Porezi - Zašto baš mene moja država subvencioniše

Saša Radulović RSS / 18.10.2009. u 22:50

Nigde nisam plaćao manji porez nego u Srbiji. To ne znači da nema država u svetu gde ne bih plaćao i manji ili nikakav porez. Samo tamo ne bih nikada živeo. Ali zato u poređenju sa Nemačkom, Kanadom i USA, Srbija je poreski raj. Za mene. Sa druge strane, one uboge građane koji zaradjuju 200 evra mesečno, država dere bez milosti. Takvi u navedenim zemljama ne bi plaćali nikakav porez. A kod nas oko 110 evra ili 55% na neto tj oko 45% na bruto. Tako da u proseku, naši porezi nisu najviši. A u detalju su za mog kolegu fizičkog radnika iz Vranja, toliko nerazumni i nepravedni da boli.

Progresivan porez je civilizacijsko dostignuće. Isto kao i zdravstveno osiguranje. Ili osnovno obrazovanje. Ili ukidanje smrtne kazne. Ili vladavina zakona. Ili ustav. Ili demokratija. Ili ljudska prava. Progresivan porez je civilizacijsko dostignuće.

Tržište je zajednički resurs svih članova društva. Bez tržišta nema ni bogaćenja pojedinca. Prvi preduslov da uspešni budu uspešni je da postoji uređeno tržište koje će im omogućiti uspeh. Mora da postoji armija učesnika koji imaju šta da potroše da bi uspešni zaradili velike pare. Da bi imali kome da prodaju svoje proizvode ili ponude svoje usluge. Mora i da postoji monopol sile na strani države.  Da postoje zakoni. Da postoji pravo i sudstvo. Da postoji socijalna zaštita. Da uspešne ne bi upucali gladni na ulici ili u njihovoj kući kad oni ili deca im ogladne. Bez uređenog tržišta sposobnost pojedinca je bez značaja.

Društvo daje taj zajednički resurs, tržište, svojim građanima na korišćenje u skladu sa zakonima. Ti zakoni regulišu tržište. Građani plaćaju korišćenje tog resursa u formi poreza. Nešto kao naknada za korišćenje tržišta. Na tom tržištu građani rade i zarađuju, od toga što zarađuju troše i imaju. Šta imaju? Imovinu. Vidljivu imovinu.

Moderna i uspešna društva su uvidela da je uspešnost sposobnih pokretačka snaga napretka društva. Bogaćenje pojedinca je poželjno. Ali ne po cenu iscrpljivanja zajedničkog resursa. Bogaćenje pojedinca nije cilj već sredstvo. Šta je cilj? Bogaćenje i napredak celog društva.

Zbog toga i progresivan porez.

U modernim i uspešnim društvima, tri stvari se oporezuju i čine stubove finansiranja humanog društva i njegovog državnog aparata:

- rad

- potrošnja

- imovina

Ovi stubovi nose podjednaku težinu. Po trećinu. Kod nas doprinosi nisu doprinosi već čist porez, tako da ih i tretiram kao porez na rad.  Kod nas je porez na rad regresivan: što više zarađujete, porez vam se smanjuje. Kod nas je porez na imovinu gotovo zanemarljiv. Ni u jednom uspešnom društvo to nije tako.

Progresivan porez kaže da poreske stope rastu sa porastom prihoda. Što više crpite iz zajedničkog resursa više i plaćate za njegovo korišćenje. Onaj koji zarađuje manje, na to manje, plaća i manji porez. Onaj koji zarađuje više, na to više, plaća i veći porez.

Na primer kod poreza na rad, za primanja do 25% prosečne plate, plaća se porez od 0%, za primanja od 25% do prosečne plate, plaća se 20%, preko prosečne plate plaća se 30%, preko 4X prosečna plata 40%. Stope su samo primera radi, mada su veoma blizu onome kako bi moglo da bude u Srbiji.

Kada je ministarka finansija počela da govori o ovome, pročitao sam zaista smešne "analize" koje su u napadu na ovaj predlog navodili primere po kojima bi oni koji zaradjuju 31.999 din plaćali porez po jednoj stopi, a oni koji zarađuju 32.001 din plaćali porez po većoj stopi. Progresivan porez kaže da svi građani na prvih, recimo 32.000 din plaćaju porez po istoj stopi, a na iznos preko 32.000 din (znači samo razliku) plaćali porez po većoj stopi.

Na protivljenja kvazi liberala ovom principu, odgovor leži u drugom uglu gledanja. U stvari, porez na rad iznosi 40%. A onda postoje poreske olakšice ili poreska oslobađanja. Na prvih 25% prosečne plate, oslobađanje je 100%.  Od 25% do prosečne plate, olakšica je 50%. Na primanja preko 4x prosečna plata, nema poreskih olakšica. Ova dva ugla gledanja daju ekvivalentne poreske stope.

Isto važi i za porez na imovinu. On treba da iznosi 1% tržišne vrednosti nekretnine. A poreska olakšica ili oslobađanje treba da kaže: na prvih 40.000 evra nekretnina, olakšica je 100%.

A moj porez? - slučaj NN bizmismena

Ja recimo imam svoju firmu u kojoj sam zaposlen, imam 4 stana u centru Beograda, imam vlasništvo u nekoliko preduzeća, imam akcije, imam ušteđevinu.

Moja firma ima mesečni profit od 2 miliona dinara. U svojoj firmi primam platu u neto iznosu od 20.000 din. Nije evra, dinara. Skoro minimalac. To mi daje zdravstveno osiguranje. I plaćam porez (porezi i doprinosi) kao i fizički radnik iz Vranja. Oko 11.000 din. U Kanadi na primer na ovaj i ovakav prihod ne bih plaćao ništa.

Na profit od 2 miliona dinara, moja firma plaća porez od 10%, odnosno 200.000 din. U navedenim zemljama bih platio oko 25% odnosno 500.000 din.

Od preostalih 1.8 miliona, samom sebi isplaćujem dividendu u iznosu od 1 milion dinara. Ona je donedavno nosila oslobođenje od 50%, a sada 20%. Tako da mi je 200.000 dinara oslobođeno poreza. Na ostalih 800.000 plaćam porez od 20%, znači 160.000, a meni ostaje neto 640.000 din. Znači na 1 milion prihoda, plaćam 160.000, odnosno 16%. U Americi bih platio oko 30% odnosno 300.000 din.

Svaka nekretnina mi je od 100 m2 i ima tržišnu vrednost od 250.000 evra. Međutim, samo zato što moj kolega fizički radnik iz Vranja isto ima kuću vrednu 10.000 evra koju je nasledio od oca, poreska uprava ne uzima tržišnu vrednost već sama računa neku "tržišnu vrednost", tako da je po njima svaka moja nekretnina vredna oko 120.000 evra. Ali pošto se nalaze u starim zgradama, imam pravo na amortizaciju od 70%. Znači 36.000 evra vrednsoti za svaku nekretninu. Pošto u jednoj živim sa svojom porodicom, imam još 70% osobođenja. Znači, poreska osnovica za sve 4 nekretnine mi je 118.800 evra. Poreska stopa je 0.4%, tako da plaćam porez od 475 evra. U Kanadi bih plaćao porez od 1% na tržišnu vrednost ove 4 nekretnine, odnosno 10.000 evra. Važno je da moj poreski drug, fizički radnik iz Vranja, po istoj formuli plaća oko 20 evra.

I zamislite još, u svim tim stanovima imam centralno grejanje i trošim tonu struje i vode. A i jedno i drugo i treće su mi značajno subevncionisani od strane države. U ovim uređenim državama bi me odrali. Ovde kod nas jeftino. I sve to zbog mog druga fizičkog radnika iz Vranja koji i nema centralno grejanje, a ni struja mu ne dolazi do kuće. Greje se na ugalj i drva po tržišnim cenama.

Ono što nisam sebi isplatio kao dividendu, onih 800.000 din mesečno, koristim da samog sebe pošaljem na službene puteve, platim super kola na lizing ili 4-tvoro kola, imam prva liga mobilni telefon, ili pet, ... Mora firma da radi.

I još nešto. Kada bi mi u jednoj od navedenih uređenih država našli prihode koje ne mogu da opravdam poreskim prijavama, odnosno imovinu koja nije pokrivena prihodima na koje sam platio porez, uzeli bi mi tu imovinu. Pa bih još dugo, dugo sedeo u zatvoru zbog toga. Ovde kod nas, samo platim porez od 20% i bole me uvo. Pa ako sam uzeo nedozvoljenu proviziju za namešten tender, ili prodavao deci drogu, ili opljačkao nekoga ili nešto, lepo mi obračunaju na to porez od 20% i moj novac je opran. Ovo rade kroz famoznu unakrsnu proveru imovine. Na žalost čak ni ovo zakonom obezbeđeno pranje novca se ne sprovodi. Čeka Poreska uprava na pravilnik iz Ministarstva finansija koji nikako da stigne. Osim ako mi ne dokažu krivično delo. Međutim evo pokušavaju da ospore ustavnost novog Zakona o oduzimanju imovine stečene krivičnim delom. Jer prava tih jadnih građana, koji su slučajno upali u zamku dok su vršili krivična dela da prehrane porodicu, zamku koja im je namerno podmetnuta, su ugrožena.

Ministarka finansija je ponovo pokrenula priču o reformi poreskog sistema. I govori o dve važne stvari:

- progresivnom porezu

- porezu na imovinu

I obe su dočekane na nož. Pogledajte samo sve stupidne komentare na ovaj tekst t.gifhttp://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2009&mm=10&dd=17&nav_id=387174

Čak su se i sindikati svojevremeno bunili na ovo !???? Bili su protiv da 70% ljudi u Srbiji sa manjim primanjima plaća manji porez !???? Verovatno zato što sindikalni lideri spadaju u gornjih 5% koji bi imali najveći rast poreza. Ili zato što im je važno da se meni ne poveća porez. 

I moram da priznam da je napravila niz medijskih grešaka do sada u prezentaciji svojih ideja. Ali to ništa ne menja na činjenici: ove ideje su dobre. Progresivan porez je civilizacijsko dostignuće. Značajan porez na imovinu nemaju samo banana države.

EDIT: NN bizmismen iz datog primera "A moj porez?" nisam ja :)

 



Komentari (99)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Marko Jevtic Marko Jevtic 23:10 18.10.2009

preporuka

odličan post... retko ko je spreman da na svom primeru (a kad mu nije u interesu) iznese argumentovano neku priču
Saša Radulović Saša Radulović 23:26 18.10.2009

Re: preporuka

Kaže meni žena lepo da ne pišem u prvom licu :) Primer iz teksta je za NN bizmismena.
Marko Jevtic Marko Jevtic 23:29 18.10.2009

Re: preporuka

Saša Radulović
Kaže meni žena lepo da ne pišem u prvom licu :) Primer iz teksta je za NN bizmismena.


hahaha... svejedno lepo je i jednostavno objasnjeno ono sto je sasvim i logicno.. a sad ja sto sam se ispalio:) ...
Saša Radulović Saša Radulović 23:33 18.10.2009

Re: preporuka

Niste se ispalili :) Činjenica je da nigde nisam plaćao manji porez nego u Srbiji.
krkar krkar 00:57 19.10.2009

Re: preporuka

Saša Radulović
Niste se ispalili :) Činjenica je da nigde nisam plaćao manji porez nego u Srbiji.


Sjajan tekst, preporuka. I sjajan i pošten način razmišljanja, kao i u dosadašnjim tekstovima koje sam pročitao.

Ja kesam plaćao manji porez nego u Srbiji, ali upravo u jednoj od država u kojima normalan čovek ne bi živeo. Jednostavno, posao mi je bio takav da sam toliko bio na putu da dokazano nisam bio u EU onih famoznih 186 dana u kalendarskoj godini pa sam mogao da plaćam porez u trećoj zemlji koja ima ugovore o izbegavanju dvostrukog oporezivanja ... a u kojoj bih se pojavio nekoliko puta godišnje...

Bilo je lepo dok je trajalo. Mogao bih to i sada i ovde, sve po zakonu, ali upravo zato što su ovde porezi tako mali nemam potrebe da se bakćem, putujem, plaćam advokata tamo...
banem92 banem92 07:35 19.10.2009

Re: preporuka

Saša Radulović
Niste se ispalili :) Činjenica je da nigde nisam plaćao manji porez nego u Srbiji.


"Ja jesam", u Monaku na primer. Zašto Monako ne bih uzeo za primer, već to moraju da budu tzv. države strong ekonomije? Ili se uzimaju za primer samo određene države, tako da se pokaže da su ostale pretpostavke ili činjenice više-manje tačne?

Postavimo ovako. Neka budu ovde porezi kao i u Americi. Ili Britaniji. Ili Kanadi. Ovde kad sa prosečnom platom sve poplaćaš, u debelom si minusu, tj. ne možeš da ostvarim ni osnovne potrebe, kamoli sekundarne ili tercijarne. U navedenim državama možeš, još možeš i da uštediš.

Recimo da moja tašta živi sama u kući. Deca se udala i oženila. Muž nesrećno stradao. Ona sama živi u velikoj kući koji su sami napravili '70. godina. Imaju i pola jutra zemlje. Njena penzija je tek iznad 8000 dinara. Nema para da obrađuje zemlju, pa je izdaje za 50-70€ godišnje, kako koja godina. Njoj je, šta znam, 4500 dinara za poreze ne mnogo, nego basnoslovno mnogo. Pitanje je da li će se "civilizacijskim dostignućem" njoj smanjiti porez? Ili povećati jer (ovde je to žalosno) "ima" više nego prosek? To što dobije od zemlje uzme država na ime poreza. Hoće li joj porez biti sada veći? Šta je savet - da proda to i pređe u straćaru sa jednom sobom?

Jedno je uzeti primer kada nekom nakon razrezivanja ostane dosta, ali valja pogledati i druge primere, pa kad takvom ko nema praktično ništa uzmeš jedno nešto. Takvi su radili svoj radni vek, gradili državu i svoje, radili tzv. "solidarne subote" da pomognu ko zna kome i sada umesto da uživaju u zasluženoj penziji, takve je država šutnula na marginu civilizacije i sada će im uzeti još više kroz blagodeti civilizacijskih dostignuća.

A to što se zove "tržišna vrednost", to se ovde za većinu nekretnina ne zna, niti će se ikada znati. Kako će to znati? Doći će kod mene kući da je pregledaju, da vide šta je od cigle, šta od naboja, kakav je kvalitet građevine, koja je realna cena, da preprobje pukotine na zidovima, da li je fasadna ili obična cigla, ili šta već? Ili će važiti ona stara procena (koja?), a to se "umanji" lako jednim telefonskim pozivom. Šta treba da se desi, da izađe hiljade stručnjaka i obiđu sve kuće i stanove u Srbiji? Sve njive (da vide da li su plodnije ili jalove)? Da ocene da li su bliže kanalima za navodnjavanje ili dalje? Kako je poznato da kod nas sve kasni i ništa ne može da se završi na vreme, od ovoga će biti jedno veliko ništa.
Saša Radulović Saša Radulović 08:16 19.10.2009

Re: preporuka

"Ja jesam", u Monaku na primer. Zašto Monako ne bih uzeo za primer, već to moraju da budu tzv. države strong ekonomije?


To možda može za Crnu Goru.

Vaša tašta bi plaćala manji porez. Možda i nikakav. I moj fizički radnik iz Vranja. U tome i jeste poenta. Ja bih plaćao veći porez. I meni slični. A tek NN bizmismen ...

Tržišna vrednost nekretnina se procenjuje i zna u celom uspešnom svetu. Zna se i kod nas.
subwire subwire 17:03 19.10.2009

Re: preporuka

To što dobije od zemlje uzme država na ime poreza. Hoće li joj porez biti sada veći? Šta je savet - da proda to i pređe u straćaru sa jednom sobom?

DA to je upravo ono sto treba da uradi. To ili da je izda. Jer razmisli, koji to siromah zivi u velikoj kuci sa pola jutra zemlje? Da li se neko ko poseduje tako nesto u opste moze kvalifikovati kao siromah, pardon, socijalno ugrozen? Da li je treba zaliti sto ona ima mala primanja pa ne moze da uziva u svom luksuzu? Ili mozda treba zaliti onoga ko nema reseno stambeno pitanje, zivi kao podstanar sa zenom i troje dece i gleda da nadje neku jeftinu nekretinu?
filantrop filantrop 18:14 19.10.2009

Re: preporuka

ecimo da moja tašta živi sama u kući. Deca se udala i oženila. Muž nesrećno stradao. Ona sama živi u velikoj kući koji su sami napravili '70. godina. Imaju i pola jutra zemlje. Njena penzija je tek iznad 8000 dinara. Nema para da obrađuje zemlju, pa je izdaje za 50-70€ godišnje, kako koja godina. Njoj je, šta znam, 4500 dinara za poreze ne mnogo, nego basnoslovno mnogo.


Gospodine, Vasa tasta je dobrostojeca, ona uopste nije siromasna. Pravo je pitanje zasto ona sama bira da zivi od 8000 dinara mesecno kad vec ima toliku imovinu. Ona moze da proda imovinu ili deo, i da oslobodi kapital pre svega za njenu dobrobit. Ali njen nacin zivota je njen izbor. Isto i sa gradjanima koji zive u centru BG koje je neko dole pomenuo.
ONi uopste nisu siromasni, pitanje je da li zele da zrtvuju lokaciju za visi standard ili zele da ostanu u svojim (nasledjenim) stanovima sa ovakvim standardom. Njihov licni izbor. U Srbiji je vidljiv mentalitet po kome roditelji posle smrti svu svoju imovinu treba da ostave svojoj deci (znam po sebi :))) pa roditeljima ne pada na pamet da bi mogli prodajom da oslobode (deo) kapital(a).
Do kraja zivota roditelji su vlasnici svoje imovine i slobodni su da raspolozu njome po svom nahodjenju, to sto odbijaju da se prilagode (novonastalim) okolnostima u zivotu, kao sto je npr odlazak u penziju koji po pravilu znaci nesto nizi standard , je stvar njihove licne odluke .
banem92 banem92 08:39 20.10.2009

Re: preporuka

Vidim da vas dosta reaguje kako sam i očekivao - iz ugla posmatranja stanovnika Beograda. I to mi je drago jer pokazuje na kakav način se Beograđani odnose prema ostatku stanovništva Srbije, pokazuje koliko usko i jednostrano može čovek da razmišlja.

Evo vam činjenica: njena kuća ima nešto više od 100 m2, ali u ovom gradu, na lokaciji na kojoj se nalazi, vredi najviše 20.000€. Ako je ona bogata žena, ja sam trilijarder. Pre bih rekao nesrećna. Pola jutra zemlje koje poseduje vredi oko 500€. Ceo njen kapital je moja godišnja zarada. Zaista je bogata.

A da Beograđani nemaju pojma o odnosima u tzv. "unutrašnjosti Srbije" (Beograd je u spoljašnosti, jel' da), evo još jedan primer. Premestite tu kuću 10 km u obližnje selo, tada ona vredi najviše 3000€. Da li je ona i dalje "bogata"? Vi računate vrednost nekretnine tako kao da se ona nalazi u širem centru Beograda.

Da se vratim na temu: ne znam da li autor ima iskustva, ili da li je upoznat sa stanjem u celoj Srbiji (ili samo Beogradu), tek da kažem još koju. Tržišna vrednost se "šteluje", ona nikada nije realna. Neću da navodim primere, a znam ih dosta, gde se ta vrednost "podesi" prema želji za manje od minut. Drugo, ova žena, ministar-ka što to predlaže, kao i sve ostale gluposti što je napričala (benzin je luksuz, šverc goriva ne postoji, povećavamo porez, otpuštamo 40k radnika...) nije do sada ništa uradila od onoga što je pričala, tako da ja uopšte ne verujem da će sprovesti i ovo sad što priča. Nisam gledao vesti danas, da vidim da li ima još koju svežu ideju.

Takvo jednostrano i nadmeno mišljenje je i dovelo do toga da svi pobegnu od Srbije. Za vas samo postoji Beograd, sve ostalo je egzotika, virtuelna stvarnost.

Ja sam svoju kuću, 110m2 stambenog prostora + 350m2 sporednih prostorija, plac 850m2 platio 11.500€. Črstva gradnja, 1982. Po vama ja ne treba da brinem, prodam sve to, kupim nabijaču i živim lagodno do kraja života jer - ja sam bogat čovek, jel' da. Blago vama.

hazard92 hazard92 10:05 20.10.2009

Re: preporuka

Tržišna vrednost nekretnina se procenjuje i zna u celom uspešnom svetu. Zna se i kod nas.


Dve cisto logicke opaske o porezu na "trzisnu vrednost" nekretnine:

1. Trzisna vrednost je ona vrednost za koju ja neku svoju nekretninu prodam. Sve dok ne dodje do prodaje, ili bar do ponude da neko to od mene kupi, bilo kakva je cifra je u sustini proizvoljna - moze predstavljati vrlo dobar "educated guess", ali je proizvoljna.

2. Mali primer: Kupio sam kucu pre 20 godina za 25.000 dolara. Danas ona "vredi" 250.000, tj. za toliko se prodaju kuce oko nje koje su slicne ili skoro iste. Ja onda ni kriv ni duzan opstini placam 10 puta veci porez. Zasto? Dakle, konkretno, sta sam ja dobio time sto se kuce oko mene prodaju za 10 puta vecu cifru nego sto sam ja svoju platio, pa da sada zbog toga moram da placam veci porez?
subwire subwire 11:48 20.10.2009

Re: preporuka

Evo vam činjenica: njena kuća ima nešto više od 100 m2, ali u ovom gradu, na lokaciji na kojoj se nalazi, vredi najviše 20.000€. Ako je ona bogata žena, ja sam trilijarder.

Ako je njena trzisna vrednost kao sto ste rekli 20.000€, onda treba i da plati porez na imovinu cija je osnovica 20.000€. Sto je oko 2.000.000,00 Din, sto se obracunava po stopi od 0,40%, i samim tim ta baka ima da plati porez od 4.000 Din. To je godisnji porez. Mislim da joj to i nije neki veliki problem.

Problem je sa onom bakom koja zivi u kucu u Beogradu cija je vrednost 200.000 Evra, pa samim tim se njen porez obracunava po stopi od 3% i onda bi ona morala da plati porez od 6000 Evra. Da sam ja u pitanju, ja bi prodao takvu kucu nekom ko ima para da placa 6000 Evra godisnje na ime poreza.

Vidim da vas dosta reaguje kako sam i očekivao - iz ugla posmatranja stanovnika Beograda.


Molim Vas, ne budite zrtva svojih predrasuda. Pricamo o progresivnim sistemu oporezivanja nepokretne imovine uzimajuci u obzir upravo nepravednost postojeceg sistema koji Vas tera da placate isto. Ovde nema nekog specificnog ugla gledanja, stvari su takve.


Zverilla Zverilla 13:10 20.10.2009

Re: preporuka

banem92

"Ja jesam", u Monaku na primer. Zašto Monako ne bih uzeo za primer, već to moraju da budu tzv. države strong ekonomije? Ili se uzimaju za primer samo određene države, tako da se pokaže da su ostale pretpostavke ili činjenice više-manje tačne?



zato sto monako nije samostalno odrziv i izumro od gladi nakon 10 dana, kolko bi burzujima koji beze od visokog poreza trebalo da izjedu sve u prodavnicama (a sto se sve uvozi bas iz tih zemalja "strong ekonomije"
da sistem monaka valja, usvojili bi ga svi. al ocigledno nesto ne stima...

banem92


Evo vam činjenica: njena kuća ima nešto više od 100 m2, ali u ovom gradu, na lokaciji na kojoj se nalazi, vredi najviše 20.000€. Ako je ona bogata žena, ja sam trilijarder. Pre bih rekao nesrećna. Pola jutra zemlje koje poseduje vredi oko 500€. Ceo njen kapital je moja godišnja zarada. Zaista je bogata.



pa sasa lepo predlaze da se nekretnine ispod 40ke oslobode od poreza. te bi baka placala NULA dinara. dok bi umesto nje placali oni koji zaista imaju.
Zverilla Zverilla 13:15 20.10.2009

Re: preporuka

hazard92

2. Mali primer: Kupio sam kucu pre 20 godina za 25.000 dolara. Danas ona "vredi" 250.000, tj. za toliko se prodaju kuce oko nje koje su slicne ili skoro iste. Ja onda ni kriv ni duzan opstini placam 10 puta veci porez. Zasto? Dakle, konkretno, sta sam ja dobio time sto se kuce oko mene prodaju za 10 puta vecu cifru nego sto sam ja svoju platio, pa da sada zbog toga moram da placam veci porez?


placas porez za odlican poslovni potez od pre 20 godina.
obzirom da ti kuca sada vredi 250hiljada, zaradio si 225000 dolara za 20 godina.

ja bih se u tvom primeru vise brinuo kada bih platio kucu 250k pre 20 godina (u boru na primer), a sada, zbog raspada lokalne zajednice i privrede ta kuca vredi 25k pa placam manji porez...
hazard92 hazard92 14:09 20.10.2009

Re: preporuka

Zverilla

placas porez za odlican poslovni potez od pre 20 godina.
obzirom da ti kuca sada vredi 250hiljada, zaradio si 225000 dolara za 20 godina.


U tome je upravo kvaka - ja nisam zaradio nista.

Meni ta kuca predstavlja tekuci trosak, ja u njoj zivim, ne izdajem je, ne prodajem je.

Ja sam tih 225000 zaradio samo ukoliko kucu prodam, u tom slucaju trebalo da platim neki porez na kapitalnu dobit (tih 225000).

Da prosirimo primer - kupim kucu za 25000 - placam porez na tu vrednost
20 godina kasnije kuca je procenjena na 250000 - placam porez 10 puta vise
10 godina posle toga - real estate market crash, itd. - kuca je opet procenjena na 25000
posle 2 god ja prodam kucu za 20000, 5000 manje nego sto sam je platio (dakle nisam zaradio nista, vec gledajuci te 2 cene izgubio pare).

U medjuvremenu ja sam X broj godina placao porez na neku od 250.000, a da ja cent jedan od te sume nisam video. Dakle, zasto?
sinergija92 sinergija92 14:41 20.10.2009

Re: preporuka

hazard92
Ja sam tih 225000 zaradio samo ukoliko kucu prodam, u tom slucaju trebalo da platim neki porez na kapitalnu dobit (tih 225000).

Naravno, u slucaju prodaje, placa se porez na kapitalni dobitak na razliku u ceni. Ali, to je drugi porez i ne treba ga mesati sa godisnjim porezom na imovinu. Vrednost imovine se utvrdjuje jednom godisnje i za to postoje mehanizmi, ne idealni, ali prihvatljivi. Vrednost imovine je dinamicni parametar, pa je normalno da i godisnji porez na imovinu bude takav, nekada visi, nekada nizi.

hazard92
U medjuvremenu ja sam X broj godina placao porez na neku od 250.000, a da ja cent jedan od te sume nisam video. Dakle, zasto?

Porez na imovinu je porez na posedovanje, a ne na profit, na oplodjenje kapitala, za to postoje neki drugi porezi, uostalom, ta kuca je kupljena od necega, u to vreme je toliko bilo potrebno i to je to.
Zverilla Zverilla 15:25 20.10.2009

Re: preporuka

hazard92

Ja sam tih 225000 zaradio samo ukoliko kucu prodam, u tom slucaju trebalo da platim neki porez na kapitalnu dobit (tih 225000).


da. i taj. :)


Da prosirimo primer - kupim kucu za 25000 - placam porez na tu vrednost
20 godina kasnije kuca je procenjena na 250000 - placam porez 10 puta vise
10 godina posle toga - real estate market crash, itd. - kuca je opet procenjena na 25000
posle 2 god ja prodam kucu za 20000, 5000 manje nego sto sam je platio (dakle nisam zaradio nista, vec gledajuci te 2 cene izgubio pare).

U medjuvremenu ja sam X broj godina placao porez na neku od 250.000, a da ja cent jedan od te sume nisam video. Dakle, zasto?


izmedju ostalog da ne bi doso cika iz kraja u plasticnoj trenerci za koju je zadenut cz99 i rekao ti "lepa ti je kuca i vredna, ajd izadji iz nje, ocu ja u njoj da zivim/ da je prodam i kupim si ferari/whatever"
a sto ti je kuca vrednija, veca je sansa da ce on doci, right?
a sto je veci rizik, veca je i premija osiguranja
hazard92 hazard92 16:49 20.10.2009

Re: preporuka

Ovo su sve proizvoljni odgovori koji nisu odgovorili na moje pitanje.

Dakle to je porez na posedovanje. Zasto ja placam porez na posedovanje po nekoj procenjenoj prodajnoj ceni? Naravno da postoje objektivni troskovi (to se kod nas zove "uredjenje zemljista" je li) i ja treba da placam neki porez opstini, neku naknadu. Ali zar ne postoji neki objektivni parametar (tipa - toliko i toliko kvadrata, ta i ta lokacija gde je infrastruktura iz ovog ili onog razloga skuplja, itd.)? Zasto trzisna vrednost koja konkretno nije poznata dok ja objekat ne prodam?

Recimo kao za automobile: registracija se na placa na osnovu trzisne vrednosti, nego kubikaze tj. tezine automobila sto je i logicno (vece vozila vise haba put, zauzima vise mesta na kolovozu, itd.). Mozda ja imam monstruma od 10000 kubika cija je trzisna vrednost nula u Srbiji, jer niko nece da ga kupi, ali ja ipak placam vecu registraciju od nekog ko ima Punta od 1800 kubika cija je trzisna vrednost dosta veca jer ima mnogo kupaca - jer postoje objektivni parametri za to. Zasto ne tako i sa kucama, stanovima?


Ovo za ciku iz kraja sa cz-om je vec smesno. Sad ispada da je policija nekakva premija osiguranja? (da hocu osiguranje za kucu - platio bih, ta usluga postoji). Da ne govorimo da je naopak, jer najvise kriminala ima u najsiromasnijim krajevima, ali ti najsiromasniji placaju najmanju "polisu" (jer najmanje zaradjuju). Toliko o modelu "osiguranja" kada pricamo o policiji.
mladen.mladen mladen.mladen 23:33 18.10.2009

...

pricam sa covekom koji ima limarsku radionicu u Batajnici, kaze:
- ma pazi, nek me oderu porezom koliko hoce, i treba, samo nek mi daju da radim. ja bih najsrecniji bio kad bi mi porez bio milion evra! ne treba da mi smanjuju porez, samo nek mi daju trziste da radim.
jednatanja jednatanja 23:41 18.10.2009

dobar blog i jedno pitanje

koristim da samog sebe pošaljem na službene puteve


Ili možda radnika iz Vranja na neku obuku? Interesuje me da li i koliko biznismeni iz Srbije ulažu u edukaciju, obuku i napredovanje radnika?

što se tiče teme, da primetim, u Americi postoji "progresivno civilizacijsko dostignuće" po modelu demokratske stranke i po modelu republikanske stranke koja subvencioniše one sa najvećim zaradama, ne glasaju bogataši za republikance zbog moralnih vrednosti. Porez je predmet previranja politike unutar države, nije statična brojka.
Saša Radulović Saša Radulović 07:58 19.10.2009

Re: dobar blog i jedno pitanje

Porez je predmet previranja politike unutar države, nije statična brojka.


Mnogo više je statična brojka. Porezi se retko menjaju. Ali jeste činjenica da su jedno od centralnih pitanja političke borbe.
hazard92 hazard92 10:48 21.10.2009

Re: dobar blog i jedno pitanje

Saša Radulović
Porez je predmet previranja politike unutar države, nije statična brojka.


Mnogo više je statična brojka. Porezi se retko menjaju. Ali jeste činjenica da su jedno od centralnih pitanja političke borbe.


Porezi se retko menjaju iz jednog razloga - kada drzava krene da uzima novac odnekud, vrlo se tesko tog novca odrice. Tako je svet video mnoge "privremene poreze" (kanadski primer: income tax za vreme prvog svetskog rata i GST pocetkom 90ih) koji su postali stalni i opsteprihvaceni.
leopold_lady leopold_lady 00:03 19.10.2009

Sa strane ekonomije....

ti si u pravu.... I uvek ćeš biti u pravu - jer sam ja duduk za ekonomiju... Iako živim 35 godina sa ekonomistom....

Ali,ljudski - neke stvari koje navodiš se dovode u pitanje.... Pošto nisi ti taj biznismen nego je NN lice,uzećemo NN lice za primer.... On je iz nečega (nemoguće iz ničega) stvorio svoje poslovno carstvo.... I nije bitno da li ima 4 ili 44 stana u Beogradu - njegovi su,koliko da ih ima i ako ih je legalno kupio - on neće imati problema ni sa kim....I super za njega...

Pomenuo si nekog seljaka iz Vranja koji radi i zarađuje ko zna koliko puta manje od našeg NN bogataša.... I u proseku (po tvom računu) plaća manji porez - jer mu se obračunava po prihodima itd itd.... Kad bi se uveli ti porezi koje ti preporučuješ ili misliš da treba - stvar je u tome da će onda taj seljak plaćati - koliki porez ??? A koliki porez će plaćati naš NN bogataš iz Beograda??? Da ja ne bi predpostavljala - pitam tebe....

Nama je na godišnjem nivou porez za stan (znam,jer ja plaćam) 4000 dinara.... Ne znam da li je mnogo ili malo - ali,toliko je i može da se plati kvartalno.... Mada ja to platim odjednom - da ne razmišljam.....
Saša Radulović Saša Radulović 08:13 19.10.2009

Re: Sa strane ekonomije....

Nikakav je problem nemam sa bogaćenjem pojedinca. Baš naprotiv. Inače bih imao problem sa samim sobom.
Mislim da je bogaćenje sposobnih pojedinaca u interesu društva. Ali ulaznica za bogaćenje mora biti pravedna i u interesu društva.

Moj prijatelj fizički radnik iz Vranja bi plaćao mnogo, mnogo manje. Pa ne bi ni bežao u sivu ekonomiju. Ne možete da razumno očekujete od nekoga da zaradi samo 200 evra i da od toga 80 evra prosledi državi. To nema nigde u uređenom svetu.

Zavisi koliko vam je vredan stan. Porez na rad treba da bude manji. Porez na imovinu veći. Ukupno poresko opterećenje privrede uvek treba smanjivati kroz racionalizaciju. Ali poreski sistem prvo treba dovesti u balans. A ne da ja plaćam nerazumno male poreze, a moj drug fizički radnik iz Vranja nerazumno velike. I nakon balansiranja, 70% građana Srbije bi plaćalo manji porez, 25% veći porez, a 5% mnogo veći.
miilos2004 miilos2004 08:43 19.10.2009

Re: Sa strane ekonomije....

leopold_lady


Pomenuo si nekog seljaka iz Vranja koji radi i zarađuje ko zna koliko puta manje od našeg NN bogataša.... I u proseku (po tvom računu) plaća manji porez - jer mu se obračunava po prihodima itd itd.... Kad bi se uveli ti porezi koje ti preporučuješ ili misliš da treba - stvar je u tome da će onda taj seljak plaćati - koliki porez ??? A koliki porez će
Pomenuo si nekog seljaka iz Vranja koji radi i zarađuje ko zna koliko puta manje od našeg NN bogataša.... I u proseku (po tvom računu) plaća manji porez - jer mu se obračunava po prihodima itd itd.... Kad bi se uveli ti porezi koje ti preporučuješ ili misliš da treba - stvar je u tome da će onda taj seljak plaćati - koliki porez ???


Koliko vidim višeputapomenuti Vranjanac po predloženom modelu ima poresko oslobođenje 100% (i na zaradu i na imovinu)...na njegovu žalost predlog je (iako potpuno logičan, pravedan, ispravan.....) krajnje nerealan ovde i sada.

Mislim da nema potrebe da se obrazlaže zašto....
leopold_lady leopold_lady 09:59 19.10.2009

Re: Sa strane ekonomije....

Ali ulaznica za bogaćenje mora biti pravedna i u interesu društva.


Slažemo se....


Moj prijatelj fizički radnik iz Vranja bi plaćao mnogo, mnogo manje. Pa ne bi ni bežao u sivu ekonomiju. Ne možete da razumno očekujete od nekoga da zaradi samo 200 evra i da od toga 80 evra prosledi državi. To nema nigde u uređenom svetu.


Ok,dobro sam te razumela.....


Zavisi koliko vam je vredan stan.


Šta smo davno rekli - nismo na Vi ....

Za sve ostalo - pravilno sam razumela.... Ok,Ok....
sinergija92 sinergija92 00:04 19.10.2009

Stamparska greska...

U Kanadi bih plaćao porez od 1% na tržišnu vrednost ove 4 nekretnine, odnosno 100.000 evra.


U pitanju je cifra od 10.000evra, mislim nije toliko bitno, ali da neko ne prihvati zdravo za gotovo da je toliko veliki godisnji porez na imovinu...

p.s. preporuka za tekst, kao i obicno
Saša Radulović Saša Radulović 07:58 19.10.2009

Re: Stamparska greska...

Ispravljeno. Hvala.
subwire subwire 03:57 19.10.2009

Trziste

Tržište je zajednički resurs svih članova društva. Bez tržišta nema ni bogaćenja pojedinca. Prvi preduslov da uspešni budu uspešni je da postoji uređeno tržište koje će im omogućiti uspeh.


Sve je to lepo samo tržište nije resurs, još manje zajednički! Već proizvod individualnih aktivnosti, težnji i potreba pojedinaca, koji zajedno čine ponudu i tražnju, a otud, kao agregaciju tih aktivnosti imamo tržište. Koje može biti regulisano (uređeno) i neregulisano (neuređeno ili ti siva ekonomija).
Regulisana tržišta nude pravnu sigurnost svim učesnicima na tržištu i daju im jednaka prava, zauzvrat učesnici plaćaju tu pravnu sigurnost kroz poreze i obaveze. U neregulisanim tržištima, takve sigurnosti nema, ali zato nema ni naknada čime su učesnici tržišta u potpunosti prepušteni sebi. Neregulisana tržišta su najčešće središte kriminalnih radnji, jer trguju onim što u regulisanim tržištima nije dozvoljeno, kao što su oružije, droga itd. I jedno i drugo tržište omogućava pojedincima da se bogate. Poznata je stvar da, kada uređena tržišta postanu previše opterećena porezima i obavezama dolazi do prelaska na neuređena tržišta i rasta kriminala. Kao u Americi za vreme prohibicije ili porast šverca cigareta u EU od pojave drakonskog oporezivanja cigareta. Tako da tržište ne predstavlja resurs, vec proizvod aktivnosti pojedinaca u zadovoljavanju svojih potreba kroz trgovinu.
Što se tiče primera vezanog za firmu: ODLIČAN JE!
Što se tiče primera vezanog za poreza na nekretnine: ODLIČAN JE!
Što se tiče progresivnog oporezivanja, bojim se da je ono i dalje predmet brojnih debati. Iako, s jedne strane pruža veću socijalnu jednakost, s druge strane usporava razvoj i rast plata.
Saša Radulović Saša Radulović 08:03 19.10.2009

Re: Trziste

Sve je to lepo samo tržište nije resurs, još manje zajednički! Već proizvod individualnih aktivnosti, težnji i potreba pojedinaca, koji zajedno čine ponudu i tražnju, a otud, kao agregaciju tih aktivnosti imamo tržište. Koje može biti regulisano (uređeno) i neregulisano (neuređeno ili ti siva ekonomija).


Nažalost krivo :) Tržište organizuje i uređuje država i ima monopol nad svim aspektima tržišta. Nešto kao pijaca. Na tom i takvom tržištu gde država kroz zakone određuje i ko i kako i pod kojim uslovima može biti učesnik, državi i društvu je pametno da dozvoli privatnu inicijativu i bogaćenje pojedinaca i da dozvoli silama ponude i potražnje da ga iznutra uređuju. Društvo je vlasnik tržišta kao celine i svakog njenog pod-tržišta. Tržište je resurs.

Bogati i sposobni bi voleli da stvari budu takve kako ste ih vi postavili. Da bez ikakvih obaveza (čitaj poreza) i regulacije (zakona) mogu da crpe bogatstvo iz nečega što postoji samo zbog celokupnog društva i njegovih potreba. Naravno u isto vreme bi voleli da država bude pravna i da ih štiti zakonima i silom. Da gladnima ne bi palo na pamet da nešto nije u redu.
subwire subwire 10:04 19.10.2009

Re: Trziste

Nažalost krivo :) Tržište organizuje i uređuje država i ima monopol nad svim aspektima tržišta.

Ako sam Vas dobro shvatio, Vaša osnovna premisa je da tržište ne može postojati bez države i da u tom smislu predstavlja nacionalni resurs. Nažalost istorija i praksa Vas demantuju u tome. Jer državni i nacionalni interesi se ne moraju nužno podudarati sa interesima naroda ili pojedinaca. Zato i postoji ilegalna trgovina tj. šverc, jer postoji objektivna potražnja ali ne i ponuda na regulisanom tržištu, što dovodi do stvaranje ponude na neregulisanom tržištu. Setite se samo punih buvljaka i praznih prodavnica devedesetih.

Bogati i sposobni bi voleli da stvari budu takve kako ste ih vi postavili. Da bez ikakvih obaveza (čitaj poreza) i regulacije (zakona) mogu da crpe bogatstvo iz nečega što postoji samo zbog celokupnog društva i njegovih potreba. Naravno u isto vreme bi voleli da država bude pravna i da ih štiti zakonima i silom. Da gladnima ne bi palo na pamet da nešto nije u redu.


Bogati i sposobni nemaju nikakve veze sa tim, to su naprosto osnove ekonimije. Ja govorim to sa čisto naučnog aspekta i to nema veze sa klasnim razlikama i klasnom borbom. Jednostavno, kada gladni ne mogu da zadovolje svoju glad na državom regulisanom tržištu, oni pribegavaju sivoj ekonimiji tj. neregulisanom tržištu. It's just supply and demand!
Saša Radulović Saša Radulović 18:39 19.10.2009

Re: Trziste

Ni jednom društvu ne treba društveni buvljak niti divlji zapad. Treba mu uređeno tržište. Uređeno tržište ne postoji bez jake države.

U jednom društvu tržište čine svi njegovi učesnici: pravna i fizička lica. Vrednost svakog tržišta je određena brojem učesnika i njihovom finansijskom snagom. Ono što čini tržište vrednim je njegova uređenost. Poštovanje zakona.

Pametna država pronađe pravu meru za uređenje tržišta. Pametna država ne učestvuje na tržištu kao privredni subjekt. Pametna država ne reguliše previše, ali ni premalo, odnosno stalno meri i traži pravu meru. Pametna država naplaćuje korišćenje i crpljenje tržišta kroz poreze. Pametna država radi na bogaćenju društva.

Uvek sam zabezeknut hipokrizijom kvazi-liberala: hteli bi da na tržištu rade šta hoće, da jaki siluju slabe, a da država u isto vreme ima potpun monopol na silu i da im daje mogućnost da bez posledica mogu da siluju.
aleksandarmarinkovic aleksandarmarinkovic 10:32 19.10.2009

Porezi - Zašto baš mene moja država subven

Odlican tekst, u stvari, jos jedan nizu

Ja se redovno oglasim kad se negde ne slazem (a toga je bilo), ali za ovaj a i par poslednjih mogu samo da kazem

BRAVO MAJSTORE
Igor_Jaramaz Igor_Jaramaz 11:17 19.10.2009

Опасна идеолошка изјава

Progresivan porez je civilizacijsko dostignuće.


То је чисто идеолошка изјава из исте кухиње која је смислила доскочице као што су "право на рад, летовање, зимовање и стан" да би затим иста права злоупотребила како би успоставили матриксолику мрежу контроле. Прво је одузела сву имовину и сав капитал чиме је себи апроприсала и сав рад (јер је држава постала једини послодавац) док је онда на кашичицу почела да одређује ко ће да ужива и у којој мери та права на рад, летовање, зимовање и стан. Сваки покушај материјалног или духовног осамостаљења од матриксовог патернализма је санкционисан модерисањем степена уживања тих права. Тако је од слободних људи, од предузетника, од интелектуалаца, од уметника, од радника, од пољопривредника створена аморфна маса ни грађана ни сељака, нити писмених, нити неписмених, бескичмених батерија које хране велики погон. Тај систем је за 65 година имплементације оставио дубоку укорењеност на овим просторима да се последице простиру до недогледне будућности. По некима и дан данас функционише, додуше метармофозирано и све слабијој варијанти захваљујући појмовима као што су људска права, ограничени суверенитет и глобализација. Захваљујући центрима, опет матриксоликим, какви су Стразбур, Брисел или Вашингтон.

Прогресивна стопа опорезивања:
- не мотивише додатан напор (јер се реална надница смањује са повећаном количином напора), то га ограничава на субзистентивни нивоа, или преживљавања
- мотивише ескивирање пореза (неплаћање и креативно књиговодство)
- тера најбогатије чланове друштва ка емиграцији (физичкој и имовинској) ка државама са нижим стопама опорезивања где су мање ренте рабљења тржишта

Циљ друштва јесте богаћење и благостање целог друштва. Не видим како мотивисање сиромашнијих да се обогате (уместо супротног) кроз опорезивање штети целом друштву? Не видим како би прогресивно опорезивање омогућило Србији омасовљење средње класе? Како бисмо мотивисали бивше послопримце да постану послодавци, тако што бисмо им обећали повишицу пореза уколико се одлуче на тај рискантни потез?

Што се тиче пореза на имовину, у питању је соломонско решење између феномена који је аутор дотакнуо у једном старијем блогу. Између балона тржишта некретнина и скромних примања грађана а све узимајући у обзир гореописану методологију матрикса, смишљен је кобојаги порез на имовину. Србија рецимо не прати ни тржишне цене некретнина (пошто се пазари квадрат) већ судови и пореска од Републичког завода за статистику добијају баснословне бројке потражних цена (које сами пријаве инвеститори, налик на оним небулозним по огласима). То је дакле једна конзерва црва чије отварање захтева посебан блог.

За крај, да би твоја некретнина од 100 кв. м имала тржишну вредност од 250.000евра морао би да постоји бар неко ко је понудио толико да је плати. Будеш ли се, из чисте радозналости, распитао код потенцијалних купаца видећеш да је тренутна тржишна вредност (а опада сваке секунде) твоје некретнине заправо негде између 100 и 250 хиљада евра, ниже што је куповна моћ купца у готовини већа.

Сам Колирс је још 2007. приметио да је надувавање београдског некретнинског балона достигло толике размере да ће до 2009. доћи до корекције од 40% на цени квадрата, због прецењености. То је Колирс, не Мркоњић или Дулић, у 2007. пре СЕКе и пре Фреди Мека и Фени Меја. Али као што рекох, није тема.
adam weisphaut adam weisphaut 13:35 19.10.2009

Re: Опасна идеолошка изјава

Što mi s ečini da iz ovog Jarmazovog komentara viri Joe the Plumber...
subwire subwire 14:57 19.10.2009

Re: Опасна идеолошка изјава

Прогресивна стопа опорезивања:
- не мотивише додатан напор (јер се реална надница смањује са повећаном количином напора), то га ограничава на субзистентивни нивоа, или преживљавања
- мотивише ескивирање пореза (неплаћање и креативно књиговодство)
- тера најбогатије чланове друштва ка емиграцији (физичкој и имовинској) ка државама са нижим стопама опорезивања где су мање ренте рабљења тржишта

Vidi se da Igor poznaje materiju! Svaka cast!
antioksidant antioksidant 15:02 19.10.2009

Re: Опасна идеолошка изјава

Сам Колирс је још 2007. приметио да је надувавање београдског некретнинског балона достигло толике размере да ће до 2009. доћи до корекције од 40% на цени квадрата, због прецењености. То је Колирс, не Мркоњић или Дулић, у 2007. пре СЕКе и пре Фреди Мека и Фени Меја. Али као што рекох, није тема.

cisto ovo - cini mi se da je to Colirsovo istrazivanje bilo usmereno na cene poslovnog prostora (gde su cene i korigovane u slicnom procentu) sto nije bas isto

Svaka nekretnina mi je od 100 m2 i ima tržišnu vrednost od 250.000 evra. Međutim, samo zato što moj kolega fizički radnik iz Vranja isto ima kuću vrednu 10.000 evra koju je nasledio od oca, poreska uprava ne uzima tržišnu vrednost već sama računa neku "tržišnu vrednost", tako da je po njima svaka moja nekretnina vredna oko 120.000 evra. Ali pošto se nalaze u starim zgradama, imam pravo na amortizaciju od 70%. Znači 36.000 evra vrednsoti za svaku nekretninu. Pošto u jednoj živim sa svojom porodicom, imam još 70% osobođenja. Znači, poreska osnovica za sve 4 nekretnine mi je 118.800 evra. Poreska stopa je 0.4%, tako da plaćam porez od 475 evra. U Kanadi bih plaćao porez od 1% na tržišnu vrednost ove 4 nekretnine, odnosno 10.000 evra. Važno je da moj poreski drug, fizički radnik iz Vranja, po istoj formuli plaća oko 20 evra.


nekretnine tvog kolege u vranju imaju daleko nizu trzisnu vrednost i ne bi on bio previse opterecen povecanjem stope. problem je ona silesija ljudi koja zivi u centru beograda u nasledjenim stanovima ili stanovima "iz otkupa". godisnji porez od 5 000 eura na stan od 50kvm u centru beograda bi izazvao ... jako nezadovoljstvo glasaca.

da se razumemo - slazem se sa napisanim ali to je jedna od onih stvari koje se ne lome preko noci

(istina 10 godina se nista ne radi na resavanju toga - za pocetak bi moglo da se redefinise pojam "trzisne vrednosti"
Igor_Jaramaz Igor_Jaramaz 16:34 19.10.2009

Re: Опасна идеолошка изјава

Пјах, ја сам то онако овлаш ко из тупа набацио на папир/тастатуру руководећи се здраворазумском логиком.
sinergija92 sinergija92 16:51 19.10.2009

Re: Опасна идеолошка изјава

antioksidant
godisnji porez od 5 000 eura na stan od 50kvm u centru beograda bi izazvao ... jako nezadovoljstvo glasaca


Tako je...samo kada razgovaramo o slucajevima da bakica (koja zivi sama) i ima stan od 70m2 i nema sredstava da placa porez, moramo da kazemo da je jedini lek da se takve nekretnine ponude na prodaju, e onda bi se cene "upristojile"...a ne ovako...imamo zarobljeni kapital, neiskorisceni visak stambenog prostora (na drugoj strani zestoki manjak), nenaplaceni porez, naduvane cene...jeste nepopularno, ali cini mi se da je sustina ovog teksta da bi vecina gradjanstva trebala da oseti boljitak od promena poreskih propisa, a izbori se (valjda) dobijaju vecinom glasova...
antioksidant antioksidant 17:53 19.10.2009

Re: Опасна идеолошка изјава

ali cini mi se da je sustina ovog teksta da bi vecina gradjanstva trebala da oseti boljitak od promena poreskih propisa,

to je mozda sustina ali nema cifara koje bi potkrepile tu tvrdnju

ja se nacelno slazem sa idejom ali u to stanje se uvodi postepeno (i naravno pitanje je zasto se nije do sad krenulo u to)
sinergija92 sinergija92 18:03 19.10.2009

Re: Опасна идеолошка изјава

antioksidant
ja se nacelno slazem sa idejom ali u to stanje se uvodi postepeno (i naravno pitanje je zasto se nije do sad krenulo u to)


Pa evo zasto ...

Čak su se i sindikati svojevremeno bunili na ovo !???? Bili su protiv da 70% ljudi u Srbiji sa manjim primanjima plaća manji porez !???? Verovatno zato što sindikalni lideri spadaju u gornjih 5% koji bi imali najveći rast poreza.


A ovih 5% kontrolisu one koji bi trebalo da pokrenu izmenu propisa...
antioksidant antioksidant 18:10 19.10.2009

Re: Опасна идеолошка изјава

pojednostavljeno i netacno

smiljanic i canak su 2 potpuno nebitna lika

ja mislim da se ovde suvise otislo u anesteziranej glasaca pa samo najortodoksniji populizam moze da uspe

neka se spremi hleb za 3 dinara
Saša Radulović Saša Radulović 18:28 19.10.2009

Re: Опасна идеолошка изјава

Прогресивна стопа опорезивања:
- не мотивише додатан напор (јер се реална надница смањује са повећаном количином напора), то га ограничава на субзистентивни нивоа, или преживљавања
- мотивише ескивирање пореза (неплаћање и креативно књиговодство)
- тера најбогатије чланове друштва ка емиграцији (физичкој и имовинској) ка државама са нижим стопама опорезивања где су мање ренте рабљења тржишта


Ovo je toliko netačno da boli. U svim državama u kojima sam živeo sam plaćao porez po najvišoj stopi. To nikada, ali nikada nije uticalo na moj "dodatan napor" niti me je "teralo da emigiriram" niti me je teralo da "eskiviram". Isto važi i za sve ostale ljude koji su zarađivali kao ja i koji su imali osećaja za humano društvo i za stepen svoje vrednosti. I koji su, isto kao i ja, shvatali da bez miliona ljudi koji čine tržište, i bez uređene države koja štiti tržište, ništa od njihove sposobnosti.
Verovatno zato USA, Kanada ili Nemačka nisu uspešni. Jer imaju progresivne poreze. A mi koji ih nemamo smo valjda uspešni. To je takva jedna podmetačina "kvazi-liberalnih" umova tipa Dick Cheney ili Rush Limbaugh ili Bill O'Relly da mi je pomalo muka.

Nema nikakve ideologije i nikakve opasnosti osim za -alave, sebične i bogate- (ne za bogate) ljude. One koji misle da zarađuju mnogo samo zato što su neviđeno sposobni i bogom dani. Ono što jeste tačno je da svi alavi bogati ljudi traže ispriku da plaćaju manje. Ono što jeste civilizacijski opasno je ova vaša argumentacija. Joe the plumber "argumenti".

Progresivan porez je civilizacijsko dostignuće.
Postoji i dokazano je u svim najuspešnijim zemljama sveta. Najbogatija i nauspešnija zemlja sveta ga ima.
Progresivan porez je civilizacijsko dostignuće.
sinergija92 sinergija92 19:11 19.10.2009

Re: Опасна идеолошка изјава

antioksidant
pojednostavljeno i netacno

smiljanic i canak su 2 potpuno nebitna lika

ja mislim da se ovde suvise otislo u anesteziranej glasaca pa samo najortodoksniji populizam moze da uspe

neka se spremi hleb za 3 dinara


Hej ....ma citat je bio zbog onih 5% bogatasa, a ne zbog sindikalaca .... Mali nesporazum, naravno
antioksidant antioksidant 19:21 19.10.2009

Re: Опасна идеолошка изјава

Hej ....ma citat je bio zbog onih 5% bogatasa, a ne zbog sindikalaca .... Mali nesporazum, naravno

ako hoces reci da bogati spinuju siromasne koji gutaju populisticku udicu jer za bolje ne znaju ....

onda se slazemo
subwire subwire 02:38 20.10.2009

Re: Опасна идеолошка изјава

Ovo je toliko netačno da boli. U svim državama u kojima sam živeo sam plaćao porez po najvišoj stopi. To nikada, ali nikada nije uticalo na moj "dodatan napor" niti me je "teralo da emigiriram" niti me je teralo da "eskiviram". Isto važi i za sve ostale ljude koji su zarađivali kao ja i koji su imali osećaja za humano društvo i za stepen svoje vrednosti. I koji su, isto kao i ja, shvatali da bez miliona ljudi koji čine tržište, i bez uređene države koja štiti tržište, ništa od njihove sposobnosti.


Nisu netacni vec su to jednostavno argumetni koji ne govore u prilog progresivne taksacije. I veoma su tacne, poznata je stvar da veliki broj amerikanaca imaju otvorene offshore racun sirom sveta. BTW ukoliko si bio u onoj grupi koja je placala porez od 25%, tj. koji su imali prihode izmedju $50.000 i $70.000, verujem da ti nije padalo to na pamet, ali ukoliko si imao prihode vece od 70.000 i placao po stopi od 37%, verujem da bi se malo raspitao o offshore racunima.

Ti argumenti su tacni kao sto su tacni i argumenti da progresivno oporezivanje omogucava:
- Sprecavanje stratifikacije enormno bogatih, i dovodi do udruzivanje kapitala, sto je sa ekonomsko stanovista veoma pozeljno.
- Rast prosecnih prihoda
- Rast potrosnje kod nizih slojeva
- Razvoj malih i srednjih preduzeca
- Olaksava startup kompanijama uspeh

Verovatno zato USA, Kanada ili Nemačka nisu uspešni. Jer imaju progresivne poreze. A mi koji ih nemamo smo valjda uspešni. To je takva jedna podmetačina "kvazi-liberalnih" umova tipa Dick Cheney ili Rush Limbaugh ili Bill O'Relly da mi je pomalo muka.


Iako je 80% ekonomista u SAD-u za progresivnu taksaciju i dalje se redovno vode rasprave i debate o stepenu progresivnosti te vrste taksacije. Sem toga, SAD, Kanada i Nemacka nisu postale bogate zemlje zahvaljujuci svojim poreskim sistemima, vec zahvaljujuci razvojem dobrog i jakog trzista, zastitom konkurencije, sprecavanje monopola i oligopola, kao i razvojem konkurencije i kvalitetnijih proizvoda.
Ovoj zemlji definitivno treba reforma javnih finansija i mozda progresivni sistem i jeste najbolji, ali treba biti jako oprezan oko same implementacije istog, jer nije savrsen.
Saša Radulović Saša Radulović 08:18 20.10.2009

Re: Опасна идеолошка изјава

Ponovo: proizvoljno i netačno. To što ima bogatih koji izbegavaju poreze ne znači da postoji problem sa sistemom već sa njima samim. Kada govorite o motivaciji, da li govorite o sebi ili govorite o tome kako se vama čini da bi ljudi reagovali? Da li ste sami plaćali te poreze pa znate po sebi?

Ljudi u USA koji se zalažu za flat-tax nisu ni osnovne kalkulacije napravili. Samo pogeldajte ko su oni i ko ih podržava. Ako ste ikada gledali FOX TV u Americi znate o čemu govorim. Mene bi bilo sramota da se sa njima nađem u istoj rečenici kamoli nešto više. Ne postoji ni jedna, da podvučem, ni jedna uspešna zemlja koja ima flat-tax. Poreski rajevi se ne računaju jer žive na leđima ostatka sveta.

Pored toga što je nerpavedan, flat-tax dovodi do sive ekonomije jer da bi smanjio opterećenje za 20% stanovništva mora da poveća opterećenje za 80% stanovništva.

Bavite se sa onim kako se vama čini da jeste ili nije, a ne sa onim kako jeste. Sve, baš sve, uspešne zemlje sveta imaju progresivan sistem. I taj sistem radi već dugo, dugo vremena. I doneo je, zajedno sa drugim stvarima, prosperitet za te zemlje. To je civilizacijsko dostignuće. Isto kao topla voda.

hazard92 hazard92 10:00 20.10.2009

Re: Опасна идеолошка изјава

Da ukazem na malu nedoslednost u argumentima:

Prvo stoji

To što ima bogatih koji izbegavaju poreze ne znači da postoji problem sa sistemom već sa njima samim.


a onda posle

Pored toga što je nerpavedan, flat-tax dovodi do sive ekonomije jer da bi smanjio opterećenje za 20% stanovništva mora da poveća opterećenje za 80% stanovništva.


Sto dovodi do zakljucka da je sasvim ok kada oni koji manje zaradjuju izbegavaju porez kada im je prevelik te da treba menjati poreski sistem da bi se prilagodio onome sto su ljudi spremni da plate pa tako smanjiti sivu ekonomiju - to je argument koji je ponavljan na ovom blogu nekoliko puta - nikad nije receno da je problem u tim ljudima - "njima samim" - jer oni ne postuju zakon i ne placaju onoliko koliko zakon propisuje.

A sad, kada su bogatiji u pitanju, nije u redu koristiti taj argument - da porez treba prilagoditi onome sto su i bogatiji spremni da plate pa tako smanjiti njihovo prebacivanje para u Svajcarsku, na Sejsele, Devicanska ostrva i slicno, nego je problem u njima samim sto traze nacin da izbegnu placanje poreza.

Tako sam i ja nailazio na slicno stanoviste, ali o siromasnijim - kada sam ljudima u Srbiji pokusavao da objasnim da poreski sistem tera ljude da rade na crno, smanjuje zaposlenost i cudio sam se kako to nije izborna tema br. 1 - dobijao sam odgovore kako je to zbog bahatih privatnika koji ugnjetavaju radnike i da su svi ti koji rade na crno i onako kriminalci jer ne placaju sve sto treba da placaju (tek onako uzgred sam cuo kako da, da, mozda o porezima i doprinosima treba raspravljati...).

Uostalom lako je vrsiti relativizacije - mogu ja da kazem da necu da placam Kanadi porez po stopi od 40%, nego cu da izvrdam na ovaj ili onaj (potpuno legalan) nacin pola toga pa da platim 20%, jer eto 20% je sasvim dovoljno za one osnovne stvari (tipa regulacija trzista, red i i mir, obrazovanje, i sve ostalo sto sam ja "duzan" da pokrijem jer je omogucilo i moj uspeh) a ostalih 20% i onako ide na gluposti kao sto je federalni registar vatrenog oruzja (milijarda uzaludno utrosenih novaca), pomoc polupropalim muzicarima u Kvebeku, subvencije ribarima bez riba u Njufaundlendu i slicno.

Uostalom, dok Kanada, SAD i Nemacka jesu mnogo uspesnije zemlje od Srbije svakako, ne znaci da sve automatski treba kopirati - postoje i ti koji su misljenja da se u tim zemljama previse opterecuju plate, a nedovoljno potrosnja i materijalni resursi, pa se tako stvaraju neke naopake ili nepozeljne motivacije, medju kojima je outsourcing i offshoring, no to je druga tema....

A poreski sistem kakav je u Nemackoj nikom ne bi pozeleo. Tamo vam od 40.000 bruto godisnje plate ostane 21.000 (tako je bar bilo kada sam se poslednji put raspitivao za zaposlenje tamo). U Svajcarskoj od 60.000 franaka ostane 49.000, pa ne vidim da je Nemacka pozeljnija za zivot (naprotiv).



Ono sto je vazno je da poreski sistem ne bude regresivan, kakav u Srbiji trenutno jeste, i o cemu je pisano na ovom blogu.

Inace, moje neko licno misljenje je da treba da postoji "blagi progresivni" porez, tipa

Do 300 evra mesecno - ne placa se
Izmedju 300 i 2000 evra mesecno - placa se 15% na sumu iznad 300 evra
izmedju 2000 i 5000 evra mesecno - placa se 20% na sumu iznad 2000 (+ prethodna stavka)
preko 5000 evra mesecno - placa se 25% na sumu preko 5000 (+ prethodne stavke)

i da, bez ikakvih doprinosa - osim mozda za penziju, koji bi bili dobrovoljni.
subwire subwire 11:17 20.10.2009

Re: Опасна идеолошка изјава

Ne postoji ni jedna, da podvučem, ni jedna uspešna zemlja koja ima flat-tax. Poreski rajevi se ne računaju jer žive na leđima ostatka sveta.

Ima, Kina ima rast BDP-a od 10% godisnje, i ne koristi progresivni sistem oporezivanja, vec flat-tax? Da, tako je flat-tax. E, sad ja licno mislim da bi za same gradjane Kine bilo mnogo bolje da koriste progresivni sistem, jer bi time smanjili siromastvo, ali i to je diskutabilno zbog politicke situacije u Kini.

Ja licno nisam protiv progresivnog oporezivanja, samo kazem da i kod njega treba biti oprezan, kao i kod proporcionalnog; i da on nije neki cudotvorni lek koji resava sve.
Zverilla Zverilla 13:32 20.10.2009

Re: Опасна идеолошка изјава

hazard92
Da ukazem na malu nedoslednost u argumentima:

...

A poreski sistem kakav je u Nemackoj nikom ne bi pozeleo. Tamo vam od 40.000 bruto godisnje plate ostane 21.000 (tako je bar bilo kada sam se poslednji put raspitivao za zaposlenje tamo). U Svajcarskoj od 60.000 franaka ostane 49.000, pa ne vidim da je Nemacka pozeljnija za zivot (naprotiv).



Da ukazem na malu nedoslednost u argumentima:

ovde ne pricas o porezu nego o ukupnim davanjima koja ukljucuju socijalno i medicinsko osiguranje.
lepo je sve to ukinuti a porez smanjiti, al onda dobijas budjave skole (sem za burzuje), budjave il nikakve fakultete (sem za burzuje), budjavo medicinsko osiguranje (sem za burzuje), ako ostanes bez posla - ides na ulicu (sem ako si burzuj pa si se vec obezbedio)...

btw. kolko ti ostane od tih neto 49k franaka nakon sto platis solidno penziono osiguranje, dobro medicinsko osiguranje za sebe i dvoje dece, i posaljes ih na dobar faks?
(ako znas - nije zlonamerno pitanje, vec pokusavam da dodjem do fer poredjenja u skladu s onim sto dobijas u .de)

+ svajcarska iz tvog primera je opet specifican slucaj, jer je jos jedan sustinski parazit ostatka sveta zahvaljujuci njihovoj supertajnosti bankovnih racuna.
Igor_Jaramaz Igor_Jaramaz 16:04 20.10.2009

Re: Опасна идеолошка изјава

Saša Radulović
Ovo je toliko netačno da boli.

Ништа не боли као истина.

U svim državama u kojima sam živeo sam plaćao porez po najvišoj stopi. To nikada, ali nikada nije uticalo na moj "dodatan napor" niti me je "teralo da emigiriram" niti me je teralo da "eskiviram".

Али си на крају завршио у Србији где плаћаш најмању пореску стопу, као физичко и правно лице.

Иначе, твоје понављање мантре на страну, прогресивна стопа није уведена у САД због "цивилизацијских достигнућа". 16. амандман на Устав САД је уведен 1913. да би се реформисао порески систем (и увела прогресивна пореска стопа) из страха од пљачкачкиш барона (Рокефелер, ЏП Морган итд.) за које је јавност почела да страхује да ће убрзо преузети целу земљу.
Igor_Jaramaz Igor_Jaramaz 16:27 20.10.2009

Re: Stupidity's loss Switzerland's gain

Zverilla
+ svajcarska iz tvog primera je opet specifican slucaj, jer je jos jedan sustinski parazit ostatka sveta zahvaljujuci njihovoj supertajnosti bankovnih racuna.

Без злонамерности, сасвим је супротно, паразит је онај ко се лако прими на егалитаријанизам чим установи најблаже обрисе меритократије. Чим се испостави да постоји неко богатији и успешнији који тај нужно у главама паразита бива проглашен неправедним и поквареним, уместо паметнијим, вреднијим, успешнијим (срећнијим).

Нису Швајцарци паразити већ само паметни јер су нашли начина да профитирају на туђој глупости, неодговорности, незнању, политичкој слабости (према примитивним поривима бирача - популизмом), деструктивности и мржњи.
hazard92 hazard92 16:37 20.10.2009

Re: Опасна идеолошка изјава

Zverilla


btw. kolko ti ostane od tih neto 49k franaka nakon sto platis solidno penziono osiguranje, dobro medicinsko osiguranje za sebe i dvoje dece, i posaljes ih na dobar faks?
(ako znas - nije zlonamerno pitanje, vec pokusavam da dodjem do fer poredjenja u skladu s onim sto dobijas u .de)



Kad kazem "porezi" uracunavam sva ta davanja za penziono itd. U taj postotak u CH ulazi obavezno drzavno penziono (AHV) - ono sto bi nazvali 1. stub, jel - i uplate u grupni penzioni fond poslodavca (to je 2. stub, ili 3.?), naravno mozes i sam da uplacujes u privatni. (sam porez je nesto nizi - oko 10-11%, sa svim tim izadje na 18-20%, naravno varira od kantona do kantona, dati primer je Cirih)

Skolstvo u Svajcarskoj sigurno nije losije nego u Nemackoj ili Kanadi.
Osnovne studije su koliko znam besplatne. (u Kanadi npr. znaju da kostaju - na drzavnim subv. fakultetima - do 10.000 godisnje)
Master studije kostaju oko 600-700 franaka po semestru (ja sam u Kanadi placao 6000 godisnje, CHF:CAD je oko 1:1)
Najskuplje zdravstveno osiguranje kosta oko 350-400 franaka mesecno - ima da se nadje i za 150, i za mnogo mnogo manje ako si student. Funkcionise tako sto su prvih 2000 franaka godisnje za zdravstvo tvoj trosak, sve ostalo pokriva osiguranje - opet ovo varira (moze da bude samo 300 franaka, a moze 3000) zavisno od toga koliko placas mesecno i sta sve hoces da ti pokriva, itd. itd. Za decu ne znam koliko kosta (predpostavljam da je jeftinije - evo wikipedija kaze u proseku se placa oko 75 CHF mesecno zajedno sa osiguranjem accident insurance).

Nisam rekao da poreska stopa mora da bude 0. Samo da ne mora da bude 40-45%.
Saša Radulović Saša Radulović 19:51 20.10.2009

Re: Опасна идеолошка изјава

Da ukazem na malu nedoslednost u argumentima:


Nema nedoslednosti. Potpuno je nerazumno stvoriti sistem koji tera 80% stanovništva u sivu ekonomiju. Mi imamo oko 40% GDP-a u sivoj ekonomiji. Pola miliona ljudi. Valjda se u toj situaciji zapitate: da možda nema neki problem sa mojim sistemom?
Sa druge strane, ako imate 0,5% bogatog stanovništva koje izbegava plaćanje poreza, to ne znači da sistem ne valja, već da ima toliko bogatih ljudi sklonih utaji poreza iz sebičnosti.
Saša Radulović Saša Radulović 19:58 20.10.2009

Re: Stupidity's loss Switzerland's gain

паразит је онај ко се лако прими на егалитаријанизам чим установи најблаже обрисе меритократије


Svakave pametnoće ovde prosipate i podmećete stvari koje niko nije rekao. Ova materija vam ne ide baš najbolje. A umete da se frljate sa frazama. Niko nema ništa protiv bogatih i bogaćenja. Svakom dobronamernom je to očigledno.

Sve uspešne zemlje u svetu imaju progresivan porez. Sve. Stoga, progresivan porez je civilizacijsko dostignuće.
Amerika koja je najliberalnija zemlja na svetu sa najjačim preduzetničkim sistemom ima progresivan porez. Od ovoga se ne možete sakriti koliko god to pokušavali.
Saša Radulović Saša Radulović 20:05 20.10.2009

Re: Опасна идеолошка изјава

Ima, Kina


Niste ovo valjda ozbiljno mislili ? :)

Zamislite ekonomski ekvivalentan pogled na progresivan porez: radi se o flat-tax porezu na rad od 40%, sa poreskim olakšicama. Prva olakšica je da se na prvih 100 evra prihoda mesečno ne plaća porez odnosno poresko oslobođenje je 100%, da sledećih 200 evra nosi poresko oslobođenje od 50%, odnosno samo na 50% od 200 evra se plaća porez od 40% (u prevodu porez je 20%).

Da li mislite da ne treba imati poresku olakšicu za privh 100 evra prihoda? To je onaj prihod koji se pojede. Bukvalno.

On zaista jeste cudotvorni lek :) On ne resava sve. Ali resava sivu ekonomiju i svodi je u normalnih 10% GDP-a. Nerazumno je očekivati da čovek koji zaradi 200 evra, 80 da državi. A ni od tih 200 evra ne može da nahrani sebe i svoju porodicu.
Saša Radulović Saša Radulović 20:17 20.10.2009

Re: Опасна идеолошка изјава

Али си на крају завршио у Србији где плаћаш најмању пореску стопу, као физичко и правно лице. .

Ovo je već krajnje nepristojno, pa bih vas zamolio da se suzdržite.

Иначе, твоје понављање мантре на страну, прогресивна стопа није уведена у САД због "цивилизацијских достигнућа". 16. амандман на Устав САД је уведен 1913. да би се реформисао порески систем (и увела прогресивна пореска стопа) из страха од пљачкачкиш барона (Рокефелер, ЏП Морган итд.) за које је јавност почела да страхује да ће убрзо преузети целу земљу.


Niko nije ni rekao da je zato uvedena. Već da progresivno oporezivanje postoji u svim najuspešnijim zemljama u svetu i to već veoma dugo, dugo vremena. U svim. Samim tim je progresivno oporezivanje dokazano kao uspešan sistem i tako je postalo civilizacijsko dostignuće. Isto kao i demokratija.
hazard92 hazard92 10:57 21.10.2009

Re: Опасна идеолошка изјава

Saša Radulović
Već da progresivno oporezivanje postoji u svim najuspešnijim zemljama u svetu i to već veoma dugo, dugo vremena. U svim. Samim tim je progresivno oporezivanje dokazano kao uspešan sistem i tako je postalo civilizacijsko dostignuće. Isto kao i demokratija.


Ovim srozavate nivo vasih argumenata Sasa - korelacija nije isto sto i kauzalnost.

Ne kazem da u datom slucaju nuzno nema kauzalnosti, ali reci "tako je u Americi, Amerika je uspesna, dakle to je civilizacijsko dostignuce" je logicki providan argument.

Dalje, neumesno je prebacivati onima koji su za flat rate tax da su sebicni i da su protiv toga da uspesniji i oni koji zaradjuju vise placaju vise. Niko ne prica o tome da svako treba da plati 1000 evra poreza po glavi ma kakav mu bio prihod. Ako je poreska stopa za sve 15%, onda opet oni koji zaradjuju vise - placaju vise.

Dakle pitanje flat rate tax vs. progressive tax nije pitanje oko toga da li oni koji zaradjuju vise treba da placaju vise (jer se to desava u oba slucaja), vec koliko vise.

Druga stvar je sto progressive tax u praksi najvise pogodi srednju klasu, koja je generalno motor razvoja i napretka jednog drustva. Siromasni ne placaju porez ili placaju vrlo mali, tako da nemaju nista protiv, dok bogati imaju armiju advokata, te sponzorisu politicare, pa mogu uvek da zakon skroje po svojoj meri.

Tako da u praksi u svim tim zemljama koje navodite kao uspesne primere hedge fund menadzeri placaju porez po manjoj stopi od cistacice kancelarija tih menadzera (skorasnji primer iz Velike Britanije, ima takvih primera i u SAD).
Saša Radulović Saša Radulović 18:58 21.10.2009

Re: Опасна идеолошка изјава

Ne kazem da u datom slucaju nuzno nema kauzalnosti, ali reci "tako je u Americi, Amerika je uspesna, dakle to je civilizacijsko dostignuce" je logicki providan argument.


Niste ovo dobro promislili i olako izbacujete atribute neumesno.

Da sam rekao to kako kažete u citiranom tekstu, to bi bilo logički tanko. Ali ako i Amerika i Kanada i Australija i Francuska i Nemačka i Italija i Britanija i ... sve imaju progresivan porez već dugo dugo vremena, onda to za sobom povlači civilizacijsko dostignuće. Na isti način, sve ove zemlje imaju parlamentarnu demokratiju već dugo dugo vremena. I parlamentarna demokratija je civilizacijsko dostigunuće. Dokazala se. Kao i privatno vlasništvo itd.

Progresivan porez nije pitanje koliko više. To je lažna postavka. Progresivan porez je suštinski različit. Promišljanje iza njegovih razloga sam postavio u tekstu. Flat-tax nije održiv sistem. Zbog toga i ne postoji ni u jednoj uspešnoj zemlji. I duboko je nepravedan sa stanovišita crpljenja zajedničkog resursa. Jednostavne ekonomske simulacije pokazuju neodrživost flat-tax sistema. Ne znam da li ste se bavili ovim. Ja jesam. Broj ljudi u društvu odnosno na tržištu je ograničen, kao i GDP po glavi stanovnika. Količina novca koju je moguće crpiti iz tog zajedničkog resursa je ograničena.

Ako mislite da uspešnost uspešnih nije u potpunosti povezana sa postojanjem zajedničkog resursa i svih njegovih učesnika koji igraju po datim pravilima, već da su oni magično uspešni zato što su pametniji od drugih, i da resurs nije ograničen, onda smo iscrpeli dalju mogućnost diskusije.

Progresivan porez kaže (iz drugog ugla gledanja) da je porez na crpljenje zajedničkog resursa 40%. Olakšica na privh 100 evra je 100%, na sledećih 200 je 50% itd. Porez snižavate (a ja se zalažem za sniženje poreza kroz sniženje javne potrošnje) tako što povećavate nivo za poresku olakšicu. Npr. da na prvih 150 evra poresko oslobođenje bude 100%. Time kada snizite porez, svi građani dobiju nazad istu sumu novca, u ovom slučaju 10 evra mesečno. Time dovodite do prosperiteta celog društva.

Potpuno ste u pravu oko izbegavanja poreza i upravo sam u tekstu napisao kako jednostavno možete potpuno legalno plaćati daleko manju poresku stopu od fizičkog radnika iz Vranja. To su rupe u zakonu koje treba zatvoriti. Ali to nema nikakve veze sa progresivnim porezom.

Amerika ima tonu rupa u poreskim zakonima. I moraće ih zatvoriti. Zatvara ih. I zatvoriće ih. Ako ne, više neće biti najuspešnija zemlja na svetu. To je pitanje opstanka.
hazard92 hazard92 21:08 21.10.2009

Re: Опасна идеолошка изјава

Saša Radulović

Da sam rekao to kako kažete u citiranom tekstu, to bi bilo logički tanko. Ali ako i Amerika i Kanada i Australija i Francuska i Nemačka i Italija i Britanija i ... sve imaju progresivan porez već dugo dugo vremena, onda to za sobom povlači civilizacijsko dostignuće.


Ne povlaci :) To sto neki parametar poseduje uspesno drustvo moze da nam ukaze da je taj parametar bitan, ali to nije dokaz. Da li to sto su vrhunski fudbalski igraci sujeverni, povlaci da je sujevernost potrebna da se bude vrhunski igrac? :) Naravno da ne.

Na isti način, sve ove zemlje imaju parlamentarnu demokratiju već dugo dugo vremena. I parlamentarna demokratija je civilizacijsko dostigunuće. Dokazala se. Kao i privatno vlasništvo itd.


Ne sporim da je parlamentarna demokratija civilizacijsko dostignuce, no sve te zemlje su bile medju najuspesnijim na svetu i kada su bile apsolutisticke monarhije (SAD tada nisu postojale) ili oligarhije kojima su dominirali aristokrati. U moderno doba, Koreja i Tajvan su ostvarili fenomalni privredni rast i razvoj bez demokratije (do kraja 80ih/pocetka 90ih), a apologeti Pinocea navode razvoj Cilea kao argument u njegovu korist. Cile po strani, slozicemo se da je Koreja dokazana, uspesna moderna drzava (pa i Tajvan)?

Samo pokusavam da kazem da "tako je to u americi" (ili bilo gde drugde) nije argument. Uvek ima kontra-primer.

Progresivan porez nije pitanje koliko više. To je lažna postavka. Progresivan porez je suštinski različit. Promišljanje iza njegovih razloga sam postavio u tekstu. Flat-tax nije održiv sistem. Zbog toga i ne postoji ni u jednoj uspešnoj zemlji. I duboko je nepravedan sa stanovišita crpljenja zajedničkog resursa. Jednostavne ekonomske simulacije pokazuju neodrživost flat-tax sistema. Ne znam da li ste se bavili ovim. Ja jesam. Broj ljudi u društvu odnosno na tržištu je ograničen, kao i GDP po glavi stanovnika. Količina novca koju je moguće crpiti iz tog zajedničkog resursa je ograničena.


Verujem vam na rec da ste radili simulacije, ali takodje citanjem o flat taxu (narocito podboden ovim blogom) pronasao sam mnoge ekonomiste koji misle drugacije. I ne, oni nisu Rush Limbaugh i ekipa sa FOXa. Za flat tax se zauzimao i ugledni Economist (jedan sasvim mainstream publikacija).

Inace, http://www.amazon.com/dp/0817993118
http://www.hoover.org/publications/books/3602666.html

Ako mislite da uspešnost uspešnih nije u potpunosti povezana sa postojanjem zajedničkog resursa i svih njegovih učesnika koji igraju po datim pravilima, već da su oni magično uspešni zato što su pametniji od drugih, i da resurs nije ograničen, onda smo iscrpeli dalju mogućnost diskusije.


Naravno da postoji zajednicki resurs, i naravno svi ga mi placamo. Pod flat tax rezimom (recimo 15%) ako Pera zaradjuje 1000 placa 150, a ako Zika zaradjuje 10000 placa 1500. Onaj koji je zaradio vise i vise profitirao na zajednickom resursu, vise je platio.

Progresivan porez kaže (iz drugog ugla gledanja) da je porez na crpljenje zajedničkog resursa 40%. Olakšica na privh 100 evra je 100%, na sledećih 200 je 50% itd. Porez snižavate (a ja se zalažem za sniženje poreza kroz sniženje javne potrošnje) tako što povećavate nivo za poresku olakšicu. Npr. da na prvih 150 evra poresko oslobođenje bude 100%. Time kada snizite porez, svi građani dobiju nazad istu sumu novca, u ovom slučaju 10 evra mesečno. Time dovodite do prosperiteta celog društva.


Vecina flat tax rate sistema (u praksi, a i u teoriji) takodje ima olaksicu, tj. neoporezivi prihod. Do sume X placate 0% poreza, preko sume X svi placaju Y%.

Da se pozabavimo sledecim primerom:

Pera je doktor i zaradjuje 100 evra po pacijentu.

Recimo da na prvih 1000 evra ne placa porez. To je 10 pacijenata.
Recimo da na sledecih 1000 evra placa porez od 10%. To je opet 10 pacijenata (ista kolicina rada), ali je sada zarada 900 evra. OK, kaze Pera, manje, je ali nije mnogo manje - isplati se.
Na sledecih 1000 evra placa porez 20%. To je opet 10 pacijenata, ali je sada zarada 800 evra. Dobro, kaze Pera, jos manje, ali 800 evra je 800 evra - daj sta das.
Da ne duzimo, primera radi neka na sledecih 1000 evra porez bude 40%. Pera u tom trenutku kaze - dobro, bre, sta je ovo? Sada samo 600 evra za 10 pacijenata? S obzirom da sam vec zaradio 2700, dosta mi je - ne primam vise pacijenata, idem da pecam. Pera odluci da tih dodatnih 600 evra nisu vredni njegovog truda, narocito ako je za taj isti trud prethodno zaradio vise (psihologija tu utice na odluke takodje), i on stane na 30 pacijenata. A pacijenti cekaju. Potrebna im Perina usluga. Sad, reci cete, doci ce neki drugi lekar Zika, pa ce biti vise lekara - samo sto broj lekara nije tako elastican (~10 godina skolovanja). Ima slicnih primera. Tako je bilo kada je Ontario ogranicio prihod doktora (uveli salary cap) jer su odlucili da previse zaradjuju. Efekat je bio taj da su doktori zatvarali svoje ordinacije po 2 meseca. Nisu hteli da rade za dzabe.

Sad, mozda Pera ne bi odustao i tako se olako odrekao 600 evra - cifre su nebitne u ovom slucaju, nego koncept.

Sta je ovde lose?

Koliko je zaradila drzava? U ovoj varijanti 100+200 = 300 evra na 3000. To je efektivna poreska stopa od 10%.
Recimo sada da je prvih 1000 evra oslobodjeno poreza, a sav preostali prihod se oporezuje po stopi od 10%.
Pera onda odluci da uradi onu poslednju turu pacijenata, jer zna da nakon prvih 10, svakih sledecih 10 donose 900 evra. Uvek. I tako on zaradi ukupno 4000 evra, na 3000 se plati porez i hop - eto drzavi opet 300 evra, a troskovi (jednostavniji poreski sistem) su manji. Mozda ona Pera odluci da odradi jos jednu turu od 10 (pa drzava prihoduje 400), a mozda je flat rate porez recimo 12%, pa uzme 360 (ili 480).

Sad recimo da je Pera ne samo samozaposleni doktor, nego vlasnik ordinacije u kojoj zaposljava druge ljude, sa istom racunicom (recimo da nema poreskih rupa, te se profit koji on sebi isplacuje racuna isto kao i plata, i isto oporezuje). Sada vise nije pitanje da li ce Pera raditi 4 ili 5 dana u nedelji, nego da li ce zaposliti dodatne radnike u njegovoj firmi.


Potpuno ste u pravu oko izbegavanja poreza i upravo sam u tekstu napisao kako jednostavno možete potpuno legalno plaćati daleko manju poresku stopu od fizičkog radnika iz Vranja. To su rupe u zakonu koje treba zatvoriti. Ali to nema nikakve veze sa progresivnim porezom.


Progresivan porez (sto progresivniji, sa vise razreda, to vise) stimulise stvaranje rupa u zakonu (jeste "fer" staviti stopu od 40% na prihod preko granice X, osim u slucaju Y, kada ipak nije fer, zbog razloga Z i W). Takodje stimulise izbegavanje istog. Npr. kada se pregovara sa poslodavcem o plati koja na granici dva poreska razreda, nekada se isplati zaposlenom da umesto plate vece za 10k (na god. nivou) dobije neku drugu vrstu kompenzacije od poslodavca (npr. pokrivanje nekog troska) jer onda na tih 10k ne placa porez (ili ne placa istu stopu). Znam licno za primere, i ponude gde lepo racunaju koliko ces platiti porez ako je plata X+10k a koliko ako je X a tih 10k dobijes drugacije.

Naravno to se moze popraviti tako sto ce se i "fringe benefits" tretirati kao prihod i oporezivati zajedno sa platom ali to onda povlaci pitanje - kako razgraniciti izmedju dodatnog prihoda i stvarnog pokrivanja troskova? Placati zaposlenom internet jer radi od kuce je mozda pokrivanje troskova - kao i vozilo za putujuceg trgovca. S druge strane dati zaposlenom auto da se vozika privatno nije. I kako vrednovati sve te stvari? Koliki dodatni prihod predstavlja auto koji Tojota da svom zaposlenom? Je li cifra trosak Tojotin (troskovi proizvodnje - ili mozda i neostvaren profit zbog neprodavanja tog vozila) ili benefit zaposlenog (koliko bi on morao da auto plati, ako ga ne bi dobio?).

To je sve moguce odrediti i resiti, ali povlaci za sobom

1) armiju birokrata u poreskoj upravi
2) armiju poreskih knjigovodja i advokata

sto sve predstavlja resurse koji se mogu produktivnije uposliti.

Amerika ima tonu rupa u poreskim zakonima. I moraće ih zatvoriti. Zatvara ih. I zatvoriće ih. Ako ne, više neće biti najuspešnija zemlja na svetu. To je pitanje opstanka.


Nisam bas siguran sto se toga tice. (da ce uspeti) No, videcemo.

Inace, o americkom progresivnom porezu, iz gorenavedene knjige: (str. 46)
The income tax has changed dramatically over
time. Rates in the 1961 tax code ranged from 20 to 91
percent. However, 88 percent of all tax returns paid a
marginal rate in the 20 to 22 percent category. Ten percent
were in the 23 to 31 percent range, and only 2
percent exceeded 32 percent. For almost 90 percent of
the taxpaying population, the 1961 tax code amounted
to a 22 percent flat tax. By 1979, the picture was totally
transformed: 45 percent of all taxpayers paid marginal
tax rates of more than 23 percent. Millions of American
taxpayers paid marginal rates that had been intended
only for the very rich just two decades earlier.


Dakle, progresivni porez moze da se uradi tako da velika vecina stanovnistva (u datom primeru 88%) placa prakticno isti porez (naravno preko odredjene granice koja je oslobodjena, pise u tekstu marginal tax rate). Sa tim nemam problem. Imam problem sa onim sto je doslo posle. Nije poenta u tome da li milioneri placaju vecu stopu poreza od kafe-kuvarice, nego u tome da unutar same srednje klase dolazi do velike gradacije poreskih razreda. A srednja klasa je najveci generator potrosnje (jer trosi na vise nego puko prezivljavanje) a i stednje (jer ima para da stavi sa strane), te je zbog toga preveliko oporezivanje iste nepozeljno. Na kraju, nije pozeljno ni preveliko oporezivanje i bogatih, jer su oni najveci izvor investicija. (preterano oporezivanje nije pozeljno generalno :)) No, dzabe njima investicije ako nema potrosaca - pa se njima i isplati da mozda plate vecu stopu poreza. No, tu govorimo o vrlo bogatim, a ne dobrostojecim.

I sad, da li je Amerika bila manje uspesna do 1961. nego sto je sada? Neki bi rekli - bas obrnuto, no to je druga tema.


Na kraju jos nesto o progresivnom porezu kao civilizacijskom dostignucu.

Progresivni porez se ustalio i postao opsteprihvacen. Ideje o njegovom ukidanju bivaju docekane na noz cesto ne zbog logike i ekonomskih argumenata, nego zbog emocija - "nije fer da bogati placaju isto kao i ja!" (a ne placaju, no dobro). Onda to vesti politicari iskoriste za svoje ciljeve i dobijanje glasova (narocito oni na levoj strani politicke scene). Ima tu mnogo interesnih grupa koje vide korist u statusu quo, mnogo emocija i zavisti, potezu se "think of the children" argumenti i slicno. Eto, Angela Merkel je u jednoj predizbornoj kampanji podrzali ideju flat rate poreza, pa se opekla o socijaldemokratsku spin-masineriju.

Isto tako u Francuskoj ustaju i brane svoje raznorazne beneficije (pod kojim drzava grca jer ne moze da plati), pa i to (mnogi sasvim ozbiljno) smatraju za "civilizacijsko dostignuce". Ima jos milion takvih primera.



Saša Radulović Saša Radulović 08:07 22.10.2009

Re: Опасна идеолошка изјава

Vecina flat tax rate sistema (u praksi, a i u teoriji) takodje ima olaksicu, tj. neoporezivi prihod. Do sume X placate 0% poreza, preko sume X svi placaju Y%.


Ovim ste definisali progresivni porez:
Progresivan porez = Flat tax + neoporezive stepenice.
Da li imate jednu ili dve ili tri stepenice, ništa ne menja na suštini.

Na primer: Porez je 40%. Na prvih 100 evra, neoporezivo je 100%, na sledecih 200 50%, na sledecih 500 20%. Ovo je progresivan porez. Drugi način da se iskaže je:
Na prvih 100 evra, porez je 0%. Na sledećih 200 evra, porez je 20%, na sledećih 500 evra porez je 40%, na preko 800 evra, porez je 40%.


Pročitajte još jednom šta ste napisali :) Ako ste gore prihvatili da je parlamentarna demokratija civilizacijsko dostignuće, po istom principu je i progresivan porez. Sve najuspešnije zemlje sveta ih imaju.

Netačno je da progresivan porez stimuliše rupe u zakonu. On je samo formula za izračunavanje i ništa više. Formula ima jedan parametar: ako neko zaradi X, porez je Y.

I Ekonomist i mnogo drugih je palo u zamku kvazi liberalnih misaonih eksperimenata. Nigde nisu stigli niti mogu. I vaši misaoni eksperimenti su puni proizvoljnih konstatacija i stvari koje se vama čine tačnim. NIko nikada nije manje radio zbog progresivnog poreza. Ako i jeste, pravi razlog je bio nešto drugo :)

Koliko se god okretali u krug, rezultat vam je isti: sve najuspešnije zemlje sveta imaju progresivan poreski sistem. I on je najpravedniji i jedini ekonomski održiv. Nema kredibilnih autora
Ispričali smo se i previše, čitaoci će pročitati i proceniti. Pozdrav.
hazard92 hazard92 11:43 22.10.2009

Re: Опасна идеолошка изјава

Saša Radulović


Ovim ste definisali progresivni porez:
Progresivan porez = Flat tax + neoporezive stepenice.


Vi govorite o teoriji, ja o praksi. U teoriji flat tax = svi placaju isti iznos, apsolutno (pravilniji naziv je poll tax)
Flat rate tax = svi placaju isti procenat
Progressive tax = sto se se vise zaradjuje, veci se procenat placa.

U praksi, ono sto se naziva flat tax je isti procenat za sve + neoporezivi deo prihoda (deduction). To je mozda, u teoretskom smislu progresivni porez sa jednom lestvicom, ali je kao takav ipak sustinski razlicit od progresivnih poreza u praksi.

Da li imate jednu ili dve ili tri stepenice, ništa ne menja na suštini.


Mozda ne menja u pogledu na definiciju, ali u praksi, sustinski - da.

Jedna je stvar da iznos potreban za puko prezivljavanje (ili mozda humanije, sa pristojan ali vrlo skroman zivot) oslobidmo oporezivanja, a sve ostalo da oporezujemo jednako (flat tax u praksi, ili kako bi ste vi rekli progresivan porez sa jednom lestvicom).

Sasvim druga je stvar da mi sad celu lepezu prihoda podelimo na razrede, pa onda odlucujemo o tome ko na koliko treba da plati 10, a na koliko 20, a na koliko 30%.

Prvo je humanost, drugo je centralizovana preraspodela bogatstva.

Prvo je lako i jednostavno napraviti, drugo nosi mnoge komplikacije i zackoljice.

Prvi sistem je jeftiniji, a drugi skuplji.

Na primer: Porez je 40%. Na prvih 100 evra, neoporezivo je 100%, na sledecih 200 50%, na sledecih 500 20%. Ovo je progresivan porez. Drugi način da se iskaže je:
Na prvih 100 evra, porez je 0%. Na sledećih 200 evra, porez je 20%, na sledećih 500 evra porez je 40%, na preko 800 evra, porez je 40%.


Sasvim mi je jasno sta je progresivan porez, hvala.


Pročitajte još jednom šta ste napisali :) Ako ste gore prihvatili da je parlamentarna demokratija civilizacijsko dostignuće, po istom principu je i progresivan porez. Sve najuspešnije zemlje sveta ih imaju.


Procitajte ipak vi jos jedanput sta sam napisao :) jer me niste razumeli bas najbolje.

Netačno je da progresivan porez stimuliše rupe u zakonu.


Praksa ukazuje da je to drugacije.

On je samo formula za izračunavanje i ništa više. Formula ima jedan parametar: ako neko zaradi X, porez je Y.


Koji nosi odredjene posledice.

I vaši misaoni eksperimenti su puni proizvoljnih konstatacija i stvari koje se vama čine tačnim.


Hm, interesantno.

NIko nikada nije manje radio zbog progresivnog poreza.


Ja bih rekao da je ovo proizvoljna konstatacija.

Ako i jeste, pravi razlog je bio nešto drugo :)


Ova takodje. Vama se cini tacnim.


Nema kredibilnih autora
Ispričali smo se i previše, čitaoci će pročitati i proceniti. Pozdrav.


Milton Freedman - negative income tax (varijacija na temu flat tax)
Hall i Rabushka - knjiga gore

i jos njih, vala samo potraziti na internetu. ili je u pitanju proizvoljna procena, koja se vama cini tacnim, o tome ko je kredibilni autor :)
Zverilla Zverilla 12:36 22.10.2009

Re: Stupidity's loss Switzerland's gain

Igor_Jaramaz
Zverilla
+ svajcarska iz tvog primera je opet specifican slucaj, jer je jos jedan sustinski parazit ostatka sveta zahvaljujuci njihovoj supertajnosti bankovnih racuna.

Без злонамерности, сасвим је супротно, паразит је онај ко се лако прими на егалитаријанизам чим установи најблаже обрисе меритократије. Чим се испостави да постоји неко богатији и успешнији који тај нужно у главама паразита бива проглашен неправедним и поквареним, уместо паметнијим, вреднијим, успешнијим (срећнијим).

Нису Швајцарци паразити већ само паметни јер су нашли начина да профитирају на туђој глупости, неодговорности, незнању, политичкој слабости (према примитивним поривима бирача - популизмом), деструктивности и мржњи.


ti svajcarski bankari su mnogo fin svet
npr.
http://en.wikipedia.org/wiki/Swiss_bank#Swiss_Banks_and_World_War_II

i hvala ti sto me zoves parazitom. obzirom da dolazi od tebe, smatracu to za kompliment.
Saša Radulović Saša Radulović 20:34 22.10.2009

Re: Опасна идеолошка изјава

U praksi, ono sto se naziva flat tax je isti procenat za sve + neoporezivi deo prihoda (deduction). To je mozda, u teoretskom smislu progresivni porez sa jednom lestvicom, ali je kao takav ipak sustinski razlicit od progresivnih poreza u praksi.


Okrećete se u krug. I teroetski i praktično i suštinski radi se o istoj stvari. Čim imate jednu stepenicu, imate progresivan porez.

Netačno je da je jedan sistem jeftiniji. Jedna formula nije jeftinija od druge.

Ni jedna uspešna zemlja u svetu nema flat-tax.

Milton Friedman nije zastupao flat-tax. Ljudi koji zastupaju flat-tax su ili u zatvoru ili na FOX TV.

Ovi komentari su za druge čitaoce ne za vas.

Mislim da ne razumete baš najbolje ono o čemu strastveno govorite. Ipak je potrebno malo više od interneta, googla i Wikipedie. Ja pokušah da objasnim. Očigledno mi ne ide. Vi mislite obratno: da sam ja proizvoljan. Izneli ste svoje stavove. Mislim da je vreme da prekinemo.
krkar krkar 22:18 22.10.2009

Re: Опасна идеолошка изјава

Mislim da je vreme da prekinemo


Zaista je vreme da prekinete.

Inače, slažem se s tobom.
drazenlovric drazenlovric 11:46 19.10.2009

kapital

Btw. svaka čast na stvorenom kapitalu. Stanovi, firme, deonice... wow!
Saša Radulović Saša Radulović 18:14 19.10.2009

Re: kapital

Mislite svaka čast NN bizmismenu. Ja bih pre rekao: šta će čoveku 4 auta i 4 stana.
jasminas jasminas 15:10 19.10.2009

Procena vrednosti imovine

Nije mi uopšte jasno zbog čega se stalno postavlja pitanje procene vrednosti imovine. Postoji porez koji se plaća prilikom kupoprodaje nekretnina (tj. prilikom prenosa apsolutnih prava - npr. čak i kada biste hteli nekome da poklonite svoj stan) i isti taj princip procene vrednosti nekretnine trebalo bi da se korisnti i prilikom obračuna godišnjeg poreza na imovinu. Znači - postoji način da se vrednost nekretnine pravilno i pravično proceni - to što nema volje da se tako nešto sprovede u delo, to je druga stvar.

Kada smo već kod ličnih primera - moji roditelji na nekretninu vrednu 250.000 evra plaćaju godišnji porez u iznosu od 3.000 dinara. Nemam volje da računam ni koji je to procenat ili deo procenta!? Ja, na svoj stan koji vredi 50.000 evra plaćam godišnji porez u iznosu od 8.000 dinara. I to je malo.
Igor_Jaramaz Igor_Jaramaz 16:43 19.10.2009

Re: Procena vrednosti imovine

Неспорим одсуство воље од стране државе да правилно и правично процени вредност некретнина али шта је са становима који су поклоњени (таквих је значајан број) заслужним грађанима? Како обрачунати вредност и порез у том случају?

Шта је са огромним бројем станова који су на основу државине откупљени од државе (која их је саградила или волшебно присвојила 44-45.) по багателним ценама?

Чињеница је да у Србији држава манипулише тржиштем (што аутор блога погрешно тумачи као доказ да тржиште без државе не би могло да постоји) зарад повећања своје моћи манипулације животима грађана. То са собом провлачи огромне друштвене, економске па и политичке проблеме.
Saša Radulović Saša Radulović 18:52 19.10.2009

Re: Procena vrednosti imovine

Чињеница је да у Србији држава манипулише тржиштем (што аутор блога погрешно тумачи као доказ да тржиште без државе не би могло да постоји)


Niđe veze. Država u Srbiji zaista manipuliše tržištem. Autor to ni pod razno ne tumači kao dokaz za bilo šta osim da je država slaba i da oni koji je vode ne znaju šta rade.
jasminas jasminas 09:49 20.10.2009

Re: Procena vrednosti imovine

Prilikom plaćanja poreza na prenos apsolutnih prava nad nekom nekretninom potpuno je nebitno koliko ste (ili niste) platili za tu nekretninu. U tom smislu, potpuno je irelevantno da li je nekome stan poklonjen i da li je otkupljen po realnim ili niskim cenama. Vi plaćate porez na procenjenu vrednost nekretnine. Kao što je Saša već negde rekao - tržišna vrednost nekretnine se zna svuda u svetu pa i kod nas. To nije rocket science.

Da nije tako, tj. da se porez plaća na vrednost nekretnine koja piše (ili je nekada pisala) u kupoprodajnom ugovoru, stanovi bi se u Beogradu kupovali i prodavali za ko zna kakve smešne scifre. Dakle, vi možete stan od 100 kvadrata u centru grada prodati/kupiti za 5.000 evra zvaničnim ugovorom, ali ćete porez platiti na procenjenu vrednost te nekretnine. Isto važi i za porez na poklon/nasleđe. Ako hoćete stan nekome da poklonite - vi poklanjate stan za 0 dinara, ali porez se plaća na procenjenu tržišnu vrednost nekretnine. I niko se ne buni.

Isti sistem - koji već postoji i odlično funkcioniše - treba da se ustanovi i prilikom obračuna godišnjeg poreza na imovinu.
vlada_bg79 vlada_bg79 16:55 19.10.2009

Podrzavam, ali...

Odlican tekst, prosto mi je zao sto autor stvarno nije taj NN "bizmismen"...
Podrzavam potpuno progresivno oporezivanje, narocito kada je imovina u pitanju, ali tu postoji jedan veliki problem - nasa drzava nema pojma kolika su primanja i koja je imovina njenih gradjana!
Ideja ministarke se zasniva na tome da oni koji su dovoljno naivni (neki bi rekli i glupi) da prijave sva svoja primanja budu "kaznjeni" sa vecim porezom, iako je porez za vecu platu proporcijalan samoj plati, pa neko ko je prijavio 3 x vecu platu od proseka placa i 3 x veci porez od proseka. Oni koji su "nezaposleni" ili primaju minimalac, a voze dzipove i imaju po nekoliko nekretnina (NN biznismeni iz primera) naravno placaju manji porez i ne bi bili zahvaceni ovom "reformom", pa im jos dajemo manju cenu za vrtic, pa ako imaju srece (citaj vezu) dobice i socijalne stanove koji se grade iz naseg poreza itd.
O milion (!?) bespravno izgradjenih objekata i njihovoj vrednosti i 0% poreza koji se placaju na iste mislim da ne vredi trositi mnogo reci - sve sama sirotinja i minimalci.
Meni jako smeta reakciona i oportunisticka priroda nasih vlasti, koji kada se nadju pred problemom umesto da urade pravu stvar (i tezu naravno) - smanjenje rashoda, suzbijanje sive ekonomije, ulaganje u infrastrukturu itd. pribegava populizmu i socijalnoj demagogiji i najlaksem i najbrzem resenju - ajde da dodatno oporezujemo one prihode koji su prijavljeni pa cemo da pokrpimo malo rupe i "drzi vodu dok majstori odu".
Hajde da uradimo tezi deo, da rascistimo sta se dogadja u ovoj zemlji, ko sta ima i zaradjuje i hajde da onda uvedemo progresivno oporezivanje. Ovako cemo oporezovati nekoga ko je bogat sa recimo 70-80.000 din i radi 12 sati dnevno za neku stranu firmu (oni uglavnom prijavljuju cele plate) i izdrzava zenu i decu, i jedva se ugurava u neku srednju klasu, a kamoli bogatase...

P.S. Sta cemo sa onom bagrom sto se napljackala 90-ih, tipa direktor propalog preduzeca imao platu 100DM i sada ima 10 stanova u Beogradu? Naravno lepo zivi od izdavanja istih i naravno nema nikakav prijavljen prihod, jer mu nije dosta sto je pokrao te stanove nego nece ni porez na izdavanje da plati...
ninasimone ninasimone 17:57 19.10.2009

Re: Podrzavam, ali...

vlada_bg79
Odlican tekst, prosto mi je zao sto autor stvarno nije taj NN "bizmismen"...
Podrzavam potpuno progresivno oporezivanje narocito kada je imovina u pitanju, ali tu postoji jedan veliki problem - nasa drzava nema pojma kolika su primanja i koja je imovina njenih gradjana!

Da, to je problem u Srbiji ali i progresivno oporezivanje ima svojih. Na papiru zvuci dobro, a u stvarnosti postoje raznorazne zloupotrebe. Warren Buffett je dobro primetio da njegova sekretarica procentualno placa veci porez nego on koji ima da plati armiju advokata i knjigovodja da izmuzu svaki boziju rupu u zakonu. Koji god sistem da se smisli, najbolji bi bio onaj sa sto manje rupa.
Sta je sa flat rate porezom? Ili nekim hibridom? Recimo ne placa se porez do izvesne sume (nesto poput minimalca) a sve preko toga 10%, ili vec koliko, nema otpisivanja troskova ili samo na broj izdrzavanih lica.

Saša Radulović Saša Radulović 18:15 19.10.2009

Re: Podrzavam, ali...

Progresivno oporezivanje nema problem. Problem imaju poreski zakoni i rupe koje koje su slučajno ili namerno ostavljena za Warren-a i mene.
Igor_Jaramaz Igor_Jaramaz 18:46 19.10.2009

Re: Podrzavam, ali...

Рупе у пореским прописима су производ:
- случајности (немарљивости писаца и замршене ситуације разним преклапајућим пореским прописима)
- намере (мање због утицаја Ворена а много више због пореских технократа који себи осигуравају посао)

Равна стопа опорезивања (flat tax rate) то решава и поједностављује сиутацију, не спутава труд вредних, паметних и сналажљивих који би да произведу и зараде више. Не поспешује криминал и ескивирање пореза, не тера богате из земље чак штавише елиминише неспоразуме, грешке и потребу за бирократијом и накнадним пореско-финансијским услугама.

Ворену Бафету одговара, одговара физикалцу из Врања,одговара средњој класи и онима који се надају да то постану. Са друге стране не одговара сектору правно/финансијских услуга који је на коњу између приватног и државнополитичког система :)
Saša Radulović Saša Radulović 18:49 19.10.2009

Re: Podrzavam, ali...

Равна стопа опорезивања (flat tax rate) то решава


Netačno. Jedno nema nikakve veze sa drugim.

Ravna stopa je u Srbiji. Zato nam i ide kako nam ide. Ona svakako ne odgovara velikoj većini građana. Odgovara samo NN bizmismenima i meni.
ninasimone ninasimone 19:05 19.10.2009

Re: Podrzavam, ali...

Saša Radulović


Ravna stopa je u Srbiji. Zato nam i ide kako nam ide. Ona svakako ne odgovara velikoj većini građana. Odgovara samo NN bizmismenima i meni.

Ja sam shvatila da je regresivna, sto vise zaradjujes, placas manje.
Saša Radulović Saša Radulović 19:21 19.10.2009

Re: Podrzavam, ali...

ninasimone

Saša RadulovićRavna stopa je u Srbiji. Zato nam i ide kako nam ide. Ona svakako ne odgovara velikoj većini građana. Odgovara samo NN bizmismenima i meni.Ja sam shvatila da je regresivna, sto vise zaradjujes, placas manje.


Situaciju komplikuju doprinosi za PIO, zdravstvo i nezaposlenost koje plaćaju samo oni koji su zaposleni. Kada se oni uzmu u obzir porez na rad (koji se sastoji od poreza na dohodak i svih doprinosa) je u Srbiji spektakularno regresivan.
vlada_bg79 vlada_bg79 20:55 19.10.2009

Re: Podrzavam, ali...

P.S. Sta cemo sa onom bagrom sto se napljackala 90-ih, tipa direktor propalog preduzeca imao platu 100DM i sada ima 10 stanova u Beogradu? Naravno lepo zivi od izdavanja istih i naravno nema nikakav prijavljen prihod, jer mu nije dosta sto je pokrao te stanove nego nece ni porez na izdavanje da plati...


Zamalo da zaboravim:
Isti taj bivsi direktor je vredno pljackajuci svoje preduzece i drzavu, zaradio i nadprosecnu penziju, to mu dodje kao bonus na zaradu od ukradene imovine i utajeni porez. Njegovu penziju dobrim delom subvencionisemo mi koji placamo porez, posto je penzioni sistem odavno bankrotirao, naravno dobrim delom i zato sto je vecina preduzeca unistena od strane nekompetentnih i korumpiranih direktora
To nas dovodi i do jako vaznog pitanja, kako se prikupljeni porez trosi, najvecim delom na penzije, pa na prezaposleni i nestrucni javni sektor...
Progresivni porez jeste "civilizacijsko dostignuce", ali civilizacija ima mnogo tekovina koje tek treba da se ostvare kod nas kako bi ovakav porez imao smisla.
Saša Radulović Saša Radulović 22:29 19.10.2009

Re: Podrzavam, ali...

Progresivni porez jeste "civilizacijsko dostignuce", ali civilizacija ima mnogo tekovina koje tek treba da se ostvare kod nas kako bi ovakav porez imao smisla.


Te dve stvari nisu povezane. Uvođenje progresivnog poreza bi dovelo do smanjenja poreza za 70% građana. Povećanje bi bilo samo za one koji to mogu i da plate.

Nakon dovođenja poreskog sistema u balans, dalji put treba da bude smanjenje javne potrošnje, subvencija i ostalih budalaština i kroz to i smanjenje poreza za sve. Ali prvo ide balansiranje sistema. Po uzoru na sve bogate zemlje.

Sve, ama baš sve uspešne zemlje u svetu imaju progresivan porez. Sve. Tačka. Progresivan porez je ekonomska neminovnost ako išta znate o ekonomiji i matematici. Ravan porez (flat-tax) vam je inženjerski ekvivalent mosta koji računa da gravitacija ne radi na dole već u stranu, ili još gore u vis. Ni jedna uspešna zemlja nema ravan porez. Zato što je nonsense. O regresivnom porezu kakav je kod nas i kod nekih zemalja u okruženju da i ne govorim.

I naravno ovo sve ne može preko noći. Ne možete odjednom drastično promeniti poreske stope. Ali morate znati kuda ste pošli.
vlada_bg79 vlada_bg79 23:49 19.10.2009

Re: Podrzavam, ali...

Hmm, opet se delimicno slazem, progresivan porez da, ali ako se on racuna u odnosu na potpuno lazno stanje prihoda i imovine to mi stvarno nema mnogo smisla...
Koliki porez bi pripisali MM biznismenu (kolega NN iz primera) koji ima minimalac zvanicno (kao i pomenutu Vranjanac), ima novog audija, ima nelegalnu kucu u Surcinu koja vredi recimo 150 000 eur, ali za nasu drzavu i ne postoji, napravio je isto tako nelegalnu zgradu na Zvezdari, sa 15 stanova, prodao je za milion evra (od toga pola profit) i nasa drzava nema pojma o svemu tome. On bi verovatno bio u grupi od 70% kojoj bi bio smanjen porez ako samo primenimo porez na prijavljene prihode.
Negde (mislim B92) sam procitao podatak da je 50% BDP-a u sivoj ekonomiji?! Dok taj procenat ne bude drasticno manji svaka prica o porezu je prilicno abstraktna.
Tacno je da u Kanadi, Nemackoj i Americi to lepo funkcionise, ali tamo imaju neuporedivo bolji pregled prihoda, i plase se poreske sluzbe kao djavo krsta. Ja se nadam da ce i kod nas to tako funkcionisati jednog dana, ali se to nece dogoditi tako sto ce se promeniti poreska stopa, u stvari efekat bi mogao biti potpuno suprotan.
Treba zasukati rukave i napraviti presek sta se stvarno dogadja u ovoj zemlji i onda svakako oporezovati one koji imaju vise od proseka, i ono sto bih ja jako voleo da vidim, a znam da necu, oduzeti trajno od onih koji su imovinu stekli kriminalom, zloupotrebom, korupcijom, svercom...
Saša Radulović Saša Radulović 08:21 20.10.2009

Re: Podrzavam, ali...

Opet nebitno. Siva ekonomije kod nas je oko 40% BDP-a. Ona je kod najsiromašniji. Izbegavaju porez da bi preživeli. Kad zaradite 200 evra, nije razumno dati 80 evra državi.

Naravno da treba raditi stvari o kojima govorite. Ali to ništa ne menja na činjenici da kao i sve uspešne zemlje sveta, treba da imamo progresivan porez.
vlada_bg79 vlada_bg79 12:21 20.10.2009

Re: Podrzavam, ali...

Opet nebitno. Siva ekonomije kod nas je oko 40% BDP-a. Ona je kod najsiromašniji. Izbegavaju porez da bi preživeli. Kad zaradite 200 evra, nije razumno dati 80 evra državi.

Ja stvarno ne znam mnogo o ekonomiji, ali nije mi bas jasno kako najsiromasniji (recimo njih 20%) napravi 40% BDP, a oni koji tu ne spadaju (ostalih 80%, koji su bogatiji pa vise doprinose drustvenom proizvodu) naprave 60% BDP. U tome i jeste problem, u sivoj ekonomiji se valjaju velike pare, po meni ne samo najsiromasnijih, koje su ispod poreskog radara - i ostace tamo i sa progresivnim porezom, mozda narocito sa progresivnim porezom.
U stvari kada malo razmislim to se uopste i ne krije ni u "legalnim" tokovima, cak i sa ovako "regresivnim" porezima. Uzmite za primer nasu najvecu firmu i njenog vlasnika, naseg najbogatijeg coveka, ljubi ga majka. Formalno vlasnik te firme/grupacije je neka "offshore" kompanija, iz nekog poreskog raja (Devicanska ostrva ili tako nesto), kako bi mogle pare da se izvuku iz zemlje, pa ako nema profita nema ni poreza (ni ovog bednog od 10%). Ta jadna firma kada se izvuku pare napolje nema ni da plati svojim dobavljacima. To svi znaju i niko ne radi nista po tome pitanju. Ako "on" ne placa nikakav porez na svoj imbecilan profit (jer kada posalje pare na offshore racun formalno nema profit) i kupuje jahte po Jadranu , podizanje poreza onima koji su prijavili svoju imovinu i prihode ce i njih da otera ispod radara - a svi znamo da smo u tome jako dobri.
Kazem opet podrzavam ovu promenu, ali kao slag na tortu jednog, koliko toliko, uredjenog drustva, ubaciti to u potpuni haos koji kod nas vlada u ovoj sferi mislim da bi bilo kontraproduktivno i sa prakticne strane (budzet) i sa strane pravednije raspodele dobara.
Igor_Jaramaz Igor_Jaramaz 15:56 20.10.2009

Re: Podrzavam, ali...

Saša Radulović
ninasimone

Saša RadulovićRavna stopa je u Srbiji. Zato nam i ide kako nam ide. Ona svakako ne odgovara velikoj većini građana. Odgovara samo NN bizmismenima i meni.Ja sam shvatila da je regresivna, sto vise zaradjujes, placas manje.


Situaciju komplikuju doprinosi za PIO, zdravstvo i nezaposlenost koje plaćaju samo oni koji su zaposleni. Kada se oni uzmu u obzir porez na rad (koji se sastoji od poreza na dohodak i svih doprinosa) je u Srbiji spektakularno regresivan.

Још једаред, нека буде равна стопа (flat tax rate)
Saša Radulović Saša Radulović 20:09 20.10.2009

Re: Podrzavam, ali...

Још једаред, нека буде равна стопа (flat tax rate)


Uh kako vas boli :) A ko ste vi? Odakle pišete? Očigledno vam je strašno stalo, pa kažite nam sa koje pozicije trolujete?

I kažite nam, na koju značajnu zemlju treba da se ugledamo koja ima flat tax sistem? Prosvetlite nas :)
hazard92 hazard92 11:07 21.10.2009

Re: Podrzavam, ali...

Saša Radulović


I kažite nam, na koju značajnu zemlju treba da se ugledamo koja ima flat tax sistem? Prosvetlite nas :)


Cisto onako, da udarim kontru - a mozda Srbija treba da se ugleda na zemlje svoje velicine, sa slicnim (postkomunistickim) nasledjem, koje su u protekle 2 decenije bile jako uspesne po stopi privrednog rasta?
Recimo, Estoniju ili Cesku?
Saša Radulović Saša Radulović 18:32 21.10.2009

Re: Podrzavam, ali...

Recimo, Estoniju ili Cesku?


Niste valjda ozbiljni ? :) Ja rekoh ozbiljnu, misleći uspešnu, značajnu zemlju. Na primer Amerika, Kanada, Australija, Nemačka, Italija, Britanija, Francuska, Švedska, Norveška ... tako te zemlje. Dokazano višedecenijski uspešne.
hazard92 hazard92 19:34 21.10.2009

Re: Podrzavam, ali...

hazard

Saša Radulović
Recimo, Estoniju ili Cesku?


Niste valjda ozbiljni ? :) Ja rekoh ozbiljnu, misleći uspešnu, značajnu zemlju. Na primer Amerika, Kanada, Australija, Nemačka, Italija, Britanija, Francuska, Švedska, Norveška ... tako te zemlje. Dokazano višedecenijski uspešne.


Naravno da sam ozbiljan. Naravno treba se porediti i sa SAD, Nemackom i sl. - ali u nekom trenutku ta poredjenja postaju besmislena, kada se uzmu u obzir svi faktori. Ponekad, porediti Srbiju i SAD je kao porediti babe i zabe.

Zasto sam rekao Estonija ili Ceska? To su male evropske drzave (kao Srbija) koje su 50 godina bile pod komunizmom (kao Srbija), koje su prosle tranziciju (koju Srbija, nazalost, jos nije prosla skroz) i koje su postale clanice EU (cilj kome Srbija, deklarativno, stremi). Stavise, u istocnoevropskim drzavama isprobani su mnogi ekonomski "noviteti" ili resenja manje primenjena na Zapadu (kao npr. flat tax), zbog toga sto su u mnogo cemu pocinjale od nule, za razliku od Zapada gde su na delu mnoge ustaljene seme koje je tesko menjati sto zbog letargije sto zbog ustaljenih interesa sto zbog toga sto kao sto rekoh kada drzava stavi sapu na neki prihod, tesko se nje odrice.

Zato ostavimo na trenutak zemlje sa 50, 100 ili 200 godina nesmetanog razvoja u demokratskom i kapitalistickom sistemu, pa se pozabavimo nekim drugim primerima nama mnogo slicnijim. Izabrao sam Estoniju i Cesku kao drzave koje su u poredjenju sa Srbijom bile vrlo uspesne (usput, imaju flat tax rezime :) doduse Ceska tek od 2007. - ali tu je i Slovacka kao primer, sa nesto duzim stazom) a pritom su joj slicne, da se pitamo - sta su oni uradili kako treba, a mi nismo?
vlada_bg79 vlada_bg79 19:45 21.10.2009

Re: Podrzavam, ali...

Zato ostavimo na trenutak zemlje sa 50, 100 ili 200 godina nesmetanog razvoja u demokratskom i kapitalistickom sistemu, pa se pozabavimo nekim drugim primerima nama mnogo slicnijim. Izabrao sam Estoniju i Cesku kao drzave koje su u poredjenju sa Srbijom bile vrlo uspesne (usput, imaju flat tax rezime :) doduse Ceska tek od 2007. - ali tu je i Slovacka kao primer, sa nesto duzim stazom) a pritom su joj slicne, da se pitamo - sta su oni uradili kako treba, a mi nismo?

Potpisujem. Od njih mozemo vise da naucimo gde gresimo i gde mozemo da se popravimo jer smo uporedivi po mnogo cemu. Prosto prebacivanje stranog modela koji je razvijen u potpuno razlicitom drustvenom i institucionalnom okruzenju je jako tesko primeniti, pogotovo na danasnju Srbiju.
Principijelno ostajem mnogo vise naklonjen progresivnom nego "flat" porezu, ali moramo prvo da prohodamo da bi mogli da trcimo...
Saša Radulović Saša Radulović 20:11 21.10.2009

Re: Podrzavam, ali...

sta su oni uradili kako treba, a mi nismo?


Ne bi trebalo da ste ozbiljni :)

Treba sa njima da se poredimo i učimo na njihovom iskustvu i iskustvu svih država koje su ispred nas u tranziciji, ali ne kada govorimo o poreskom sistemu. I oni, kao i mi, izranjaju iz socijalizma i ne znaju gde udaraju po pitanju poreskog sistema. I njima, isto kao i nama, trebaju iskustva ozbiljnih država i njihovih poreskih sistema.
hazard92 hazard92 00:50 22.10.2009

Re: Podrzavam, ali...


Saša Radulović
sta su oni uradili kako treba, a mi nismo?


Ne bi trebalo da ste ozbiljni :)

Treba sa njima da se poredimo i učimo na njihovom iskustvu i iskustvu svih država koje su ispred nas u tranziciji, ali ne kada govorimo o poreskom sistemu. I oni, kao i mi, izranjaju iz socijalizma i ne znaju gde udaraju po pitanju poreskog sistema. I njima, isto kao i nama, trebaju iskustva ozbiljnih država i njihovih poreskih sistema.


Jos jednom - da, ozbiljan sam skroz :)

Taj izlazak iz socijalizma, apsolutni lom starog sistema i prelazak na novi moze itekako da bude prednost. U nekoj Nemackoj ili Francuskoj je pitanje progresivnog poreza tabu-tema, u SAD je ozbiljna poreska reforma nemoguca jer postoje snazni lobiji i vec "uglavljeni" interesi, itd. S druge strane, u novooslobodjenim (u ekonomskom smislu) zemljama gde lobiji nisu bili formirani, a stanovnistvo indeferentno prema ovakvim stvarima, bilo je moguce eksperimentisanje.

Na kraju, ekonomska politika tih zemalja cesto nije bila produkt nekih lokalnih mozgova, nego se sve radilo uz konsultacije a nekad i pod direktnom palicom zapadnih ekonomista - dakle ekonomista koji su dosli iz tih drzava sa dugom poreskom istorijom i iskustvom i proucavali je pa na osnovu toga dovodili zakljucke. Ekonomski uspon Estonije poceo je tako sto je njihov premijer procitao Free to Choose.
Saša Radulović Saša Radulović 08:15 22.10.2009

Re: Podrzavam, ali...

Još jednom: navedene zemlje muku muče sa svojim poreskim sistemima jer su ostali iz socijalizma. Od njih se na tom polju ne može ništa naučiti. Osim kako ne treba. Na drugim poljima svakako treba koristiti njihova iskustva.
rascha rascha 19:54 19.10.2009

PREPORUKA

.... za tekst.
Nisam ekonomista i ne razumem se bas najbolje u te stvari ali sam imao prilike da slusam o progresivnom oporezivanju dok sam bio u Holandiji, i to mi deluje veoma posteno.

S druge strane, pak, nesto drugo razmisljam. Covek kada u Nemackoj, Holandiji, SAD ili Kanadi plati porez, on verovatno i vidi svakodnevno na sta su njegove pare otisle, pa ako i placa veci porez, nije mu zao.

Sta mislite, da bi ovde bilo drugacije kada bi bili povecani porezi? Mislite li da bi se nasa drzava vise i bolje brinula o nama?
Pre bih rekao da bi sve ostalo isto, samo bi porezi bili visi (i pravedniji).
Saša Radulović Saša Radulović 22:21 19.10.2009

Re: PREPORUKA

Sta mislite, da bi ovde bilo drugacije kada bi bili povecani porezi?


Ja se ne zalažem za povećanje poreza. Naprotiv. Porez za 70% građana Srbije treba smanjiti, za 25% blago povećati, a za 5% značajno povećati. U proseku, poreze treba smanjiti i smanjivati zajedno sa smanjenjem javne potrošnje.

Ako bi se uveo progresivan porez, to bi dovelo do značajnog smanjenja sive ekonomije i ukupnog rasta poreskih prihoda. Jedna stvar je uterivati porez za 5% najbogatijih, potpuno druga za 50% siromašnih. Trebalo bi nam 500.000 poreznika da nateramo 500.000 fizičkih radnika koji zarade 200 evra, da 80 daju državi. Jer je nerazumno uopšte imati poreski sistem koji traži ovo od poreskih obeveznika.
jxxx jxxx 02:51 21.10.2009

Re: PREPORUKA

Nisam imao blagu predstavu da u Srbiji vec ne postoji progresivan porez bar u nekom smislu, jer je koncept vise nego smislen, i za drzavu i za pojedince koji nisu jednostavno zli ili jednostavno dovoljno sposobni da ignorisu realnost. Da je kapitalisticki sistem najbolji od svih ponudjenih je dokaziva cinjenica isto koliko i to da je zasnovan na eksploataciji drugih, i sasvim je logicno da to mora biti korigovano nekim merama.

Sa druge strane, ako je neko dovoljno dokon, aj nek mi da konkretan odgovor, jer mi to nikad nije bilo sasvim jasno - ovako, wikipedija kaze:

The key concept of progressive income taxation is that income is considered in different steps, where income earned between certain points will be taxed at a certain rate. This is done to avoid creating incentive traps, where earning more might actually decrease your income (e.g., if income up to 10,000 is untaxed and after 10,001 you pay 10%, you will receive 9,000.90 if you make 10,001 and 10,000 if you make 10,000). The size and severity of the different steps varies a great deal and the differences inside the term "progressive" can be enormous. In this sense, it is not surprising that most economists support progressive taxation to some degree - the primary differences come when looking at the maximum income taxes that the highest earners might have to pay.

U glavnom, jel moze neko da mi objasni kako se zaista efektivno sprecava slucaj da neko ko zaradjuje 10001 ispada da ne dobija efektivno znatno manje od nekoga ko zaradjuje 10000? Jel se njemu onda taxuje onda samo taj 1 ili shta?
Saša Radulović Saša Radulović 07:49 21.10.2009

Re: PREPORUKA

Ako je poreski sistem takav da na prvih 10.000 nema poreza, a preko 10.000 porez je 10%, onda za nekoga ko zaradjuje 10.001 porez je:
(10.001 - 10.000)*10% = 1*10% = 0,1
dinar, dolar, evro kako god.

Znači ne dešava se ono što je gore opisano u zagradi.
alex131 alex131 16:37 21.10.2009

Sve je to lepo u teoriji

Nigde se ne pominju poreske olaksice u celoj prici (kojih takodje ima u svim tim zapadnim zemljama koje se pominju). Bez toga cela prica nema smisla. Nije isto kao kad neko izdrzava samog sebe ili nezaposlenu zenu i troje dece, kao i da li stedi ili trosi novac (znamo da je potrosnja potrebna kako bi u privredi postojala traznja). Bez svih tih detalja ova prica je suplja, jel praksa kod nas je poprilicno drugacija. Ovde se radi o obicnoj otimacini, drzavi je stalo do svakog dinara, u troskove zivota ne ulazi niti je to ovu vlast ikada zanimalo. Ovo je samo pokusaj da se zavuce ruka u dzep srednjoj klasi u nastanku, koja bi u sustini najvise nadrljala. U praksi bi dobar deo "srednjeg" sloja otisao u sivu zonu. Ponavljam, drzava to gleda sa tacke kako da napuni budzet a ne o "civilizacijskim tekovinama". Evo sta bi u praksi kod nas znacila ova izmena poreskih stopa, relano za zivot je potrebno recimo 90 000 din, prosecna plata je nesto preko 30 000 din. Da bi se budzet napunio potrebno je da se dobrano zahvati i od ovih sa ovom prosecnom platom inace osta budzet prazan, a ako bi se poreske stope "tempirale" po potrebama budzeta onda bi onaj ko zaradjuje 90 000 din bio proglasen za bogatasa, pri cemu mu se ne bi priznale poreske olaksice za normalan zivot jel jelte potrosacka korpa je 30 000 din zvanicno. To bi nas opet vratilo u komunizam gde smo svi jednaki (a nismo po svojim sposobnostima) i dobar deo srednjeg sloja u nastanku bi ili emigrirao (ko moze) ili otisao u sivu zonu. Pricati o tekovinama civilizacije kod nas je smesno.
nikvet pn nikvet pn 17:42 21.10.2009

Re: Sve je to lepo u teoriji

Lakše je opljunuti nego pažljivo čitati :
A onda postoje poreske olakšice ili poreska oslobađanja. Na prvih 25% prosečne plate, oslobađanje je 100%. Od 25% do prosečne plate, olakšica je 50%. Na primanja preko 4x prosečna plata, nema poreskih olakšica.

A poreska olakšica ili oslobađanje treba da kaže: na prvih 40.000 evra nekretnina, olakšica je 100%.

Malo li je ?
Uzgred, u vezi 40 000 e : prosečan beogradski um jako će se iznenaditi kad se ispostavi da pojedine 'tanje' opštine u Srbiji nemaju više od dvocifrenog ili čak jednocifren broj poreskih obveznika po ovom osnovu.
Saša Radulović Saša Radulović 18:28 21.10.2009

Re: Sve je to lepo u teoriji

Nigde se ne pominju poreske olaksice u celoj prici (kojih takodje ima u svim tim zapadnim zemljama koje se pominju). Bez toga cela prica nema smisla.


Ima smisla i pomenute su u tekstu. Ali imate pravo, treba dodati i druge olakšice koje postoje u uređenom svetu. Na primer, poreska olakšica za svako dete.

Pričati o tekovinama civilizacije kod nas nije smešno.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana