Budućnost| Zdravlje| Život

Uranijumski bluz – Iv En Prentis

amika RSS / 25.05.2020. u 19:40

УРАНИЈУМСКИ БЛУЗ

 

ТРИ ВЕСТИ О IV EN PRENTIS које СВЕ ГОВОРЕ

 

Недеља, 30. мај 1999. године
- Косовом журе два путничка аутомобила пуна новинара. Нигде војске, полиције, касарни, тенкова, положаја.... Ипак, долећу авиони и два пројектила и убијају возача, рањавају Данијела
Шифера, новинарку Тајмса Прентис и три новинара португалске ТВ екипе.

Италијански извештачи имају среће, остају неповређени и снимају авионе. Фотосе објављује лист Коријере де ла сера, као одговор на тврдњу НАТО-а да су то били српски авиони.

(са Мреже / Serbian Café, 31. маја 1999. године – пренето у интернет-роман Савршен злочин, објављен 1999. године)

 

 РАТ ЈЕДНЕ ЖЕНЕ - ИВ ЕН ПРЕНТИС

Данас 11.06.04

Британска новинарка Ив Ен Прентис се два пута, на Косову и на Палама, нашла под ударом НАТО бомби. Подстакнута искривљеном сликом дешавања у Србији, а након погибије свог преводиоца на Косову током напада НАТО-а у мају 1999, одлучила је да изнесе своје виђење догађаја.

 

ИСКРИВЉЕНА ПСИХОЛОГИЈА РАТА
Ив Ен Прентис: "Рат једне жене"

Новосадска књижара "Драганић" представила је књигу "Рат једне жене", ауторке Ив Ен Прентис британске новинарке, дугогодишњег дописника лондонског Тајмса. Она у књизи сугестивно дефинише искривљену психологију рата на тлу бивше Југославије, уз одлично познавање стварног стања. Књигу је написала подстакнута таквом сликом дешавања у Србији, али и личном жељом да изнесе своје виђење догађаја, нарочито након погибије њеног преводиоца током НАТО напада на Косову у мају 1999. године.
- Књига је и лична, али и професионална. Лична је јер има пуно личних порука које сам хтела да упутим, али сам хтела да дам један поглед на регион кроз искуства људи које сам упознала - каже за Данас Ив Ен Прентис и објашњава да је Косово доста подсећа на Северну Ирску, одакле води порекло њена породица, и на тамошњи сукоб што је у њој пробудило емоције и интимна сећања.
Према њеним речима књига је настала и из професионалне жеље да остане писани документ који говори о ратној пропаганди који ће "у будућности прочитати и неки утицајни политичар". Ив Ен Прентис сада је самостални новинар и пише за неке од најзначајнијих британских новина.
С. С.

 

07-iven-iv-sen-prentis--(1).jpg

 

БЛИЦ, 29. МАРТ 2009. ГОДИНЕ
ЖРТВЕ И ИЗВЕШТАЧИ

Ив Ен Прентис, енглеска новинарка и дугогодишњи извештач са простора бивше Југославије, умрла је прошле године од карцинома костију. Она је тврдила да је главни кривац за њену болест осиромашени уранијум. На испитивањима у Лондону утврђено је да се у организму Ив Ен налазе тешки метали који не могу да доспеју у организам случајно или природним путем. Убрзо после инцидента она је изгубила глас и имуни систем јој је озбиљно нарушен. Три и по године касније дијагностикован јој је секундарни рак костију. Слична судбина задесила је и Тома Вокера, који је умро у 44. години од рака.

Еве-Анн Прентице, јоурналист, was born on August 11, 1952. She died of cancer on September 20, 2007, aged 55

 
СВЕДОК ПРЕНТИС – ОДГОВОР: Била сам са једном групом западних новинара близу Призрена. Путовали смо у два аутомобила и ти аутомобили су погођени НАТО бомбом. Наш возач је погунуо, а ми смо задобили лакше повреде. Имали смо среће пошто смо се налазили на једном уском путу на који је пало пет бомби и није изгледало као да ће бомбардовање да престане. Било је врло тешко склонити се пошто је са једне стране била јаруга, а са друге стране гола стена. И ту је био један дечак, пастир који је рекао да је ту у близини једна група ЈНА тамо где он чува овце. Ти војници су дошли и извукли нас одатле. То је моје најдиректније искуство са бомбардовањем. СУДИЈА БОНОМИ: Да ли се сећате датума? СВЕДОК ПРЕНТИС: То је било 30. маја 1999. године 

ЛЛЛИИИНННККК

О овоме сам писао априла 2009. године на интерном ауторском налогу (ткз. „потпалубље“). Предложио сам да се прогласи МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЖРТАВА УРАНИЈУМА и да се за тај дан узме 20. септембар -  ДАТУМ СМРТИ Ив Ен Прентис, светски познате и најпознатије, очигледне жртве, страдале од уранијума на Палама и Косову.

Од последица тровања уранијом на Палама умрли су и Момо

Капор и Драгош Калајић, и други.

05. АПР 2019. У Италији је одржан скуп посвећен последицама коришћења    осиромашеног уранијума. По свету, па и у БиХ и на Косову је оболело око 7.500 италијанских војника и 373 преминуло, а  породице преминулих су добиле на стотине пресуда.

 ЛЛЛИИИНННККК

Шеф српске делегације је изнео податке о бомбардовању и количини бачених пројектила осиромашеног уранијума и до сада сакупљене доказе да је утицај радиоактивних и отровних материја више него евидентан на примерима истраживања у више села, као и истраживању о рођенима после 1999. године.

Већи део неексплодиране муниције је покупљен, али шта са оном - далеко бројнијом - која је експлодирала и остала у земљи?

На тровање земље, воде и ваздуха - на микронске честице које разносе ветрови по ближој и даљој околини - обично се заборавља јер последице нису тренутне, а загађења су и воде рашириле около и унеле у дубину земље...

Како ублажити последице уранијумског блуза?


Запад би у томе могао да помогне, али се бојим да би њихова помоћ више била усмерена на сакривање правих размера загађења због могућих осуда у будућности.

Понављам предлог у нади да ће сада бити неког утицајног и вољног зналца тог поступка да се овај предлог и оствари. Не сумњам да је већина за то, али ко, како, коме...

 

 



Komentari (2)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Черевићан Черевићан 03:09 26.05.2020

сам' без бриге, сутрашњице ево

последице тровања уранијом, или,блузом бачених пројектила осиромашеног уранијума

сутрашњица не лепим нам прети
уранијум бомбе сменуће вируси ,
век 20 први............. и оружја нова
не бучна су ал' ....служиће сврси
amika amika 08:02 26.05.2020

Re: сам' без бриге, сутрашњице ево

уранијум бомбе сменуће вируси


Вирус блуз - и то добро звучи.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana