Kultura| Nostalgija| Život

салауковина над Крчевином

Черевићан RSS / 03.11.2013. u 00:27

у угодном ентеријеру подрума новосадске књижаре Мост проведох јуче пријатно вече посвећено  приказу књиге насловљене Приче са колена аутора г. Ћујић Бранка у којој Аутор кроз петнаестак приповедака са примесом сете локалним језиком казује о житељима и крајишком Селу својега детињства који ,могло би се рећи, више и непостоје  . . .

 001.jpg 
 
Тамо смо где нисмо, насловио је књижевник Петриновић Фрања свој надахнути критички приказ поменуте књиге дотакавши тему вазда присутних присета на одласке - повратке у (несретном) окружењу Лике, Кордуна и Баније.Наиме ратови  у континуалном трајању ( одмор од једног за припрему другог) у потпуности су изменули слику тих крајева често називаних крчевинама, јер су Крајишници ове шкрте недођије својим знојем крчили, да би их пред силом временом морали напуштати.Но људи се у зрелим годинама  често у мислима враћају родном крају и детињству и онда не треба да чуде књиге сличне овој, јер је можда та појава вид продужетка животу који измиче. Уопште питање свесних сећања показује изузетно  широк миље искуствених образаца.То су сећања, како на стварне догађаје, тако и на необичне луцидне снове, сећања на сусрете, комуникацију.Свесна сећања показују такву динамику да би на основу анализе њих самих уз претпоставку да она одсликавају оно што се заиста догађало може тешко сложити у било какву кохерентну слику.На питање зашто се свесна сећања некада јављају и да ли је реч о спонтаном пробоју меморије на површину или о њиховој намерној индукцији одговор би морала да пружи њихова анализа на позадини до сада сакупљених чињеница о овом феномену.
Онима пак који воле писану реч а не наклоњени су дубиозним анализама прочитаног задовољство ће пружити сам чин исчитавања приповедака из ове књиге богате језичким локализмима који , између осталог, указују и на дух тог (напаћеног) народа којем је један од мотива за опстанак  често бивала узречица  . . . штимај сулацање ( поштуј шалу).
 
Издавач ове , оку мамљиво опремљене књиге , је Прометеј из Новог Сада , коју је за штампу припремила ћерка Ауторова, овдашња блогерка, гђа jednatanja


Komentari (19)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

oskar-z-wild oskar-z-wild 01:16 03.11.2013

stimaj sulacanje

F
Черевићан Черевићан 01:41 03.11.2013

о Тамо o Њима

објективност анализу тражи
још муче нас недорека бриге
историја . . о томе ће писат'
ово тек је приказ једне књиге


г oskar-z-wild - у , Хвала на коментару
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 04:26 03.11.2013

Jedankraljmajmuna

Nadam se da cu imati knjigu. A I ja sa jedne bande poticem odande a sa druge odavde pa me kopka Kako je to jednetanjeccale napravio.
Черевићан Черевићан 10:15 03.11.2013

банди потомци

. . . jedne bande poticem odande a sa druge odavde


несумњам да неби г Кинг умео да надахнутим текстом повеже приповеткама случајност сусрета поменутих банди и шта се изтог изродило, те ето прилике да има (и) СВОЈУ књигу.

г. jednetanjeccale-та је већ . . . . свима на дохват.

хвала на јавки.
mariopan mariopan 07:47 03.11.2013

...

Надам се да ћу набавити књигу.
И моји корени су са тог крша, делимично, а немам никог да ми о њима прича.
Хвала за блог г. Черевићан

Поздрав за једнутању и тату
Черевићан Черевићан 10:39 03.11.2013

има ко

ускраћени за изворну информацију о коренима својим од најрођенијих окрећемо се онда сећањима других покушавајући да се у њима препознамо, драга гђо mariopan, јер и то је један од видова присета о себи. . .

Хвала да сте са нам и овај пут .
vladimir petrovic vladimir petrovic 09:23 03.11.2013

Sećanja

Черевићан
... људи се у зрелим годинама често у мислима враћају родном крају и детињству и онда не треба да чуде књиге сличне овој, јер је можда та појава вид продужетка животу који измиче.


Neke od najboljih knjiga na svetu baziraju se na sećanjima.
Черевићан Черевићан 10:34 03.11.2013

присети у походу

присете на шта ће бити
(свак би зато много дао)
бадава нам из прошлости
прилике си . . . просвирао,

упс


сваки онај ко успе да разгрне магле у глави и осунча присете па и небио склон писаној речи, богатији бива.они пак други својим биографијама задужише нас све дочаравајући нам (не)познато о људима, догађајима, окружењу.
малолије то, г petrovic-у,годи Ваше присуство, Хвала.
mirelarado mirelarado 13:39 03.11.2013

Re: присети у походу

Лепо што сте били и књигу нам овде лепо представили, гос'н Чер. Без присета смо тек сенке што овуда мину, а њихов део је и мала ризница особеног језичког блага, што књигу г. Ћујића чини још драгоценијом.
Черевићан Черевићан 21:41 03.11.2013

сагласан

без присета недорек смо
тек сенке што часом мину
себично их ми чувајмо
и ценимо вредност њину


Хвала на коментару гђо mirelarado
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 17:41 03.11.2013

Salaukovina i santaluja

Jedan moj stari komšija salaukovinu je nazivao "santalujom". Tačnije, komšija, sada uveliko pokojni, govorio bi, kada počne nevreme, "Ide santaluja sa devete stanice".

Da li je on to mislio na Danteov deveti krug pakla, sumnjam, jer je bio jedva pismen, a i ja sam tada čitao samo "Politikin zabavnik".

razmisljam razmisljam 22:38 03.11.2013

Re: Salaukovina i santaluja

Vojislav Stojković
Jedan moj stari komšija salaukovinu je nazivao "santalujom". Tačnije, komšija, sada uveliko pokojni, govorio bi, kada počne nevreme, "Ide santaluja sa devete stanice".


Е, а ја морам признати да нисам знала шта је салауковина. Наравно, пожурила сам да сазнам и установила да се то другачије зове времиште.

Поздрав, гос'н Чер. Леп приказ догађања књижарских и књиге саме. Благодарим.
Черевићан Черевићан 23:44 03.11.2013

ето

драга гђо razmisljam што рекоше . . сваким даном у сваком погледу . . човек стиче нова сазнања. иначе, сам простор нсадске књижaре Мост баш је мамљив, окружени множином књига на дохват , има се шта и пијуцнути, присутни спремни на широку лепезу тематских дијалога вазда,па . . шташ више .


Фала да сте снама.
Черевићан Черевићан 00:13 04.11.2013

унашем

пак Селу, временска непогода се одувек зове салаука и обично одБегеча прекоДунава наилази, па кад се отамо уочи наоблака јаака ома боље терај кола . . . потшупу, а Децу вичи сасокака укућу.

ХВАЛА г Stojković-у на дружењу.
jednatanja jednatanja 20:13 04.11.2013

Re: унашем

sve je rečeno (hvala g.Sveto), još da dodam za arhivu b92 da nam je bloger Čerevićan još impresivniji uživo, mudriji i simpatičniji nego što mu to profil (po)kazuje. Hvala još jednom, od srca.
Черевићан Черевићан 22:00 04.11.2013

искрено

ето мени хвале
(годи ми сујети)
ни'е да не прија
кад се Неко сети

одмереним да речима
то укаже Блогерима
NNN NNN 12:49 06.11.2013

Re: унашем

sve je rečeno (hvala g.Sveto), još da dodam za arhivu b92 da nam je bloger Čerevićan još impresivniji uživo, mudriji i simpatičniji nego što mu to profil (po)kazuje. Hvala još jednom, od srca.

U to ne sumnjam ni malo
Черевићан Черевићан 14:10 06.11.2013

ин виво

претставе о нама
посве буду личне
то је баш решето
а грешке приличне

лицем лицу оноје што вреди
тек се потом реално беседи


г 3N , хвала
Черевићан Черевићан 10:32 09.11.2013

г. Б.Пекић:

.....Nemati prošlosti je ostati bez budućnosti. Ali ako tamo ostanemo, ako se tamo zaglibimo, budućnost zbog koje smo se u nju vratili postaće nedostižna. Proći će pre nego što shvatimo da je sve – sadašnjost. Da je sve uvek u istoj ravni. Da je nerazumevanje onoga što je bilo juče jemstvo da ćemo još manje razumeti ono što nas čeka, a najmanje ovo šta danas radimo....

(Zlatno doba dijaloga)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana