Ekonomija

Završni račun budžeta za 2012.godinu

Saša Radulović RSS / 17.01.2013. u 00:44

Juče je Ministarstvo finansija objavilo podatke o realizaciji budžeta za 2012.godinu. Rebalans smo usvojili 25.septembra. Koliko smo dobro planirali? Prihodi su za gotovo 400 miliona evra manji od planiranih. Rashodi su za skoro 500 miliona evra manji.

U narednoj tabli su date tri kolone:
- kako smo planirali rebalansom budžeta
- koji su stvarni prilivi i odlivi na kraju godine
- razlika između plana i realizacije

74150_590631120963157_1446369973_n.jpg 

 

Prilivi od PDV-a su za preko 40 miliona evra manji od planiranih. Ono što najviše zabrinjava je što su nominalni prilivi od PDV-a za mesec decembar samo neznatno veći od priliva u mesecu septembru, i za gotovo 10% manji od priliva u novembru. Oktobar nije dobar za poređenje, jer se radi o mesecu u kome tromesečni obveznici prijavljuju PDV.

Da vas podsetim, gornju PDV stopu smo povećali za 10% (sa 18% na 20%), inflacija u ovom periodu iznosi preko 5%, a PDV prilivi nam padaju. Ovo nam govori da pada potrošnja. Ovo dalje govori o ozbiljnim sumnjama u realnost agresivno planiranih prihoda od PDV-a u budžetu za 2013.godinu.

Ono što dodatno pogoršava problem je veliki pad prihoda od akciza, i to za 100 miliona evra. Pošto se PDV računa i na akcize, gotovo pola pada prihoda od PDV-a dolazi od pada prometa akcizne robe.

Druga stvar koja zabrinjava je pad prihoda od poreza na zarade i doprinosa. Ovo ukazuje na dalji pad zaposlenosti. Što za sobom povlači dalji pad kupovne moći i potrošnje stanovništva, što za sobom povlači dalji pad prihoda od PDV-a.

I odlivi su se smanjili za skoro 500 miliona evra. Ovo znači da je i realizovani deficit manji za oko 100 miliona evra nego što je planirano. Najviše su smanjeni rashodi za robu i usluge, preko 200 miliona evra. Zatim rashodi za plate, pa kapitalni rashodi. Budžet je probijen u stavci ostalih tekućih rashoda.

Iako sam budžet govori o prihodima i rashodima, radi se u stvari o prilivima i odlivima. Zašto govorim o prilivima i odlivima, a ne o prihodima i rashodima budžeta? Srbija nema zakon o budžetskom računovodstvu. Ima uredbu. Ta uredba kaže da se stvari knjiže (beleže) u budžetu ne na osnovu nastanka prihoda i rashoda, već na osnovu plaćanja. Privatnicima je ovo poznato kao prosto knjigovodstvo. Naravno, sva privredna društva i privrednici sa prihodima većim od 3 miliona DINARA, moraju da vode dvojno knjigovodstvo koje posebno beleži račune (prihodi i rashodi), a posebno kada su ti računi plaćeni (prilivi i odlivi).

Zašto je ovo važno? Pretpostavimo da država naruči raznu robu i usluge u iznosu od npr. 210 miliona evra. Recimo da roba i usluge budu isporučeni i računi izdati. To se u našem budžetu ne primećuje. Primetićemo ga budžetu tek kada ministar odluči da plati tu robu i usluge. Na taj način, ministar može da manipuliše sa "rashodima" u budžetu. Ne kažem da to radi, ne znam da li to radi, kažem samo da može. A kažem i da se to do sada obilato koristilo. Pre ovog ministra. Jer kada se kaže da država duguje putarima ili farmaceutskoj industriji, to upravo znači da te rashode nigde nismo ni knjižili, odnosno da se trošilo van okvira budžeta. Kako ti računi nigde nisu evidentirani, i mogu i da sede po fijokama, o njima ni revizor ne može ništa da kaže. Osim da kaže da ne može o tome da se izjasni, što i piše u njegovom izveštaju. Uzrok svega je to što nemamo zakon o budžetskom računovodstvu, nego imamo uredbu koja državi dovzoljava da vodi knjigovodstvo države koristeći pravila koja važe samo za male privatnike sa prometom ispod 3 miliona dinara. Koliko ovo nije u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima za javne finansije, ne bih ni da pominjem. Ako se neko pita zašto MMF misli da nismo ozbiljni ...

U isto vreme, dolazi do rasta zaduženosti. Država je na kraju decembra bila dužna 17.5 milijardi evra. To je oko 62% BDP-a.

Ovo daje i uvod u razgovor o ostvarivosti budžeta za 2013.godinu. Problemi sa prihodnom stranom budžeta su bili očigledni, naravno i za MMF. Zbog toga nismo ni mogli da dobijemo aranžman sa MMF-om. Pretpostavljam da će ministarstvo finansija sve ovo spinovati kao: deficit nam je manji nego što smo planira.

Šta treba da se desi da bi shvatili da ad hoc ekonomska politika, bez ikakve analize, onako napamet i po osećaju, u stvari nije ekonomska politika, nego upravno direktna suprotnost: nedostatak ekonomske politike. Da jurcanje po istoku, prikupljanje investitora i kredita, nije ekonomska politika. Jurcanje po zapadu takođe. Za to vreme, prezadužena, nelikvidna i preopterećena privreda koja vapi za ekonomskim reformama, umire.

Šta treba da se radi? Budućem ministru finansija.

 

 

http://www.facebook.com/SasaRadulovich

https://twitter.com/SasaRadulovich

 

EDIT: Rebalans budeta sadrži i prihode i rashode indirektnih budžetskih korisnika. Mesečni podaci o izvršenju budžeta ne uključuju ove prihode i rashode. Njihova procena je na nivou od oko 20 milijardi dinara.

 



Komentari (14)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ulicno_pojacanje ulicno_pojacanje 07:38 17.01.2013

Razlog kreditiranja?

Zbog cega dobijamo kredite ako imamo problem, ako stranci vide da imamo problem? Njihovo planiranje da ne dobiju kredite koje plasiraju ili nesto drugo?
naroz naroz 10:00 17.01.2013

Re: Razlog kreditiranja?

Bilo bi lepo kad bi neko napravio i tu analizu.
Koliko nam neko daje para i zasto.
Gledao sam skoro na Arte dokumentarac o Goldman Sachs-u, oni su pomogli Grckoj da sakrije svoj pravi dug da bi Grcka uopste mogla da bude deo Evro zone, zaradili 600 miliona i nisu ni malo bili zabrinuti da li ce Grcka kasnije bankrotirati ili ne....
Saša Radulović Saša Radulović 10:03 17.01.2013

Re: Razlog kreditiranja?

Situacija na trzistu suverenog duga (zaduzivanje drzava) je takva da gotovo sve zemlje imaju probleme, tako da je naša zemlja samo jedna od mnogih. Kada prodajemo evro obveznice, profesionalni menadzeri rade diversifikaciju, tako da prihvataju nove obveznice kao strategiju raspodele rizika. Činjenica da ima viška novca na tržištu suverenog duga, a manjka kredibilnih zemalja, je potkrepljena i glađu za npr. nemačkim obveznicama, čak i po negativnim kamatnim stopama.

O planiranju investitora se najbolje može videti iz primer Grčke.

Zašto nam prijateljske zemlje daju kredite, tu se treba dobro zapitati.

Bez obzira na sve rečeno, zaista ne bi trebali koristiti činjenicu da dobijamo kredite od nekoga, i lažno se uljuljkivati time da oni valjda vode računa o svojim kreditima, pa onda mi ne treba da sami analiziramo i pratimo šta se dešava i izvlačimo zaključke.
ultimatum ultimatum 09:18 17.01.2013

Cudo nevidjeno

Mozda na sve ovo gledam suvise tehnicki, ali nije mi jasno da, do skora maltene, drzava nije ni imala obavezu izrade zavrsnog racuna, nije bilo revizije, pa i sada ovo oko prostog/dvojnog knjigovodstva...nemoguce je da neko nije primetio potrebu za savremenim ruconovodstvom, naravno, ovima iz vlasti to odgovara, ali sta je sa npr. profesorima sa fakulteta, sa nezavisnim strucnjacima, sa stranim finansijskim institucijama, sa javnoscu, niko da pritisne da se to dovede u red?
U nekim tv emisijama, poput "Patriotske pljacke" (tako nesto) se zamenjuju teze, prozivaju se korisnici budzeta (oni koji trose novac) kao nosioci zloupotreba, kao da nije osnovna obaveza onoga ko novac plasira (budzet, ministarstva...) da trazi specifikaciju, troskovnik i vrsi kontrolu potrosnje, prosta stvar, nego se dize prasina da se prikrije tok novca koji ima kruznu putanju, negde kao ode, a onda se vrati, ali, u privatne dzepove...no, to je druga stvar

-Nije mi jasno ni da se budzetski deficit od npr. 5% ne moze svesti na nulu, vec se paradigmaticnim dodatnim zaduzivanjem kod svetskih lihvara zapravo stavlja omca oko vrata, i tako svake godine, sve vise u zivo blato.
Da li je (ne)moguce smanjiti troskove za (samo) 5% ??? Kada izvrsimo neku projekciju na kucni budzet, cini mi se da i korisnici najnize penzije od npr. 15 hiljada dinara, ne bi propali da dobiju 14.250...ne bi se ni smanjila borbena gotovost vojske ako bi dobila 5% manje sredstava, prostor za smanjenje troskova se sigurno moze naci, da li mogu sluzbeni automobili da se nabave za 5% manju cenu (ili manju kubikazu, ili...) da li se moze povecati naplata poreza za samo 5%? da li se moze izvrsiti racionalizacija u javnim preduzecima za samo 5%? Puno pitanja, ali i mogucnosti za delanje, besmisleno je da uopste postoji budzetski deficit od par procenata, to hocu da kazem, troskovi se sigurno mogu smanjiti, drzava je preskupa, ali jasno je da se to koristi za drzanje u savremenom, finansijskom ropstvu, cudno je koliko malo se bori protiv toga.

abyssinian abyssinian 13:51 17.01.2013

Prva i druga stvar(nije da se ne slazemo)

... su cini se zapravo dve strane istog novica koji se moze nazvati "bezanje u sivu zonu". Mislim da je naplata PDV-a pala upravo zato sto je PDV povecan pa su privrednici odlucili da nelikvidnost koju duguju drzavi naplate bezanjem u sivu zonu. Sa tim je povezan i pad prihoda od poreza na zarade. Blizi sam tome da su mnogi ostali bez prijave nego bez posla a da im se plate placaju upravo iz ovih sivih prihoda(prva stvar).

Osvrnuo bih se na jos jednu stvar(a to mi je zapravo i struka), preporuke revizora vezane za ustrojstvo budzetskog sistema. DRI nisu vezane ruke po ovom pitanju. Kod obavljanja revizije najvecu tezinu imaju oni nalazi koje mi zovemo uslovno ''konceptualnim'' tj. nalazi koji govore da se neka aktivnost, proces, nacin rada, obavlja na neadekvatan nacin. Takvi nalazi(misljenja) nemaju kvantitavan izraz ali su sustinski. Zato bi DRI trebalo da ukaze na to da osnovni propis nije dobar i da bude podrzana SIROKO od strane strucne javnosti.
Saša Radulović Saša Radulović 16:18 17.01.2013

Re: Prva i druga stvar(nije da se ne slazemo)

Zato bi DRI trebalo da ukaze na to da osnovni propis nije dobar i da bude podrzana SIROKO od strane strucne javnosti.


Samo da podvučem. DRI u svojim izveštajima samo konstatuje propis i ne diskutuje ga. Niti u svom nalazu ulazi dublje u stanje po svakom ugovoru i da li možda postoje fakture i okončane situacije u fijoci. Tako i dolazimo i do tehnika kako država zaobilazi zakon o budžetu.
srllemo srllemo 01:33 18.01.2013

Koja vlada ?

Sasa, koja vlada je usvojila pomenutu uredbu, ona Cvetkoviceva ili neka prethodna ?
Saša Radulović Saša Radulović 09:20 18.01.2013

Re: Koja vlada ?

Ja pratim od 2000-te godine, i od promena smo vodili budzetsko knjigovodstvo na ovaj način. Da li je ova uredba ili suštinski slična njoj još od pre, pa su samo bile neke izmene, nisam proveravao.
domazetovic.andrej domazetovic.andrej 08:57 18.01.2013

?

Sasa,

Ovde se u tabeli ne vide transferi fondu PIO ili ja ne citam dobro? Ili su to 'tekuci tansferi'? Tu onda spadaju i transferi lokalnim samoupravama?

Mozda je to banalno vama koji pratite izvestaje ministarstava, ali ja nikako da sklopim koliko nas kosta ova drzava. Fond RSZIO je posebna stavka, nije budzetska mada se finansira 'obaveznim doprinosom' sto znaci 'porezom' i ne vidim njen zavrsni racun nigde. Pogotovo sto dugovanja fonda nece ni biti pokazana iz razloga koje navodite - prosto knjigovodstvo.

Inace, gledajuci ovu tabelu cini mi se da smo na silaznoj putanji Laffer-ove krive .
Saša Radulović Saša Radulović 09:18 18.01.2013

Re: ?

Da, svi transferi, uključujući i PIO i loklane samouprave, su u tekućim i kapitalnim transferima.

Doprinosi se vide u konsolidovanom budžetu sektora drzave. Poslednji objavljeni brojevi su za novembar, tako da ćemo za mesec dana znati i te brojeve.
rade.radumilo rade.radumilo 15:27 18.01.2013

Šta smo zaslužili

Ako ovaj blog ima 10 komentara u ovom trenutku, a blog o serijalu "Hrvatski Kraljevi" ima 125 komentara iako je objavljen kasnije, onda nema svrhe da se bavimo ovom temom i najbolje da se ekonomski sistem u ovoj zemlji potpuno uruši...
sima2000 sima2000 16:51 18.01.2013

Re: Šta smo zaslužili

rade.radumilo
Ako ovaj blog ima 10 komentara u ovom trenutku, a blog o serijalu "Hrvatski Kraljevi" ima 125 komentara iako je objavljen kasnije, onda nema svrhe da se bavimo ovom temom i najbolje da se ekonomski sistem u ovoj zemlji potpuno uruši...


Nema šta da se komentariše. Na blogu se najviše lome koplja oko kontraverznih tema gde se stvari mogu sagledati iz raznih uglova. Ovo o čemu Sale piše je sve samo ne kontraverzno. Sve je jasno kao dan i ništa se ne može ni dodati ni oduzeti.

Ne znam kako drugi, ja pročitam, primim k znanju i u sebi skinem kapu zbog upornosti, preciznosti i posvećenosti.
hajkula1 hajkula1 22:40 20.01.2013

Re: Šta smo zaslužili

rade.radumilo
Ako ovaj blog ima 10 komentara u ovom trenutku, a blog o serijalu "Hrvatski Kraljevi" ima 125 komentara iako je objavljen kasnije, onda nema svrhe da se bavimo ovom temom i najbolje da se ekonomski sistem u ovoj zemlji potpuno uruši...



Čitam ali nisam stručna da komentarišem.

U stvari, nisam zadovoljna odgovorom na pitanje

ulično_pojačanje:
Zbog cega dobijamo kredite ako imamo problem, ako stranci vide da imamo problem? Njihovo planiranje da ne dobiju kredite koje plasiraju ili nesto drugo?


Rekoh, nisam zadovoljna odgovorom jer je Saša izvini, ofrlje.
Znam da je to opširna tema a ako ja pomenem takozvane ekonomske ubice, (...) može da bude svašta.

Na primer US Steel, kupio Sartid. Podignuti krediti za rekonstrukciju, dogradnju, modernizaciju - od poveyzanih subjekata. Posao su vodili konsultanti, takođe povezani subjekti, nabavka je išta takođe preko povezanih firmi. Moja firma i još par malih smo sve odradili, projekte, izvođenje radova, za siću (napominjem uz obavezu od koga se nabavlja potreban materijal, mašine...) a svi ostali su uzeli ili treba da im se plati debela kinta za ništa. To su neki od dugova za koje znam a koji su ostali Sartidu po odlasku US Steela.

Znači, od uloženog, od kredita, je malo šta ušlo u Srbiju.


Saša Radulović Saša Radulović 00:07 22.01.2013

Re: Šta smo zaslužili

Situacija na trzistu suverenog duga (zaduzivanje drzava) je takva da gotovo sve zemlje imaju probleme, tako da je naša zemlja samo jedna od mnogih. Kada prodajemo evro obveznice, profesionalni menadzeri rade diversifikaciju, tako da prihvataju nove obveznice kao strategiju raspodele rizika. Činjenica da ima viška novca na tržištu suverenog duga, a manjka kredibilnih zemalja, je potkrepljena i glađu za npr. nemačkim obveznicama, čak i po negativnim kamatnim stopama.

O planiranju investitora se najbolje može videti iz primer Grčke.

Zašto nam prijateljske zemlje daju kredite, tu se treba dobro zapitati.

Bez obzira na sve rečeno, zaista ne bi trebali koristiti činjenicu da dobijamo kredite od nekoga, i lažno se uljuljkivati time da oni valjda vode računa o svojim kreditima, pa onda mi ne treba da sami analiziramo i pratimo šta se dešava i izvlačimo zaključke.


Šta tačno ulazi u kalkulaciju investitora kada donesu odluku da kupe naše evroobveznice, teško da bilo ko može sa sigurnošću znati osim njih samih. Time smo na terenu najverovatnijih pretpostavki.

Znajući kako izgleda opšta teorija portfolio menažmenta ovakvih fondova, kao i stanje na tržištu, daju se izvući ovakvi verovatni zaključci.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana