatno niste znali, ali eto: Vatikan nije clan EU.Stovise, cesto je najzesci kriticar iste.

semeleRusi su nasi prijatelji po afinitetu, kao i Grci, i od prijateljstva ne treba odustajati. Ono se ne kupuje.Englezi i Nemci su mnogo blizi Americi nego sto ce ikad biti Rusiji.Rusija nije clan EU, a Grcka je.Englezi su mozda jednako udaljeni u geografskom smislu od SAD i Rusije, ali su Nijemci blizi Rusiji.U ekonomskom su takodjer Nijemci blizi Rusiji nego to i sanjate. Njemacki izvoz, ali i uvoz ( energenata, jer Rusi nisu u stanju proizvesti nista konkurentno za siroku potrosnju) + relacija Schroder-Putin kosta vise $ nego sto se to moze zamisliti iz neke selendre.Kad je vec rijec o savezima izvan Europe, cudi me da se nitko nije sjetio Kine. Jer za 20 godina ce se Rusi desetkovati vodkom, a Kina ce utrostruciti GDP.Tako mocan faktor svjetske trgovine ce sigurno imati i jak politicki utjecaj.No izbor saveznika izgleda ne ide uvijek racionalnim putem...


Ne razumem ovaj post.
Ima jedna tragicna srpska poslovica sa Kosova koju je u jednoj radionici rekla devojcica, kvalifikovana kao raseljeno lice: "Voli onog ko te voli makar bio kamen goli".

Goran Nikolić Goran Nikolić 15:38 14.09.2007

EU

zaista sam srecan da je EU ,
ili barem znacajan broj njenih clanica
procenio da je utilitarno promeniti
politiku prema Srbiji
i zbog Srbije i zbog EU

taj nacin posmatranja stvari
nije novi
traje vec duze vreme,
odnosno za njega se zalaze sve veci broj EU politicara
i cini mi se da ima nade da ce to postati
politika EU

Srbija time mnogo dobija
jer ocigledno nije u skorije vreme u stanju da
ispuni uslove EU
Dobijaju i demokratske snage,
jer se smanjuje rizik
najcrnjeg scenarija
-dolaska Radikala i bilo kojoj formi, taman i pasivnoj,
na vlast

mislim da kreatori politike EU prema Srbiji
zaista dobro procenjuju okolnosti
(npr. 55% u Crnoj Gori, je primer ingenioznosti
EU politicara pri resavanju vrlo slozenog problema)
i hocu da verujem da ce Prodijev predlog,
ili barem njegov veci deo proci

ali mozda sam , manje vishe
ponovio
sve sto ste vi napisali

u svakom slucaju
hvala EU
semele semele 16:13 14.09.2007

Goran Nikolic

Da li ste vi Gorane pisali pre neki dan o Majkl Ignjatiefu? Nigde ne mogu da nadjem taj blog.
Milan Novković Milan Novković 16:52 14.09.2007

Re: Goran Nikolic

Ne znam za Gorana ali znam da je Igipopov pretposlednji blog uglavnom na tu temu
kristina124 kristina124 16:58 14.09.2007

s njim ili na njemu

Jelena Milić
Moja teza je da je politika uslovljavanja u jednom periodu dala odlične rezultate i da vlada Zorana Đinđića ne bi bila takva i toliko uspešna da se nije prihvatila ispunjavanja uslova, uprkos činjenici da se blok oko Vojislava Koštunice od početka potrudio da gura klipove u točkove takvom pristupu.

link
There are generally two pillars of post-colonial ideology. First, the coloniser was only ever interested in ripping off the colony’s natural resources. Second, there exists a colonialist “discourse”, usually involving rules of decency and fair play, set up to disguise the coloniser’s covetousness. To the extent that the coloniser imposed these rules, he has wrecked the ability of the colonised to think straight. The response of the colonised is not (as one might assume) to declare himself, through no fault of his own, unfit for self rule. It is to declare corrupt all inherited concepts of right and wrong.

Jelena Milić
No, postavljalo se već tada pitanje dužine primene takve politike, negativnih efekata koje ona ima upravo na reformske snage.

link
Hence we may learn the lesson that on seizing a state, the usurper should make haste to inflict what injuries he must, at a stroke, that he may not have to renew them daily, but be enabled by their discontinuance to reassure men`s minds, and afterwards win them over by benefits. Whosoever, either through timidity or from following bad counsels, adopts a contrary course, must keep the sword always drawn, and can put no trust in his subjects, who suffering from continued and constantly renewed severities, will never yield him their confidence. Injuries, therefore, should be inflicted all at once, that their ill savour being less lasting may the less offend; whereas, benefits should be conferred little by little, that so they may be more fully relished.

this was never tried
"For a living in an entity you need to respect those people, who you incorporate to your system. It is possible to insist for something, but moderately, and only if they are able to give you what you want. Do not disturb their way of life, respect their traditions." /8/

komentar
semele
Drago, nisam ja kriva sto vi glasno razmisljate na ovim radio talasima. Treba selektivno objavljivati svoje misli jer nisu sve vredne.
Blagosloveni smo internetom - tolikim izvorom informacija, ali ljudi ipak ne mogu da razumeju sta se desava.
To je interesantan fenomen.
Znaci perspektiva im nedostaje.
Niste shvatili promenu na medjunarodnoj sceni kad se desavala zimus-proletos. Niste hteli da je vidite. Sada se proces nastavlja. Neki Cijasi pisu objavljuju knjige, proslost se otpakuje iz zakljucanih izvora.
Vase navijanje protiv sopstvene drzave - iako je je ona imaginarna i nepostojeca -- je out of date. Verujte mi ne pokusavam da vas prevedem zedne preko vode.

prognoza
The Victory Will Be Serbian
Who will win? No doubt the victory will be Serbian.

First, the winners in civilization clashes are they whose historical roots are deeper, whose culture is richer and whose spiritual foundations are firmer. Americans, their masters and satellites have neither the former, nor the latter two. Theirs is the mammonish, spiritless and perverted civilization that has no future. The wars in the Balkans, the Middle East and Afghanistan have smoothly transformed into the battle for the spiritual and moral values, which the opposite side is lacking.
...
Third, the time of the Western dominance in the world politics and economy is getting near the end.
adam weisphaut adam weisphaut 17:05 14.09.2007

Re: s njim ili na njemu

The Victory Will Be Serbian
Who will win? No doubt the victory will be Serbian.
First, the winners in civilization clashes are they whose historical roots are deeper, whose culture is richer and whose spiritual foundations are firmer. Americans, their masters and satellites have neither the former, nor the latter two. Theirs is the mammonish, spiritless and perverted civilization that has no future. The wars in the Balkans, the Middle East and Afghanistan have smoothly transformed into the battle for the spiritual and moral values, which the opposite side is lacking.
...
Third, the time of the Western dominance in the world politics and economy is getting near the end.



Moram priznati da je naš budući ambasador pri svetoj stolici u pravu. Patrioizam zaista isključuje realizam, bar ovaj ovakav patrioizam, to jest ..
semele semele 17:54 14.09.2007

Re: s njim ili na njemu

Divan dan, Kristina. Ovde u Beogradu!

"Istok je mislio da smo Zapad, a Zapad da smo Istok. Neki od nas su pogresno shvatili nase mesto u ovom sukobu struja, pa su vikali: mi nismo ni jedna ni druga strana; a neki da smo iskljucivo jedna ili druga! A mi smo Srbi, kazem ti Irineju, sudbinom predodredjeni da budemo Istok na Zapadu i Zapad na Istoku, a da priznajemo iznad sebe samo Nebeski Jerusalem, a na zemlji - nista."*




lilit lilit 18:23 14.09.2007

Re: s njim ili na njemu

semele
Divan dan, Kristina. Ovde u Beogradu!"Istok je mislio da smo Zapad, a Zapad da smo Istok. Neki od nas su pogresno shvatili nase mesto u ovom sukobu struja, pa su vikali: mi nismo ni jedna ni druga strana; a neki da smo iskljucivo jedna ili druga! A mi smo Srbi, kazem ti Irineju, sudbinom predodredjeni da budemo Istok na Zapadu i Zapad na Istoku, a da priznajemo iznad sebe samo Nebeski Jerusalem, a na zemlji - nista."*


Odlicno Semele, to sam bas htela Domazetu da posaljem.
To je to famozno pismo Svetog Save igumanu Irineju.
Pisano u XIII veku.
I neverovatno aktuelno.
semele semele 19:06 14.09.2007

Re: s njim ili na njemu

Bravo Lilit,
Pismo je iz 1221 godine!



Navedeno prema: Vladeta Jerotic, "Vera i nacija", Beograd 1995.
Citirano u Srbistici, Godina 1. Broj 1. 1998. Clanak Vere Milosavljevic "Srpska misao".

dezelin dezelin 23:06 14.09.2007

Re: s njim ili na njemu

semele
Bravo Lilit,
Pismo je iz 1221 godine!



Navedeno prema: Vladeta Jerotic, "Vera i nacija", Beograd 1995.
Citirano u Srbistici, Godina 1. Broj 1. 1998. Clanak Vere Milosavljevic "Srpska misao".



U to vreme Zapad i Istok nisu postojali ovakvi kakvim ih mi danas dozivljavamo. Ovo citirano se odnosi na konfesionalnu pripadnost i kao takvo (a i s obzirom na godinu u kojoj je napisano) je potpuno irelevantno.
bauer bauer 23:24 14.09.2007

Re: s njim ili na njemu

U to vreme Zapad i Istok nisu postojali ovakvi kakvim ih mi danas dozivljavamo. Ovo citirano se odnosi na konfesionalnu pripadnost i kao takvo (a i s obzirom na godinu u kojoj je napisano) je potpuno irelevantno.

Osnov ovoga sto mi danas dozivljavamo je upravo konfesionalna pripadnost, tako da je ono veoma relevantno.
dezelin dezelin 00:33 15.09.2007

Re: s njim ili na njemu

bauer
U to vreme Zapad i Istok nisu postojali ovakvi kakvim ih mi danas dozivljavamo. Ovo citirano se odnosi na konfesionalnu pripadnost i kao takvo (a i s obzirom na godinu u kojoj je napisano) je potpuno irelevantno.

Osnov ovoga sto mi danas dozivljavamo je upravo konfesionalna pripadnost, tako da je ono veoma relevantno.


Slazem se ako mislite na ovaj thread komentara, ali ja ne mislim da mi danas dozivljavamo bilo sta sto ima konfesionalnu pripadnost kao uzrok.
semele semele 22:41 15.09.2007

Re: s njim ili na njemu i o cemu

Za vreme anti-NATO demonstracija u martu do juna 1999 godine, Grci i Rusi su u najvecem broju demonstrirali svoju podrsku Srbima na raznovrsne nacine. Ali se vrlo dobro secam hrvatskog turistickog autobusu u Whitehall-u iz kojeg su nam nasmijani hrvatski prijatelji i prijateljice pokazivali svoje srednje prste.

Ni ja ne ciljam samo na konfesionalnu pripadnost mada je i ona relevantna. Danas "Zapad" predstavlja jedan posve materijalisticki i anti-duhovni pogled na svet; pogled koji je usmeren samo ka novcu i robovanju uzitku. "Istok" predstavlja svet duha i slobode. To vise nisu geografske podele, Zapad je prisutan na celoj planeti i u svakom coveku. Ali i Istok se nalazi takodje u svima nama i negde vise a negde manje se odupire Zapadu. Zlo ratova koje smo dozivljavali u dvadesetom veku i do danas je dolazilo sa Zapada ka nama. Sadam Husein nije pocinio toliko zla koliko su pocinile posledice Americke i Evropske intervencije u Iraku. Slobodan Milosevic nije pocinio toliko zla koliko Slovenacki napad na JNA koji je izazvao haos u jednoj od vecih Evropskih vojsci koja je ionako bila u labilnoj ravnotezi nacionalnih lojalnosti. Evropske zmurenje pred ilegalnim uplivom teskog naoruzanja u teritorijalne jedinice suverene i federativne drzave Jugoslavije je pocinilo mnogo vise zla nego da su podrzali Beogradu u ocuvanju drzave. Sto bi rekli srpski seljaci sa zdravim razumom: j'emti takve saveznike.
semele semele 23:10 15.09.2007

Re: s njim ili na njemu

U to vreme Zapad i Istok nisu postojali ovakvi kakvim ih mi danas dozivljavamo i kao takvo je potpuno irelevantno.


Pa podela na sharlemanjovsku i istocno rimsku Evropu je postojala u to vreme.
Nemanjicka srpska drzava se odrzavala i prosperirala u balansu izmedju te dve Evrope.
Srpska arhiepiskopija tj. crkvena nezavisnost je stecena kod Nikejskog patrijarha, znaci tek
kad je Zapad pokorio i neutralisao Konstantinopolj koji se protivio srpskoj arhiepiskopiji.
Znaci uz pomoc Zapada smo dobili Arhiepiskopiju.
A arhiepiskopija u Evropi je legitimisala svetovne vladaoce. Tu je pocetak nase nacionalne nezavisnosti, koja eto traje do danas. I otud i znacaj i relevantnost Pecke Patrijarsije, Decana, Gracanice, i 100,000 Srba na Kosovu.

Ne moze biti irelevantno ono sto te je stvorilo. U ovom slucaju govorimo o onome sto je stvorilo Srbiju o cijoj sudbini ti diskutujes.
blackbox blackbox 18:38 14.09.2007

sa štitom ili na njemu ili ispod njega ili

Jelena

Dobro je što ste pokrenuli ovu temu jer upravo zalaganje Prodija govori da EU nema ni jasnu ni usaglašenu politiku, a i on sam sada govori jedno a kada je bio funkcioner EU nije se tako decidno zalagao.
Ne slažem se uopšte da je politika uslovljavanja dala rezultate, ako ne smatrate da su rezultati takve politike radikalizacija Srbije i porast antievropskog i anievroatlantskog raspoloženja.
Jedno je uslovljavanje kada su u pitanju standardi koje treba ispuniti a drugo oni kao što je Mladić.
Zamislite da je EU odmah posle petog oktobra nastupila ovako kao Prodi danas. Verovatno bi Srbija već bila u EU a uslovi na kojima se još kao insistira bili ispunjeni.Ovako nemamo ni jedno ni drugo.
EU nije pokazala opčekujući stepen poverenja prema demokratskoj vlasti uspostavljenoj posle 5.oktobra, ispustila je iz vida da poverenje može biti efikasnije nego puko uslovljavanje. Evropa se upravo u tom pogledu ponašala kao da do promena nije ni došlo.
Svoj stav je devalvirala i nenjanjem uslova, npr. za PfP je bilo prvo samo odlazak Pavkovića, a kad je otišao došli su novi uslovi.
Dakle, da je EU iskreno prihvatila novu vlast kao parnera pomogla bi joj, umesto da ju je smatrala nekim ko će, za razliku od Miloševića, ispuniti sve postavljene uslove pa ma koliko oni bili realni.
Kao zagovornik približavanja EU, EAI, žao mi je što je tako , ali EU u najmanju ruku nije pomogla demokratskoj vlasti koliko je mogla i trebala, ukoliko je iskrena.
Ako smo u PfP bez Mladića 2005., zašto to nismo mogli biti i 2003.godine. Isto se može primeniti i na uslovljavanje pregovora oko ulaska u EU
i još dve replike
Moja teza je da je politika uslovljavanja u jednom periodu dala odlične rezultate i da vlada Zorana Đinđića ne bi bila takva i toliko uspešna da se nije prihvatila ispunjavanja uslova,

Može se steći utisak da je Djindjić to radio samo zato što je bio uslovljen.Možda bi i bolje radio da ga nisu toliko pritiskali.
"Ako zaista želimo da Beogradu uputimo pravu poruku i na delu dokažemo da Srbiju smatramo strateškim partnerom u regionu i da nisu samo reči kad Srbiji kažemo da je vidimo kao članicu evropske porodice, onda sam ubeđen da je kucnuo čas da na dnevni red budu stavljeni i izgledi za članstvo Srbije u EU i postepeno ukidanje evropskih viza za srpske državljane", naveo je Prodi.

Zamislite kako bi bilo da je ovakvo saopštenje izdala EU odmah posle 5.oktobra i prihvatila Srbiju kao partnera u regionu, gde bi nam bio kraj.
vladimir petrovic vladimir petrovic 20:19 14.09.2007

I dalje mrzite VK

Jednog dana, kada VK ne bude vise na vlasti, verovatno cete o njemu i njegovoj vladi lepo govoriti, kao sto sada lepo govorite o vladi Djindjica. Neka je njemu (Djindjicu) laka zemlja, ali ne stoji ovo sto kazete: "da vlada Zorana Đinđića ne bi bila takva i toliko uspešna da se nije prihvatila ispunjavanja uslova, uprkos činjenici da se blok oko Vojislava Koštunice od početka potrudio da gura klipove u točkove takvom pristupu" . Zna se a i historija ce pokazati da Djindjiceva vlada nije bila uspesna (dabogda se nikada ne ponovio onaj galimatijas sa DOS-om, sa D. Mihajlovicem, pa onim generalom Perisicem i ne znam kakvim sve minornim figurama, sa kojima je Djindjic, makoliko izuzetno inteligentan, tesko izlazio na kraj), nikako ne narocito uspesna, i pored toga sto je prihvatio ispunjavanje uslova (on je kasnije bio veoma razocaran sto se to nije na pravi nacin vrednovalo od MZ, skoro da mu je bilo zao sto je tako trcao... ). Takodje, sam predsednik vlade Djindjic je vrlo lose prolazio na svim anketama popularnosti u zemlji, narod je zaplakao za njim tek kada je nastradao... ali za njim (krajnje je necivilizovano ubijati politicare) a ne bas za politikom koju je vodio... jer, ponavljam, umro je kao nepopularan politicar. Znam da se to nece svideti onima koji plitko misle i posteriorno hvale Djindjicevu vladu, nije mi namera da ih vredjam, ali se mora biti realan.
Urosh Urosh 20:52 14.09.2007

Re: I dalje mrzite VK

vladimir petrovic
"da vlada Zorana Đinđića ne bi bila takva i toliko uspešna da se nije prihvatila ispunjavanja uslova, uprkos činjenici da se blok oko Vojislava Koštunice od početka potrudio da gura klipove u točkove takvom pristupu"

Ja se sa Jeleninom konstatacijom, koju citiram, u potpunosti slazem.
Previse je bilo nacionalizma i u toj Vladi, previse nespremnosti za suradnju sa ICTY i za razumevanje vanjskih prilika.
A glede Prodijeve izjave-to je mac sa dve ostrice-s jedne strane, ako dobije status zemlje kandidata, Srbija ce biti nagradjena za nesuradnju sa ICTY i nacionalizam, sveprisutan u ovoj Vladi.
S druge strane, ako Srbija dobije status kandidata i udje na beli Sengen, vise ljudi ce putovati, pogotovo mladih, desavace se prilivi investicija, pa ce i nacionalisticke snage u Srbiji oslabiti.
Zajedno sa postajanjem kandidatom treba resiti status Kosova u korist neovisnosti, jer Srbija mora biti kaznjena za zlocine od 1990 do 1999 i biti svedena na svoju pravu meru.
nikson nikson 21:12 14.09.2007

Re: I dalje mrzite VK

Urose, u nekim evropskim zemljama je visok standard, ljudi imaju mogucnost da putuju bez problema, pa opet ima nacionalizma, a zlocinci se takodje ne kaznjavaju. mislim da je koren nacionalizma kod nas, vise u drustvenoj klimi, a posebno u obrazovnom sistemu. cak smatram da je jedno od najvaznijih ministarstava ono koje se bavi obrazovanjem.

sto se tice nezavisnosti kosova, ona sigurno nece doci kao posledica kaznjavanja za zlocine. da se teritorijom kaznjavalo za zlocine, danas ne bi ni imali problema sa kosovom, pa ni sa hrvatskom. albanija i hrvatska bi bile kaznjene za zlocine u drugom svetskom ratu, a da ne pricam o ranijim vremenima. medjutim, bilo je drugacije, sve vec znas...

ali meni je nejasno nesto drugo, ako srbija i treba da bude kaznjena za zlocine oduzimanjem teritorije (iako je to i nelogicno i nerealno, ali da zanemarim), sta to znaci da bude svedena na pravu meru? koja je ta mera?

p.s.: citas li nesto?
Mesečar Mesečar 22:50 14.09.2007

Re: I dalje mrzite VK

Urosh

vladimir petrovic"da vlada Zorana Đinđića ne bi bila takva i toliko uspešna da se nije prihvatila ispunjavanja uslova, uprkos činjenici da se blok oko Vojislava Koštunice od početka potrudio da gura klipove u točkove takvom pristupu" Ja se sa Jeleninom konstatacijom, koju citiram, u potpunosti slazem.Previse je bilo nacionalizma i u toj Vladi, previse nespremnosti za suradnju sa ICTY i za razumevanje vanjskih prilika.A glede Prodijeve izjave-to je mac sa dve ostrice-s jedne strane, ako dobije status zemlje kandidata, Srbija ce biti nagradjena za nesuradnju sa ICTY i nacionalizam, sveprisutan u ovoj Vladi.S druge strane, ako Srbija dobije status kandidata i udje na beli Sengen, vise ljudi ce putovati, pogotovo mladih, desavace se prilivi investicija, pa ce i nacionalisticke snage u Srbiji oslabiti.Zajedno sa postajanjem kandidatom treba resiti status Kosova u korist neovisnosti, jer Srbija mora biti kaznjena za zlocine od 1990 do 1999 i biti svedena na svoju pravu meru.


Posle susnog perioda, u Srbiji se konacno pojavio komicar koji ce nastaviti stopama Mije Aleksica i Ckalje. Mislili smo da takvih velicina nece biti, al' bog nas je pogledao )))))))))))))))
Urosh Urosh 09:13 15.09.2007

Re: I dalje mrzite VK

nikson
Urose, u nekim evropskim zemljama je visok standard, ljudi imaju mogucnost da putuju bez problema, pa opet ima nacionalizma, a zlocinci se takodje ne kaznjavaju. mislim da je koren nacionalizma kod nas, vise u drustvenoj klimi, a posebno u obrazovnom sistemu. cak smatram da je jedno od najvaznijih ministarstava ono koje se bavi obrazovanjem.sto se tice nezavisnosti kosova, ona sigurno nece doci kao posledica kaznjavanja za zlocine. da se teritorijom kaznjavalo za zlocine, danas ne bi ni imali problema sa kosovom, pa ni sa hrvatskom. albanija i hrvatska bi bile kaznjene za zlocine u drugom svetskom ratu, a da ne pricam o ranijim vremenima. medjutim, bilo je drugacije, sve vec znas...ali meni je nejasno nesto drugo, ako srbija i treba da bude kaznjena za zlocine oduzimanjem teritorije (iako je to i nelogicno i nerealno, ali da zanemarim), sta to znaci da bude svedena na pravu meru? koja je ta mera?p.s.: citas li nesto?

Nije bitno to sto nacionalizam postoji, on ce uvek i svuda postojati, bitna je njegova socijalna (ne)prihvatljivost.
U Srbiji je on usao u pore drustva i socijalno je prihvatljiv.
To je zabrinjavajuce.
lilit lilit 15:12 15.09.2007

Re: I dalje mrzite VK

Urosh

Nije bitno to sto nacionalizam postoji, on ce uvek i svuda postojati, bitna je njegova socijalna (ne)prihvatljivost.U Srbiji je on usao u pore drustva i socijalno je prihvatljiv.To je zabrinjavajuce.


A u Rvatskoj je usao u zagrebacke barove sa Hitlerovim likom na kesicama secera i vicevima o Jevrejima na poledjini.
Da li ti smatras da tvoj nastup vodi politici pomirenja?
Dokle cemo brate slatki?
Jelena Milić Jelena Milić 12:56 17.09.2007

Re: I dalje mrzite VK


pre svega zelim da i vama naglasim da se u javnoj debati ne koristim licnim osecanjima niit diskvalifikacijama te vrste. mislim da mi politicki i ideoloski oponenti daju sasvim dovoljno politickih argumenata ili cinjenica na osnovu kojih mogu da se kriticki osvrnem na njihov rad.

u tom kontekstu nije u pitanju mrznja VK vec stav da on svojim prevazidjenim konzervativizmom i naginjanju ka autokratiji pored agresivnog nacionalizma nanosi stetu drzavi srbiji.

sto se tice klipova, pogledajte izvestaje icg od 2001-2003, ucestvovala sam u njihovoj izradi, ima u njima toliko fusnota i referenci da je nepotrebno ovde ih ponavljati.

ocena uspesnosti svakako zavisi od parametara. imajuci okolnosti u vidu, resurse, ali i ovo sto se danas desava, djindjiceva vlada bila je jedina uspesna vlada od 2000 naovamo. jer, sve sto se sada "kesira" je samo zasluga mometuma koji je on utro, a i mz i mi po inerciji jos idemo tuda, pa nas mz i usisava sa sve VK....

u spomenutim icg izvestajima ima i dovoljno ukazivanaj na propuste iste. niko nije savrsen. ali razlike su ocite, bar za mene koja se zalaze za postovanje hr, vladavine prava i demokratske tekovine, saradnju sa ICTY, suocavanje sa prosloscu i evro-atlantski kurs zemlje. u tom kontekstu, djindjiceva vlada se ne moze uporedjivati sa vk. razlozi zasto je djindjic prihvatao i stvari koje su ga iritirale, ili obarale rejting etc, samo govore u prilog nejgovom sazrevanju i razumevanju trenutka. na najbolji moguci ancin.

Dragan Vujanović Dragan Vujanović 23:09 14.09.2007

Dobar savet para vredi !!


Odličan blog, Jelena. Najpre zato što demistifikuje tehnologiju tzv. uslovljavanja, odnosno pokazuje da to uslovljavanje nije nečiji vraški hir, kako se obično prikazuje, već da ima svoje logičko-političko opravdanje i da je tu još puno prostora za naše diplomatsko manevrisanje (ne vrdanje, koje svi uvek provale, nego traženje najboljeg rešenja po nas).

Pa, na kraju krajeva, čime nas to kao uslovljavaju? Da uvedemo neke standarde koji važe u EU. To je kao da su nam rekli: "Bacite zarđale kuke i motike, i puške kremenjače, a počnite da koristite računare..." Šta je tu loše, osim za one koji................................................................................?!!!!!!
Dax Dax 23:15 14.09.2007

Vojislav Kostunica veciti gubitnik

Iako nekima deluje da sadasnja vlada ne pristaje na ucene i kompromise ,pa je samim tim snazna i realna,desice se sto i ranije sa nasim "pametnim" odlukama.Izgubicemo sve sto nismo morali a necemo dobiti ono sto ce komsije dobiti sa samo malo prilagodjavanja.Tako se to desi kad imamo "mudre vodje" na celu sa Vojislavom Kostunicom.Posto je on po prirodi veciti gubitnik tako cemo posledice njegove lose politike trpeti dugi niz godina.
ceda_urosevic ceda_urosevic 09:10 15.09.2007

Faktor

Jelena, prvo hvala na ovom postu.

Ono sto mene zanima, pored ovog sto sam procitao, jeste koliko je faktor zvani "konacno resenje statusa Kosova i Metohije" vazan za ostvarivanje bilo kakvog pomaka Srbije ka EU?

Uprkos zavrsenim tehnickim pregovorima, sve cescem modifikovanju "politike uslovljavanja" u vezi sa isporucenjima haskih decaka, pa i brojem uslova koje Srbija treba da ispuni kako bi potpisala sporazum, meni se pitanje u vezi sa Kosovom namece ssamo od sebe.

Moze li EU da potpise sporazum sa zemljom o cijoj se teritorijalnoj celovitosti upravo odlucuje? Mozemo li ocekivati to potpisivanje tek negde 11. decembra ujutru?

Ili je svejedno, potpise sporazum sa Srbijom i Kosovom u Srbiji (bar u onom smislu u kome to propisuje 1244) danas, a sutra sve to isto prenese samo na Srbiju bez Kosova, ako resenje za KIM bude tako da ono vise nije u sastavu Srbije?

Sta ako, nekim cudom, dodje do prolongiranja resenja za Kosovo, mi ostajemo da tapkamo u mestu u odnosu na EU ili je ipak moguce priblizavati se Uniji, pa cak i ako usput deo teritorije zemlje koja se priblizava stekne nezavisnost?

Hoce li nas uopste EU za svojim stolom sa neresenim pitanjem Kosova?

Unapred hvala na odgovoru.

Pozdrav
Milos
Jelena Milić Jelena Milić 13:39 18.09.2007

Re: Faktor

vrlo slozena i vazna pitanja. bila bih neodgovorna i diletant ako bih vam odgovorila ista konkretno.

no sam sigurna da ni eu nema jedinstven stav oko nekih od tih pitanja. i inace, u nasoj javnosti je to samo goran svilanovic primetio, isinger je u stvari prvi put dobio zeleno svetlo da preda izvestaj, koji je u stvari stav svih 27! koliko ce upravo zbog toga taj izvestaj uopste biti pomak iz corskokaka videcemo. danasnje izjave mi govore da ce se raditi o prilicno razvodnjenom dokumentu, ne samo zbog rusije, vec i zbog jos uvek neodlucene evrope. kad ovo kazem, uopste ne kritikujem neodlucne evropljane ili one koje zovem konzervativnim u smislu tumacenja normi medjunarodnog prava. cim se iz zapadne medjunarodne argumentacije izgubio moralni faktor i faktor da je intervencija bila kazna za masovono krsenje HR, to jest kad je nestala jasna verbalno-politicka podrska konceptu humanitarnih intervencija i u retoriku uvela prica o potrebi "kompromisnog resenja" ne samo konzervativna eu vec su pre svega i putin i VK dobili sasvim validne argumente. irak je mnogo toga promenio. po meni, na gore, jer ja ne krijem da smatram da su intervencije ponekad jedini nacin. ( to sto se zloupotrebljavaju ne moze biti argument protiv, moze biti argument za osudu cina)

znate i sami sta je sa kiprom.

no bih volela da vam odgovorim sledece, da vas podsetim, da se pregovori o SAP srbije i kosova vode odvojeno islim jos od 2003. to sto se i gro nasih parlamentaraca sad zgranuo kad ih je jelko kacin na to podsetio samo je dokaz ocajnog stanja u kome je nas parlament i generalno parlamentarizam kao demokratska tekovina.
Urosh Urosh 09:19 15.09.2007

Sonja Biserko-pravo u centar

Biserko: Zapad snizio svoje kriterije kako bi Srbiju uvukao interegrcije

Biserko: Zapad snizio svoje kriterije kako bi Srbiju uvukao interegrcije

13/09/2007





Predsednica Helšinskog odbora za ljudska prava u Srbiji, Sonja Biserko
Vojislav Koštunica je u Briselu rekao da je u interesu Srbije da okonča problem saradnje sa Hagom i pomenuo da Mladić možda nije u Srbiji. Kako gleda na saradnju Beograda sa tribunalom bilo je prvo pitanje koje je naš saradnik Branko Mikašinović postavio predsednici Helšinskog odbora za ljudska prava u Srbiji, Sonji Biserko, koja je u poseti Americi na poziv Karterovog instituta za ljudska prava.

Biserko: Mislim da Srbija, posebno od kako je na čelu vlade Vojislav Koštunica ima svojevrsnu izlaznu strategiju za Hag, a to znači da je odugovlačila sa saradnjom, pogotovo u pogledu isporuke glavnih optuženika, kao što su Ratko Mladić i Radovan Karadžić. Znači ovih šest-sedam godina taktika je bila da se ova dvojica pre svega ne isporuče Hagu, jer bi to impliciralo odgovornost Srbije u Srebrenici za genocid za koji su sada dobili presudu Medjunarodnog suda koja je politički kompromis. Znači, premijer Koštunica vrlo dobro zna da će uslov za Ratka Mladića ostati i dalje pogotovo onog momenta kada Srbija udje u fazu da stekne poziciju kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Znači to i dalje ostaje kao jedan od imperativa. Po meni, mnogo značajnije jeste da nije napravljen napor od strane naše vlade i institucija u zemlji da se unutar same Srbije otpočne neka vrsta dijaloga na temu odgovornosti i da se stvori taj moralni minimum koji je neophodan za svako društvo, pa naravno i za Srbiju, posle svega onoga što je iza nje, kako bi krenula u suštinsku transformaciju zemlje. Zato smatram da je ovo, da kažem, poigravanje sa hapašenjem Ratka Mladića da li hoće ili neće, pošto posle svih ovih godina to je nešto što je postalo cinična pozicija srpske vlade s obizrom, koliko je meni poznato, oni nisu spremni da isporuče Ratka Mladića i kad god dodje do tačke da se to desi uvek se potegne pitanje da li će se on ubiti ili ne, da li je smrtno bolestan ili nije, dakle Ratko Mladić u momentu kada postane aktuelan za otvaranje nekih novih perspektiva Srbije zapravo na isti način se tretira kao nekoliko godina ranije. To istovremeno govori o tome da Vojislav Koštunica zapravo nije ni zainteresovan za članstvo u Evorpskoj uniji što je on pokazao u više navrata u poslednjih godinu dana, pa čak i u ovoj svojoj predizbornoj kampanji. Dakle, njegova teza jeste da Srbija treba da ostane neutralna sa više oslonca na Rusiju. U ovom momentu kada je Rusija stupila na medjunarodnu scenu pozicijom koja omogućava da blokira rešenje kosovskog pitanja u Savetu bezbednosti, Srbija je svoju poziciju ojačala samim tim što je Rusija stala na njenu stranu i na neki način se ponaša vrlo ucenjivčki prema Evropskj uniji i Zapadu uopšte, a naravno i prema susedima, i time šalje taj signal da Srbija zapravo nije zainteresovana za te evroatlanske integracija i može se reči da u ovom momentu Evropska unija i SAD žele da imaju Srbiju u Evropskoj uniji i u NATO-u. Kao što je poznato, poslednjih nekoliko godina Evropska unija vrlo često pominje da je uslov za članstvo u EU, članstvo u NATO-u, znači tu opet odlućujuću ulgogu igra Amerika. Medjutim, u ovom momentu u Srbiji preovladava, rekla bih, antiamerički stav, koji je apsolutno neprimeran onome šta je sve zapad uradio za Srbiju tokom ovih godina, a posebno nakon petog oktobra i mogu da kažem vrlo slobodno da je zapravo Zapad snizio svoje kriterije kako bi Srbiju uvukao u taj proces interegrcije, mnogo niže kriterije nego i jedna zemlja u susedstvu jer smatraju da region treba nekako da se stabilizuje i da se završi raspad Jugoslavije sada u ovoj fazi i preko rešavanja statusa Kosova i kako bi se nekako Srbija ipak zakačila za jedan vrednosni sistem koji bi zapravo garantovao pacifikaciju tog dela Evrope.

Glas Amerike: Kakv izveštaj očekujete od Karle del Ponte o saradnji Beograda sa Hagom?

Biserko: Karla del Ponte je nažalost poslednje dve-tri godine izgubila dosta kredibiliteta baš zato što je vrlo često ulazila u ta neočekivana dilovanja sa srpskom vladom, očekujući da će za uzvrat dobiti Ratka Mladića i pokazlao se da je uvek bila prevarena, tako da nisam baš sigurna kakav će njen izveštaj biti prilikom ove posete koja predstoji vrlo brzo Beogradu. Ona zapravo i dalje želi Ratka Mladića kao nekakvog kapitalca, ali ja mislim da su njena očekivanja nerealna i da možda se naljuti i napiše neki izveštaj koji bi bio objektivniji, ali koliko sam shvatila, Evorpska unija u ovoj fazi ne uslovljava Ratka Mladića. Ja ponovo ponavljam da je Ratko Mladić važniji za Srbiju i srbijansko društvo nego sama njegova isporuka Hagu zato što je sada to sve dovedeno do jedne tačke kada sve to izgleda kao farsa; važno je da on završi u Hagu, ali isto tako je važno da sama Srbija počne da se odnosi prema njegovoj ulozi u ratu, u Bosni pre svega, na način koji bi pokazala da pokazuje odredjen stepen odgovornosti za ono što se dešavalo.

Glas Amerike: Povodom sto dana srpske vlade, kako gledate na njen učinak sa aspekta organizacije koja se bavi zaštitom ljudskih prava?

Biserko: Ja bih rekala da je kosovsko pitanje koje je stavljeno na dnevni red medjunarodne zajednice krajem prošle godine,ili možda i ranije, zapravo na neki način kidnapovalo sve ostale teme našeg društva da je Vojislav Koštuncia i njegova vlada, generalno, pristala na to, da tim pitanjem zapravo sva ostala važna pitanja transformacije Srbije i njene tranzicije nekako stavi u drugi plan i na neki način čitava ta politička energija je kidnapovana i može se reči da je ova godina tako reči izgubljena što se tiče nekih osnovnih, da kažem, pitanja kada je Srbija u pitanju. Kada su u pitanju ljudska prava smatrma da tu nema nekog velikog progresa, i ona su u nekoj vrsti regresije, zato što se više polaže na pitanje stabilnosti i u tom smislu ljudska prava su žrtvovana i vrlo često se manipuliše sa opasnošču od islamskog fundamentalizma do raznih drugih stvari, a islamski fundamentalizam u našoj, da kažem, javnosti se plasira kao opasnost koja je dovela do kraha Jugoslavije, koja ponovo preti i Srbiji. To se naravno sada očituje kroz spinovanje opasnosti od vehabija, kojih ima neka mala grupa u Sandžaku, ali ta medijska kampanja zapravo ukazuje kao da se priprema jedna situacija koja može da posluži u razne svrhe bilo da je vezano za pitanje Kosova ili bilo kakvu nepredvidjenu situaciju kaja može da se otvori u Srbiji.

Glas Amerike: Kakvo je stanje u pogledu poštovanja prava manjina u Srbiji?

Biserko: Moram da kažem da Srbija, nažalost, odnosno država nije pokazala razumevanje za to pitanje, naprotiv, upravo zbog insistiranja na etničkoj državi, pitanje manjina je dakako još uvek veliki problem same Srbije i može se reči da Srbija ne vodi politiku uključivanja manjina u neku širu političku, ekonomsku i kulturnu zajednicu i ta politika traje od kako je na vlast došao Sloboban Milošević. Manjine su u Srbiji prošle kroz razne situacije, pogotovo one kao što su hrvatska, Albanci i Bošnjaci, koji su trpeli posledice rata u svojim matičnim zemljama ili susednim zemljama. Inače se prema manjim manjinama vodi politika asimilacije, a prema ovim većim manjinama, kao što su Bošnjaci, Albanci i recimo Madjari, vodi se jedna politika koja ih tačno uvlači u jednu vrstu segregacije, koja, dugoročno gledano, nije dobra za Srbiju zato što su te manjine više orijentirane prema svojim matičnim zemljama, jer nemaju nikakve perspktive u jednom takvom društvu i mislim da je to ono što treba da brine, s obzirom na tu atmosferu ksenofobičnosti i izolovanosti, što odredjuje i karakter samog društva, što znači visok stepen netolerancije i da kažem ksenofobije. Narvno, tu imamo kao pojave i antisemitizam i razne kampanje protiv svih manjina ne samo etničkih, nego i religioznih i narovno političkih manjina što se u ovom slučaju može najbolje ilustrovati kampanjom koja se vodi protiv Čede Jovanovića i njegove partije, koja je ustvari jedina politička alternativa u Srbiji. Naravno, tu spadaju i grupe nevladinih organizacija koje zastupaju taj koncept ljudskih prava, koji zaparvo spada u tu liberalnu poltičku misao, koja nažalost u Srbiji nema široku podršku.

Glas Amerike: Kako ocenjujete stanje prava manjina, posebno srpske na Kosovu?

Biserko: Naravno Kosovo je problem za sebe i pitanja položaja srpske manjine je takodje bilo problematično dugo, medjutim, može se reči da poseldnjih godina, odnosno poslednje dve-tri godine je smanjen taj broj etnički motivisanih incidenata, ali ta kampanja u Srbiji protiv Kosova i dalje insistira na stereotipu o Albancima koji je bio dominirajući početkom 80-tih godina kada je pitanje Kosova otvoreno, znači to je izuzetno negativan stereotip o Albancima koji u svakom momentu može da aktivira bilo kakav negativan odnos prema toj populaciji i to može da se odrazi i na položaj srpske manjine, pogotovo one u enkalvama koja živi u nekoj vrsti getoa. Ali, moram da kažem da i nekako Beograd ima svojversnu odgovornost za tu situaciju zato što se ni jednog momenta nije opredelio za integrisanje te manjine u kosovsko društvo i kosovske institucije nego upravo radio na njihovoj izolaciji, upravo na toj segregaciji, koji u svakom slučaju ne liči na normalan život jer je njihovo kretanje veoma ograničeno, mada sada postoje mnogo povoljnije okolnosti jer se ipak ta atmosfera menja. Medjutim, isto tako se mora naglasiti da na Kosovu postoji ogromno prisustvo naših raznih službi koje su vrlo često razlog za te incidente jer se provociraju incidenti kako bi se pokazalo da ti narodi ne mogu da žive zajedno. Mi smo dosta radili na Kosovu i to upravo sa Srbima iz enklava i Albancima i na tom ljudskom nivou mogu slobodno da kažem da tu postoji normalna komunikacija i želja da se ostane na Kosovu. Nažalost, Srbi na Kosovu su instrument Beograda i mogu biti vrlo lako žrtvovani i oni će platiti najveću cenu za to što Beograd nije spreman da prihvati realnost na Kosovu.

semele semele 09:50 15.09.2007

Re: Sonja Biserko-pravo u centar

Naturanje osecanja krivice je oprobana Cijaska taktika iz devedesetih godina.
Kada ne bi imali taj argument morali bi da traze drugi.
Zato je bolje da se drze tog argumenta (=Ratka i Radovana).

blackbox blackbox 12:20 15.09.2007

Re: Sonja Biserko-pravo u centar

Biserko: Zapad snizio svoje kriterije kako bi Srbiju uvukao interegrcije

Sasvim pogrešno ako tako gledamo.Valjda ce biti da je Zapad počeo konačno da u praksi pokazuje ono što verbalno ističe- ja je Srbija važan faktor na Balkanu.
Drugo, ako bi mi sami ispunili sve standarde i kriterijume koje ima jedna Svajcarska, onda je irelevantno da li čemo uči u EU, jer bi, što je najvažnije bili kompatibilni po svim pitanjima.Valjda je politički korektno da nam EU pomogne u ispunjavanju standarda i kriterijuma, kao što je pomogla Rumuniji, Bugarskoj, Hrvatskoj.
Za nadati se da je Evropa konačno shvatila da se stabilnost u regionu mora graditi zajedno, pa konačno da ni krivica Evrope za ono što se na ovim prostorima dešavalo nije mala. Npr. da li su uvek i zatezali i popuštali kad ne treba.
Ponoviću, EU je trebala i mogla mnogo više da pomogne posle petooktobarskih promena da je Srbiju prihvatila kao partnera a nekoga ko će prvo da poispunjava sve uslove.
Urosh Urosh 13:11 15.09.2007

Re: Sonja Biserko-pravo u centar

semele
Naturanje osecanja krivice je oprobana Cijaska taktika iz devedesetih godina. Kada ne bi imali taj argument morali bi da traze drugi.Zato je bolje da se drze tog argumenta (=Ratka i Radovana).

Ne, srbijanska i srpska moralna i politicka odgovornost je posledica srbijanskih agresija na Sloveniju, Hrvatsku i BiH, ratnog zlocina u Vukovaru, bombardovanja Dubrovnika, okupacije Hrvatske i osnivanja tzv.RSK, stvaranja okupacione zone tzv.RS u BiH, genocida u Srebrenici i Prijedoru, okupacije Sarajeva, bombardovanja Zagreba i institucionalizovang aparthejda nad Albancima na Kosovu.
semele semele 13:53 15.09.2007

EUROSHE, LOGIKA JE UNIVERZALNA NAUKA

Ni jedna clanica Evropskog Saveza - Britanija, Francuska ili Nemacka ne bi dozvolila da se na njihovim teritorijama naoruzava jedna od konstitutivnih jedinica. Slovenija i Hrvatska su su se naoruzavale ilegalno. Danas ove cinjenice nisu vise "UDBina" ili srpska ratna propaganda vec cinjenice koje izlazu slovenacke i hrvatske vlasti.

Da su se naoruzavali u okviru Evropskog Saveza, NATO bi dejstvovao protiv ilegalnog unosenja oruzja u zemlju. Sasvim racionalno. JNA kao legalna sila je dejstvovala kod nas.

Genserovo zauzimanje za nezavisnost Slo. i Cro. je stavilo i USA na njihovu stranu. Otada CIA ima zadatak da radi protiv Srbije na svim mogucim poljima - u propagandi, u ratu, van zemlje i u zemlji.

Forsirano razgradjivanje Yugoslavije protiv volje vecinskog (ne samo srpskog) stanovnistva je moralna i politicka odgovornost Slovenaca i ostalih "zapadnjaka". Vase ponavljanje njihove "zapadnjacke" propagande do slova, pokazuje vasu dogmatsku narav. Popili ste celu dozu "na iks", ukljucujuci "aparthejd na Kosovu". Bice vam potrebna duza terapija dekontaminacije. Sa vama nema smisla ici u Evropu. Bolje imati Sibir u susjedstvu.

Ali zakljucci o uzrocima balkanskih ratova nisu jos napisani i usvojeni. Koncenzus ce se tek stvarati.
Urosh Urosh 14:34 15.09.2007

Re: EUROSHE, LOGIKA JE UNIVERZALNA NAUKA

Semele, obrati paznju na odnos uzroka i posledice
I nije Evropski Savez, nego Evropska unija..
lilit lilit 14:52 15.09.2007

Re: Sonja Biserko-pravo u centar

Urosh

semeleNaturanje osecanja krivice je oprobana Cijaska taktika iz devedesetih godina. Kada ne bi imali taj argument morali bi da traze drugi.Zato je bolje da se drze tog argumenta (=Ratka i Radovana).Ne, srbijanska i srpska moralna i politicka odgovornost je posledica srbijanskih agresija na Sloveniju, Hrvatsku i BiH, ratnog zlocina u Vukovaru, bombardovanja Dubrovnika, okupacije Hrvatske i osnivanja tzv.RSK, stvaranja okupacione zone tzv.RS u BiH, genocida u Srebrenici i Prijedoru, okupacije Sarajeva, bombardovanja Zagreba i institucionalizovang aparthejda nad Albancima na Kosovu.


Da li ste vi Gosparu Uroshe culi za ciscenje svog dvorista?
I da li ste ga pocistili? Niste?
Pa sta onda cekate?
Imamo mi ovde djubretara kolko 'oces, pa nas molim vas ,postedite vase metle.
semele semele 14:52 15.09.2007

Uzrok - posledica

1.
Ilegalno naoruzavanje vodi ratu.
Rat vodi legalizaciji naoruzanja.
To je strategija svakog separatistickog pokreta. Zato se nije dozvolilo Ircima ni Baskima da se naoruzaju vojno. Zapad, koji zazmureo naoruzavanju Slo i Cro je kriv koliko i ove dve. SSSR se upravo raspao i bio je suvise zaokupljen svojim problemima. Zato svi analiticari danas i shvataju da je unipolarni sistem los. Nema uravnotezujuce clanove. Posle 17 godina anglo-saksonske destrukcije po Balkanu i Iraku malo je prekasno za sve zrtve. Ali vase nabijanje krivice Srbima zbog ratova u kojima su mnogi ucestvovali je "beyond reason".


2.
Soviet UNION = Sovjetski SAVEZ
European UNION = Evropski SAVEZ
Sto ti ovo smeta? Unija ili Savez.
Ne zelimo unijacenje ali o savezu mozemo da razmisljamo.
Urosh Urosh 16:12 15.09.2007

Re: Sonja Biserko-pravo u centar

lilit

UroshsemeleNaturanje osecanja krivice je oprobana Cijaska taktika iz devedesetih godina. Kada ne bi imali taj argument morali bi da traze drugi.Zato je bolje da se drze tog argumenta (=Ratka i Radovana).Ne, srbijanska i srpska moralna i politicka odgovornost je posledica srbijanskih agresija na Sloveniju, Hrvatsku i BiH, ratnog zlocina u Vukovaru, bombardovanja Dubrovnika, okupacije Hrvatske i osnivanja tzv.RSK, stvaranja okupacione zone tzv.RS u BiH, genocida u Srebrenici i Prijedoru, okupacije Sarajeva, bombardovanja Zagreba i institucionalizovang aparthejda nad Albancima na Kosovu. Da li ste vi Gosparu Uroshe culi za ciscenje svog dvorista?I da li ste ga pocistili? Niste?Pa sta onda cekate?Imamo mi ovde djubretara kolko 'oces, pa nas molim vas ,postedite vase metle.

Naravno da sam cuo.
Zato ga i cistim.
Urosh Urosh 16:13 15.09.2007

Re: Uzrok - posledica

semele
1.Ilegalno naoruzavanje vodi ratu.Rat vodi legalizaciji naoruzanja.To je strategija svakog separatistickog pokreta. Zato se nije dozvolilo Ircima ni Baskima da se naoruzaju vojno. Zapad, koji zazmureo naoruzavanju Slo i Cro je kriv koliko i ove dve. SSSR se upravo raspao i bio je suvise zaokupljen svojim problemima. Zato svi analiticari danas i shvataju da je unipolarni sistem los. Nema uravnotezujuce clanove. Posle 17 godina anglo-saksonske destrukcije po Balkanu i Iraku malo je prekasno za sve zrtve. Ali vase nabijanje krivice Srbima zbog ratova u kojima su mnogi ucestvovali je "beyond reason".2.Soviet UNION = Sovjetski SAVEZEuropean UNION = Evropski SAVEZSto ti ovo smeta? Unija ili Savez. Ne zelimo unijacenje ali o savezu mozemo da razmisljamo.


Pa Srbi iz tzv.RSK se i jesu naoruzali i, zajedno sa srbijanskom vojskom, okupirale Hrvatsku i osnovali tzv.RSK.
A drugo, EVROPSKA UNIJA?
Jel ti smeta, kao i svim cetnicima?
E, nek ti smeta!
lilit lilit 16:15 15.09.2007

Re: Sonja Biserko-pravo u centar

Urosh

lilitUroshsemeleNaturanje osecanja krivice je oprobana Cijaska taktika iz devedesetih godina. Kada ne bi imali taj argument morali bi da traze drugi.Zato je bolje da se drze tog argumenta (=Ratka i Radovana).Ne, srbijanska i srpska moralna i politicka odgovornost je posledica srbijanskih agresija na Sloveniju, Hrvatsku i BiH, ratnog zlocina u Vukovaru, bombardovanja Dubrovnika, okupacije Hrvatske i osnivanja tzv.RSK, stvaranja okupacione zone tzv.RS u BiH, genocida u Srebrenici i Prijedoru, okupacije Sarajeva, bombardovanja Zagreba i institucionalizovang aparthejda nad Albancima na Kosovu. Da li ste vi Gosparu Uroshe culi za ciscenje svog dvorista?I da li ste ga pocistili? Niste?Pa sta onda cekate?Imamo mi ovde djubretara kolko 'oces, pa nas molim vas ,postedite vase metle.Naravno da sam cuo.Zato ga i cistim.


A, znaci vi ste taj djubretar? Istina, bez vas se ne moze. Treba to znati ceniti.
Dobro, de, onda se izvinjavam.
Urosh Urosh 16:45 15.09.2007

Re: Sonja Biserko-pravo u centar

lilit

A, znaci vi ste taj djubretar? Istina, bez vas se ne moze. Treba to znati ceniti.Dobro, de, onda se izvinjavam.

Naravno da se bez nas ne moze.
Da nema nas, vi ne biste imali od koga da se plasite.
lilit lilit 16:54 15.09.2007

Re: Sonja Biserko-pravo u centar

Urosh

lilitA, znaci vi ste taj djubretar? Istina, bez vas se ne moze. Treba to znati ceniti.Dobro, de, onda se izvinjavam.Naravno da se bez nas ne moze.Da nema nas, vi ne biste imali od koga da se plasite.


Ne plasimo se. Mi na metlama letimo odlicno.
Nego, bice da je obratno.
Eto, sad Ceku izjavio nezavisnost Kosova odmah polse 10 decembra.
I jos kazao da ih NATO podrzava.
A Voja oma reko "mi necemo u Nato".

Pa kako da mu ne damo za pravo?!
semele semele 17:08 15.09.2007

Re: Uzrok - posledica

RSK se osnovala kao POSLEDICA neprincipijelnog cepanja Yugoslovenskog Saveza ili Unije.
Urosh Urosh 17:57 15.09.2007

Re: Sonja Biserko-pravo u centar

lilit

, vi ne biste imali od koga da se plasite. Ne plasimo se. Mi na metlama letimo odlicno.Nego, bice da je obratno.Eto, sad Ceku izjavio nezavisnost Kosova odmah polse 10 decembra.I jos kazao da ih NATO podrzava.A Voja oma reko "mi necemo u Nato".Pa kako da mu ne damo za pravo?!

Nego sta nego ce Kosovo biti nezavisno posle 10.decembra.
@ Semele-ne, tzv. RSK je bila samoproglasena srbijanska okupaciona zona u Hrvatskoj.
4.avgusta 1995.godine, ona je konacno nestala.
A uskoro ce nestati i Genocidna Tvorevina, poznatija kao Republika Mrska!
lilit lilit 22:35 15.09.2007

Re: Sonja Biserko-pravo u centar

Urosh

lilit, vi ne biste imali od koga da se plasite. Ne plasimo se. Mi na metlama letimo odlicno.Nego, bice da je obratno.Eto, sad Ceku izjavio nezavisnost Kosova odmah polse 10 decembra.I jos kazao da ih NATO podrzava.A Voja oma reko "mi necemo u Nato".Pa kako da mu ne damo za pravo?!Nego sta nego ce Kosovo biti nezavisno posle 10.decembra.@ Semele-ne, tzv. RSK je bila samoproglasena srbijanska okupaciona zona u Hrvatskoj.4.avgusta 1995.godine, ona je konacno nestala.A uskoro ce nestati i Genocidna Tvorevina, poznatija kao Republika Mrska!


Tako je Urose, ime ti se pozlatilo!
Treba toj Srbiji jednom za svagda zapusiti usta i svesti je na pravu meru, kako ti to lepo rece.
Nego kad si vec krenuo, sto ne ides do kraja?
Zna se da je ona kriva i za Prvi svetski rat kao i za Holokaust, to rekao Klinton u americkom kongresu kako bi ga ubedio da bombarduju Srbe.
I uspe mu, pa sto ne bi i sada.
Sve se moze kad se hoce, a pogotovu na silu.
Republika Srpska nije nastala kao posledica Dejtona vec je nastala odmah po proglasenju nezavisnosti BIH kao odgovor srpskog naroda na tu odluku sa kojom se on nije slagao.
RSK je nastala kao odgovor na odluku hrvatskog parlamenta da oduzme pravo srpskom narodu na konstitutivnost, kao odgovor na inspiraciju Tudjmanove politike na ustasku ideologiju itd.
Kosovo moze biti nezavisno, ali nikada uz nas blagoslov, naprotiv, uz sve moguce kletve ovoga i onoga sveta.
A ti se samokaznjavaj individualno, nemoj u nase ime, boga ti!

Ima jedno pitanje:
kaze tvoja drugarica Bilja Srbljanovic, Milosevic nije umro kao poslednji jugoslovenski pretsednik niti on reprezentuje Srbe. A ja se pitam, ako je tako, sto se mi imamo izvinjavati bilo kome, pa ni Mladic ni Karadzic nas ne reprezentuju. Pa te molim ako mozes da mi das odgovor, sto kaze ona, preko veze.

Tarkovski Tarkovski 02:35 16.09.2007

Re: Sonja Biserko-pravo u centar

Uroshe, zelim ti da sto glasnije pricas svoje, te stavove svoje partije. Nema boljih stvari nego da Srbija cuje tu istinu LDP blogera i opredeli se.
Jelena Milić Jelena Milić 12:57 17.09.2007

urose, banovacu te

molim te da ovo shvatis ozbiljno. gubim strpljenje, i zasista vise nemam nameru ni da ti pisem mailove ni da ti se ovako obracam sa molabama vise.

ako ne umes drugacije, onda zaobidiji ovaj blog, ovde termin republika mrska nije prihvatljiv.

jelena milic
lilit lilit 14:25 17.09.2007

Cattive memorie

semele
Naturanje osecanja krivice je oprobana Cijaska taktika iz devedesetih godina. Kada ne bi imali taj argument morali bi da traze drugi.Zato je bolje da se drze tog argumenta (=Ratka i Radovana).


Nije samo to.
Pokusaj je mnogo gori.
Pokusaj istorijskog revizionizma. Osecaj krivice je samo instrument.
Evo, na primer, 09.11.2007 u Roveretu (Juzni Tirol), se odrzava konferencija pod nazivom "Ruzna secanja" (cattive memorie), organizovana od strane poznate italijanske fondacije koja se bavi Balkanom "Osservatori Balcani" (inace je finansirana i od strane italijanske vlade, pa nije uopste neutralna po srpskom pitanju), a koja ce se baviti temom secanja na teritoriji bivsih YU republika.
Evo vam program, pa pogledajte, nije tesko da se razume ko ce ucestvovati.
Dakle, i nas Goran Svilanovic bi trebao (on je pod mozda) da se pojavi.
Govorice se pogotovu o Jasenovcu i elaboraciji secanja i njegovoj ulozi u ratovima devedesetih.
Takvi skupovi su presudni za stvaranje realne slike o Srbima u medjunardnoj zajednici, dakle o svakoj sledecoj politickoj odluci MZ. A nas pretstavlja Natasa Kandic!!!!!! Nju su odabrali, na nju i na Biserko se cesto pozivaju i njihovi izvestaji su i te kako merodavni. Ta slika dakle, prolazi u svetu o nama.
Ja ne kazem da one nisu bitne u aktiviraju nase savesti i svesti o nama samima, ali one su, hajde da upotrebim eufemizam, mozda i nesvesne koliko su zloupotrebljavane.

O nama ce govoriti stranci sa istorijske tacke gledista, a svaku stranu ce predstavljati neko iz zajednice ko se okarakterise kao politically correct (za nas gore nije moglo biti).
Dakle, da li ce proci ta nova teza gde se Srbi pretstavljaju kao najodgovorniji i krivi za ratove devedesetih te ce se tako lako odluciti za otimanjem Kosova i cega jos budu pozeleli sutra, ili ce se traziti objektivna istina bazirana na cinjenicama a ne na salvetama (Mesicev dokaz), videcemo.
Eto, to su nasi ambasadori koji putuju po svetu i takvu sliku Srbije prenose u merodavnim ustanovama.
Gde je i samo pominjanje Jasenovca kriminal (za koga na zapadu niko ne zna), dok je pominjanje Srebrenice (za koju zna svako) moralna duznost.
Na Svilanovicu je velika odgovornost, te se nadam, da ce kao razuman politicar koji zeli dobro svojoj zemlji, moci da kaze i nesto objektivnije.
Ovaj projekat je finansirala Evropska Unija.

Evo programa, pa ko voli nek izvoli.

CATTIVE MEMORIE. LUOGHI, SIMBOLI E NARRAZIONI DELLE GUERRE NEI BALCANI
"Ruzna secanja. Mesta, simboli i pripovedanja o ratovima na Balkanu"

Data: 9 Nov 2007 09:00

Luogo: Rovereto (TN)

Indirizzo: Sede Fondazione Opera Campana dei Caduti, Largo p. E. Jori, Colle di Miravalle

Organizzato da: Osservatorio sui Balcani, con il sostegno della Commissione Europea e la collaborazione della Provincia autonoma di Trento, del Museo Storico in Trento, del Parco Nazionale del Kozara (BiH)

Categoria: Convegno/Seminario
Convegno internazionale dell'Osservatorio sui Balcani nell'ambito del progetto sostenuto dalla Commissione Europea "I Memoriali della Seconda Guerra Mondiale in ex Jugoslavia: ruolo passato, presente e futuro"

PROGRAMMA (aggiornato al 6 settembre 2007)


Ore 9:00 - Introduzione
Luisa Chiodi, Osservatorio sui Balcani


Ore 9:15 - Saluti
- Alberto Robol, Reggente della Fondazione Opera Campana dei Caduti
- Rappresentante, Unità Cultura, EACEA, Commissione Europea - Bruxelles (*)
- Iva Berasi, Assessore alla solidarietà internazionale, Provincia autonoma di Trento
- Guglielmo Valduga, Sindaco di Rovereto (*)


Ore 9:45 - Proiezione
Titolo da definire
Documentario di Andrea Rossini, Osservatorio sui Balcani


Ore 10:45 - Pausa caffè


Ore 11:15 - I Panel
La Seconda Guerra Mondiale. Le politiche della memoria in Jugoslavia

Chair:
Camillo Zadra, Provveditore del Museo Storico Italiano della Guerra - Rovereto

Interventi:
- Wolfgang Höpken, storico, Università di Lipsia
- Heike Karge, storica, Georg Eckert Institut - Braunschweig
- Nicole Janigro, saggista
- Franco Juri, giornalista, ex Sottosegretario agli Esteri della Slovenia - Capodistria


Ore 13:00 - Buffet


Ore 15:00 - II Panel
Le guerre degli anni '90. Il cortocircuito della memoria nei Balcani

Chair:
Giuseppe Ferrandi, Direttore del Museo Storico in Trento

Interventi:
- Mirsad Tokaca, Direttore del Centro per la Ricerca e la Documentazione - Sarajevo
- Nataša Kandic, Direttrice della Fondazione per il Diritto Umanitario - Belgrado
- Vesna Teršelic, Direttrice del Centro Documenta - Zagabria
- Ger Duijzings, antropologo, School of Slavonic and East European Studies, UCL - Londra
- Paolo Bergamaschi, Consigliere per gli affari esteri, Parlamento Europeo - Bruxelles


Ore 16:30 - Pausa caffè


Ore 16:45 - III Panel
Il XXI secolo. Memoria e oblio in Europa

Chair:
Michele Nardelli, Osservatorio sui Balcani

Interventi:
- Lorenzo Dellai, Presidente della Provincia autonoma di Trento
- Olli Rehn, Membro della Commissione Europea, Responsabile per l'Allargamento - Bruxelles (*)
- Famiano Crucianelli, Sottosegretario agli Esteri, Governo Italiano (*)
- Vittorio Prodi, Europarlamentare
- Wolfgang Petritsch, ex Alto Rappresentante in Bosnia Erzegovina
- Goran Svilanovic, Stability Pact for South Eastern Europe - Bruxelles (*)
- Zlatko Dizdarevic, giornalista, ex Ambasciatore della Bosnia Erzegovina - Sarajevo


Ore 18:30 - Dibattito e conclusioni
Luisa Chiodi, Direttrice dell'Osservatorio sui Balcani


Ore 19:15 - 100 rintocchi di pace
Suono della Campana della Pace


(*): da confermare


VAI AL DOSSIER OB ''I memoriali della Seconda guerra mondiale nella ex Jugoslavia''

web: www.osservatoriobalcani.org









Jelena Milić Jelena Milić 14:06 18.09.2007

Re: Sonja Biserko-pravo u centar

pravo u centar. odlicna analiza.
grlica grlica 23:35 15.09.2007

Srbija u EU i NATO

Jelena , to je sve dobro . Mislim da tako treba ulaziti u diskurse o evropskoj perspektivi Srbije . Ja bi dodao da treba od danas u takve dobro promišljene i osmišljene stavove racionalnog srpskog poltičkog interesa ugraditi i današnji govor Vojislava Koštunice , koji je jasan i odlučan , ne isključiv i nije ni agresivan ni kukavički , ni podanički ni nepomirljivi . Koštunica nudi rešenje i Međunarodnoj zajednici i Albancima na Kosmetu , ali je svestan , da treba biti spreman i na druge opcije . U svakoj opciji stav Srbije mora biti da je nedeljiva i da je Kosmet njen neodvojivi sastavni deo . Mene zanima kako će na takav govor reagovati Tadić . Možda ja nisam našao nešto što će Tadić ipak moći odbaciti sa svojim još racionalnijim stavom . Utoliko bolje , ako bude tako . Inače ovo od Koštunice ove subote bilo je dobro i mislim da ne protureči tekstu Jelene i izjavi Prodija
Jelena Milić Jelena Milić 12:45 17.09.2007

to grlica


postovani,

ja imam mali problem sa terminima poput onog podaniciki u kontekstu 21 veka, globalizacije i drugog.

no se sa vama potpuno slazem da moramo definisati prostor koji je legitiman i stavove koje su legitimni, ma kako jednoj, drugoj ili trecoj strani izgledali neprihvatljivi.

moj strah je i da se pro-con NATO kampanja ne pretvori u podelu na patriote i izdajnike.

ne smatram VK izdajnikom zbog odluke dss. mislim da i rec podanik i izdajnik nemaju bas politicku tezinu, i nisu pliticki argumenti.

trudim se da u svojim tekstovima koristim samo takve-politicke argumente, pre svega u debati sta jeste drzavni interes i na osnovu kojih parametara se odlucuje o njemu.

sto se izjava VK tice, smatram da su mu neke bitne nedavne izjave kontradiktorne.

pozz
grlica grlica 15:33 17.09.2007

Re: to grlica

poštovana ,
Slažem se da ima kontradiktornosti u nekim izjavama VK , ali meni više smeta što se o ovako bitnim stvarima ne javlja za reč i Tadić ...inače sve ostalo što se kazali prihvatam . A kada je reč o dilemi ili pitanju : Srbija da ili ne u EU i NATO , mislim da je tu mnogo važnije imati osećaj i saznanje za političku realnost , nego za jačinu ovih ili onih političkih argumenata , koji mogu i najčešće jesu plod ili rezultat poltičkih interesa , bez osnove ili bez realne vrednosti . Dakle , za mene je pitanje kada , a ne da li . Gde treba da živi Srbija u budućnosti , ako ne u EU ? Koja je to od novih članica EU , koja se pre toga suprostavljala ulasku u NATO . Znam reći će mi neki , da nijednu od tih država nije gađao NATO sa svojim tepisima bombi i raketa . Mislim da bi trebalo preskočiti tu fazu . Treba znati da je spor , zatim sukob , verbalni pa pritisak i vojna sila , nastalo između Miloševića i zapadnog sveta , od Italije i Nemačke do SAD i Kanade . A sila boga ne moli i dogodilo se to što je Milošević tražio . Kako bi samo bilo mudro i pragmatično okrenuti tu stranicu i prihvatiti NATO barem kao nužno zlo . Ali isto tako smatram da nije mudro govoriti kako ne postoji vojno rešenje za Kosmet , kao što je to ovih dana učinio ministar Šutanovac . Zbog toga smatram da je u nastupu Koštunice , uz ogradu o nerealnom odnosu prema NATO-u , bilo dobre odmerenosti . Kako će se stvari stvarno odvijati posle 10.decembra , to je veliko pitanje . Dobro je da srbija čvrsto drži taj deo kao svoj matični deo države . I čini sve u političkim i diplomatskim okvirima , da se ne menjaju granice države Srbije .
Jelena Milić Jelena Milić 13:58 18.09.2007

Re: to grlica

Znam reći će mi neki , da nijednu od tih država nije gađao NATO sa svojim tepisima bombi i raketa . Mislim da bi trebalo preskočiti tu fazu . Treba znati da je spor , zatim sukob , verbalni pa pritisak i vojna sila , nastalo između Miloševića i zapadnog sveta , od Italije i Nemačke do SAD i Kanade . A sila boga ne moli i dogodilo se to što je Milošević tražio . Kako bi samo bilo mudro i pragmatično okrenuti tu stranicu i prihvatiti NATO barem kao nužno zlo . Ali isto tako smatram da nije mudro govoriti kako ne postoji vojno rešenje za Kosmet , kao što je to ovih dana učinio ministar Šutanovac . Zbog toga smatram da je u nastupu Koštunice , uz ogradu o nerealnom odnosu prema NATO-u , bilo dobre odmerenosti . Kako će se stvari stvarno odvijati posle 10.decembra , to je veliko pitanje . Dobro je da srbija čvrsto drži taj deo kao svoj matični deo države . I čini sve u političkim i diplomatskim okvirima , da se ne menjaju granice države Srbije .


sta tacno mislite kad kazete da treba preskociti tu fazu?
Treba znati da je spor , zatim sukob , verbalni pa pritisak i vojna sila , nastalo između Miloševića i zapadnog sveta , od Italije i Nemačke do SAD i Kanade . A sila boga ne moli i dogodilo se to što je Milošević tražio


sila je do 24 marta na svaki nacin pokusavaal da upozri milosevica sta ce biti primorana da preduzem ako se masovno krsenje hr nastavi--tj izmenjenih i dopunjenih zenevskih konvencija koje se odnose i na unutrasnje sukobe i komanddnu odgovornost. u nasoj pro zapasnoj politickoj javnosti se ili pravi greska i prica o tome kako srbija gubi dobija kosovo od kulina bana sto je nebitno i nije bio razlog za intervenciju, kao ni prica o prirodnom kraju raspada sfrj koja dolazi i iz ngo redova, ili se kaze da je ona bila da bi se svrgnuo milosevic. mislim da cela dosadasnja vrlo pateticna pro-NATO argumentacija jeste takva, sto i oni koji su iz, po meni bizarnih razloga pro-NATO-orijentisani nemaju politicke ili moralne hrabrosti da intervenciju povezu sa hladnjacama! i da pridruzivanje NATO pokazu kao radiklni rez sa milosevicevim rezimom i prihvatanje jednog celog sistema vrednosti i politika-mehanizama, koji se nije urotio protiv srbije, vec protiv jednog rezima. u tom smislu smatram da je ono sto vi kazete
Kako bi samo bilo mudro i pragmatično okrenuti tu stranicu i prihvatiti NATO barem kao nužno zlo
u stvari argument nato za intervenciju, da je bila nuzno ali veliko zlo.
ovo sto sad gledamo, po meni je trebalo prelomiti odma 1999, ovako ili onako. srpsko drustvo sada intervenciju i status kosova vidi i oseca kao dve velike traume.

molim vas da u nasoj debati imate na umu da ja ni na koji nacin ne umanjujem niti zaboravljam kolaterlane zrtve, regrute koji su bez dovoljno obuke poslati na kosovo, sve sto se posle intervencije desavalo na kosovu, nestale srbe , pobijene srbe, nesretna raseljena lica.....

nekom sam vec napisala u odgovoru, mislim cedi urosevicu, da mz gresi sto insistira na kompromisnom resenju izmedju dve strane, a do ovakve situacije se doslo time sto je jedna strana morala --a ja smatram sa velikim razlogom biti zasticena na vrlo skup nacin u smislu posledica po medjunarodnu zajednicu, a druga kaznjena sa razlogom. u takvim okolnostima, iz te vizure, mi sad u stvari govorimo o presudi srbiji, sto i VK implicitno priznaje jer zasto ne nudi vojvodini npr sves to nudi kosovu. a razmere zlocina su tolike, da ni to sto je u bgd sad kao demokratski rezim nije dovoljno da se netrepeljivost ili podeljenost zajednica zaustavi. i samo odlaganje resenja je tome doprinelo.

razumem sa drzavnicke pozicije da je nemoguce pricati o planu b dok jos traju aktuelnio pregovori u kojima se i dalje zastupa opcija a. no, sa druge strane mislim da bi istorijski bilo odgovorno pomoci srpskoj javnosti da na vreme pocne da shvata neminovnost i uzroke ( a ona sigurno nece biti kosovo-integralni deo srbije) a biracima da znaju i kako ce ko posle dana d da reaguje.

sutanovcevu izjavu pozdravljam 100%

grlica grlica 16:21 19.09.2007

Re: to grlica

Pokušaću jasnije - o preskakanju faze :
Epizoda NATO-1999 imala je svoje uzroke ...a mi se i dalje i to isključivo bavimo posledicama , a ne analizom uzroka i glavnom poukom , poantom ili ako hoćete naravoučenijem iz te krvave , a bespotrebne epizode . Glavni uzrok je bio Milošević i njegova politika protiv interesa srpskog naroda i protiv celog sveta i stigla je kazna , koju je dakako najviše platio srpski narod . Poruka i pouka je , da se iz toga naučimo za dalje i da zaboravimo to što je kažnjavajući Miloševića NATO kaznio ili oćešao i nas ostale . Ako se s time opterećujemo onda bez potrebe stvaramo i razvijamo nove traume , koje nam otežavaju put svakodnevne politike . Ako nećemo u EU onda je to druga stvar , ali ako hoćemo u EU , moramo prihvatiti i NATO , a zube da držimo stisnute , ali ne iskesene . Teško nam je , ali to moramo progutati za bolji život naše , a još više budućih generacija . Ako se vratim Kosmetu , tu ne petljajmo NATO . To je EU i OUN . Srbija može i treba govoriti stalno da je Kosmet integralni deo Srbije , kao i Vojvodina , ali mora se imati i druge opcije . Šta su te druge opcije ? Za Srbiju je najbitnije zaštita Srba na Kosovu i srpskih odnosno pravoslavnih spomenika kulture i istorije . Mi , opterećeni traumama , na tome malo radimo . Može se desiti i nezavisnost Kosmeta ili Kosova i treba za taj plan B ili C imati zrelu , racionalnu opciju . Vi tvrdite da je Šutanovac 100 % u pravu , valjda s onom izjavom da nema vojnog rešenja . Ja nisam od toga daleko , ali ipak za diplomatski rečnik to nije i zaista mogu postojati uslovi da konačno rešenje ima elementa vojnog rešenja . To ne mora nužno biti rešenje koje će biti protivno EU ili NATO-u . U svakom slučaju unapred ne treba biti isključiv . Opet da kažem i s time da završim : najvažnije je obezbediti međnarodnopravnu zaštitu mirnog i sigurnog života srpskog naroda na Kosmetu .
lilit lilit 11:17 17.09.2007

pokusaj trampe

"Ja ni na koji način ne predlažem da se naši napori usredsrede na Beograd na štetu ostatka regiona, i svakako ne da se Srbija nagradi za ono što liči na verovatan ishod pregovora o Kosovu. Svi dobro znamo da bi prvo bila ozbiljna politička greška, a drugo sasvim nerealno", kaže Prodi.

Ovo je veoma lepo i lukavo smisljeno od strane Italijana, onako kako to samo oni znaju.
Machiavelli nigde drugde nije mogao da se rodi.
Lepo je to rekao Prodi i svi znamo da nije slagao. Za ono prvo, u totalitetu. Za ovo drugo, po nekada, a pogotovu u politici, dogadjaju se nerealne stvari. Nadrealne, surealne. Jer, zaboga, zasto se ne bi i u tom slucaju napravio presedan sa Srbijom te se tako taj ugovor o pridruzenju ne bi ili ponistio, u slucaju da zagusti sa radikalima, ili pak razvukao u nedogled, te bismo usli i onako, po prirodi stvari. Ovo je zapravo poenta diskursa i testiranje zemalja clanica EU.

Italija, u odnosu na ostale zemlje koje izvoze u Srbiju je ona koja ostvaruje najveci profit.
Massimo Dalema (koji je istinski artefat ove ideje i koji odlucije spoljnu politiku Italije) je, ako ne svakog a onda svakog drugog dana besomucno podsecan od strane radikalne italijanske levice (na celu sa Bertinotijem) da je slao avione na Srbiju i ucestvovao u bombardovanju iste.
Massimo Dalema je i od strane italijanske descnice podsecan na isto kad god bi pokusavao da kritikuje Berluskonijevu vladu zbog slanja trupa u Irak nakon americke okupacije.
Massimo Dalema bi hteo precicom do raja, zaboravljajuci Dantea.
Jer, zaboga, sasto se uopste bas sad to nudi Srbiji ako ne zbog pokusaja trampe koja to zapravo i nece biti jer cemo svejedno cekati sledecu rundu koja je predvidjena za jedno dvadesetak godina a do tada se Unija moze i raspasti?
Podrzavam svejedno nastup Svilanovica za koga mislim da ima sjajnu politicku perspektivu.
No, Prodi je zaista u pravu: nerealno je da se smatra da je ulazak u EU kroz dvadeset godina nagrada.
Necu ni pominjati i ne zelim ni da mislim koja bi to realna trampa ipak mogla da postoji u zamenu za DEO Kosova, gde bi to moglo da bude po priorodi stvari....





mariopan mariopan 21:22 19.09.2007

Re: pokusaj trampe

Sta mi to trampimo i za sta?

Nama hoce da uzmu nesto sto imamo i hoce to da prikazu kao neku pravdu da se ne bi reklo da je to razbojnicka otimacina.

Tako su komunisti 1945 kad su hteli oni da zasednu u vile predratnih industrijalaca i intelektualaca i da pokupe njihove klavire i srebrninu isto morali prvo da ih optuze za nesto. Taj nesrecnik koji je imao vilu i srebrninu morao je prvo da bude optuzen pa sudjen pa sud sigurno da donese presudu da je kriv ( i svi su bili krivi za bilo sta) i tek onda su im oduzimali sve. Naravno,nikome nisu govorili da ce sve to NJIMA da treba nego sve u stilu narodnome i za sveopste dobro. Zato su nalazili nekoga da ih optuzi pa sudije i specijalni sudovi i obavezno da su krivi pa im se ZATO oduzima.I da bi narod lakse razumeo jer je to jedna beslovesna masa,slali su svoje emisare da im objasnjavaju da su KRIVI i da teraju sve da pljuju po njima i ko najbolje opljune dobio bi mrvice sa njihovog stola. Ali u gladnom narodu i mrvice nekoga bogatim cine pa ih je bilo,tako i danas isto to imamo.

Sve sto se nama dogadja isto je kao ovo,bar ja to tako vidim. Prvo su Slobi podmetali u Rambujeu da potpise da ce celu Srbiju staviti na raspolaganje NATO u da gaze koga hoce i da drobe nase puteve,da koriste struju,vodu sta hoce i to DZABE. Znali su da on to nece dati jer jako voli da vlada pa ako bi dao zavrsio bi karijeru a jos je imao da pokupi malo para iz naroda.Zato su svoje generale,pod hitno penzionisane,poslali na Kosovo da tamo pokupe sa planina razbojnike i teroriste i da ih nauce da marsiraju i da stalno ubijaju civile i granicare,policajce i svoje i nase samo da Slobu nateraju da intervenise ,a kad se to desi oni ce po nama bombama ko sto i jesu. Tako su Albanci ubedjeni da smo mi zbog njih bombardovani a ne zbog generalne probe pred napad na Irak i zato placaju te bombe srebrnim koferima punim para koje albanska mafija ,kao harac skuplja po celom svetu.Veruju da kupuju nezavisnost od Srbije a ne vide da namicu omcu na vrat jer u Ahtisarijevom planu pise da NATO nece otici sa Kosova nikad. Ustvari Amerikanci a NATO trupe su samo statisti.

Da bi se nama Kosovo moglo oduzeti a da svet ne kaze da je to razbijnistvo moralo se prvo optuziti,sakrivajuci tudje zlocine,zlocine Albanaca,a isturajuci samo nase i samo nase u prvi plan dobila se slika koju su hteli,optuznica,sud su u Hagu vec napravili sa zadatkom da nas sigurno proglasi krivima za sve i svasta i imaju svoje agitaore koji ,za one mrvice sa njihovog stola,idu po svetu i govore da smo krivi i da smo krivi. Isto kao 45-te.

Zato Kosovo nece nikad biti nezavisno niti ce biti nnjihovo.Kosovo je trebalo Amerikancima da se priblize svojim buducim ratistima i oni ce ga uzeti. Albanske vodje su zlocinci kojima ce stalno da se preti zatvorom i sudom i oni ce da slusaju Amerikance sta god da od njih zatraze. Lagace svoj narod da su slobodni,pa ko poveruje. Zato mi nemamo sta ni da menjamo,nama ce da uzmu. Recice da je to pravda .Lagace naravno nije im prvi put. Lagali su i za Irak pa koga briga sad?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana