Ekologija| Planeta| Putovanja| Život| Životni stil

Namaste, ili sve što vam nisam rekao o Indiji (3.5)

albicilla RSS / 14.07.2013. u 14:32

photo7_zps8654c86f.jpgall photos copyright © ms. & mr. albicilla

Za početak jedna ograda – iako kažem „sve o Indiji“, u stvari govorim o zapadnoj i centralnoj Indiji, u onoj meri u kojoj sam ih proputovao (oko 5000 km točkovima – avione ne računam), dakle o Gudžaratu, Maharaštri i sasvim malom delu Madija Pradeša.  Ovo što sledi su utisci koje sam prepričavao prijateljima toliko da su se nekako iskristalisali i formirali do te mere da sam se usudio podeliti ih i s vama.

I još jedan početak - podjednako prvi pasus, kada sam po prvi put putovao u Indiju, namerno nisam čitao bedekere i mudre savete svojih prethodnika. Nisam hteo njihova mišljenja, utiske niti zaključke, drugim rečima, nisam hteo baš ovo što sada prenosim vama. Hteo sam da na svoj Passage to India odem kao tabula rasa i steknem svoje utiske, izvedem svoje zaključke.

Jedino pitanje koja sam tada postavio bilo je upućeno Kanađaninu koji je dva puta bio u toj zemlji. Pitao sam ga da li ima neki savet za potpunog početnika, a on mi je rekao: „Nemoj Indiju gledati očima – gledaj je srcem“. To sam prihvatio i često prepričavao, no, da je kojim slučajem bio dovoljno prozaičan da doda kako ne bi bilo loše poneti i koju rolnu toalet papira, pomogao bi mi još više.

Bezbednost

Posle više vesti o silovanjima kako Indijki, tako i turistkinja, poseta strankinja opala je za par desetina procenata. Koliko je Indija bezbedna?  Ja sam uvek bio u društvu u kome je bilo i stranaca i Indusa, pa sam u neku ruku imao zaštitnu čauru oko sebe i moj sud možda nije relevantan, ali moj utisak je da je, uz minimum opreza kakav, na kraju krajeva, vredi i kod kuće, a ne samo na putu, Indija verovatno bezbednija od Srbije. Indusi su opušteniji, ljubazniji, ni približno tako nervozni i ne pate masovno od (balkanskog) vijetnamskog sindroma, kog postanete svesni tek kada se udaljite od kuće.

Dijareja

Verovatno najveći rizik po svakog putnika. Jedan razlog može biti po organizam šokantno ljuta hrana, drugi može biti neka neispravna namirnica ili voda. Ponovo se vraćam na razumne mere opreza, koje će vas uglavnom zaštiti od neprijatosti: termički dobro obrađene namirnice ili sveže voće koje ćete sami oljuštiti, te flaširana voda. Na jednom izletu smo dobili lanč pakete u kojima je, izgleda, krompir ili preliv za njega bio u najmanju ruku sumnjiv, nakon čega je čitava grupa imala stomačnih problema. Ipak to je spadalo u nivo putnih neprijatnosti, ne i oboljenja (moj indijski prijatelj ima stomačne tegobe kad god dođe na Balkan i počne iznova da se navikava na ovdašnju hranu, koju inače voli). S druge strane, jedan Slovenac koji je posećivao ista mesta i smeštajne kapacitete, kući se vratio s trbušnim tifusom.

photo_zps2316c5f1.jpg 

Kuhinja

Ja volim ljutu hranu, ali sam u Indiji uvek insistirao da mi ne donose jako začinjena jela, jer ono što ja zovem ljutim i ono što indijska kuhinja smatra ljutim, dve su sasvim različite planete. Kod kuće ću rado eksperimentisati s ljutim (u Beogradu je konačno otvoren dobar indijski restoran - preporučujem, a ona ranija sramota zatvorena). Na putovanjima sam isprva bivao jako oprezan, potom malo manje oprezan, da me onda Delhy belly natera na oprez...  No, posle više hiljada kilometara, počeo sam da ocenjujem drumske restorane odokativno: ako deluju čisto, jedem u njima. I nisam zažalio, čak naprotiv.

Prijatno iznenađenje je visok kvalitet hrane koju ćete probati u ruralnim krajevima (koji uveliko nadmašuje ono što se kod nas može pronaći). Naime, kako bi lokalno stanovništvo imalo koristi od očuvane prirode svog kraja, svi kampovi i gest hausi su u obavezi da zapošljavaju tamnošnje seljake, koji u kuhinju donose sopstveno povrće i piliće. Ipak, ako odsedate u malo poznatom i slabo posećenom rezervatu, to može da bude mač sa dve oštrice. Nama se desilo da je lokalna hrana bila ispod indijskog standarda, a kuvarice sasvim nespremne da se nose sa očekivanjima gostiju. S druge strane, u posećenijim rezervatima, poput Melgata ili Tadobe, kuhinja je bila izvrsna.

Lični prostor

Zaboravite na njega. Kada se ovde nekome previše približite, on odstupi korak unazad jer ste narušili njegov lični prostor - Indusi taj koncept naprosto nemaju.

Jednom prilikom smo u vozilu parkiranom na seoskoj raskrsnici u cik zore čekali našeg vodiča, a lokalci su se okupili oko kola da izbliza zure u nas. Ja sam bio malo zbunjen i čvršće držao foto aparat, ali istovremeno svestan da u njihovom držanju nema tenzije niti agresivnosti, samo radoznalosti. Može vam isprva biti neprijatno, no, većina se ubrzo navikne, pa to postane i zanimljivo. Oni drugi se ne vrate u Indiju.

Prohibicija

U nekim indijskim državama vlada delimična prohibicija, a u Gudžaratu potpuna. To vas stavlja u neočekivanu situaciju da uveče razmenjujete utiske sa saputnicima pijući Koka Kolu, umesto onog što biste poželeli. Predlažem da sa sobom ponesete pljosku, ali i da sadržaj konzumirate diskretno, postoje i kazne za to.

U jednom lodžu me je konobar pitao šta bih da popijem, ja odgovorio da oni to nemaju, on se zainteresovao šta bi to bilo - pivo, i potom otišao do gazde, pa se vratio s odgovorom kako su gazdini prijatelji iz inostranstva doneli neko i kako ću to uveče... Posle dve suve nedelje, baš sam se radovao nastupanju večeri. No, moja žena je vest podelila sa grupom (ipak sam ja pitao i ponuda važila za mene), pa su svi krenuli da se raspituju i gazda odustao od protivzakonitog gostoprimstva, kako se ne bi našao u situaciji da za to plaća kaznu.

Prosjaci

Uobičajena predstava o Indiji uključuje horde neumornih prosjaka od kojih se ne možete spasti – zaboravite na to. Ima ih po većim gradovima, ali nisu ni približno brojni niti uporni kao u filmovima. Kad pogledam unazad, sećam se samo jedne malo upornije žene s ćerkom u Ahmedabadu (umesto para, dali detetu čokoladu, koju očigledno nikada ranije nije probala), i možda tu i tamo ponekog. Niko od njih nije bio napadan ili neprijatan, a ni mi darežljivi, što je verovatno najbolja politika.

photo9_zpseb24cec1.jpg 

Rezervati

Ako je najvažnija stvar koju nosite na put dvogled, onda su i rezervati vaša najvažnija odredišta. Verovatno najbolje čuvana tajna indijskih rezervata su vladini gest hausi, varijabilnog kvaliteta, ali uvek upadljivo niže cene od turističkih kampova. Neki rezervati su poznati i posećeni (oni koje nastanjuju tigar ili lav naročito), drugi su mali i nepoznati. U poznatijima ćete na ulazu platiti oko 10 USD za pravo na korišćenje svog fotoaparata, plus ulaznicu, te iznajmljivanje vozila, vozača i vodiča. Vozila su prilično tesni i neudobni Maruti Gipsy, no, doživljaj je vredan svake neudobnosti. Zimska jutra umeju da budu sveža, preporučujem tanji fleece i preko nešto što vetar neće da probije, takođe i bandanu u stilu pljačkaša banaka – protiv prašine. Srećno s tigrovima.

photo4_zps26e8f06e.jpg 

Saobraćaj

Neobično iskustvo. Svako malo stiskaju sirenu, čitavog dana i noći, pa u hotelima obavezno tražite sobu koja ne gleda na ulicu. Više o saobraćaju sam već pisao ovde, a sada bih samo dodao jedan utisak: sećam se nekog nesrećnog romana Dena Brauna koji sam pročitao samo zato što se radnja odvija u Indiji. I negde na početku se glavni junak našao u saobraćajnom haosu u kome svi trube, a Braun je vozačima dodao i psovke i bes, nešto što bi očekivao od američkih vozača u takvoj situaciji i nešto čime je otkrio da pre pisanja nije nikada bio u Indiji.

Sviranje jeste dosadno, ali je to sasvim uljudna i nimalo agresivna komunikacija među vozačima. Samo jednom mi se desilo, u Gudžaratu je to bilo, da je iza nas neko besno svirao, onako beogradski agresivno, da vam se smrzne krv u žilama. Ispostavilo se da je vozač bio mrtav pijan (ipak neka korist od te prohibicije). Tada sam shvatio da je indijski saobraćajni haos mnogo uljudniji od beogradskog haosa.

photo2_zps4a35bcf9.jpg 

Šta poneti – svoju posteljinu!

Dešavalo se da nas u najboljem hotelu omanjeg grada (gde konkurencija gotovo da ne postoji), ili u jeftinom i slabo posećenom vladinom gest hausu – svejedno, dočekaju bilo s nepromenjenom posteljinom, bilo s loše opranom i flekavom. Naravno da možete da se žalite, pa će vam u boljem hotelu doneti čiste čaršave, a u lošijem verovatno oprane – ali flekave. I jedno i drugo košta nerava. Prihvatite to kao rizik putovanja, pa ponesite par čaršava, ili onu posteljinu za vreću za spavanje, koju, poput vreće, oko sebe zakopčate rajsferšlusom.

Fer bi bilo dodati da sam u Indiji odsedao u nekim od najboljih hotela u kojima sam ikada spavao – od poslovnih hotela i kantri klubova, do prostranih šatora s toplom vodom i klimom, pa sve do u hotel preuređene maharadžine palate iz XIX veka – gde zaista nismo razmišljali o posteljini.

Šta poneti – toalet papir!

Poput Arapa, i Indusi se zapiraju, pa se toalet papir sreće samo u WC-ima hotela i restorana koje posećuju Zapadnjaci (uključujući i one sa sredokraće Istoka i Zapada). Ako ćete se držati većih urbanih centara, to neće biti problem, no, ja sam vreme pretežno provodio po pustinjama i džunglama ili, manje bombastično, ruralnim krajevima, gde smo neretko bivali jedini stranci. Otuda sam na svom prvom putovanju razvio specifičan oblik kleptomanije: kad god me u hotelu/lodžu/gest hausu dočekaju toalet papirom, ja im se zahvalim tako što sa sobom odnesem rolnu (koja i nije bog-zna-šta: jedva nešto deblja od prvog zavoja). Sa još par hiljada kilometara iskustva, ove godine sam na put poneo jednu rolnu najskupljeg troslojnog papira (manje se troši i duže traje), plus rezervu papirnih maramica. Potrajalo je.



Komentari (26)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

maksa83 maksa83 14:49 14.07.2013

sjajna reportaža

Da preporučim srodan film koji me je omađijao:

albicilla albicilla 23:57 14.07.2013

Re: sjajna reportaža

maksa83
Da preporučim srodan film koji me je omađijao:



gledao, tera me na razmisljanje o tome sta je putovanje u kom zivotnom dobu, kada je to otkrivanje, obrazovanje i upoznavanje, a kada postane... zivot sam
wilma68 wilma68 15:02 14.07.2013

Namaste

Nikad išla u Indiju;vrlo verovatno da nikada i neću.
Ali, ako, ikada...ovaj blog ću poneti u džepu, odštampan.
Bravo.
albicilla albicilla 00:19 15.07.2013

Re: Namaste

wilma68
Nikad išla u Indiju;vrlo verovatno da nikada i neću.
Ali, ako, ikada...ovaj blog ću poneti u džepu, odštampan.
Bravo.


ma, dugo sam se dvoumio da li o tim sitnicama uopste da pisem...
mirelarado mirelarado 15:03 14.07.2013

:)

albicilla albicilla 00:02 15.07.2013

Re: :)

mirelarado


the light, colours, smiles.... ovaj film uspeva da uhvati duse indije ("duse" jer tako velika zemlja svakako nema samo jednu, zar ne?)

if she dies - she dies (sta reci do - indeed
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 18:51 14.07.2013

Kontrasti i iznenadjenja

Dobar presek.
Imao sam priliku da malo duze radim u Indiji, dodushe - verovatno nisam video ni delic onoga shto si ti proshao. A, sramota me da priznam, nije me ni zanimalo preterano. Po prirodi sam anti-turista, i neko bi rekao da su one stotine hiljada FF miles bachene na mene :)
Sve shto sam video je Bangalore (uz nekoliko izleta na motoru- ne tako daleko)... Video sam nekoliko hramova (ni jedan suvishe daleko od hotela/office) i razgovarao sa nekoliko sveshtenika (ili kako ih vec zovu) - dok jedan nije pristao da mi popodne odrzi nekoliko chasova sanskrita - hteo sam na brzinu da razumem osnove gramatike i sintakse. To je bio jedini razlog da vidim te hramove... one-track mind, what can i say.

Anywho - nekoliko stvari mi se 'zakachilo':
- Bar Hoping je totalno fun: mnogo dobrih mesta za izlazak i svi pushtaju Deep Purple i Led Zep... Flashback :)
- Mnogo mladih ljudi svuda i svuda milion osmeha
- Ulice su (u to vreme) bile scene 'sudara civilizacija': s jedne strane 'open sewer', a na drugoj postavljaju optiku... ili kad nas na sred ulice zaustavi krava (odmara/prilegla na sred ulice) i mi stojimo i chekamo da nas pusti - na nesrecu, nisam uslikao skoro nishta - mozda imam dve-tri fotografije u totalu... potpuni anti-turista
- Izludjivalo me shto i u najboljim hotelima morash da molish za dodatni led u chashi... obichno dobijesh jednu ili (wow) dve kockice... a kad trazish punu chashu leda gledaju te malo chudno :)
- AC nikad dovoljno hladan... arghhhhhhhh :)
- BEST Chinese food EVER :) meni se vishe dopala i od one u Kini

Sto se posla tiche - mnogo mladih, obrazovanih, ljudi spremnih da rade ridiculous hours i da brzo uce.

albicilla albicilla 00:19 15.07.2013

Re: Kontrasti i iznenadjenja

- Izludjivalo me shto i u najboljim hotelima morash da molish za dodatni led u chashi... obichno dobijesh jednu ili (wow) dve kockice... a kad trazish punu chashu leda gledaju te malo chudno :)
,,,,
- BEST Chinese food EVER :) meni se vishe dopala i od one u Kini


led je od zaledjene cesmovace, koju indusi piju, ali ipak nije za nenaviknut stomak - izbegavao

probao kinesku, italijansku i meksicku kuhinju - indian style... sta reci, spageti bolonjeze si bili - ljuti (ali ukusni, za razliku od druge dve opcije...)
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 01:05 15.07.2013

Re: Kontrasti i iznenadjenja

probao kinesku, italijansku i meksicku kuhinju -


Da... bilo je nekoliko mesta sa picom - naaah.

I da, josh neshto - kao 'brzu hranu' imaju (imali) neshto shto mnogo lichi na przene girice i to ide ili sa 'chipsom' ili pomfritom - prilichno dobro i jezivo slano :) - prodaju na ulici i u malim 'lunch' restoranima. Nije loshe, narochito uz pivo... koga je u BGLR bilo svuda i svih vrsta.
albicilla albicilla 01:09 15.07.2013

Re: Kontrasti i iznenadjenja

cane.srbljanovic
probao kinesku, italijansku i meksicku kuhinju -


Da... bilo je nekoliko mesta sa picom - naaah.

I da, josh neshto - kao 'brzu hranu' imaju (imali) neshto shto mnogo lichi na przene girice i to ide ili sa 'chipsom' ili pomfritom - prilichno dobro i jezivo slano :) - prodaju na ulici i u malim 'lunch' restoranima. Nije loshe, narochito uz pivo... koga je u BGLR bilo svuda i svih vrsta.


u gudzaratu prodaju umotano u novine, uz nekoliko kriski crnog luka i par dugih zelenih feferona kao salatom
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 01:12 15.07.2013

Re: Kontrasti i iznenadjenja

Da, da, uglavnom je neki "chudan" fishek u pitanju :) BTW - te feferone sam jednom probao i ciao ragazzi, not my thing.
albicilla albicilla 01:17 15.07.2013

Re: Kontrasti i iznenadjenja

cane.srbljanovic
Da, da, uglavnom je neki "chudan" fishek u pitanju :) BTW - te feferone sam jednom probao i ciao ragazzi, not my thing.


u indiji sam bio oprezan, da ne pokvarim putovanje, pa sam najljucu stvar u zivotu jeo u piceriji u east anglia - halapenjo picu!
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 01:23 15.07.2013

Re: Kontrasti i iznenadjenja

u indiji sam bio oprezan


U pochetku i ja, posle sam se malo opustio. No issues.
maksa83 maksa83 07:46 15.07.2013

Re: Kontrasti i iznenadjenja

Da, da, uglavnom je neki "chudan" fishek u pitanju :) BTW - te feferone sam jednom probao i ciao ragazzi, not my thing.

Novinski fišek je tradicionalni fish&chips engleski fišek. Onda se otkrilo da je olovo toksično pa su englezi prestali to da rade.
albicilla albicilla 08:29 15.07.2013

Re: Kontrasti i iznenadjenja

maksa83
Da, da, uglavnom je neki "chudan" fishek u pitanju :) BTW - te feferone sam jednom probao i ciao ragazzi, not my thing.

Novinski fišek je tradicionalni fish&chips engleski fišek. Onda se otkrilo da je olovo toksično pa su englezi prestali to da rade.


ma, olovo je davno otislo iz stamparske boje (ili bar tako cuh)
vishnja92 vishnja92 21:41 14.07.2013

super vodic

kako stoje stvari sa vegetarijanskom hranom, sto se dostupnosti tice? tamo ogroman deo stanovnistva nikad nije okusio meso ali me zanima kako to ide kada se pojavis spolja, koliko se kuhinje medjusobno mesaju i da li ti se nekada desilo da u ponudi ima samo bezmesne hrane?
ne znam kako da formulisem pitanje, teoretski znam svasta ali me zanima kako to izgleda tamo na licu mesta :)
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 22:15 14.07.2013

Re: super vodic

Vegetarijanska ishrana je tamo, manje vishe, 'norm'. Mada nisam vegetarijanac, meso koristim samo kada zaista osetim potrebu - i tamo sam bio uglavnom vegetarijanac. Moram da pomenem da sam od mesa uglavnom jeo piletinu, i uvek je ('na razne nachine') bilo vishe nego dobro... Zapravo sjajno (u kontekstu ochekivanja).
Ukusnu, interesantnu, i jeftinu vegetarijansku hranu ne morash da trazish - bukvalno je svuda. Ne mogu da ti dam 'kulinarske detalje' - jer me hrana uglavnom veoma povrshno interesuje (uglavnom samo da je chisto, ukusno, lako varljivo), ali ako si ti 'into culinary art', narochito veggies - siguran sam da ti tamo ne bi bilo dosadno, i da ne bi bila razocharana.
albicilla albicilla 00:13 15.07.2013

Re: super vodic

vishnja92
kako stoje stvari sa vegetarijanskom hranom, sto se dostupnosti tice? tamo ogroman deo stanovnistva nikad nije okusio meso ali me zanima kako to ide kada se pojavis spolja, koliko se kuhinje medjusobno mesaju i da li ti se nekada desilo da u ponudi ima samo bezmesne hrane?
ne znam kako da formulisem pitanje, teoretski znam svasta ali me zanima kako to izgleda tamo na licu mesta :)


dobar deo indije je manje ili vise vegetarijanski, a gudzarat je sto se hindua tice, 100% vegetarijanski (izuzetak cini muslimamnska manjina) i naravno da sam najcesce u ponudi imao samo vegetarijanska jela (u mnogim gudzaratskim hotelima u koje dolaze stranci imaju mesna jela u ponudi, ali ce od vas neretko ocekivati da se povucete i takva jedete samo u privatnosti svoje sobe)

u zemlji u kojoj lokalci ne jedu meso, ne znaju ni da ga spreme (cast muslimanskim izuzecima), a nisam siguran ni da ga adekvatno cuvaju pre pripreme - dakle, najbolje je zaobici ga potpuno. jela od mesa ce biti inferiorna i nesumnjivo je bolji izbor drzati se vegetarijanske raskosi

u stvari sam otkrio da bez problema mogu dve-tri nedelje bez mesa, povrce je jako neobicno i izazovno spremljeno, samo me ne terajte dve-tri nedelje bez piva - nehumano je, pa pivo je vegetarijanski napitak!
vishnja92 vishnja92 12:02 15.07.2013

Re: super vodic

cane


hvala

pivo je vegetarijanski napitak!


to mi reci! a meni ne veruju...
stopalo stopalo 12:48 15.07.2013

Re: super vodic

koliko se kuhinje medjusobno mesaju


na konferenciji na kojoj sam bio, svedski sto (svedjani u indiji) se

sastojao od 2 dela

indian and european food

ali razlika je bila kao sto autor rece

Ja volim ljutu hranu, ali sam u Indiji uvek insistirao da mi ne donose jako začinjena jela, jer ono što ja zovem ljutim i ono što indijska kuhinja smatra ljutim, dve su sasvim različite planete.

stopalo stopalo 12:50 15.07.2013

Re: super vodic

pivo


kingfisher

albicilla albicilla 14:07 15.07.2013

Re: super vodic

na konferenciji na kojoj sam bio, svedski sto (svedjani u indiji) se

sastojao od 2 dela

indian and european food

ali razlika je bila kao sto autor rece


na onoj na kojoj sam ja bio bila su dva sektora:

indijska hrana za induse i jugoazijate

i indijska hrana za zapadnjake
albicilla albicilla 14:18 15.07.2013

Re: super vodic

stopalo
pivo


kingfisher



yep

Vera Johnson Vera Johnson 02:55 15.07.2013

pisi mi brate

pisi mi fratelo... ali indija je zemlja velika.

15 godina sam ovde u americi radila za firmu koja je od mene ocekivala da minimum dva puta godisnje idem u indiju. moja poslednja desetogodisnja viza istekla je ove godine u januaru

od indije sam videla new (i old) delhi, poone, agru i jaipur. sto ce reci, skoro nista... s obzirom na velicinu zemlje.

pre prve posete imala sam briefing u firmi: ne jedi nista sto nije termicki obradjeno, ne kupuj hranu na ulici, a led u casu (bilo cega) prihvati samo u visoko luksuznim restranima i hotelima. i pored upozorenja dva putan sam se "otrovala". to je, prvi put, resila room service u hotelu, a posle toga me je kolega na aerodromu sacekivao sa flasicom (maleckom)domaceg leka. kapnes pet kapi na kasicicu secera - svi problem kao rukom odneseni.

hrana: fenomenalna. narocito kad dodjes u vreme hindu posta. moji domacini su imali poslugu, ali je glava kuce (a to je u normalnoj indijskoj porodici zena) jedina koja kuva. jesam mesozder, ali obozavam indijsku vegetarijansku hranu. onda: jagnjetina. neopevano lepo. iznutrice (znam, mnogima ce se okrenuti stomak, ali kad v. napravi neku vrstu "gulasa" od jagnjecih bubrega, prste lizes dva dana makar si i pre i posle jela oprala ruke.

o cemu jos da vam pricam? o bojama kojih nema na kugli zemaljskoj? o kiselom mleku? (kod nas babe kazu ne mozes se udati ako ne umes da skuvas kafu, u indiji ne mozes da se udas ako ne umes da napravis kiselo mleko, frisko, svaki dan... o trouglovima kao kodkuce (lisnato testo filovano sa - you name it). tulumbe u obliku loptica? sutlijas? poslastica od sargarepe i mleka koja se kuva "letnji dan do podne"? to sam osim kod v. nasla u jednom indijskom restoranu u njujorku, ali to prave samo petkom ako je kuvar raspolozen... ih, ima prica onoliko...
stopalo stopalo 12:22 15.07.2013

3 pravila u voznji

Saobraćaj


nama je objasnjeno da u saobracaju vaze tri osnovna pravila

good brakes
good horn and
good luck
albicilla albicilla 12:32 15.07.2013

Re: 3 pravila u voznji

stopalo
Saobraćaj


nama je objasnjeno da u saobracaju vaze tri osnovna pravila

good brakes
good horn and
good luck


na vecini kamuona pozadi pise "svirajte molim" ... mada mi upotreba reci horn umesto honk u kontekstu pomalo zvuci kao "svirajte mi", ali nisu oni ti koji su nepristojni, to je samo moj (do besmisla) dvosmisleni um

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana