Gastronauti| Gost autor| Životni stil

Velika pivska očekivanja

UKinSerbia RSS / 28.08.2015. u 19:31

Naš današnji gost-bloger je Vladimir Gošić, urednik pivskog portala Svetpiva.rs, dugogodišnji novinar i kućni pivar.

 

Kada prvi put posle dve godine uspeš da izdvojiš celu nedelju za godišnji odmor, a zatim ga i otkažeš jer si saznao da baš tih dana "pada" Great British Weekend, budi uveren da se radi o zaista važnom pivskom festivalu! I ne samo meni.

Pivski festivali su kao sladoled. Čak i ako nisu sjajni, opet su odlični. Ali i pored toga, neki festivali su jednakiji od drugih. Uprkos velikom broju pivskih festivala u Srbiji, sa lošijom ili boljom ponudom piva ili posetom, Great British Weekend je u startu uspeo da se izdvoji i potvrdi svoju važnost.

Dobro, naravno da ću na njemu pojesti poneki fantastičan britanski specijalitet, da ću odslušati nekoliko zanimljivih predavanja i da ću se izgubiti na ringišpilu od 50 premijernih piva koja nas ove godine očekuju u Mikser House-u, ali čak ni ovo nije glavni razlog zbog kojega ću se naći na mestu koje će tri dana predstavljati najveći pab u Srbiji. Ma, čak ni to što mi je ovo jedini način da na godišnjem nivou napravim sjajan presek pivskih aktuelnosti koja dolaze iz poznatih velikih ili novih malih pivara zemlje iz koje je i potekao najveći broj stilova piva (staut, IPA, porter, biter...).

Iako će mnoga od 50 ponuđenih piva već dan nakon festivala moći da se isprobaju u pabu Samo pivo i drugim pivopijskim barovima, ono što će biti posebno zanimljivo videti jeste koja od tih piva će uspeti da se probiju dalje od relativno uskog kruga kraft pivopija. Meni Great British Weekend nikada nije predstavljao mesto na kom se takmiči koje je pivo bilo najbolje, najskuplje ili najegzotičnije, nego lakmus papir za utvrđivanje piva koja će najviše prijati nepcima prosečnog srpskog ljubitelja piva i koja ćemo i dugo nakon festivala moći da viđamo na rafovima marketa. Da li ću na sledećoj slavi koju posetim na stolu zateći Partisan od Red Star pivare, dupli IPA pivskih anarhista iz Morpetha ili neka od škotskih piva koja su sazrevala u buretu punoletnog viskija? Dobro, verovatno ću zateći kraft šljivovicu koja sazreva u stomaku domaćina, ali brzina kojom se zanatska piva probijaju na srpskom tržištu iznenadila je i najoptimističnije pivare.

Sećate li se kada ste pre dve godine prvi put probali piva iz Bath Ales pivare u okviru The GREAT British Puba na beogradskom Beer Festu, da biste na GBW 2014 probali i njihovu osveženu ponudu? E pa, od prošlogodišnjeg festivala do sada, ova britanska pivara je uspela da udvostruči broj piva koje izvozi, a njihov Dark Side staut i Gem ejl se sada pored pivarskih mesta mogu kupovati čak i u lokalnim srpskim prodavnicama.

Kako je to Moussa Clarke iz ove pivare objasnio: "Srbija nije ni izbliza naše najveće internacionalno tržište, ali je definitivno tržište koje za nas brzo raste i koje je premašilo naša očekivanja. Bath Ales piva veoma dobro prolaze dok tamo raste popularnost premium i kraft piva. Ova piva su sada dostupna u flaši i burićima za točenje u velikom broju maloprodaja i pabova/barova, a Dark Side staut je trenutno naš najveći brend u Srbiji."

 

 

I upravo ovo je najvažniji razlog zbog kojeg sam bez razmišljanja bio spreman da otkažem godišnji odmor samo kako bih prisustvovao britanskom festivalu hrane i pića. Iako nas ime festivala lažno navodi, Great British Weekend zapravo nije samo "vikend festival" koji služi da bih tri dana, koliko traje, punio trbuh britanskom hranom i novim pivima. Ono što je GBW postao, ali mora i ostati, je neka vrsta vesnika trendova o kojima će se pričati i koji će se na srpskoj pivarskoj kraft sceni dešavati do sledeće godine i novog festivala.

Atačmenti



Komentari (8)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

drzura drzura 20:45 28.08.2015

pio sam kabinet

melisa sa ukusom matičnjaka. odlično pivo!!!
alselone alselone 21:12 28.08.2015

Naslov bloga zvuci

kao moja prvi misao kad krenem u izlazak.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 08:06 30.08.2015

Re: Naslov bloga zvuci

hey, Mr. UKinSerbia, it seems that your topic has respectively been buried, even before it has started to live. well, it seems that everyone, or most of us, feel anger and disillusionment with your country's recent obvious anti-Serbian conduct. i may say that i feel even surprised that you have decided to continue writing your blog! that's brave, but the prevailing mood, which is anyhow anti-Western, even in this, once heralding pro-Western values auditorium of B92, milieu will be cold towards you. now it is connected with the Western double standards regarding the Refugee Crisis, tomorrow will be something else, but it seems certain - you have lost this thorough, unique Serbian friendly kindness and interest, towards your respective goal of promoting the British culture in this part of the world. in a way, it's as if you are trying to come back to your lover-girl, whose heart you have just recently stormed over. it won't work.

krkar krkar 01:42 31.08.2015

Re: Naslov bloga zvuci

Reci mi da si bio napušen do jaja, da ovo nije tvoj pravi najbolji engleski!!!
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 09:49 01.09.2015

igrica



ne, gandžofobe stari , al' bio juče na zanimljivom sastanku, 0.25 mil. evra investicija, a možda milionski prihod ako prođe zahtev za legalizaciju medicinske gandže. ova neka tvoja koleginica veštica iz Službe blokira dozvolu, iako kao Aca i deo Bije jesu za. ova veštica blokira, i to kako stvari stoje, jer je iza nje ekipa koja želi da prodaje hemijski prerađeni sativeks, nekakvo skupo a veštačko smeće, umesto ovog prirodnog prerađenog ulja. drugim rečima, matore udbašice smaraju i nas, kao i resto društva.
krkar krkar 22:16 28.08.2015

Tema k'o prstom u...


Piju li Sirijci pivo?

Možda biste mogli da organizujete velike pivske vikende i ostale pijarovske očimazalice u Picinom parku.

Ili da doniramo neku kintu da nešto piva dobacite u Calais?

Baš ste uboli temu!

anonymous anonymous 10:50 29.08.2015

Re: Tema k'o prstom u...

krkar

Piju li Sirijci pivo?

Možda biste mogli da organizujete velike pivske vikende i ostale pijarovske očimazalice u Picinom parku.

Ili da doniramo neku kintu da nešto piva dobacite u Calais?

Baš ste uboli temu!



.... E, vala .....ako si mu rek'o......



predatortz predatortz 09:20 31.08.2015

Re: Tema k'o prstom u...

krkar

Piju li Sirijci pivo?

Možda biste mogli da organizujete velike pivske vikende i ostale pijarovske očimazalice u Picinom parku.

Ili da doniramo neku kintu da nešto piva dobacite u Calais?

Baš ste uboli temu!



Bravo Krki, majstore!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana