Deutsche Tornados

edi-va RSS / 24.03.2009. u 10:33

tornado-1.jpg

 

 Nisam sigurna, ali mislim da sam prvi komentar na temu koja se od juče pojavljuje na blogu, ostavila kod Jelene Krajšić, 2007. Opisala sam dane koje sam provela ovde, dok su po Srbiji padale bombe. Potom sam sličan komentar ponovo napisala u martu 2008. Nekako mi je glupavo da se ponavljam, a dosta je blogova koji su me podsetili na dogadjaje od pre 10 godina, pa sam rešila da ih ponovim sebi, a i vama, malo opširnije ... previše je ovo što sledi za jedan komentar.


U martu ‚99.-te sam studirala, a troškove stana i života namirivala iscrpnim radom u bistrou pozorišta Grillo smeštenog u centru grada. Sećam se gosta po imenu Wolfgang Weber, koji je vikednom obavezno dolazio na doručak i voleo sa mnom da popriča na temu: hoće li ili neće biti bombardovanja. Ustvari, ja sam se nadala da neće, dok je on tvrdio da hoće i da će Nemačka učestvovati. Radio je u Bundestag-u (nem. vlada), posao mu je bio da čita novine za političare, koji za to nisu imali vremena, pa da ih ukratko informiše o gorućim pitanjima - pozavidela sam mu na radnom mestu.


Kada je krenulo, sećam se da sam ostala nema i bez reči. Nisam mogla da se saberem ni na predavanjima, a kamoli na radnom mestu. Vremenom sam postajala sve agresivnija i pitala se zašto im donosim kafu i kroasane, jer dok oni spokojno i opušteno doručkuju - Keti, Meda, Nata i još dosta njih koje volim u Beogradu sede u bunkerima ili na prozoru u mraku, pošto nema struje, i prate PVO kako brani srpsko nebo. Sišli su 2 puta u podrum, tako Nata barem kaže, posle ih je mrzelo da svaki put trče niz stepenice. Opisivali su mi i zvuk tomahavka ... kažu kad ga čujesh da šišti znači da te maši ... često su se sprdali i smejali, a ja sam želela da sam sa njima - pomisao da meni ništa ne fali i da sam na sigurnom mi je užasno iritirala savest. Ufrkali su se kad je nestalo cigara - inače im je vutra bila spas da sve nekako prebrode opuštenije. I jesu ... pozavršavali su fakultete i danas su roditelji.


Moje sestre od strica su bile male, i strina mi je pričala da su ponele traume od dotonacija. Mislim da je mladja svaki put kad nešto malo glasnije pukne, počinjala da plače ...


Moja agresija je dostigla vrhunac kada je posle 5 nedelja Valjevo bilo prvi put bombardovano. Ujnu nisam mogla da dobijem telefonom ... veze u prekidu. Taj dan sam otišla na posao uplakana. Gabi me je poslala kući i dala mi odmor od 14 dana. Dodala je da se vratim tek kad budem bila sigurna da mogu da se usresredim na posao.


U medjuvremenu je nemački političar Gregor Gysi, održavao tribine po nemačkim univerzitetima sa temom: koliko Nemačka ima pravo da učestvuje u napadima na SR Jugoslaviju? Prisustvovale smo nas četiri. Anja i Tanja, sestre koje su ovde rodjene, roditelji sa Kosova, Bojka koja je ovde rodjena, a u Srbiji završila 3 razreda osnovne, potom se vratila kod roditelja, i ja - moj slučaj manje-više poznajete. Dok je Gisy napadao nemačku vladajuću koaliciju, mi smo aplaudirale, pogotovu na rečenicu: Da Nemci posle WW II i strahota koje su počinjene na teritoriji zemlje koju danas bombarduju, treba da se stide učestvovanja. Na to je grupa albanskih studenata burno reagovala. Krenula su dobacivanja iz redova nas i njih. Meni je postalo mučno, kad sam shvatila da se tenzije napetosti šire u amfiteatru univerziteta koji je daleko od mesta zbivanja o kom užareno polemišemo ...


U aprilu je jedno jutro na Grillo pozorištu osvanula ogromna platnena reklama za predstavu Biljane Srbljanović: "Beogradska Trilogija" ... Mathias Kniesbeck, glumac u predstavi, mi je poklonio jednu kartu, znajući da sam iz Srbije. Usput mi je ispričao kako se naš glumac Petković, ljutio na uredništvo koje nije njega pozvalo da učestvuje u predstavi - smatrao je da kao Srbin ima pravo na ulogu. Pozorište je samo ispoštovalo protokol po kom glumci imaju redosled, kako bi svi imali prliliku da rade svoj posao jer je glumaca bilo previše, a predstava premalo. Dopalo mi se kako je uradjeno, s obzirom na ogromne razlike u mentalitetu, uspeli su da prenesu poentu i prikažu suštinu. Uspeli su da me rasplaču - mada sam već bila poprilično načeta svim goreopisanim okolnostima.


Ovih dana se Grillo zatvara, grad nema potrebne finansije da ga održi. Petković je iste godine posle bombardovanja, prihvatio poziv jednog bečkog pozorišta, Kniesbeck je tada već uspešno radio TV produkcije, pa ga ponekad ugledam u nekoj seriji ...


Moji su svi dobro, preživeli bombardovanje i nemaju gubitaka. Poznajem slučajeve gde ih je bilo. Ja sam tada osdustala od ideje da što pre završim germanistiku i vratim se ...


Tada smo svi bili izgubili nadu u bolje sutra, a ovih dana se prisećamo ...

 



Komentari (24)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

constrictoria92 constrictoria92 10:47 24.03.2009

...

Tada smo svi bili izgubili nadu u bolje sutra, a ovih dana se prisećamo ...

Nada nikako da se vrati...

A o bombardovanju, ne znam šta bih više rekla...
Čitavo jutro nikako da se saberem. Ne znam kako ću reagovati kad čujem sirene. Mučne scene mi u mislima...
antonacci antonacci 12:12 24.03.2009

Re: ...

constrictoria92
Tada smo svi bili izgubili nadu u bolje sutra, a ovih dana se prisećamo ...

Nada nikako da se vrati...


Nikako. :(

Bilo bi lepo kada bi mogli posle 23. da predjemo u 25. mart. Ovaj dan mi je uvek nekako neprijatan. Ne bih rekao da je bombardovanje na mene ostavilo neke drasticne psihicke posledice - mada ja mozda nemam objektivan uvid u svoje stanje - ali zahvaljujuci tom bombardovanju ja danas imam najvece moguce saosecanje prema zrtvama ratova, ma gde da se to desava, iz kakvih god razloga. Do tada valjda nisam do kraja shvatao tu neizvesnost, kada ustajes ujutru, a ne znas da li ces zateci sve svoje voljene zive.

Ne ponovilo se, to je valjda jedino pametno sto se moze reci.
dunja73 dunja73 12:47 24.03.2009

Re: ...

Citam tvoj tekst , veruj mi da me je preseklo i vratilo
na ono sve od onda , ja se tako nerado svega toga secam...
Secam se i ja Gizija kako su ga ismejavali (ne zbog Kosova) vec zbog opredeljenja .
Danas danji mi nije jasno sve to sa Sarpingom ,
kako je umetnicki odigrao svoju ulogu , kasnije ga prozvase zbog "svalerke u bazenu"
i vise nikad niko nije cuo za njega ....
Odleprsao....

Na to je grupa albanskih studenata burno reagovala. Krenula su dobacivanja iz redova nas i njih. Meni je postalo mučno

U Becu skoro otkazan miting koji je trebao da bude nepodrska proglasavanja drzave
Jeremicu se otvoreno zapretilo u Svajcarskoj
itd...

edi-va edi-va 12:52 24.03.2009

Re: ...

Nada nikako da se vrati...


Hej ima nade ... javio mi Meda malopre da se Keti porodila u vreme kada sam ja postavila text
Drugi sin po redu, a trece dete ... njima ce secanja danas izbledeti jer su radosni, a i ja sa njima.
Secanja nisu tu da nas rastuzze, vec da saberemo i oduzmemo sta se u medjuvremenu sve izdeshavalo - nabolje. Dosta toga ipak jeste - bolje.
edi-va edi-va 12:53 24.03.2009

Re: ...

Ne ponovilo se, to je valjda jedino pametno sto se moze reci.


Da.
edi-va edi-va 12:57 24.03.2009

Re: ...

Citam tvoj tekst , veruj mi da me je preseklo i vratilo


Bas zbog nas, koji nismo bili tada izlozzeni neposrednoj zivotnoj opasnosti, a ipak osecali svu tu nepravdu intenzivnije nego sto iko mozze i da pretpostavi, sam napisala ovaj text.
Danas danji mi nije jasno sve to sa Sarpingom ,
kako je umetnicki odigrao svoju ulogu , kasnije ga prozvase zbog "svalerke u bazenu"
i vise nikad niko nije cuo za njega ....
Odleprsao....


Da, odigrao je ulogu koju je trebao, isto kao i Genscher u vezi Hrvatske ... samo se ovaj povukao sam, a Scharping-u su smestili afericu ... bolje sto ga nema, uvek mi je dizao pritisak svojim izjavama.
maksa83 maksa83 13:27 24.03.2009

Re: ...

Bas zbog nas, koji nismo bili tada izlozzeni neposrednoj zivotnoj opasnosti, a ipak osecali svu tu nepravdu intenzivnije nego sto iko mozze i da pretpostavi,

Ja mogu da pretpostavim, tj. mogao sam i tad, a prilično sam siguran da je mojim roditeljima koji su bili odsutni bilo gore nego meni ovde.

Negde početkom marta kad je postalo jasno šta će da se desi, svi u firmi smo dobili poslovne šengenske vize i mogućnost da išetamo iz zemlje i nastanimo se privremeno u Beču pre nego što krene sranje. Otpr. pola je otišlo, a pola je ostalo. Ja ostao pošto sam znao da će mi biti gore da mislim šta se ovde dešava meni bliskim ljudima nego da budem tu.

Najveći deo svega sam proveo kod tetke u (gle simbolike) Kosovskoj pošto su tamo imali pravo sklonište, a tamo gde sam stanovao sam baš bio, da prostite, qrcu na udarcu, na poslednjem spratu odmah pored skupštine grada a na 20-ak m od Savezne Skupštine.

Meni najgori momenat: drugo veče silazimo u to njihovo sklonište, ja vodim mog brata od tetke (8 godina), i ponesem njegov ranac sa stvarima, a ranac težak ko tuč, ruku mi izvalio iz ramena. Pogledam unutra, a on popakovao u njega neke francuske ključeve, gedore, ćekiće, šrafcigere, čuda, sav alat koji je našao u kući. "Aco, šta ti je bre ovo?". On: "Da se iskopamo ako nas zatrpa". Verovatno će sve jednom da mi izvetri, osim tog momenta.

Sećam se i mirisa izgorelog celuloida jutra kada je pogođen RTS koji je bio tu odmah blizu.

Znam da nije popularno, ali može odmah i najkomičniji deo?
Kada su prvo veče hteli da me izbace iz skloništa zbog hrkanja.
To je izgledalo ovako - ćerka jedne poznate glumice starije generacije a koja je živela u toj zgradi me je prodrmala uz sledeće birane reči: "e, aj' se okreni na stomak, jebo si nam svima kevu". ; ) U sklonište sam prestao da silazim posle 3. dana, ne zbog hrkanja, nego mislim da nije bilo svhe. Odvedem dole braću od tetke i vratim se gore da čitam i radim (dok je bilo struje), a onda ih opet odvedem dole kad se oni smore dole od atmosfere i dotrče nazad u stan...

I tako...
edi-va edi-va 14:47 24.03.2009

Re: ...

Kada su prvo veče hteli da me izbace iz skloništa zbog hrkanja.


Mislim da im je vishe smetalo sto si bio opushten u momentima kada niko nje mogao oka da sklopi


NNN NNN 15:16 24.03.2009

Re: ...

maksa83
...

I tako...
Za nas sa jeftinijim ulaznicama ovo je bio tekst "Maksa u ratu"
maksa83 maksa83 16:46 24.03.2009

Re: ...

Za nas sa jeftinijim ulaznicama ovo je bio tekst "Maksa u ratu"

Pa, onako, siže.
Ima tu još mračnih i veselih momenata. Pričam sve vreme o istoj zgradi u kojoj žive razne zvezde i zvezdice, mahom glumci i TV lica. Pio sam bre rakiju u tom skloništu sa pola Ateljea 212. ; ) Npr. jednoj drugoj viđenoj RTS zvezdi starije generacije (stvarno politički neukaljanoj, uopšte žena nije iz te priče, a svi je sigurn znate) je muž (član JUL-a) Ono Veče rekao: "Danas nemoj da ideš na posao". Neki drugi nisu imali obaveštene muževe i očeve da im to kažu, pa su izginuli To Veče. Znajući to što znam, prizor Milanovića koji kleči dok ga bizgovi šutiraju mi je jedna od lepših i idiličnijih 5.-oktobarskih slika, žao mi samo što je onako kratko trajala i nije snimana iz više uglova. Zatim npr., stojimo predveče u ulazu i blenemo u nebo, gledamo šta će da se desi, Irfan Mensur mazi stomak svoje trudne žene (one što me prevrtala zbog hrkanja ; ), smeje se i kaže: "ako bude muško zvaćemo ga Toma...". Svi: "Što?". Irfan Mensur: "Pa, od Tomahavk". Kliberimo se svi ko budale...

I, kažem, tako...
edi-va edi-va 19:53 24.03.2009

Re: ...

I, kažem, tako.


to be continued ... ?

maksa83 maksa83 21:30 24.03.2009

Re: ...

to be continued ... ?

Pa, nema sad tu bogznašta, onda smo ovenčani slavom i uspehom u Kumanovu potpisali Pobedu.
[url=http://blog.b92.net/text/8554/Sta%20si%20radio%20u%20ratu%2C%20tata%3F/]
Pajina priča[/url] je mnogo bolja, preporučujem.
NNN NNN 01:12 25.03.2009

Re: ...

Pajina priča je odlična! Čitam i ne znam šta bih komentariso...mislim, čovek, ludak, svaka mu čast.
maksa83 maksa83 01:40 25.03.2009

Re: ...

Čitam i ne znam šta bih komentariso...mislim, čovek, ludak, svaka mu čast

Još je luđi u prirodi, ako možeš da veruješ. :))

Indijanac...
edi-va edi-va 07:23 25.03.2009

Re: ...

Pajina priča je odlična!


Da, jeste odlichna. Hvala Makso na linku.
edi-va edi-va 07:52 25.03.2009

Re: ...

Danas danji mi nije jasno sve to sa Sarpingom ,


Da pojasnimo drushtvu Scharpingovu ulogu koja je bila presudna u donoshenju odluke da Nemachka uchestvuje u napadima. Njegov izvestaj o stanju na Kosovu, sa snimcima bespilotnih letilica koje su navodno snimile masu albanskih civila zatochenih na prishtinskom stadionu, je bio odluchujuci da Bundestag izglasa da ce Nemachka aktivno podrzavati napade na Srbiju.

Kasnije se ispostavilo da je njegov izveshtaj bio neistinit.
ZDF ( nem. drzzavna televizija, drugi program) je o tome snimio reportazzu i prozivali su ga kasnije na svakom koraku, direktno ga saletali novinari sa pitanjem o neistinitim informacijama koje je izneo - medjutim nikad nije vishe ni rechi o tome izgubio niti demantovao - samo je nestao sa politichke scene posle afere koja mu je po mom mishljenju namestena. Uhvacen je kako o troshku drzzave letuje sa ljubavnicom - on je prijavio poslovno putovanje, a slike su govorile neshto sasvim drugo.

Nek me dunja73 ispravi ili dopuni ako sam nesto propustila da pomenem.

Da, Scharping je u to vreme bio ministar odbrane.
NNN NNN 12:51 25.03.2009

Re: ...

Scharping
Smrad!
edi-va edi-va 13:23 25.03.2009

Re: ...

NNN
Scharping
Smrad!


Evo kako su pochastili ministra spoljnih poslova 13. maja 1999.

Joschka Fischer



dunja73 dunja73 18:13 25.03.2009

Re: ...

Nek me dunja73 ispravi ili dopuni ako sam nesto propustila da pomenem.

Da, Scharping je u to vreme bio ministar odbrane.


Nema sta , tacno tako se i odigralo
on je ustvari sproveo onaj "potkovica plan"" Der Hufeisenplan " koji nije odobrio UN (mandatom)
oni su to nekako kobejagi legitimizovali , kad im je "odradio" posao
je strucno i nestao sa scene ..

Sport funkcioner koji je otpusten iz vojske jer je slabovid , kasnije zavrsava politicke nauke i socijologiju i pravo i magistrira ,a pazi na cemu magistrira "Probleme eines regionalen Wahlkampfes am Beispiel des Bundestagswahlkampfes 1969 der SPD im Wahlkreis Bad Kreuznach" itd...
pa biva "gost dozent" i predaje internacionalne politicke nauke ..
pa onda postaje ministar odbrane , imao je on tu jos u karijeri nekih "trt -mrt akcija"
pa odradjuje glavni posao oko Kosova , gde i oni sami kazu da nije legitimno
pa svalerka i bazen
i noga u dupe
i nigde ga vise ... pljuju i oni po njemu ..ali zavrsena prica....

da nije zalosno , bilo bi smesno
edi-va edi-va 20:18 25.03.2009

Re: ...

imao je on tu jos u karijeri nekih "trt -mrt akcija"

dunja73 dunja73 20:52 25.03.2009

Re: ...

Sport - funkcioner (predsednik biciklisickog saveza)
joooj
edi-va edi-va 21:31 25.03.2009

Re: ...

dunja73
Sport - funkcioner (predsednik biciklisickog saveza)
joooj


evo da ti se josh malo smuchi



g.radicevic g.radicevic 21:41 25.03.2009

sva moja secanja...

na to vreme
je da sam nebo nad Srbijom
posmatrao kroz "cevku"
i bio potpuno
ravnodushan
i pomiren sa sudbinom


klik na slik
edi-va edi-va 21:59 25.03.2009

Re: sva moja secanja...

g.radicevic
na to vreme
je da sam nebo nad Srbijom
posmatrao kroz "cevku"
i bio potpuno
ravnodushan
i pomiren sa sudbinom


klik na slik

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana