Budućnost| Ljudska prava| Nauka

Manipulacija zlom

amika RSS / 19.05.2022. u 15:23

МАНИПУЛАЦИЈА ЗЛОМ                       

            Још су стари Латини имали пословицу која каже: „Не сме се чинити зло да би отуда произашло добро“. Речено је и: „Зао је и онај који је само за себе добар“ –као и злослутно: „Ако другоме копаш јаму, копај је по своме узрасту

            Међутим, историја је препуна баш таквих примера „добра“ где се у име једне идеје, народа, амбиција или освете чине страшни злочини.

            И поред тога у историји су постојали неки малобројни периоди, владари и државе који се могу назвати праведним и хуманим или су се бар организовали у том правцу.

            Кир Велики (Персија) 576 - 529. п. н. е. је објавио и примењивао прву повељу о људским правима коју су УН превеле 1971. године на све светске језике. Прописао је религиозну толеранцију, укидање ропства, слободу избора професије. На новосвојеним територијама водио је политику дарежљивости уместо репресија  и подржавао локалне религије...  

            Римски цар Хадријан, трећи у низу "петорице добрих царева“ извршио је значајне реформе у Римском царству и утврдио границе.  Био је велики поштовалац грчке културе и покровитељ уметности, писао је стихове, вајао и сликао; био је против територијалне експанзије... Међутим Западно Римско Царство касније је постало поприште ропства и крвавих забава – прво је изгубило моралност па потом и царство, не толико од непријатеља колико од унутрашњих недостатака. 

            Византија - источно Римско Царство је преживело пропаст и сачували ученост и неке људске вредности. Постојала је ЈЕДАНАЕСТ ВЕКОВА и била мост између антике и модерног света. Сачувала је обе уједињујуће снаге Римске империје: римски закон и државно уређење, као и наслеђену античку литературу и хеленску културу и њима додала нову, још снажнију силу поретка – хришћанство (Филип Шерард) и предала их у наслеђе европским народима кад су ови сазрели за њихово примање (Георгије Острогорски). Под изразом „византијски комонвелт” подразумева се јединствена заједница средњовековних народа који су се, упркос разликама у друштвеном и политичком животу, духовно и културолошки развијали под непосредним утицајем заједничке културне традиције и  цивилизације Византијског царства.

            Остали примери просперитета као што су Холандски златни век (17. век) и Британско Викторијанско доба (19. век) засновани су на трговини робом и робовима (у Амстердаму је у «златном добу» било чак 10.000 бродова за превоз робова), односно освајању Индије и других колонија.

            Међутим, баш током та три века већи део света је доживео изузетан раст просперитета. Десетинама векова просечан људски век је био око 30 година, од тада до данас је порастао на око 80 година у развијенијим деловима света. Раније је умирало свако четврто дете, данас свако двестото. Мање је гладних, искорењене су многе болести, уведена канализација, текућа вода, струја...

            Али злочини се настављају, чак се чини да «напредују» истим темпом којим се човечанство развија.

            Свету не прети опасност од људи који чине зло него од оних који то допуштају. Крајња злоба, патологија или идеолошко убеђење нису нужни како би помогли појединцу да почини бескрајно зло, утврдила је Хана Арент. Дела  екстремног зла учинили су појединци који добровољно учествује у активностима криминалног режима, а себе сматрају ослобођеним било какве одговорности за своје поступке, због хијерархијског система и због важећих прописа. Тамо где је режим злочиначки, демонски карактер је непотребан - потребни су само послушност и покоравање закону.

            Злочиначки режим је, значи, тамо где хијерархија и закони дозвољавају извршење злочина.

            И ту почињу политичке и медијске борбе за интерпретацију – другачија хијерархија и закони су непожељни јер могу да нас угрозе. Ако не врше злочине, они се политички и медијски  произведу, подстакну или преувеличају. Жеља за доминацијом и света крава профита (која не сме да слаби већ само да се гоји) то свесрдно прихватају и укључују економију и војску, производећи нове злочине са оправдањем да спречавају управо то – злочине.

            Зашто је то тако?

            «Апсолутно праведан свет никада неће постојати» - пише Карл Попер. «Неједнакост се може укинути само насиљем, што значи губитак слободе».

            «Захтев за потпуном једнакошћу у подели добара је рецепт за несрећу свих» - пише Лешек Колаковски. «Међутим, једнакост у људском достојанству и једнака права и обавезе су захтеви који нас бране од варварства... Различити облици насиља увек ће постојати... Ратови ће се продужавати... због приступа води, обрадивом земљишту или због простора... Људске потребе и похлепа немају граница».                                                                                                                                                         

            Карл Јунг у својој последњој, тестаментарној књизи, намењеној широј публици „Човек и његови симболи“ пише да човеков ум показује кобну склоност да измишља све савршенија средства за самоубиство. Нисмо научили да обуздавамо властиту нарав, пише Јунг и „ полако, али, по свој прилици неизбежно, изазивамо пропаст“. Психолошки смо неспособни да направимо неопходне политичке договоре, већ се свађамо и боримо за превласт, закључује Јунг.

            Постоји и биолошко тумачење да нагон за опстанак и продужење врсте надвладава културну покорицу која се миленијумима стварала. Генетски смо  програмирани, од једноставних микроорганизама или биљака па све до сисара и човека. Херберт Спенсер је створио израз “опстанак најприлагођенијих“   (Принципи биологије - 1864), после читања Чарлса Дарвина (Порекло врста - које  подразумева природну селекцију). Најкраће: што је моја моћ, сила и власт већа и шира, ја сам безбеднији, а данас томе треба додати: безбеднији сам ако сатрем противнике и постанем још богатији.

            Карл Јунг додаје још једну могућност:

            „Заборавили смо да се упитамо шта наша несвесна психа (која нам шаље сигнале и опомене) мисли о нама“ – пише на крају поменуте књиге.

            То питање се допуњује са питањем:

            А шта психа, или Психа, мимо нас, организована на Земљи или ван ње, мисли о нама? Да ли утиче на људски род, колико и како?

            Да то није небулоза има више примера:

            Постојао је Христ пре Христа – персијски бог светлости Митра који штити људски род и посредује између бога и људи. Нуди светлост и богате плодове, код њега је човек јак и хумани победник. Први Митрин подвиг био је борба са Сунцем у којој Митра побеђује и измирује се са њим. Друга борба била је са дивљим биком, кога убија тек на захтев Сунца...

            Митрин култ захватио је цело Римско царство и антички свет. Његови следбеници су били робови, ослобођеници и војници, у другом веку прихватили су га и највиши слојеви римског друштва, у трећем веку је био на врхунцу. Четири римска императора су обнављала његова светилишта, раширена у свим деловима Римског царства, а император Комод је учестовао у његовом слављењу.

 

 

Mithras.JPG 

            А онда свет осваја Христ са истим датумом рођења као Митра – 25. децембар, и са многим сличностима (извор, змија, потоп) кога је славила шачица следбеника. Уместо човека јаког и хуманог победника (човека у коме је очуван биолошки нагон и уграђена хуманост) добијамо грех пре рођења, наду кроз веру и трпљење, а спас и прочишћење кроз огањ, пакао и страшни суд. Цивилизација је заснована на страху и патњи, не на хуманости и победи над злом. Зло је поново и на неби и на земљи...

            „На небу, изнад сунца, Константин и његова војска су угледали светлосни крст са натписом „овим побеђуј“. Цар није био сигуран у значење визије док га у сну није посетио Христ и препоручио му да направи војни стег у облику знака виђеног на небу и искористи га у бици. Сутрадан, Константин је наредио да се искује војни стег са венцем на врху у коме се налазила спојена грчка слова Х и Р у виду Христовог монограма. Након тога, цар је одлучио да следи бога који му се указао и окупио је око себе хришћанске свештенике од којих је затражио да га упуте у Христову веру” (Википедија).

            О уплитању у људске снове има безброј примера, али је остало нејасно да ли је то Јунгова „несвесна психа“, мождани рефлекси или нечије свесне намере. Остало је необјашњиво како је од свеприсутног бога Митре одједном, по жељи  једног императора, наметнут Христ. Уместо хумане цивилизације добили смо цивилизацију грешника која све више тоне у грех, суровост и злочине,

            Да ли Некоме био потребан такав људски род? Да ли је људима наметнут свеопшти грех, јер за грешне има мање милости и само је питање манипулације колико ће се у ту немилост унети зла.

            Руски писац Виктор Пељевин је, играјући се са причама о стварним или фиктивним парапсихолошким командосима, написао сатирично-гротескну новелу „Операција BURNING BUSH“ - о продору у сан америчког председника Буша од стране његовог наводног „рођака“ Вurning bush-а, „Горућег грма“, односно самог „Свевишњег“, који га наговори да почне ратове у Ираку и Авганистану - јер те ратове нико није добио...

            Фантазија, рећи ћете. Међутим, претпоставке једног другог романа о утицају на психу, претпоставке које нису само фантазија већ имају научно могућа објашњења и доказе, свакодневно се догађају.

            Записано је да је још Тесла  открио фреквенцију и врсту модулације човековог менталног склопа, остао заплашен својим открићем и није је нигде записао. Међутим, то су још читав један век тражили и други...

            „... једним делом спектра можданих таласа, кванто-гравитационом телепортацијом, човекове мисли перманетно се преносе у јоносферу... Утицаји се  остварају отварањем Ајнштајн-Розенових просторно временских тунела у прелазним стањима свести, пре свега током РЕМ фазе сна... 

            ... Конфликти, међу људима, посебно велики ратни сукоби, моделују и транспонују зло и агресивне мисли и остављају специфичан код у јоносфери...»                         Пентагон је четири године у оквиру пројекта ТУНЕЛ радио на војној примени таласа можданог спектра и први пут их применио у Вијетнаму 1968. године када је један вод америчке војске директно изложен тим таласима. У селу Ми Лај ти синови поштених фармера, ситних трговаца и занатлија систематски су побили 500 жена, деце и стараца,  до последњег живог бића...                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

            ...Пројекат ТУНЕЛ је сада у трећој фази. Циљ треће фазе је да се емисије можданих Т-таласа убица и злочинаца најгоре врсте ... сними и преко снажних предајника рефлексијом од Хевисајдовог слоја усмерава на одабране циљеве. Посебан проблем, који стоји пред истраживачима... јесте дозирање количине зла, како би ново оружје имало што ширу примену.“

            Последња реченица тог романа може се назвати пророчком:

            „Уколико до краја овог века демократски оријентисане власти, у оним деловима света где САД имају своје специфичне интересе, почну међусобне крваве ратове, то ће бити сигуран доказ да је трећа фаза пројекта ТУНЕЛ успешно завршена“ (Војислав Стојковић, SUMMA CUM LAUDE, Народна књига 2007).

            „Међусобни крвави ратови“ „демократски оријентисаних власти“ „у оним деловима света где САД имају своје специфичне интересе“ опет се догађају.        Једино ово „демократски“ може бити ствар слободне процене и ту се никада нећемо сложити јер свака власт тврди да је демократска и јесте то или није тек у односу на неку другу.

            То отвара питање – могућност: да ли је и цара Константина, током РЕМ фазе сна, погодио кодирани низ неких добро усмерених,  ванвременских и ванпросторних мисли – одлука и тако уклонио Митриног човека – хуманог победника, у корист Христовог човека - грешника цивилизације засноване на патњи, а не на победи над злом?

            Ако би се историја проучила из тог угла верујем да би се открило још сличних примера, који битно утичу на нашу цивилизацију. Ово је објашњење које сам нашао на Википедији:

            „Митраизам расте упоредо са Хришћанством али пошто је био ограничен само на мушкарце и на 100 чланова по светилишту знатно је заостајао. Док су се Митраисти трудили бити тајно друштво, Хришћанство је све радило јавно, прихватало оба пола и није било ограничено по броју чланова. Велики ударац Митраизам је примио када је Константин Велики издао Милански едикт 313. године чиме је увео доба толеранције према верама. Хришћанство тада хвата пун залет у свом ширењу док Митраизам стагнира. Митраизам опет доживљава популарност за време цара Јулијана Филозофа који се изјаснио као митрик и био против Хришћанства,  због тога су га хришћани прозвали Јулијан Отпадник. Та популарност није била дугог века, трајала је до цара Теодосија Великог и његовог едикта 380. године којим поставља Хришћанство за главну веру, а све друге вере забрањује и прогања их. Митраизам није успео да преживи прогањање од стране цара Теодосија Великог и доживљава пропаст на тлу Европе.

Познати француски филозоф и историчар религија Ернест Ренан изјавио је: „Да је ширење Хришћанства зауставила смртна болест, свет би био Митраизован".

            Остало је отворено питање: Да ли неко или нешто манипулише нама: биологија (еволуција природе или неко друго  и другачије програмирање), несвесно и непознато у нама, свесна организација типа ТУНЕЛ или неки ванземљски ТУНЕЛИ о којима ништа не знамо, као што ништа не знамо ни о тамној енергији која испуњава две трећине свемира...???

 

 

 



Komentari (29)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nsarski nsarski 19:28 19.05.2022

Ovo je potpuno nejasno.

Записано је да је још Тесла открио фреквенцију и врсту модулације човековог менталног склопа, остао заплашен својим открићем и није је нигде записао.


Zapisano je, ali niko nije zapisao???

A ovo još manje:

„... једним делом спектра можданих таласа, кванто-гравитационом телепортацијом, човекове мисли перманетно се преносе у јоносферу... Утицаји се остварају отварањем Ајнштајн-Розенових просторно временских тунела у прелазним стањима свести, пре свега током РЕМ фазе сна...

... Конфликти, међу људима, посебно велики ратни сукоби, моделују и транспонују зло и агресивне мисли и остављају специфичан код у јоносфери...» Пентагон је четири године у оквиру пројекта ТУНЕЛ радио на војној примени таласа можданог спектра и први пут их применио у Вијетнаму 1968. године када је један вод америчке војске директно изложен тим таласима. У селу Ми Лај ти синови поштених фармера, ситних трговаца и занатлија систематски су побили 500 жена, деце и стараца, до последњег живог бића...


"Kvantno gravitaciona teleportacija" je besmislena konstrukcija u ovom trenutku. Kvantizacija gravitacije je nerešen i neshvaćen problem i još uvek nema naznake da bi tako nešto moglo da se reši.


U drugom primeru, pošteni i dobri američki momci su napravili Mi Lai masakr jer je na njih delovala neka mistična sila i morali su da naprave totalni pokolj. Neverovatno. Znači, oni nisu ništa krivi, samo su bili "pod uticajem". Može li se sličan uzrok naći u ponašanju pitomih Nacista za vreme WWII u Kragujevcu tokom streljanja dece, na primer? Ajnštajn-Rozen je rešenje, dakle.

Sve zajedno, ovo mogu da budu fantazije nekog lošeg SF romana koji ni traga od neke ozbiljnije nauke nema.

amika amika 20:10 19.05.2022

Re: Ovo je potpuno nejasno.

nsarski
Записано је да је још Тесла открио фреквенцију и врсту модулације човековог менталног склопа, остао заплашен својим открићем и није је нигде записао.


Zapisano je, ali niko nije zapisao???

A ovo još manje:

„... једним делом спектра можданих таласа, кванто-гравитационом телепортацијом, човекове мисли перманетно се преносе у јоносферу... Утицаји се остварају отварањем Ајнштајн-Розенових просторно временских тунела у прелазним стањима свести, пре свега током РЕМ фазе сна...

... Конфликти, међу људима, посебно велики ратни сукоби, моделују и транспонују зло и агресивне мисли и остављају специфичан код у јоносфери...» Пентагон је четири године у оквиру пројекта ТУНЕЛ радио на војној примени таласа можданог спектра и први пут их применио у Вијетнаму 1968. године када је један вод америчке војске директно изложен тим таласима. У селу Ми Лај ти синови поштених фармера, ситних трговаца и занатлија систематски су побили 500 жена, деце и стараца, до последњег живог бића...


"Kvantno gravitaciona teleportacija" je besmislena konstrukcija u ovom trenutku. Kvantizacija gravitacije je nerešen i neshvaćen problem i još uvek nema naznake da bi tako nešto moglo da se reši.


U drugom primeru, pošteni i dobri američki momci su napravili Mi Lai masakr jer je na njih delovala neka mistična sila i morali su da naprave totalni pokolj. Neverovatno. Znači, oni nisu ništa krivi, samo su bili "pod uticajem". Može li se sličan uzrok naći u ponašanju pitomih Nacista za vreme WWII u Kragujevcu tokom streljanja dece, na primer? Ajnštajn-Rozen je rešenje, dakle.

Sve zajedno, ovo mogu da budu fantazije nekog lošeg SF romana koji ni traga od neke ozbiljnije nauke nema.



Е, мој професоре - одмах тешку артиљерију. Тесла није записао податке али је ваљда говорио о томе. А Амер- момци су по мом мишљену били добрано дрогирани - манипулисани а и одабрани они који су склони злочину.

Све наведено је цитат, а за нове ствари не постоје термини. Ајнштајн-Розенови просторно временски тунели постоје на Википедији, а наци-официри су имали револвере за оне који не слушају наређења... Најзад, све је то једна списатељска претпоставка онога што може да се догоди или се, можда, већ догађа...
И наука је манипулисана и све више постаје зло уместо доброг.
8c_competizione 8c_competizione 20:46 19.05.2022

Re: Ovo je potpuno nejasno.

amika amika 20:52 19.05.2022

Re: Ovo je potpuno nejasno.

8c_competizione


23 минута! То је данас близу вечности... Може ли резиме у три реченице?
dogodinedragosevac dogodinedragosevac 23:21 19.05.2022

Re: Ovo je potpuno nejasno.

23 минута! То је данас близу вечности... Може ли резиме у три реченице?


moze rezime ovog tvog 'bloga' u tri recenice?
amika amika 01:25 20.05.2022

Re: Ovo je potpuno nejasno.

dogodinedragosevac
23 минута! То је данас близу вечности... Може ли резиме у три реченице?


moze rezime ovog tvog 'bloga' u tri recenice?


Може: Да ли неко или нешто манипулише нама: биологија (еволуција природе или неко друго и другачије програмирање), несвесно и непознато у нама, свесна организација типа ТУНЕЛ или неки ванземљски ТУНЕЛИ о којима ништа не знамо, као што ништа не знамо ни о тамној енергији која испуњава две трећине свемира...???
zoja444 zoja444 03:48 20.05.2022

Re: Ovo je potpuno nejasno.

po meni je sve moguce. svaki dan se pojavljuju neke nove informacije. toliko ih je da ih registrujem delicem mozga. pre par nedelja bila je vest da su pronadene neke nove, pod navodnicima, kornjace na galapagosu, koje nisu u istoj genetskoj liniji sa onim darvinovim. pokusacu negde to da pronadjem.
nsarski nsarski 06:49 20.05.2022

Re: Ovo je potpuno nejasno.

Да ли неко или нешто манипулише нама: биологија (еволуција природе или неко друго и другачије програмирање), несвесно и непознато у нама, свесна организација типа ТУНЕЛ или неки ванземљски ТУНЕЛИ о којима ништа не знамо,


Dobro, ovo je očevidna špekulacija koja se ne može ni dokazati ni oboriti. Ali, recimo...zašto bi ta manipulacija isključivo išla u pravcu zla, a ne u pravcu dobra?
Ovo je važno znati jer, ako je manipulacija jednosmerna, onda je logično pretpostaviti da u pozadini postoji neki manipulator koji ima neku svoju agendu. A to mi deluje malo far-fetched, tj. paranoično.
amika amika 08:19 20.05.2022

Re: Ovo je potpuno nejasno.

zoja444
po meni je sve moguce. svaki dan se pojavljuju neke nove informacije. toliko ih je da ih registrujem delicem mozga. pre par nedelja bila je vest da su pronadene neke nove, pod navodnicima, kornjace na galapagosu, koje nisu u istoj genetskoj liniji sa onim darvinovim. pokusacu negde to da pronadjem.


po meni je sve moguce
Браво, то је реченица Лава Шестова: Једино што је сигурно то је да је на овој Земљи све могуће. (Као на експерименталном полигону, додао бих). Уједно, то је девиза анархиста свих боја...
amika amika 08:29 20.05.2022

Re: Ovo je potpuno nejasno.

nsarski
Да ли неко или нешто манипулише нама: биологија (еволуција природе или неко друго и другачије програмирање), несвесно и непознато у нама, свесна организација типа ТУНЕЛ или неки ванземљски ТУНЕЛИ о којима ништа не знамо,


Dobro, ovo je očevidna špekulacija koja se ne može ni dokazati ni oboriti. Ali, recimo...zašto bi ta manipulacija isključivo išla u pravcu zla, a ne u pravcu dobra?
Ovo je važno znati jer, ako je manipulacija jednosmerna, onda je logično pretpostaviti da u pozadini postoji neki manipulator koji ima neku svoju agendu. A to mi deluje malo far-fetched, tj. paranoično.


Зато што се у злу уочавају све особине и издржљивост врсте, у добру сви слично уживамо. А све ово око нас потврђује свеопшту манипулацију, шта ли се тек догађа у специјализованим областима (модификација хране, вештачки вируси, скривање информација, промене пола, уједначавање образовања на ниво основних знања, свесрдно уништавање сваког другачијег мишљења, начина живота, интересовања...) Уништава се богатство различитости целе планете.
zoja444 zoja444 11:34 20.05.2022

Re: Ovo je potpuno nejasno.

da li su zaljubljenost i ljubav manipulacija prirode radi produzenja i zastite vrste?
amika amika 13:56 20.05.2022

Re: Ovo je potpuno nejasno.

zoja444
da li su za
ljubljenost i ljubav manipulacija prirode radi produzenja i zastite vrste?


Одлично питање! Јесу, са гледишта оног ко се касније осети превареним. Па и читава хемија је "манипулација" природе да се потребни елемнти споје...
softelectronics_e softelectronics_e 18:40 20.05.2022

Re: Ovo je potpuno nejasno.

dogodinedragosevac
23 минута! То је данас близу вечности... Може ли резиме у три реченице?


moze rezime ovog tvog 'bloga' u tri recenice?

Meni deluje da bi ovaj miš-maš mogao i u nula rečenica.
amika amika 18:54 20.05.2022

Re: Ovo je potpuno nejasno.

softelectronics_e
dogodinedragosevac
23 минута! То је данас близу вечности... Може ли резиме у три реченице?


moze rezime ovog tvog 'bloga' u tri recenice?

Meni deluje da bi ovaj miš-maš mogao i u nula rečenica.


Наравно, за све које то не инетерсује.
Черевићан Черевићан 20:48 19.05.2022

vestigium poenitentiae

Да ли нешто манипулише нама

и поред труда
да отклоне то,
у генима људи
..коренито зло
amika amika 20:53 19.05.2022

Re: vestigium poenitentiae

Черевићан
Да ли нешто манипулише нама

и поред труда
да отклоне то,
у генима људи
..коренито зло


човеков ум показује кобну склоност да измишља све савршенија средства за самоубиство. Нисмо научили да обуздавамо властиту нарав, пише Јунг и „ полако, али, по свој прилици неизбежно, изазивамо пропаст“. Психолошки смо неспособни да направимо неопходне политичке договоре, већ се свађамо и боримо за превласт, закључује Јунг.
zoja444 zoja444 03:36 20.05.2022

jedno je teorija, drugo je praksa

uz svo uvazavanje naucnika, osim konstatacija pojava, nudi li neko neko konstruktivno resenje? jedino sam zapamtila kod erika berna da je rekao da bi se promenila praunuka, treba krenuti od prabake. uvek je bilo i bice zla kao i dobra. nista epohalno nisam zakljucila.
amika amika 08:38 20.05.2022

Re: jedno je teorija, drugo je praksa

zoja444
uz svo uvazavanje naucnika, osim konstatacija pojava, nudi li neko neko konstruktivno resenje? jedino sam zapamtila kod erika berna da je rekao da bi se promenila praunuka, treba krenuti od prabake. uvek je bilo i bice zla kao i dobra. nista epohalno nisam zakljucila.


"Конструктивно решење" је да се сви мењамо, а тек наши унуци. На њима ће се те промене жестоко одразити. Решење је сагледати тај план у његовом коначном виду и побећи, ако се има где. Или створити услове за изоловани део планете, или у Максове колоније на Марсу? Ова генерација ће издржати, вероватно и следећа, али оне после ње? Или усвојити девизу: баш ме брига, мени и најближиа је сада добро---
zoja444 zoja444 18:41 20.05.2022

kako li se ovo zove?

neko od rotsilda ili rokfelera je izjavio da su oni izmislili feminizam da bi i zene radile, postale poreski obveznici, da bi se rasturila porodica i oni preuzeli decu. neko ropstvo se spominjalo. da li je ovo izmisljotina ili ne, ne znam.
amika amika 18:52 20.05.2022

Re: kako li se ovo zove?

zoja444
neko od rotsilda ili rokfelera je izjavio da su oni izmislili feminizam da bi i zene radile, postale poreski obveznici, da bi se rasturila porodica i oni preuzeli decu. neko ropstvo se spominjalo. da li je ovo izmisljotina ili ne, ne znam.


Неки коментари онога што се догађа. Сви да буду порески обвезници, односно да буду везани за систем кроз радни однос је суштина.


mariopan mariopan 06:21 22.05.2022

Re: kako li se ovo zove?

  Остало је отворено питање: Да ли неко или нешто манипулише нама: биологија (еволуција природе или неко друго  и другачије програмирање), несвесно и непознато у нама, свесна организација типа ТУНЕЛ или неки ванземљски ТУНЕЛИ о којима ништа не знамо, као што ништа не знамо ни о тамној енергији која испуњава две трећине свемира...???


Naravno da manipuliše nama, i to nije nikakva sila van naše svesti, mi svesno učestvujemo u tome.

Učestvujemo tako što svoj slab karakter, koga se stidimo u sebi, kukavičluk, pohlepu, zlo u nama koga smo svesni (jer čovek je svesno biće) stavljamo na raspolaganje drugim, zlobnijim, moćnijim ljudima kojima se ćutanjem ulizujemo radi sopstvene dobrobiti, ili da bi umirili sopstvenu savest koja tu može samo da smeta, i tako nalazimo opravdanja za sebe. I jedno i drugo je jednako loše i deo je naše prirode.

Lakše nam je da verujemo da je to neka viša sila nego mi sami. Naše je svako zlo koje je u naše ime učinjeno a protiv koga se nismo aktivno pobunili i protiv koga se nismo akivno borili, nego smo kukavički sagli glave i tako čutanjem postali saučesnici.

Načini kako se od običnog čoveka dobije saučesnik u zločinu je dobro proučen i koristi se neprekidno otkad je sveta. Menja se samo naziv i način kako se to ostvaruje, zavisno od istorijskog vremena koje se gleda i raspoložive tehnologiuje.

Slabosti ljudskog karaktera po kojima se svim oružjima, najčešće lažima i propagandom, udara tamo gde je najtanji, su saučesnici u zločinu. Savesnom, običnom čoveku se propagandom daje izgovor da umiri sopstvenu savest, način je savršeno proučen i iskorišćen da bi onaj tanki sloj bogatih ljudi mogao da vlada planetom.

Nije nezemaljskog porekla, itekako je naš, ljudski i zemaljski.

Primer

Ropstvo nikad nije ukinuto, samo je dobilo drugo ime.
Toga su itekako svesni i robovi i gospodari.

Gospodar je u stara vremena morao svoje robove da hrani, udomi u nekakvom smeštaju, leči, greje, obuče, hrani njegovu decu da bi imao više robova...da bi mu duže trajali i donosili profit.

U današnje vreme dovoljno je da mu poslodavac plati minimalac od koga ne može da preživi, da se hrani, obuče, greje, leči i školuje decu, da se ikad iščupa iz siromaštva, večito na tankoj oštrici da li će preživeti ili će ga odneti nemaština. To se ne zove ropstvo iako je čoveka lišilo dostojanstva i svelo na roba. On se tog posla od koga jedva preživljava grčevito drži da ne umre od gladi. Gladnih je mnogo i on je zamenjiv. Ako se pobuni umesto nejga će doći još gladniji koji će da rade i za manje. I to ga drži u ropskom položaju generacijama.

Ako se neka državica baš mnogo uzjoguni protiv ekspoloatacije bilo koje vrste tu je rat kao sredstvo uterivanja pokornosti, kao što smo to mogli da vidimo iz ratova koje su vođeni svuda po svetu gde su moćni imali svoj interes. Zašto se svet nije pobunio već se i dan danas ulizuje moćnim zemljama ili to gleda mirno ili u tome zdušno učesvuje?

Zašto se nismo, svi ljudi na planeti, pobunili protov toga?

Pa zato što smo kukavice. I nas je strah da ne krenu na nas jer ni nas neće niko braniti kao što ni mi ne branimo druge, naportiv, bude li imao koristi od naše nesreće zdušno će učestvovati u tom zločinu.

Opet taj naš karakter a ne neka vanzemaljska talasanja.




zoja444 zoja444 13:18 22.05.2022

Re: kako li se ovo zove?

mariopan, mislim da to nije slab karakter vec zdrav razum i nagon za samoodrzanjem. nema tu izbora. eto, ja zamisljam, daleko bilo, gradjanski rat. ne znam sta bih da mi se pojavi neka naoruzana banda. znas li ti?
zoja444 zoja444 13:42 22.05.2022

Re: kako li se ovo zove?

niko nece da bude medju onih 10 prvih robova koji ce sigurno poginuti.
mariopan mariopan 14:16 22.05.2022

Re: kako li se ovo zove?

zoja444
mariopan, mislim da to nije slab karakter vec zdrav razum i nagon za samoodrzanjem. nema tu izbora. eto, ja zamisljam, daleko bilo, gradjanski rat. ne znam sta bih da mi se pojavi neka naoruzana banda. znas li ti?


Da, to je i nagon za samoodržanjem. I to je naša priroda, usađeno nam je u gene da se borimo da preživimo.

A zdrav razum bi nam sada rekao da treba da sprečimo situacije da dođe do borbe za opstanak koja bi podrazumevala da jedni druge ubijamo i da se koljemo kao što jesmo kroz istoriju, mislim na ceo ljudski rod? Pa zašto to ne uradimo, svi mi, na celoj planeti?

Zato što nam je propaganda zaslepila vidike, da ne znamo ko je tu napadač a ko žrtva, na koju stranu da pođemo, koga da spasemo? Sluđivanje je isto deo propagande, sejanje straha takođe. Uplašen čovek ima blokadu svesti, u glavi mu je samo sopstveni opstanak.

Ne treba ti bolji primer toga od onog stampeda koji je nastao u supermarketima u vreme "korona krize" kada se narod gazio da kupi toalet papir, hranu, zalihe ne znam čega.....znači samo sopstveni opstanak je u glavi, ništa drugo. Izgaziše se.

Da se pojavi neka banda branila bih sebe i porodicu na svaki način. To je borba za opstanak. Tada čovek ne razmišlja, samo deluje nagonski i uradi šta treba da se spase...ako razmišlja i vaga da li je moralno ili ne gotov je.

I ja se plašim da sve ovo neće dobro da se završi. Sve vodi ka tome, na širem planu.
edit
Samo da dodam, ne izuzimam sebe iz tih kvalifikacija o ljudskom rodu, i ja sam deo tog istog sveta i isto postupam kao drugi. Samo mislim da smo kao razumna i uglavnom humana bića mogli i bolje.
zoja444 zoja444 14:30 22.05.2022

Re: kako li se ovo zove?

pre neki dan je bio na tv regularni naucni film, za mene pod navodnicima, kako ljudi da uniste planetu zemlju. sta raditi sa suncem, sta sa okolnim planetama... ?! iznervirala sam se tematikom pa ga nisam odgledala.
mariopan mariopan 16:41 22.05.2022

Re: kako li se ovo zove?

zoja444
pre neki dan je bio na tv regularni naucni film, za mene pod navodnicima, kako ljudi da uniste planetu zemlju. sta raditi sa suncem, sta sa okolnim planetama... ?! iznervirala sam se tematikom pa ga nisam odgledala.

Ja to preskačem, baš dobro što sam to preskočila da se ne nerviram i za to. Iovako nam više nije klima kako je bila, suša je već počela a leto nije ni došlo, sve neki vruć vetar duva, u Maju kada sve treba da buja nama se sve suši...tuga..
amika amika 19:33 22.05.2022

Re: kako li se ovo zove?

mariopan
 

Primer

Ropstvo nikad nije ukinuto, samo je dobilo drugo ime.
Toga su itekako svesni i robovi i gospodari.

Gospodar je u stara vremena morao svoje robove da hrani, udomi u nekakvom smeštaju, leči, greje, obuče, hrani njegovu decu da bi imao više robova...da bi mu duže trajali i donosili profit.

U današnje vreme dovoljno je da mu poslodavac plati minimalac od koga ne može da preživi, da se hrani, obuče, greje, leči i školuje decu, da se ikad iščupa iz siromaštva, večito na tankoj oštrici da li će preživeti ili će ga odneti nemaština. To se ne zove ropstvo iako je čoveka lišilo dostojanstva i svelo na roba. On se tog posla od koga jedva preživljava grčevito drži da ne umre od gladi. Gladnih je mnogo i on je zamenjiv. Ako se pobuni umesto nejga će doći još gladniji koji će da rade i za manje. I to ga drži u ropskom položaju generacijama.

Ako se neka državica baš mnogo uzjoguni protiv ekspoloatacije bilo koje vrste tu je rat kao sredstvo uterivanja pokornosti, kao što smo to mogli da vidimo iz ratova koje su vođeni svuda po svetu gde su moćni imali svoj interes. Zašto se svet nije pobunio već se i dan danas ulizuje moćnim zemljama ili to gleda mirno ili u tome zdušno učesvuje?

Zašto se nismo, svi ljudi na planeti, pobunili protov toga?

Pa zato što smo kukavice. I nas je strah da ne krenu na nas jer ni nas neće niko braniti kao što ni mi ne branimo druge, naportiv, bude li imao koristi od naše nesreće zdušno će učestvovati u tom zločinu.

Opet taj naš karakter a ne neka vanzemaljska talasanja.





Pa zato što smo kukavice, жељне конфорног живота, без брига и напора, као живот из филмова и медија. Испран нам је мозак, немамо карактер и неки систем вредности осим наметнутог. Образовање, другачији медији, нови систем вредности који не почиње и не завршава се профитом. Е, то, како искључити профит из система, на то нема одговора осим кроз тоталитарне системе или кастинску поделу.

Мариопан, коментар ти је одличан, заслужује посебан текст. Бар да будемо свесни у каквом свету живимо.


mariopan mariopan 19:48 22.05.2022

Re: kako li se ovo zove?

Мариопан, коментар ти је одличан, заслужује посебан текст. Бар да будемо свесни у каквом свету живимо.

hvala Amika.
amika amika 21:48 22.05.2022

Re: kako li se ovo zove?

mariopan
Мариопан, коментар ти је одличан, заслужује посебан текст. Бар да будемо свесни у каквом свету живимо.

hvala Amika.


...Teznja ka sreci je velika obmana koja komplikuje citav zivot! Zbog nje su ljudi tako naopaki, podli i nesnosni. U zivo- tu nema srece, niceg do nesrece, lake, teske, trenutne i trajne, javne, pritajene, skrivene, podmukle... „Od srecnika najbolji prokletnik”. Davo ima dobar princip koji uvek vazi. Kao i obicno, bio je u pravu kad je Coveka cusnuo u materiju. Nije mu trebalo dugo. Za dva veka, ohol do ludila, uz pomoc masina, postao je nepodnosljiv. I danas je takav: divalj, sit i presit, pijan od rakije, pijan od benzina, slep i nerazuman, nepopravljiv, mesanac ovcice i bika, ali i hijene. Bas je sladak!... Covek je human otprilike isto koliko i kokos ume da leti. Kad je iz sve snage sutnes u guzicu, kad je zveknes limuzinom, moze da se vine cak do krova, ali se odmah vraca na bunjiste, da pokljuca sta ima. To joj je priroda, ambicija. Isto vazi i za nas, u drustvu. Prestajemo da budemo najcrnja dubrad tek kad nas snade katastrofa... (Iz Mea Culpa, 1936. – Луј Фердинанд Селин

O Velikim stvarima čovek treba ili da ćuti ili da govori uzvišeno: uzvišeno to će reći cinički i nevino.

Ovo što iznosim pretstavlja istoriju sledeća dva veka. Ja opisujem ono što dolazi, što ne može više drukče biti: pobedu nihilizma. Ova se istorija već sada može izložiti: jer sama nužnost tu dejstvuje da tako bude. Ovu budućnost nagovešćuju već stotine znakova; ova sudbina najavljuje svoj dolazak na sve strane; sve su uši već načuljene da čuju ovu muziku budućnosti. Cela naša evropska kultura već se odavno kreće u agoniji napetosti, koja iz decenije u deceniju biva sve veća, kao da očekuje katastrofu: ona je nemirna, mahnita, nagla; kao bujica koja hita kraju, koja više ne premišlja, koja se boji doći k sebi.

Šta znači nihilizam?— Da najviše vrednosti gube svoju vrednost. Nedostaje cilj;
nedostaje odgovor na pitanje »zašto«
- Ниче

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana