жедан лептир а мооре варљиво

Черевићан RSS / 04.12.2007. u 13:55

 

састав на тему . . . потсећајућу

 

некидан предивно, седим на каменитој обали уз Медитерана, опуштен трудим се да уживам у тренутку.јер никад незнаш оћел неки цунами нас запљуснути и одно међ лађе потонуле размазати. јер море је  . . море .пљускају таласићи о стену ,посматрам наизглед бесмислени рибица крет у подморју . . . . и утом;1980 друга је у јесен ,наслућујем себе на молу у арсани манастира Хиландара arsana.jpg

 

и исто као данас пиљим у мирну површ тамошњег Мора јер Кокола ,другар, решијо да се на овом светом месту крсти ,онако до појаса у води ,па ја са апаратуром пристигао малко раније да одаберем најповољније место за усликавање.да & лептира шарених се присећам около док проверавам ;можда је Барски ( Василије Григорович ) у својим путописима из 1744 и био у праву када је натукнуо да име Хиландар потиче од "хили лиондари" ( лавља уста ) јер  прибележи да  је у антици на овом месту постојао утврђени град над чијим је  улазом постојао грб са мотивом лава разјапљених уста. или се пак путницима што су упловљавали у залив пристаништа yинило као да улазе у лављу чељуст. ко зна . . .а неки дан раније стар и утучен монах Генадије није дошао на јутрење .нашли су га касније у келији вечно уснулог са благим осмехом на усахлим уснама .куњао је веле месецима након неочекиваног Сусрета молитви посвећен  припремајући себе на пут ка Свевишњем. сећам се укопа грешниковог . крхко тело умотано у бели чаршав те опојано било је положено у раку подно Црквице покајнице ван зидина Манастира ,те затрпано ,ахумка  набацана камењем. поврх ,  проста дрвена крстача са именом ножем урезаним30 је година проживео међу браћом хиландарском а да ником није своју тугу зарад које се прикључио братству тамо спочетка педесетих века минулог поменуо . наслућивао се   инфорбиро , те да је јако окаљао руке ( и душу ) удругом свецком.

сваки покајник је  у Манастир добродошао ,па га пригрлише остали а он повучен у себе радио је најтеже послове те сате и сате клечећи на каменитом поду богомоље мрмљао само себи знане молитве.и онда с почетка 8десетих  једна битна ЈУ државна делегација је посетила Грчку ,те је проигуман Хиландара из Патријаршије Солунске примио указ да ће грешном Генадију из јерисоса чамцем морнарице за који дан 1 важан допловити у посету те да буде у пристаништу под Манастиром  да се сусретну.примио је смирено (као и увек) поруку и онда ,непримерено за њега,тирадом сентенци којима је запањио и најученије у братству замолио да га након претстојећег сусрета изопште из братства те да му дозволе да осамљен у једној од пећина атоса  проживи остатак овоземаљског трајања .нису наравно пристали на захтев ,а Он послушан у одређени дан се старачким кораком видно узбуђен прошетао ( са пратњом ) тих пар километара до Мора. . . .

 умишљам , након толико:

стајали су тако Грешник наспрам Посетиоца , први већ стар на измаку итих , а други пун себе ,речит ( како нам сусрет описаше братство ) тамо на  истом оном каменитом молу ,где  се и ја прегрешан задесих у својем зујоглавом самотражу од пре двеипо деценије ,а на чега ме ево потсети, дали ,лелуј таласа данашњих  ,сличних оним из арсане хиландарске  или пак лептир жедан XCAYPHVK2CAW48TTOCA28LO0YCATR7B3MCA.jpg

кои у неколико наврата већ покушава да се примири на стени уз сам руб таласа. 

о чему ли само разговараше и ко би уопште посетилац Генадијев ?Komentari (82)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 14:26 04.12.2007

Genadije, Danilo, kajanje

Bolje da ne znamo ko je dolazio. I bolje da ne znamo grehe njegove. Neko je već zapisao njegove grehe i neko je odmerio gde će ga i kako smestiti na večni pansion.
A ja koji sam u Gendijevo vreme gazio po tom istom kamenju i tamo slušao šta mi se govori i zapoveda odgore i koji sam dvared gazio taj prst najbliži Maloj Aziji i koji sam noću zaboravljao sve osim da sam grešan i koji sam posle druge posete Svetoj Gori shvatio bogohulno da nisam stvoren za NJIH ili oni za mene i da sam zaslužio da okajem grehe na nekom drugom mestu i na neki prizemniji način - dakle, ja se, zahvaljujući Čeovom tekstu, prisećam tih dana i noći sedamdesetih godina sa dečjom radošću kao da se prisećam školskih dana.
A grešni Danilo Kiš je i ne znajući bio prisutan tih dana na Svetoj Gori, i njegova Grobnice za Borisa Davidoviča je bila predmet monaških razgovora, posebno su Mehanički lavovi bili zanimljivi. I bili su zadovoljni jer im je jedna dimenzija Kišove proze savim odgovarala. Kasniji buljuci turista su me naterali da zanemim sve do ovih dana, a kriv je što sam progovorio, grešni Čerevićan.
Neka je večni mir Genadiju, makar mu ruke bile krvave do lakata.
mariopan mariopan 14:50 04.12.2007

Re: Genadije, Danilo, kajanje

Imas pravo Kraljumajmuna , nije nase da mu sudimo ima on sudiju na onom svetu a ako se pokajao , ko sto vidim da jeste , jer trazio je za sebe da ga izopste , da u samoci prozivi ostatak zivota u pecini , i sve je najteze poslove radio , sve to kajuci se neprekidno , onda je samo oprostaj i zasluzio. Kaze nas narod da je bolje jednom gresniku oprostiti nego ceo zivot u molitvi provesti i sa andjelima spavati.

A ko je mogao da mu dodje ? Ko god bio taj je susret ocigledno samo na njegov greh ukazivao i izazvao je u njemu osecaj da nije dovoljno okajao sta god da je uradio , vec mora svoje telo i duh jos vise da muci , neprekidno uveren da je njegov zlocin neoprostiv. Preteska kazna .

To me podseti da svi mi imamo takve trenutke kojih se stidimo i sebe prekorevamo , gresni smo , to je jedino istina , pa svojim gresima valja nam se pozabaviti a tudje neka ON procenjuje , neka prasta jer i mi , evo oprastamo i molimo da se i nama oprosti.
Черевићан Черевићан 19:06 04.12.2007

дваред је ипак дваред

KRALJуMAJMUNA сретниче грешни па шта се ја онда прегрешан са том мојом давнашњом посетом фалим и након толико лептирева присећам.жедни.управусте да само онај који је посетио окружење атоса је у стању да се одреди дали тамо припада или оно друго.изазов је то огроман у овом нашем потрошачком свету и само велика мука , ако изумемо оне одмалена посвећене, може човека определити да се ка ТАМО трајањем усмери.тако би и са . .генадијем поменутим.
пријатно је уистину бити увашем друштву . . грешниче.
jesen jesen 13:02 05.12.2007

Re: Genadije, Danilo, kajanje

...sve zavisi od toga koja je jedinica za greh i kako utvrditi koliko je neko gresan...za mene, sve sto nije izazvalo prolivanje krvi moze da se popravi dobrim delima pre nego molitvama....Zato mislim da Genadije ne moze nikada imati večni mir, pod predpostavkom da Bog postoji i da je pravedan....
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 14:22 05.12.2007

Re: Genadije, Danilo, kajanje

jesen
...sve zavisi od toga koja je jedinica za greh i kako utvrditi koliko je neko gresan...za mene, sve sto nije izazvalo prolivanje krvi moze da se popravi dobrim delima pre nego molitvama....Zato mislim da Genadije ne moze nikada imati večni mir, pod predpostavkom da Bog postoji i da je pravedan....

Logika ti je dobra. Za pretpostavke ne znam. A da l' Bog postoji ću da vidim). Ja nisam Bog i uvek na kraju, kad vreme sve ublaži, oprostim. Šta ću, takav sam ispao.
A znam mnogo njih koji su živi i koji su sve "zaboravili". Bar da napišu ispovest pa da saznamo, kad odu gore, bar približnu istinu.
MuadDib MuadDib 23:15 05.12.2007

Re: Genadije, Danilo, kajanje

Бог да постоји сумњам, а уколико постоји, сумњам да је праведан - односно сумњам да је праведан по нашем поимању правде.
О греху: лепо сте, jesen, написали да све зависи од тога која је јединица за грех и оно потом о томе како се то може поправити.
А надасве, некако замишљам да свака од нас (иоле свесних/савесних) живуљки зна своје грехе боље од икога овоземаљског и надземаљског...
Хвала на инспиративном коментару, а домаћину на изазовној и интересантној теми (по обичају, ал' да се пуно не понављамо како се не би уобразио).
jesen jesen 02:21 06.12.2007

Re: Genadije, Danilo, kajanje , KM,

..pa to ti kazem....sve se moze oprostiti a i popraviti ....ja samo ubicama ne mogu da oprastam...nisam dobra kao ti...takva sam ispala.....
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 09:10 06.12.2007

Re: Genadije, Danilo, kajanje , KM,

jesen
..pa to ti kazem....sve se moze oprostiti a i popraviti ....ja samo ubicama ne mogu da oprastam...nisam dobra kao ti...takva sam ispala.....

Pošto si ovako lepo napisala komentare ja da ti javim jednu dobru vest. Imam za tebe Ivanovu knjigu
Sumrak Vizantije).
Javi se na PP.
jesen jesen 10:11 06.12.2007

Re: Genadije, Danilo, kajanje , KM,

HVALAAAA! ...nisam znala da ovde moze nesto i da se zaradi..:))
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 10:13 06.12.2007

Genadije, Jesen stigla

jesen
HVALAAAA! ...nisam znala da ovde moze nesto i da se zaradi..:))

Dobri Bog ima delegata na Blogu. A ne zove se Červićan ).
Gorstak Gorstak 14:39 04.12.2007

Večnost

и ја прегрешан задесих у својем зујоглавом самотражу од пре двеипо деценије

Ja sam imao tu čast da sam hodočastio na Hilandar ove godine. Ja pregrešan, takođe.
Tamo vreme stoji zasigurno. Ne jedan mi je rekao da taj mir i spokoj, koji su prisutni na Atosu, može da se dotakne.
Tekst već preporučen.
Hvala za podsećanje.

Re: Večnost

podsetiste me sad na jedan divan primer tolerancije vezan za Hilendar. Znam coveka koji je napravio font za staroslovenski za potrebe manastira. To je braci visestruko olaksalo zivot i pomoglo da se od zuba vremena sacuvaju stari spisi. Ali, ovaj covek, iako postuje sveto mesto, sam verske rituale ne praktikuje. Ovu je cinjenicu vec prvog sata svog boravka na Svetoj Zemlji saopstio manastirskim glavesinama:
"Ja ustajem oko podneva, volim da radim nocu, a i produktivniji sam ako pijem pivo."
Braca nisu nista rekla, ali ga je od tada svaki dan za vreme njegovog boravka na stolu cekalo 'ladno pivo.
Vasa stara obozavateljka
Gorstak Gorstak 15:24 04.12.2007

Re: Večnost

Braca nisu nista rekla, ali ga je od tada svaki dan za vreme njegovog boravka na stolu cekalo 'ladno pivo

Ne želim sad da pravim se pravim pametan, kao ja bio i sve znam, a vi, žene, ne smete da priđete i možete samo da nam zavidite.
Meni je najveći (najpozitivniji) utisak to kako izgledaju i pričaju monasi. Manastir je OK - rušen, građen, paljen, obnavljan, pljačkan, opet građen... Ljudi (monasi) su ono što ga čini svetim, kako da kažem, mestom.
Jedan od otaca je rekao da ovde (na Hilandaru) služe (podvizuju se kaže, valjda) najveći grešnici. Ne bi oni dolazili da monahuju da nešto mnogo nisu zgrešili.
A, ta bezvremenost prisutna na Atosu. Za to ja nemam rečnik da opišem, a i sramota me posle teksta g-dina Č. Izgledaće ko osnovac da piše sastav. Jedva se setih ovog bezvremenost. Uf al sam pametan.
Черевићан Черевићан 15:50 04.12.2007

шта чито, бијо

Gorstak Вама бар неморам да дочаравам живчани осећај изнутра кад се затекнете на св. гори. велика је неправда да и жене немогу да посете манастире ,наравски ако царицу јелену изузмемо ( те оне које нису евидентиране ,упс). а грешника је било . . ибиће . .тако да се манастири неморају бринути за . . осип братства. бар на атосу. фалаВам на утисцима ОДАНДЕ.ма . . умете Ви то . .само се бремзате у списатељским изазовима. откравитесе па да СВИ ми у читању уживамо.
Gorstak Gorstak 17:23 04.12.2007

Re: шта чито, бијо

Ja sam, eto sramote, bio na Sv.Gori samo sat vremena. Zbog načina dolaska i odlaska. Ako planirate 1 dan onda je to 1 sat. Ima samo jedan brod koji vas dovozi i isti vas vraća nazad. U međuvremenu imate 2km makadama do Hilandara. Ako brod, kojim slučajem, propustite, a zatekne vas sumrak izvan zidina manastirskih eto vama ultimatfighta sa šakalima kojih je tamo popriličan broj. U Uranopolisu možete da pazarite suvenir - drveni buzdovan od nekih 2m koji služi za samoodbranu. Sve manastirske zidine se zatvaraju po zalasku Sunca, a otvaraju zorom. U međuvremenu, ko ušo ušo, ko nije, av, av.
Neki mi kažu da je to traćenje vremena provesti tamo samo 1 sat.
Ja stigoh da popijem vode sa bunara koji je iskopao Sv. Sava, a predanje kaže da ko tu vodu jednom proba uvek se vraća. Probo i radi. Sad tek imam ogromnu želju da odem, opet. Žena mi se brine da se ne zamonašim:)
Tada sam stigao i riznicu da vidim i da se poklonim svetinjama. Na tome neizmerno hvala Ocu Pavlu. Bio sam bez reči. Neka jeza me uhvatila, a maksimalno sam se skoncentisao da ne zinem od čuda i balavim. Nije red.

A meni ostao jedan interesantan detalj u pamćenju, a to je da su ona dva džipa u vlasništvu manastira donacija od druga Tite!?!?!!! To mi reče jedan od saputnika, a ja još ne mogu da verujem pa sve mislim da on to mene malo.

Kazezoze Kazezoze 17:44 04.12.2007

Re: шта чито, бијо

A meni ostao jedan interesantan detalj u pamćenju, a to je da su ona dva džipa u vlasništvu manastira donacija od druga Tite!?!?!!!

mozhda je to bio zagonetni posetilac, ako se vremenski termin posete poklapa.
koje godine to beshe?
Gorstak Gorstak 17:52 04.12.2007

Re: шта чито, бијо

koje godine to beshe?

Ja sam tamo bio ove godine, ili da se izrazim u stilu bloga i teme ovog leta Gospodnjeg, a džipovi su podosta stari. Moja procena da su godište proizvodnje '75 '76. Slabo se razumem, ali neki mercedesi ako se ne varam.
Sasvim je moguće prijatelju moj (što bi reko detekt. Poaro), ali...
Ma stalno neke misterije kod našeg domaćina. Lepa hipnoza.
Черевићан Черевићан 19:39 04.12.2007

скимси буди таки

stara? obozavateljkо потсетили сте Ви сада мене на пар колега краснописаца са коима сам хиландар посетио те захваљујући њима имао увид у оригинал рукописне књиге.мало је казати да се у томе . .најгрубље речено уживало. не . .то се доживљавало и дуууго времена након сусрета са тим текстовима
е сад ти које спомињем, уметници боемских назора доласком на свето тло се . .препородише.први су били на јутарњим црквеним молитвама ,све време боравка на атосу примерени у јелу од пића само вода(познати локаџије иначе), једном речју . . за непрепознати их.на моје питање . .у чему је заврзлама . .немоћно слегаше раменима прстом указајући . .ка небесима. фала што сте снама Ана &. . .
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 15:11 04.12.2007

manastirska atmosfera

E, Sveto, znam neke, meni bliske, koji se nisu treznili neko vreme posle ovakvih iskustava. A posle su im pred ocima leteli sareni leptirici:)
Черевићан Черевићан 15:38 04.12.2007

лептирићу шарен(ч)ићу

свако однас има обичај да се веже за неки (неважан) детаљ.поред комплетног утиска који св гора остави на посетиоца ,мени ето, оста, трезном и тај лептир засвагда, тако да се нечудим лако усвираним на умишљају. увек ми је драго када нам се придружите гђо Jelena Pavlović . хвала.
mariopan mariopan 15:40 04.12.2007

Re: manastirska atmosfera

Za one koji ruse , pale i pljackaju mozda je dobro da negde procitaju da svetost nekog mesta ne stanuje u zidovima vec u ljudima , da se pre izgradnje sakralnog objekta svetom vodicom i molitvom osvesta zemlja na kojoj ce hram biti i to mesto , ta "sveta zemlja" tog casa postaje crkva. Moze se odmah covek , vernik , pomoliti Bogu , nista ne smeta sto nema zidova , on je i tog casa u crkvi.

Za one koji se hvale kako su za jednu noc srusili crkvu , kamenje pobacali u reku i napravili parking , sve u zelji da zatru tragove pravoslavlja , uzalud im posao...posle sto godina , kada dodje vernik i zapali svecu , tu na tom parkingu on je na svetoj zemlji i u svojoj crkvi. Ne mora da ima zidove , ne mora da to bude velelepni hram niti drvenjara , kakvih jos ponegde ima , one su sve pred Bogom jednake po vaznosti , to su sve CRKVE u kojima se vernici obracaju Njemu i On se obraca njima.

A prokletstvo zbog zlocina postoji , to nije praznoverje , to bi mozda bilo bas ovo pokajanje i mucenje koje ljudska dusa nametne sama sebi , svirepije i teze kazne nego sto bi Bog ili ljudi njemu nametnuli , sve u strahu da se taj greh ne prenese na pokolenja i potomke . Ne jednom se to pokazalo kao tacno , da potomci generacijama mukom okajavaju grehe predaka , nemocni da ispune posudu svojm krvlju da ne bi to morala njihova deca. Mozda se i nad ovim treba zamisliti?
Черевићан Черевићан 18:55 04.12.2007

феникс тица

mariopan над Вашим осмишљеним коментаром се уистину треба сконцентрисати. историја је показала да су манастири рушени и онављани иопет . . јово наново, ал ретко је који . .срушен за свагда.они су ко тица феникс . .из пепела се рађају те џабе непристојним труда да их униште. а што се тиче окајавања грехова предака, тема одвајкада присутна сетимо се само . . . .орестије есхилове и указа. . патњама се памет стиче.
питам се неупућен . .зашто баш свака генерација на овом нашем балкану указ тај верификовати мора ?
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 23:25 04.12.2007

феникс тица балканица ili balkanica

Черевићан питам се неупућен . .зашто баш свака генерација на овом нашем балкану указ тај верификовати мора ?патњама се памет стиче.

Lakših pitanja ima koliko hoćeš. Težih nema mnogo. Ja samo jedno teže znam a to je pitanje smisla čovekovog.
Jedan užasan odgovor na balkansko pitanje i balkanske patnje sam čuo ali mi se ni malo ne svide - da su naši preci birali "istočnu" religiju umesto "zapadne" i obratno i da je to uzrok patnje. Naravno, uslovno NAŠI, jer kao što je poznato smatra se da znamo ko su oni bili (kao da ih je, sakloni Bože, neko kamerom televizijskom snimao ili u knjigama sve zapisivao) a ja spadam u malobrojne koji misle da je ta negdašnja balkanska ljudska masa bila vrlo amorfna, neizdiferencirana i što se tiče jezika i što se tiče pripadnosti tadašnjim "državama" i što se tiče mesta njihovog življenja a o jezicima i religijama njihovim da ne govorim. Kopka me to stalno iako znam da je bolje ne istraživati kojim su jezikom preci govorili i kom su se Bogu klanjali. Kao što je bolje ne istraživati šta je Genadije imao na duši. Kao što je bolje ne izazivati mene grešnog da ovde moje grehe razotkrivam. A nama koji smo tamo bili i boravili ne sleduje ni oprost ni prednost ( u odnosu na one koji nisu posetili Hilandar ) na proveri koju ćemo svi imati, a sirotog Genadija i njegove žrtve (zakleo bih se da ih ima na duši) ne možemo pitati da nam došapnu šta se to traži pred strašnim nebeskim sudom ne bi li se nekako provukli. Meni prolaska nema, ako je sud pošten i ako takav uopšte postoji.
mariopan mariopan 10:46 05.12.2007

Re: феникс тица

Zasto bas svaka generacija , ovde na Balkanu mukama pamet stice ? Zato rekoh , da se zamislimo nad tim i onom okajavanju grehova . Uvek se pitamo a sto bas mi ? Mozda bas zato. Pozdrav
Uvek se vise puta vratim na vase teme da bih procitala jos prispelih komentara i vase odgovore i u svima nadjem ponesto sto vredi znati Zato pozdravljam i sve komentatore i Vas
d j o l e d j o l e 15:45 04.12.2007

Lavlja glava

можда је Барски ( Василије Григорович ) у својим путописима из 1744 и био у праву када је натукнуо да име Хиландар потиче од "хили лиондари" ( лавља уста ) јер прибележи да је у антици на овом месту постојао утврђени град над чијим је улазом постојао грб са мотивом лава разјапљених уста. или се пак путницима што су упловљавали у залив пристаништа yинило као да улазе у лављу чељуст
Vasa prica o poreklu imena Hilandara ponukala me je da potrazim po web-u sta bi simbol lavlje glave na grbu nekog grada mogao da znaci, najvise zato sto me je ovaj detalj asocirao na simboliku koju je krilati lav imao naprimer u Veneciji, ili koju je grifon imao u hriscanstvu.

Ploveci po bespucima interneta dosao sam do neke drugacije price vezane za planinu Atos, u vremenu pre hriscanstva, koja bi mozda mogla da ima veze sa antickim gradom koji pominjete, grbom lava, pa samim tim i imenom manastira.

Naime, postoji prica po kojoj anticki arhitekta Dinokrat (inace jedan od tvoraca Aleksandrije i glavni tenhicki savetnik Aleksandra Velikog u njegovim mnogim poduhvatima) napravio i predlagao planove po kojima bi da se u slavu Aleksandra od planine Atos isklesao Aleksandrov spomenik.

POPE'S IDEA OF FORMING MOUNT ATHOS INTO A STATUE OF ALEXANDER THE GREAT.

"I cannot conceive," said Spence, the author of Polymetis, to Pope, "how Dinocrates could ever have carried his proposal of forming Mount Athos into a statue of Alexander the Great, into execution."—"For my part," replied Pope, "I have long since had an idea how that might be done;

Ovi planovi nikada nisu ostvareni, ali je mozda umesto njih izgradjen grad na cijem se grbu nalazila lavlja glava.

Inace, lavlja glava je simbol Aleksandra Velikog (negov cuveni slem ... koga se i dan danas zivo prisecaju, kroz bajke i price, narodi Bliskog i Dalekog Istoka ... bio je u obliku lavlje glave sa razjapljenim celjuctima). Tako se od simbola lava sa razjapljenim celjustima, doslo do Aleksandra ... pa i mozda do samog porekla imena manastira.
Черевићан Черевићан 18:29 04.12.2007

имена замешатељство

d j o l e хвала Вам на студијозном приступу мојој причици. име хиландар је и дан данас недоречено или бар не толико аргументовано да се у само једну приповетку поверује. свакако Вам је познато да је . . .хилиа (1000) и андара (магла) 1 од могућих основа имену .в. слично хили леондари илити лавља чељуст .уопште ние за превидети ни размишљања о порклу имена манастира која Ви наводите.оно за александра , зашто да не . . мош да пије воде ито . . .
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:49 04.12.2007

Ko zna


čega je sve ostao žedan leptir.
Черевићан Черевићан 18:36 04.12.2007

лептирева жеђ

Jelica Greganović , као и вазда, хитра и актуелна. питање вам је лако ко исам лептир, ал труд за смислити адекватан одговор тежак ко . .тучана фуруна. па стога . . sorry .фала на дружењу7.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:52 04.12.2007

Uvek

dragi Čerevićane :)

d j o l e d j o l e 20:57 04.12.2007

Re: Ko zna

Nekada ni citavo more nije dovoljno da utoli zedj leptira, cak i onog koji je osudjen da citav zivot prozivi za jedan dan.
Черевићан Черевићан 21:29 04.12.2007

ууху сецовало како треба

d j o l e сентенца о једнодневном животу је баш онако . . дојаја. алал!
d j o l e d j o l e 16:05 04.12.2007

Mozda

о чему ли само разговараше и ко би уопште посетилац Генадијев
se Genadije uplasio da je onaj dosao da ga podseti na ugovor koji je nekada davno sa njim potpisao ... pa kada je shvatio da ga posetilac nije prepoznao (ili da je mozda cak na njega i zaboravio), pade mu osmeh na lice ... i tako i ode, srecan i nasmejan.
AlexDunja AlexDunja 17:38 04.12.2007

nadam se da nije trol:)Butterfly above Water -- Citation from Dogen's BAIKA:

This is the time for humans and heavenly beings
to turn towards attaining the way,
as the old Buddha's dharma wheel is turned
to the extreme limit of the entire world.

Even clouds, rain, wind and water,
as well as grass, trees, and insects,
do not fail to receive the benefit of this teaching.
Heaven and earth, and land
are vigorously turned by this dharma wheel.
Черевићан Черевићан 18:10 04.12.2007

ма ни случајно

AlexDunja , Ви сте драг и редован коментатор и што је битно тематски вазда актуелан, као и овог пута уосталом. фала на стиховима.Доген Киген ми ние стран ,занимљив ми је будизам.
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 18:32 04.12.2007

Manastiri su ...

... Mesta gde se stvarno možemo odmoriti opustiti i gde možemo udahnutim punim plućima tako da cela pluća napunite svežim planinskim vazduhom.
Odlična tema, da se zanesemo malo u lepotu prirode nam naše, da se opustimo od dosade posla, ranog ustajanja itd...
preporučujem i želim mnogo ovakvih tekstova.
takođe želim da Vas uvek čitam jer Vaše pripovetkice su kao majčino šaputanje na jastuku, a jastuk mekan ne oseti se.... tako da nam se čini da lebdimo....
Черевићан Черевићан 20:10 04.12.2007

хе хе

баш сте Ви г vidomirе pavlovic-у неки па ћу још умислити сам осеби свашта .мени је драго ако вас причице моје потсете на младост те топлину материних пажњи. та констатација мије велика награда уз препоруку, наравски. ФАЛА на дружењу.
kuki kuki 19:08 04.12.2007

Sentjernejski kartuzijanski manastir


Pre jedno 20-tak godina, zahvaljujuci uticaju lokalnog privrednika, imao sam priliku da posetim ovaj manastir. Doticni drug im je bio komsija a veliki politicki uticaj vrti i gde burgija nece, tako da sam usao tamo gde je zabranjen pristup ne samo zenama vec i muskarcima. To valjda da ne bi bilo neravnopravnosti :)

Posto su Kartuzijanci samoizolovani, jedan je izabran da opsti sa spoljnim svetom: obavlja potrebne kupovine, ugovara opravke, prodaje proizvode i sl. Docekao me je ljubazno i posvetio punu paznju. Pored predstavljanja reda (strukture, pravila, duhovnost), istorije i nezaobilazne ponude da im se pridruzim, pruzio mi je mogucnost da obidjem manastir pa me je cak i uveo u monasku celiju.

Ono sto me je impresioniralo je njihova biblioteka. Iznenadio me je podatak da je jedna od njihovih aktivnosti i bavljenje naukom. Pored duhovnih i istorijskih istrazivanja, dali su svoj doprinos i medecini (naravno pre par vekova). Dostupne su im sve knige u vlasnistvu Kartuzijanskog reda.

Drugo iznenadjenje je da iako su vegetarijanci, svesni su (i priznaju!) da taj nacin ishrane nije bas najzdraviji za organizam, pa kompenzuju bakterijski imbalans sa obaveznom casom crnog vina (Cvicek) uz rucak.

Trece iznenadjenje je tehnologija proizvodnje Viljamovke: na opraseni cvet kruske se natakne flasa i plod kruske raste u njoj. Kasnije se samo nalije rakija. Ocigledno da je potreban veliki dusevni mir da bi se obavio pipav i dugotrajan posao sa vremenski dalekim rezultatima.
Черевићан Черевићан 20:05 04.12.2007

куц куц

за овако детаљан и информативан текст мени домаћину остаје да само отворим понуду те да се СВИ присутни . .куцнемо .ФАЛА kuki што сте снама иовајпут.
Svetlana S. Svetlana S. 19:09 04.12.2007

.

Lepa priča, po običaju. Preporuka, a posebno zbog ovog komentara:

велика је неправда да и жене немогу да посете манастире ,наравски ако царицу јелену изузмемо ( те оне које нису евидентиране ,упс). а грешника је било . . ибиће

Черевићан Черевићан 19:57 04.12.2007

калимеро

ма знам ја да има и женских на блогу па недозволих себи да превидим ову ОДИСТИНЕ ИСКРЕНУМИ опаску
Svetlana S. . на похвали текста хвала . . лепо је када сте иВи снама.
Svetlana S. Svetlana S. 20:06 04.12.2007

Re: калимеро

I pohvala je iskrena :) G. Čer, kad smo već kod ove teme, šta beše objašnjenje za to što žene ne mogu na Hilandar?
Gorstak Gorstak 20:33 04.12.2007

Re: калимеро

Svetlana S.
I pohvala je iskrena :) G. Čer, kad smo već kod ove teme, šta beše objašnjenje za to što žene ne mogu na Hilandar?

A jel mogu ja? A jel mogu ja?

Bez odgovora. Ma ja ću da probam pa šta bude.

Bio neki Vizantijski Car i njegova kći dođe na Atos.
Sad sam malo zaboravio razlog, ali se njoj obratila Bogorodica lično i zabranila joj dolazak na Sv. Goru.
To su monasi protumačili da ni jedna žena ne sme da kroči na tu svetu zemlju.
Slažem se sa g-dinom Č. da je to jedna veeeelika nepravda. Čak, mislim da je Grčki parlament nešto izglasao po tom pitanju, ali Atos ne potpada pod njihovu jurisdikciju već Patrijaršije u, da se izrazim, Konstantinopolju.
Isto je bio zabranjen ulazak ženama i na Meteore, ali je to, jedva, ukinuto pre nekih 20-tak god. Sad mogu da idu.
Cenim da će sa Sv. Gorom to ići mnogo teže, jer, rekoh da tamo vreme stoji. Ništa njih nije briga za ujedinjenje Evrope, prava žena, ...

I još nešto. Tamo je na snazi najstarija demokratija na svetu. Već 9 vekova imaju parlament koji sve odluke donosi koncenzusom. I to radi. Zaključak i pitanje: Da li ovi naši parlamentarci treba da se zamonaše pa da skupština liči na nešto?

Jesam li bio dobar g-dine Č.? Jesam li?
Svetlana S. Svetlana S. 20:46 04.12.2007

Re: калимеро

Bio neki Vizantijski Car i njegova kći dođe na Atos.
Sad sam malo zaboravio razlog, ali se njoj obratila Bogorodica lično i zabranila joj dolazak na Sv. Goru. To su monasi protumačili da ni jedna žena ne sme da kroči na tu svetu zemlju.

Hvala na objašnjenju, mada se niste setili najbitnijeg – razloga. Pa da to objašnjenje bude koliko–toliko logično.
Mada, i ja tražim nemoguće: logiku u religiji ...:)
Черевићан Черевићан 20:54 04.12.2007

жене & атос

Gorstak-у па ето ,посве сажето а притом детаљно и информативно надасве ,Ви своје сазнање Svetlani S. изложисте, ја бих још само,реда ради, додао да

Po hrisovulji vizantijskog cara Konstantina Monomaha, 1046. godine strogo je zabranjen pristup bilo kojoj zeni, odnosno bilo kome ko je golobrad na Svetu Goru. Pored tog zakonika tri zene su prekrsile zabranu:
Prvi prekrsaj je napravljen kada je car Dusan, spasavajuci se od kuge, na Svetu Goru doveo i svoju suprugu Jelenu. Njen dolazak je opravdao time da je ona dosla kao carica, a ne zena.
Drugi prekrsaj napravio je engleski vojni atase iz Carigrada, dovevsi svoju zenu preobucenu u vojnika.
Treci pokusaj je bio kada je sultanija Mara, koja je inace bila Srpkinja, krenula ka Svetoj Gori. Na putu ju je presreo glas, odvrativsi je od namere. Na mestu gde joj se javio sveti glas podigla je kapelicu, koja je i danas sacuvana.
Ipak, iako zene ne mogu posetiti i videti prelepe svetinje na Svetoj Gori, neko ce gledati za njih, pomoliti se i poneti pricu, a pred Ikonom Presvete Bogorodice Trojerucice, poklonice se sa najdubljim postovanjem. I umolice Precistu i Preblagoslovenu Majku svih nas za svoje najblize i za svoj srpski rod.
Svetlana S. Svetlana S. 21:24 04.12.2007

Re: жене & атос

Г. Чер, хвала и Вама и Горштаку. Нешто се сад присећам ... знам причу да су Јелену све време боравка носили, тј. да она фактички и није ступила на тле Свете Горе. Мада се не сећам где сам то покупила ...
Gorstak Gorstak 21:27 04.12.2007

Re: жене & атос

Gorstak-у па ето ,посве сажето а притом детаљно и информативно надасве ,Ви своје сазнање Svetlani S. изложисте, ја бих још само,реда ради, додао да

Eto znao sam. Opet trojka. Ne smem kući ubiće me mama.
Gorstak Gorstak 21:39 04.12.2007

Re: жене & атос

она фактички и није ступила на тле Свете Горе

Isto sam čitao i ja sa dodatkom da je ipak probala da izađe iz monaške ćelije i kad je dotakla tlo ono se obrušilo u provaliju. To joj je bio dovoljan razlog da ne pokušava opet, a Cara Dušana nisu proglasili svecem samo zbog toga već mu nadenuli nadimak Silni. A što jes, jes. Imo je 2,14m (ko Divac, bre).

Re: жене & атос

Cara Dušana nisu proglasili svecem samo zbog toga već mu nadenuli nadimak Silni. A što jes, jes. Imo je 2,14m (ko Divac, bre).

Ili Strongman?
Gorstak Gorstak 16:42 08.12.2007

Re: жене & атос

Ili Strongman?


Malo sa zakašnjenjem, ali nema veze.

Zamisli 2,14 se popenje na konja što mu dodaje nekih 0,5 zatim uzme barjak sa zastavom. U Hilandaru u Sabornoj crkvi je izložena ta zastava. Moja, slobodna, procena je da ta zastava ima nekih 4m u dužini ili 6m u dijagonali.
Sad malo sabiranja... nekih 6-7m pojava.
Dođe ti taj i takav (oklopljen) g-din u goste i nešto traži da mu daš. Jok i nećeš. Stoga je nick Silni, mislim, bio sasvim prikladan.

A što se tiče Strongmana, pa jes vala. Nije ni on za potcenjivanje. Sad je nešto pisao da nosi cipele br 47, a svi mi dooobro znamo šta se kaže za ljude koji imaju velika stopala.Da nose velike cipele, naravno. Ne znam šta ste vi pomislili.
Черевићан Черевићан 22:07 09.12.2007

ннннезнам

ми сремци знамо оно занос . . какав нос такав понос
Черевићан Черевићан 22:08 09.12.2007

ннннезнам

ми сремци знамо оно занос . . какав нос такав понос
nikola svilar nikola svilar 20:24 04.12.2007

METOD g. ČEREVIĆANA

Кокола


dal i taj put grešni kum vam Drnda beše negde u blizini?

Хиландар потиче од "хили лиондари" ( лавља уста )


tja, ja sam negde daaaaaaavno pročitao "HILIANDARION" - u prevodu sa grčkog znači tisuću (1000) magli...
сећам се укопа грешниковог . крхко тело умотано у бели чаршав те опојано било је положено у раку подно Црквице покајнице ван зидина Манастира ,те затрпано ,ахумка набацана камењем. поврх , проста дрвена крстача са именом ножем урезаним30 је година проживео међу браћом хиландарском а да ником није своју тугу зарад које се прикључио братству тамо спочетка педесетих века минулог поменуо .


slika za film...

умишљам , након толико:


aa, vaš dobro znani metod g. sveta
- čini mi se beše ona jedna isto tako mamljiva priča
u kojoj negde tu kod vas na malti
pronađoše 2 kostura ženska zagrljena kako leže
u grobu stotinama godina pa se isto tako otisnuste
sa nama u maštu...

tja, još jednom moram napisati kako van zavidin na poseti hiliandarionu...
nikola svilar nikola svilar 20:28 04.12.2007

ups!

u prevodu sa grčkog znači tisuću (1000) magli...


ups, grešan primetih čitajući komentare da je to o 1000 magli već pomenuto. ako.
Svetlana S. Svetlana S. 20:50 04.12.2007

Re: ups!

„grešan zgreših” :)))
Черевићан Черевићан 21:07 04.12.2007

бездрнде нигде

г nikola svilar-у осећај завидности може код неког да прерасте у јаку вољу да . . нешто постигне а не само да се једе усеби .ето ја вама одсрца то желим тјст посету хиландариону. да, тог пута је и кум дрнда био са нама тјст обрнуто, ми уз њега јербо нас је Он убацио у екипу. малтешки костури које помињете , а кои Вас, колико се сећам, инспирисаше за 1 надасве уникатан коментар мојем саставу ,те ми истим пажњу на себе обратисте, су као тема романа којег је разрада у току , од мене злоупотребљени .
фала на дружењу инспиративан сте коментатор, нема шта.
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 21:32 04.12.2007

još...

jedno objašnjenje ZAŠTO žene nemogu ići u manastire !

Navodno, na slici leonarda da vinčija, tajna večera je ženski li pored isusove desne strane,? E , kažu, istoričari da je moguće da je to bila njegova žena? Da bi sakrili to pošto je kontra verovanju, i pripovedanju, davno pre, zabranili su ženama da ulaze u oltare,i u manastire. U crkvi žene su sa leve strane oltara, a muški sa desne. kada se pričešćuje prvo deca pa muški pa žene... U svemu su kako da kažem kažnjene, ili zapostavljene u pravim crkvenim zakonima. Navodno leonardo je došao do nekih podataka, ali nije smeo javno izneti te je slikom ovekovečio istinu. Ja mislim da su to sve izmišljotine, ali da nešto ima, IMA, inače bi i žene mogle ići u manastire.
Kako objasniti da je: nežniji pol, lepši, umereniji u svemu, Bogom dan da bude majka, da bude nešto što je najlepše u životu, nešto najnežnije, nešto što ŽIVOT donosi ne može da uđe tamo gde mogu ući lopovi kradljivci ubice....
Черевићан Черевићан 21:35 04.12.2007

чистота греха

прочитах Svetlana S.
Grčka reč hamartia znači "promašiti cilj, metu", i prevedena je u našem Svetom pismu kao "greh". Biblija uči da je svaki čovek rođen grešan i nesposoban da sam pogodi cilj - da dostigne Božji standard (da održi Deset Božjih zapovesti).
Черевићан Черевићан 21:43 04.12.2007

код г. давинчиа

г vidomir pavlovic -у само да малко ургирам . .жене моги ићи у манастире ( не све ,а посебно оне на св. гори). а о делу леонардовом је баш замешатељским романом илити заврзламом на кубни квадрат се нашалијо г den braun. филм ,по роману, и да не помињем.
nikola svilar nikola svilar 21:45 04.12.2007

roman o malteškim kosturima?

sad mi zagolicašte maštu dragi g. sveta.

pitanjce samo jedno malo, ne zamerite mi molim vas ako vas pecne gdi ne treba, (tja, oprezan sam preterano jer to ja po soptvenom iskustvu merim - ne volem da me pitaju dok radim već kad naumljeno okončam onda se raspričam a nekad ni tad o poslu završenome.) - da li će biti objavljen i štampan ćiriličnim pismom i to ovim jedinstvenim za vas karakterističnim "manirom"? ništa više ne smem da vas priupitam zbog biblijske one - "ne čini drugima ono što ne želiš da tebi drugi čine."
Черевићан Черевићан 22:06 04.12.2007

о стваралаштвуми

ја откад знам за себе пишем ћирилицом и утом никакву посебност неуочавам.наравски и књиге које суми досад објављене (ком 5) су све тим писмом отпринтане.по следу и претстојећег романа чека иста судбина.но карактеристични манир изаражавањами уредници издавачких куућа хоће , додуше ређе, да покарабасе, ебига. несмета мени г Свилар интересовање околиша, јер ја отог писања неживим, но у самом чину писања уживам, па још ако се и неки читалац ту нађе . .ето сујетими исхране.
код мене Вамје . . .ко пита одговор му искрен следи ,а фалити се нећу
.
ето.
mariopan mariopan 11:02 05.12.2007

Re: код г. давинчиа

Черевићан
г vidomir pavlovic -у само да малко ургирам . .жене моги ићи у манастире ( не све ,а посебно оне на св. гори). а о делу леонардовом је баш замешатељским романом се исказао г den braun. филм ,по роману, и да не помињем.

Tacno je da zene mogu ici u manastire , ja sam Meteore i sve manastire u tom velikom kompleksu obisla , samo je na Svetu Goru mogao samo moj sin dok smo ga mi cekali . Uslov da se udje bio je da svi koji su nepristojno obuceni moraju da obuku neku suknju koju tamo dobiju , dakle , ne odbija se turista ako je u pantalonama ali dobije suknju i obuce preko pantalona ili sorca. Turista je tako mnogo da smo sve u kolonama hodali , moze se videti sve unutra kako izgleda. Mene su fascinirale same stene , kao da ih je neko sa neba bacio da se vertikalno zabodu u zemlju i tamo na vrhovima ...manastiri. Ponegde se moze videti kako u steni u planini zivi i danas isposnik kome braca pomocu kanapa dopremaju najskromniju hranu i vodu. U neke manastire moze se stici samo pomocu korpi koje se sistemom konopaca krecu u oba pravca. O lepoti tih manastira ne bih sada jako bi dugo bilo , nego svako ko moze neka sam ode i neka vidi
Dejan Stanković Dejan Stanković 00:19 05.12.2007

el sam vec priavio

da sam preporucio.
Черевићан Черевићан 09:37 05.12.2007

искрено

сазнање да сте санама г Stanković -у па макар и са 3 речи коментара ,упс, већ је задовољствоми . фалаВам на похвали.
Olga Medenica Olga Medenica 00:49 05.12.2007

hej

ja nemam nikada nista da kazem na tvoja pisanija
mnogo ti to pisanje dobro ide
a i ja sam valjda vise slikovita nego recita
Cmok!

Olga Medenica Olga Medenica 00:55 05.12.2007

Re: hejЧеревићан Черевићан 09:31 05.12.2007

лептир дизајн

еее, гђо Medenica па ние баш да иВи, само кад се решите неумете састава да нам, читатељству, пострете.саставе које човека мааме да им се враћају на поновна читајућа уживања. додуше ни ликовни Вам прилози не заостају за литерарним. ове пак лептиреве . . сличими да сте им Ви изглед дизајнирали претходно уклонивши им природом дату шару.просто сумњам да је природа тако маштовита . . . .
што се цмока тиче етоми импулса да данас по уистину ко летњем јутру на малти кренем насмешен у . . прашину овдашњих градилишта унове радне изазове, а на задовољство милог ми Газде, офскроз.

да,прија када нам се овде придружите . . .
Olga Medenica Olga Medenica 19:07 05.12.2007

Re: лептир дизајн

proroda je cudo nad cudima
od mastovitosti

cak i od obicne gusenice
napravi lepoticu
AlexDunja AlexDunja 19:14 05.12.2007

Re: лептир дизајн

cak i od obicne gusenice
napravi lepoticu

i one su neretko lepotice:)))

Черевићан Черевићан 22:14 05.12.2007

очни квар

ма на први кратковиди поглед . . одбачена четка за прање флаша, ал бездршке. ето како око уме да завара AlexDunja . уистину занимљива илустација текстуалног прилога гђе Medenicе , хвала
Olga Medenica Olga Medenica 01:06 06.12.2007

Re: лептир дизајн

WOW!

maaaada....sa distance, he!
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 09:01 05.12.2007

Žedni grešnici

Черевићан Черевићан 09:43 05.12.2007

асоцијација

уистину KRALJуMAJMUNA филм за сећатигасе.посебно ликови и леви а посебно +десни.
cincili cincili 13:51 05.12.2007

obradovana

bejah nacisto sto sada vasi textovi na galvnoj strani se pojavljuju...
preporuka je vazda za podrazumejavnje, kao i uzivanje koje citanjem nastane...

letujuci na tasosu gledah ceznutljivo atos na koji krociti ne mogu ... osudjena na "price iz druge ruke"... u ovoj bas sam uzivala...

moj naklon "malteski viteze"
Черевићан Черевићан 14:42 05.12.2007

епа,

книксом узвраћам Ваш (непотребни) наклон cincili те хвала на лепим речима. црква уистину чини неправду женском полу онемогућавајући им посету поменутом локалитету. но има и онај стих +Десе . .све је лепше само док се чека . . .
за оно малтешки витезе бре, претерасте. дасам уњиово време живео можда би ,а нетврдим, догурао до неког лучоноше да витезу са страхом ал без мана,нараваски, осветлим ноћу пута кад се сокаком валете, онако шкрипав у оклопу недовољно подмазаном, упути у швалераја
cincili cincili 15:50 05.12.2007

Re: епа,

pa, i ja malo pesnicke slobode pozeleh...
jasnaz jasnaz 14:18 05.12.2007

movie trol

TAKVA – strah pred Bogom , režija Ozer Kiziltan , Turska ( na sinoć završenom Festivalu autorskog filma u Beogradu proglašen najboljim filmom od strane Udruženja filmskih umetnika Srbije i srpskog ogranka FIPRESCI-ja, a dobio i nagradu žirija Festivala za slobodu umetničkog izraza ) :

o žeđi leptira ,
za mirom ,
i o
iskušenjima ,
pre.teškim
Черевићан Черевићан 15:03 05.12.2007

филм . . да или не

jasnaz хвала на фришком извештају те наравски честитке г Ozer Kiziltan-у окићеном заслуженим наградама аи глумцима наравски.обзиром да пратим збивања у филму ево мишљења на које наиђох а баш у поводу поменуте манифестације . . .

Филм је данас у кризи, постоји дубока нелагодност, осећање уметничке празнине и бесмисла. Еволуција филмског језика буквално тапка у месту. Добрих филмова је све мање, а у великој мери опада и број обавештене и образоване публике која је и те како значајна за њихов успех. Старије генерације више не иду у биоскоп, јер се највећи број филмова прави за младе који већином не схватају способност филмског и видео медија да изрази дубину, узбуђење и сложеност

фала на дружењу.
jasnaz jasnaz 15:24 05.12.2007

Re: филм . . да или не

: da , ali Film , a ne ovo-nešto-na polzu zabavi-samo ! Vladica Milosavljević sinoć na zatvaranju reče 1 toplo , od ljubavi prema filmu slovo : da smo , zahvaljujući nekim autorima i filmovima mogli da putujemo i kada nismo mogli (svih ovih godina+prezent) , i da gledamo po svetu iz ove naše . . .

takva fala i vama !
nsarski nsarski 00:33 06.12.2007

Nikad u Hilandaru nisam bio

ali me ovo pisanije, Cher, natera da i tu buducu posetu stavim u svoj zivotni plan. Akobogda. I seti me misli da svako snevanje traje koliko i senka laste.
Preporuka.
Черевићан Черевићан 07:24 06.12.2007

светој гори упоходе

г nsarski на похвали текста, те коментару ,хвала. без обзира на степен присутности религије унама, мислим да је пропуст , посебно Православцу ,не доживети лично угођај Свете Горе, посебно хиландара.касно никад ние стом разликом што Атос траје а ми грешни смо . . пролазни . ТО треба на уму имати.
Gorstak Gorstak 08:59 07.12.2007

Re: Nikad u Hilandaru nisam bio

da i tu buducu posetu stavim u svoj zivotni plan

Opet ja.
Hteo bih da pomognem u planiranju buduce posete. Samo ukratko i da prenesem moje iskustvo.
Sv. Gora ili Athos je država u državi i za hodočašće vam treba diamonhthrion. Mislim da se to zove dozvola boravka, al na srpski to je viza. Dozvola se mora nabaviti nekoliko nedelja pre polaska, a može se obezbediti na tri načina: u Beogradu, u Solunu ili u Manastiru Kakov koji se nalazi kod Jerisosa nedaleko od Sv.Gore. Ja sam išao preko Kakova na preporuku oca Serafima, ali je to teža varijanta ukoliko dolazite izdaleka. Ne teža, već manje sigurna. Mislim da oni mogu da obezbede samo 5 diamonhthriona dnevno pa ako je sezona može da se desi da čekate i par dana.
Dobro, sad. Ako treba još saveta slobodno mi se obratite na priv. mail, a ja bih dodao da sam sve sam saznao preko sajta - vodiča kroz Sv. Goru: [/url][url=http://www.svetagora.info/]i saveta za poklonike kako do Sv. Gore.
Veoma, veoma bitna stvar jeste da znate da monasi nisu turistički vodiči i da nisu dužni da vam ih izigravaju. To je stvar njihove dobre volje, a nije ni pristojno ometati ih u njihovim redovnim dužnostima da bi vama objašnjavali svetinje koje se tamo nalaze. A velika je šteta otići bez predznanja i imati iluziju da će neko nešto da vam objašnjava, a vi kao Japanski turista sa velikim fotoaparatom da škljocate. A i to za slikanje treba da se traži blagoslov monaha. Ma stvarno ima puno informacija kojima bi mogao ovaj post da se zagušim(o). Stoga, ko ima pitanja kako do tamo i šta treba slobodno neka mi se obrati. Svež sam i svega se još sećam dobro.
Черевићан Черевићан 10:16 07.12.2007

ето

хвала Вам Gorstak -у на доброј вољи да помогнете будућим посетиоцима свете горе .стога заинтересовани ако мислите да ћете се овајдити информацијом . . изволите на понуђену адресу

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana