IT| Literatura| Nostalgija

Pakao – ali na internetu

amika RSS / 13.02.2021. u 15:25

ПАКАО – АЛИ НА ИНТЕРНЕТУ

Све што постоји на Земљи постоји и на интернету. Када су отваране е-адресе веровало се да су то виртуелни прикази постојећих институција и особа. Али од 1996. године до данас светови су изменили места: много је више адреса на интернету него на Земљи. Све што је икада уснимљено још увек је тамо, и оно што више не постоји осим као историја и сећање. Све је већа потреба за новом дисциплином – археологијом интернета која би на виртуелну светлост извукла забачене, заборављене или избрисане адресе.

То свепостојање односи се и на небеске адресе. Оне примамљиве и рајске одмах су заузете и упорно се одржавају али домен hell.com? И он постоји од постанка интернета, баш као што пакао постоји од постанка света.

Први пут га је, наивно и радознало, покушао да посети почетком 1998. године са Комодора 128, шушкавим модемом и везом преко телефона. Овако је тада изгледао:

 hell.jpg

То није била очекивана слика, овде је нешто друго а не нека верска организација. Али веза је брзо пуцала, једино је видео црвене кругове уснимавања као доказ да ту, заиста, нешто постоји.

Те године Народна библиотека Србије набавила је десетак најновијих компјутера за потребе посетилаца. Пред вратима је био пре отварања са списком адреса на коме је била и адреса е-пакла. Успео је да заузме један комп, од десетак издвојених на интернет подијуму. После више кликтања и чекања да се вртећи ужарени кругови слегну обавештен је да је уписан у матичну књигу сајта и да ће добити дан, време и лозинку за посету.

После неколико недеља стигао је позив са лозинком. Али дан и време су били такви да је морао да га посети са свог компа или да одустане. А како одустати од посете паклу, из сигурности своје собе? У најгорем случају, ако је хел-друштво хакерски усмерено могли су да страдају неки програми. И ко каже да пакао мора да буде непријатан и за пријављене посете?

Претражио је интернет – нико није помињао лоша искуства после посете, само нагађања шта би на том сајту могло да буде. Чак је и озбиљни Гардијан томе посветио текст и цитирао ССН о сајту: „Нell.com је некада био (или још увек јесте? ) врло приватно и помало мистериозно место за Нет-уметнике да се друже и креирају Веб-арт (или Нет-арт, како су га називали крајем деведесетих), а да нису директно видљиви широј јавности. Дизајнери, музичари, мултимедијални уметници итд. могли су се упознати са унутрашњим светилиштем само на позив члана hell.com, а даљи поступци били су обавијени велом тајне. Дозвољено је само најбољима  и није било шансе да будете примљени ако [већ нисте] ... доказали своју вредност“.

LINK 

Нема коментара, помислио је, јер они који су ушли још се нису вратили. Њихови виртуелни аватари су разапети за садо-мазо свеупотребу.

Одређеног дана уз помоћ добијене лозинке успео је да гвирне међу неке блиставе зупчанике различитих величина који су се хипнотички окретали уклапајући се један у други. Тада се слика заледила, његов домаћи комп и модем веза били су слаби за моћне захтеве виртуелног пакла.

Тек после неколико година отворио је врата пакла из интернет-кафеа у „стакленцу“ на Тргу Републке. Мало је прошетао по сајту трпећи дуга уснимавања и видео дугачке инсталације са мноштвом изукрштаних цеви. Само једна сцена је подсећала на пакао: жена ошишана до главе пропадала је у неку празнину. Нигде осталих грешника, чувара, ђаволчића. Цеви и цевчуге изувијане под различитим угловима и правцима. Стикс помодно смештен у цевоводе да грешне душе не лутају?

hell%2B2.jpg

 70018864801693.5ade843571225.jpg

Те исплеплетане цеви имале су свој живот: различитих праваца, обима и дужине, са завијутцима и разделницима светлије боје, повремено су пулсирале у ритму људског срца. Њихов распоред и усмереност призивали су пробој у друге димензије. Ту и тамо су се појављивале црвене тачке које су емитовале тонове на додир стрелице миша – коте будућих гранања, места пробоја?

Зурио је у екран помишљајући да ту није циљ да нам се нешто прикаже већ да нас наведе да наше укалупљене појмове видимо другим очима. Пакао је негде горе, или овде, где сада седи, помислио је.

Погледао је около: све је било тихо и мирно, само је неколико погнутих глава решетало сајтове или тражило одговоре на питања живота. Са трга се чуло скандирање, па мегафон и множина гласова. Неке демонстрације, разумео је, а ми смо у цевима која нас сабијају и шаљу доле, па мало горе, па опет доле.

Већ те вечери враћајући се кући осетио је неке промене. Био је уморан, ђонови су запињали на неравнине на тротоару. Корак му је био краћи и тежи, као да је још нешто носио на себи.

На углу, чекајући зелено, приметио је да има две сенке. Једна је била бледуњава и растресита; од светлости преко пута утврдио је. Али она друга, права, била је као изрезана од тамног лима. Тамнија од сенку осталих пролазника, утврдио је. Покретала се као да оклева и премишља се, развучена док се не устали. Игре светлости, мислио је, више је светиљки па се њихови зраци мешају.

Те вечери, у одсјајима угашеног екрана компа, видео је да је окружен цевима: за грејање, за воду, кабловским за ТВ и интернет. Живот цеви у његовом стану, помислио је, сенка је њиховог правог живота. Као што је и његов живот само сенка оног правог. Виртуелно се упиње да што више личи на стварно, и да то постане...

Негде 2007 или 2008. године добио је меил са понудом да, као један од уписаних у матичну књигу хел.ком купи његов интернет домен за 1 милион долара или да учествује у његовом власништву са уделом од 200 долара па навише.

Закупити један круг пакла? - мислио је. То би било ефектно, па неке особе сместити у њега.

-         Шта то радиш? – питали би га.

-         Не брини више о себи. Обезбеђен си. Нашао сам ти лепу цев на трећем нивоу са одговарајућим друштвом...

А пакао је остао делимично истражен јер није имао водича као Данте. И био је виртуелан.

Али шта је простор између њега и хел-а? Он не постоји. А то непостојеће савлађују електронски импулси и његова мисао. Комп и он. Компови низови 1 и 0, где је нула ваздушасто ништа које постаје део динамике. Акције као отелотворења неке визије или случајног распореда. Али тако је одувек. „Нека буде светлост. И би светлост, дан први“. Није реч створила светлост већ је именовала визију, нешто насупрот таме. Светлост је створила мисао. Нека визија. Или је настала као супротност тами, као 1 и 0 у компу.

Пут мисли од њега до hel.сom је трен, снага сећања и визије разних прича. Hel.сom није постављен да значи, већ да буде. То што је био уписан у његову матичну књигу нешто је значило, виртуелност је постајала делатна. Уписан? Када?

Тада је схватио да је његов живот, од прве посете 1998 године, одједном потекао лишен већине препрека. Није било „иду дани“ већ клизе, радују, гоне те напред. Издања на којима је радио нагло су повећавала продају, његове текстове су примали и они који су га раније одбијали, стан је већ те године обезбедио, породични живот је био углавном хармоничан, деца су одрастала без већих ексцеса...

Сетио се тежине сенке која се оне вечери после уласка на сајт одвојила од њега. Шта се одвојило? Додата тежина или његова сенка, па је ова која га прати неко друго, делатно биће које иде испред њега и уклања препреке? Као што је његова мисао лако налазила пут до хел-а, и виртуелна веза тог мистериозног сајта, у чију матичну књигу је уписан, могла је да нађе пут до њега и постане активна...

Оклевајући, укуцао је поново hell.com. На екрану се појавила снена слика у нежно-плавим тоновима: облаци и удаљени врх планине. Писало је да инвеститор Рик Лејтон ставља на аукцију интернет домен чувеног имена hell.com по цени 1,5 милиона америчких долара.

Тада је тајна сајта почела да се расветљава. Први га је заузео уметник инсталација Кенет Аронсон у време када је интернет био пусто место и све адресе слободне. Од сајта је направио мистерију која интригира. Постао је виртуелни Луцифер са надом да ће дела која долазе изравно из пакла више вредети. Сајт је био активан од августа 1995. до 2009. године као „огроман креативни пројекат који постоји на тајној мрежној локацији, у приватном дигиталном окружењу које је окупило 50 нових медијских уметника који настављају да сарађују – каже Аронсон. “Садржај сајта се непрекидно мења. Концепт је био створити Интернет онакав какав бих волео да буде, нешто што је фасцинантно, узбудљиво, опасно, занимљиво ... паралелни Веб“

На сајту су организована четири велика уметничка догађаја са бројним учесницима иза чијих назива се не може назрети садржај. Један је почињао са стотинама питања која су кроз црни простор летела ка посетиоцу и одговором: "Све што заиста желите постоји овде. Hell.com је одредиште жеље, дом искушења. Без жеље нема наде, а без искушења нема страсти “.

Кенет Аронсон је представљен као уметник специјализован за уметност великих размера. Његове зграде укључују архитектонски дизајн и сталне инсталације на површини од 250.000 квадратних стопа под кровом и планове до 600 хектара. Инсталирао је масовне привремене поставке на три континента, укључујући и рад од милион кубних стопа, постављен у токијском Будокану као изложба за 17.000 посетилаца. Заступа га Галерија Роберт Берман.

Ових дана сајт је поново посетио. Међутим, власник је била нека верска организација која га је одмах сколила са неколико питања и стотинама спремљених одговора.

Сетио се свог наглог и радосног успона. И виртуелне мисли која га дарује сенком успеха. Био је у Матичној књизи сајта hell.com, уписан у елиту, а та књига, и сви у њој су сада на гробљу бивших сајтова за који кажу да постоји на MySpace. Нестала као напуштена и неважна мисао. И шта га сад чека? Нека казна, ипак награда или оно најгоре – потпуна равнодушност и заборав.

А ви, ако и вас прати нека сенка знајте да 1,5 милиона долара је сића у односу на цене других сајтова. lasvegas.com – 90 милиона долара је платила kompanijа VEGAS.com, LLC koja je домен купила од Stephens Media. carinsurance.com – 49.7 miliona dolara купила kompanija QuinStreet Друштвена мрежа voice.com – 30 miliona dolara платила startap block.one 

sex.com – 13 милиона

tesla.com – 11 милиона долара…

Пустите вашу сенку да се размаше, можда ћете нешто од тога уловити…



Komentari (9)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

solo solo 16:43 13.02.2021

Re: Šta kaže TATA


Gejts: Pred svetom 3 nove pretnje, ni za jednu nismo spremni.

Kao glavne probleme budućnosti Gejts navodi tri stvari – bioterorizam,klimatske promene i veštačku inteligenciju......


djoka_l djoka_l 22:07 13.02.2021

Re: Šta kaže TATA

Nije pomenuo veštačku inteligenciju.
solo solo 23:23 13.02.2021

Re: Šta kaže TATA

Nije pomenuo veštačku inteligenciju.


Ako je verovati izvorima.

Trebalo bi da budemo zabrinuti zbog mogućnosti da veštačka inteligencija postane previše moćna da bi mogla i dalje da bude držana pod konstrolom, smatra osnivač Majkrosofta Bil Gejts

https://www.novosti.rs/vesti/naslovna/tehnologije/aktuelno.236.html:531986-Bil-Gejts-zabrinut-zbog-vestacke-inteligencije

https://www.kurir.rs/planeta/3623917/nova-sok-upozorenja-bila-gejtsa-necemo-biti-spremni-za-novi-virus-ali-najveca-pretnja-su-bioterorizam-klimatske-promene-i-ovo



Možda i nije no svakako to jeste najveća pretnja.

Pomenuli su i neki drugi.


haklberi_tom haklberi_tom 08:10 14.02.2021

Re: Šta kaže TATA

solo
Nije pomenuo veštačku inteligenciju.


Ako je verovati izvorima.

Trebalo bi da budemo zabrinuti zbog mogućnosti da veštačka inteligencija postane previše moćna da bi mogla i dalje da bude držana pod konstrolom, smatra osnivač Majkrosofta Bil Gejts

https://www.novosti.rs/vesti/naslovna/tehnologije/aktuelno.236.html:531986-Bil-Gejts-zabrinut-zbog-vestacke-inteligencije

https://www.kurir.rs/planeta/3623917/nova-sok-upozorenja-bila-gejtsa-necemo-biti-spremni-za-novi-virus-ali-najveca-pretnja-su-bioterorizam-klimatske-promene-i-ovo



Možda i nije no svakako to jeste najveća pretnja.

Pomenuli su i neki drugi.



Možda je, ipak, veća pretnja glupost?
Ko bi ga znao?
Makar do sada se inteligencija nije mnogo pokazala.
solo solo 10:23 14.02.2021

Re: Šta kaže TATA

Možda je, ipak, veća pretnja glupost?


Hm, oćeš da kažeš da je Billi glup što to izjavljuje.

Pa vrlo glupo nam je sjebao živote do sada.
amika amika 10:38 14.02.2021

Re: Šta kaže TATA

haklberi_tom
solo
Nije pomenuo veštačku inteligenciju.


Ako je verovati izvorima.

Trebalo bi da budemo zabrinuti zbog mogućnosti da veštačka inteligencija postane previše moćna da bi mogla i dalje da bude držana pod konstrolom, smatra osnivač Majkrosofta Bil Gejts

https://www.novosti.rs/vesti/naslovna/tehnologije/aktuelno.236.html:531986-Bil-Gejts-zabrinut-zbog-vestacke-inteligencije

https://www.kurir.rs/planeta/3623917/nova-sok-upozorenja-bila-gejtsa-necemo-biti-spremni-za-novi-virus-ali-najveca-pretnja-su-bioterorizam-klimatske-promene-i-ovo



Možda i nije no svakako to jeste najveća pretnja.

Pomenuli su i neki drugi.



Možda je, ipak, veća pretnja glupost?
Ko bi ga znao?
Makar do sada se inteligencija nije mnogo pokazala.


највећа претња је трка за профитом и њене последице - од клим. промена, ратова до вируса
Черевићан Черевићан 18:36 13.02.2021

сенком (не)успеха

од 1996. године до данас будућност је изменила место

већ подуго интернета маами
богме ....задовољства пружају,
гле................ време пристигло
сад бриге ..... ............даривају
amika amika 16:36 14.02.2021

Re: сенком (не)успеха

интернета маами


Интернет мама је постала старамајка која много памти и крије.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana