Istorija| Jubileji| Kultura

Događaji koji su obeležili 2011.

Velimir Mladenovic RSS / 30.12.2011. u 13:31

Ovo su događaji koji su obeležili proteklu godinu? Kako ih se sećate?

EKONOMIJA/POLITIKA


Završen most na Adi
Čukarička i novobeogradska obala Save spojene su 8. avgusta 2011. mostom preko donjeg špica Ade Ciganlije, malo ispod mesta (današnja severna prevlaka) koje je u urbanistički plan Beograda godine 1923. ucrtao arhitekta Đorđe Kovaljevski, predvidevši još u ono doba da se Beograd proširi na levu obalu Save.

Svečano slikanje u prototipu "fijat el zero"

U Kragujevcu je 13. decembra 2011. u kompaniji Fijat automobili Srbija, 67 odsto u vlasništvu Fijata, 33 u vlasništvu Srbije, predsedniku Srbije Borisu Tadiću, premijeru Mirku Cvetkoviću i Mlađanu Dinkiću sa svitom pokazan zamaskiran prototip automobila "fijat el zero". Proizvedeno je desetak tih automobila za takozvane kreš testove, a predstoji dug put do serijske proizvodnje. Promocija se najavljuje za mart 2012. u Ženevi.

Odložena EU kandidatura

Sednica Evropskog saveta, koji čine šefovi 27 država i vlada zemalja članica EU, održana u noći između četvrtka i petka 8/9. decembra, do ranih jutarnjih sati bavila se sudbinom evrozone, dok su u Srbiji novinari i političari čekali vest o sudbini srpske kandidature za članstvu u EU. Pokušaj Nemačke i Francuske da promene evropske ugovore radi jačanja briselskih institucija u okviru projekta spasavanja evra i rešavanja dužničke krize, naišao je na protivljenje Britanije, čiji je premijer insistirao da Britanija bude izuzeta iz nekih finansijskih odredbi i praktično stavio veto da bi zaštitio londonski Siti.


Hapšenje Ratka Mladića

U selu Lazarevu kod Zrenjanina u četvrtak 26. maja malo posle pet časova ujutro, u Ulici Vuka Karadžića, u munjevitoj akciji opkoljeno je nekoliko kuća, među njima i kuća Branka Mladića.
Prvu informaciju o Mladićevom hapšenju objavio je zagrebački "Jutarnji list", a potvrda je stigla tek na konferenciji za štampu predsednika Srbije Borisa Tadića koja je održana toga dana u 13 časova.

Sukobi na severu Kosova

Vlada Hašima Tačija u Prištini je 20. jula uvela embargo na uvoz robe iz Srbije tražeći da Srbija prizna pečat carine Kosova (priznavan je pečat s nazivom Kosovo UNMIK). Pregovori o raznim detaljima te vrste koji se zovu tehničkim, a stalno dodiruju suštinska pitanja, vode se čitave godine i stalno dodiruju crvenu liniju - dok se na Srbiju vrši pritisak da se odrekne Rezolucije 1244.

Smena Mlađena Dinkića

Mlađan Dinkić izazvao je svoju političku sudbinu kada je u toku sporenja oko potpisivanje ugovora za fabriku Gorenje u Zaječaru prozvao dvojicu ministara, državnog sekreta iz DS-a i samog premijera Cvetkovića. Na opšte iznenađenje, uvek povučeni Mirko Cvetović je 14. februara smenio Dinkića uz obrazloženje: "Ministar mora da bude odgovoran za sve što izgovori, a Vlada mora biti složna." Posle je malo dosolio: "Ja sam gledao učinak ministra Dinkića i njegovog resora.

Uskršnji post Tome Nikolića

U zimu 2011. naprednjaci su bili krenuli u demonstracije. Raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora u roku od dva meseca zatražilo je u subotu 5. februara 2011. oko 55.000 (100.000, prema proceni organizatora) pristalica Srpske narodne stranke na mitingu "Izbori se za promene", održanom bez incidenata na platou ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu.

Misterija Dražinog groba

Komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini general Dragoljub Draža Mihailović ubijen je 17. jula 1946. godine i sahranjen na Adi Ciganliji, pored nekadašnjeg starog zatvora koji je kasnije srušen, zaključila je 14. aprila Komisija za utvrđivanje činjenica o pogubljenju i grobnom mestu Dragoljuba Mihailovića.

 

KULTURA

1. SRBIJA ČLAN KOMITETA UNESCO ZA ZAŠTITU SVETSKE BAŠTINE
Srbija, koja je gotovo jednoglasno izabrana za člana te organizacije, je kao jedina zemlja iz regiona dobila je mandat od četiri godine koji će joj omogućiti kako ostvarivanje svojih interesa tako i učešće u raspravama o tome koji će spomenici doći na listu svetske kulturne baštine.

2. MEDJUNARODNI KONGRES PEN CENTRA U BEOGRADU
Godinu za nama obeležio je i Međunarodni kongres PEN centra koji je održan u Beogradu pod sloganom "Književnost - jezik sveta".

3. PREDSTAVLJANJE SRBIJE NA SAJMU KNJIGA U LAJPCIGU
Godina knjige, koju je srpska vlada proglasila aprila 2010. imala je dostojan finale nastupom Srbije kao "zemlje u fokusu" na Međunarodnom sajmu knjiga u nemačkom gradu Lajpcigu, najstarijoj smotri te vrste u Evropi.

4. OBNOVA NARODNE BIBLIOTEKE

Narodna biblioteka Srbije otvorila je 10. septembra vrata korisnicima posle četiri godine radova i utrošenih 429 miliona dinara.

5. OBNOVA JUGOSLOVENSKE KINOTEKE
Obnovljena je i zgrada Jugoslovenske kinoteke ali je posle svečanosti održane u tom zdanju povodom završetka građevinskih radova, ostao još veliki posao na opremanju kako bi ovaj lepi prostor bio stavljen u funkciju.

6. ZAKON O KINEMATOGRAFIJI
Usvojen je Zakon o kinematografiji, a nekada veliki studio "Avala film" otišao pod stečaj.

7. PROSLAVA JUBILEJA SANU
Srpska akademija nauka i umetnosti proslavila je u novembru 170 godina postojanja svečanom akademijom, izložbom i koncertima.

8. JUBILEJI IVE ANDRIĆA
50 godina od dobijanja Nobelove nagrade

9. JUBILEJ SRPSKOG NARODNOG POZORIŠTA U NOVOM SADU
Srpsko Narodno pozorište u Novom Sadu obeležilo je veliki jubilej - 150 godina rada u temeljno rekonstruisanoj zgradi.

Pomilovan Žarko Laušević.

Umro Nikša Stipčević.

Dobrica Ćosić bio na jedan minut dobintik Nobelove nagrade.

Ceca osuđena na godinu dana robije.

10. NASTUPI VRHUNSKIH UMETNIKA

Nekoliko desetina hiljada ljudi u Donjem gradu Beogradske tvrđave sigurno će pamtiti poslednji nastup Ejmi Vajnhaus, 18. juna, koji je trebalo da bude početak evropske turneje, ali je njen menadžment otkazao ostale koncerte. Ejmi je 23. jula pronađena mrtva u svom stanu.

Početkom godine, tačnije 23. januara, posle dve decenije, velika zvezda bivše Jugoslavije, hrvatska pevačica Tereza Kesovija zapevala je u srpskoj prestonici.

I dok su na internetu pisane peticije da se koncert otkaže, sarajevski pevač Dino Merlin je za samo nekoliko dana rasprodao prvi koncert, a ubrzo i još dva.

Beograd je ponovo ugostio Karlosa Santanu, Džoa Kokera, Brajana Ferija, a pionir elektronskog zvuka Žan-Mišel Žara.

Srpska muzička scena ostala je bez Luisa i Delče, Darka.

LIČNI PLAN

Mnogo putovanja i seminara, mnogo komentara i tekstova na ovom blogu. Tri velika putovanja su obeležila godinu na ličnom planu: Grčka, Ruminija, Nemačka.

U novembru je nemacka fondacija Schwarzkopf-Stiftung iz Berlina prihvatila moju kandidaturu za najboljeg mladog Evropljanina godine.

Snimio sam film o prisilnom radu radnika u Berlinu.

I mnogo novih prijateljstava...
Ljubavi...
Stihova i lepih reči...

Mnogo novih tekstova sa ovog bloga, koje sam čitao i iz njih učio...

 

I za kraj: svima vama koji ste na ovo mesto svraćali, svima vama koji ste tekstove sa ovog bloga čitali, iz njih se informisali, ili učili, svima onima koji smo zajedno ovo mesto pravili srećna Nova godina...

Šta je vama obeležilo godinu za nama?

2011.jpg
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Komentari (28)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

appendix appendix 13:43 30.12.2011

Zaboravio si

da napomeneš onu burlesku oko Cecinog sudjenja... nije baš za zanemarivanje...
Srećna i tebi Nova 2012...
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 13:45 30.12.2011

Re: Zaboravio si

tacno, tacno :) hvala. vidis ja kao da zaboravio na to, ako imas jos nesto dodaj slobodno, pa da sacinimo novu listu :)
appendix appendix 17:47 30.12.2011

Re: Zaboravio si

Velimir Mladenovic
tacno, tacno :) hvala. vidis ja kao da zaboravio na to, ako imas jos nesto dodaj slobodno, pa da sacinimo novu listu :)

I dok su na internetu pisane peticije da se koncert otkaže, sarajevski pevač Dino Merlin je za samo nekoliko dana rasprodao prvi koncert, a ubrzo i još dva.

Kad smo već kod koncerata, moram da napomenem i fascinantan nastup Viva Vox Choir-a u Centru Sava, 1. decembra. Iako postoje duž niz godina, ovo je ipak njihova godina...
Ujedno i podsećanje za sve one koji su propustili spektakl, mogu da pogledaju snimak koncerta u nedelju, 1. januara u 22:30, na Studiju B.
omega68 omega68 14:13 30.12.2011

Opa,

nemacka fondacija Schwarzkopf-Stiftung iz Berlina prihvatila moju kandidaturu za najboljeg mladog Evropljanina godine.

plaćenik, znači
Mašala, mašala
preporuka
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 14:16 30.12.2011

Re: Opa,

pa nisu platili :) a trebalo je:))
Jukie Jukie 15:13 30.12.2011

Čita

Ne zaboravi da smo ostali i bez Čite...
Nekima od nas su filmovi o Tarzanu bili deo weaning-a sa isključivo crtanog filma na igrani.
antioksidant antioksidant 16:24 30.12.2011

.

Smena Mlađena Dinkića

mladjan dinkic nije smenjen
a ti mozes verovati da ili nikada nije bio u vlasti ili da je ostao u vlasti
ali smenjen nije
anchiba anchiba 17:12 30.12.2011

Ух...

Допунићу листу и ја догађајима који су мени обележили ову, 2011. годину.

Од лепих ствари издвојила бих то што сам добила посао, упознала на послу јако добре људе и стекла нова пријатељства, почела сам се бавити скрејпбукингом, а и на блог се укачих и објавих свој први текст! Насупрот томе ми, најјачи утисак и сећање на ову годину, оставља смрт моје мајке. Јако, живо, тужно сећање.

Желим свима, и онима који прочитају ово и онима који не прочитају, да чувају своје здравље, да воле, јер ће им се љубављу узвратити, да уживају у ономе што их чини срећним, а све што их лоше и тужно погоди, стоички поднесу и наставе свом снагом напред!

Срећна вам Нова!!!
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 18:50 30.12.2011

Re: Ух...

Желим свима, и онима који прочитају ово и онима који не прочитају, да чувају своје здравље, да воле, јер ће им се љубављу узвратити, да уживају у ономе што их чини срећним, а све што их лоше и тужно погоди, стоички поднесу и наставе свом снагом напред!


hvala, mnogo uspeha i srece vam zelim
tyson tyson 18:48 30.12.2011

2011.


Puno posla, jako puno stresa; neočekivano promenio prebivalište (i posao; ne i poslodavca). Na emotivnom planu tabula rasa. Na bankovnom računu još jedna okrugla cifra dostignuta.

Mimo toga, sve ostalo sam manje-više samo posmatrao sa strane, pa ne mogu reći da je uticalo na moj život. A mnogo događaja u 2011. godini je ostavilo utisak, naravno.

Idemo dalje.

Sve najbolje blogerima i čitaocima u novoj godini! Manje nerviranja; nije vredno.



Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 18:52 30.12.2011

Re: 2011.

Puno posla, jako puno stresa; neočekivano promenio prebivalište (i posao; ne i poslodavca). Na emotivnom planu tabula rasa. Na bankovnom računu još jedna okrugla cifra dostignuta.

cini mi se da je ovo svima obelezilo godinu a i zivot u jednom periodu.
JJ Beba JJ Beba 00:43 31.12.2011

qq

nema na listi Novaka Đokovića?

Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 11:25 31.12.2011

Re: qq

tacno :))
antioksidant antioksidant 16:04 31.12.2011

Re: qq

JJ Beba
nema na listi Novaka Đokovića?


nema ni novakove jelene
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 17:06 31.12.2011

Re: qq

sta ce mi ona?
antioksidant antioksidant 17:50 31.12.2011

Re: qq

Velimir Mladenovic
sta ce mi ona?

pa ne treba ti ni toma nikolic pa je na listi
a jelena je ipak jelena
uzivancija
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 18:19 31.12.2011

Re: qq

ali on predvodi neku partiju, a jelena?
i ja sam bio u srpskim kafanama po svetu, pa sta, veci sam srbin zbog toga? :)
vladimir petrovic vladimir petrovic 14:52 31.12.2011

Podvala sa Dobricom Ćosićem

Slažem se, krajem godine, treba pomenuti važnije događaje, dobre i loše.

Među onim lošim, iz oblasti kulture, ja bih pomenuo slučaj prevarantskog poteza grupe neozbiljnih ljudi koji su na Internetu bili objavili da je Dobrica Ćosić dobio Nobelovu nagradu za književnost 2011. godine.

Tu vest su prenele mnoge agencije u stilu:

Woah! it looks as if the Nobel website has gazumped itself: go to the front of the Nobel prize for literature site, and they appear to have posted the name of the winner: Serbian author Dobrica Cosic.

Full page reads
Serbian author Dobrica Cosic recipient of 2011 Nobel prize in Literature
"We lie to deceive ourselves, to console others, we lie for mercy, we lie to fight fear, to encourage ourselves, to hide our and somebody else's misery."
Citation from the novel trilogy Divisions (Deobe)
The Nobel Prize in Literature for 2011 is awarded to the Serbian author Dobrica Cosic, the last dissident of the 20th century, witness of a declining era, as well as the prophet of an emerging one.
All his life Dobrica Cosic has been writing one continuous story, one novel. One doesn't easily forget his characters and the meaning of their universal love, hate, pleasure and pain


Ili ovako:

The news took Serbs by surprise. On October 6, the nationalist writer "Dobrica Ćosić [won] the Nobel Prize for an hour," headlines Danas. The daily says that the hoax, which was taken up by various media such as Serbian radio B92 and the Guardian newspaper, was the work of a group of artists in Belgrade who set up a spoof website of the Swedish Academy announcing the prize had been given to Ćosić. The group said it wanted to draw attention to "the dangerous influence on the public of the writer Dobrica Ćosić," former member of the Communist Party and the intelligence services, and a leading Serbian nationalist figure.

Ne znam ko stoji iza tog sramnog (u svakom slučaju prizemnog) prevarantskog slučaja, ali i danas smatram da to nije bio smisao za humor na delu, već prostaštvo prema jednom devedesetogodišnjaku, koji, kao književnik, zaslužuje određeno poštovanje.

Kada se ova podvala dogodila setio sam se da su nam, kao studentima, pričali o teoriji Eriha Froma “da i društvo može biti bolesno, a ne samo individua”.
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 15:16 31.12.2011

Re: Podvala sa Dobricom Ćosićem

Kada se ova podvala dogodila setio sam se da su nam, kao studentima, pričali o teoriji Eriha Froma “da i društvo može biti bolesno, a ne samo individua”.


Tako je Vladimire. Drustvo u kojem zivimo From naziva ''sadomazohistickim'', sto nam je gore, to nam je bolje.

Srecni praznici i jos mnogo lepih blogova vam zelim da delite s nama.
antioksidant antioksidant 16:05 31.12.2011

Re: Podvala sa Dobricom Ćosićem

Ne znam ko stoji iza tog sramnog (u svakom slučaju prizemnog) prevarantskog slučaja

ali znas da je sraman i prevarantski
eh, vladimire...
JJ Beba JJ Beba 20:26 31.12.2011

Re: Podvala sa Dobricom Ćosićem

Ne znam ko stoji iza tog sramnog

što sramnog?
vladimir petrovic vladimir petrovic 13:47 01.01.2012

Re: Podvala sa Dobricom Ćosićem

Velimire, čestitke za VIP status.
Lep početak Nove godine.
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 14:03 01.01.2012

Re: Podvala sa Dobricom Ćosićem

HVALA, vi ste izgleda prvi primetili i cestitali :)
Jeste, lep pocetak.
srdjan.pajic srdjan.pajic 02:23 01.01.2012

Kusta

snima novi...ovaaaj, postao predsednik SSS(S)-a. Presušili talenat i inspiracija, mada ih ni pre nije bilo za rasipanje, u svakom slučaju već vidim Moćne Rendžere na skijama.

Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 13:05 01.01.2012

Re: Kusta

mozda stvarno i budu :)
teufel666 teufel666 12:59 01.01.2012

Događaji koji su" obeležili" 2011.godinu


Svakako je jedan od događaja koji je obeležio 2011. godinu i puštanje u saobraćaj
bar delimično mosta preko Save u Beogradu.Svakako je jedan od događaja i kašnjenje izgradnje "Žeželjevog" mosta u Novom Sadu koji bi za republiku trebalo da bude pri-
oritet jer je na raskrsnici tri koridora.Svakako imamo problem što se uvek bavimo formom ,a ne suštinom i što na kraju uvek konstatujemo da su nas drugi pretekli i
pitamo se zašto?
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 13:06 01.01.2012

Re: Događaji koji su" obeležili" 2011.godinu

teufel666

Svakako je jedan od događaja koji je obeležio 2011. godinu i puštanje u saobraćaj
bar delimično mosta preko Save u Beogradu.Svakako je jedan od događaja i kašnjenje izgradnje "Žeželjevog" mosta u Novom Sadu koji bi za republiku trebalo da bude pri-
oritet jer je na raskrsnici tri koridora.Svakako imamo problem što se uvek bavimo formom ,a ne suštinom i što na kraju uvek konstatujemo da su nas drugi pretekli i
pitamo se zašto?


nadajmo se da cemo s tim mostom preko dunava u novom sadu zapoceti blog
pod naslovom, ''sta je obelezilo 2012.''
tyson tyson 16:31 01.01.2012

Re: Događaji koji su" obeležili" 2011.godinu

teufel666
Svakako je jedan od događaja koji je obeležio 2011. godinu i puštanje u saobraćajbar delimično mosta preko Save u Beogradu.Svakako je jedan od događaja i kašnjenje izgradnje "Žeželjevog" mosta u Novom Sadu koji bi za republiku trebalo da bude pri-oritet jer je na raskrsnici tri koridora.Svakako imamo problem što se uvek bavimo formom ,a ne suštinom i što na kraju uvek konstatujemo da su nas drugi pretekli ipitamo se zašto?

Svakako i ne mora bašbaš da bude prioritet, pored dva funkcionalna mosta takoreći u centru grada, i mosta Sloboda koji rasterećuje saobraćaj sa zapadne strane grada.

Pomenuti koridor - bar onaj najvažniji - ne prolazi kroz grad, a preko Dunava prelazi kod Beške.

Ipak i svakako, srećno sa Žeželjevim mostom u 2012. godini!



Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana